Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Koronavirus u SAD ili o panici u zemlji slobode

Komentari (43) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 28 mart 2020 18:52
koba
Uživaj u Njujorku gospodine i Tranpovim "razumnim merama".
-Na kraju se mrtvi broje- reče naš narod.
Preporuke:
54
43
2 subota, 28 mart 2020 19:34
penzioner Cviko,
U toku je biološki rat koji mnogima nerazumljiv. Iz Soroševe laboratorije u Vuhanu Kinezima je pušten korona virus. Kinezi su se posuli pepelom i uzvratili tako što su taj malo mutirani virus posejali po Americi. Milo za drago ili tante za kukuriku. Sve jedno je. Na žalost ovo se proširilo po celom svetu. tako je to kad se ljudi igraju rata...
Preporuke:
38
27
3 subota, 28 mart 2020 19:56
itd ili...
Slobode za sebe je to zemlja a ropstvo za sve van SAD
Preporuke:
64
4
4 subota, 28 mart 2020 20:18
Spiridon
U Americi je koronavirus bukvalno eksplodirao, tako da samo pokušavam da shvatim o čemu priča autor teksta kada pominje neko zaravnjenje krive. Isti taj Tramp je prvo pričao kako je cela priča sa virusom samo još jedna prevara, da će to koliko uskoro samo od sebe da nestane, da će uskoro za dve tri nedelje da imaju samo dvoje troje obolelih a možda niti jednog jedinog. Nisu preduzeli bukvalno nikakve mere dok situacija nije debelo eskalirala, a sada Tramp svaki dan ima konferencije za štampu, gde sebe samog hvali, priča da jedva čeka Uskrs da vidi crkve prepune ljudi, odnosno želi da njegov lični potpis stoji na onom čeku koga će svaki Amerikanac da dobije uskoro. Za to vreme u Njujorku je već deset posto policije bolesno, tj pola hiljade zvanično potvrđenih slučajeva samo kod njih, a medicinske sestre koriste kese za đubre kao zaštitnu odeću. Ovim tempom će Amerika imati milion zaraženih za dve nedelje, a upravo se trenutno vidi koliko je Tramp jedan najobičniji narcisoidni šarlatan...
Preporuke:
52
35
5 subota, 28 mart 2020 20:50
...
Amerika je, hteli neki to da priznaju ili ne, zemlja slobode

Zaista? Posle 11.IX, odnosno kako to Amerikanci [naopako, kao i mnostvo drugih stvari], oznacavaju kao 9/11, u Americi su 'do daljnjeg'suspendovane mnoge gradjanske slobode zagarantovane ustavom. Uvedeno je pravo prisluskivanja tel razgovora bez sudskog naloga, pravo pracenja Internet komunikacije i pravo da se 'u interesu nacionalne sigurnosti' osumnjiceni zadrzava u pritvoru neograniceno dugo, bez podizanja optuznice. Koliko ubistava godisnje pocini policija, mahom nad pripadnicima crne populacije, zbog cega su izbijali masovni nemiri u mnogim gradovima SAD prethodnih godina?

Toliko o 'zemlji slobode'. Land of the brave, home of the free, kako kaze njihova himna, tj 'zemlja hrabrih, dom slobodnih'

Zemlja slobode, kako da ne. Dobar vic. Pardon - los vic.
Preporuke:
71
5
6 subota, 28 mart 2020 20:54
penzioner Cviko,
@Spiridon,
Kada bi u ustavu SAD pisalo da je Amerika zemlja profita, onda bi svima bilo jasno sa kim imaju posla i prema tome bi se ravnali... Ovako pišu jedno a rade drugo. Izlečenje od korona virusa u Americi košta oko 32.000 dolara. Ko nema, ima mesta u zajedničkoj grobnici. Tako je to u zemlji bogatoj sa demokratijom, sa ljudima koji su prihvatili da žive u uslovima gde je sve moguće a ako izgube, ostvare nulu, ništa nisu izgubili jer su od nule i počeli. Zdravstvena i uopšte socijalna zaštita je nula. A šta možemo? Ništa, jer i mi smo krenuli tim putem...
Preporuke:
46
7
7 subota, 28 mart 2020 20:57
Spiridon
@ penzioner Cviko,
U toku je biološki rat koji mnogima nerazumljiv. Iz Soroševe laboratorije u Vuhanu Kinezima je pušten korona virus. Kinezi su se posuli pepelom i uzvratili tako što su taj malo mutirani virus posejali po Americi.
Znači laboratorija u Vuhanu nije osnovana još za vreme Mao Cedunga, od strane države Kine, tj Kineske akademije nauka, nego je sve to dakle Soroš kao momak sa dvadeset i kusur godina osnovao i pripremao polako ili sigurno da ovo urade šezdeset i neku godinu posle. I znači prvo Soroš njima, a onda oni odmah uzvratiše Amerikancima....
Preporuke:
24
33
8 subota, 28 mart 2020 21:04
Vedrimir Oblačević
Neverovatno je u kojim oblacima autor živi.

Država Njujork ima 19,5 miliona stanovnika, država Kina 1300 miliona stanovnika. Država Njujork će, ovim tempom, za tri dana prestići državu Kinu po UKUPNOM broju slučajeva (iako ima 65 puta manje stanovnika).

Situacija je KATASTROFALNA, a Tramp nije čovek koji paniči, jer moroni ne paniče. Oni žive u nekom svom svetu.

Autor će se, hteo-ne hteo, uskoro urazumiti. To jest, otvoriće mu se oči da vidi gde živi i koliko je tu zaista slobode, a naročito SPOSOBNOSTI za bilo šta. Jer, to više nije ona Amerika koju su što cenili, što se od nje plašili. To je neko mutirano politkorektno društvo, koje više nije ni za šta.
Preporuke:
57
14
9 subota, 28 mart 2020 22:32
AgatonFonPetrović
toalet papira ima u srbiji a i u drugim zemljama. ceo svet se smeje amerikancima na tome da im je glavno bilo da obezbedi toalet papir.

inače, tekst nam savršeno dočarava svu lakomislenost amerike koja se pravi da će virus nnjstati ako ne obraća pažnju na njega. hvala autoru na tome što nam je to iz prve ruke preneo.
Preporuke:
52
7
10 subota, 28 mart 2020 23:21
Niko de Kiriko
Amerika "brani slobodu" u
Evropi, Vijetnamu, Jugoslaviji, BiH, na Kosovu, u Avganistanu, Somaliji, Libiji, Iraku... videli smo kako!
Došao je red da brani slobodu kod svoje kuće, videćemo kako!
Preporuke:
58
1
11 subota, 28 mart 2020 23:21
Lester
Bez neke želje da se pravim pametan i "palamudim" dugo i opširno, da se raspravljam sa autorom, drugim komentatorima i sobom:


https://coronavirus.jhu.edu/map.html

1) Nađite SAD
2) Pogledajte kako su raspoređeni zaraženi po okruzima
3) Pogledajte koliko ima zaraženih
4) Setite se da je Vuhan, kada je zaključan, imao 400-500 slučajeva zvanično
5) Setite se da je zvaničan broj slučajeva u Vuhanu i pored totalnog "lokdauna" skočio 20x
6) Primetite da Amerikanci koriste polovične mere
7) Setite se da je u Kini bila odsečena samo jedna provincija, i da je Kina mogla da skoncentriše resurse cele nacije na jednu tačku.
8) U Americi to neće biti moguće, pošto je virus raširen uzduž i popreko
9) Problem je što je američki sistem napravljen tako da jedna država pomaže drugoj u vandrednoj situaciji

Ako još na to dodamo američkog lidera, njegovu desnu ruku i moćni i umni "Task Force"...

Otprilike još 10-ak dana i kreće totalni pičvajz i "Dir svit Džisus, sejv mi" panika...
Preporuke:
44
7
12 nedelja, 29 mart 2020 00:27
Zvonimir Bgd
Umesto pravljenja koncentracionog logora od cele zemlje… Amerikancima je jasno, život će pobediti koronu

Da, ali po koju cenu? Videće se kada se sve završi...
Pandemija korone će proći, kao i mnoge druge epidemije pre nje, ali da li je život „ropstva u miru“ vredan življenja

Jedno je ropstvo, a sasvim drugo - građanska disciplina. Disciplina preporučena i apelovana od strane lekara, ne političara. I ne zauvek, nego dok epidemija hara i traje.
Preporuke:
36
5
13 nedelja, 29 mart 2020 07:43
penzioner Cviko,
@Spiridon,
Znam da ste dobro obavešteni o mnogo čemu. Zato nemojte se praviti Toša kad ste Spiridon. Soroš je kupio laboratoriju ... . Kao što znate i pored stroge vlasti u Kini danas ima mita i korupcije ... . Sabotaže, špijunaža, kontrašpijunaža, itd. rade stvari koje su običnom čoveku nezamislive. Kad ja npr. pričam nekima tako neke stvari, oni mi kažu to ti izmišljaš. Ama, nemam potrebe za tim. U dve, knjige koje je za potrebe KOS-a JNA 1947 štampala "Zora" - Zagreb opisane su špijunske radnje koje vaistinu nikom ne bi pale na pamet. Te dve knjige, 1962 g. jedan izdavač iz Beograda, uredio je kao jednu (deblju)i time je plasirao široj publici. Obzirom na razvoj tehnike verujem da su nastali novi sadržaji o kojima će čitati neke nove generacije za 15 do 20 godina. priča o korona virusu sigurno će zauzeti značajno mesto u toj budućoj lektiri.
Preporuke:
19
8
14 nedelja, 29 mart 2020 10:15
MARE
Da analiziramo laži oko ovog virusa koji rezultira globalnu paniku i uništava države mentalno, društveno i ekonomski.
1. Propaganda sa mortalitetom,kažu 3, 4% a mere samo teške slučajeve u bolnicama, a asimptomske i ne mogu, na kraju ispada 0, 5%.
2. Od 10.000 inficiranib Nemaca (18.03.20.) 95, 5% ima blage simptome znači nije opasan niti je mnogo zarazan.
3.Propaganda gde sve inficirane predstavljau kao pacijente jako lukavo.
4.Severna Italija( Lombardija) je Kina Evrope zagadjena jer je to centar kapitalizma tamo su ljudima pluća uništena.

Slobodno nastavite niz.
Preporuke:
22
5
15 nedelja, 29 mart 2020 11:48
Vladimir
"Amerika je, hteli neki to da priznaju ili ne, zemlja slobode. Zato američka vlada pokušava da uskladi svoj odgovor na epidemiju polazeći od ideala ove zemlje, baš onog koga ilustruje čuvena DŽefersonova misao, da bi uvek pre odabrao opasnu slobodu nego ropstvo u miru."

Slatko sam se nasmejao...
Amerika je odavno postala zemlja "novca" i njemu je sve podredjeno pa tako i mere koje Trampova administracija sprovodi.

A živi bili pa videli šta će se dalje dešavati u SAD.
Preporuke:
26
2
16 nedelja, 29 mart 2020 12:10
Zoran Popović
Opasna sloboda za SAD a izvoz ropstva u svet.
Preporuke:
16
0
17 nedelja, 29 mart 2020 13:14
gle čuda
A ko će da radi za Soroše, Bila Gejtsa i ostale bogatune bez karaktera kad sve pokosi korona, ratovi, elementarne nepogode...?

Već 50 godina slušamo iste teorije zavera, a broj stanovnika raste kao i životni vek, a ne smanjuje se kako se najavljuje.

Svet neće propasti posle korone, ni posle ratova, mada bi mnogi to možda želeli.

Kako to da i aristokratija oboleva, čak i rođeni buraz Mila Đukanovića čak i princ Čarls, čak Boris Džonson, Merkel u samoizolaciji ili samici?!
Preporuke:
7
3
18 nedelja, 29 mart 2020 13:53
itd ili ...
Spiridone providni ste ništa ne smete o SAD?da se držite teme za promenu?
Preporuke:
10
5
19 nedelja, 29 mart 2020 13:55
siniša @ spiridon
Imamo situaciju da nepismeni ljudi, a ti to jesi bar kad je u pitanju engleski prevodiš vesti koje ne razumeš I to sa Si en Ena.

Za policiju kažu da je ne sećam se tačno 10 ili 15% na tzv sik kalu.

Na engleskom to je "sick call". To ne znači da su zaraženi korona virusom. Naime u Americi, a i drugim zapadnim zemljama, za Holandiju i Švedsku znam pouzdano da je tako, postoji ta mogućnost da pozovete svoga šefa i da mu kažete. " Danas se ne osećam dobro i ne mogu da dođem na posao". To može da traje i dva tri dana. Nije potrebno nikakvo lekarsko uverenje ni bolovanje. Dovoljno je da se javite telefonom da nećete doći i da se tog dana ne osećate dobro. Naravno to vreme vam neće biti plaćeno. Izgubićete dnevnicu, a i bonus. Bonus je iznos koji se dobije na kraju nedelje ili dve nedelje kad se obračunava plata u Americi ili mesečno u Evropi, to je iznos od 20 do 50 $ zavisno od firme za to ako radite 40 sati nedeljno. Ako ne radite 40 sati nema bonusa.

Sik kal nije zaraza koronom.
Preporuke:
15
2
20 nedelja, 29 mart 2020 15:26
mi smo na najvećem gubitku
Kakvo je vreme došlo, i kakvo vreme dolazi u Americi, a ovde je već tu, imajući u vidu i migrantsku krizu i virus korone, mnogi će iz Evrope posle ove krize u Americi biti dobro došli, kao što će i mnogi sa Balkana opet biti dobro došli u Nemačkoj, Italiji i Britaniji, a za mnoge će to biti jedini izlaz, jer ovde neće imati posao. Bolje je pitanje ko će ostati ovde ako se nešto ne promeni.
Preporuke:
11
1
21 nedelja, 29 mart 2020 18:11
Reddy
panika je zavladala kapitalističkim zapadom. u ogromnoj masi ljudi tamo nemaju nikakve novčane rezerve a opterećeni su dugovima do i iznad grla. Kompanije i to najveće korporacije se dave u obavezama. nelikvidnost je zacarila kao nikada do sada. pitanje je dana ili koje nedelje kada će mase nahrupiti na ulice. dolazi prava socijalna eksplozija. Kapitalistički poredak je rastrojen. Nisu se Amerikanci tek tako prvo opredelili na juriš na prodavnice oružja. Banke se zatvaraju jer na svojim računima nemaju ono što im traže građani. Socijalizam kuca na vrata zapadnih društava. uskoro će/mo prisustvovati scenama sličnim onima koje smo gledali kada je tonuo veliki Titanik. buklvalno se scenario ponavlja. Revolucije su na dnevnom redu. Marks i Lenjin ponovo ulaze u veliku modu. Samo su naivci, kakvih je u ovom narodu u izobilju, živeli u uverenju da će ova kapitalistička razbibriga trajato "odavde do večnosti"...
Preporuke:
12
5
22 nedelja, 29 mart 2020 20:11
Reddy
Žao mi je što se ljudima ne govori istina a ona je jedina sadržana u činjenici da je izbila velika i ogromna ekonomska kriza u svetu. Zastrašujuća kriza nelikvidnosti koja će uskoro dobiti formu robnih i nestašica životnih namirnica. I svega ostaloga što možete samo zamisliti. Ljudi, shvatite, kapitalistički sistem, prvo u sferi finansija potom ekonomskoj a onda i u opštedruštvenoj, potpuno je pukao i nije u stanju da se regeneriše. Postoji nada da će se kobajagi nešto promeniti u skorijem periodu međutim, šanse nema čak ni za duži vremenski period. Niko nije u stanju da pokrene zarđali i pohabani društveni sistem kakav je kapitalizam a koga tako uporno i tvrdoglavo ali samo ideološki brane do besvesti. Shvatite, milionima ljudi preti gubitak radnih mesta, malim i velikim poslodavcima zatvaranje biznisa, dok su velike korporacije u totalnom kolapsu.
Preporuke:
13
2
23 nedelja, 29 mart 2020 20:43
Reddy
Na delu je puki "Ersatz". Šta ta reč znači? Naknadu i dopunu nečega. E, to nešto je privredna kriza koju napred pomenuh sa svim njenim posledicama koje su tako strašne po celu ljudsku zajednicu. Ta kriza samo podseća na 1929. godinu a u stvarnosti je daleko katastrofalnija. Zato i samo zato se vuku potezi koji se vuku, preti se ljudima, emituju se "čudna" saopštenja o investicionom rejtingu zemlje, uveravaju se ljudi da svega ima u prodavnicama. Zašto se to čini? Po meni samo zato što postoji pretnja upravo na tom planu, dakle, na planu snabdevanja životnim namirnicama i ostalim potrepštinama. Zašto se zatvaraju ustanove od suštinskog značaja kao što su banke ili se njihov rad redukuje na jednu filijalu. Mislim da je to s toga što se neko plaši navale na bankarske šaltere. Ljudima se praktično onemogućuje da pazare, da dižu novac a to je najbitnije za preživljavanje. Zašto su građanima zaleđena sredstva na računima. Jedini logičan odgovor je da na računima nema dovoljno sredstava....
Preporuke:
13
2
24 nedelja, 29 mart 2020 20:50
Reddy
zašto se ljudima onemogućava đivot u ime đivota. Kakva je to politika !?1?1? Koga to vlast čuva ako starije ljude imobiliše dovodeći ih do bolesnih stanja zbog kojih nisu, usled izolacije, u stanju da se obrate lekarima !?!?!? U gradovima na Zapadu zbog ovakvih situacija počeli su da izbijaju socijalni neredi. Da li nešto slično sledi i tamo gde se na tome i dalje insistira ???
Preporuke:
15
2
25 nedelja, 29 mart 2020 21:01
Reddy
Zapamtite,

nije u pitanju epidemija korona virusom već finansijska epidemija ogromnih razmera koja nije rešiva pod okolnostima kapitalističkog ustrojstva. Kao predupređenje takvih okolnosti "lansirali" su kobajagi nekakvu epidemiju da bi sebi dali vremena za eventualno rešenje nastale finansijske i ekonomske krize. To vreme zapravo ne postoji jer je u pitanju nerešivost krize. Ona je nerešiva jer su oni koji su nas u nju uveli akumulirali dugove gigantskih razmera. To su njihovi dugovi koje preko uvedenih mera pokušavaju da prebace na pleća običnih ljudi. Da li će u tome uspeti zavisi samo od samih ljudi. Na ovaj način ljude su uvodili i u Aušvic obećavajući im pre ulaska u gasne komore da idu na tuširanje, čak im deleći sapune da bi ih potom pogušili kao najobičnije pacove.
Preporuke:
12
2
26 nedelja, 29 mart 2020 21:01
Spiridon
@ siniša
Imamo situaciju da nepismeni ljudi, a ti to jesi bar kad je u pitanju engleski prevodiš vesti koje ne razumeš I to sa Si en Ena.

Za policiju kažu da je ne sećam se tačno 10 ili 15% na tzv sik kalu.

Vest pod jedan nije sa CNN-a već su je svi živi objavili, jer je to sada udarna vest tamo. Takođe, možda nije jasno iz mog komentara ali ja razdvajam u njemu one kojima je potvrđena korona, od 10% onih koji su bolesni tj zvali su da kažu da se ne osećaju dobro. Inače u međuvremenu je broj potvrđenih slučajeva u NYPD skočio na oko 700...
Preporuke:
6
8
27 nedelja, 29 mart 2020 21:09
Spiridon
@ siniša

Nadam se zaista da ne mislite kako sam iz nekog nepoznatog razloga pomislio da 500 ljudi čini 10% njujorške policije, ili ti da je sveukupan broj policijaca u Njujorku samo 5000, umesto nekoliko desetina hiljada. Nisam možda napisao najjasnije, ali engleski znam toliko da razumem šta je called out sick, i da to razdvojim od onih kojima je potvrđena korona...
Preporuke:
3
8
28 nedelja, 29 mart 2020 21:16
Spiridon
@ itd ili ...
Spiridone providni ste ništa ne smete o SAD?da se držite teme za promenu?

O čemu vi pričate ja se zaista izvinjavam...!? Proočitajte dobro moj prvi komentar pa da pričamo o bilo čemu dalje, ili ste se ipak javili samo zato jer sam vam toliko ušao pod kožu da ste bukvalno opsednuti sa mojim komentarima. Držite se vi teme, umesto što zapodevate besmislene svađe a da niste napisali ništa smisleno o onome o čemu se raspravlja...
Preporuke:
5
9
29 nedelja, 29 mart 2020 21:46
Spiridon
@ Ne-znajući Lo Sonnambulo
nije u pitanju epidemija korona virusom već finansijska epidemija ogromnih razmera koja nije rešiva pod okolnostima kapitalističkog ustrojstva. Kao predupređenje takvih okolnosti "lansirali" su kobajagi nekakvu epidemiju da bi sebi dali vremena za eventualno rešenje nastale finansijske i ekonomske krize

Jeste, sve ste potpuno u pravu, samo da bi sebi dali vremena rešili su da zaustave ceo svet i naprave štetu koja je bukvalno nemerljiva. Ljudi ne umiru, ovo je jedan smešan virus, takoreći isto što i grip koji možda eto ponekog starijeg zaista i ubije. Sve je ovo zavera, jer eto zašto ne rade banke moliću lepo...?! Zato što nema para na šalterima a to što ispred svake te zatvorene banke ima bankomat na kome se iste te pare mogu bez problema podići kao i na bilo kom bankomatu bilo gde u svetu, je sve samo jedan privid. Zapamtite, sve je privid, samo je ta nevidljiva kriza bila stvarna!?
Izlizala vam se La Sonnambulao ploča čika Lo Reddy...
Preporuke:
9
7
30 nedelja, 29 mart 2020 22:00
Spiridon
Koliko je inače Tramp neuračunljiv, neka posluži kao primer ovaj njegov tvit od pre par sati...

Because the “Ratings” of my News Conferences etc. are so high, “Bachelor finale, Monday Night Football type numbers” according to the @nytimes, the Lamestream Media is going CRAZY. “Trump is reaching too many people, we must stop him.” said one lunatic. See you at 5:00 P.M.!

Dakle, zemlja mu se bukvalno raspada pred očima, ne znaju gde udaraju jer će ako ovako nastave za mesec dana svi zajedno na celom svetu imati manje obolelih i mrtvih od Amerike same, nemaju dovoljno respiratora, kilometarski redovi ispred prodavnica, medicinsko osoblje nema zaštitnu opremu a on kao Neron dok gori Rim svira svoju violinu. Sve što je njemu zaista bitno su njegovi lični teve rejtinzi, pošto mu te task force konferencije za štampu inače služe umesto mitinga, da može da održi svoj govor sve hvaleći samog sebe uz propratne napade besa ako ga neki novinar pita neko nezgodno pitanje...
Preporuke:
7
11
31 nedelja, 29 mart 2020 22:37
Reddy
Pa, na bankomatima sada ima para koliko hoćete. Ali, sada, ne kada su uveli vanredno stanje. A na bankomatu starije ljude jedva možete da vidite jer nisu u stanju da raspoznaju tipke pa su upućeni na šaltere. A ovi zatvoreni baš kada bi trebalo da budu otvoreni. Evo, sada će još i da vam dele po 100 evra, sve kako bi smirili ustalasano more građanskog nezadovoljstva. A onih kojih 9 000 milijardi $ što su ih, kako ono beše, pre korone, sunuli bankarima pred noge !?!?!?!?
Šta to beše s tim, umuknuste ko kineska patka! Pa, nije to italijanski pa da lupetate od danas do večnosti....
Preporuke:
8
5
32 nedelja, 29 mart 2020 23:50
Spiridon
@ Ne-Znajući Lo Sonnambulo

A na bankomatu starije ljude jedva možete da vidite jer nisu u stanju da raspoznaju tipke pa su upućeni na šaltere. A ovi zatvoreni baš kada bi trebalo da budu otvoreni.

Jeste, sve ste u pravu štovani Lo Reddy, jer eto ne samo da su zatvorene banke, nego zatvoriše i sve radnje, tržne centre, kafiće i restorane, pa čak i pijace. Znači ta finansijska kriza je tolika, da nema više ni robe po radnjama, pića i kafe po kafićima, pa čak ni seljaci nemaju više ništa da prodaju po pijacama koliko je sve u jednoj skoro pa neverovatnoj krizi. U Srbiji koliko ja znam svi stariji preko 65 i ne smeju nigde iz kuće a kamoli do bankomata, a na zlom Amerika i Engleska biće zemlja proleterska Zapadu, avaj ti stariji ljudi iz nekog sasvim nepoznatog razloga znaju da se nekako snađu i sa tim čudom komplikovane tehnike zvanim bankomat. Izlizala vam se ta vaša La Sonnambulao, ali vi i dalje ne odustajete po sistemu pet puta ponovljena laž postaje istina...
Preporuke:
6
9
33 ponedeljak, 30 mart 2020 11:07
Reddy
Dragi moj somna/m/bulni Ariđi,

jeste li konačno sklepali tu vama tako nedragovoljnu kovanicu sastavljenu od onog opet vama nesklonog glagola ambulare. Ponavljanje je majka znanja a vi se, koliko zapazih, držaste toga ko pijan plota. Neka, neka, nije to loše, a sada kod onih koji to malo slabije memorišu, pa, potrebno je i po nekoliko puta zanavljati ne bi li se utisnulo u malo tvrđe glavice pojedinih pojedinaca...
Preporuke:
5
2
34 ponedeljak, 30 mart 2020 12:36
siniša @ spiridon br.1.
Sick call je imenica koja se koristi često svakodnevno.
Call in sick je glagol koji se ponekad retko koristi.

Called out sick je pridev koji se ne koristi u svakodnevnom životu. Nikad nisam čuo da neko tako kaže. Mislim od onih koji koriste engleski u svakodnevnoj komunikaciji. Mada po mom osećaju gramatike moguće da se može i tako reći i koristiti.

Znaš šta je suština.

Suština je da svak svakome može reći da je nestručan i nepismen na osnovu jedne reči, ili čak manje od toga.

Pacijenti u Lazi redovno govore lekarima da nisu normalni.

Međutim kao u onoj reklami, imam 40 godina ali ne i bore da to dokažem. Ili vic ovih dana imam 60 godina ali ne i ličnu kartu da to dokažem.

Ili kad ti kažeš ja znam zilion puta bolje.

Čime to dokazuješ.

Jedna moja mlađa koleginica mi je rekla " ja sam profesorka".

A ja njoj nisam rekao ali jesam pomislio, da, uđe u institut operativac udbe, sa trogodišnjom srednjom i kažiprstom ruke upre i kaže, e ti si profeosor.
Preporuke:
4
4
35 ponedeljak, 30 mart 2020 12:43
siniša @ spiridon br.2.
Ja imam neoboriv način da dokažem da sam stručan. Koliko god da je neoboriv nikada ga nisam koristio jer može biti dobar razlog da zbog toga budeš polat na veštačenje poslovne sposobnosti i da ti oduzmu pravo da podigneš platu.

Naime, ta profesorica jeste profesorica, ali svako može da bude tako profesor, a ja. Ja sam završio fakultet i prošao i kroz akademsko usavršavanje i kroz posao sve do penzije kao sin golootočanina.

Evi ti zamisli u svojoj glavi kad jedn te isti ispit polažu dvojica ljudi. Jedan čiji je otac bio na Golom Otoku i drugi čiji je otac operativac, ili funkcioner, pa i saradnik udbe.

Kome će dati ocenu više, a kome manje. Koga će propustiti i ako ne zna, i kome neće dati desetku ma kako znao.

Eto ti reci.

I zar rečenica " Ja sam završio fakultet po planu za decu golootočana" zaista nije dokaz i velikog znanja i velike mentalne snage i upornosti.

A šta bude kad se biraju profesori, direktori ili minisri?

Zar treba pitati.
Preporuke:
5
4
36 ponedeljak, 30 mart 2020 20:42
Spiridon
@ Ne-Znajući Lo Sonnambulo

Dragi moj somna/m/bulni Ariđi,

jeste li konačno sklepali tu vama tako nedragovoljnu kovanicu sastavljenu od onog opet vama nesklonog glagola ambulare

Avaj, razočaraću vas ali promašili ste i oko toga štovani Lo Reddyša, jer je poenta u prvom delu to jest kako se od latinskog somnus u savremenom italijanskom nestalo to m, pa je tako ispalo sonnambulo, što je trebalo da vam objasni kako je došlo od arhaičnog somnambulnog do savremenog somnabulnog, kao što se nekada govorilo bolestnom a ne bolesnom. Inače primer za somnambulno kao i za to bolestno tj nrav umesto narav imate u Danici iz 1863. godine, gde se citiram kaže kako uzroci leže u bolestnom stanju nravi, pa se celo somnambulno stanje bolestnim smatra...
Preporuke:
0
7
37 ponedeljak, 30 mart 2020 20:52
Spiridon
@ siniša

Sick call je imenica koja se koristi često svakodnevno.
Call in sick je glagol koji se ponekad retko koristi.

Called out sick je pridev koji se ne koristi u svakodnevnom životu. Nikad nisam čuo da neko tako kaže. Mislim od onih koji koriste engleski u svakodnevnoj komunikaciji. Mada po mom osećaju gramatike moguće da se može i tako reći i koristiti.

Čist lokalizam, odnosno u samom Njujorku više vole da kažu call out sick za razliku od ostatka Amerike gde je call in sick u upotrebi. U svakom slučaju ta vest je trebala da pojasni kako postoje oni za koje se još definitivno ne zna imaju li koronu, tj samo su called out sick, od onih za koje se to testom zaista i utvrdilo. U međuvremenu, najnovija vest kaže da u NYPD već imaju preko 5000 onih koji su zvali da kažu da su bolesni tj oko 14%, a da je broj zaraženih koronom im već tu negde oko 1000. Uplovio im je inače danas u Njujork vojni brod bolnica, koji će da bude za bolesnike koji nemaju koronu...
Preporuke:
2
7
38 ponedeljak, 30 mart 2020 22:25
siniša @ spiridon
Ajde!
(Really!)
Preporuke:
4
1
39 utorak, 31 mart 2020 22:20
Pera
Amerika je, hteli neki to da priznaju ili ne, zemlja slobode.

Ne znam prijatelju kako si uspeo da dodješ do gornjeg zaključka.

Živim u Kaliforniji, policajac na motociklu ima automatsku pušku iza sebe ( pre korona virusa).

Pet policajaca, koji izgledaju kao komandosi, a nisu to hapse dzankija od 40 tak kg.

Budi pozdravljen.
Preporuke:
5
2
40 četvrtak, 02 april 2020 06:46
Mladic
Pozdrav Aleksandru Novakovicu, odlican clanak
Preporuke:
2
2
41 petak, 03 april 2020 06:57
Mladic
Pozdrav Aleksandru Novakovicu, odlican clanak
Preporuke:
0
2
42 ponedeljak, 06 april 2020 09:17
Ljiljana
Pogledati jutjub na engleskom (sa srpskim prevodom) '2012 isplanirani rani početak ove pandemije' Valter Fajt.
Preporuke:
0
0
43 ponedeljak, 06 april 2020 21:03
Vlada
"A živi bili pa videli šta će se dalje dešavati u SAD."

nedelja, 29 mart 2020 12:48
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner