Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

„Korisni idiot“ Druge Srbije

Komentari (122) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 10 decembar 2009 14:00
Lovac
Hvala g. Antoniću,!

Nikada nisam imao vremena, a ni resusrsa da skupim sve visokoumne misli i izjave navedene osobe, pisca itd....

Još jednom hvala na trudu, a da mislimo mislimo i to isto !!!! još iz primera i sami vidimo !!!
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 10 decembar 2009 14:08
Jedan pažljivi čitalac
Ali, kada se ti „kompromisi“ pretvore u svakodnevnu izdaju ideje, ideja iščili i ostane samo izdaja. Čovek se onda loše oseća i mrzi samog sebe, pa se stvara agresija koja se usmerava napolje.

Basara je svojevrsna paradigma uspešne komercijalizacije sopstvenih unutrašnjih konflikata. Istina, na ruku su mu išle izvanredne istorijske okolnosti, odnosno, moć i potreba investitora i veliki broj potrošača njegovih uradaka!
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 10 decembar 2009 15:01
dr Vasilije
Eh kako se straći neki Božji dar ... za novac ili nešto još gore.
Šta da se radi : Srbija je ovo, breeee !
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 10 decembar 2009 15:10
Ala
Basara je nus-proizvod obesmisljavanja civilizacije,urusavanja gradjanskog drustva,unistavanja srpske kulture;on je zalosna imitacija mislioca koji se odrice svojih korena zarad tudjih svila i porfira-makar one bile krvlju natopljene....
Onje samo jedan od onih koji zele,a nemaju snage,da monopolizuju sferu misljenja.
Sam je sebe,svakom svojom recju,demantovao...
Preporuke:
0
0
5 četvrtak, 10 decembar 2009 15:11
Nikola
Nikako se ne bih složio da su ''suporti'' i ''grantovi'' ono što je približilo Basaru i ''Drugu Srbiju''. Zaključku stvarno nedostaje -Vukadinović, ovo je definitivno vezano za temu njegovog magistarskog rada, i upravo osvrt gospodina Vukadinovića nedostaje u čitavoj ovoj ''aferi Basara''.

Ja nisam filozof, pa mogu samo da postavim znakove pored puta. Ono što je zajedničko Basari i drugosrbijanskoj misli je - napad na Habermasa. Čitava ideja ''diktaturom do demokratije'' potpuno je suprotstavljena konceptu svijeta života, koji je Habermas razvio pod uticajem prave konzervativne misli - Gadamera.

Zna se kako su Francuzi reagovali na Habermasova djela kasnih sedamdesetih i početka osamdesetih, i to je upravo tačka u kojoj se slažu Basara i ''Druga Srbija''. Riječju, Fuko je pivotna tačka, mjesto gdje se susreću anti i postmodernisti, de Mestr i Kenedi, Hajdeger i Markuze, pa što ne i Basara i ''Druga Srbija''.

Oni su potrebni jedni drugom, posebno u zajedničkoj borbi protiv svijeta života. Šta će Drugoj Srbiji dostojan, pristojan ''protivnik'' kad ima razularenog, kvazielitističkog Basaru sa svojom protestantskom antidarvinističkom histerijom?

Oni su čista hegelovska trijada:
Teza - Druga Srbija
Antiteza - Basara
Sinteza - Evropa

Nema jače veze od te, suporti i grantovi su samo nagrade za ovaj opasan ples. Treba se podsjetiti i na Žižekov tekst sa starog sajta NSPM, pod naslovom ''Protiv dvostruke ucene'' o tome kako su neo-liberalna demokratizacija i njena nacionalistička opozicija dvije strane iste medalje.

NSPM nije u tom vozu i to je najveći ''drugobasarijanski'' problem. Problem zvani Habermas.
Preporuke:
0
0
6 četvrtak, 10 decembar 2009 15:19
ljudi koji nedostaju
niz malih,požrtvovanih i ničim izazvanih balegara sa nepodnošljivom lakoćom balegarenja krstari javnim prostorom srbije i ne verujem da ćemo dočekati da njihovo vreme prođe jer je njihovo vreme-uvek.samo se imena menjaju.bios iznad etosa,trgovina iznad kreativnosti,vulgarni pragmatizam,šlihtanje,denuncijacija dojučerašnjih kolega,prijatelja,rodbine,kumova,reći ćemo,tipična srpska priča,skoro mit!,...inforbirovski mentalni kod i zacementirani genom kojim se uspostavlja jedina,ova,tu-srbija,tu-sada,tu-ovde i tu-zauvek.nema druge srbije,nema drugih ljudi,nema drugih mesta u srbiji za refleksiju,jer da ima neke druge,bolje,poštenije,savesnije...srbije-onda bi se njeni činovi i jezik-ipak,nekako artikulisali kroz efikasnost i snagu,kroz napor čina i jezika,kroz izbor i okupljanje:ona bi imala svoja mesta i ljude(a ne samo,opet,njih nekoliko koji,izgleda nemaju ni volje ni svesti da prevaziđu balkanski individualizam i tihovanje i to,u ovom slučaju,navodimo kao pasivizirajućeglup ali presudan hijatus u koga se,uvak,zabija klin sukoba,razdora,sebičnosti,i,ponovo,uvek ista,trgovina uticajima),svoje visoke kulturne potrebe i meru u čije ime bi branila društvo braneći i normu i pojedinca,i mejnstrim i asimetričnog drugog,i asimetrične od asimeričnog,i promovisala,štitila i unapređivala refleksiju i ljude i dela koji su konačnim rešenjem vladajuće paradigme i svakodnevnom egzekucijom-proterani,getoizirani,isključeni,maltretirani,onemogućeni,odstranjeni i ekonomski i profesionalno.
da bi se otvorio front refleksije i odgornost prema društvu pored ogoljavanja drugog nasuprot,najvažnije je,ipak,promovisati,okupiti,izdvojiti,platiti,bodriti,retorički ubrzati i zavrteti svoje izbore,svoje predloge:osvajati nova mesta i nov jezik za nove ljude,ljude koji nedostaju!
Preporuke:
0
0
7 četvrtak, 10 decembar 2009 15:32
Miroslav Đukić
Basara je egoističan, samoljubiv i samoživ, onako kako umetnik, posebno književnik, može biti. I sam sam se lično uverio da su mnogi umetnici čije mi se umetnički opus veoma dopao,upravo nepodnošljivi i krajnje naporni uživo.
Preporuke:
0
0
8 četvrtak, 10 decembar 2009 15:50
Đorđe
Možda i najbolji Vaš članak do sada.
Pronikli ste u samu suštinu drugosrbijanskog mentalnog modela. Naročito mi se dopadaju opaske o "skorojevićkom preziru prema narodu", "prikrivenom rasizmu" i o inherentnoj nesposobnosti "Druge Srbije" da nekoga voli.

Moji prijatelji i ja smo došli do zaključka da je najveća šteta što ovakve članke ne čita veći broj ljudi.
Na žalost, socijalni inženjering Novog Svetskog Poretka udaljava prosečnog čoveka od svega što zahteva intelektualni angažman. Zato su takvom čoveku često prijemčivija pojednostavljena demagoška objašnjenja "Druge Srbije", i prostakluci polupismenog Petra Lukovića, dok su im članci poput ovoga jednostavno "dugački". To otvara vrata postojanju "građanističke" kvazi-elite, u kojoj "vrhunski" pisci imaju rečnik od 200 reči (od toga 100 psovki). Basara je samo jedan od njih.
Preporuke:
0
0
9 četvrtak, 10 decembar 2009 15:56
Sekula Timotijević
Gospodine Antoniću,
Divim se Vašem umnom naporu da definišete ''Korisnog idiota'' drugosrbijanskog. Lično mislim da Vam je bilo lakše da se upustite u objašnjenje i analizu Otkrovenja Jovanovog od analize lika i dela ovog meta intelektualca i njegovog sunovrata.
Preporuke:
0
0
10 četvrtak, 10 decembar 2009 16:10
Vanja
Odličan članak! Bravo!
Preporuke:
0
0
11 četvrtak, 10 decembar 2009 16:11
thinking maize
Pre neki dan napisah ponešto o "g-dinu" Basari, pa mi Uredništvo NSPM-a ne pusti. Navikao sam se da poštujem njihovo Diskreciono Pravo i ne ljutim se. A još se manje ljutim kada pročitam ovako opširan i utemeljen prikaz "lika i dela" g-dina S.B.!No dodao bih par reči, koje sam pomenuo u komentaru na tekst
o demisiji "g-dina" Havijera Solane. Pomenuto je da su bivši levičari i liberali sada zagriženi jurišnici Novog Svetskog Poretka. Dodao sam, da mislim da je kod bivših levičara ,došlo do svojevrsne negativne metanoje,tj. negativnog preumljenja ili redefinisanja njihovog bića u pravcu dehumanizacije. Dodao sam i da mislim da do takve "negativne metanoje" dolazi kod svakoga ko se prepusti dehumanizaciji svog bivstva radi koristi. Ta lažnost bivstva veoma dobro je naslikana od Bele Hamvaša. On je naziva LICEMERJE. Ta pojava može se posmatrati u okviru ateističke etike, npr. Albera Kamija ("Mit o Sizifu"). Takođe se može posmatrati i u terminima teističke etike, gde se Sve Zlo sliva i Sve Zlo izvire iz jednog mesta, mesta APSOLUTNOG ZLA. Inkarnacija tog Principa Apsolutnog Zla je, naravno Đavo. Da li ćemo pojavu koju u našem društvu otelotvorava "g-din" Basara, kod bivših zapadnih levičara npr. "g-da" Solana i Bler, kod bivših katolika npr. "g-din" Herman van Rompaj, prvi predsednik Evrope ("slučajevi" "g-de" Solane, van Rompaja i Blera su već bili "obrađeni" ovde na NSPM-u!), posmatrati kroz ateističku etiku npr. Kamija (bliska etici dužnosti, etici "biti na putu") ili kroz teističko etičko učenje o emanacijama Principa Apsolutnog Zla, sasvim je irelevantno. Relevanto je da sva ta "g-da" svu egzistencijalnu (i svaku drugu!) pustoš, koju oličavaju, žele da prenesu na što je veći broj ljudi! A složićete se, bili ateisti ili teisti, da je to ne-etički ili po srpski NEMORALNO!
Preporuke:
0
0
12 četvrtak, 10 decembar 2009 16:25
MP
Autor:"Kod Basare, uopšte, ambicija da sve promeni, da, kao pripadnik elite i duhovnog plemstva, svima vlada, kombinovana je sa izraženim osećajem uskraćenosti za ono što mu pripada, zbog čega on strasno mrzi sve koji mu ne daju „ono što je njegovo“. "
Akoliko tek mrzi Obamu?Šta je Obama više uradio za mir od Basare?
Preporuke:
0
0
13 četvrtak, 10 decembar 2009 16:26
pera
Nisam skoro pročitao bolji i analitičniji novinarski tekst od ovoga.Bravo..
Preporuke:
0
0
14 četvrtak, 10 decembar 2009 16:27
Mirko Grbić, Banjaluka
Da je Frojd živ vjerujem da bi poslije svojih studija slučaja : Čovjek pacov. Čovjek vuk, Dora..napisao i studiju :Slučaj drugosrbijanac...
Srbija takva kakva jeste...moja je njubav i volim je.. Eto vam mog odgovora, gospodine Basara.
Preporuke:
0
0
15 četvrtak, 10 decembar 2009 17:04
Delirium
Ne tvrdim, ali moguće je, da u ovakvo drastičnoj samodestrukciji ličnosti zloupotreba alkohola ima primarni uticaj. Uostalom, setimo se Batićevih svedočenja o psihofizičkom stanju srpskog ambasadora, u vreme potrage za ''zagubljenim'' milijardama po nepreglednim prostranstvima Kipra. Možda je ta zloupotreba, upravo ona nit koja nedostaje Antonićevom briljantnom eseju i koja bi mogla da pojasni razloge klasičnog rascepa ličnosti posmatrane individue.
Preporuke:
0
0
16 četvrtak, 10 decembar 2009 17:08
The Tao
Basara je statisticka greska odnosno statisticka realnost. Svako vreme nosi svoje breme. Sto se tice porekla doticnog gospodina ostavlja utisak da kroz svoje postuipke ostavlja utisak coveka kojeg svrbe koreni. Tipicni balkanski kompleks nize vrednosti koji se ispoljava prema mrznji svega onoga sto jesmo i sto mislimo da nije u "fazonu". Ako osmotrimo nacin na koji Basara obradjuje svoje politicke neistomisljenike onda mozemo reci da je pijacni, kroz galamu i urlanje, vulgarnost i pretencioznost.
Preporuke:
0
0
17 četvrtak, 10 decembar 2009 17:09
mali cvrčak
Šta je sa vama ljudi. Znam čoveka. Tako da bi uputnije bilo raspraviti kako čoveku pomoći a ne baviti se time šta je čovek rekao ili napisao. Pa ni on se tačno toga ne seća.
Preporuke:
0
0
18 četvrtak, 10 decembar 2009 17:14
Milos
Analiza, ako je uopste htela da tezi nekoj objektivnosti, ima jednu ozbiljnu falinku. Uopste ne pravi razliku izmedju Basare knjizevnika i Basare drustveno-politicki angazovanog intelektualca. Zbog toga isuvise lici na jednu u objektivnu formu i akademski ton zaodevenu osvetoljubivost.

Ipak prvi Basara ne zasluzuje da se sasvim utopi i izgubi u ziceraski lakom odbacivanju i diskvalifikaciji drugog. Knjige ce se citati i kada niko vise ne bude imao pojma o cemu je ovde nekada bilo reci i ko je tu rec vodio.

A, ako je neko ljubitelj Basarine literature lako ce u sebi naci toliko blagonaklonosti da drugi angazman imenovanog ne shvati previse ozbiljno. Narocito kada uz to ovaj svojim apsurdnim stavovima sve cini da to coveku maksimalno olaksa. Uostalom, to i ne ispunjava elementarne uslove da bi se nazvalo prakticnim angazmanom u pravom smislu reci - ajde, da bar ispunjava uslov usaglasenosti sa osnovnim principima logike. Isuvise lak plen....

Ali i pored sve prethodne naklonosti, ne znaci da se Basarom ne treba baviti kao izrazom jedne opste simptomatologije za bolest ili nezrelost od koje izgleda pati celokupna srpska elita. Dovoljno je da ovde covek ovlada nekom vrstom cisto tehnicke virtuoznosti pa da dobije carte blanche za svaku mogucu nedoslednost i intelektualnu ludost, kljucevi drustvenog uspeha, lestvice polozaja, za njega su bezmalo zauvek osvojeni...Kazem bezmalo, jer se setih Vuka Draskovica....
Preporuke:
0
0
19 četvrtak, 10 decembar 2009 17:15
neobizantinac
Posle ovakve duboke psihoanalize u um jednog građanističkog Goluma, mogu samo da kažem da je Antonić drugi Dostojevski.
Preporuke:
0
0
20 četvrtak, 10 decembar 2009 17:23
Delirium tremens
Ne tvrdim, ali moguće je, da je razlog ovakvoj drastičnoj samodestrukciji ličnosti daleko provizorniji nego što se misli, a tiče se zloupotrebe alkohola. Uostalom, setimo se Batićevih svedočenja o psihofizičkom stanju srpskog ambasadora, u vreme potrage za ''zagubljenim'' milijardama po nepreglednim prostranstvima Kipra. Možda je ta zloupotreba, upravo ona nit koja nedostaje Antonićevom briljantnom eseju i koja bi mogla da pojasni razloge klasičnog rascepa ličnosti posmatrane individue.
Preporuke:
0
0
21 četvrtak, 10 decembar 2009 17:28
gorštak
Zato Druga Srbija toliko mrzi NSPM, a voli Basaru, tog majstora agresije, tog talentovanog rugača i cinika, tog meštra verbalnog sadizma i cinizma. I zato Basara, sa druge strane, makar krajičkom svoga hladnog srca, makar delićem svoga egocentričnog uma, oseća divljenje prema razigranim drugosrbijanskim bogohuljiteljima, prema veselim ružiteljima Hrista i prema bestidnim propovednicima izdaje i amoralnosti. Jer, oni su jedno te isto. Taj pisac i svi ti ljudi oko njega, deo su iste orgijastičke gomile, deo svetine koja igra u pratnji Velike bludnice i raduje se svakoj poganštini i svakom zlu.

Ovaj pasus je glogov kolac u srce vampira.
Preporuke:
0
0
22 četvrtak, 10 decembar 2009 17:45
brm
čestitam na ogromnom trudu....ipak usudio bih se reći čak i na ovom sajtu da nije sve što napiše Basara netačno i glupo i antisrpski..pa ću biti slobodan da nešto od toga i da navedem
"Ćosić je je „postavljao svoje klonove na strateški važna mesta po fakultetima, redakcijama, uredničkim mestima“.KAO NIJE
"u Koštuničino vreme, Ćosićeve „nebuloze i halucinacije“ postale su „integralni deo `državne` politike“,SETIMO SE SAMO KOŠTUNICINE POLITIKE PREMA CRNOJ GORI PRED REFERENDUM
"Komunizam je, takođe, bio samo jedna od tačaka azijatskog puta Srbije, kada je došlo do „stvaranja posebne podvrste ljudskog roda, genetskih mutanata (čak i fizički nalik jedne na druge), koji su sistem vrednosti zapadne hrišćanske civilizacije – bez kojeg nema ni prava, ni države, ni politike – sistematski devastirali“OVO TVRDI I 90% AUTORA OVOHG SAJTA
"Petog oktobra je, po Basari, trebalo „zabraniti SPS i SRS, raspustiti sve institucije, počev od tadašnje Udbe zaključno sa SANU“ (FD, 15).PA NARAVNO
„Ukoliko hoćemo da preživimo“, kaže Basara“, „ovde se mora promeniti sve: ustav, zastava, himna, pravopis, lične karte, registarske tablice... Doslovno sve“ U MOMENTU KAD JE TO GOVRIO ZASTAVA JE JO BILA JUGOSLOVENSKA A HIMNA HEJ SLOVENI, A PRAVOPIS JE JOŠ UVEK SRPSKOHRVATSKOG JEZIKA
(FD, 76). Basara smatra da je čak i srpskU trobojkau treba promeniti. Umesto tradicionalnog crveno-plavo-belog barjaka, Basara zahteva da srpska zastava bude slična onima koje imaju skandinavske protestantske zemlje – krst na jednobojnom polju, s tim što bi ovde krst bio žut, a polje crveno U PRAVU JE, to je trdicionlnasrpska zastava SAMO JE POBRKAO BOJE - KRST U OBLIKU CRNOGORSKOG KRSTAŠ BARJAKA TREBA DA BUDE CRVEN A POZADINA BELA
Preporuke:
0
0
23 četvrtak, 10 decembar 2009 17:51
Jasna Simonović
O gdinu Basari ne znam dovoljno, pa se neću upuštati u kritiku, iako respektujem tekst i komentare...

Meni se međutim naslov ovog teksta ne dopada...Možda zato što imam averziju prema reči "idiot" (možda bi "korisni poslušnik" ili "korisni rob" bilo bolje!?)....(uzgred, imam averziju i prema terminima Prva i Druga Srbija)....

Današnja civilizacija treba da se uzdigne iznad takvih "epiteta", čak i pod navodnicima, čak iako je taj termin preuzet iz korišćene terminologije, a da bi se to dogodilo treba jedni drugima da ukazujemo na "ružne reči"...(Izvinjavam se Dostojevskom, ali verujem da bi me shvatio da u današnje veme živi, nije "idiot"!
Preporuke:
0
0
24 četvrtak, 10 decembar 2009 18:01
brm
"Basara se možda može nazvati „univerzalnim hrišćaninom“, koji oštro odbacuje balkanski etnofiletizam (on kritikuje „potiskivanja univerzalnih Hristovih zapovesti u korist relativizma nacionalnih interesa“;
ISTO ODBACUJE I SPC
„Jedini pametan potez koji je Vlada (Koštuničina - A. S) uspela da uradi“, objašnjava na drugom mestu Basara, „jeste uvođenje kreacionističke teorije o nastanku sveta u školski program, koji ubrzo, pod pritiskom €vrolevičara (pisanje je izvorno – A. S), biva poništen“ZAR I OVAJ STAV NE VALjA?
Komunistička partija i nije bila „politički pokret, već ateistička mesijanska sekta“ A ŠTA OVDE NE VALjA?
On dobija dnevnu kolumnu u „Danasu“ ...BAŠ KAO I cVIJETIN MILIVOJEVIĆ ČIJE ODLIČNE TEKSTOVE UREDNO PRENOSITE NA RADOST SVIH NAS

UKRATKO da je tekst duplo kraći bio bi odličan, ovako, "s toplom vodom izbacili ste i dete"
Preporuke:
0
0
25 četvrtak, 10 decembar 2009 18:11
korisni idioti
Bojim se da su i 2000. svi oni koji su se udružili sa titoistima bili samo korisni idioti.
Preporuke:
0
0
26 četvrtak, 10 decembar 2009 18:17
konzervativni habermas i paja patak filozofija
Nikola, ne moras biti filozof da bi citao Habermasa, ali ga osim citanja valja i razumeti. Kakve su ovo bulazni, Habermas i Gadamer kao konzervativna misao!? Oh my goodness! Habermas mozda nije dekonstruktivista kao Derrida, ali to ne znaci da je konzervativan. Ono mozda na sta si mislio je njegova vera u Aufklärung koji ne odbacuje kao sto to rade Derrida i Foucault (pri cemu se o drugom da raspravljati), ali to opet nema veze ni sa konzervatizmom niti sa tzv 2. Srbijom. Preporucujem recimo njegovo citanje Heideggera iz godina koje pominjes. Inace, njegova vera u Aufklärung je direktan rezultat njegovog odnosa prema naci proslosti. Da taj Habermas danas zivi u Srbiji i pise sta je tada pisao, bio bi na ovom siteu proglasen za idiota, neke od neomiljenih Srbija. Kad ce ljudi jednom shvatiti da Wikipedia nije relevantan izvor informacija?
Preporuke:
0
0
27 četvrtak, 10 decembar 2009 18:17
hazar
Uhuhu. Gol iz kornera. :)
Preporuke:
0
0
28 četvrtak, 10 decembar 2009 18:21
Dada
Za thinking maize
Vaši komentari me oduševljavaju gotovo kao i sam Antonić, svaka čast.
Preporuke:
0
0
29 četvrtak, 10 decembar 2009 18:21
hiperborejac
ma ja sam mislio da smo ovo stavili ad acta ...kad ono opet Basara
Pustite.
Preporuke:
0
0
30 četvrtak, 10 decembar 2009 18:28
goran
lepo ste nam opisali tog coveka
Preporuke:
0
0
31 četvrtak, 10 decembar 2009 19:23
Darko Stanojević
G.Đukiću, ja sam potpuno iste stvari doživeo od poznatih glumaca, muzičara i pevača/pevačica, dok sam radio taj posao.

Kada ih slušate na sceni ili na snimcima, pogađaju svaki vaš damar iskreno i "do bola", što bi se reklo. Kada ih gledate u emisijama, prosto poželite da vam taj neki oženi ćerku, bude kum ili barem ortak na tablićima vikendom pod verandom! A o ženama sve najbolje - svaka je dobra za snajku ili barem za ljubavnicu! :)

Cvrc.

U "prirodi" - prečesto sujetni, lenji, bezobrazni, nevaspitani, lihvari, nadmeni, ljigavi... uf!

No, to nije opravdanje ni da ih se ne sluša/gleda/čita, ali niti prihavtati da su oni, ipak, dobri ljudi (u duši).

Pozdrav!
Preporuke:
0
0
32 četvrtak, 10 decembar 2009 19:23
Mladi DŽedaj
Izvanredna analiza. Uživanje je bilo čitati ovaj članak.
Preporuke:
0
0
33 četvrtak, 10 decembar 2009 19:48
Mićko
Uh, oštro. Ljuta trava na ljutu ranu. Da nam svima ne pozli od tolike ljutine?
Sredom kupim Danas, zbog Poslova, gledao sam isprva pomalo te Basarine kolumne, a onda sam sasvim prestao da ih čitam, smorio me je. Mislio sam da je samo težak gnjavator ali kad na to dodam i ove njegove teorijske postavke, iznesene u Antonićevom tekstu, počne utroba da mi se okreće (što bi rekao vojvoda Šešelj komentarišući opaske sutkinje Latance, ili kako joj je već ime).
I sa leva (tačnije - sa centra) i sa desna, Basara je pokupio najgore. Nadam se da je sto puta bolji književnik nego politički kolumnista i teoretičar. Nisam nijedno njegovo umetničko delo pročitao, sramota je, ali šta da se radi, ja sam dete divnih devedesetih, u svakom slučaju - bar nameravam čitati. Sigurno mu je beletristika bolja od ovih produkata političarenja, ne verujem da bi drugačije zaslužio priznato mesto među piscima.
Preporuke:
0
0
34 četvrtak, 10 decembar 2009 20:59
Aleksandar
Termin "korisni idiot" nasuprot opisu iz uvodnog paragrafa nije definicionalno povezan sa pojmom "totalitarnog pokreta" jer je vremenski stariji od vremena izmisljanja termina "totalitarni". Termin "korisni idiot" je izmisljen na zapadu, a onda je autorstvo pripsino Lenjinu. Ideja anglo-americkih propagandista je bila da se moze lako diskreditovati svaki zapadnjak povratnik iz sovjetskog Saveza koji bi imao sta pozitivno reci o SSSR-u (a takvih je bilo puno) tako stu bi bili prikazani kao neko koga sam Lenjin smatra za njegove "korisne idiote". Potpuno je besmislena ideja da bi Boljsevici svakog Zapadnjaka a priori oznacavali za nepopravljivog neprijatelja, koga u najboljem slucaju mogu da obrade da kaze nesto pozitivno o njima kad se vrati kuci. To bi bilo protivrecno ideji svetske revolucije, u kojoj su valjda trebali da ucestvuju i stranci—pogotovu sa zapada.

Slicno je i sa terminom "totalitarizam" koji je takodje propagandni termin koji je smisljen na Zapadu, a protiv Sovjetskog Saveza, odmah po zavrsetku Drugog svetskog rata. Radilo se o sledecem odvratnom triku: Nazivati neki sistem "totalitarnim" nema nikakvo infirmativno ili deskriptivno znacenje, vec sluzi jedino da bi se u propagandno-ideoloskom kontekstu stavio znak jednakosti izmedju Nacisticke Nemacke i Sovjetskog Saveza. To vodi apsurdu da se na Zapadu po zavrsetku Drugog svetskog rata vise ne moze biti anti-fasisticki nastrojen. Evo kako taj reductio ad absurdum izgleda:


Ako je tacno (shodno upotrebi atributa "totalitaran") da

(1) Nacisticka Nemacka = SSSR.

a znamo da

(2) Nacisticka Nemacka je FASISTICKA, a SSSR KOMUNISTICKA=ANTIFASISTICKA tvorevina.

Onda sledi (absurdno) da

(3) FASIZAM = ANTIFASIZAM.

Shodno ovome, u danasnjem trenutku tesko da postoji smislena primena bilo pojma "korisnog idiota" bilo termina "totalitarizam" i treba ih po svaku cenu izbegavati u svakom savremenom kontekstu.
Preporuke:
0
0
35 četvrtak, 10 decembar 2009 21:10
Julius
Čini se da prof. Antonić ipak nije dovoljno čitao Genona, Evolu i tradicionaliste. Basara ih je, pak, ponešto izgleda čitao, ali nije sve razumeo.
Preporuke:
0
0
36 četvrtak, 10 decembar 2009 21:23
nika
Dvaput sam procitao analizu. Tvrdim da je jedan od 5 najboljih tekstova koje je Antonic ikad napisao (uz "Samo da bi jedan covek otisao" i omaz NIN-u od pre par nedelja). Gotovo savrsen portret evropskog konvertita. Moram priznati da pomalo i sazaljevam biciklistu, kome je spao lanac.
Preporuke:
0
0
37 četvrtak, 10 decembar 2009 21:37
Šicer
Dobro, ovo mu dođe kao naučni rad profesora Antonića, ali koga to interesuje? Basara možda deluje, frontalno, u smeru koji se poklapa sa tzv. "drugosrbijanskim", no kakve to veze ima? Baš nikakve. Gde je vetar u čelo takvim trendovima? Gde je borba za opstanak Srbije i srpske nacije? Interesantno je baviti se teorijom, ali smo tanki u praksi. A praksa je, složićete se, ono što direktno utiče na život. Ne sporim inteligenciju autora, niti njegove dobre namere. Treba se ipak prisetiti Danteovih reči.
Preporuke:
0
0
38 četvrtak, 10 decembar 2009 22:08
Pera Detlić
SB je još jedan u nizu kandidata za savremenog srpskog Fausta. Za sada mu dobro ide.
Preporuke:
0
0
39 četvrtak, 10 decembar 2009 22:09
Nikola
Paja Patak se pita: Šta je Gadamer, ako ne konzervativac?

Habermasovu misao moramo posmatrati u okviru kritičke teorije iz koje je izrastao, on je definitivan konzervativac, sam pojam svijeta života je konzervativan i vrlo blizak Gadamerovom horizontu, pa to sam Habermas govori.

Svijet života je tipičan konzervativni koncept, mislim da oko toga nema rasprave.
Preporuke:
0
0
40 četvrtak, 10 decembar 2009 22:22
Peter RV
Moram da priznam da poznajem Basaru iskljucivo iz njegovih tekstova koje NSPM objavljuje. Neko ko vjeruje u monarhiju i evropu (nasao je svrhu njegovome kralju -u njegovoj evropi?) je za mene diskvalifikovan kao politicki mislioc vrijedan paznje.
Njegov, cas 'konzervativni' cas 'napredno-evropejski' stav, medjutim, ima objasnjenje.
Daje utisak (neuravnotezenog) covjeka koji uziva u ulozi "enfant terrible" srpske politicke scene. (Psujuci, danas u Srbiji,se mogu zaradit lijepe pare. Narocito ako znas da lijepo psujes)
Antonic je uradio dobro da ga je jedamput dobro radiografirao. Ali, dali Basura zasluzuje u buducnosti toliko paznje?
Preporuke:
0
0
41 četvrtak, 10 decembar 2009 22:27
g.loci!
Bozje!......Sapere aude!
Preporuke:
0
0
42 četvrtak, 10 decembar 2009 22:39
Zenon
Jasni Simonović trebalo bi da bude poznato osnovno značenje reči idiot, u onom njenom prvobitnom aristotelovskom smislu. Za ljude koji znaju samo svoju profesiju, postoje dve izreke - "Obućaru u sandale", ili "Idioti profesije". Koristeći svoje znanje, g. Antonić je dao odličan naslov. Da je bolji, ne bi valjalo. Ne znam samo odakle tolike pohvale Basarinom talentu i književnom delu. On je nabeđeni, usiljeni i veštački postmodernista, a svako ko poznaje književnost, reći će vam da je postmodernizam, kao pravac, jedno ništa. To je bio pokušaj velike družine netalentovanih pisaca da, pišući ni o čemu i jezikom kojim niko ne govori i ne razmišlja, privuku pažnju i opsene prostutu kvazičitalaca, koji imaju jednu ogavnu osobinu da se dive nečemu što im nije jasno. I ovi kvazičitaoci, ako neće Ćosića, neka čitaju Singera, Apdajka, Hamsuna, Bela, Crnjanskog ili Kiša, iznenadiće se koliko ovi veliki pisci pišu jasno i poetično. Kod Basare nema poetike, a bez poetike nema literature. Da ne zaboravim, zbog poštovane Jasne Simonović: idiot je u staroj Grčkoj bio čovek koji nije poznavao politiku. Kao i Basara danas. Politika je veliko umeće, gotovo nauka, a on ne poznaje ni teoriju države, ne verujem da je čitao francuske prosvetitelje i engleske liberale, pre svega Loka. Nema on pojma o tome. Ne zna on ni gramatiku, ni morfologiju, ni etimologiju srpskog jezika. Napada Vukov jezik, a piše tim jezikom. A koji je književni jezik postojao pre Vuka? Da to nije možda bio jezik Lukijana Mušickog (mešavina staroslovenskog i ruskog, koji su stvarali ruski sveštenici po dolasku u naše severne krajeve, posle Velike seobe, poznat pod imenom slavenoserbski). Basara nije sam, ima u Srbiji još korisnih idiota, koji mogu da govore gde hoće i da pišu u svim novinama, dok za nas važi stroga cenzura. Ne znam šta mi je teže - da čitam Basaru ili da gledam i slušam onog političkog amatera Milana Nikolića. Svetlu Sonju, koja sve njih plaća, ne diram, njene knjige nisam čitao.
Preporuke:
0
0
43 četvrtak, 10 decembar 2009 23:15
Teofilo Stivenson
Koriscenje termina 'orijentalno' i 'azijatsko' nije samo primitivno, rasisticko i sovinisticko trabunjanje, vec dokaz istorijske i kulturne nepismesnosti kada je u pitanju Azija. Nesto slicno sam procitao kada su provokatori na ovom sajtu ostavljali citate (da li tacne?) iz nekog manifesta organizacije pod imenom 'Otpor'. Zvucalo je toliko bedno da sam pomislio da bi ih Evropljani ciju okupaciju zduzno prizivaju i podrzavaju, uprkos inherentnom rasizmu, u svojim drzavama stavili u neki, politicko higijenski kontumac.

Edward Said bi se Basari verovatno smejao kao 'retro' spodobi koja zeli da zivi po merilima proslih vekova i, poput sredovecnog (i nosatog) Sirana de Berzeraka uzdise za vremenima proslim, kada se znalo ko su beli, moderni, civilizovani Evropljani. Oni koji u strane zemlje putuju noseci ogledalca i boginjavu cebad, unistavaju citave generacije domorodaca, ali na velika vrata, gvozdenom metlom uvode civilizaciju. I sifilizaciju, bre!

Basara pati za vremenima (nepovratno izgubljenim, dasta) koja nikad nisu 'proradila' u Srbiji. Da stvar bude grotesknija (ali i reprezentativnija po drugu Srbiju), ovako pisu oni koji 'Borata' dozivljavaju ozbiljno, oni koji ne znaju da se Vijetnam ujedinio, da su Kmeri imali civilizaciju pre hiljadu godina, da na Javi postoji civilizacija starija od mnogih evropskih. Za njih je Azija Sovjetija Dimitrija Ljotica.

Kada bi da menjaju zastave, pisma, oni traze raskid sa tradicijom koji je apsolutno 'azijatski' po formi. Francuski monah je promenio vijetnamsko pismo u latinicno. Ataturk je umesto arapskog uveo laticni pravopis u turskoj republici. Kakav raskid sa prosloscu su izazvali ovakvi, radikalni rezovi, vidi se i danas. A da li ce Turci zbog latinicnog pisma biti brze primljeni u Evropsku Uniju, videcemo. Umesto ulaska u povlasceni evropski klub, Zapadnjaci ce im baciti kosku Zapadnog Balkana kao interesne zone u kojoj ce povratiti svoju stari uticaj.

Ovo je zalosno.
Preporuke:
0
0
44 četvrtak, 10 decembar 2009 23:21
Natasa
Basara je dobar pisac i vredan je citanja. Licno mislim da mu je pre dve godine Ninova nagrada dodeljena za losiji roman ali to sad nije ni vazno.
O clanku gospodina Antonica- trudili ste se. Basara treba da bude ponosan kao sto i Tijanic treba da bude ponosan na "Slucaj sluzbenika Aleksandra Tijanica" koji su mu pripremili Vuco and co. Kad se neko toliko bavi tobom, znaci da mu jako smetas. Prevod slobodan.
Preporuke:
0
0
45 petak, 11 decembar 2009 00:19
Toma
Nisam ni sumnjao da će tekst prof.Antonića biti briljantan,odavno nisam ovako nešto kvalitetno pročitao,ali osećam neizrecivu žalost što nešto ovako čita zanemarivo mali broj ljudi u ovoj našoj jadnoj Srbijici.Prelistajte gospodo,makar površno našu dnevnu štampu-čini mi se da nikada nije bilo gore.Ima li nam spasa?Razlika između jednoumlja i bezumlja se gotovo ni ne primećuje.
Preporuke:
0
0
46 petak, 11 decembar 2009 00:22
Jasna Simonović
Zenon, hvala, ali..
"Da ne zaboravim, zbog poštovane Jasne Simonović: idiot je u staroj Grčkoj bio čovek koji nije poznavao politiku."...Hvala Bogu da ja ne živim u staroj Grčkoj sada, pošto bih bila idiot...

Od stare Grčke do danas prošlo je mnogo vremena, pa je ta reč poprimila svoje ulično prioritetno značenje, pa tako imam pravo da mi se taj "epitet" ne sviđa, uz svo poštovanje "aristotelovsog smisla" koje je imalo svoju i pozitivnu konotaciju (u smislu ostrašćenosti za profesiju)...
Ponavljam, komentarisala sam samo naslov teksta...
Preporuke:
0
0
47 petak, 11 decembar 2009 00:44
Milodan
Antoniću, otkud dve Srbije Prva i Druga? I zbog čega Prva nije Druga a Druga Prva? Po mom skromnom mišljenju danas ima PET Srbija i to:
-Prva Srbija sa veoma malo političkih stranaka, možda LSV, neke manjinske, deo LDP koji nisu pod Čedinom kontrolom, zatim, tu su bivši članovi LDP-a, deo srpskih intelektualaca, nevladinih organizacija, birački korpus koji apstinira i deo birača LDP-a čije su ideale izdali Čeda i njegovi poslušnici.
-Druga Srbija u kojoj se nalaze stranke vladajuće koalicije, intelektualna elita koja je uvek uz vlast, veći deo njihovih birača (mnogi su razočarani i otišli su u apstinente ili su se priklonili Tomi i SNS), tajkuni, deo mafije i prorežimski mediji u koju odskora spada i RTV B-92.
-Treća Srbija u koje spadaju nadirući naprednjaci i za njih zašlepani narodnjaci, njihovo biračko telo, deo intelektualne elite nacionalne provinijencije, pojedini privrednici, po neki mafijaš, redakcija NSPM i ogromna većina posetilaca ovog sajta.
-Četvrta Srbija koju predvodi sve slabija Srpska radikalna stranka, zatim, navijačke grupe sa sve onima koje zovemo huliganima, organizacije za koje kažemo da su profašističke, birači za koje su Karadžić, Mladić i njima slični heroji i branitelji srBstva, "intelektualci", "patriJote", mafijaši i birači čije su intelektualne mogućnosti ograničene.
-Peta Srbija u koju spadaju pripadnici svih nacionalnih manjina koji Srbiju ne smatraju svojom domovinom pri čemu najviše mislim na Albance iz Preševske doline - juga Srbije kao i oni birači koji do podne mrze ceo svet a od podne ceo svet i sami sebe.
Svetislav Basara? Neosporno pripadnik Prve Srbije. Redovno čitam njegove kolumne u Danas-u, vrlo su zanimljivi i kritični. Slika mu je znatno manja nego što Slobodan napisa.
Vojislav Koštunica? Lider DSS-a koji je od mekog postao tvrdi nacionalista. Od njegovih, nesumnjivo respektabilnih, najbližih saradnika sa početka postojanja stranke ostao je samo Vladeta Janković. Za pametnog je ova činjenica sasvim dovoljna. Ja spadam u Prvu Srbiju.
Preporuke:
0
0
48 petak, 11 decembar 2009 01:00
Jovan London
Da ima obraza i morala, Basara bi posle ove analize trebalo da prestane sa bilo kakvim javnim istupanjima. Ali, naravno da to nećemo doživeti. Baš me interesuje hoće li makar pokušati da odgovori da nivou kojim je g. Antonić pisao o njemu ili ćemo (tipujem na ovo drugo) dočekati bujice psovki i prostakluka tipičnih za moralno i intelektualno inferiorne!
Preporuke:
0
0
49 petak, 11 decembar 2009 01:30
goran01
Sta reci o Basari,pa to je jos jedna knjiga o Milutinu.
Mislim da treba vise pisati o ovakvim i njima slicnim laznim autoritetima poput Basare koji predstavljaju u svojim filozofskim iluzijama perspektivu Srbije koju mogu da vide samo oni koji zele da se po svaku cenu odrze na vlasti.
Basara je lazni autoritet jer njegov sadrzaj ne odogvara realnim cinjenicama u stvarnom svetu vec samo njegova pojava.
Cinjenica da inicira toliko mnogo promena i cak se zalaze za nekakav evropski totalitarizam na odredjeno vreme-makar to bila njegova pesnicka sloboda govori vise nego sto je on to hteo da kaze.
Moglo bi se reci da je to njegov BODY LANGUAGE - govor tela je nesto sto predstavlja neizgovorenu istinu-jeste da doduse na ovim stranicama ne vidimo njegovu sliku sa telom nenaviknutim na fizicke napore sto mu samo daje jedan od komlimenata filozofskog stvaraoca.Kada bi mu samo jos neko rekao za uzaludnost njegove fizicke zrtve ubedjen sam da bi to imalo snazan efekat na njegovo samopouzdanje-a mozda i ne bi jer ljudi poput njega se ne oslanjaju na vlastito samopouzdanje vec pre svega na samopouzdanje onih kojima su potrebne njihove depresivne ideje i iluzije.
Nego da se vratim na promene za koje se on toliko zdusno zalaze cak i u totalitarnom obliku.Svako ko ima uticaja u bilo kojoj organizaciji ili cak odnosima medju ljudima ima mogucnost za manipulacijom.MANIPULACIJA se postize vestim prikrivanjem stvarnih ciljeva uvodjenjem svojih zrtava u nesto novo ,obecavajuci im buducnost punu neizvesnosti i mogucnosti.
Posto zrtve ulaze u nesto novo neistrazeno prepustaju se u ruke svojih voditelja koji ih kao decu vodi i objasnjava vaznost svakog novog koraka koji se napravi u novom svetu i novoj okolini.Mislim da je to cilj TADICEVE politike manipulisati masama nezadovoljnih bez prave stranacke ideologije ili programa koga se drze.
Preporuke:
0
0
50 petak, 11 decembar 2009 01:36
Zdravko
Uz sve uvažavanje cijenjenog profesora i teksta o dotičnom gospodinu, psiho-socijološkom rasčlanjivanju (do u sitno crevce) lika i dijela dotičnog meni bi u sadašnjem trenutku bilo potrebnije da mi neko odgovori na dva pitanja. Prvo pitanje: Šta znači ova medijska halabuka oko stavljanja Srbije na bijelu šengen listu? Pa zar je Srbija bez Kosova Srbija. Jesmo li mi to svi priznali nezavisno Kosovo? Ako jesmo, (a jesmo jer se niko ne buni) onda treba objaviti da smo prodali Kosovo za bijeli šengen. Drugo pitanje: Danas su na Kosovu Šiptari silovali dvije Srpkinje, a nigdje ni jedan ubogi tekst o tome? Nigdje protesta, nigdje teksta!
Ovo su goruća pitanja i molio bih cijenjenu ekselenciju profesora da pokuša da napravi jedan osvrt i da nam pojasni jesmo li mi prodali Kosovo i da li smo zaboravili ostavljene Srbe koji tamo žive? Šta piše, šta misli, ko je Svetislav Basara u ovom momentu mi se čini da je akt ravan babi i njenom češljanju dok kuća gori!
Preporuke:
0
0
51 petak, 11 decembar 2009 02:23
MIlutin Mladjenovic
Hm, Basara jeste jedan težak i zanimljiv pisac tu zbora nema.
Voli da lane na jake i izvikane kolege, a bogami i može mu se, jer je stekao neko ime i neki brend tako reći.

Zašto sportistima poništavati rekorde i rezultate kad konzumiraju neke poroke, a kao pisci mogu nesmetano da se dopinguju i da im niko u tom smislu ne prigovara i njihova dela naprosto proglasi za ništavna.

U tom smislu se ja obračunavam sa svima njima, a polemika Slobodana i Svetislava je zanimljiva i baš čekam šta sad ima da kaže BASARA. Ako već nije pao u depresiju koju rekoh leči tekućinom, što nije samo po sebi problem, ali jeste kad piše pod tim dejstvom, to ne sme biti priznato kao regularna stvar kako rekoh.
Preporuke:
0
0
52 petak, 11 decembar 2009 03:03
Dusan
Dobro g. Antonicu, dokle vise ta podela na prvu i drugu Srbiju? Kako Vam vise ne dosadi? Postoji jedna jedina Srbija sa 7 miliona stanovnika koji, na Vasu zalost, imaju pravo na razlicito misljenje. Tacka.
Preporuke:
0
0
53 petak, 11 decembar 2009 03:25
Boba Borojevic
Izraz "korisni idiot" (useful idiot) bi tebalo uvesti u recnik fraza i idioma, a kao primer navesti upravo drugosrbijance (i Basaru) sa njihovim najistaknutijim anti-narodnim / srpskim "podvizima".

Profesore Antonicu zakljucak je pravi - i njihovo vreme ce proci! Zavrsice negde na djubristu zaborava kao svako ko se ruga svom narodu i uziva u njegovom zlostavljanju (kako od stranih tako i od domacih zlotvora).
Preporuke:
0
0
54 petak, 11 decembar 2009 03:41
Nenad
Briljantno!

Vrhunska naučna analiza psihološko-političko-fundamentalističkog profila Svetislava "korisnog idiota" Basare. Treba taj drugosrbijanski sistem "raščlaniti" na delove, izneti svu njihovu vešto skrivenu moralnu prljavštinu na svetlost javnosti. Mislim da postoji još nekoliko vojnika iz "klana" koji su možda i više od S.B. zaslužili da se raskrinka njihov devijantni mentalni sklop.
Preporuke:
0
0
55 petak, 11 decembar 2009 08:21
Vrt Toronto
Deca se igraju domaćih zadataka.U Pečatu skraćena verzija ovog teksta od 3 dec.( samo jedan komentar). Slično sa Vukadinovićem u Politici.E novine provociraju doktore.
Antoniću koliko je dobar tvoj tekst sam znaš ali čemu?
Na žalost Beograd je pašaluk,uvek bio.Svi se znaju,viđaju i vređaju.Jedan centar moći a ostali skakuću ko zeke po pionirskom ili tašu.Jedva sam čekao da ponovo zbrišem iz Beograda.Tmurno.Hteo sam da napravim prikaz o studentima filozofije na BGD fakultetu.Odma sam odustao.Klince boli briga.Pa sam se uplašio...pa ih pitao ..Koji šampon za glavu koristite.Nisu ukačili.Verovatno ni profesori..neki.Vuk na zvezdari,Crnčević u kafani...Stariji gosti na B29 mešaju miris armanija i skupog viskija a oni mlađi naduvani..Gledam spisak (nezvanični ) kandidata za penziju za zaslužene u kulturi,50.000 din.mesečno,doživotno,negde oko 600 e, pa gunđaju da će dobiti najstariji,najbolesniji..
Beograd se zamajava...može mu se.Valjda.BGD je tmuran sa ili bez leda.
Preporuke:
0
0
56 petak, 11 decembar 2009 09:24
Jasna Simonović
Dusan ...I od mene: tačka.
Preporuke:
0
0
57 petak, 11 decembar 2009 10:03
Slavko Rodic
Briljantna analiza!
U vezi Basare (a nažalost i njegovog arhi-neprijatelja, Koštunice), mogla bi se primjeniti misao pokojnog Patrijarha Pavla: "...Jer, mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost"
Preporuke:
0
0
58 petak, 11 decembar 2009 10:41
Bojan Todorović
Drugarice i drugovi! Da li se još neko javlja za diskusiju? Predlažem da se javno pročitaju podrške govoru Druga Antonića, zatim da se glasa o statusu Druga Basare, a po jednoglasnoj odluci o njegovom isključenju iz Partije da se Drug Basara pošalje u radno - vaspitni kamp na neodređeno vreme. Tamo će biti pod prismotrom dok ne shvati svoje greške i zablude i dok se ne pokaje. O tome će odlučiti Drug Dobrica koji će imati uvid nad procesom prevaspitanja ! Prelazimo na glasanje....
Preporuke:
0
0
59 petak, 11 decembar 2009 10:45
nesigurna
Nisam sasvim razumela, da li g-din. Basara to razvija jednu vrstu teorije rasa ili samo gaji i trudi se da raseje ne-toliko auteticnu mrznju prema Bosnjacima i Sandzaklijama, turskoj kafici i rahatlokumu. Elam:))), ono sto ne razumem je kako drugosrbijanskojoj koristi ova rasna teorija (azijati-evropejci)kada oni sebe sobom slove pacifistma, ateistima, peacemakerima i u svakom smislu macherima. Zar ovo nije upereno protiv turskog kulturno-religioznog ritma koji kako cujemo na slavu drugosrbijanskeje jaca uticaj na Balknu?
Preporuke:
0
0
60 petak, 11 decembar 2009 11:01
Zdenko Turudić
G. Miroslav Đukić je jako tačno opisao mog bivšeg komšiju iz Užica (Krčagova) - povremeno spretan pisac, ali jako loš čovek.

Međutim, da li je u pitanju slučaj "ćorave koke" ili šta drugo, Basarini napadi na primitivno narodnjaštvo koje je Vuk Karadžić na velika vrata uveo (ili mu je samo dao legitimitet, a ono je, izgleda, uvek bilo prisutno) u Srbiju nisu baš bez supstance.

Dalje, nisam lično video gde on to napada Karađorđa i knjaza Miloša (nisam, dakle, pročitao "Fundamentalizam debiliteta") ali je i to deo Laletovih (nadimak S.B. iz užičkih dana) pisanja sa kojim mogu da se složim. Ako neko zaista ne vidi sličnost i u karakteru i u opisu posla onoga što se pre dvesta godina zvalo "hajduk" a danas se eufemistički zove "kontroverzni biznismen", neka slobodno razmisli još jednom. A da i ne pominjemo zastrašujuće sličnosti u biografijiama Karađorđa i "gospodina Legije" (obijica kontroverzni biznismeni koji su se u jednom periodu života borili u stranoj vojsci, jedan u "frajkoru" drugi u "ležjon etranže", dogurali do čina kaplara, u Srbiju se vratili kao veliki ratnici i važni vojnici...)

Dakle, ako se zanemari očigledna razlika u ideološkoj pripadnosti NSPM i one strane (ne mogu da ih nazovem "druga Srbija"; razumem ono "druga", ali ne vidim odakle su i kakva su to oni "Srbija") čiji amblem i perjanica sve više postaje, Svetislav Basara u dobrom delu pogađa suštinu stvari. Na našu zajedničku žalost.
Preporuke:
0
0
61 petak, 11 decembar 2009 11:42
Korisni idiot
Ljudi moji ne budite tako strogi prema njemu. On ima sve to sa kraja teksta. Cinični um je velika opasnost za svakog od nas takođe. To je veoma osetljivo. Kada neko učen samo za trenutak ne centrira Boga u umu... A Svetislav da nije osetljiv on ne bi bio sklon razočarenjima i ne bi bio tako nestrpljiv. Svakog od nas, svaku našu misao, reči delo mogu da okrenu protiv nas i protivno našim intencijama. Ko od nas nije nikada bio "korisni idiot"? Jednostavno sa antihristom se ne ulazi u polemiku, ne rapravlja se. Ni Gospod se sa njim nije raspravljao. A ko napravi tu grešku njegovo bogomislije postaje cinični um.Kritiku ciničkog uma može da napiše ne samo Sloderdajk, može to svako od nas pa i vi g-dine Antoniću. Ali da takvog čoveka voli..., a svi smo mi pozvani. Ja se baš radujem što delim isti prostor i vreme sa tim čovekom i ako ga lično ne poznajem. Volela bih da ga moja deca upoznaju, jer će jednog dana sigurno da čitaju Svetislava Basaru, bez obzira što je možda sve što ste napisali trenutno tačno.
I izabrani mogu da budu prevareni.
Preporuke:
0
0
62 petak, 11 decembar 2009 11:50
Miroslav Đukić
G. Stanojeviću, slažem se sa Vama, s time što najčešće glumci, pevači/ice i ostali umetnici obično postaju popularni kao veoma mladi, dok još nisu potpuno formirani kao ličnosti. Udari im rano slava u uši, svi im govore da su divni, lepi, krasni, to im menja percepciju skroz, tako da za njih čovek može da nađe neko opravdanje. Pisci, barem na Balkanu, ako nisu tako čitani i u narodu poznati poput Dobrice Ćosića ili Desanke Maksimović, ne stiču toliku medijsku pažnju, a definitivno ne postaju slavni kao veoma mladi. Sujeta, egoizam i zavist prema uspešnijim od sebe, najčešće su prisutne mane kod književnika, posebno onih osrednjih. Naravno, ima i dobrih i nezlobivih ljudi među njima, kao i u svim drugim profesijama. Nije mi namera da generalno loše ocenjujem književnike, zbog jednog među njima, ali da su naporni - naporni su. Za pevačice kao snajke, ne znam, ne bih voleo da mi snajku vrebaju paparaci, kako bi je iznenadili i slikali dok zeva ili čačka nos!
Preporuke:
0
0
63 petak, 11 decembar 2009 12:04
300 + 1
Problem je u tome kada se o Basari govori kao o dobrom, kvalitetnom, spretnom piscu. To ne rade samo njegovi prijatelji, kolege, ljudi iz izdavackih kuca, pa cak i mnogo blizi svet koji sam imao prilike da upoznam (mnogi su daleko kriticniji). To rade isti oni koji tvrde da je Tadic neobavesten, B92 (bar) ima dobru sportsku stranu, Jeremic se bori za srpske interese, da je Politika bila sjajna pod Smajlovickom i da su Markovic, Baljak i Dragojevic ne dobri vec hrabri reziseri. E, pa, sve to nije tacno. Jer ako je tacno, zbog cega u Srbiji najgore prolaze oni ciji je kvalitet priznat na Zapadu (profesori koji predaju na stranim univerzitetima, reziseri koji osvajaju Zlatne palme, knjizevnici prevodjeni na osamdeset jezika, duhovnici o kojima sa vise pijeteta pisu poglavari stranih crkava od domacih ideologa-nevaspitanaca)? U Srbiji se uspeh ne prasta, a prostakluk se nagradjuje. I bas da vidim da neko ovo argumentima opovrgne.
Preporuke:
0
0
64 petak, 11 decembar 2009 12:38
Sidarta
@Brm
Komunistička partija i nije bila „politički pokret, već ateistička mesijanska sekta“ A ŠTA OVDE NE VALjA?

Pa ništa gospodine Brm,samo to da je notorna glupost i ideološki zaslepljena etiketa(tačnije uvreda).
Preporuke:
0
0
65 petak, 11 decembar 2009 12:39
Čitalac kao glavni i odgovorni urednik...
Onom kome nije bilo jasno sada će biti jasno zašto su vam ukinuli kolumnu u Politici.
Preporuke:
0
0
66 petak, 11 decembar 2009 12:41
2840454
Mora da je prof.Antonic,onaj "mladi" bio u najmanju ruku socijademokrata,ako ne lenjinista(Lenjin svoje pristalice nazivao korisnim idiotima),a danas "Stari" Antonic je galvni kriticar,gle cuda rasisticke drugosrbijanske misli,ma sta to znacilo.
No,ipak hvala Antonicu,shvatio sam da cenjeni knjizevnik Basara nije ni malo idiot(sve sto je napisao o Kostunici ,moja malenkost potpisuje).
Drugo,hvala Antonicu,sreca moja sto je filozof,pa ce vrlo lako shvatiti razloge da se i Ja kao 284054 upisujem na spisak korisnih idiota.
U zemlji u kojoj se idioti,oni obicni ,najobicniji u tipologiji mogu sresti svuda,nije mala stvar biti korisni idiot.
Brate Basara, idioti(iz redova Roma rasita) su sa tobom.
Preporuke:
0
0
67 petak, 11 decembar 2009 12:57
Miroslav Anđelković
@Bojan Todorović
Druže Todoroviću, ovako ''umivenog i namirisanog'', skoro da ne mogu da Vas prepoznam. Naravno, da je za Vašu metamorfozno-mimikrijsku ''uljudbu'' krivo fino komentatorsko društvo na NSPM-u u koje bi da se infiltrirate. A koliko do juče, rečnik Vam je bio psovački, mal' te ne, kao Basarin. Prezentiraću čitaocima samo Vaš stav o novopridošlim Beograđanima koji ugrožavaju ekskluzivitet Vašeg ''kruga dvojke'' i o Koštunici objavljen u ''Politici'' 15/05/2008, 11:07, (http://www.politika.rs/index.php?lid=sr&show=rubrike&part=list_reviews&int_itemID=42243 ) : '' Jeste "Beograd" i tušta i tma selendra iz okoline; Jeste se i po centru a još više po periferiji navuklo svega i svačega iz raznih vuko.... a po pravilu prepoznatljivog naglaska i mentalno, duhovno pa i politički radikalnih; Jeste jalova i čkiljava gnjida, imitacija i karikatura ljudskog roda izdala i prodala sve što mu je dato na kredit i za šta smo se borili Petog Oktobra, ali gospodo ako nismo u stanju da razlučimo žito od kukolja i odbranimo Beograd od šljama - zašto to tražimo od ostatka Srbije ?'' A sada, trk u Čedin Komitet po najnoviji abdejt!
Preporuke:
0
0
68 petak, 11 decembar 2009 13:15
Biljana@Bojan Todorović
Vi ste se zaneli, nije ovo LDP i niste Vi Nataša Mićić da uvodite vanredno stanje.
Preporuke:
0
0
69 petak, 11 decembar 2009 13:47
Vladimir
Hvala Antoniću što nas je podsetio na lucidna Basarina zapažanja. Ja bih se složio doslovce sa svakom Basarinom rečenicom, a ako se nekome to ne sviđa, to je samo zato što ružna istina uglavnom boli.
Preporuke:
0
0
70 petak, 11 decembar 2009 13:52
Branislav
300+1
"U Srbiji se uspeh ne prašta, a prostakluk nagrađuje"
Sasvi tačno, mada bih ja, ako mi dozvolite, izbacio ono "u Srbiji". Ljudskoj prirodi su imenentni zavist i odbojnost prema boljima, jer upravo oni otkrivaju sve naše slabosti i nedostatke. Tako je to svuda, a ne samo u Srbiji. U Španiji kažu da je zavist glavna odlika španskog mentaliteta, ili kolokvijalno, nacionalni sport. U Nemačkoj može da se čuje slično, itd.
Ali, tema teksta g. Antonića nije bila procena književne vrednosti dela g. Basare, već njegovog političkog delovanja. Naravno da i pisci mogu da se bave politikom, i da u tome imaju stavove sasvim oprečne vremenu i zahtevima društva. Ne treba ići do Knuta Hamsona. Dovoljno je pogledati izvrsnu književnost g. Dobrice Ćosića i njegov politički opus koji je naneo mnogo štete upravo onome što je navodno branio. Ali, ako pisci imaju pravo da deluju politički, to ih ne izuzima od kritike tog dela njihove aktivnosti, jer ona se tiče svih u društvu (Srbija bi trebalo da uradi ovo, da učini ono...), dok sa književnim delom to ne mora da bude slučaj. Reći "on je dobar književnik" kao argument za odbranu političkog stava, nije samo odklon od ravni u kojoj se vodi rasprava, već je i nečastan zaklon, i pokazuje sklonost da se zahvaljujući književnosti steknu i neke druge privilegije u društvu.
Na kraju, mislim da su u antičkoj Grčkoj idiotima nazivani oni koji misle samo na sebe, a politeima oni koji misle na zajednicu u celini. Ako grešim, molim za ispravku.
Preporuke:
0
0
71 petak, 11 decembar 2009 14:43
Teofilo Stivenson
@ Bojan Todorovic

'...da se Drug Basara pošalje u radno - vaspitni kamp na neodređeno vreme.'

Zasto sopstvene autoritarne fantazije, srocene i ponavljane u Politici, projektujete na one koji se sa Vasim idejama ne slazu? Ovde je pravo na drugacije misljenje dozvoljeno, bez obzira na to koliko cinicno i uvredljivo zvuci. Sto vise vredjate, argumentacija i kredibilitet su Vam sve slabiji.

P.S:Gvozdene metle i vaspitne kampove ostavite Vasim liderima i mentorima. Autoritarcima ta terminologiju prija.

P.P.S: Nisam znao da ste svojevremeno imitirali Pancicev i Lukovicev 'stil'. Ali slabo, slabo je to. Kad pokusavate da ste 'vulgarni' zvucite kao dete koje se nespretno trudi da dokaze da je iz 'kruga dvojke', ali i da ume da koristi 'ruzne' reci. A to je znak diletantizma.
Preporuke:
0
0
72 petak, 11 decembar 2009 14:45
Biljana
@Vladimir - pa što nam niste odmah objasnili da su ova trojica u dubokom svakodnevnom bolu zbog raznoradnih ružnih istina o sebi sa kojima se susreću od ranog jutra.
Preporuke:
0
0
73 petak, 11 decembar 2009 14:50
duda
Vrlo ste iscrpni, g.Antonicu i sistematicni.Samo ne znam zasto se Vi toliko bavite Drugom Srbijom?Ona je tako malobrojna i tako neuticajna da ne vidim razlog da joj posvecujete toliko svog dragocenog vremena.U nasoj dragoj Srbiji ima toliko stvari kojima biste morali da se bavite,a koje cine nas zivot jadnim i u proseku nedostojnim coveka.Sem malog broja onih koji su svoj patriotizam debelo unovcili, "deblje" nego Basara kome pripisujete epitet "korisnog idiota"Mnogobrojne pristalice te "Prve Srbije"-i to mi je zanimljivo sa Vase strane kad koristite termine Prva i Druga ciji, priznajem tvorac niste-pre bih rekla Jedna i Druga pa obrcite kako vam volja-dakle ta mnogobrojna Srbija zauzima veliki prostor i ona je ta koja tapka u mestu,koja amnestira,koja zaboravlja,koja ne pamti...Vas kao da u zive rane dira ta Jedna-na Vasa Srbija-koja Vas potseca na zlocine, koja zna sopstvenu istoriju, koja zna gde je Srebrenica ,koja zna sta se desavalo na Kosovu i koja ne zeli da nosi taj teret....I uporno branite ono sto se ne moze odbraniti.Ako ne branite, onda relativizujete, ako ne relativizujete, onda ne govorite...Cutite.Bezbedniji ste u toj masi mnogobrojnih istomisljenika.Pa Vam se jos i dive,pa Vas hvale.....a onda rane manje bole.Kako lagodan zivot jednog analiticara.Blago Vama.
Preporuke:
0
0
74 petak, 11 decembar 2009 15:17
KninjaNIN
Nekada sam čovjeka znao po tome što je napisao Famu,De bello civili,Looney tunes,Tamna strana Meseca..Te knjige imam i danas..I sve bi bilo dobro da nije počeo pisati kolumne u NIN-u.Ko ih je čitao zna o čemu govorim...Poslije tih kolumni ne može se više uzeti za ozbiljno njegovo pisanije...
Preporuke:
0
0
75 petak, 11 decembar 2009 15:20
g. Antoniću
Ne odgovarajte na provokacije,pa to je najbolje što znaju da rade,da vas provociraju,a vi onda odgovarate na to i ulazite u vrzino kolo,oduzimaju Vam vreme i pažnju sa drugih važnih stvari, i kao što rekoh i g.Vukadinoviću,to je gore od svega onoga što sami mogu da kažu,napišu ili urade...
Preporuke:
0
0
76 petak, 11 decembar 2009 15:33
Zenon
Branislave, moram da vas ispravim. U antičkoj Grčkoj, biću malo opširniji, idotima su nazivani ljudi koji jesu gledali svoja "privatna posla" i nisu razumeli politiku, a figurativno ta rač označava i glupaka, blesavka, budalu... Zašto su oni gledali "svoja posla"? Zato što nisu ništa znali, pa nisu ni mogli da se bave politikom. To je suština, ovo vaše samo je posledica. Nisam Jasmini ništa odbrusio, samo sam je upozorio da reč idiot ne mora da se vezuje samo za mentalno zdravlje, pogotovo ne u ovom slučaju o kome je reč isključivo o politici, zato me je iznenadio njen oštar odgovor. Najbolje je ovako: pročitajte Aristotelovu "Politiku" i sve će biti jasnije. Nemam nameru da gnjavim, ali ako neko "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" smatra dobrom literaturom, povlačim se iz polemike. The End! Kako možete jednu rastrzanu i konfuznu literaturu da "volite", niste objasnili. Pa i ne morate. Neka cveta stotinu cvetova. Naše su knjižare pune bezvrednih knjiga, a neka neko pokuša da kupi, danas, Stajnbeka, Selindžera, Kiša... A ako to i pronađe, neka pogleda tiraž: 500 primeraka. Fama o Basari isto je što i fama o biciklistima. Veštačka i usiljena tvorevina.
Preporuke:
0
0
77 petak, 11 decembar 2009 16:21
bmarković
Sidarta
komunistička partija je dakle po vama politički pokret i nije ateistička mesijanka sekta???
stvarno su koristili političke metode...
Preporuke:
0
0
78 petak, 11 decembar 2009 16:31
Jasna Simonović
Zenon, nisam htela da dam oštar...shvatila sam i g Antonića i vaše dodatno objašnjenje...i na tome sam vam zahvalna...izvučena je starogrčka terminologija, ali čak i takva, ako se naslovi tekst u kome se govori samo o jednom čoveku, imenom i prezimenom, kakav god da je taj čovek, neminovno odvodi u sadašnjost u kojoj novosrpska terminologija prepoznaje i "mentalno" značenje...
tako nekako...
Preporuke:
0
0
79 petak, 11 decembar 2009 17:55
šarka
Stavove g. Basare ne treba ozbiljno shvatati, već samo kao dah jednog vremena koje definitivno mora otići. On je samo filantrop retrogradnih i nazadnih ideja zadnjih sto godina i običan bukač, sa skromin intelektualnim kapacitetima (slušajući ga u živim emisijama).Zadnjih sto godina stalno su nam podmetali i terali da se osećamo kao da nekom nešto dugujemo.U međuvremenu su nalazili ovakve ‚‚jadnike‚‚ koji sem lepršavosti jezika nemaju snagu i erudiciju da budu vođe i lideri (u oblastima za koja su vezani). Znajući to lakše im je bilo da se prodaju i da budu ‚‚prvi‚‚ tamo, nego zadnji ovde. Ljudi koji nemaju jasno viziju, stav, ni znanje, a željni su dokazivanja, ponašaju se na način koji nije dostojan čoveka. G. Basara mora znati da snaga nije u onoga koji ima mnoštvo, već u onoga uz koga je Bog i pravda.
Preporuke:
0
0
80 petak, 11 decembar 2009 18:23
g.loci!
sama cinjenica da jedan ovakav popularni Akademik,toliko vreme uzima za proradu analize jednog coveka izaziva na mene jednu ne „neobicno sumnju“ zvane „naucni – EGO“, pa tako Ljudi poput Komentatora aplaudiraju „preporodu-Srpskoga Fausta“!
I jos tuznije ali ociglednije je da ovo sve lici na „sportske Navijace“ koji samo cekaju kada svoji „Liebling“ pogodi mrezu!!!!
Pitanje nosi li ova forma „DISKURSA“ vise stetu nego dobro same Srbije?
Sta znaci ova i druga Srbija?
Od kuda ovaj luxus nasega Akademika, da deli u Nas i Vas?
Svaki“ Personalni Princip“,mora biti Kompatibilan sa „ Univerzalnim Principom“ , to znaci principi jedne i druge Srbije moraju biti u skladu sa obicnu,normalnu gradjansku, tolerantnu,funksionalnu Srbiju!

nema li u Beogradu mogucnosti naci jedan Stol, dvije Stolice, i jedna Kamera za vatrene gledaoce!!!
Preporuke:
0
0
81 petak, 11 decembar 2009 18:24
Nikola Turajlić
Autor čini osnovnu grešku što pokušava društveni angažman, za neke komentatore, "uvaženog mislioca i pisca" oceniti primenom socijalne patologije.
Pogotovo je pogrešan njegov zaključak da u Basarinoj pisaniji postoji racionalnost.
Dobro je što Basara svoju frustriranost izražava pljuvačkim pisanjem, jer se drugi pojedinci okreću nasilnim činovima iz protesta prema prema okolini koja ne shvaća njihovu veličinu.
Dakle Basarino ponašanje može oceniti samo stručnjak egzaktne naučne discipline, a ne sociolog.
Primetio bih i to da branitelji Basarinog lika i dela imaju slične probleme kao ovaj.
Preporuke:
0
0
82 petak, 11 decembar 2009 20:16
Veliki Strumpf
Nikola: Svijet života je tipičan konzervativni koncept, mislim da oko toga nema rasprave.

U filozofiji moze nebiti raznih stvari ali rasprave uvek mora biti. Tvoje citanje sveta zivota, Gadamera i kriticke filozofije je konzervativno, i mozda jedino oko toga nema rasprave, o svemu drugom, a narocito konzervatizmu Gadamera i Habarmesa se i te kako ima raspravljati. Tu ne pomazu kratke izjavice.
Preporuke:
0
0
83 petak, 11 decembar 2009 21:54
Nikola
Nemoguće je da ovo bude opširnija rasprava, ovo je ipak sam dio sa komentarima na jednom internet sajtu. Ali ipak stoji da je svijet života konzervativan koncept.

HABERMAS Jurgen (1987). The Theory of Communicative Action, Volume 2: Lifeworld and system: a critique of functionalist reason. Boston: Beacon Press

''This stock of knowledge supplies members with unproblematic, common, background convictions that are assumed to be guaranteed; it is from these that contexts for processes of reaching understanding get shaped, processes in which those involved use tried and true situation definitions or negotiate new ones. Participants find the relations between the objective, social, and subjective worlds already preinterpreted. When they go beyond the horizon of a given situation, they cannot step into a void; they find themselves right away in another, now actualized, yet preinterpreted domain of what is culturally taken for granted. In everyday communicative practice there are no completely unfamiliar situations. Every new situation appears in a life world composed of a cultural stock of knowledge that is "always already" familiar.'' (125)

Ovo je konzervativizam i samo konzervativizam. Ovo je i Edmund Berk govorio o Francuskoj Revoluciji, i apsolutno je suprotno Basarinim idejama o demokratskoj diktaturi.

Jedino ako vi imate neku drugu definiciju konzervativizma. Ako krenemo da je Habermas marksista naravno da nećemo priznati da je svijet života konzervativan koncept, ali samo zato što mi i ne poznajemo zapadne marksiste, samo ove ''naše''. Naravno da nije konzervativizam romantičkih pjesnika ili vajmarskih mislilaca, ali je bliže (Fridrih von) Hajekovoj kritici konstruktivističkog razuma nego nekakvom ''marksizmu''.

To je ipak nešto izraslo iz kritičke teorije, gdje je Markuze govorio da je kritička svijest u stvari istorijska svijest, ne samo kao istorije klasne borbe, već čak i nostalgije za feudalnom kulturom!
Preporuke:
0
0
84 petak, 11 decembar 2009 22:29
Blagoje Jovović
Dobro je ovo Antoniću. Možda biste trebali da prestanete da se zamarate "korisnim idiotima", ima ih i previše. Kad bi se o svima njima pisali tekstovi, ne bi bila dovoljna ni jedna enciklopedija da pokrije sve ono što bi bilo potrebno. U svakom slučaju, ovim stvarima bi se, u nekoj svetloj budućnosti, trebalo baviti sudstvo. A pametni ljudi poput Antonića bi možda trebali da se fokusiraju na pravljenje nove srpske nacionalne platforme, nego da se raspravljaju sa ovim.... (da se ne izražavam)... To nama fali, dobra ideološka podloga, a kritika na račun ovih ima i na pretek.

Pozdrav!
Preporuke:
0
0
85 petak, 11 decembar 2009 22:44
Student
Basara je, ocigledno, pogodio u centar cim je dobio ovoliko prostora u "Pecatu". Istina vredja, znam... "Fundamentalizam debiliteta" moze se proglasiti knjigom 2009.godine.
Preporuke:
0
0
86 petak, 11 decembar 2009 22:58
SRBre
Po mom skromnom misljenju on hodi stazama Dositeja Obradovica i Vase Pelagica, ili ih samo kopira :S
Preporuke:
0
0
87 petak, 11 decembar 2009 23:29
Steva Nadrljanski
Basara je, ocigledno, pogodio u centar cim je dobio ovoliko prostora u "Pecatu". Istina vredja, znam... "Fundamentalizam debiliteta" moze se proglasiti knjigom 2009.godine.


Znači, i vi se slažete, kao i ja, sa Basarinim gaženjem feminizma? Niste i vi valjda tih fašističkih nazora?! Fašizam je dobrodošao ako se razvija u dobrom društvu, a?
Preporuke:
0
0
88 petak, 11 decembar 2009 23:30
BAČKA TOPOLA
@Bojan Todorović.Opet imam želju da Ti nešto kažem ,ali neće objaviti.
Preporuke:
0
0
89 petak, 11 decembar 2009 23:40
Biljana
@Student- napredovali ste, sad vam je argumentacija koliki prostor je Basara dobio u Pečatu. Bitno da Bi ne morate neku svoju misao i stav da napišete. Znam, istina boli...
Preporuke:
0
0
90 subota, 12 decembar 2009 00:16
300 + 1
@ duda

Uuuuhhhh. Suceljavanje. Uvek nekako zaboravite mesta pogroma nad Srbima kad pocnete o suceljavanjima. Znam i zasto. Ne isplati se. Da, setih se: Valja da prvo pocistimo pred sopstvenom kucom. Originalno, nema sta.

@ Student

Mladji, stariji, bas je lepo sto 'branitelji' Basare i druge Srbije predstavljaju pravi 'cross-section' srpskog drustva. A mi se kao pravimo da to ne primecujemo. Kad ce se, pitam se, pojaviti 'Penzioner'? Krkobabic, glavom i penzijskom knjizicom? Ili: 'Neudata', 'Osnovac', 'Fudbalski sudija'?
Preporuke:
0
0
91 subota, 12 decembar 2009 00:30
Bojan Todorović
@Miroslav Anđelković. Druže Anđelkoviću – dobar dan. Ipak sam to ja ! Evo vratih se trčećim korakom iz Čedinog komiteta sa najovijim abdejtom ! ( da li sada treba da se svi smejemo i da Vašu doskočicu tretiramo kao duhovitu?) Ha – ha – ha ... eto. Pa stvarno je genijalna.... Ako Vas ispunjava skupljanje „upotrebljivih“ detalja mogu da Vam ponudim ekskluzivu: Drski vozač me je juče na Slaviji umalo pregazio i ja sam mu rekao svašta. Verujte mnogo teže od ovog što Vi nađoste. Nije za javnost nikako. Zašto Vam ovo pišem ? Pa da bih pomogao Vašu plemenitu nameru da čitaoce NSPM upozoritena to kakav sam ja čovek. Da Vaše čeprkanje i vađenje iz naftalina te spajanje dva različita komentara u jedan ne prođe bez efekta koji priželjkujete. Ako na Vaše iskopano blago pažljivo i vešto dodamo jučerašnje psovke ( a to nije prvi put da psujem ! ) valjda će svima biti jasno sa kim imaju posla! Eto! Sasvim druga stvar bi bila da sam kao urednik časopisa na njegovoj naslovnoj strani jednog uglednog i čitanog pisca sa brojnim nagradama i priznanjima nazvao IDIOTOM ?! Tad biste me hvalili i pisali udvoričke komentare. Ovako..... Ali moram Vas razočarati. Iza svake svoje napisane reči i stava stojim. Pa i iza toga da je onaj zaslužio psovke.Činjenica je da je nekada bilo i grubljih reči ( zbog koji bih se kasnije izvinio ) , ali ako je nešto objavljeno onda je to već domen moderatora a ne moj. Moguće je ( nekad i poželjno ) oštrinu reči ublažiti ali to suštinu ne menja. Ja se trudim da što direktnije i slikovitije izrazim stav i mišljenje a stavove iz navedenih komentara ni za milimetar nisam promenio.
@ Biljana. Možda niste shvatili – ono što sam pisao sažeta je matrica iz komunističkih čistki koje su praktikovane pre pada komunističkog sistema. Opširna je ona koju potpisuje Antonić, a ona bi prethodila hapšenju nepoželjnog.
Preporuke:
0
0
92 subota, 12 decembar 2009 00:33
Steva Nadrljanski
Insajderska taktika odavno je primećena kod antisrbije; nije dovoljno efikasno ako samo "naši" tuku, moraju i "njihovi": važno je naći kakvog konvertita, nekog ko iznutra poznaje situaciju u neprijateljskoj avliji, a da mu se ne može prebaciti da je "naš". Ima nekoliko ovakvih objektivnih istinoljubivaca koji se zovu i eksperti, kao npr. Mirko Đorđević, koji je medijski promovisan u sociologa religije tako da može autoritativno tumačiti fenomen SPC, tj. podučavati Crkvu jevanđelju što, kako znamo, jelte, izuzetno zanima antisrbiju. Ili npr. Pavle Rak, psihološki nezadovoljnik.
Ali Basara im je najveći pogodak, zato što je najpoznatiji međ sličnima. Kad sam prvi put čitao "Drvo istorije" (sredina devedesetih valjda), imao sam utisak, uprkos izvesnoj preteranosti, da on u nekim momentima zaista duboko ponire sa one strane zavese. Da li ga je ubilo nešto "ljudsko, isuviše ljudsko", nemam pojma, ali mi je veoma žao da od čoveka čiji su potencijali, kako mislim, skroz na drugoj strani, čitam već godinama ovakve bezvezarije.
Šefe, koji ti je vrag?
Preporuke:
0
0
93 subota, 12 decembar 2009 00:50
Milena
Ovo je njihovo vreme. I sve što možemo da učinimo jeste da čekamo dok se njihovo vreme ne završi...

Verujem i ja da hoće ali trebamo li samo čekati?!
Preporuke:
0
0
94 subota, 12 decembar 2009 05:45
Dusan R.
Antonic bi se, po jasnoci, obimu i ostrini kritike doticnoga Basare, mogao lako takmiciti sa Lenjinom (vidi "Materijalizam i empriokriticizam"), a to nije lak posao.

Ako bi manje no frtalj onoga sto Antonic nalazi neprimernim kod Basare, bilo tacno, doticni Basara je cisti kic, te na njegova pisanija reci trositi ne bi trebalo.
Preporuke:
0
0
95 subota, 12 decembar 2009 07:20
Simic Manojlo
Pravi " Cas anatomije " jednog naizgled slozenog
organizma. Gosp. Basara mozda i jeste u pravu (kazem " mozda ", zato sto slabo podnosim pisce
koji svojim citaocima ne ostavljaju ni malo prostora za izvodjenje zakljucaka, nego, bez
imalo upitanosti i sumnje u svoje stavove, iznose
gotove formule ,podcjenjujuci na taj nacin, citavo
citalastvo), u nekim manje vaznim , perifernim i
potpuno nevaznim observacijama.
Ne moze , medjutim , da ostane nezapazeno, da
siroko promasuje, bas u svemu , za nas bitnom.
Pa da osmotrimo , samo 2 aspekta :
njegovo postovanje vizantijske kulturne tradicije,
u odnosu na njegovo "europejstvo", i njegov odnos
prema Kosovu.
Vizantiju i Konstantinopolj , nisu razorili
Azijati (Osmanlije i Sultan Mehmed II, su kasnije
1453.god. dosli na gotovo, i samo dovrsili razaranje), nego bas Europljani.
Novi Papa Inokentije III, postavljen neposredno
prije 4. Krstaskog rata 1204. god.,bio je u pocetku
ljut sto su Krstasi odabrali pogresan pravac
napredovanja, ali se ljutnja, uskoro pretvorila u
radost, kada je stigla vijest o potpunom razaranju
vizantijske " jeresi "( kodno ime Vatikana i svih
Papa poslije 1054.god., za Pravoslavlje ).
Strasno je bilo razaranje Konstantinopolja:
silovane zene, pobijeno gotovo svo stanovnistvo,
ukljucujuci djecu, starce, unistavanje pravoslavnih
crkava, cak je unistena i Fidijina statua Atina,
inace iz vremena Sokrata i Platona, koja je bila
ukras glavnog trga u Konstantinopolju.
Postavili su i novog vladara, Baldvina Flandrijskog
sve potpuno isto, sto "zapad" danas radi postavljajuci poslusne i smjenjujuci neposlusne
Vlade po Svijetu.
Za Baldvinove vladavine, na evropskim pijacama,
bilo je ponudjeno svo pokretno vizantijsko
kulturno-umjetnicko blago. I danas ga mozete naci
po evropskim muzejima.
Basara govori o dramaticnoj geopolitickoj promjeni.
O kakvoj promjeni je uopste rijec?
Kao sto Basara stalno pise jednu te istu knjigu,
tako se na Balkanu uvijek vode jedni te isti ratovi
Preporuke:
0
0
96 subota, 12 decembar 2009 08:42
Simic Manojlo
nastavak;
Kao sto Basara stalno pise jednu te istu knjigu,
tako se na Balkanu stalno vode jedni te isti
ratovi :i prije 10 godina, prije 70 , 90, 200 ,
ili 800 godina. Uvijek sve potpuno isto.
Mijenjaju se samo okolnosti , forma i poneka
ideoloska krpica. Da se Vlasi ne sjete.
Kako je moguce pomiriti Basarino europejstvo, sa
postovanjem vizantijskog kulturnog kruga, a sve uz
uporno nastojanje, da "drugost" prvo postane
"istost", pa da se uz takvo "priblizavanje",
ispune uslovi za razvoj i ostvarenje demokratije.
To je urusavanje osnovnog principa demokratije,
da svako treba da bude ono sto jeste. Inace, sve
gubi svaki smisao.
Mi naravno moramo da usvojimo i provodimo sve
evropske zakone ( sto se u razvijenim demokratijama
postize rigoroznim, narocito finansijskim kaznama),
i nista, bas nista vise od toga.
Mi moramo sacuvati sve nase osobenosti, punu
tradiciju na svim poljima, i samo tako, uspravno
i sa punim identitetom, uci u EU.
Drugacije, nije vrijedno.
Basara, inace u svojim stavovima o proslosti,
sadasnjosti i buducnosti, otkriva tipican
balkanski sindrom :nedostatak postupnosti, naglost,
i iluzorno nastojanje da, kad vec nista ne mogu da
promijenim, onda cu da promijenim sve.
Pismeni Basara, sa svim osobinama nepismenog Milosa.

Kosovo - sui generis

Porucuje nam Holandija, sa Holandskih Antila:
Kosovo mora biti nezavisno.
Kad bi se na neke evropske zemlje (skoro sve),
primijenili kriteriji, brutalnom, brahijalnom
silom nametnuti Srbiji, gotovo nijedna ne bi
mogla da ostane cijela.
Uzmimo za primjer Belgiju, centralnu zemlju EU.
Belgijski je Kralj Leopold II (inace, ujak prije
nekoliko godina preminule engleske "Kraljice majke)
krajem 19 i pocetkom 20.vijeka, u Belgijskom Kongu
novoproizvedenim Krupp-ovim topovima, pobio 12
miliona domorodaca, naoruzanih lukom i strijelom.
Da je Belgija Srbija, oduzeli bi joj cijelu
Belgiju. O drugima, Francuskoj , Njemackoj,
Holandiji, Spaniji, da i ne govorimo.
Preporuke:
0
0
97 subota, 12 decembar 2009 08:56
Simic Manojlo
nastavak 2.;
A Engleska je bila nacisticka, i 200 god.prije
zvanicne pojave nacizma.
Engleski cinizam je, za vrijeme tzv."bokserskog
ustanka" u Kini, dostigao savrsenstvo.
Kinezima je zabranjena proizvodnja opijuma, cija
je zloupotreba dostigla razmjere epidemije.
Vrlo pozitivno.
Ali su onda natjerali Kineze, da iz Indije uvoze
opijum, ciju su proizvodnju oni tamo kontrolisali.
Nekad opijum, nekad Kosovo, isti cinizam.
A Basara, ocigledno je, zna nesto. Njegovi citaoci
i obozavaoci, misle da zna i vise. A on sam, misli
da zna sve.
P.S.: I u Krcagovu, krcag ide na vodu, sve dok se
ne razbije.
Preporuke:
0
0
98 subota, 12 decembar 2009 10:36
Jovanka J.
Sa ulaskom u 21 vek Basara je shvatio sta se desilo Nemackoj na ulazu u 20 vek. Umro je Fridrih Nice. Taj rusitelj i mrzitelj. Udario se po celu i rekao: Srbija opet kaska, nikada nije imala mrzitelja kakav je bio Nice. Tako se on obukao u Nicea i krenuo da gazi po Srbiji, ne bi li modernizovao destrukciju i "mali slabasni zemljoradnicki intelekt" priveo macehi svih intelekata, zlokobnoj zluradoj dekadenciji evropske civilizacije. Samo Nice je bio usamljenik koji je umro u najgorim mukama od megalomanije (u svojoj ludosti video je sebe kao centar i sustinu kosmosa), a i Basara je jedan od mnogih koji zivi u svojoj megalomaniji.
Preporuke:
0
0
99 subota, 12 decembar 2009 10:41
Student
@Biljana, ovo "istina boli" odnosilo se na jedan deo komentara koji je moderator izbacio.
A dobro je sto je Basara dobio ovoliko mesta u Pecatu, imajuci u vidu kakve su to novine.
"Drugosrbijanac" sam, pa sta... Stavise, tim se ponosim... A Vama, Biljana, preporucujem da uzmete u ruke ovu(a i ostale)Basarinu knjigu i da ucite. Mozda i naucite nesto iz nase bliske proslosti, mada cisto sumnjam.
Pozdravljam Vas.
Preporuke:
0
0
100 subota, 12 decembar 2009 15:37
Simic Manojlo
A zasto, nihilizmom opsjednuti pisac, i njegovi
drugosrbijanski borci za ljucka prava, ne koriste,
na njihovom "zapadu", siroko rabljeni argument, svih krtiticara feministickog pokreta, koji je
nepotrebno i neoprezno, istakao zahtjev, da se
u pornografskim filmovima, radi ravnopravnosti
polova, moraju da pokazuju i zenske, a ne samo
muske izlucevine.
Kako sebi dozvolise, takav kardinalan propust.
Ma, mozda jos nije kasno.
Preporuke:
0
0
101 subota, 12 decembar 2009 17:13
Biljana
@Student - ja se ponosim priznanjima profesora i studenata evropskih univerziteta i pisanim i usmenim, koje sam dobila bez znanja iz Basarinih knjiga, a uvek i na svakom mestu zastupam stavove koje ovde iznosim. Mišljenje stranaca o našim NVO je mnogo gore od mog. Onaj ko ceni sebe i svoj narod, ceni i drugog koji isto tako ceni sebe i svoj narod. Preko preče, naokolo bliže. Ajte Vi svojom prečicom, a ja ću svojim putem naokolo.
Preporuke:
0
0
102 subota, 12 decembar 2009 20:35
Branko
Gospodine Antonicu, sto gubite vreme na Basaru. Covek koji onako pise, tj., razmislja, nije vredan komentara. Kako je jednom lepo kazao Vuk Karadzic, taj isti Vuk koga kvazi-knjizevnik Basra naziva primitivecem - "Ko tako pita ne zasluzuje odgovora" (Vukov komentar na napade zbog recnika srpskog).
Kaze Basara, ili Bas kako sebe nazva u jednom od romana "Sveta mast", da je Vuk uveo primitivce u naseu kulturu, da je unistio srpski jezik. Pa gospodine Basara zasto onda vi prvi ne pisete na nekom drugom "srpskom jeziku? Mozete ga besplatno promovisati preko "Pescanika" i proglasiti za simbom "evropske Srbije" a mi koji zaista zelimo u Evropu pisace i dalje na jeziku "prostaka i slepaca" da nas ceo svet moze "razumeti".
Ne znam samo, nije mi jasno, koju je to kulturnu elitu u Srbiji turskog doba ocelikvao "reformator Bas"? Mozda je ocekivao da pod Turcima svi Srbi govore latinski, starogrcki, a dok napasaju ovce vode diskusije o filozofiji. Dragi Bas, da li ste vi nekada ucli nesto iz istorije svog naroda?
Znate, dragi Bas, ja jos i mogu da razumem te "primtivc" iz turskog doba koji krenuse za Vukom, kao da su oni krivi sto tada nije bilo "Pescanika" da im otvori oci (usput verovatno obajsni i kako je ratni zlocin i genocid da dizu ustanak na jadne i nemocne Turke), ali ne mogu da razumem Vas, i vama slicne, koji se tako zesto borite protiv svih nas "primitivnih" a koji pisete tesktove koji su na granici protakluk-provokacija-ksenofobija.
Kao sto se iz vasih tekstova, Base, ili Basovih, moze videti (eto i vase ime mora da se menja po pravilima vukove gramatike), kod vas nista nije slucjano. Vi ne pucate na slepo, vase su mete jasno markirane. I uvek su iste... ali je i cilj uvek isti. Dragi Base, kao sto i pise u vasem romanu "Sveta mast", idite malo do Skoplja, na duzi odmor... Da se malo svi odmorimo od vasih umovanja, jer, znate to i sami, coveku dosade iste price, a i vama verovatno.
Preporuke:
0
0
103 subota, 12 decembar 2009 22:29
srdjan conic
Savrsena analiza. Drugosrbijanci su svesni da njihovo vreme prolazi a stara narodna izreka kaze da je strpljenje majka mudrosti. Budimo strpljivi budimo ljudi sto bi rekao nas patrijarh. Ali ovakve analize su neophodne. Zbog toga jedan mali savet gospodinu Basari - procitajte ovu analizu vas radi.
Preporuke:
0
0
104 nedelja, 13 decembar 2009 00:29
cedo zobenica
Steta je da se dobra srpska rec kao nacionalno blago upotrebljava na nacin kako to neki rade.Nije kriva rec, kriv aje misao koja pokrece rec. Neko je zasigurno pogesno informisao naseg Basaru.Daj da se potrudimo da ga PREUSMERIMO. Od njegve reci se moze imati velika pomoc.Kako on nema sopstvenu misao treba mu je ponuditi i dragi Basara ce svo bogatstvo Srpske reci upotrebiti korisno kao retko ko. U tome je majstor.Ne treba se ljutiti sto su drugi pre dosli do njega, pa ga koriste kako im odgovara. Pokusajte da mu dostavite ovo misljenje, ubedjen sam da cemo iz odgovora nauciti mnogo o njemu
Preporuke:
0
0
105 nedelja, 13 decembar 2009 04:29
Inertan posmatrač @ Šicer
Šta Vi predlažete kao praksu?
Preporuke:
0
0
106 nedelja, 13 decembar 2009 04:52
Parmenid @ Zenon
Ja mislim da se kaže "fah idiot".
Preporuke:
0
0
107 nedelja, 13 decembar 2009 15:16
IvanG4
Opis date ličnosti govori o njenoj kontradiktornosti. Ako je neko desničar, on valjda treba da se zalaže za državotvorne principe, tradiciju, jezik, kulturu, običaje, mitove, istoriju. A ne da promoviše vrednosti tehničke civilizacije (ako se civilizacijom može nazvati ono što radi protiv svojih ljudi, čitaj: ekocid). Sa druge strane se pominje Dobrica Ćosić koji kao pobornik titoizma ispade Srbin bez premca, jer je titoizam, pokazalo se dosta doprineo današnjem stanju u kojem je Srbija. Da ne govorim o zalaganju za podelu Kosmeta (ne znam kako može biti podela u odnosu 90:10 posto).
Drugosrbijanci imaju nacionalnu frekvenciju i dobru podlogu za širenje propagande, nadam se skorom uplivu NSPM-a u druge vidove medijskog prostora, kako bi se kako-tako neutralisalo to štetno dejstvo.
Preporuke:
0
0
108 nedelja, 13 decembar 2009 21:03
Peter RV
"Koristan idiot" znaci idiot- politicki, koji je koristan, prvo- samome sebi, pa onda onima kojima sluzi.
@Branislav i @300+1
"U Srbiji se uspeh ne prašta, a prostakluk nagrađuje"
Pa ovo zvuci kao istiniti anti-amerikanizam, gdje se uspjeh (bilo kakvim sredstvima) obozava, a prostakluk u bilo kojem obliku vlada kao kultura.
Poslje sesdeset godina odsustva, pocinjem ponovo da se divim Srbima.
@ Gospodinu Antonicu.
Predlazem da se obustavi izraz "druga srbija", koji para usi, i da se adoptira "anti-srbija" ili, jos bolje, "zuta srbija".
"druga srbija" podrazumijeva nekako polovina Srbije, sto ne odgovara stvarnosti. Oni predstavljaju samo jednu grupu kolaboratora
koja ce nestati onoga momenta kad im se presusi korito. Taj momenat se primice.
Preporuke:
0
0
109 nedelja, 13 decembar 2009 22:09
Aleksandar B.
Postovani, pokazao sam dobru volju ,samim tim sto pokusah (neodustajno) da procitam vas tekst. Stigao sam samo do "...borbeni ateizam...". Bravo! Procitajte samo malo kako Hipatija zavrsi. Toliko o borbenosti. Hvala. Dovidjenja.
Preporuke:
0
0
110 ponedeljak, 14 decembar 2009 03:29
Uros
Sjajno!
Preporuke:
0
0
111 ponedeljak, 14 decembar 2009 19:36
Zenon
Parmenide, neko će reći "fah idioti" a neko, opet, "idioti profesije". Znači isto. Šija ili vrat. Nijedan jezik na svetu, pa ni srpski, nije lišen paronima.
Preporuke:
0
0
112 utorak, 15 decembar 2009 01:35
Parmenid
Meni je, Zenone, "fah idiot" slikovitije. Inače se slažem.
Preporuke:
0
0
113 utorak, 15 decembar 2009 13:45
Dimitrije
Treba reći da je Basara dugo tražio svoje mesto u politici dok se napokon nije ugnezdio u Drugoj Srbiji. Ne zaboravimo, to mu je omogućilo i toliko željenu NIN-ovu nagradu koju je pre toga godinama pljuvao. Pošto ju je osvojio, zašto bi menjao tabor? Druga Srbija ionako poseduje više od 80 posto medija u Srbiji, tako da je i njegova neverovatna potreba za eksponiranjem time zadovoljena. A stavovi? Zašto bi stavovi bili važni? Mogli bismo ga staviti na spisak ljudi sa najpromenljivijim stavovima u Srbiji u poslednjih 20 godina. U top ten svakako ulaze Vladan Batić, Milan St. Protić, Vuk Drašković, Zoran Đinđić pa i sam Milošević. Mislim da ne bi bilo loše napraviti tu listu, uz prethodno precizno definisana pravila za osvajanje bodova.
Preporuke:
0
0
114 četvrtak, 17 decembar 2009 16:14
Đole sa Tare
Veliko hvala za sjajan tekst gospodine Antoniću! Mislim da posle ovoga "Korisni idiot" tkz. "Druge Srbije" ne bi trebao više ni da govori, a Boga mi ni da bilo šta piše.
Danas više nego ikad, medijsku sveru U Srbiji okupirali su "mislioci" "Druge Srbije". "Korisni idijoti" svakodnevno po nalogu "centrale" blate sve koji nešto znače u Srbiji, ne birajući reči i sredstva. Ovi likovi zastupaju ideje "Otvorenog društva", ne zato što u njega veruju, već zato da bi naneli što veću štetu drugima, Srbiji. Zamislite samo od kada, Basara kritikuje Dobricu Ćosića i Vojislava Koštunicu, i biće vam jasno o čemu se radi. Pa gospodo, zar Basara ima nešto pametno da kaže? Koliko mržnje u sebi ima ovaj "Korisni idijot", da će se u njoj ugušiti. A zna se, da je mržnja najgora ljudska osobina.
Sramota me je što se nazvalo, da je "Korisni idijot" iz Užičkog kraja.
Preporuke:
0
0
115 četvrtak, 17 decembar 2009 16:36
Đole
@Student, mora da si "večiti" student, pošto nemaš ni ime a još ni neko zvanje. No, s obzirom tvoj komentar, svakako ćeš vrlo brzo i diplomirati zahvaljujući "studioznom" čitanju i shvatanju Basare.
Preporuka; Pre diplomskog, prvo bi trebalo da završiš kurs za NVO. I na kraju, nemoj više da čitaš "pogrešne" novine.
Preporuke:
0
0
116 petak, 18 decembar 2009 15:01
Danski Srbin, mirtod@deko.dk
Kako sam procitao ,valjda sve,sto je Basata napisao cudile su me neke njegove izjave koje se nisu uklapale u moju sliku o njemu.Jednostavno su njegovo ponasanje i povremene izjave bile u kontraverzi sa stivima njegovih knjiga. Ovaj napis g.Antonica vrlo studiozno i jasno daje sliku ponasanja i intelektualno - mentalne dezorijentacije pisca Basare.Sa jakom mastom se nije igrati.Ziveti i pisati koriscenjem maste onoliko kao Basara krije u sebi mogucnost odlaska u mastu bez povratne karte.Mnogo koriscenje maste dovodi do mesanja realnosti i nje .Basara je ,verovatno,napisao sta je imao i to je bilo ozbiljno dobro. Dalje je kruzenje izmedju napisanih tekstova i politicke Srpske realnost gde njemu nije mesto sem ako pristaje na ulogu korisnog idiota.
Preporuke:
0
0
117 subota, 19 decembar 2009 20:10
Student
@Djole,
ne brinite za mene, ja sam redovan student, i uskoro cu, ako Bog da, steci zvanje "diplomirani novinar". A sto se tice kursa za NVO- pa to se podrazumeva, kakav cu to biti novinar ako nemam zavrsen kurs za NVO:)
Preporuke:
0
0
118 ponedeljak, 21 decembar 2009 13:23
rax989
Sjajan clanak. Kada bi bilo jos inteligentnih nacionalno osvescenih ljudi, a manje cirkuzanata i bacaca cipela, lako i argumentovano bi se moglo izaci na kraj sa Drugom Srbijom.
Preporuke:
0
0
119 ponedeljak, 21 decembar 2009 21:51
Branislav
Evo pronadjoh još jedan predlog za "Korisnog".

http://srbijaubuntu.wordpress.com/2009/12/10/kusta-na-cupriji/
Preporuke:
0
0
120 sreda, 23 decembar 2009 17:07
Alek Ilic
Citajuci "Korisnog Idiota" Druge srbije sam prosao kroz tri faze:
1. Skoro "pucanje" od smeha,
2. Zaprepascenje, i
3. Pa hajde da budem blag pa da kazem da mi je bilo muka.
Nekako sam osetio cak i sazaljenje prema nasem slavnom piscu.
Moram priznati da ste me malo iznenadili tolikim bavljenjem njegovog lika i dela. Ne znam !
Istorija je pokazala da se "korisni idioti" mogu upetrebiti za vrlo, vrlo korisne idiote te postati cak i vodeci ideolozi uglavnom rusilackih poriva.
Iskreno se nadam da se to sa covekom o kome ste pisali nece dogoditi.

PS: Iz postovanja prema SVEMU nisam i necu mu ime spomenuti

S Postovanjem
Alek
Preporuke:
0
0
121 sreda, 23 decembar 2009 20:01
b.s.m.
Kasnim. Zato su samo, ako dopustite, da citiram stalozeno mudrog g. Antonića:

Tako dolazimo do dubljeg sloja povezanosti Basare i Druge Srbije. Niti je Basara, u svojoj suštini, hrišćanin i desničar, niti je Druga Srbija, u svojoj suštini, evropska i racionalistička. Sve je to, i kod jednih i kod drugih, možda nekada i postojalo. Ali, sve se to, u silnoj trci za „suportima“ i „grantovima“, nekako izgubilo. Ne može se koherentno zastupati ideja, a neprestano uzimati novac od nekoga ko je ipak najveći neprijatelj svake ideje. Sa svojom savešću se mogu napraviti jedan ili dva „kompromisa“. Ali, kada se ti „kompromisi“ pretvore u svakodnevnu izdaju ideje, ideja iščili i ostane samo izdaja. Čovek se onda loše oseća i mrzi samog sebe, pa se stvara agresija koja se usmerava napolje. Zato je Druga Srbija toliko agresivna prema istinskim liberalima, prema svima koji veruju u moral i prema svima koji koriste sopstvenu glavu za mišljenje i prosuđivanje.

Jer, oni su jedno te isto. Taj pisac i svi ti ljudi oko njega, deo su iste orgijastičke gomile, deo svetine koja igra u pratnji Velike bludnice i raduje se svakoj poganštini i svakom zlu.

Hvala.
Preporuke:
0
0
122 četvrtak, 24 decembar 2009 18:02
NIKOLA
Neverovatno. Pa taj čovek (Basara) sve što je postigao, pa i to da ga Drugosrbijanci obilato koriste, postigao je pišući na tom ``jeziku prostaka``.
Preporuke:
0
0

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner