Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Nije u prirodi vukova da brinu o ovcama

Komentari (9) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 11 decembar 2019 11:02
Nista ne razumem
Magistar Katic je uvek izvanredan u njegovim tekstovima i razmisljanjima. Kamo srece da moze da ucestvuje u vodjenju nase male nesretne drzave. U Srbiji o "ovcama" brine coban Vucic. A kokose cuva lisica od tri godine Mihajlovicka.
Preporuke:
75
1
2 sreda, 11 decembar 2019 12:39
penzioner Cviko,
Profit je siledžija sveta. Fridman je pisao radničkoj klasi a ona je odgovorila pohlepom. Bar tako je bilo kod nas. Ništa od snova velika plata a o državi, pa vljda će neko da se i o tome brine. I šta sada? Sada, kod nas, neko ide u kafić a neko uz kontejner. Razlika nije važna, važno je da se družimo, svako na svom mestu, svako sa svojommukom začinjenom lepim sećanjima (ružna nećemo spominjati). Ionakko jednog dana dva putića, od kontejnera i kafića vode na jedno mesto, oko metar ispod zemlje. Što bi brinuli o profitu...
Preporuke:
28
11
3 sreda, 11 decembar 2019 16:50
pravi pera
Nobelovac Fridman? Pa valjda bi gospodin Katic morao znati da ne postoji Nobelova nagrada za ekonomiju, tj. prava Nobelova nagrada od strane svedskog Nobelovog komiteta. Bankari su smislili jednu drugu fondaciju sa istim imenom, i onda dodeljuju tu "Nobelovu" nagradu za ekonomiju. Porodica Nobel je u sudskom sporu sa njima oko toga vec nekoliko decenija.
Preporuke:
29
5
4 petak, 13 decembar 2019 01:10
Vlada
Nije toliko pohlepa, koliko manipulacija. Ako ti neko ponudi više, zašto bi rekao "e baš neću"? Ta bivša "samoupravna" ekonomija je bila pacijent na aparatima, što se pokazalo kad su strani krediti presušili. Nema smisla kriviti radničku klasu (kao da je ona stvarno o nečem odlučivala, a i šta ćemo sa selom?) što je poverovala obećanju modela koji je, barem negde, očigledno uspešan. Svaka škola se plaća, na ovaj ili onaj način.
Inače, metafora o vukovima je slikovita, i opis u članku je tačan, ali u stvarnosti anglo-američki banksteri, koji poseduju svet korporacija, su zainteresovani samo za dve stvari: svoj profit, i (zbog njega) šta (bitne) ovce misle. Deo ovog drugog je da ovima obezbede dovoljno da sistem nastavi da funkcioniše.
Preporuke:
2
5
5 petak, 13 decembar 2019 07:40
pravi pera
Gospodin Katic je sve ispravno rekao, sve je tacno, ali ima dosta toga sto nije rekao. Pretpostavljam zato sto veruje da citaoci vec znaju. Pa sigurno, ko razume recenicu "Nobelovac Fridman je bio najuticajniji ekonomista druge polovine 20. veka, guru neoliberalizma, i njegovi (olako) iznošeni politički stavovi brzo su postajali opšteprihvaćene „naučne” mantre" ne treba ni da cita tekst, jer vec sve zna. Ali za one koji ne znaju, treba reci da je Fridman bio ucitelj "Momcima iz Cikaga" (The Chicago Boys), i da su prvo eksperimentisali (i olesili ga) u Cileu posle ubistva Aljendea, a posle su nastavili u Argentini, pa onda u raspadnutom Sovjetskom Savezu i Istocnoj Evropi. Neoliberalizam nije proizvod Fridmana, nego americke super elite. Fridman mu samo daje "naucnu" oblandu, koja se onda glorifikuje i "naucno" potvrdjuje "Nobelovom" nagradom. Posle je to "naucno" dostignuce bilo uzeto za bazu vasingtonskog koncensusa. Cisto sibicarenje, ali ko nece biva bombardovan, kao sto vec znamo.
Preporuke:
15
0
6 petak, 13 decembar 2019 09:17
Marko
Globalizacija nikako ne može da šteti Zapadu. Uzmimo podatak koliko je porasla potražnja za stranom robom u Kini jer kineska potražnjnja, odnosno njihova konzumacija i uvoz je utrostručena.
Zapadnjaci su njima doneli poslove, znanje,tehnologiju Kinezi izlaze iz siromaštva i postaju potrošači.
Pogledajte kineske turiste po svetu da li je njih bilo pre 40 godina?
Koliko samo kupe automobila sa Zapada?
Gde Amerikanci izvoze intelektualne usluge nego u Kinu na tom polju imaju suficit. Azija je nekad bila najsiromašniji kontinena a gde su danas.
Preporuke:
4
5
7 petak, 13 decembar 2019 17:10
itd ili ...
ili istorijska perspektiva kada je reč o Kini, mislim da svi gube iz vida starost te kulture i ogromna znanja kumulirana u kineskoj naciji i tradiciji, niko ne uzima u obzir te činjenice već uzima jedan period kada je Azija predstavljana kao zaostala, a to je daleko od istine. Svako ko je sa takvim predubeđenjima imao priliku da boravi u Kini, doživeo je svojevrsni šok usled nepoznavanja ili zapadnjačke vizije Kine preko medija. Kina je mnogo više nego fabrika znoja za zapadne investitore
Preporuke:
5
1
8 subota, 14 decembar 2019 06:43
pravi pera
@Marko

"Zapadnjaci su njima doneli poslove, znanje,tehnologiju. Kinezi izlaze iz siromaštva i postaju potrošači."

Kako je sve lako i jednostavno! Kao u video igricama.
Preporuke:
2
3
9 nedelja, 15 decembar 2019 21:17
Bil Gejts,pregurao prvu stotku(milijardi dolara)sekira ga gladna Afrika
Jureći za profitom korporacije su izmeštale pogone po svetu, tražeći što jeftiniju radnu snagu. I niko se nije previše sekirao što je odlazak velikih preduzeća iz matičnih država često za sobom ostavljao ekonomsku i socijalnu pustoš.
--
Prvi deo nam je poznat,drugi još nije.
p.s.
hvala redakciji na tekstu,hejter
Preporuke:
4
0

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner