Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Međunarodni apel pravoslavnih akademskih teologa Sinodu SPC u zaštitu akademske misli

Komentari (12) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 07 novembar 2019 05:28
Vasilije Jović
Šta se desi sa zavetom poslušnosti i vrlinom skromnosti, braćo kaluđeri? Ili episkopi više nisu monasi, pa im je sve slobodno. A ima još jedna vrlina, zove se ljubav. Ona je i veća od vrline, ona je Biće. Eto, daće On da Ga jednog lepog dana i naše Starešine prepoznaju i u Njega poveruju. Tada će možda i zaplakati gorko, Petrovski, zbog svih muka i jada kojim sablazniše mnoštvo malih.
Preporuke:
29
5
2 četvrtak, 07 novembar 2019 05:46
bogdan trpimir
zdušno napisali i potpisali, mahom, Grci, sad kad su pokazali da nisu samo pevačko akademsko društvo, već društvo akademskih teologa (šta to znači u pravoslavlju?), neka svojoj crkvi napišu - grčkoj da razmisli o ponašanju prema bratskoj ruskoj. I drugo, kad su tako dušebrižni, neka nađu mjesto na nekom boljem mestu bratu maksimu akademsku poziciju. ovo je zaista revolucija posredi u pravoslavlju, tek sad vidim, grka i amerikanaca.
Preporuke:
40
14
3 četvrtak, 07 novembar 2019 10:56
milan
Odavno je njih trebalo raščiniti a ne udaljiti sa fakulteta jer propovedaju jeres sve deca nesmirenog zlog duha Anastasija
Preporuke:
14
30
4 četvrtak, 07 novembar 2019 12:14
botovi, ovo je suština
"Sinod svesno odbija da prizna da su njegovi pravni argumenti neosnovani i uprkos tome nastavlja da insistira na njihovom usvajanju, tvrdeći da su odluke Sinoda konačne i da se o njima ne može raspravljati.

Mi ne možemo pojmiti da je pravoslavni duh usaglasiv sa autoritarnim odlukama"

Dakle botovi, za slepu poslušnost se obratite vašoj partiji i ne mešajte SPC u to.
Preporuke:
23
5
5 četvrtak, 07 novembar 2019 13:09
istegaard
Istinite premise ispravnim promišljanjem dovode do istinitih zaključaka. Ovde imamo ispravni promišljanje ali da li su premise ispravne.
Ova grupa pravoslavnih teologa kaže da su episkop Maksim i docent dr Marko Vilotić
...prosto tvrdili da teorija evolucije ne protivreči nužno hrišćanskoj veri i da stoga kao teolozi ne treba da pružamo podršku pseudo-naučnim teorijama.

i uz dodatne (verovatno istinnite) premise da je Sinod pogrešno protumačio zakon i pravilnike i bogatu naučnu delatnost u oblasti za koju su birani u nastavnička zvanja, zaključuje da ovakvi delatnice ne treba da dobiju otkaz.
Međutim da li je premisa
da teorija evolucije ne protivreči nužno hrišćanskoj veri
istinita?
Preporuke:
8
4
6 četvrtak, 07 novembar 2019 13:45
penzioner Cviko,
Kad bi ljude na ulici pitali da li "protivreči" ili ne, većina ne bi znala da da pravi odgovor. Prema tome u svakodnevnici, koja je korist od bilo kakve teorije i šta to znanje ili ne znanje u uslovima koje proživljavamo poboljšava kvalitet našeg života? Mislim da smo pali toliko da se ovim pitanjema ne možemo baviti. Sa nama srozala se i Crkva. Nisam za tajnost rada ali je očito da se Crkva nije spremila za ovakve trenutke. Šta se to dešava?
Preporuke:
10
2
7 četvrtak, 07 novembar 2019 14:20
Pa – neka im....
Vododelnica: Moskva(Beograd) – ostali pravoslavni teolozi širom sveta se jasno odražava u ovom tekstu. Nijednog teologa iz Srbije među potpisnicima, nijednog iz Moskve (osim jednog bivšeg). Potpisnici ovog teksta zastupaju razum, toleranciju – a protivnici zastupaju mrak, srednjevekovlje, propast. Pa – neka im.... Kao što je u svoje vreme Rimokatolička crkva morala da prihvati promene i napredak, i opstaje, onaj (Moskovski) deo pravoslavlja koji se tome u svojim redovima protivi, ostaće u mraku.
Preporuke:
7
21
8 četvrtak, 07 novembar 2019 16:45
Protojerej-Stavrofor Don Cira (i Spira)
Poblem svih ovih akademskih teologa (sta god to znacilo) davno je ogolio Dostojevski u Legendi o Velikom invizitoru,ad Aljosa,vjernik, konstatuje:
Ovaj tvoj Veliki inkvizitor ne vjeruje u Boga.
Odgovor je:To i jeste problem svih problema.
Nigdje Sveprisutnog Oca, nigdje Sina i Njegove nauke,
nigdje Svetog Duha.
Tomosi,famosi,fotelje,polozaji,dukati,audiji,
priopcenja i saopcenja.
A sve molebno i kolenopriklono!
Mozda je i za ovo kriv Joza,mozda i Slobo,
a sigurno Vuk Karadzic!
"Braco i oci" na brvno...
Preporuke:
14
2
9 četvrtak, 07 novembar 2019 18:15
Pavle B. Orlović
SPC nastoji da vrati institut moralno\političke podobnosti na Univerzitet u Bgd
Preporuke:
8
13
10 petak, 08 novembar 2019 12:23
Srboljub
Delatnost Bogoslovskog fakulteta regulisana je ne samo državnom legislativom (Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, Zakonom o Univerzitetu i setom podzakonskih akata), nego i Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve. Tako, čl. 225-227 Ustava SPC regulišu osnivanje, rad i ukidanje bogoslovskih škola, uključujući i fakultete, po odluci SA Sabora i Patrijaršijskog saveta. U čl. 228 i 229 eksplicitno se iznosi da je osnovni uslov za nastavničku službu pravovernost i kvalifikovanost nastavnika, te da predavanja na Bogoslovskom fakultetu moraju biti u skladu sa učenjem Pravoslavne Crkve.
SA Sinodu dato je izričito pravo da se stara o verskoj podobnosti kandidata za nastavnike pri njihovom postavljenju. U čl. 231 eksplicitno se propisuje da nastavno osoblje bira SA Sinod na predlog eparhijskog arhijereja, a ovo je instanca i koje razrešava od dužnosti ili penzioniše nastavnike nezavisno od zvanja.
Preporuke:
13
1
11 petak, 08 novembar 2019 12:31
Srboljub
Zanimljivo je da samo četiri potpisa ne dolaze iz NATO zemalja a ostalih 96% dolazi.

https://pouke.org/forum/uploads/monthly_2019_11/image.png.8e757d5a9eee490b800e05c2f31039cb.png

Trećina potpisa iz SAD!
Preporuke:
20
6
12 sreda, 13 novembar 2019 13:21
ime poznato redakciji
Pod brojem 23 pročitah "Will Cohen USA" i istog trenutka sve mi posta jasno
Preporuke:
3
3

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner