Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Trideset godina od rušenja Berlinskog zida - zid srušen, podele ostale

Komentari (29) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 06 novembar 2019 07:06
Nemačka je ipak Nemačka
Članak u svojoj osnovi optužuje Nemačku za ujedinjene i razjedinjene SFR Jugoslavije i nestanak evropskog i svetskog socijalizma. Dalje članak vidi kao pretnju ujedinjenje i jačanje Nemačke.

Prvo pitanje ujedinjenja Nemačke. Jedan narod imao je i ima prirodno pravo na ujedinjenje, tako da se ujedinjenjem Nemačke samo otklonila neprirodna podela Nemaca na dve države.

Drugo, nije Nemačka uzrokovala ekonomske i društvene probleme u bivšem SSSR-u, bivšoj SFR Jugoslaviji i uopšte u državama bivšeg socijalističkog "lagera" u istočnoj Evropi. Problemi u SFR Jugoslaviji, SSSR-u i državama bivšeg socijalističkog realizma u istočnoj Evropi su sistemske prirode, nastale pre svega na javašluku socijalističkog privređivanja, zloupotrebama raznoraznih pogodnosti od strane svakog čoveka koje je socijalizam nudio.

Jačanje Nemačke kao pretnja evropskom i svetskom miru? Nemačka je u tom pogledu nemerljivo manja opasnost od Amerike i Rusije, pa i Kine i drugih nuklearnih sila, mada može postati nuklearna sila.
Preporuke:
9
53
2 sreda, 06 novembar 2019 09:08
penzioner Cviko,
Zid srušen a podele ostale!? Šta ste očekivali, da će zid da rešava probleme? Ama ljudi, zid je samo zid i ništa više. Problem su ljudi, njihovi interesi i volja. Objediniti navedeno još nikom nije pošlo za rukom. Zato ne očekujmo od zida ništa posebno jer su podignuti novi virtuelni zidovi pa je stanje još gore...
Preporuke:
25
4
3 sreda, 06 novembar 2019 09:12
Hiro
Pad Berlinskog zida nije doveo do blagostanja u bivšem istočnom bloku, doveo je do čerupanja resursa istih zemalja, što prirodnih što ljudskih. Wind of Change je samo loša rok pesma. Svesni smo toga već dobar deo proteklih 30 godina.
Preporuke:
48
4
4 sreda, 06 novembar 2019 09:33
siniša br.1.
I izgradnja i rušenje tog zida su imali svoje razloge, a jedni te isti su ga i izgradili i srušili.

NIJE MOJE DA DAJEM ISTORIJSKE OCENE NIKOME I NIČEMU PA NEĆU NI TOME.

Međutim u ovom tekstu ima jedna vrlo jaka rečenica gde autor kaže ( ima ih i više, ali meni se svidela ova ) da je nakon rušenja zida nastupila festivalska atmosfera u gradu Berlinu i čitavoj Nemačkoj pa i šire.

Ne znam zašto, ali niko ne pominje festivalsku atmosferu istim povodom kod nas u tada još postojećoj SFRJ. Ja sam radio na železnici u Sarajevu kao inženjer i em železnica em građevinarstvo često sam išao po raznim mestima u BiH. Na primer Mostar.
Zaista je bila slavljenička atmosfera i to baš tim povodom. Danima kao Nova fgodina po restoranima ulici kafićima. I dans postoje snimci na Ju tjubu iz tog vremena sa tom atmosferom.

I Berlinski zid je srušen, a počeli su da niču, i dalje niču zidovi svuda po Evropi, i između država i između gradobva i između delova gradova.

I u Evropi, a i šire.
Preporuke:
22
4
5 sreda, 06 novembar 2019 09:40
siniša br. 2.
Zašto sam špomenuo baš Mostar. Kao da pad Berlinskog zida nije "proslavljan" i na drugim mestima i šta ja imam sa Mostarom.

Evo zašto. Jako je napadno sa jedne strane ta proslaca rušenja zida koji je postavljen silom, za mene kao zasluž
ena kazna, a za nekoga možda kao potvrda nedemokratičnosti,. ali Sovjeti koji su ga podigli su to uradili, a da mene i bilo koga drugog ništa nisu ni pitali.

međutim baš ti komi su najviše slavili "rušenje zidova" i zalagali se za "izgradnju mostova" su isprednjačili u obrnutom, dizanju zidova i rušenju mostova.

Ko sam ja da ocenjujem ko je tu kriv a ko prav, ko je počeo a ko nastavio, ali i zidovi i srušeni mostovi su tu idan dans. Neki popravljeni, neki ne, ali u glavama ljudi, u dušama porodica u istorijskom pamćenju i u dokumentima.

I šta kažu za te mostove?
Ništa!

Šta da kažu lad su ih sami podigli? Da je dođšao neko sa strane, bilo ko bilo bi jao i kuku, a ovako sami ih podigli. I sami ih podižu svuda.
Preporuke:
7
3
6 sreda, 06 novembar 2019 10:15
@Nemacka je ipak Nemacka
Tacno je gospodine da je ,,Nemacka ipak Nemacka'' i to je jedina konstatacija sa kojom se u vasim tekstu slazem. Od kud vam zakljucak da se u clanku u osnovi optuzuje Nemacka za ujedinjenje i razbijanje SFRJ? Gde ste u clanku procitali da je Nemacka pretnja miru? Ili niste clanak pazljivo procitali, ili je u pitanju nepoznavanje materije i zla namera. Bice da su oba ova elementa u pitanju. Jer, u clanku je autor rekao da ,,direktne uzroke za potonja zla na svetskoj sceni NE TREBA TRAZITI u rusenju zida niti optuzivati tu zemlju za ta zla''. Takodje, ocigledno niste upoznati sa izjavama mnogih nemackih i stranih zpadnih analiticara od autoriteta oko rusenja zida i ujedinjenja Nemacke. Na primer, bivsa britanska premijerka Margaret Tacer izjavila je da ,,posle ujedinjenja Nemacke barut moramo cuvati uvek suvim. Sve u svemu, vas zakljucak je pogresan i zlonameran.
Preporuke:
26
8
7 sreda, 06 novembar 2019 11:20
penzioner Cviko,
Nemačka je doprinela razbijanju SFRJ i tu nema diskusije. Poznate su činjenice o delovanjnju nemačke obaveštajne službe na području SFRJ. Tako npr. 1959 godine F. Tuđman, Ivan Stevo Krajačić i još neki viši oficiri JNA, pristupili su nemačkoj obaveštajnoj službi. Već početkom šezdesetih godina razmatrana je mogućnost razbijanja SFRJ i dalje kako slčedi do njenog raspada. SFRJ su razbili domaći izdajnici i sluge neprijatelja uz njegovu veliku pomoć. Postoje brojne hvalisave izjave zapadnih učesnika u ovoj prljavoj raboti. I danas BND "šeta" po Srbiji. "Gugl ert" je već prekrojio granicu na Dunavu, Hrvatska/Srbija, tako što je međa pomerena na srpsko tlo .... Isto je Gugl uradio i sa Kosovom i Metohijom. Ko je, šta je Gugl da priznaje i pravi nove granice? Opet strane obaveštajne službe koje će na balkanu uvek nači sluge....
Preporuke:
29
7
8 sreda, 06 novembar 2019 12:25
Aksel Honet
Aksel Honet je profesor na Odeljenju za filozofiju Univerziteta Kolumbija u Njujorku i doskorašnji dugogodišnji direktor Instituta za društvena istraživanja u Frankfurtu. Najznačajnija dela su mu "Kritika moći", Borba za priznanje", "Postvarenje" i "Pravo slobode".

"IDEJA SOCIJALIZMA - POKUŠAJ OSAVREMENjIVANjA"
http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3635192/stepenik.html
Preporuke:
21
7
9 sreda, 06 novembar 2019 12:25
Bojan, Priština
Tad se verovalo da je to pobeda kapitalizma, a sad se vidi da je to pobeda nacizma
Preporuke:
28
5
10 sreda, 06 novembar 2019 12:28
Konstantin
''Žitelji Nemačke DR maštali su o slobodi kretanja i socijalizmu sa ljudskim likom''

Netačno. Maštali su o ujedinjenoj nemačkoj nacionalnoj državi, a ne o bilokakvom socijalizmu iz kojeg su hteli da pobegnu po svaku cenu.

''komunizam i socijalizam više ne postoje. Ali svet nije postao bolji, humaniji, slobodniji, kako se to pretpostavljalo i obećavalo. Od jedinstvene Evrope ,,od Atlantika do Urala'' ni traga ni glasa.''

Uh, šmrc, sad treba da cmizdrimo što se nisu ustvarili ideali globalizma i marksizma. Da ne govorim o tugaljivom socijalističkom lamentu nad povratkom ''strašne'' ksenofobije, to se nije smelo u vreme socijalističkih učitelja, pa je valjda dokaz da eto sloboda ne valja, jer više nije obavezno iskazivanje ljubavi prema tuđincima.
Preporuke:
10
28
11 sreda, 06 novembar 2019 12:42
Nemačka je ipak Nemačka
.sreda, 06 novembar 2019 10:15@Nemacka je ipak Nemacka
Tacno je gospodine da je ,,Nemacka ipak Nemacka'' i to je jedina konstatacija sa kojom se u vasim tekstu slazem. Od kud vam zakljucak da se u clanku u osnovi optuzuje Nemacka za ujedinjenje i razbijanje SFRJ? Gde ste u clanku procitali da je Nemacka pretnja miru? Ili niste clanak pazljivo procitali, ili je u pitanju nepoznavanje materije i zla namera. Bice da su oba ova elementa u pitanju...Takodje, ocigledno niste upoznati sa izjavama mnogih nemackih i stranih zpadnih analiticara od autoriteta oko rusenja zida i ujedinjenja Nemacke. Na primer, bivsa britanska premijerka Margaret Tacer izjavila je da ,,posle ujedinjenja Nemacke barut moramo cuvati uvek suvim. Sve u svemu, vas zakljucak je pogresan i zlonameran.

Pročitao sam članak tri puta pre nego sam ostavio komentar, sve sam jako dobro razumeo a o pogrešnom i zlonamernom zaključku i ja isto mogu napisati za vaš komentar. Članak optužuje Nemačku.
Preporuke:
10
20
12 sreda, 06 novembar 2019 12:52
Konobar
''30 godina od rušenja berginskog zida...''

Kažete, nije bilo boljitka...Pa nije...

Ojačao je fašizam. Svastika je modifikovana!

Gornji deo Evrope su napravili diljaci uređivali...preko bare evropski ološ i engleski robijaš, potomci divljaka. Civilizovani Rim je porodio taj bagra-hibrid. Prostore Srbije su naseljavali civilizovani rimljani...i sve bi bilo u redu u Srbiji da domaća bagra (liberalne gnjide) ne proteruje u Gornji deo Evrope genetski potencijal iz Srbije.Da, kupuju za parice...ovotrbušni problem?

Pripadam onima koji ima visoko mišljenje o narodu srpskom. Srbin sam. I kada ga blate liberalne gnjide (plaćena bagra od modifikovane svastike)poželim snagu Gospoda.
Preporuke:
26
3
13 sreda, 06 novembar 2019 13:01
Nemačku ima ko da brani
. Ćorđe Milošević:".Da li ste bili u Krojcbergu? (zapadnoberlinska četvrt nastanjena uglavnom Turcima). Ako niste, prošetajte. Osećaćete se kao usred nekog turskog provincijskog grada. Od prljavštine, smrada i neurednosti ne može se proći ulicama. Pa još te žene zabrađene od glave do pete usred leta.
Ova zapažanja ne moram da proveravam. U četvrti Krojcberg bio sam mnogo puta i imam slične utiske".


Klasični stereotipi prema muslimanima od strane autora a ne i "ogledalo javnog mišljenja" kod Nemaca. Naprotiv nigde nema gostoljubivije države u Evropi za muslimane od Nemačke i nemački jezik je postao jezik kojeg kao strani jezik danas najviše uče u muslimanskom svetu. Turci kao najbrojnija dijaspora u Nemačkoj, sada Arapi i dr.
Nemci neka sutra pozovu ili im zatreba ljudstvo za odbranu od nečijeg napada imali bi muslimane koji bi se odazvali da brane Nemačku. Neko je to proračunao. Nemački je prvi strani jezik po broju govornika kod muslimana.
Preporuke:
5
29
14 sreda, 06 novembar 2019 13:01
Vlada
Meni je jedna "sitnica" zapala za oko.Bivši čelnici komunističkog režima i naslednici Honekera optuživali su Gorbačova da je "ostavio na cedilu Istočnu Nemačku.
Neverovatna je sličnost svih totalitaraca ,beu obzira da li su naciszi,komunisti ili fašisti - dvi do jednog stavljaju znak jednakosti izmedju drzave i sebe,pripadnika državnog aparata.
I onda suluda ideja da su neopravdano stavljeni na stub srama i bili "izloženi progonu".
.Više od dve decenije drzali su ljude u velikom zatvoru,ubijali ih pri pokušaju bekstva,koga su uhvatili u pripremi bekstva ili pomaganju taj je zatvaran.
Bolestan režim.
I onda? Puknu i hteli bi da bude nikom ništa.A unistili živote milionima ljudi...
Na stranu karakter Nemačke drzave u prvoj polovini 20. veka ,pa čak i nastavljanje geopolitičke orijentacije posle rušenja zida i uloge na Balkanu - pokusajmo samo da posmatramo odnos tih ljudi prema svom narodu dok su mislili da ce to trajati večno i ponasanje posle "potopa" komunizma.
Jadno.
Preporuke:
4
17
15 sreda, 06 novembar 2019 13:17
Gospodar Zarin
DDR = "Zemlja u kojoj je jedna polovina stanovništva špijunirala (Štazi) drugu."

DDR nije imala šansu, jer je centralna ruska (Sovjetska) ekonomija bankrotirala finansirajući satelitsku nemačku ekonomiju...
Plus epohalna štetočina Gorbačov.
Recept za kolaps.

Najveći uspeh:proizvodnja plastičnih automobila i fabrikovanje sportskih šampiona, kompletno drogiranih od malena.

I to bilo sve što se tiče istočnih Nemaca.
Preporuke:
8
20
16 sreda, 06 novembar 2019 13:23
...
Ako ujedinjena Nemačka ima tendenciju da poludi, onda liberalni potez Gorbačova i nije toliko naivan ...
Preporuke:
7
6
17 sreda, 06 novembar 2019 13:43
Alternativa za Nemačku / Judeohrišćanska ideja a ne nacizam
Ukoliko autor misli da je jačanje nacionalsocijalizma ili nacizma kod Nemaca u odnosu na pojavu Alternative za Nemačku? To uopšte nije tačno, ideološki nisu ni blizu jedni drugima. Alternativa za Nemačku baštini Judeo-hrišćanstvo / smer u Judaizmu koji priznaje Isusa Hrista i želi da napravi jedinstvo Hrišćana i Jevreja protiv Islama. S druge strane Muslimani nisu nikada ni osporavali Isusa Hrista da bi im se tu imalo šta progovoriti.Naprotiv sam Adolf Hitler i druge vođe nacizma u Nemačkoj su izražavali poštovanje za Islam zbog njegovih ratničkih načela. Pa protiv koje muslimanske države su ratovali nacisti? Ni protiv jedne. Naprotiv celi muslimanski svet ih je u to vreme video kao oslobodilace od Britanskog kolonalijalizma (nakon rata je Britanija oslabila i došlo je do dekolonizacije muslimanskih zemalja). To su činjenice, zbog toga muslimani gledaju Nemačku drugačije. To ističu i u ALTERNATIVI ZA NEMAČKU da su oni Judeo-Hrišć
Preporuke:
8
12
18 sreda, 06 novembar 2019 14:35
Stanić Milan
Podela Nemačke na Zapadnu i Istočnu dolazi u osobitom istorijskom kontekstu,iako je lično Staljin zagovarao jedinstvenu demokratsku Nemačku u Posdamskim razgovorima o njenoj sudbini.Čerčil nagovara Trumana da se već 1945. krene u napad na SSSR,pa se u tom smislu ostavlja netaknuta veća grupacija Vermahta smeštene oko Hamburga)memoari Žukova).Slabljenje socijalizma kao svetskog poretka ima svoj preludij dolaskom na vlast M. Tačer i R. Regana sa projektom "rata zvezda" namećući Sovjetima truku u naoružavanju,što je bilo pogubno za SSSR.
Osmadeseti godina prošlog veka socijalizam se nalazi u institucionalnoj krizi,nedostaje teorijski um koji će naći put ka njegovom razvoju,pri čemu je ekonomika najviše nazadovala.Kineski mislilac Sun Je Fanga ovako razmišlja:"U ljudskoj delatnosti postoji milion zakona,ali Zakon vrednosti dolazi na prvo mesto.Šta se ustvari desilo sa socijalizmom?Predugi amortizacioni rokovi,odsustvo prosečnog profita kao naosetljivijeg pokazatelja dobrog ili lošeg(2)
Preporuke:
7
2
19 sreda, 06 novembar 2019 14:35
Alternativa za Nemačku / Judeohrišćanska ideja a ne nacizam
Ja komentare pišem kao analitičar a ne kao navijač ni protiv koga a niti koga podržavam, čisto analiza.

Ono što sam čitao sam Adolf Hitler i Gebels i druge "glavešine" Trećeg Rajha su muslimansku molitvu / namaz, stupanje u strogo poravnanje redove upoređivali sa vojničkim redovima i disciplinom tih redova, tako da mi bude smešno kada da D neko kaže nacionalsocijalizam ili nacizam je u usponu u Nemačkoj zbog islama, jer ovo što je Alternativa za Nemačku kao politička opcija je Judeo-hrišćanstvo ili Jevrejsko-hrušćanstvo ili jedinstvo starog i novog zaveta. Koliko ja znam Hitler i nije nešto cenio ni hrišćanstvo a o tome koliko je cenio Judaizam, govori činjenica da je počinio genocid ili holokaust. Hitler je bio okultista i šta već a malo ili nikako hrišćanin. Treba reći istinu Drugi svetski rat je dobro došao muslimana da se oslobode kolonijalnog statusa kada je Britanija zbog rata izgubila moć. I drugima naprimer Indija i dr.
Preporuke:
9
8
20 sreda, 06 novembar 2019 14:52
Stanić Milan 2
(nast)poslovanja reproduktivnih preduzeća siguran su put u veliku društvenu,nacionalnu i državnu katastrofu.Pojava Gorbačova na svetskoj sceni nije slučajna.Natruščik u politici,zahvaljući rodbinskim vezama sa Gromikom iz jednog anonimusa postaje šef velesile koga su taj čas kao hjene zgrabile amričke obaveštajne službe.Jedna sekvenca iz razgovora sa Dž.BUšom starijim na Malti."Naš se brod opasno nagnuo na bok." Replicira Dž.Buš:"Šta da se radi Gorbi,ja sam sportista i volim da pobeđujem!"Simpatična je bila replika generala A. Ruckoja,na to."Po šahovskom polju ruske ekonomike i politike razmestili su se ministri -teoretičari- oni na žalost vide samo potez ili dva unapred, ne videći partiju u celini i ne shvatajući da i sam realni život u najskorije vreme može dati mat." I, na kraju ne zaboravimo.Maršalovim planom u Z. Nemačku je od 1949.- 1963.upumpano preko 3.250 milajrdi USA$,ne potcenjujući izuzetno obrazovano vredno i radino stanovništvo,ulogu Adenauera kao Bizmarka...
Preporuke:
8
2
21 sreda, 06 novembar 2019 15:25
Vlada @ Nemačku ima ko da brani
U zapadnoj Nemačkoj strancu (bilo kojem) nije bilo sve jedno da li živi u Minhenu ,Berlinu ,Hamburgu npr.
Postoje razlike u mentalitetu Nemaca i uočljive su bile kada je odnos prema strancima u pitanju.
Zapadni Berlin je stvarno bio kosmopolitski grad u vreme komunizma i stranac se veoma brzo integrisao - AKO JE HTEO.
Za Krojcberg je istina.Kada odeš u taj kraj imaš osecaj da si u Anadoliji,uprkos arhitekturi.Ni nemački ni engleski ti mnogo ne znači.
To se odražavalo i u ceni stanova - stam si u tom kraji mogao da nadjes najpovoljnije.Ali si ziveo i Istambulu.Od papira po ulicama pa nadalje.
Koliko god stanovnici Berlina bili liberalni (a jesu bili) izbegavali su taj kvart.
Tako je bilo Turaka koji zive u Nrmačkoj po deceniju - dve a znaju mozda par reči da kažu.Nisu imali potrebe za više - turske radnje,restorani,klubovi su im bili sasvim dovoljni.
Hamburg je isto bio dobar grad za strance.Mozda i bolji.
Dakle - nema stereotipa ,taj kvart su izbegavali i stranci i Nemci.
Preporuke:
11
3
22 sreda, 06 novembar 2019 15:42
Oposum
Pa naravno da su podele ostale i posle rušenja Berlinskog zida, pada komunizma i rušenja celog Istočnog bloka. Samo bi naivac mogao da poveruje da je Zapad rušenjem Berlinskog zida želeo da ujedini celu Evropu u jedinstvenu celinu gde bi svi živeli ravnopravno i složno. Pa naravno da ne, za Zapad smo mi "slovenska horda divljih plemena" koju treba uništiti i očerupati te pretvoriti ostatke u roblje. Nažalost bandit Gorbačov im je to omogućio njegovom ludačkom "Perestrojkom" kojom je uspeo da prevari čitav Politbiro KP SSSR i prevede ih žedne preko vode te da omogući pad SSSR i ujedinjenje Nemačke što su krucijalni događaji koji su omogućili sve ovo što se i dan danas dešava u vidu surove dominacije Zapada. Sve je to Gorbačov omogućio. I taj se proces još uvek nije završio, širenje Zapada na Istok i dalje traje, jedna po jedna državica ex Istočnog bloka padaju u kandže Zapada i evo sada je i sama Ukrajina na redu čiji će konačni pad u zapadne ruke doneti veliku pobedu Zapada nažalost.
Preporuke:
7
3
23 sreda, 06 novembar 2019 16:10
Majstor Bob
Nemačka je danas ,,prva violina'' evropske, a velikim delom i svetske ekonomije i politike.


Nema ovo veze s mozgom. Što se tiče politike, Nemačka je uticajna do granica EU i malo preko toga (kod budala koje hoće članstvo). Gde je nemački uticaj u Mediteranu, Bliskom Istoku, Dalekom, Africi, itd... nigde. Čak i Evropi, nemački uticaj je strogo kontrolisan, sama Nemačka je još uvek okupaciona zona zapadnjačkih saveznika. Setite se kako su američani preuzeli kroaciju preko noći - toliko o značaju glupe nemačke. Uostalom, reče neki političar - nemačka kancelarka ne sme da ode u wc a da ne pita amerikance za dozvolu. U EU, čak i ekonomski slabija francuska je daleko uticajnija od nemačke, o englezima i da ne govorimo.
Što se tiče ekonomije, to je druga priča, ali i tu je nemački uticaj prenaduvan. To je naša nesreća jer smo u onoj zoni nevoljnika koji "nemaju alternativu za EU". A nemci samo u toj zoni imaju uticaj...
Preporuke:
19
3
24 sreda, 06 novembar 2019 16:45
Onako usput
Kada se govori o Berlinskom zidu i njegovom rušenju, misli se samo na kraj jedne istočne "komunističke" ideologije i vraćanje "demokratije" u celoj Nemačkoj. Treba imati na umu da je Nemački Treći Rajh, to najveće zlo XX veka u srcu Evrope, posle pobede udruženog Istoka i Zapada, podeljen da bi se sprečilo njegovo obnavljanje, kakvo se dogodilo posle I Svetskog rata. Takav je predlog tada dolazio i od strane njihovog suseda Francuske. Berlinski zid je trebao da simbolizije i podelu Nemačke države. Umesto toga, na njega se gleda kao na neprirodno deljenje jednog grada, glavnog grada bivšeg Trećeg Rajha. Zaboravlja se na sva zla koje je nacistička Nemačka počinila u II Svetskom ratu prema okupiranim zemljama. Oni su Kraljevinu Jugoslaviju rasparčali na više delova sa svojim saveznicima i doveli do stvaranja ustaške države Hrvatske. Logori za Srbe, Jevreje i Rome su posledica stvaranja NDH. Slično je bilo u Srbiji u južnim delovima podeljenim izmedju Velike Bugarske i Velike Albanije.
Preporuke:
14
1
25 sreda, 06 novembar 2019 16:56
vl
Majstore Bobe, ne znam u kom ste zanatu majstor, ali bolje se bavite tim poslom nego da dajete ocene o nečemu o čemu nemate pojma.
Preporuke:
5
13
26 sreda, 06 novembar 2019 19:54
@@@
Vojni teoreticari vele da nema boljeg primera sinergije ratovanja kao nemacka komanda i strategija, a turska pesadija tokom bitke na Galipolju. Nemacki generali su postavili odbranu turskoj pesadiji koja je u tom trenutku oruzjem bila inferiorna buduci da su imali samo stare primerke iz otomanske imperije. Svabo je sagledao situaciju i od zatecene stare opreme i motivisane pesadije napravio pobednika
Preporuke:
6
1
27 četvrtak, 07 novembar 2019 08:37
Milosrdni Anđeo
Poštovani g. Đorđe Milosevicu i svi ostali,

Ne postoji, niti je ikad postojala vojna akcija "Milosrdni Anđeo", to je izmišljotina naših novinara iz tog vremena. Nećete ni u jednom stranom izvoru od 1999. do danas pronaći konstrukciju "Milosrdni Anđeo". Dakle, mi možemo da tvrdimo samo da je isključivo naše ime za agresiju M.Anđeo, a ne da su je oni sami tako nazvali.
Preporuke:
5
11
28 četvrtak, 07 novembar 2019 09:26
nemo
'' nema čoveka na Istoku koji žali za komunizmom ''

Osim 30-ak posto LINKE - glasaca u pokrajinama ex DDR. IZ PDS stranke (koja je nasledila istocnu komunisticku) nastao je LINKE.

'' ponovo izoluju, , Mercedes ’ zamenili za ,Vartburg ’ ''

NIJE SVE U PARAMA,kazu istrazivanja da su Istocno-nemice bile '' zadovolj(e)nije ''


'' međutim, sa izvesnom nostalgijom prisećaju vremena kada su imali ''

Bez kontradikcije,ne ide .
Preporuke:
4
5
29 četvrtak, 07 novembar 2019 12:43
Milan Markovic,New York City
Izuzetno mi je milo da Nemacka ima silniih problema sa emigrantima ali to je samo uvertira!Ono glavno tek dolazi!Kad krene masovna islamizacija,mesoviti brakovi,isterivanje kojekakvih prava i sl.Za nekih 20-30 godina Nemacka ce biti i izgledati drugacija do neprepoznatljivosti!..."Drumovi ce pozeljet Nemaca..."Do ovoga galimatijasa nije moralo da dodje,dobrim delom je izazvan ratovima na evropskom tlu koji su Nemci izazivali bez nekog logicnog razloga.Neka sad vide sta ce!
Preporuke:
8
2

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner