Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Vučić kao "srpski Putin" - Kraj diskusije povodom članka Nikite Bondarjeva

Komentari (43) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 24 oktobar 2019 18:08
lobisti
Očigledno, da se ovde radi o Vučićevim "ruskim" lobistima, koji odrađuju plaćeni zadatak. Tu se više ni nema šta komentarisati. Jedino što se ovde hvataju naivni na tzv "rusku" kartu, jer nije sve što stiže s ruske strane i stav ruske države. Kad bi na taj način gledali onda bi i sa srpske strane se moglo imenovati desetine "srba" koji o Rusiji i ruskom narodu govore iz NATO i zapadnih usta. Tako je i u ovom slučaju, ne mogu se nečija privatna mišljenja i stavovi tretirati kao državnima i kao takve ih komentarisati.
Preporuke:
79
6
2 četvrtak, 24 oktobar 2019 18:47
Goran Maksimovic
Vrlo je dirljivo sto brinete o Srbima i Albancima i njihovom ujedinjenju na Balkanu. Sto je moguce samo cerupanjem KiM od Srbije i pripajanjem Velikoj Albaniji. Inace, nije ni tacna tvrdnja da se samo Srbi i Albanci nisu ujedinili u nacionalne drzave. Nisu ni Hrvati a ni Bosnjaci muslimani. Ali i njima se to moze omoguciti na ustrb srpskih teritorija - Krajine, Istocne Slavonije, djelova Bosanske Krajine a Bosnjacima davanjem Raske.

NO PASARAN gosn Bondarenko, pa da si 100 puta Rus i da si mi iz oka ispao!
Preporuke:
96
1
3 četvrtak, 24 oktobar 2019 18:52
Deda Mile ima farmu
Oni baš ništa nisu naučili iz primera Mila Đukanovića?!
Preporuke:
76
3
4 četvrtak, 24 oktobar 2019 18:52
Ako je Vučić srpski Putin, onda je
Putin ruski Vučić.

Ustvari tako mnoge stvari dođu na svoje mesto.
Preporuke:
67
4
5 četvrtak, 24 oktobar 2019 19:13
Debos
Ovo i ovakav bezobrazan članak može da znači samo jedno: Rusi hoće da nas se otresu, jednostavno im ne trebamo, a suviše smo propali da bi bili saveznici bilo koje vrste. Može i u stvarnom životu isto da vam se desi, ako je prijatelj mnogo moćan, a vi nemate baš ništa čime raspolažete da je njemu zanimljivo da vam bude prijatelj, otkačiće vas. Više nosimo problema nego koristi za njih.
Preporuke:
54
11
6 četvrtak, 24 oktobar 2019 19:47
Kad Vučić može da plati Blera može i brata rusa Bondarenka
Ovaj Bondarenko ni ne krije da ga plaća Vučić. Evo kopije teksta sa njegovog sajta, gde na čistom hrvatskom objašnjava za koga radi: "Tijekom godina savjetovao je Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika".
Preporuke:
72
2
7 četvrtak, 24 oktobar 2019 20:22
Spiridon
@ lobisti
Očigledno, da se ovde radi o Vučićevim "ruskim" lobistima, koji odrađuju plaćeni zadatak.

Postoje samo dva izlaza iz ove priče, sa obzirom da ovakvi tekstovi očigledno izazivaju kognitivno disonantnu nelagodu zato što ih pišu Rusi, i to ne bilo koji Rusi ako smem da primetim. Dakle može se paušalno nabiti glava u pesak i sve opravdati teorijom zavere u kojoj je Vučiću palo na pamet da osmisli i finansira portal na ruskom jeziku pod nazivom Balkanist, gde rade ljudi kao Oleg Bondarenko, inače bivši pomoćnik Rogozina u njegovoj partiji Rodina, jedan od osnivača Rossiя segodnя tj Rusija danas na srpskom odnosno Glasa Rusije u Ukrajini, kao i savetnik specijalnog predstavnika predsednika Rusije tj Aleksandra Babakova. Drugi put je da se čovek zapita šta mi tačno znamo o Rusiji danas a posebno o tome šta oni zaista žele od Srbije sa specijalnim akcentom na odnos Kremlja prema Vučiću. Tako da za mene ovi tekstovi nisu nikakva novost, niti vidim lobiste...
Preporuke:
47
16
8 četvrtak, 24 oktobar 2019 20:27
Spiridon
@ Deda Mile ima farmu
Oni baš ništa nisu naučili iz primera Mila Đukanovića?!

Možda je pravo pitanje, šta tačno vezuje Đukanovića, Janukoviča i Vučića, tj zašto se Rusija okreće ka takvim političarima...
Preporuke:
40
10
9 četvrtak, 24 oktobar 2019 20:30
kolebole
Sendvič i tri hiljade za gospodina Bondarenka!
Preporuke:
58
3
10 četvrtak, 24 oktobar 2019 21:14
Bivši patrioti
@Spiridon
...inače bivši pomoćnik Rogozina u njegovoj partiji Rodina,

Da, Da, i Vučić je bivši pomoćnik Šešelja u njegovoj SRS, i Vesić je bivši pomoćnik Tadića, i "dr" Mali je bivši pomoćnik Đilas, iPink Mitrpović je bibši pomoćnik Mire Markovic itd. Sve "patriota" do "patriote". Naravno nema tu ni traga od lobiranja, jer pravi lobisti imaju regularno registrovan biznis i zna se šta stoji u pojedinom ugovoru o lobiranju, A ovde kod nas se to praktikuje "pro bono" kao Vučićev prijatelj Bler, koji se zna da je veliki altruista. Samo volio bih da znam da li Bondarenko sastavlja tekstove Vučiću ili Vučić njemu.
Preporuke:
45
2
11 četvrtak, 24 oktobar 2019 21:26
penzioner Cviko,
Bondarenko se od početka teksta trudi da kaže "nije šija nego vrat" da bi na kraju teksta napisao misao o podeli: "Srbiji sever Kosova a Albanija neka pravi sebi državu". Albaniji su davno napravili državu i čemu još jedno pravljenje? Šta je ovo nego Vučić u ruskim pantalonama.
Preporuke:
41
3
12 četvrtak, 24 oktobar 2019 22:15
brzi
@Spiridon
Od osamostaljenja Crne gore, koju su podržavali rusi, jasno je da taj region, zapadni Balkan, nije više u interesu RF. Sa ulazkom Romunije i Bugarske u EU i Nato to se samo potvrdilo. A za to stanje je ponajviše kriva Srbija sama, tačnije njezina rukovodstva od 5. oktobra nadalje. Đinđiću i Koštunici je bilo posle preuzimanja vlasti jasno kazano sa strane zapada da rešavaju praktična pitanja i da se ne bave ideologijom i mistikom. Naravno tog saveta nisu se držali i obojica završili, jedan u preranom suštinskom a drugi političkom grobu. Sa tom politikom sedenja na više stolica i bavljenje politikom umesto stvarnimpitanjima Srbija je sama od sebe na kartama svakakvih kategorija uradila od sebe crnu rupu. I to znaju svi, i rusi i na zapadu. A kako se ponaša sa crnom rupom najbolje osečate vi na vlastitoj koži.
Preporuke:
19
17
13 četvrtak, 24 oktobar 2019 22:29
Bojan, Priština
Posle čitanja teksta nemam šta drugo da pomislim nego da su ovi polupismeni nesrećnici počevši od autora , bond-arajeva, ili skenderova neki plaćenici CIA na zadatku da izaovu distancu Srba prema Rusiji.

A ako to nisu, ako ovakve neznalice sada rade u ruskim institutima, onda nam se crno piše.
Preporuke:
43
2
14 četvrtak, 24 oktobar 2019 22:36
Bojan, Priština
2
Nego srećom nije sve tako crno, jer poslednje izjave recimo, Nariškina daju neku nadu da u Rusiji ima nekog ko razume problematiku srpskog pitanja.

A Nariškin se kud i kamo više ita od ovih Bond-ova, Bond-arajeva i Bond-arenka
Preporuke:
35
3
15 četvrtak, 24 oktobar 2019 22:38
I Putin
je ruski Vucic!Nego, kada ce "Kazanj" u stroj, sesti put ga vracaju na dopravku.Pre ce se "Kuznjecov" vratiti u stroj, a nece nikad.
Preporuke:
10
1
16 četvrtak, 24 oktobar 2019 22:46
Dogovor dvojice ne obavezuje trećeg
. Oleg Bondarenko:". Kada «Balkanist» i naši autori pišu o najoštrijem problemu srpske politike danas – koncepciji razgraničenja sa Kosovom, gde je Bogu – Božje, a caru – carevo, mi polazimo od vrlo značajne činjenice. Postoje samo dva naroda na Balkanu, koji se do sada nisu svi ujedinili u svojoj državi: to su Srbi i Albanci. I ako nam je nužan mir na Balkanu, bez sabiranja svojih u jednoj državi, taj mir neće biti moguć.
Srbija može da ujedini kako Republiku Srpsku, tako i sever Kosova – sve zemlje u kojima u ovom trenutku žive Srbi. A Albanija – svoje zemlje. I samo u toj situaciji će moći da se govori o stvarnom miru i harmoniji u tom eksplozivnom regionu.
U suprotnom, pretnje permanentnih međunacionalnih ratova će se neprekidno nadvijati nad mojom voljenom Srbijom, kojoj su neophodne pobede, a ne novi konflikti


Osnovna pogreška je što dogovor Albanaca i Srba, ne obavezuje Bošnjake i Hrvate, a može probuditi apetite Mađara i Bošnjaka da žive u jednoj državi.
Preporuke:
30
2
17 četvrtak, 24 oktobar 2019 23:59
Ah
Koga Vučić brani a Rusi hrane nažalost obere bostan na kraju. Drugim rečima treba videti koliko je slepačka politika ruskih "Srbofila" koji kao da ne shvataju da u današnjoj konstelaciji snaga nema nikakve preraspodele teritorija na Balkanu, ali zato vrlo dobro shvataju da im odgovara Vučićeva propaganda. Pri tome ako misle da su Putinu učinili uslugu poredeći ga sa najvećim lažovom na Balkanu treba da dobiju orden barona Minhauzena.
Preporuke:
37
1
18 petak, 25 oktobar 2019 00:13
teletabis
Ne bih sada o svemu pisao osim o besramnom poređenju Tita sa Vučićem.

Mislim da autoru treba javiti da je Berlinski zid srušen i da sadašnji Svet i ondašnji nemaju baš dodirnih tačaka.

Kada se želi da istakne nečija nedostajuća veličina ne treba posezati, bez obzira šta ko mislio, za istorijskim ličnostima i njih vređati u poređenjima sa sadašnjim nebitnim politikantima.

PS. Ko kaže da Rusija ne radi na terenu u Srbiji?
Preporuke:
25
3
19 petak, 25 oktobar 2019 00:14
Gordana
Nemoguce je da zaista Ruski analiticari ( cak imaju neko udruzenje koje se bavi Balkanom!?!?)toliko ne poznaju stvarno stanje stvari u Srbiji i raspolozenje naroda. Jasno je da je predhodna vlast uvredljivo ignorantski postupala sa Rusijom, ali, verovatno i zbog toga izmedju ostalog, su izgubili vlast. Vucic je pribegao ljigavom ulagivanju i retorici , ali postupa identicno i NE VERUJEM da to nije vidljivo u Rusiji.
Ne shvatam zbog cega se ne pruzi podrska nekim postenim patriotama, zasto se ne otvori neki spasonosni medii,... Zaso se nesto ne uradi da se spreci scenario Ukraine, Crne Gora,...
Preporuke:
25
2
20 petak, 25 oktobar 2019 01:31
Spiridon
@ Bivši patrioti

Tja, najlakše je tako paušalno opuživati bez ikakvih dokaza kada vam se ne sviđa ono što vam je neko rekao, jer bi vi svoju kognitivnu disonancu da rešite nabijajući glavu u pesak. Dakle portal Balkanist nije sigurno oformila eto tek tako neka grupa volentera i entuzijasta, kao što se ni knjiga “Rusija i Srbija na korak od istorije” koju su predstavili prekjuče nije sigurno sama odštampala, niti sve tako slučajno našla na Ruskom štandu na Sajmu knjiga. Takođe da pratite malo rad gdina Bondarenka znali bi da je sve samo ne bilo kakav ruski autošovinista koji naginje liberalnom Zapadu, ili da budemo precizni upravo je sve suprotno od toga. U prevodu, pravo pitanje je a na koji ste vi način i iz kojih tačno izvora informisanja u svojoj glavi stvorili sliku koju imate. Tako da bolje zapitajte sebe a šta ako ruska vlast zaista podržava Vučića...
Preporuke:
19
5
21 petak, 25 oktobar 2019 07:34
Orlov
Ruska vlast stvarno podrzava Vucica, tu nema sumnje, I srpski narod kao I uvek, ALI, kao da ne vide podlu prljavu Vucicevu igru? Da, Vucic kao I Tito sedi na dve stolice, ali kao I Tito, mnogo vecim svojim delom sedi na zapadnoj stolici, nego na ruskoj, u tome je vic I PREVARA! Kao da mladi ruski analiticari nisu u stanju da prodru u sustinu srpskog problema, vec kao I svi ostali, zapadni mesetari pokusavaju da objasne I razrese cvor najlaksom linijom - da se Albancima da najveci deo Kosmeta! Problem I jeste vrlo veliki, ali resenje ne moze da bude nagradjivanje otimacine I vadjenje organa na zivo Srbima! Po meni, mladi ljudi su svuda u svetu postali neosetljivi I nedovoljno senzibilni za resavanje bilo kakvog teskog problema, sto je sasvim razumljivo, imajuci u vidu savremeno obrazovanje! Oni bi ono sto je tesko resivo da pojednostave I idu dalje! Tako su I zapadne hijene na brzinu I lako planirale da rese Balkan: da dobro izbombarduju Srbe, i sve ce biti u redu, samo nista nije tako
Preporuke:
26
1
22 petak, 25 oktobar 2019 08:14
Spiridon
@ Gordana
]Nemoguce je da zaista Ruski analiticari toliko ne poznaju stvarno stanje stvari u Srbiji
Pa sad nadam se samo da primećujete kako je ovaj tekst preveden na srpski za portal Fakti, ili vi eventualno mislite da je to isto eto tako neko volontersko udruženje koje se pretežno bavi Rusijom, odnosno da budemo precizni prenosi informacije iz ruske perspektive. Tako da je možda ono pravo pitanje a koliko se u Srbiji poznaje stanje stvari u Rusiji, odnosno kako na primer i odakle tačno vi znate o Rusiji ono što već znate. Kažem vam to zato što sam i ja sam sebe pre nekoliko godina pitao to isto pitanje kao i vi sebe danas, tj zašto Rusija ne podržava neke prave patriote, zašto se ne otvara neka televizija, radio ili nešto slično, pa zar je moguće da ne vide sličnosti sa Ukrajinom i Crnogorcima. Tako da što bi voleo jedan pametan čovek da kaže, kada odbacite sve što je nelogično, ono što preostane ma koliko neverovatno zvučalo je obično istina!? Mislite o tome...
Preporuke:
17
2
23 petak, 25 oktobar 2019 09:22
Ruska politika igra licemernu igru
. Oleg Bondarenko:" Postoje samo dva naroda na Balkanu, koji se do sada nisu svi ujedinili u svojoj državi: to su Srbi i Albanci. I ako nam je nužan mir na Balkanu, bez sabiranja svojih u jednoj državi, taj mir neće biti moguć.
Srbija može da ujedini kako Republiku Srpsku, tako i sever Kosova – sve zemlje u kojima u ovom trenutku žive Srbi. A Albanija – svoje zemlje. I samo u toj situaciji će moći da se govori o stvarnom miru i harmoniji u tom eksplozivnom regionu.
U suprotnom, pretnje permanentnih međunacionalnih ratova će se neprekidno nadvijati nad mojom voljenom Srbijom, kojoj su neophodne pobede, a ne novi konflikti


U svojoj osnovi bez obzira na svu priču o zaštiti srpskog suvereniteta na Kosovu i Metohiji, ruska politika ima interes podelu i cepanje K.M, da bi po istom modelu pocepala i podelila Ukrajinu i druge države u kojima žive Rusi a sada su izvan Rusije.
Preporuke:
22
2
24 petak, 25 oktobar 2019 09:26
Ruska politika igra licemernu igru
[. Postoje samo dva naroda na Balkanu, koji se do sada nisu svi ujedinili u svojoj državi: to su Srbi i Albanci. I ako nam je nužan mir na Balkanu, bez sabiranja svojih u jednoj državi, taj mir neće biti moguć.
Srbija može da ujedini kako Republiku Srpsku, tako i sever Kosova – sve zemlje u kojima u ovom trenutku žive Srbi. A Albanija – svoje zemlje. I samo u toj situaciji će moći da se govori o stvarnom miru i harmoniji u tom eksplozivnom regionu.
U suprotnom, pretnje permanentnih međunacionalnih ratova će se neprekidno nadvijati nad mojom voljenom Srbijom, kojoj su neophodne pobede, a ne novi konflikti/quote]

I ne samo Kosovo i Metohiju već i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i dr samo da bi to bio primer za pravo Rusa da cepaju okolne države koje se dodiruju sa Rusijom u kojima žive Rusi.
Preporuke:
7
1
25 petak, 25 oktobar 2019 09:39
Ruska politika igra licemernu igru
Osnovna pogreška ruske politike prema Srbiji je u tome što Srbija nije Rusija ni vojno, ni veličinom teritorije ni veličinom naroda i dr. Položaj Srbije geostrateški je nemerljiivo teži, okruženje politika koje mrze Srbe i spremni su na najmanji mig da ratuju protiv Srba, bez i najmanje straha i u ukupnom skoru kao koalicija su brojniji i vojno jači jer imaju podršku NATO pakta. To Rusi neće da vide, već uporno forsiraju ideju "cepanja država u kojima žive Rusi i Srbi", da bi preko Srba u međunarodnim odnosima imaju "presedan " za cepanje Ukrajine, Gruzije i dr država u okruženju Rusije. Zaboravljaju pri tome da je drugačija pozicija Srbije koja ima mnogo težu geostratešku poziciju i u odnosu na Rusiju mnogo jače neprijatelje u okruženju Srbije.
Preporuke:
14
2
26 petak, 25 oktobar 2019 09:59
Rusko slepilo
. Oleg Bondarenko:" Postoje samo dva naroda na Balkanu, koji se do sada nisu svi ujedinili u svojoj državi: to su Srbi i Albanci. I ako nam je nužan mir na Balkanu, bez sabiranja svojih u jednoj državi, taj mir neće biti moguć.
Srbija može da ujedini kako Republiku Srpsku, tako i sever Kosova – sve zemlje u kojima u ovom trenutku žive Srbi. A Albanija – svoje zemlje. I samo u toj situaciji će moći da se govori o stvarnom miru i harmoniji u tom eksplozivnom regionu.
U suprotnom, pretnje permanentnih međunacionalnih ratova će se neprekidno nadvijati nad mojom voljenom Srbijom, kojoj su neophodne pobede, a ne novi konflikti

Strateške pogreške su što će i sam pokušaj "zaokruživanja" teritorija dovesti do ratova a BiH će ekspresno na referendumu uvući u NATO pakt da bi se po uzoru na Crnu Goru našla "pod zaštitom NATO pakta" u slučaju unutrašnjieg rata, da bi Srbiju odvratili od pokušaja mešanja u sukob. Mnogo toga Rusi ne vide a "podgovaraju" a kad dođe do nečega "apeluju".
Preporuke:
6
2
27 petak, 25 oktobar 2019 10:38
Banditski brlog
... se ovde nalupao za sve pare. A najcrnja ironija je kada pokušaa da uporedi vučića i Tita.Hulja po svim kriterijumima nebi Titu mogao ni cipele da čisti!Tito je stvorio državu koju je respektovao ceo svet. U prilog tome govori činjenica da se na njegovoj sahrani okupilo preko 200 zvaničnih državnih delegaija i još mnogo eminentnih i uglednih ličnosti iz celog sveta. Vučić je kao ekstremni nacionalista i ratnohuškač udarnički radio na razbijanju te iste države.A crveno crna koalicija u kojoj je hulja bio značajan šraf, okupila je 1999. godine 19 najjačih država sveta, koje su nas bombardovale!
Preporuke:
11
5
28 petak, 25 oktobar 2019 11:32
Aleksa
E Bondarenko,
Kosovo nije albanska zemlja.
Ideja da se Srbi i Albanci ujedine na "svojim" zemljama radi mira je u sferi misli. Piše i u Novom Zavetu? Naša stvarnost ima istoriju.
Da li je RSK srpska zemlja, ako Kosovo nije? Da li ćete svi vi koji promovišete predaju Kosova živeti večno i gledati na stvoreni mir?
Ne možete vi koji sebe nazivate srbofilima da znate Srbiju,narod i srpske zemlje i dušu bolje od Srba.
Rusi misle u kategorijama imperije i civilizacije u politici.Srbi su u području naroda između Zapada i Rusije,čija misao ne leti tako visoko u odnosu na samih sebe,šta je i prirodno.Nikakva inžinjerija odozgo nije prihvatljiva ukoliko ne uzima u obzir našu perspektivu.
Zaista "Balkanist" je vrlo širok naziv.
A naučnici imaju različite motive.
Meni opet nije jasno šta to znači da svi saradnici imaju rusko poreklo? da li ih po tome birate?
Meni ne bi uopšte smetali oni koji ga nemaju,a privrženi su ruskim interesima.
A za pravnika ološ-vučića možda mesto u redakciji?
Preporuke:
18
0
29 petak, 25 oktobar 2019 11:43
Nenad
Na stranu ovaj "dobronamerni" clanak, "dobronamernog" placenika, medjutim mi sa patriotske strane moramo ipak da se zapitamo o jednoj stvari. Trenutna glavna opozicija vlasti (SZS, PSG) napada vlast oko stvari koje su za mene, a i za ljude koje poznam i koji razmisljaju kao i ja malo je reci marginalne. Opozicija ne napada Vucica oko stvari koje mene interesuju, a to su, izdaja Kosova, ne pruzanje pomoci Srbima u CG, pogresno mesetarenje u BiH, bezidejni pristup problemu Srba iz Krajine i Hr, pljacka, namestene privatizacije, tezak kriminal, natalitet, iseljavanje ljudi, zapadna obavestajna mreza, ocajna vojska, obrazovni sistem, nepostojanje patriotskih medija. To su stvari koje mene interesuju i koje ja zameram ovoj vlasti. A rusenje u Savamaloj, BG na vodi, platani na Bulevaru, diploma Malog, kocke na Trgu, mini Hidro elektrane, glupost Martinovica i Babica, nisu stvari koje su od kljucnog znacaja za opstanak ove drzave. Ova opozicija kao takva ako i srusi vlast, daleko je Sunce...
Preporuke:
16
3
30 petak, 25 oktobar 2019 11:45
Aleksa
A to da ste okupljeni oko "Balkanista" iz ljubavi prema Srbiji, ne znači valjda i da vas treba gledati kao na stariju i pametniju braću.
Verujem, da je Kremlj mnogo mudriji i zna gde su granice vas naučnika koji su pomislili da se igraju politike, sve iz ljubavi prema Srbima.
Imamo i mi naučnike. Što njih ne pitate?
Naravno ne mislim na naučnike jugosrpske orijentacije, koji i dalje baštine titovo delo u zatiranju srpstva.
Gde su vam ti sagovornici iz kružoka oko vučića?
Zar ne vidite da projektujete sovjetsku perspektivu na Srbiju posle svega šta nas je snašlo u dvadesetom veku?
Gde su stvarno u vašoj priči naši naučnici?
A ovaj mašina za uništavanje Srbije sa vučićem na čelu, izašla je ispod komunističkog šinjela, čak i ministar vojni ima afinitet prema crnim kožnim jaknama ali ne usuđuje se da ide tako daleko.
I za kraj. Da li biste i čanka prihvatili kao saradnika, mislim da se oko Kosova poprilično slažete.
Tek da znate, opozicija koju vi opisujete se ne razlikuje od vučića.
Preporuke:
14
0
31 petak, 25 oktobar 2019 12:26
Aleksa
Za ovo društvance naučnika Srbi su predmet za njihove misaone konstrukcije.
To što bi te njihove alatke ubile Srbe kao narod,ni najmanje ih ne brine.Operacija uspela...
Neverovatno kakav je diletantizam u tekstu,u analogijama između Rusije i Srbije.Sve se svodi na uproštavanje i projektovanje situacija iz vremena zla u Rusiji na Srbiju,bez ikakvih odnošenja prema stanju i istoriji u Srbiji dvadesetog veka.
E "braćo" filantropi,kao što ni svi Srbi nisu isti, tako je i sa Rusima,ili kojim drugim narodom,oduvek.
Čak ako bi se napravila i takva pretpostavka,za mene je to samo hipoteza,neživotna i neprirodna,da je cilj i stanje koji opisuju "balkanisti" ujedno i cilj sadašnje ruske države,to bi tada jedino značilo,da Rusija ima nešto važno o identitetu još da nauči od nas.i tek tada bi se kosovska situacija mogla rešiti.sa priličnom slobodom,bili smo ne htejući pioniri u području nato agresije na pravoslavni slovenski svet,što je dalo Rusiji vremena da nešto razume,možda to nije bilo sve?
Preporuke:
12
0
32 petak, 25 oktobar 2019 13:03
Aleksa
za prijatelje iz "balkanista".
malo prisećanje, na proterivanje dekabrista iz centralne Rusije i na njihovu ulogu u podizanju nauke i kulture u Sibiru i posledično u Rusiji. Nešto se slično odigralo i u dvadesetom veku, tada su proterani Rusi našli jedno od luka među Srbima u tadašnjoj Kraljevini SHS i ogromno doprineli podizanju naše duhovne i materijalne kulture.
A onda su se i kod nas pojavili oktobristi. E, pojavili...
Vidite, Bondarenko i kompanijo, Srbima su i dalje otvoreni na nazvaću ih u tom kontekstu - dekabriste dvadesetog veka, a uzgoj oktobrista 3.0 među Srbima u današnje vreme, to je i dalje zločin protiv našeg naroda.

https://www.youtube.com/watch?v=pPaXQSOP9t8

možda se neko odvaži da povuče koliko je moguće naučnu paralelu, analogiju između dekabrista u Sibiru i belih u Srbiji sto godina kasnije? ili to nije dovoljno političko i mehaničko za vas.

uveren sam da još mnogo stvari niste naučili, dragi naši naučnici.
Preporuke:
12
0
33 petak, 25 oktobar 2019 13:43
.
. 45Aleksa
A to da ste okupljeni oko "Balkanista" iz ljubavi prema Srbiji, ne znači valjda i da vas treba gledati kao na stariju i pametniju braću.
Verujem, da je Kremlj mnogo mudriji i zna gde su granice vas naučnika koji su pomislili da se igraju politike, sve iz ljubavi prema Srbima.


Kremlj misli ko i "Balkanist". Putin odlikuje Vučića, Putin i Medvedev dolaze Vučiću, hvale ga. Rusima odgovara da "Srbija podeli Kosovo i Metohiju i Bosnu i Hercegovinu, pa i Crnu Goru" da bi to bio "presedan u međunarodnim odnosima i za Rusiju da podeli i cepa Ukrajinu, Gruziju, Beloruduju i dr i dr, gde god žive Rusi a da pr tome neda nacijama u sastavu Rusije a koje nisu Rusi pravo na samoopredeljenje do otcepljenja, naprimer Čečenija i dr i dr.
Preporuke:
8
7
34 petak, 25 oktobar 2019 13:55
.
.Kremlj misli ko i "Balkanist". Putin odlikuje Vučića, Putin i Medvedev dolaze Vučiću, hvale ga. Rusima odgovara da "Srbija podeli Kosovo i Metohiju i Bosnu i Hercegovinu, pa i Crnu Goru" da bi to bio "presedan u međunarodnim odnosima i za Rusiju da podeli i cepa Ukrajinu, Gruziju, Beloruduju i dr i dr, gde god žive Rusi a da pr tome neda nacijama u sastavu Rusije a koje nisu Rusi pravo na samoopredeljenje do otcepljenja, naprimer Čečenija i dr i dr.

Neko će napisati, pa to je naš srpski nacionalni interes, da otcepimo teriritorije drugih država gde su Srbi većina i da nedamo drugim nacijama da se otcepe pa ni Albancima, kao ni Rusi Čečenima. Da to je tačno, jeste srpski nacionalni interes da se ujedine sve srpske zemlje, i ja sam za to ujedinjenje, ali je stvar druge prirode, mogućnosti i snage za to, da ne bude "zaleti se u nešto" pa da ispadne na zlo ko u Hrvatskoj i BiH (1995) na Kosovu i Metohiji, a Rusa nigde da pomognu.
Preporuke:
10
1
35 petak, 25 oktobar 2019 15:34
Spiridon
@ petak, 25 oktobar 2019 13:43 .
Kremlj misli ko i "Balkanist". Putin odlikuje Vučića, Putin i Medvedev dolaze Vučiću, hvale ga.

Kada bi na primer neki stranac gledao Pink i čitao Informer on bi sigurno mislio da je Vučić neko koga je sam Bog poslao da spašava Srbiju, koju su pre njega uništili prozapadni liberali. E sad, ljudi u Srbiji opet vide svojim očima da Vučić vlada kao despot koji je sebe postavio iznad zakona i države, odnosno da on i njegovi satrapi vlast koriste za lično bogaćenje i da su svi poslovi namešteni za one koji su u talu sa onima na vlasti, dok za to vreme običan narod grca u nemaštini. Dakle, odakle se ljudi u Srbiji informišu o stanju u Rusiji, pošto ne žive tamo...?!
Preporuke:
11
2
36 petak, 25 oktobar 2019 16:50
itd ili ...
Razumem ogorčenje kod nekoga i zlurado radovanje ovim tekstom, no stvarno ne vidim zašto pridavati ovima iz Balkanista, nikad čuo, uostalom i sam naziv mnogo govori, veći značaj no što ga imaju, paz Fejsbuk il šta god, svaki ciga svoga konja hvali, ali ovo je daleko od ozbiljne priče! ovo je Pink priča na ruski način!
Preporuke:
12
0
37 petak, 25 oktobar 2019 18:38
Spiridon
@ itd ili

Pa sad, Bondarenko je pozicioniran ne samo kao analitičar posvećen Balkanu tj Srbiji, već takođe i Ukrajini, pa je sve tako slučajno tamo otvarao podružnicu Glasa Rusije... Inače evo vam kako on priča nedavno o stanju tamo u jednom tekstu za neki ondašnji a la Balkanist & Fakti vebsajt...
Bondarenko je skrenuo pažnju na činjenicu da je čitav trenutni sastav ministara vlade Ukrajine potekao iz Soroševog gnezda, to jest da su oni zapravo u službi američkih demokrata, te da u takvoj situaciji ne dozvoljavaju da se Ukrajina otkači sa američke udice...

Mislim, čisto da razjasnimo koji su mu tačno politički stavovi, pošto možda posle ovoga i njega zavolite kao Iskenderova, jer valjda sad barem vidite da ste na potpuno istim talasnim dužinama...
Preporuke:
9
2
38 petak, 25 oktobar 2019 18:38
Nimalo razočarani
Kada biste znali na koga se Rusija oslanja u Srbiji pitali ste bi se pa jesi li oni normalni.Jedan od glavnih likova je Stevica Deđanski ,trenutni državni sekretar u ministarstvu energetike.Završio megadent ,gde je magistrirao i doktorirao i gde predaje na fakultetu u Vršcu.Svaki Ruski ambasador bio mu je kuci na ručak.jedva je srednju završio.otiđite na njegovu fejsbuk stranicu pa se uverite o kakvom intelektualnom kapacitetu je reč.Inače je presednik privatnog društva srpsko ruskog prijateljstva a ima ga i na ju tjubu kao analitičara a i na internetu.
Preporuke:
12
4
39 petak, 25 oktobar 2019 19:22
ha ha
"Zamišljena u početku kao profesionalni hobi, ova forma je vrlo brzo našla ljude spremne da nesebično pomognu."

Pa da, Vučić je poznat po tome da je uvek spreman da nesebično pomogne one koji ga hvale.
Preporuke:
13
0
40 petak, 25 oktobar 2019 22:58
radovan
"Srbija može da ujedini kako Republiku Srpsku, tako i sever Kosova – sve zemlje u kojima u ovom trenutku žive Srbi. A Albanija – svoje zemlje. I samo u toj situaciji će moći da se govori o stvarnom miru i harmoniji u tom eksplozivnom regionu".
Logičan i životan zaključak, jedino na taj način je moguć dugoročan mir i stabilnost. Ako imaš lava u njedrima nikada ne znaš kada će ugristi, jedino sigurno znaš da hoće.
Preporuke:
1
14
41 utorak, 29 oktobar 2019 10:22
Goran1
Trajno rešenje Srpsko-Albanskog konflikta razgraničenjem nije moguću iz dva razloga:
1) Međudržavne granice moraju da aminuju velike sile, a one skoro uvek crtaju granice tako da budu rovite i ostave im prostora za nova uplitanja, naravno u njihovom interesu;
2) Zbog prirodnog zakona entropije! “... Naša ćeranja su deo velikih vasionskih ćeranja!...”

“Vučić srpski Putin”, takav zaključak je tragikomičan!

Putin je pre svega rodoljub, uz to izuzeno sposoban, a ovdašnji je ipak samo običan mufljuz i dramoser koji na svakom koraku demonstrira prezir prema sluđenom puku.

Njegovo koketriranje sa Rusijom je ipak samo markentiški trik!
Preporuke:
6
0
42 utorak, 29 oktobar 2019 12:33
ANALITIČAR
Kazati da je Vučić srpski Putin je neumjesno. Putin je preporodio i ojačao Rusiju na svim poljima. Preuzeo je kada je imala 142 miliona. Sada Rusija ima tačno 146.8 miliona. Zaustavio je demografski pad Rusa i Rusije mada opet Rusija ima ove godine minus oko 200 000 ali je to još super jer rađaju Jeltsinovske malobrojne generacije kada se u Rusiji rodilo katastrofalno malo 1.1 milion beba. Dok se pre tri godine rodilo čak 1.9 miliona beba. S adruge strane Vučić je lično dopbio sina Vukana i dao svoj lični doprinos ali nacija ide silaznom putanjom i naša Srbija ima tek po podacima Centra za Demografska istraživanja iz Beograda Srbija ima samo 6 miliona i 674 hiljade i 425 stanovnika. Izgubila je od POPISA 2011 godine 459.000 ljudi a otkad vlada SNS čak 425 000. Ove godine odlično povećanje po podacima Slavice Đukić Dejanović od 612 beba u odnosu na 2018g ali veliki rast broja umrlih više od 1.5000 u odnosu na 2018g tako da će Srbija izgubiti 40 000 hiljada ljudi ove godine.
Preporuke:
4
0
43 utorak, 29 oktobar 2019 13:50
Goran1
Možda se i ovakvi glasovi iz Rusije mogu razumeti u smislu:
- "Politika je umeće mogućeg!";
- Kako od ničega napraviti nešto, ili od g... pitu?!

Treba razumeti da je Srbija u dubokoj pozadini NATO pakta, da je ovde Evroatlantida pustila duboke i preduboke korene.

Živi bili pa videli, mislim da nam skora budućnost neće biti dosadna!
Preporuke:
0
2

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner