Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Mitropolit Amfilohije: I do sada je bilo svakakvog bezumlja, ali još nisam čuo veće od namere da "stvaraju svoju takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu"; Neki istoričari izmanipulisali predsednika Đukanovića

Komentari (14) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 14 oktobar 2019 11:40
penzioner Cviko,
Kad imaju svoju državu logično je da imaju i svoju crkvu. Glavna crkva im je na nekoj jahti sa anđeoskim starletama.
Preporuke:
10
10
2 ponedeljak, 14 oktobar 2019 12:47
Dragan R
Moram da priznam da se u poslednje vreme, bar za mene, Amfilohije vrlo čudno ponaša. Može li bilo koji razuman čovek da prihvati izjavu da je po jednom tako krupnom pitanju kao što je stvaranje takozvane crnogorske pravoslavne crkve jedan belosvetski prevarant, manipulator i lopov Đukanović naivan i da ga po tom pitanju obmanjuju i indoktriniraju nekakvi istoričari? Na žalost, nije ovo prvi put da Afilohije naizgled žestoko i beskompromisno napada Đukanovića, a da ga suštinski ustvari brani i abolira od mnogih nedela prema sopstvenom narodu i državi.
Preporuke:
17
13
3 ponedeljak, 14 oktobar 2019 13:15
oduševljeni Ćirjakovićev tapšač
Cviko

To nije logično! Logično je da obnove državnost koju su kao poeban deo srpskog naroda vekovima imali, zbog svog položaja. Ali nikada nisu imali poseban jezik ili crkvu, ova trabunjanja savremenih njihovih istoričara Živka Andrijaševića, Novaka Adžića, filozofa Gorana Sekulovića i Milenka Perovića, filologa Čirgića i drugih su plod ideoloških i dinastijskih sukoba kroz koje je CG prošla u 20 veku i nemaju veze sa identitetom i istorijom.

Posebni jesu,ali ne toliko da su drugačiji u svemu.
Preporuke:
8
5
4 ponedeljak, 14 oktobar 2019 13:21
potomak
Tu "drzavu" su osmislili u nekoj anglo americkoj kuhinji, skuvali i evo vam narode iz CG kusajte. Djukanovic i kamarila su CG opljackali, unazadili i odvojili od onog dela bivse sfrj koja im je bila oslonac..Meni nije zao. Ova vlast u Srbiji je ocajna ali jos i da trpimo Djukanovica kao zamislite ministra ?
Englezi odlicno znaju sta biva sa narodom gde se zapati kriminal. CG bi odavno bankrotirala da ih nisu pustli i slovima pustili da tu naopaku drzavu finansiraju od
prodaje narkotika i raznih drugih kriminala. I to i dalje traje. CG ima javni dug od priblizno 4 milijarde evra, oni NE mogu da izdrze toliki teret duga sa 600 hiljada stanovnika; ekvivalent bi bio da Srbija ima dug od 48 milijardi evra..a ne moze ni ovo sto ima da servisira i za to naravno nije kriva sfrj kako na pr u Srbiji ovi "strucnjaci" Mali i ostali navode ..
Sto se tice Amfilohija on mora da bude oprezan da ne rasteruje narod, mora da govori kao duhovnik i diplomata. Ne znam mozda i gresim ali tako tumacim.
Preporuke:
12
2
5 ponedeljak, 14 oktobar 2019 13:25
oduševljeni Ćirjakovićev tapšač
Dragane, koliko poznajete situaciju u savremenoj CG?

Đukanović je doćiveo konverziju od Crnogorca Srbina u Crnogorca Crnogorca (tzv. etničkog Crnogorca koji je posebnog identiteta). Ima jedna grupacija naučnih radnika koja se preko 20 godina bavi tim pitanjem, kopaju po arhivima, sastavljaju priču o Crnogorcima kao naciji starijoj od Srba koji sa njima nikakve veze nisu imali, progurali su priču o jeziku, pismu, a sada je na redu Crkva. Začelo se to odavno, bila je to teokratska monarhija s kraja 19 i početka 20 veka pa su se stvari dručačije pisale i razumevale...u ustvau kralja Nikole piše da je "Crnogorska crkva avtokefalna" i oni se sada hvataju za to kao pijan plota. A nije bila autokefalna, sve cetinjske vladike, sem jednog, su hirotonisali poglavari SPC ) koja se ranije zvala Pećka patrijaršija i Karlovačka arhiepiskopija, u zavisnosti od istorijskih prilika.
Preporuke:
14
0
6 ponedeljak, 14 oktobar 2019 14:14
penzioner Cviko,
Dolazi vreme Krsnih Slava koje Slave samo Srbi-pravoslavci. Slave će pokazati ko je ko. Živo me zanima da li će Crnogorci u toj svojoj crkvi slaviti Krsnu Slavu?
Preporuke:
11
1
7 ponedeljak, 14 oktobar 2019 14:43
Bjelica
Što je Kčevo dalo izroda ovih zadnjih decenija!? Glavni Montenegri su otale.
Preporuke:
9
0
8 ponedeljak, 14 oktobar 2019 15:35
Poštovani gospodine mitropolite...
... još je veća pretnja po Crkvu u samoj Patrijaršiji u Beogradu.

Izvinite što se mešam.
Preporuke:
8
2
9 ponedeljak, 14 oktobar 2019 15:38
Serdar Jole,od kupusa do krtole
Upravo je Amfilohije odgojio i podupro Don Dzukana!
Svi silama je bio protiv Sloba (kome nije htio ni da svjedoci u Hagu) i protiv komunjarskog Momira!
Nije ni jedan istoricar turio Mila na fresku u hramu
u Podgorici nego Amfilohije!
(Istu tu pricu cusmo i od Patrijarha da ce Dzukan
povuci priznanje Kosove jerbo je "iz dobre porodice".)
Medjutim,izgleda da vladiku pomalo ,ipak,zulja savjest
(sto je gotovo nevjerovatno),pa svaki dan da po izjavu,skoro ko Zvaljo Sizoje!
Ali tu boljkicu sam mora rijesiti!
Preporuke:
8
1
10 ponedeljak, 14 oktobar 2019 16:15
Srboljub
Sada pomirljivo a u pismu je potpisao:
"Smatramo da bi nesazivanjem jesenjeg Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva Srpske Crkve."
Kako preteći ovo zvuči. O kakvom narušavanju jedinstva Srpske Crkve govori Preosvećeni Amfilohije.
Preporuke:
8
3
11 ponedeljak, 14 oktobar 2019 18:21
Gedza
Ma svi su u krivu, samo su Srbi u pravu. Samo guslajmo svoje pa makar i pod sljivom zavrsili.
Preporuke:
2
9
12 ponedeljak, 14 oktobar 2019 19:25
razmislite
I u toj nečasnoj i podloj nameri protiv srpskog naroda,
ima podršku odavde,iz Srbije.
Opet.
hejter
Preporuke:
3
2
13 utorak, 15 oktobar 2019 06:41
Zabrinuti
Crnogorska crkva niti je bila niti je postojala kao Autokefalna. detaljna studija o tome, vec zaboravljenog na zalost, Ljubomira Durkovica-Jaksica. Mitropolitu cast i postovanje, ali ovi potezi poslednjih dana ne sluze mu na cast, ususdjujem se da se tako izrazim. kao da je sve ono neuradjeno kulminiralo u toj nesmorenoj recenici o podelama, ugledu... Sto jednom rece Vladika Atanasije, kod nas ima premnogo ortodoksije, a premalo ortopraksije. Kada bi se Vladike drzale makar minimuma Ortodoksije i primnenjivale Kanone, i na sebe i na druge, druga bi situacija bila. Ovako, sve se iusprica, skupovi, zadovolji se forma i razlaz, svaka vaska obaska. I da ne duzim, nek' se mnogi zapitaju kakvi bejase nasi svestenosluzitelji 1937. godine, kakvo njihovo vaspitanje i etika, kada su na nagovestaj usvajanja Konkordata odmah odluzili od Predsednika Vlade na dole mnoge politikante. A danas, danas moze sve, moze svako sa svakim, mogu i javno deklarisani ateisti da dobiju Ordenje Crkve. Tuga,jad,cemr
Preporuke:
3
1
14 utorak, 15 oktobar 2019 17:34
Vuk
Nas mitropolit je izuzetan covjek, postovanje i ljubav je ono sta osjecam za njega. U ovom slucaju, mozda je politicka izjava, i u tom slucaju u redu. A ako je mozda u pitanju neobavjestenost, tj. losa obavjestenost, cega se plasim, nije dobro. A zasto se plasim ovog drugog? Pa i oko mitropolita ima ljudi koji nisu na visini zadatka koji ovaj istorijski trenutak zasluzuje, a koji mozda i daju lose informacije. Samo da dodam, mitropolit je nesto najbolje sto ima Crna Gora, 100 godina zdrav nam bio!
Preporuke:
1
2

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner