Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Kako je propalo srpsko novinarstvo

Komentari (20) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 05 novembar 2009 00:12
svetozar toza djuric
Kada sve propada,zasto ne bi propalo i novinarstvo?Kakvo je stanje u ovoj oblasti danas,bolje je da se sve konacno srusi i da jednog dana neki bolji ljudi krenu ispocetka.

Do tada ce,valjda,i Manojlo V.u penziju!

Mnogo se mediokriteta uvuklo u medije,za to su krivi i neki pravi urednici i glavni i odgovorni urednici(najpre zaposljavajuci decu svojih prijatelja,bez jasnih kriterija),a potom i sve stranke koje su u redakcije ubacivale 'svoju decu', koja ubrzo postaju urednici svojim urednicima.

B 92,recimo, sam je sebe ubio prihvatajuci u svoje okrilje sou Veliki brat.Nikakvi komercijalni razlozi tu ne mogu da budu opravdanje.Ova televizija nikada nije u potpunosti zavisila od svog rada,imala je uvek dotacije sa strane,iz poznatih i nepoznatih izvora.Iz poznatih razloga.

Studio B kao da ne postoji,jer kolo vode samo(zuti) partijski kadrovi,itd,itd.

Javni servis je najmanje javni servis,a najveci rejting ima SMS nagradna igra drzavne lutrije - Punto.Nikome ne trebaju dobri novinari,vec nagradne igre.
Nase novine i el.mediji takvi su da za njima ne treba zaliti.Kada se oni pogase,iz ekonomskih razloga ponajpre,svaki smisao izgubice i besmisleni zakon o javnom informisanju.

Tada ce,nadajmo se,od medija odustati i nasi tajkuni,koji su svi odreda kriminalci,stasali kao paradrzavna finansijska podrska SPS-a,JUL-a, Slobodana Milosevica i Mirjane Markovic(kasnije i svih drugih nasih lidera).

Do tada,nase novine i emisije uredjivace se po sistemu - Samo jasi,da su zivi (ovi) nasi!

A ti 'nasi' nikako nisu citaoci i gledaoci.

Sto se sveta tice,mediji na Zapadu prezivece i doziveti svoju novu renesansu.Upravo zato sto su sudbinski vezani za svoje potrosace.Elektronska izdanja novina bice vetar u ledja stampe na kioscima,a ne omca oko vrata.Naravno,i tamo ima novinara koji su simpatizeri ili glasaci ove ili one politicke opcije,ali tamo stranke ne zaposljavaju 'svoju(infantilnu)decu,pa tako zanat opstaje,a kroz ucenje zanata novinar nastaje!
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 05 novembar 2009 04:56
Vrt Toronto Kanada
Tekst je dobar maturski rad .Neminovnost raspada Jugoslavije, po treći put, je donela bratoubilačke ratove,sankcije,bombardovanje i Srbiji demonkratiju pod okupacijom.Neko je želeo da uništi srpski duh.Pretili su i uspeli.Lupali smo cepter loncima i palili Skupštinu da bi nam neko drugi doneo više sreće.Naši novinari nisu upozorili svoj narod da kad Zapad kažnjava ide duboko u svest ljudi.Neko se izvinjava istoriji a ja sadašnjosti,plis minus 9 godina.Razbiše naše urednike i novinare ko dete zvečku.Ni orah više nije..a ni Srbi..Samo VERA može da nas spase ako hoće..a neće.Da, treba koristiti engleske termine jer naših više nema.Bila jednom jedna zemlja na brdovitom Balkanu..
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 05 novembar 2009 07:57
Slobodan
Odličan tekst! "Reforma" Politike i NIN-a, izvršena nakon maja 2008, odnosno nakon što je DS preuzeo sve poluge moći u Srbiji, bila je kap koja je prelila čašu. Srpsko ozbiljno novinarstvo, kakvim smo ga poznavalai, više ne postoji. Ovo sad što imamo jeste zamajavanje i manipulacija, besramno ulizištvo moćnima i vulgarno draškanje svetine, glupost i primitivizam u odori "evropskih vrednosti" i "modernizacije"...
Ozbiljno novinarstvo u Srbiji danas se nalazi u ilegali. Ono se povuklo na nekomercijalne i nezavisne interenet stranice kakva je i ova, na kojoj je objavljen ovaj sjajan Reljićev tekst. Bilo bi dobro da makar NSPM postane baza za neku buduću obnovu ozbiljnog i kvalitetnog novinarstva u Srbiji. Zato ćemo se svi radovati ako na ovom sajtu uskoro budemo čitali i ostale kvalitetne novinare iz NIN-ove škole - Batića Baćevića, Ljilju Smajlović, Marijanu Milosavljević, Ivanu Janković, Zorana Ćirjakovića... Ali, takođe i Draganu Matović i Svetlanu Vasović iz "Politike" ili Milana Miloševića iz "Vremena" - što da ne?
Da li je moguća obnova srpskog novinarstva? To možemo znati samo ako pokušamo. Tačnije, samo ako kvalitetni i ozbiljni novinari pokušaju da naprave jedan dobar dnevni list, ili jedan dobar nedeljnik. Da li je moguće da je to tako teško?
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 05 novembar 2009 08:16
Teofilo Stivenson
Od cetiri stotine i cetrdeset listova koje je pod svojim okriljem drzao Rupert Murdoch, mislim da je samo jedan (znam i koji, na malom ostrvu koje cini saveznu drzavu najmanjeg, ali ne i najmladjeg kontinenta), u uvodniku, otvoreno stao protiv rata u Iraku. Njegov urednik je podneo ostavku. Toliko o globalizaciji, Zapadnim medijima i slobodi informisanja. Uz, naravno, potreban dodatak: U Srbiji takav (JEDAN) stampani medij ne postoji.
Preporuke:
0
0
5 četvrtak, 05 novembar 2009 08:57
BB
Pismeno i duhovito ali oppšte poznato.
Preporuke:
0
0
6 četvrtak, 05 novembar 2009 09:12
veljko
U sukobu inteligencije i bezskrupuloznosti na kraći rok uvek pobeđuje bezskrupuloznost. Na duži rok pobeđuje inteligencija. Srpsko novinarstvo danas, a možda i juče, možda i sutra je ustvari bezskrupuloznost na delu, ili javna bezskrupuloznost. To bi bila moja definicija. A i inače. I najnaivniji bilo čiji uspeh u bilo čemu prvo vrednuju kao izraz beskrupuloznosti, pa tek onda kad se , ako ima takvih slčučajeva uvere, pomisle "možda je to ipak rezultat inteligencije". Kad nekog imenuju za člana upravnog odbora neke novinske kuće, niko ne pita šta je i gde diplomirao, šta je napisao i objavio, nego "čija je veza" i zašto je veza tog koji ga je uvezao. Međutim beskrupuloznost ima jednu slabost, a to je; svako može biti bezskrupulozan. Ali, ne može svako biti inteligentan. Bezskrupuloznost crpe svoju snagu iz obzirnosti kontraparta. Kad skrupulozni ljudi, sa malim zakašnjenjem shvate da nisu obavezni da imaju skrupule prema onima koji ih nemaju, beskrupuloznost izduva kao balon. Ja verujem u inteligenciju. Inteligencija će pobediti.
Preporuke:
0
0
7 četvrtak, 05 novembar 2009 10:14
Jasna Simonović
"mediji su se pretvorili u – zabavljače i brižne zaštitnike naroda od loših vesti"...
Moje iskustvo je suprotno...Članak je dobar, izuzev što zaista nije dobro porediti "zapadni model - lapdog" sa našim novinarima koji ni lap ni dog nisu dostojni...

Izvinjavam se dobrim novinarima koje jioš nisam srela, do sada sam sa dobrom vešću dospela samo u "tabloidne novine"...(a zatim su i one posustale!)...

ps. Mislim da "loša vest" u novinarstvu ne znači isto što i "suštinski" loša vest...
U novinarstvu je loša vest uglavnom neistinita vest, neprofesionalna, iskrivljena...
a mislim da "suština" kakva god jeste dobra vest, a dobra vest suštinski može samo doneti dobrobit svima, čak i onima kojima se trenutno tako ne čini...tako nekako
Preporuke:
0
0
8 četvrtak, 05 novembar 2009 11:34
Rikard Baric
Pred otprilike 30 godina Time-ov kolumnista Rosenblat (mislim da je umro, čak nisam siguran da se dobro sjećam imena, Reljić će znati) – opisao je neku godišnjicu novinara u Waldorf Astoriji gdje je netko potegao pitanje potrage za jednom jedinom slikom koja bi mogla simbolizirati stanje novinarske informatike. I nakon duge potrage do jutra zaključili su da bi to mogla biti samo apstraktna slika kao izraz informatičkog overload-a, preopterećenja.
Isti novinar bio je prvi koji je posjetio Rusiju kad se otvorila Zapadu i između ostalog došao do zapuštene kuće u kojoj je živio Dostojevski. Rosenblat je dakle došao tragovima Raskoljnikova ili kraće tragom nekog apstraktnog zločina.
Bill Clinton je došao na Kosovo jednim drugim putem, da se pokloni sebi.

Gornje je u cjelini stanje novinarstva koje nije uspjelo sebe globalno prepoznati kao humani servis uma. Fundamentalna greška tog novinarstva (još te noći u Astoriji) je pretenzija da se život zna umjesto da se život osjeća. Kako su Rosenblat i Bill Clinton bili također i cimer-kolege na faksu – činjenice pokazuju da univerzitetski um nije pogodan alat u mediju, jer su mu katastrofalni učinci očigledni.

Konkretno o srpskim novinarima – mislim da je njihov najbolji dio daleko prerastao fakultetsku osnovu i danas se nalazi u stanju čuđenja. Njima nije još puklo da su jedini kapetani napuštene političke flote i da njihov proglas da su izgubljeni – predstavlja jedini istinski spas.
Za koga?
Za tu posadu. Drugo je već mrtvo.
Preporuke:
0
0
9 četvrtak, 05 novembar 2009 11:46
Ala
@Vrt Toronto

S.Reljic napisao je odlican clanak-takve retko citate u Kanadi (sem usko strucnih,recimo vojnih e.g., Taylor).
Malicioznost vise govori o vama.
Tema je siroka,u gibanju je ,te je potreban konstruktivan prilaz-za opste dobro....
Ciode ,ovakve vrste,suvisne su.....
Preporuke:
0
0
10 četvrtak, 05 novembar 2009 11:58
Dag
Analiza je savršena, ali čini mi se da nije spomenuta Politika (niti njen najmračniji kutak – Kulturni dodatak). Ovde imamo vrhunske novinare u čisto ideološkoj službi, od selekcije vesti do eksplicitnih političko-ideoloških komentara u funkciji korekcije javno iznetih stavova značajnijih političara. Ovi novinari-urednici pojavljuju se kao neizabrani politički akteri i ideološki edukatori koji povremeno padaju na otvoreno propagandističke grane. U čije ime oni govore. Da govore u svoje, sigurno ne bi mogli biti urednici ili istaknuti kolumnisti. Da nije tako, autentičnost stavova mogla bi se videti na ocnovu iznete argumantacije i odgovarajućih misaonih derivata.
Preporuke:
0
0
11 četvrtak, 05 novembar 2009 13:56
vlamil
BB
Pismeno i duhovito ali oppšte poznato.
Da je opšte poznato - ni po jada! U tom slučaju, priroda (suština) fenomena o kome je reč ne bi postojala, pa tako ni ovaj tekst - otud je suvišna imanentna poruka komentara, da ga nije trebalo ni pisati. Suština analize - eseja o srpskom novinarstvu, upravo ukazuje na široko rasprostranjeno neprepoznavanje mehanizama zamene i nedostatak svesti o samoj zameni vrednosnih merila i uloge novinarstva u društvu. U najopštijem slučaju, moglo bi se samo govoriti o nakavoj maglovitom predosećaju, pomirljivom i pasivnom! Naprotiv, tekst ima vrednost nasušnog hleba, posebno za mlađe čitaoce koji i ne slute da bi trebalo, a kamoli moglo drugačije!
Preporuke:
0
0
12 četvrtak, 05 novembar 2009 13:58
thinking maize
Vrlo je interesantno, kada se govori o negativnoj utopiji, svi citiraju Orvelovu "84-tu". To delo Orvel je napisao na osnovu ličnog iskustva intelektualca naklonjenoh anarhizmu i sa iskustvom iz Španskog Građanskog i Drugog Svetskog Rata. Tada je veoma dobro upoznao NEGATIVNU UTOPIJU STALjINISTIČKE PROVENIJENCIJE. Mislim da je ta, BITNA ČINjENICA, veoma dobro iskorišćena za ideološku diskreditaciju te kvazikomunističke imperije od strane "demokratskog" Zapada, a na početku Hladnog Rata. Sam Orvel praktično nije učestvovao u (zlo)upotrebi tog svog dela, zato što je ubrzo po njenom objavljivanju (1948) umro (1951). PRVA PRAVA REFERENCA za DRUGI i OPASNIJI NAČIN POROBLjAVANjA LjUDI,PUTEM MANIPULACIJE je delo Oldosa Hakslija "VRLI NOVI SVET"! To delo govori o MANIPULACIJI, kao EFIKASNIJEM (u odnosu na NASILjE!)NAČINU POROBLjAVANjA LjUDI! Ili, kao što lepo stoji u "Novom Zavetu": "Ne bojte se onih koji će vam pogubiti telo. Bojte se onih koji će vam uzeti dušu, a sa njom i telo!"(navedeno po sećanju)Valjalo bi to i slična dela popularisati, radi upućivanja novih generacija u osnovne vidove obmane i manipulacije, kao načina porobljavanja ljudi! Sve ostalo su sitnice! Dodao bih još jedan mali utisak. Slušao sam jednom intervju sa g-đom Nedom Todorović, profesorkom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Ta g-đa, govoreći o tome kako se sa njenog Fakulteta regrutuju novinari, je rekla da se regrutuju i glavni urednici novina i televizija,vlasnici info i pi-ar agencija i drugi "moćni ljudi srpskog novinarstva". Tu odu svome Fakultetu završila je sa: "To je dobro. Važno je da je jedna tako važna oblast našeg života pokrivena od kompetentnih ljudi!" Pošto je g-din Reljić veoma upućeni insajder i nemam razloga da mu ne verujem, vidimo koliko je u pravu g-đa Todorović, koja radi u mestu primarne edukacije naših novinara! Kao komentar njenom stavu samo bih dodao: "Za koga je dobro?" i "Da li se sećate Marije Antoanete i njenih kolača?"
Preporuke:
0
0
13 četvrtak, 05 novembar 2009 17:41
Mirko K.
Dugo se čekalo da neko od preostalih retkih „dinosaurusa srpskog novinarstva“, kod kojih su još uvek sačuvana retka zrnca ličnog dostojanstva i moralno-etičkog kodeksa jedne profesije u izumiranju, progovori o realnom stanju medija u nas, o njihovom profesionalnom (ne)kvalitetu i (ne)poštenju, kao i njihovoj dostignutoj „demokratskoj (ne)slobodi“.

Reljiću kapa dole, složio je kockice sunovrata srpske medijske scene i prstom otvoreno pokazao na krivca, a na nama je da reagujemo. Ili odćutimo. Jednoumlje je ponovo zavladalo i opet bez alternative... Ipak, naš narod ima pravo kada kaže da u svakom zlu ima i neko zrnce dobrog, jer gubitkom NIN-a kao utehu smo dobili Reljića na stranicama NSPM...

Kao što se iz komentara da primetiti, svakodnevno propiranje ličnog mišljenja, a u cilju nivelisanja politički korektnog opšteg stava, daje rezultate. Malicioznost Velikog Brata, koja proviruje iz narečenih komentara, prema novinaru koji se makar trudi da misli svojom glavom, govori sama za sebe. Proganjaće ga do sudnjeg dana, kao i ostale malobrojne...

@Dag: Odlično primećeno za Kulturni („mejnstrim“ iliti „politički korektan“) dodatak Politike, ali je tako i sa ostalim rubrikama. Šta kažete za Ekonomiju Miše Brkića? Čak je i Sport(ska) rubrika sve manje sportska i sve više „politički korektna“. Politika je opet, po ko zna koji put, jednoumna, samo ovoga puta bez mere i ukusa.
Preporuke:
0
0
14 četvrtak, 05 novembar 2009 21:45
kapa dole
Slobodane Reljiću, svakodnevno čitam Tajms, Gardijen, Špigl, Njujork tajms, Fajnenšal, Vašington post...(nije stvar izbora nego posla). Verujte mi, ovako kvalitetan tekst se retko viđa i na stranicama "boljih kuća". Drago mi je da Vas vidim vaskrslog, posle NIN-a, koga oplakasmo i ne čitamo više.
Slobodane Reljiću, budite pametni i napravite portal sa grupom novinara - elektronske novine. Pružite čitaocima opciju da dobijaju mejlom nove tekstove koji se objave i slobodno pustite reklamu unutar teksta (baner ili sl, koliko je potrebno za održavanje portala, meni lično ne bi smetalo da dobijem i reklamu pored teksta u sandučetu). Ponudite čitaocima opciju da sami napišu par redova, pod svojim imenom ili ne, koje ćete objaviti na portalu (naravno, ako se radi o pismenim radovima). Verujte mi da biste se zapanjili brojem e-pretplatnika koje bi imali, samo ako ne biste pisali ove kopi-pejst tekstove, iste prizemne vesti koje čitamo u 5 različitih novina. Papir je mrtav, živeli bajtovi! Otvorite naš "Fejsbuk" novinarstva.
Preporuke:
0
0
15 četvrtak, 05 novembar 2009 22:39
layavi krelac
Za novinarstvo ne znam, ali nin je propao 100%. Zalosno je kakav je kvalitet tekstova otkad je ovaj nedeljnik privatizovan. jedno je sigurno,danas sam kupio poslednji broj nina. G. Reljicu, budite ponosni na svoj urednicki rad u ninu. Nadam se da cete vi i ostali novinari, koji ne pisu vise za nin, nastaviti sa svojim analitickim tekstovima u NSPM. Mislim da neko zeli da uskrati mislece ljude u Srbiji za svetski nedeljnik. Za sada im dobro ide!!! Na veliku zalost!!
Preporuke:
0
0
16 petak, 06 novembar 2009 08:27
ludi skretničar
Dodela frekvencija od strana RRA + primena zakona o privatizaciji na medije = današnja medijska slika Srbije.

Jedini izlaz je pronaći finansijska sredstva i pokretati nove medije, za početak jedne ozbiljne dnevne novine. Tu su, mislim, potrebna najmanja ulaganja, ljudi i dalje čitaju novine i gladni su pravih informacija i sadržaja. Nedeljnik "Pečat" je dobar primer da nije neizvodljivo. Sakupiti ljude koji su oterani iz Politike, NIN-a i drugih i na posao!

OVO JE APEL I VAPAJ ONIMA KOJI TO MOGU!

Videćete, sve će nakon toga biti drugačije.
Preporuke:
0
0
17 petak, 06 novembar 2009 19:59
B. Rbierry
Dopada mi se komentar g.Đurića, jer je sasvim očigledno je da se radi o dobrom poznavaocu srpskih medija po dubini !?!
Koliko sam shvatio , suština je u tome da se u jednom trenutku, kada sve konačno bude obesmišljeno, u nekakvoj "nultoj" situaciji osmisli redefinicija uloge medija i njihova departizacija jer samo tako možemo stremiti kvalitativnom pomaku. Kao ilustraciju navodim nostalgične uzdahe brojnih, generacijski heterogenih, gledalaca za nekadašnjim školskim programom TV Beograd...
Preporuke:
0
0
18 subota, 07 novembar 2009 20:06
simonida
jedan od najboljih textova koje sam procitala za duze vreme...pozzzz
Preporuke:
0
0
19 ponedeljak, 09 novembar 2009 00:55
jelena
Cenjeni gospodine Reljicu, pod utiskom nekih od komentara (na tekst cu se vratiti) nemojte praviti elektronski portal sa grupom novinara jer se to ne isplati- portala je i previse a ekonomski ste u minusu.
Drugo, nisam impresionirana tekstom, mnogo sam vise ocekivala, napravili ste nekoliko ociglednih, mozda ne i namernih propusta. Izostaviti ljubljansku Mladinu a porediti je sa Poletom, to ne bi uradio ni student prve godine novinarstva.
Preporuke:
0
0
20 ponedeljak, 09 novembar 2009 22:58
Milorad
Novinarstvo je utopija koja ima moć dresure svojih konzumenata.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner