субота, 14. децембар 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Судија Мајић и право на илузију

Kоментари (9) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 среда, 05 јун 2019 12:03
браво
Озбиљан текст на озбиљну тему. Зато није добро када се ствари ломе преко колена и медијске хајке.
Препоруке:
29
0
2 среда, 05 јун 2019 13:29
Ах
У кнежевини Србији биле су две казне - батињање на јавном месту и вешање. Није било затвора.
Батињање је било далеко ефикасније за ненасилни криминал него што је затвор данас. О ефикасности вешања за теже кривична дела да се и не говори наравно.
То не значи да треба вратити старе драстичне казне али треба признати да је затвор неефикасно средство за рехабилитацију. За ненасилне деликте би далеко био бољи друштвено користан рад који сви могу да виде - нека врста јавног осрамоћења као и новчане казне, а за насилне затворско лечење оквирног трајања у зависности од тежине дела док не буде релативно сигурно да га неће поновити - то би за неке најтеже злочинце значило и доживотну или скоро доживотну казну али би нада у излечење ипак остајала.
Али код нас се све своди само на копирање из ЕУ и послушност сем кад су медијске слободе у питању, е ту су непослушни јер им од тога зависи власт.
Препоруке:
23
2
3 среда, 05 јун 2019 17:30
И за лаике
Хвала Вам на овој анализи коју радо читамо и ми "лаици", јер даје драгоцен допринос плурализму, поштовању аргумената и знања и, најзад, урушава потенцијално опасну апсолутизацију неког мишљења. Жао ми је што сви заједно живимо у истом лонцу који чак и аутентичне и искрене намере, подстакнуте болом, као код Игора Јурића, или довољно респектабилне као код судије Мајића, прља и ружи, додајући ономе што има вредност непотребне баласте глупости, злобе и лудила.
Препоруке:
10
2
4 четвртак, 06 јун 2019 07:50
A gde su prava žrtve?
Распитајте се да ли је иједан педофил у западним земљама добио већу казну од пар година.
Знамо случај када је школски домар силовао и убио 2 девојчице. Запослен као школски домар, мада је пре тога имао чак 9 оптужби за силовање деце. Међутим, сваки пут се извукао без затвора,због чега полиција није имала право да школу упозори.
The Soham Murders occurred in Soham, Cambridgeshire, on 4 August 2002. The victims were two 10-year-old girls, Holly Marie Wells and Jessica Aimee Chapman. Their bodies were found near RAF Lakenheath, Suffolk, on 17 August 2002,
Ian Kevin Huntley, a caretaker at local secondary school Soham Village College

После овог убицу линчовали у затвору.

Други случај, када је силовао и убио дете од пар година педофил који је то исто учинио раније, и добио, пазите 4 године, које су му одмах преполовљене на две, па се лепо владао и није лежао ни годину дана.

Живела људска права!
Шамар у лице жртвама.
Препоруке:
17
1
5 четвртак, 06 јун 2019 16:41
Бранко Павловић
1. А) није чл 3. Конвенције у нашем уставу него је ст.2.чл.25 Устава по формулацији једнак чл.3. Конвенције и Б) одлуке ЕСЉП су обавезујуће за нас, зато што тако налаже ст.3.,чл.18 Устава,на који се аутор не позива, а други пут зато што смо ратификовали конвенцију чију примену надзире ЕСЉП.

2. То значи да свак наш суд мора сам да одреди да ли је измена КЗ уставна, будући да се људска и мањинска права непосредно примењују и Мајић греши када каже да ће примењивати закон

3. Вучић је изнео став да ће се систем кажњавања тако изменити да за нека дела неће бити могуће пуштање на слободу. И рекација је била оправдана- тако нешто би било неуставно. Или се ништа није променило и сви и даље могу бити пуштени на слободу. Отуда је измена или бесмислена, или неуставна.

4. Аутор тврди да изменама није јасно да ли је такав систем створен, али се слаже да би био неуставан ако би мишљење Вучића било тачно.

5. Доипринос аутора је хвале вредан, али је струка у основи добро реаговала
Препоруке:
8
3
6 четвртак, 06 јун 2019 18:20
Laik
Meni nije jasno zašto istupanje u Narodnoj skupštini o sudiji Majiću ne zaslužuje osvrt kada je lična diskreditacija objektivna. Diskredituju ljude njihova dela a ne glasnici koji ih pronose. Oduvek bilo i biće. Da li je sudija Majić predsednik upravnog odbora NGO CEPRIS, sa advokatima-krivičarima Slobodanom i Vladimirorm Beljanskim (trenutno preds. AKV), drugim sudijama, tužiocima i advokatima? Jeste. Da li to ukazuje na potencijal za korupciju? Ukazuje. Da li je u redu da 1 sudija i to apelacionog suda javno kroz medije i blog izjavljuje za koje je odredbe zakona a za koje nije, tako da sada svi čije presude dodju na apelaciju znaju unapred njegove preferencije? Da li se to zove nepristrasnost i nezavisnost? Da ne govorim o gotovo histrioničnom javnom životu (NGO, blog, gluma u predstavi, emisije, nedeljnici, dnevna štampa, političke emisije, naslovnice, pisanje knjiga sa opisima slučajeva..) sudije apelacionog suda koji treba da živi, ako ne baš uzorito a ono bar ne toliko naglašen.
Препоруке:
22
4
7 петак, 07 јун 2019 02:25
Jovan Popović
Бранко Павловић

Struka je ragovala na Vučićevo mišljenje onda.
Препоруке:
0
0
8 петак, 07 јун 2019 14:08
Бранко Павловић
Струка је реговала на заговарање владајуће групације да ће се створити правни оквир који искључује, за нека дела, да се на основу рехабилитационих разлога може изаћи из затвора- указујући да би такво решење било неуставно.

И то је исправан став.

Струка није могла да дебатује о самом законском предлогу, зато што исти није достављен ни ВСС ни ВКС нити било ком другом суду или тужилаштву, или адвокатској комори,или правном факултету- како би били у прилици да дају свеобухватне експертизе.

Наш систем помиловања нема довољно објективне критеријуме који би били пенолошки ( не на основу милости) и не постоји пример да је неко помилован за најтеже облике тешких кривичних дела ( бројке које се у тексту наводе су збирне и не узимају се у обзир код оцене уставности ових одредби које су мењане) што указује да то није ефективни институт за преиспитивање казне. Отуда су измене неуставне.

Ако се помиловање допуни и неко буде пуштен, онда не би биле, али је онда измена бесмислена.
Препоруке:
3
2
9 понедељак, 10 јун 2019 07:53
oki
Za neke komentatore; jasno je da su neki pojedinci iskoristili nepreciznost zakona, drustvene uslove i time osigurali sebi brzi izlazak iz zatvora i/ili smanjenje kazni; medjutim, ima i suprotnih sudbina; Ponerologija nas podučava o uzrocima i genezi zla, ali jedva da pominje čovekovu krivicu; Mi imamo pravo i obavezu da kritički prosuđujemo svoje vlastito ponašanje i moralnu vrednost naših motivacija; trebali bi uzeti u obzir i zapanjujuću konvergenciju između zaključaka do kojih smo došli prilikom analize ovog fenomena i određenih ideja starih filozofa, koji su lijepo navedeni u bibliji:

"Ne sudite, da vam se ne sudi. Jer kakovijem sudom sudite, onakovijem će vam se suditi; i kakovom mjerom mjerite, onakom će vam se mjeriti." (Mat. 7:1-2)

Te vrednosti, na žalost, često su zasenjene prekim potrebama vlada, kao i aktivnostima naših instiktivnih i emocionalnih refleksa koji nas navode na osvete i kažnjavanje drugih; Valjalo bi ogranič;iti okolnosti/ljude što je suština tzv kazne
Препоруке:
0
1

Анкета

Да ли подржавате формирање „малог Шенгена“ између Србије, Македоније и Албаније?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер