субота, 28. март 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Левица и Косово

Kоментари (76) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 10 мај 2019 13:07
Ivan
Za Albance je nacionalni projekat u isto vreme i ekonomski mehanizam za povecanje licnog bogatstva. Oni kroz potiskivanje Srba ostvaruju materijalnu korist na licnom, nacionalnom, drzavnom nivou. To nije nasilje i delovanje bez smisla i iskljucivo etnicki motivisano. Iza Srba oni vide zemlju, sumu, vodu, prostor, trziste novac na kraju. To je osmanlijsko drustvo preslikano u manjem prostoru. Predatorski pristup prema sopstvenoj zajednici se kaznjava a tudjoj podstice i nagradjuje. Oni nece sami stati jer srpsko drustvo vide kao slabo i nezrelo za borbu. Samo i jedino prisustvo ruske vojske ce njih zaustaviti a Srbiju sacuvati. Ovo je krajnji cas, a to kazem kao Slovenac koji ima i kucu i imanje van Srbije.
Препоруке:
98
12
2 петак, 10 мај 2019 13:54
три_корне_пенал
Наднационална социјална интеграција - нека хвала!

Немојте господине Самарџићу, паметан сте човек, навели сте заједничку борбу Срба и Хрвата. Борио се у партизанима један генерал и историчар који је увек био најпре Хрват па све друго. Звао се Фрањо!

Никад више са њима, нек нам остане једна крушка, никад више са њима. Све смо им дали, братски, у духу братства и јединства - и све су нам узели, крваво наплатили, отели, присвојили.

Исто Шиптарима. Даш им шаку, они хоће раме, какви раме, одмах за врат скачу. Добили све, образовање, штампу, услове за еманципацију ... али брига је њих било за братство и јединство и наднационалну интеграцију, они су све време живели паралелне животе, глупим Србима подваљивали приче а испод жита се припремали за расплет.
Препоруке:
125
13
3 петак, 10 мај 2019 13:57
Ел_Команданте
Левици је потребно "редизајнирање", да би је неко уоште озбиљно узео у обзир, јер комунисти нису створили систем који је издржао тест времена. Позивање Срба на заборав и опрост по трећи пут, исто мислим да није много реално и да није пут којим левичарске идеје могу поново постати прихватљиве ширим слојевима друштва. Шта више, мислим да је то управо један од разлога што је левица у Србији на тако ниским гранама. Позивање на Југословенство, браство и јединство после још једног таласа екстерминације српског живља са балканских простора, тешко да ће левици обезбедити већу подршку међу Србима и пишем ово врло искрено као Србин левичар, који и сам не би поново гурнуо свој народ у заједницу са Хрватима, али и Бошњацима. Не може се вечито један те исти народ позивати изнова на праштање ради вишег интереса. Дојади то на крају. Нека овај пут евентуалну нову југословенску заједници својим територијама и народом плаћају други, ми смо се довољно наплаћали за ове 2 претходне.
Препоруке:
80
5
4 петак, 10 мај 2019 15:09
Јовиша Видић од Рудина
Прочитао сам чланак два пута да бих на крају закључих: неки неће да прогледају, да их истина не би разочарала и докусурила. Ама човече, ако мислиш имати добре односе са комшијом подигни ограду. Ово је Енглеска пословица. Енглези су за тренутак заборавили на ту пословицу па склонили ограду али су убрзо грешку исправили - БРЕГЗИТ. Левичарски комунизам је давно сахрањен на овим просторима, инкарнацију неће дочекати.
Препоруке:
89
7
5 петак, 10 мај 2019 15:21
Pocetak
"KiM je za Srbiju znacajno zbog stanovnistva, religije, kulture...".KiM nije "znacajno" za Srbiju, vec je za nju "znacajan" suverenitet i teritorijalni integritet, to da kao i svaka druga drzava prema povelji UN i Helsinskoj povelji ima pravo da joj granice ne budu menjane nasilnim putem.Istorijski, vladavina komunistickih partija nije sprecila nikakve medjusobne sukobe.Rusija i Srbija nikada nisu bile na suprotnim stranama, dok njima nisu zavladali komunisti ('48.),zatim sukobi SSSR-a i Kine, Kine i Vijetnama, sukobi unutar VU(zanimljivo je da je Causesku, koji je osudio intervenciju u CSSR '68-e prvi strusen u antikomunistickoj revolucije).Muka levice je sto joj je 99% istorijskog puta identicno sa (neo)liberalima, ukljucujuci i pitanja o istorijskoj zrelosti naroda za "slobodu" (liberali) tj. socijalisticku revoluciju (komunisti).Samo je imperijalisticko "izravnjavanje" sveta u jedinstveni "svetsko-istorijski proces", moglo da pruzi temelj za tezu o...
Препоруке:
40
3
6 петак, 10 мај 2019 15:22
Stanić Milan
gosp.Ivan
Vrlo kratka i jezgrovita analiza stanja i odnosa pre svega izmedju dva naroda čiji je epicentar(za sada)KiM.Ono,gde imam malo rezerve je pitanje ruske pomoći.Naime,pre svega Srbi se moraju osloniti na sopstvene snage sasma drugim pristupom prema ovom problemu koji traje vekovima.

Kad je u pitanju levica,onda ponovo moram nasvesti pogubno delovanje komunističke levice od 1928(Drezdenski kongres KPJ) kada se pod utjecajem Kominterne traži rasturanje Jugoslavije ustankom, kao države,a Kosovo priključenje Albaniji.5.Zemaljska konferencija u Zagrebu 1940. to isto čini tražeći da se kolonisti(Srbi i Crnogorci) uklone sa KiM i da se KiM predaju Albaniji.Bujanska konferencija Oblasnog komiteta za KiM 1944. čini to isto itd.itd.Vrhunac državnog cinizma je 1958.kada se KiM oblasti daje teritorij od 14 opština stare Srbije,čime je KiM pod šiptarskom većinom dobili teritoj i postali "corpus separatum" u SFRJ koji je podstrekavan od Slovenije i Hrvatske.(nast)
Препоруке:
48
6
7 петак, 10 мај 2019 15:28
Марио Калик
Много шта је тачно и красно речено, али углавном лебди у ваздуху кад је у питању проблем Косова. Јесу се на Сутјесци и Неретви борили партизани Срби, Хрвати, Муслимани итд. Али то није адекватно поређење за Косово и Албанце, бар не данашње али увелико и некадашње. Наиме, проблем је што на албанској страни кроз историју, а нарочито данас, нема иоле значајне снаге која би са Србима учествовала у неком заједничком историјском пројекту. За разлику од припадника несрпских југословенских народа који су са Србима нпр. учествовали у антифашистичкој борби (број Албанаца партизана је био миноран).
Препоруке:
48
7
8 петак, 10 мај 2019 15:37
Pocetak
...prevladavanju drzave.Razlike izmedju minimalne drzave i ukidanja drzave su toliko male, globalizacija se lako moze u glavama levicara pretvoriti u integraciju na ravnopravnim osnovama, plus novi dodatak o ocuvanju "identiteta" (i komunisti su najpre krenuli sa afirmacijom naroda, koja se ogledala u (dijalektickoj) dezintegraciji Rusije i Srbije na republike i pokrajine (SR Makedonija, SAP Vojvodina, SAP KiM) nadajuci se, valda, dijalektickom preokretu iz nacionalne afirmacije (kao negacije) u proletersko jedinstvo, ali avaj, negacija se oduzila i zaostrila u oruzane sukobe samoupravljaca i komsomolaca na nacionalnoj osnovi.Sada se opet nudi ocuvanje "identiteta" ispod plahte socijalne uravnilovke.Elem, kljucni problem levice danas je sto se ne razlikuje ni od koga, ukidanje privatne imovine, bez koje je i nema, nije vreme da se spominje, a ova "identitetska" pitanja "trose" desnicari, tako da levacima ostaje ono sto najvise i vole, cekanje i gledanje u "bUrzanske indekse".
Препоруке:
22
3
9 петак, 10 мај 2019 15:38
Марио Калик
Данас је нпр. најмање половина Срба против уласка у ЕУ, а огромна већина против НАТО. На Косову је обрнуто, а једина значајнија снага која је, бар декларативно, против НАТО ("Самоопредељење") је најмилитантнија што се тиче независности Косова, и не замишља апсолутно никакву заједницу са Србијом. Албанци су масовно прихватили да буду ЕУ и НАТО слуге. Итд. итд. Дакле, на албанској страни, много више него на српској, јесте да покаже бар неку вољу и спремност за сарадњу са Србима и Србијом. Наравно, они од чега они никако не желе да одустану је независно Косово, и тако је кроз читаву историју.
Препоруке:
45
5
10 петак, 10 мај 2019 15:39
Stanić Milan2
(nast.)
Ko u stvari ima pravo na KiM?KiM nikada nisu bili u sastavu bilo kaklve organizovane albanske države.Turci su uništili 1. Prizrensku ligu i nisu dozvolili da Kosovo postane jedinstveno administrativno područje,jer je Kosovo bilo podeljeno na pašaluke,vilajete i elajete.Za razliku od Albanaca,Kosovo je centar srpske duhovnosti i države od postojanja organizovane srpske države,kao države.Činjenica jest, da je KiM bila privremeno okupirana teritorija posle osmanlijskog osvajanja,ali isto tako je činjenica da pobeda Srbije u I Balkanskom ratu na Londonskoj konferenciji 1913.priznato pravo Srbiji na Kosovo,a C. Gori su dodeljene tri opštine u Metohiji(Istok,Peć i Djakovica).Granica Srbije na KiM povučena je prema podacima koje su ambasadori učesnici našli u turskim defterima.
Препоруке:
24
4
11 петак, 10 мај 2019 15:49
Марио Калик
Ја искрено не видим ниједан аргумент, ни историјски, ни правни, ни левичарски, зашто би Косово требало да буде независно, више албанско него српско, и у следећем кораку, део (велике) Албаније. Оно ни у СФРЈ није било независно, највише што је могло да добије је највећи могући степен аутономије у оквиру Србије, који је по много чему био раван републици. А онда се тражила права република, што су СФРЈ власти с правом оценили као контрареволуцију, и сузбијали демонстрације. Једноставно, на Албанцима је да схвате и прихвате да не могу да добију независно Косово, тачније, све дотле је "споразум два народа" пука апстракција.
Препоруке:
57
5
12 петак, 10 мај 2019 16:02
Александар Михаиловић
Полазна размишљања нису доречена, оставља се читаоцима да спекулишу са могућим решењима за КиМ. Шта је основ за историјски договор Срба и Албанаца, шта предлог власти читаве државе иза којег мора да постоји подршка огромне већине грађана? Немање платформе и предлога је показатељ незнања, аматеризма у вођењу државе и лутања од врата до врата како би се добило неко сопствено мишљење. САД нису уложиле велике реурсе у косметску независност већ у стварање регије за истресање војних потенцијала на крају ресурса, пражњење магацина и наплатом од савезника покретање нове производње. Уједно се у тој регији одложио опасни отпад, не само ОУ и отворили потенцијали за агресивну пљачку косметских богатстава. Држава за УЧК, терористе, злочинце и мафију им је последња брига. Једино право и дуготрајно решење је највиши степен аутономије игде познат, са још неким повластицама, док све друго уводи Србију у нове историјске договоре са другим националним мањинама. Глупо разбијање ЈУ има огромну цену за све.
Препоруке:
27
1
13 петак, 10 мај 2019 16:28
Виктор Ларин
Мислим да је коментаторима измакла основна мисао чланка: није нам непријатељ други народ, него корпорације које подстичу екстремне елементе тог народа на свађу. А исто тако налазе и најгоре међу нама. Зато смо се смучили једни другима.

Не треба нова левица да се враћа на комунизам и братство-јединство, такве идеје ће тешко задобити популарност.

Левица треба да се бори против хегемоније корпорација и да нас на економској бази удружује са нацијама приближно истог економског развоја. Трговина и економски интереси треба да буду спона. Али да се спајају-уједињују слични, а не велики и мали.

Хрватска се ухватила у коло са Немачком и Француском, па су јој исисали најбоље кадрове, читаве породице, увалили јој кредите и увозну робу, Славонију свели на сировинску базу, а Далмацију на европско летовалиште. Народ и држава живе на кредит и све је добро док лова долази из Брисела. Бриселу треба пар месеци да откачи покварени вагон...
Препоруке:
26
10
14 петак, 10 мај 2019 17:19
александар
Читам и не верујем. Какве црне везе има тзв. "левица" (шта год то било данас) са нашим КиМ.
Каже аутор, "Узрок наших проблема нису суседни народи већ капиталистички систем"?!
Наш народ се већ деценијама налази под страшним ударом усташке, шиптарске,муслиманске, а у новије време и проусташке montenegrinske националне политике. То страшно, крваво и вечито непријатељство има везе са "капитализмом" таман колико и данашњи "левичари" са стварношћу.
О "паралели" са "Сутјеском" такође не бих трошио речи. Колико се заиста Хрвата борило у патлиџанима, поготово до пада Италије, било би врло занимљиво да аутор истражи. Гарантујем непријатно изненађење аутора. Елементарна логика поставља једноставно питање, зашто би се Хрвати уопште борили против своје националне државе НДХ, када је била њихова, и када је тако ефикасно и крваво решавала оно што их је одувек највише жуљало - питање Срба као реметилачког фактора.
Аман, Срби, оканите се више југословенства.
Препоруке:
71
14
15 петак, 10 мај 2019 18:40
Нео
Као комуниста не желим више никада заједно са другим бившим југословенским народима. Спасимо прво српски народ од биолошког и економског уништења, а осталим народима нека буде како буде. Желим им сву срећу, али заједно, никада више. Иначе, српско питање на Балкану још није решено.
Препоруке:
49
5
16 петак, 10 мај 2019 19:51
Komunista Uvek
Istinska levica danas treba da se po pitanju KiM bori da se resavanje tog problema vrati u UN i Savet bezbednosti i primeni Rezolucije 1244,da insistira na primeni medjunarodnog prava po istom pitanju.U prilog tome ide cinjenica da je Srbija raspadom Zajednice SR i CG priznata u UN kao drzava u cijem je sastavu i KiM. U tom slucaju insistirati na direktnim pregovorima sa Albancima sa KiM o najvecoj mogucoj autonomiji u okviru Srbije i to sa onima koji nisu okrvarili ruke krvlju Srba i onih koji nisu bili uz njih i njihova zverstva, bez mesanja sa strane bilo SAD, Brisela ili bilo koga. U suprotnom traziti da se u pregovore ukljuce Rusija i Kina. Svakako da i levicari pregovaraci moraju biti novi politicari od iskustva tipa g Jovanovic,Jovicic i dr. ili njih uzeti kao savetnike u pregovorima.
Na ekonomskom planu levica treba da se bori za razvoj domacih preduzeca uz pomoc drzave,ali ne kao danas tajkunska/opljackana od radnika vec istinska koja ce voditi strucni kadrovi,poljoprivredu.
Препоруке:
24
6
17 петак, 10 мај 2019 20:40
три корне пенал
Виктору

Ви сте у праву, то аутор тврди, али то није сасвим тачно. Нама Србима, барем је то мој утисак, кроз читав двадесети век непријатељи су неки други народи, али и корпорације. Видите КиМ - сударили смо се са албанским национализмом и глобализмом упакованим у хјуман рајтс обланду. Данас корпорације тонама извозе руде и ко зна шта не преко Бара и Албаније, а терористи преговарају за државу!

Ми смо у балканском рату, у два светска рата и у ратовима деведесетих показали своју доминацију - економску, војну, културну. И тежњу ка правичном решењу! То што ћурани и ћурке од Триглава до Ђевђелије потежу ултра мета историјске приче о великосрпском пројекту како би правдали разне подухвате, то је друга ствар.

Не знам има ли веће глупости од тога да се Милошевић залагао за Велику Србију. То је човек који са националном историјом и идеологијом није имао везе, један комуниста који је дошао на чело Србије, а на супротним странама имао Туђмана, Алију, Ругову, задојене националисте
Препоруке:
24
7
18 петак, 10 мај 2019 20:48
пензионер Цвико
"Левицарење" у Србији је средство и начин да се уништи Србија. Зато левичарење, левицу, леве погледе треба одбацити, без даљег и много размишљања. Да би ми Срби опстали у и са свим својим вредностима које нас дефинишу као народ, као људе, ствараоце морамо се окренути својим националним вредностима. Ваљда их нисмо заборавили или још горе, нисмо их одбацили. Морамо се вратити својој православној вери коју смо свели на прослављање Крсне Славе, у многим случајевима на недостојан начин. Свети Сава је покушао да усложи Србе но и поред свега није успео. Ми смо генерације несложних Срба која се наравно олако заклиње у Светосавље и наравно светог Саву. Хајде да престанемо са тим лагањем себе самих. Ујединимо се на Светосављу које у себи садржи и бригу за слабије, сиромашне и могућност за наше чојство према њима. Чојство је нудила "левица" и није успела. Дакле још једном, одбацимо "левичарење" ма у ком се облику од стране левичара нудила.
Препоруке:
27
16
19 петак, 10 мај 2019 21:37
Душан комуниста
Аутор је изнео тезу да је капиталистички систем крив за сукобе између народа. То није баш тачно. Имали смо у социјалистичкој држави сукобе између Албанаца и Срба и других народа. Многи левичари губе из вида политичку надградњу друштвене структуре, идеологију, национална осећања. Национализам се показао као веома постојан.
Када је реч о историјском споразуму, опет се заборавља да је он прављен више пута у различитим системима и са различитим владам па није успело. Велики део албанског становништва није се одрекао пројекта Велике Албаније. Према марксистичкој-историографској анализи Косово има неофашистички систем капитализма, фингираног парламентаризма, доскоро партијско-војних организација криминалних група, изражен национализам и етничко чишћење. Граница између Албаније и Југославије се није поштовала, нема гаранције да ће се са националистима поштовати нова граница. Косово се са Србијом може ујединити не албанском десницом, националистима, већ социјалном револуцијом које нема.
Препоруке:
23
5
20 петак, 10 мај 2019 22:49
ма шта кажеш
Јовиша Видић од Рудина
Ама човече, ако мислиш имати добре односе са комшијом подигни ограду. Ово је Енглеска пословица

Да те подсетим кад већ цитираћ "енглеске пословице" да енглеска или England (Anglo land) немачког племена Англо који су са Саџсонцима, викинзима и пиктима направили најзлочиначкију нацију на свету.

Иначе та пословица је из Римског периода и "хардијановог зида" који је чувао Римско царство од "дивљих" Пикта.

Зато не цитирај пословице које нису применљиве на случај Србије јер шиптари још од 1941 до данас убијају и протерују Србе финансирани баш од ове "наше левице" која је пљачкала највише Србе "доприносом за неразијено косово" и финансирала шиптарски наталитет и усељавање.
Препоруке:
22
14
21 субота, 11 мај 2019 08:36
Југословенство је пропала идеја
. балкански народи не могу се изборти за повољнији положај у међународним економским и политичким односима уколико делују самостално, већ само уколико су у стању да стварају савезе. Због тога своју еманципацију не могу остварити вођени аутистичним политичким програмима заснованим на етничком и верском ексклузивизму. Истиријски смисао Југославије био је стварање релатвно велике држава која је била у стању да оствари суверенитет и тако омогући малим народима да се отргну из вековне колонијалне зависности према великим империјма. После разбијања Југославије Срби, и већина припадника других народа који су у њој живели, изгубили су могућност да самостално одлучују о својој судбини.


И? Идеја Југословенства и Југославије су пропале, неповратно пропале у грађанским ратовима. Нажалост савези и данас постоје а против српске националне политике и у Словенији, Хрватској, БиХ / без Српске, Црној Гори и Македонији.
Препоруке:
18
4
22 субота, 11 мај 2019 09:01
Српство да, југословенство не.
Овако Мирославе Самарџићу. Више не долази у обзир то лагање са "југословенством" и уопште позирање националног / српског да би се одобровољио комшилук. Лагали смо се 45 година, како смо "комунисти" , како смо "сви једно" кроз Југославију, како живимо у "братству и јединству", епилог тога је познат. Такође и епилог "интегралног југословенства" краља Александра Карађорђевића је познат.
Ја лично сматрам да не треба затварати врата људима друге религије да се прикључе интегралном српству / не прича о југословенству па они су кроз то уз Србе / не, само кроз Српство а у религију никоме не треба дирати, ако хоће да верује у Бога како хоће нека верује, ако неће нека не верује али мора бити чврсто и недвосмислено на националном српству на српском државном суверенитету над свим српским националним земљама које српска национална политика држи као српске. Значи уједињујмо се кроз Српство а не југословенство.Да би се то постигло мора се и СПЦ-у нешто објаснити, шта је нација а шта религија.
Препоруке:
24
7
23 субота, 11 мај 2019 09:33
Branislav
Komentari uglavnom govore kako pristup levice ne valja, a jedino je pristup desnice dobar. Mada ima ljudi koji tvrde da Milošević kao komunista nije bio nacionalista, njegovi postupci to ne potvrđuju. Problem je (stari) što su u rukovodeće strukture ondašnje Jugosalavije ušli u velikom broju karijeristi i oportunisti. Tako je bilo i u JNA. Milošević je više od svega bio oportunista, a komunizam je za njega bio sekundaran. Kao i mnogi drugi. U razgovoru sa Kučanom se to (između ostalog) moglo jasno videti. Miloševiću nije bila interesantna Slovenija jer u njoj nije živelo mnogo Srba... Toliko o priči kako Milošević nije bio za veliku Srbiju. Kasnih osamdesetih se u eliti Srbije formirao pokret jasno desne orijentzacije pod maskom levice i nacionalnog buđenja. I taj pokret je uglavnom stvorio od Srbije ono što je danas i čije posledice i danas snosi. To takozvano rešavanje nacionalnog pitanja je uglavnom dovelo da broj stanovnika u Srbiji iz dana u dan opada. Tome se kraj ne nazire.
Препоруке:
7
24
24 субота, 11 мај 2019 09:39
Левица и Косово и Метохија
Левица или социјалистичке и социјалдемократске партије код Срба треба да се сведу у националне и државне оквире унутар ефективне српске власти на територијијама / српског државног и националног суверенитета/ све изван тога је "ново пропало југословенство". Што се тиче "историјског споразума на Косову и Метохији", опет тешка ауторова заблуда, у питању су непомирљиве политике у једном питању "чије је Косово и Метохија". Нико не жели "да дели суверенитет" или је Косово и Метохија српско или није, а то ће се знати у ратовима који неминовно долазе.
Препоруке:
19
2
25 субота, 11 мај 2019 10:20
три корне пенал
Браниславе,

Потпуно сте у праву, само што ваш закључак иде против ваше тезе. Национално освешћен човек се са том идејом не игра, не калкулише са тим. Милошевић је оперисан од српства, традиције, косовског завета, прагматични човек који је гледао да спаси Југославију и да влада.

Ја говорим идеолошки. Туђман се 20 година пре распада повукао са генералсе функције у београду, писао књиге, изучавао проблем Јасеновца, проблем национализма у Европи, Алија пише Исламску декларацију, Милошевић није из тог скупа људи, не дише тим духом. Шешељ и некако, он је бар нешто читао, проучавао, али Милошевић ... ви сте лепо рекли - каријериста, али то се никако не уклапа са националним идеологијама.

Милан Кучан је за вас релевантан извор, Дрновшек, Рупел, сва њихова елита је одбила напоре опозиције из Србије половином 80-их, исмевали су их тамо кад су ишли, Ћосића, Тадића, Михаила Марковића. Словенци су тешка багра, Срби су гинули на њиховим границама, а 91 су побили оне момке без разлога.
Препоруке:
27
9
26 субота, 11 мај 2019 12:19
солунски фронт
Тековине ослободилачких ратова које су Срби водили у двадесетом веку и које су платили огромним жртвама, поништене су. Србијом се влада из Берлина и Брисела, а не из Београда.

Они на Солунском фронту су певали: "Тамо је село моје, тамо је Србија". Ко је Србе потом потпуно одвојио од европске цивилизације? Како су монструозне авнојске границе и постале могуће? Усред Европе 20. века!?
Препоруке:
21
7
27 субота, 11 мај 2019 12:51
olosh
Из очајне ситуације можемо се извући једино уколико своје слабашне снаге удружимо са другим народима који су у сличној позицији.

Zasto bismo se udruzivali sa slabasnima, kad mozemo da jakima, odnosno sa Rusijom. To je prosto namece kao jedini savez koji bi mogao da donese pozitivno resenje po Srbiju.

Siptarima ledja cuva americka duboka drzava, nama takodje treba iskren, jak saveznik da bismo parirali. Ali necemo dobiti iskrenog saveznika dok Vucic igra neiskreno prema njemu.

Dakle, resenje je odricanje od pogubnog EU puta, zahvaliti se zapadnjackim savetnicima koji nam 'reformisu' , a zapravo urnisu ekonomiju, skolstvo, vojsku, policiju i 100% se okrenuti jedinom savezniku koji nam trenutno moze garantovati opstanak - Rusiji.
Препоруке:
24
5
28 субота, 11 мај 2019 13:01
гандра
стара бољка левичара - не схватају проблем нације, сматрају га измишњеним - чак су спремни и да се одрекну истинске борбе против израбљивачког капитализма, што јесте светско зло - зарад некаквог интернационализма и свођења народе на пуки квантитет
Препоруке:
18
6
29 субота, 11 мај 2019 13:03
Vlada
Zašto ideja o socijalno odgovornom drustvu mora da negira etničko kao sastavni deo identiteta i da gura klasnu svest ispred neke druge,kada se one u realnom zivotu i te kako preplicu.
Mi odluke donosimo na osnovu svojeg JA (identiteta) i svojih interesa koje smo odredili gledajuci svet iz svog ugla,zar ne?
Sigurno da naš polozaj u drustvu uslovljava nase poglede ali to uslivljava i nase poreklo,tradicija itd...Resenja valja traziti u skladu sa srpskim stanovistem,bilo da su leva ili desna u ekomomskom smislu.
I na kraju - ukoliko ne postoji patriotizam i rodoljublje zasto bi se bo ko od nas trudio da popravlja stanje u Srbiji? Pa jednostavnije mi je onda da postanem neko drugi (kad mi se vec preporucuje da bidem niko ).
O Sujesci i slicnim primerima ne bih trosio reci. Tek vezivanje levice za to je pogubno.
Препоруке:
18
4
30 субота, 11 мај 2019 13:13
"Пантер"
Творац пароле "Србе на врбе" је словеначки адвокат Марко Натлачен а изведена је из његове песме "Бојни гром" објављене у листу "Словенец" јула 1914.уочи напада Аустроугарске на Србију. Ссловенци су желели да докажу своју верност аустријском окупатори и да се дистанцирају од Срба. У песми између осталог постоји и стих "С канони вас дочекамо, Срби", тј. са топовима ћемо вас дочекати, Срби.
Елем, то са канонима, илити топовима није ишло како су Словенци замишљали, Србија је изашла као победница из тог рата, а Словенви су се по обичају пришалтали уз оне који су тог тренутка били моћнији.
После рата, српске власти су тог истог Марка Натлачена поставиле за бана Дравске бановине а он је пожурио да већ 6. априла 1941. оснује организацију за подршку немачком окупатору а против Срба, разуме се.
Препоруке:
30
4
31 субота, 11 мај 2019 13:25
Causa Spectandum
@ Ivan

Dali se odlican komentar, a onda zavrsili sindromom dobre krave, koja dale puno mleka, pa prevrne kantu.

Oni nece sami stati jer srpsko drustvo vide kao slabo i nezrelo za borbu
.

Odlicna teza, a onda sledi:

Samo i jedino prisustvo ruske vojske ce njih zaustaviti a Srbiju sacuvati. Ovo je krajnji cas, a to kazem kao Slovenac koji ima i kucu i imanje van Srbije.


Ne cini li vam se da je prethodno u debelom neskladu sa potonjim?

Evo Vam paralele. Problem Juzne Osetije je i problem ruskog mede, ali i problem Rusije je ujedno i problem Juzne Osetije.
E, sad ... srbi koji "nece da se mesaju, jer nije njihova stvar" bi hteli da budu pod ruskim kisobranom, da srpski problem postane ruski, ali da oni nastave po starom.
Zato i jesu u lancima, a od njih se samo sam mozes osloboditi, ali ko sto rekoh - nije nasa stvar sto smo sputani ....
Препоруке:
9
6
32 субота, 11 мај 2019 13:36
национална равноправност
Комунистичка партија успела је у немогућим условима да наметне концепт наднационалне социјалне еманципације која је укључивала и националну равноправност, братсво и јединство.

1945. је "решавано национално питање у Југославији" на бази "права народа на самоопредељење" и "равноправности народа", како су и говорили и унели у Устав. Између осталих нацртане српска, хрватска и бошњачка федерална јединица.

Према попису 1948. у ФНРЈ је било 1.895.000 (1.257.000 + 638.000) Срба рођених у НР БиХ и НР Хрватској, махом по селима. Насупрот је било 105.000 Бошњака и 117.000 Хрвата (у покрајини) рођених у НР Србији.
http://bit.ly/2GtvzfI
(стр. XXXIV)

Просто је невероватно како дубоко је укорењен расизам.
Препоруке:
7
11
33 субота, 11 мај 2019 13:48
Александар Михаиловић
@Branislav.Када о нечему говорите са толиким самопоуздањем морате да знате о чему се ради, а очигледно је да појма немате шта је Велика Србија, па зато о њој говорите у негативном контексту. Да ли знате где се простире српски народ, а да ли знате да је он подељен на 3 дела и у 3 републике као државотворни? Знате ли због чега? Да се остали много мањи не би осећали инфериорнима. То јесте била грешка 1945.г. требало је да се направе праве етничке границе или апсолутно никакве. Као државотворни народи у Хрватској и БиХ Срби су имали једнако право да изгласају останак у заједничкој држави као што су Хрвати, Муслимани и Словенци желели да изађу. То им није дозвољено, над њима је извршено раздржавотворење, што је геноцид. Откуд Вам право да тежњу Срба да остану у заједничкој држави сматрате нечим "освајачким", осим ако нисте један од оних који се слаже са разбијањем Ју а сада и Србије? Злоупотребљено је залагање Шешеља за заједничку државу свих Срба па се ВС, Мала ЈУ, сматра нечим лошим.
Препоруке:
20
6
34 субота, 11 мај 2019 14:06
Велика Србија
. субота, 11 мај 2019 14:48 Александар Михаиловић
@Branislav.


Шта му се правдате пуковниче, дао Бог да је успело да се направи "Велика Србија" на потезу Карловац, Карлобаг, Вировитица, Огулин, у РСК, затим БиХ, Србија, Црна Гора, Македонија. Мени је жао што није успело а да је успело ми бисмо писали историју.
Препоруке:
11
11
35 субота, 11 мај 2019 15:20
ко не памти своју историју
Зар није "левица" почела "своју југославију" убиством два Српска полицајца који су дошли да ухапсе шверцера дувана, и да од тада не прекида да убија и затвара СРбе кријући се иза имеена социјалиста, радикала и напредних радикала.

"наша левица" донесе одлуку у Дрездену 1928 о уништењу Српског народа, активно ради на томе од убиства Краља Александра, на "заседаеима АВНОЈа" донесе одлуку о подели Срба по "зонама утицаја" "национал социјалистичких партија" под лажним именом "комунисти" и до дана данашењег све време нарочито "српски левичари" ураде све на уништењу било каквог трага Српства и Православља

Шта је "левица" донела до сада? Само злочине над Српским народом а циљеви им се подрударају са циљевима европских нациста још од оснивања "комунистичке партије југославије" чак су "југословнески комунисти" постали у Дрездену "национал социјалисти" пре Хитлера у Немачкој
Препоруке:
15
17
36 субота, 11 мај 2019 15:35
30 година после "пада комунизма" још се не употребљавају прави изрази него флоскуле
Александар Михаиловић
То јесте била грешка 1945.г. требало је да се направе праве етничке границе или апсолутно никакве.

Када је резолцијом ИНформбироа Броз проглашен страним агентом и захтевано да се ухапсе Кардељ, Ранковић и Броз, и да се прекине са срљањем у нацизам "национал социјализам" сви Срби који су се томе противили су били ухапшени или убијени. Деценијама сам разговарао са комшијама "имформбировцем" и "удбашем"(није хапсио и убијао Србе него усташе) који потврђују да је итекако било Срба (чак и "комуниста") који су видлеи где Броз води Српски народ, али је Броз 1945 примио 300 хиљада "нациста" да угуше сваку помисао Српском народу на слободу, претходно шест месеци убијајући и пљачкајући Србе за време останка "црвене армије". Још од 1945 "српска руководства" су обични Брозови злочинци који су довршили до 2000 све што су југословенски нацисти словенци, хрвати, турци, натогорци, шиптари, бугари замислили,
Препоруке:
19
16
37 субота, 11 мај 2019 17:03
Zoran Đ.
30 година после "пада комунизма" , Rodjen sam dvije godine nakon smrti Tita i poslednja sam generacija Titovih pionira. Ne pamtim mnogo iz tog vremena ali dovoljno je samo pogledati danasnju politicku elitu, danasnjeg predsjednika Srbije da bi sve postalo kristalno jasno. Sve silne fabrike izgradjene u vrijeme SFRJ danas su ili u stecaju (citaj, opljackane) ili privatizovane (citaj, poklonjene) stranim "investitorima" koji izrabljuju jeftinu radnu snagu. Imali smo drzavu, jaku srednju klasu, imali smo vojsku, najbolji tenk na svijetu u to vrijeme, imali smo fabrike, proizvodnju i izvoz, imali smo postovanje svih i svuda. Danas imamo ponizenje. Od svih i svuda.
Препоруке:
15
7
38 субота, 11 мај 2019 18:19
Vlada1@30 godina posle pada komunizma...
Ništa bolji ibeovci nisu bili prema Srbima nego austromarksisti.Kada je kid njih ,kako pričaju proradila ta "srpska svest" kako se nisu pobunili 1941. kada je KPJ crvenim terororom ostavila iza sebe 1100 civilnih zrtava (od Milanovca do Uzica) ne racunajuci izbeglice koje su odbile da im se pridruze u Užicu (broj je upitan - izmedju 300 i 500). Kaki se nisu pobunili kada su u pitanju bila "lijeva skretanja" u CG ili zločini prema civilima u Hercegovini? Da su se bunili ne bi Georgi Dimitrov to morao da zaustavlja.
Odmah posle ulaska u Srbiju za sovjetskim tenkovima pobili su 59000 ljudi - dokumentovano je 59900 imena žrtava,mnogi od njih bez suda (preko 30000 ).Do danas je rehabilitovano preko 8000 ljudi ubijenih iz ćefa.Zašto se nisu pobunili kada su "odlobodioci" tukli Vojvodu srpskog i pravog oslobodioca Beograda Bojovića?
Препоруке:
12
4
39 субота, 11 мај 2019 18:23
Noam Chomsky
Pre nego napisete tekst zasto ne procitate sta je velikan danasnjice sazeo o Kosovu i Metohiji
Препоруке:
2
4
40 субота, 11 мај 2019 18:32
Vlada2@ posle 30 godina...
To su sve saučesnici u ratnim zličinima koji se jednostavmo nisu na vreme prestrojili i ispratili direktivu "odozgo' " i platili ceh tome.
Slicno porazenima na osmoj sednici ,koji su bili "zrtve" diferencijacije (samo izgubili pozicije odlucivanja ,skrajnuti ali egzistencija im nije bila ugrozena) ,samo brutalnije primerenije vremenu.
Od pobede tvrde komunističke ,unitaristicke struje Slobodana Milisevica oni dizu glavu,pičinju zalopojke - umesto istrazivanja komunistickih zločina kao u svim zemljama istocne Evrope nama su nudili da plačemo za dzelatima koje su kolege utamničile.
Taj pokret je totalitaran,ta ideja je iskompromitovana jednako od strane brozovih austrokomunista i staljinista.
Resavanje nacionalnog pitanja nije bilo greska - postoji konttinuitet u delovanju od 1919. godine pa do danas.
Socijaldemokratija da - komunizam je pošast!
Препоруке:
4
4
41 субота, 11 мај 2019 18:52
гандра
@Zoran Đ...рат се десио због нерешеног националног питања - чешка и словачка су се без рата разишле - овде је границе повлачио пијани комуниста - наравно да је рат био иманентан тој југославији
Препоруке:
7
7
42 субота, 11 мај 2019 18:52
Lazanski nevešto laže
Zašto parada povodom Dana Evrope a ne Dana Pobede???! Bojite se švaba a lažete Ruse??? Da bi gledaoci videli dve parade??? Bilo je stotinu parada u istom danu samo je Srbija izdala Rusiju!
Препоруке:
15
3
43 субота, 11 мај 2019 21:10
@Zoran Dj
Niste imali drzavu, vec diktaturu, jaka srednja klasa u besklasnom drustvu???? tenk je radjen po ruskoj licenci sa svedskom nisanskom spravom, nisu postojale fabrike, vec dugovi, postovanje svakome, veresija nikome :))))Sve sto ste naveli su vrednosti kapitalistickog drustva koje je socijalizam trebao da prevlada, a ne da imitira!
Препоруке:
8
9
44 субота, 11 мај 2019 21:35
Хрвоје
Јок бре, два пута смо се удруживали с Хрватима и два пута су издали и поклали све што су стигли. Овај пут можемо да се удружумо само с Русима. Хрвати, јасно, могу и треба да постоје, али држава Хрватска никако. За Србе било где да су нема мира и безбедности док Хрвати имају државу.
Приче о удруживању имају смисла само из интереса, нема места идеологији и љубави. Ми и Руси имамо исте интересе и зато има смисла бити с њима. Ако се приде још и волимо, то није лоше, али није ни битно.
Левица, десница и остале трице и кучине су замајавање, ми треба да опстанемо, а не да филозофирамо. Значи, прво да макнемо издајника, а онда да правимо савезе. Ако он оформи савез са неким, то сигурно не може трајати дуже од њега, а то је још јако мало времена. Поред тога, њему нико нормалан не верује.
Препоруке:
7
6
45 субота, 11 мај 2019 22:20
Onako usput
Zanimljiv članak o levičarskom pogledu na uzroke problema koji tište male zemlje i narode. Samo nedostaje parola: - Proleteri svih zemalja, ujedinite se! Možemo se složiti sa stvaranjem nevolja u malim državama od velikih. Ali, ne može se prihvatiti kao neminovnost da velike zemlje obavezno imaju i veliki uticaj u Srbiji. Zašto bi Nemačka bila odlučujuća sila od uticaja na Balkanu i Srbiji? Nije nam to nametnuto od nje nego od naših "germanofila". Danas, kada je izbor država za privrednu i trgovinsku saradnju dovoljno veliki, mi se možemo okrenuti onima koji pokazuju svoje prijateljstvo prema nama. To od Nemačke ne možemo očekivati, kao ni od SAD, V. Britanije ili Francuske. Jer su one pre 20 godina pokazale svoje poglede na Srbiju. U članku se upućuje na istorijski sporazum sa kosovskim Albancima. Njihov odnos prema širenju na slovenske zemlje nije od 1990-tih. To je ozvaničeno još "Prizrenskom ligom" krajem XIX veka. Tada nisu još bili pod uticajem NATO zemalja, osim Austrougarske.
Препоруке:
8
4
46 недеља, 12 мај 2019 08:23
гандра
левичари сматрају национ као једно од средстава експлоатације народа од стране капиталиста - маркс је тако сматрао ("јеврејско питање")да јевреји морају прво да се еманципују од јеврејства као услов да би се уопште могли еманциповати као друштвене јединке - то је апсолутизација става о потреби за друштвеним и сваким другим разотуђењем човека (по себи), како радника тако и њихових израбљивача...да би нека друштвена теорија била елегантна, по њиховим творцима - истинита, она мора бити "изливена" из једног комада - поготову ако животне чињенице говоре супротно (хегел-маркс)...то је у ствари силовање стварности, која је крајње флуидна, само делимично ухватљива...(хераклит је то давно објаснио).... добар пример за све ово су жути прслуци - то је класична класна борба,али са јаким националним предзнаком
Препоруке:
7
4
47 недеља, 12 мај 2019 09:24
Vlada1 @Onako usput
Dodirnuli ste samo u svom komentaru - suverenitet malih drzava.Nevezano za Nemacku ili bilo koju drugu zemlju.
Suverenitet,ne samo malih drzava nego vecine danas je ograničen.
Na to utiču formalni i neformalni centri moći - drzave,ekonomski,ideološki,duhovni centri moci u Svetu.
To su neki svetski procesi na koje ni jedno drustvo ne moze presudno da utuce vec samo da im se prilagodi na način da trpi sto manju štetu i da sačuva suverenitet što više može.
Da bi se društvo sačuvalo i rauvijalo na dobrobit ljudi mora se sve zasnivati na suverenitetu gradjana/pojedinaca (čl.2 Ustava).
Tek kada se stvori demokratski,gradjanski sistem koji garantuje slobodu govora,informisanja,političkog delovanja,pravedne i pravilne raspodele moći mozecse pričati o levim,desnim ili rešenjima centra ili "strateškim partnerima" medju drzavama,savezima,korporacijama itd.
Dakle - demokratija.Interes drustva definisan interesima njegovih pojedinacnih clanova.
Препоруке:
3
1
48 недеља, 12 мај 2019 09:35
Vlada2@ onako usput
U koliko smo oslonjeni na vlast male grupe ljudi,ukoliko ne postoji kontrola vlasti desice nam se ono sto nam se i danas desava - otudjena elita ce raspolagati resursima u nase ime ,bez naseg pitanja i to gotovo sigurno na štetu naših interesa.
Nikad strani faktori moci ne preferiraju da imaju posla sa voljom nekog naroda/gradjana,sa nezavisnim institucijama i vlašću koja je strogo kontrolisana.
Bez obzira da li su nam "prijateljski" nasteojeni ili ne ti centri moći,svi do jednog vise vole Vodje i otudjene elite jer tako mogu da uz manje truda i manje komplikacija svoj interes realizuju - direktna pogodba sa STABILOKRATAMA je njima dovoljna.
Zato društvo.Razvijati demokratsko drustvo jer je samo ono garancija očuvanja i identitetskog i politickog i materijalnog interesa naseg naroda(svakog).
Ne nasedati na orice o globalizmu i "suverenizmu" jer taj suverenizam je lazni suverenizam i zasniva se na suverenosti jedne elite u odnosu na globalnu - nema u toj prici mesta za gradjanina.
Препоруке:
4
1
49 недеља, 12 мај 2019 09:51
100
@ Hrvoje
Tako je gospodine Hrvoje samo srbi mogu imati svoju državu a ostali ne. Sve ostalo su bivši srbi i mi imamo tapiju da ih vratimo istorijskim korenima.A kako mi to adimo najbolje se pokazalo u Srebrenici,Vukovaru,Dubrovniku,Sarajevu i ostalim mestima. Tamo gde smo mi većina to ne naše,tamo gde smo manjina tamo polažemo istorijsko pravo.
Mi ne možemo bit manjina svi ostali mogu.Uh usreći nas
preobraženi radikal i samo neka tako nastavi tako da rastera i ovo što je ostalo.
Препоруке:
5
3
50 недеља, 12 мај 2019 10:10
Onako usput
@ Vlada

Ja sam se osvrnuo na primer Nemačke, koju naši lideri ne "ispuštaju iz usta". I zato postavljam pitanje, kako ona može da se nametne Srbiji? Da nam objave rat kao 1914. ili 1941. ne bi mogli. Oni svoj uticaj, kao što ste i naveli, grade preko svojih saradnika u nekoj državi. Nema razloga da odbijamo saradnju sa tehnički razvijenim zemljama. Ali, ne smemo da dozvolimo njihovo mešanje u naše unutrašnje i susedske odnose. A Nemačka, preko svog privrednog uticaja, od nas zahteva da donosimo neke štetne odluke, vezane za priznavanje naše pokrajine KiM za državu. Autor pominje i druge velike sile koje deluju na nas. Danas, u multipolarnom svetu, male zemlje imaju mogućnost da odbiju neke "nepristojne" ponude i zshteve. Naravno, kada na čelu država imaju "državobranitelje". Da je Venecuela kao Srbija, vlast bi otišla u Vašington da ih pozovu u pomoć. Kao što mi od SAD i zapadne Evrope tražimo pomoć da sačuvamo otetu pokrajinu. A prijatelji nas gledaju i čudom se čude za ove poteze.
Препоруке:
5
0
51 недеља, 12 мај 2019 11:12
Vlada@Onako usput
Naravno,upravo zbog stvari koje sam pomenuo nam se to desava - ne postoji kontrola vlasti,transparentnost u drustvenim odnosima.
Poznata je politika Germana prema Slovenima generalno ali kada postoji svesno drustvo sve se svede na razumnu meru.
Uzmimo primer Češke.Da li je ta drzava u potpunosti suverena? Ja bih rekao da nije - trpi uticaje velikih sila ,formalnih i neformalnih centara moci (ovi neformalni su posebno opasni po drustva,bilo da su strani ili domaci) ali ni tim Nemcima nije palo na pamet da ponude Čehu da radi za 250-300 evra a da Česka jos dotira Nemca na račun domaceg konkurenta (poreskog obveznika).
Samo otpor drustva smanjuje manevarski prostor vlastima i tera vlast da radi vise u korist gradjana nego stranig kapitala (ekonomskog,ideoloskog,politicikog,duhovnog centra moci koji vrsi spoljni pritisak).
Ukoliko je pritisak spolja beci nego iznutra ne treba biti atomski fizicar pa peovaliti sta ce vladt da odluci.Dakle- sve zavisi od nas,ipak.Pozdrav.
Препоруке:
3
1
52 недеља, 12 мај 2019 13:34
синиша бр.2.
Центар антифашистичке борнбе у Албанији је био Берат. То је град у коме живе Грци-Цинцари 100%. Православни хришћани. Ту је било и средиштзе комунистичке партије.

Осим комунистичке партије и НОВ Албаније која је почела борбу против Немаца, кад је увелико Црвена Армија улазила у Београд, тад су почели, била је и организациоја Бали Комбатар која је била и остал фашистичке провинијенције. Практично сви Албанци су били у тој организацији.

Крајем 1944 по инструкцијама из Москве налазе муслимана добровољца да га ставе на чело комунистичке партије Енвера Хоџу и он постаје лидер Албанаца. Слично се дешава и на Косову.

Затим Хоџа, добро искориштава комунизам да би се разрачунао са антифашистичким лидерима, Кочи Дзодзе и други и све их побија, забрањује све религхије у Албанији, забрањује све нације осим албанске. И пресељава на Косово муслимане који нису прихватали комунизам дакле муслимане које прима Југославија откупљује за њих земљу и насељава их на Косово.
Препоруке:
5
2
53 недеља, 12 мај 2019 14:10
Onako usput
@ Vlada

Srbija je u ovakvom stanju duha i svesti još od oktobra 2000. godine. Globalistička NATO agresija nije završena juna 1999. godine. Ona je okončana 5. oktobra 2000. godine. Od tada su se na vlasti u Srbiji smenjivali razni subjekti i stranke. Ali programi su bili nepromenjeni. Možda ponekad zavijeni u patriotske omote. Sve je to zastupano u ekonomiji, zakonima, prosveti i kulturi. Levici to previše ne smeta. Pa oni su bili za "internacionalno" pre nego "nacionalno". Utehe radi, nije samo Srbija u tom "projektu". Cela Evropa i šire su uključene u te "Internacionale". One se tačnije mogu nazvati Multinacionalne korporacije ili "Svetske vlasti". Kapital vlada Svetom i ne poznaje i priznaje nikakve državne i nacionalne granice. Oni to više ne skrivaju. Treba pogledati TV seriju "Milijarde" (orig. Billions). Pozdrav!
Препоруке:
5
3
54 недеља, 12 мај 2019 14:21
три корне пенал
Синиша

Имате ли неки извор за ово. Наслов? Пошто не знам ништа о томе, а звучи језиво
Препоруке:
2
0
55 недеља, 12 мај 2019 17:35
Хаеул
Не може бити "заједништва" и "братства" с оним акоји вас кољу. С Хрватима и муслиманима смо то покушали, и то не једном, већ двапут - Јасеновац и Олуја су били резултат.

Безбожничка и анационална идеологија комунизма, која је у свом титоистичком облику била изразито антисрпска, иако су главнину партизана - али не и партизанског руководсва - чинили управо Срби, и нанела је нашем народу такву штету да је говори о њој позитивно, данас и усред Србије, равно величању нацизма,

У прилог томе колико нас је та монструозна идеологија уназадила говори и чињеница да нам биолошки и идеолошки потомци титоиста и данас седе за вратом.

Зато, нека је проклета српска левица!

Слобода српству и српском Косову и Метохији!

Догодине у Призрену, с другом влашћу за кормилом!
Препоруке:
4
5
56 недеља, 12 мај 2019 18:43
пензионер Цвико,
@ Onako usput,
"Globalistička NATO agresija nije završena juna 1999. godine. Ona je okončana 5. oktobra 2000. godine".

НАТО агресија на жалост није окончана 5. октобра 2000. године. Она је настављена другим средствима, те траје и дан данас. Србија је окупирана. Док је окупирана НАТО агресија траје. Погледајмо само понашање амбасадора Скота,итд......
Препоруке:
6
0
57 понедељак, 13 мај 2019 06:15
Branislav
@три корне пенал
1
Moja teza je da se Miloševič, vešto služio srpskim nacionalizmom. Manje je bitno da li je sam bio nacionalista. Za upotrebu nacinalizma ne treba biti ideolog nacionalizma.To mnoštvo nacionalista svih nivoa i profila širom sveta pokazuje. Faraž i B. Džonson nisu ideolozi nacionalizma, ali i oni su ga lako koristili da bi mobilisali Engleze protiv ostanka u EU. Bio sam svedok tih događaja i lično sam bio na Gazimestanu 28.6.1989, taj skup nije imao levičarski karakter, mada je Milošević u govoru pokušao da prikrije osnovni motiv - okupljanje svekolikog Srpstva... nikako očuvanje Jugoslavije. Sećam se i njegove izjave“ Ne znamo da radimo, ali znamo da ratujemo...“ To sigurno nije bilo namenjeno očuvanju Jugoslavije. Bio je veliki oportunista, pragmatičan i lukav čovek, ali je na svetskom nivou naišao na mnogo lukavije političare Zapada. Pod njim je procvetala desničarska orijentacije srpske elite.
Препоруке:
3
2
58 понедељак, 13 мај 2019 06:20
Branislav
2
Pred samo izbijanje sukoba, na ručku sa A. Markovićem, Šuvarom i Tuđmanom, smejao se i pravio šale na Markovićev račun (rat samo što nije izbio, ali obični ljudi to nisu znali, mada su ga i on i Tuđman već tada planirali) to jasno govori njegovoj neodgovornosti. Za njega je lord Oven rekao da je bio nacionalista, ali „lakši“. On je, kao i dobar deo desničarske elite koja ga je podržavala, bio za nekakvu „skraćenu„ Jugoslaviju kojom bi dominirali Srbi. Samo što drugi nisu pristajali da budu deo takve budućnosti i do toga se mirnim putem nebi ni moglo doći. U takvoj Jugoslaviji je od nekadašnje države trebalo da ostane samo ime.
Objektivno gledano, vrlo teško je videti njegovu politiku kao težnju za očuvanje Jugoslavije, sem ako neko to želi da bi ulepšao njegovu ulogu i vreme. Ali to onda nije objektivna analiza, već nešto drugo.
Препоруке:
2
2
59 понедељак, 13 мај 2019 08:46
Aleksandar Mihailović
@Branislav. Ako ste bili svedok događanja na Gazimestanu prosto je neshvatljivo da pokušavate da sledite instrukcije Arčibalda, operativca CIA, koji je rukovodio rastakanjem Srbije i petooktobarskim pučem, kao i njegovih prethodnika koji su 12.1.1991.g. usred Sarajeva stavili Aliji i kompaniji na znanje da se za sve što se događa u YU, kasnije u Srbiji, mora da okrive Milošević i Srbija. Neverovatno je da "uvaljujete" floskulu da je Milošević sa Tuđmanom planirao rat i rastakanje YU, što je besmisleno. Po Vama oni su naterali Kučana, Janšu i kompanjone da prvi krenu. Zbog čega je teško shvatiti da je jedini cilj Miloševića bio da Srbi kao narod u tri republike ostanu u zajedničkoj domovini, da je to najlakše i najbolje u YU, i da nije Milošević još sedamdesetih zatvaran zbog secesionizma već Tuđman i Izetbegović, još u vreme Tita. Nije Milošević pravio plan već Bžežinski i nije on 20g pripremao hrvatski "Staljingrad" za rat, Vukovar, u najvećoj tajnosti, već Tuđman.
Препоруке:
6
0
60 понедељак, 13 мај 2019 12:22
три_корне_пенал
Браниславе, постоји важна разлика.

Неко ко је националиста има национални циљ и за тај циљ се бори свим средствима. То је оно што му приписују - Велика Србија, сви Срби у једној држави, па Начертаније, Меморандум и сва средства да то оствари. То је потпуна будалаштина, не треба бити никакав експерт да се то види.
Милошевић је желео да влада и да очува што већу државу, по могућству са републикама у којима има доста Срба. А кад је видео да то неће ићи, онда је калкулисао - дај да ишчупам ово ако не могу оно. Национално свестан лидер то не ради. Бар би Косово бранио до краја, по цену 100.000 мртвих Срба али би га одбранио. Националиста на прво место стави изградњу државе, то су урадили Фрањо и Алија, све у земљи се орјентише на тај задатак. А ово је била једна лудница где се не зна ко пије, а ко плаћа. Он националиста, а уводи блокаду на Дрини, пусти Аркана и мајмуне да ратују.

Могао је боље да одигра у Хрватској да је иоле био национално свеснији, али није.
Препоруке:
2
3
61 понедељак, 13 мај 2019 12:33
три_корне_пенал
Југославију којом би доминирали Срби!

Срби су били најбројнији народ СФРЈ па уопште нису доминирали, не само да нису били доминантно-агресивни према другима (ми смо главни биће како ми кажемо) него су братски другима врата отварали и шта више трпели су стравичне ударе (прочитајте извештаје епископа Павла са Косова 70их и 80их). Прочитајте Меморандум САНУа, све је у том документу тачно, видећете да су Срби као народ деценијама стагнирали, јер Србија није утицала на дешавања ван Србије. А шта су радили други - напредовали на рачун Срба и кукали како су угрожени. Чиме су то били угрожени Шиптари 70их и 80их, то је народ који је просперирао много више од других, погледате му почетну тачку и погледате крајњу па ћете видети.
Препоруке:
2
0
62 понедељак, 13 мај 2019 12:36
пензионер Цвико
три_корне_и_пенал,
" Националиста на прво место стави изградњу државе, то су урадили Фрањо и Алија, све у земљи се орјентише на тај задатак".

И какве су им те "изграђене" државе? Све су под контролом Амера. Привреда и инфраструктура је уништена током разбијања Југославије а нове ивестиције у инфраструктуру, ма колико их медији увеличавали, не могу да задовоље потребе становништва. Доносе нам прљаве технологије, израбљивачки односа према радничкој класи, и безброј ограничења у име демокатије, лоповлук на све стране, итд. Дакле ни Фрања ни Алија, ни левица ни десница, ни националисти нису успели у реализацији прича о бољем сутра. Као народ потпуно смо слуђени. Заклињемо се у све и свја али ништа од реализације. Увек нас неко међу нама саплиће...
Препоруке:
1
0
63 понедељак, 13 мај 2019 12:47
три_корне_пенал
Под њим је процветала десничарска орјентација српске елите.

Ко су ти људи?

Мислите на Ћосића, Тадића, Марковића, претходно Михаила Ђурића, пазите то су све марксисти-партизани који се деценијама након рата национално освешћују. Виде људи да се нешто иза брда ваља, да се "смишљено мути" што би рекао Ђурић током расправе о Уставу 1974. Истог трена је избачен са факултета, робијао у Забели. А десет и више година пре тога када друг Бевц каже како је Југослвија Словенији само успутна станица "ником ништа".

Опозиција из Београда, средином осамдесетих ишли у Љубљану да преговарају о реформисању државе. Не Милошевић, него мислећи људи. Рупел и екипа су их "одбили", не занимате нас. Ћосић то пише, потпуно разочаран друговима из Словенје. А они онда говоре о Милошевићу ... па што сте одбили ове који нису Милошевићеви.

Као што друг Стипе данас на Фрушкој гори фарба своју улогу "ако не иде да се разиђемо као људи". Може Стипе, понеси оно своје, што си унео у заједницу па иди
Препоруке:
2
2
64 понедељак, 13 мај 2019 13:16
три_корне_пенал
пензионер Цвико

У начелу се слажем. Премда, ми увек баратамо са појединцима, владарима. И увек мешамо идеолошке (национално, либерално, лево, десно) и економско-политичке категорије (класе).

А кад те две ствари преклопите добијете елиту - идејну и економску. Најбогатије и најутицајније.

Српска елита је била слуђена и анти-национално настројена и у време Првог и у време Другог светског рата. Хрватске елите су, и албанске, за муслиманске не знам, али ове две елите су од краја 19 века изразито шовинистичке и националистичке, и изразито анти-српске. Никада они 1918 не би урадили оно што су Срби залуђени југословенством урадили. Они су много мање јаки од Срба чинили језиве ствари. Не правдам српство, али да је било великосрпства не би Срби били народ који је највише страдао и највише дезинтегрисан.

Неко је овде написао како је Енвер Хоџа пребацивао албанце из Албаније а да их је Тито насељавао на КиМ.
Препоруке:
1
2
65 понедељак, 13 мај 2019 14:06
Часлављов
Аутор још увек премеће давно превазиђене појмове : левица и десница. Левица и десница више не постоје. У Србији сигурно не.

У Србији је основна политичка подела на суверенисте и глобалисте.

Суверенисти су далеко у мањини. Србија још није нестала као држава и као народ једино зато што су се глобалисти поделили.

Једна група, граџанисти, јесу за потпуну предају и подчињавање и тиме уништење сваке националне свести и повести. Друга група, назовмо их, у недостатку боље речи, турбосрбисти, хоће да Србија буде неоколонијални доминион, али тако да они буду управници над поробљеним Србима.

Граџанисти себе виде као левицу, али они с левицом, покретом правде и једнакости, немају никакве везе. Баш су граџанисти обавили највеће приватизације.

Турбосрбисти себе виде као националисте, али немају везе с национализмом. Воде издајничку политику, а по свој народ понижавају на најподлији начин.

Тужна је и мала срећа Срба и Србије, и суверениста, да се ове две групе глобалиста не слажу.
Препоруке:
2
3
66 понедељак, 13 мај 2019 18:30
Србин из Србије
@ Часлављов

"Суверенисти су далеко у мањини. Србија још није нестала као држава и као народ једино зато што су се глобалисти поделили."

Суверенисти јесу мањи по својој моћи у Србији. А има их много више од глобалиста. То су они обични грађани Србије, који живе и раде по градовима и селима. Не баве се политиком, што је јако неповољно за Србију. Зато су у Србији преовладали они други, најчешће ленштине, нерадници и среброљупци, који су искористили "аполитичност" оних првих и наметнули се као некакви политички лидери. Врло често припадају неким националним мањинама и етничким групама и на Србију гледају као на "краву музару". Они су свесни тога да ако Србија буде јака држава, њихова "занимања" ће пропасти. И труде се да државу одржавају на ивици опстанка или, боље речено, пропасти. Препознају се по својим "блиставим" идејама да треба Косово и Метохију препустити косовским Албанцима, или га поделити са њима. Они би тако сутра урадили и са другим деловима земље, само да њих не дирају.
Препоруке:
4
1
67 понедељак, 13 мај 2019 19:16
суверенисти
@Часлављов

Бусање у суверенистичке груди, како је то радио и онај злочинац Милошевић под којим је српска привреда више од деценије трулила, пљачкана у "предприватизацији". Уместо тога погледати шта су Словенци на том плану постигли осмишљеном, упорном али флексибилном борбом, примереном једном малом европском народу и његовим могућностима, као и историјском тренутку.
Препоруке:
0
5
68 понедељак, 13 мај 2019 21:51
три корне пенал
Суверенисти

Па кад би све почињало 89, онда бисте и у том случају били само делимично у праву. Припремали су они ту своју памет деценијама, продавали нам приче о јединству и братству, а онда нас просто истерали кад су узели шта им треба. И данас користе српску радну снагу и извозе преко Србије у Русију бесцарински.

Да се угледамо на Словенце због штедљивости и привреде! А због лукавства и незахвалности! Знате ли ко је на њиховим границама крв проливао. Што нису они дошли да ратују за нас у Србији, да бране братски наше границе него смо ми бранили њихове у оба светска рата.

Кад ми требаш Србијо, пришутим се, да ме одбраниш, да ми опростиш, а кад ојачам и узмем шта ми треба, онда ми не требаш, требају ми само твоји робови за 200 евра у Ваљеву.
Препоруке:
4
2
69 понедељак, 13 мај 2019 22:44
суверенисти
@три корне пенал

Шта сте ви навалили да ме убедите да су Словенци неупоредиво зрелија нација од Срба. Па то и ја тврдим :)

И наравно да се "памет припрема децнијама". Културно-просветна елита се гради, као и читава нација. Како ви мислите?

Иначе овде сам стварно имао у виду тај период, од 89-те.
Препоруке:
2
0
70 уторак, 14 мај 2019 02:21
редован читалац НСПМ
суверенисти
@три корне пенал
Шта сте ви навалили да ме убедите да су Словенци неупоредиво зрелија нација од Срба. Па то и ја тврдим :)
И наравно да се "памет припрема децнијама". Културно-просветна елита се гради, као и читава нација.

Дакле ти тврдиш да су словенци као део племена словена које се "заједнички населило" на Балкан, "постали зрелији" јер су најдуже били окупирани од романско-германских племена, те су оболели од "столкомског синдрома" те су се од "уједињења" понашали према Србима исто као аустроугарска, немачка и италија заједно са хрватима.

То је за тебе "зрелост" кад примош "брата" у кућу а он те "закоље на спавању"

Да ти ниси онај што годинама (по задатку) тупи по НСПМ о "зрелости" словенаца, хрвата, турака, шиптара, бугара, мађара који су извршили стравичне злочине над Српским народом?

А колико су словенци "зрели" показује еурстатс податци о висини дуга и да је сваки словенац задужен пет пута више незрелих Срба
Препоруке:
6
0
71 уторак, 14 мај 2019 02:29
да сам јуче умро...
Данашња "србија" је створена одлукама Брозове нацистичке банде одлукама прво АВНОЈа па псоле рата "дотеривањем" граница уз убијање и протеривање Срба.

Данашња "суверена србија" је гулаг у који су сатерани окупирани Срби, док су остали подељени по нацистичким творевинама републикама и "покрајинама"

"суверенисти" су "срби" који су издали све Србе на Балкану и предали их словенцима, усташама, турцима, бугарима, натогорцима и шиптарима сматрајући да је "гулаг" од Брозових нациста "њихова домовина" и одричући се свих осталих Срба

"глобалисти" су "срби" који су за време Брозове насистичке банде до 2000 били противници да домаћа Брозоава нацистичка банда сама пљачка србе него да се то омогући и слоценцима, хрватима, турцима, шиптарима, "војвођанима"

а сада целој емачкој нацистичкој европи, Кини, арапима

"суверенисти" су за "патриотску" пљачку
"глобалисти" су за глобалну пљачку

а жртва у оба случаја преостали Срби.
Препоруке:
2
4
72 уторак, 14 мај 2019 06:47
суверенисти
@редован читалац НСПМ
Дакле ти тврдиш да су словенци као део племена словена које се "заједнички населило" на Балкан, "постали зрелији" јер су најдуже били окупирани од романско-германских племена

Мислим да je кључнa била србохрватска пошаст, која је давно оставила Србе без националне културно-просветне елите. Нација ометена у развоју, што су наравно околне нације користиле и користе.

Још 1941. Недић упозорава да се првенствено ради о међунационалном сукобу:
Знате ли колико ће рат трајати? Може ли српски народ то да издржи? За првом одмаздом доћи ће и друга, трећа, па редом. Србаља биће све мање. И онда, када буде требало да се чује глас српског народа, онда ће он бити немоћан. Њега ће околни суседи надјачати као што су га и надмудрили.
(Оним у шумама, М. Недић, 2.11.1941)
http://bit.ly/2gEubuH

А шта смо ми од 45. све слушали, са свих страна?
Препоруке:
0
3
73 уторак, 14 мај 2019 07:16
три_корне_пенал
@суверенисти

Лепо вам човек каже, ако је за вас зрелост "примити вас у кућу, а да ви домаћина закољете на спавању", онда у реду. То су Словенци нама урадили, на један доиста суптилнији начин од Хрвата и Шиптара.

И џаба им сво њихово добро кад је подигнуто на злу другога. И то другога који их је задужио, али ни то не мора бити важно. Тако вам је и у личним односима, али и у односима народа. Кажу да у односима држава владају интереси, а не пријатљство и љубав. То јесте тачно, али ако се загребе мало испод види се да и народи имају односе, да су и партнерски и пословни односи, политички, да све то захтева једну врсту поштовања. Нису нас поштовали, нас Србе, него су нас очерупали...а онда смо у том метежу ми постали то што јесмо, унутар себе смо се суновратили на ово дно.

Него ми није јасно како владике подржаше овог сатрапа на власти.
Препоруке:
2
2
74 уторак, 14 мај 2019 08:31
суверенисти
@редован читалац НСПМ

Све то мање-више имате још код Недића:
А ми смо свето име српско заменили именом „Југословен", које није значило ништа у свету. И, наравно, тако је наш народ изгубио оријентацију, што је платио великим жртвама. Ви сте видели последице тога. Наш народ почео је да лута. Почео је да слуша шта му саветује Лондон, па после и црвена Москва, заборављајући на своје српске интересе и на српску заветну мисао.
(Милан Недић, Реч заробљеницима, 14. марта 1942)
Препоруке:
0
1
75 уторак, 14 мај 2019 09:58
Топличанин Поточић
Нешто о левици: 1945 одузела је све од људи који су генерацијама стварали нешто (фабрике, имања итд). Уништила је елиту, нешто побила нешто протерала (или је побегло). Деведесетих су друштвене фабрике пропале. Да ли би пропале и биле уништене овако да су биле приватне? И ово је неко искуство. Мислим да је паметном довољно.
Препоруке:
1
2
76 уторак, 14 мај 2019 18:07
Звонимир Бгд

Србин из Србије
@ Часлављов
Суверенисти јесу мањи по својој моћи у Србији. А има их много више од глобалиста. То су они обични грађани Србије, који живе и раде по градовима и селима.

ЕУ је глобалистички пројекат и супротан је суверности држава и народа.
Ипак, резултати свих парламентарних избора од петооктобарске катастрофе наовамо говоре да већина Срба ЖЕЛИ улазак у ЕУ!
Све политичке странке (и на власти и у опозицији) које у свом програму имају за циљ чланство Србије у ЕУ, односе највећу већину гласова изашлих бирача.
Обрнуто, политичке странке које су јасно и недвосмислено ПРОТИВ чланства Србије у ЕУ не могу ни цензус да пређу.
Часлављов је апсолутно у праву.
Препоруке:
4
1

Анкета

Колико ће по вашем мишљењу трајати ванредно стање у Србији?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер