Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Polemika Boška Mijatovića i Časlava Koprivice: Mijatović - Koprivičina kritika neutemeljena, a njegov plan iluzoran i opasan; Koprivica - Niste razumeli zavet predaka

Komentari (47) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 03 mart 2019 15:26
Pravo i sila
Mijatović nije razumeo istorijske činjenice, nije razumeo i ne razume pravo a nije razumeo ni veličinu Vučićeve izdaje koja ne može da važi.
Preporuke:
90
10
2 nedelja, 03 mart 2019 16:00
Radoznali
"Naravno, Koprivica se ne pita da li Putin uopšte ima snage da jačem oponentu nameće politička i vojna rešenja, tj. sili koja je i danas dominantna u svakom pogledu – i političkom, i finansijskom i vojnom, a i po mreži jakih saveznika u celom svetu, nasuprot ruske usamljenosti (ni Kina nije u savezu s Rusijom) i ograničenih resursa,(kaže Mijatović)(dop. Radoz.)"

G. Mijatović "zna" koja je veća sila - Rusija ili SAD. A što ne pročita šta o naoružanju Armije RF kažu NATO komandanti i stručnjaci? O savezu Kine i Rusije možda će reći jedan podatak. Kada je "besni Zapad", nekoliko zemalja NATO pakta, predvođene SAD krenulo sa armadom brodova da kazni Siriju, a i Rusiju, posle afere sa bojnim otrovima aprila 2018. god. u Moskvu je stigla vojna delegacija NR Kine sa Ministrom odbrane. Njegova izjava je bila jasna: - "Mi smo došli da vas podržimo".
Što se tiče stava i odnosa Rusije prema podršci Srbiji za vraćanje otete Pokrajine, neka samo Srbija zatraži to od Rusije. Pa ćemo onda videti.
Preporuke:
59
10
3 nedelja, 03 mart 2019 16:03
Stanje stvari
Iz tekstova obojice, vidi se slabo poznavanje istorije problema na KiM. Suštinski problem je kulminirao proterivanjem sa ondašnjih prostora KiM oko 200 hiljada Srba, u užu Srbiju, u vreme italijanske fašističke okupacije 1941-43. te dekretom iz 1946. od strane J. Broza o zabrani povratka proteranim Srbima na njihova vekovna ognjišta! U isto vreme izvršeno je masovno doseljavanje na KiM Albanaca iz Albanije. Oko 300 hiljada lica! Ilegalna migracija Albanaca iz Albanije nastavljena je i posle 1945. i danas traje. Da problem bude veći nikada na KiM od 1939. kada je to uredno zadnji put uradila Kraljevina Jugoslavija i kada je približno bio isti broj Srba i Albanaca na KiM, nije izvršen popis stanovništva! U to se može svako uveriti uvidom u Statističkom zavodu Srbije u popisnu dokumentaciju.Tamo neće naći popisnu dokumentaciju za kosovske Albance! Naćiće statističe procene broja Albanaca a što nema veze sa stvarnim stanjem! SFRJ je bila paravan za perfidno otimanje KiM Srbiji i Srbima!
Preporuke:
86
26
4 nedelja, 03 mart 2019 16:25
Bojan, Priština
Kada je Srbija oslobodila prostor današnje Vojvodine, Srbi su tamo činili samo trećinu stanovništva, u Banatu je čak Rumuna bilo i više nego Srba, ali eto naša vojska je bila toliko "drska" da je u svom pobedonosno naletu ustvari zauzela i prostor oko Vojvodine, unutar današnje Mađarske i Rumunije veći za još pola veličine Vojvodine, nakon čega je u konačnom odmeravanju vraćena na današnje severne granice Srbije

... pa eto danas, usled raznih faktora: doseljavanja zapadnih Srba, proterivanja oko 300 000 folksdojčera, mortaliteta Mađara, ispade ta pokrajina 1/1 srpska.

I treba da bude srpska, po izvornim istorijskom pravu i pravu stečenom čuvanjem granica Evrope - čime dobijamo kumulaciju faktora, zadovoljena je pravda a i svi drugi istorijski razlozi.

To je ono što ne razume g Mijatović, da se na duže staze uvek gleda rešenje koje je u ovom trenutku iracionalno, pride što se u našem slučaju malo realno i pravedno dosta poklapaju, a Hrišćani su obavezni da teže pravdi.
Preporuke:
92
14
5 nedelja, 03 mart 2019 16:35
Bojan, Priština
2

Pogledajmo stanje Šiptara između dva rata, oni su gubitnici, Srpska država je jaka i velika kao Dušanovo carstvo, zbog vekovnih zlodela kralj Aleksandar je saslušao predlog Ive Andrića i sa prijateljem Ataturkom dogovorio preseljenje Arnauta u njihovu prapostojbinu malu Aziju, iseljavanje teče kao i doseljavanje srpskih kolonista iz dinarskih krajeva.

Srpski narod je na brojčanom, kulturnom, tehničkom nivou vekovima ispred zatucanih Šiptara i ukupno gledano oni nemaju nikakve šanse.
Ali, nisu se dali, radili su šta su znali, jurili po svetu nudili se srpskim neprijateljima da budu sluge, nadali se srpskoj propasti i dočekali ovo danas - Kosovo bez Srba, čija zvanična politika nudi ne samo Kosovo nego i Preševo i Medveđu... Da se čovek prekrsti i pomeri s mesta.

Šiptari iz svega rečenog nisu problem, oni su nam kao narodu toliko dosadilo da su ustvari jedan veliki izazov.
Preporuke:
90
12
6 nedelja, 03 mart 2019 16:42
Bojan, Priština
3

Pustimo slatke reči, Šiptari se neće smiriti dok me zatru i poslednjeg Srbina na KiM, svaki će vam moj Srbin sa Kosmeta to reći.

A onda bude li im se ukazala prilika da nas opet u nekom velikom ratu zaokupira neka velika sila - rado će dočekati da opet budu njihove sluge, i pale sela i ubijaju narod na jugu u pravcu Niša.

A to se može desiti koliko sutra, samo da znate pre manje od 100 godina Srbi su u Preševu i okolini činili 95% žitelja, a danas je Preševo veći sinonim za Šiptare nego bilo koji grad na Kosovu.

Nema tu druge, oni su nas naterali da može biti ili nas ili njih. Ja ne volim tako surove stvari, ali prosto to je tako.

Ili će oni sve nas pobio i proterati ili ćemo mi osloboditi Kosovo i kao Česi iz Sudeta sa Nemcima.

Pre ili kasnije svi ćemo shvatiti da nema drugog rešenja.
Preporuke:
108
11
7 nedelja, 03 mart 2019 17:12
Poznanik
Moj pradeda, deda i otac ratovali su u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali mi nisu ostavili kosovski zavet u amanet.


Otkud lično-porodični argument na zaključnom mestu argumentacije?
Preporuke:
40
5
8 nedelja, 03 mart 2019 17:17
Balkanski savez
Država Srbija, ako misli na svoju budućnost i pokolenja, mora da uradi nešto što je uradila 1912. godine. Da se osnuje Balkanski vojni savez: Srbije, Crne Gore, S. Makedonije i Grčke i da se zajednički udari na drskog uljeza na ove prostore. Albanci su došli, bolje reći izbegli na Balkan iz područja između Crnog i Kaspijskog mora posle ratova između Hazara i Arapa. Naselili su ih na ostrvo Siciliju, odakle su kao najamni vojnici Romeje došli na Balkan i po završetku ratova se naselili na područje današnje Albanije. Odatle su se u potrazi za boljom zemljom za stočarstvo i zemljoradnju selili prema današnjem Kosovu. Dolaskom Turaka u XIV veku oni se šire po srpskoj zemlji. Kako njihove bolesne ambicije nemaju granice, jedini način njihovog obuzdavanja je da se vojnim savezom ovih država proteraju i vrate na svoju početnu teritoriju, iza Prokletija, ili, pre J. Cvijića, Trojanskih planina. Ovakvi kakvi su biće stalno faktor ometanja normalnog života ovih naroda na prostorima Balkanskog poluostrva.
Preporuke:
34
7
9 nedelja, 03 mart 2019 17:53
hm
Mislim da su obojica donekle u pravu.
Preporuke:
12
36
10 nedelja, 03 mart 2019 17:59
Dogodine u Prizrenu
Gospodin Časlav Koprivica je častan čovek a Mijatović je kukavičje jaje.

I kao što Bojan reče, nema druge na kraju krajeva, što je mačem uzeto mačem se i vraća!!!
Kraj.

Kosovo i Metohija su srce Srbije i Srba koji sebe i dalje doživljavaju kao Srbe!!!
Baogradžane tu ne računam i neka su takvi kakvi su,njihov problem.

Dogodine u Prizrenu
Preporuke:
66
7
11 nedelja, 03 mart 2019 18:02
@ Bojan "priština"
Vidi se da si "istoriju" učio kao podrepna muva Mire Marković, i lupetaš kao i ona u "pozdravima iz rusije"

Svi vi Mirine "patrijote" zanemarujete činjenicu da ste izdali sve Srbe na Balkanu i predali 130000 kvadratnih kilometara ali ste "kosovske patrijote"

Zaboravi ti i dve seobe Srba iz Južene i Stare Srbije kojima je Mirina Slobina i Brozova nacistička partija zabranila povratak, nego lupetaš o "dolasku" Srba iz "dianrskih krajeva" kao da ti je sam Broz predavao istoriju

Nisu šiptari Srpski problem nego naseljavanje i razmnožavenje Jožine, Mirine i Slobove fukare koja se tako nakotila te glasaju za Vučića, Dačića i Ššeelja ko nekad za Jožu, Miru i Slobu

Baš je interesantno pročitati koju istoriju pamte Mirine podrepne muve i slobova "srpska lista" koja je ne samo pljačkala Srbe 90tih nego omogućila šiptarima da naprave "oslobodilačku vojsku"
Preporuke:
33
148
12 nedelja, 03 mart 2019 18:29
Srbin iz UL
Rasturio ga Caslav
Preporuke:
46
12
13 nedelja, 03 mart 2019 19:06
Istina i neistina
@ (@ Bojan "priština")

Nije ispravno negirati pisanje "Bojana, Priština" u vezi sa naseljavanjem Srba i Crnogoraca na Kosovo i Metohiju posle Balkanskih ratova i Velikog rata. Kraljevina Srbija i SHS je naseljavala ljude iz Like, Hercegovine i Crne Gore na područje Kosmeta.
A istina je da je posle 1945. godine vlast DFJ (FNRJ) privremeno sprečavala povratak Srba i Crnogoraca na Kosovo i Metohiju. To su bili gradjani koji su napuštali Kosmet za vreme rata zbog progona od strane Albanaca u vreme kvislingške "Velike Albanije".
Današnja politika Srbije prema Kosovu i Metohiji je politika jedne vojno razoružane i moralno posrnule države. Jer su posle 5. oktobra sve garniture radile na istom zadatku. Da državu srozaju toliko da ne pomišlja da se služi silom za oslobadjanje Kosmeta od separatističkih vodja Albanaca i njihovih mentora i saveznika. Razni umni radnici su se stavili u službu takve politike. Kao predsednik SANU i neki članovi SANU kao scenarista filma "Ko to tamo peva?".
Preporuke:
34
4
14 nedelja, 03 mart 2019 19:14
Aleksandar Mihailović
Boško, bolje da ste ostali samo na prošlom tekstu jer Vi očigledno ne razlikujete privatnu svojinu od države i za Vas je normalno da u državi u kojoj je većina neko drugi, neka nacionalna manjina, da dobiju status naroda i državu, da se razgraniče. Onda, ako Vaše razmišljanje usvoje u Austriji, Nemačkoj i Americi dobićemo po pola Beča, Berlina i Čikaga, tamo gde su Srbi većina. Vaše razmišljanje uvodi Srbiju u nova razgraničavanja, sa drugim brojnim nacionalnim manjinama, što će Srbiju svesti na Kalemegdan, ako i tamo ne dosele migrante sa BI, namera je do 400.000, za koju godinu je milion i eto onda, po Vama, da se i sa njima razgraničavamo i da imaju svoju državu, Mesopotamiju recimo. Prodajom kuće, njive, vinograda,..ne prodaje se i deo države, a makar da u nekom delu nema uopšte Srba, to je i dalje Srbija. Zbog čega je to teško razumeti? Sve drugo znači zabranu svih migracija i potpuno zatvorene etničke granice. Zbog čega se Englezi i Amerikanci ne razgraniče na isti način i podignu granice?
Preporuke:
49
5
15 nedelja, 03 mart 2019 19:18
uzrok i posledice
Postoje kompromis ili cekanje da se ratom vrati oteto.Postoji i trece.Uzeti sto se moze dogovorom i cekati priliku za ostalo."Politika je vestina moguceg".Najgore je vecita polemiku sta je bolje a nista ne raditi na odluci uz stalne optuzbe ko je izdajica a ko patriota.Drzava mora da ima plan i treba korak po korak da ide po tom planu, bez obzira koja partija je na vlasti. U pitanju je nacionalni interes.To treba da naprave najumniji ljudi koje imamo,i naravno, da taj dugorocan plan treba da bude drzavna tajna.
Preporuke:
11
4
16 nedelja, 03 mart 2019 19:27
Bojan, Priština
@ Boško, ajde frustrirani sledbeniče Vuka Draškovića, zaobiđi me i svojega posla
Preporuke:
51
8
17 nedelja, 03 mart 2019 19:46
aleksandar
Jedno veliko bravo za Časlava Koprivicu, časnog, pravog srpskog intelektualca, kakvih je danas, nažalost, sve manje u Srba.
Mislim da bi Mijatoviću trebalo postaviti jedno logično pitanje.
Evo recimo iz tzv. "okruženja".
Republika Srpska predstavlja jednu kompaktnu teritoriju naseljenu sa oko 90 posto Srba.
Kako to da nijednom, ali nijednom "sarajevskom" muslimanskom intelektualcu ne pada na pamet da kao Mijatović predlaže genijalno "rešenje" da se muslimanska teritorija "razgraniči" od RS. Niti im pada na pamet "pitanje" šta će im teritorija sa toliko Srba. Ili, kako to nijednom hrvatskom intelektualcu nije svojevremeno palo na pamet da se razgraničava od Republike Srpske Krajine. Ili, kako to Špancima ne pada na pamet da se razgraničavaju od Katalonije, ako je to zapravo tako "genijalno" rešenje.
Mijatović kao i Vučić, uz mikroskopske razlike predlaže kapitulaciju, što je po definiciji za bilo koju državu i ozbiljan narod apsolutno neprihvatljivo.
Preporuke:
50
4
18 nedelja, 03 mart 2019 19:47
KoKobajaši
Dobro je što ste objavili ovu polemiku koja se vodi na sajtu STANjE STVARI jednom od retkih prosrpskih sajtova koji nisu stavljeni pod kontrolu režima i na kome pišu vrsni intelektualci. Na žalost u poslednje vreme, a posebno od početka narodnih protesta, na ovom sajtu se sistematski objavljuju “analize” kojima se bagatelizuju ovi protesti, traže se dlake u jajetu i vodi ostrašćena kampanja protiv protesta. U toj raboti prenjače, gle čuda, Slobodan Samardžić i Slobodan Antonić. Ovom poslednjem smeta što na protestima učestvuju neki Aleksandar Sekulović, Biljana Stojković i Duško Milinović. I dok na protestima učestvuju oni i njima slični - ovi čistunci proteste neće podržati. Ovakve tekstove podržava buljuk režimskih botova, kako komentarima, tako i lajkovima. Ovo pišem informacije radi i sa preporukom da se lično uverite u ovo čudo neviđeno. Neće da učestvuju, a onda se čude što neko drugi sa suprotnim stavovima učestvuje.
Preporuke:
31
10
19 nedelja, 03 mart 2019 19:58
aleksandar
I da, naravno, zaboravih da kažem.
Dogodine u Prizrenu, ako treba i za sto godina, i za dvesta, nebitno. Ratom, ako druga strana neće mirno.
Čekati ako treba beskrajno dugo, ali nikada "priznati", nikada odustati, nikada pokleknuti, ni za kakva obećanja "boljeg života". Držati to pitanje otvorenim, zamrznutim, dok ne pobedimo, dok se ne promene okolnosti.
Nije Amerika večna. Večna je samo Srbija.
Preporuke:
39
3
20 nedelja, 03 mart 2019 20:13
Golub
Gospoda skribomani se raspojasali, pa raspravljaju naširoko i bez potrebe. Sve piše u Ustavu.
Preporuke:
30
5
21 nedelja, 03 mart 2019 20:29
U cosak, Mijatovicu, stani pored Vucica, Draskovica, Cede Jovanovica!
Ovaj Mijatovic je jedan od miliona doktora nauka u Srbiji - a ne ume da razluci osnovne pojmove! Tako on misli da je srpski adut na Kosmetu (on, naravno, kaze Kosovo!) PRISUTNO stanovnistvo!? Dakle, za Mijatovica ne postoje PROTERANI, kao ni POBIJENI Srbi - cime pokazuje da misli apsolutno isto kao Vucic! Tj. sto su Siptari oteli, proterali, pobili - sve se to priznaje! Mijatovicu, nesreco vucicevska, kako si ti doktorirao, je li neko merio tvoju inteligenciju?! Upravo su proterani i pobijeni Srbi najvazniji srpski adut na Kosmetu - uz imovinska prava (a ogromna vecine imovine pripada srpskim firmama i gradjanima), i uz zemljisne knjige! Oko 60 posto Kosmeta pripadalo je Srbima - i to im se sve mora vratiti. A ti, Mijatovicu, zajedno sa Vucicem, Draskovicem i ostalim prodanim dusama, mozes da zavijas koliko hoces! Mozes ti da pricas sta hoces, ali je jasno kao dan - pripadas izdajnickoj, kapitulantskoj sorti. Gori sai od Vucica, Draskovica i slicnih - oni su bar otvoreno kvislinzi!
Preporuke:
36
5
22 nedelja, 03 mart 2019 20:39
Nema casti u takvih, Caslave!
Uvažavam časnu porodičnu tradiciju porodice Mijatović, ali bojim se – nadam se da će mi se oprostiti na izrazu – da uopšte nijeste razumjeli zavještanje svojih predaka.
Gospodin Koprivica, kao Crnoograc, uvazava porodicnu tradiciju Boska Mijatovica - koji, medjutim, tu tradiciju uopste ne uvazava! Odnosno, Bosko - isto kao jos jedan Bosko, Jaksic - misli da mu porodicna tradicija daje za pravo da Kosmet prepusti siptarskim koljacima! Ko ce se boriti sa divom Haradinajem, hajde da mu poklonimo Gazivode, Trepcu, srpske manastire, da zaboravimo proterane i pobijene Srbe, svu srpsku imovinu i imanja (60 posto Kosmeta pripada Srbima, po zemljisnim knjigama)! Poklanjaj ti svoje, Mijatovicu! Porodicnu tradiciju si ocito u korpu za smece bacio - ako ti je jos nesto ostalo, pokloni svom Ramusu! A Kosovo bolje da ne stavljas u svoja izdajnicka usta!
Preporuke:
38
3
23 nedelja, 03 mart 2019 20:58
Srbiju uništavaju fejk evropske vrednosti
A posle će vas šiptari bacati u more kao splićani. Vi ne shvatate kakav se rat vodi i ko ga vodi. Posle Sirijskog staljingrada vama izdajnicima ljubiteljima zapadnjačkog đavola se žuri da prodate u sred rata najsvetije vrednosti.
Preporuke:
39
3
24 nedelja, 03 mart 2019 21:24
tužno stanje stvari
Tužno je čitati kako jedan srpski intelektualac, Mijatović, ne može da shvati vrlo konkretna i istorijski potvrđena iskustva i činjenice koje mu iznosi drugi sudionik polemike, g. Koprivica. Umesto toga on razrađuje i pegla stavove i ideje jednog fudbalskog huligana koji u životu nije ništa pametno uradio i čije ideje mogu izazvati samo podsmeh i tugu. I dok te sulude i veoma opasne ideje izazivaju otpor kod svakog srpskog rodoljuba, kod Crkve i naroda, a veselje kod naših neprijatelja, da su uspeli tako šta da instaliraju Srbima, još uvek se nađe pokoji nazovi "umereni patriota" rajinskog mentaliteta koji nam dokazuje da Srbi treba da budu zadovoljni mrvicama koje nam moćni "zapadni prijatelji" udele srpskom narodu.
Preporuke:
37
4
25 nedelja, 03 mart 2019 21:50
Turas
Boško Mijatović nije jedini "intelektualac" koji ovako misli u Srbiji (neka mi oproste iskreni intelektualci kojih hvala Bogu još ima , i biće ih u Srbiji . Po meni ovde nema polemike . Imamo jednog Koprivicu koji sa ponosom i pravednošću , iskonskom zastupa ustavnu celovitost Srbije . I sa druge strane jednog "polemičara" (bar on tako misli)koji sa svojim defetizmom krije očitu izdaju . Ja sam kao i mnogi u Srbiji zapanjen (toga nisam sreo među rvatima)lakoćom izdajstva srbskih "učenjaka"sopstvene zemlje ! Zato me i na čude "uspesi" na političkom planu Vučića i kamarile oko njega . Da li smo mi Srbi - u tolikoj meri - skloni izdaji ili je to neko prokletstvo ? Strašno je da neko može tako glupo da poveruje , da kada pristane na "razgraničenje" , da će da zaustavi rasturanje Srbije ? Taj može biti samo IZDAJNIK !
Preporuke:
37
2
26 nedelja, 03 mart 2019 22:00
Za "Stanje stvari"
Poslednji popis stanovništva Srbije u sklopu popisa stanovništva SFRJ izvršen je 1991. godine. Šiptari su bojkotovali popis tako da je izvršena procena njihovog broja na 1.684.000 s tim da je ukupan broj stanovnika na KiM procenjen na 1.954.000 što znači da je Srba i ostalih (Crnogoraca, Roma...) bilo 268.000.
Tokom napada na Srbiju 1999. i kasnije, bez ikakvih argumenata je strana javnost navodila podatak o dva miliona Šiptara na KiM.
Preporuke:
22
1
27 nedelja, 03 mart 2019 22:13
Turas
@ nedelja, 03 mart 2019 15:42 Bojan, Priština3 Sasvim si u pravu Bojane . Moj otac je pre rata živeo na Kosmetu . Ja sam takođe jedan period u titino doba proveo u Uroševcu . Zato i znam da si u pravu , kada kažeš mi ili oni . Ne zato što mi tako želimo , već je to njihov vekovni cilj. Mi Srbi smo često maliciozni kada druge kritikujemo . Skloni smo nekakvom "razumevanju"kome tu nema mesta . Nažlost , eto gde smo !
Preporuke:
23
1
28 nedelja, 03 mart 2019 22:15
Zvonimir Bgd
Pogrešno ste, g. Mijatoviću, shvatili časnu srpsku prošlost u kojoj su učestvovali časni preci

Poznavanje časne srpske prošlosti i slobodarskih podviga naših predaka ne pomažu mnogo u sadašnjosti. Jer, ovde se radi o uznapredovaloj promeni slobodarske svesti koja je bila centralno mesto našeg srpskog identiteta po čemu smo se razlikovali od okolnih naroda.
Srbija naših predaka je slobodu i državu stavljala ispred ličnih profita i šarene laže o mirnom i komotnom životu u kolaboraciji i podaništvu. Srbija naše generacije je obrnula redosled, zapravo gurnula slobodarstvo u red "nepotrebnih i skupih" vrednosnih kategorija.
Za ovakav sunovrat srpskog etnosa i etosa, jednu od glavnih odgovornosti nosi tzv.elitni deo srpstva, intelektualci i političari.
Savremeni istoričari revizionisti nas podučavaju kako je borba protiv silnika i okupatora bila "ludost", a kvislinge i kolaboracioniste okupatora uzdižu na pijedestal "mudraca" i "srpskih majki".
Posledice gledamo...
Preporuke:
31
7
29 nedelja, 03 mart 2019 22:16
Elevat - 1
Radi se o jednoj, od brojnih jalovih rasprava na internetu, a za koje čitalac ne zna čemu služe!?
Niko se ne bavi suštinom, istorijom problema! Kako je sveta srpska zemlja Kosovo i Metohija, kolevka srpske državnosti i duhovnosti, došla u današnju tešku situaciju? Izuzev jednog čitaoca koji je prvi pomenuo bit, a deca komunizma, koje ne zanima bilo šta srpsko, što i dandanas vladaju Srbijom i Srbima, neće da znaju ni noviju a kamoli srpsku istoriju u zadnjih 500 i više godina. Neće da prihvate istorijsku odgovornost ideoloških crvenih predaka za nastalo stanje na KiM? Dok se drugi narodi opravdano pozivaju na istorijsko pravo i pravdu, međunarodne propise, naši odnarođeni političari i veći deo inteligencije nisu u stanju da održe tematske okrugle stolove, pristojne rasprave gde bi se raspravljalo o suštini problema u vezi KiM. Gde bi se mogle usvojiti nacionalne smernice i strategija za izlazak iz postojećeg teškog stanja.
Preporuke:
29
3
30 nedelja, 03 mart 2019 22:17
Elevat - 2
Namerno se javnosti izbegava da se objavi sumorna činjenice da na KiM, u SFRJ, nije bilo urednih popisa stanovništva. Javnosti su, pro foro eksterno, prezentirane statističke procene umesto stvarnog broja Albanca na KiM! Ovim podlim, komunističkim činom nikada nisu napravljene Popisne kućne liste albanskih domaćinstava. Da bi se time uljezi proterali odakle su i došli. U Albaniju! Planski je rađeno da većinski albanski uljezi ne bi plaćali poreze, komunalije i dr. dažbine državi Srbiji! Cinično se omogućila, od neprijatelja Srba i srpstva, planirana prikrivena, vremenom, demografska neravnoteža na KiM! U korist Albanaca! Uglavnom ilegalnih imigranata iz Albanije!
Preporuke:
33
2
31 nedelja, 03 mart 2019 22:28
"Panter"
Da bi polemika bila smislena mora postojati zajednički korpus prethodnih pojmova. Za B.M. su Albanci na KiM "drugi narod". Za međunarodno pravo oni su državljani Srbije kao što su Bavarci, Prusi, Saksonci državljani Nemačke, Bretonci, Korzikanci, Normanđani, Savoajari državljani Francuske a
Škoti, Velšani, Irci, Englezi državljani Velike Britanije.
Ako je već do "donkihotizma" treba podsetiti da su apsolutno sve evropske države ne samo nacionalno već i rasno heterogene. To je posledica kako vekovnih ratova i menjanja granica između današnjih evropskih država tako i njihove kolonijalne prošlosti. Ne zna se tačno koliko u Francuskoj ima "francuskih Francuza" jer je takvo izjašnjavanje zabranjeno, a koliko Nemaca iz Alzasa i Lorene, Italijana iz Savoje, Alžiraca, Marokanaca, Tunižana...ali svi su oni državljani Francuske i svaki pokušaj recimo Nemaca, francuskih državljana iz Alzasa i Lorene, da se razgraniče sa "francuskim Francuzima" bi bio surovo ugušen.
Preporuke:
17
2
32 nedelja, 03 mart 2019 22:32
pravo i sila
Rastavi ga Časlav Koprivica na proste činioce, očita mu lekciju tiho i smireno. Više od toga, održa mu seminar a ne samo jednu lekciju.

Koprivice su, koliko znam iz Srpske Hercegovine a mogu biti i s druge strane srpsko srpske granice (sever Crne Gore).
Preporuke:
26
4
33 nedelja, 03 mart 2019 22:46
Ujka Vasa
Albanci su nacionalna manjina u Srbiji. Ako im se ne dopada život sa Srbima mogu da odu u svoju nacionalnu državu Albaniju. Nijedna država u svetu ne dopušta da nacionalne manjine stvaraju svoje države na njihovoj teritoriji. Čitavi narodi kao Kurdi, Baski, Katalonci nemaju uopšte svoje države pa im međunarodna zajednica ipak ne dopušta da stvore svoje posebne nacionalne države samo Šiptari sa Kosova treba da imaju dve države.
Preporuke:
31
1
34 nedelja, 03 mart 2019 22:56
Zvonimir Bgd
Možda će povodom ove debate biti interesantno pročitati jedan pasus napisan od danas (ponovo) uvaženog srpskog pravnika, nekadašnjeg predsednika Srpskog kulturnog kluba. Ono što je pisao bilo je karakteristično za vreme u kojem je živeo, ali je vrlo indikativno i danas. On piše ovako:
Pitanje o postanku države nije pravno pitanje, već faktičko. O načinu kako države postaju, nisu propisana nikakva pravila, niti je ustanovljena neka vlast koja će paziti da se države stvaraju po tim pravilima... Neki viši pravni poredak od državnoga i neka viša vlast od državne, nisu mogućni u današnje vreme suverenih država. Za postojanje države traži se samo jedno, a to je 'svršen čin'. Glavno je da država faktički postoji; kakvim se putem došlo do toga rezultata, sasvim je sporedno. Čim JEDNA ZAJEDNICA PRITISNE JEDAN DEO ZEMLjIŠTA KAO SVOJ, ČIM ORGANIZUJE SVOJU VLAST NA NjEMU, ona postaje državom.

To su reči Slobodana Jovanovića, a citirane su iz njegove knjige "O državi", str.30,31.
Preporuke:
87
106
35 ponedeljak, 04 mart 2019 03:22
Zvonimire, budi jasniji!
Čim JEDNA ZAJEDNICA PRITISNE JEDAN DEO ZEMLjIŠTA KAO SVOJ, ČIM ORGANIZUJE SVOJU VLAST NA NjEMU, ona postaje državom.

To su reči Slobodana Jovanovića, a citirane su iz njegove knjige "O državi", str.30,31.
Preporuči komentar:
83
87

Zvonimir iz Beograda poslao je ovaj komentar, gde navodi sta je pisao Slobodan Jovanovic - ali ne kaze sta on sam o tome misli! Pretpostavljam da je hteo reci kako su Srbi i onomad bili vrlo kolebljivi sto se tice njihovog drzavnog i nacionalnog prava - sto svakako jesu, cim su se udruzili sa svojim autro-ugarskim muciteljima, Hrvatima i Slovencima, pa im cak i ugadjali! Pazite sad - najednom 83 preporuke za ovaj komentar, negativnih 87! Brojevi daleko nadmasuju ranije ocene, pa je jasno da su na delu botovi! I to se podelili - jedni daju za pravo Siptartima da se sire na tudjem, drugi toboze ne vole S.Jovanovica! Unosenje zabune jasno pokazuje kakve ce metode primenjivati kvisling Vucic u pokusaju da srpsko Kosovo na dlanu ponudi siptarskim koljacima!
Preporuke:
15
3
36 ponedeljak, 04 mart 2019 03:29
O državi
Glupo je u vanvremenskoj knjizi, kao i u sličnim Makijavelijevim iz 16. v., danas nalaziti ikakvo uporište. Knjiga "O državi" pisana je u vreme kada nisu postojale naddržavne organizacije poput današnjih UN. Onda je postojala Liga naroda a koja je imala daleko manje ingerencija od današnjih UN. S. Jovanović u tadašnjem međunarodno-pravnom kontekstu, pre 2. SR, implicite polazi od svršenog čina kao posledice nekakve sile naroda, a ne druge države, konkretno u našem slučaju agresije država NATO pakta, u zauzimanju i okupaciji teritorije tuđe države. Ako vlasnik tog prostora, Republika Srbija u našem slučaju, to dopusti? RS se uspešno oduprla otvorenoj agresiji NATO pakta! Srbija uprkos ovdašnjim srbofobnim zadojenim crvendaćima neće priznati oduzimanje KiM! U Rezoluciji 1244, Ustavu RS jasno stoji da je KiM i dalje u sastavu RS! Bilo ga nekom krivo i nemilo Srbija se i dalje s punim pravom pita za deo svoje države! Ostali ste dosledni u antisrpskim namerama!
Preporuke:
20
2
37 ponedeljak, 04 mart 2019 09:00
Vlada1 @BojanPriština
U trećem komentaru si objasnio.Ovo je sukob dve etničke grupe lišen bilo kakvog drzavnog ili ideološkog razloga.Ja bih čak dopunio - i kada bi satrli sve Srbe na Kosovu i Metohiji,izbrisali tragove srpstva,zakoruzili "drzavnost" Kosova oni se ne bi smirili već bi išli na sever.To neprijateljstvo je prirodno kao neprijateljstvo germanskog i slovenskog faktora.Postalo je ELEMENT DUGOG TRAJANJA i nece se promeniti.
Njihovo ponašanje je konstanta od 17. veka.Ono čak nije deo samo nase i njihove istorije vec neko ko baci pogled na medjunarodnu politiku tog vremena ne moze da ne primeti to jer je tadasnja "medjunarodna zajednica" vise puta reagovala i trazila od Turske da ih umiri i obezbedi sigurnost Srbima (ali i Bugarima i Grcimrco posle Kritske krize i grcko- turskog rata 20000 Šiptara je odbilo da vrati turcima oruzje i priklhucilo se Kačacima i udarilo na Srbe na severu Albanije...
Preporuke:
10
0
38 ponedeljak, 04 mart 2019 09:15
Vlada2@Bojan Pričtina
...I to traje.Kad Evropa pritisne Tursku ,smire se pa iz početka.Vec kad Beč počne da ih gura (kraj 19. veka) postaje neizdrzivo.Kulminira upadom u Vucitrn (u toj fazi vec su zagazili na KiM) pa su čak ubili ruskog konzula u Mitrovici (?!) jer je alarmirao evropsku javnost.
Postoji kontinuitet,bez obzira na sile zastitnice - oni namere ne menjaju.
Kod Aleksandra Kačaci opet,pa Balisti,pa Marksisti i Lenjinisti,pa OVK...Bice i demokrate,ekolozi,antiglobalisti,biće šta bilo ali će uvek nastaviti po svome.
Bez obzira na drzavna pitanja,bez obzira na svetska desavanja mi KAO ETNIČKA ZAJEDNICA moramo da se ponašamo i zauzimamo stav da su TRAJNA OPASNOST po naš opstanak.
Preporuke:
9
1
39 ponedeljak, 04 mart 2019 09:40
zaobilaženje istine
@Istina i neistina
Nije ispravno negirati pisanje "Bojana, Priština" u vezi sa naseljavanjem Srba i Crnogoraca na Kosovo i Metohiju posle Balkanskih ratova i Velikog rata. Kraljevina Srbija i SHS je naseljavala ljude iz Like, Hercegovine i Crne Gore na područje Kosmeta.

U istom periodu [između dva rata] na Kosovo i Metohiju je naseljeno 11.383 porodica sa 53.884 člana, najvećim delom iz krševitih i neplodnih krajeva Kraljevine. Najviše porodica je stiglo iz Crne Gore – 6.513, zatim iz Srbije – 4.387, Bosne i Hercegovine – 1.943, Hrvatske – 554, Vojvodine – 172, Makedonije – 16 i Kosova i Metohije – 172.
http://bit.ly/2tyYsAJ
Preporuke:
3
3
40 ponedeljak, 04 mart 2019 10:17
Vlada3@Bojan Pričtina
Već kada je Banat u pitanju Bojane nisi u oitpunosti u pravu.
To što se desilo sa Banatom je splet ratnih okolnosi.Nasa losa pozicija primorala je Ruse i Francuze da stave svoj potpis na Londonski ugovor.Na nasu nesrecu Rusi su "ispali iz igre" ali srecom Francuzi su uspeli da preveslaju Engleze i onda su krenuli u "kontrolu štete".U Banat smo "upali" pa su Francuzi bili kao "plavi šlemovi" i na kraju je doneto resenje da "koliko Rumuna ostane u Srbiji ,toliko Srba u Rumuniji" - francuska komisija je uvazila nase zahteve u potpunosti kada je u pitanju vojno- bezbednosni polozaj Beograda (Rumuni su kao trazili Pancevo)...itd.Uzet je u obzir istorijski,vojni i etnički razlog.Nije Banat problematičan bio - nevolja je sa Dalmacijom ispala (sto je kasnije uslovilo antijugoslovensku politiku Italije).
Preporuke:
11
1
41 ponedeljak, 04 mart 2019 12:36
Vlada
Iako je izneo neke opravdane zamerke "srpskim radikalnim nacionalistima" Mijatović greši iz najmanje dva razloga.Prvi je "realno stanje na terenu" .Zaboravlja da je kroz istoriju pokazano da je tzv. realno stanje SAMO TRENUTAK.Kako je to @Bojan primetio ,to realno stanje nije bilo tako pre 100,200,300 godina.Ono je tada bilo PLAN.Aminovanjem realnog stanja kao TRAJNE KATEGORIJE se ne samo odaje priznanje onome sta su radili vec se pokazuje odredjeno neznanje kada su u pitanju drustveno- politicki procesi ali i ljudska sustina.Livada bi ostala livada da nema plana da domacin sazida kucu,ostali bi u kamenom dobu da svi nisu imali plan.
I opet ,rukovodeci se tom logilkom o TRAJNOJ situaciji on predlaze ,naravno TRAJNO resenje.Trajnog resenja nema.Nikada.Bojim se da su i oni koji se zalazu za "zamrznuto resenje" skloni (mozda ne deklarativno ali u praksi) da to svoje resenje (sa kojim se slazem) takodje skapiraju kao "gotovu stvar" a ne predah od 1 sekunde u borbi.Tome smo skloni.
Preporuke:
4
2
42 ponedeljak, 04 mart 2019 12:47
Vlada
(nastavak)Ta nasa mana se pokazala kobna po nas u novijoj istoriji.Izgines,stvoriš drzavu ,sedneš i kazeš -"gotovo". Pa nije gotovo,jer u trenutku kada si ti ostbario jedan svoj plan njih 100 je isplaniralo neke svoje i velio pitanje je "gde si ti" u njihovim planovima.Primer ,1918 ,pa Dejton - nije se osušilo mastilo na ugovoru poceli su da ga buse.
Nema penzije - svaki dan moraš da se boriš za koru hleba i slobodu.Zivot jednog čoveka,naroda ,drustva je proces a ne nešto statično.Ukoliko resenje za Kosovo ne gledamo tako trazicemo uskotro resenje za Niš umesto za Skadar.Takav je zivot.
Preporuke:
6
2
43 ponedeljak, 04 mart 2019 14:13
Bojan, Priština
@Vlada

Slažemo se u potpunosti.

Sve što sam napisao nisu neka moja puka predviđanja.
Godinama unazad redovno čitam albansku štampu, Koha ditore, Bota sot, Zeri idr, neverovatno je da ne prođe nekoliko dana a da ne osvane neki tekst u kojem oni potpaljuju javnost sa istorijskim pričama kako je srpska vojska njih isterala iz Blaca, Toplice, jablanice

Neverovatno je koliko tim lažima filuju da oni i sami počinju da veruju da je to istina.
Da se razumemo, to je tada bio prostor otomanskog carstva i oni jesu živeli u nekom malom procentu čak zauzeli i po koje selo zapustelo nakon seoba, ali daleko od toga da je to bila njihova zemlja kako oni sebe zaluđuju.

E sad, oni ne znaju da li će im neki novi otomani, Hitler ili NATO dati priliku da na jugu Srbije Srbima čine zlo kao na Kosmetu, ali ako je dobiju, biće već mentalno pripremljeni i orni da nemaju prigovor savesti jer vraćaju teritorije svoje "prirodne Albanije"

Nažalost, o tome kod nas se nema pojma
Preporuke:
11
3
44 ponedeljak, 04 mart 2019 14:30
Bojan, Priština
Nadalje, šiptari su sebi kao nacionalnu misiju postavili širenje na račun slovenskog faktora.

Prvo jer je ovo najbolje podneblje na planeti, pa lepe zemlje pod suncem nikad dosta, drugo što je zemlja veća to je i jača i sa tim i jača brana za narod unutar nje, pa su tako da im se do juče pojačan natalitet odgovarao u tom pravcu.

Ako napravimo paralelu, zna se kakvi su Hrvati srbožderi, pa opet u ZG živi 30 000 Srba, u Splitu takođe nekoliko žiljada, uz mimikrije ali živi.

Dok na Kosovu, ima na ju tubu videa poput "Kosovo can you imagine" gde se pokazuje da oni čak po jednom preostalom starom bračnom paru u Uroševcu ili Prištini ne daju da žive, drže ih kao u logoru da ne mogu iz dvorišta koje kamenuju, slično je i s tri starice u Đakovici.

Znači, to su nam takvi mrzitelji na pragu koji vrebaju svaku priliku da se ozbiljno, ozbiljno moramo pozabaviti njima ili će nam nove generacije srpčića patiti i krvaviriti od njih, za šta ćemo krivicu snositi svi.
Preporuke:
10
1
45 ponedeljak, 04 mart 2019 14:39
Prepotentno neznanje
Ovaj Bojan, navodno iz Prištine, sličan slučajnom Srbinu, ni reči ne napisa o brojnim seobama, u suštini proterivanju Srba sa prostora današnjeg KiM!? Niko nije išao u seobe zbog dobra u kojem je živeo. Naprotiv, postojala je pored otvorene, brutalne represije tursko-šiptarskog zuluma prema Srbima i ona "nevidljiva", perfidna presija. Slična ovoj današnjoj koju, uz aminovanje stranih mentora zla, slično komunistima, čine šiptarski razbojnici u tamošnjoj nazovi vlasti. Prema istraživanjima i studijama sa KiM je u demografskim projekcijama budućeg broja stanovnika oterano bar nekoliko miliona Srba! Najveći broj njih je dospeo van prostora današnje Srbije. Najviše u Mađarsku, Carsku Rusiju, Austriju, Rumuniji i dr.. Vremenom je asimilacija učinila svoje tako da su ti nesrećni, proterani Srbi danas tamo ostali samo u tragovima. Niko da se seti ozbiljnih, dokumentovanih radova Miloša Milojevića i stranih naučnika s kraja 19. v. na KiM?
Preporuke:
8
3
46 ponedeljak, 04 mart 2019 23:35
Zvonimir Bgd
@ Zvonimire, budi jasniji!

Napisali ste izvrstan komentar mog komentara i hvala vam na tome. Dobro ste protumačili poentu mog stava u vezi sa promašajima naše elite koji su vidljivi kroz vreme u kontinuitetu. Nemam šta da dodam. I sam sam se iznenadio videvši toliko reakcija, ali jesam ostao nedorečen, uglavnom zbog nedostatka prostora.
Pozdrav!
Preporuke:
0
0
47 utorak, 05 mart 2019 01:51
smokvin list,ili,niko nema sto Srbin ima...
Sto mijatovic uopste polemise?...stavovi druge neoliberalne,titove Srbije su poznati...
vidi se da je zapadni covek,a verovatno mu je i nato blizak...ni pomena nato agresije, od 'srboljuba-rodoljuba' mijatovica...on je iznad toga,...u sferi cistoga duha i 'genijalnih' ideja...
istorijska dimenzija KiM za Srbe,njemu nije bliska...ali prica o bdp mu je 'ubedljiva' za nize razrede osnovne skole...kada bi u bdp bilo sve SSSR nebi mogao dobiti rat protiv Hitlerove nemacke...u ratu jos ponesto je vazno.
--------------------------
pomenuvsi iznose vojnih budzeta, 'zaboravio' je da objasni cemu trosenje tolikih sredstava na oruzje,nuklearno pre svega??? za rat,zar ne ? ...
cini se da jedan takav 'genije' ne vidi nato pripreme za ...nesto krupno,... a sta bi to moglo biti? nije tesko naslutiti.
Preporuke:
4
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner