Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Pohvala starom kalendaru - i zašto je od svih verskih kalendara samo Julijanski predmet poruge i pritiska da se "koriguje"

Komentari (341) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 06 januar 2019 17:41
Maki
Svaka čast! Odličan tekst koji smo dugo čekali.
Preporuke:
169
14
2 nedelja, 06 januar 2019 18:27
Dokle smo došli, da opet...
Jedno veliko hvala za ovaj tekst.
Preporuke:
150
14
3 nedelja, 06 januar 2019 19:15
serpska sarma, a mož i pasulj
Dobar tekst gosn Nikola!
Preporuke:
129
15
4 nedelja, 06 januar 2019 19:24
svaka čast
Fantastičan tekst. I to baš za Badnje veče. Bravo za NSPM i autora.
Preporuke:
152
12
5 nedelja, 06 januar 2019 20:13
bolesna nacija
Ovo je kad je g. Tanasić najbolji! Čestitke za tekst, prava stvar u pravo vreme!

Razloge za napade na naš pravoslavni kalendar treba tražiti u komunistički odgojenim generacijama - istinskim novojanjičarima - koji po definiciji mrze sve što je srpsko. Srpsku kulturu, jezik, crkvu, istoriju, običaje, ćirilicu ...

Većina onoga što je g. Tanasić rekao može se primeniti i na ćirilicu. Oni koji mrze pravoslavni kalendar, mrze i ćirilicu. A ona je dobra, jako dobra, i opstaje i pod jakim udarcima nosilaca i naslednika komunističke ideologije.
Veoma je čudno i, na neki način, potresno (jer je bolesno, potpuno iščašeno) gledati kako Srbi masovno čestitaju jedni drugima crkvene praznike na društvenim mrežama - latinicom!
Preporuke:
126
13
6 nedelja, 06 januar 2019 20:47
milan
Bravo ,zaista otrežnjujuće za sve novotare
Preporuke:
102
10
7 nedelja, 06 januar 2019 21:01
Zoran
Julijanski kalendar je astronomski neprecizan: 2100. godine pa nadalje Bozic ce padati na 8. januar. Nas astronom Milutin Milankovic predlozio je pocetkom 20-tih godina proslog veka precizniji kalendar (I Gregorijanski je neprecizan, ali malo manje nego Julijanski pa ima i prestupne godine ali je ta korekcija samo delimicna) sto narod nije prihvatio.
Moze da ostane i dalje Julijanski kalendar u upotrebi u crkvi samo svi treba da budemo svesni cemu astronomski neprecizan kalendar vodi, pa ako je to OK, idemo dalje kao i do sada.
Preporuke:
26
113
8 nedelja, 06 januar 2019 21:15
Stefan Đuričković
Svaka čast!
Preporuke:
73
7
9 nedelja, 06 januar 2019 21:28
Gledač
Sve one koji koriste novi kalendar ova stvar ni najmanje ne zanima. Nikog. Ovo je pitanje za vernike SPC i oni njime treba da se bave. Ako može bez upetljavanja ostalih u svoje unutrašnje stvari. I drugi su imali i rođenja i krštenja i po starom i po novom kalendaru. Nisu oni koji još uvek u crkvama koriste stari ništa specijalni po tome. Ili pisac misli da se za ovaj narod sve već desilo po starom a po novom ili onom svetovnom ništa više nije važno?
Ja nikad nisam čuo da vernik neke druge crkve traži da SPC promeni kalendar. Što bi se time bavio? Sve priče o tome dolaze od ljudi koji su ili vernici SPC ili Srbi koji žive ovde.
Preporuke:
19
87
10 nedelja, 06 januar 2019 23:42
Aleksa
Bravo za tekst Nikola!

Komunistički napad na srpsko pravoslavlje je kao posledicu neretko imao presecanje veze sa precima u održavanju običaja.
Koga su Britanci i Amerikanci postavili sada u Beogradu? One kojima je cilj da se preseče, jednom za svagda, ta veza.
Preventivna anatema bi lepo rešila sve.
Preporuke:
77
5
11 nedelja, 06 januar 2019 23:43
Spiridon
Dakle na prvom mestu, ovde se očigledno forsira priča kako je ljubav prema Julijanskom kalendaru mera rodoljublja, privrženosti Rusiji, odnosno otpora prema katoličko-protestantskom Zapadu a da se namerno potura pod tepih ista ona Grčka, od koje je Srbija i dobila hrišćanstvo u upravo u tom obliku, samo kad su se oni Romejima voleli zvati.
Pod dva, nije u pitanju jedino Vidovdan već bukvalno svi verski tj crkveni praznici, sem Uskrsa, koji su u suštini samo prekomponovani stari paganski praznici, kojima je dato novo značenje, a svi ti predhrišćanski praznici su u suštini bili manje više solarni, i obeležavali određene tačke u godini, od Božića, preko Đurđevdana, Ivanjdana, Ilindana itd
Pod tri, imam neki utisak da priča o konzumerizmu Zapada sa pratećim delom oko Koka-Kole ne idu u istu rečenicu sa glorifikovanjem holivuskog bofla na teme Supermena, Betmena ili Zvezdanih ratova, odnosno mnogo više bih cenio konzistentnost uverenja, umesto priče danas jedno a sutra nešto potpuno drugo...
Preporuke:
24
105
12 nedelja, 06 januar 2019 23:47
Spiridon
Odličan je tekst, jer što-no-se-kaže udara u tanke žice i to na badnje veče, što mu daje tu jednu svečarsku notu. Mnogo lepo piše gdin Tanasić, vrhunski takoreći, jer odmah se vidi kako je svoj na svome u tim tradicionalnim vodama. Vidiš ti to, znači oni što nisu za Julijanski kalendar oni mu dođu znači autošovinistički jedan ološ i te jedne sluge Zapada, što ‘oće da se konzumerizuju, da to voli Koka-Kolu i filmove o Supermenu. Ne stani, Koka-Kola ne valja ali Supermen i onaj Dart Vejder to već valjda može, nešto kao što valjda da se neumereno konzumira alkohol na krsnim slavama što-no usred Božićnoga posta upadnu, čisto da se pokaže Zapadu ko je tu zaostao a ko zastranio u taj konzumerizam. Tako da braćo mila, samo Julijanski kalendar Srbina spašava, pa čak i ako svi usvoje Milankovićev kalendar, ja mislim takođe da ta razlika od dve nedelje mora da ostane, ako ni zbog čega drugog a ono čisto u inat tim protestantsko-katoličkim jereticima, što-no su u konzumerizmu ogrezli...
Preporuke:
26
104
13 ponedeljak, 07 januar 2019 00:46
Herodot
Spiridone, molim Boga da ti bar za Božić da razuma i maneš se svojih autošovinističkih mantri!
Preporuke:
102
14
14 ponedeljak, 07 januar 2019 01:05
R.P.F.
Lepo je Spiridon napisao. Smisao Bozica se u pocetku odnosio na obelezavanje zimske kratkodnevnice. Pitanje je da li se insistiranjem na Julijanskom kalendaru prenebegava ta cinjenica, odnosno da li se odrzava prvobitni duh praznika
Preporuke:
16
80
15 ponedeljak, 07 januar 2019 01:11
Bojan, Priština
Prebacivši“ praznovanje Božića iza međunarodne Nove godine – još jednog besmislenog i konzumerističkog sekularnog praznika, ovaj kalendar je omogućio Novoj godini da služi kao „gromobran“ za maniju kupovine, raskalašno i neumereno slavlje, pretprazničnu groznicu i svu agresiju i frustracije koje nosi sa sobom. Zahvaljujući Starom kalendaru, umesto za Božić, sve ono što je inače neumereno, sekularno, i nehrišćansko u međunarodnom Božiću, u Srbiji i Rusiji se vezuje za Novu godinu, uključujući tu i navedene negativne pojave, ali i radosnu, ali nehrišćansku detinju romantiku Deda mraza, kićenja jelke, razmene poklona i sl

Odličan tekst i odlično nametnuta tema za razmišljanje.

Iskreno, nisam ja nisam ni čuo da neko relevantan nameće temu prelaska na katolički kalendar. Za Slučajne Srbe znam da to hoće i bez da sam ih čuo ali o njima i ne razmipljamm kao o nekom uticajnom faktoru kada se o ovoj temi radi.
Preporuke:
53
7
16 ponedeljak, 07 januar 2019 01:15
KIKI
Spiridon, tebi odgovor

Tebi ništa srpsko ne valja, tebi ne valja kako mi Srbi slavimo Božić. Pa ti više voliš katolike, zato nikada nisi rekao ŽIVELO PRAVOSLAVLjE i ŽIVEO PUTIN. Nikada nisi nekom političaru rekao BRAVO i ŽIVEO, ŽIVEO, ŽIVEO. Tebi ništa ne valja a posebno mi Srbi. Poštujem što si ateista ali poštuj i ti nas pravoslavce. Poštuj druge komentatore Mikija i ostale.
Preporuke:
61
13
17 ponedeljak, 07 januar 2019 01:24
Ah
Odličan tekst. Svake godine o Božiću krene kuknjava u nemeckom Bljucu o "kašnjenju za Evropom i svetom" jelte a iza svega se krije stara namera unijaćenja.
Zato i da nema nijednog drugog razloga da se zadrži Julijanski kalendar ne da ga treba zadržati u crkvi već ga vratiti i u državi. Ne to ništa neće smetati u odnosima sa svetom. Kao što svako ima svoje vremenske zone ne bi bilo nikakvih problema da ima i svoje računanje vremena koje se uostalom lako preračunava.
Preporuke:
65
8
18 ponedeljak, 07 januar 2019 01:36
Bya-Bya
nedelja, 06 januar 2019 22:43
@Spiridon

Vaskrsenje je isto dosta starije od hrišćanstva, pa me čudi da sveznajući Spiridon to ne zna.
Tako da je Božić nakačen na solarni kalendar i kratkodnevnicu, a Vaskrs na lunarni kalendar i kretanje Venere.
Sunce i Mesec su ta dualna kombinacija koja se u stvari slavi.
SPC je prelazak na savremeno računanje vremena prihvatila još pre 80-90 godina, i direktno je uticala na mnoge pravoslavne crkve da prihvate savremeno računanje vremena, a onda jednostavno pogazila ono što je potpisala. Najprimitivnija stvar vezana za uvlačenje bivšim saradnicima udbe u mantijama je vezano za Dan državnosti, umesto da ga slavimo 02.02. kako mu dolikuje mi smo dobili falsifikovani dan državnosti 15.02.
Preporuke:
25
8
19 ponedeljak, 07 januar 2019 02:25
MC
Drago mi je što su dve činjenice ovde potvrđene:
- velika većina današnjih hrišćanskih praznika izvorno nema nikakve veze sa hrišćanstvom, već su preuzeti iz prethrišćanskog vremena, odnosno iz staroslovenske vere u našem slučaju, a koja je uvredljivo u tekstu naziva paganskom.
- tačnije je početkom godine posmatrati kratkodnevicu koja je izvorno i predstavljala božić, pa je božićem počinjala nova godina, nego 1.1. bilo po gregorijanskom, julijanskom ili Milankovićevom kalendaru.
Preporuke:
17
30
20 ponedeljak, 07 januar 2019 02:46
Mir Božji, Hristos se rodi!
Ne, braćo i sestre, ovo nije samo tekst, već disertacija nad kojim se vredi zamisliti. SPC bi je morala prevesti na sve jezike i uputiti širom sveta. Jer, duboki smisao je spajanje u uvažavanju, dakle hristjanizam (čovekoljublje).

Lično bih se smatrao privilegovanim ako bi mi bilo dato da prevedem (naravno besplatno) na jezik koji poznajem.
Preporuke:
41
5
21 ponedeljak, 07 januar 2019 03:12
Micika
Odličan text ! Hvala autoru.
Preporuke:
31
6
22 ponedeljak, 07 januar 2019 07:41
Spiridon
@ Herodot
Spiridone, molim Boga da ti bar za Božić da razuma i maneš se svojih autošovinističkih mantri!
Zdravo druže Herodote, ili što se kaže u mom selu, pomaže Bog - Hristos se rodi. Izvinjavam se zaista ako vam je moj izlaganje zazvučalo kao da nije na partijskoj... hoću reći, na toj jednoj rodoljubivo-bogougodnoj liniji ali avaj tek sam sinoć video ovaj prelepi tekst gdina Tanasića.
Elem, samo sam podsetio da priča o Julijanskom kalendaru slabo da ide sa pevanjem Hej Sloveni a još manje sa glorifikovanjem Supermena. Takođe pozvah da se ne pije za vreme Božićnoga posta ako je već taj post borba protiv konzumerizma kao što to reče gdin Tanasić, ili je konzumiranje alkohola isključeno iz te borbe, više sam se zbunio. Isto tako vas sve podsetih da ne zaboravite šta je smisao tog badnjaka i te česnice u vašim domovima, i na kraju ili bolje reći na početku, samo se setih naše braće Grka i na to da se oni mnogo više drže tradicije i običaja, a da im u tome ništa ne smeta kalendar...
Preporuke:
13
42
23 ponedeljak, 07 januar 2019 08:01
Spiridon
@ R.P.F.


Smisao Bozica se u pocetku odnosio na obelezavanje zimske kratkodnevnice. Pitanje je da li se insistiranjem na Julijanskom kalendaru prenebegava ta cinjenica, odnosno da li se odrzava prvobitni duh praznika

Sama simbolika se odmah vidi čim se uporedi položaj Ivanjdana na tačno šest meseci od Božića, odnosno prvi je letnja dugodnevnica a drugi zimska kratkodnevnica. U suštini današnji običaji za Ivanjdan i Petrovdan su nekada bili spojeni, kao što i Ilindan pada kada pada iz razloga povezanih sa kretanjem Sunca, jer tada dan počinje opet da bude kraći posle mesec dana u kome odnos dana i noći miruje, što simbolizuje pojava zvezde Sirijus na noćnom nebu. Mislim to bi već trebalo valjda da se zna ako se već poziva na održavanje hiljadugodišnje tradicije. No dobro, što je nekad bilo ondašnja EU novotarija, to je danas ta jedna hiljadugodišnja tradicija...
Preporuke:
13
32
24 ponedeljak, 07 januar 2019 08:17
Spiridon
@ Ah

Zato i da nema nijednog drugog razloga da se zadrži Julijanski kalendar ne da ga treba zadržati u crkvi već ga vratiti i u državi. Ne to ništa neće smetati u odnosima sa svetom. Kao što svako ima svoje vremenske zone ne bi bilo nikakvih problema da ima i svoje računanje vremena koje se uostalom lako preračunava.


Ovo su oni trenuci kada čovek shvati, da nikada nikakva šala ne može biti uvrnutija i komičnija od samog života, jer sam ja bukvalno isto to hteo da predložim sinoć. doduše šale radi. Ostadoh bez teksta ali bukvalno...
Preporuke:
14
31
25 ponedeljak, 07 januar 2019 08:34
Dil El Tant
Ovaj je protestantski i katolički, a drugi je tradicionalni, nije mnogobožački! Što se mene tiče, možemo i u Julu da slavimo Božić, ali bi lepo bilo da svi pravoslavni narodi slave zajedno praznike. Od koka kole i konzumerizma nas neće spasiti nikakav kalendar. Ej, identitet se vezuje za kalendar! Moj deda kaže da ne bi mogao da slavi Božić kao grci, a stric kaže da ga nikada ne bi ni slavio u decembru. Toliko o suštini rođenja Hristovog!
Preporuke:
29
8
26 ponedeljak, 07 januar 2019 09:02
@Spiridon
Jeeeeeeeeeeeee, vratio si se moj najveci fanu!
Preporuke:
21
1
27 ponedeljak, 07 januar 2019 10:53
Spiridon
@ Bya-Bya

Vaskrsenje je isto dosta starije od hrišćanstva, pa me čudi da sveznajući Spiridon to ne zna.


Sam praznik Uskrsa, odnosno način na koji se tačno određuje taj datum u godini, nikakve veze sa solarnim kalendarom nema, osim što se kao početna tačka uzima prolećna ravnodnevnica, da bi se tako odredio dan kada pada jevrejska Pasha, jer je na Cveti ili ti dan posle poslednje subote pred Pashu, Isus Hristos ujahao na magaretu u Jerusalim. Prema tome, hajde samo da ne mešamo babe i žabe, pošto sam obično vrlo prezizan u onome što pišem, a da li je sama simbolika jajeta tj vaskrsenja preuzeta je nešto sasvim drugo, od toga kako se određuje datum Uskrsa, koji za razliku od skoro pa svih ostalih hrišćanskih praznika ima datumski veze isključivo sa predanjem o Isusu Hristu, kako je zapisano u Jevanđeljima...
Preporuke:
10
26
28 ponedeljak, 07 januar 2019 11:12
Spiridon
@ MC

Drago mi je što su dve činjenice ovde potvrđene:
- velika većina današnjih hrišćanskih praznika izvorno nema nikakve veze sa hrišćanstvom, već su preuzeti iz prethrišćanskog vremena, odnosno iz staroslovenske vere u našem slučaju, a koja je uvredljivo u tekstu naziva paganskom.


Da budemo precizni skoro pa svi najbitniji praznici su preuzeti iz starih predhrišćanskih verovanja, odnosno tako je i uspela konačno hristijanizacija Srba, kada su u novu hrišćansku veru inkorporirani svi elementi stare, samo sa izmenjenim značenjem. Kod Srba je to ostalo izuzetno izraženo, možda i najviše od svih ostalih naroda koji baštine istu tu tradiciju, a posebno zbog tradicije badnjaka i njegovog paljenja, koji simbolizuje trenutak od koga sunce ponovo počinje da jača. Obrađena je ta problematika kako kod Sime Trojanovića tako i kod Čajkanovića, odnosno kod Špire Kulišića...
Preporuke:
19
17
29 ponedeljak, 07 januar 2019 12:25
Spiridon
@ ponedeljak, 07 januar 2019 08:02 @Spiridon

Jeeeeeeeeeeeee, vratio si se moj najveci fanu!


Tja, samo tvoj komentar i prateći nadimak, najbolje govore u prilog tome ko je ovde kome obožavalac. Mislim, hvala zaista na vernom praćenju, samo nastavi tako a za sledeći Božić ti šaljem i moju uramljenu sliku, čisto da ti se nađe kada zapadneš u apstinentsku krizu...
Preporuke:
6
27
30 ponedeljak, 07 januar 2019 13:58
Posmatrac
Kakva glupost !
Vec 7-8 decenija Srbi zive i racunaju vreme po novom kalendaru
Preporuke:
6
25
31 ponedeljak, 07 januar 2019 14:48
Sizif
@Spiridon: Mada se sa Vama u političkim komentarima vrlo često slažem - u ovome ne! Da li su pravoslavne crkve koje su prešle na "novi" kalendar (grčka, bugarska, rumunska i još neke...) od onda postale nepravoslavne? Ako je to tako, zašto onda - i to već decenijama sa njima SPC i dalje održava euharističko jedinstvo (a kakvog li idiotskog apsurda: ne priznaje one njihove starokalendarske deliće koji su se otcepili od glavnine tih crkava???) Ili je to izraz SPC politike "i jare i pare"? Ako su i dalje grčka, bugarska, rumunska.... crkve pravoslavne čemu onda ta srpska tvrdoglavost i tupavo inaćenje u pridržavanju Julijanskog kalendara? Inat je rđav zanat, kaže i narodna poslovica. Naravno, ja ne poričem nikome pravo da cipele nosi na glavi, a šešir na nogama, ali ja sam prešao na Milankovićev kalendar, a svi vi: kako vam je volja.
Preporuke:
11
23
32 ponedeljak, 07 januar 2019 15:35
Bya-Bya
ponedeljak, 07 januar 2019 09:53
@Spiridon

Ti se baš praviš blesav. Lepo sam napisao da je povezan Vaskrs sa lunarnim kalendarom i kretanjem Venere, ili je tebi isto solarni i lunarni?
Preporuke:
15
2
33 ponedeljak, 07 januar 2019 16:58
R.P.F.
@ Spiridon

Naravno. Takodje kao upitan treba posmatrati zakljucak autora da je dobro da ostane dve nedelje razlike izmedju kalendara. Zasto bas dve nedelje? Kolika ce razlika izmedju Julijanskog kalendara I zimske kratkodnevnice (prirodnog termina za obelezavanje Bozica) biti za 200 godina, a kolika je bila pre 400 godina?
Preporuke:
13
4
34 ponedeljak, 07 januar 2019 17:41
Spiridon
@ Bya-Bya
Lepo sam napisao da je povezan Vaskrs sa lunarnim kalendarom i kretanjem Venere, ili je tebi isto solarni i lunarni?
Hajdemo iz početka, dakle manje više svi hrišćanski praznici su prerađeni paganski u smislu datuma, osim Uskrsa kome se datum računa prema predanju o Isusu Hristu zapisanom u Jevanđelju, odnosno jedini je praznik koji kada je datum u pitanju nema nikakve veze sa predhrišćanskim verovanjima u Srba. U prevodu datum Uskrsa se proračunava na osnovu sličnog proračuna kada pada jevrejska Pasha, i onda je Uskrs prva nedelja koja padne posle prvog punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice i zato je Uskrs uvek negde u aprilu ili eventualno u prvoj nedelji maja. Dakle mi trenutno pričamo o kalendaru, pa tako i ja pričam o računanjima datuma isključivo a ne nečemu drugom. Prema tome, da je Isus Hrist ušao ranije ili kasnije, Uksrs bi se slavio u nekom drugo vreme, ali kako je ujahao u Jerusalim u prvi dan nakon poslednje subote pred Pashu, onda je tada kada jeste...
Preporuke:
6
14
35 ponedeljak, 07 januar 2019 18:00
Spiridon
@ Sizif

Pazite, čini mi da je moj stav ovde pogrešno shvaćen. Dakle, SPC je ta koja ima jedina pravo da odlučuje o pitanjima crkvenog kalendara, odnosno ja pretežno diskutujem o pogrešnoj argumentaciji kojom se brani Julijanski kalendar, odnosno o tome da se sa insistiranjem na tom kalendaru gubi veza sa tradicijom pre hrišćanstva, ali to je samo moj privatni problem i lični stav. U prevodu, kao što mi se ne sviđaju argumenti da treba da usvojimo Gregorijanski kalendar zarad usaglašanja sa Zapadom, još manje mi se sviđaju oni po kojima to ne treba uraditi baš u inat Zapadu, samo da bi se razlikovali...!?
Inače, baš povodom tih starokalendarskih delića ja sam imao na primer sa Grcima problem, jer treba da budem uskoro kum na krštenju u Grčkoj i onda je bilo pitanje jesam li ja kao Srbin starokalendarac ili nisam. Tako da sam morao da objašnjavam kako je između ostalog i veliki broj naših visokih crkvenih velikodostojnika završio Teološki fakultet u Atini, te da smo pravoslavni kao i oni...
Preporuke:
13
17
36 ponedeljak, 07 januar 2019 18:42
Konobar
N.Tanasić - srpski inelektualac.

Liberalni intelektualci u Srbiji - služe ''naprednom, civilizovanom Zapadu''... sve im je, bez dokazivanja tuđe bolje,savršenije,civilizovanije,lepše,duhovnije...I množe se kao one bele parazitne bubice...

Nikola, bravo za tekst.
Preporuke:
30
4
37 ponedeljak, 07 januar 2019 18:50
Denis
Upoređivanje sa muslimanskim i jevrejskim kalendarom nema smilsa jer se u njihovm lunarnim kalendarima praznici padaju i raѕličite datume svako godine, slično kao i nap Vaskrs, koji ja takođe baziran na lunarnim fazama. Julijanski nije lunarni kalendar i njegova greška nepovratno postaje sve veća gotovo svaki vijek.

Božić 2100 8. januar
Božić 2200 9. januar
Božić 2300 10. januar
Božić 2500 11. januar
Božić 2600 12. januar
Božić 2700 13. januar

i tako dalje dok ne dođemo do ljeta. Ako smo narod i crkva koja gleda u budućnost, odluka je jasna. Naša braća Grci nisu ništa manje pravoslavni od nas.
Preporuke:
15
28
38 ponedeljak, 07 januar 2019 18:57
Panta
Trebalo bi mi da se vratimo na tzv. "vizantijski kalendar" koji je u stvari srpski-julijanski. Njega je tzv. Vizantija počela koristiti od 988. godine,a po srpskoj tradiciji on počinje od 5508.godine pre n. e., kada je, kako kaže Zaharije Orfelin, isteklo kroz Đerdap Panonsko more, odnosno od Potopa. To je najstariji kalendar na svetu. Po tom kalendaru je funkcionisala i Nemanjićka Srbija. Po njemu je i Kolumbo krenuo na "put otkrivanja Amerike".

Po "vučedolskoj kulturi" vreme su računali na osnovu Oriona. Taj kalendar se naziva "vučedolski Orion", a otkrio ga je arheolog Aleksandar Durman.

Očigledno je sve politika. Julijanski kalendar je dala Cezaru čuvena Kleopatra,iz dinastije Lagića,čiji su preci poreklom iz istočne Srbije, koja je raznim ustupcima planirala da sačuva vlast svoje dinastije u Egiptu.
Preporuke:
15
10
39 ponedeljak, 07 januar 2019 18:59
Ah
@Spiridon
Saskečuan u Kanadskoj konfederaciji ne priznaje letnje računanje vremena i to im ništa ne smeta da funkcionišu.
Imaju ljudi svoju zdravu pamet.
Na isti način treba posmatrati i pitanje kalendara i crkvenog i svetovnog. Sve su to nesavršene konstrukcije koje služe pre svega simbolički i ništa ne menja ako se svako drži svoga.
Menja itekako međutim ako se svakome pa i crkvi natura jedinstveni kalendar, pa onda jedinstvena crkva, pa jedinstvena svetska država pa jedinstvena rasa, jedinstveni jezik, jedinstvena svetska vlast, naravno globalistička.
Stvari nepogrešivo idu u tom smeru ali ne kao rezultat "napretka" već loših namera.
Preporuke:
28
4
40 utorak, 08 januar 2019 00:13
Bya-Bya
ponedeljak, 07 januar 2019 16:41
@Spiridon


Čekaj, ti stvarno veruješ da IH bio istorijska ličnost? Da nije Porfirogenit ili Toma grobar arhiđakon to napisao?
Preporuke:
3
6
41 utorak, 08 januar 2019 00:31
komunistička buđ
Zašto čak i na srpskoj zvaničnoj televiziji (RTS) kažu "čestitamo Božić onima koji ga slave po julijanskom kalendaru"? Koji su to i šta su to "oni"?

Ne slavim ja "Božić po kalendaru" već praznik moje crkve, naroda i države!

Zašto onda i za sve druge državne praznike ne kažu po kojem kalendaru se slave? Na primer, Dan Republike je tad i tad po tom i tom kalendaru.

Svi pravoslavci u Srbiji znaju kad je Božić, šta se tu pominje kalendar?
Preporuke:
31
3
42 utorak, 08 januar 2019 07:13
Spiridon
@ Bya-Bya

Čekaj, ti stvarno veruješ da IH bio istorijska ličnost? Da nije Porfirogenit ili Toma grobar arhiđakon to napisao?


Potpuno nebitno za pitanje kada se računa Uskrs, kao što je i potpuno nebitno da li Jevreji slave Pashu kao spomen na događaj koji se zaista desio ili ne. Ono što je jedino bitno je da hrišćani slave i računaju datum Uskrsa u spomen na predanje iz Jevanđelja o Isusu Hristu...

P.S. Uskoro očekujem da gosn Panta, posle Aleksandra Makedonskog i Kleopatre saopšti da je i Isus Hrist bio Srbin, samo je ta jedna zavera Bečko-berlinske škole sve to sakrila, kao i svu ostalu slavnu srBsku istoriju...
Preporuke:
4
14
43 utorak, 08 januar 2019 07:28
Spiridon
@ Panta

Po "vučedolskoj kulturi" vreme su računali na osnovu Oriona. Taj kalendar se naziva "vučedolski Orion"...
Julijanski kalendar je dala Cezaru čuvena Kleopatra,iz dinastije Lagića,čiji su preci poreklom iz istočne Srbije, koja je raznim ustupcima planirala da sačuva vlast svoje dinastije u Egiptu.


Ma šta kažete gosn Panto, znači ne samo Aleksandar Makedonski, već i Kleopatra i to baš iz istočne Srbije od Lagića...!?! Sačekajte, da li mislite na današnju istočnu Srbiju ili mislite na nekadašnju koja se danas zove Kina, pa je onda vladala u južnoj Srbiji, koja se posle zbog te jedne zavere Zapada nazvala pogrešno Egipat. U svakom slučaju, bitno je da smo saznali lokaciju nebeske Srbije, koja se očigledno nalazi na Orionu, koji se u suštini zove SrBorion, samo je to sve Bečko-berlinska škola sakrila.
Molim vas samo da ne zaboravite da objasnite, pošto gorim od znatiželje, da li je i sam Isus Hrist bio Srbin, kao i Adam i Eva...
Preporuke:
7
17
44 utorak, 08 januar 2019 08:01
gavrilo
Napokon da nam neko lijepo i na jedinstven nacin ukaze da ne pripadamo istom duhovnom krugu sa predatorskim zapadnim zemljama cak bi trebali da budemo srecni sto se od njih i razlikujemo. Bravo, Precizno i jasno!!!
Preporuke:
16
6
45 utorak, 08 januar 2019 08:16
Spiridon
@ Ah
Saskečuan u Kanadskoj konfederaciji ne priznaje letnje računanje vremena i to im ništa ne smeta da funkcionišu.
Pa sad, letnje računanje vremena je svesno uvedeno kao veštačko pomeranje za jedan sat i to u periodu od samo šest meseci godišnje, a i čisto da vas obavestim kako niste morali baš Saskečuan da navodite kao primer, jer to letnje računanje važi manje više samo u Evropi i Severnoj Americi, odnosno svim ostalima ili nikada nije ni palo na pamet da ga uvode ili su odavno odustali.
Međutim mi ovde pričamo ne o jednom satu na šest meseci, mi pričamo o dve nedelje u trajnom obliku i to samo Srbija od svih zemalja na svetu. Razlog za to...?!! Eto tako, da mi njima svima pokažemo... Šta tačno, izvinjavam se da tim njima pokažemo...?!!
Mislim što se mene tiče samo napred, evo koliko sutra proglasite da nije mesec januar, već da je leto i da je jul, pa pravac Ada Ciganlija u kupaćim gaćama. Pokazaćete definitivno svima, u to budite ubeđeni... Doduše, pitanje je šta tačno...
Preporuke:
8
16
46 utorak, 08 januar 2019 08:57
posna nova godina
Novo godišnje veče uz mrsno - posnu trpezu...kakva vera takva i večera-Žale nas prijatelji što postimo .a Nova Godina je.Ovaj tekst je precizno objasnio svu površnost i sekularistički prezir prema Pravoslavlju i
srpskoj tradiciji.
Preporuke:
14
4
47 utorak, 08 januar 2019 10:31
Cop Harry Callahan
Neko veruje da je Napoleon, a neko da je Elvis. Spiridon veruje da je urednik ovog sajta i da je u obavezi da odgovori na svaki komentar. Ajd sad, start. Make my day!
Preporuke:
27
6
48 utorak, 08 januar 2019 10:36
Cojle, brat od čiču na Manojle
from Spiridon(koment.06:28)

Hvala Vam što ste dopunili Pantu.

U komentaru je bio nedopustivo neprecizan.
Preporuke:
5
1
49 utorak, 08 januar 2019 11:37
Panta
Kada je ruski car Petar Veliki rekao da je Aleksandar Veliki bio Srbin zašto to ne bih mogao reći i ja. Ja, za razliku od nekih, više verujem ruskom caru nego svim državnim istoričarima čije su činjenice sklapane u mračnom srednjem veku pod šapom Vatikana, koji je nemilice ubijao svaku naprednu ideju i njihove nosioce. Sve važne knjige koje su bile primarni izvori iz prastarog vremena su netragom nestale, a onda nam se pojavljuju štokakvi "Spiridoni" da nam ispiraju mozak nebulozama.

Nisam ja kriv što su Srbi najstariji narod. Što ste toliko ljubomorni na znanje? Jesam li ja kriv što stranci kažu da je sveštanik glavnog hrama Atlantide bio Serapis i da se on pre Potopa preselio u Egipat i tamo osnovao hram So (i) Leb (najstariji u Egiptu), koji svojom strukturom oslikava građu ljudskog tela. Hajde, sada vi logički zaključujte. Za kalendar po Orionu ukcajte "vučedolski Orion", pa čitajte. Ne mogu ja objašnjavati od 1+1.
Preporuke:
19
6
50 utorak, 08 januar 2019 11:38
Aleksandar
Vidim poteže se argument da mi nismo veći vernici od Grka pa onda ne postoji razlog da se usaglasimo sa njihovom(nekanonskom) odlukom o prilagođavanju kalendara. Moj kontraargument je: a da li smo manji Pravoslavci od Rusa(najveće crkve unutar Pravoslavlja, Od Jerusalimske patrijaršije, od Gruzijske crkve(jedne od najstarijih crkava, starije i od Rimske i od Carigradske), da li smo manji od Atosa, najsvetijeg mesta u PRavoslavlju?
Gospodo, i dame, unutar crkve se svaka odluka, promena, itd, određuje KONSENZUSOM crkava, ili ta odluka nije kanonska. Zbog toga je i bila šizma 1054. A odluka o promeni kalendara nije kanonska jer se nisu sve crkve složile. Kad i ako se sve crkve slože, onda treba promeniti kalendar, a do tada, kanon je kanon.
Tradicija kao takva je jako bitna za koheziju, a naša tradicija je vezana za taj kanon.
Sve ovo vam pišem kao agnostik koji poštuje tradiciju, da ne bude potezanje čuvenog, retko korišćenog, "klerofašisto" ad hominem-a.
Preporuke:
19
4
51 utorak, 08 januar 2019 12:23
Spiridon
@ Panta
Jesam li ja kriv što stranci kažu da je sveštanik glavnog hrama Atlantide bio Serapis i da se on pre Potopa preselio u Egipat i tamo osnovao hram So (i) Leb (najstariji u Egiptu), koji svojom strukturom oslikava građu ljudskog tela.


Auuuuuuuu, pa mi smo znači sa Oriona došli sa leteći tanjiri na Atlantidu a onda znači i piramide u Egiptu sagradismo...!?! Sačekajte, da nisu i oni egipatski, da ne kažem sad južnosrBski hijeroglifi potekli od našeg srBskog to jest Vinčanskog pisma, recite mi molim vas da li je i to istina?!!
Stanite a Isus, pa i on mora da je od srbskog roda sigurno...?!! Ne znam samo za Adama i Evu, tu sam malo nesiguran, pa čekam da me vi uputite, da ne lutam u mraku...!?
Preporuke:
7
19
52 utorak, 08 januar 2019 12:40
Spiridon
@ Aleksandar
Vidim poteže se argument da mi nismo veći vernici od Grka
Da budemo precizni, argument je da su Grci prešli na taj "zli" katoličko-protestantski kalendar, pa im ništa ne fali da drže do svoje tradicije i vere deset puta više od Srba, što zna svako ko iole poznaje Grke i Grčku. Prema tome, poenta priče je da je argument koji poziva na odbranu Julijanskog kalendara a sve zarad nekog inata, i razlikovanja po svaku cenu od Zapada, odnosno radi kao fol te neke borbe protivu konzumerizma, šupalj da šupljiji ne može biti. Tako da se ovde cela priča iz ravni računanja vremena, odnosno hrišćanske vere i tradicije, izmešta u čistu psihopatologiju i potragu za nedostajućim identitetom, jer u suprotnom svi ovi zakleti borci za crkvene kanone i čistoću vere, ne bi ni kapi alkohola okusili 31. decembra uveče u vreme poslednje nedelje Božižnog posta, odnosno ne bi se pisali panegirici superherojsko-dartvejderovskom boflu iz Holivuda. Međutim, tako to obično biva kod Srbalja...
Preporuke:
11
16
53 utorak, 08 januar 2019 14:07
Aleksandar
@Spiridon

I kao takav, taj isti argument gubi vodu, jer Grci piju i jedu mrsno isto koliko i mi, onaj ko poznaje Grke dovoljno bi to trebao da zna, a ja ih poznajem, žena mi je Grkinja, venčali smo se u Agia Paraskevi na Skiatosu.
Poštovanje kanona nije patologija, želja da budeš isti kao i ostali(gde svi tu i mali Mujo) jeste. Ako ti se ne dopada kalendar, skupi konsenzus svih vernika i promeni ga, ako to ne možeš, onda ne znam šta da ti kažem, promeni veru, ili osnuj svoju crkvu, jer poštovanje vere podrazumeva i poštovanje kanona. Ako hoćeš da svi budu isti onda bi morao da nateraš srpske građane islamske i Mojsijeve vere da promene kalendar. Inače je to samo patologija, ona koja je moderna i in danas, ali ipak je patologija, a zove se autošovinizam. Može ona biti maskirana u oblande patriotizma, da se predstavlja kao navodna briga za narod, ali je i dalje autošovinizam.
Preporuke:
20
4
54 utorak, 08 januar 2019 14:11
AgatonFonPetrović
@Panta
hvala vam što nas i u novoj godini snabdevate svojim saznanjima o pravoj istoriji. onaj komentar o kleopatri koja je iz lagića ću da prebacim u vord. ne daj bož neko hakuje sajt NSPM pa da ostanem bez toga. a jel može malo detaljnije o tome kako znate da je kleopatra iz lagića? verujem da nisam jedini koga je zainteresovalo ovo. u lagićima mora da se ne odvajaju od kompa u želji da saznaju nešto više o tome i da se odmere u rodoslovu ko je bliži rod sa kleopatrom.
Preporuke:
5
10
55 utorak, 08 januar 2019 14:30
Panta
Ja za sve lepo navedem činjenice i moje tumačenje, za razliku od nekih čije su činjenice moralno-politički pamfleti.

Lepo kažem da je ruski car Petar Veliki pozivao Srbe da se ugledaju na svoga slavnog pretka Aleksandra Velikog i da ja više verujem ruskom caru nego dokazanim lažovima sa Zapada. I šta je tu sporno?

Drugo, kažem da je glavni sveštenik hrama na Atlantidi bio Serapis (slučajno) i da je pre Potopa prešao u Egipat i osnovao hram u mestu gde se dočekivalo sa solju i hlebom i taj hram je nazvan So-Leb. I šta je tu sporno? Sporan je "Serapis" i "SoLeb"? A svima je poznato da su sve složene reči stvarane iz smislenih prostih.

Treće, svuda se mogu naći podaci da je čovek sa sadašnjim ljudskim osobinama postojao od najmanje 40 hiljada godina pre n.e.

Četvrto, Orion je padao ispod horizonta 21.marta (prolećna ravnodnevnica), a bio je lako uočljiv sa našeg prostora po tri sjajne svezde koje stoje u liniji? I šta je tu sporno?
Preporuke:
9
5
56 utorak, 08 januar 2019 14:51
Panta
Što se tiče "Julijanskog kalendara", kao što rekoh, njega je Gaju Juliju Cezaru dala Kleopatra Lagić, koja je bila vešta političarka, jer je smatrala da će na taj način spasiti svoju dinastiju da ostane na vlasti u Egiptu. Inače je taj kalendar završio Sosisgen. On je samo završio posao koji su,pre njega, uradili Aristarh (tvorac heliocentričnog sistema), Aristarhov učitelj Stradon (Straton), koji je imao 17 godina kada je umro Aleksandar Veliki,i Stratonov učitelj Teofrast, rođen u Jeresu, koji je bio naučnik kod Aleksnadra Velikog. Valjda vam je poznato da je osnivač dinastije Lagića u Egiptu Aleksandorov telohranitelj i odani prijatelj iz detinjstva Ptolomej (Lagić)? On je obnovio slavu Serapisa. To je putešestvije "julijanskog kalendara". I zato on on smeta.
Preporuke:
10
5
57 utorak, 08 januar 2019 15:12
Panta
Prijatelju, čitaj stranu literaturu, koja se bavi ozbiljnim stvarima, a ne ovim lagarijama koje protura Spiridon.

Evo kreneš od Vikipdeije na engleskom jeziku (na našem jeziku toga nema, jer se oni još uvek plaše "velikosrpske buržoazije"),i piše za osnivača Kleopatrine dinastije, Ptolomeja Prvog Spasioca:

drevni izvori ga opisuju kao sina Lagusa, makedonskog plemića


Kada je na latinskom napisan Lagus ovo -us je sufiks za muški rod, a lingvisti u takvim slučajevima na našem jeziku ga pretavaju u -ić. Ništa ja tu nisam izmislio.
Inače su oni rodom iz Temne (Temnića).

Postoji,čak,u velikom rečniku da se Pitijino obraćanje Eaku, prevodi sa Eakoviću. Pa je li i pisac velikog rečnika autohtonista?

Ja ni za koga ne kažem da su Srbi. Samo navodim činjenice i "slučajne" sličnosti ili podudarnosti sa Srbima. Ako to nekome smeta, ja tu ništa ne mogu.
Preporuke:
16
4
58 utorak, 08 januar 2019 15:20
Spiridon
@ Aleksandar

Kada se Srbi budu držali samo upola svoje tradicije i vere kao što se drže Grci, onda će moći o bilo čemu da pričaju, i ti to jako dobro znaš ako ti je žena Grkinja, a tradicija i vera nije samo post već mnogo više od toga.
Inače da ponovim, nisam uopšte zainteresovan za promenu kalendara, niti sam pozvan da to uradim, pošto je isti kalendar SPC i jedino crkva kao organizacija ima pravo da se time bavi, pošto je kalendar njen. Ono o čemu ja pričam je naopaka argumentacija koja od pitanja računanja vremena i vere, ide u neku bolesnu opsednutost da se po svaku cenu razlikuje od Zapada, da mi njima pokažemo samo ne znam šta i koliko to bilo koga bilo gde interesuje, mislim to kao srbsko teranje inata i pokazivanje čega god već. U prevodu, od graDŽanera, jedino više mrzim patriJote, pošto su i jedni i drugi iz Titinog šinjela ispali. Tako da kalendar je crkveni a crkva ako je već zaista iskreno hrišćanska, onda da lepo ukine badnjak i česnicu za Božić, kao i svu ostalu paganštinu...
Preporuke:
7
17
59 utorak, 08 januar 2019 15:50
Perhan
Julijanski kalendar lošije prevazilazi vremensku nesvodljivost zemljine revolucije na njenu rotaciju i revoluciju njenog prirodnog satelita

Ovo je suština, sve ostalo su bajke. Pa sad, ako cemo i protiv prirode, možemo i tako.
Inače odnos crkve prema Milakoviću, prema matematici, i tad kao i sad samo sluđuju jadni narod.
Preporuke:
10
10
60 utorak, 08 januar 2019 15:51
AgatonFonPetrović
@Panta
e hvala što ste mi sada objasnili korene svega od atlantide do julija cezara, ali možete li da mi kažete znate li nešto više o kleopatri lagić, mislim na poreklo, a može i ostalo što mislite da je važno.
Preporuke:
5
11
61 utorak, 08 januar 2019 15:51
Spiridon
@ Panta

Ja za sve lepo navedem činjenice i moje tumačenje, za razliku od nekih čije su činjenice moralno-politički pamfleti.


Stanite gosn Panto, pa nemojte tako odmah i vi u vatru da padate, niko vas ovde ne napada. Nego dajte ako za jednog Boga znate pojasnite nam kako ste vi došli do tih saznanja o srBskoj Atlantidi, kao i o Kleopatri koja je znači Vlajna od Lagića. Mislim otuda znate da je baš Vlajna, i da se prezivala Lagić, kao i šta vi mislite na osnovu čega je to Petar Veliki tako rekao za srbskoga najvećega kralja Aleksandra Makedonskog, pošto mora da ima taj neki dokaz sigurno. Takođe i za taj SoLeb ostaje malo nejasno kako znate da su nudili baš so i hleb, odnosno da to SoLeb znači So i Hleb...Dajte recite mi, izgoreću prosto znatiželje...
Preporuke:
6
14
62 utorak, 08 januar 2019 16:00
Spiridon
@ Panta

Valjda vam je poznato da je osnivač dinastije Lagića u Egiptu Aleksandorov telohranitelj i odani prijatelj iz detinjstva Ptolomej (Lagić)? On je obnovio slavu Serapisa. To je putešestvije "julijanskog kalendara". I zato on on smeta.


Kome smeta gosn Panto, dajte recite pobogu čoveče, pa ko su ti zlotvori, što im Lagići smetaju, ko su ti neljudi....!?? Nego, gosn Panto, kako ste vi saznali da su oni Lagići, i da li je Kleopatra Vlajna Lagić znala srBski da priča, jesu li i oni hijeroglifi srBsko tj vinčansko pismo, je l' taj Serapis sa SrBatlantide doneo neke tajne još, da nije za njih saznao i Tesla pa tako napravio ono njegovo tajno oružje. Jesmo li sa SrBoriona zvezde poreklom ili šta, nemojte nas više mučiti dajte kada vas najlepše molim objasnite sve, pa ja ne mogu noćas oka sklopiti od silnog uzbuđenja a posebno ako ne budem saznao za Kleopatru, Aleksandra i Serapisa Srbina atlantidskog, mislim srBatlatindskog...
Preporuke:
7
16
63 utorak, 08 januar 2019 16:17
Sima
A činjenica da su Grčka, Bugarska, Aleksandrijska, i još neke pravoslavne crkve poklekle pred ovim kombinovanim globalizacijskim pritiskom da „dovedu svoj kalendar u red“


Koliko sam razumeo, sabor gde je ova odluka doneta je održan posle Drugog svetskog rata, negde 1946-47. Na njega nisu otišli poglavari/predstavnici crkava koje su bile pod sferom kontrole komunističkih režima (zato što im nije odobren izlazak iz zemlje). Zato, na primer, Rusi i mi nismo ”podesili” kalendar kada i Grci. U Grčkoj je čak došlo do raskola posle tog sabora, jedan deo crkve je ostao na starom kalendaru i njih nazivaju Starokalendarci. I ima ih još i danas.
Preporuke:
5
6
64 utorak, 08 januar 2019 18:03
Panta
Pa dobro, iznesite vi vaše teorije o Serapisu, Solebu, Lagusu (Ptolomeidima), ili vi smatrate da Lag nije ni postojao. Da čujemo da li su njihovi preci, možda, od majmuna, shodno vašoj teoriji o postanku čoveka.

Sam tvoj Tojnbi kaže da se bez duhovnosti ne može tumačiti istorija. Ali kod vas sve, što se logički zaključi na osnovu multidisciplinarnosti činjenica,nema vrednost, jer nema udarenog pečata od nadležnog organa, i nije potvrdio istoričar zapadnjačke škole istorije. E, to je vaša nauka. Daj mi ti telo Aleksandra Velikog, pa ću ti dokazati da je Srbin. Ko mu je ukrao telo? Pišu li to tvoji istoričari?

Taj pokušaj da se pravite kao pametni, pa se sa svim i svačim pokušavate sprdati najviše govori da ste zarobljenici šablona. Zamisli pitanje: Da li je Kleopatra govorila srpski? Da li je car Dušan govorio srpski? Pa do pre par stotina godina je bio u upotrebi staroslavenski jezik. Znači li to,po vama, da tada nije bilo Srba. Kakve su to smešne tvrdnje?
Preporuke:
14
4
65 utorak, 08 januar 2019 18:04
Spiridon
@ Panto

Evo kreneš od Vikipdeije na engleskom jeziku (na našem jeziku toga nema, jer se oni još uvek plaše "velikosrpske buržoazije"),i piše za osnivača Kleopatrine dinastije, Ptolomeja Prvog Spasioca...
Ništa ja tu nisam izmislio.
Inače su oni rodom iz Temne (Temnića).


Auuuuuu ljudi moji, pa znači i Herakle sam je bio Srbin, pošto je Ptolomej tvrdio da mu je potomak, pa znači ako je Ptolomej srBskoga roda ondaK je i Herakle sam. Ma video sam ja odmah po tome kakav je on junak, da on može samo Srbin biti. Nego, malo mi nije jasno gosn Panto, što Ptolomej nije svoje rođeno selo i ceo temnićki kraj priključio antičkoj Makedoniji, nego je to ostalo negde u nekoj divljini stotinama kilometara daleko od granice odakle počinje Makedonija, mislim ona antička ne ova nova što ima spomenik Aleksandru Srbinu Makedonskom.
Takođe, dajte da vidimo za onu Atlantidu, kao i to jesmo li mi sa Oriona, a i to za Aleksandra Makedonskog ostade nedorečeno....
Preporuke:
6
16
66 utorak, 08 januar 2019 18:26
Branislav G. Romčević
Dobar tekst, mada u njemu ostaje skrivena nepravda: treba reći da se Milanković zakitio tuđim perjem i da je kalendar koji je on predložio pravoslavcima 1923. zasnovan na objavljenom kalendaru s proračunima makedonskog Srbina, pekarskog sina i beogradskog profesora matematike, Maksima Trpkovića. Taj je i usvojen na krnjem Meletijevom sinodu te godine. Srbi, u čije ime je Milanković bio predlagač, odustadoše, na sreću, tako da danas PRAVI Srbi koriste julijanski kalendar za svoje praznike, kako se lepo zastupa u tekstu.
Preporuke:
15
6
67 utorak, 08 januar 2019 19:17
Panta
što Ptolomej nije svoje rođeno selo i ceo temnićki kraj priključio antičkoj Makedoniji

Pa naravno da je Temna bila sastavni deo Aleksandrove Imperije. Nije valjda 30000 Makedonaca osvojilo ceo svet. To "pali" kod tebe i sličnih stratega. Pri tome su Aleksandrove vojskovođe ostavljale stotine hiljada "Makedonaca" u formiranim garnizonima, a stotine hiljada civila su naseljavali u novoforimirane gradove po Aziji. A, kako kažu istoričari, veličina te "svetske velesile- grčke Makedonije" je bila manja od površine današnjeg Beograda. Pa više "Grka" je bilo u persijskoj vojsci nego u "makedonskoj". U "makedonskoj" su "Grci" bili "pomoćni odredi", što bi rekli "levo smetalo". Ti stvarno nemaš bele veze. Vaši "argumenti" su, zaista, smešni. Ti i Makedonija Aleksandra Velikog ste udaljeni svetlosnim milenijumima.
Preporuke:
17
4
68 utorak, 08 januar 2019 19:41
AgatonFonPetrović
@ Panta
pošto imamo kleopatru karađorđević da li je njeno ime u vezi sa kleopatrom lagić? da li je u pitanju neko srodstvo lagića i karađorđevića?
Preporuke:
4
15
69 utorak, 08 januar 2019 21:13
Panta
da li je njeno ime u vezi sa kleopatrom lagić?

Ne, u vezi su i jedna druga sa nekim AgatonFonPetrovićem tako da on ima duplu carsku krv i pravo na presto. To je jedini, doduše do sada nedokazani srbin. Možda će se pojaviti još neki.
Preporuke:
14
3
70 utorak, 08 januar 2019 21:48
mala primedba
"Julijanski kalendar može smetati samo nekome kome je problem što se ti praznici ne poklapaju sa praznicima koje obeležava Katolička crkva, različite protestantske crkve..."Potpuno tačno, jer SPC nikoga ne tera da koristi julijanski kalendar u svetovnom životu. Što bi inače bilo pogubno za prosečnog Srbina, koji je kao što znamo vuk sa Vol Strita koji preko mobilnog prati dešavanja na svetskim berzama dok sedi u svojoj omiljenoj kladionici.
Preporuke:
15
4
71 utorak, 08 januar 2019 22:07
Herodot
Agatone, evo ti jedna mala mozgalica da se zabaviš. Možda ti Pivaš malo pomogne, a vegeta Spiridon jedva čeka. Evo činjenica:
1. Rodonačelnik dinastije Aleksandra Velikog zvao se Karan i živeo je pre prvih Olimpijskih igara od kada počinje "grčka" istorija.
2. Peti vladar je bio Argej i po njemu se u "zvaničnoj" istoriji naziva Karanova dinastija. Obično se dinastija naziva po prvom vladaru, trebalo bi da se zovu Karanides.
3. Karan je bio potomak Temna.
4. Između Trstenika, Kruševca i Juhora prostire se oblast Temnić.
5. U Srbiji do proglašenja Milana Ob. za kralja postojao je grad Karanovac, a onda su mu poltroni promenili ime u Kraljevo.
6. Desetek sela u Bugarskoj, Maked. i Srbiji nosilo ime Karanovo, Karanovo Brdo kod Nove Varoši, Karanovo groblje kod Drvara itd.
7. U telefonskom imeniku osakaćene Srbije požeš pronaći oko 500 domaćinstava sa prezimenom Karan, Karanac ili Karanović.
Čista slučajnost zar ne?
Aleksandrovu vojsku činili su Iliri i Tračani...
Preporuke:
24
6
72 utorak, 08 januar 2019 23:03
AgatonFonPetrović
@Herodot
mislim da mi je sada sve mnogo jasnije! mirjana karanović je potomak aleksandra velikog. a pošto je Panta lepo objasnio da je Serapis sa atlantide pobegao u egipat to objašnjava zašto mirjana karanović nema neki srpski osećaj već kaže za sebe da je jugoslovenka ali ona je u stvari atlantiđanka!
Preporuke:
7
19
73 utorak, 08 januar 2019 23:25
AgatonFonPetrović
@ Panta
rekao bih da i vi gledate ''igru prestola''. i ja sa nestrpljenjem iščekujem završnu sezonu. hvala vam što ste me uporedili sa deneris. hm... deneris ima tri zmaja... nije to tek tako slučajno... da nije i ona srpkinja?
Preporuke:
3
16
74 sreda, 09 januar 2019 00:59
@Spiridon
E, ovde moze da upali tvoje znanje starogrckog! Doslo je tvojih pet minuta, Kleopatra iz Tamnave, a ne Hajdeger!I,mislim da ima dva tri komentara koja su ti promakla!Opada ti politicka budnost!
Preporuke:
18
1
75 sreda, 09 januar 2019 05:41
Spiridon
@ Panta

Pa naravno da je Temna bila sastavni deo Aleksandrove Imperije. Nije valjda 30000 Makedonaca osvojilo ceo svet. To "pali" kod tebe i sličnih stratega


Pa nemojte tako gosn Panto, opet u vatru padate a ja vas samo pitah kako to da Temnićki kraj ostade van antičke Makedonije. Etoo baš gledam sve karte za vreme svih vladara i ne vredi, jer Temnićki kraj stotinama kilometara daleko od prve kuće u Makedoniji. Koliko ja vidim, za vreme srBskoga kralja Aleksandra Karanovića, koga svet zna kao Aleksandra Velikog, to je bilo bukvalno i veće nego cela današnja Grčka, išla teritorija čak tamo do Carigrada, cela ova nova Makedonija sa spomenikom Lesandru bila tu, ali Temnićkog kraja ni da opepeli pa to ti je. Znači zavera gosn Panto, sakrili zlotvori istinu i falsifikovali sve... Jao šta nam rade neljudi nijedni...
Preporuke:
4
19
76 sreda, 09 januar 2019 05:49
Spiridon
@ Panta
Pa dobro, iznesite vi vaše teorije o Serapisu, Solebu, Lagusu (Ptolomeidima), ili vi smatrate da Lag nije ni postojao. Da čujemo da li su njihovi preci, možda, od majmuna, shodno vašoj teoriji o postanku čoveka...
Daj mi ti telo Aleksandra Velikog, pa ću ti dokazati da je Srbin. Ko mu je ukrao telo? Pišu li to tvoji istoričari


Pa ja vas pitam gosn Panto, molim vas takoreći da me prosvetlite, jer avaj premalo je moje znanje da bih ja mogao tako kao vi, što-no-se kaže kao iz rukava o Atlantidi, mislim SrBatlantidi i Serapisu tj o SerBisu svešteniku, o SoLebu koji je u suštini So i Hleb, o Vlajni Lagić devojačko Karanović i tako to.
Nego, kako bi ste vi znali, mislim da je Aleksandar Karanović Veliki, baš Srbin ako bi mu našli telo, da li bi imao neke srBske oznake na sebi, dajte objasnite nam to, to nikako da ukačim, a evo trudim se veselnik ali mi ne ide...
Zašto su to sakrili ti neljudi, ti zlotvori i falsifikatori, kako je moguće da se to desilo...!???
Preporuke:
4
18
77 sreda, 09 januar 2019 05:54
Spiridon
@ Herodot

7. U telefonskom imeniku osakaćene Srbije požeš pronaći oko 500 domaćinstava sa prezimenom Karan, Karanac ili Karanović


Gosn Panto... Hoću reći Herodote, da li to znači da su i Karađorđevići od njihove loze i da se prezivaju Karanđorđevići, to jest da je Bečko-berlinska škola sakrila da je pravo ime tj nadimak Karađorđu bilo Karanđorđe. Da li to znači da je možda Aleksandar Karanović, Turčin poreklom a ne Srbin kao što vi tvrdite, od turskog kara - crn, ili je i to stara srBska reč, to mi vi recite...
Preporuke:
5
20
78 sreda, 09 januar 2019 07:02
gavrilo
Dobro se zamislite nego sto sve negirate ! A.Makedonski nije Bio Grk! Vincansko Pismo i danasnja Cirilica i ko to bastini ? Slucajnost ???
Preporuke:
16
3
79 sreda, 09 januar 2019 07:16
Spiridon
@ utorak, 08 januar 2019 23:59 @Spiridon,

E, ovde moze da upali tvoje znanje starogrckog! Doslo je tvojih pet minuta, Kleopatra iz Tamnave, a ne Hajdeger!I,mislim da ima dva tri komentara koja su ti promakla!Opada ti politicka budnost!


Nije Kleopatra iz Tamnave, već iz Temnićkog kraja od Lagića, pobogu čoveče gde si ti na Tamnavu otišao. Mada, ako smem da primetim, gosn Panta zvani još i Herodot i ti ste kao dva, da ne kažem tri brata, pošto imate taj jedan skoro pa isti osećaj za feeling, kada treba kreativno tumačiti činjenice. U suštini, ono što si ti za filozofiju, to je gosn Herodot Panta za istoriju, odnosno upravo gledaš samog sebe u ogledalu, a ja sam isto tako zbunjen sada, kao i ti kada kreneš u ona tvoja fridžeziranja. E, ajd sad ti pa pokušaj kako tebi tako i gosn Panti da objasniš bilo šta, kada sve stoji naopačke i bez ikakvog reda, ili ti zvezdano nebo iznad vaših glava, i beskrajna pesnička sloboda u vama...
Preporuke:
5
19
80 sreda, 09 januar 2019 09:52
Cop Harry Callahan
Neko veruje da je Napoleon, a neko da je Elvis. Spiridon veruje da je urednik ovog sajta i da je u obavezi da odgovori na svaki komentar. Ajd sad, start. Make my day!
Preporuke:
21
4
81 sreda, 09 januar 2019 10:28
Kroka
Napisao sam u jednom ranijem komentaru "Mnogo si bre Špirituse dosadan. Zar po minusima ne vidiš da ste vi autošovinisti neomiljeni na ovom sajtu. Od 200 komentara 100 su tvoji. Što je mnogo mnogo je." Sad vidim da Spiridon nije u stanju da se suoči sa istinom da se ogromna većina komentatora ne slaže sa njegovim antisrpskim stavovima pa mu se priviđa da su Panta, Herodot i mnogi drugi jedno isto lice. Jel to šljivka ili pivce uzrok?
Preporuke:
21
4
82 sreda, 09 januar 2019 10:44
Panta
Etoo baš gledam sve karte za vreme svih vladara i ne vredi, jer Temnićki kraj stotinama kilometara daleko od prve kuće u Makedoniji.

Prvo treba da razlikuješ Makedoniju i Imperiju Aleksandra Velikog. Antipatar nije bio general Makedonije, već Evrope (a onda, ovi tvoji sveznalci, kažu da je Evropa bila nešto manja od sadašnje Makedonije). Smešan si.
Osim toga Grci su dizali pobune protiv A.Velikog kad god im se činilo da mogu nešto učiniti protiv njega. A Tračani i Iliri nikad ni jednu od kada je Aleksandar krenuo u osvajanje. Naprotiv, činili su mu elitnu vojsku. Po tebi je Aleksandar bez veze išao sa vojskom do Dunava!? Toga područja nema u tvojim kartama,je li tako? Tu su mu bili najveći "neprijatelji".
Da li je na tvojim kartama Serdika u toj "Makedoniji"?
Gde su knjige Aleksandrovih generala? Sve i jedna nestale, da bi takvi kao ti mogli pisati "istinu".
Jao, čime se sve služite, falsifikatori istorije.
Preporuke:
16
2
83 sreda, 09 januar 2019 11:01
Panta
kako bi ste vi znali, mislim da je Aleksandar Karanović Veliki, baš Srbin ako bi mu našli telo

Pa uporedio bih njegove gene sa tvojima,jer si ti dokazani srbin.

Zašto su to sakrili ti neljudi, ti zlotvori i falsifikatori, kako je moguće da se to desilo...!???

Pa, valjda si to našao kod Drojzena. Vidi de, 'leba ti, koji je naslov imala Drojzenova doktorska disertacija, pa obavesti ove tvoje stručnjake.

Da li to znači da je možda Aleksandar Karanović, Turčin poreklom a ne Srbin kao što vi tvrdite, od turskog kara - crn

To je samo još jedan dokaz tvoje duhovne ograničenosti, a rekao sam ti da Tojnbi kaže da se istorija ne može tumačiti bez duhovnosti. Hoćeš li i to da negiraš?
ako smem da primetim, gosn Panta zvani još i Herodot

Eto,kako si tu "pogodio istinu" takav si u svemu. To je tvoj maksimalni nivo zaključivanja.
Preporuke:
17
5
84 sreda, 09 januar 2019 11:10
Spiridon
@ gavrilo

Dobro se zamislite nego sto sve negirate ! A.Makedonski nije Bio Grk! Vincansko Pismo i danasnja Cirilica i ko to bastini ? Slucajnost ???
Ko su ti pobratime koji negiraju...!?? Ko to braćo može, ko to smije, rastavit' nas Srbe od Lesandrove Makedonije...?!! Noge kako, eto gde ćeš boljeg dokaza nego da čim nije Grk, on može je li da budNe samo Srbin, a šta drugo...?! To je ta čuvena ako-onda srBska logika, dakle čim nije Grk, ondaK može samo srBskoga roda da bude. I gde mu je grob...?! Zašto to ne kažu falsifikatori... Zašto...?!!
A i to Vinčansko pismo na primer, pa nismo mi džaba braćo sa SrB-Oriona došli u leteći tanjiri na SrB-Atlantidu, pa ondaK Herakle, pa Lesandar Veliki Karanović, pa Kleopatra Vlajna Lagić iz Milutovca u Temnićkom kraju. Priča se da je Saška Karan direktno od loze Lesandrove, odnosno da Mirjana Karanović nije u direktno srodstvo sa Lesandrom a Saška Karan pravac po babinoj liniji od Lesandrovih, tj Vinča-Atlantida-Orion vertikala...
Preporuke:
6
18
85 sreda, 09 januar 2019 11:43
Spiridon
@ Panta

Prvo treba da razlikuješ Makedoniju i Imperiju Aleksandra Velikog.


Ma džaba gosn Panto, gledam ja oči mi ispadoše gledajući, sve se veselnik nadam da ću da nađem neku kartu gde je makar i u najveće dobe Lesandrove Imperije blizu Milutovcu i Temnićkom kraju došlo, ali džaba...džaba, ma ni da priviri na dve stotine kilometara a kamoli bliže. Imperija je vatala na desno gosn Panto, što-no-se kaže kosila ka Persiji i doteralo bukvalno na granicu današnje Indije, ali Temnićki kraj ali ni da opepeli. Kako je to moguće gosn Panto, jesu to sakrili zlotvori dajte recite mi, nemojte me držati u neizvesnosti...?!? Zašto je to tako, ko su ti neljudi koji su to sve sakrili...?!! Koji je to genija sve razotkrio, mislim tu zaveru i to za Lesandra Velikog Karanovića, pa ja bi njemu odma' Nobelovu nagradu dao...!?!
Preporuke:
5
16
86 sreda, 09 januar 2019 11:57
Spiridon
@ Panta
kako bi ste vi znali, mislim da je Aleksandar Karanović Veliki, baš Srbin ako bi mu našli telo

Pa uporedio bih njegove gene sa tvojima,jer si ti dokazani srbin.
Pa kako bi to vi gosn Panto uradili, kada ako je Lesandar Karanović zvani Veliki zaista Srbin, onda se valjda spaljivao a ne u grob sahranjivao. Pa kako vam je to promaklo gosn Panto, takvom geniju za istoriju, da ta elementarna činjenica ne zapadne za oko, to mi samo nije jasno...?!!
Kako ono kaže al-Masudi u svojim Zlatnim livadama i rudnicima dragulja gosn Panto, dajte da se zajedno podsetimo... Srbi, koje smo pomenuli, spaljuju se na ognju, kada im umre vladar ili poglavica, a takođe spaljuju i njegove konje...
Pa nemojte gosn Panto, baš toliko početničke greške da pravite pobogu...!?! Ne bojte se shvatam ja, jer vama je pogled zagledan ka Orionu toj prapostojbini srBskoj i u dubine gde-no-je naša Atlantida srBska potonula, ko će sad o tim sitnicama sa sahranjivanjem-spaljivanjem da misli...
Preporuke:
4
18
87 sreda, 09 januar 2019 12:48
///vladimir/nemo-crtic
" Da li je Kleopatra govorila srpski? Da li je car

Dušan govorio srpski?


.......Pa do pre par stotina godina

je bio u upotrebi staroslavenski jezik. Znači li

to,po vama, da tada nije bilo Srba "..........NAGAZI SPIRICU kao pit(IC)u
Preporuke:
15
5
88 sreda, 09 januar 2019 12:56
Panta
Pa kako bi to vi gosn Panto uradili, kada ako je Lesandar Karanović zvani Veliki zaista Srbin, onda se valjda spaljivao a ne u grob sahranjivao.


Pa za divno čudo,vidiš njegovog oca Filipa su spalili,a Aleksandra nisu. Znači jedan od njih,po tovojoj logici nije Srbin. A ne verujem ni da je tvoj deda spaljen, pa znači da ni on nije bio Srbin. Izgleda da si ti iz neke turske porodice, sve mi nešto naginješ na Turke.
Preporuke:
15
3
89 sreda, 09 januar 2019 12:57
///vladimir/nemo-crtic
NE moze se dokazati da je narod najstariji,ali je jos gore sto se ne moze dokazati ni da nije
Preporuke:
16
3
90 sreda, 09 januar 2019 12:59
orangutan
Dogodine na Orionu!
Preporuke:
6
17
91 sreda, 09 januar 2019 13:11
Spiridon
@ ///vladimir/nemo-crtic

.......Pa do pre par stotina godina

je bio u upotrebi staroslavenski jezik. Znači li

to,po vama, da tada nije bilo Srba "


Ah, pa ovo kao u narodnoj sevdalinki pjesmi, ah meraka u večeri rane sastala se družba akšamlija... Vidim celo društvo na okupu, a baš sam se pitao, kada će moj najveći obožavalac, nemo-crtić zvani još i lesika, ili ti samo za prijatelje baba iza kace, da prihaja da i on kaže da ne kažem dobaci "mudro" koju.
Genija moj crtičasti and dragi staroslovenski ili ti crkvenoslovenski je bio samo književni jezik, odnosno pre srpskog je u vaskolikom srBskome narodu u upotrebi bio tzv starosrpski, a kako gosn Panta negira tu bilo kakve Slovene kao izmišljotinu jednu iz 18. veka, ondaK se po njima srBski tj starosrBski pričao od Oriona, preko Atlantide, pa do Vinče, Lesandra tj Egipta i Kleopatre Lagić...
Ajde, nemoj se baš toliko brukati...
Preporuke:
5
19
92 sreda, 09 januar 2019 13:46
Panta
Dakle, hajde, Spiridone, provo nas obavesti koji naziv je imala doktorska disertacija Drojzena, koji je za tebe validan istoričar.
Preporuke:
17
3
93 sreda, 09 januar 2019 14:16
Panta
A, evo, pročitajte šta kažu Hrvati u enciklopediji za Ptolomejeviće.
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=50989

i za Aleksandrijski muzej:
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=1556

i o Aristarhu:
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=3811

i o Kleopatri:
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=31850

Pa Srbi, ima li većih antisrba od vas?
Preporuke:
18
3
94 sreda, 09 januar 2019 14:24
Bya-Bya
sreda, 09 januar 2019 06:16
@Spiridon


Spiridone, hoću reći Pivašu, hoću reći Agatone, evo gde je Temnić https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%9B

Pa me zanima da ako napisao par 1000x10 karaktera o šumadijskim Vlajnama.
Preporuke:
18
2
95 sreda, 09 januar 2019 14:28
Spiridon
@ Panta
Pa za divno čudo,vidiš njegovog oca Filipa su spalili,a Aleksandra nisu.

Auuu znači tako gosn Panto...!?! Opet se navukoste na tanak led, bez potrebe. Ne vredi vama pogled previše bludi ka Orionu našem i Atlantidici našoj srBskoj drevnoj, a tek Kleoaptra Lagić, pa Karanovići iz Temnića. Elem, grob Filipa Makedonskog je nađen i eno ga u Vergini, sa sve njegovim kostima...
Međutim kao što kaže Janković u Srpskim gromilama...
Za srpski pogreb, posebno je važan zapis iz ruskog Predanja o prošlim vremenima... I ako ko umre, priređivali su mu triznu, zatim su pravili veliku kamaru drveta, polagali na nju mrtvaca i spaljivali, a posle, skupivši kosti, stavljahu ih u nevelik sud i ostavljahu na stubovima uz puteve... Kao što će se videti, izgorelih ostataka pokojnika nema unutar srpskih gromila, pa opis pogreba iz Predanja, zapravo, odgovara najpre Srbima...

Znači Filip se bio odrodio a Lesandar još i gore. Udarila im slava u glavu, znam je to je sigurno...!
Preporuke:
2
17
96 sreda, 09 januar 2019 14:58
Spiridon
@ Bya-Bya
Spiridone, hoću reći Pivašu, hoću reći Agatone, evo gde je Temnić...
Pa me zanima da ako napisao par 1000x10 karaktera o šumadijskim Vlajnama.
Avaj, te igre skrivača ostavljam vama deretićevskim patriJotama, sa poteza Tračani-Etračani-Račani, može i sa slovom s a može i sa c.
Elem, Stanislave prati fabulu radnje, jer je heroj i genija za istoriju gdin Herodot ili ti ga Panta, lepo na početku za Kleopatru Lagić rekao da je poreklom iz Istočne Srbije, tj Vlajna znači, pa se valjda tek posle preselili tu oko Milutovca, nisam taj deo najbolje ukačio, ne mogu više od Oriona i Atlantide da se snađem uopšte, prosto sav treptim od uzbuđenja šta ću sve još da saznam ovde...
Evo čisto podsećanja radi...
Panta ponedeljak, 07 januar 2019 17:57

Očigledno je sve politika. Julijanski kalendar je dala Cezaru čuvena Kleopatra,iz dinastije Lagića,čiji su preci poreklom iz istočne Srbije, koja je raznim ustupcima planirala da sačuva vlast svoje dinastije u Egiptu.
Preporuke:
4
19
97 sreda, 09 januar 2019 15:04
Spiridon
@ Panta


A, evo, pročitajte šta kažu Hrvati u enciklopediji za Ptolomejeviće.


Pa ne kažu ništa pod milim Bogom, gosn Panto... Ni za Temnićki kraj, ni za Lesandra Karanovića, ni za Kleopatru Vlajnu Lagić, ništa...!?! Znači i oni su deo te zavere ili su zavidni, eto šta su... Znaju Hrvati pravu istinu, nego oće da crknu od muke, pa onda poturaju sve pod tepih... Jaooo šta nam rade ,svi se urotili protivu nas, samo da se naša slavna srBska istorija sakrije od očiju sveta, da se ne zna da smo mi sa Oriona dolećeli kano sivi sokolovi u svemirskim roketlama, pa pravac na Atlantidicu našu prapostojbinu prvu na planeti Zemlji...
Preporuke:
3
19
98 sreda, 09 januar 2019 15:13
AgatonFonPetrović
@Spiridon

''Hoću reći Herodote, da li to znači da su i Karađorđevići od njihove loze i da se prezivaju Karanđorđevići, to jest da je Bečko-berlinska škola sakrila da je pravo ime tj nadimak Karađorđu bilo Karanđorđe.''

Spiridone ovako nešto nisam očekivao od vas. Ja sam prvi povezao Karađorđeviće sa Lagićima preko Kleopatre Karađorđević i Kleopatre Lagić! Ne možete mi krasti ideje, pardon to nisu ideje već istorijska otkrića. Nije lepo to što radite. Naši prapreci Atlantiđani (ili su to u stvari Zapadni Srbi?) se ne bi složili sa vašim postupkom.
Preporuke:
5
19
99 sreda, 09 januar 2019 15:34
Boža
SPITIDONE & Spiridončići.
Ovako veliki umovi ne treba da troše vreme na Srpski CRKVENI kalendar, koji koristi manje od 10.000.000 Srba u celom svetu.
Oni treba da reševeju najveće probleme, na primer KINESKI kalendar, koji koristi skoro 1,500.000.000 kineza u svetu. Smatram da je VELIKA GREHOTA što takvi umovi i znalci uopšte polemišu o malom problemu, kad imaju GOLEM problem.
Čim ga reše, za dan dva, odmah da se bace na sastavljanje fudbalske reprezentacije, a tek onda na globalno otoplavanje i ozonsku rupu.
Preporuke:
20
2
100 sreda, 09 januar 2019 16:14
Panta
grob Filipa Makedonskog je nađen i eno ga u Vergini, sa sve njegovim kostima


Ma jeste. Svašta ovi tvoji kažu i nađu,ali primarne izvore bilo čega nikako ne mogu da nađu. Čitaj ti malo knjige,pa ćeš videti da je Filipov pepeo pomešan sa pepelom njegovog ubice Pausanija i tako sahranjen.

Osim toga po istoj toj tradiciji koju opisuješ je sahranjen u Vavilonu najbolji Aleksandrov drug Hefestion,koji je proglašen za poluboga. Na zadušnicima povodom njegove smrti je i otrovan Aleksandar Veliki.

A šta misliš, u pepelu nema DNK? A šta je onda ostalo u pepelu? Hajde ti nas prosvetli.

Pa ne kažu ništa pod milim Bogom

Za pametne kažu dosta. Za one druge nije dovoljno ni lično da ih dovedu.

Jesi li pronašao kako je glasio naziv Drojzenove doktorske disertacije?
Znači Filip se bio odrodio a Lesandar još i gore.

Ma jeste Filip je bi grk varvarin,a Aleksandar čist grk, od oca i od majke.
Blago tebi. Izgleda da si preučio.
Preporuke:
14
3
101 sreda, 09 januar 2019 16:22
Spiridon
@ AgatonFonPetrović

Spiridone ovako nešto nisam očekivao od vas. Ja sam prvi povezao Karađorđeviće sa Lagićima preko Kleopatre Karađorđević i Kleopatre Lagić! Ne možete mi krasti ideje, pardon to nisu ideje već istorijska otkrića. Nije lepo to što radite. Naši prapreci Atlantiđani (ili su to u stvari Zapadni Srbi?) se ne bi složili sa vašim postupkom.

Slažem se gosn Agatone, ali ja sam samo proširio vašu ideju, takoreći genijalno otkriće sa Kleopatrom Karađorđević. Sinulo mi je naime, odnosno kao da me je Teslin zrak sa prapostojbinom našom Atlantidom spojio, da njihovo prezime nije tek tako Karađorđević, već da su oni svi od Lesandra Karanovića jedna poprečna grana. Tu je očigledno došlo do jedne zabune, jer se Turcima ono Karan Đorđe to jest Đorđe od Lesandra Velikog Karana, učinilo kao njihovo tursko Kara-Đorđe, odnosno da oni nisu Karađorevići, već KaraNđorđevići. Pa zar vi mislite gosn Agatone da je slučajno što se Kleopatra KaraNđorđević, baš zvala Kleopatra...?!
Preporuke:
4
14
102 sreda, 09 januar 2019 17:49
Spiridon
@ Panta

Ma jeste. Svašta ovi tvoji kažu i nađu,ali primarne izvore bilo čega nikako ne mogu da nađu. Čitaj ti malo knjige,pa ćeš videti da je Filipov pepeo pomešan sa pepelom njegovog ubice Pausanija i tako sahranjen.


Gosn Panto, nađeno lepo sve još pre četrdeset godina, dajte nemojte baš toliko početničke greške da pravite pobogu. Jedino što je bila nedoumica je bilo, da li je sahranjen u tzv grobu br 2. kao što se prvo mislilo ili u grobu br 1. pa se onda na osnovu analize kostiju neupitno utvrdilo da je baš nekako slučajno onaj čiji je kostur iz groba br 1. imao ranu na nozi zbog koje mu je očigledno jedna noga ostala kraća, baš kao što i kaže ta priča za Filipa da je zadobio u bici 339 god. pre nove ere ranu kopljem u levu nogu.
Znači i ta grobnica je sve jedna laž, sve su to ti falsifikatori i neljudi namestili da lakoverni pomisle da je to Filip, da se prevare naivni.
Sreća naša, pa je među nama takav jedan genija za istoriju, Tesla prosto za tu naučnu granu...
Preporuke:
4
13
103 sreda, 09 januar 2019 17:57
AgatonFonPetrović
@Spiridon
E ako mi priznajete da sam ja rodonačelnik te ideje onda je sve u redu. Razvijanje teorije je poželjno jer se tako šire horizonti znanja!

U stvari vi i ja smo preuzeli način razmišljanja autohtonista. Jedan uoči činjenicu koji bečko-berlinska škola krije od Srbalja a drugi je odmah razradi. Autohtonisti su u nama dobili značajno pojačanje samo toga još nisu svesni.

Nego, mene i dalje muči što nam nije saopšteno gde je u stvari umro car Dušan. Osećam da bi saznanje prave istorije o tome i kod mene i kod vas probudilo atlantiđanske gene naših prapredaka i da bismo tu mogli da damo veliki doprinos.
Preporuke:
3
12
104 sreda, 09 januar 2019 18:03
Spiridon
@ Panta
Za pametne kažu dosta. Za one druge nije dovoljno ni lično da ih dovedu.
Šta kažu gosn Panto, dajte pobogu nemojte više sakrivti makar neki bilo koji citat o Lesandru našem Karanoviću, dajte nešto o Kleopatri Vlajni Lagić, dajte bilo šta o Serapisu Srbinu pobratimu iz Atlantide prapostojbine naše prave, dajte nemojte nas više mučiti...
Recite na šta ciljate kada vas molim kada je Drojzen u pitanju, mora da je nešto o Lesandru Karanoviću da pogađam. Znači i Drojzen je iako pripadnik te Berlinske škole bio srcem i dušom za našu stvar, ima znači neki sakriveni rukopis gde je on tvrdio da je Lesandar Srbin od Karanovića što su rodom iz okoline Milutovca, nego su to dušmani sve sakrili...
Nego gosn Panto, vi mi ne odgovoriste, kako je moguće da je Milutovac ostao van granica Makedonije, pa zašto je Lesandar na prokletu Inđiju krenuo a da ni rođeno selo nije oslobodio i sebi spomena nekog ostavio, nama što smo njegovi, jer svi smo mi pomalo Milutovčani Lesandrovi...!?!
Preporuke:
4
16
105 sreda, 09 januar 2019 19:10
Spiridon
@ AgatonFonPetrović

Autohtonisti su u nama dobili značajno pojačanje samo toga još nisu svesni.

Nego, mene i dalje muči što nam nije saopšteno gde je u stvari umro car Dušan.


Nisu oni gosn Agatone autohtonisti to jest sada i mi kada smo se priklonili, takoreći poklekli pred silinom te grandiozne ideje, jer oni tj sad i mi verujemo da smo došli sa Atalntide, ili je Atlantida ipak bila u Vinči, a možda pre će biti u Milutovcu, više sam se i sam zbunio, ali sam u svakom slučaju shvatio da smo odatle svi došli. Imam samo utisak da je Car Dušan sigurno hteo da obnovi Atlantidu, pa su ga zato dušmani otrovali, a čini mi se da možda baš i tu leži tajna njegovog groba, ili je ipak u nekom tajnom grobu pored piramida zajedno pored rođake svoje Kleopatre...
Preporuke:
4
16
106 sreda, 09 januar 2019 20:06
Herodot
Razmena tobožnjih polemika između Agatona i Spiridona ulazi u fazu crvenog usijanja pa postaje posve nejasno normalnim komentatorima. Oni podmeću svoje izmišljotine nekim imaginarnim ljudima, pričaju sami sa sobom. Nešto mi liče na neke političare. Predlažem stoga da oni međusobno razmene svoje mejl-adrese i nastave sa svojim somnabulnim radićevskim fatazmagorijama, a da ne opterećuju ostale normalne čitaoce ovoga sajta.
Preporuke:
18
4
107 sreda, 09 januar 2019 21:21
@Spiridon
Rekoh ti ja da je doslo tvojih pet minuta, Tamnava protiv Atlantide protiv Mu-a, nakucao si, brat bratu, 20 komentara.Sa Pantom si zacudjen, a sa mnom zadivljen, to je razlika.Nema kod mene fridzeziranja, samo sto celovite verzije zna onaj ko treba i moze da shvati, ovde koliko sabijem u komentar-dva!
Preporuke:
5
2
108 sreda, 09 januar 2019 22:45
AgatonFonPetrović
@Spiridon
Mislim da niste na pravom tragu oko mesta smrti cara Dušana. Toponimi su jako važni a mi u Beogradu imamo Dušanovac! Mora da je tu umro car Dušan, narod lepo prozvao to mesto Dušanovac, a onda je bečko-berlinska škola izmislila da je car Dušan umro u današnjoj Albaniji sa perfidnim ciljem rasrbljavanja naše istorije.
Što se Atlantide tiče, vi znate za ostrvo Adakale koje je potopljeno posle izgradnje Đerdapa. Da li možda Adakale nije bila ostatak Atlantide pa su je domaći izdajnici namerno potopili da bi joj zatrli svaki trag?
Preporuke:
4
16
109 sreda, 09 januar 2019 22:59
AgatonFonPetrović
@ Herodot
Dragi Herodote,
da na ovom sajtu pratite i ostale teme znali biste da se Spiridon i ja u komentarima obično preganjamo do iznemoglosti jer često imamo suprotna mišljenja. Verujem da ni on a ni ja nismo očekivali da ćemo se naći na istoj strani, ali se to desilo zahvaljujući autohtonistima. Mislim da je to što smo se nas dvojica pretvorili u saveznike po pitanju autohtonista i najveći uspeh cele ove ''istorijske škole''.
Preporuke:
5
15
110 četvrtak, 10 januar 2019 00:06
..realno
Pogledajte sadašnje snežno nevreme u zemljama koje ne slave Božić po julijanskom kalendaru. Uključujući i Grčku. Može da deluje iracionalno, ali je činjenica. Žalosno, u vreme najradosnijeg praznika...
Preporuke:
1
2
111 četvrtak, 10 januar 2019 03:42
Evsevije
Dragi brate Nikola,
Uz pohvalu dobroj nameri i plemenitom duhu u kojima si pisao tekst, moram da spočitam jednu semiotičku, ali vrlo suštinsku, grešku.
Naime, "pravoslavni Julijanski kalendar" nije pravilan naziv za kalendar Crkve Hristove. Njen kalendar je Nikejski. Ili ako hoćemo eponimno - Konstantinov. I čak nije kalendar, nego Danoslov (nema nikakve veze sa paganskim kalendama; slovenski naziv je Svetotvorni krug). Nikejski Imerologion je nadumno genijalna sinteza dva kalendara – pashalnog (Pashalije), koji definiše godišnji izlazak Sunca Pravde, i velikog indinkta (Mesecoslova), koji definiše zemaljski kolovrt godina (zasnovan na julijanskom kalendaru, ali ne identičan sa njim!). Može se reći dvoprirodan, baš kao i Bogočovek – nebeski i tvarni princip, u neslivenom i nerazdelnom jedinstvu. Nazivati Imerologion Crkve, koji je Ikona Ikonomije Bogočoveka, julijanskim kalendarom je insinuacija bezbožja – izbacivanje Božanskog principa i prisustva (Pashalije) iz života Vaseljene.(...)
Preporuke:
16
2
112 četvrtak, 10 januar 2019 03:45
Evsevije
2. Sabor Imerologion nije usvojio samo za Rimsko carstvo, nego za Crkvu u celoj Vaseljeni (uključujući npr. i Persiju, Indiju, hristijanizovana i neznabožačka knjaževstva izvan Rimskog carstva...). Nikejski Oros je time zauvek definisao liturgijsku sin-doksiju Crkve, princip „jednim ustima i jednim srcem“, svetu tajnu jedinstva. Svi koji su Danoslov promenili, raskolnici su koji su razorili molitveno jedinstvo Crkve. I uz to, ikonoklasti Ikone Domostroja.
To je naročito važno znati danas, kad su shizmatojeretički razbojnici posvuda uzurpirali crkve, i kada nam naši lokalni ideolozi nameću glupo lažni pseudopatriotski narativ o novom kalendaru kao „Milankovićevom, ispravljenom julijanskom, ne grirorijanskom“ (tu razum vređaju čak i zilotski nastrojeni učitelji, npr. vl. Artemije, Vladimir Dimitrijević: „novi kalendar je greška, koja je dovela do raskola u Crkvi, ali oni koji su izazvali i učinili raskol, i oni koji su prihvatili grešku ipak su blagodatna Crkva, a ne bezblagodatne pustinje“).
Preporuke:
16
2
113 četvrtak, 10 januar 2019 05:28
Spiridon
@ sreda, 09 januar 2019 20:21 @Spiridon
Sa Pantom si zacudjen, a sa mnom zadivljen, to je razlika.Nema kod mene fridzeziranja, samo sto celovite verzije zna onaj ko treba i moze da shvati
Tja, ajd ako ti tako kažeš, mislim to da za shvatanje tvojih parameta-fridžez pisanija u kome ja odmah prepoznam izvore, ali kada krene povezivanje svega toga u novu celinu, onda tu nastaje problem, kao uostalom i sa ovim Kleopatrinim Atlantiđanima. Tako da, ako smem da primetim, zabezeknut sam i sa gosn Pantom i sa tobom, odnosno sa tobom još i više, pošto gosn Panta čita te atlantiđanske blogove koje piše neka dokona a samouka kvazi-istoričarka sa dijagnozom, a ti čitaš šta treba samo to sve pogrešno shvatiš na kraju. Trudiš se ti ali ne vredi, jer nije ti Bog dao i gotovo. U suštini kod tebe se sve svede na kraju na jedan te isti pomalo izlizani komentar, koji onda samo malo preradiš pa ga napišeš na bilo koju temu koja je u opticaju, nešto kao one “one size fits all” bofl varijante...
Preporuke:
3
15
114 četvrtak, 10 januar 2019 05:36
Spiridon
@ Herodot

sa svojim somnabulnim radićevskim fatazmagorijama.


Ma naravno gosn Herodote, sve su fantazmagorije samo je srBsko poreklo sa Atlantide, Kleopatra Vlajna Lagić, te Lesandar od Milutovca Veliki one prave istine u koje niko normalan ne sumnja. Dajte ljudi da se skupimo koliko nas ima, mislim Atlantiđana da uradimo nešto da se konačno ona prava istina sazna, da nam decu više ne truju tim fantazmagorijama Bečko-berlinske škole, nego da ponosno idu uzdignuta čela i gde god ko da ih pita...Odakle ste vi dečice?! A oni da mu kažu... Mi smo sa Atlantide...
Preporuke:
2
14
115 četvrtak, 10 januar 2019 05:51
Spiridon
@ realno

Pogledajte sadašnje snežno nevreme u zemljama koje ne slave Božić po julijanskom kalendaru. Uključujući i Grčku. Može da deluje iracionalno, ali je činjenica. Žalosno, u vreme najradosnijeg praznika
Pa sad, tu ulazimo u takozvani vremensko-metorološki paradoks. Naime njima nije najradosniji praznik, zato što im je 7. januar u crkvenom kalendaru ekvivalentan 7. januaru u svetovnom kalendaru a 7. januara nema nikakvih praznika, dok se u zemlji Srbiji vreme savilo u taj tzv srBski kalendarsko-vremenski kontinuum, gde je ujedno i januar ali i decembar, samo u zavisnosti od ugla gledanja. Pa se tako 31 decembra slavi Nova godina iako je u suštini tek polovina decembra, kada se sve to malo drugačije pogleda a po onom drugom kalendaru, a onda 7. januara dođe najradosniji praznik koji kod svih hrišćanskih crkava na ovom svetu pada uvek 25. decembra, samo je pitanje da li je 25. decembar zaista 25. decembar ili je ipak to 7. januar. Što se kaže, oženjen sam kao momak živim...
Preporuke:
3
15
116 četvrtak, 10 januar 2019 07:09
Spiridon
@ AgatonFonPetrović

Mislim da niste na pravom tragu oko mesta smrti cara Dušana. Toponimi su jako važni a mi u Beogradu imamo Dušanovac! Mora da je tu umro car Dušan, narod lepo prozvao to mesto Dušanovac, a onda je bečko-berlinska škola izmislila da je car Dušan umro u današnjoj Albaniji sa perfidnim ciljem rasrbljavanja naše istorije.


Poštovani gosn Agatone, ako smem da primetim mislim da niste u pravu povodom Dušanovca, jer se Dušanbe u Tadžekistanu prosto nameće kao ono pravo rešenje, odnosno pravo ime tog grada je DušanBre, samo je Bečko-berlinska škola sakrila sve to, da se ne bi znalo da je Car Dušan krenuo stopama svog slavnog pretka Lesandra Velikog Karanovića, te da nije pošao na Carigrad kako su to posle falsifikovali, već je pošao u Indiju, to jest u Inđiju kako se to pravilno na sanskritu izgovara, odnosno za razliku od Lesandra Velikog on je krenuo tom gornjom rutom preko današnjega Kazahstana pa na Tadžikistan, ali su ga zlotvori kao i Lesandra otrovali...
Preporuke:
3
14
117 četvrtak, 10 januar 2019 07:25
Spiridon
@ AgatonFonPetrović

Što se Atlantide tiče, vi znate za ostrvo Adakale koje je potopljeno posle izgradnje Đerdapa. Da li možda Adakale nije bila ostatak Atlantide pa su je domaći izdajnici namerno potopili da bi joj zatrli svaki trag?


Mislim da ste na pravome tragu, jer ako je SeraBis došao sa tajnim znanjem iz Atlantide u Egipat, a isto tako samo posle njega i Kleopatrini Lagići za koje svi znamo da su iz Istočne Srbije, onda se nameće zaključak da je i Atlantida sigurno negde u tim krajevima. Oduvek mi je bila sumnjiva ta brana, a sada nam je svima jasno zašto su je i sagradili baš tu a sada je svima valjda jasno, da kada je otkrivena prvo naša srBska Vinča a onda i naš srBski Lepenski vir koji je odmah tu vrlo blizu Đerdapske klisure, da su se dušmani uplašili da ne uđemo u trag i srBskoj Atlantidi na ostrvu Adakale i da se tako konačno razotkrije ona prava istina o našem atlantiđanskom poreklu... Jaoooo šta nam to rade zlotvori, pa ni Atlantida im nije bila sveta...
Preporuke:
3
13
118 četvrtak, 10 januar 2019 10:04
Spiridon
@ Evsevije
I čak nije kalendar, nego Danoslov... Nikejski Imerologion je zasnovan na julijanskom kalendaru, ali ne identičan sa njim!

Pobratime Evsevije, hajdemo iz početka... Dakle nije Imerologion već Ημερολόγιο, što se ako ćemo već da to iz nekog razloga pišemo ćirilicom, onda se to na srpskom izgovara kao Imerolojio, ali se to u zemlji Srbiji naziva kalendar, odnosno ta ćirilična varijanta grčkog koja je valjda tu radi neke duhovne mistike ne znači ama baš ništa. Takođe Ημερολόγιο nije Danoslov, jer to je pogrešan i hau jes nou prevod sa grčkog, pošto je Ημερο datum, pa ako već hoćeš da se igraš posrbljavanja grčkog, onda bi to bilo nešto kao Datumnik a ne Danoslov. Takođe moraću da te razočaram ali Sabor u Nikeji nije usvojio nikakve izmene povodom Julijanskog kalendara, osim što je konstatovao da je od sada prolećna ravnodnevnica 21. marta, pošto je kalendar već napravio grešku i odstupio od početnog 25. marta, što je bilo bitno radi računanja Pashe tj datuma Uskrsa...
Preporuke:
6
14
119 četvrtak, 10 januar 2019 12:30
Panta
O Atlantidi, za početak,treba pročitati Platona: njegova dela Timej i Kritiju, koje je pisao kao iskusni sedamdesetogodišnjak koji je već imao slavu.

Ja sam siguran da o Atlantidi više od Platona znaju ovi (ne)dokazani srbi, ili tzv. pametnjakovići.
Za njih je pokušaj omalovažavanja drugih najviši stepen znanja. U njima je proradio neki opasan pruski gen,što je dobro za ostale komentatore da u praksi vide kako izleda neko kome određena situacija aktivaira uspavani gen.

Evsevije je u tumačenju kalendara, s verskog aspekta,potpuno u pravu. S građanskog aspekta treba reći da je julijanski kalendar neuporedivo jednostavniji, a da je pri tome greška u odnosu na astronomsko vreme gotovo zanemarljiva. Civilizacije su desetinama hiljada godina živele potpuno uspešno i bez "globalnog kalendara" koji već pravi haos, a od kada je uveden nije prošlo ni petsto godina.
Preporuke:
14
3
120 četvrtak, 10 januar 2019 13:38
Herodot
E moj sveznajući Spiridone. Na grčkom ημέρα ili μέρα znači dan, a ne datum. Kažu li Grci dobar datum ili dobar dan = καλή μέρα. Latinski ekvivalent za ημέρα ili μέρα je dies, pa je danoslov sasvim adekvatno posrbljavanje za grčko Ημερολόγιο. A da li je tvoje tumačenje (da bi po svaki cenu zadivio prostodušne svojim "znanjem")kako Ημερολόγιο treba čitati imerolojo ili imerologio da te potsetim da je reč o starogrčkom gde se gama čitala kao G, a ne kako ga danas Grci izgovaraju kao J. Ovo λόγιο potiče od λόγος = logos, nauka, reč. To je odgovarajuća reč za srbsko sloviti, govoriti. Primer prirodoslov, bogoslov itd. Ne rekoh li ti da malo smanjiš doživljaj i da batališ da se kao vegeta mešaš u sve i svašta. Što više pišeš sve više pokazuješ veličinu svoje površnost. Da malo više ceniš narod iz koga potičeš znao bi za onu narodnu "O, đevojko, a što samo mučiš (ćutiš) - il si glupa il odviše mudra". Da si ćutao, sveznadaru moj, svi bi mislili da si odviše mudar, ovako...
Preporuke:
17
1
121 četvrtak, 10 januar 2019 14:40
Spiridon
@ Herodot
Na grčkom ημέρα ili μέρα znači dan, a ne datum. Kažu li Grci dobar datum ili dobar dan = καλή μέρα. Latinski ekvivalent za ημέρα ili μέρα je dies, pa je danoslov sasvim adekvatno posrbljavanje za grčko Ημερολόγιο. A da li je tvoje tumačenje (da bi po svaki cenu zadivio prostodušne svojim "znanjem")kako Ημερολόγιο treba čitati imerolojo ili imerologio da te potsetim da je reč o starogrčkom gde se gama čitala kao G, a ne kako ga danas Grci izgovaraju kao J.
Pod jedan u ovom slučaju to je datum a ne dan nemojte praviti toliko početničke greške, pod dva γ u zavisnosti gde je tačno u reči čita ili kao g ili kao j dajte makar bi toliko trebalo da znate jer se npr u αγάπη to γ izgovara kao g, a u ovom slučaju je to j, pod tri nije imerolojo već imerolojio jer vam se to ι ne gubi, već se izgovara, pod četiri taj Danoslov prevod je zasmejavajući i kao kada bi Αριθμολογία preveli kao Brojoslov, odnosno ne možete bukvalno hau jes nou prevoditi strani jezik pobogu čoveče...
Preporuke:
5
10
122 četvrtak, 10 januar 2019 14:50
Spiridon
@ Herodot

Kada smo kod ćutanja, onaj koji je napisao ova ingeniozna promišljanja i jezičke slagalice po sistemu što je deretićevcu milo to mu se i snilo, ne bi trebalo od sramote da se javlja idućih šest meseci...
1. Rodonačelnik dinastije Aleksandra Velikog zvao se Karan i živeo je pre prvih Olimpijskih igara od kada počinje "grčka" istorija
2. Peti vladar je bio Argej i po njemu se u "zvaničnoj" istoriji naziva Karanova dinastija. Obično se dinastija naziva po prvom vladaru, trebalo bi da se zovu Karanides
3. Karan je bio potomak Temna
4. Između Trstenika, Kruševca i Juhora prostire se oblast Temnić
5. U Srbiji do proglašenja Milana Ob. za kralja postojao je grad Karanovac, a onda su mu poltroni promenili ime u Kraljevo
6. Desetek sela u Bugarskoj, Maked. i Srbiji nosilo ime Karanovo, Karanovo Brdo kod Nove Varoši, Karanovo groblje kod Drvara itd.
7. U telefonskom imeniku osakaćene Srbije požeš pronaći oko 500 domaćinstava sa prezimenom Karan, Karanac ili Karanović
Preporuke:
3
11
123 četvrtak, 10 januar 2019 15:16
AgatonFonPetrović
@Spiridon
Smerno poginjem glavu prihvatajući da sam pogrešio i beskrajni vam zahvaljujem na tome što ste mi ukazali na grešku. Sramotno je da sam prevideo značaj DušanBRea. Nedopustivo je da sam zanemario da se car Dušan morao ugledati na svog pretka Lesandra Velikog. Uostalom, po ugledu na Lesandra on je dobio titulu Silni.
Moj greh prema srbskoj istoriografiji donekle je umanjen time što ste se složili sa mnom oko Adakalea kao Atlantide.
Ipak mislim da ne treba da zaboravimo Dušanovac. Nešto tu sigurno ima. Šta tačno pokazaće dalja istraživanja.
Vaše zapažanje da je Kleopatra Lagić Vlajna je vrlo važno. Mislim da je ona Cezara opčinila vlaškom magijom. Toga je sigurno bio svestan i Šekspir i one tri veštice iz Magbeta su sigurno vlaške vračare.
Preporuke:
3
10
124 četvrtak, 10 januar 2019 15:22
Spiridon
@ Herodot

To je odgovarajuća reč za srbsko sloviti, govoriti. Primer prirodoslov, bogoslov itd.


Čisto da i ovo ne ostane nedorečeno, dakle takvi primeri su mogući i upotrebljavaju se i to eventualno u srpskom kada se radi o osobi koja se nečim bavi, pa je onda φύσηλόγος po vama to rogobatno prirodoslov a u suštini srpski se to kaže prirodnjak,odnosno θεολόγος jeste bogoslov ili ti ga teolog. Tako da ne možete bukvalno prevoditi, a posebno ne to rogobatrno i veštački napisano Imerologion samo da bi se dobilo na značaju i nekoj wannabe religioznoj mistici, za nešto što svi mi ovde zovemo kalendar, a plus što vi niste primetili tek da je to napisano u genitivu, što je tek komedija sa obzirom da je ono Nikejski napisano na srpskom a onda imerologion na ćiriličnoj varijanti grčkog genitiva, što otprilike izgleda kao da sam napisao nešto kao komen zi bližen, haben zi di poteškoćen...
Preporuke:
3
9
125 četvrtak, 10 januar 2019 15:25
Panta
Naš srpski kalendar je najstariji na svetu. Njegov početak je od dana stvaranja sveta 01. marta 5508.godine pre n.e. (ili kako kaže Zaharije Orfelin od dana isticanja Panonskog mora). Ako ima neki stariji molim sveznalice da nas obaveste. Ja mislim da je logično da najstariji narod ima i najstariji kalendar. Možda za neke nije?! Bilo vi glupo da sada neki novokomponovani narodi objave da oni imaju stariji kalendar, koji nikad i nigde nije bio u upotrebi.

Prema tome, braćo Srbi, držimo se mi naših znamenja i za nas nema zime. A ovima digitalnim, koji samo razumeju 0 i 1 prepustiti da računaju zbivanja u Kosmosu. Izgleda da su nedavno pali s Marsa.
Preporuke:
8
2
126 četvrtak, 10 januar 2019 15:41
Herodot
Odavno sam sumnjao da su Agaton i Spiridon likovi iz Nušićevih komedija. Tvoji poslednji komentari, o Spiridone, uveriše me da sam ispravno posumnjao. Kažeš: "taj Danoslov prevod je zasmejavajući". To što je vama jutrošnjim "intelektualcima" zasmejavajuće nama koji baštinimo milenijumsku prevodilačku pravoslavnu tradiciju nije. Naši stari su u srbski jezik unosili tuđice samo onda kada nisu mogli pronaći adekvatnu reč u našem jeziku. Trebalo bi dosta vremena da nabrojim sve milozvučne srbske zamene za varvarske grčke reči. Navedoh samo dve BOGOSLOV (teolog, a ne teoloj) i PRIRODOSLOV fizika, nauka o prirodi). Ja ne sumnjam da je brat Evsavije kao ozbiljan i bogobojazan pravoslavni hrišćanin sve svoje tvrdnje tačno prepisao iz knjiga starostavnih, za razliku od tebe koji prizemno imitiraš svog duhovnog oca onog šarlatana Radića. Ono: Adakale-Atlantida, Čađavi crnci iz Čada i slične stupidarije. Probaj da problem nestašnih prstiju rešiš brojanicana kao naši stari, mani lupanje po tastaturi..
Preporuke:
13
3
127 četvrtak, 10 januar 2019 15:43
Spiridon
@ Herodot

5. U Srbiji do proglašenja Milana Ob. za kralja postojao je grad Karanovac, a onda su mu poltroni promenili ime u Kraljevo


Inače da vam pomognem i oko ovoga, pošto ste se osramotili ali za sve pare. Dakle Karanovac je bio naziv za Kraljevo ustanovljen tek za vreme Turaka, i ima veze sa Aleksandrom Velikim kao što imaju i Karaburma ili Karađorđe, jer valjda da ne treba da vas podsećam kako kara znači crn na turskom... Međutim, to su deretićevski Srbi, kojima se priviđaju Orioni, Atlantide, Kleopatre i Aleksandar Veliki samo da bi sebi dali na nekom značaju...
Preporuke:
3
10
128 četvrtak, 10 januar 2019 16:20
Herodot
Crni Spiridone! Toneš sve dublje. Izgleda da imaš ozbiljan problem sa razumevanjem pročitanog teksta. Ja nigde nisam napisao da je Karanovac ime iz antičkih vremena. ČINjENICA je da ime Karan vekovima živi među Srbima (nisam siguran šta u stvari znači jer velika većina srbskih imena ima neko smisleno značenje). Otuda dolazi i danas do postojanja prezimena i toponima izvedenih iz tog imena. Neki primeri su iz turskog vremena, što ne znači ništa jer je u Srbiji korišćen srbski a ne turski jezik. Po tebi Karanovac je složenica od Kara i novac. A Karanovo groblje kod Drvara je po tebi Crno novo groblje, a Karanovi Brdo? Zar ne vidiš crni (kara) Spiridone da je to besmislenije od onoga što meni podmećeš Atlantidu, Orion, Čad i šta ti je već palo na pamet, a što ja nisam ni pomislio, a kamoli napisao. Ime grada Karanovac napravljeno je po istom obrascu kao i Milanovac, Kruševac, Kragujevac, Bujanovac, Boljevac, Milatovac itd. Krajnje dobronamerno: prihvati se brojanica dok ne bude kasno.
Preporuke:
13
3
129 četvrtak, 10 januar 2019 16:22
AgatonFonPetrović
@ Herodot
Najoštrije protestujem protiv toga što Spiridonu pripisujete da je otkrio da je Adakale ostatak Atlantide. To je moje otkriće koje je on potvrdio i time ga učinio validnom činjenicom srbske istoriografije. To što ste učinili isto je kada biste meni pripisali otkriće Dušanbrea a to je Spiridonov rad sa kojim sam se ja složio kao validnim istraživanjem. Morate pažljivo pratiti ovu raspravu i uočavati ko je od nas dao kakav doprinos srbskoj istoriografiji. Na kraju krajeva onaj koji bude najuspešniji može se nadati i veliku nagradu - selfi sa Deretićem - što je najveća čast koju može dobiti jedan srbski istoričar.
Preporuke:
5
13
130 četvrtak, 10 januar 2019 16:27
Panta
kako kara znači crn na turskom

Znači, nisam ja pogrešio. Turci ti ne izbivaju nikako iz glave. Napravi ti još jednom DNK analizu. Sve mi se čini da u prethodnoj nisu obuhvaćene sve mutacije.

A na kom jeziku "kara" znači muški polni organ? Pod hitno se prebaci na neki zanat. Tu ćeš, valjda, biti bolji.
Preporuke:
12
2
131 četvrtak, 10 januar 2019 16:31
///vladimir/nemo-crtic
" Takođe Ημερολόγιο nije Danoslov,pošto je Ημερο datum "

" Pod jedan u ovom slučaju to je datum a ne dan "

......cekamo trecu varijantu-nije,mozda i da

.....do emisija na rts-dalekovidnici u izvedbi oljice kovacevic + najveceg/spirice
Preporuke:
9
2
132 četvrtak, 10 januar 2019 16:56
Panta
Zna li neko da li je rimski imperator Marko Aurelije Karin bio Turčin?

Pa, bre, nije valjda da Turci ovde vladaju još od početka Rimske imperije?
Preporuke:
10
1
133 četvrtak, 10 januar 2019 17:07
@Spiridon
Tako je to kada te idol ugrize za dusu, onda pocnes da ga spustas ispod Pante.Sto se banalnosti tice, tu si neprikosnoven, jos pamtim ono kako su ljudi izmislili bogove (vidis, sada kada to povezem sa tvojim "genijalni" tumacenjen znacenja reci logos, povezivanjem marksizma i Darvina, ispadne da ti je glavni izvor udzbenik iz biologije za peti razred).Uteha mi je sto je i Kant rekao Fihteu da ga nije razumeo, a Seling i Hegel da jeste.Lose je sto ti nisi Kant.Zato "odoh ja u Gvadalaharu, tamo "Kante" ne govore".
Preporuke:
7
2
134 četvrtak, 10 januar 2019 18:00
Cop Harry Callahan
Nije srBski ćutati Spiridone. Pojela maca jezik?! Raspali po Herodotu! Nije valjda on pametniji od tebe. Nešto mi se javlja da je slab u latinskom. Make my day! Piše li Radivoje novu "naučnu" knjigu? Jesi li siguran da su Iliri hpl E? Da nije možda C++ ?
Preporuke:
8
1
135 četvrtak, 10 januar 2019 18:05
nemo
krle-krstic ne izlazi iz vlasti-ave (logicno je jer ima koristi),ali agaton-fon-pivas ne izlaze iz najveceg
Preporuke:
2
3
136 četvrtak, 10 januar 2019 18:09
Spiridon
@ Herodot

Ja nigde nisam napisao da je Karanovac ime iz antičkih vremena.

Znači neki drugi Herodot je napisao sve ovo...
1. Rodonačelnik dinastije Aleksandra Velikog zvao se Karan i živeo je pre prvih Olimpijskih igara od kada počinje "grčka" istorija.
2. Peti vladar je bio Argej i po njemu se u "zvaničnoj" istoriji naziva Karanova dinastija. Obično se dinastija naziva po prvom vladaru, trebalo bi da se zovu Karanides
...
5. U Srbiji do proglašenja Milana Ob. za kralja postojao je grad Karanovac, a onda su mu poltroni promenili ime u Kraljevo

Mene samo zanima kako vas čoveče nije sramota da pišete ove gluposti, po kojima je ispalo da su neki tamo poltroni promenili Karanovac u Kraljevo, i tako valjda sakrili vezu sa rodononačelnikom dinastije Aleksandra Velikog, čija Makedonija nije ni videla Srbiju a kamoli Kraljevo.
Inače se to zvalo Rudo Polje ako vas neko pita, pa onda Turci sami menjaju ime, valjda Aleksandru Velikom u čast, pa ga nazivaju Karanovac...
Preporuke:
3
7
137 četvrtak, 10 januar 2019 18:18
Spiridon
@ Herodot

Kažeš: "taj Danoslov prevod je zasmejavajući". To što je vama jutrošnjim "intelektualcima" zasmejavajuće nama koji baštinimo milenijumsku prevodilačku pravoslavnu tradiciju nije. Naši stari su u srbski jezik unosili tuđice samo onda kada nisu mogli pronaći adekvatnu reč u našem jeziku. Trebalo bi dosta vremena da nabrojim sve milozvučne srbske zamene za varvarske grčke reči.


Jeste li gosn Herodote baštinili tu grandioznu pravoslavnu tradiciju i za vreme druga Tite ili je tada bilo crvena knjižica, Jugoslavija, bratstvo i jedinstvo, to vi meni recite da čujem, pa ćemo sve drugo lako. Inače, upravo vi ovde pokazujete na delu to somnabulno miloševićevsko turbosrBstvo, iz kojeg viri Titin prazilukac i gde se neka lična psihopatologija i nedostatak identiteta rešava sa tim fantaziranjem i glupostima o Aleksandru Makedonskom. Inače baš ti isti “varvari” Grci su vam i doneli to pravoslavno hrišćanstvo, kako vas samo nije sramota, imate li vi uopšte stida...?!!
Preporuke:
2
11
138 četvrtak, 10 januar 2019 18:29
Panta
veliku nagradu - selfi sa Deretićem

Taj Deretić vas, izgleda, dere kao Musa jarca. Ko je taj tip? Zbog čega vas je tako ojadio da ga tako kamenujete (po prastarom običaju iz Stare Srbije)?
Preporuke:
7
1
139 četvrtak, 10 januar 2019 18:39
Spiridon
@ četvrtak, 10 januar 2019 16:07 @Spiridon
Sada kada to povezem sa tvojim "genijalni" tumacenjen znacenja reci logos, povezivanjem marksizma i Darvina, ispadne da ti je glavni izvor udzbenik iz biologije za peti razred)
Tja, ti do mog petog osnovne imaš još jedno četiri metra knjiga da pročitaš i da ih shvatiš što je najbitnije, a ne samo napamet i bez razumevanja kao do sada. Inače ona tvoja prepisivanja na temu λόγος-a su bila upravo isti tip jezičke slagalice kao Serapis - Srbija, samo ti to avaj nisi bio u stanju da shvatiš, jer ne znaš ni nemački a još manje grčki, pa nisi ukapirao potpuno promašenu etimoglogiju i vraćanje iz nemačkog u grčki, to jest potpuno isto kao Temna -Temnić tj prvo ram pa tek onda slika.
Pod dva, to za marksizam i Darvina su reči Fridriha Engelsa koje ti stoje u predgovoru Komunističkog manifesta, a ponovio ih je takođe i u govoru kada je Marks umro. Tako da sedi dole jedan, jer kao što rekoh gosn Panta i ti slika jedan drugome u ogledalu...
Preporuke:
2
6
140 četvrtak, 10 januar 2019 18:53
AgatonFonPetrović
KARAN prema rečniku SANU znači:
1 kola, kočija kolica- prema nemačkom karren- što se smatra zaostatkom iz rudarske terminologije iz vremena Sasa.
2. brižan, zabrinut,tužan,snužden-prema turskom kahur, briga, tuga.

karan po rečniku SANU je muško IME a i prezime.
Preporuke:
2
6
141 četvrtak, 10 januar 2019 19:12
Panta
Da rešimo oko Karanovića.

Kurcije Ruf u svojoj Istoriji Aleksandra Velikog (lat. Historiae Alexandri Magni) kaže: Smatra se nesumnjivim, da je Aleksandar pripadao po ocu Heraklidima, kao potomak Karana, a po majci Eakidima,potomcima Neoptolema.

Eak je bio jedan od sudija u Hadu i sudio je Evropljanima. Njegov potomak je Pelej koji je bio Ahilov otac, a Aleksandar je uvek, tokom pohoda prinosio žrtve ne samo Ahilu, već i Heraklu, svom pretku po očevoj liniji.

To ne kažem ja, već se svi istoričari pozivaju na Kurcija Rufa.
Preporuke:
8
1
142 četvrtak, 10 januar 2019 19:24
Spiridon
@ Herodot

Ja ne sumnjam da je brat Evsavije kao ozbiljan i bogobojazan pravoslavni hrišćanin sve svoje tvrdnje tačno prepisao iz knjiga starostavnih,

Znači u prevodu gosn Herodote, vi ste od grčkog naučili da u Paraliji kažete καλή μέρα i to bi bilo to, odnosno prvo krenete puni sebe da mi objašnjavate kako se izgovara ημερολογιο i kako se to hau jes nou prevodi na srpski, pored žive reči kalendar koju svi koristimo, a kada vam ja objasnim par stvari, odmah ide povlačenje na taktičku kotu... Ja verujem, da je brat Evsavije prepisao iz knjiga starostavnih. Jeste, to da je bukvalno prepisao u to ne sumnjam, odnosno odmah sam shvatio kada mi je rekao haben zi di Nikejski Imerologion, odakle tačno vetar kod njega duva a kada sam video Danoslov zamalo nisam pao sa stolice. Da ne pominjem onu bajku kako je kalendar iz Nikeje bilo šta drugo, nego isti onaj Julijanski kalendar ali lepše zvuči kada se bupne Nikejski Imerologion, odmah se naježiš od miline.
Aha, knjige starostavne..
Preporuke:
2
7
143 četvrtak, 10 januar 2019 19:29
AgatonFonPetrović
@Spiridon

''Jeste li gosn Herodote baštinili tu grandioznu pravoslavnu tradiciju i za vreme druga Tite ili je tada bilo crvena knjižica, Jugoslavija, bratstvo i jedinstvo, to vi meni recite da čujem''

Mislite da je moguće da je Herodot toliko star da se seća tog doba? Ako ste u pravu to bi stvarno bilo tragično. Njegov stil je takav da sam ja mislio da je u pitanju tinejdžer. Ako Herodot ima više od 22 godine i ponaša se ovako onda se stvarno postavlja pitanje u šta je potrošio tolike godine.
Preporuke:
2
5
144 četvrtak, 10 januar 2019 19:35
Panta
Još malo informacija sa stranih sajtova (engleskih):

Ljudi koji su prošli kroz tadašnji grad Servia, su između ostalih Aleksandar Veliki, na putu za Tebu 335. pr. n.e., i apostol Pavle tokom svog putovanja u Makedoniju u prvom veku.

Ovi stranci mnogo, bre, izmišljaju. Sigurno im taj čuveni Deretić uređuje sajt.
Preporuke:
6
2
145 četvrtak, 10 januar 2019 19:35
Spiridon
@ Panta

Naš srpski kalendar je najstariji na svetu. Njegov početak je od dana stvaranja sveta 01. marta 5508.godine pre n.e. (ili kako kaže Zaharije Orfelin od dana isticanja Panonskog mora). Ako ima neki stariji molim sveznalice da nas obaveste. Ja mislim da je logično da najstariji narod ima i najstariji kalendar. Možda za neke nije?! Bilo vi glupo da sada neki novokomponovani narodi objave da oni imaju stariji kalendar, koji nikad i nigde nije bio u upotrebi.


Jaoooo zemljo otvori se...!??? Jeste taj kalendar je srBski kao što je i Lesandar Karanović Srbin.
Dajte ljudi, makar neke najelementarne stvari naučite, pa onda da se rapsrvljamo, jer ovako je to zaista skoro pa tužno.
Taj kao dol srBaki kalendar vam je gosn Panto takozvani Romejski ili ti Vizantijski kalendar (pošto su računali na osnovu Biblije kada je bilo postanje sveta i tako došli domte cifre) koji se onda koristio i u Srbiji za vreme Nemanjića.
Znači, ima li dalje od Atlantide, Kleopatre i ovoga...
Preporuke:
2
9
146 četvrtak, 10 januar 2019 20:05
Spiridon
@ Panta

Da rešimo oko Karanovića.

Kurcije Ruf u svojoj Istoriji Aleksandra Velikog (lat. Historiae Alexandri Magni) kaže: Smatra se nesumnjivim, da je Aleksandar pripadao po ocu Heraklidima, kao potomak Karana, a po majci Eakidima,potomcima Neoptolema
Taj problem je plašim se nerešiv, jer vi i ne shvatate da postoji taj jedan vama Atlantiđanima mali korak, u kome vi eto tek tako zaključite da je bio taj neki Karan i onda da se i Kraljevo zvalo Karanovac, te da je Aleksandar Veliki u suštini Srbin tj Karanović
Po tom somnabulnom načinu razmišljanja je uvek sve moguće dokazati, odnosno dovoljno je naći samo neku reč i igrati se slagalice, sa time da se prvo zada rezultat, pa onda pokušava naći veza na svaki mogući način, tipa ono Atlantida-Serapis -Srbija...
Na svu sreću u Sloveniji nemaju takvih u većim količinama, inače bi se neko tamo sa sličnom dijagnozom već dosetio da napravi tu etimologiju Karan - Karantanija, pa da proglasi Aleksandra Velikog za Slovenca...
Preporuke:
2
8
147 četvrtak, 10 januar 2019 20:26
Spiridon
@ AgatonFonPetrović
Mislite da je moguće da je Herodot toliko star da se seća tog doba? Ako ste u pravu to bi stvarno bilo tragično. Njegov stil je takav da sam ja mislio da je u pitanju tinejdžer. Ako Herodot ima više od 22 godine i ponaša se ovako onda se stvarno postavlja pitanje u šta je potrošio tolike godine


Seća se Herodot nego šta moj gosn Agatone, mi smo za njega omladinci. Kada je bila ona prva rasprava, gosn Herodot je rekao kako je još davnih dana kao student upoznao nekog Mareka iz Kašubije. Zapamtite moje reči, čim vidite nekog sa takvim stavovima i tom dertićevštinom u glavi, taj je ili tinejdžer koji se obrazovao uz pomoć Kurira, ili je kao Herodot u lepim godinama, pa je imao taj kvantni skok negde 1988-1990 godine i onda pod stare dane morao u pačju školu da sve uči i sebe formira iz početka. E sad, na nesreću mi pričamo o 90-tim, kada je vlast gurala Kleopatre, Trgovčeviće, Deretiće i sve ostale šarlatane koji bi joj koristili u sluđivanju naroda...
Preporuke:
1
8
148 četvrtak, 10 januar 2019 20:27
Herodot
Agatone, hvala ti na podsećanje na rečnik SANU i značenje reči Karan. No, jedno je sigurno da je ime Karan na našim prostorima zabeleženo 2000 godina pre nego što su rudari Sasi došli u Srbiju. U vreme Karana nisu postojali Nemci (Sasi), ni njihov jezik, niti Karren, ni Englezi, ni njihov jezik, pa ni CAR (kola). Gde su živela turska plemena i pod kojim imenom u vreme Karana Makedonskog to ne znaju ni oni sami. Turcizam KARAN znači kritikovan, grđen (Sejdefu majka karala), ali ni to nema veze sa antičkim imenom KARAN. Moje pitanje je otkud da skoro posle 3 milenijuma na našim prostorima žive imena, prezimena i toponimi izvedeni od ličnog imena KARAN. Pošto se kara Spiridon sasvim izbezumio, pokušaj bar ti da mu objasniš da su odbornici (kmetovi) grada Karanovca dodvoravajući se novopečenom kralju Milanu promenili ime grada u Kraljevo, jer su imena Milanovac (Gornji i Donji) već bila zauzeta. I to nema veze ni sa Spirinom Titom, ni sa prazilukom, ni sa Deretićem.
Preporuke:
9
2
149 četvrtak, 10 januar 2019 20:41
Panta
Jeste taj kalendar je srBski

Pa čiji je još. Hajde ti navedi. Sam si napisao da su ga samo Srbi,kao narod koristili. Same sebe demantuješ, a onda se čudiš. Daj, čoveče,uozbilji se.
kao što je i Lesandar Karanović Srbin.

Za njega si me ubedio da je Turčin.

Za Atlantidu sam tebi i tvome pobratimu, naučniku za zezanje, rekao šta da pročitate od Platona. To je osnova za dalje.

Taj problem je plašim se nerešiv

Pa nerešiv je za tebe jer, kaže Tojnbi da se istorija ne može tumačiti bez duhovnosti.

Serapis je vrlo interesantan lik. Znaš li da je bio obožavan i u današnjoj Srbiji? Pre Hrista on je bio najznačajnije božanstvo. Tek je Teodosije I s njim postupio u skladu sa uhodanim postupkom neprijatelja sa Srbima: srušio, popalio, sakrio, razjurio. Njegov hram je bio veći od Kapitola. Zaslužuje da se njime ljudi pozabave. Svako iz svog ugla.
Preporuke:
5
2
150 četvrtak, 10 januar 2019 20:44
Herodot
Takođe da ti uzvratim još jednom informacijom da pored Kraljeva danas još mnogi toponimi nose naziv po ličnom imenu Karan, a to su: Karanovac naselje pored Banje Luke, Karanovac naselje u opštini Varvarin, Karanovac naselje u opštini Petrovo Republika Srpska, Karanovo selo u Bugarskoj, Karanovo brdo kod Nove Varoši, Karanovo groblje kod Drvara, Karane naseljeno mesto pored Križevaca, Hrvatska, Karan, naselje kod Priboja itd. Dosad sam pronašao (u telefonskom imeniku, a sigurno ima i onih koji nisu u imeniku) 512 prezimena u Srbiji koja su nastala od ličnog imena Karan: Karanović, Karanić, Karanac, Karanjac i Karan. Nikad nisam ni pomislio, a kamoli napisao da su svi oni potomci Karana Makedonskog, kao što ni svi Petrovići ili Jovanovići nisu potomci jednog jedinog Petra ili Jovana. Ali Spiridon imitira poznatog prevaranta Radića koji se u svom pamfletu umesto argumenata služi pakosnim izrugivanjima i podmetanjima, jer argumenata nema po onoj metodi: ja tvrdim da si kriv, a ti dokaži da nisi.
Preporuke:
6
3
151 četvrtak, 10 januar 2019 20:59
Panta
Za Aleksandra nije jedini dokaz da je Srbin to što je Karan (Karanović). Dokaza je koliko hoćeš.

Dokaz je to što je najveće poverenje imao u vojnike oko jednog tipično srpskog grada iz istorije (vama ostavljam da izučavate o kojem se radi), to što mu je majka Ilirka (a najekspicitniji dokaz da su se pod Ilirima podrazumevali Srbi već sam ti naveo na primeru službenog organa Austro-ugarske), a otac nije Grk. Jedan od dokaza je da se posle sukoba sa ocem, i odvođenja majke i sestre u Epir, on uputio među Ilire (te velike "neprijatelje"), nakon čega se Filip uplašio da će ostati bez vlasti, pa je poslao svoga izaslanika da moli Aleksandra da se vrati. Kada je Aleksandar, kao što sam već pisao išao do Dunava da očisti "antisrbe" pre nego krene u Aziju, sastao se i s Dalmatima koji su mu rekli da računa i na njih, itd.

Za Slovence ne brini. Imaju oni ljude koji se bave tim pitanjima i mislim da su veoma korektni.
Preporuke:
8
1
152 četvrtak, 10 januar 2019 21:14
Spiridon
@ Herodot
da su odbornici (kmetovi) grada Karanovca dodvoravajući se novopečenom kralju Milanu promenili ime grada u Kraljevo


Da li vi možete da shvatite da se to zvalo Rudo Polje i da se tek za vreme Turaka pojavljuje ime Karanovac. U prevodu ili je Karanovac od upravo tog saskog, rudarskog izraza Karren koji označava kola za prevoz rude, odnosno vezano je možda baš za Sase, pa tako od Rudog Polja ispade na Karanovac. Po jednoj drugoj priči koju je zabeležio putopisac Ami Bue u 19. veku, to znači Karanovac znači Crni-novac i u vezi je sa haračem koji su davali Turcima, a treća je neka narodna legenda da je bio neki sin nekog Šobata, koga su zvali Karan pa kao po njemu Karanovac a po drugom sinu Beramu je Beranovac.
Dakle o čemu vi pričate, kako vas samo nije sramota da trpate tu Aleksandra Makedonskog...!???
Inače, koliko vidim sve sam u pravu gosn Herodote, znači u mladosti Tita-partija-omladina-akcija a sada pod stare dane Srbija od Lesandra Karanovića pa sve do TokIa
Preporuke:
1
9
153 četvrtak, 10 januar 2019 21:31
Spiridon
@ Panta
Pa čiji je još. Hajde ti navedi. Sam si napisao da su ga samo Srbi,kao narod koristili. Same sebe demantuješ, a onda se čudiš. Daj, čoveče,uozbilji se
Da li je vama dobro ali zaista, čitate li vi šta vam je napisano, umete li vi bilo šta da shvatite. Taj kalendar je takozvani Vizantijski kalendar ili ti kako su ga oni zvali Ετος κτίσεως Κόσμου, što bi mu bilo nešto kao Godine od postanka sveta, i nastao je tako što su dolaskom hrišćanstva na osnovu Biblije pokušavali da odrede kada je bila godina stvaranja i tako stigli do tih 5509 godina pre rođenja Hrista. Kao što je došlo i hrišćanstvo iz Carigrada, kao što su vam Ćirilo i Metodije preradili grčki alfabet na srBsku ćirilicu, tako je došao sa Vizantijom i taj kalendar ALI to ne znači o neuki čoveče da on ikakve veze ima sa Srbima, dajte nemojte se toliko sramotiti, pokažite makar elementarno znanje a ne samo prepisivanje sa nekih šarlatanskih blogova, gde neke nesretnice sa dijagnozom sanjaju Atlantidu...
Preporuke:
2
3
154 četvrtak, 10 januar 2019 21:42
Spiridon
@ Panta

Za Aleksandra nije jedini dokaz da je Srbin to što je Karan (Karanović). Dokaza je koliko hoćeš.

Dokaz je to što je najveće poverenje imao u vojnike oko jednog tipično srpskog grada iz istorije (vama ostavljam da izučavate o kojem se radi), to što mu je majka Ilirka (a najekspicitniji dokaz da su se pod Ilirima podrazumevali Srbi već sam ti naveo na primeru službenog organa Austro-ugarske), a otac nije Grk.


Kojih dokaza, šta vi i o čemu pričate...!?? To što neko nije Grk, ne znači da je po automatizmu onda Srbin, a još manje možete tek tako da kažete da su Iliri Srbi a kao ključni dokaz da navedete neki naziv u Austrougarskoj dva milenijuma posle toga!??? Shvatate li vi da ne možete da dokazujete nešto iz vremena pre Hrista, sa glupim nazivom u Austrougarskoj od pre dve stotine godina...!??
Znači vama ne da nije dobro, nego me je užasno sramota vaše potpune neukosti, i tog zadrtog titoizma samo presvučenog u to otužno turbosrBstvo...
Preporuke:
1
6
155 četvrtak, 10 januar 2019 21:54
Spiridon
@ Panta

Pa nerešiv je za tebe jer, kaže Tojnbi da se istorija ne može tumačiti bez duhovnosti.

Serapis je vrlo interesantan lik. Znaš li da je bio obožavan i u današnjoj Srbiji? Pre Hrista on je bio najznačajnije božanstvo. Tek je Teodosije I s njim postupio u skladu sa uhodanim postupkom neprijatelja sa Srbima: srušio, popalio, sakrio, razjurio.


Za vas bi i shvatanje Ivice i Marice bilo odveć preveliki zalogaj, sa obzirom na svu glupost koju ovde već nedeljama samo prepisujete od nekih samoukih pseudoistoričara, koji od sertifikata imaju pretežno lekarsku dijagnozu. To što je bio neki kult nekog Serapisa u Egiptu, to ne znači da je taj čovek Srbin...!?? Da li vi shvatate, koliko je to detinje smešno da vi idete i tražite imena sa kojima možete da se poigrate i kažete...Aha, on je bio Srbin, jer eto Serapis - Srbija, pa vidiš to liči... Kako vas nije sramota, kao da imate osam i po godina, eto tako vi razmišljate i zaključujete...
Preporuke:
2
4
156 četvrtak, 10 januar 2019 21:55
AgatonFonPetrović
@Spiridon

Vi i ja smo se bar preganjali u komentarima, nismo se suzdržavali ni od ličnih uvreda ali nikada dosada niste uspeli da me ostavite bez teksta kao sada.

Izgleda da ste u pravu...

Karan (tužan) Herodote šta to radiš?
Preporuke:
1
4
157 četvrtak, 10 januar 2019 21:59
Panta
zabeležio putopisac Ami Bue u 19. veku

Eto na koga se ti pozivaš kao na validan izvor, a objašenje mu je baš za takve kao šti si ti. I onda kažu zašto nas stranci smatraju za budale. Pa zato što nam mogu prodati rog za sveću.

A,reci da li je moguće, da su, možda, za vreme A. Velikog u tom "Karanovcu" bili Iliri kod kojih je išao A. Veliki posle svađe sa ocem? Zna se da je bio kod Ilira, ali se ne zna gde. I s njima razgovarao na "grčkom". Ja bih išao uvek u kraj predaka. A ti? Verovatno u Nemačku, kod prijatelja?
Jao, Spiridone, daj malo razmišljaj. Tako je bio jedan "stručnjak" koji je tvrdio da uzrečica "bre" znači "budalo", a jedan je tvrdio da je reč "palanka" isto turska. Pa Turci su više reči preuzeli od Srba nego Srbi od Turaka.

Mora da je selo Ba dobilo naziv po nekom turskom "babi" koji je rekao nekom Kaurinu "ma marš, ba!"

Spiridone, džaba si se trudio da čitaš. Samo su te navukli ovi globalisti na tanak led.
Preporuke:
6
0
158 četvrtak, 10 januar 2019 22:17
AgatonFonPetrović
@ Panta

''Pa čiji je još. Hajde ti navedi.''

Ruski je, jer su ga i oni koristili.
Preporuke:
1
4
159 četvrtak, 10 januar 2019 22:24
Nenad Pivaš
A,reci da li je moguće, da su, možda, za vreme A. Velikog u tom "Karanovcu" bili Iliri kod kojih je išao A. Veliki posle svađe sa ocem? Zna se da je bio kod Ilira, ali se ne zna gde. I s njima razgovarao na "grčkom". Ja bih išao uvek u kraj predaka. A ti? Verovatno u Nemačku, kod prijatelja?
Jao, Spiridone, daj malo razmišljaj.


Ovaj "argument" je pobednički. "Ja bih uvek išao u kraj kod predaka". Prosto sam umro od smeha čitajući ga :)
Preporuke:
4
4
160 četvrtak, 10 januar 2019 22:35
Panta
Taj kalendar je takozvani Vizantijski kalendar

Onda si napisao da su ga koristi Nemanjići, kao srpski vladari. Ja te pitam čiji su vladari bili Vizantijci,kojeg naroda? Ako su Grčkog,vidimo jasno da ga Grci ne smatraju svojom tradicijom, čim im se crkva odrekla istog. Šta je tu sporno. Ono što ne smatraš svojim, lako ga se odrekneš, je li tako?

Shvatate li vi da ne možete da dokazujete nešto iz vremena pre Hrista

Misliš zato što su popaljeni ili nestali izvorni dokumenti kao što su svi primarni dokumenti o Aleksandru Velikom ili svi popisi stanovništva koje je Dioklecijan vršio svake četiri godine? Varaš se, uvek ostane nešto što otkrije smrad nečoveštva. Ako ti misliš da su Turci dali naziv Karanovac,onda nam kao dokaz ponudi nekoliko takvih naziva toponima u Turskoj.
tog zadrtog titoizma

Pa ja se već godinama oglašavam komentarom o Titu:

Toliko sam uništio Srbe da se neće oporaviti 80 godina posle moje smrti.
Preporuke:
1
3
161 četvrtak, 10 januar 2019 22:39
Spiridon
@ AgatonFonPetrović

Kada sam mislio da od onog šarlatana Deretića ne može gore, da nema dubljeg dna od tog bezumnog ponora pseudoistorije, sada sam shvatio da i nad popom ima pop. Verovali ili ne postoji čak i blog, gde nekakva nesretnica sa dijagnozom priča tu Atlantida-Serapis priču, gde ćete naći ovakve genijalne dokaze...
Istorija Andaluzije je običan konstrukt u kojem ništa nije kako treba! Kao primer za to uzećemo istoriju Kordobe.
Već je u IX. veku prema važećoj hronologiji, zajedno sa Palermom, Kordoba je bila kulturni grad Evrope. Ovaj grad se danas naziva Cordoba i piše se sa serbskim „C“ (S).
Svaki put se slovo „C“ čita kao serbsko «S»! Prema tome se današnji grad Kordoba u starini zvao Sordoba! Da li sve ovo može da znači nešto drugo nego Srbija
...
Današnje ime Kadiz je unakaženo ime Sard, Sadr, Sardis, samo je početno slovo serbsko „C“ (S),Card,Cardr, Cardis a
čita se kao Sard, Sardr, Sardis i Sardi su Srbi

Znači i Kadiz i Kordoba u Španiji...!?!?!
Preporuke:
1
4
162 četvrtak, 10 januar 2019 22:46
Herodot
Spiridone, najzad si ubo blizu istine, mada nisi ni ovoga puta izbegao da se koristiš radićevskim podmetanjima. Reci mi, duše ti, gde sam i kada ja napisao da ime Karanovca potiče od Aleksandra Velikog (Makedonskog)? Priče da ime Karanovac znači Crni Novac, to je notorna glupost i na nivou je vaše antisrpske boginje Anđeline Žoli koja je lansirala priču da Balkan znači zemlja meda i krvi. Priča da Ruda Glava (ranije ime Karanovca) ima veze sa Sasima koji su kopali rudu tu u Karanovcu... ima veze sa mozgom kao i tvoja priča o čađavim crncima iz Čada. Ruda glava na prelepom srednjevekovnom srbskom jeziku znači Riđa ili Crvena Glava. Treće tumačenje je najverovatnije: neki seoski starešina koji se iz Stare Hercegovine naselio oko ušća Ibra u Z.Moravu zvao se Milo Šobot koji je imao sinove Karana i Berana, a oni su osnovali dva naselja Karanovac i Beranovac, što samo potvrđuje moju tezu da je ime Karan nekada bilo često među Srbljima, pa otuda i mnoga prezimena i toponimi potiču otuda.
Preporuke:
4
1
163 četvrtak, 10 januar 2019 22:48
Panta
neki kult nekog Serapisa

Prvo se upoznaj, pa ćeš videti da to nije bio "neki" kult. Za tebe je "neki" jer ništa o njemu ne znaš. Serapisov hram je bio i u Vavilonu, i kada je Aleksandar bio na samrti onda su njegove vojskovođe išle u taj hram da pitaju šta im je činiti.

Cela istorija Argeada je vezana za taj kult. I posle za rimske imperatore koji su se smatrali pripadnicima istog roda kojem je pripadao Aleksandar.

Da te još malo informišem: po svim izvorima istočnih naroda Aleksandar je bio i na kineskom dvoru i sa ruskim (skitskim) carem. Ima toga još, ali da se ne sekiraš previše. Znam da je teže da ispraviš pogršeno ubačeno u memoriju nego što ti je bilo teško dok si bubao.
Preporuke:
1
2
164 četvrtak, 10 januar 2019 22:56
Panta
Ruski je, jer su ga i oni koristili.


Slažem se. Kada se pogleda cela istorija lako je zaključiti da smo mi isti narod. I nije slučajan isti odnos Zapada prema nama i Rusima. Takav je kroz celu istoriju.
Preporuke:
2
2
165 četvrtak, 10 januar 2019 22:58
Panta
Prosto sam umro od smeha čitajući ga :)

Što bi rekao Aleksandar, da sam ja kao ti, i ja bih se smejao.
Preporuke:
3
1
166 četvrtak, 10 januar 2019 22:59
AgatonFonPetrović
Mislim da ću ja ovde odustati. Sve vreme sam bio ubeđen da se Spiridon i ja preganjamo sa tinejdžerima. Takav im je bio stil a i zaključci. Nije mi moglo biti ni na kraj pameti da o Serapisu, Atlantidi, Kleopatri Lagić i svemu ostalom pišu odrasli ljudi. Treba mi vremena da svarim činjenicu da nije bilo tako.
Preporuke:
2
3
167 četvrtak, 10 januar 2019 23:14
///vladimir/nemo-crtic
BIO JEDNOM JEDAN DECAK-RADOZNAO I NAROGUSEN SAV = VERY STRASAN LAV

-to ti je sa sarlatanskih sajtova
-to je iz zadruge
-to je sa kvota fuzbala
-to je dereticev-karanac skola
-to si ti grcki video po kursevima u paraliji ili katerini
-to su titini srbiJa do tokia
-to su praziluk-pravoslavci-partiJa tito-kulovi
-to si ti hegela,darvina citao sa wikipedije
-to si ti haJdegera video u emisijama na rts-u
-to si ti vagnera gledao na youtube

A JA SAM SVO VREME PAZIO STA VI RADITE/GLEDATE-CITATE...
Preporuke:
1
1
168 četvrtak, 10 januar 2019 23:15
Spiridon
@ Panto
A,reci da li je moguće, da su, možda, za vreme A. Velikog u tom "Karanovcu" bili Iliri kod kojih je išao A. Veliki posle svađe sa ocem? Zna se da je bio kod Ilira, ali se ne zna gde. I s njima razgovarao na "grčkom". Ja bih išao uvek u kraj predaka

Ne, ipak je ovo onaj trenutak kada slobodno mogu da kažem kako sam zaista sve čuo u životu... Znači ako sam ikada bio na granici da istovremeno želim da zaplačem od muke, da se valjam po podu od smeha i da imam neodoljivu želju da odem na planinu i da tamo ćutim mesec dana, onda je to evo upravo ovaj trenutak...
Izvinjavam se zaista, očigledno je da sam pogrešio oko onoga za Ivicu i Maricu jer to je očigledno viša matematika za vas... Vama je gosn Panto i Pepa prase preveliki zalogaj ali najozbiljnije i bez ikakve šale...
Vauuuuu, kako me sami zaslepi moć od ovog “Ja bih išao u kraj predaka”, pa imam da sijam kao božićna jelka od ovog zračenja, ali sve tamo do jula meseca...
Pfuuuu, jako... jako kao crna zemlja...
Preporuke:
1
5
169 četvrtak, 10 januar 2019 23:38
Spiridon
@ Panta
Reci mi, duše ti, gde sam i kada ja napisao da ime Karanovca potiče od Aleksandra Velikog (Makedonskog)?

Dakle, hajdemo još jednom...
1. Rodonačelnik dinastije Aleksandra Velikog zvao se Karan i živeo je pre prvih Olimpijskih igara od kada počinje "grčka" istorija
2. Peti vladar je bio Argej i po njemu se u "zvaničnoj" istoriji naziva Karanova dinastija. Obično se dinastija naziva po prvom vladaru, trebalo bi da se zovu Karanides
3. Karan je bio potomak Temna
4. Između Trstenika, Kruševca i Juhora prostire se oblast Temnić
5. U Srbiji do proglašenja Milana Ob. za kralja postojao je grad Karanovac, a onda su mu poltroni promenili ime u Kraljevo

Kako vas samo nije sramota, sad se tu kao malo dete vadite da niste nigde eksplicitno napisali ali se ta priča sa Karanovcem baš nekako slučajno našla u ovim vašim iznošenjima povezanih činjenica sa sve rednim brojevima, da komedija bude potpuna...
Ne, nego sa čime je imala veze izvinjavam se...??!!
Preporuke:
1
4
170 četvrtak, 10 januar 2019 23:47
Panta
Znači ako sam ikada bio na granici da istovremeno želim da zaplačem od muke, da se valjam po podu od smeha

Ne brini ništa.To je samo znak da si još psihički nezreo (bez obzira na starost), odnosno sklon histeriji ako nije onako kako si ti zamislio.

Verjum mi, to sam odavno shvatio.

Vidiš, tvoj istomišljenik kada zaključi da nema ozbiljnih arumenata on odustaje.

Sam Milutin Milanković piše u svojoj knjizi da ne postoji čovek koji može da zamisli šta se sve dešavalo na planeti Zemlji u prošlosti. Kod vas je sve prava linija - a prava linija je prestanak života.

Pa u 18. veku je Island zahvatila katastrofa, erupcija vulkana, koja je uništila 75% životinja i 24% stanovnika. Da bi tumačio istoriju moraš imati znanja iz više oblasti, a vi ih nemate. I onda vam smešna Atlantida.
Preporuke:
3
1
171 četvrtak, 10 januar 2019 23:55
Spiridon
@ Herodot

Inače sada sam shvatio da je i čuvena modna kreatorka Dona Karan potomak Aleksandra Makedonskog, kao i čuveni pijanista poreklom sa Krita Panos Karan, gde inače imate i mesto Karanou tu na zapadu ostrva, kao što je Karan takođe i često indijsko ime, imate grad u Maliju koji se zove Karan, odnosno oblast u Somaliji sa istim imenom. Dakle o čemu vi pričate, da vas čovek pita...
Preporuke:
2
4
172 petak, 11 januar 2019 00:17
Spiridon
@ Panto

Gosn Panto, sve što imam da vam kažem je da sam pronašao izvor sve vaše “mudrosti” gde su od reči do reči napisane sve te gluposti i svi ti zasmejavajući dokazi, gde su čak i španska Kordoba i Kadiz srBski, gde se gusla o Serapisu i Atlantidi, da su Srbi isto što i Kelti, o Kleopatri Lagić, Aleksandru Karanoviću. To je naime nekakav blog o zaveštanju predaka koji vodi neka žena sa očiglednom dijagnozom, koja je inače sociolog po struci. Dakle o čemu mi pričamo, kada vi samo ali bukvalno prepisujete od reči do reči iz takve šarlatanije da ja ništa jadnije, bednije i fantazmagoričnije nisam ali u životu video. Dakle, kako vas čoveče nije samo sramota... !??!
Preporuke:
2
5
173 petak, 11 januar 2019 08:42
Spiridon
@ Herodot
Evo činjenica:
1. Rodonačelnik dinastije Aleksandra Velikog zvao se Karan i živeo je pre prvih Olimpijskih igara od kada počinje "grčka" istorija.
2. Peti vladar je bio Argej i po njemu se u "zvaničnoj" istoriji naziva Karanova dinastija. Obično se dinastija naziva po prvom vladaru, trebalo bi da se zovu Karanides.
3. Karan je bio potomak Temna
Evo sa malim zakašnjenjem rešenja vaše dečije mozgalice.
1. Rodonačelnik se nije zvao Karan već Κάρανος tj Karanos.
2. Dinastija se naziva Argeidska tj na grčkom Ἀργεάδαι od Ἀργεῖος, tj oni koji potiču iz Argosa sa Peloponeza, odakle je po predanju Karanos i došao na sever u Makedoniju.
3. Karanos nije bio potomak nikakvog Temna, Τήμενος-a tj Timenosa, čija su braća bila Κρεσφόντη i Αριστοδήμου tj Kresofont i Aristodem, a otac njihov se zvao Αριστόμαχος tj Aristomahos.
Kako vas dakle samo nije sramota da lupetate tu o nekom Karanu-Karanovcu i Temni-Temniću, i da tek tako selektivno uzimate i frizirate činjenice...?!!!?
Preporuke:
1
4
174 petak, 11 januar 2019 09:09
Spiridon
@ Panta


Još malo informacija sa stranih sajtova (engleskih):

Ljudi koji su prošli kroz tadašnji grad Servia, su između ostalih Aleksandar Veliki, na putu za Tebu 335. pr. n.e., i apostol Pavle tokom svog putovanja u Makedoniju u prvom veku.

Ovi stranci mnogo, bre, izmišljaju. Sigurno im taj čuveni Deretić uređuje sajt

Ovo su tako detinje lagarije, da je ovo tužno a ne više ni smešno.
Naime pričate o mestu Σέρβια gore kod Kozanija u grčkoj Makedoniji, kome su ime dali Rimljani u 2. veku a inače ime je dobilo od latinskog servo tj čuvati-nadgledati, zamenjujući staro ime tog istog mesta, koje je gle čuda bilo Φυλακαί tj Filaki od φυλάσσω tj čuvati-nadgledati, pa to staro ime pominje i Plinije kada kaže Παρμενίων Γλαυκία Φυλακησιος νικητης εν Δολιχω, tj Parmenid sin Glaukomov iz Filakia, pobednik kod Doliha...
Kako vas dakle nije sramota da poturate te gluposti i detinje laži...?!!!?
Preporuke:
1
3
175 petak, 11 januar 2019 10:46
Panta
Kada su Karanovići,odnosno njihovi preci Temenidi, a da ne kažem njihovi preci Heraklidi vladali Peloponezom tada još na tom prostoru nije bilo ni "g" od Grka,kao ni "h" od Helena. A i ovaj Peloponez mi ne zvuči nešto grčki. Šta na grčkom znači Peloponez? Da nešto nije povezano s Grcima - Pelazgima?

Jesu li i Tračani Grci? Da nisu možda i Srbi Grci?

Koliko su Grci bili moćan narod kroz istoriju vidi se i po tome što ih je bilo više u persijskoj vojsci nego u vojsci Aleksandra Velikog, i to što je posle rimske okupacije od njihovih oblasti formirana provincija Makedonija (ne nikakva Grčka ili Helada) iz koje se kasnije izdvojila provincija Ahaja.

Čoveče, nemaš nikakvih argumenata osim inflacije reči i manipulacije rečima.
Preporuke:
4
0
176 petak, 11 januar 2019 11:16
Herodot
Spiridone, vidim da si se u petak sabajle bacio na lingvistiku. Otkrio si fenomenalnu stvar koju niko sem tebe nije primetio u poslednjih 2000 godina, da se Karan ustvari zvao Κάρανος (Karanos), a Temno Τήμενος (Temenos). Izgleda da tebi nije poznato da su grčki varvari kvarili prelepa tračko-ilirska imena Filip i Aleksandr (Φίλιππος i Ἀλέξανδρος) dodajući im svoj nastavak -ος. Pa ni tu se nisu zaustavili nego su indijskom kralju koji se zvao Puru (a ratovao protiv Aleksandra) izmenili ime u Πῶρος (Poros). Grčki varvari koji su svoje susede zvali varvarima (jer ih nisu razumeli) su se vrlo nonšalantno odnosili prema tuđim etno- i toponimima. Stoga i ja imam pravo da njih nazovem varvarima. Grci su sva tuđa imena prilagođavali svom jeziku i svojim mogućnostima da izgovore tuđe glasove. Samo nemoj mi reći da sam pogrešio i antičko ή (eta) čitam kao E (jer su stari grci tako čitali), a ne kao I kako ti čitaš prema srednjovekovnom izgovoru. Za tebe istorija počinje od Porfirogeneta.
Preporuke:
5
1
177 petak, 11 januar 2019 11:35
Herodot
Kažeš Spiridone "Kako vas dakle samo nije sramota da lupetate tu o nekom Karanu-Karanovcu i Temni-Temniću, i da tek tako selektivno uzimate i frizirate činjenice...?!!!?" Izgleda da si zaboravio šta si napisao u četvrtak, 10 januar 2019 20:14 . "neka narodna legenda da je bio neki sin nekog Šobata, koga su zvali Karan pa kao po njemu Karanovac a po drugom sinu Beramu je Beranovac". Ja sam to tumačenje prihvatio jer sam pre 40 godina istu priču čuo u Beranovcu, samo sam te dopunio da se knez nije zvao Šobat nego mu je prezime bilo Šobot, a ime Milo i imao je sina Karana i Berana. I zaključio sam "što samo potvrđuje moju tezu da je ime Karan nekada bilo često među Srbljima, pa otuda i mnoga prezimena i toponimi potiču otuda". I upitah te "Reci mi, duše ti, gde sam i kada ja napisao da ime Karanovca potiče od Aleksandra Velikog". Ali šta vredi kad ti imaš selektivne oči koji ne vide ono što je napisano već ono što tvoj prosvećeni um izmišlja.Agaton i Spiridon likovi iz Nušićevih komedija.
Preporuke:
4
0
178 petak, 11 januar 2019 12:13
Spiridon
@ Panta
Kada su Karanovići,odnosno njihovi preci Temenidi, a da ne kažem njihovi preci Heraklidi vladali Peloponezom tada još na tom prostoru nije bilo ni "g" od Grka,kao ni "h" od Helena.
...
Čoveče, nemaš nikakvih argumenata osim inflacije reči i manipulacije rečima

Kako vas samo nije sramota ali zaista...!??! Vi meni kažete nešto na temu manipulacije rečima...!?? Vi... Temna-Temnić, Serapis-Srbija Karanos-Karanović... Vi...!!!? Pa zar ni toliko stida nemate...!!??
Dakle kada su vam se sa samo jednim mojim komentarom, raspršile u nepovrat sve one gluposti i detinjaste fantazmagorije, kada ste shvatili da nije Karan već Karanos poreklom sa Peleponeza, odnosno da nije Temna već Timenos, sin Aristomahov, i brat Kresofontov i Aristodemov, onda su sada to Temenidi i imate hrabrosti, o neuki čoveče da me pitate za Peloponez...!??
Isti onaj Peloponez gde se nalazila Sparta, isti onaj Peloponez koji uz Atinu predstavlja srce i dušu antičke Grčke... Sad je i to srBsko...!?!
Preporuke:
1
4
179 petak, 11 januar 2019 12:27
Spiridon
@ Panta

Dakle da čujem, šta bi sa Milutovcem tj Temnićkim krajem, da i on nije možda zalutao na Peloponez. O kojim to Karanovićima vi pričate sram da vas bude, koji crni Karanovići od Karana iz Temnića, već su od Karanosa sa Peloponeza iz grada Argosa i zato se i zovu Argeidi. Sada vam ni to nije dosta, već bi i dalje da se sramotite pa pitate otkada su Grci na Peloponezu...!!!??? Peloponozu gde je bila Sparta, Peloponezu gde je pre Sparte bila čuvena Mikenska civilizacija milenijum i po pre Hrista, praktično sam početak i srce onoga iz čega će i izrasti milenijum kasnije Antička Grčka... Samo je vaša nadobudnost veća od vašeg neznanja gosn Panto... A vaše neznanje je skoro pa beskonačna kategorija... Ej, Peloponez...!!?? Pa ima li dalje...!?!?
Ima šta i ja pitam svašta, jer tu su srBska Atlantida i Kleopatra Lagić poreklom Vlajna iz Istočne Srbije...
Sram da vas bude... Sram...!?!?!
Preporuke:
2
4
180 petak, 11 januar 2019 12:45
Panta
Isti onaj Peloponez gde se nalazila Sparta

A u Sparti lepo grčkog ime za cara - Leonid.

A Spartak - Tračanin.

A svremeni značajni sportski klubivi Sparta i Spartak iz Češke i Rusije. Nema ni jedan s Peloponeza. Makar ja nisam čuo za takve. Stvarno Grci drže "do svoje tradicije" kao ti do "svoje". Odrekli se "vizantijskog kalendara", iz Atine proterali Aristela, posednji egipatski faraon nije pobegao u Atinu već u Makedoniju.Umeš li ti povezati dve guske?

Čija je Samotrakija?

Pa juče sam ti pokazao da Hrvati Ptolomeide prevode kao Ptolomejeviće. Izgleda da su i oni glupi Srbi.

Znaš li čiji je car bio Ahil? To je napisao jedan antički pesnik u pesmi. Mora da je i on lagao?

Daj se malo oslobodi tih truskih i germanskih stega. Pokaži da ne nasedaš na latinske falsifikate i da logički razmišljaš.
Preporuke:
3
0
181 petak, 11 januar 2019 13:14
Spiridon
@ Herodot
vidim da si se u petak sabajle bacio na lingvistiku. Otkrio si fenomenalnu stvar koju niko sem tebe nije primetio u poslednjih 2000 godina, da se Karan ustvari zvao Κάρανος (Karanos), a Temno Τήμενος. Izgleda da tebi nije poznato da su grčki varvari kvarili prelepa tračko-ilirska imena Filip i Aleksandr (Φίλιππος i Ἀλέξανδρος) dodajući im svoj nastavak -ος. (Temenos).

Ovo mora da je neka šala ali zaista...!?! Vi sa svojim lingvističkim egzibizijama Karanos - Karanović, Temenos - Temna, imate hrabrosti da meni pričate o lingvistici i kako su kao grčki “varvari” kao kvarili imena... Čija imena izvinjavam se...!??? Da nije oca Temenosovog Aristomaha, braće da nije njegove Kresofonta i Aristodema... Kako vas samo nije sramota, o kakvim vi glupim Ilirima i Tračanima pričate, koji videli Peloponeza i Argosa nisu, a kamoli da su njihova imena Ἀλέξανδρος, ἀλέξω-ἀλέκω i ανδρος, tj zaštitnik. Koliko vi nemate pojma pa da ne primećujete čak ni to άνδρ(ας) od muškarca...
Preporuke:
0
3
182 petak, 11 januar 2019 13:18
Panta
Dakle da čujem, šta bi sa Milutovcem tj Temnićkim krajem

Po tvom znanju su Grci stariji i od Vinče. Pogledaj malo kartu tzv. "Vinčanske kulture", pa vidi da li ona obuhvata taj Milutovac ili Temnićki kraj za koji si zapeo. Nadam se, da se makar slažemo da kulture nema bez naroda? Znači na karti koja prikazuje područje "Vinčanske kulture" je živeo neki narod. Istoričari tvrde da su to Pelazgi. E, vidiš, oni su davno pre tzv. Grka zauzeli Peloponez.Među njima je bio komandant vojnika "karan", jer u makedonskoj vojsci je bila npr.komanda "an-kara-ul". A onda je došlo vreme da ti Karani preuzmu vlast i formiraju verski grad Argos (a ti nam kaži šta to znači na grčkom). Od njega je i Pela dobila naziv.

Ma šta je tebi da objašnjavam kada ti ne možeš logički povezati dve kokoške.

Nego nešto nisam istražio. Naime istoričari pišu da se atinski dijalekt razlikovao od grčkog. Moram se time pozabaviti. Znam da su Akropolj podigli Pelazgi.
Preporuke:
3
0
183 petak, 11 januar 2019 13:29
Spiridon
@ Herodot

Izgleda da tebi nije poznato da su grčki varvari kvarili prelepa tračko-ilirska imena Filip i Aleksandr (Φίλιππος i Ἀλέξανδρος) dodajući im svoj nastavak -ος.


Inače da vam pomognem i sa ovim drugim “tračko-ilirskim” imenom tj Filipom, pošto vidim da je za vas i ono καλή μέρα bio preveliki zalogaj a kamoli da iz momenta vidite da je Φίλιππος od φίλω i ίππος to jest onaj koji voli konje. Šta kaže naš genija Herodot za paralelne univerzume i prošle živote, Aleksandar i Filip tračko-ilirska imena.... Jaoooo zemljo otvori se , sa kakvim se ja duducima i bezjacima raspravljam... Ej Aleksandar i Filip nisu grčka imena, pa šta ja sve neću čuti ali zaista...
Kako vas samo nije sramota.... Ne, ali zaista...!??!
Preporuke:
1
3
184 petak, 11 januar 2019 13:40
Spiridon
@ Panta
A svremeni značajni sportski klubivi Sparta i Spartak iz Češke i Rusije. Nema ni jedan s Peloponeza. Makar ja nisam čuo za takve.

Nadam se samo da je gosn Agaton tu negde, da sačuva ovo u vordu za neka buduća pokolenja, jer čestitam gosn Panto, pošto je za ovu preispoljnu glupost, čak i ona Atlantida, tj Kleopatra, tj otišao malo Aleksandar Makedonski do Karanovca kada se posvađao sa ocem, čak su i ti biseri mudrosti malo dete u odnosu na apsolutnog šampiona ali svih vremena...!!!!????
Vauuuuu.... Vauuuuu.... Vauuuu
Fudbalski klubovi iz Češke i Rusije danas su dokaz, da je antička Sparta samo prisvojena od strane Grka... Vauuuuu...
Hvala vam do neba, jer za vas je znači gosn Panto i Pepa prase viša matematika...
Fudbalski klubovi i njihova imena danas dokazuju da Sparta nije grčka....
Jaooooo zemljo otvori se da propadnem od ovolikog transfera blama....Imena fudbalskih klubova su dokaz za nešto od pre par milenijuma...
Ahahahahahaaaaahahahaaaaa....!!!!???!!!
Preporuke:
1
2
185 petak, 11 januar 2019 14:06
Spiridon
@ Panta

Nego nešto nisam istražio. Naime istoričari pišu da se atinski dijalekt razlikovao od grčkog. Moram se time pozabaviti. Znam da su Akropolj podigli Pelazgi.


Vi gosn Panto, ali sa velikom mukom, možete eventualno da istražite bukvar đaka prvaka, mada posle svega što sam od vas čuo ovih dana, nisam više ni za taj bukvar siguran.
Inače Akropolj je moj genija za paralelnu pseudoistoriju i gledanje u pasulj, podignut u Zlatnom dobu Stare Grčke, odnosno za vreme Periklea koji je i nadzirao radove, odnosno u vreme kada je Sokrat “kvario” atinsku omladinu, dok je pre toga tu bio sagrađen jedino tzv Stari hram a i on je podignut samo vek pre Periklea tj građenja zaštitnog znaka Akropolja u vidu Partenona. O kakvim vi Pelazgima sanjate, imate li vi uopšte osećaj stida, dokazujete imenima fudbalskih klubova u Češkoj i Rusiji danas, poreklo imena antičke Sparte....
Preporuke:
1
2
186 petak, 11 januar 2019 14:19
Panta
kakvim vi glupim Ilirima i Tračanima pričate, koji videli Peloponeza i Argosa nisu

Hajde, Spiridone, nema smisla da se toliko zavitlavaš svojim neznanjem.
Samotrakija je Tračka. Drugo, gro vojske Aleksandra velikog su bili Iliri i Tračani. A boga mi u više navrata su morali razbijati Grke po Peloponezu. Naročito loše je prošla Teba, koja je bila naravoučenije za Atinu. Navukao ih na propast čuveni grk Demosten, kome je majka bila Tračanka ili Ilirka(nešto poput Ante Starčevića).
A Sparta je ćutala, kao sada Crna Gora. Alekandar ih nije hteo dirati jer je znao da su njegovog roda. Znao je Aleksanadr kome rodu pripada Leonid. I sad se to zna. Možda ti ne znaš. A onda su oni, poput naše Sparte, u trenutku kada su pomislili da je Aleksandar slab pokušali nešto, pa su dobili po tintari.

Vauuuuu.... Vauuuuu...

Ovo Vau ćemo razmotriti kada se budemo bavili vukom kao svetom životinjom Vinčanaca.

Znam da ti je sve čudno, pa tako otkud Sparta u Pragu.
Preporuke:
3
0
187 petak, 11 januar 2019 14:21
Spiridon
@ Herodot
I upitah te "Reci mi, duše ti, gde sam i kada ja napisao da ime Karanovca potiče od Aleksandra Velikog".
Vama je znači obraz bukvalno kao đon...!?!
Pa pobogu, sram da vas bude, vi ste uveli Karanovac kao činjeničnu tačku br. 5 neke vaše dečije mozgalice u kojoj je činjenica br 1 bila da je od Karana krenula dinastija Aleksandra Makedonskog...!??
Evo da vas po treći put podsetim na vašu sramotu i preispoljnu glupost na nivou trećeg osnovne...
1. Rodonačelnik dinastije Aleksandra Velikog zvao se Karan i živeo je pre prvih Olimpijskih igara od kada počinje "grčka" istorija
2. Peti vladar je bio Argej i po njemu se u "zvaničnoj" istoriji naziva Karanova dinastija. Obično se dinastija naziva po prvom vladaru, trebalo bi da se zovu Karanides
...
5. U Srbiji do proglašenja Milana Ob. za kralja postojao je grad Karanovac, a onda su mu poltroni promenili ime u Kraljevo
Dakle da čujem, zašto je tačka br 5. o Karanovcu a br. 1 o Karanu...!?! Da čujem...?!!
Preporuke:
1
3
188 petak, 11 januar 2019 14:25
Herodot
Svojim poslednjim komentarima dokazao si Spiridone da nisi za ozbiljnu diskusiju. Bežiš od ključne teme, a to je široko rasprostranjeno ime Karan tokom vekova u Srbiji, Bosni pa i Slavoniji iz čega proističu mnoga prezimena na prostoru gde Srbi žive kao i toponimi, pa je pitanje da li je to slučajno. U nastojanju da Karana i Temna prekrstiš u Karanosa i Temenosa, pa njihova pogrčena imena koristiš i u padežima (oca Temenosovog). Da li neko govori "oca Aristoteles-ovog ili žena Sokrtaes-ova"? Zato bežiš u priče o Grcima varvarima što sam nekoliko puta napisao ironično da bih te isprovocirao. Mada, interesantna ti je teza da je Filip koji voli konje bio Grk, a Grci su poznati kao najbolji antički konjanici. Samo se čudim da glupi Rimljani nisu u svoju konjicu regrutovali Grke, nego Ilire i Tračane. A šta ćemo sa arheološkim nalazima koji ptvrđuju kult konja od Ilirije i Trakije sve do ruskih stepa, baš u onim oblastima gde po mom pradedi Herodotu živi najbrojniji narod na svetu posle Indijaca.
Preporuke:
4
0
189 petak, 11 januar 2019 14:57
Herodot
Svojim komentarom od 08:09, si me ubedio, o Spiridone uzvišeni, da i za tebe ima nade. Konačno si odustao od radićevskih nebuloza o PseudoPorfirogenetu kao pouzdanom svedoku. Tvrdiš da naziv Σέρβια u severnoj Grčkoj postoji od rimskih vremena (2.vek) i da potiče od latinske reči servire = služiti. Dakle sveti Konstantin Porfirogenet laže kad tvrdi da ta oblast nosi ime po Srbima koji su se tu tobož naselili u vreme cara Iraklija. Dakle vraćamo se na priče Servi=sluge, Slaveni=robovi. A da li postoji narod na svetu koji sam sebe naziva slugama ili robovima? Jer, nije (valjda i za tebe) sporno da su Srbi, kao i Sloveni tako sami sebe nazvali. Izuzev ako šarlatan Radić ne tvrdi suprotno. E, onda, u tom slučaju, sigurno je istina ono što Radić tvrdi, kao i obično, bez argumenata. I konačno da te obavestim da tvoj izvornik Radićeva knjiga "Srbi pre Adama i posle.." nije nikakva istorija već pakosni pamflet onoga ko nije sposoban da svoje tvrdnje potkrepi naučnim sredstvima.
Preporuke:
4
0
190 petak, 11 januar 2019 15:08
@Spiridon
Je l' u predgovoru srpskom izdanju :))))?Na netu su svi Engelsovi predgovori "Manifestu", da nisi, po starom obicaju, nesto pomesao, "Manifest" i "Dijalektiku prirode" ili "Anti Diring".Valda bi onda znao Engelsovu kritiku i odbranu darvinizma i razliku izmedju Hegela i Hekela:)))))
Preporuke:
1
0
191 petak, 11 januar 2019 15:32
Spiridon
@ Herodot
U nastojanju da Karana i Temna prekrstiš u Karanosa i Temenosa, pa njihova pogrčena imena koristiš i u padežima (oca Temenosovog). Da li neko govori "oca Aristoteles-ovog ili žena Sokrtaes-ova

Kao što već rekoh, samo je vaša nadobudnost veća od vaše neukosti, a vaša neukost teži ka beskonačnosti...
Preklinjem vas, nemojte me samo vi καλι μερα Pseudo-Herodote, koji ni ono φιλω u Filipu i ανδρ(ας) u Aleksandru, koje je prosto bolo oči, da učite grčkom i kako se šta izgovara, jer ste vi i sa srBskim na vi. Nemojte mi samo vi koji ste Karanosa i Temenosa prekrstili u Karana i Temna a onda sve to posle toga u Karanovića i Temnić, da mi bilo šta pričate o bilo čemu, samo me toga poštedite. Kako vas samo nije sramota, znate li vi šta je obraz, imate li makar malo osećaja stida u sebi....
Da li shvatate da su vaši dokazi da je Aleksandar Makedonski srBskog porekla, potpuno ista škola kao oni šiptarski da je Miloš Obilić bio Albanac i da su oni sagradili manastire...!??!
Preporuke:
1
4
192 petak, 11 januar 2019 15:47
Spiridon
@ Herodot

Inače vaši dokazi da pošto se Karanos tako zvao i da pošto u Srbiji ima toponima i imena sa Karan, da to znači da su oni Srbi, nije čak ni stupidan, jer je pojam stupidnog za taj vaš nivo doktorska disertacija u najmanju ruku...!??!
Kako vas samo nije sramota, sebe samog i svog lupetanja, blamiranja i obraza koji je kao đon, čim i dalje i pored svih iznetih gluposti u kojima sam vas ali bukvalno na svakoj nahvatao kao malo dete, jurišate nadobudno kao da do sinoć niste tvrdili sve suprotno od Karanovca, do Temnićkog kraja kao mesto odakle je Aleksandar Veliki poreklom.
Da li ste vi uopšte svesni beskonačne količine svog neznanja, to se ja jedino pitam... Eto samo i jedino to....
Jer inače ako vas neko,pita, osnovni povod zašto sam ja mislio da ste vi i Panta jedan te isti čovek, je što nisam mogao da verujem da postoje dva odrasla čoveka koja veruju u baš tolike i takve detinjarije, odnosno da su i jedan i drugi ovde u raspravi...Prosto je verovatnoća za to bila ravna nuli...
Preporuke:
2
5
193 petak, 11 januar 2019 16:05
Spiridon
@ petak, 11 januar 2019 14:08 @Spiridon
Je l' u predgovoru srpskom izdanju :))))?Na netu su svi Engelsovi predgovori "Manifestu", da nisi, po starom obicaju, nesto pomesao
Pametan čovek bi ćutao, ali ne vredi jer morala je naša bezimena parameta-fridžez bubalica da dođe ponovo i da se baš izblamira do kraja...
Dakle predgovor engleskom izdanju iz 1888

Ovoj misli, koja je po mome mišljenju, pozvana da istorijsku nauku povede istom i onakvom napretku kakvom je Darvinova teorija povela prirodne nauke - ovoj misli smo se obojica bili postepeno približili već nekoliko godina pre 1845. Koliko sam ja u tome pravcu bio samostalno napredovao, najbolje pokazuje moj Položaj radničke klase u Engleskoj. Ali kada sam se u proleće 1845. opet našao sa Marksom u Briselu, on je nju već bio potpuno izradio i izložio mi je rečima koje su bile gotovo isto tako jasne kao i one kojima sam je ja gore sažeto izrazio.

Fridrih Engels
London, 30. januara 1888.

Sedi dole jedan...!??!
Preporuke:
1
6
194 petak, 11 januar 2019 16:15
Spiridon
@. @Spiridon

A evo ga i Engelsov govor na Marksovoj sahrani 17. marta 1883 godine koji počinje upravo ovako
Kao što je Darvin otkrio zakon razvoja ili organske prirode, tako je Marks otkrio zakon razvoja ljudske istorije, jednostavnu činjenicu, dosad skrivenu rastom ideologije, da čovečanstvo pre svega mora jesti, piti, imati zaklon i odeću, pre nego što se može baviti politikom, naukom, umetnošću, religijom, itd te da je stoga proizvodnja neposrednih materijalnih sredstava, a samim tim i stepena ekonomskog razvoja koju je postigao određeni narod ili u datoj epohi, osnova na kojoj su državne institucije, zakonske koncepcije, umetnost, pa čak i ideje o religiji, ljudi koji su u pitanju su evoluirali, i u svetlu kojih moraju, stoga, biti objašnjeni, umesto obrnuto, kao što je do sada bio slučaj.

Tako da, samo da ti potvrdim onog keca.

P.S. Hvala što si se sam javio, da ne moram da te posle zražim i podsećam koliko ti ali ni o najosnovnijim stvarima nemaš nikakvog pojma...
Preporuke:
1
4
195 petak, 11 januar 2019 16:34
Spiridon
@. @ Spiridon

Doduše, možda je to sve Engels pisao i pričao na svoju ruku, pa hajde da vidimo šta kaže sam Marks u pismu Engelsu iz 1860, kada tvrdi da...
Darvinova knjiga sadrži “osnovu u prirodnoj istoriji za naš pogled”
U drugom pismu iz 1861 godine samo ovaj put Lasalu, Marks kaže da je "Darvinova knjiga veoma važna i služi mi kao osnova u prirodnoj nauci za klasnu borbu u istoriji...
Ono što je najgore, to jest najsramotnije za tebe je da to sa isto sam nisi zaključio i bez Engelsovih predgovora, odnosno govora na sahrani, tj Marskove lične prepiske, pošto to prosto bode oči... Ali ne vredi, tebi uvek treba neko da nacrta na tabli, onda ti to veselnik naučiš napamet i onda prodaješ onu λογος pamet a da nisi ni primetio zašto je to Hajdegeru uopšte bilo bitno, to jest zašto su mu bile potrebne te etimologije, ma koliko nategnuto-promašene bile!?
Genija za filozofiju, dobar je sa srpskim, engleskim se služi... Ume da pita na ulici u inostranstvima gde je najbliži Mekdonalds...
Preporuke:
1
5
196 petak, 11 januar 2019 16:35
Herodot
Dragi Spiridone, sudeći po imenu pod kojim je rođen i kršten Paulus Sturm je bio čist Nemac. Ali on se vratio svojim srbskim korenima i promenio ime u Pavle Jurišić. Ono jest da su latini govorili "Nomen est omen!", ali ne uvek. Izgleda da ne uspevaš da razaznaš ironiju i šalu od ozbiljnih tvrdnji. Ne sporim ja da su i Filip i Aleksandar grčka imena, samo sam te provocirao, kao i sa onim o grčkim varvarima. Ono što ozbiljno mislim je da se o poreklu i narodnosti ne može suditi samo na osnovu imena. Sasvim sam siguran da ni Filip ni Aleksandar nisu bili Grci. O tome svedoče sami Grci savremenici, recimo Demosten. Nažalost mi ni danas nemamo prave informacije o makedonskim kraljevima od Karana do Filipa 2-og. Čak ni kako su se stvarno zvali. Preuzimajući vlast u neosporno u tom trenutku kulturnijoj grčkoj sredini makedonska aristokratija se identifikovala sa Grcima, a onda su skoro svi izginuli u pohodima, kao i obična vojska u kojoj skoro da i nije bilo Grka. Ima tu posla za ozbiljne ljude.
Preporuke:
5
2
197 petak, 11 januar 2019 16:50
@Spiridon
Pored dva spisa posvecena darvinizmu "Dijalektici prirode" i "Anti Diringu", ti si nasao jednu recenicu iz predgovora "Manifestu" da bi marksizam okarakterisao kao odredjen darvinizmom (a ni to ne bi umeo da objasnis, jer ti , sigurno, prva asocijacija na odnos marksizma i darvinizma ne bi bio "Manifest", vec neko od ovih dela) uprkos Engelsovoj kritici darvinizma u "Dijalktici prirode"!Problem je sto citas predgovore i pogovore!
Preporuke:
1
0
198 petak, 11 januar 2019 17:13
Spiridon
@ Herodot
Tvrdiš da naziv Σέρβια u severnoj Grčkoj postoji od rimskih vremena (2.vek) i da potiče od latinske reči servire = služiti. Dakle sveti Konstantin Porfirogenet laže kad tvrdi da ta oblast nosi ime po Srbima koji su se tu tobož naselili u vreme cara Iraklija.
To Σερβια o kojem ja pričam je naziv jednog jedinog sela koji danas jedva da ima 3500 stanovnika gore kod Kozanija i to kažu sami Grci iz tog sela za sebe i poreklo imena mesta. Inače za vašu informaciju Porfirogenit pominje τόπος ne grad ili naselje, već više mesto, y smislu područja, a inače vam se to Σερβια prvi put pominje y hronici Jovana Skilice tokom rata između Bugarske i Vizantije, oko 1000. godine. Tako da potpuno nebitno da li je to selo tu od srednjeg veka pa je ime dobilo po naseljenim Slovenima, ili su mu kao što Grci iz tog mesta tvrde ime dali rimski legionari, zato što ni u jednom od ta dva slučaja se ne dokazuje ništa od tih vaših gluposti, pošto se to nekada zvalo Φυλακαί pa promenilo ime...
Preporuke:
0
7
199 petak, 11 januar 2019 18:20
Spiridon
@ @Spiridon
sada kada to povezem sa tvojim "genijalni" tumacenjen znacenja reci logos, povezivanjem marksizma i Darvina,
Dakle počelo je ovako sa zbijanjem šala i time da to samo kao meni može da padne na pamet...
Inače da se podsetimo. Rekao sam ovo
mislim da je Marks celu priču posmatrao kao jednu vrstu društveno-ekonomske Darvinove teorije

Pa kad je pala prva vaspitna, onda se malo otišlo u očajničko guglanje ali se nije našlo to nego nešto drugo, pa opet kreću šale i pošalice
Je l' u predgovoru srpskom izdanju :))))?Na netu su svi Engelsovi predgovori "Manifestu", da nisi, po starom obicaju, nesto pomesao,
Pa kada sam te pokopao u kompletu, e onda ide vađenje na temu
Pored dva spisa posvecena darvinizmu "Dijalektici prirode" i "Anti Diringu", ti si nasao jednu recenicu iz predgovora "Manifestu

Inače, to što do malopre nisi ni znao prosto bode oči, samo ti nisi bio sposoban da shvatiš, tj Engels mi je samo potvrdio očigledno...
Preporuke:
0
7
200 petak, 11 januar 2019 18:37
Spiridon
@. @ @Spiridon

Inače kao što rekoh lepi moj, ti gosn Panta i Herodot, kao tri rođena brata, čak se i na isti detinje providan način vadite, kada vas nahvatam kao malu decu u pričanju gluposti. Tako su i oni krenuli sa kote Karan-Karanovac-Temna-Temnić = Aleksandar Makedonski Srbin iz Milutovca a sad tuc muc, nikada mi nismo rekli da je Karanovac od Aleksandra, pa mi od starta pričamo da je Karanovac od tog Karana Šobotinog sina al’ nas niko ne sluša....
E tako i ti, od ismejavanja na temu Marks i Darvinova teorija, do ovog najnovijeg... Pa to malo dete zna da je iz Anti-Diringa, a tebi trebao predgovor...
Ti do juče lepi moj, nisi video ali bukvalno ništa od svega toga a kamoli Anti-naknadna pamet-diriri-Diring tj podsmevao si se kao ahahaha šta Spiridon svašta tu priča da ne poveruješ prosto...
Sedi dole jedan lepi moj, pa se javi ali kada nešto naučiš....
Preporuke:
1
6
201 petak, 11 januar 2019 18:59
Spiridon
@ Herodot
Izgleda da ne uspevaš da razaznaš ironiju i šalu od ozbiljnih tvrdnji. Ne sporim ja da su i Filip i Aleksandar grčka imena, samo sam te provocirao, kao i sa onim o grčkim varvarima. Ono što ozbiljno mislim je da se o poreklu i narodnosti ne može suditi samo na osnovu imena. Sasvim sam siguran da ni Filip ni Aleksandar nisu bili Grci. O tome svedoče sami Grci savremenici, recimo Demosten
Ma šta kažete gosn Herodote... Znači vi ste se, sve ono za Filipa i Aleksandra, o divnih li tračko-ilirskih imena, samo kao šalili... Gde vi Karanosa rodonačelnika Argeida da povežete sa Karanovcem, tj samo je i Saška Karan falila pa da komeNdija bude potpuna. Da pretpostavim da je i ono kako nije Temenos sin Aristomahov već Temna, te da je samim time i slepcu jasni kako je Aleksandar poreklom od Milutovca iz Temnićkog kraja, takođe samo komendijanje jedno i ironija... Hau jes nou gosn Herodote...Hau jes nou...
Inače to što neko nije Grk, ne znači da je Srbin od Milutovca...
Preporuke:
1
6
202 petak, 11 januar 2019 19:04
Herodot
Dakle Spiridone, ti si sumnjao da smo Panta i ja jedno isto lice, a ja sve više dolazim do zaključka da pod tvojim pseudonimom piše bar 2 puta po 2 lica koji pišu nezavisno jedan od drugoga ne čitajući šta su ostali spiridončići napisali. Čas se podsmevaš onima koji u narodnom predanju nalaze izvore za istorijska zbivanja, a čas veruješ, ako ti to odgovara. Pa tako je sušta istina to što neki Grci danas pamte šta su rimski legionari radili u 2-om veku, a sa druge strane ne veruješ mojim zemljacima iz Temnića kako su njihovi pradedovi lično uz gajde i gusle ispratili Temnovog sina Karana u pohod na Pelagoniju na jugu. Sa druge strane veruješ u Porfirogeneta kad priča o naseljavanju Srba podno Olimpa u vreme Iraklija, a sad se drugi Spiridon odrekao vere u Porfirija nego tvrdi da to Σέρβια prvi put pominje Skilica koji je pisao skoro vek i po posle Porfirija. I još me drsko poučavaš da τόπος znači područje, a ja grešan napisah oblast. Tako se prvo vi 2h2 dogovorite između sebe, pa da nastavimo.
Preporuke:
6
0
203 petak, 11 januar 2019 21:19
Panta
Spiridon sve nagađa. Ni za šta što sam ga pitao nije dao odgovor. Ja ga pitam za surlu slona, on počne odgovarati tipa "surla liči na glistu" i onda nastavi da priča o glisti.

Prvo je tvrdio da sam ja Herodot, pa onda da je pronašao moj izvor informacija, neki sajt, na kojem piše neka žena (a ne ostavi nam link).

On ne može da zaključi zbog čega su nestali svi, aman baš svi primarni izvori o Aleksandru Velikom. Za njega je to "slučajnost", za mene namera. I već se na toj prvoj tački se raziđemo, i onda se zaista svodi na ono "kada se uđe u pogrešan voz,sve stanice su pogrešne".

Ja mu navedem da se Gradiška u rimsko vreme pominje pod srpskim nazivom, on ne priznaje nikakve dokaze osim svojih grčko-latinskih jezičkih vratolomija.

Nema odgovor na to kako to "ozbiljni" istoričari,na koje se poziva, kada citiraju npr.Herodota pišu reč "Grci", mada tada tog pojma nije ni bilo. To je njemu normalno. Ali ako ja "Serviju" povežem sa Srbima, to je problem i netačno.
Preporuke:
6
0
204 petak, 11 januar 2019 21:32
@Spiridon
Marksizam nije jedna vrsta drustveno-ekonomske Darvinove teorije, Engels to i objasnjava u "Dijalektici prirode".Dakle: 1)teza ti je pogresna 2)ne znas izvore, vec se pozivas na recenicu iz "Manifesta", mogao si da se pozoves i na recenicu o Danteu, posto ti je zakljucaj pogresan, ne poznas izvore, svejedno je.Dodjite u aprilu!
Preporuke:
2
0
205 petak, 11 januar 2019 22:28
Spiridon
@. petak, 11 januar 2019 20:32 @Spiridon

Samo napred, ako ovakvim tempom nastaviš do prekosutra ćeš uz malu pomoć tvog najboljeg prijatelja Gugla postati najveći živi poznavalac povezanosti marksizma i Darvinove teorije. Avaj, sve te razumem jer si se izblamirao ali za medalju lepi moj, odnosno sada valjda treba svi da se napravimo da ti nisi isti onaj čovek koji se do juče podsmevao bilo kakvoj vezi Marksa i Darvina, odnosno isti onaj genija za filozofiranje na temu šuplje ka praznom, koji nije uspeo čak ni posle šest sati očajničkog guglanja da nađe ni predgovor Manifestu i date Engelsove reči. Ne, ti si sada lepi moj, jedan sasvim novi čovek, takoreći vrsni poznavalac date problematike!?
Tako da sorry zaista, vidiš da se raspravljam na neke druge teme, ispao si smešan i gotovo sad. A to da li ja poznajem, ne poznajem izvore, da li je moja teza pogrešna, ili sam je samo sanjao pa izrekao, to više nikoga ne interesuje, to jest ti si svoje znanje pokazao a ta naknadna pamet se ne važi...
Preporuke:
1
5
206 petak, 11 januar 2019 22:49
Spiridon
@ Herodot

Pod jedan, prvo je gosn Panta pokušao da izlažira priču koju je pronašao sa vebsajta sela Σερβια, a da je namerno preskočio deo u kome jasno stoji, po priči samih Grka odatle da je ime mesta promenjeno od strane Rimljana u 2. veku posle Hrista. Da bi onda vi od tog sela napravili onu Porfirogenitovu oblast, ne shvatajući da ja ne pričam uopšte o tome. Kada vam ja objasnim da tu Porfirogenitovu oblast koja se isto zove Σερβια, niko sem njega Konstantina VII u DAI, ne vidi, odnosno da Stefan Vizantinac, koji je pisao oko 550. godine, iako je pribeležio stotine toponima y današnjoj Grčkoj, ne pominje da ima neka oblast Σερβια, odnosno da ni njegov savremenik Hijerokle, ne pominje da postoji Σερβια, te da čak ni sam taj isti Konstantin Porfirogenit y svom delu De thematibus ne pominje bilo, šta što se zove Σερβια, tj da bilo šta što se zove Σερβια nema ni anonimni autor iz Ravene sa kraja 7. veka...
Prema tome, ja samo prvo pričao o selu, ne o Porfirogenitovoj oblasti Σερβια...
Preporuke:
0
7
207 petak, 11 januar 2019 22:53
Panta
Justin. Epitoma radova Pompeja Troga «Historiarum Philippicarum». VII, 2
"Posle Karana vladao je Perdika. I život njegov je bio slavan ..."

Saglasno Herodotu Perdika je vodio svoje poreklo od Temena, koji je bio potomak Herakla.

Perdika je, kaže Herodot, makedonsko ime i ne sreće se kod Grka.

Kako kaže Diodor (Exc. Vat. p. 4), Perdika je osnovao prestonicu Makedonije u Egiju (Vergini), mestu sahranjivanja makednoskih careva.

Saglasno Jevseviju Kesarijskom Perdika je vladao 48 godina, i u njegvo vreme je umro midijski car Mida, i živeo Romul, osnivač Rima.

Herodot kaže kada je ime Karan poreklom od reči "koiranos", i da se ta reč koristi kod Homera u "Ilijadi", II: 204 , a znači kralj, vođa.
Ptolemaeus, On the Difference of Words, 51.2 se kaže da se reč car razlikuje od koiranos, po tome što car dobija vlast po nasledstvu. Kažu da od ove reči potiče i reč "king" kod Engleza i reč "karana" kod Persijanaca koji je imao vojnu i građansku vlast.
Preporuke:
7
0
208 petak, 11 januar 2019 22:58
Spiridon
@ Herodot

Pa tako je sušta istina to što neki Grci danas pamte šta su rimski legionari radili u 2-om veku, a sa druge strane ne veruješ mojim zemljacima iz Temnića kako su njihovi pradedovi lično uz gajde i gusle ispratili Temnovog sina Karana u pohod na Pelagoniju na jugu


Naučite se pod jedan gosn Herodote da poštujete veličinu onoga što nije nešto vaše, jer ovako samo pokazujete koliko ste mali duhom. Dakle, meni je jako žao i zaista bih voleo da je drugačije ALI ti Grci su vekovima pre tog 2. veka i tih legionara postavili temelje onome što je svet danas, dok su vaši i moji preci bili ko zna gde u nekoj divljini. Tako da, jako je ružno kada Šiptari svojataju srpske manastire, Miloša Obilića i sve ono što smo mi Srbi sagradili na Kosovu, dok su oni živeli ko zna gde u nekoj divljini među vukovima. Nemojte to potpuno isto raditi Grcima, zato što to izgleda užasno nevaspitano i ružno, odnosno samo o vama govori, ne o Grcima tada jer će njih istorija zauvek pamtiti...
Preporuke:
1
7
209 petak, 11 januar 2019 23:08
@Spiridon
Nisam se ja podsmevao vezi Marksa i Darvina, vec tvom "objasnjenju", ali ti nisi objasnio nista, citatom jedne recenice iz jednog od predgovora "Manifestu", pored dela za koje se zna da se Engels u njima bavio darvinizmom.Dakle, objasni, Engelsovu kritiku darvinizam?Sam si napisao da je Marks "celu pricu posmatrao kao jednu vrstu drustveno-ekonomske Darvinove teorije", ispasce Marks socijal-darvinista, a to veze ni sa cime nema.Ali, kao ljubitelj dzeza, dajem ti priliku da objasnis?
Preporuke:
3
0
210 petak, 11 januar 2019 23:12
Panta
po priči samih Grka odatle da je ime mesta promenjeno od strane Rimljana u 2. veku posle Hrista


Eto tvojih argumenta. Tvoji su argumenti "priča samih Grka odatle". Daj, čoveče, jesi li ti svestan šta pišeš?

Da si mi napisao da je kroz to mesto prošao Aleksandar Veliki 335.godine pre n.e. zato što je hteo da poseti svoju rodbinu Grke, ili da ih zaplaši ako su mu neprijatelji, i da su ti Grci u tom beznačajnom mestu toliko zbog nečega bili značajni da ih je morao lično posetiti apostol Pavle, pa hajde da ti uzmem za ozbiljno.

Pa pitaj Šiptare kako se nekad zvao Obilić i to kao argument unesi u svoju knjigu istorije.

Ne, ništa me ne čudi što su Srbi definitvno pukli. Ovo je neviđeno.
Preporuke:
6
0
211 petak, 11 januar 2019 23:14
Spiridon
@ Panta
Ali ako ja "Serviju" povežem sa Srbima, to je problem i netačno.


Problem je i to poprilično velik gosn Panto, što ste vi svesno i namerno uzeli samo jedan deo podataka sa vebsajta sela Σερβια, gde ste citirali da je kroz to mesto prošao i Aleksandar Makedonski a da nekako slučajno niste videli deo odmah ispod toga, gde vam lepo piše da ako je i zaista Aleksandar prolazio tuda, on je posetio mesto po imenu Φυλακαί a ne mesto koje se zove Σερβια. Tako da, mene bi bilo sramota na vašem mestu, ali problem ovde i jeste što ste vi u sebi sakupili ekstremnu neukost, potpuni nedostatak osećaja stida i fascinantnu nadobudnost...
Te sve vaše kvazidokaze i imena mesta tipa Σερβια, to presipanje iz šupljeg u prazno na teme Kelta i Srba sam ja prošao davnih dana gosn Panto, dok ste vi još bili za bratstvo-jedinstvo i Titu vašeg, koga ste se vidim posle kao i svaki janjičarski turboSrbin odrekli.
Prema tome, mislim da bi vam bilo najbolje da se više ne sramotite ovde...
Preporuke:
1
6
212 petak, 11 januar 2019 23:49
Herodot
Kad sada iščitavam ponovo vaše komentare na ovu temu (a ima ih posle ova tri članka oko kojih se sporimo 247) vidim da je to veća papzjanija nego priča PseudoPorfinogenita o tobožnjem doseljavanju Srba na našim prostorima. Sad mi objašnjavate "tu Porfirogenitovu oblast koja se isto zove Σερβια, niko sem njega Konstantina VII u DAI, ne vidi", kao da ja zastupam te falsifikate umetnute Porfigentov tekst. A kad sam vas (mislim na sve vas 2h2 koji se potpisujete kao Spiridon) molio da mi navedete bar jedan pouzdan izvor (pored ovog još pre 100 godina dokazanog falsifikata) vi mi delite "komplimente" i pominjete neka svedočanstva o upadima Slovena na romejsku teritoriju. Ali, pobogu Spiridoni, upadi nisu doseljavanje. Takvih pljačkaških upada je bilo mnogo ne samo od prekodunavskih SRBA nego i od drugih ratničkih družina - ali to nije DOSELjAVANjE.
Preporuke:
6
0
213 subota, 12 januar 2019 06:04
Spiridon
@ petak, 11 januar 2019 22:08 @Spiridon
Nisam se ja podsmevao vezi Marksa i Darvina...
Ispasce Marks socijal-darvinista
Aha hau jes nou, gde se ti podsmevao, pa ti si to sve prvi još odavno video, a sad mi još i daješ šansu se objasnim...!?! Jaooo pa hvala ti...
Ne lepi moj, ti se izblamirao, podsmevao se, guglao, pa se opet podsmevao a onda si video da si jedina osoba kojoj se treba smejati ti sam, pa sad tu kopaš rukama i nogama, samo da bi bilo šta dokazao i nekako se izvadio, pa kao da ti ja malo pomognem.
U suštini, samo si mi definitivno koliko si neravnopravan sagovornik, odnosno koliko ti ništa ne razumeš, pošto sad odjednom a u očaju da se nešto dokaže još ispade da sam ja tvrdio kako je marksizam društveni socijal-darvinizam, tj ti kao i Herodot i Panta strogo binarno u sistemu jedan-nula razmišljaš, tj ili nema veze ili mora biti potpuno poklapanje...
Tako da sve te zaista shvatam, jeste blam je znam i nije lako, ali avaj malko već smaraš i dosadan si...
Preporuke:
1
6
214 subota, 12 januar 2019 06:25
Spiridon
@ Herodot

Pa je l’ moguće da vi ni najosnovnije ne možete da shvatite!?! Vidi je Skilica pobogu čoveče i ja samo pričam o hronologiji kada se oblast Σερβια tačno pojavljuje, odnosno kako je i što je najbitnije kada je tačno Porfirogenit saznao za nju. Međutim kao i uvek kod neukih ljudi, kod vas sve mora da bude binarno, tj ili sve je istina ili je to sve laž i falsifikat. Ne nije falsifikat i to samo totalni deretićevski duduk može da tvrdi, to jest Porfirogenit je napisao šta je znao a na osnovu arhive i izvora koje je imao, odnosno da je na primer ona očigledna paraetimologija gde on tvrdi da je ime Srbi nastalo od reči serbula, najverovatnije inspirisana grčkom reči arbula (άρβυλα), odnosno ono za serbula = červulijani, govori samo da su tada u njegovo vreme tako nazivali oni koji su nosili takvu obuću, ne i da je ime naroda odatle. Kako vi ali baš ništa ne razumete i onda vam kao i uvek kada nema znanja, ono što ja pišem izgleda neka teška a zbrkana čas tamo čas ovamo filozofija...
Preporuke:
1
6
215 subota, 12 januar 2019 06:33
Spiridon
@ Herodot

. Takvih pljačkaških upada je bilo mnogo ne samo od prekodunavskih SRBA nego i od drugih ratničkih družina - ali to nije DOSELjAVANjE


Da ponovim još jednom, pošto je zaista neophodno... Pobogu čoveče, izađite već jednom iz tog infantilnog načina razmišljanja, po kome je sve binarno, pa ili je došla u jednom trenutku neka ogromna bukvalno reka naroda sa ženama, sitnom decom i natovarenim kolima u koloni, kojima samo valjda fali natpis “ Tražimo praznu zemlju da se naselimo”, ili je sve to laž i Srbi su narod najstariji, oni su to od najdalje praistorije, svi su naši i Aleksandar, i Kleopatra i Atlantida, Pelazgi, Iliri, Tračani, Etrurci, sve su to samo Srbi.
Da li ste vi uopšte sposobni ravnopravno da raspravljate o datoj temi ili da zaključimo da prvo treba nešto da pročitate, shvatite, pa se vratite da nastavimo, jer nemam zaista vremena da crtam na tabli nekome ko i pored 250 komentara nije shvatio bukvalno ništa, već kao malo dete ili jedan ili nula, binarno...
Preporuke:
1
6
216 subota, 12 januar 2019 06:44
Spiridon
@ Panta
Da si mi napisao da je kroz to mesto prošao Aleksandar Veliki 335.godine pre n.e. zato što je hteo da poseti svoju rodbinu Grke, ili da ih zaplaši ako su mu neprijatelji, i da su ti Grci u tom beznačajnom mestu toliko zbog nečega bili značajni da ih je morao lično posetiti apostol Pavle, pa hajde da ti uzmem za ozbiljno
Nemojte se molim vas sramotiti, pošto sam vas nahvatao kao malo dete, da ste namerno prećutali ono što vam piše na tom istom mestu gde ste našli priču o Aleksandru i Pavlu, da su oni posetili (prošli tuda ili okolo blizu, potpuno nebitno) mesto po imenu Φυλακαί a ne bilo kakvo mesto Σέρβια.
Možete li vi u svojoj neukosti i nadobudnosti da shvatite kako je potpuno nebitno da li je ime mesta iz Srednjeg veka od doseljenih Srba-Slovena, ili su mu zaista ime dali legionari u 2. veku, pošto zaista Φυλακαί-Σέρβια-Servo ima etimološku povezanost. Ono što je jedino bitno je da dokazano nikakva Σέρβια nije postojala u Antičko doba, već jedino i samo Φυλακαί...
Preporuke:
1
6
217 subota, 12 januar 2019 06:53
Spiridon
@ Panta
Pa pitaj Šiptare kako se nekad zvao Obilić i to kao argument unesi u svoju knjigu istorije.

Ne, ništa me ne čudi što su Srbi definitvno pukli. Ovo je neviđeno


Nema dragi moj bivši Titiću-Jugoslovenčiću, novopečena moja Srbendo nikakve srBske istine, još manje šiptarske, pa kao šta kome odgovara, šta bi ko želeo od istorije a on to sebi i da uzme, odnosno ono isto što Šiptari rade zarad svojih sebičnih potreba kada je istorija Kosova u pitanju, to vi isto, na potpuno isti način i sa potpuno istim glupim argumentima radite kada su Grci u pitanju. Isto tako gosn Panto Šiptari tvrde kako su oni sve vreme bili tu, samo ih nije niko video, odnosno Srbi su im pokrali kao istoriju, kao što vi tvrdite da su vama Grci i Zapad falsifikovali i pokrali vašu slavnu srBsku istoriju.
Tako da hvala vam, jer smo konačno došli do srži problema a to je da vi želite da je sve to sa Srbima istina, da je tako ispravno misliti, a kada vam pomenem Šiptare, vi se još i ljutite...
Preporuke:
1
6
218 subota, 12 januar 2019 15:02
Panta
Sada mi je, već, jasno. Po tebi su Aleksandar Veliki i apostol Pavle išli da posete Φυλακαί, t.j. "Zatvorenike".

A posle su Rimljani te zatvorenike preimenovali u Srbe t.j. u Σέρβια. To mu, kao, dođe isto.

Jao, falsifikatori, kada lažete i mutite, lažite i mutite makar okruglo da se može koliko toliko kotrljati.

Logika ti je,stvarno, takva da se i sada vidi da si nastao po Darvinovoj teoriji. Šta ovi sa Zapada napraviše od našeg čoveka!
Preporuke:
7
0
219 subota, 12 januar 2019 18:53
Herodot
Šta te čudi Panto. Njegova biblija je knjiga "Srbi pre Adama i posle..." od onog prevaranta Radića, koji je ovom knjigom zaslužio da uđe u istoriju srpske književnosti kao najnečasniji zlonamerni pamflet, kao školski primer šta znači reč PAMFLET. To su njegovi primeri: Adakale znači Aleksandrov grob, a Čad je dobio ime po čađavim crncima. Nesrećnik misli da je duhovit. Nesrećni iskompleksirani autošovinisti kojima ništa nije sveto i da sve što je protiv Srba je tačno. Jasno mi je zašto su radići isterali pred penzijom profesora Đorđa Janković sa fakulteta i bolesnog ga oterali u preranu smrt jer su oni to debelo naplatili i još naplaćuju. Samo nije jasno za čije babe zdravlje to isto rade agatoni spiridoni i pivaši. Srbi su Φυλακαί (zatvorenici) i sluge, a Sloveni robovi, Radić je stručnjak za vizantologiju (državu koja nikad nije postojala), a zašta je stručan naš komentator?
Preporuke:
7
0
220 subota, 12 januar 2019 19:51
Cop Harry Callahan
Nije srBski ćutati Spiridone. Pojela maca jezik?!
Preporuke:
7
0
221 nedelja, 13 januar 2019 05:54
Spiridon
@ Herodot
Srbi su Φυλακαί (zatvorenici) i sluge, a Sloveni robovi

Pod jedan kakve pa veze imaju Srbi sa mestom Φυλακαί kada se prvi Sloven u tom području pojavljuje tek u 7. veku, kako vas ali zaista nije sramota da vas čovek pita da i pored sve neukosti, elementarnog neznanja i dalje tako nadobudno jurišate, pa još i pri tome infantilno podmećete da su kao Srbi zatvorenici...!??
Pod dva, sa obzirom od grčkog znate da kažete καλι μερα i ništa više, zašto i dalje neuko i bukvalno prevodite nazive samo da bi napravili neku uvredljivu poentu, kojom valjda treba dokazati da ste samo vi oni pravi Srbi, pa kao takvi baštinici svete istine. Dakle neuki Pseudo-Herodote to Φυλακαί potiče od φυλάσσω (filaso) što znači čuvati-nadzirati, a to isto znači i latinsko servo tj čuvati-nadzirati, dok se na starogrčkom zatvorenik inače za vašu informaciju kaže δέσμιος (desmios), odnosno tek u novije doba se reč Φυλακαί koristi kao reč za zatvor, ali koren reči nije od zatvoriti kao u srpskom...
Preporuke:
1
6
222 nedelja, 13 januar 2019 07:25
Spiridon
@ Herodot
Nesrećni iskompleksirani autošovinisti kojima ništa nije sveto i da sve što je protiv Srba je tačno.
Lepo ja kažem gosn odnosno bolje možda reći druže Herodote, da čim se malo zagrebe, odmah proviri iz deretićevskog džepa titoistički prazilukaC, odmah se vrati u vreme mladosti i moralno-političke podobnosti, odmah kreće jurenje izdajnika koji svojim izlaganjima narušavaju tekovine narodnoslobodilačke borbe, ili kako se to danas zove, autošivinista koji deluju protivu srBstva. Uostalom, jedino i tako takvi kao vi umeju da razmišljaju, ako bi se to tako moglo uopšte nazvati razmišljanje, odnosno bolje reći neuko i primitvno insistiranje da svi misle isto, inače ko drugovi braćo drugačije kaže, taj je izdajnik što kleveće i laže.
Naravno, sada kada ste pokazali koliko ništa ni o čemu ne znate i koliko ste smešno neuki, da odmah kreće jurenje nekakvih izdajnika, i ta otužna udbaška poturanja na temu Srbi zatvorenici, i sve ostalo iz tog Tita-partija repertoara...
Preporuke:
1
6
223 nedelja, 13 januar 2019 07:44
Spiridon
@ Panta
Sada mi je, već, jasno. Po tebi su Aleksandar Veliki i apostol Pavle išli da posete Φυλακαί, t.j. "Zatvorenike".

O neuka nadobudnosti deretićevština ti je ime...!?!
Pa pobogu, zar baš toliko morate da se sramotite, jer na starogrčkom se zatvorenik kaže δέσμιος (desmios) tj δεσμώτης (desmotes), odnosno ne možete da vraćate iz savremenog grčkog u srpski, pa da sve to onda vratite u stargrčki, jer ispadate ne smešni, nego tužni u svom neznanju. Dakle koren tog to Φυλακαί vam je kao što rekoh φυλάσσω što znači čuvati-nadgledati, pa ako već hoćete vi neuki Temenos-Temna-Temnić da se igrate posrbljavanja onda je pravilan prevod Čuvarevo-Čuvarnica ili Nadzirevnik-Nadzirevica. U savremenom grčkom neuki deretićevci Φυλακαί znači zatvor, na starogrčkom ne znači ništa, osim što bi se moglo posrbiti kao ime mesta u Čuvarevo-Nadzirevica, kao što već rekoh. Kako ne shvatate da je je koren srpske reči za zatvor zatvoriti a da je koren novogrčke reči čuvati.
Sedi dole jedan...
Preporuke:
1
6
224 nedelja, 13 januar 2019 08:10
Spiridon
@ Herodot
Knjiga "Srbi pre Adama i posle..." od onog prevaranta Radića, koji je ovom knjigom zaslužio da uđe u istoriju srpske književnosti kao najnečasniji zlonamerni pamflet. Radić je stručnjak za vizantologiju (državu koja nikad nije postojala)
Dakle ako shvatam, deretićevski samouki šarlatani mogu da pišu šta god hoće, da lažu i izmišljaju, da vređaju i nazivaju izdajnicima svakoga ko se usudi da im objasni kako pričaju gluposti, a Radić ugledni istoričar i profesor na fakultetu ne sme da napiše jednu jedinu knjigu, u suštini izuzetno zabavno štivo na temu svog primitivizma i neukosti deretićevske pseudoistorijske škole.
Inače, upravo ta vaša somnabulna rečenica na temu države koja nikada nije postojala, govori najbolje koliko vi ništa ne znate, jer to nije bila nikakva država već Istočno rimsko carstvo (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία), odnosno istočni deo Imperium Romanum-a, koje se kolokvijalno zove Vizantijsko carstvo (Βυζαντινή Αυτοκρατορία).
Kako vi ništa ne znate...
Preporuke:
1
6
225 nedelja, 13 januar 2019 09:15
Spiridon
@ Herodot
isterali profesora Đorđa Janković sa fakultet

Pa vi od Jankovića niste pročitali niti jednu jedinu stranu, odnosno vi ste samo čuli u toj vašoj neukoj zemlji šarlataniji, za njega a da nemate ni pojma šta je tačno čovek tvrdio...?!!
Dakle Janković je samo datirao jedan manji deo doseljenika Srba-Slovena na samom kraju 4. veka oko čega i jeste nastala cela problematika, pa vam on u knjizi Srpsko pomorje od 7. do 10. stoleća jasno i nedvosmisleno kaže.
Deo srpskog plemena naselio se na tlu rimske Dalmacije pred kraj 4. stoleća. To je pouzdano utvrđeno gromilama uz rimski put južno i severno od Drvara. Tokom 6. stoleća pristižu nove grupe Srba na vizantijsko tle. Izvesne osobine materijalne kulture u Dakiji, ukazuju da je ona bila zahvaćena naseljavanjem Srba i drugih Slovena u ranijem 6. stoleću

Janković se inače poziva na istog onog "falsifikatora" Porfirogenita tj samo ga koriguje a ne negira, samo to vi neuki a nadobudni i nemate naravno pojma...
Preporuke:
1
6
226 nedelja, 13 januar 2019 09:26
Spiridon
@ Herodot & Panta

Nego da čujem Srbende moje najveće, ali iskreni da budete, pošto vidim da se to sve nekako previđa i zaboravlja, da se to krije kao zmija što krije svoje noge, ma koliko vas ja ovde danima uporno prozivao... Dakle, recite već jednom ne stidite se pobogu, da li je crvena knjižica iz džepića virila, da li je bilo čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga, da lie bila druga Tite jugoslovenska & komunistička partija, odnosno da li ste shvatili koliki ste Srbi tek kada vam je došao drug Slobodan Milošević... Jaoooo, jaooo Titići kako vam samo jugoslovenski prazilukčić iz džepova viri, kako i dalje niste u stanju da se odreknete onoga kako ste formirani u mladosti da ko drugačije drugovi kaže taj je izdajnik što kleveće i laže...
Preporuke:
1
6
227 nedelja, 13 januar 2019 10:09
Panta
Hajde, Spiridone, još se malo pokušavaj vaditi iz g.. u koje ste upali. Te to je grčki jezik,te starogrčki, te latinski, te ta reč dolazi od ove reči, te dolazi od one reči, i krunski dokaz je "samouki šarlatani". Pa,šta, da me uče fasifikatori poput tebe? Nađite vi, radićevci, te slepce pa njih "farbajte".

U savremenom grčkom neuki deretićevci Φυλακαί znači zatvor, na starogrčkom ne znači ništa

Zanači, dali su naziv mestu,a taj naziv nije ništa značio. Sada tvoja "nauka" ne znači ništa. Pa i zatvor se "nadzire i nadgleda", ako to do sada nisi znao. Dakle, definitvno si se razotkrio, prvo da ništa ne znaš, a drugo da si veliki manipulator i falsifikator.

koje se kolokvijalno zove Vizantijsko carstvo (Βυζαντινή Αυτοκρατορία).

A vama "stručnjacima" ono što je "kolokvijalno" postaje "osnovni naučni pojam". E, jeste "strunjaci", bože me sačuvaj. Brukate se na svakom mestu.

A kaži mi,molim te, šta znači Argead na starogrčkom, grčkom i latinskom jeziku.
Preporuke:
5
1
228 nedelja, 13 januar 2019 10:23
Herodot
Kad sve znaš, o Spiridone, objasni mi ko je i kada osnovao tu državu Vizantiju. Kada su se Srbi ustvari doselili na naše prostore: u 4., 6. ili 7.veku kako tvrdi tvoj šarlatan Radić? Ko je i zašto izbacio Đorđa Jankovića sa univerziteta? Odgovori konkretno bez jadnih radićevskih podmetanja i uvreda. Tita i praziluk ostavi sebi kad te uhvate nesanica pa lupaš po tastaturi u 4 sati ujutro, kad i vampiri idu na spavanje.
Preporuke:
6
1
229 nedelja, 13 januar 2019 10:40
Spiridon
@ Panto

Pa je li zaista moguće da vi toliko niste sposobni da bilo šta shvatite, ma koliko se ja očajnički trudi i maksimalno simplifikovao, ne bi li to nekako upalo u vaš tetrapak svetonazor i primitivno sagledavanje sveta oko vas.
Dakle to mesto se u antičkoj Grčkoj zvalo Φυλακαί, a tada gospodo moja neuka titoistička, nigde nije bilo nikakvog Slovena i Srbina tamo, pa me samo interesuje šta ste toliko zapeli za ime mesta u staroj Grčkoj gde su živeli Grci. Pod dva na starogrčkom u vreme tog istog Aleksandra Makedonskog Φυλακαί nije značilo ništa određeno a ponajmanje zatvor duduci jedni neuki, pošto tada nije bilo zatvora kao institucije, odnosno to bi Aleksandru Makedonskom i starim Grcima zvučalo nešto kao Čuvarevo-Nadzirnica. Pod tri koren novogrčke reči za zatvor, nije zatvoriti kao u srpskom već čuvati, pa ne možete bezjaci neobrazovani da vraćate iz novogrčkog u srpski, pa onda sve to da vratite par milenijuma u prošlost, kako ne možete najosnovnije stvari da razumete...!??!
Preporuke:
1
6
230 nedelja, 13 januar 2019 11:03
Spiridon
@ Panta

A kaži mi,molim te, šta znači Argead na starogrčkom, grčkom i latinskom jeziku

Argeidi tj na (staro)grčkom Ἀργεάδαι potiče od Ἀργεῖος, to jest oni koji potiču, koji su došli iz čuvenog antičkog grada Argosa koji se nalazi i dan danju na istom tom Peloponezu gde je i bio pre par milenijuma, jer je baš odatle po sačuvanom predanju Karanos, sin Temenosa i unuk Aristomahov i došao na sever u Makedoniju. Po Strabonu naziv grada Ἄργος potiče od αγρός tj polje, samo je došlo do permutacije konsonanata, ali isto tako može biti i od αργός sporo, besposleno a neki tvrde da to dolazi od belo, verovatno iz vizuelnog utiska koji je neko imao kada je video dolinu u vreme žetve.
Šta znači Argead na srBskom, to mi vi recite gosn Panto, mislim ako već hoćete da nešto dokažete, pošto o grčkom, starogrčkom i latinskom očigledno nemate pojma...
Preporuke:
1
6
231 nedelja, 13 januar 2019 11:16
Spiridon
@ Herodot


Aha, bila je crvena knjižica Titina i jugoslovenska partija za komunizam i samoupravljanje, druže Herodote, tako sam i mislio.
Niko nikada nije osnovao bezjače deretićevski nikakvu državu Vizantiju, to je isto ono Rimsko carstvo koje je osnovano nešto malo pre rođenja Hrista, pa se podelilo krajem 3. veka na Istočno i na Zapadno Rimsko carstvo. Naziv Vizantija je došao kasnije i u suštini je pogrešan ali je prosto ušao u kolokvijalnu upotrebu, ali kakve to veze ima neuki čoveče sa bilo čime a posebno sa ovom raspravom.
Inače Srbi Sloveni su se ako je profesor Janković u pravu jednim manjim i ne toliko bitnim delom doselili krajem 4. veka bežeći od hunske najezde, da bi glavnina naseljavanja po svim do sada dostupnim podacima bila krajem 6. i početkom 7. veka, gde se savršeno poklapaju arheologija, pisani dokazi i genealogija ALI je jedan nesrpski deo stanovništva bio tu od antičkih vremena i vi ih znate kao Ilire, ali oni nisu Srbi, tj deo njih je asimilovan i posrbljen...
Preporuke:
1
6
232 nedelja, 13 januar 2019 11:23
Spiridon
@ Herodot

Ko je i zašto izbacio Đorđa Jankovića sa univerziteta? Odgovori konkretno bez jadnih radićevskih podmetanja i uvreda

Samo je vaša neukost koja teži beskonačnosti, veća od vaše nadobudnosti, jer vi meni pričate o podmetanjima...!??! Vi koji ste koliko malopre bez imalo stida podmetali ono Srbi-zatvorenici, zato da bi se uklopilo u onaj vaš titoističko-udbaški ad hominem, da sam ja kao autošovinista. Pa takvi isti titoistički udbaši su mene i moju porodicu proganjali da smo preveliki Srbi, kada ste vi Jugoslovenčići Titini sa partijskim knjižicama ponosno ulicama uzdignuta čela šetali, sram da vas bude balvani jedni neuki i bezobrazni.
Potpuno je nebitno ko je isterao profesora Jankovića, nemojte tu lupetati i skretati temu, jer je najbitnije da on nije tvrdio te vaše šarlatansko neuke gluposti o Aleksandru Makedonskom iz Temnićkog kraja, o Atlantidi i Kleopatri i da su Srbi narod najstariji, odnosno samo je datovao deo doseljavanja na kraj 4. veka i to je to...
Preporuke:
1
6
233 nedelja, 13 januar 2019 11:37
Herodot
Ispada po komentarima koji naizmenično pišu ovi 2h2 spiridončići da smo taj naziv Φυλακαί uveli u raspravu Panta i ja a ne oni. Ovi sledbenici prevaranta Radića koriste njegove metode podmetanja i nerazumevanja istorijskih zbivanja. Grčka politika je već 1000 godina asimilacije Srba, Bugara i Makedonaca pa izmišljaju somnabula tumačenja otkud da od antičkih vremena ispod Olimpa postoji mesto i oblast Serbija. Ovi autošovinisti jedva čekaju da se pojavi neko besmisleno tumačenje bilo gde kojim se srbsko postojanje i istorija negiraju da bi ga nekritički prihvatili kao suštu svetu istinu. Nisu u stanju da odgovore na prosta pitanja:
1. ko je, kada i gde osnovao državu Vizantiju,
2. ko je i zašto eminentnog arheologa Đorđa Jankovića isterao sa univerziteta.
Rimska država je nastala po legendi u 8-om veku Stare ere a prestala da postoji 1453.g.
Preporuke:
6
1
234 nedelja, 13 januar 2019 12:05
Spiridon
@ Herodot

Rimska država je nastala po legendi u 8-om veku Stare ere a prestala da postoji 1453.g.


O kojim vi državama sanjate, pa je l' zaista moguće da baš toliko ništa ne znate, već konstantno vraćate današnje doba milenijumima u prošlost. Grad Rim je duduče jedan neuki osnovan u 8. veku pre nove ere, da bi onda ono što se zvalo Rimska republika nastalo krajem šestog veka pre nove ere, pa je to potrajalo do nešto malo pre rođenja Hrista kada se ukida republika i proglašava prvi imperator, pa se to od tada zove Imperium Romanum, da bi se krajem trećeg veka podelilo na Zapadno i Istočno Rimsko carstvo, koje je potrajalo do pada carskog grada Konstantinopolja na crni utorak 29. maja 1453 godine. To Istočno rimsko carstvo se posle pogrešno naziva Vizantija, ali kakve to ima veze sa bilo čime, sem da vi pobegnete u neki rukavac i nebitnu glupost, čim ispadnete smešni i izbrukate se u vašim somnabulnim tvrdnjama, za koje bi u petom osnovne dobili keca kao vrata...
Preporuke:
1
4
235 nedelja, 13 januar 2019 12:26
Spiridon
@ Herodot

otkud da od antičkih vremena ispod Olimpa postoji mesto i oblast Serbija

Koju crnu Serbiju duduče jedan neuki, kada niko do Skilice u 11, veku nije video nikakvu oblast Σερβια, niti Stefan Vizantinac u 6. veku, iako je zabeležio stotine i stotine raznih toponima pširom onoga što je danas Grčka, kada nikakvu oblast Σερβια ne vidi ni njegov savremenik Hijerokle, kao što je ne vidi ni anonimni autor iz Ravene sa kraja 7. veka. Kako vas samo nije sramota iako ste već dvadset puta ispali smešni, da i dalje podmećete nove i nove gluposti. Šta bi sa Temnićkim krajem i Karanovićima. od toga smo vidim odustali, pa je ovo sa Σερβια rezervna kota, uz glupava pitanja kada je nastala Vizantiji ili ono oko sudbine profesora Jankovića, istog onog Jankovića kome se vi niste udostojili ni pola strane da pročitate a uzimate ga u usta, sram da vas bude, ako vi uopšte uostalom znate šta je to stid i šta je to sram...!?!!
Preporuke:
1
4
236 nedelja, 13 januar 2019 12:31
Herodot
Ko je krajem 3-eg veka podelio Rimsku državu na istočno i zapadno carstvo? Opet izmišljaš Spiridone. Zar nije Konstantin Veliki gradu koji se zvao Augusta Antonina promenio ime u Novi Rim i tamo preneo prestonicu, a to se dogodilo početkom 4-og veka. Do svoje smrti vladao je Konstantin Veliki celim Rimskim carstvom. Ko je smislio to ime Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ? Tvoj Radić ili njegov PsudoPorfirogenet ?
Preporuke:
4
0
237 nedelja, 13 januar 2019 13:19
///vladimir/nemo-crtic
" To Istočno rimsko carstvo se pogrešno naziva Vizantija "


...pogresno je nekom i dva plus dva cetri

...sta sa njim raspravljate posle SAMO OVE RECENICE

Nije on kriv,nego svi mi sto ga hranimo,ispravljajuci ga,a on odgovara besom.Nije naucio da podnese drugo misljenje (vajni demokrata-monarhist).

Secam se da je branio napad na Staljingrad,kao borbu protivu komunizma (tu bi bio na liniji Jozef DR-a Gebelsa I FON NESE/nenada KRSTICA-AJDOLA/KRLETA,a bog-me i pivasa) .


Udbasi ga pre 100 godina mucili,pa jos trpi posledice...
Preporuke:
1
0
238 nedelja, 13 januar 2019 13:28
Panta
Dakle, da zaključimo, na mestu današnjeg grada Servija je u antici postojao "grčki" (zato što Grka tada nije ni bilo-znači čist falsifikat) grad Φυλακαί koji na tadašnjem "grčkom" nije značio ništa. Znači, čuveni "grci" nisu imali smislenu reč kako da imenuju "svoj grad" koji se kasnije zvao Servija, a koja, gle čuda, sada po smislenoj novoj grčkoj reči znači "zatvorenici". A po smicalicama falsifikatora, lat. reč "servo" znači "nadgledati". Lepo ste smislili kombinaciju "nadgledati zatvorenike" t.j.Serbiju, pa evo sve do današnjeg dana, isto farbanje. Vidite li poštovani komentatori od kada traje kontinuitet iste politike zatiranja svega srpskog.

Argeadi su Belovi, t.j. Bakovi (Serapisovi) naslednici. To su isti nazivi za jednu jedinu ličnost. Zato je Aleksandar Veliki obnovi hram bogu Baku (Belu) u Vavilonu, a njegove vojskovđe su išle u hram bogu Serapisu da ga pitaju šta da rade sa Aleksandrom. Od Bela je i naziv glavnog grada Pela,jer je optepoznata promena glasa "p" u "b" i obratno.
Preporuke:
3
0
239 nedelja, 13 januar 2019 13:37
Spiridon
@ Herodot
Ko je krajem 3-eg veka podelio Rimsku državu na istočno i zapadno carstvo?
Pa vi do pre pet sekundi niste ni imali pojma da nije postojala nikakva Rimska država u osmom veku pre nove ere, i vi bi takva neznalica da tu nešto i dalje pričate...!?!
Inače smatra se da je jedinstveno carstvo prestalo da postoji onog trenutka kada je Dioklecijan odlučio 286. godine da je carstvo preveliko da bi sa njime upravljao jedan jedini čovek. Pa se onda dvor cara Zapada Maksimijana uglavnom nalazio u Milanu, čiji je položaj u podnožju Alpa izgledao daleko pogodniji nego položaj Rima zbog germanskih varvara, dok je car Istoka Dioklecijan opet prešao u Nikomediju, pošto je prezirao Rim, da bi onda za samo nekoliko godina Nikomedija dosegla takav stepen velelepnosti da je za Rimom, Aleksandrijom i Antiohijom zaostajala samo po broju stanovnika i ničemu više. Ceo proces podele započet tada, se inače konačno završava tek sa Teodosijem krajem 4. veka...
Koliko vi ništa ne znate...
Preporuke:
1
4
240 nedelja, 13 januar 2019 13:59
Spiridon
@ ///
" To Istočno rimsko carstvo se pogrešno naziva Vizantija "


...pogresno je nekom i dva plus dva cetri

...sta sa njim raspravljate posle SAMO OVE RECENICE
Smatram da nisi uošte dostojan bilo kakvog odgovora, jer su čak i Panta i Herodot za tebe izuzetno učeni i obrazovani ljudi, pošto je tvoj stepen odsustva bilo kakvog pa makar i najminimalnijeg znanja o bilo čemu ravan skoro pa apsolutnoj nuli, odnosno njih dvojica makar znaju sve pogrešno, ti čak ni dotle nisi stigao. Ali no dobro, evo da ti pomognem neuki bezjače koji ni toliko nema pojma da zna kako je i zašto došlo do naziva Vizantija tek polovinom 16. veka zahvaljujući Heronimu Volfu, tj čitav veka posle pada Konstatinopolja. Da bi onda, taj pogrešan naziv za Istočno rimsko ili ti ga Romejsko carstvo ušao u kolokvijalnu upotrebu od tada, jer da si pitao stanovnika Konstatinopolja tada da li je on iz Vizantije, on bi te pogledao kao da si pao sa Marsa...
Bože neukog li duduka, pa ovo je zaista strašno...
Preporuke:
1
4
241 nedelja, 13 januar 2019 14:07
Spiridon
@ Panta

Argeadi su Belovi, t.j. Bakovi (Serapisovi) naslednici. To su isti nazivi za jednu jedinu ličnost. Zato je Aleksandar Veliki obnovi hram bogu Baku (Belu) u Vavilonu, a njegove vojskovđe su išle u hram bogu Serapisu da ga pitaju šta da rade sa Aleksandrom. Od Bela je i naziv glavnog grada Pela,jer je optepoznata promena glasa "p" u "b" i obratno.


Jaoooo Bogo dragi neukog i neobrazovanog duduka, pa vi gosn Panto ni sa srpskim ne stojite najbolje a kamoli da se bavite grčkim i tim opštepoznatim promenama glasa. Nego ako je Serapis Srbin, onda je Horus sigurno Hrvat, šta vi mislite gosn Panto, mislim etimologija se prosto sama nameće, odnosno Alemani su sigurno Albanci, pa je njihova onda i cela Nemačka ako je to tako...
Preporuke:
1
4
242 nedelja, 13 januar 2019 14:18
///
....znaci da bi ti kvazi-obrazovani pametan monarhist nazvao USA Kolumbijom


.....dobro je koliko ti mnogo toga (mislis da) znas
Preporuke:
2
0
243 nedelja, 13 januar 2019 14:23
nemo
posto ti radis tu,opet neces pustiti nista sto te diskredituje......

demokratija.........nece dugo
Preporuke:
2
0
244 nedelja, 13 januar 2019 14:47
@Spiridon
Prvo moram da ti se izvinem, jer nisam video sve tvoje odgovore, da se nisi zaustavio na recenici iz "Manifesta"!Drugo, na zalost, moram da ponovim pitanja, jer sve sto si naveo su tercijalni izvori i govore samo o analogiji izmedju uloge darvinizma u objasnjenju prirodnih pojava i marksizma u objasnjenju itorijskih.Ali, analogija nije dokaz nicega!Pitanje ostaje sta u darvinizmu Engels vidi pozitivno, a sta kritikuje?Da ne ulazimo u vezu prirodne i drustvene istorije.
Preporuke:
1
0
245 nedelja, 13 januar 2019 15:04
Herodot
Razlika u shvatanju istorije između tebe i mene, Spiridone, jeste u tome što ja nemam nikakve predrasude i dogme u koje verujem. Tamo gde počinje vera prestaje nauka. Mene, pak, interesuje samo istina i spreman sam da korigujem svoja saznanja ako mi neko iznese argumentovane tvrdnje. Nažalost, u svim ovim polemikama ti si pokazao samo poluznanje i okamenjene dogme. Mnogi savremeni Srbi koji su se bavili istorijom počinjali su verom u PseudoPorfirija, a onda su ih istraživanja (istorijska, arheološka) ubedila da su bili u zabludi, tako da su postajali "autohtonisti" što ti koristiš kao uvredu. To se odnosi, recimo, na Relju Novakovića (koji je napisao knjigu SRBIN RIMSKI CAR), na Đorđa Jankovića koga je tvoj obožavani Radić pred penzijom i bolesnog oterao sa univerziteta, jer se usudio da ospori etablirane neistine. Kakav je to čovek tvoj pamfletista Radić dovoljno govori sama ova činjenica. Zato ti Spiridone, bežiš od odgovora, pa kažeš: "uz glupava pitanja... oko sudbine profesora Jankovića."
Preporuke:
4
0
246 nedelja, 13 januar 2019 15:26
Spiridon
@ nedelja, 13 januar 2019 13:47 @Spiridon
Drugo, na zalost, moram da ponovim pitanja, jer sve sto si naveo su tercijalni izvori i govore samo o analogiji izmedju uloge darvinizma u objasnjenju prirodnih pojava i marksizma u objasnjenju itorijskih.
Dobro jutro Kolumbo, pa ja sve vreme jedino i pričam o analogiji koja bode oči, odnosno da se konačno citiram u potpunosti...
Prosto mislim da je Marks celu priču posmatrao kao jednu vrstu društveno-ekonomske Darvinove teorije, odnosno da on taj komunizam nije video kao neku ukronijsku strukturu smeštenu u budućnost, već kao logično i naučno ishodište razvoja ljudskog društva posmatranog sa stanovišta dijalektičkog materijalizma

Dakle, ti si krenuo da fridžeziraš je Marks smislio ukronijsku strukturu tj komunizam, još malo pa njegovu verziju Morisove Nigdine, kao utopijski a globalni kraj istorije. Na to sam ti ja lepo rekao da je on samo napravio analogiju Darvinu, kojoj je komunizam poslednja stepenica razvoja...
Preporuke:
1
4
247 nedelja, 13 januar 2019 15:31
Spiridon
@ nedelja, 13 januar 2019 13:47 @Spiridon

E sada, kada smo se valjda najiskrenije se nadam konačno razumeli, da ćeš da me lepo pustiš da na miru saznam od gosn Pante i njegovoga vernog sabrata Herodota, da li je i Mu srbski, odnosno jesmo li sa Sirijusa tj Srbijusa ili smo sa SrB-Oriona došli sa leteći tanjiri na planetu Zemlju...
Preporuke:
0
4
248 nedelja, 13 januar 2019 15:45
Spiridon
@ ///
....znaci da bi ti kvazi-obrazovani pametan monarhist nazvao USA Kolumbijom


.....dobro je koliko ti mnogo toga (mislis da) znas
Idi pogledaj malo bolje bezjače površni a neuki, koji nisi u stanju da se skoncentrišeš i da makar jedan jedini moj komentar pročitaš kako treba a kamoli da ga shvatiš, pošto su ti valjda prekomomplikovani, jer sam ja rekao upravo ovo, ako ciljaš na to...
subota, 29 decembar 2018 06:28 Spiridon
..da li smo to otkrili i Severnu Ameriku pa odatle reci Potomak ime, ili je ipak to Južna Amerika bila, pa se zato Bogota zove Bogota...

Tako da, jedino što ti umeš je da smaraš i lečiš svoje komplekse nekakvim infantilnim baba iza kace komentarima i gejačkim dobacivanjima, pošto čim kreneš da napišeš više od dve rečenice, počneš da se gubiš u vremenu i prostoru, sa nekakvim mucavim i užasno nepovezanim pisanijima, za koja bi u prvom osnovne dobio keca a kamoli posle toga...
P.S Odakle tebi ideja da sam ja monarhista, znaš samo ti...
Preporuke:
0
4
249 nedelja, 13 januar 2019 16:02
///vladimir/nemo-crtic
skoncentracijski eksperimenat-


-usa otkrio jedan,opisao amerigo...dobila naziv ...

-vizantiju opisao/krstio neko....naziv....


sah/mat.....ponovo za mene neukog......

-check/done-next,please.......
Preporuke:
1
0
250 nedelja, 13 januar 2019 16:06
///vladimir/nemo-crtic
gubim se kada napisem vise od tri reda jer moram na mnogo lazi da odgovorim.i obicno ne uspem,a gde si monarhista......

mozda nisi u krunskom savetu/odboru (ti bolje se razumes u sve to),ali naslutcujem iz tvojih divljenja autoritetima,postovanju predtitine tradicije itd...


secas se prica da je neki tvoj predak tamanio bugare sa tankosicem-nije valjda to radio zbog republike mite tucovica......

verovatnije za Kralja i otadzbinu/krst casni i slobodu zlatnu,tako nekako....

ne znas,bre,sta si sve izmisljavao
Preporuke:
2
0
251 nedelja, 13 januar 2019 16:09
///vladimir/nemo-crtic
to oko darvina-ko ce s tobom,takvim,preganjati


nadjes jednu sitnicu i uhvatis se za nju,a kritike ili neprihvatanje svega oko darvina ne priznajes
Preporuke:
2
0
252 nedelja, 13 januar 2019 16:09
Spiridon
@ Herodot
Razlika u shvatanju istorije između tebe i mene, Spiridone, jeste u tome što ja nemam nikakve predrasude i dogme u koje verujem.


Beskrajni ponor među nama, je u tome da sam ja svoje mišljenje formirao čitajući takvu gomilu knjiga na ovu temu, koju vi niste ni sposobni da pojmite. Vaše znanje se opet svodi na beskrajne predele internet & jutjub zemlju šarlatanije, gde vi tražite tzv željenu istinu, dok u isto vreme odbacujete po automatizmu bilo šta što ne ide u prilog toj tako očajnički željenoj istini, koja vama daje osećaj da ste deo nekog najstarijeg i najslavnijeg naroda, da možete da se zaklonite iza tog nekog grandioznog MI. To nije istorija to je psihopatologija.
Vana su puna usta Jankovića a jednu jedinu stranu se niste udostojili da pročitate od njega, a kamoli šta drugo. Ne, vi bi sada da mi krenemo da raspravljamo o njegovoj sudbini, koja nikakve veze nema sa ovom raspravom, valjda zato što vidite da ste ne inferiorni, nego da vas je tužno i posmatrati...
Preporuke:
1
5
253 nedelja, 13 januar 2019 16:25
Spiridon
@ ///vladimir/nemo-crtic
skoncentracijski eksperimenat-


-usa otkrio jedan,opisao amerigo...dobila naziv ...

-vizantiju opisao/krstio neko....naziv....


sah/mat.....ponovo za mene neukog......

-check/done-next,please.......


Izvini ali o čemu ti pričaš bezjače neuki i nepismeni da te čovek pita, o kakvim ti šah-matovima sanjaš, daj zaista ako konzumiraš alkohol, idi se otrezni pa se vrati, jer nisam siguran da si sposoban ni samog sebe da razumeš...!??!
Tako da ali zaista, idi već jednom leči svoje komplekse na nekom drugom mestu pošto već zaista smaraš, jer očigledno da zbog potpunog neznanja o bilo čemu sem o fuZbalu i sportskoj prognozi, nisi sposoban da se uključiš u raspravu...
Preporuke:
0
4
254 nedelja, 13 januar 2019 16:45
Spiridon
@ ///vladimir/nemo-crtic

Vidi, tvoja neukost i nadobudnost se graniči sa beskonačnošću, što bi možda bilo i u redu, samo da si makar sposoban da samog sebe izraziš tako da te može bilo ko pri zdravoj pameti razumeti, pošto su ti nazovi komentari pretežno u vidu opšte i poprilično mucavo-sričuće zbrke. Međutim, ti si očigledno toliko opsednut mojom malenkošću, tako da ideš kao lesika okolo i pratiš šta sam ja i gde napisao, da bi onda nešto dobacio, da ne kažem mucavo nalupetao. Tako da zaista, hajde budi drug, pa pošto ama baš ništa ni o čemu ne znaš, a ti lepo idi pa leči svoje komplekse na nekom drugom mestu....
Preporuke:
1
5
255 nedelja, 13 januar 2019 16:47
@Spiridon
Sada si ga zamuljao jos vise, ali 'ajd', neki drugi put!
Preporuke:
2
0
256 nedelja, 13 januar 2019 17:00
///vladimir/nemo-crtic
nadobudni samonabedjeni drski/covece......


sto sam ja zaboravio,ti nikada neces moci od mrznje,pa koliko god se trudio da citas,obrazujes,RAZUMETI


......GDE CU PISATI-NE'S TI ODREDJIVAT'
Preporuke:
2
0
257 nedelja, 13 januar 2019 17:01
Spiridon
@ ///

secas se prica da je neki tvoj predak tamanio bugare sa tankosicem-nije valjda to radio zbog republike mite tucovica......

verovatnije za Kralja i otadzbinu/krst casni i slobodu zlatnu,tako nekako....

ne znas,bre,sta si sve izmisljavao


Pod broj jedan, nisi dostojan da moje pretke uzimaš uopšte u usta, pod broj dva moj pradeda je to radio zbog Srbije bezjače jedan nepismeni i nevaspitani, a inače su duduče bili obrenovićevci. Pod tri, kakve veze ima moj pradeda sa mojom malenkošću, pa čak i da je bio najzadrtiji monarhista kao što nije bio, to prvo pokušaj da objasniš samom sebi, a meni zaista ne moraš...
Preporuke:
1
3
258 nedelja, 13 januar 2019 17:08
nije bitno
' idi pa leči svoje komplekse na nekom drugom mestu '


POSTO ih ti lecis ovde,verujes da svi rade slicno/isto...


dobro za tebe da imas sve veci broj fanova,koji iz straha od tvojih psovki veruju vise tvojim lazima nego sebi...
Preporuke:
1
0
259 nedelja, 13 januar 2019 17:17
Panta
Nego ako je Serapis Srbin, onda je Horus sigurno Hrvat

To je po tvom i Radićevim tumačenju. Samo bi bilo primerenije da si rekao da je Horus - Rus.

Međutim, ti nemaš pojma o bogu Serapisu. Čak ne znaš ni da je postojao, a kamo li da poznaješ njegovu suštinu. Prvo se upoznaj s tim božanstvom, najvažnijem pre hrišćanstva, a boga mi sveprisutnim i danas. Njemu je hram podigao u Aleksandriji lično naš Lagić, što bi Hrvati rekli Ptolomejević. I to kakav hram. Najveći na svetu. Zaslužioje to Serapis, inače mu Lagić Spasilac ne bi podizao takav hram. Ali ga zlotvori srušiše, a knjige o njemu i Aleksadru popališe, ili posakrivaše u svoja tajna skorovišta.

A ovo oko promene "b" u "p" i obratno, neka ti objasni neki lingvista, pa ćeš videti ko je bio u pravu. U vezi s tim možeš pogledati iprimer Banijasa.
Preporuke:
5
0
260 nedelja, 13 januar 2019 17:19
Spiridon
@ nedelja, 13 januar 2019 15:47 @Spiridon

Očigledno nisi razumeo poentu. Dakle pročitaj ponovo kako Engels opisuje upravo ono što je meni lično prosto bolo oči godinama pre nego što ću otkriti ovaj deo iz njegovog govora na sahrani Marksa...
Kao što je Darvin otkrio zakon razvoja ili organske prirode, tako je Marks otkrio zakon razvoja ljudske istorije, jednostavnu činjenicu, dosad skrivenu rastom ideologije, da čovečanstvo pre svega mora jesti, piti, imati zaklon i odeću, pre nego što se može baviti politikom, naukom, umetnošću, religijom, itd te da je stoga proizvodnja neposrednih materijalnih sredstava, a samim tim i stepena ekonomskog razvoja koju je postigao određeni narod ili u datoj epohi, osnova na kojoj su državne institucije, zakonske koncepcije, umetnost, pa čak i ideje o religiji, tj i ljudi sami evoluirali
Nemoj mešati darvinizam i zakone prirode na osnovu kojih su evoluirala živa bića, sa zakonima na osnovu kojih je evouliralo društvo a koje je otkrio Marks...
Preporuke:
1
4
261 nedelja, 13 januar 2019 17:37
Herodot
Kažeš Spiridone "Vaše znanje se opet svodi na beskrajne predele internet & jutjub zemlju šarlatanije, gde vi tražite tzv željenu istinu... To nije istorija to je psihopatologija.
Vana su puna usta Jankovića a jednu jedinu stranu se niste udostojili da pročitate od njega, a kamoli šta drugo. Ne, vi bi sada da mi krenemo da raspravljamo o njegovoj sudbini, koja nikakve veze nema sa ovom raspravom, valjda zato što vidite da ste ne inferiorni, nego da vas je tužno i posmatrati..."
. Da ne citiram druge bedastoće, posle ovoga postaje stvarno besmisleno polemisati sa tobom. Za mene ima ima smisla raspravljati sa nekim ko ima elementarno znanje o temi i minimum pristojnosti. A tvoji argumenti su radićevske uvrede i podmetanja. Stoga ovo je sa moje strane kraj rasprave. Tebi iskreno preporučujem: oči sa ekrana na akvarijum i posmatraj ribice, a u ruke brojanice. Možda ti Bog pomogne.
Preporuke:
5
2
262 nedelja, 13 januar 2019 17:39
Spiridon
@ ///vladimir/nemo-crtic


nadobudni samonabedjeni drski/covece......


sto sam ja zaboravio,ti nikada neces moci od mrznje,pa koliko god se trudio da citas,obrazujes,RAZUMETI


......GDE CU PISATI-NE'S TI ODREDJIVAT'


Jedino što si ti zaboravio je koliko ni o čemu nemaš pojma, inače bi se već dosetio da si samo mali & nebitni, a Spiridonom preko svake mere opterećeni smarač, čije se komentarisanje svodi na mucavo a nepismeno dobacivanje, pa bi onda valjda i shodno tome i sebe samog utišao u trajnom obliku...
Preporuke:
0
3
263 nedelja, 13 januar 2019 17:53
///vladimir/nemo-crtic
oce li mi neko zabranit i KAKO


'' nisi dostojan da moje pretke uzimaš uopšte u usta''

POBEDICES ME kao tvoji pretci udbase......

ko je sada iskompleksiran
Preporuke:
2
0
264 nedelja, 13 januar 2019 17:53
Panta
Špiro,srećna ti 7527. srbska Nova godina. Naravno, i svim ostalim komenatorima, uključujući i Radića.

Nju je s ponosom i dikom slavila i Serdika od 326.godine n.e. A Rimljani su je oteli 29.godine pne od Keltskog plemena Serda. Šta možemo, takva nam je istorija.
Preporuke:
5
0
265 nedelja, 13 januar 2019 19:41
@Spiridon
Niko ne mesa Darvinove zakone i Marksove "zakone".Tu se radi samo o analogiji "zakonitosti".Engels je pokusao da poveze Marksovu teoriju i darvinizam preko njihovih negacija tradicionalne metafizike i njenih teza o nemogucnosti prelaska iz nezive u zivu materiju bez spoljasnjeg uzroka i nepromenljivosti vrsta.Engels je kritikovao Darvina da je tezom o "borbi za prezivljavanje" hobsovsku politicku teoriju preneo u prirodne nauke.Da bi sa prirodne presao na drustvenu istoriju trebao mu je pojam rada i negacije preuzet od Hegela.Nisam pisao o nigdini, mada je izraz dobar, pisao sam o utopiji kao negaciji samog prostora, ali u prostoru i prostorom (u razlicitim formama zatvorenosti, skrivenosti...) u kojoj utopijsko dobija formu nepromenjivog u vremenu i tvrdio da Marks, da bi se oslobodio te zatvorenosti u vremensku nepromenljivost, mora da negira prostornu negaciju prostora, tj da komunizam mora biti svetski i samo tako vremenit.
Preporuke:
5
0
266 ponedeljak, 14 januar 2019 05:27
Spiridon
@ nedelja, 13 januar 2019 18:41 @Spiridon

Naravno da je Darvin samo Hobsov Levijatan preslikan na zakone prirode, odnosno da budemo precizni ono čuveno poglavlje četiri zvano O prirodnom stanju ljudi u pogledu njihove sreće i bede. Međutim Marks nije do ideje komunizma kao onoga što ide posle, došao tako što je osmislio svoju ukronijsku strukturu, niti je njegova težnja da se nekako reši problema učaurenosti u istoj toj ukronijskoj strukturi dovela do njegove neminovne prostorne sveopštosti, već je on naprotiv celu priču postavio isto kao Darvin ali bez onog hobsijanskog, tj darvinističkog inkorporiranog u sebi, odnosno kao evolutivni proces u kome društvo evoluira na osnovu dijalektičkog-materijalizma kao principa i gde sam taj sistem stvara kroz svoje evolutivne faze sve oko nas, uključujući naše vreme, naše međusobne odnose ili prostor u kome živimo, odnosno da je globalnost komunizma kao conditio sine qua non dolazi tek posle Marksa sa Trockim, odnosno njemu lično je bila skoro pa nebitna
Preporuke:
1
3
267 ponedeljak, 14 januar 2019 05:47
Spiridon
@ Panta

Špiro,srećna ti 7527. srbska Nova godina. Naravno, i svim ostalim komenatorima, uključujući i Radića.

Nju je s ponosom i dikom slavila i Serdika od 326.godine n.e. A Rimljani su je oteli 29.godine pne od Keltskog plemena Serda. Šta možemo, takva nam je istorija

Pa sad gosn Panto, ne bih baš da vas razočaram ali ste ili uranili nekih devet meseci ili ste zakasnili za onu prošlu da mi čestitate tamo u mesecu septembru kada se godina po tom kalendaru valjda slavi. Tako da, hajdete se samo odlučite iz koje priče tačno krećete i ja ću to verujte poštovati, jer ako smatrate da je danas prvi dan Nove godine, onda je to 2019 a ne 7527.
Takođe ja lično mislim da je sve to zavera onih Horusovih Hrvata, koji su kao što svi znamo isti oni Horiti koje i sama Biblija opisuje ko zna koliko pre naše srBske Serdike. Oni nama ne mogu da oproste što su naši srBski Lagići iz Milutovca zavladali Egiptom umesto njih, pa je Serapis zamenio Horusa... Zavidni su, eto šta...
Preporuke:
1
2
268 ponedeljak, 14 januar 2019 08:24
Spiridon
@ Herodot

Dragi moj druže Herodote, vi ste se iz rasprave trebali povući još na početku, zato što o datoj problematici znate jedno veliko ništa sa deretićevskom mašnicom za poneti, odnosno svako ko vam kaže da verujete u fantazmagorične budalaštine, odmah postaje nekakav autošovinistički radićevac, šta god vam to pa bilo. Kako ne shvatate da vaš problem nije istorija, već psihopatologija, odnosno da ste se na primer rodili kao Albanac, vi bi se tukli sa svakim ko ne misli da su Albanci narod najstariji i potomci Ilira, kojima su Srbi falsifikovali istoriju, odnosno slično važi da ste kojim slučajem Hrvat ili musliman iz Bosne.
Vas i gosn Pantu ne interesuje istorijska istina kao takva, vas interesuje da dokažete po svaku cenu da ste vi deo nečega grandioznog i toliko epohalno velikog i starog, da se svi ostali polomiše milenijumima da sakriju tu kao veličinu.
Da li shvatate, da je to problem pshihološke prirode, odnosno da je to osnovni razlog popularnosti tih lagarija kod Srba...
Preporuke:
1
2
269 ponedeljak, 14 januar 2019 08:37
Spiridon
@ ///vladimir/nemo-crtic

ko je sada iskompleksiran


Onaj ko ide okolo i prati kao lesika Spiridonove komentare, u očajničkoj želji da bude primećen, pošto mu je Spridonova pažnja iz nekog psihološkog razloga očigledno izuzetno bitna radi razrešenja nekog konflikta u glavi. Normalna i razumna osoba bi pod jedan lepi moj sebe izražavala iole smislenije od te mucave zbrke nabacanih reči i znakova interpunkcije a pod dva shvatila da se ponaša kao ostavljena šiparica, kojoj malo nije dobro, pa bi toj osobi došlo u glavu da to treba da prestane da radi.
Međutim kao što rekoh, tebi Spiridon očajnički treba radi nekog tvog ličnog konflikta u glavi, pa zato ideš okolo i pratiš ga. U prevodu ulaženje u stalni i iznova ponavljani konflikt sa mojom malenkošću je tebi neka vrsta terapije. Što se mene lično tiče, da mi se na kačiš stalno, bukvalno te ne bih ni primećivao da postojiš...
Preporuke:
1
2
270 ponedeljak, 14 januar 2019 08:40
Spiridon
@ Panta

Međutim, ti nemaš pojma o bogu Serapisu. Čak ne znaš ni da je postojao, a kamo li da poznaješ njegovu suštinu. Prvo se upoznaj s tim božanstvom, najvažnijem pre hrišćanstva, a boga mi sveprisutnim i danas. Njemu je hram podigao u Aleksandriji lično naš Lagić, što bi Hrvati rekli Ptolomejević. I to kakav hram. Najveći na svetu. Zaslužioje to Serapis, inače mu Lagić Spasilac ne bi podizao takav hram. Ali ga zlotvori srušiše, a knjige o njemu i Aleksadru popališe, ili posakrivaše u svoja tajna skorovišta.


Gosn Panto, živite u nekom iluzornom i izmaštanom svetu, koji vama iz nekih vaših ličnih razloga treba baš takav kakav jeste, odnosno kao što već pedeset i tri jubilarna puta rekoh, ovo u šta vi očajnički želite da verujete, nikakve veze sa istorijom nema, to je čista psihopatologija...
Preporuke:
1
2
271 ponedeljak, 14 januar 2019 11:28
Panta
Gosn Panto, živite u nekom iluzornom i izmaštanom svetu, koji vama iz nekih vaših ličnih razloga treba baš takav kakav jeste


Iluzija nije kada se vidi ono što postoji, već kada se to ne vidi, iako je očigledno. Činjenice su sledeće:
- bog Serapis je postojao kao božanstvo
- u njegovom hramu u Vavilonu su boravile Aleksandrove vojskovođe u nadi da mogu spasiti otrovanog Aleksandra
- Serapisa poistovećuju sa mnogim božanstvima, a u Vavilonu, konkretno, s bogom Bakom
- Aleksandrov vojskovođa, osnivač dinastije Lagića (Ptolomejevića) u Egiptu je podigao bogu Serapisu hram u Aleksandriji koji je bio veći od Kapitola
- Serapis je bio najpoštovaniji bog širom Rimske imperije sve do kraja 4. veka kada je 391. god. car Teodosije naredio da se sve uništi, a vernici pobiju.
- bog Serapis se povezuje s Argom
- bogu Serapisu je posvećeno 13. sazvežđe (jedno od najvećih) u kome se Sunce najduže zadržava
To su činjenice. To što ih ti ne znaš,ili ne priznaješ to je tvoj problem.
Preporuke:
2
0
272 ponedeljak, 14 januar 2019 13:30
Spiridon
@ Panta
Iluzija nije kada se vidi ono što postoji, već kada se to ne vidi, iako je očigledno

Pa sad ne bih da vas totalno razočaram ali pod jedan njegovo se piše koliko vidim na starogrčkom Σάραπις,pa se i samim time čita kao Sarapis. Pod dva, u pitanju je najobičnije artificijelno božanstvo, koje je Ptolomej uveo da bi nekako povezao Egipat i Grčku to jest to Sarapis vam je mešavina Ozirisa i bika Apisa, pošto je Ptolomeju malo potrebalo bogova, pa se dosetio da izmisli istog odnosno da ukrsti Ozirisa sa Apisom. Međutim ono što je pitanje svih pitanja a kakve uopšte veze ima Sarapis sa Srbima, sem što mu ime sticajem okolnosti, i zbog Ozirisa ima ono S i R...?!!?
U prevodu, zašto onda Horus nije povezan sa Hrvatima, mislim ako je taj Sarapis kao srBski.
Tako da, kao što rekoh, vi želite da verujete u to, iako je sve čista izmišljotina, jer zamislite na primer da se svaki narod ide okolo i igra tih kleptokratsko-jezičkih slagalica na planu istorije kao vi što radite...
Preporuke:
1
2
273 ponedeljak, 14 januar 2019 14:28
Panta
koliko vidim na starogrčkom Σάραπις,pa se i samim time čita kao Sarapis

To ništa ne menja na stvari, naprotiv, pojačava moje tvrdnje.
u pitanju je najobičnije artificijelno božanstvo, koje je Ptolomej uveo

To nije tačno. To božanstvo se pominje znatno ranije. Rekao sam ti da je imao hram u Vavilonu, a i vezano za osnivanje i vladanje Argom.
uveo da bi nekako povezao Egipat i Grčku

A zašto je onda praznovan širom rimske Imperije, uključujući i sam Rim. Imao je npr. hram u današnjem Sisku. Osim toga niz rimskih imperatora je kovao novac s njegovim likom, a ti nađi taj novac, pa vidi da li to iole pripada egipatskoj kulturi.

Rekao sam ti za Horusa. Nije poenta samo povezivanje sličnosti imena. Poenta je u niz arumenata koji nešto podupiru. Možda je on, kako ti kažeš Hrvat, ali ako imaš osim "tri slova" dodatnih dokaza. Inače, on je Gor tj. "gore" - bog neba.

Zaista, ali zaista, pokazuješ da ništa ne znaš iz istorije osim falsifikata.
Preporuke:
2
0
274 ponedeljak, 14 januar 2019 16:16
Spiridon
@ Panta

Rekao sam ti za Horusa. Nije poenta samo povezivanje sličnosti imena. Poenta je u niz arumenata koji nešto podupiru. Možda je on, kako ti kažeš Hrvat, ali ako imaš osim "tri slova" dodatnih dokaza. Inače, on je Gor tj. "gore" - bog neba.


Pa sad vaši dokazi za Sarapisa bi možda mogli da prođu u nekoj predškolskoj ustanovi, mada iskren da vam budem nisam preterano siguran. Mislim, šta je uopšte dokaz da to izmišljeno božanstvo nastalo spajanjem Ozirisa i bika Apisa ima bilo kakve veze sa Srbijom, Srbima ili sa bilo čime sličnim. Mislim ima li bilo kakav dokaz sem upravo toga što vi ne priznajete kada se pomene Horus - Hrvati, u vidu nekakvih dečijih glupih slagalica gde se nađe bilo koje ime u istoriji sa S i R, pa se onda dokazuje kako su to Srbi. Da li ste vi svesni koliko takvih imena ima i šta sve sa čime na taj detinjasti način možete da povežete.
U prevodu gosn Panto, vi o istoriji nemate pojma ali bi voleli ali baš jako da su Srbi narod najstariji...
Preporuke:
1
2
275 ponedeljak, 14 januar 2019 22:15
Panta
Tvojim smešnim komentarima nema kraja.
Šta s tobom raspravljati kada ti, ono što je očigledno ne vidiš, a vidiš ono što ne postoji. Ja počinjem sumnjati da si pod nekim stimulativnim sredstvima.
pa se onda dokazuje kako su to Srbi


Ja, uopšte, ne dokazujem da su to Srbi. Ja samo dokazujem da su Srbi, nekim čudom, zadržali mnogo iz njihove tradicije, za razliku od drugih. Dakle, Srbi su mogli postati od njih, a ne oni od Srba. Sigurno ima i drugih koji su postali od njih, ali su napustili tu tradiciju i postali su Bizmarci, Skenderbezi, Spiridoni i sl.

Te igrarije sa slovima si ovde uveo ti. Ja se bavim ozbiljnim *nimima, tipa "de Sorbon", "da Vinči", "Serapis", "Segesta" itd.

Šta s tobom raspravljati kada ti o Serapisu nemaš, ama baš, blage veze. Za njega si, možda, prvi put čuo u mojim komentarima.
Preporuke:
2
0
276 utorak, 15 januar 2019 00:15
Bora
Tanasić je u svom tekstu načinio dva propusta. Prvi, u opisu jevrejskog kalendara – sada nije 5779. godina od nastanka sveta, nego od Potopa. Jevreji, naime, ne računaju vreme od nastanka sveta, jer je taj svet zbog svoje iskvarenosti i uništen vodom, nego upravo od Potopa jer je on označio rađanje novog, boljeg sveta. Drugi, kad je propustio (možda svesno, možda nesvesno) da naglasi kako će se 2100. godine razlika između julijanskog i gregorijanskog kalendara povećati na 14 dana, pa će pravoslavni koji do tada ostanu pri julijanskom kalendaru da slave sve praznike dan kasnije nego sada – dakle, Božić 8. januara, Đurđevdan 7. maja, Sv. Nikolu 20. decembra, itd. S obzirom na to kako su Srbi reagovali na bilo šta novo i nepoznato na početku 19, 20. ili 21. veka, nije teško predvideti da će slično reagovati i na početku 22. veka: "Kakav, bre, 8. januar!? Još je moj pradeda slavio Božić 7. januara, pa ću i ja tako da ga slavim!" I eto nam u najavi novih problema vezanih za kalendar.
Preporuke:
3
0
277 utorak, 15 januar 2019 05:25
Spiridon
@ Bora

Drugi, kad je propustio (možda svesno, možda nesvesno) da naglasi kako će se 2100. godine razlika između julijanskog i gregorijanskog kalendara povećati na 14 dana, pa će pravoslavni koji do tada ostanu pri julijanskom kalendaru da slave sve praznike dan kasnije nego sada – dakle, Božić 8. januara, Đurđevdan 7. maja, Sv. Nikolu 20. decembra, itd.

Ako smem da primetim, nije propustio da to naglasi, pošto upravo ovako sa ovim rečima i završava svoj tekst
A ako to nikada ne učine, i ako naš Božić nastavi da se sa svakim novim vekom udaljava od njihovog, neće od toga biti nikakve štete. Jer veliko je pitanje ko tu koga treba treba da sustigne, a ko čemu da se vrati. I ko je tu “zaostao”, ko se “istrčao”, a ko je - možda – zalutao

Koliko primećujem čak pokazuje i određenu vrstu zadovoljstva što će se to dogoditi, odnosno još i bolje pošto ćemo još više da se udaljimo od “zlog” kalendara koga koriste zapadni jeretici...
Preporuke:
1
2
278 utorak, 15 januar 2019 05:38
Spiridon
@ Panta
Ja, uopšte, ne dokazujem da su to Srbi. Ja samo dokazujem da su Srbi, nekim čudom, zadržali mnogo iz njihove tradicije, za razliku od drugih.
Šta tačno su to Srbi kao zadržali iz te neke njihove tradicije, umete li makar to da objasnite...!?? Sve što smo do sada čuli je da “svi znaju”, ko god pa bili ti svi, kako su srBska i keltska tradicija jedno, iako koliko ja znam nikakve veze sem neke površne nemaju jedna sa drugom. Tako da, hajdete zaista da čujem konačno makar bilo kakav dokaz, pošto ste do pre pet dana tvrdili kako je ono insistiranje na broju tri deo te tradicije, iako je tipična novotarija pristigla tek sa hrišćanstvom, odnosno niko od ljudi koji su svoje životno delo posvetili upravo izučavanju te tradicije u Srba, kao što su Sima Trojanović ili Veselin Čajkanović, to ne vidi.
Dakle guknite već jednom gosn Panto, navedite konačno da su ti i ti imali to, što je isto sa srBskim tim, da su oni i ovi imali ono, što je isto sa srBskim ovim. Da čujemo...?!!
Preporuke:
0
2
279 utorak, 15 januar 2019 05:48
Spiridon
@ Panta

Te igrarije sa slovima si ovde uveo ti. Ja se bavim ozbiljnim *nimima, tipa "de Sorbon", "da Vinči", "Serapis", "Segesta" itd.

Šta s tobom raspravljati kada ti o Serapisu nemaš, ama baš, blage veze. Za njega si, možda, prvi put čuo u mojim komentarima


Ne vidim pod jedan zašto bi mi pa bilo bitno neko artificijelno božanstvo, uvedeno samo zato što se Ptolomeju kao Grku nisu sviđala božanstva u obliku životinja, pa je rešio da spoji lepo sa korisnim i da osmisli Sarapisa, kome je valjda novinar sa Pinka Sarapa potomak, pa da tako spoji Ozirisa i bika Apisa, odnosno da mu je i to ime dato na osnovu tog nekog Boga podzemlja iz Vavilona koji je nekako bio povezan sa smrću Aleksandra u tim krajevima. Kakve veze ima miks Ozirisa i Apisa, sa imenom vavilonskim bogom podzemnog sveta sa Srbijom, sem tog S i R, kako vas samo nije sramota.
Dakle i Sirija je SirBija, Sirijus je SirBijus, Siera Nevada je SirBa Ne-Vada, Sibir je onda isto srBski tj SirBir itd itd...
Preporuke:
1
2
280 utorak, 15 januar 2019 08:19
Cop Harry Callahan
Spriridon my man! Bravo Spiridone, jednog si oterao. Malo po čukljevima ispod stola. Nije važno kako. Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti. A sad oteraj i ovog dosadnog Pantu, pa si car među komentatorima. Nije vreme za opuštanje. Vidim noćas si spavao, nema ponoćnih komentara. Srami se!
Preporuke:
3
1
281 utorak, 15 januar 2019 09:36
Spiridon
@ Panta
Ja počinjem sumnjati da si pod nekim stimulativnim sredstvima.
...
Sigurno ima i drugih koji su postali od njih, ali su napustili tu tradiciju i postali su Bizmarci, Skenderbezi
Inače, to što vi želite da vidite uvek i svugde ono što želite da vidite i da onda zbog te želje povezujete sve i svašta, vam je odavno poznata problematika u izučavanju patologije ljudske psihe. Tako da, kao što reče čuveni Ilije Čvorovića, kada mu njegov podstanar Jakovljević kaže da je bolestan, pa dobije odgovor...
Kakva je to bolest Jakovljeviću?Ja sebe ne mogu da vidim sa strane. A nije lepo Jakovljeviću da budem lud, a da to ne znam..

Takođe, pitam vas uporno ovde već nedelju dana ali vi svaki put izbegavate odgovor, mislim kada smo kod tog napuštanja tradicije...
Jeste li se vi druže gosn Panto držali srpske tradicije za vreme Tita, ili ste bili Jugoslovenčić sa crvenom knjižicom...?!!
Hajdete kada već pokazujete na druge, guknite malo i o sebi druže Panto...
Preporuke:
0
2
282 utorak, 15 januar 2019 10:40
Spiridon
@ Cop Harry Callahan

Spriridon my man! Bravo Spiridone, jednog si oterao. Malo po čukljevima ispod stola. Nije važno kako. Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti. A sad oteraj i ovog dosadnog Pantu, pa si car među komentatorima. Nije vreme za opuštanje. Vidim noćas si spavao, nema ponoćnih komentara. Srami se!
Ah, vidim ti bi umeo da pitaš na engleskom i gde možeš da sedneš i popiješ kafu, a ne samo gde je najbliži Mek. Oduševljen sam tvojom upornošću da na svakih par dana dobaciš jedan te isti, odnosno dva ista besmislena komentara.
Inače planeta Zemlja je okrugla, pa je tvoja noć poprilično relativna kategorija, a mene opet silno zabavlja da raspravljam u formi kratkog internet komentara. U prevodu, dokle god ti čitaš moje komentare a da ja u isto vreme nemam pojma, niti me uopšte interesuje ko si ti, i šta gde komentarišeš, sem kada meni gejački nešto dobaciš a i to svaki jubilarni dvadeset peti put, onda je sve na svom mestu a ti se to zapitaj za samog sebe lepi moj...
Preporuke:
1
2
283 utorak, 15 januar 2019 11:56
Panta
Spridone,ti si, očigledno, u velikim problemima. Dobro bi bilo da već sada na njih obratiš pažnju. Prvo, izgleda da čitaš samo svoje komentare, a o tuđim ne razmišljaš ili sve zaboraviš čim pročitaš.
pošto ste do pre pet dana tvrdili kako je ono insistiranje na broju tri deo te tradicije, iako je tipična novotarija pristigla tek sa hrišćanstvom

Ja ti ponovo kažem da nemaš pojma i da je bolje da se prihvatiš knjige. Prouči prvo tračkog boga Savatija i kip njegove ruke koja se čuva u muzeju u Luvru, kao i tzv. "ruku pravde". Ne mogu ja ovde da ti razglabam detalje.
navedite konačno da su ti i ti imali to, što je isto sa srBskim tim

Jao,čoveče,pa cela tema je posvećena Julijanskom kalendaru koga je Kleopatra Lagić dala Juliju, a on samo proglasio. I prekjuče su samo Srbi slavili Novu godinu po tom kalendaru. O čemu li ti razmišljaš, samo da mi je znati?
Preporuke:
3
0
284 utorak, 15 januar 2019 12:12
Panta
Ne vidim pod jedan zašto bi mi pa bilo bitno neko artificijelno božanstvo, uvedeno samo zato što se Ptolomeju kao Grku nisu sviđala božanstva u obliku životinja

Rekao sam ti da pogledaš kako izgleda bog Serapis na novcu koga su kovali pojedini rimski imperatori. Ako ti on liči na životinju onda se pod hitno javi na neku psihijatrijsku ustanovu.
Drugo, rekao sam ti da Apolodor piše da je Serapis vladao Argom (Argead)i da je nakon smrti proglašen bogom. Carska vlast Arga vodi svoje poreklo od Temena, potomka Herakla. Proveri sve da li je tačno. Nemoj mene optuživati za ono što drugi pišu, a koji,navodno,znaju manje od tebe i Radića.
Jeste li se vi druže gosn Panto držali srpske tradicije za vreme Tita

Jesam!
kako su srBska i keltska tradicija jedno

Ja to nigde nisam rekao. Ja sam rekao šta je pisala Ranka Kuić i rekao sam da su Skordici ratovali protiv Rimljana na Visu, kod Siska i u Makedoniji i da su Sardi bili keltsko pleme.
Preporuke:
2
0
285 utorak, 15 januar 2019 12:37
Spiridon
@ Panta

Lepo vas pitah, a vi i dalje zaobilazite i pored moje upornosti. Dakle da li ste druže Panto, dok ste se kao navodno držali te srpke tradicije, u isto vreme bili i član Saveza komunista Jugoslavije.
Da ili ne?!! Prosto, jasno i glasno odgovorite, bez tih poludgovora i nedorečenosti...
Preporuke:
0
2
286 utorak, 15 januar 2019 12:47
Spiridon
@ Panta
Prouči prvo tračkog boga Savatija i kip njegove ruke koja se čuva u muzeju u Luvru, kao i tzv. "ruku pravde".
Gosn Panto, kakve veze ima Sarapis sa Srbima, kakve veze ima trački Bog Savatije i njegova ruka sa Srbima, kakve veze ima keltsko pleme Sardi sa Srbima, kakve veze ima Kleopatra sa Srbima i zašto je nazivate Lagić, kakve veze imaju Argo, Temenos i Herakle sa Srbima, sem da ste vi umislili da gde god da ima ju ta slova S i R, da su to automatski Srbi. Inače lepo sam vam rekao da je Ptolomej pošto mu se kao Grku nije sviđalo to što je Bog Apis u vidu bika, da ga spoji veštački sa Ozirisom koji nije imao obličje, te da ga predstavi ako čoveka, pošto su tako Grci videli svoje Bogove. Dakle kakve veze ima, i šta dokazuje što su Rimljani preuzeli i Sarapisa pa mu kovali novac, kao što su pokrali i ceo grčki Pantenon Bogova samo drugačije nazvanih.
Tako da kada meni kažete da se prihvatim knjige, dajte recite već jednom koje to tačno knjige, gde to piše...?!!
Preporuke:
1
3
287 utorak, 15 januar 2019 13:19
Cop Harry Callahan
Thank God! Thank God! Sveznanko Spiridon je primetio moje komentare. You made my day! Samo ne znam zašto se ljutiš na mene ja sam stalno bio na tvojoj strani i podsticao te na borbu mada nisi bio ni blizu Panti. Razbio te brate ko dete zvečku ili sredio te ko Panta babu.
Preporuke:
3
0
288 utorak, 15 januar 2019 14:05
Spiridon
Cop Harry Callahan


Thank God! Thank God!...You made my day!


Izvini ne ljuti se, pogrešio sam ipak... Dakle, ipak je jedina opcija raspitivanje za Mek ali strogo na potezu Gruzija - Moldavija ono što bi moglo eventualno da dođe u obzir, mada i to uz više mahanja rukama nego što bi tu bilo verbalne komunikacije, pošto se sve svodi na nekakve proste rečenice pokupljene iz filmova...
Preporuke:
1
3
289 utorak, 15 januar 2019 14:51
Cop Harry Callahan
Oho-hoho! You made my day. Šta to pričaš bato? izgleda da te je Panta tako nokautirao pa si još grogi. Gruzija je podno Kavkaza a Moldavija oko Dnjestra. Ne ustaj sa patosa dok sudija ne odbroji do 110
Preporuke:
4
1
290 utorak, 15 januar 2019 15:18
Spiridon
@ Cop Harry Callahan

Oho-hoho! You made my day. Šta to pričaš bato? Gruzija je podno Kavkaza a Moldavija oko Dnjestra.


Upravo tako lepi moj, upravo tako. U prevodu jedino bi te tamo na potezu od Gruzije pa sve do Moldavije, računajući tu i Kazahstan mada baš i nije preterano usput ali je tu blizu, razumeli na tom hau jes nou srBglišu, ali pod uslovom da budeš maksimalno ljubazan i nasmejan, odnosno da mašeš rukama i pokazuješ da si gladan i da vičeš MEKDONALDS NjAM NjAM...
Preporuke:
1
3
291 utorak, 15 januar 2019 15:57
Panta
Spirodone, na kraju smo doterali cara do duvara. Ovo dokazuje da je tvoja "nauka" jedna beskonačna smešna rupa.

Pa na grčkom jeziku Τήμενος (Temenos) znači "smešno je". Znači taj Temen se u stvari zvao "Smeško Belić". Kao što je Τήμενος smešan tako si smešan i ti i sve to tvoje lupetanje preuzeto od "naučnika" kao što je tvoj Radić i slična falsifikatorska lupetala.

Pre toga sam ti dokazao da su Aleksandar Veliki i apostol Pavle, po tvom tumačenju istorije, umesto u posetu Serviji, išli u posetu kod "Zatvorenika". Pa si se pokušao na smešan način vaditi kako su "Grci" dali taj naziv na starogrčkom, a to nije značilo ništa. To u životu nisam čuo,da neko nečemu da naziv, a da to ne znači ništa.

Šta, čoveče, više hoćeš? Kakve, više,dokaze hoćeš? Hoćeš li da ti donesem Radićev pečatirani potpis?
Preporuke:
2
1
292 utorak, 15 januar 2019 18:19
Spiridon
@ Panta
umesto u posetu Serviji, išli u posetu kod "Zatvorenika"
To u životu nisam čuo,da neko nečemu da naziv, a da to ne znači ništa

To za zatvorenika je bila ako vaša fantazmagorija, odnosno pitali ste izvor sveg vašeg znanja Gugl šta je Φυλακαί, a pošto od stranih jezika znate crnogorski i malo bosanskog, onda vam naravno nije ni palo na pamet da novogrčki i starogrčki nije jedno te isto, odnosno da zatvorenici kao pojam na starogrčkom baš i ne postoji jer ni bilo zatvora, tj da je nešto najpribližnije δέσμιος (desmios) tj sužanj.
Inače lepo sam vam objasnio da ne znači ništa konkretno ali da bi se moglo prevesti kao Čuvarevo, samo je taj koncept prekomplikovan za vas. Evo izvolite gosn Panto, dakle Φυλακαί je nešto kao Čuvarevo, a šta znači Vinča na srpskom, pošto kažete da niste čuli da neki naziv ne znači ništa. Dakle da čujem, samo nemojte jezičke slagalice na temu vin jer to puj pike ne važi, jer Vinča ne znači ama baš ništa, a Φυλακαί bi moglo biti Čuvarevo...
Preporuke:
1
3
293 utorak, 15 januar 2019 18:22
Cop Harry Callahan
Hej, hej Spiridone, znaš li ti gde je Kazahstan? Ja bar znam georafiju, a ti ni to. I ne podmeći mi tu neku globalističku soroševsku junk-hranu od mek-mek jaraca. Jarčev jezik i bele bubrege ostavljam tebi. You realy made my day.
Preporuke:
3
1
294 utorak, 15 januar 2019 18:56
Spiridon
@ Panta
Pa na grčkom jeziku Τήμενος (Temenos) znači "smešno je". Znači taj Temen se u stvari zvao "Smeško Belić". Kao što je Τήμενος smešan tako si smešan i ti i sve to tvoje lupetanje preuzeto od "naučnika" kao što je tvoj Radić i slična falsifikatorska lupetala

Samo se vi informišite na Guglu i učite metodom onlajn prevođenja strane jezike, pa ćete da ispadnete smešni kao sada. Dakle Τήμενος ne znači ništa određeno, tako da vas je Gugl upravo napravio smešnim i to je neka njihova pošalica za takve koji bi da pitaju svašta da im se prevede kao vi. Pa zar ne vidite pobogu da smešno je ima dve reči i da vam fali ono je tj είναι, odnosno da se smešno je kaže είναι αστείος ili είναι κωμικός.
Nego gosn Panto da čujemo koji su to vaši naučnici, pošto ste prošli put naveli listu u svom presmešnom neznanju sa sve Živkovićem, Gibonom, Tojnbijem, Elijadeom i Drojzenom, da bi onda samo dva kasnije kada god pomenete Tojnbija ili Drojzena vi rekli kako su oni moji...?!!?
Da čujem...
Preporuke:
1
3
295 utorak, 15 januar 2019 19:12
Spiridon
@ Panta

Šta bi gosn Panto sa onim mojim pitanjem za crvenu partijsku druga Tite knjižicu, nešto sve kao zaboravljate da mi odgovorite, pošto ste očigledno čuvali tu srBsku tradiciju kao i svi deretićevski zaluđenici tako što su propovedali bratstvo i Titino jugoslovensko jedninstvo u mladosti, a onda kada je došao drug Slobodan a vi nalevo krug pa postadoste pod stare dane Srbenda kakve nema, sve do Lesandra Makedonskog devojačko Karanović, Kleopatre Lagić i TokiJa...
Preporuke:
1
2
296 utorak, 15 januar 2019 19:50
Spiridon
@ Cop Harry Callahan

You realy made my day.


Tja kao što rekoh, dakle znaš tih napamet naučenih par prostih rečenica sa po tri reči i to pokupljenih iz nekih glupih filmova, a čim treba da ubaci’ makar jednu jedinu svoju reč odmah bude srBski Borat, pošto vidim da nemaš pojma kako se really piše sa dva l a ne boratovsko-patriJotski realy... Tako to ide lepi moj, kada kreneš da se igraš mangupa.... Ahahahaha realy...
Preporuke:
1
3
297 utorak, 15 januar 2019 20:01
Spiridon
@ Realy Vanili

I ne podmeći mi tu neku globalističku soroševsku junk-hranu od mek-mek jaraca


I to je predobro za tebe ako mene pitaš, a inače koliko primećujem sada postoji i nekakva soroševsko-globalistička hrana, šta god to pa već bilo...!??
Jako, pazi jako...
E moj Realy Vanili, nisi ti dalje stigao od klupice ispred zgrade, i jednom do Paralije...
Preporuke:
1
2
298 utorak, 15 januar 2019 20:49
Cop Harry Callahan
You really got me now - u želji da održim kontinuitet prepiske sa tobom u brzini načio sam grešku u kucanju. Baš si me "uhvatio". Sad pogledah tvoje pisanije i nađoh 73 greške uključujići greške u imenu Panto/Panta, pa greške u polu: Tita itd. Da nisi možda genetski mađar? Recimo, kupi JEDAN DUGAČKO GAĆA. Mislio sam da metuzalemi tvojih godina radije sušaju - https://www.youtube.com/watch?v=-2GmzyeeXnQ YOU REALLY MADE MY DAY!
Preporuke:
3
1
299 utorak, 15 januar 2019 21:05
Panta
Evo,ja javno protestujem protiv Google-a što prave šalu sa svojim programom za prevođenje,t.j. da je isti urađen krajnje neprofesionalno, i da mi imamo jednog Spirodona koji je za njih ekspert. On zna sve jezike sveta, uključujući i onaj nemušti. Molim Google da se s istim konsultuje i da ubaci prevođenje "starogrčkog" i "nemuštog" jezika, za svaki slučaj.

Da ti odgovorim i na pitanje Titine partijske knjižice. Osim rečenice koju sam ranije napisao u vezi Tite, još sam pisao i sledeće:
-Pavelić je imao parolu: Srbe na vrbe, a Tito Srbe na Srbe.
- Tito nije ni sahranjen u tzv. Kući cveća, niti je bio iskreni komunista.
Ovi moji stavovi su često izazivali bujicu negativnih glasova, ali se ja trudim da ništa ne pišem napamet i bez "debelih" argumenata. Nisam bio član SKJ.

Šta ti više treba?

Vinča ima itekako smisleno ime, ali nisam ja ovde da vršim besplatno obrazovanje neobrazovanih. To mora da se plati, a to ćeš moći čitati u mojoj knjizi.
Preporuke:
3
0
300 sreda, 16 januar 2019 05:49
Spiridon
@ Realy srBski Borat Vanili
You really got me now
Hau jes nou Realy pobratime moj mili, pošto su jedine rečenice koje umeš nekako da sročiš iz filmova, ili neki glupi nazivi pesama koje lako zapamte čak i Realy Vanili likovi, ali da se naravno podsete kako se piše realy, mislim really... Oops! Sorry for the typo...!?!.Inače si valjda zbog greške u kucanju sebi dao nadimak Cop Harry Callahan, što pokazuje tvoju privrženost borbi protivu soroševskog-globalizma, a pod dva da ti je srBgliš na nivou petog osnovne. To cop dragi moj Realy Vanili ispred imena, tu stoji tako rogobatno da to verovatno jedino ti boratovski ne primećuješ, jer se pod jedan jedino zvanične titule pišu velikim slovom pre imena tipa Officer, Lieutenant, Sergeant, Captain, Detective ili ti ga u ovom slučaju Inspector Harry Callahan, odnosno ne pišu se velikim slovom a pre imena u slengu, mada i malim slovom da je napisano to cop pre imena, opet izgleda kao žabi da si navukao kupaći!?
Poradi na tome...
Preporuke:
1
3
301 sreda, 16 januar 2019 05:56
Spiridon
@ Panta

Vinča ima itekako smisleno ime, ali nisam ja ovde da vršim besplatno obrazovanje neobrazovanih. To mora da se plati, a to ćeš moći čitati u mojoj knjizi


Ne stidite se gosn Panto, podelite sa nama taj smisao ali na srBskom isključivo, pošto bih to voleo da čujem, kao i sve ostale odgovore na moja pitanja, od toga kakve veze imaju trački Bogovi, vavilonski Bogovi podzemlja tj sa njihovom imenom napravljeni artificijelni Serapisi, Kleopatre, Aleksandar sa Srbima, kao i šta je bilo sa Temnićkim krajem, pošto sada vidim da ste odustali od onog Temna kada je Temenos u pitanju. Takođe spisak tih autora, koji potvrđuju vaše fantazmagorije.
Bili ste član partije, ali kao nebitno, tj neka vam to što ste rekli služi na čast, a to šta sada mislite o mrtvom vuku sa merenjem repa je nebitno, bitno je šta ste mislili tada kada je grmelo....
Preporuke:
0
2
302 sreda, 16 januar 2019 07:23
Spiridon
@ Realy srBski Borat Vanili

You really got me now - u želji da održim kontinuitet prepiske sa tobom u brzini načinio sam grešku u kucanju.
Inače lepi moj, realy je typo kao što sam ja kralj Milan, odnosno ako jednom pritisneš taster l, teži slučaj da ćeš iz nekog misterioznog razloga da ga omašiš drugi put, a posebno jer se iz aviona vidi da stalno ponavljaš jedne te iste proste rečenice koji su opšta mesta u svakojakim filmovima, tipa to you made my day & (Spiridon) my man, pošto se valjda boriš protivu soroševskog-globalizma metodom konzumiranja holivudskog bofla. Da ne ponavljam sad opet oko one žabe u kupaćem zvane Cop Harry Callahan, gde je cop iako u slengu napisano kao da je zvanična funkcija!? Mislim to je kao da si napisao Murkan Pera Perić, to jest ti možeš za Peru Perića da kažeš... E eno ga Pera murkan, ali ne i da to staviš ispred imena i prezimena...
Pokušavam samo da shvatim, zašto onda imaš potrebu da glumiš mangupa, ako nisi baš na ti sa problematikom...
Preporuke:
1
3
303 sreda, 16 januar 2019 07:36
Spiridon
@ Panta

Evo,ja javno protestujem protiv Google-a što prave šalu sa svojim programom za prevođenje,t.j. da je isti urađen krajnje neprofesionalno
Gosn Panto, šta ste tražili to ste i dobili, pošto vam je to Temenos znači smešno je, trebala da bude poenta u nekoj pošalici na moj račun, pa ste na kraju jedino vi ispali smešni i to poprilično. Mada kada smo već kod Temenosa, pokušavam samo da shvatim zašto se koristite odjednom grčkim da bi shvatili značenje njegovog imena, pošto je on valjda bio prvo Temna od srBskoga Roda, začetnik Karanovića iz Temnićkoga kraja tu oko Milutovca. Tako da iskren da vam budem, vaše "znanje" i jeste u suštini guglanje i prepisivanje, odnosno niste naveli niti jednog jedinog iole validnog istoričara ili izvor za svoje somnabulne tvrdnje, već samo prepisujete iz neke internet sa malo jutjuba šarlatanije. U prevodu, svi vaši dokazi ali do jednog se svode na ovu ili onu formu jezičkih slagalica, u kojoj je sve što ima S i R odmah srBskoga roda...
Preporuke:
1
3
304 sreda, 16 januar 2019 09:55
Cop Harry Callahan
Vidim da si sa engleskim na TI. Šteta da ti jezik Srba kojima valjda pripadaš nije tako blizak. Odgovaraš ono što te niko ne pita, a ne reče da li razlikuješ muška imena od ženskih. Je li Panta ili Panto, je li Tito ili Tita. Vidim iz polemika da ti ni grečki nije baš jača strana. Baš si zabavan. You really made my day!
Preporuke:
4
1
305 sreda, 16 januar 2019 10:51
Spiridon
@ Realy srBski Borat Vanili

Kada naučite makar bilo šta sem καλι μερα, onda možemo da pričamo bilo šta dalje o mom znanju grčkog. Inače to gosn Panto je genija moj boratovski za srBski jezik koji drugima nešto priča, samo vokativ od nadimka Panta a sem toga se u formi @ Panto tj kao najobičniji lapsus clavis pojavljuje sveukupno jednom jedini put u sto pedeset odgovora gosn Panti. To tebi nejasno Tita, kao što već osamdeset i šest puta rekoh, je pošalica koju ti ne razumeš, jer su nekada davno gejaci voleli da ga tako zovu, pošto u zemlji Srbiji nema nadimaka koji se završavaju na O, to jest nije Jovo već Jova i nije Pero već Pera, pa su oni mislili da je Tita pravilno a ne Tito. Međutim, ono što je pitanje svih pitanja je a zašto se ti mangupiraš na tom zasmejavajućem engleskom, ako ne umeš da napišeš ništa sem da ponavljaš kao papagaj tu glupu rečenicu, You made my day, odnosno sada sa sve tim really napisanim kako treba, samo da bi dokazao kako ga kao fol znaš... Aha, hau jes nou...!?!
Preporuke:
2
3
306 sreda, 16 januar 2019 11:33
Panta
to Temenos znači smešno je, trebala da bude poenta u nekoj pošalici na moj račun

Ako ti to tako shvataš,neka tako bude. Ali, ja sam uputio kritiku Guglu, jer im je prevodilac urađen nestručno, pa Τήμενος (Temenos) prevode kao "smešno je". Drugim rečima,ja sam shvatio da je smešno to što si ti napisao.

Čini mi se da taj Gugl ima nešto protiv tebe. Tamo ti za Serbiju, "stariji grčki naziv" prevode sa "zatvorenici". Hajde, što jednom pogreše na tvoj račun, ali stalno da greše, to stvarno nije u redu. Zato je usledio moj protest.

ali na srBskom isključivo

Ja isključivo pišem na srbskom. Samo da ti kažem da nisam ja izmislio: Govori srpski da te ceo svet razume.
pošto sada vidim da ste odustali od onog Temna kada je Temenos u pitanju

Ni od čega ja nisam odustao, ali je s tobom smešno razgovarati o "Temenosima", jer si iz nekog razloga limitiran.
Nego pogledaj i za onu rašansku Vinču. Za tebe je istorija suviše komplikovana.
Preporuke:
4
0
307 sreda, 16 januar 2019 12:05
Spiridon
@ Panta
Ali, ja sam uputio kritiku Guglu, jer im je prevodilac urađen nestručno, pa Τήμενος (Temenos) prevode kao "smešno je". Drugim rečima,ja sam shvatio da je smešno to što si ti napisao.
A inače ovako tačno izgleda taj deo u kome ste vi shvatili da je prevod na Guglu pogrešan...
Pa na grčkom jeziku Τήμενος (Temenos) znači "smešno je". Znači taj Temen se u stvari zvao "Smeško Belić". Kao što je Τήμενος smešan tako si smešan i ti i sve to tvoje lupetanje preuzeto od "naučnika" kao što je tvoj Radić i slična falsifikatorska lupetala

U prevodu, imate obraz kao đon..
Čini mi se da taj Gugl ima nešto protiv tebe. Tamo ti za Serbiju, "stariji grčki naziv" prevode sa "zatvorenici".

Kakve veze gosn Panto ima šta znači ime nekog mesta od pre dva milenijuma na starogrčkom sa današnjim novogrčkim, kada tada nije bilo ni zatvora kao institucije, ni zatvorenika kao pojma?!!
Inače nije Serbija nego Servija, Grci nemaju slovo B nego β tj Vita...
Preporuke:
2
4
308 sreda, 16 januar 2019 12:15
Spiridon
@ Panta
Nego pogledaj i za onu rašansku Vinču. Za tebe je istorija suviše komplikovana.
Opet smo počeli gosn Panto sa tim vidi ovamo, vidi onamo čim se nađete satereni u ćošak. Dakle, šta tačno znači na srBskom Vinča, pošto vi kažete kako nikada niste čuli da ime nekog mesta ne znači ništa. Prema tome, dajte da mi raščivijamo valjda tu našu vinčansku prapostojbinu, ako je već naša a ne da se propitujemo šta je značilo na starogrčkom a šta na novogrčkom ime tamo nekog potpuno nebitnog sela na severu Grčke, kao da je to smisao svega. Ali to ste vi i vaš pobratim Herodot, majstori da raspravljate o najnebitnijim sitnicama, samo da bi nekako utekli od glavne rasprave.
Tako da, gosn Panto hajdemo još jednom...
Šta znači Vinča na srpskom, kakve veze imaju Temenos, Karanos, Kleopatra, vavilonski Bog podzemlja, Sarapis, trački Bog Savatije i njegova ruka, sa bilo kakvim Srbima...!??
Dajte navedite konačno bilo kog iole validnog autora ili bilo koji izvor za vaše fantazmagorije...!?
Preporuke:
2
4
309 sreda, 16 januar 2019 12:24
Cop Harry Callahan
Spiridone i dalje mi nije jasno otkud kod tebe ta patološka potreba da vređaš svoje oponente. Ja tebe nisam nazvao ni Špiridon, ni Špira, ni Spirica i sl. Poštujem tvoju odluku da se koristiš pseudonimom Spiridon, mada mi to ime izaziva navalu smeha jer me potseća na popove Ćiru i Spiru. A još veću navalu smeha tvoji smehotresni komentari. Stvarno me zabavljaju pa otuda asocijacija na ono Make my day. A Panti se nisi obraćao samo u vokativu (vidi @Panto, @Panta). Za tebe su gejaci oni koji za Tita, kažu Tita. Rekla koza ovci pokrij se, vidi ti se... Strašno...
Preporuke:
6
1
310 sreda, 16 januar 2019 12:51
Spiridon
@ Realy srBski Borat Vanili
Poštujem tvoju odluku da se koristiš pseudonimom Spiridon, mada mi to ime izaziva navalu smeha jer me potseća na popove Ćiru i Spiru. A još veću navalu smeha tvoji smehotresni komentari

Mene vidiš moj nadimak podseća svakog puta kada ga napišem na stvarnog Spiridona mog pretka kome ni groba ne znam, a to što je tebi to smešno samo pokazuje taj tako tipičan gejački mentalitet...
Inače to što su ti sem mog nadimka, smešni i moji komentari, to i tako treba da bude lepi moj Realy Vanili, pošto voli gejak da se smeje onome što ne razume, od kako je sveta i veka a posebno srBski gejak što-no misli kako je svu pamet sveta popio, a da pri tome nije pročitao nikada ništa a od sveta poznaje strogo teritoriju od klupice ispred svoje zgrade pa sve tamo do prve pekare...
To i jeste srž ove kao rasprave, gde takvi kao ti, gosn Panta i gosn Herodot, ne mogu čak, koliko ama baš ništa ne znaju, ni da shvate moja objašnjenja, ma koliko ih ja simplifikovao...
Preporuke:
2
4
311 sreda, 16 januar 2019 13:14
Panta
Inače nije Serbija nego Servija, Grci nemaju slovo B nego β tj Vita

U starogrčkom jeziku, slovo Beta je izgovoreno kao engleski B. Ali se u modernom grčkom izgovara kao engleski V. Dakle, "Serbia" je postala "Servia".

To što sam ja tebi rekao da si smešan je ništa u odnosu na one kvalifikacije koje ti u svakom komentaru koristiš za mene. Pročitaj i svoje komentare, pa onda kaži čiji je obraz "deblji", tvoj ili moj.

Spirodone, znanje se plaća. Vi naplaćujete i prepričavanje tuđih izmišljotina, a ja da vam na tacnu ponudim svoja saznanja i znanje. Taj film nećeš gledati. Kada izađe knjiga, lepo je kupi, pa se uči. I tim povodom napiši nešto kontra, kao Radić,tvoj učitelj.
Preporuke:
4
0
312 sreda, 16 januar 2019 13:37
Spiridon
@ Panta
U starogrčkom jeziku, slovo Beta je izgovoreno kao engleski B. Ali se u modernom grčkom izgovara kao engleski V. Dakle, "Serbia" je postala "Servia".
Prestanite više da podmećete iznova to kukavičije jaje, pošto nikakva Σερβία nije postojala kada se β izgovaralo kao B, odnosno imate samo dve ponuđene opcije. Prva je da je to od latinskog Servo kao što kažu sami Grci iz tog sela, ili je to vezano eventualno za onu Porfirogenitovu oblast po imenu Σερβία, koju prvi vidi tek Jovan Skilica u 11. veku.
Inače cela ta vaša pseudoistorija samoukih šarlatana se svodi na samo dve stvari.
Pod jedan ima ta neka zavera i svi pisani, arheološki i geneaološki dokazi su falsifikovani i lažni, gde ne postoji, niti je ponuđen jedan jedini dokaz da je to tako, osim gomile laži kao ona Deretićeva za Porfirogenita kako ne postoji na grčkom, iako se primerak Jovana Duke iz 11. veka čuva u Parizu.
Pod dva svi "dokazi" se svode na detinjaste Sarapis - Srbi jezičke slagalice...
Preporuke:
2
4
313 sreda, 16 januar 2019 13:45
Spiridon
@ Panta
Spirodone, znanje se plaća. Vi naplaćujete i prepričavanje tuđih izmišljotina, a ja da vam na tacnu ponudim svoja saznanja i znanje. Taj film nećeš gledati. Kada izađe knjiga, lepo je kupi, pa se uči. I tim povodom napiši nešto kontra, kao Radić,tvoj učitelj


Vi ste gosn Panto, poslednji put prošli pored nekog znanja iz date oblasti u srednjoj školi a to je bilo jako davno, tako da sve što ste vi pokazali je ne čak ni jedno veliko ništa, nego čak ni to.
U prevodu, isti ovaj Realy Vanili, samo pod drugim nadimkom, pošto je on druga vrsta velikog deteta, je verovatno dao najbolji mogući argument oko rasprave sa vama, kada sam se ja jedan jedini put zamislio. On je naime rekao, da vam ne treba rušiti vaše snove, iako su samo gomila laži i dečijih izmišljotina...
To i jeste problem sa vama, da vi niste ni sposobni više da razlučite snove od stvarnosti, pošto vam ti vaši snovi očajnički trebaju, jer postoji ta neka duboka psihopatologija zašto su vama te laži potrebne...
Preporuke:
2
4
314 sreda, 16 januar 2019 14:33
Panta
koju prvi vidi tek Jovan Skilica u 11. veku

Znači,po tvom mentalnom dometu, virusa nije bilo do 19.veka,jer ih naučnici nisu videli. Jao, Spirodone,kako sve samo bukvalno shvataš, iaoko je Tojnbi rekao da nema ispravnog tumačenja istorije bez duhovnosti.

Sada ti smeta i starogrčko "B", umesto "novogrčkog" "V". Pa, već jednom se dogovori sam sa sobom šta je važeće,i od kada.

ima ta neka zavera

Nemoj tako, Spiridone. Nije, baš, neka. Eto,nedavno htedoše proglasiti Srbe za jedini genocidan narod na svetu,na onsnovu "validnih dokaza", koje će budući istoričari tvoga tipa obilno koristiti kao "krunski dokaz istine". Ja te molim da malo počneš koristi svoj mozak,a ne tuđi.
svi pisani, arheološki i geneaološki dokazi

Svi primarni dokazi su prosto nestali. Nema ni jednog jedinog o Aleksandru Velikom. Nema ni jednog jedinog o Etrurcima,čak ne umeju pročitati ni jedan natpis etrurski, iako je jezik postojao za vreme Rimljana,itd,itd.
Preporuke:
5
1
315 sreda, 16 januar 2019 14:45
Herodot
@Panta - rekoh neću više sa njim na ovu temu - i neću. Ali ne mogu tebi da ne skrenem pažnju na sledeću rečenicu: "To i jeste problem sa vama, da vi niste ni sposobni više da razlučite snove od stvarnosti, pošto vam ti vaši snovi očajnički trebaju, jer postoji ta neka duboka psihopatologija zašto su vama te laži potrebne..." - vidiš čovek je krenuo u autopsihoanalizu. Čak mi više nije ni smešan. On je za žaljenje i nije više ni junaštvo ni čojstvo sa njim polemisati. Batali ga, brate!
Preporuke:
6
1
316 sreda, 16 januar 2019 14:50
Panta
Sarapis - Srbi jezičke slagalice

Dakle, jesi li pogledao na kovanom novcu lik Serapisa? Na koga ti on liči? Na egipatsko delo ili na nečije drugo? Jesi li uočio simboliku atributa oko njega? Šta ti oni govore? Novac i razni predmeti s njegovim likom su nađeni i na teritoriji Srbije. Na teritoriji Srbije je bilo njegovih hramova, kao i u današnjem Sisku, pa i još severnije i zapadnije.
prošli pored nekog znanja iz date oblasti u srednjoj školi

Tadašnji profesor istorije mi je rekao da ja znam istoriju bolje od njega, jer sam već tada čitao širu literaturu.

da vam ne treba rušiti vaše snove

Ja mislim da treba rušiti vaše falsfikate i na njima formirane zablude.
niste ni sposobni više da razlučite snove od stvarnosti

A ti si,kao, znalac i vlasnik "stvarnosti" prošlosti?
Mutiš sa nazivima i pozivaš se na istoriju koju su pisali okupatori ovih područja. Tako daje i Hitler pobedio i napisao knjigu ona bi za tebe bila Biblija.
Preporuke:
5
0
317 sreda, 16 januar 2019 15:00
Spiridon
@ Panta
iaoko je Tojnbi rekao da nema ispravnog tumačenja istorije bez duhovnosti.

Zašto stalno pominjete Tojnbija pored koga niste ni prošli, odnosno već pet dana vas molim da mi pokažete tu istovetnu duhovnost i tradiciju, da bi smo došli do ruke tračkog Boga Savatija i tu je toj priči bio kraj.
Sada ti smeta i starogrčko "B", umesto "novogrčkog" "V".

Hoćete li ali zaista da više prestanete da podmećete to selo Σερβία, zato što imate obraz ali kao đon, pošto ste se prvo ovde hvalisali kako imaju ti neki engleski sajtovi koji pričaju da je i sam Aleksandar Makedonski posećivao mesto Σερβία. Pa kada sam ja za pet minuta našao da su ti engleski sajtovi u stvari sajt na engleskom jeziku sela Σερβία, gde je jasno pisalo kako je on posećivao nešto što se zvalo Φυλακαί, e onda ste pobegli na rezervni položaj i jeftino podmetanje sa onom pričom oko zatvorenika, što je tragikomično a posebno što pričamo o istom sajtu na čije ste se pisanje vi prvi pozivali...
Preporuke:
2
3
318 sreda, 16 januar 2019 15:11
Spiridon
@ Panta
Svi primarni dokazi su prosto nestali. Nema ni jednog jedinog o Aleksandru Velikom. Nema ni jednog jedinog o Etrurcima,čak ne umeju pročitati ni jedan natpis etrurski, iako je jezik postojao za vreme Rimljana

Pa pobogu, vas dvojica bezjaka niste ni znali da su Aleksandar i Filip grčka imena dok vam ja nisam na tabli nacrtao, odnosno do prošle rasprave vi ste živeli u nekom fantazmagoričnom ubeđenju da je i ime Vasa srBsko ime, ako se sećam. Inače to što postoje neke istorijske nejasnoće, to ne znači da svako može tek tako, samouko i šarlatanski a prema ličnim željama i nacionalnim opredeljenjima da popuni praznine sa detinjastim lagarijama. Onda ništa bolji niste od Šiptara koji na potpuno isti način, sa potpuno istim glupavim jezičkim slagalicama i bajkama dokazuju da je Kosovo sve vreme bilo njihovo, samo su im "zli" Srbi falsifikovali sve to i sakrili im njihovu slavnu istoriju. E tako isto i vi, pošto istorije nema, daj da je smislimo a sve prema željama...
Preporuke:
1
3
319 sreda, 16 januar 2019 15:21
Spiridon
@ Herodot

On je za žaljenje i nije više ni junaštvo ni čojstvo sa njim polemisati.


Pa šta ja sad mogu što je istina takva kakva jeste, odnosno kako bi vi okarakterisali problem sa dva čoveka u ozbiljnim godinama koji odbijaju da poveruju u sve što je istorijska nauka a na osnovu pisanih dokaza, areholoških iskopina, odnosno i u novije vreme i na osnovu geneaologije, nepobitno dokazala, gde se svi dokazi savršeno poklapaju. Kako bi vi to okarakterisali, nego kao problem koji je čista psihopatologija, kao što imaju ljudi koji veruju da je Zemlja ravna ploča, sa vrlo sličnom argumentacijom, pričama oko zavera, i nazovi dokazima, koji se isto kao i kod vas svode na gomilu gluposti u koje jedino malo dete može da poveruje.
Dakle po čemu je vaša priča različita od teorije da je Zemlja ravna ploča, i po čemu se vaš psihološki profil razlikuje od ljudi koji u to veruju...?!!
Pogledajte se u ogledalo bolje bi vam bilo, zato što se samo sramotite...
Preporuke:
2
2
320 sreda, 16 januar 2019 16:02
Spiridon
@ Panta
Dakle, jesi li pogledao na kovanom novcu lik Serapisa? Na koga ti on liči? Na egipatsko delo ili na nečije drugo? Jesi li uočio simboliku atributa oko njega? Šta ti oni govore? Novac i razni predmeti s njegovim likom su nađeni i na teritoriji Srbije. Na teritoriji Srbije je bilo njegovih hramova, kao i u današnjem Sisku, pa i još severnije i zapadnije.
Pod jedan Sarapis liči na tipično antičko božanstvo, samo se vama priviđa nešto čega nema.
Pod dva hajdete da prođemo zajedno ako nije problem kroz tu simboliku atributa, pa da vam pokažem koliko ni o čemu nemate pojma, jer je u jednoj od početnih varijanti na svom prsniku imao dve kobre, što je valjda praiskonski srBski simbol, mislim kobre, pošto svi znamo da je ime za kobre, nastalo do srBskog Ko- bre...!??
Pod tri, ako vam još nisu javili područje današnje Srbije je bilo deo Rimske imperije, odnosno to što se na tlu Srbije ili kod Siska, može naći rimski novac je jedino dokaz da ste vi neznalica koja voli da sanja...
Preporuke:
1
3
321 sreda, 16 januar 2019 16:21
Panta
Herodote, ja mu još ne smem ni pomenuti grad Ser u kome je car Dušan proglašen za cara. Ne znam da li je uzeo lekove, a ne bih voleo da čoveku pozli, jer je već par puta govorio kako mu nije dobro posle mojih komentara.

Ne znam, i taj car Dušan je čudan čovek. Od toliko srpskih gradova, on nađe da se baš u Seru (tamo nekom selu) proglasi za cara.

A taj Ser spominje Herodot, a kažu da postoji još u 2. milenijumu pre n.e. Znaš li gde su tada bili tzv. Grci? U močvarama disali na trstiku, kao što sada Spiridon diše na škrge. Grci, naši prijatelji, treba da shvate neke stvari i da se oslobode falsifikata i lažno osvojene istorije. A Spirodon treba da shvati da se ne mogu svo vreme svi lagati.
Preporuke:
5
0
322 sreda, 16 januar 2019 16:40
Cop Harry Callahan
Izgleda je ovaj stvaerno bolestan. Sad me je sramota što sam se radi zabave šegačio sa njim. Prekidam i ja.
Preporuke:
6
1
323 sreda, 16 januar 2019 17:46
Spiridon
@ Realy srBski Borat Vanili
Izgleda je ovaj stvaerno bolestan. Sad me je sramota što sam se radi zabave šegačio sa njim. Prekidam i ja


Eto ti ga sad, a ja mislio da je poenta tvog gejačkog dobacivanja bila da svima samo pokažeš koliko ne znaš engleski i koliko dobro umeš da imitiraš Kursadžije...!??!
Preporuke:
2
4
324 sreda, 16 januar 2019 18:11
Spiridon
@ Panta
Ne znam, i taj car Dušan je čudan čovek. Od toliko srpskih gradova, on nađe da se baš u Seru (tamo nekom selu) proglasi za cara.

A taj Ser spominje Herodot, a kažu da postoji još u 2. milenijumu pre n.e.
Pokušavam samo da shvatim ali najiskrenije, da li ste vi neki šaljivdžija koji čisto šegačenja radi ide tako i lupeta namerno neke gluposti, samo da bi naterao ljude da mu objašnjavaju koliko to veze sa mozgom nema. Ne zaista, pošto je alternativna, samo da se čovek zapita da li je vama dobro ali zaista.
Dakle sada smo skočili već na 14. vek i sada je najnoviji krucijalni dokaz srBskog trajanja od početka Univerzuma, da se Dušan Silni sticajem okolnosti proglasio za cara u nekom Seru, odnosno opet se vrtimo u krugu dokaza gde se sve svodi na mitska slova S i R, kao da ona bilo šta sem najvećem duduku i neznalici mogu da bilo šta dokažu.
Ne stani, da li su i Suri u Engleskoj, Sarska oblast u Nemačkoj ili Saragosa isto srBski...?!! Mislim, ima li kraja tom ludilu...
Preporuke:
3
4
325 sreda, 16 januar 2019 18:16
Spiridon
@ Panta

Nego recite mi šta bi sa onom simbolikom Sarapisa, dajte da prođemo malo kroz nju, nemojte sad kao malo dete bežati u nove lagarije i grad Ser gde se Dušan carem proglasio. Potpuno neverovatan dokaz, što kaže Ilija Čvorović, a da živi u ulici DŽona Kenedija pisao bi joj tri puta dnevno, odnosno ono što je bio on za razotkrivanje špijuna, to ste vi za istoriju...
Preporuke:
2
3
326 sreda, 16 januar 2019 21:36
Panta
Nego recite mi šta bi sa onom simbolikom Sarapisa

Meni je dovoljno da si ti shvatio da ne liči na egipatku percepciju Ozirisa sa Apisom. Rekao sam ti: znanje se plaća. U tome i jeste stvar, što ti ne možeš da povežeš dve proste premise u konkluzju, onda nema razloga da se upuštamo u složenije stvari kakva je situacija sa daleko kompleksnijim pojmovima.
da se Dušan Silni sticajem okolnosti proglasio za cara u nekom Seru

Ma jeste, kao što se "sticajem okolnosti" ne zna mesto u kome je umro.
To mesto mi je interesantno,jer ga je "najstariji narod, Grci", nazivao različitim imenima koja na grčkom, opet, ništa ne znače.
da li su i Suri u Engleskoj

O toj temi je pisao Crnjanski u svojim tesktovima, između ostalih u “Vendski trag u Britaniji”. A podatke je našao u engleskim izvorima, zapisima i hronikama. Jesam li, opet,zbog toga ja kriv?
Preporuke:
6
0
327 četvrtak, 17 januar 2019 05:38
Spiridon
@ Panta

Dakle definitivno nemate pojma, odnosno samo tu izmišljate kao neko malo dete, a kada vas se nahvata u lagarijama onda kreće ili neka nova još somnabulnija priča ili neke još gore izmišljotine, tipa onoga da vi kao pišete knjigu, pa kao ne bi da otkrivate materijal, ili kao ne bih ja mogao da shvatim svu složenost vaših pojašnjenja, koja su inače do sada uspela, ali samo u par navrata, da dobace čak do četvrtog osnovne svojom “kompleksnošću” Inače koliko se ja sećam, sve vreme vam pričam da se Ptolomeju nisu sviđali bogovi u obliku životinja, pa je spojio Ozirisa i Apisa u jedno, i predstavio kao bradatog čoveka, kao što su stari Grci predstavljali svoje bogove, a inače od te simbolike ima modijus za merenje žita na glavi, odnosno pored desne noge mu je troglavi kerber, pošto je gle čuda i egipatski Oziris bio Bog zagrobnog života, tj podzemnog sveta ali istovremeno i bog plodnosti. Tako da, sve što Sarapis ima vezano za Srbe su slova S i R, ali duducima i to dosta...
Preporuke:
1
1
328 četvrtak, 17 januar 2019 05:49
Spiridon
@ Panta
Ma jeste, kao što se "sticajem okolnosti" ne zna mesto u kome je umro.
To mesto mi je interesantno,jer ga je "najstariji narod, Grci", nazivao različitim imenima koja na grčkom, opet, ništa ne znače.

Pa gosn Agaton i ja vas molimo još od prošlog puta da nas prosvetlite oko mesta gde je umro, pošto vidim da sada ni taj Ser to jest Σέρρες ili ti Σίρρα kako ga naziva Herodot, više nije bitan, a da pretpostavim kako je etimologija za Σίρρα to da su naši prapreci tu pravili mnogo sira, pa odatle ostade to Σίρρα, odnosno upravo je ime tog grada ključni dokaz da je i Sirija naša i da je isto tako dobila ime po srBskome siru.
Nego kada smo već kod tih imena koja ništa ne znače, šta bi gosn Panto sa prapostojbinom srBskom Vinčom, mislim ako je naša zašto joj ime ništa na srBskom ne znači, takođe ostade nejasno šta bi sa onom Atlantidom i kakva je veza tu sa Sarapisom, Kleopatra Vlajna Lagić je po čemu to i po kome iz Istočne Srbije, šta bi sa onim Temnićem takođe...
Preporuke:
1
1
329 četvrtak, 17 januar 2019 07:21
Spiridon
@ Panta

Ma šta kažete, da je znači i Suri u Engleskoj od Srba ime dobio... Pa je l'to moguće gosn Panto...!??
Mada sada sam konačno shvatio, da su imena Surčinu, Surduku, Sirdiji, Sirigu, Sirogojnu i Surdulici, isto došla od imena Srbi, pošto imaju kao i Suri to S i R...
Dajte pomozite mi ako za jednog Boga znate, jer ovo bi vama kao vrsnom poligloti a posebno za srBski, crnogorski i nešto malo bosanskog, trebalo da bude pitanje baš po meri, jer čim odemo do bilo kog drugog jezika, odmah počinju neke neverovatne egzibicije...
Preporuke:
2
1
330 četvrtak, 17 januar 2019 10:28
Panta
Ptolomeju nisu sviđali bogovi u obliku životinja, pa je spojio Ozirisa i Apisa u jedno, i predstavio kao bradatog čoveka

Nemaš ti blage veze sa životom.
niste ni znali da su Aleksandar i Filip grčka imena

Ma u pravi si, zato je za njih Demosten govorio da su "varvari", ali eto, uzeli su "grčka imena". Jao, kako ni o čemu ne umeš logično razmišljati. I bog Borej je Grk, pa je prva poznata Kleopatra bila njegova kćerka (sigurno je i njeno imeo Borej uzeo od Grka). A i Olimpijada je bila "Grkinja", doduše Ilirka. Dokle ćeš pokazivati da nemaš blage veze o istoriji. Ja volim da narod vidi kako izgleda jedna uobražena neznalica.
kod tih imena koja ništa ne znače

A što si ti sebi dao "nik" Spiridon? Zašto nisi napisao za ime "t1hz34gr", pa da znamo da se prepisujemo s onim ko je ništa.
šta bi gosn Panto sa prapostojbinom srBskom Vinčom

Rekao sam da vas neznalice neću da učim. Traži rečnike naših starih predaka, pa ćeš naći.
Preporuke:
2
1
331 četvrtak, 17 januar 2019 10:41
Panta
Mislim da polako možemo da sumiramo komentare po ovoj zanimljivoj temi i da zaključimo:
1. Najstariji kalendar na svetu je srpski Julijanski kalendar. On počinje od dana stvaranja sveta, a to je petak, 1. mart 5508. godine pre n.e. Srpski je po tome što ga danas 7527. godina kasnije slave samo Srbi. Ostali su shvatili da to nije njihovo i beže od njega kao đavo od krsta.
2. Ovaj kalendar su sačinili naučnici najvećeg srpskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog - Karanovića, poreklom od Herakla po očevoj liniji i Ahila po majčinoj, a Gaj Julije Cezar ga je samo proglasio.
3. Ovo je kalendar koji je najduže izdržao ispit vremena.
4. Germansko-bečka škola istorije je, preko svojih predstavnika, pokazala da ne poznaje opštu istoriju, a uopšte ne poznaje srpsku istoriju, i da im je najveći argument sadržan u falsifikatima nastalim nakon rušenja,spaljivanja i sakrivanja primarnih dokaza.
Preporuke:
1
1
332 četvrtak, 17 januar 2019 11:33
Spiridon
@ Panta
Nemaš ti blage veze sa životom.

Moje znanje je skromno, to zaista priznajem ali pored vas i đačić u petom osnovne izgleda kao najveći živi istoričar, pošto vi ništa ni o čemu ne znate...
Ma u pravi si, zato je za njih Demosten govorio da su "varvari", ali eto, uzeli su "grčka imena". Ja volim da narod vidi kako izgleda jedna uobražena neznalica.

Pa sad, imam neko skromno znanje ali sasvim dovoljno da znam kako su Filip i Aleksandar 100% grčka imena, tako da su ti varvari to očigledno uradili. Prema tome, izvolite ja vas čekam da mi pokažete bilo koji dokument ili bilo šta validno čime bi se dokazalo da su ti varvari bili Srbi...
A što si ti sebi dao "nik" Spiridon?

Zato što se moj predak upravo tako zvao, a ubili su ga vaši Titići, kojih ste se u međuvremenu odrekli pa mi sada glumite Srbendu od pamtiveka, a inače ime je grčko i ima svoje značenje na tom jeziku, kao što i Aleksandar ima značenje na grčkom a ne na srBskom...
Preporuke:
0
2
333 četvrtak, 17 januar 2019 11:41
Spiridon
@ Panta
šta bi gosn Panto sa prapostojbinom srBskom Vinčom

Rekao sam da vas neznalice neću da učim. Traži rečnike naših starih predaka, pa ćeš naći.

Znači nemate pojma u prevodu, i sada se samo vadite kao malo dete u stilu, ja sve znam ali baš uz inat neću da ti kažem. Aha, evo sve vam verujem gosn Panto... A posebno što niste ni na jedno jedino pitanje do sada odgovorili, ne računajući onu lagariju oko crvene partijske knjižice.
Dakle hajdete da čujemo šta znači Vinča, pošto ste vi verovatno jedini u posedu tih misterioznih rečnika naših predaka, pa dajte pogledajte pa mi recite.
Takođe, kako je to gosn panto Ser, ili ti ga Seres tj Sira na grčkom, potekao od reči Srbi a Sirdija, Sirča, Sirig, Sirogojno, Surduk, Surčin i Surdulica nisu...?!! Pa nije valjda da smo mi samima sebi sakrivali istoriju, ili su se to tajni a ubačeni agenti Bečko-berlinske škole, vratili vremeplovom pa izmenili Sirbiju u Sirdiju, Sirbig u Sirig, tj Sirbogojno u Sirogojno...!?
Preporuke:
1
1
334 četvrtak, 17 januar 2019 11:46
Spiridon
@ Panta
Mislim da polako možemo da sumiramo komentare po ovoj zanimljivoj temi i da zaključimo:
1. Najstariji kalendar na svetu je srpski Julijanski kalendar. On počinje od dana stvaranja sveta, a to je petak, 1. mart 5508. godine pre n.e. Srpski je po tome što ga danas 7527. godina kasnije slave samo Srbi. Ostali su shvatili da to nije njihovo i beže od njega kao đavo od krsta.
2. Ovaj kalendar su sačinili naučnici najvećeg srpskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog - Karanovića, poreklom od Herakla po očevoj liniji i Ahila po majčinoj, a Gaj Julije Cezar ga je samo proglas

Mislite, da je došlo konačno vreme da priznate da nemate pojma, pa da lepo završimo.
Inače istorija nepobitno tvrdi da je taj kalendar po kome je danas 7527 godina nastao tek par vekova posle Hrista, i to na osnovu Biblije tj računanjem vremena nastanka sveta, odnosno nikakve veze nema sa Aleksandrom Velikim, za koga samo najgori deretićevski duduk može da kaže kako se prezivao Karanović...
Preporuke:
1
3
335 četvrtak, 17 januar 2019 12:26
Spiridon
@ Panta

1, Najstariji kalendar na svetu je srpski Julijanski kalendar. On počinje od dana stvaranja sveta, a to je petak, 1. mart 5508. godine pre n.e. Srpski je po tome što ga danas 7527. godina kasnije slave samo Srbi. Ostali su shvatili da to nije njihovo i beže od njega kao đavo od krsta.
2. Ovaj kalendar su sačinili naučnici najvećeg srpskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog - Karanovića,

Inače samo da čestitam, pošto ste upravo bupnuli najveću glupost do sada, što je u vašem slučaju zaista lestvica koju je jako teško preskočiti. Elem, po vama su znači Aleksandar Makedonski tj ti neki njegovi misteriozni naučnici, proučavali ono što će posle postati Stari zavet i to verovatno na hebrejskom pošto druge verzije nije ni bilo...
Bravo gosn Panto, uspeli ste i sami sebe da prevaziđete kada su glupave lagarije u pitanju...
Preporuke:
4
2
336 nedelja, 20 januar 2019 13:28
Ljiljana
Kako to da Grci i ostali pravoslavci Uskrs slave kao i mi i Rusi, a Božić 25og Decembra? Kako to pola po zapadnom, a pola po Julijanskom, pa ih niko ne ruži.
Preporuke:
1
5
337 utorak, 14 januar 2020 13:47
iz drugog ugla
Nisam stekao utisak da nas neko ruži.

Od usvajanja Milankovićevog predloga reforme pravoslavnog kalendara prošlo je sto godina. Milankovićev kalendar je reforma julijanskog kalendara a ne usvajanje gregorijanskog. Usvojena reforma nije još primenjena u nekoliko crkava – Ruskoj, Srpskoj, Jermenskoj, Antiohijskoj, Jerusalimskoj pravoslavnoj crkvi i Svetoj Gori.

Sa gledišta vere i Crkve, ne postoje nikakvi razlozi za suprotstavljanje primeni Milankovićeve reforme julijanskog kalendara, jer se radi o pitanju naučne metodologije računanja vremena.

Milankovićev kalendar može biti primenjen u celini. Međutim, pitanje je kada to uraditi, pošto postoji ozbiljan rizik da bi se tom promenom potpomoglo izazivanje raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Preporuke:
5
3
338 utorak, 14 januar 2020 18:58
namćor
Ok...onda neka mi neko obhasni rečenicu "osim ako ne koriste vizantijsko računanje vremena, u tom slučaju nova 7527. godina počela je već u septembru prošle godine"....Jer, Vizantija ni u crtanim filmovima nije moglda da ima tako star kalendar! Jer, nije ni postojala. Ni Istočno, ni Zapadno Rimsko carstvo nisu postojali toliko rano...a nisu ni Grci....Pa kako onda to nazvati "Vizantijskim kalendarom"??? Da ne ulazim u to, da Vizantija, pod tim imenom, nikada nije ni postojala. Romejsko Carstvo...to ok...
Preporuke:
3
4
339 sreda, 15 januar 2020 00:32
Arsenije@Spiridon
Ma trebalo bi mi da upišem jedan kurs vedskih mantri u nekoj prodavnici pseudoindijskog duhovnog bofla pa će mi sve postati jasno, ima sveznanje da me preplavi.
Preporuke:
5
3
340 četvrtak, 16 januar 2020 22:26
Toplica
Ništa neću da komentarišem, samo želim da izrazim iskreno divljenje autoru gornjeg dela ! Svaka čast, zaista !
Preporuke:
3
1
341 petak, 17 januar 2020 09:06
Ljiljana
U čemu je stvar. Grci unijati a i ovi drugi slave Božić 25og decembra, a Uskrs
kao mi (pravoslavci). Jedno slavnje po Gregorijanskom, a jedno po Julijanskom.
Preporuke:
2
1

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner