петак, 20. септембар 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Бизмарк сигурно није био Србин, нити је имао српско порекло!

Kоментари (245) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 23 децембар 2018 17:05
Ђузепе
То одавно говорим, али постоје неки наши који малчице претерују и који би многе широм света прогласили за Србе.
Препоруке:
35
55
2 недеља, 23 децембар 2018 17:17
АгатонФонПетровић
ова прича о јужним и северним србима је постала нешто најзабавније што можемо да читамо овде. мислим да се већина нас обрадује када види нови текст на ту тему, јер знамо да ћемо се лудо провести. десило се и то да ћемо ми, које овакви текстови силно увесељавају, коначно да се сложимо са аутором. бизмарк сигурно није био србин а ни лужички србин. није припадао ниједном од та два потпуно засебна словенска народа.
Препоруке:
28
65
3 недеља, 23 децембар 2018 17:40
Бојан, Приштина
Шћећин је постао пољски град поново тек пошто су га ослободиле трупе Црвене армије и пољске Армије крајове

Као и у вези с прошлим текстом уваженог аутора још једном понављам слава великом Стаљину, он је границу Словенства(Пољске) померио сто километара унутар Немачке, а границу Православља(Русије) сто километара унутар Пољске - отуда у данашњој Украини католички Лвов и та област.

Не знам пуно о Бизмарку, чуо сам те приче о његовим самртним речима, наводном пореклу. Нисам веровао али сам оставио као нешто што је могуће.

Нема се Немцима шта замерити, боре се за животни простор, може им се замерити што то раде нечасним средствима.

Али ми смо 100 гори од њих јер се ми не боримо за наш простор, отима га ко стигне , Хрвати, Мусли, Грци, Шиптари - ко год стигне. А ми би са сваким пријатељовили, неби им замерили ни да нас у Браничево сабију.
Препоруке:
100
22
4 недеља, 23 децембар 2018 17:50
Бојан, Приштина
Да ли нас је Бизмарк мрзео, ни то не знам, али знам да западњаци генерално све изван себе сматрају мање вредним. Немци пак су у најгорем трипу да су они неки надљуди, зату су ваљда све владарске породице у европи немачког пирекла.

Ја сам им упознао на Косову на десетине рецимо. Ништа специјално ни по памети ни по чему другом, остављам резерву јер у Немачкој никада нисам био нити ме привлачи да тамо одем.

Сећам се првог суарета са немачким војницима Кфора, ја мислио то неке људине а они сви мали, спрчени, што би рекли шака јада.

То што су Мартин Лутер и евентуално Бизмарк, ружно говорилимо нама ни то није ништа лично. Мораш прво да наружиш оне којима отимаш земљу и простор. Неће ваљда ко луди Срби што шиптаре проглашавају Илирима?

Даље, на Берлинаком конгресу с Бизмарком и нисмо тако лоше прошли, иако би Санстефанским миром добили Косово Метохију и вериватно чак излаз на море преко Метохије.

На крају куриозите, унук Ота Фон Бизмарка сигурно воли Србе, живи у Суботици.
Препоруке:
78
24
5 недеља, 23 децембар 2018 18:28
Спиридон
Покушаћу укратко само пар ствари да појасним. Дакле термин јужни и северни Срби је погрешан, јер су Срби на Балкану под један само малим делом словенског порекла, а под два Лужички Срби припадају већински једној сасвим десетој грани Словена, која са Србима на Балкану словенског порекла скоро да и нема никакве везе, осим што су Словени. Под три, вон Девици су очигледно на основу презимена словенског порекла, јер Немац германског порекла никада не би узео име било чега што има везе са Словенима, а прича како су они учествовали у борби против Бодрића ништа не значи, јер је небројено примера да су покрштени Словени били гори од Германа, као и да су на пример Бодрићи и Љутићи били у поприлично лошим односима и сталним сукобима. Такође то да у Шћећину није до 1630 било никога словенског порекла, просто не стоји, односно можда једино није било оних који су се тако изјашњавали али то не значи да нису имали словенске корене. Дакле у овом тренутку ви на тим подручјима имате Словене...
Препоруке:
24
71
6 недеља, 23 децембар 2018 18:29
Спиридон
Пореклом негде око 50-60% становништва, што је енормно велики проценат а да скоро нико од њих нити има словенско презиме, јер су понемчени и са временом заборавили своје корене. Ретки су људи као један мој познаник Немац чија је породица на пример управо из околине тог истог Шћећина само на немачкој страни границе, и који се сећа да су се пре понемчавања презивали Малинки.
Оно што покушавам да кажем је да искрено не знам, нити ме је икада интересовало да ли је Бизмаркова баба словенског порекла, али исто тако као што једна страна олако тврди да јесте, не може се тек тако а на основу површне интернет претраге ни утврдити како она или било ко повезан са Бизмарком, није био словенског порекла, а посебно јер потичу из подручја Немачке где је буквално сваки други Словен пореклом. Постоји један једини метод да се то утврди а то је днк тест, и утврђивање хаплогрупе неког од потомака Бизмаркове породице. Све друго су политизована нагађања, кома просто ничему не служе...
Препоруке:
39
67
7 недеља, 23 децембар 2018 18:45
Чуо сам да
Наполеон води порекло из Црне Баре А АјншТајновић од Старе Планине?
Препоруке:
19
60
8 недеља, 23 децембар 2018 18:57
пензионер Цвико
Тако је то кад нама Србима, "победницима", који имамо САНУ, Историју пишу ПОРАЖЕНИ Немци, Аустроугари и остали...
Препоруке:
71
12
9 недеља, 23 децембар 2018 20:35
пензионер Цвико
@ Чуо сам да, Спиридон ...
Почетком седамдесетих година прошлог века, у Југи су постојале 42 дефиницје нације (сваки универзитетски професор је имао своју дефиницију, итд,). Хрвати су веома брзо одустали од хапло групе јер су установили да многи Хрвати имају исте хапло групе ко и већински број Срба... . Наполен, Ајнштајн, Хитлер по руским изворима о генетском пореклу, спадају у хапло групу Е1 ....... . У ову хапло групу, по нашим изворима, спадају српски краљеви Мрњавчевићи и наравно моја маленкост... Значи да са наведенима имам заједничке претке. По овом основу, "ала Бизмарк"за све наведене могли би казати да су им заједнички преци, листом били Срби. Проблем је што су "изводи из матичне књиге рођених" нестали, вероватно уништени нечијом злом руком... Све у свему, због генетике, морало би се приступити писању нове дефиниције нације, итд.
Препоруке:
25
25
10 недеља, 23 децембар 2018 21:10
Херодот
Спиридонов проблем није што нешто не зна или не разуме. Његов проблем што не прихвата туђе мишљење, поготову ако је аргументовано. Тако у коментарима на први Ковачев текст пре недељу дана џаба му коментатор који се потписује као “мала примедба” објашњава (цитирам) “Генетски маркери могу само да буду један од фактора којим се одређује припадност једне групе некој већој популацији, никако једини фактор који то одређује.”. Џаба му коментатор који се потписује као “с.ј.” додатно појашњава (цитирам): “Генетски маркери, не само да нису једини, већ нису ни најважнији фактор који одређује припадност одређеној групи (народу). Језик, култура, осећај заједничке припадности итд. су далеко важнији фактори.” Спиридон вергла своју “Blut und Boden“-теорију о томе како северозападни Срби говоре језиком који се разликује од нашег и имају ДНК-маркере различите од наших. Па сугурно да говоре језиком који се разликује од нашег јер нас деле векови раздвојеног живота близу Чеха и Пољака. А ДНК
Препоруке:
65
5
11 недеља, 23 децембар 2018 21:51
АгатонФонПетровић
@Херодот

да не би вашег коментара не бих схватио да се ови текстови појаљују на сваких седам дана. па то је као да пратимо серију. признајем да се од ''династије'' нисам овако добро забављао као са овом серијом, да је назовем ''северни срби''? једва чекам следећу епизоду.

иначе, дивно је што сте се позвали и цитирали коментар који каже да су од генетике ''Језик, култура, осећај заједничке припадности итд. су далеко важнији фактори.'' да то је стварно тачно. ми немамо са лужичким србима ни заједнички језик, ни културу, ни осећај заједничке припадности. после овог вашег цитата нема више шта да се дода.

мада ја се искрено надам да ће се ''северни срби'' ипак наставити. треба нешто да нас насмеје у овом тужном времену.
Препоруке:
7
44
12 недеља, 23 децембар 2018 22:29
Bya-Bya
I gomila 'mađarskih' revolucionara je pričala svašta o Srbima, ali to ne znači da bar po rođenju nisu bili Srbi. Njihov je izbor što su posle postali Mađari.

Tako da ružne reči o nekom narodu ne mogu da se uzmu kao dokaz nečije nepripadništva tom narodu.
Logička greška.
Препоруке:
35
5
13 недеља, 23 децембар 2018 23:21
Ах
"Стара Прусија је било место као ниједно друго у Европи и њени људи нису били као ниједна друга група људи. Настали онде где је сада северна Пољска у почетку је била домовина не Немаца већ Словена. Претрпела је инвазију Тевтонских витезова у 13-ом веку, територија источно од Висле је узета од словенског племена "Пруси" од којих су узели име и успоставили мало краљевство у оквиру Светог римског царства на крају германског света...Постепено протоком времена германске и словенске породице су се стопиле у мешану локалну аристократију која је добила име "Јункери"... Иронија је да су ови људи на крају били посматрани од остатка Европе као најгерманскији од свих Германа. Неки као Карл фон Клаузевиц носили су и словенско презиме."
Г. Ј. Мејер

Ото фон Бизмарк припадао је Јункерима и сигурно је имао словенске крви.

Историја је ту да би се преписивала са различитим мотивима.
Значи небитно ко му је била баба.
На крају питање од каквог је то интереса данас за нас?
Препоруке:
30
6
14 понедељак, 24 децембар 2018 00:03
браша
Ко `шиша` Бизмарка, а кол`ко Шваба плаћа овакве `апологије` ?
Препоруке:
14
5
15 понедељак, 24 децембар 2018 00:31
Панта
Аргументи који се наводе да Бизмарк није Србин нису озбиљни аргументи. Имате данас у Србији становника који се на званичном попису изјашњавају као Ескими. Па, јесу ли они Ескими? А историчари такве податке узимају као крунске доказе за своје тезе. Имате, такође, Срба који су се својим односом према Србима исказали као највећи србомрзци. Чак шта, могло би се рећи да је правило да они Срби "који одлуче да не буду више Срби" постају најокрутнији антисрби.

Чињеница је да Бизмарк потиче из старог српског подручја. По томе би се пре закључило, и логичније делује, да су му преци били Срби, а не Немци. Веома добро нам је познато шта је у том подручју радио мач и огањ са Србима (Вендима).

Можете,такође, наћи податке за неке знамените личности, да им је по рођењу име давала Католичка црква на крштењу. Који ли је то разлог био? Уместо Васе мораш бити Валерије.
Препоруке:
21
12
16 понедељак, 24 децембар 2018 01:27
Istok Zapad
Nisam uspeo da nađem poreklo Bizmarka ali sam našao poreklo: Princ Albert of Prussia, House of Hohenzoller, German Emperors; Wilhelm I and Willhelm II su nosili I2 haplogrupu koja se drži majkom I linije haplogrupa jednu od njih nose pretežno i Srbi to je I2a1 na Y DNK. Ja ne znam istoriju i ne mogu da kažem ništa. Za Martina Lutera postoji podatak da je nosio I2a1 ili I2a-Dina. Znači otac mu je bio uslovno rečeno srbskog genetskog porekla i ništa više. U ovom momentu istina je da mnogi Nemci neznaju da su Sloveni.U Nemačkoj je jednaka koncentracija i R1a slovenske Y-DNK i R1b germanske Y-DNK. Istočna Nemačka pretežno nisi R1a. Za Bavarsku je slično da nose pretežno R1a a i za Austriju. Znači raja Slovenska a vladari Germanski ko što reče jedan od diskutanata ah.
Препоруке:
16
9
17 понедељак, 24 децембар 2018 01:32
Kole
Natasa Kandic se ne ponasa u srpskom duhu. Znaci, ona nije srpkinja.
Препоруке:
19
2
18 понедељак, 24 децембар 2018 01:44
горан
Бизмарк је творац немачког експанзонизма који је свој врхунац доживео у Другом светском рату у којем је страдало 35 милиона Словена, тако да и ако је био Србин, Срби и Словени су од њега имали само штете.

Што се тиче Ајнштајна (пошто га овде неки спомињу у суперлативу), ради се о највећем плагијатору и свету науке. Све своје радове је преписо од генијалне Српкиње Милеве Марић (теорија релавитивитета, теорија општег релативитета, итд.), за коју се оженио из користољубља, и која је из љубави према њему напустила студије и запоставила учење. После разлаза са Милевом, никад ни један рад није објавио.
Препоруке:
29
22
19 понедељак, 24 децембар 2018 02:22
Друштво за борбу против пилећег памћења
Дубоко сам потрешен сазнањем да Бизмарк није Србин.
Препоруке:
27
7
20 понедељак, 24 децембар 2018 02:31
Друштво за борбу против пилећег памћења
Ако аутора текста занима Винету је 100% Србин.
Препоруке:
12
17
21 понедељак, 24 децембар 2018 04:18
Zoran
Pijatelju, znas li ti da postoji zensko ime Zora u Iranu? Znas li sta znaci na iranskom? Pocetak dana. Sreli smo Iranku u Americi, tako se zove, i rekla nam.

Znas li kako sе na staronorveskom kaze korpa? Кош.

U sta cu da verujem to je moja stvar, posebno kad za to nema dokaza, kao Istorija.

A i u treci Njutnov zakon ne verujem, jer napravili jonski motor koji krsi to pravilo a leteo 12 sekundi.
Препоруке:
14
8
22 понедељак, 24 децембар 2018 05:29
Спиридон
@ Херодот

Одлично Херодоте, а сада ми што вам препаметно рече Агатон то око језика, културе и осећаја припадности као битнијих фактора од генетике, примените на примеру Срба са Балкана и Лужичких Срба. Ево изволите чекам вас...!?? Тако да та прича како су Срби у Србији јужни Срби а Лужички Срби северни Срби, има везе као што и Београд у Србији има везе са Београдом у америчкој држави Монтана, па имамо онда том наопаком логиком српске Београђане и америчке Београђане, који су ваљда по вама нека браћа, независно од тога ко је на ком континенту.
Иначе ја уопште не спорим да група која дели заједнички језик, има заједничку културу и осећај припадности твори једну нацију и да бити Србин на овим просторима управо то значи АЛИ то нису они Срби од пре 15 векова, је л’ може макар толико да вам буде јасно, односно сваки пети Србин данас има са тим Лужичким Србима нешто заједничко као и са већином Пољака, то јест тамо пре три хиљаде година и да је једна једина сличност данас то име...!?!
Препоруке:
7
20
23 понедељак, 24 децембар 2018 05:35
Istok Zapad
Ja volim istinu. Bismark nije bio Srbin ali diskutant Ah ima pravo. Junkeri su bili mešavena. Slovena i Germana. Naslednici Kuće Hohenzoller kojoj je pripadao i Wilhelm I tj. Otto fon Bismark ako nije bilo upada sa strane su nosili haplogrupu I2a2a. Ova haplogrupa je u literaturi koju sam prelistao imenovana I2a2a branch Germanic. Kako postaje sve jasnije da su Stari Evropljani oni koji nose haplogrupe linije I2 sve više se nastoji da se ta istina sakrije. Istina je da I2 nastala na Balkanu 19 hiljada pre nove ere u kasno ledeno doba jer je to bilo toplije nego u Srednjoj i Severnoj i zapadnoj Evropi.Istina je da je I2a1 najzastupljenija kod Južnih Slovena a to nije dopustivo zar ne? To su preživeli Stari Evropljani pred genocidom od Germana? Dr Kljusov je najdalje otišao u proučavanju tog genicida.
Препоруке:
20
3
24 понедељак, 24 децембар 2018 05:36
Спиридон
@ Ах

Стицајем животних околности имао сам комтакте са заостацима пруског племства, и они сами за себе кажу да су на почетку Пруси настали од два словенска и једног немачког племена, што је иначе после генетика и потврдила, пошто је код потомака пруског племства словенски ген најбројнији према истраживањима. Иронија судбине је да као што ви кажете, најгерманскији Немци, врх немачког друштва који су уосталом и ујединили Немачку као државу, буду већински Словени пореклом. Уосталом само име Прусија само за себе највише говори, јер је очигледно словенског порекла...
Препоруке:
21
16
25 понедељак, 24 децембар 2018 05:44
Спиридон
@ пензионер Цвико

Хрвати су веома брзо одустали од хапло групе јер су установили да многи Хрвати имају исте хапло групе ко и већински број Срба... . Наполен, Ајнштајн, Хитлер по руским изворима о генетском пореклу, спадају у хапло групу Е1 ....... . У ову хапло групу, по нашим изворима, спадају српски краљеви Мрњавчевићи и наравно моја маленкост... Значи да са наведенима имам заједничке претке.
Све у свему, због генетике, морало би се приступити писању нове дефиниције нације, итд.


Е1b је тзв страоседелачко становништво, Илири највероватније, мада могу бити што рече Ненад Пиваш и Трачани. У преводу, када су моји преци стигли у 6-7 веку као дођоши, ваши су ту били хиљадама година. Иначе генетика, нема везе са нацијама, односно дефиниција остаје иста и нације се не мењају, само се схватило ко је одакле и са које стране дошао у ту нацију, која ће се направити после спајањем различитих племена...
Препоруке:
5
16
26 понедељак, 24 децембар 2018 05:51
Спиридон
@ Istok Zapad
Wilhelm I and Willhelm II su nosili I2 haplogrupu koja se drži majkom I linije haplogrupa jednu od njih nose pretežno i Srbi to je I2a1 na Y DNK. Ja ne znam istoriju i ne mogu da kažem ništa. Za Martina Lutera postoji podatak da je nosio I2a1 ili I2a-Dina. Znači otac mu je bio uslovno rečeno srbskog genetskog porekla i ništa više.


Само мала исправка, када би Мартин Лутер имао R1a, имао би словенске корене тј порекло, док то што је I2a најбројнији код Срба данас, значи само да је најбројнији, јер на пример исти тај i2a је два пута бројнији код босанских Хрвата, где иде на 70% популације, али као што није српски, није ни хрватски. Име му је динарски, и то је староседелачко станоништво заједно са E1b које је дочекало Србе-Словене пре петнаест векова. Теорије су да могу бити они Илири а не Е1б, а исто тако могу бити и Готи, иначе би том српско-генетском логиком Сардинија и североисток Шкотске, заједно са Украјином и Румунијом били све Срби...
Препоруке:
4
15
27 понедељак, 24 децембар 2018 07:02
Спиридон
@ Херодот

Тако да, само се одлучите одакле крећемо у расправу, јер ако крећете из тога да су језик, култура и осећај заједничке припадности, онда заборавите једном за сва времена на било какву причу о потомцима Слоовена који данас живе у Немачкој ,зато што се ретко ко од њих сећа било каквог другог језика сем немачког, култура везе са културом Срба на Балкану нема, а о било каквом осећају припадности да већ и не причамо.
Уколико опет кренете из заједничког порекла, онда 85% свих вас овде никакве везе нема са никаквим Словенима било где на свету а још мање са Лужичким Србима у Немачкој, док оних 15% има везе тек у некој прадавној прошлости, која је ближа раздвајању са граном Паштуна и Индијаца, него са овим данас.
Према томе, жао ми је али просто не може, јаре и паре, а ви се одлучите за коју сте тачно причу, јер би ви када вам одговара за Србе у Србији да причате о култури и осећају припадности, а онда да све то заборавите и да својатате Лужичке Србе на основу порекла...
Препоруке:
4
18
28 понедељак, 24 децембар 2018 07:21
Спиридон
@ Панта
Чињеница је да Бизмарк потиче из старог српског подручја. ...
Католичка црква на крштењу. Који ли је то разлог био? Уместо Васе мораш бити Валерије


Престаните већ једном да својатате све потомке Словена у данашњој Немачкој и да то називате српским подручјима, само да би се ви значајније осећали, јер то вам је исто као када неко које јуче дошао са неке планине у Београд, својата Калимегдан као да му га је аскурђел лично направио!?
Иначе када смо већ код тога, и православна црква је на овим просторима давала имена, као што је баш управо то ваше Васа, које наравно није никакво српско име, већ управо грчко које је дошло преко православне цркве, и потиче од грчког Василеос - Βασιλέως што би му дошло нешто као краљевски тј царски, па одатле и назив за биљку Босиљак што би могло да с преведе као краљолист-царолист, која је опет само посрбљена варијанта речи Басилеос, пошто ми и цео Запад грчко β које Грци изговарају као Вита, погрешно изговарамо као Бета...
Препоруке:
10
16
29 понедељак, 24 децембар 2018 07:27
Спиридон
@ Kole
Natasa Kandic se ne ponasa u srpskom duhu. Znaci, ona nije srpkinja.


Одлично да је неко приметио оно што је и мени запало за око, пошто је на пример чувени Вјекослав Макс Лубурић заповедник Јасеновца, пореклом Србин из Црне Горе од Лубарда...
Препоруке:
11
15
30 понедељак, 24 децембар 2018 07:31
Спиридон
@ Друштво за борбу против пилећег памћења

Ако аутора текста занима Винету је 100% Србин.


Винету не само да је Србин, већ је пореклом управо из срБске колевке Винче, одакле му и име Винету. Дакле богиња Сербона - Срби а Винча - Винету, просто као пасуљ...
Препоруке:
10
23
31 понедељак, 24 децембар 2018 10:27
Спиридон
@ Istok Zapad

Kako postaje sve jasnije da su Stari Evropljani oni koji nose haplogrupe linije I2 sve više se nastoji da se ta istina sakrije....
Istina je da je I2a1 najzastupljenija kod Južnih Slovena a to nije dopustivo zar ne?
Заступљена је и на Сардинији исто тако, па ником ништа. У преводу I2a јесу неки староседеоци на подручју Европе и то нико не спори АЛИ то никакве благе везе нема са Словенима, престаните да својатате све шта год вам одговара, само да би себи и својем животу дали на значају. Дакле имате опцију А, ми смо староседеоци јухууу супер, само онда не може и јаре и паре тј и опција Б приде, то јест онда нисте Срби-Словени досељеници, већ староседелачка популација ассимилована са временом и инкорпорирана између осталих у српску и хрватску нацију, па онда и цела ова прича око Словена у Немачкој пада у воду. Тако да, хајдете само да се одлучимо за коју смо опцију у овој причи јер староседеоци и Словени не могу заједно, жао ми је али заиста...
Препоруке:
5
17
32 понедељак, 24 децембар 2018 11:10
Шваба
Мислило се на Лужичке Србе, којих је у то време било много на територији Немачке и Пољске. Они су током векова германизовани постепено, да би на крају скоро потпуно ишчезли.
Препоруке:
11
3
33 понедељак, 24 децембар 2018 11:29
Константин
Па наравно да није. Једини проблем је што аутор као аргумент наводи да је зли Бизмарк мучио мале Словене па зато не може бити Србин.
Препоруке:
7
7
34 понедељак, 24 децембар 2018 11:47
Јер смо тако у могућности
Иначе, што се самих Немаца тиче, остало је забележено да се француска буржоазија згрозила и зачудила над понашањем немачких "племића" када су окупирали Француску у Другом светском рату. Кажу да Немци нису умели да се служе одговарајућим прибором за јело, као и да нису познавали пића, сорте воћа и остале манире племства.
Препоруке:
8
7
35 понедељак, 24 децембар 2018 12:16
Панта
Престаните већ једном да својатате све потомке Словена у данашњој Немачкој и да то називате српским подручјима


Пријатељу мој, твоја логика је за мене чудна. По теби постоји стотине различитих врста Срба, као народа. Ако су лужички Срби Срби,онда по теби Срби са Балкана нису Срби,јер су, између осталог, територијано сувише далеко од ових Лужичких. Они који виде да је то исти народ нагињу на "теорију" која "смрди" на "Велику Србију", и на "Деретића", што је угрожавање Немаца, а то није дозвољено ни у ком облику.
Ако Немци (и многи други) Лужичке Србе називају Вендима (сигурно не без разлога), онда,изгледа,да по твоме "стручном" мишљењу постоји и стотине разних родова Венда. Једни су Немци,други Талијани, трећи Арапи ...
Зар не мислиш да си мало збркан, односно да код тебе постоји неки хаос у повезивању чињеница? Не прави компликације од простих ствари!
Препоруке:
22
7
36 понедељак, 24 децембар 2018 12:36
Панта
Јој Спиридоне, не могу да верујем какве небулозе пишеш. Па Грци (који по историчарима постоје и када нису постојали) су комплетан језик преузели од Пелазга. После су Латини покрали језик од "грка", својих пријатеља, а западни Еуропљани од свих по мало. Толико је то стар народ.

Пелазги су "грцима" направили атински акропољ који су ови отели и прогласили својим. То ти је права историја.

А Грци са Пелазгима имају везе колико и ти са Марсовцима.

О Илирима и Трачанима видим да немаш благе везе.
Препоруке:
23
2
37 понедељак, 24 децембар 2018 12:58
Спиридон
@ Панта

Не знам, може бити да је вама моја логика чудна, али вероватно зато што код вас исте и нема, осим неке уврнуте у којој се све тако спаја по систему што је Деретићевом Србину мило, ту је вазда само срБско и било... Проблем свих проблема, је што код вас нема никаквог знања и онда сте просто подложни тим Деретићевим лагаријама. Дакле Германи који о њима слабо да су шта знали, сем да нису они, су све Словене који су живели на њима блиским подручјима звали Венди као што су и моји преци све њих звали Немци зато што их нису ништа разумели иако има десетине различитих германских племена.
Према томе Лужички Срби или ти га лехитски Миличани, су само једно племе у мору словенских племена тамо, и то оно које је последње дошло негде источно од Карпата на те просторе, и то тек када су моји преци Срби-Словени већ дошли на Балкан. Лужички Срби и Срби на Балкану имају везе као Београђани из Србије и Београђани из Монтане, односно као што Амерић код Младеновца има везе са Америком...
Препоруке:
8
18
38 понедељак, 24 децембар 2018 13:29
Спиридон
@ Панта

Пелазги су "грцима" направили атински акропољ који су ови отели и прогласили својим. То ти је права историја.


Пфуууу, заслепи ме моћ али из момента ,сад ћу да сијам као божићна јела идућих месец дана од овог квалитетног озрачивања. Значи све у свему ,све је једна лаж, односно ништа није истина сем онога што погонски инџињер из Ситроена и самоуки историчар Деретић каже...

П.С. Књиге у шаке, односно нађите шта је писао покојни професор Будимир на тему Пелазга и њиховог односа са Грцима, то јест са њиховим језиком...
Препоруке:
7
16
39 понедељак, 24 децембар 2018 14:57
!!!
@Спиридон

Sloveni i nekakav slovenski jezik su izmišljeni pojmovi!Pojam nekakvog slovenstva izmislili su germani i uveli nakon Berlinskog kongresa.

Postoje Srbi i srbski i starosrbski jezik.

Ende.
Препоруке:
20
5
40 понедељак, 24 децембар 2018 14:59
Jare
Bizmark je padao u skoli kao mali, a mi ovde padamo kao veliki. Cuveni nemacki kancelar bio je propovednik bizarnog marksizma i otuda njegovo prezime. Zalagao se za radnicka prava, ali samo u slucaju nesrece. Radio je u gvozdjari i otuda njegovo geslo "krv i gvozdje" pod cijim je geslom ujedinio nemacke drzave, dok ovaj nas gvozdjar razjedinjuje srpske.
Препоруке:
8
3
41 понедељак, 24 децембар 2018 16:28
Аmintore Fanfani
Ovo što Jarić priča nema blage veze s mozgom. Tako je i mene prozvao u seriji "Kamiondžije" da sam padao u školi. Hoću da se to ispravi, jer sam iz predmeta koje je naveo imao prolazne ocjene. Bizmark nije radio u gvožđarskoj radnji i nikad nije propovijedao marksizam. Bizmark je bio pobožni hrišćanin, te sam se i ja u hrišćanstvu sjedinio s njim. Bio je konzervativac i aristokrata, političar desnog krila, suzbijao socijaldemokratiju. Sve ono što je manje-više bilo i meni na prvom mjestu. Jedino bih mu zamjerio što nije malo više poradio na teoriji rasizma. Navodno je hvalio Srbe. A ja sam, recimo, 1999.g. umro od radosti kad sam vidio šta su avioni iz naših baza napravili Srbiji. Osvetili naše heroje iz proslavljenih brigada "Ferara" i "Taurineze". Uglavnom, Bizmark je bio veliki političar i da je duže poživio sigurno bi postao predsjedavajući Generalne skupštine UN, koju sam funkciju svojevremeno obavljao.
Препоруке:
7
5
42 понедељак, 24 децембар 2018 16:33
пензионер Цвико
@ Спиридон,
Друже Спиридоне, разочарали сте ме. Ви и још неки коментатори не правите разлику између хепо коцке и хапло групе. Хапло група Е1б.... је дошла из Африке пре десетак хиљада година. Део пута је ишао око Црног мора. Према Цару и философу Порфирогенету, моји преци су дошли као Јужни Словени са подручја око Крима, итд.
Препоруке:
6
2
43 понедељак, 24 децембар 2018 16:43
Панта
Спиридоне,

да те само обрадујем, ако хоћеш да ми верујеш, нити једну једину Деретићеву књигу нисам прочитао (иако си ти с њим очаран).

Имаш брдо страних писаца (западних и источних) који детаљно пишу у својим књигама све ово штао сам ја теби написао (и више од тога). Мора да нико ништа не зна и сви лажу осим Порфирогенита, ромејског императора.

А примарних извора који би детаљније разјаснили спорне ствари нигде једног, појела маца. Све сами преводи превода чувара истине. И не вреде ни обичајне сличности,ни топоними, ни значење језичких појмова... Не вреди ништа када је истину рекао Порфирогенит, РОМЕЈСКИ ЦАР, шта се десило пет векова пре њега, а онда су стручњаци Германи "тамнога века" то лепо превели и протумачили пет векова касније, и ето вам "научници" света ИСТИНЕ. Сада је ваше да даље трујете наследнике,докторирате смишљајући "аргументе" и стичете високе друштвене позиције.
Препоруке:
21
0
44 понедељак, 24 децембар 2018 16:51
Gazda Cvetko
Ovde se mešaju babe i žabe, a za to su odgovorni polupismeni novinari koji žive na grbači ovog naroda. Bizmark je bio Nemac protestant, poreklo mu vezano za Tevtonske vizezove. Ujedinjem Namačke morao sa napravi kompromis za katolicima, zato je tako reagovo.
Препоруке:
6
2
45 понедељак, 24 децембар 2018 17:30
Спиридон
@ пензионер Цвико
Хапло група Е1б.... је дошла из Африке пре десетак хиљада година. Део пута је ишао око Црног мора. Према Цару и философу Порфирогенету, моји преци су дошли као Јужни Словени са подручја око Крима, итд.

Нисам знао да су у Византији, осим златних виљушки имали и днк анализе, драги мој Цвико и да је Порфирогенит написао вероватно и неки сакривени примерак DAI у коме је објаснио све то око Срба народа најстаријег и да су E1b у ствари Јужни Словени. Дакле, са обзиром на хаплогрупу ви сте вероватно пореклом од Васојевића из Црне Горе, јер је E1b најазаступљенији код њих, као и код Шиптара из Албаније где су нешто мање од половине свеукупне популације. Е сад ако вама Албанци и црни коврџави Васојевићи, личе на Словене, онда сам и ја Марсовац. Жао ми је заиста, Словени су једино и само R1a, све друго су на овим просторима староеседеоци, као што је између осталих и управо тај ваш E1b који је дошао однекле са севера Африке, ко зна када у праисторији...
Препоруке:
4
14
46 понедељак, 24 децембар 2018 17:39
Спиридон
@ !!!

Sloveni i nekakav slovenski jezik su izmišljeni pojmovi!Pojam nekakvog slovenstva izmislili su germani i uveli nakon Berlinskog kongresa.

Postoje Srbi i srbski i starosrbski jezik.

Ende


Као што рекох, све на овом свету је измишљотина те бечко-берлинске школе, осим наравно Деретића, коме је истина саопштена од његовог ђеда, који му је убеђено рекао да он поуздано зна како се они ни одакле нису доселили, већ да су ту одувек, или ти два дана по постању света. Деретић није био сигуран у ђедове речи, али је онда у Ситроену, видео полуосовину од Спачека и схватио да је она иста као и богиња Сербона... Остало је историја, и то она права, а не она лажна...
Јесте приметили један потпуно невероватан стицај околности, да сте ви Србин и да постоје само Срби, срБски и старосрБски, као што и истим невероватним стицајем околности и среће, они у Македонији дижу споменик “њиховом” Александру Македонском. Идем да јавим у Америку да су они сви пореклом из Амерића...
Препоруке:
3
12
47 понедељак, 24 децембар 2018 17:50
R.P.F.
@ goran

To sto ste napisali o Ajnstajnu jednostavno nije tacno I lako se moze proveriti. Uvek sam se pitao zbog cega se ljudi ne ustrucavaju da komentarisu stvari o kojima ne znaju dovoljno.

Pozdrav
Препоруке:
3
6
48 понедељак, 24 децембар 2018 17:53
Спиридон
@ Панта
да те само обрадујем, ако хоћеш да ми верујеш, нити једну једину Деретићеву књигу нисам прочитао (иако си ти с њим очаран).

Имаш брдо страних писаца (западних и источних) који детаљно пишу у својим књигама све ово штао сам ја теби написао (и више од тога).

Колико се мени чини, ви нисте било какву књигу историје прочитали од основне школе а и тада сте волели да бежите са часова. Иначе, ако се ја не варам, када сам вас прошли пут питао да ми наведете макар једног јединог од тог вашег брда страних писаца, ви сте ми навели некаквог шарлатана Ивана Томка Мрнавића из Шибеника, који је за себе тврдио да је потомак Немањића, Мрњавчевића и чувене римске породице Marcii тј генерала и римског конзула по имену Gaius Marcius Coriolanus. Одмах се види, колики је он геније за историју био, односно поред њега и Деретић изгледа крајње озбиљан и одмерен.
Према томе, цела ваша памет су шарлатански јутјуб снимци или радио емисије, где којекакве незналице лажу доконе...
Препоруке:
3
12
49 понедељак, 24 децембар 2018 19:18
Алекса
Господо сапутници, само два запажања.

"Ипак, и током целог XIX века Немци чине 95% становника Шћећина. Шћећин је постао пољски град поново тек пошто су га ослободиле трупе Црвене армије и пољске Армије крајове".

Прво, нешто шта ми не даје мира повише. Ако је Шчећин град који је био немачки, па постао пољски, збуњује то да је до те промене дошло ослобођењем. Наравно, ако се под ослобођењем не подразумева, да је општепознато да се ради о "ослобођењу града од немачког становништва", само што је таква формулација предугачка и непрактична.
Ја бих, извињавам се, употребио реч освајање, иако сам и више него свестан, да би се радило о оксиморону, јер сви знамо да трупе Црвене Армије ослобађају по дефиницији.

И друго, одговорно тврдим, а то је проверено, Бизмарк уопште није имао бабу са очеве стране. А то значи да је у случају кад би постојала могла да буде Српкиња.

Сапатници, хтедох рећи.

Срдачно поздрављам.
Препоруке:
2
2
50 понедељак, 24 децембар 2018 19:20
АгатонФонПетровић
@Спиридон

захваљујем на похвали.

прича о ''северним србима'' успела је да нас двојицу, обично вечне противнике, претвори у саборце за истину. мада, ово и није битка за истину колико за здрав разум.

као што знате ја гледам ''парове'' и тврдим да у њима има и добрих ствари. у серији ''северни срби'' нисам успео да пронађем било шта добро. али, баш зато и уживам у том театру апсурда. тај океан глупости буди у мени жељу да видим докле то може да иде и да ли постоји нека граница. свестан сам да је то перверзно, али шта ћу, то је јаче од мене...
Препоруке:
2
13
51 понедељак, 24 децембар 2018 22:33
Панта
Спиридоне, није лепо да блатиш људе и да се тиме дичиш. Ја сам ти навео Томка Мрнавића као еклатантан пример, докле, такви као ти, могу ићи.

Видим да ти је промакла чињеница да је та "незналица", Томко Мрнавић, био секретар Ватиканске библиотеке. То је за тебе потпуно безначајна чињеница.

Види се да Томко, у односу на тебе, ништа не зна из историје,јер је, ето, себе повезао са Немањићима. За тебе су добри историчари они који кажу да је српски народ добио назив по латинској речи "серв", што значи "роб",нити назив града Севија у Грчкој. Али зато име Сервија Тулија нема никакве везе са појмом "роб". На томе тумачењу је саздана не само комплетна званична историја тзв. запада, већ и комплетна политика, укључујући и друга Енглеса, Титовог узора,као и данашња политика, као друга фаза братства и јединства.
Препоруке:
14
0
52 уторак, 25 децембар 2018 02:37
Heraklit,PseudoMladji
Znati mnogo stvari, ne znaci biti mudar!

(Najglasnijem:Fali Vertikala. Sinteza.
To se ima ili nema!Dzaba haplo,dzaba lego,
dzaba otaslacene Babe Tracanke, Ilirke,dzaba razgovori ugodni s germanskijem plemstvom.
U horizontali...)
Препоруке:
8
0
53 уторак, 25 децембар 2018 05:16
Спиридон
@ АгатонФонПетровић

Као што видите, ја сам се после енормног успеха првог серијала пријавио да будем учесник и у новој сезони емисије Северни Срби. Тачан одговор је иначе, не граница не постоји, јер је то такозвана жељена истина, односно сви они су негде дубоко у себи већ осећали, такорећи нагонски знали све ово, и онда се само појавио тамо 90-тих од легендарне Олге Пјановић тај талас којекаквих Деретића, Пешића. Шћекића, Дамјановића, Билбија, који је њима само “научно” доказао све то. Докази су небитни, све је небитно, битно је само да има та једна бечко-берлинско-ватиканска завера и да је та једна мала али одабрана група самоуких историчара, све то разоткрила и испричала праву истину...
Препоруке:
1
10
54 уторак, 25 децембар 2018 05:44
Спиридон
@ Панта

Аха схватам, значи госн Иван Томко који је самом себи додао то Мрнавић, је онда у ватиканској библиотеци сазнао да је потомак Немањића, Мрњавчевића и Кориолануса све у једној особи, која је баш случајно он сам. Одмах се види, колико је он био маштовит историчар, склон допуњавању празнина личним сновима. Иначе ако смем да приметим реч serv нема никакве везе са Србима, али зато је енглеска реч slave за роба, проистекла из латинског односно грчког Sclavus - Σκλάβος, које вероватно има везе са Словенима, пошто су јако често завршавали као робови, па је тако назив за Словена постао синоним за роба. Тужно, али највероватније истинито. Ова прича вам, даје између осталог и одговор на ону вашу фантазмагорију како су тек на, ваљда на некој тајној сесији, Берлинском конгресу ти неки злобни “они”, уместо Срба увели те Словене, иако се то Σκλάβοι, Σκλαβηνοί, Σκλαυηνοί, Σθλαβηνοί или Σκλαβῖνοι, појављује још код античких историчара, као једно од имена за Словене, уз Споре и Анте...
Препоруке:
1
10
55 уторак, 25 децембар 2018 05:51
Спиридон
@ Панта

Иначе, ако нисте приметили, ја и даље чекам да чујем било кога од тог енормног брда “значајних” историчара, јер ако смем да приметим госн Томку се и сами Хрвати смеју, па ми се чини да су издали пре неколико година и књигу под називом Иван Томко, између бајке и знаности.
Дакле, имате ли ви било кога иоле озбиљног, или да закључимо да је цела та прича повезана са гомилом самоуких шарлатана из земље Србије, тј са доконим а необразованим пуком, који жели да верује у те ингениозне фантазмагорије јер тиме себи и свом животу дају на значају, иако је прво питање сваког нормалног човека а шта ви или било ко данас има од тих смешних бајки о праисторији, чак и да су неким невероватно лудим случајем све оне тачне, као што наравно нису...?!!
Препоруке:
1
10
56 уторак, 25 децембар 2018 07:32
Спиридон
@ Панта

Иначе када сте већ код друга Тите он вам је један од најзаслужнијих за сву ту квази-историјску земљу шарлатанију која је узела маха у бившој СФРЈ. Наиме, пет деценија се проповедало братство и југословенско јединство, и онда сте се сви ви његови пиЈонири диљем Југославије нашли напуштени и без идентитета када њега и његове државе више није било. Како свака празнина тежи да се попуни, тако су у исту ускочили свакојаки самоуки историчари или боље рећи шарлатани који су измишљали разноразне фантазмагоричне теорије. Е сада, свако од вас види да се оне друге стране около губе у времену и простору, те да муслимани у Босни измишљају богумиле као своје претке, Македонци да присвајају Александра Македонског, али нико не жели себе да погледа у огледало и да види, како оно у шта верује је једна најобичнија лаж, и то на нивоу малог детета.
Тако да јако ми је жао, али сурова истина је да су Срби данас само мешавина свега и свачега, што је живело на овим просторима и било православно...
Препоруке:
1
10
57 уторак, 25 децембар 2018 10:26
Miroslav
Imam u kući piće Lindisfarne Mead iz Engleske koje se, gle čuda, pravi od MEDA?! Na protestima u Kataloniji na jednom transparentu piše "Volem la republica ja", objavljeno na sajtu Nova srpska politička misao: Hiljade Katalonaca demonstriralo zahtevajući formiranje regionalne separatističke vlade (12.03.2018). Ali, zaime sveta to ne piše u zvaničnim knjigama. Neka autor teksta pročita šta piše u engleskoj verziji u Wikipediji o osnivaču Moldavije Dragoș, Voivode of Moldavia i neka pročita kako su se zvala njegova braća: Stephen, Tartar, Dragomir, Costea and Mirăslău - sve sami rimski legionari! Takvih primera ima u nedogled.
Препоруке:
7
1
58 уторак, 25 децембар 2018 11:46
Спиридон
@ Heraklit,PseudoMladji

Znati mnogo stvari, ne znaci biti mudar!

(Najglasnijem:Fali Vertikala. Sinteza.
To se ima ili nema!Dzaba haplo,dzaba lego,
dzaba otaslacene Babe Tracanke, Ilirke,dzaba razgovori ugodni s germanskijem plemstvom.
U horizontali...)


Тја, а већ се запитах где ли се загубио мој највећи обожавалац, председник фан клуба такорећи, јер стегло ми се срце мислећи да ме је заборавио. Но, ево њега као и увек да прозбори, или боље рећи да промуца и он коју збрда-здола, чисто да се нешто о Спиридону ружно каже. Гејачке пошалице су ту, као и "мудре" изреке, док су велика слова распоређена методом одокативно а местимично, а све то заједно срочено и написано у тзв згуснутом распореду речи, где се штеди на размаку. У преводу, све је на свом месту код обожавалаца...
Препоруке:
2
8
59 уторак, 25 децембар 2018 11:50
Спиридон
@ Miroslav

Imam u kući piće Lindisfarne Mead iz Engleske koje se, gle čuda, pravi od MEDA?! Na protestima u Kataloniji na jednom transparentu piše "Volem la republica ja", objavljeno na sajtu Nova srpska politička misao:


Већ сам јавио Америкама, да су име добили по Америћу, остали су запањени такорећи...
Препоруке:
2
8
60 уторак, 25 децембар 2018 12:04
Панта
Иначе, ако нисте приметили, ја и даље чекам да чујем било кога од тог енормног брда “значајних” историчара


Ево ти, ако ти је то толико значајно, само да наведем неке:
Плутарх, Аријан, Страбон, Апијан, Руф, Тукидид, Диодор Сицилијски, Дионисије Галикарнијски, Плиније, Тит Ливије,... па,
Момзен, Дројсен, Гибон, Тојнби, Шифман,Шафарик, Соловјев, Елијаде, Тарле, Јиречек, Нидерле, Клаић, Шишић, Живковић,.... "Спиридон"...

А ти мени сада одговори на моје питање, на које ниси одговорио, нити ћеш икад одговорити:

Где је умро (место) цар Душан? И документ у коме то пише.

Ако то не знаш онда се мани ДНК (коју, успут речено, немаш појма) и уопште историје.
Препоруке:
10
1
61 уторак, 25 децембар 2018 12:22
Спиридон
@ Miroslav
Imam u kući piće Lindisfarne Mead iz Engleske koje se, gle čuda, pravi od MEDA?! Na protestima u Kataloniji na jednom transparentu piše "Volem la republica ja"


Не заборавите молим вас, да латинско familia потиче од староСрбског вамилиа или ти вама мили, као и да оно италијанско бамбини потиче од старосрБског бабини. Шта нам раде злотовори, целу су праву историју сакрили само да нам напакосте...
Препоруке:
2
10
62 уторак, 25 децембар 2018 12:56
Спиридон
@ Панта
Плутарх, Аријан, Страбон, Апијан, Руф, Тукидид, Диодор Сицилијски, Дионисије Галикарнијски, Плиније, Тит Ливије,... па,
Момзен, Дројсен, Гибон, Тојнби, Шифман,Шафарик, Соловјев, Елијаде, Тарле, Јиречек, Нидерле, Клаић, Шишић, Живковић
Колико примећујем, ви и немате појма за пола од њих о чему су тачно писали, или евентуално покушавате да ми објасните како Гибон причао Србима у Опадању и пропасти Римског царства, да Момзен, који је иначе мрзео Словене а посебно Чехе и тврдио за њих да су нижа раса, потврђује било где ваше сомнабулне теорије о Србима народу најстаријем, односно да се Тојнби уопште бавио Србима, а Мирча Елијаде било чиме што има везе са вашом причом. O tempora, o mores...
Не знам шта да вам кажем сем да се само запетљавате све више у те ваше фантазмагорије, а сада сте већ свесно почели и да измишљате.
П.С. Већ сам вам објаснио, да ти види тамо, види онамо, а где је цар Душан сахрањен, трикови за скретање теме и одвлачење пажње, код мене не пале...
Препоруке:
2
8
63 уторак, 25 децембар 2018 13:07
Спиридон
@ Панта

онда се мани ДНК (коју, успут речено, немаш појма)


Извињавам се заиста госн Панто, не бих баш да ово остане недоречено али опет искрен да будем нисам баш најбоље схватио смисао овог дела ваше реченице. Нешто ми се ту не уклапа, па ми појасните шта значи немати ДНК појма, или можда немати ДНК, већ сам збуњен али најискреније...
Препоруке:
3
9
64 уторак, 25 децембар 2018 13:50
Bya-Bya
уторак, 25 децембар 2018 12:07
@Спиридон


Spiridone, ovaj sa linka odakle je? Ne liči na tebe Paštunca, mora da je od Vasojevića? (~‾⌣‾)~

http://mondo.rs/a1079720/Info/Svet/Britanac-prvi-bio-tamnoput.html
Препоруке:
11
3
65 уторак, 25 децембар 2018 14:13
Miroslav
Spiridone - Špiro, baš ste mi odgovorili, prava bečka škola!
Препоруке:
9
3
66 уторак, 25 децембар 2018 17:35
Панта
Па,Спиродоне,не знаш шта да кажеш, јер размишљаш туђом главом. Историчаре које сам ти навео сам веома добро проучио. Код неких се могу наћи корисне информације о Пелазгима (између осталог оно што сам ти написао о подизању атинског Акропоља). Неки су писали да је лако било А. Великом да побеђује Персијанце, јер су они ратници као жене, док је свога ујака послао на Латине, па су га ови сасекли у комаде. Већина од набројаних историчара пишу по сисетму "причам ти причу", користећи термине "претпоставља се", "сматра се", "вероватно је" ... Ја сам их читао да видим у чему се састоји тај њихов "ауторитет" и "истина".

М. Елијаде је итекако писао о Србима. Ево,ради твоје информације он каже да је св. Сава био последњи заштитник вукова. Али,то је за тебе "шпанско село", јер ти не знаш ни каква је кроз историју симболика вука (почев од Винче).

Што се тиче ДНК - 5% је познато, за остало се сматра да је смеће. Генијално откриће "научника"! Такво је и твоје познавање историје - 5%. Поздрав.
Препоруке:
8
3
67 уторак, 25 децембар 2018 17:58
Спиридон
@ Miroslav

Spiridone - Špiro, baš ste mi odgovorili, prava bečka škola!


Ако мислите, оно за familia = вама-мили тј bambini = бабини, авај разочараћу вас, јер те “бисере” мудрости је изрекао један од припадника те Деретићеве квази-историјске школе, односно један једини који је школовани историчар а то је гдин Радован Дамјановић. Шта да радим, пошто су ваше фантазмагоричне тврдње на тему сличности речи, која је је ли могла имати исход само и једино у томе да су од срБског сви други језици потекли, онда сам решио да на љуту срБску рану, ставим и љут лек у виду Дамјановића и његових језичких сновиђења. Надам се да имате још неки блистав пример, одлично сте почели, дајте немојте да станете...
Препоруке:
3
10
68 уторак, 25 децембар 2018 18:03
Спиридон
@ Bya Bya

Spiridone, ovaj sa linka odakle je? Ne liči na tebe Paštunca, mora da je od Vasojevića? (~‾⌣‾)~

http://mondo.rs/a1079720/Info/Svet/Britanac-prvi-bio-tamnoput.html


Ах, па ми смо почели и тешке Мондо хаубице да потежемо у расправама...!?? Има ли нешто и из Курира свега ти, пошто је то уз Мондо појилиште свакојаке мудрости за правога патриЈоту....
Препоруке:
3
10
69 уторак, 25 децембар 2018 18:19
Спиридон
@ Панта

Иначе само да не заборавим, госн Панто пошто већ помињете Тибора Живковића на списку оних који као потврђује ваше фантазмагорије у које иде и она о Порфирогенитовом наводном сакривању праве историје, тј како је како су то све “зли” Германи додатно фалсификовали пет векова после њега. Дакле покојни Тибор Живковић је био наш најбољи историчар у новије доба а његова практично последња књига која је објављена пред саму смрт је била управо De conversione Croatorum et Serborum: Изгубљени извор Константина Порфирогенита. Прочитајте прво дакле ту књигу, па тек онда дођите да се о било чему расправљамо а посебно са таквим вашим ставовима, којима онда без икаквог стида још и лажно придодајете Тиборово име...
Препоруке:
3
7
70 уторак, 25 децембар 2018 19:08
Miroslav
Vi ste, Špiro, veoma nadahuta osoba, puna doskočica i šala tako da Vam, sem činjenica, zaista ništa ne nedostaje.
Препоруке:
9
3
71 уторак, 25 децембар 2018 19:44
Спиридон
@ Панта

А да се тај ваш Елијаде случајно не зове Веселин Чајкановић, односно да се случајно та чувена прича о Светом Сави и вуковима не налази у књизи Мит и религија у Срба...!?? Страшно је само колико ви ама баш ништа не знате, односно колико немате ни мало стида, чим помињете Гибона а да немате ни појма шта је тај човек написао, нити чиме се тачно бавио Тојнби са својим цикличним теоријама и начином на који се цивилизације смењују једна за другом, нити да се Елијаде бавио упоредним теоријама и филозофијом религије, односно да не знате чак ни толико да је то са Светим Савом и вуковима Чајкановић. Не, ви сте се нашли сатерани у ћошак и онда као мало дете ту измишљате, а озбиљних сте година ако се не варам. Не знате чак ни толико, што су у петом основне требали да вас науче, да је Акропољ сазидан на врхунцу Старе Грчке у Сократово и Периклеово време.
Иначе баш бих волео да чујем вашу причу о вуковима, а посебно тај део са Винчом, баш да се као човек слатко насмејем...
Препоруке:
3
9
72 уторак, 25 децембар 2018 19:46
Спиридон
@ Панта

Иначе пошто кажете да је то са днк све једна лаж, дајте продубите мало причу, јер баш бих волео да чујем зашто је само 5% од тога истина и ко то тачно сматра, односно на основу којих доказа. Надам се само да то није неки шарлатан квази-историчар изјавио, пошто му генеаологија квари продавање шећерне водице неукима...
Препоруке:
3
9
73 уторак, 25 децембар 2018 19:54
Спиридон
@ Miroslav
Vi ste, Špiro, veoma nadahuta osoba, puna doskočica i šala tako da Vam, sem činjenica, zaista ništa ne nedostaje


Ваше чињенице на тему volem и mead смо чули, просто сам фасциниран дубином вашег сагледавања лингвистике, односно колико примећујем ви и нисте упознати са чувеном лингвистичком теоријом на основу које се утврдила постојбина Словена, на основу речи које су позајмљивали од других. Иначе надам се да знате такође да је једна од кључних доказа томе што ви причате и српска реч подрум, јер се из ње види да је енглески настао из срБског јер се на енглеском соба каже room и онда је соба испод под room, или ти по срБски да те цео свет разуме подрум. Све су нам покрали злотвори...
Препоруке:
3
8
74 уторак, 25 децембар 2018 20:13
Госпођа Каначки, рођена Београђанка
У свему се слажем са госн Спиридоном. Види се да је то један фин,културан,одмерен и надасве образован господин. Да потиче из старе српске породице која је, упркос историјским несрећама, неговала традиционалне вредности и није поклекла пред искушењима и ударцима варљиве судбине. Посебно фасцинирају његови присни односи са пруским племством, што јако смета овдашњим плебејцима, јер се њихов културни идентитет формирао по шумама и горама и на "ибарској магистрали" препуној непремостивих завојница и одрона, што их је спречавало да виде света. Наравно да та паланачка свест и аутистична провинијенција, никако није могла да схвати савремени свет у његовој сложености и превирању, па постаде парија на репу светских догађаја. И да не може схватити сву величину немачке културе, па су из пуке инфериорности за Немце смислили плебејски назив Швабе. Огромна је штета што велики немачки војсковођа није успео да Србију припоји Немачкој, што је била његова животна жеља.
Препоруке:
13
3
75 уторак, 25 децембар 2018 20:22
Панта
Изгубљени извор


Твоји историчари се управо позивају на "изгубљене изворе". Зато ти само настави да измишљаш и маштом надоместиш "изгубљене изворе". Њих да аргументујеш довољно је само да се позовеш на званичне тумаче "изгубљених извора", немачке историчаре "мрачног века". Све остало је лако. Позовеш се на званичног тумача и куда ћеш јачи аргумент. То је по оном систему: деда за репу, баба за деду, маца за бабу ...

Поново те лепо питам: Кажи ми где је умро цар Душан? И од чега је умро? Ти то сигурно знаш. Прочитао си толике књиге, и немогуће је да не знаш где је умро цар Магне Илирије.

Знаш ли, или не знаш? Ја типујем да не знаш.
Препоруке:
10
2
76 уторак, 25 децембар 2018 20:53
nemo
sto se sa njim raspravljate-uhvatis ga u maloj lazi,a on potegne 100 tema X 100 autora+obrazovanje/koeficijenat:poreklo 17. babinog kolena i posle zaboravis i ti-da je sakrio svoju LAZ/NEZNANJE ZBOG KOJE JE I POCELA RASPRAVA


Mozda je i u svemu najbolji,ali kada nije u pravu,makar i slucajno,on ce prevrnuti i nebo i zemlju da te unisti kako se to ne bi otkrilo...divan covek
Препоруке:
9
5
77 уторак, 25 децембар 2018 21:25
nemo
kakva genetika/dnk-to su ozbiljne nauke ili si ti i hemicar,lekar pa i to poznajes....brukas se covece od ljudi sto su stvarno u materiji-nemas znanja,nego podataka,a ja naivan poverovao da si ti ozviljan rival....zao mi je sto sa tobom bilo ko raspravlja,pitanje je da li je pomoc moguca.......

ne poznajes najveci ni jednu jedinu oblast.......

kazes,luzicki srbi su srbi,ali su pravi srbi samo 15 % srbi jer se mesase sa autohtonim starosedeocima-e pa dosli su u vezu i sa luzickim,a kroz kulturno povezivanje i da sacuvase jezik ostali bi srbi,npr...inace je ovaj tekst o severnim srbima u svim srpskim nedacama/sada od presudne vaznosti...

bodrici ratovali kod ljutica,ovi pobegli u pastun-baba kod mongola + bizmark/gibon i tu dodje ilijade........da li sam ja a i svi ovd ostali toliko glupi da tebe niko ziv ne razume

saberi se,sakupi malo covece-zao mi da se skroz odlepis zbog nekih internet rasprava

tvoje price su losije od pakistanskih sapunica
Препоруке:
8
5
78 уторак, 25 децембар 2018 22:12
Панта
јер баш бих волео да чујем зашто је само 5% од тога истина и ко то тачно сматра


Људски геном је колекција наследног материјала у људској ћелији.
Секвенце које кодирају протеине чине мање од 1,5% генома. Без обзира на познате регулаторне секвенце, људски геном садржи масу објеката који изгледају као нешто важно, али њихова функција, ако уопште постоји, тренутно није разјашњена. Заправо, ови објекти заузимају до 97% укупног људског генома. Значи за 97% људског генома научници не знају чему служи.

Извини, ја сам ти дао 5%, а требало је да ти дам 1,5%. Моја грешка.
Препоруке:
8
4
79 уторак, 25 децембар 2018 22:21
АгатонФонПетровић
@Панта

а какве везе то где је цар душан умро има са ''северним србима''?

мада мислим да и цара душана треба да укључимо у ову серију. у ''династији'' је један од кључних момената била велика пуцњава на свадби аманде и принца мајкла од молдавије - тзв. ''молдавски масакр''. ред је да и ми у ''северним србима'' имамо цара као звезду.

википедија каже да је цар душан умро у деволу. претпостављам да ви имате нека друга сазнања. поделите их са нама. изгледа да ћемо и у ''северним србима'' имати неки ''молдавски масакр''...
Препоруке:
5
9
80 среда, 26 децембар 2018 02:12
Heraklit Haralampije
Kad prije Sveznadar promijeni pol!
Sad je Gospodja Konecki Rodjena Beogradjanka!
I ,ko su,bre,geaci (oli gejaci),koji se ,bre,
usudjivaju da polemisu sa Zivu Enciklopediju,bre!
Препоруке:
4
6
81 среда, 26 децембар 2018 05:46
Спиридон
@ Панта

У преводу ви заиста немате појма о чему ја говорим када је генетика у питању. Хајдете покушаћу на брзину...
Дакле ДНК садржи мушки полни Y-хромозом, који је једини од свих хромозома који се преноси са оца на сина, односно свако од нас је добио од свог оца исти онакав Y-хромозом какав је он добио од свог оца то јест деде, прадеде, чукундеде, наврдеде, курђела, аскурђела итд итд итд. Шансе да се било који од тзв алела, то јест бројки која представљају редослед то јест секвенцу блокова нуклеотида у Y-хромозому, промени су једном у двадесет и нешто генерација. У преводу ваш, мој или било чији на овом свету Y-хромозом је потпуно исти као и вашег претка од пре неких хиљаду година. Е сад у зависности од начина на који изгледа та секвенца, која изгледа као низ бројева када се представи тј када се добију резултати, се одређује тзв хаплогрупа, па та препознатљива секвенца нуклеотида за све Словене овога света и њихове потомке изгледа увек исто, и назив те хаплогрупе је R1a...
Препоруке:
3
8
82 среда, 26 децембар 2018 05:54
Спиридон
@ Панта


Твоји историчари се управо позивају на "изгубљене изворе"

Ево ти, ако ти је то толико значајно, само да наведем неке:
... Клаић, Шишић, Живковић


Ја се извињавам али ви сте без икаквог стида навели прво како Тибор Живковић потврђује ваше фантазмагорије о Србима народу најстаријем, а када сам вам ја објаснио ко је тачно тај човек, онда окрећете плочу и не знајући шта уопште и пише у тој књизи, коментаришете део њеног наслова.
Знате, није проблем ваше незнање, проблем је што ви без образа само да би доказали недоказиво, идете све дубље у неке измишљотине, уплићете онда Гибона, Тојнбија, Момзена, па на крају као шлаг на торту и Тибора Живковића који је цео свој опус практично посветио управо тим првим вековима по досељавању Словена на Балканско полуострво...!??
Не знам заиста, мене би било срсмота да сам на вашем месту, ако уопште знате шта то значи, са обзиром на ову расправу и све измишљотине које сте овде подастрли...
Препоруке:
3
8
83 среда, 26 децембар 2018 07:14
Спиридон
@ АгатонФонПетровић

а какве везе то где је цар душан умро има са ''северним србима''?


Мислим да је поента у томе да се било како докаже, како има та нека скривена историја, само да би се Србима напакостило, то јест и да је и то где је цар Душан сахрањен сакривено од стране тих неких злотовора, па се онда тиме показује и коначно доказује да је и све остало лаж, тј да су Деретић и сви остали самоуки шарлатани, такође и за све остало у праву...
Уврнуто али нажалост истинито...
Препоруке:
3
9
84 среда, 26 децембар 2018 07:25
Спиридон
@ nemo

sto se sa njim raspravljate-uhvatis ga u maloj lazi,a on potegne 100 tema X 100 autora+obrazovanje/koeficijenat:poreklo 17. babinog kolena i posle zaboravis i ti-da je sakrio svoju LAZ/NEZNANJE ZBOG KOJE JE I POCELA RASPRAVA
Одлично, ево изволи имаш све моје коментаре овде, имаш све време овог света да нађеш било шта што није тачно, или ти имаш тај један осећај за feeling, по коме ти се јавило да ја ту нешто измишљам, те самим тиме то и не треба показивати и доказивати, јер тебе тај твој осећај ниакда не вара...
Дакле, поклони се и почни, или да закључимо да по обичају ништа о ничему не знаш, али си толико опседнут Спиридоном, да онда идеш као лесика около и пратиш где сам ја нешто написао, не би ли се појавио и гејачки добацио нешто, што се увек своди како ја ништа не знам, и како све лажем.
Сто пута сам ти већ рекао да личиш на остављену шипарицу, која у немоћи иде онда около и оговара свог бившег, само да би му напакостила... Жао ми те је али заиста...
Препоруке:
3
10
85 среда, 26 децембар 2018 07:38
Спиридон
@ Госпођа Каначки

Наравно да та паланачка свест и аутистична провинијенција, никако није могла да схвати савремени свет у његовој сложености и превирању, па постаде парија на репу светских догађаја. И да не може схватити сву величину немачке културе, па су из пуке инфериорности за Немце смислили плебејски назив Швабе.


Поштована гђо Каначки, ако сте хтели доказати колико не знате, одлично вам иде. Наиме Швабе нису никакв плебејски назив, већ је Schwaben или ти Schwabenland део Немачке доле на југозападу око Штутарта, па се за становника тог дела каже Schwabe или ти по нашки Шваба. У суштини, смао је забуна у питању, пошто се код нас за све Немце а не само оне из тог краја каже у народу Шваба.
Е патриЈоте моје шаљикаве, да сте макар прошли поред неког знања, па да те ваше пошалице имају макар мало смисла, да макар на нешто личе, па да човеку буде драго, јер су му и противници иоле достојни, а овако туга и гејачко добацивање...
Препоруке:
3
11
86 среда, 26 децембар 2018 09:47
/
fale komentari od oko 5 sati-mora da si kontrolisao druge sajtove


ili si saltao geYacke-opsednut si .......


kakvo svo vreme sveta-nisam ni lud da trazim koliko puta si promenio stavove i nisi lud da priznas


lekovi su skupi u ovo vreme-razumljivo je tvoje ponasanje
Препоруке:
10
6
87 среда, 26 децембар 2018 10:20
Спиридон
@ /
kakvo svo vreme sveta-nisam ni lud da trazim koliko puta si promenio stavove

У преводу, немаш никакав доказ за то што причаш, односно било ти је једино битно да кажеш нешто, па макар било шта против мене. Као што рекох, остављена шипарица и онда иде около и оговара, потпуно небитно да ли је све измислила, само да напакости.
Надам се само да примећујеш тзв кваку 22 у овом твом добацивању, а она је да иако по сопстевном признању не знаш ама баш ништа о датој материји, ти убеђено знаш да ја ту причам неке глупости. Е видиш, то је тако типичан гејачки тетрапак светоназор, у коме просечан гејак усваја једино и то беспоговорно оно што му се уклапа у тзв жељену истину типа оно око Срба народа најстаријег, док све остало са презиром одбацује, иако нема појма о било чему, односно просто не жели да чује истину.
Како нема аргументе, јер нема било каквог знања, онда он покушава на сваки начин да притивника свуче доле у блато незнања, где он сам обитава и лепо му је...
Препоруке:
4
11
88 среда, 26 децембар 2018 10:22
Спиридон
@ /

fale komentari od oko 5 sati-mora da si kontrolisao druge sajtove


Земља је округла знаш, и онда то као последицу има да је време на сату различито на различитим тачкама исте...
Препоруке:
3
11
89 среда, 26 децембар 2018 10:37
Спиридон
@ Госпођа Каначки
Посебно фасцинирају његови присни односи са пруским племством


Авај, разочараћу вас поштована госпођо, чист стицај животних околности је у питању и ништа претерано специјално а још мање важно, барем не мени. Да будемо прецизни када ме већ вуцкате за језик, није било које пруско племство него потомци онога кога су Немци из неког разлога звали Кајзер шта год им то па значило, па смо се били нешто стицајем околности породично ородили што-но-се каже али заиста на кратко тј пукла тиква и то одавно. Заиста, не видим у томе ништа претерано битно, сем те типичне гејачке неверице и пратећег шаљикања, али добро навикне се човек после неког времена...
Препоруке:
4
11
90 среда, 26 децембар 2018 12:22
Панта
а какве везе то где је цар душан умро има са ''северним србима''?


Агатоне, има везе у том смислу, што "званични историчари" нису у стању да напишу значајну чињеницу за једног цара, јер је не знају, иако је та личност живела "недавно", а петљају се да "сигурно" знају оно што је било у далекој прошлости.

Дакле ДНК садржи мушки полни Y-хромозом


Ето колико је твоје знање. Твој ДНК садржи мушки полни Y-хромозом. Не, пријатељу, обратно је, хромозоми садрже молекуле ДНК. Сваки хромозом садржи две сестринске хроматиде, које садрже по један молекул ДНК. Хроматиде су повезане центромерама.

Значи, доказано, о ДНК немаш појма.
Препоруке:
15
3
91 среда, 26 децембар 2018 12:28
Панта
А ниси схватио ни оно што сам претходно написао. Од целокупног ДНК материјала човека, позната је улога око 3% тога ДНК материјала, а 97% се за сада третира као "смеће". Ја смо тврдим да то није смеће и да не знамо шта се у њему крије. Али, видим јасно да су се "генеолози" већ дубоко увукли у политику. Само ти њих прати па ћеш ускоро овде писати да је твој блиски предак неки орангутан који је живео у мочварама из Карпата и дисао на сламку.

Поздрав, уз констатацију да није довољно читати, мораш разумети и не веровати "политиччким историчарима".
Препоруке:
11
6
92 среда, 26 децембар 2018 15:17
Спиридон
@ Панта

Видим да се сада у тоталној немоћи хватамо за семантику, пошто сам ја под тим ДНК мислио наравно на узорак који се даје на анализу, дајте али заиста!? Па се онда у том ДНК узорку, посматра Y-хромозом који је једини од од оних 23 које са собом носи сперматозоид, који остаје непроменљив са оца на сина и тако стотинама година. На основу анализе Y-хромозома се онда сазнало да сваки народ, који је некада у давној историји творио једно племе, има своју засебну и уникатну секвенцу тј хаплогрупу па на пример словенски R1a изгледа отприлике овако, 13-25-16-10-11-14-12-12-10-13-11-30, на тзв првих 12 маркера.
Међутим, ви упорно покушавате да скренете тему на оно што није битно то јест где је сахрањен цар Душан и шта је са осталих 97% ДНК материјала.
Према томе уместо Ивана Томка и осталих Срби народ најстарији шарлатана, боље би вам било да утврдите јесте ли Словен, можда тај чувени староседелац или нешто сасвим десето дошло ко зна одакле, или се евентуално плашите тог сазнања...
Препоруке:
5
9
93 среда, 26 децембар 2018 15:33
Спиридон
@ Панта

Поздрав, уз констатацију да није довољно читати, мораш разумети и не веровати "политиччким историчарима".


Па, побогу човече ви верујете којекаквим шарлатанима, који пишу своје фантазмагоричне памфлете, управо из тих политичких побуда, где своју публику налазе управо и једино код необразованог пука, коме импонује та грандиозна лагарија, зато што желе да верују да их неко лаже, да им неко сакрива, њима највећима и најстаријима њихову славну историју...!??
Ви човече ни поред озбиљније историјске књиге нисте ни прошли, а понашате се као да све о историји Срба знате, причајући односно боље речено препричавајући туђе лагарије, које сте узели здраво за готово.
Када вам ја објасним лепо шта је ДНК анализа, шта су хаплогрупе, ви уместо да ставите прст на чело, па можда и сами урадите тест, ви мени причате о осталих 97% ДНК материјала који су потпуно небитни, као и тај ваш цар Душан.
Написали сте списак аутора, поред којих нисте ни прошли и није вас срамота...
Препоруке:
5
9
94 среда, 26 децембар 2018 16:48
Спиридон
@ Панта

Иначе чисто да не заборавим основна разлика која нас раздваја, није у суштини ко шта зна, него управо то што ви и сви остали моји опоненти желите да политизујете историју тако да вам се уклопи у неку вашу жељену политичку истину, па одатле све те фантазмагорије о Србима народу најстаријем, Србима као називу за све Словене, Северним Србима, лажним и фалсификованим историјама. То је зато, што се све то прво уклапа у ваш светоназор, па одатле по сваку цену желите да је баш то истина, и онда нападате мене који вам објашњавам како ствари заиста стоје, без икакве политике или било чега ван историје и генеаологије, која се хвала господу појавила да свим шарлатанима запуши уста и веровање у све те засмејавајуће измишљотине. Међутим када вам се то каже, одмах иде како све је то лаж, коју су зли људи смислили!?
Тако да као што рекох, овде није проблем историја, већ психопатологија и ваша очајничка жеља да себе уврстите у нешто велико и најстарије, чега сте ви са поносом део...
Препоруке:
5
9
95 среда, 26 децембар 2018 17:50
/
u toponici znaci druga vremenska zona....

jos nisam bio i znaci mi taj podatak-mozda za neku (blizu) buducnost
Препоруке:
4
7
96 среда, 26 децембар 2018 18:21
Спиридон
@ /

Па сад, могу ти кажем са обзиром како ти иде ово опседнуто праћење Спиридонових коментара, да си на правом путу. Све у свему, показујеш озбиљне знакове у том неком правцу, типа живот у неком свом умишљеном свету, затим фантазије о томе да ћете ти и ти неки твоји све да освојите само још мало да се стрпимо, онда ти неку умишљени непријатељи који те свесно заглупљују и уништавају у сваком могућем погледу, некаква потврда да си могао да постанеш милионер али си из принципа одабрао принципе и пратећи живот у немаштини, и на крају али сигурно не најмање битно, потпуно одсуство схватања онога о чему се разговара то јест наметања неке своје фикс идеје, која се онда некако збрда-здола срочи и напише у некаквим муцаво-збрканим коментарима, који више личе на заумни језик, него на било шта друго...
Тако да, волео бих заиста да ти помогнем али плашим се да је ту стручна помоћ неопходна...
Препоруке:
4
8
97 среда, 26 децембар 2018 18:37
АгатонФонПетровић
@ Панта
ја сам у коментару написао: ''претпостављам да ви имате нека друга сазнања. поделите их са нама.''

пошто сте потврдили моју претпоставку да ви имате друга сазнања о томе где је умро цар душан молим вас да та сазнања поделите са нама. не будите себични.
Препоруке:
3
8
98 среда, 26 децембар 2018 18:55
АгатонФонПетровић
@ Спиридон

морам да вас допуним око тога одакле наш назив шваба, који у основи нема погрдно значење. у војводини и западној славонији живео је велик број немаца. међутим у време када су их аустријски цареви колонизовани у те крајеве не само да није постојала уједињена немачка него чак ни нека свест о јединству немачког народа. колонисти се себе називали швабама јер су долазили из швапске, тако су их називали и њихови комшије и тако је настао израз шваба. у румунији, тачније у трансилванији, односно ердељу, живели су они који су дошли из саске и зато тамо говоримо о сасима. колико ми је познато у немачкој и данас постоје удружења, после рата протераних немаца, која у називу имају ознаку донаушвабен, односно швабе са дунава. е сада да ли тај назив донаушвабен потиче због тога што су те швабе живеле крај дунава ( а добар број није) или зато што се колонизација вршила пловидбом низ дунав не знам. то бисмо морали њих да питамо.
Препоруке:
5
9
99 среда, 26 децембар 2018 19:19
Спиридон
@ Панта
АгатонФонПетровић
пошто сте потврдили моју претпоставку да ви имате друга сазнања о томе где је умро цар душан молим вас да та сазнања поделите са нама. не будите себични.


Ево и ја да се придружим овој молби госн Панто, јер просто горим од жеље да чујем зашто је то космички битно, мислим то што само ви и остали посвећеници велике идеје знате тајну гроба цара Душана. Не заборавите молим вас, и оно око вукова и Винче, јер и то мора да је изузетно занимљиво, а ево признајем да су такве ствари за мене шпанска села али буквално. Ја сам са тим вуковима дошао до оних мојих Словена и ни макац даље, а видим да је то значи старије неколико хиљада година од оног мог Дажбога, то јест белог вука званог још и Хроми Даба. Хајдете, поделите заиста са нама та епохална сазнања...
Препоруке:
4
10
100 среда, 26 децембар 2018 22:00
Панта
То што сам ја навео битно је из низа разлога:
- када бисмо знали своју историју не бисмо је учили тумачењем вековних непријатеља,
- да знамо своју историју не би нам народ увек грдно страдао за туђе интересе
- ако не ценимо своју историју не ценимо ни себе (што се види из ваших ставова). Ви бисте комотно могли бити и мрав, јер за Вас, и још неке, ништа није важно осим оног док смо ми лично живи. То је чисто понижавање свога оца и даљих предака и небрига за свога сина и даље потомке
- ако не познајеш добро историју не познајеш добро ни пријатеље ни непријатеље
- онај ко ти продаје непријатеља за пријатеља продаје ти рог за свећу
- ако је вук био битан за св. Саву, битан је и за мене,а за тебе је он за спрдњу. Само ћу ти рећи да је вук симбол избеглице.
- о цару Душану питајте ваше историчаре од ауторитета.Они то "сигурно знају". Углавном је очигледно да за вас то није битна ствар.

Не могу рећи да знам све, али сам сигуран да боље од многих познајем општу и националну историју.
Препоруке:
11
4
101 среда, 26 децембар 2018 22:41
брљ
`Убише` се неки од `трчања`(у месту) ради тзв. `ђавољег доказивања` ( да нешто `није` или `не постоји`) ? Мора да швабо плаћа пуно више за `рад` у време његових празника ? Бееееееееееееее-дно...
Препоруке:
11
4
102 четвртак, 27 децембар 2018 05:21
Спиридон
@ Панта

Сачекајте госн Панто, мислите они вукови у причи са Светим Савом о којој говори Чајкановић или је то ипак Елијаде како ви тврдите, остало је мало недоречено. Елем, за Елијадеа не знам то остављам вама и вашој машти, али за Чајкановића знам да је под један рекао како та прича постоји и код Руса, Летонаца, Естонаца и Бугара, односно како је понекад у неким крајевима то св. Мрата а негде и сам Арханђел Михајло. Е сад када би заиста нешто и знали, ви би увидели како је Свети Сава само у народу заменио старо словенско божанство Дажбога, пошто је прича мање више иста и пошто је његов дан био пре хришћанства тамо у новембру баш негде тамо око св. Мрате тј Аранђеловдана. Тако видите, постојали су Срби и њихова веровања и пре Светог Саве, вук никада није имао везе са избеглицама, а још мање са Винчом, то опет остављам вама и вашој или боље речено нечијој шарлатнској машти, од кога ви преписујете. Ти Срби су били Словени, и дошли су са севера где има вукова у изобиљу у 7. веку...
Препоруке:
2
8
103 четвртак, 27 децембар 2018 05:33
Спиридон
@ Панта

Иначе госн Панто, не постоји никаква историја коју су написали непријатељи. То су најобичније глупости измишљотине за малу децу, које вам продају исти они самоуки шарлатани који пишу неке квази-историје, да би им ви поверовали. Према томе, код вас се тачно види да сте се за историју Срба и своје порекло, почели занимати тек када сте изгубили свој претходни југословенско-титоистички идентитет, односно када је 90-тих кренула та мода диљем бивше СФРЈ о богумилима, хомобосниакусу, Хрватима који су дошли из Ирана, Македонцима који својатају Александра Македонског, односно о Србима народу најстаријем. Тако да, та ваша тврдња како ви познајете националну и општу историју боље од других нема никаквог угемељења у стварности, што смо видели овде на примеру позивања на Томка, затим измишљање око Гибона, Момзена, Елијадеа и Тојнбија који као потврђују ваше фантазмагорије, односно да нисте ни имали појма ко је Тибор Живковић а позивате се без икаквог стида на њега....
Препоруке:
2
9
104 четвртак, 27 децембар 2018 05:41
Спиридон
@ Панта

Тако да госн Панто, ми се овде расправљамо већ други пут и ви сте од доказа за ваше тврдње изнели једно велико ништа. По сопственом признању, ни Деретића шарлатана нисте читали, па ме само занима на основу којих то тачно аутора и прочитаних дела ви тако поносно тврдите како као знате општу и националну историју боље од других. Покушавам заиста да схватим, јер све ваше тврдње и фантазирања се у суштини своде на има та нека лажна историја коју су писали непријатељи, то не треба читати, јер је права истина да су Срби били свугде и да су Срби старо име за Словене, итд итд. У реду, схватио сам тај део, али на основу чега ви тврдите да је то тачно, дајте то да видимо, јер ево неколико недеља вас мољакам да дате било ког иоле озбиљног аутора који би потврдио оно што ви износите и добио сам Томка, који је епитом шарлатана за кога је чак и Деретић одмерен, који при томе за своје тврдње није изнео нити један доказ. Међутим он је радио у Ватикану, он зна. Како зна, дајте да чујемо...!?
Препоруке:
2
9
105 четвртак, 27 децембар 2018 05:49
Спиридон
@ Панто

Не можете госн Панто, тек тако лаконски рећи да су сви историчари од знања и од струке, лажови и да верују у историјске фалсификате, а онда ето тако само измислити неку другачију историју, која гле чуда баш савршено одговара ономе што ви желите да верујете о себи и Србима. А онда да комедија буде заиста потпуна, све оне који имају два грама мозга у глави, па виде како су то лажи и измишљотине, још и називати наивнима који верују злом непријатељу који хоће да их превари!?! Дакле дајте већ једном да чујемо и видимо било који доказ за те ваше тврдње, уместо тог титоистичког јурења издајника који не мисле исправно, и заведени су западном пропагандом.
Када вам ја објасним нема лажи и нема преваре причу са хаплогрупама, односно да мој, ваш и било чији предак од пре две хиљаде година, има скоро па исти генетски потпис на Y-хромозому, ви мени причате о осталих 97% за којих нико не зна чему служе!?
Све у свему сви лажу и измишљају, само ви и група самоуких посвећеника зна истину...
Препоруке:
2
10
106 четвртак, 27 децембар 2018 07:40
Спиридон
@ брљ
`Убише` се неки од `трчања`(у месту) ради тзв. `ђавољег доказивања` ( да нешто `није` или `не постоји`) ? Мора да швабо плаћа пуно више за `рад` у време његових празника ?
И после се људи чуде када ја кажем како ће Вучић још сто година да влада. Не знам, ја бих на вашем месту ставио прст на чело, па се запитао зашто ваши коментари изгледају по начину размишљања и "аргументима" уз пратеће јурење страних плаћеника, и издајника, на начин како пише Информер.
Ко год да вас суочи са било каквим чињеницама и доказима, који вама и вашем тетрапак светоназору нису по вољи, он је дакле издајник и њега мора да плаћају за то...!?? Када вас човек пита за било који доказ за то ваше јесте или постоји, све што добије је показивање прстом и једно велико ништа од било каквог ма и најмањег доказа. Зато и јесу самоуки шарлатани и успели да вам продају своје бајке, јер вас не интересују чињенице, већ да вам неко потврди да сте најлепши и највећи, и да вас сви зато сви остали мрзе...
Препоруке:
2
10
107 четвртак, 27 децембар 2018 09:28
Спиридон
@ Панта

- када бисмо знали своју историју не бисмо је учили тумачењем вековних непријатеља,
- да знамо своју историју не би нам народ увек грдно страдао за туђе интересе
- ако не ценимо своју историју не ценимо ни себе (што се види из ваших ставова). Ви бисте комотно могли бити и мрав, јер за Вас, и још неке, ништа није важно осим оног док смо ми лично живи. То је чисто понижавање свога оца и даљих предака и небрига за свога сина и даље потомке
Иначе само да ово не остане недоречено. Дакле о српској историји, пореклу и свему осталом знам буквално откако знам за себе, односно нисам као ви друга Титини пиЈонири & Југословенчићи, сазнавао тек под старе дане тамо 1988-1989 да сам Србин и да има та нека православна вера, којој сам се до јуче у братствено-јединственом заносу подсмевао. Па тако ви, као и увек што бива код свих јањичара, одмах трчите да будете већи Срби од свих у Универзуму, а да вам и даље Титин празилукаЦ & црвена партијска књижица вири из џепа...
Препоруке:
2
13
108 четвртак, 27 децембар 2018 11:10
Панта
Пошто знаш тако добро историју читајући еминентне историчаре, ево, за тебе,још једно питање: Зашто је Расто Немањић добио монашко име Сава? Случајно!!? И откуд име Сава? Преузели Срби од Ромеја када су дошили са сламкама из мочвара на брдовити Балкан (Хем)!? И да, од када је и од чега је Балкану претходни назив Хем који је важио више миленијума!? И да ли је важније што је до 1808. године имао назив Хем, или је важније што се последњих 210 година зове Балкан?

Ко је први у историји у својој симболици имао двоглавог белог орла, а нису Срби ни Бизантијци?

Знаш ли да су Скордисци (Келти), оснивачи Београда, и житељи овог подручја, ратовали против Римљана на Хвару, код Сиска и били савезници Македноцима против Римљана?

Одговоре на ова питања нећеш наћи ни код једног еминентног историчара, али ћеш зато наћи попис свих египатских династија од пре четири хиљаде година. Смешно, брате, да смешније не може бити. И ти, заједно с њима, си смешан.
Препоруке:
9
3
109 четвртак, 27 децембар 2018 13:51
...узгред
Вукови св. Саве указују да српско `венијаминско` духовно одређење ( 1М - Постање, Генесис гл. 49.27). Код Срба има бар 10 мушких имена са кореном у именици `вук`.Ваљда највише од свих народа на свету.
А да нису сви Срби били покорени и тек проста `раја` у својим северним земљама, сведочи и еп - `Песма о Роланду`. Милчани, маљави, - као Милићани из источне Босне. И Соколцу сличан топоним има у Лужицама.
А немачка `чистота` јункера која се овде покушава одбранити - не стоји. Онда би и онај бриселски луксембуржанин морао да мења презиме. И руски јункери би морали да се понемче. Промптно и ретроактивно. Хтели би да прикажу, да Франци нису имали вазале и `јањичаре`. За `част и маст` ? А шта су сами Франци. Одакле им порекло ? Што се не прикаже више тај `стари пруски`. Немци га неће разумети, за разлику од Словена. И династија Винздор има `старо` име, које не користи. Није Ватин већ - `Ветин` . А `покривање` старих топонима је геноцидна пракса која још траје, не само у Немачкој.
Препоруке:
9
4
110 четвртак, 27 децембар 2018 15:14
Спиридон
@ Панта

Плашим се госн Панто да се мало вртимо у круг, јер када вас ја већ по ко зна који пут питам, да ми коначно наведете релевантне ауторе и њихова дела, одакле сте сазнали ту као сакривену истину, која је свима промакла, сем вама који читате те бајке и измишљотине које пишу којекакви самоуки шарлатани, ви онда настављате само са салвом неких мени лично бесмислених питања искрен да вам будем. Оно једино што сте рекли о вуковима, је скоро па невероватна фантазмагорија, чак и за ваше остале тј регуларне фантазмагорије, јер колико схватим ви сад одосте до Библије и Јаковљевих синова ако се варам, што просто човека оставља без текста.
Тако да госн Панто, крените ви лепо редом, па лепо дајте било који доказ за те ваше фантазмагоричне тврдње, уместо тих загонетки и питалица. Дакле цар Душан и извор, вукови, Срби и Библија па извор за ту тврдњу, име Светог Саве, двоглави орао, зашто Балкан а не Хем итд итд...?!!
Хајдете, немојте се стидети, дајте поделите то са нама...
Препоруке:
2
10
111 четвртак, 27 децембар 2018 17:05
Панта
Ето видиш, шта год те питам ти не знаш, што значи да живиш изгубљен у времену и простору. Џаба ти Порфирогенит (једини септимални извор) на који се позивају они који немају нити један једини други доказ. И ти су себе прозвали еминентни историчари, и путем државне силе (државно образовање) испрали мозак онима који никад не сумњају у "ауторитете". За њих не важе ни археологија, ни топономија, ни лингвистика ... Све су то "непоуздани докази". Једни поуздан доказ је Порфирогенит.

Замисли, историчари су "открили" Келте 1707. године, а "тај народ" је основао садашње главне градове пола Европе, укључујући Париз,Брисел,Анкару ... Ко их је,како и због чега сакрио, да ми је само знати. Можда ти знаш макар то? А Ранка Куић напише књигу "Црвено и бело" у којој опише српско-келтске паралеле. Ма ко је та Ранка Куић у односу на Порфирогенита.

И сада ћемо у игру увести генеологе који већ не признају резулате најпознатијег међу њима, Кљосова,јер је рекао да су Срби најстарији народ.
Препоруке:
10
3
112 четвртак, 27 децембар 2018 17:34
Панта
ви сад одосте до Библије и Јаковљевих


Мене, друже Спиридоне, интересују одговори на проста питања, а ти их немаш. Таква проста питања су нпр. зашто Црногорце зову "ђетићима", или по чему је река Уна добила свој назив, а није оно што су рекли "историчари", по латинском "прва". Или, због чега су Константина Великог учили латински и грчки језик?

Код тебе је све Порфорогенит, и ту је почетак и крај историје. Ко дргачије каже клевеће и лаже.

Знаш ли ти ко је отац, и на којој је дужности био,а ко мајка Одоакара који је срушио Западно римско царство?

Без дубљег проучавања и сагледавања историјских чињеница нема одговора.

А када смо код Бизмарка, види и ово: Катарина Велика Zerbst/Anhalt, што значи Србиште, град у Саксонији.

А у Србишту се рађају ... (допиши сам).
Препоруке:
9
3
113 четвртак, 27 децембар 2018 19:08
Спиридон
@ Спиридон
И сада ћемо у игру увести генеологе који већ не признају резулате најпознатијег међу њима, Кљосова,јер је рекао да су Срби најстарији народ
Дакле под један Кљосов такву глупост никада није рекао, јер стицајем околности имам његову књигу, која се гле чуда не зове Срби народ најстарији већ Порекло Словена - Осврти на ДНК генеаологију. Дакле, да вам помогнем пошто видим да лутате, елем Кљосов каже како су се најстарији хаплотиви оног чувеног R1a кога имају сви Словени, али никако не заборавите и само 15% данашњих Срба, по до сада утврђеним резултатима налазили на подручју Србије, Босне и Македоније пре 12200 година, да су ту били до пре 6000 година и онда отишли одатле, да би се у VII веку неки од њих, као моји преци, вратили на Балкан. Надам се само да сте способни да појмите шта вам је тачно саопштено, дакле у питању чак нису ни Словени већ Прасловени, који су отишли са Балкана пре 6000 година да би се као Словени вратили неколико миленијума после...
Препоруке:
2
9
114 четвртак, 27 децембар 2018 19:15
Спиридон
@ Панта

А када смо код Бизмарка, види и ово: Катарина Велика Zerbst/Anhalt, што значи Србиште, град у Саксонији.

А у Србишту се рађају ... (допиши сам)


Немате појма колико сам вам тек захвалан на овој набаченој лопти, дакле осим Кљосова стицајем околности имам и примерак књиге или боље речено збирке мапа са оригиналним словенским топонимима пре германизације коју је саставила и објавила чешка научница Хана Скалова пре неких пет деценија. Елем, после прошле расправе и свих оних громпуцателних прича о силним српским топонимима, сам отворио индех имена и све што имам да вам кажем је да се српски у било ком облику типа Србиште јавља пет пута мање него што се јавља Смрдиште, Смрдово итд. Е сад, немојте ми рећи како је право име за све Словене било Смрди а не Срби, тако да не причајте напамет, препричавајући неке шарлатанске текстове са којекаквих патриЈотских купус-листова у интернет издању, и свих осталих јутјуб, радио испостава срБске земље шаралатаније...
Препоруке:
2
12
115 четвртак, 27 децембар 2018 19:25
Спиридон
@ Панта

Замисли, историчари су "открили" Келте 1707. године, а "тај народ" је основао садашње главне градове пола Европе, укључујући Париз,Брисел,Анкару ... Ко их је,како и због чега сакрио, да ми је само знати. Можда ти знаш макар то?


Сада већ почињете да се срамотите, јер се за Келте зна буквално одувек пошто су за разлику од Словена били у домету Римског царства, силни се ратови водили са њима укључујући и легендарну кампању самог Јулија Цезара, све се то записало, описало и све време било у апсолутно свим хроникама и историјама. Тако да ко год да вам је рекао ту глупост како је Келте неко сакрио, тај вас је гадно слагао. Иначе, припадају генетички другој најраспрострањенијој хаплогрупи када је Европа у питању, и то оној која је апсолутно доминантна у целој Западној Европи данас тзв R1b. Са Србима благе везе немају, осим што неких 8% Срба данас има келтске корене, и што су остали неки топоними типа Тара, Јухор итд итд
Препоруке:
2
8
116 четвртак, 27 децембар 2018 19:32
Спиридон
@ Панта

Џаба ти Порфирогенит (једини септимални извор) на који се позивају они који немају нити један једини други доказ. И ти су себе прозвали еминентни историчари, и путем државне силе (државно образовање) испрали мозак онима који никад не сумњају у "ауторитете". За њих не важе ни археологија, ни топономија, ни лингвистика ... Све су то "непоуздани докази". Једни поуздан доказ је Порфирогенит.


Сада већ одлазите у типичну деретићевштину и измишљање глупости, по којима се као фол све заснива на Порфирогениту а он је као фалсификат. То није тачно, имате милион и један доказ, укључујући и археолошке да је досељавања било, само вас мрзи да читате, дражи вам је ваљда јутјуб па да гледате оне ваше шарлатане који вам причају те лагарије. Узмите Ђорђа Јанковића и његове Српске громиле, односно Српско поморје од VII - X столећа па погледајте шта вам он тачно пише на тему досељавања, граница Срба и Хрвата, разлике у сахрањивању и разлике у архитектури цркава...
Препоруке:
2
9
117 четвртак, 27 децембар 2018 19:42
Спиридон
@ Панта

Таква проста питања су нпр. зашто Црногорце зову "ђетићима", или по чему је река Уна добила свој назив, а није оно што су рекли "историчари", по латинском "прва".


А мени с чини госн Панто како вас како моја маленкост, тако и госн Агатон мољакамо овде већ два дана да нас неуке просветлите о било чему почевши од цара Душана па на даље, укључујући вукове и Винчу у које је после ушла и Библија, двоглавог орла, те све остале ствари за које само ви и ти неки посвећеници знају праву истину. Наравно сем приче, треба да наведете историјски извор, или да признате коначно како су вам једини извори погнонски инџињер Деретић и остала самоука братија, која је имала једну велику љубав за историјом. Иначе, ако вас неко пита ти деретећивски докази, на основу сличности имена се сматрају у озбиљној историјској науци на апсолутном дну тј најнепоузданијима из милион разлога, јер као што неко рече на турском Алп значи јунак, па ми немојте рећи да су Турцим пореклом са Алпа...?!!
Препоруке:
3
7
118 четвртак, 27 децембар 2018 19:48
Спиридон
@ Панто

Тако да ево верујте ми, ја сам се сав у уво претворио, чекајући да коначно престане та баражна паљба несувислих питања и да се иста из ваших уста тј тастатуре преточи у лепо срочену збирку одговора, са све изворима за сваки појединачни навод, или да закључимо како ви немате појма, већ само препричавате деретићевске лагарије, које везе благе са истином немају, односно типична су политизована историја, где је најбитнија машта и неука публика!?
Поклоните се госн Панто и почните коначно или да закључујемо да ништа не знате, него верујете у бајке за које не постоје никакви докази, сем тог деретићевског мајке ми, верујте ми на реч све је ово истина...
Препоруке:
2
8
119 четвртак, 27 децембар 2018 21:13
//
" Са Србима благе везе немају, осим што неких 8% Срба данас има келтске корене "


ljudi dvosmislenih shvatanja se sami ukopavaju...........


SA NJIMA NE TREBAA RASPRAVLJATII
Препоруке:
5
5
120 четвртак, 27 децембар 2018 21:25
летописи говоре
За коментаторе који тврде да данашњи Срби и Пољаци имају јако мало сличности, требало би навести бројне примере из историје који сведоче да су прилично јаке везе у сваком смислу неговане између бројних припадника два народа током векова.Исто то, може се запазити и када су у питању везе Срба са Чесима или Словацима, поготово у периоду када је дух пансловенства владао ширим просторима централне и иисточне Европе.

Матија Бан је први приручник за четничку(командоску) акцију у 19.веку превео управо са пољског.У време пољско-угарске уније, као и касније постоје писани трагови о честој комуникацији пољског племства са њиховим панданима у средњевековној Босни,Рашкој и другим земљама словенског југа.Руски министар спољних послова, пољски гроф Адам Чарториски, као што је добро познато, играо је активну улогу у многим догађајима везаним за српске земље у првој половини 19.столећа.
Препоруке:
9
4
121 четвртак, 27 децембар 2018 21:34
летописи говоре2
Оваквих примера има још много. Присетимо се само Константина Михајловића из Новог Брда, војника и писца који је после много перипетија након продора Османлија, уточиште и вечни мир пронашао у Пољској, где је и умро око 1500.године.
Мајор ЈВуО Јездимир Дангић био је, после бекства из нацистичког концентарционог логора, активни припадник и један од хероја пољског покрета отпора током Варшавског устанка. Дангића су касније заробиле јединице Црвене армије, спорвеле га у Лубијанку и изручиле Титу, који га је погубио након монтираног процеса у Сарајеву 1947.године.
Препоруке:
8
4
122 четвртак, 27 децембар 2018 23:52
Панта
Назив "Келти" је 1707. године увео у енглески језик лингвиста Едвард Лујд, и од тада се почиње о њима размишљати и о њима писти књиге. Изгледа да ти није по вољи ни Ранка Куић? Није била довољно упућена у материју?
Цезар је, ако се не варам, водио Галске ратове (како их је он називао), а не Келтске.

На твоја питања нећу да одговарам, јер су за тебе све чињенице неозбиљне, осим Порфирогенитових. Видим то по тону постављених питања.

А осим тога ја сам теби поставио "брдо питања" и на ни једно ниси одговорио.

Између осталих, да ли ти сматраш да су Срби извршили геноцид у Сребреници, јер ће то листом писати сви будући еминентни западни историчари, а наши од њих преписвати? При томе ће се позивати на пресуду Међународног суда у Хагу?

И то исмејавње које покушаваш радити бесмислено поредећи Србиште и смрдиште најбоље казује о теби, и односу према свом народу (ако њему припадаш).

А ево само неки топоними у Пољској:
- Сарбско, Сарбиа, Сарбиново, Сарбка, Сарбин, Сарбице...
Препоруке:
16
2
123 петак, 28 децембар 2018 06:10
Спиридон
@
//
" Са Србима благе везе немају, осим што неких 8% Срба данас има келтске корене "


ljudi dvosmislenih shvatanja se sami ukopavaju...........


SA NJIMA NE TREBAA RASPRAVLJATII


Када би се само мало за промену унео у расправу, уместо што по сваку цену гледаш да добациш нешто на мој рачун, онда би се сетио да понављам као папагај, како су данашњи Срби само мешавина свега и свачега што је пролазило, одлазило, освајало и остајало на просторима где данас живе Срби, те да оригиналних Срба-Словена са R1a има око 15%, да потомака Келта или оних који носе тај R1b има око 8% итд итд
Тако да Панта покушава да докаже како су и Келти исто што и Срби, односно да су сви Келти свуда на овом свету уједно и Срби, само то ти ниси схватио. Моја маленкост покушава да му нацрта, како су то два различита Универзума у сваком могућем погледу, осим што је међу Србима данас сваки дванаести потомак заосталих Келта који су некада у праисторији боравили на просторима Балкана...
Препоруке:
2
13
124 петак, 28 децембар 2018 06:35
Спиридон
@ Панта
Назив "Келти" је 1707. године увео у енглески језик лингвиста Едвард Лујд, и од тада се почиње о њима размишљати и о њима писти књиге...
Цезар је, ако се не варам, водио Галске ратове (како их је он називао), а не Келтске
Тренутно се заиста срамотите, јер као што су и Германи све Словене називали Венди, тако су и Римљани Келте називали Гали што му дође синоним за варварина, па онда сам Јулије Цезар у Commentarii de Bello Gallico каже “Сва Галија је подељена на три дела, од којих је један онај где живе Belgae (Белги), други онај у коме живе Aquitani (Аквитани), а трећи су они који се на свом језику себе називају Celtae (Келти), у нашем језику Galli (Гали)”. Дајте, немојте се баш толико срамотити, јер вам се Κελτοί (Келти) појављује још код аутора из Старе Грчке неколико векова пре Христа, итд итд
Сва историја и генетика, кажу једно али шта они сви знају када Срби имају Ранку Велшанку Куић која је у праву, а да се нико од вас не запита одакле језичке сличности...
Препоруке:
2
14
125 петак, 28 децембар 2018 06:45
Спиридон
@ Панта
И то исмејавње које покушаваш радити бесмислено поредећи Србиште и смрдиште најбоље казује о теби, и односу према свом народу (ако њему припадаш)
Па за разлику од вас, ја стицајем околности са 100% сигурношћу знам да припадам баш Србима, како данас онима из Србије тако и одувек, пошто моја генетика неумољиво упућује управо на досељавање пре 1500 година са тих неких подручја североистока Немачке и севера Пољске, где су живели Бодрићи, Поморјани и Љутићи. Према томе, причате о мојим прецима који су били Срби, а ви као и сви велики Срби што верујете у то да су Срби најстарији, урадите то исто и дајте свој ДНК узорак на анализу Y-хромозома, па да коначно причамо равноправно и видимо из које сте тачно приче. Е, тек онда показујте прстом на друге, јер те празне приче ме пустите пошто постоји метод да се све црно на бело утврди, али се ви очигледно плашите да погледате истини у очи, каква год да је она!?
За мене сте сви Срби, као што сам и ја, нема већих и мањих Срба...
Препоруке:
2
14
126 петак, 28 децембар 2018 07:19
Спиридон
@ Панта
Сарбско, Сарбиа, Сарбиново, Сарбка, Сарбин, Сарбице
За разлику од вас који сте дати списак прочитали негде на потезу Курир - Васељенска, ја се датом тематиком бавим већ годинама сакупљајући и проучавајући сву могућу литературу управо о Словенима на тим подручјима. Дакле када тако извучете то Сарбско, Сарбиново то изгледа као да је тамо мали милион баш таквих назива а ја за разлику од вас имам примерак збирке мапе издате у Прагу од стране Чехословачке академије наука 1964 године под називом Topografická mapa území Obodriců a Veletů-Luticů ve světle místních jmen, коју је саставила др Hana Skalová,
Према томе топоними са Сарбско, Сарбиново су само кап у мору, а ако вам смета оно Смрдово, онда да вам кажем како на пример топонима Полице, Полчов, Половице, Полница, Полково, Полеше, Полчин, Полжен итд итд итд има десет пута више и од Смрдова, Смрдишта, односно неких педесет пута више него Сарбско, Сарбиново. Тако да једно су жеље и снови а друго је реалност...
Препоруке:
2
16
127 петак, 28 децембар 2018 07:33
Спиридон
@ Панта
На твоја питања нећу да одговарам, јер су за тебе све чињенице неозбиљне, осим Порфирогенитових.

Хајдемо редом, дакле ви сте тај који овде поставља нека бесмислена питања која указују на неке шарлатанско-фантазмагоричне теорије по садржају и начину на који су постављена. Како се ја заиста не бавим квази-историјским бајкама, ја вас позивам овде јавно да пред свима нама сами одговорите на своја сопствена питања, али да обавезно приложите било који иоле валидан извор за оно што тврдите, или да коначно признате како се информишете по јутјуб земљи шарлатанији, односно да ни сами не знате где су ти самоуки квази-историчари ископали те глупости.
Иначе да сте се само мало заинтереосовали за проблематику, видели би да је Порфирогенитов спис само кап у мору свих могућих доказа, али ви желите да верујете то јест вас не занимају чињенице и докази, вама као и сваком бившем југослвенском титоисти треба само догма и чврста вера у њу, и требају вам непријатељи и издајници...
Препоруке:
2
17
128 петак, 28 децембар 2018 07:41
Спиридон
@ летописи говоре

За коментаторе који тврде да данашњи Срби и Пољаци имају јако мало сличности, требало би навести бројне примере из историје који сведоче да су прилично јаке везе у сваком смислу неговане између бројних припадника два народа током векова.Исто то, може се запазити и када су у питању везе Срба са Чесима или Словацима


Покушавам само да схватим поенту целе приче, дакле Срби исто тако имају још боље односе и свакојаке везе које трају ко зна колико са Грцима на пример, па ми немојте само рећи како то значи да су Срби и Грци у суштини једно те исто. Дајте људи, немојте мешати историју, пријатељске везе, савезништва, са питањима порекла. Према томе Срби данас имају са Словенима генетски јако мало везе у смислу да је тек сваки шести Словен пореклом АЛИ је та мањина дошла у 7. веку наметнула своју културу, језик, обичаје староседеоцима и асимиловала их, па одатле на основу те културе, језика и обичаја тај осећај повезаности са осталим словенским народима...
Препоруке:
2
18
129 петак, 28 децембар 2018 08:26
Спиридон
@ Панта
Између осталих, да ли ти сматраш да су Срби извршили геноцид у Сребреници
Не сматрам да су Срби тамо извршили геноцид, али заиста не схватам какве везе има сад још и Сребреница са пореклом Срба, односно не можете тек тако повезивати догађаје у историји и онда тврдити како сакривање истине о једном, неминовно води у сакривање истине о свему. Иначе ако смем да приметим, ви и ваша теорија о Србима народу најстаријем је јако слична о првој Милошевићевој теорији о Сребреницида је било какво убиство заробљеног муслимана, измишљотина и завера неких злих људи а све то само да би се наудило Србима. Тако да примећујем, како ви и не схватате, како је то ваше новопечено срБство исти онај зилотски титоизам, само упакован у другу обланду али да и даље важи оно да ко другови браћо другачије каже, тај је издајица и плаћеник, подметнут од Запада да клевеће и лаже.
Тако да би право питање било, јесте ли ви 1995 веровали да је све о било каквом стрељању обична лаж...?!
Препоруке:
2
19
130 петак, 28 децембар 2018 12:04
Панта
какве везе има сад још и Сребреница са пореклом Срба


Па има. Лаж им је заједнички садржилац. Ено, сви хрватски историчари пишу да је ЈНА била окупаторска војска. Е, то је историја у коју ти верујеш.

АЛИ је та мањина дошла у 7. веку наметнула своју културу, језик, обичаје староседеоцима и асимиловала их


Па како ти мањински Срби нису у стању да "наметну своју културу, језик и обичаје" Шиптарима на Космету који су неупоредиво мања сила од Ромејског царства тога времена? Или, нпр, да ли ће ових милион и нешто Арапа који су дошли у Немачку успети да наметну свој језик,културу и веру Немцима? Твој Ираклије, који је населио Србе да га поробе, победио је Аваре којимаје плаћао данак. А о пометињи коју је направио у вери да не причамо.Лудило.
Препоруке:
19
2
131 петак, 28 децембар 2018 12:31
Панта
Германи све Словене називали Венди

Наведи нам извор где Германи називају Чехе Вендима.

јер вам се Κελτοί (Келти) појављује још код аутора из Старе Грчке неколико векова пре Христа


Па историчари пишу да су Грци називали Келте Галатима.
Додуше,историчари пишу да се за време А. Великог под Европом подразумевао само део Македоније, иако још Херодот пише које су границе Европе.

Значи,Келти су живели од Мале Азије,до Северног мора и Велике Британије,основали све најпознатије градове по Европи,да би се научници сетили 1707.године да се ради о јединственом народу, чије су највеће битке биле пљачкање Делфа (светилишта) и напад на Рим, али су их победиле гуске.

Да ти Келти нису можда Трачани, јер Херодот пише да су они,после Индијаца, највећи народ на свету, али су несложни, или Венди, који се у Tabula Peutingeriana с краја III.v. спомињу међу „највећим народима". Много се лагарија накупило и то неће на добро да заврши.
Препоруке:
15
3
132 петак, 28 децембар 2018 17:17
Спиридон
@ Панта
Па како ти мањински Срби нису у стању да "наметну своју културу, језик и обичаје" Шиптарима на Космету који су неупоредиво мања сила од Ромејског царства тога времена?


О којем сад тачно ви Ромејском царству сањате да вас човек пита, побогу човече где ви одосте. Дакле тај део Балкана је био опустошен претходнима аварским освајањима и на њега се спуштају Словени-Срби крајем VI и почетком VII века пошто су већ били пре тога на левој страни Дунава и између осталог и учествовали заједно са Аварима у њиховим походима, односно тај савез се раскида тек после пораза код Цариграда 626-те године, када су Авари кривили Словене за пораз. Међутим у том тренутку на подручју Балкана где се досељавају Словени-Срби већ живе неки људи који су ту староседеоци, односно илирска и трачка племена. Словени им намећу културу и језик, исто као што су Хуни то урадили у данашњој Мађарској, где потомци оригиналних хунских освајача буквално и не постоје, за разлику од 15% Словена-Срба...
Препоруке:
2
16
133 петак, 28 децембар 2018 18:00
Спиридон
@ Панта
Наведи нам извор где Германи називају Чехе Вендима.

Само када би хтели макар мало да нешто читате... Дакле Чехи и Лехи, су нешто друго и они долазе тек после на дата подручја, где већ живе они које Германи зову Венди, односно само онај један део Лехита који представљају управо Лужички Срби буде називан грешком Вендима и Сорабима, пошто се појављују тамо где су некада моји преци живели, па одатле и цела та забуна са именом Лужичких Срба иако са Србима на Балкану никакве везе заиста немају и најближи су Пољацима. То вам потврђује историја, археологија која раздваја суковско-дзедзидзку тј лехитску културу од прашко-корчашке која је била на тим просторима прва, односно и та фамозна генетика, пошто су Венди R1a Z280 са подгрупама а Лехити, Лужичани и Чеси R1a M458, које раздвајају хиљаде година. Данашње становништво Чешке, Пољске и они који имају словенске корене у Немачкој вам се претежно и састоји управо од мешавине једних и других, тј дођоша и староседеоца...
Препоруке:
2
15
134 петак, 28 децембар 2018 18:17
Спиридон
@ Панта
Па историчари пишу да су Грци називали Келте Галатима...


Потпуно невероватно, да ви када су Словени у питању јако добро схватате, да исти могу бити и Венди, и Словени и Анти, и Склавини и Срби, односно да сва та имена представљају мање више једну хомогену популацију, подељену на племена која ће после створити разне словенске народе и државе а када су Келти у питању, ви одбијате да видите исто то. Иначе Келти, Гали, Белги, Хелвети, Боји и Скордисци су вам све разна имена за једну те исту језички и културно хомогену скупину, исто онако као што су то и Словени на оној другој страни. Иначе чак и ваша фамозна Ранка Велшанка Куић практично само пише о заостацима келтских топонима, пошто су Келти живели на простору Балкана много пре доласка Словена, односно несрећно је само интерпретиран од стране Деретића и осталих шарлатана део у којем она пише о сличностима између две културе АЛИ она нигде не тврди да су Срби исто што и Келти, већ да су се културе преплитале...
Препоруке:
2
16
135 петак, 28 децембар 2018 18:22
Спиридон
@ Панта

У преводу госн Панто Келти и њихове подгрупе су вам Западна Европа, Словени су вам Источна Европа, горе на северу имате Балте и Нормане тј Скандинавце, док је Балкан на несрећу остао управо због те константне флуктуације од праисторије па на даље топионица народа, где вам је све живо измешано и испреплетано, то јест да је тек генетика почела да расплиће тај гордијев чвор и митоманска својатања од сваке појединачне скупине ка свему осталоме...
Препоруке:
2
17
136 петак, 28 децембар 2018 18:23
Херодот
Ех, Спиридоне, Спиридоне! - читам твоје одговоре Панти и дивим ти се. Ти би, човече, био добар писац фантастичних бајки. Надграђујеш измишљптине ливањског Лафонтена Радивоја Радића, човека који је српску историјску науку уназадио за хиљаду година, а башка што продукује младе научно осакаћене историчарске "кадрове" који не могу по својој памети написати ни један једини научни рад, а да није у складу Радивојевим фантасмагоријама о некаквом досељавању Словена на "Балкан". То што не постоји ни један једини историјски извор о тој измишљеној словенској инвазији на наше просторе - то нема везе! Што чињенице нису у складу са твојим маштањима то горе по чињенице! Кад једном седнеш у воз за Загреб, а желиш да стигнеш у Ниш, па редом у Шиду, Винковцима, Сл.Броду и тако редом питаш "А кад стижемо у Лапово" - ето то су твоје приче. Кад једном седнеш у погрешан воз на свакој следећој станици си све даље од истине. Добро је што си се оволико расписао да сви виде дубину твојег незнања!
Препоруке:
25
2
137 петак, 28 децембар 2018 18:52
Орџонкидзе
@Спиридон
Нормално је да су Срби генетски најсличнији са суседима, а код свих тих суседа постоји и јака словенска компонента.Што се хаплогрупа итд тиче, у великој мери се поклапају са свим осталим словенским народима,чак и преко 60%. Значи, то важи и за западне Словене,као и за Украјинце и Белорусе.Код Руса је подударност око 35%, што и није занемарљиво, јер је у источнијим и северним деловима Русије током векова доминантан био азијски или евроазијски тип, док је у европским деловима Русије забележена знатно већа подударност са осталим Словенима.
Препоруке:
17
2
138 петак, 28 децембар 2018 19:21
Спиридон
@ Херодот

Одлично, када ја то измишљам онда би било таквом врсном зналцу као што сте ви да ме поклопи у три реченице, међутим тешко да ћу дочекати и три речи а камоли три реченице, пошто ви под чињеницама подразумевате своју машту а тамо где су чињенице, хладне и непобитне ви гле чуда увек некако видите некакве лажи и фалсификате. То је зато што се код вас деретићеваца све увек своди на забијање главе у песак и понављање како докази не постоје, а постоји милион и један писани, археолошки и генеаолошки доказ да се управо то десило, само ви опседнути тиме да ће вас прича о аутохтоности учинити делом нечега великог, што се као фол сакрива, просто сваки доказ називате лажним односно само је група самоуких шарлатана сазнала ту неку велику тајну. Основни проблем и оно што мени савршено олакшава посао, је што код вас нема нити једна једина чињеница, било који иоле озбиљнији историјски извор, већ само понављање једне те исте засмејавајуће види тамо, види онамо земље шарлатаније за неуке...
Препоруке:
2
20
139 петак, 28 децембар 2018 19:38
Спиридон
@ Орџонкидзе

Нормално је да су Срби генетски најсличнији са суседима, а код свих тих суседа постоји и јака словенска компонента.Што се хаплогрупа итд тиче, у великој мери се поклапају са свим осталим словенским народима,чак и преко 60%.

Те несловенске хаплогрупе буквално и не постоје код других Словена, осим што у Украјини и Бугарској има тог динарског I2a односно тог вероватно Трачанског E1b и ту би тој причи био крај. Исте те хаплогрупе буквално и не постоје горе на северу код Чеха, Пољака, Словака тј Руса где је Словена са R1a око 50-60% све у свему. У преводу Словени су дошли до Балкана и ту негде стали, па је зато на овим просторима где се насељавање зауставило, највећи проценат несловенских хаплогрупа, што управо указује на правац одакле је насељавање и кренуло где је проценат словенског становништва апсолутна већина, односно што јужније то словенски тужније па како се спушта на доле тако су и староседеоци већинска популација, док Словени остају у мањини...
Препоруке:
2
17
140 петак, 28 децембар 2018 19:48
Спиридон
@ Херодот

Надграђујеш измишљптине ливањског Лафонтена Радивоја Радића, човека који је српску историјску науку уназадио за хиљаду година


Немојте ми рећи да је прича о досељавању плод маште човека рођеног 1954 године, односно човека који до 2000 године буквално није ни написао ништа што има било какве везе са српском историјом, односно написао је две или три књиге о Византији крајем осамдесетих и почетком деведесетих. Сачекајте, да ли ви мени то покушавате да објасните, да је прича о досељавању Срба-Словена на Балкан дошла тек са Радићем и 21. веком или ја ту нешто пропуштам. Међутим, то је увек проблем вас деретићеваца, што ви не нападате чињенице и све живе историјске изворе, јер сте ту немоћни као мала деца. Не, ви настављате само своју титоистичко-југословенску младост, ви тражите издајнике, стране плаћенике, Ливањце и неподобне, јер једино тако, та ваша фантазмагорична лагарија може да опстане ако продајете људима завере и причу о непријатељима....
Препоруке:
2
20
141 петак, 28 децембар 2018 19:58
Спиридон
@ Херодот

Иначе подсетио бих вас да је од времена Олге Луковић па до данас, издато десетине аутохтонистичких фантазмагорија, да чак постоје и засебне издавачке куће типа Пешић и синови и Мирослав, које се само тиме буквално и баве, док су за то време “зли” Радић и Тибор Живковић написали и објавили не више од десет књига и то би било то. Покушавам само да схватим, о каквом спречавању онда ви причате, када је сваки живи самоуки шарлатан добио простора где је хтео и колико је хтео, односно да за Тибора и Радића зна понеко, али зато за Деретића знају апсолутно сви у сваком селу и засеоку земље Србије. Међутим, као што рекох, ви не можете да функционишете ако не изигравате жртву некакве завере, којој не дају ти неки зли непријатељи да објави истину. Проблем је у томе што онај ко студира историју, обично има нешто у глави, па онда не верује у деретићевске бајке, тј то би било исто као када би рекли да неки зли професор не дозвољава да се пробије истина да је Земља равна плоча...
Препоруке:
2
21
142 петак, 28 децембар 2018 20:34
Спиридон
@ Херодот
То што не постоји ни један једини историјски извор о тој измишљеној словенској инвазији на наше просторе
Иначе чисто да не остане којим случајем недоречено, да потпуно заборавимо Порфирогенита као да га никада није ни било, писаних доказа у виду онога шта пише прво Прокопије па онда Теофилакт Симоката је толико да се зна буквално из године у годину шта се дешава, од првих чарки и упада, до кључног заузимања Сирмијума тј Сремске Митровице од стране Авара и њиховог кана Бајана 583 године, преко освајања Салоне 614 године, па све тамо до тог напада на Цариград под каном Хаканом 626 године, када пуца савез Авара и Словена. Такође се зна тачно на основу прашко-корчашке керамике нађене у налазиштима датованим управо у то доба где долазе Склавини тј Срби са Балтика, а где Анти са својом Пенковка керамиком из Украјине па до Ђердапа. Све то исто али буквално до сваког детаља потврђује и генеаологија, где се тачно зна ко је одакле и када дошао, а ко је већ био ту....
Препоруке:
2
16
143 петак, 28 децембар 2018 20:44
Спиридон
@ Херодот

Међутим, сви ти писани докази се заборављају или проглашавају од деретићеваца за фалсификате, сви археолошки потпуно пренебрегавају као да не постоје, сва генетика представља неком измишљотином и лагаријом, да би онда самоуки историчар, причао неке бајке у које верује докони а необразовани свет, бивши Југословенчићи и титоистички верници, којима у недостатку грандиозног братства и јединства, радничког самоуправљања, недостаје идентитет, па онда јањичарски трче да буду баш они највећи Срби икада, и да Титове бајке и пут у атеистичко-комунистички рај замене деретићевштином, шовинизмом и турбо-православљем, пошто су научени да се тако мисли, небитно да ли о Титу или о срБству. Е видите то је овде проблем, што вам није било доста ваше младости и сатирања свега српског, зарад неке југословенско-титоистичке утопије, него сте под старе дане дошли и српску националну историју да уништавате и да загађујете, да нам се свако нормалан смеје, када чује ту гомилу бајки за велику децу...
Препоруке:
2
18
144 петак, 28 децембар 2018 22:28
Аутор
https://www.youtube.com/watch?v=nt22aW7lMN4
Препоруке:
3
2
145 петак, 28 децембар 2018 23:18
Панта
Лужички Срби буде називан грешком Вендима и Сорабима


Ја мислим да је нека грешка код тебе.

Иначе Келти, Гали, Белги, Хелвети, Боји и Скордисци су вам све разна имена за једну те исту језички и културно хомогену скупину

И то су се историчари сетили од 1707. године?
А с друге стране, по сличном принципу, Лужички Срби,Венди, Илири ... немогу бити Срби! Чекамо када ће се сетити да су Срби заједнички назив за Венде, Рашане, Трачане, Илире,а можда и Келте (јер има историчара који поистовећују Келте и Венде) ...

"Моја фамозна" Ранка Куић ти је проблематчна, а верујеш Теофилу Симокату, вероватно зато што су његова фалсификована писма била популарна. Он је понекад иденитфиковао Словене са Готима и Гетима, а у историју је уводио хаос о чему је писао Кривушин. Али Теофил је такав био и у личном животу. За себе је писао небројено различитих титула. Е, то су твоји историчари којима верујеш.
Препоруке:
18
2
146 петак, 28 децембар 2018 23:30
Панта
под старе дане дошли и српску националну историју да уништавате и да загађујете


Изгледа да по твоме мишљењу "српску националну историју" уништавају и загађују и епске народне песме, те очекујемо убрзо твој предлог да се, сходно "модерној" историјској политици Монтенегрина, под хитно уклоне из образовног програма Србаља.

Зашто да нас оптерећују са тамо неким песмама о самопроглашеним српским краљевима, историјским измишљотинама о јуначким победама разбојника и нецивилизованих Европљана и сл.

Човече, размисли мало о свему.
Препоруке:
20
2
147 субота, 29 децембар 2018 07:16
Спиридон
@ Панта

Примећујем иначе, да сте ви Ранку Куић читали, као што сте и читали Кљосова, који по вама прича да су Срби народ најстарији, што је најобичнија измишљотина коју Кљосов није никада нигде тврдио.
Но добро, ово вам је ваша чувена Ранка Куић из књиге Црвено и бело
Од свих народа и племена који су прокрстарили европским пространствима или
на њима спустили котву, ни један народ, ни једно племе, није у прошлости
оставило тако дубоког трага у централној Европи као што су га остварила келтска племена која су не само пролазила јужним деловима Европе, него сe и задржавала и насељавала у нашој данашњој земљи, и створила и једну државу, `CivitаsCeltorum` (Државу Келта) на подручју данашње Србије. И сам назив нашег белог града, Београда, познат раније као Сингидунум, има у себи келтску ознаку "dunum" (утврђење, тврђава, град), дакле насеље једног племена пo имену Синги, да и не говоримо о другим локалитетима и посебно о рекама

Е то вам је Ранка Куић....
Препоруке:
2
18
148 субота, 29 децембар 2018 07:28
Спиридон
@ Панта

Дакле феноменално и све боље од бољега...!?! За вашу информацију Прокопије из Цезареје и Теофилакт Симоката се сматрају најугледнијим историчарима ране Византије, врло прецизног стила који су се увек ослањали на веродостојне изворе а Теофилакт је био иначе и царски секретар. Међутим, шта су они према погонском инџињеру Деретићу и његовим богиња Сербона фантазмагоријама. Покушавам само да схватим да лије под један и француска Сорбона срБског порекла, да ли смо имали и интернет у средњем веку, је л’ лепо каже епска песма Остави се Марко четовања..., да ли смо то открили и Северну Америку па одатле реци Потомак име, или је ипак то Јужна Мерика била, па се зато Богота зове Богота. Те деретићевске фантазмагорије види тамо Трачани, Етрурци онамо, су једино за наивне и лоше образоване, којима се може продати да нико за Келте није ни знао до 1707, односно да су у 18. веку измишљени и Словени, те да је све то било срБско, је л’ где год да има С и Р, као Скордисци то су Срби...
Препоруке:
2
18
149 субота, 29 децембар 2018 10:07
Спиридон
Аутор
https://www.youtube.com/watch?v=nt22aW7lMN4


Све смо се разумели, хвала на подршци а за узврат ево погледајте текст на овој адреси https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_J2_Y-DNA.shtml, пошто је укратко објашњено порекло и распростирање једне хаплогрупе која се код данашњих Срба јавља у неких 7% популације, односно нешто само мало мање него келтски R1b, али ипак су ту, као последица неке давне миграције. Као што је и потомке Словена-Срба јако лако распознати, исто важи и за динарски тј староседелачки I2a, тако исто и за све остале хаплогрупе које чине Србе данас...
Препоруке:
2
20
150 субота, 29 децембар 2018 10:33
Ненад Пиваш
Тешко је утврдити везу између Срба и Лужичких Срба. Могуће је да смо некада били јединствен народ који је живео на подручју данашње западне Украјине па да се један део преселио на југ, а други на запад. А опет, могуће је да нема никакве везе. Међутим, проблем са деретићевцима и другим аутохтонистима је што су они убеђени да је постојање нас на Балкану и њих у цетралној Европи, уз још понеки топоним сличан имену Срби по централној Европи, "доказ" да је некада читав простор између Јадранског, Балтичког и Црног мора био под српском контролом. Нема везе што их демантују не само извори из области хуманистике, већ и из саме биологије (генетика) која показује да је словенске сеобе дефинитивно било јер су маркери словенских хаплогрупи (R1a и I2a) који чине око половину српских гена, који су пронађени на Балкану млађи од оних које можемо наћи у крајевима одакле су Словени дошли.
Препоруке:
2
20
151 субота, 29 децембар 2018 12:24
Херодот
Супер Ненаде! Сад се јави оном дилетанту Анатолију Кљосову па му објасни како нема појма о ДНК-генеалогији, јер он ненаучно тврди сасвим супротно ОД ТЕБЕ, да су преци данашњих Руса и њихових Крајинаца пре 5,5 хиљада дошли из нашег подунавља на просторе где данас живе. За Тебе и остале следбенике супернаучника Спиридона важи оно што сам и њему написао: КАД ЈЕДНОМ СЕДНЕШ У ПОГРЕШАН ВОЗ СВАКА СЛЕДЕЋА СТАНИЦА ТИ ЈЕ ПОГРЕШНА.
Препоруке:
24
2
152 субота, 29 децембар 2018 14:00
Панта
Теофилакт је био иначе и царски секретар


И то чији секретар? Цара Ираклија кога помиње Порфирогенит као онога који је населио "Славене" на Балкан.
Очигледно је Ираклију (Порфирогениту) ту историју, на коју се позива, писао тај Теофилакт, превртљивац и фалсификатор. Он га је, као секретар, саветовао да направи и пометњу у хришћанству (православљу), што су наследници морају да поништавају. Читаш ли ти, човече,уопште било шта? И мислиш да су људи који "муте" у неким стварима у другим поштени? Ја не мислим тако.

Што се тиче Ранке, све је јасно на што она мисли када пише то што је написала. И ја се са њом слажем.

Кад већ гледате Ју туб, погледајте шта Кљосов каже на 24.33 мин. https://www.youtube.com/watch?v=GiyzAsgB5mQ
Осим тога и Кљосова су стрпали у групу странаца који заступају српску аутохтонистичку школу. Значи, знање Кљосова, за твоје истомишљенике, из ДНК генеологије је лажно и безвредно?
Препоруке:
15
1
153 субота, 29 децембар 2018 14:17
Панта
и француска Сорбона срБског порекла


По чему је Сорбона добила назив? Хајде, објасни нам, својом неаутохнонистичком ДНК генеологијом, ако знаш. А онда ћу ти ја рећи своју верзију.

И то наглашавање слова "Б" у речи "српског" је чисто непознавање језика и покушај спрдње са језиком српског народа.
Препоруке:
17
1
154 субота, 29 децембар 2018 15:15
//
Sve ovo je nevazno u poredjenju sa samo jednim politickim dogadjajem (onim iz 2006./montenegrinskom nezavisnoscu).Genetika,krv/tlo padaju pred politickim idejama i jedan narod se razdvaja prostim referendumom.

Ipak je kostunica pametno i kosmopoliCkije postupio nego bilo ko drugi.Tako je trebalo i 1991/2.Ne moze se niko naterati ni na sto.Podjednako je lose zastupati ideju da su Srbi narod najstariji,kao i onu suprotnu varijantu da su najgori ili genocidni. I ako smo se opet vratili titicima (a neko je to pomenuo)-svi ti narodi i Cesi,Srbi i Hrvati su u anacionalnom komunizmu imali vise slobode u odnosu na zapadne narode,a i vise u odnosu na Srbe,Hrvate danas.

Autor teksta je kao najvaznije naveo da Bizmark ne moze biti Srbin (sto niko nije primetio) iz razloga shvatanja politike,zivota.Bizmark (a o njemu je rec,a najmanje se o njemu govori) je prethodio nacistima.Verovatno su se i tada plasili velike Rusije,pa su dozvolili nemacko ujedinjenje razlicitih plemena.
Препоруке:
5
4
155 субота, 29 децембар 2018 15:23
Bya-Bya
Spiridone, stvarno je sramota što vi Jugoslaveni, otvoreno vređate Srbe.

Srbski se pisalo sve dok Srbija 1903. nije postala holding.
Pogledaj originalne nazive i vojske, i akademije, i ustava, i zakonika, raznih društava, zadruga.
To ste sve vi, srPski 'Paštunci' zapadno od granice doneli.
Препоруке:
18
1
156 субота, 29 децембар 2018 16:01
//
Oko ujedinjenja Italije i Nemacke zamisljam nase planove,fantazije Garasanina.Cine se razumljivijim nego danas (svi su to radili,cak i Hrvati sa Starcevicem-zgrazavamo se drugima,a velicamo svoje).

Ali,samo " veliki " uspeju i pitanje koliko je to pomoglo njima-oduvek mi je bilo zanimljivo da Musolini pocinje kao socijalista,verovatno radio kao (britanski) obavestajac.....

Ako bi parafrazirali onu o fudbalu kao igri koju svi igraju-politikom se bave iz ekipe misest/6.Posle prvog sv.rata sva carstva srusena,posle drugog su zavrsili sa dva velika naroda.

Sta sada spremaju Kinezima-mogu samo da se doseTJam.Trump zna-samo klovn moze njega zvati klovnom i verovati da su bregzit organizovali predstvnici nizeg staleza,sve onako frustrirani i neobrazovani....
Препоруке:
0
11
157 субота, 29 децембар 2018 21:53
Cop Harry Callahan
Nije srBski ćutati Spiridone. Pojela maca jezik?! Raspali po Panteliji! Make my day! Piše li Radivoje novu "naučnu" knjigu? Jesi li siguran da su Iliri hpl E? Da nije možda C++ ?
Препоруке:
18
2
158 недеља, 30 децембар 2018 11:19
Спиридон
@ Панта
Очигледно је Ираклију (Порфирогениту) ту историју, на коју се позива, писао тај Теофилакт, превртљивац и фалсификатор...
Читаш ли ти, човече,уопште било шта?

Да ли ви о неуки а надобудни човече схватате да је Теофилакт Симоката написао осмотомну Историју у којој је писао о ратовима са Персијанцима, о Кини, о нападу Авара и Словена и још многим другим стварима које су се односиле на период владавине Маврикија, Фоке и Ираклија, и да за њега исти онај Гибон на кога сте се ви у свом надобудном незнању још и позивали, каже за тог као превртљивца и фалсификатора да је цитирам...
Његова жеља да пружи коначну оцену чини га понекад расплинутим у ситницама, али зато изузетно сажето у најзанимљивим чињеницама.
Ви дакле никаквог осећаја стида немате, зато што ви који поред било какве озбиљне историјске књиге нисте ни прошли, питате мене да ли сам ја нешто читао...!? O tempora... O mores...!?! Па човече божији, сва ваша неука надобудност је земља јутјуб шаралатанија...
Препоруке:
2
8
159 недеља, 30 децембар 2018 11:29
Спиридон
@ Панта
Што се тиче Ранке, све је јасно на што она мисли када пише то што је написала. И ја се са њом слажем.
Значи, знање Кљосова, за твоје истомишљенике, из ДНК генеологије је лажно и безвредно?

По вама, Келти су исто што и Срби, то јест тек 1707 године за Келте, односно у 18. веку за Словене, су од старих а најстаријих Срба настали вештачки једни и други, као део неке грандиозне завере.
Према томе немојте говорити да се слажете са Ранком, када она у том пасусу недвосмислено тврди да су Келти нешто сасвим друго од Срба, што је привремено боравило на Балкану и отишло, оставивши Сингидунум и многе друге топониме а посебно река.
Иначе ви немате знања а ни жеље да схватите Кљосовљеве речи, зато што не умете да схватите да он прича о мојим R1a прасловенским прецима, који са Србима данас имају везе само тако што смо 15 % нас њихови потомци, а да је осталих 85% у то исто време никакве додирне тачке нема са било каквим Словенима и дошли су ко зна одакле у данашње Србе...
Препоруке:
2
9
160 недеља, 30 децембар 2018 11:56
Спиридон
@ Панта

Дакле, 95% вас деретићеваца нисте никада прочитали ништа, ни ауторе на које се са времена на време позивате као што су Ђорђе Јанковић, Ранка Куић или Кљосов, него чак ни оне ауторе који пишу те лажне митоманске квази-историје, као што су Деретић, Олга Пјановић, Шћекић, Јевђевић односно њихове узоре Милојевића или Лукин Лазића. Не, цело ваше знање се своди на јутјуб снимке, где се проповедају измишљотине о заверама и Србима народу најстаријем.
Тако да, сем Деретића кога је због количине лажи скоро па немогуће читати, јер то у човеку изазива мучнину и одсуство жеље да се настави даље после педесете страницe, све аутохтонистичке ауторе сам прочитао од прве до последње странице. Да и ви јесте, знали би да се на пример Олга Пјановић, позива на сећање своје баке која прича о лавовима у околини Чачка и тврди да су бакини Аксовићи ту већ 4000 година. Она наводно као зна... Како...?! Тако... Шта даље ми да причамо уопште... Бака се сећа хајки на лавове хиљадама година раније...!?!
Препоруке:
1
10
161 недеља, 30 децембар 2018 12:06
Спиридон
@ //

Autor teksta je kao najvaznije naveo da Bizmark ne moze biti Srbin (sto niko nije primetio) iz razloga shvatanja politike,zivota..


А иначе постоји једно сасвим аутохтоно схватање политике и живота, које је сасвим уникатно само за Србе, па онда је лако разазнати кроз историју ко је Србин а ко није баш по томе, што исти ако је Србин мора да се понаша уникатно српски... Да сте исту ту реченицу прочитали за Хрвате, дрвље и камење би се бацало, сто подсмешљивих коментара на тему уникатне хрватштине би се написали али овако пошто је срБство у питању, то је један исправан начин размишљања који нико није приметио.
Примeтили су тај део иначе само ти по обичају не пратиш, па је онда прво Kole питао за Наташу Кандић да ли је она српкиња на било који начин, пошто се понаша ван тог срБског кода, а ја сам придодао и Макса Лубурића Србина пореклом од Лубарда из Црне Горе, а касније првог човека Јасеновца.
Међутим по вама дакле, бити Србин значи аутоматски и бити савршен...
Препоруке:
2
10
162 недеља, 30 децембар 2018 14:19
Ненад Пиваш
@Псеудо-Херодот

Ја нисам следбеник Спиридона, нити је он мој следбеник. По читавој лепези питања имамо различито мишљење - али то нас не спречава да обојица препознамо глупости када их видимо. Између осталог и те деретићевске. Када већ помињете Кљосова, чисто да вас обавестим да је његова теза о настанку словенских хаплогрупа на Балкану одавно оборена. Оборена је простом чињеницом што је утвређено да су маркери словенских I2a и R1a који су пронађени на територији Украјине и Белорусије, старији од оних на Балкану. Такође, тиме је оборена и теорија да је I2a хаплогрупа балканских староседелаца, како се у почетку мислило. EUPEDIA је такође то уважила и променила своје мишљење, те они данас, као и Кен Нортвед сматрају I2a. Односна, она строго гледано није словенска као R1a, али је учествовала у етногенези Словена. Они Словени који су дошли овде у 6. и 7. веку су били носиоци те две хаплогрупе. И гле "чуда" на Балкану нема старијих маркера I2a и R1a од тог периода сеобе.
Препоруке:
2
8
163 недеља, 30 децембар 2018 14:21
Ненад Пиваш
@Псеудо-Херодот

Дакле, за самог Кљосова не знам да ли је променио мишљење, али је његова теза оборена. Као што је оборена и та да је I2a староседелачка на Балкану. Нажалост, Спиридон се и даље држи те одбачене тезе, и она представља једину слабу тачку у његовом, иначе успешном, раскринкавању ваших глупости. Срби, по мушкој линији имају отприлике око половину словенских гена, док већину осталих чини балканско староседелачко становништво. Наравно, и њихови преци су дошли на Балкан у неким много ранијим периодима. Такође, постоји у нешто мањој мери и одређени уплив генетике западних освајача, попут Нормана. Уосталом, то се може видити и по фенотипу Срба, који су нека прелазна варијанта између Источних и Западних Словена и Медитеранаца.

@Панта

Сорбона је добила име по Роберу де Сорбону који ју је и основао. Никаква мистерија. Додуше ко ће га знати, ваши истомишљеници су и етрурског краља Сервија Тулија прогласили за Србина, па можда ни несретни Робер не буде поштеђен.
Препоруке:
1
10
164 недеља, 30 децембар 2018 14:21
Спиридон
@ Панта

Иначе, француску Сорбону је y XIII веку основао Робер де Сорбон, дворски капелан француског краља Луја IX званог још и Свети Луј. Немојте ми рећи да је Робер де Сорбон био Србин, и да је то та нека завера све сакрила... !?? Немојте ми само то рећи...!?! Иначе, заиста очекивао да ће се већ некако неко од вас деретићеваца у том лингвистичко историјском земља шарлатанија заносу коначно досетити да је и река Орање у Јужноафричкој републици исто срБска, те да се онај чувени двобој између Марка Краљевића и Турака одвијао заправо доле у Африци. Па је тако прво Марко Краљевић четовао на интернету, те га је мајка Јевросима укорила због тога, ваљда да непријатељи срБства не сазнају за тајно претеслино интернет оружје а да је онда Марко Турцима лепо рекао Море Турци, не газ'те Орања, јер је река Орање била вековна срБска територија, заједно са Чадом, пошто су стари Срби када су у својим освајањима света видели црне људе у Африци рекли види их чађаве, и тако оста заувек име Чаду...
Препоруке:
1
6
165 недеља, 30 децембар 2018 16:32
Спиридон
@ Ненад Пиваш

Дакле, за самог Кљосова не знам да ли је променио мишљење, али је његова теза оборена. Као што је оборена и та да је I2a староседелачка на Балкану.


Мислим да се и сам Кљосов одмакао од те своје прве тезе изнете у оном његовом првом научном раду из 2010 под називом Откуда су се појавили Словени, то јест да је најстарији R1a нађен на подручју Србије, Босне и Македоније, односно њу је нешто потурио под тепих у књизи коју је касније написао под називом Порекло Словена и претежно прича о Украјини као праколевци словенских племена. Такође, код тачке нашег размимоилажења око I2a је Кљосов на твојој страни и он сматра да I2a није оригинално старословенски али се касније прикључио и био инкорпориран у њих. Мој став је да, I2a нема везе са Србима-Словенима јер га практично нема на територијама североистока Немачке, Пољске и Чешке, као ни у Русији, али се зато појављује и то значајно на Сардинији, као и на североситоку Шкотске, где Словена практично и нема...
Препоруке:
1
9
166 недеља, 30 децембар 2018 16:43
Спиридон
@ Ненад Пиваш

Они Словени који су дошли овде у 6. и 7. веку су били носиоци те две хаплогрупе


Имам неки утисак да сам грешком у брзини претходни коментар насловио као одговор Панти, уместо теби али небитно схватићеш сигурно о чему се ради. Елем, моји резултати на пример, који наравно ништа не морају да значе, али могу да укажу управо на тај тренд, показују управо тај период од пре 1500 година као на време када смо сви ми са подручја дaнашње Србије и Републике Српске имали заједничког претка. У преводу дођосмо одозго са севера у то неко време, али све је то ваљда лаж и измишљотина. Иначе, не само Олга Луковић, већ и Деретић има потпуно исту бајку само са својим дедом. Наиме, по Деретићевој причи, њему је његов деда убеђено рекао да никаквог досељавања није ни било и да је њихова породица ту од праисторије вероватно, а од римског доба сигурно. Шта рећи а не заплакати, Олгина бака која се сећа хајки на лавове и Деретићев деда који се сећа Старог Рима...
Препоруке:
1
10
167 недеља, 30 децембар 2018 18:04
Херодот
Етногенезом појединих народа се баве озбиљни научници мултидисциплинским приступом где се укрштају закључци добијени на основу писаних докумената, археолошких налаза, упоредне лингвистике, компарације народних предања, митова, легенди, веровања, обичаја, ношње, религије и свега онога што се назива колективним сећањем једног народа, а у последње време и ДНК-генеалогијом. Коначни закључци (односно привремено коначни јер у озбиљној науци нема дефинитивних закључака) доносе се слагањем највећег броја резултата из свих ових (и других релевантних) наука. Проучавањем резултата из појединих горе наведених области могу се добити противречни закључци, па се процењује оно што даје највећи пондер. Новим налазима могу се кориговати ранији закључци. Ненаучно је и погрешно апсолутизовати једном створене закључке на основу непоузданих докумената или резултати ДНК анализе на основу малог броја узорака, што је данас случај. Ту је разлика између мене и Спиридона, Пиваша и Агатона.
Препоруке:
15
2
168 недеља, 30 децембар 2018 18:34
Ненад Пиваш
@Спиридон

Знам да је Кљосов на мојој линији по питању тога чија је I2a и о њеном укључивању у Словене. Оно где се разилазимо је што је он (неко време) полазио од тога да су Словени поникли овде. Међутим, старост маркера је ту врло јасна, I2a на Балкану је млада хаплагрупа, исто колико и R1a. Млађе су од G, E1b, J2a, па чак и од Ј2b. А млађе и од I2a у словенској прапостојбини. Што се тиче осталог, прво, уопште није сасвим сигурно да су Срби дошли са чешко-пољко-немачке тромеђе, око тога уопште не постоји консензус - да ли је наша колевка била тамо или у западној Украјини. Такође, I2a је пронађена и у Чешкој код народа Ходи. И то, гле чуда, баш варијанта "динарик југ", специфична за Србе. Уосталом и на самом сајту Eupedia имате мапу распростирања I2a и лако се можете уверити да не причам глупости:

https://cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup_I2a.gif

Због тога, као и због старости маркера, су они одустали од, сада већ тешко одбрањиве тезе, о I2a као старобалканској.
Препоруке:
1
10
169 недеља, 30 децембар 2018 18:34
Ненад Пиваш
@Спиридон

Постоје и други разлози због којих сам уверен да је немогуће да је I2a староседелачка. Јер, ма шта мислили наши врли "аутохтонисти", чињеница је да стари Словени нису били народ великих организационих способности, а ни високе цивилизације. Да су они заиста били кап у мору староседелаца, тешко да би их асимиловали и наметнули им свој језик. Чињеница у којој до асимилације долази у ситуацији када је Словена подједнак број као и староседелаца или мало више тј. око половина данашње српске генетике (око 20% R1a и нешто више од 30% I2a) чини целу ствар знатно реалнијом. А ту је и тај фенотип, јер су Срби ван сваке сумње светлији од Грка и Италијана, али су исто тако и тамнији од Руса и Пољака.
Препоруке:
1
11
170 недеља, 30 децембар 2018 18:56
Спиридон
@ Херодот

Под број један, ви примењујете ту наопаку деретићевску логику по којој се сваки материјални доказ у виду ДНК анализа, археолошких налазишта или писаних докумената, сматра ненаучним, урађеним на малом узорку или фалсификованим ако оповргава ваше фантазмагорије.
Под два, узорак ДНК је довољно велики да потврђује непобитни тренд без иједног јединог одступања, односно шансе да се било шта промени са новим ДНК узорцима су равне шансама да ви добијете на ЛОТО-у у следећем извлачењу.
Под три, до малопре су вам пуна уста била Кљосова, а сада када вам је предочена истина која вам није по вољи, одмах је све то ненаучна прича на малом узорку.
На крају, дајте наведите било који иоле валидан доказ за ваше фантазмагоричне тврдње, пошто се буквално сви могући докази у свакој постојећој дисциплини која се бави етногенезом Срба данас, савршено поклапају и међусобно допуњују. Међутим, то је та наопака логика у коме ви кажете да сте у праву, да сви остали лажу а докази су небитни...
Препоруке:
2
15
171 недеља, 30 децембар 2018 19:05
Херодот
ПИВАШ је у последњим коментарима изнео сензационалну тврдњу о обарању теорије Кљосова о појави Словена. Прво, дуг је пут од појаве до прихватања неке теорије, а још дужи до обарања. Може се говорити о оспоравању неке теорије. Разуме се да ћу потражити шта о томе пише ЕУПЕДИА која је и за мене један од извора које користим. Малу забуну изазива Пивашев навод да се ради о маркерима Р1а, а Кљосов говори о Р1а1, а то није исто. Друго, ДНК-генеалогија већ данас располаже солидним инструментима за добијање поузданих закључака. Проблем је величина узорка која је данас од неколико стотина до неколико (десетина)хиљада узорака што је недовољно за поуздану процену укупне популације. Треће, познато је да су се пре 300-400 година масе Срба са наших простора досељавале у данашњу Украјину и делимично Белорусију, па је могуће (теоретски) да је тада одавде тамо залутао и неки носилац маркера које помиње Пиваш, а сем тога како можемо бити сигурни да тих стријих маркера нема и међу нама.
Препоруке:
18
3
172 недеља, 30 децембар 2018 19:09
Душан комуниста
Оволики број коментара показује да су наши људи више заинтересовани за далеку прошлост не важних детаља за наш простор, као ни за Европу, која нема неки значај за данашњицу и будућност како ће нам изгледати 21 век. Ту нема социјално-политичких тумачења односа снага и идеја током 19 века на међунационалне односе у држави потчињених народа.
Ово је и одраз све већег заостајања дела нашег народа, неко би рекао и затуцаности бављења измишљеном историјом и идентитетским питањима давних векова да су неки чак отишли далеко да су народи Европе настали од Срба као да се историја изучава само у Србији. Несхватамо да се историја одиграла, тј да се низ ствари мењају, територије, језици, традиција, и др. Наравно, неке ствари се мало и споро мењају.
Могло би се рећи да што више историјски заостајемо што намером других, што својом грешком, то дубље идемо у прошлост, губимо се у њој а мање мислимо на век испред ас и како ћемо опстати.
Препоруке:
4
13
173 недеља, 30 децембар 2018 19:11
Спиридон
@ Херодот
Етногенезом појединих народа се баве озбиљни научници мултидисциплинским приступом где се укрштају закључци добијени на основу писаних докумената, археолошких налаза, упоредне лингвистике...
Та ваша аутохтонистичка школа окупља строго самоуке шарлатане, који се сви до једнога баве оним за шта нису завршили ни вечерњи курс а камоли факултет на катедри за историју. Такође, целокупна мултидсциплинарност те аутохтонистичке школе Срби, народ најстарији се своди у суштини на игре речима у којима је битно свугде видети Србе, па је за налажење истих довољно имати било које од слова С, Р и Б у било ком редоследу да би се закључило како су то све Срби, исти као Срби данас, или се просто одмах и без тога доноси закључак, само ако је неко поменуо неки народ племе на Балкану и у околини, од праисторије па на даље. Трачани, Етрурци, Илири, Сармати, Скордисци, Пелазги, Келти, све су то Срби, само са мало маште и јаке патриЈотске жеље, јер све се може само кад се хоће...
Препоруке:
2
13
174 недеља, 30 децембар 2018 19:41
Спиридон
@ Ненад Пиваш

Искрен да ти будем, нисам испратио тај развој са I2a, али би у том случају прича тек била погубна за деретићевце. Што се тиче писаних доказа одакле су Срби дошли ту је само Порфирогенит и његова Бела Србија која упућује управо на Правац Источна Немачка-Пољска, док опет остали у виду Прокопија и Симокате само виде Словене када долазе до границе царства горе око Дунава. Археологија опет каже да су била два правца доласка, тј први који чине тзв Склавини са прашко-корчашком керамиком и други који чине Анти који долазе из правца Украјине ка Ђердапу са својом Пенковком. Такође на основу Јанковића и погребних громила, може се гледати у правцу Севера, зато што су се нашле сличне громиле у тим неким Пољска-Немачка крајевима. Можда су досељеници били мешавина различитих словенских племена са све I2a, само ја их не бих сврставао у Словене јер она Сардинија ту мало срећу квари. Не знам, нагињем у последње време ка Готима, искрен да ти будем, ваљда због Сардиније и Украјине...
Препоруке:
2
12
175 недеља, 30 децембар 2018 20:03
Спиридон
@ Херодот
сензационалну тврдњу о обарању теорије Кљосова о појави Словена...Малу забуну изазива навод да се ради о маркерима Р1а, а Кљосов говори о Р1а1, а то није исто
Проблем је да ви Кљосова нисте схватили како треба, односно да се кристално јасно види на основу тих ваших R1a - R1a1 недоумица, да немате никаквог знања. Дакле прва теорија Кљосова није била да су се Прасловени појавили пре 12200 године на територији данашње Србије и ту остали до данас, већ да су се одселили пре 6000 година, највероватније због експлозије вулкана на Санторинију због чега је изнад Европе био облак пепела који је заклањао Сунце. Одатле највероватније у тим писаним предањима, када се један крак те миграције преко Урала спустио тамо доле до Индије, прича о вечној ноћи. То је опет после Тилака навело да погрешно протумачи да је субарктички појас са шестомесечним ноћима прадомовина. Скраћено се ради лакшег писања симплификује R1a1 на R1a, тј Словени су вам R1a - Z280 и лехитски R1a - M458...
Препоруке:
2
11
176 недеља, 30 децембар 2018 20:12
Спиридон
@ Душан комуниста

Оволики број коментара показује да су наши људи више заинтересовани за далеку прошлост не важних детаља за наш простор, као ни за Европу, која нема неки значај за данашњицу и будућност како ће нам изгледати 21 век. Ту нема социјално-политичких тумачења односа снага и идеја током 19 века на међунационалне односе у држави потчињених народа


Хвала на указаној бризи, али мене претежно занима моје сопствено порекло, надам се искрено да је то дозвољено. Иначе убедљиво највећи број коментара и то три до четири пута већи него тренутно, је био на теме социјално-политичког карактера са освртима на Маркса. Нешто се не сећам да је било када било ко у тој расправи дошао и као ти сада рекао, да би боље било да расправљамо о српској историји, уместо што се бавимо Марксом и питањима политичке економије. Тако да, немој свој светоназор и свој опус интересовања наметати другима, просто је мало неукусно. Мени су пријале обе расправе свака на свој начин...
Препоруке:
3
6
177 недеља, 30 децембар 2018 23:20
Спиридон
@ Херодот
Малу забуну изазива навод да се ради о маркерима Р1а, а Кљосов говори о Р1а1, а то није исто
Иначе, ако вас евентуално занима пуна информација. Наиме, R1a вам је колоквијални назив, да би се ствари симплификовале и избегло писање силних слова и бројева сваке гране која је настала од почетног R1a, пре двадесет и нешто миленијума. Тако се онда она подела о којој сам ја причао после експлозије Санторинија пре 6000 година, када се једна грана спушта ка Ирану и Индији, вршила на R1a1a1b1 који се враћа у Европу као Z282, односно на R1a1a1b2 који као Z93 ствара Веде као они које су звали Аријевци у Индији. Стари Словени су опет били R1a1a1b1a1 знани и као лехитски M458, односно антски тј вендски R1a1a1b1a2 или ти Z280, то јест да будемо баш прецизни његов дериват R1a1a1b1a2b знани и као CTS1211. Е сад, како и сами видите да је ово мало конфузно и предугачко за писање, онда се то све скраћује на R1a, док вам Кљосов под тим R1a1 прича о онима од 12200 година. Ето...
Препоруке:
3
8
178 понедељак, 31 децембар 2018 00:38
Панта
Та ваша аутохтонистичка школа окупља строго самоуке шарлатане,


Најпознатији археолог је био археолог-самоук Шлиман. Он је, по твојим принципима, исто шарлатан.

Није добро да имаш тако регидне односе према људима,и толики значај дајеш формалном образовању. Све је подложно провери.
никада прочитали ништа, ни ауторе на које се са времена на време позивате као што су Ђорђе Јанковић

Па и Ђорђе Јанковић заступа тезу о аутохтоности Срба на Балкану. Није требало ни читати његове књиге, довољно је било чути шта говори у неколико ТВ емисија пред крај живот. И њега су прогонили због својих слободумних истинитих ставова.

Немој молим те да сада блатиш и Олгу Пјановић. Као докторант Сорбоне она сигурно зна методолигију доказивања тврдњи боље од тебе.

Сорбона је добила име по Роберу де Сорбону

А шта значи ово "де Сорбон"? Мало се удуби у то и прочешљај литературу, па ћеш видети до каквих интересантних података ћеш доћи.
Препоруке:
13
1
179 понедељак, 31 децембар 2018 01:03
Панта
Осим тога ни Аустро-угари, изгледа, нису имали појма када су станиште Срба поистовећивали са Илиријом, а Србе са Илирима. Мора да их је наговорио на тако нешто неки "Србин аутохтоновац", што би Спиридон рекао "Деретићевац",те дадоше, за Илирску дворску депутацију 1745. године назив Илирска дворска депутација за Трансилванију, Банат и Илирију (лат. Deputatio Aulica in Transsilvanicis, Banaticis et Illyricis), а замислите, та депутација је надлежна за питање положаја Срба. Нема ту ни Албанаца, ни њихове браће по оружју Хрвата. Али то за ове "озбиљне историчаре" није довољна чињеница. Они траже да се пронађе неки живи Илир, да се његово илирство докаже ДНК генеологијом, а потом да се тај Илир изјасни да је Србин.

Што се тиче Венда јасно је да су тим именом Немци и Аустријанци називали Србе, а Естонци и данас називају Русе. Знамо исто тако да је Цезар уништио Венде који су живели на западу Француске, а њих историчари сврставају у Келте. Остало је логика.
Препоруке:
16
1
180 понедељак, 31 децембар 2018 10:02
Спиридон
@ Панта

Тја, чему књиге, поред патриЈотских јутјуб емисија...!??
Дакле ево вам још мало Српских громила, односно део око кога се подигла прашина, јер је цела прича била око тога што је Јанковић спустио до IV-V века досељавање Срба, које је по њему неупитно...
Громиле сведоче о пореклу Срба, преко установљеног начина живота и обичаја. Очигледно је да домовину Срба римског доба треба тражити у неким планинским пределима, односно у пределима погоднијим за сточарење него за земљорадњу, укључујући и степе. Сточарски предели су и у Карпатском венцу, па и у крају где данас живе Бојки. Они и данас држе планинске превоје на висинама преко 900 м, између руских, пољских и панонских равница. Нема никаквог разлога да баш у земљи Бојка не тражимо простор одакле су Срби кренули у последњој четвртини IV столећа. О томе сведочи сачувано предање у делу цара Константина VII Порфирогенита, где је сеоба Срба приписана нешто млађем добу.

Је л’ схватате сада колико не знате ништа...
Препоруке:
2
9
181 понедељак, 31 децембар 2018 10:10
Спиридон
@ Пната

А шта значи ово "де Сорбон"? Мало се удуби у то и прочешљај литературу, па ћеш видети до каквих интересантних података ћеш доћи


Ма феноменално, све се може само када деретићевски патриЈота само јако хоће и када му се то уклопи у целу причу о Србима народу најстаријем.
Елем питам се само зашто се још није нико од вас досетио да је Чарли Чаплин исто Србин пореклом из Чапљине, Ал Гор је ту са Мокре Горе, Путин је из Путинаца а Бил Клинтон мора да је из Клине, мислим све се савршено поклапа, јер нико нема што Србин имаде. Каква бре Сорбона и Робер де Сорбон, еј бре Клинтон и Путин су Срби, само је и то сакривено...!?!
Препоруке:
2
10
182 понедељак, 31 децембар 2018 10:26
Спиридон
@ Панта
Што се тиче Венда јасно је да су тим именом Немци и Аустријанци називали Србе, а Естонци и данас називају Русе. Знамо исто тако да је Цезар уништио Венде који су живели на западу Француске, а њих историчари сврставају у Келте..
Цезар је ратовао са Венетима а не са Вендима у Галији, а постоје већ деценијама несугласице око тога да ли су Венети уопште били словенски народ или не. Целу дискусију воде руски и пољски лингвисти, и тренутно је преовлађујуће мишљење оно које се залаже за несловенско порекло Венета, где било какве Србе нико и не помиње, а ако вас случајно интересује зашто погледајте овај руски зборник, па видите и сами
Свод древнейших письменных известий о славянах. Том I (I-VI вв.)
Према томе, немојте баш толике почетничке грешке правити јер су Венди германски назив за Словене у Немачкој, што нису никакви Венети иако слично звуче. За те ваше деретићевско-шарлатанске фантазмагорије, нико ван Србије, па чак ни у Русији нема појма. Питам се само зашто...
Препоруке:
2
9
183 понедељак, 31 децембар 2018 10:42
Спиридон
@ Панта

Као докторант Сорбоне она сигурно зна методолигију доказивања тврдњи боље од тебе.


Госпођа Олга Пјановић је докторирала иначе y 49-oj го-дини тезом Правда код Есхила и Софокла, што има везе са историјом, колико и са грађевинском статиком, па пошто је толико генијална могла је да уради и статички прорачун за неки мост, мислим све је могуће што да не. Иначе, да сте читали њену књигу као што очигледно нисте па да сте још имали иоле знања историје као што га немате, схватили би колико су њени докази шупљи. Ево вам примера из књиге, како се доказује...
Између осталих Сипријен Робер наводи илирску краљицу Церију - Ceria за коју каже “А зар Церија, та илирска краљица, не носи своје име по планин-ској области око Цера?” Овакав закључак нам доста каже о Роберовом познавању српског језика

Е, то вам је ваш сорбонски докторант, који се позива на француског слависту из 19. века склоног мистификовању и претеривању, и тај ингениозни Ceria = Цер доказ...
Препоруке:
1
10
184 понедељак, 31 децембар 2018 11:31
Спиридон
@ Панта

Осим тога ни Аустро-угари, изгледа, нису имали појма када су станиште Срба поистовећивали са Илиријом, а Србе са Илирима. Мора да их је наговорио на тако нешто неки "Србин аутохтоновац", што би Спиридон рекао "Деретићевац",те дадоше, за Илирску дворску депутацију 1745. године назив Илирска дворска депутација за Трансилванију, Банат и Илирију (лат. Deputatio Aulica in Transsilvanicis, Banaticis et Illyricis), а замислите, та депутација је надлежна за питање положаја Срба


Ма све боље од бољега, све генијалније од генијалнијег, дакле исти они Аустроугари који су као у тој Бечко-берлинској школи, буквално камен темељац целе завере, одједном постају и то у 18. веку, кључни доказ да су Срби народ најстарији и то тако што постоји Илирска дворска депутација, везана за Србе. Просто, човек да остане без текста са силином овог доказа, који сваком нормалном не доказује ништа, сем да је остао стари назив за географско подручје на кога су се после доселили Срби...
Препоруке:
1
11
185 понедељак, 31 децембар 2018 11:40
Спиридон
@ Панта

Тако да, све у свему, сви ваши докази се своде на језичке слагалице са много хтења а мало знања, где су увек сви Срби, односно на то да је у 18. веку била та Илирска дворска депутација код Аустроугара. Када вам човек понуди све доказе на основу археологије, писаних доказа византијских историчара који су савременици досељавања Словена, као и на ДНК генеалогију која указује на све то исто без икакве дилеме, онда су то све лажови, фалсификатори, све је то завера, ДНК генеаологија је измишљотина, археолошки налази су ваљда и они погрешно протумачени, односно све у свему ви просто желите да верујете у те фантазмагорије, потпуно небитно од свих чињеница и доказа овог света. Када вас човек пита за историјске изворе, ви напишете листу аутора поред којих али ни прошли нисте а камоли их читали, када вам се презентују изводи из књига које су написали Кљосов, Ранка Куић или Ђорђе Јанковић, ви онда побегнете у јутјуб земљу шарлатанију, јер коме требају књиге поред јутјуба...
Препоруке:
1
12
186 понедељак, 31 децембар 2018 13:41
фрљ
Да ли хер Шпиридон осим дијагнозе, још нешто дели са АВ ?
Препоруке:
17
1
187 понедељак, 31 децембар 2018 14:19
Панта
да је Чарли Чаплин исто Србин пореклом из Чапљине

То је пракса вас "стручњака". Када паднете пред аргументима, онда почињете са банализацијом и покушајем да од других правите будале.
Robert de Sorbon, born into a poor family in Sorbon. А још се мало удуби у детаље тога подручја. Спридоне,искрено да ти кажем,много читаш, али ништа не разумеш. Ти преваранти историјски су ти попили мозак. Почни да узимаш у обзир голе чињенице и да их логички склапаш у целину.
Цезар је ратовао са Венетима а не са Вендима

Ма јесте мало морген. Венети и Венди су нешто различито, а исто су Серби и Серви, Славени и Склавени, Енети и Анти... Немогуће је на што ти покушаваш вадити своје незнање. То је ваша аргументација, када вам шта одговара онда је важеће и немогуће.
тај ингениозни Ceria = Цер доказ

Па церијус и јесте на латинском назив за цер. лат. Cerēs је богиња Церера (Кибела), богиња плодности, а Сабели су њен култ пренели у Рим. Шта је спорно?
Препоруке:
14
2
188 понедељак, 31 децембар 2018 15:57
Спиридон
@ Панта

Ваши “докази” су чисто фантазмагоријско домишљање по коме је увек битно пронаћи Србе свугде од праисторије па на даље. Ево, узмите само то ваше немушто преписивање са Википедије, где се позивате на име градића Сорбон горе у Арденима, који благе везе нема али никакве са било каквим Србима али за вас је битно да то име личи и крај приче, шта ту има да се више доказује. Да ли схватате о неуки човече, да је пример Чаплина из Чапљина исто што и Сорбон - Срби, или сте баш толико заслепљени у свом надобудном незнању!?! Оно што је најгоре, је да сте ви као ученик превазишли своје шарлатанске учитеље, пошто та Сорбона - Срби фантазмагорија, чак ни њима није пала на памет. Оно што је најтрагикомичније је да ви мени причате о историјским преварантима...!?! Ви, који верујете самоуком историчару и најобичнијем шарлатану Јовану Деретићу, који од школе има Вишу машинску школу у Француској, и то би вам било то... Дакле, дајте да чујем било који иоле озбиљан доказ, за те ваше лагарије...
Препоруке:
2
14
189 понедељак, 31 децембар 2018 16:10
Спиридон
@ Панта

Па церијус и јесте на латинском назив за цер. лат. Cerēs је богиња Церера (Кибела), богиња плодности, а Сабели су њен култ пренели у Рим. Шта је спорно?


Ма савршено, просто ме је заслепила моћ тог ингениозног доказа!?! Надам се само да примећујете, како ви причате о латинском називу за дрво цер, а Олга Пјановић и Сипријен Робер повезују срБски назив за планину Цер и из тога закључују да је Ceria СрБкиња. Немојте ми само рећи како је латински назив за дрво цер, покраден из старосрБског или ти га етрурског...?!? Немојте ми само још и то рећи...?!? Не, ви у том надобудном незнању нисте ни обратили пажњу на оно што сам вам ја рекао поводом чувене лингвистичке теорије, која је прва одредила прапостојбину Словена, баш зато што сви називи за дрвеће нису словенски, већ увезени из осталих несловенских језика, те да се баш тако и закључило да је прапостојбина Словена била тамо где свог тог дрвећа није ни било, иначе би Словени имали своје сопствене називе...!??
Препоруке:
3
15
190 понедељак, 31 децембар 2018 16:27
Спиридон
@ Панта
Венети и Венди су нешто различито, а исто су Серби и Серви, Славени и Склавени, Енети и Анти
Надам се само да схватате да су практично скоро па сви народи у далекој историји по вама Срби...!?? Дакле Венети, Илири, Сармати, Трачани, Келти, Скордисци, Пелазги итд итд све су то Срби...!?? Да ли ви о неуки а надобудни човече који поред било какве књиге историје нисте ни прошли, схватате уопште о чему ви причате, или сте баш толико без стида, да је битна једино ваша вера а све по систему ко другачије каже, тај је заведен да клевеће и лаже? Иначе на том подручју где се Цезар борио са Венетима, генеаологија није нашла буквално ни трага било чега што има везе са било каквим Словенима а још мање Србима...!?? Озбиљни научници деценијама се расправљају око Венета, нико Србе и не помиње. Значи и Руси део те грандиозне завере, је л’ да...!?? Сви докази овог света тврде једно, само самоуки шарлатани, за које нико ван Србије и не зна, једини знају ону сакривену истину...!?
Препоруке:
3
15
191 понедељак, 31 децембар 2018 16:40
Don Spiros Nasafunjos
Za Ouroborosa

Nasa maca grize rep
Nasa maca rep grize
Nasa grize maca rep
Nasa grize rep maca
Nasa rep grize maca
Nasa rep maca grizeI tako oko gromile,uz gromilu,niz gomilu
uz Sorbonu,niz Serbonu,pa uz kruscic,pa niz kruscic!
Ihaj!
Препоруке:
15
1
192 понедељак, 31 децембар 2018 17:02
Спиридон
@ фрљ

Да ли хер Шпиридон осим дијагнозе, још нешто дели са АВ ?


Као што рекох, сви наводни Срби, народ најстарији докази и коментари су потпуно иста школа јефтине пропаганде за неуке, као што то раде Вучић и Информер. Дакле непријатељи, издајници, лопови, лажови, фалсификатори и сви се онда као чуде откуда Вучић као неприкосновени Вођа у земљи Србији. Па рођаци, да вам Спиридон помогне да не лутате... Вучић сте ви, односно данас важи она сви смо ми помало напрдњаци. Ево, само ову расправу човек да гледа и видеће управо једну те исту напрдњачко-вадикалску екипу која жели да верује у сакривене истине, у непријатеље, у своје Вође, и који у свом тетрапак светоназору нису способни да одмакну од тог најнижег и најпримитивнијег ступња поимања политике. У суштини, вама би Вучић био Вођа из снова само када би и даље као некада доводио пијане козаке и плакао када помене мајчицу Русију, односно сви би сте се ви клели у сваки напис у Информеру, само да је то тако...
Препоруке:
3
22
193 понедељак, 31 децембар 2018 17:15
Спиридон
@ Панта

Иначе када су Венети исто што и Срби, онда смо најзад открили да су Срби основали и државу Венецуелу, пошто се одмах види тај Венети - Венецуела, као што је то Сорбона - Срби...
Препоруке:
5
22
194 уторак, 01 јануар 2019 00:57
//
da nije bilo fantaste iz like sa sve fantazmagorijama,cekao bi novu g. u racionalnom duhu alva-sijalica i fenjercica
Препоруке:
15
4
195 уторак, 01 јануар 2019 11:55
Спиридон
@ //
da nije bilo fantaste iz like sa sve fantazmagorijama
Вероватно има нека поента у помињању Тесле у овој расправи, али је ја из неког разлога пропуштам. Да се подсетимо тај исти Тесла је практично скоро цео свој живот провео на Западу, прво нешто мало у Европи а онда у Америци. На сву срећу није му пало да постане самоуки историчар, већ се цео живот бавио оним за шта је и отишао на студије које додуше није завршио. У преводу није био баш припадник те Бечко-берлинске школе, већ више оне из Граца, да би после фантазмагорирао искључиво у струци и то баш код тих рационалних духом. Иначе на основу днк узорака његове родбине, испоставило се да је Тесла био Србин словенског порекла са тим фамозним R1a. Све у свему, да је Тесла остао у Лици чувао би стоку, да је дошао у Србију био би локални електричар занесењак коме се подсмевају около зато што има велике снове. Међутим отишао је на срећу целог човечанства тамо где је већ отишао, па онда ми имамо са киме да се поносимо...
Препоруке:
5
16
196 среда, 02 јануар 2019 10:20
Спиридон
@ Ненад Пиваш

Само да ти се захвалим, јер више ми вреди три коментара које разменим са тобом на тему генетике, него све остало цртање по табли деретићевцима. Елем, након оне прошле расправе а посебно после ове овде, сам видео да под један нешто заиста не штима у оној старој теорији I2a су Илири, односно да је Кљосов можда био близу истине када је причао о каснијем инкорпорирању I2a у словенски корпус. Као што рекох још од времена прошле расправе ми се мота идеја са Готима, зато што се три кластера I2a налазе баш у Украјини, на Сардинији и око планине Динаре у далматинском залеђу. Све у свему, испоставило се да један од најбитнијих писаних доказа за прве векове хрватског присуства на подручјима Балкана, такозвана Historia Salonitana коју пише Тома Архиђакон у 13. веку, каже управо и буквално то. Наиме он каже, да су Готи под Тотилом пре него што ће кренути ка Италији, разорили делимично Салону и Диоклецијанову палату, да је дошло седам-осам племена који себе зову Лингони...
Препоруке:
2
11
197 среда, 02 јануар 2019 10:21
Спиридон
@ Ненад Пиваш

Затим Тома Архиђакон каже буквално да су се настанили на северној граници Далмације у њеном залеђу у једном брдовитом крају, који се од давнине зове Kуреција. Те да су од преосталих Курета који су живели ту пре њиховог доласка и њихове земље преузели име, само наравно мало преобличено, па су сада, каже Тома, познати као Chroate, а Куреција, њихова земља, као Chroatia. Онда Тома каже оно најбитније да су се измешали ти народи и постали један народ који је имао сличан начин живота, обичаје и један језик, те да су имали и властите вође, иако су били покварени и дивљи. Многи су их називали Готима али и исто тако и Словенима зато што је део њих који је дошао ту из Пољске и Чешке имао своје посебно име. У преводу по Томи Архиђакону су тада са Тотилом и Готима, а као делови њихове војске дошли из Пољске и Чешке такође и неки словенски родови, остали су да живе на подручјима око данашње Динаре, те су се са временом у један народ стопили Готи, Словени и Курети староседеоци...
Препоруке:
2
17
198 среда, 02 јануар 2019 15:03
Bya-Bya
среда, 02 јануар 2019 09:21
@Спиридон


Ti posle ovog komentara želiš da te smatramo ozbiljno?
Препоруке:
19
0
199 среда, 02 јануар 2019 17:33
Херодот
@ Bya-Bya - Пиваш и Спиридон су довољни један другома по оној црногорској: "Ти мене војводо, ја тебе сердаре". Сад им је Тома Ар. који је живео три века после ПсеудоПорфирогенета још поузданији сведок о томе шта се збовало 6 векова раније. Та мант`те их!
Препоруке:
24
0
200 среда, 02 јануар 2019 19:41
Спиридон
@ Херодот

Драги мој неуки а надобудни Псеудо Херодоте, знани још и као Панта, постоје три најзначајнија извора за период од досељавања па до XI века. Први је Спис о народима из X века, који није никакав Псеудо већ Константин VII Порфирогенит, још мање да је то као фалсификовани касније како вас лаже Деретић, јер је најстарија копија из XI века на грчком била власништво Јована Дуке брата цара Константина X и чува се дан дању у Паризу као тзв Codex Parisinus. Други је Sclavorum Regnum познатији и као Летопис Попа Дукљанина за кога се сматра да је сачињен половином XII века који је дебело фалсификован зарад политичких претензија и наручилац је био Павао Шубић, те на крају Тома Архиђакон из XIII века. Међутим, Поп Дукљанин помиње исто као и Тома Архиђакон Готе и Словене у комбинацији, као оне који стварају Хрвате у далматинском залеђу, а све то потврђује и Прокопије када каже да се Готи из Далмације и Либурније нису одселили, већ да их је придобио византијски војсковођа Констанцијан...
Препоруке:
3
20
201 среда, 02 јануар 2019 19:42
Спиридон
@ Херодот

Оно што су вама из табора самоуких шарлатана заборавили да објасне да одавно постоји одређена недоумица када су Хрвати у питању, зато што се сматра да су Хрвати били само владајући слој а не име народа, да су завршетци личних имена на мир, као Звонимир и Крешимир типично германски, за разлику од словенских који се завршавају на слав. У преводу то није мир као супротно од рат, већ као што лепо каже Wrede да у Германа су особна имена сложена од два дела од којих је један завршетак ­мар, ­мер, ­мир и слично, док су код Гота наставак постоји и на ­мир и на ­мер, и ти се завршеци измењују. Е сад, погледајте добро расподелу хаплогрупе I2a ( https://cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup_I2a.gif), па се подсетите да је исти тај готски Тотило освојио и Сардинију у VI веку, те да су Готи насељавали крајеве око Црног Мора, а имате и онај мало мањи кластер у Немачкој. Према томе I2a = Готи хипотеза просто боде очи, зато што се писани докази и расподела I2a савршено поклапа...
Препоруке:
3
21
202 среда, 02 јануар 2019 20:08
Спиридон
@ Херодот & Bya-Bya

Иначе извињавам се ако је оно што је изнето вама превише компликовано, јер код вас се за све писане изворе одмах каже како су сви до једнога фалсификати, а онда креће Језичка слагалица на тему нађи свугде Србина, тј Рашани-Трачани-Венди-Венети-Готи-Гети-Келти-Илири-Пелазги све Србин до Србина, односно право питање за вас је а шта онда нису Срби, а не шта јесу. Наравно, када вас човек случајно пита за било који макар и најмањи доказ а да није Деретић и Олга Пјановић, онда буде прво туц-муц, па се подастиру сви живи од Тојнбија, преко Елијадеа, па до Гибона и Тибора Живковића, укључујући ту из неког разлога и Хрвате Ферда Шишића и Наду Клаић, који се гле чуда поприлично баве Томом Архиђаконом, па Нада Клаић и објављује Historia Salonitana maior заједни са својим коментарима, односно Фердо Шишић је на пример сматрао да су романски староседеоци у Далмацији погрдно звали новодосељене Хрвате управо Готима. Дакле, има ли још питања а да нису у стилу Гети-Готи = Срби...
Препоруке:
2
22
203 среда, 02 јануар 2019 20:10
Душан комуниста
@Спиридон

Овде није реч о пореклу него о измишљавању порекла.
Највећи број коментара савремене историје мора бити директно или индиректно социо-политичког карактера јер су класни односи повезани са националним.
Нема говора да су већином коментари били левичарски јер и макар мало познавање разних школа друштвених теорија било би довољно да се не види у критикама свуда марксизам.
То што мислиш да скоро нико није није подстакао питање српске историје као тему данашњице, верујем да је ствар интелигентне процене оних који су пошли од тога да су проблеми нестајања народа данас, ниво способности садашње генерације да привређује само на занатском нивоу, па не може ни то да сачува, итд. мало важније него бављења генетском историјом или параисторијом. Пошто намећеш ову тему, што се јасно види из броја твојих коментара, требало би знати да није проблем у нашој историји као теми већ њеном месту и тумачењу.
Препоруке:
13
5
204 среда, 02 јануар 2019 20:50
Спиридон
@ Душан Комуниста

Дакле хајдемо редом, пошто видим да се нисмо иницијално разумели. Наиме, расправа са до сада рекордним бројем коментара од преко шест стотина није била везана за било какву историју или било какво порекло, већ за теби блиске теме политичке економије и друштвеног-државног уређења са посебним освртом на Маркса. Такође је моја маленкост била носилац расправе, односно као што рекох обе расправе су ми пријале, како она некадашња о Марксу, марксизму и капитализму, тако и ова сада о пореклу и историји. Елем, нико тада од људи који себе највише виде у причама о Србима народу најстаријем, није дошао тада на ту некадашњу а рекордну расправу о Марксу, као што си ти изволео доћи пре пар дана, па рећи да има много паметнијих ствари типа срБске историје па да се о томе пишу стотине коментара, него да се губи време на тамо неког Маркса. Ето, унапред захвалан на разумевању, а питања класе и нације остави за неку будућу расправу, пошто ми се чини да томе просто овде није место...
Препоруке:
5
13
205 среда, 02 јануар 2019 21:12
Bya-Bya
@Спиридон

Ja se ne sećam da sam pomenuo bilo kakvog 'istoričara' ili 'istoričara'.

Koliko vidim ti si rešio susedski problem porekla, treba bar spomenik da ti naprave.
Znači nisu pogrešili ni 'istoričari' koji su tvrdili da su Goti, ni oni da su Germani, ni oni da su Sloveni, ni oni da su Iliri, ni oni da su Iranci, ni Spiridon koji tvrdi da su Paštunci.
Zaključak je da su, zajedničkim radom Spiridona i Nenada Pivaša, susedi u stvari: irano-paštuno-iliro-gotsko-germansko-slovensko-latinsko-keltskog porekla iz zemlje Kurecije, koja se na semitskom izgovara kad kao kažete k a izgovarate kao da se gušite, pa to ispadne kh, pa se gubi u pa to ispadne Khruecija(ili tako nešto). A izvor je neko ko piše isto što i poznati falsifikator.
Препоруке:
15
2
206 четвртак, 03 јануар 2019 01:24
////
" Оно што су заборавили да објасне да постоји недоумица када су Хрвати у питању, зато што се сматра да су Хрвати "


SLEDI NAJVAZNIJE.......

" били само ("SAMO") владајући слој а не име народа "


ZNACI NAJVECI NAM DOPUSTA DA SU SUSEDI OD 'NAS' POSTALI,AL' DA SU VLADAJUCI....


namerno se sve ovo radi lukavo/inteligentno...znaci da prevedem na 'kure/cure + cia = croacia

///bolje da budem u mraku nego da oslepim od ovih saznanja
Препоруке:
12
2
207 четвртак, 03 јануар 2019 10:55
Спиридон
@ Bya-Bya

Ах, видим да је од свега теби најбитнија она погрешна етимологија са Куретима, коју сам цитирао само да би показао савршено географско поклапање поводом приче о брдовитом крају у далматинском залеђу, са управо језгром I2a које је око планине Динаре. Иначе, све те језичке слагалице остављам вама доконима, јер то је ваш ниво поимања историје, односно подједнако су ми глупе и када се Тома игра Курета - Хрвата, или када Порфирогенит за име Срба каже како то на романском значи слуге од сервуле-сербуле, као што су ми још глупље деретићевске слагалице на тему Трачани-Рашани=Срби.
Према томе, све нације на Балкану су настале од почетне племенске мешавине, коју су време, државе и религије хомогенизовале, где су почетни састојци већински Готи са својим I2a којих је у Срба 33%, затим староседеоци Илири са 18% E1b, односно 15% Словена са R1a, уз нешто мало Келта, Нормана и оног блиско-источног J2.
Када три различита извора причају једно те исто, обично је то нешто блиско истини...
Препоруке:
0
14
208 четвртак, 03 јануар 2019 11:19
Спиридон
@ /////
DA SU SUSEDI OD 'NAS' POSTALI,AL' DA SU VLADAJUCI

Какве везе имају Хрвати, односно прича о њима на подручју далматинског залеђа изнад реке Цетине, са Србима који иначе иницијално и то у најближем могућем облику живе доле у Захумљу тј Херцеговини, пар стотина километара одатле. Дакле, хајдемо још једном само се сада сконцентриши мало боље... Елем, одавно постоји та прича како Хрвати иницијално нису били име племена, већ име војничке елите која је владала народом који ће се после по њима звати Хрвати...!?? Дакле Хрвати, не Срби...Х-Р-В-А-Т-И... У преводу, да су као што је наш чувени историчар Божидар Ферјанчић одавно тврдио, биле две мање сеобе, прва аварско-словенска а друга хрватска, јер Порфирогенит каже да су се Хрвати ратовали успешно са Аварима и од њих преотели Далмацију. На то указује превише писаних доказа, да би се игнорисало, као и савршено поклапање генетске расподеле, плус код та имена код властеле са германским суфиксом мир тј maere или ти слава...
Препоруке:
1
12
209 четвртак, 03 јануар 2019 11:30
Спиридон
@ Bya-Bya

iz zemlje Kurecije, koja se na semitskom izgovara kad kao kažete k a izgovarate kao da se gušite, pa to ispadne kh, pa se gubi u pa to ispadne Khruecija(ili tako nešto).


Ах, значи очигледно морам да те подсећам на твоја фантазмагорије и језичка фрикомбиновања, која си са поносом истицао, као врхунске доказе теорије Срби, свуда и увек.
Дакле ово си ти пре двадесет и кусур дана, на те неке теме к које се чита као када се гушите, па то испдне кх, или што би ти “препаметно” тада рекао, нема ту гутања слова, можеш да пишеш и са ц, и са с, а богами и са ч.

недеља, 09 децембар 2018 17:29 Bya-Bya

Nema tu gutanja slova
etračka
tračka
račka
možeš da ih pišeš i sa 'c' i sa 's' i sa 'š
Препоруке:
0
13
210 четвртак, 03 јануар 2019 11:42
Спиридон
@ Bya-Bya

Ja se ne sećam da sam pomenuo bilo kakvog 'istoričara' ili 'istoričara


Поменуо је госн Панта, знани још и као Псеудо-Херодот, односно боље речено преписао је веселник однекле листу а да и не зна ко су они на које се позивао. Само је госн Панта на тој једној исправној линији Трачани-Етрачани-Рачани, може и са ц, може и са с, као што може и са ч, па је та листа историчара наишла на позитиван пријем у широким деретићевским народним масама, пошто под један ни сами нисте имали појма када вам неко напише Шишић и Клаић, да се ту мисли и позива на Хрвате Ферда Шишића и Наду Клаић, односно под два зарези, тачке и ти као Паштунци, се претежно пребројавају у мојим коментарима, а Херодот-Панта је ваше деретећивске сновиђења горе лист, односно под три у твом случају би било какво помињање историчара, било одвећ претежак интелектуални задатак, тј ти се држиш својих земља куловија шаљикавих добацивања под разноразним надимцима...
Препоруке:
1
14
211 четвртак, 03 јануар 2019 15:57
Панта
Спиридоне, срећна ти Нова 2019. година!

Окани се ти историје. Ти историју не познајеш, а још мање разумеш. За тебе је лимит фалсификатор Порфирогенит и његови измишљени догађаји за које нема нити један једини опипљив и проверљив доказ који би непобитно показао то што он тврди.

С друге стране пишеш:
када вас човек случајно пита за било који макар и најмањи доказ а да није Деретић и Олга Пјановић

Потруди се. Доказа ћеш наћи најмање колико има доказа и за заступнике твоје теорије. За твоју информацију само да ти кажем да је нпр. Фердо Шишић писао да је владар из најзначајних хрватских "великаша" славио славу св. Јована Крститеља, и то по Јулијанском календару.

Јеси ли проучио где је Сорбона, ко је живео на томе подручју, како се звало шире подручје итд?
Ја мислим да нису Срби крви што су их неке бивше моћне државе у службеним актима називали Илири, Рашани, Раци, Морлаци, Власи ... Сигурно нису писали без везе, за разлику од тебе.
Препоруке:
7
5
212 четвртак, 03 јануар 2019 18:45
Спиридон
@ Панта

Хајдемо из почетка, дакле Константин VII Порфирогенит није никакав фалсикикатор већ цар Ромеја, и написао је Спис о народима састављен од 53 поглавља, од којих се само пар њих баве Србима и њиховим суседима Хрватима. Тај спис је написао хладно и без емоција а на основу података које је нашао у византијским архивама, или ти у преводу није имао паметнија посла он цар Ромеја за које су сви други на целом свету били само варвари, него нешто ту због нечега да измишља. Све што је он написао потврђују и сви остали списи, како из доба досељавања, тако и они после њега који се баве првим српским владарима пре Немањића као и Хрватима, као што су секретар млетачког дужда ђакон Јован, византијска принцеза Ана Комнина, те византијски чиновници Јован Скилица и Скиличин настављач Јован Кинам, односно Никита Хонијат, као и Тома Архиђакон. Пошто сте се позвали на Тибора Живковића, ред би био да нешто од њега и прочитате, јер је био наш најзначајнији историчар у новије доба...
Препоруке:
0
12
213 четвртак, 03 јануар 2019 18:47
Спиридон
@ Панта

Међутим, ви покушавате да ми објасните како има неки мистериозни разлог зашто нико Србе не помиње на просторима Балкана све до VI века, а да се онда из неког другог исто тако мистериозног повода, они појављују у свим списима истих оних који су из оног првог разлога све то сакривали вековима. Сачекајте, ако су хтели да то сакрију, зашто онда нису наставили ту игру скривача и ту заверу, него су одједном сви независно једни од других, како из Рима, тако и из Цариграда или из Венеције, кренули да пишу о Србима на тим просторима. Да ли покушавате да ми објасните како та завера траје и данас, те да су сви генетички резултати који се савршено поклапају са писаним доказима, такође из неког разлога фалсификовани. Да није и завера то што не постоје никакви археолошки трагови присуства Словена, односно српских погребних громила на пример, до раног средњег века, а да се онда гле чуда појављују археолошки како Срби, тако и Хрвати и то баш гле чуда тамо где их сви списи и генетика виде...
Препоруке:
1
10
214 четвртак, 03 јануар 2019 19:20
Спиридон
@ Панта

Све у свему, сви ваши докази се своде на неке језичке слагалице и ефемерне глупости типа тога око хрватског владара који као слави славу по Јулијанском календару. Не знам само који владар и када са обзиром да је тај календар важио свугде све до тамо 1582 године, када се уводи Грегоријански, а Хрвати немају своје народне владаре још тамо од краја 11. века. Е сад, око тога да су Келти исто што и Срби пошто да погађам на то води та фантазмагорија са Сорбоном је смешно и помислити, јер су језик, традиција, остаци материјалне културе, као и генетика Келта и Срби два потпуно различита света. Да је тако као што није, ви би онда госн Панто Ирце и Велшане могли делимично да разумете као што можете Русе или Пољаке, а не да не можете него то везе са мозгом нема. Најлакше је набити главу у песак и веровати у неке фантазмагорије, само зато да би себи дали неки лажни осећај величине, па нас као сви остали баш зато и мрзе и сакривају нам злотвори нашу славну историју. Аха, али замало...
Препоруке:
1
12
215 петак, 04 јануар 2019 10:39
//
" све нације на Балкану су настале од почетне племенске мешавине,почетни састојци већински Готи са својим I2a којих је у Срба 33%, затим староседеоци Илири са 18% E1b, односно 15% Словена са R1a, уз нешто мало Келта, Нормана и оног блиско-источног J2 "

Ako svi oni tu ucestvuju sa 10-ak procenata,mozda su i od jednog potekli-POTPUNO NEBITNO I NE BI SE TREBALO TIME MNOGO ZAMARATI

Ali,mogli su od Srba,od Kelta,Hrvata,ali i od Ljutica,Bodrica,Egipcana-uostalom,vazno je ono sto je posle 19.veka stvorilo naciju,pa ideje internacionalizma,saradnje,uvazavanja,dekolonijalizacije,gde su levicari zasluzni/najzasluzniji.Da nije njih mi bi,kao i kure-vati trazili mrvu vise gotskog porekla,DOK HAJDEGEROVCI POD FIREROM NE BI DRUKCIJE ODLUCILI


" подједнако су ми глупе и када се Тома игра Курета - Хрвата, или када Порфирогенит за име Срба каже како то на романском значи слуге "

Pa kakav je to izvor ili uzor-nekada mu verujemo,a nekada ne.Porfirogenit kao Deretic serv/b,a ti veruj
Препоруке:
8
0
216 петак, 04 јануар 2019 15:07
Спиридон
@ //

Браво, најзад је неко схватио оно што ја причам а то је да су данашњи Срби нација,а не неко уникатно а најстарије једнородно племе, које као такво егзистира од праисторије па до данас.
Увек је иначе у сваком извору, па чак и у оном најпроблематичнијем као што је Поп Дукљанин, оно право питање шта је од тога здраво ткиво а шта оно што је из неког разлога грешка или намерно прерађен део. На пример, када се упореди Поп Дукљанин и његова прича о склапању мира и женидби дукљанског владара Михаила Војисављевића са сестричином византијског цара, са Јованом Скилицом који је Ромеј, и који само каже да је овај добио чин протоспатара и био уписан у робове Византије, одмах се закључи како свака страна прича оно што жели да остане забележено и да су приче комплементарне а не супротстављене. У преводу Скилица “заборавља” женидбу јер је мало понижавајућа за Цариград, док је Дукљанин са поносом истиче, при томе “заборављајући” да је Михаило тако постао и вазал Ромејима...
Препоруке:
0
9
217 петак, 04 јануар 2019 15:26
Спиридон
@ //

Према томе, Порфирогенитова прича о сервулама или Томина о Куретима је потпуно небитна за оно што је најбитније и што сви остали писани извори независно један од другога потврђују. Исто тако је код Дукљанина одмах упала свима у очи она прича о Црвеној Хрватској, која се нигде другде не помиње и која се простире од реке Цетине па доле до Драча и Валоне у данашњој Албанији, односно по њему је када се томе придода и она реална тзв Бела Хрватска, цела јадранска обала од почетка до краја припадала Хрватима. Како сем њега нико ту фантазмагоричну Црвену Хрватску не види, онда се миц по миц и дошло до наручиоца који је био хрватски великаш Павао Шубић, коме је тај убачени део требао а све зарад претензија на српско поморје од реке Цетина па на доле. Све у свему, цела прича се своди на упоређивање писаних извора, па се онда све то укршта са осталим дисциплинама, да би се одбациле лагарије. Тако да је у суштини цела та деретићевска прича, најобичнија фантазмагорија за велику децу...
Препоруке:
0
10
218 петак, 04 јануар 2019 19:55
Панта
У Птолемејевој географији из 2. века, помиње се и на карти је убележено место Serbinon или Serbinum, које се налазило испод планина Biblia ore (или Biblini montes или Beby m.), које су, према тумачењу мађарских научника, Козара и Грмеч.
У делу Itinerarium Antonini из 2-3. века, забележен је назив Servitium.
На карти званој Tabula Peutingeriana из 4. века, уписан је назив Seruitio.
У делу Notitia dignitatum из око 400. године уписан је назив Servitii.
У делу Anonymi Ravennatis Cosmographia из 7-8. века уписан је назив Serbitium.
Сви наведени облици (Serbinon, Serbinum, Servitium, Seruitio, Servitii, Serbitium), односе се на једно место, а то је по научницима данашња Градишка.

Јеси ли пронашао нешто детаљније о Сорбони?

Мада није суштина само у називу Сер-, Сар- и сл. Суштина је у осталој традицији (коло), фрули и труби, религији (готово агресивна доминација броја три)...
Погледај мало књиге које се баве упоредно Илирима и тзв. Славенима, па ћеш видети шта пишу.
Препоруке:
8
2
219 субота, 05 јануар 2019 04:14
//
Sta bravo , kome ! ! ! ! Ne toleriram
" servilnost " (nema veze sa recenim narodom).To ti/Ti-to mozes tamo 'nekem'-recenim agatonima,npivas.......i inim/drugim.Sto rece Veliki Vladimir Vladimirovic " nisam ja vama prijatelj,niti ste vi moja mlada-ja vodim racuna o svojim interesima " ili o interesima naroda koji predstavlja veliki lider.

Za Teslu ostadoh duzan (ipak ne moram sve odgovoriti-to je moja snaga/sirina )-sta bi se desilo da oterase sa nekog BG Univerziteta,a ne Austro-ugarskoga,prestiznog.I za kraj kakve veze ima Tesla sa fantazijama-isto koliko (mozda) samo D.Pancev sa kobrama ili volejima....Tesko je to razumeti...

Kada gledam po stoti put kako SOJIC ulazi u parlamenat i pregovara sa premijerom-skoro sam siguran da je on mnogo cistiji od svog tog olosa kapitalistickog,uzidanog u sistem,licemerni u kome caruju renesansni profesori sto cute i trpe,predsednici Vlada koji muce i mrcvare ljude otpustanjem,a najgora 150 i neka/nesto % inteligencija
Препоруке:
5
0
220 субота, 05 јануар 2019 04:15
//
....

....koja ne stedi nikoga u pljuvanjima,nesvesna pritom da pljuvati u vis nije ni pametno,a ni zdravo.......

Rezultat Ne damo Bg (NBG) bez kampanje,iz cistog zabavljanja je pokazao (gde su preskocili mnogo dugogodisnjih stranaka,finansiranih ko zna kakvim i cijim novcem ) govori da cemo se tek cerati i da mi (ko god bili) tek dolazimo.Dosta je bilo svega i vas i sama sreca je sto je stigao ave da se konacno vidimo ko je ko i kakav.Tih 3,5 %,kao i negdasnji beli listici su minimum,a uz varufakisove fantazmagorije +bernija sandersa,pa korbina,pa linke,na nas cete racunati sigurno.


A da li smo najstariji ili ne na planeti,jos jedan razlog je Tesla i primer,njegov,da je vaznije da imamo najveceg u istoriji covecanstva.Tako da je to nas adut,mnogo jaci od svih deretica i vas koji imate samo viceve na antidereticevski racun.Pa jos ako i slucajno te dnk-analize/pink emisije potvrde neke zle vase slutnje bojim se da vase krhko zdravlje postane jos (nuklearno) osiromasenije
Препоруке:
3
2
221 субота, 05 јануар 2019 04:29
///vladimir/nemo-crtic
....i da.....rezultat NDBG

......28 017 (kako kaze omrazena wiki)-pitanje je kol'ko ono ima ljudi na protestima i sam po sebi se namece zakljucak...........CIJI SU ONI.......BICE IH JOS VISE.KOREKTIV-SOCIJALNI/HUMANI/AVANGARDNI /KULTURNI.RADI PODSECANJA:

-SLOBODA,JEDNAKOST,BRATSTVO,PRAVDA,SOLIDARNOST,HUMANOST,DEMOKRATIJA,IMA TOGA I HA-HA......

Postoji izraz u kure-ciji (sto ti rece) za nesto sto se cini lijevo-liberalno...u mom prevodu to je idealna-iznudjena kombinacija. Djilas-Ndbg i Dragan je iznudjen (takav je zivot-moras biti i kompromisan ponekad). Da se ja pitam (kao sto se ne pitam),idealna predsednica bi bila,npr.,Vesna Pesic (ne ona patriotska-cuo sam i za nju),a kod suseda,npr. Zarko Puhovski.Da smo i mi idealni,to bi bila realnost.

Koju i oko Kosovo da pomenem ili ponovim da je vazno (sto rece) nesto izvuci-ali to ne sme biti parcela,vec neki princip,veza ili na nivou labave unije,konfederacije,a ako nista ne uspe,ipak treba fino objasniti ko je to izgubio.
Препоруке:
0
5
222 субота, 05 јануар 2019 13:49
Спиридон
@ Панта
Суштина је у осталој традицији (коло), фрули и труби, религији (готово агресивна доминација броја три)...

О којој ви то човече традицији причате да вас човек пита, имате ли ви појма шта је уопште келтска традиција или да претпоставим како само преписујете однекле из неке интернет земље шарлатаније, где је неком неуком а самоуком заљубљенику пало на памет да су Келти и Срби једно те исто. Међутим, ту и јесте поента ове приче, да једино неуки могу да верују у те лагарије, зато што би мени требало на пример добрих седам-осам коментара само да вам објасним где се кроз историју од Индије, Тибета, Самарканда, Библије или Јапана јавља сакрална симболика броја три а не само код Келта на оном чувеном трискелиону. Иначе ако вас неко пита, сакрални симбол Словена изгледа потпуно другачије и никакве везе нема са бројем три, као што што историја памти да су Словени били познати по жичаном инструменти званом гусли а не по фрули, док се коло игра по целој земаљској кугли...
Препоруке:
0
9
223 субота, 05 јануар 2019 14:09
Спиридон
@ Панта

Погледај мало књиге које се баве упоредно Илирима и тзв. Славенима, па ћеш видети шта пишу
Које само књиге да ми је само знати, када сте ви било какве књиге видите само када пролазите поред неке књижаре?! Никакве благе везе немају Илири и Словени, али буквално ни по чему, јер су им веровања на два потпуно супротне стране, где су Илири, што имате и код Томе Архиђакона када описује Курете, окренути обожавању Месеца са хтонском митологијом, где пантенон изгледа сасвим другачије и где се небитно од илирског племена не појављује никаква сличност са соларним култовима Старих Словена. Исто тако се и начин сахрањивања потпуно разликује, то јест да сте мало читали Јанковића и његове Српске громиле, можда би и знали о чему вам тачно причам. Језик којим су причали, по свим досадашњим сазнањима, ни прошао поред српског или било ког словенског језика није, као и лична имена владара за које се зна, или морамо опет да се враћамо на ону комедију са Церијом са планине Цера...
Препоруке:
0
8
224 субота, 05 јануар 2019 14:28
Спиридон
@ ///
A da li smo najstariji ili ne na planeti,jos jedan razlog je Tesla i primer,njegov,da je vaznije da imamo najveceg u istoriji covecanstva.Tako da je to nas adut,mnogo jaci od svih deretica i vas koji imate samo viceve na antidereticevski racun
Извини немам шифрарник за коментаре, па ми само преведи шта је немо цртичасти песник желео са овим да каже?! Мислим, који сад па адути или какве везе има Тесла са овом причом, сем да би ти као и ови деретићевски залуђеници, да себе и свој згубидански живот заклониш иза тог неког грандиозног МИ где је Тесла представљен као грб на тој Ми застави. У преводу нико нема што Србин имаде, то јест МИ имамо Теслу је л’ има неко јачи а и јели смо златним виљушкама, Срби су народ најстарији и све остале фантазмагорије, за све оне који немају свој живот да се са њиме поносе.
Шта значи имати вицеве на антидеретићевски рачун, остаће заувек необјашњено, пошто сам ја као против деретићеваца тј по теби збијам шале на свој рачун...?!!
Препоруке:
0
9
225 субота, 05 јануар 2019 14:34
Панта
мени требало на пример добрих седам-осам коментара само да вам објасним где се ...јавља сакрална симболика броја три


Изволи, имаш простора, објасни нам. Хајде, да и од тебе научимо нешто корисно.
Помени и Николу Теслу, јер је и за њега посебну моћ имао број три.

док се коло игра по целој земаљској кугли


Јесте, док су га играли Трачани, Илири,Келти, Венди, Рашани.
Кажи ми који народ на свету игра коло на саборима,свадбама, свечаностима и сл. И дај ми линк да видим како то изгледа када тај народ игра коло.

А сада је само Српско коло у Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа.

Ништа не коментаришеш за назив Градишке из 2. века. Мора да је име добила по Сервију Тулију! А знаш ли да су и Србију раније звали Сервија? Спиридоне, почео си да изврдаваш пред чињеницама.
Препоруке:
8
0
226 субота, 05 јануар 2019 15:47
Спиридон
@ Панта

У Птолемејевој географији из 2. века, помиње се и на карти је убележено место Serbinon или Serbinu.


Слажем се у потпуности са том новом стратегијом copy-paste преписивања, пошто тако макар на први поглед изгледате упућенију у проблематику, само ако смем да приметим то вам је мач са две оштрице, јер када сам ја давних дана читао Жупанића и његове Србе код Плинија и Птоломеја, ви сте још били Титин пиЈонир а све уз паролу Само Братство и Јединство Југословене спашава. Елем, колико је мени познато Птоломеј Србе уз Вале и Оринеје види иза Кераунијских планина и реке Ра (Волга) негде у Азијској Сарматији, или ти негде око Кавказа на потезу од Каспијског до Црног мора. Та прича уз још неке доказе који виде не само Србе већ и Хрвате тј Хоровате на тим неким подручјима, односно са обзиром да је један од предводника Хрвата носи име Порга, што на иранском фарсију значи богат стоком (pouru-gâo), је и довела то тзв Иранске теорије о пореклу Срба а богами и Хрвата...
Препоруке:
0
10
227 субота, 05 јануар 2019 16:19
Спиридон
@ Панта
Кажи ми који народ на свету игра коло на саборима,свадбама, свечаностима и сл. И дај ми линк да видим како то изгледа када тај народ игра коло.
Проблем са вама деретићевцима и јесте у томе, што сте бивши друга Тите пијонири, који су од света видели клупу у парку. Ево вам на пример заштитни знак Палестинаца, чувено Дабке коло. Немојте ми само рећи како су и Палестинци Срби...?!
https://www.youtube.com/watch?v=R1rUEv62dVs
А ево вам и две варијанте Икариотика, традиционалног кола са грчког острва Икарија које је лоцирано кна крајњем истоку Егејског мора тј ту одмах прекопута турског Бодрума, и које се игра на свим свадбама, весељима и сеоским прославама тј Панађурима https://www.youtube.com/watch?v=gkO7llq-CyI
https://www.youtube.com/watch?v=V2kjT773K-I
Где ви живите да вас човек пита или боље рећи колико ви ни о чему, али баш ништа не знате!? Према томе људи играју коло на различите начине на толико различитих места, да је то тешко уопште све и набројати...
Препоруке:
0
10
228 субота, 05 јануар 2019 16:56
Спиридон
@ Панта
Изволи, имаш простора, објасни нам. Хајде, да и од тебе научимо нешто корисно.

Немам заиста намеру да се губим у објашњавању било чега што нема везе са датом темом. Иначе та симболика броја три креће још тамо од египатског бога Тота, код Грка са мало синкретизма знаног и као Хермес Трисмегистус (Три пута блажени), па до будизма и Три-ратне тј Буда, Данга, Санга, три богиње преисламских учења код Арапа које се зову, Al-Itab, Al-Uzza, and Al-Manat. велике Тријаде у таоизму, хришћанског тројства, Маора са Новог Зеланда и њиховог веровања да је Велики Дух и творац Универзума тројство Сунца, Месеца и Земље, односно да њихов свети симбол у облику таласа представља тројство прошлости, будућности и садашњости, до Јапана и три блага, три суђаје или ти Мојре код Старих Грка, односно Норме у Скандинавији које се зову Mani, Nyi и Nithi, или да је Универзум подељен на Јав, Нав и Прав код Старих Словена, итд итд..
Тако да, прекомпликоване су то ствари за вас деретићевце...
Препоруке:
0
11
229 субота, 05 јануар 2019 19:19
Спиридон
@ Панта

Иначе чисто да не заборавим још и ово... Наиме, деретићевштина у виду разноразних псеудоисторичара, који са повишеном патриЈотском цртом сагледавају питања порекла, није нешто уникатно и усамљено. Наиме, 1959 године је на пример Walther Steller бивши припадник националсоцијалистичке партије објавио свој рад „Name und Begriff der Wenden (Sclavi). Eine wortgeschichtliche Untersuchung, где је са буквално истим скупом језичких слагалица и креативним тумачењем врло сличних извора, само из германске перспективе на оне теме Вандали-Венди, покушао да докаже како никада никаквих Словена није ни било на територији данашње Немачке и већег дела Пољске. Немачки Деретић је тврдио како је име Венди само назив за некрштене Германе, односно да постоји та једна скоро па завера (познато звучи) да се сакрије права историја Немаца, коју су потпомогли наивни и лаковерни немачки историчари, те тако својом глупошћу довели до губитка немачких територија које су по њему практично цела Пољска...
Препоруке:
0
11
230 субота, 05 јануар 2019 20:15
Kroka

Немам заиста намеру да се губим у објашњавању било чега што нема везе са датом темом.


Ahahaha!
Препоруке:
9
0
231 недеља, 06 јануар 2019 00:50
Панта
Покушао сам да пронађем на интренету грчко,палестинско, турско, арапско ... коло, али се изгледа Интренет покварио. Под тим називом на њиховим националним језицима избацује ми само слике бицикала. Нигде нема народне игре. Али кад се укуца "српско коло" да видиш весеља.

Ако имаш времена потражи ти,па ми пошаљи линк где се на неком националном језику "народни плес" зове "коло".

Изгледа да УНЕСКО ипак није погрешио када је српско коло ставио на листу нематеријалне културне баштине. А да,стављене су,недавно, и гусле. Чуо сам да и Арапи имају гусле.
Каква је твоја информација, када су,и да ли су, Срби или Арапи измислили гусле? И шта мислиш да ли је први инструмент био са једном или шест жица?

О броју "три" си се већ запетљао. Зашто увек компликујеш ствари?

Чија фрула овим светом свира?

Поздрав друже, и настави да се укопаваш у сметлиште историје.
Препоруке:
5
0
232 недеља, 06 јануар 2019 05:57
Спиридон
@ Панта
Јеси ли пронашао нешто детаљније о Сорбони?

Мада није суштина само у називу Сер-, Сар- и сл. Суштина је у осталој традицији (коло), фрули и труби, религији (готово агресивна доминација броја три)...

Ако имаш времена потражи ти,па ми пошаљи линк где се на неком националном језику "народни плес" зове "коло"
Хајдете се прво договорите са самим собом шта покушавате да кажете, јер сте прво пошли од некакве наводне сличности Келта који живе око Сорбоне у Арденима са Србима, а када сам вам ја лепо на примерима показао како се такво слично коло игра свугде по свету, односно колико је број три распрострањен у сакралној традицији, е онда одмах иде измишљање глупости како само ми то зовемо коло. Према томе, јако ми је жао али то није била поента, а иначе за вашу информацију ставио је Унеско и Шиптаре са њиховим традиционалним певањем, као и разне плесове од Аргентине до Јерменије, односно то што се то зове коло, не значи ама баш ништа сем ваљда вама...
Препоруке:
0
6
233 недеља, 06 јануар 2019 07:32
Спиридон
@ Панта

О броју "три" си се већ запетљао. Зашто увек компликујеш ствари?


Лепо ја рекох госн Панто, како је чак и најскраћенија могућа верзија у једном коментару а поводом сакралности броја три у разним учењима, веровањима и религијама широм земаљске кугле, одвећ прекомпликловано за вас деретићевце који волите те крајње симплификоване фантазмагорије, па смо тако дошли и до оног смехотресног келтско-срБског повезивања по броју три, иако исто ако ћемо да терамо мак на конац уопште и не постоји, пошто је у Срба број три сакралан само као продукт увезеног хришћанства и ништа више. Елем, наравоученије не упуштајте се у расправу ако немате макар основно предзнање о датој тематици, или у преводу ако нисте у стању да схватите шта вам се говори...
Препоруке:
0
6
234 недеља, 06 јануар 2019 07:48
Спиридон
@ Панта

Ако имаш времена потражи ти,па ми пошаљи линк где се на неком националном језику "народни плес" зове "коло".

Чија фрула овим светом свира?


Иначе, потпуно се слажемо да би коначно требали да одустанете као потпуно неравноправан од ове расправе, а посебно пошто сте тренутно само да би доказали нешто, у суштини дошли до закључка који је потпуно супротан почетној тези са којом сте кренули у расправу. Наиме ако је српско коло, па још и оно са фрулом, уникатно само за Србе, онда то значи да Венди-Словени у Немачкој никакве везе немају са Србима на Балкану, пошто не играју никакво коло а још мање са фрулом, односно да вам честитам пошто сте доказали како су једино Срби из Србије и Босне заиста Срби, односно да су чак и Срби из Црне Горе нешто потпуно различито тј да нису Срби, пошто играју своје оро које се не зове коло, односно да не користе српску фрулу која светом свира. Шта да вам кажем, већ да вам честитам на овом врхунском достигнућу...!?!
Препоруке:
0
6
235 недеља, 06 јануар 2019 08:08
Спиридон
@ Kroka
Немам заиста намеру да се губим у објашњавању било чега што нема везе са датом темом.

Ahahaha!
Драги обожаваоче, који си решио свој "први" Крока коментар да оставиш мени у част, чисто да ти помогнем да не луташ. Наиме, ми овде већ јубиларни други пут расправљамо на тему зашто Срби на Балкану немају никакве везе са Лужичким Србима, односно са Бизмарковом наводном баком. У преводу да су Срби данас нација састављена од свега и свачега што је дошло, прошло па застало, или се просто затекло на Балкану када су ово први тј други долазили или застајали, те да су све теорије о некаквом најстаријем народу на свету, који је ту од праисторије, само приче за малу децу. Тако да авај, сакралност броја три нема никакве везе са темом, све остало што је наведено, опет има... Мислим везе са темом, око Бизмарка и његове баке, то јест зашто Бизмарк никако не може бити Србин, као што и не може само не због онога што аутор тврди да је разлог томе, шифра срБски дух...
Препоруке:
0
6
236 недеља, 06 јануар 2019 10:59
Спиридон
@ Панта

Мада није суштина само у називу Сер-, Сар- и сл. Суштина је у осталој традицији (коло), фрули и труби...


Извињавам се, сада тек видех ову смејурију са "уникатном" срБском трубом, која тек везе нема са било каквом традицијом. Елем, госн Панто плашим се да ћу морати да вас разочарам, јер та као уникатна српска труба датира код Срба тек тамо од 19. века. У преводу, ту као уникатну српску трубу је у Србију донео за време књаза Милоша човек по имену Јосиф Шлезингер који је и основао први трубачки оркестар, па се то народу свидело а посебно јер је гдин Шлезингер компоновао маршеве и прерадио пар стотина народних песама за трубу. Е моји деретићевци бивши друга Тите Југословенчићи колико ви али буквално ништа ни о чему не знате...
Препоруке:
0
6
237 недеља, 06 јануар 2019 15:13
Kroka
Mnogo si bre Špirituse dosadan. Zar po minusima ne vidiš da ste vi autošovinisti neomiljeni na ovom sajtu. Od 200 komentara 100 su tvoji. Što je mnogo mnogo je.
Препоруке:
7
0
238 недеља, 06 јануар 2019 15:59
Панта
пошто је у Срба број три сакралан само као продукт увезеног хришћанства и ништа више

А хришћанство 90% ствари преузело из паганизма. Па Срби су и данас омрзнути када само подигну три прста. А види, још је код Трачана придаван исти верски значај тога броја. Има кип у Лувру. О Келтима нећу да причам јер су имали исте традиције као наши преци.

онда то значи да Венди-Словени у Немачкој никакве везе немају са Србима на Балкану, пошто не играју никакво коло а још мање са фрулом

Видиш ли да је добро да су сачували живу главу, а камо ли фрулу. Морају тајно да причају на свом језику, а још да се међу Швабама појаве са фрулом, оде глава.
ту као уникатну српску трубу је у Србију донео

Можда је он донео у "Србију", али је она свирала још Александру Великом- Хелену кога "Грци" као "Грка" нису могли да смисле.

И коло није само фолклор,оно је непрекидни процес у Космосу,које су наши преци највише копирали у своју традицију.
Препоруке:
8
0
239 недеља, 06 јануар 2019 21:18
серпска сарма, а мож и пасуљ
Пошто видим да су овде аутохтонисти кренули на "сиротог" herr Спирицу (што ме увесељава!) и пошто видим да и herr Спирица ФАУЛИШЕ, уместо дулазим у залудне дискусије, ево једне КЊИГЕ, па се кољите (линк): https://www.scribd.com/document/250912660/Tibor-%C5%BDivkovi%C4%87-De-Conversione-Croatorum-Et-Serborum-Izgubljeni-izvor-Konstantina-Porfirogenita PS. Од скора се сматра да I2a хаплогрупа НИЈЕ "прабалканска", већ "само" старобалканског порекла, стара око 2400 година, што је смешта у време Илира и Трачана ПРЕ Александра и Рима!? PPS. Држи се да је I2a хаплогрупа са око 28% заступљена код Срба, преко 35% имамо заступљеност R1a "словенске" хаплогрупе (које код источних и западних Словена има 55%-65%), што објективно значи да смо МЕШАВИНА староседелаца и досељених Словена, док су по Тибору Живковићу Срби били једно АНТСКО, ergo мешано словенско-сарматско племе, приспело из ЛУЖИЦА, које је завладало староседеоцима и другим Словенима између Врбаса и Морава, по допуштењу василевса Ираклија.
Препоруке:
0
0
240 понедељак, 07 јануар 2019 09:04
Спиридон
@ серпска сарма, а мож и пасуљ

Пре ће бити да ви госн Сармице фаулишете и то дебело, пошто видим да баш и нисте на ти са српском генетичком сликом а још мање са питањима порекла. Елем, I2a је код Срба на 33% и не мрда одатле, док се словенски R1a код Срба не помиче од максималних 15-16%, односно тек је трећа по бројности халпогрупа иза I2a и E1b староседелаца којих има око 18%. Тако да, јако ми је жао али Хрвати имају словенског R1a нешто мало мање од 30%, односно једино Словенци од свих Јужних Словена имају блиско тој вашој цифри са неких 37% словенских гена. Што се тиче те ваше ингениозне приче са Лужицом, у коју сте из неког само вама разлога утрпали и Тибора, плашим се да не познајете довољно проблематику. Наиме под један археологија каже да су Словени дошли са две стране, прва је препознатљива по тзв прашко-корчашкој керамици и долази из правца Немачке и Пољске АЛИ то није Лужица, зато што су Лужичани на то исто подручје у Немачкој дошли тек када Срби долазе на Балкан...
Препоруке:
0
5
241 понедељак, 07 јануар 2019 09:05
Спиридон
@ серпска сарма, а мож и пасуљ

Основна разлика је у томе што Лужички Срби припадају Лехитима, то јест археолошки се препознају по тзв суковско-дзедзидзкој керамици. Тако да, све у свему правац вам делимично јесте добар али никада немојте помињати било какву Лужицу, иначе тиме само показујете колико слабо познајете проблематику. Такође, ако је лагала керамичка коза, није сигурно генетички рог, пошто Лужички Срби огромном већином имају тај R1a1a1b1a1 знани и као лехитски M458, који је опет од вендско староседелачког R1a1a1b1a2, то јест од његовог деривата R1a1a1b1a2b знаног и као CTS1211, удаљен коју хиљаду година тако да Лужица са Србима на Балкану никакве благе везе нема, што додатно потврђује и њихов језик који је потпуно на другом крају словенског спектра.
Елем, да будемо презизни Склавени-Венди долазе са севера а Анти ( мада су и Венди део Анта, тј највероватније Вјатићи који су се одвојили али да не компликујем, пошто очигледно да не знате превише, па ћу вас само збунити)...
Препоруке:
0
4
242 понедељак, 07 јануар 2019 09:07
Спиридон
@ серпска сарма, а мож и пасуљ

Долазе из правца Украјине до Ђердапа са њиховом Пенковка керамиком, то јест Словени у Бугарској су вам већином украјински Анти пореклом, док се код Срба само појављују у одређеној мери.
Што се тиче оног у Срба већинског I2a, читајте Кљосова, пошто је он у својој књизи Порекло Словена - осврти на ДНК генеалогију, изнео тезу да I2a нису никакви староседеоци, већ неко племе које је касније инкорпорирано у етногенезу самих Словена, иако нису они. Е сад, мени то пар година није имало превише смисла, док нисам увидео како са обзиром на Сардинију, Украјину и планину Динару где су код ондашњих Хрвата заступљени са 70% популације, I2a могу бити само Готи. То вам потврђују сви списи, који констатно помињу на подручју Далмације Готе и Склавене итд итд, односно да је то разлог за имена хрватских владара која су строго са готским суфиксом -мир, односно имена петоро хрватске браће Клукас, Ловелос, Косениц, Мухло односно Хрват, и њихове две сестре Туга и Буга...
Препоруке:
0
5
243 понедељак, 07 јануар 2019 09:28
Спиридон
@ Панта
А хришћанство 90% ствари преузело из паганизма. Па Срби су и данас омрзнути када само подигну три прста...
О Келтима нећу да причам јер су имали исте традиције као наши преци.
Само напред госн Панто ево претворио сам се у уво такорећи, пошто не могу да дочекам ваша додатна објашњења око сакралног броја три код паганских Срба-Словена, пошто видим да ћу коначно и ја успети да сазнам нешто што никада до сада нисам чуо. Покушавам само да схватим какве везе има паганско-предхришћанска традиција са она три прста али то остављам вама да ми појасните и обавезно тај део око те истоветности традиција и веровања код Келта и Срба, јер видим да сте дошли до неких сазнања непознатих било коме на свету, па се нешто мислим да је штета да такав капацитет пропадне, пошто би сте могли светски да постанете познати ако то успете да докажете. Дакле госн Панто, поклоните се и почните, прво сакралност броја три у српској предхришћанској традицији, затим три прста, па Келти=Срби...
Препоруке:
0
4
244 понедељак, 07 јануар 2019 09:41
Спиридон
@ Панта

Видиш ли да је добро да су сачували живу главу, а камо ли фрулу.

Колико ја знам сачувана су колико год да је то било могуће сва сећања на народне обичаје и игре Словена тамо а посебно код оних у Пољској, само се нешто не сећам да играју коло са фрулом, или ви мислите да су Германи баш ту ударили где је најсветије да би то остало заувек сакривено... Има то неког дубоког смисла... Хау јес ноу...
Можда је он донео у "Србију", али је она свирала још Александру Великом

Ма шта кажете, значи ту постоји та једна историјска вертикала трубе, коју је Шлезингер само обновио после највећег Србина Александра Македонског...!?! Сада ми се коначно све уклопило...!?! Хвала вам до неба, мислим до тог непрекидног процеса у космосу који одсликава срБско коло. Него госн Панто, мучи ме само једна ствар. Мислим, и ови други се ухвате у круг па играју нешто што је исто наше коло, а значи код њих то није космос, већ само игра, тј само се Србима привидело како треба...
Препоруке:
0
5
245 понедељак, 07 јануар 2019 09:47
Спиридон
@ Kroka

Mnogo si bre Špirituse dosadan. Zar po minusima ne vidiš da ste vi autošovinisti neomiljeni na ovom sajtu. Od 200 komentara 100 su tvoji. Što je mnogo mnogo je.


Аха, ово значи као у оној Задрузи, па народ гласа кога треба избацити а ја никако да се склоним бРезобразник ниједан. Елем, пишем под једним те истим надимком, заиста се трудим да се држим тематике о којој се расправља, односно у преводу не пишем под сто осамнаест камФулирајућих надимака, нити ми се коментари своде на гејачко добацивање системом као баба иза каце. Наравоученије...Коме се не свиђа не мора брате ни да чита шта пишем...
Препоруке:
0
5

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, до краја 2019. бити постигнут споразум Београда и Приштине?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер