Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Zašto je oboren ruski avion Il-20 u Siriji?

Komentari (69) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 20 septembar 2018 09:13
FAiE+PM+N+Bs
Preterano kriviti Izrael

Rusi i Ruskinje koji koriste međušni prostor za kritično mišljenje će razumeti zašto je ova indoktrinacija neophodna.
Za ogromnu zećinu koja je to zaboravila ili nema vremena za to, nema značaj.
Preporuke:
21
6
2 četvrtak, 20 septembar 2018 11:17
Causa Spectandum
"Sprecavanje incidenata"!!??

Kud ces veci incident kada Izrael svim silama podrzava teroriste?
Obaska fore o povredjivanju vazdusnog prostora suverene zemlje.
Kako li se tretira situacija kada neko, sa cetiri borbena aviona uleti duboko u tvoju drzavu, pa jos pride malo bombarduje?
Evo, ja bas i nisam siguran.

Bice zaista smehotresno kada budu greskom sravnili rusku bazu sa zemljom slusati price o "delimcnoj odgovornosti".
Preporuke:
39
4
3 četvrtak, 20 septembar 2018 11:20
Spiridon
Preterano kriviti Izrael za ono što se dogodilo za sada je rano


Ih pa ovo je, što bi no se nekad reklo, da ne kažem zapevalo... Ko to može, ko to smije, rastavit nas od Zambije. Tako da desilo se drugovi, eto tako isto bilo i u Osetiji i u Iraku, a bratski nam Izrael neka tuče po Siriji kada god zaželi, samo ako bi nekako mogli da nam jave sledeći put pa da se mi sklonimo odatle... Mislim ako mogu, a ako ne šta da se radi, viša je sila pa se desi. Jaka uostalom stvar, avion komada jedan pa još stari i samo njih petnaest unutra....
Preporuke:
39
9
4 četvrtak, 20 septembar 2018 13:27
~~~
Eeeee... Rusi, a mi naivni Srbi se nadali da mozete da nam pomognete, a vi ne mozete ni sami sebi da pomognete.
Preporuke:
31
22
5 četvrtak, 20 septembar 2018 13:46
Realno i moralno
Šta će tu izraelski lovci??! A opet Rusi neće da se konfrontiraju i tako ugrožavaju živote svojih vojnika ali sprečavaju eskalaciju. Na spoljnom planu pojačavaju svoju pravednost jer nisu agresivni ni osvetoljubivi ali gube kod kuće podršku posebno ako paralelno ide zakon o penzijama..Neke zemlje imaju nadprava nad ostalim vlastima??! Šta kad bi Asad bombardovao nuklearku i Izraelu koja ga ugrožava? On nema pravo,Iran nema pravo,Izrael ima??! Bolje da su Rusi preuzeli PVO od Asada nego što šalju vojnu policiju da gine. Gužva je na nebu!Doći će momenat zabrane letova kad tad jer zapad nije zadovoljan ishodom. Ako se Rusi dogovore Asad će proći kao Republika Srpska i Karadžić i to je maksimum. Ako se konfrontiraju iz inata zbog sankcija onda je nepredvidivo. Ruski saveznici još plaćaju previsoku cenu. Ja sam spreman to da platim ali zato većina Srba veruje Vučiću...
Preporuke:
27
6
6 četvrtak, 20 septembar 2018 15:07
Zoran
Mi lenji i pokvareni Srbi se nadali da nam Rusi mogu pomoći a oni ni sami sebi ne mogu pomoći.

Nemaju šta nama da pomažu Rusi, Kinezi, ovi ili oni. Da smo narod kako treba sami bi izgradili sisteme za odbranu i napad i uzeli ono što nam treba. Rusi su pomogli Sirijcima jer su ovi hteli da se bore i ginu. Amerikanci Šiptarima jer su ovi hteli da se bore i ginu. Jevreja nema mnogo da bi ginuli ali imaju 50 instituta nanotehnologije u kojima prave razne senzore pa vide mete iz svemira, prave poluprovodnike pa konstruišu svoje radare kojima mogu sami da menjaju frekvencije i kodove, sintetišu razne vrste eksploziva i.t.d. Srbija ima isto toliko instituta gde se samo pišu publikacije za konferencije i časopise da bi se o trošku naroda šetkalo po svetu.
Preporuke:
62
5
7 četvrtak, 20 septembar 2018 15:50
Kosta
Da li se samo meni čini ili je ovaj čovek zaboravio da pomene bol i patnju koje je izazvala pogibija 15 Rusa. Ko su oni bili, da li su imali dece, ko su im porodice, šta su sve do sada učinili za Rusiju, kako li je njihovim saborcima i sl samo su neka od pitanja. Autor je više teksta posvetio pravdajući Jevreje nego izginulim Rusima. Da li su životi Rusa beznačajni? E pa za nas Srbe nisu. Već se pojavljuju u samoj Rusiji analitiari - skretničari koji pokušavaju da okrive Iran. Zbog čega je onda Šojgu zapretio Izraelu. Pa valjda on zna na čiju krivicu ukazuju podaci. Putine ako si Rus isporuči Siriji S300 i spreči Izrael da ih bombarduje.
Preporuke:
47
4
8 četvrtak, 20 septembar 2018 17:35
Slavomir Srpski
Pa zaista, nastavljaju da nas magarce i to vec postaje bezobrazluk.

Kakve veze ima to da "su minut pre dejstva Izralea" bili obavesteni? Jeli su ugasili sve svoje radare u Tartusu i okolini, i one i na brodovima koji bejahu vrlo blizu? Da cekaju telefonski poziv iz Tev Aviva?

Boze, koje je to budalasto izvinjavanje i prebacivanje krivice na nestrucne i stare s200 sisteme prodate Siriji, koje gle cuda niko ne obavesti pa cak ni sami Rusi !

Pa sto bre niste odma porucili Sirijcima da ne pucaju kada ste vi tamo i kada ste prihvatili da izraelski avioni krilima stvaraju vetar oko vasih ugasenih radara? Pa cekajte malo, ako ste vi na godisnjem odmoru pa ne vidite dalje od 2 kilometra, sto niste na godisnji odmor poslali i svoje specijalce koji sluze na sirijskim sistemima. Ispade da su ipak oni nesto i videli a i pucali, ali s200 nisu u stanju da bilo sta razlikuju, a oni u Iljusinu sve to pratili durbinima i molili se. Elektronsku opremu su ugasili radi odmaranja 35 km od obala.
Preporuke:
31
4
9 četvrtak, 20 septembar 2018 19:32
Gospodar Zarin
Vrlo loša analiza, autor nije ekspert.
To je osnovno, a drugo, znalo se odmah da je obaranje aviona reakcija Nato na rusko-turski Memorandum o idlibu. Tako sam i komentarisao.
Zato obaranje nije bilo "slučajno" niti je bila "prijateljska vatra".
Mogu samo da ponovim da je odrađena klasična sačekuša ISR&USA&UK&FRA i da je avion oborila francuska fregata AD sistemom Astra.
Razlog zašto su Rusi sve zataškali i iskonstruisali bajku o sirijskoj AD kao krivcu, jeste činjenica da Rusija ne želi zaoštravanje sa FRA i ratno stanje sa Zapadom.
A sve to zato što Rusija nema dovoljno dobre dokaze.
Dovoljno je setiti se MH-17. Rusi su uzalud dokazivali, iako su imali snimke. Čak i da imaju sve potrebne dokaze, zapadni masmediji bi od svega napravili cirkus, a UN ne treba ni pominjati.
Dakle, Rusi su bili pragmatični - niko nije kriv, ali odgovornost je na Izraelu (kao što i jeste).
Problem je što to nije iskorišćeno da se najveći destabilizator Bliskog istoka pritisne na kompromis.
Preporuke:
29
6
10 četvrtak, 20 septembar 2018 20:27
Spiridon
@ Gospodar Zarin

Vrlo loša analiza, autor nije ekspert.
To je osnovno, a drugo, znalo se odmah da je obaranje aviona reakcija Nato na rusko-turski Memorandum o idlibu. Tako sam i komentarisao.
Zato obaranje nije bilo "slučajno" niti je bila "prijateljska vatra".
Mogu samo da ponovim da je odrađena klasična sačekuša ISR&USA&UK&FRA i da je avion oborila francuska fregata AD sistemom Astra.


Je l’ se to kojim slučajem pojavila neka ingeniozno-fantazmagorična kvazielspertska analiza na nekom od onih šarlatanskih beb sajtova za patriJote, pa tamo “znalački” objasnili kako ništa nije onako kako izgleda, pa su tako oborili Rusima avion pa još ni manje ni više već “ponos” vazduhoplovstva kakav je Il-20 u sačekuši. Ti si da pretpostavim, video originalne satelitske snimke i imaš snimak razgovora sa francuske fregate?!?
Šta zaista reći a ne zaplakati, jer gde prestaje sva čoveku znana logika stoji tabla sa natpisom Ovde počinje zemlja sveznajućih srBskih patriJota...
Preporuke:
8
28
11 četvrtak, 20 septembar 2018 20:54
Zoran
Teorija da je avion oboren iz Francuske fregate mi deluje najverovatnija. Ali tu ipak postoji ruski propust jer da su pored izviđačkog aviona leteli lovci sa raketama vaѕduh brod odgovor bi bio potpuno opravdan i legalan. Nikakve snimke nije trebalo praviti (osim potopljenog broda). Francuzi su stari ljigavci i kukavice - pobegli bi glavom bez obzira.
Preporuke:
19
8
12 četvrtak, 20 septembar 2018 21:31
Gospodar Zarin
@Spiridon

-Odavno si se ti deklarisao&izblamirao pljujući me zbog sopstvenih kompleksa.
Meni nije problem da te ponižavam, ali je stvarno dosadno. A i nemam vremena za takve bezvezarije.
Ubuduće se javi kada naučiš da to radiš kao i sav normalan svet.
Moj komentar ne samo da nije nov, nego je i najbolje prošao onog momenta kada je ova antiruska provokacija objavljena:
utorak, 18 septembar 2018 09:59 Gospodar Zarin
"Klasična Nato sačekuša za ruski Il20
MSM širi propagandu o "prijateljskoj vatri" u situaciji kada je sirijska AD integrisana sa ruskom, a špijunski Iljušin nafilovan elektronikom. Još veća laž je "greška PVO artiljerije" koja ni u ludilu nema potreban domet.
Francuzi imaju AD sistem Aster koji je oborio avion... Ovo je sinhronizovani Nato napad - dve muve jednim udarcem.
Svi su učestvovali: ISR&FRA&UK&USA.
Sve je deo permanentnog hibridnog rata Anglocionista protiv Rusije..."
Preporuči komentar: 81 23
- Možda jedini u Srbiji, ali istinit.
Preporuke:
24
7
13 četvrtak, 20 septembar 2018 22:04
penzioner Cviko
@Spiridon
Gospodine Spiridone. Javnost vas ozbiljno i opravdano kritikuje. Ubuduće, pre nego napišete komentar, pogledajte neki crtani film. Tamo imate sve što Vam treba. Tako rade i vaši kritičari. Kao što znate, klin se klinom izbija. A osim toga tu su i poeni koji su "realni" pokazatelji vrednosti komentara. Crno na belo, molim. Želim Vam dobro zdravlje, uključivo normalan pritisak.
Preporuke:
7
7
14 petak, 21 septembar 2018 02:28
Causa Spectandum
@ Gospodar Zarin

Dakle, sve je pitnje metodologije, te odlucnosti. Pitam se samo kao bi, onaj koji je umro u zakrpanim carapama, a iza sebe ostavio sinjel i nesto fotografija u kutiji od cipela, odreagovao na ovako nesto?
Ne znam kako se na ruskom kaze zaravnvavnje, ali to bi bilo, bas kao kod Kurska, bas kao kod Berlina, te u siroj okolini grada na Vogli.
Preporuke:
4
1
15 petak, 21 septembar 2018 05:29
Spiridon
@ Gospodar Zarin
Moj komentar ne samo da nije nov, nego je i najbolje prošao onog momenta kada je ova antiruska provokacija objavljena:
utorak, 18 septembar 2018 09:59 Gospodar Zarin
"Klasična Nato sačekuša za ruski Il20...
Preporuči komentar: 81 23
- Možda jedini u Srbiji, ali istinit.
Aha... Pa sada sam konačno shvatio...!? Znači krucijalni dokaz te infantilno-patriJotske papazjanije po sistemu, sačekuše, fregate, rakete i špijunski avioni je taj što su tebi pljeskale druge patriJote, što su ti lupale te silne plusiće...!? E tugo moja, pa ovo je da čovek ne veruje šta čita. Fenomenalno ali zaista, sedi u nekom u musavom budžaku u Srbiji i sve on bolje zna od cele zemaljske kugle a sve primenom legendarne metode Ilije Čvorovića, da je prvo i osnovno pravilo kako ništa nije onako kako izgleda. Dokaz niti jedan jedini naravno, ali eto je l’ vidiš kako je moj komentar odlično prošao, glas naroda patriJotskog je sve rekao a vi neverne Tome možete da mi zavidite samo...
Preporuke:
4
18
16 petak, 21 septembar 2018 05:45
Spiridon
@ penzioner Cviko
A osim toga tu su i poeni koji su "realni" pokazatelji vrednosti komentara. Crno na belo, molim.

Druže Cviko znači primenilo se staro dobro vrednovanje, poznatije i kao... Peti kongres složno glasa, glasaćemo druga Titu i Đilasa...!? Pa je l’ da...
Pretpostavljam onda kako je Pink televizija ona koja najviše vredi, kako su Zadruga i Zvezde Granda umetnički najvredniji programi, dok je najvredniji film svih vremena Tesna koža 2, pošto je brojčana podršla ono što jedino može odrediti šta vredi a šta ne vredi.
Šta da vam kažem, sem da je nekada davno 99% populacije verovalo da je zemlja ravna ploča, što je pretežno govorilo o njihovoj inteligenciji a ne o vrednosti/tačnosti te teorije. Inače da ste manje vremena posvetili učenju za takmičenje Tita-Revolucija-Mir a više na neke pametnije knjige, onda bi znali šta je tačno sofizam tj logička nesuvislost zvana argumentum ad populum, odnosno da mišljenje većine ne vredi ni po’ lule duvana u ozbiljnoj raspravi...
Preporuke:
7
12
17 petak, 21 septembar 2018 05:52
Spiridon
@ Gospodar Zarin

Inače, čisto da ne zaboravim. Kako je ovo ipak malo ozbiljnija vrsta vebsajta od zemlje inetrnet šarlatanije zvane Fakti, gde je vaša gospodarska malenkost izvolela kaliti svoj čelik, hoditi razvojnim putem internetskog Bore za patriJote Šnajdera, onda bi bilo uputno da vidimo makar i najmanji mogući poludokaz u prilog fantazmagoričnoj ‘oće Francuz teoriji, ili u suprotnom da zaključimo kako su se puštali patriJotski gasovi praznoslovnom metodom a sve po sistemu javilo mi se...
Unapred zahvalan...

P.S. Avaj, jako mi je žao ali kao dokaz se neće računati još jedan copy/paste komentara i koliki je bio stepen patriJotske podrške istom
Preporuke:
4
13
18 petak, 21 septembar 2018 06:13
Spiridon
@ Zoran
Teorija da je avion oboren iz Francuske fregate mi deluje najverovatnije

Tja, prosečnom patriJoti uvek je najverovatnija ona teorija koja se uklapa u njegov tetrapak svetonazor, po kome nikada ništa nije slučajno, uvek je sve povezano i uvek ima neka globalističko-soroševska zavera koju jedino patriJotski um može u sekundu da spozna.
Rekao bi čovek onako na prvi pogled kako je ovde sve i više nego jasno sa obzirom da sve strane potvrđuju jednu te istu priču glede obaranja ruskog Il-20. Međutim, kako sad patriJota da pređe preko toga da su ej Rusima sili naj-što-većoj tek tako i to greškom Asadovi oborili avion. Ne, sve je to laž i zavera, Putin laže, Šojgu laže, ruska vojska laže, Amerikanci lažu, Izraelci lažu, Asad laže, Francuzi lažu... Sve je to dakle laž, samo zato što Rusi neće da se zamere Francuskoj, iako bi tako sve ovo mnogo bolje izgledalo po njih same. Ne, oni su se svesno žrtvovali/izblamirali samo da ne pokvare sa Francuzima “fenomenalne” odnose...
Preporuke:
5
12
19 petak, 21 septembar 2018 10:48
Vlada
Iz svega navedenog u tekstu meni je najinteresantnije sledeće a pitam se, ko je još izvukao zaključak i adekvatnu paralelu.

Elem, mi se "kunemo" u "braću" ruse kao i sirijci, oni još i više jeliti, čak su i ruske trupe prisutne u Siriji i aktivno su uključene u dešavanja i to na strani legalnog ražima u Damasku ali to opet ne predstavlja problem Izraelu da bombarduje ciljeve po toj istoj Siriji, čak štaviše, ta ista Rusija, kao veliki prijatelj i zaštitnik Sirije ima sporazum o "sprečavanju opasnih incidenata" sa jednim od najvećih neprijatelja te iste Sirije, Izraelom, kojim mu se omogućava da dejstvuje po Siriji, samo uz uslov da blagovremeno obavesti Rusiju kako bi oni "sklonili svoje" na vreme, što se u ovom slučaju nije desilo pa je stoga i došlo do problema.

I kada ćemo shvatiti da među državama nema "braće" i "prijatelja" već samo interesa?
Preporuke:
11
4
20 petak, 21 septembar 2018 10:54
Marko
Za ovo je kriva Rusija jer nije proglasila no-fly zone nad Sirijom.
Ozbiljna država tako radi a ne da puštaju francuske i izraelske lovce da lete i bombarduje gde hoće.
Putin ne želi sukobe i da se nekom slučajno ne zameri. Rusija je pokazala dosta straha od Zapada iako se u budućnosti budu ponašali ovako plašljivo uzdrmaće svoju već zaljuljanu poziciju. Ako pretenduju da budu super sila moraju hrabriji potezi da se povlače. Sad naravno neko će sve ovo što sam naveo da opravda tobože genijalnim putinovim planom ali ne pije to vodu.
Preporuke:
16
6
21 petak, 21 septembar 2018 11:26
el srbinjo
izveli su obaranje tako da se može tumačiti na razne načine. na osnovu slobodne procene. ukratko, namagarčili su ruse. kakvi sad izraelski vazdušni udari? izgleda da sam nešto propustio.
Preporuke:
7
3
22 petak, 21 septembar 2018 14:13
Jos jedan "Tribalac"
Posto sam bio budan te noci, mogu da potvrdim da su vesti isle ovim redom:
1. Il-20 nestao sa radara, u blizini su se nalazila 4 izraelska F-16, detektovano lansiranje necega sa francuske fregate Auvergne.
2. Americki zvanicnik porice da americka vojska ima bilo sta sa padom Il-20, da su za dogadjaj saznali jer je Sirija objavila SoS signal na medjunarodnoj frekvenciji. Amerika je onda zatrazila potvrdu od trece strane koju ne zele da imenuju i ta treca strana je potvrdila.
Ovo je sve gotovo pre 04:00 ujutru.

Kad ste se probudili pocinju gluposti na mejnstrim medijima a inicijalni podaci se sve vise guraju u zapecak.
Preporuke:
9
1
23 petak, 21 septembar 2018 14:21
Jos jedan "Tribalac"
Dalje treba imati u vidu da je ELINT avion kakav je Il-20 daleko od bezopasnog sredstva. Pre svega belezenjem senzorskih i komunikacionih emisija Il-20 je bio gadan "svedok" sta se te noci desavalo. Druga stvar nista manje znacajna je da je mogao da ima uvid u nacine funkcionisanja nekih senzora koji su novijeg datuma i sa tim podacima doprinese usavrsavanju proizvoda namenske industrije (npr detektovanje emisija radara za pretragu i navodjenje sistema Aster koji je 2001 godiste se omogucava "apdejt" signalizatora za radarsko ozracivanje).
Dalje "ideja" o tome da je Izrael pozicionirao svoje avione tako da se Il-20 nadje izmedju njih i rakete prolazi samo kod osoba koje nemaju veliku predstavu kako ta vrsta tehnike funkcionise. Dajem citat iz clanka "Nellis hero receive flying cross" (u nastavku)
Preporuke:
5
2
24 petak, 21 septembar 2018 14:25
Jos jedan "Tribalac"
Izvod iz imenovanog clanka:

"While shooting the Mig-29, there happened to be a F-117 between Capt. Shower's F-15C and the Mig-29. The next night, the F-117 pilot told Capt. Shower the first time he knew he was in an engagement with the Mig-29 was when he saw the first two missiles come across the top of his aircraft."

Dakle iako se F-117A nalazio izmedju aviona lansera i cilja (MiG-29) rakete nikad nisu "presle" sa cilja na F-117A.

Ideja da neko pozicionira avion izmedju rakete i cilja i tako bude pogodjen umesto stvarnog cilja je jedino vidjenja u filmu Harisona Forda "Air force one". U zivotu nisam cuo za tako nesto u stvarnosti.
Preporuke:
6
3
25 petak, 21 septembar 2018 15:32
Zoran
@Spiridon
Moja procena proistče iz moje (tehničke) profesije. A vi što verujete političarima verujte i dalje. I nastavite kao vernici da potvrđujete njihove izjave - kao mantre popova. Nemojte slučajno da razmišljate svojom glavom. Ja sam reko da je varijanta "najverovatnija" a ne sigurna a vi niste izneli nijednu drugu varijantu od one koju su vam ponudili portparoli političara.
A zašto Rusija ne reaguje odlučno na takav napad nije zbog ljubavi prema Francuskoj već zato što nema dovoljno kvalitetnog oružja za veći sukob. Nema čak ni para da bolje zaštiti svoja sredstva podzemnim aerodromima ili skloništima za raketne sisteme. Zato joj avione uništavaju minobacačima.
Uostalom kad je pao Ruski avion što Sirijci nisu dalje gađali Izraelske. Nije valjda da su imali samo tu jednu raketu.
Preporuke:
12
6
26 petak, 21 septembar 2018 23:33
Peter RV
Ovakva diskusija nema nikakve veze sa stvarnošću.
Što, naprotiv, treba žestoko kritikovat, to je glupost Putina da se upuštio u tajne ugovore sa Izraelom i Nato-m u kojima im dozvoljava da bombarduju njegove saveznike (Izrael je po sopstvenom priznanju već to uradio preko dvjesta puta!)
Što se događa u Kremlju da ovako nešto- nemoralno i neprirodno-može da postane stvarnost?
Dali Putin misli da se ovo ne primjećuje?
(Možda je došao momenat da ide u penziju?)
Preporuke:
8
1
27 petak, 21 septembar 2018 23:55
Zoran
Inače ako Spiridon nije znao Aster raketa je francuska varijanta S300. Ima radarsku glavu o kojoj Rusi ne mogu ni da sanjaju. Ima predajnik od 500W (TWT cev) u milimetarskom opsegu širine preko 10GHz. Praktično je neometljiva i samo se potapanjem broda ili antiraketnim manevrom aviona može sprečiti da ne sruši avion. Taj manevar može da izvede samo lovac ali ne i transportni avion. (Zbog toga je cena rakete enormna). A vi i dalje verujte da avion za elektronsku borbu nije mogao da prevari raketu vođenu 60 godina starom klistronskom sijalicom.
Preporuke:
3
3
28 subota, 22 septembar 2018 07:33
Spiridon
@ Zoran
Druga slika u tekstu vam je inače sa konferencije za štampu u Ministarstvu odbrane RF na kojoj je general Konašenkov objasnio detaljno šta se desilo. Bivši načelnik ruske PVO general-pukovnik Gorьkov na primer kaže kako je širina radarskog snopa na S200 nekih 100-150 metara, pa su bili veća meta na radaru a S200 nema ugrađeno automatsko prepoznavanje svojih aviona. Vojni analitičar Kornev kaže da je Il-20 bio prosto prevelika i prespora meta i da je u datom trenutku za samouništenje rakete sirijska posada imala premalo vremena da izvrši ceo set komandi a posebno uzimajući u obzir stepen uvežbanosti. Bivši zamenik ruske PVO general-pukovnik Bižev kaže da sistem S200 prosto hvata jači signal. Vojni pilot general-major Popov kaže da Sirijci nisu bili dovoljno uvežbani a pri tome su bili i previše nervozni posle 100-og upada Izraela.
Znam sve znam, svi oni su portparoli političara, i ono što je najbitnije kako mogu svojim znanjem da se mere sa tehnički potkovanim srBskim patriJotom...
Preporuke:
1
6
29 subota, 22 septembar 2018 07:45
Spiridon
@ Peter RV


Ovakva diskusija nema nikakve veze sa stvarnošću.
Što, naprotiv, treba žestoko kritikovat, to je glupost Putina da se upuštio u tajne ugovore sa Izraelom i Nato-m u kojima im dozvoljava da bombarduju njegove saveznike (Izrael je po sopstvenom priznanju već to uradio preko dvjesta puta!)


Pa sad, srBske patriJote i stvarnost su se odavno razišli ako smem da primetim, odnosno ova diskusija je zahvaljujući njihovoj enormnoj pameti i silnoj ljubavi prema naj-što-većoj sili ruskoj, otišla u neke dubioze. No, treba shvatiti veselnike, jer kako sada Rusima da se obori avion a da to nije jedna grandiozna zavera i specijalne francuske rakete koje jedine mogu ruski avion da pogode.
Elem, Rusi su sami sebe doveli u ovu situaciju, zato što sede na osamnaest stolica a priča sa Izraelom je, kao što već dosta puta rekoh, priča sa Gazpromom i izraelskim nalazištima prirodnog gasa u Mediteranu, kao što je i priča sa Sirijom priča oko konkurentskih gasovoda i Latakije...
Preporuke:
1
7
30 subota, 22 septembar 2018 07:56
Spiridon
@ Jos jedan "Tribalac"

Dalje "ideja" o tome da je Izrael pozicionirao svoje avione tako da se Il-20 nadje izmedju njih i rakete prolazi samo kod osoba koje nemaju veliku predstavu kako ta vrsta tehnike funkcionise


Ma nema, uvek i svugde kažem kako pameti prosečnog srBskog patriJote nema ej bre ravne na svetu. Evo slušam već četiri dana silne ruske generale koji vek provedoše u zenitno-raketnim sistemima, vojne pilote ruske i svu silesiju ruskih vojnih analitičara koji očigledno nemaju predstavu kako ta tehnika funkcioniše. Nego pobratime, daj da se dogovorimo da se raspodelimo na strelce, pa ti piši Putinu da te odmah postavi za svog specijalnog savetnika a ja ću za to vreme da pokrenem internet kampanju po ruskim sajtovima, da im svima objasnim da je ovo sve Francuz uradio i da svi ti nji’ovi raketaški generali, piloti i analitičari nemaju pojma. Reći ću im, imaju ti neki ljudi u Srbiji, oni sve na ovom svetu znaju a kamoli ko je vama oborio avion...
Preporuke:
1
7
31 subota, 22 septembar 2018 10:58
Spiridon
@ Zoran
A vi i dalje verujte da avion za elektronsku borbu nije mogao da prevari raketu vođenu 60 godina starom klistronskom sijalicom.

Inače čisto i ovo da ne ostane nedorečeno... Elem, verovanjem se bavite vi, moja malenkost je sklonija razmišljanju na osnovu dostupnih činjenica. Prema tome sve ovo kod vas i potiče iz te slepe vere u rusku superiornost i nepogrešivost, te da moraju postojati grandiozne pripreme i specijalne rakete da bi neko oborio ruski elisni avion, model Il-20 napravljen inače pre pedeset godina, sa maksimalnom brzinom negde oko 500 km/h. Ako se svemu tome doda tetrapak svetonazor savremenog Ilije patriJote Čvorovića, po kome nikada ništa nije onako kao što izgleda, to jest koja su to kola bolja od Moskviča, onda dobijemo te bisere patriJotskog praznoslovlja. Kada smo mi 1999 sa štapom, kanapom i ruskim praistorijskim radarima oborili F117, odnosno najverovatnije i B2, to je onda normalno ali zato za Il-20 trebaju specijalne rakete, jer ruska sila je to...
Preporuke:
0
3
32 subota, 22 septembar 2018 11:44
Zoran
Ne znam odakle zaključujete da sam ja patriJota i da verujem u nepobedivost Ruske tehnike - baš suprotno. Pisam sam nekoliko puta o slabosti Ruske tehnike a i sada sam napisao da Rusi mogu da sanjaju o radarskoj glavi koju ima Aster. Ali Vama je očigledno propaganda utuvila u glavu neke ljudske stereotipe i ne možete drugačije da gledate. Da li vi stvarno verujete najnovijim izjavama Izraelskih zvaničnika da su Sirijci ispalili 20 raketa kada su njihovi avioni sletali na svoje aerodrome. To znači da su hteli da prebace ceo Liban raketom koja ima 200KM dometa.Drugo radari ih sigurno nisu mogli videti jer su već bili na maloj visini.
Ali čak i da ostavimo tehniku - nijedan Ruski oficir (da nema Putinove naredbe) ne bi javno pričao kako je sistem S-200 loš i koji su mu nedostaci. Ako su znali te nedostatke tim pre su mogli da izbegnu tragediju. Jednostavno dosta mi je priča o arapskoj gluposti i nesposobnosti i od Boga izabranom pametnom narodu kojim se pokrivaju mane Ruskog oružja.
Preporuke:
3
0
33 subota, 22 septembar 2018 11:50
Zoran
Inače što se tiče obaranja Američkih i Engleskih aviona u Jugoslaviji i Bosni pogoćena su 4 ili 5 aviona a ispaljeno 400 raketa. Jedan seljak reče mom drugaru iz PVO. "Da ste ih kuruzima gađali više bi ih skinuli"
Preporuke:
1
1
34 subota, 22 septembar 2018 12:30
Stojan
@Zoran
Zorane niste u pravu. Francuska fregata je baš u to vreme ispalila raketa da pobije ribu jer su Francuski mornari sutradan imali na meniju ribu sa (naravno) belim vinom (pošto su svo crno i crveno vino već popili). Ispaljivanje rakete sa francuske fregate nije imalo nikakve veze sa obaranjem Ruskog aviona.
Verujte ruskim pilotima, oni bi sve srušili kao i naši da im baš u odlučnom momentu nije otkazoa radar - i to baš svima.
I nemijte na ovom forumu diskutovati o tehnici. Diskutujte o diskusijama.
Preporuke:
4
0
35 subota, 22 septembar 2018 14:22
Slavomir Srpski
Hajde da pokusam da nadjem neko logicnije resenje sta se desilo.

Prvo, nije Izrael sam krocio toliko daleko od svojih obala u gnezdo ruskih S400 sistema oko Tartusa, bez da to nije bio NATO-koordinisan napad. Pre svega da pokazu koliko je ruski sistem (sve sa brodovima i avijacijom) busan. Na to ih je naveo sporazum Rusija -Turska o Idlibu. Sa svojih brodova su elektronski zaslepili (na mikrotalasnim frekvencama) sve novije PVO ruske sisteme, ciji radarski ekrani su se upalili kao sijalice. Verovatno stari s200 radi na nizim frekvencama pa su Sirijci nesto ipak videli i pucali.

To bi moglo da objasni ZASTO Rusija trazi od Izraela svu dokumentaciju (radarske i satelitske snimke) o STA se desavalo jer sami izgleda nisu videli bar nista.

Takas sah-mat od NATO prema Rusiji je zaista tezak udar za rusku tehniku u koje toliko novca ulozili. Podseca na nase obaranje stelt USA u 99, starim sistemima.


Sada, ja razumem da Rusija ne moze to da prizna.
Preporuke:
2
0
36 subota, 22 septembar 2018 14:37
Slavomir Srpski (2)
U prilog mojoj tezi da ih je NATO elektronski zaslepila (s300 i s400) je jasno ne samo zato sto traze od Izraela informaciji o sta se dogadjalo (svojim sistemima da su radili sve bi jasno videli i ne bi bilo potrebe da bilo koga pitaju za ovo-ono),vec i iz fakta da ako je S200 sirijski sistem ispalio raketu sa putanjom blizu Iljusina, s400 ima mnogo brze rakete koje takve s200 rakete mogu da sruse pre "prijateljskog obaranja" Ilusina.
To je moglo samo da je radarski sistem s400 radio,umesto da je bio elektronski zaslepljen.

Francuska je verovatno ispalila i neke vrste raketa koje u letu ekplodiraju stvaranjem elktronskih talasa koji svojim impulsima mogu da zaslepljuju modernije ruske sisteme. To objasnjava zasto Rusija tvrdi da je njihov s200 srusio Iljusina a ne Izraleski avioni ili francuska regata. Naime, samo aktom zaslepljivanja ruskih radara, bez da je urusavala ruske ciljeve, NATO nije prozrokovala ratnu agresiju, gde bi bilo i odgovora. Vec je samo pokazala da MOZE
Preporuke:
2
0
37 subota, 22 septembar 2018 14:59
Slavomir Srpski @Zoran
Aster raketa je francuska varijanta S300. Ima radarsku glavu o kojoj Rusi ne mogu ni da sanjaju. Ima predajnik od 500W (TWT cev) u milimetarskom opsegu širine preko 10GHz.

Lepo ste objasnili tehnicki detalj> TWT (za razliku od klistera i megnatrona) imaju ogroman opseg pokrivanja frekvencija pa su idealni za zaslepljivanje radara. Slanjem tih raketa prema Sirijskoj obali, znatno su smanjili rastojanje tih elektronskih ometaca od ruskim modernih radara Sto objasnjava da ni ruski brodovi ispred obala, kao ni s400 radari NA obalama su ozraceni znatnom elektromagnetnom jacinom zaslepljivanja.

Jedino da su Rusi imali u dubini Sirije, recimo na 200 km vazdusne linije svoje radare, ONI ne bi bili toliko zaslepljeni za reakciju i za lansiranje svojih raketa na neprijateljske ciljeve, (rakete bi mogle da budu bas na obali, sto blize ciljevima za gadjanje).

Mislim da ce Rusi mnogo da nauce iz ove lekcije.
Preporuke:
2
0
38 subota, 22 septembar 2018 15:21
Slavomir Srpski (3)
Gubitak Iljusina nije toliko bitan koliko da je ubijeno 15 inzenjera specijalaca, kao i vrhunsta ruska elektronska oprema za istrazivanje.

To je MNOGO veci gubitak od rusenja ruskog aviona iz Tusrke. Neuporedivo veca steta, i da je Francuska zaista ispalila rateke za rusenje ruskih aviona ili ciljeva, sledio bi odmah najostriji protest preko diplomatskih nivoa. ODMAH posle par sati.


A nije, sto znaci da Rusi nisu dobro videli sta se dogadjalo jer su bili elektronski zaslepljeni (takticka greska, jer nisu imali slojevno duubinska radarska osmatranja, iz pozicija znatno udaljenih od obala Sirije (a sto svakako u Rusiji IMAJU).

Posto je Francuska samo izbacila rakete za elektronsko zaslepljivanje, to nije bila agresija na koju bi Rusija morala da i vojno i diplomatski odgovori.

NATO je samo htela da ukaze da stvaranjebarijere ruskim brodovima ispred obala Sirije, ne moze da ih spreci da efikasno deluju po ciljevima u severnoj Siriji. Sada stoji na Rusiji da ispravi greske
Preporuke:
2
1
39 subota, 22 septembar 2018 15:27
Jos jedan "Tribalac"
Rusi pricaju svasta, na primer da podrzavaju Aleksandra Vucica a ne i srpsku listu.

Radarski snop koji ima zahvat na cilju odrazne povrsine oko 2m kvadratna i u koji uleti objekat od 40 metara kvadratnih nema teorijske sanse da odrzi zahvat.

Ko god prica drukcije boji se prevremene penzije i sledeceg talasa Putinoidnog podmladjivanja kadra.
Preporuke:
1
0
40 subota, 22 septembar 2018 15:50
Zoran(1)
@Slavomir Srpski
Mikrotalasne frekvencije se ponašaju slično kao i svetlost. NATO nije mogao sa brodova da zaslepi Ruske radare. To može jedino iz aviona. Signali koji zaslepljuju radare mogu da onemoguće rad radara ali poziciju ometača možete lako locirati. Da su to NATO-vci uradili Rusi bi sigurno znali šta se desilo i ne bi morali da pitaju Izraelce. Uostalom i IL20 bi to registrovao jer su ometači toliko jaki da se lako detektuju. Rakete S300 i S400 jesu brže od raketa S-200 ali je potrebno vreme da dostignu svoju maksimalnu brzinu. Radari na novijim sistemima imaju mogućnost brze promene frekvencije i teško ih je ometati. Svaki radar sa elektronskim formiranjem snopa ima mogućnost da nulira dijagram zračenja iz pravca odakle dolazi smetnja. Frekvencije kojima se osvetljava cilj sa S-200 nisu drastično različite od onih na kojima radi S-300 (za S-400 ne znam).
Preporuke:
1
0
41 subota, 22 septembar 2018 15:59
Zoran(2)
@Slavomir Srpski
Ako je stvarno S-200 srušio avion onda sam skloniji da verujem da je Francuska fregata ispalila inteligentne mamce koji su raketu naveli na avion. To je zahvaljujući visokoj tehnologiji sasvim moguće ali u divljačko ometanje kakvo je primenjivano kod nas 1999 ne verujem jer sam i sam bio svedok neefikasnosti tog sistema prema zemaljskim radarima. Ometanje iz aviona je druga stvar a koliko znamo nikakvih drugih aviona osim Izraelskih nije bilo u blizini. Ometanje ruskih sistema od strane Izraela nije logično jer bi to Rusi detektovali i od sporazumane bi bilo ništa.
Ne isključujem vašu teoriju 100% ali mi ona izgleda isuviše komplikovana za realizaciju.
Preporuke:
1
0
42 subota, 22 septembar 2018 16:02
Slavomir Srpski @Zoran (2)
Ja nisam pisao da su ometali iz aviona, vec da je moguce da su te ispaljene francuske rakete modernog tipa za eletronsko ometanje radara. Mikrotalasi TWT su dizine centimetar, za razliku od svetlosti koje su merene angstremima, pa je moguce mikrotalasno ometanje i sa brodova. Koliko se da videti daljina francuskog broda od obale Sirije je manja od 100km, pa krivina zemaljske kugle nije toliko drasticna da onemoguci i povrsinsko prostiranje (difrakcija) mikrotalasa sa talasnim duzinama merene u centimetrima (dok je za lazere to nemoguce jer je difrakcija u ovom slucaju zanemraljiva pa se prostiru pravom linijom.

Naravno da su avioni ometaci vidljivi, ali za one koji NISU vec oslepljeni zrakom (dakle sa radara sa vece daljine nego onih na ruskim brodovima i sirijskoj obali. Medjutim potrebno je poznavati ove francuske rakete koje su mnogo manji ciljevi od aviona i brzo se krecu: njihovo ndelovanje je mnogo teze neutralisati i to mogu samo vrlo brze protiv-rakete.....
Preporuke:
0
0
43 subota, 22 septembar 2018 16:09
Slavomir Srpski @Zoran (3)
Sto se tice promene frekvencija ruskih radara, ona je moguca samo u ipak limitiranom opsegu.

Dakle dovoljno je da se iz TWT emituju elektromagnetni zraci u citamom njenom opsegu frekvencija (kontuinuiranim i brzim promenama bazne frekvence, ili slanjem vrlo kratkih periodicnih IMPULSA koji po Furje analizi pokrivaju vrlo sirok dijapazon frekvenci u stanju da pokriju istovremeno sve ruske moguce promene njihove radarske bazne frekvence osmatranja).

Dakle tehnicki je moguce specijalnim raketama za elektronsko ometanje pokrivati sirok spektar (interval) frekvenci i time oslepiti ruski radar cak i ako menja svoju osmatracku baznu frekvencu vrlo brzo.

Po meni je, po podacima koje smo dobili, najverovatnije da su francuski sistemi elektronski zaslepili ruske radare, pogotovo sto su se tim raketama dovoljno blizu (na desetinu kilometara) priblizili ruskim radarskim antenama.
Preporuke:
0
0
44 subota, 22 septembar 2018 16:20
Slavomir Srpski @Zoran (4)
Da napomenem da tu nije bitan samo opseg (interval) spektra elektromagnetne frequence ometanja vec i SNAG tih talasa za oslepljivanje (na bilo kojij frekvenci tog opsega).

Stoga je razumljivo da se moderni sistemi elektronskog ometanja vise ne vrse avionima sa daljine od stotina kilometara (da ne bi lako bili obarani raketama), vec brzim raketama sa tim uredjajima za elektronsko ometanje koje se aktiviraje tek kada dospeju na distance od desetak kilometara od antena radarskih osmatraca. Jer snaga elektromagnetnog talasa opada sa kvadratom razdaljine, i time je dejstvo priblizavanjem ciljevima mnogo puta uvecano umesto na ranije avionske ometace.
Preporuke:
1
0
45 subota, 22 septembar 2018 16:20
Zoran(3)
@Slavomir Srpski
"Mislim da ce Rusi mnogo da nauce iz ove lekcije."
Daj Bože da bude tako. A što se tiče cevi ona radi na milimetarskom opsegu (zbog malih antena) dok su zemaljski radari uglavnom na centimetarskom (ima mesta za antenu)tako da mislim da ih nije ometao ASTER nego neka druga raketa namenjena za te frekvencije. Ali koliko ja znam i u S300 i S400 su ugrađene širokopojasne cevi što smanjuje šanse ometača. Naravno to su samo početne pretpostavke neophodne da bi "pobedio" radar ili ometač. Ima još mnogo faktora i detalja u konstrukciji radara koji ga mogu zaštititi od ometača.
Potpuno ste u pravu kada kažete da sa dve fiksne pozicije svojih baza Rusi nemaju šanse da se odbrane od NATO napada. A tek to da će ih zaštititi brodovi je iluzija. Ti brodoviimaju smislajedino dau slučaju raketnog napada na Siriju oni ispale Kalibre na Idlib i preko Eufrata.
Preporuke:
1
0
46 subota, 22 septembar 2018 16:28
Zoran
@ Zoran
Ali čak i da ostavimo tehniku - nijedan Ruski oficir (da nema Putinove naredbe) ne bi javno pričao kako je sistem S-200 loš i koji su mu nedostaci

Dakle ja vam prenosim od reči do reči šta su nekadašnji prvi ljudi ruske PVO, višestruko odlikovani piloti prve klase i ruski vojni analitičari rekli, sa obzirom da milijardu puta bolje poznaju datu problematiku nego bilo ko u svetu, na osnovu svog, znanja, borbenog iskustva i ostvarenih kontakata u ruskoj vojsci ali vi i dalje živite u nekom svom umišljenom svetu sa nekim infantilnim teorijama baziranim na jednom velikom ništa od dokaza. Ne, po vama svi lažu, niko nema pojma, sve je to zavera, samo ste vi iz nekog budžaka u zemlji Srbiji sve to prozreli. U Rusiji, ako vas to zanima se pitaju kako je moguće da Il-20 nije imao podršku lovačkih aviona, zašto nisu iz aviona javili posadi na zemlji odmah kako su videli Izraelce, ne bi li sprečili ovo što se desilo, zašto se Izraelu gleda kroz prste itd, ali šta oni tamo znaju...
Preporuke:
0
0
47 subota, 22 septembar 2018 16:32
Slavomir Srpski @Zoran (5)
Ovo je tezak udarac na takticki nespremnu PVO rusku odbranu, jer u Siriji nemaju povezan radarski sistema kao u Rusiji, gde su medjusobno koordinisani ne samo radari vrlo razlicitih frekvenci (koja jedna TWT sama ne moze da pokrije), bilo organizovanjem radarskih linija odbrane po dubini teritorije (od granica pa onda 100km druga linija, pa 300km treca linija i td..

U takvom dubinski slojevitoj organizacija radarskih osmatranja snaga elektronskih zaslepljivanja je dovoljna da oslepi samo prvi i maksimalno drugi red radara, ali ne i one dubinske koji ih vide i mogu da salju rakete da ruse objekte (rakete ili avione) oje salju elektromagnetska oslepljivanja.

Toga u Siriji nema, i objasnjava sta e desilo. Verovatno da Sirijski radari za s200 su bili dalje od ruskih radara na obalama, pa je snaga ometaca bila nedovoljna da ih zaslepi. Stoga su oni mogli da vide ono sto s400 u Tratusu nisu mogli. Dakle videli su i ispalili rakete, ali imaju manju rezoluciju.
Preporuke:
0
0
48 subota, 22 septembar 2018 16:40
Zoran(4)
@Slavomir Srpski
Potpuno ste u pravu da neki od izvora koje ste naveli pokriju ceo opseg frekvencija ali time raspoređuje svu snagu po celom opsegu. Ako radarski prijemnik ima filter nafrekvenciji na kojoj je poslao signal onda će energija koja uđe u radar biti drastično redukovana. Ne znam šta Rusi imaju ali znam da su lažni predajnici koje smo koristili u toku rata 1999 toliko širili spektar ometača da je nišanac uspevao da "progleda" (jer je bio ometan preko bočnih lobova). Istina je da je trebalo imati petlje i skoro stalno pomerati frekvencije lažljaka ručno da se ometači ne bi koncentrisali samo na nekoliko frekvencija. Inače pošto vidim da ste obrazovan čovek izračunajte koliko je zakrivljenje zemlje na 100Km (i sam sam se iznenadio kad sam izračunao a te probleme imaju i naše firme da postave radare koji detektuju brodove na moru (znate za koji projekat). Centimetarski talasi su vrlo slični svetlosti - oni ne prate ѕakrivljenost zemlje. To se dešava tek na metarskim talasima.
Preporuke:
0
0
49 subota, 22 septembar 2018 16:46
Spiridon
@ Jos jedan "Tribalac”
Ko god prica drukcije boji se prevremene penzije i sledeceg talasa Putinoidnog podmladjivanja kadra

Odavno je u psihologiji poznata problematika gde ljudi veruju da je nešto istina, zato što im se to uklapa u njihov pogled na svet, pa se onda u trenutku pojave nečega što iskače iz njihovog malog Čvorović tetrapaka pojavljuje tzv kognitivna disonanca, to jest osećaj neprijatnosti koji oni na ovaj ili onaj način rešavaju. Jedan od osnovnih načina je odbijanje da se poveruje u to nešto što sreću kvari, odnosno pojava substitucije koja se izmaštava kao alternativno rešenje koje se uklapa u zatečeni tetrapak sistem vrednosti. Tako i vi patriJote svoju istinu vidite ne kao objektivni posmatrači na oosnovu podastrtih činjenica, već kao infantilni navijači ili zaljubljeni dečkići koji odbijaju da vide kako njihova jedina ljubav baš i nije takva, kakva se njima čini, pa se onda srde na svakoga ko im kaže da nije tako kako su oni umislili u svojoj glavi...
Preporuke:
0
5
50 subota, 22 septembar 2018 16:51
Slavomir Srpski @Zoran (5)
Sa svoje dve fiksne pozicije PVO radara na obalama Sirije, Rusija moze da neutralise i ove rakete ometace, ali pri uslovu da se ne dozvoli brodovima francuske da se znatno priblize obalama Sirije, i da ODMAH preventivno reaguju na obaranje tek ispaljenih raketa sa Francuskih brodova. S400 ima brze i dalekometne rakete koje su u stanju da ruse francuske rakete, kao i mocne radare da brzo opaze da su rakete sa francuskih brodova ispaljene.

U stvari, Rusi su VIDELI da je "nesto" ispaljeno sa francuskog broda, ali nisu odmah reagovali da to ruse ispaljivanjem svojih anti-raketa.

Mislim da je poraz Rusije u ovom slucaju najvise zavisio od toga sto nisu odmah reagovali da se francuske rakete ruse iz Tartusa. Zasto je tako? Pa verovatno se bojali da ne izazovu incident sa Francuskom, bez jasne indikacije da su te rakete upucene da ih oslepe.

Ne verujem da ce sledecg puta (ako se to desi) da cekaju da posalju svoje anti-rakete. I to je druga takticka lekcija koju ce Rusi da nauce.
Preporuke:
0
1
51 subota, 22 septembar 2018 16:54
Zoran(5)
@Slavomir Srpski
Pa dobro ako bi ta raketa i došla u blizinu Ruske baze Rusi bi je morali detektovati pre ili kasnije. Ona mora da nosi energiju kojom će da isijava ometački signal (pa makar to bili kratki impulsi sa efikasnošću 90%). Znači da bi rusi znali ko im je i odakle poslao raketu. Ako izračunate domet radara kakav je "Mečka" ona na 100km vidi cilj od 0.01m2. Sigurno bi se video njen odraz u početnom trenutku. Ako je upalila sijalicu to jest ometač onda se tek triangulacijom može detektovati odakle je poslata. Rusi bi mesto njenog lansiranja morali sigurno znati. Prema podacima to nije bila krstareća raketa koja leti nisko pa da se zbog zakrivljenosti zemlje to nije moglo videti. Uostalom kada priđe tu su sistemi sa IC senzorima kao pancir. Ne verujem da neko sme da približi neprijatelju objekat koji zrači i drži ga tu letnji dan do podne. Nema kooperativnijeg cilja od takve rakete
Preporuke:
0
0
52 subota, 22 septembar 2018 17:08
Spiridon
@ Slavomir Srpski
To je MNOGO veci gubitak od rusenja ruskog aviona iz Tusrke. Neuporedivo veca steta, i da je Francuska zaista ispalila rateke za rusenje ruskih aviona ili ciljeva, sledio bi odmah najostriji protest preko diplomatskih nivoa. ODMAH posle par sati.
Ruski analitičari kažu da ovaj Il-20 nije bio nikakav ruski Avaks već više neka vrsta komandnog mesta sa mogućnošću izviđanja i fotografisanja. Inače da je neka francuska raketa pogodila ruski avion to bi bilo nemoguće sakriti duže od pola dana a o najoštrijem protestu ruske vlade da i ne pričamo. Takođe, čisto za informaciju, ne postoje za sada bilo kakvi dokazi da je bilo kakva raketa ispaljena sa francuskog broda, odnosno to je bila samo inicijalna vest koja se posle ispostavila kao netačna, tj Francuzi negiraju u potpunosti da su dejstvovali na bilo koji način. Kako ne postoje apsolutno nikakve indikacije sa ruske strane, niti bilo kakvo pominjanje Francuza od strane bilo koga, sklon sam da verujem u to...
Preporuke:
0
5
53 subota, 22 septembar 2018 19:17
Spiridon
Inače gospodo teoretičari zavera odsek tehnički potkovane a sveznajuće patriJote, najnovija vest iz Moskve je da će sutra Ministarstvo odbrane RF izaći sa kompletnom analizom događaja koja će uključiti detaljnu hronologiju iz minuta u minut, uključujući tu i sve podatke dobijene sa svih njihovih radarskih sistema. Tako da ćemo imati prilike da vidimo, pod jedan šta se zaista po Rusima desilo i da li je francuska fregata ispalila bilo kakvu raketu ili ipak na vašu enormnu žalost to nije uradila. Znam da taj nivo znanja i poznavanja materije koji će biti prikazan sutra Moskvi nije ali ni prineti vašim baratanjem datom problematikom, ali šta da se radi sve dok vas ne zaposli Putin kao svoje specijalne savetnike...
Preporuke:
0
6
54 subota, 22 septembar 2018 20:14
Zoran
@ Spiridon
To što će reći Ministarstvo odbrane Rusije reći će. U to neko može da veruje a neko ne. Svi ćemo pročitati tu izjavu preko Sputnjika ili NSPM. Nema potrba da je neko ponavlja . A to koliko logičnih ili nelogičnih činjenica ima u toj izjavi ostavlja se čitaocu da proceni.Kakva je svrha da nas obaveštavate o onom o čemu nas je neko ministarstvo već obavestilo.
Preporuke:
3
0
55 nedelja, 23 septembar 2018 08:11
Spiridon
@ Zoran

Shvatam, sve shvatam, prašćajte mili ako za Boga jednoga znate što vas uvredih, jer vašem poznavanju materije ovi iz vrha vojske RF nisu ali ni prineti. To što će oni sutra prvi put izneti sve podatke sa svojih radarskih sistema je potpuno irelevantno, jer njihova pamet i vaša ne mogu u istu rečenicu, pošto je vama dovoljno da pročitate samo tri rečenice na internetu i sve vam se kao Ljubiši Trgovčeviću iz momenta javi. Šta ima oni vas da podučavaju, kada bi trebalo obrnuto.
Elem, nadam se samo da ste u međuvremenu shvatili kako ste celu tu fantazmagoričnu teoriju napravili na osnovu inicijalne poluvesti o francuskoj raketi, za koju se posle ispostavilo da baš i nije tačna. Naravno kod vas u Čvorović tetrapak predelima, to samo znači da ima neka teorija zavere a ne da je neko u onom prvom haosu dao pogrešnu informaciju, dok se nije znalo ko, šta i gde zaista.
Inače hvala na pitanju čitam ruske medije u originalu tj neki njihov objektivni NSPM a ne agencijske vesti ili Sputnjik...
Preporuke:
0
2
56 nedelja, 23 septembar 2018 08:33
Spiridon
@ Zoran

Inače čisto da se podsetimo, koliko pre samo par meseci isti ti Rusi u istom tom Ministarstvu odbrane su vam precizno u raketu izneli šta je tačno ispaljeno od krstarećih raketa na Siriju prilikom onog poslednjeg američkog udara, uključujući tu naravno i sve rakete sa francuskih brodova. Međutim, sada će iz nekih nepoznatih razloga da sakriju ovu jednu jedinu, kao da je nikada nije ni bilo i to tako što će ceo ruski vojni vrh morati da to sakrije, to jest što Putin onda laže kao i Šojgu.
Zamislite, kakva je to samo sreća da u zemlji Srbiji postoje sveznajuće a tehnički potkovane patriJote, koji su hrabro, ne žaleći truda odmah spoznali pravu istinu koja se krije u svem tom moru naizgled potpuno usaglašenih izjava i podataka koje prezentiraju sve strane u sukobu. Prosto sam ponosan, iskren da vam budem, jer niko nema što srBski patriJota imade... Niko ej bre. Celu Rusiju su prevarili kao malu decu, ali ko sa nama i našom pameti može da se meri...!?!
Preporuke:
0
3
57 nedelja, 23 septembar 2018 09:55
Zoran
@Spiridon
To Ministarstvo što je prebrojalo 71 srušenu raketu nije prikazalo ostatke bar jedno desetak. I Tramp tvrdi da su sve rakete pogodile svoje ciljeve (čak i one dve što greškom nisu ni eksplodirale nego su ih Rusi pokupili sa zemlje). Toliko o verodostojnosti izveštaja raznih ministarstava.
Inače ja koji kritikujem Ruse sam po vama srBski patriJota a vi koji im sve verujete i čitate rusku štampu u originalu imate manje sličnosti sa Čvorovićem.
Ministarski stručnjaci su iѕvalili više netačnosti da ne kažem gluposti. Prvo, širina radarskog snopa u metrima zavisi od udaljenosti aviona od radara (prva lekcija iz geometrije uglova u osvonnoj školi). Drugo, rakete se vezuje za brzinu cilja a ne na najveći cilj (u suprotnom sve bi se rakete zabile u zemlju). Treće sistem naš-tuđ ne prepoznaje raketa nego radar.
A tek priče o glupim i neuvežbanim Sirijcima. Ko je uvežbavao te posade? O bivšim pilotima govori način pogibije generala Veličkovića. Jeste hrabar svaka čast ali..
Preporuke:
1
0
58 nedelja, 23 septembar 2018 10:32
Zoran
@Spiridon
I nemojte da mi prišivate epitete umišljenog naj-pametnjakovića u Srbiji i svetu. Ja najbolje znam da u Rusiji (i drugim zemljama) u mojoj struci ima daleko pametnijih ljudi od mene ali oni koji sede po ministarstvima su tu da vode politiku (to jest kradu i lažu) a ne da se bave istinom, tehnikom i realnošću. Ja samo iznosim svoje zaključke a ako neki pametniji tehničar od mene iznese neke druge dobro došao.
P.S.
Neću da se ponašam kao lekari koji "mudro" ćute (a pre svega je ljihova dužnost da iznesu svoje mišljenje)o problemima LGBT populacije (što jeste veliki problem) i puštaju pijane pevaljke i vašarske pevače da "autoritativno" diskutuju o tome u rijaliti emisijama. Da se tako vode diskusije verovatno ne bi bilo ni raznih zapadom diktiranih sramnih parada ni linčovanja nesrećnika.
Preporuke:
0
0
59 nedelja, 23 septembar 2018 10:50
Spiridon
@ Zoran

Pa sad, nisu to nikakvi ministarski stručnjaci nego ruski generali i bivši prvi ljudi PVO, kao i piloti sa višedecenijskim stažom. Naravno kada pilot prve klase general-major Popov kaže kako ovi u Il-20 nisu imali apsolutno nikakve šanse on nema pojma, jer treba slušati naravno vas koi kažete da bi Il-20 raketu S200 izbegao nekim misterioznim metodama za koje Popov očigledno nije ni čuo. Kada bivši načelnik ruskih zenitno-raketnih sistema general-pukovnik Gorьkov kaže da je širina radarskog snopa 100-150 metara on naravno misli na širinu u kojoj radar može da razazna dva objekta kao dva, a ne kao jedan, mislio sam da će takav poznavalac to shvatiti i bez dodatnog crtanja na tabli. Kada on kaže da S200 nema naš-tuđ misli na ceo sistem sa sve radarom pobogu a ne samo na raketu. Kada zamenik načelnika ruskih ruskih zenitno-raketnih sistema general-pukovnik Bižev kaže da raketa hvata jači signal, misli valjda na objekat koji se kreće ili sam i to takvom "znalcu" trebao da crtam...
Preporuke:
0
0
60 nedelja, 23 septembar 2018 10:58
Spiridon
@ Zoran


Inčae kada smo kod Veličkovića tj bolje reći 1999, nadam se da se sećate kako je prva vest, poprilično analogna toj fantazmagoriji sa francuskom raketom, bila u slučaju pogibije Milenka Pavlovića iznad Valjeva da smo mi oborili NATO avion. Posle se ispostavilo da je prva vest, kao i milion puta bila kao prvi mačići koji se u vodu bacaju.
Dakle bolje bi vam bilo da umesto što iz budžaka u Srbiji držite predavanja o delovanju ruskih PVO sistema i aviona ruskim generalima i pilotima, da se zapitate... Stani, a odakle meni uopšte ideja da su Francuzi nešto ispalili, kada to nisam video svojim očima. Dakle, ne budite lenji, pa pokušajte prvo da ustanovite verodostojnost vesti, na osnovu koje ste u svojoj Čvorović ništa nije onako kao što izgleda tetrapak glavi, izgradili tu fantazmagoriju i kulu od karata, po kojoj je ruski avion oboren francuskom raketom, jer se kod vas sve zasniva na pretpostavci da ta raketa zaista jeste ispaljena...
Preporuke:
0
0
61 nedelja, 23 septembar 2018 11:03
Spiridon
@ Zoran

Inače, biti patriJota ne znači isto što i biti putinoid kremljoLjubac, mada je često jedno te isto. To prvenstveno znači imati akutno stanje tzve srBske paranoje, jedne jako česte pojave u narodu srBskom u kojoj je dati pojedinac čvrsto veruje da misliti svojom glavom znači verovati u to da te svi lažu, da ništa nije slučajno i da nikada ali baš nikada nije onako kao što izgleda, kao kod vas i te francuske rakete...
Preporuke:
0
2
62 nedelja, 23 septembar 2018 12:05
Spiridon
@ Zoran

Evo desila se i nova detaljna prezentacija u Ministarstvu odbrane RF koju možete pogledati ovde...
https://www.youtube.com/watch?time_continue=419&v=K2zu4wWeOnE
Avaj, ni reči o bilo kakvoj raketi ispaljenoj sa francuske fregate, odnosno u prevodu Iraelci su javili tek u 21:39 da će napasti i to sever Sirije, Rusi su dali komandu svom Il-20 da se pomeri odmah na jug i sleti u Latakiju. Međutim Izraelci su napali upravo taj region, da bi u drugom naletu svesno stavili svoje avione u radarsku senku Il-20 koga je pogodila raketa sistema S200, koju je ispalila sirijska PVO.
Znam sve znam, lažu, svi oni lažu i ko hoće da veruje u te laži, neka veselnik naivni veruje, jer ste vi iz Srbije naoružani samo tehničkom potkovanošću i internetom sve njihove laži spoznali u sekundi. Tako je naravno ruski Il-20 mogla samo francuska raketa oboriti a ne tamo neki S200 sa svojom raketom vođenom 60 godina starom klistronskom sijalicom, koju bi Il-20 prevario dok si rekao mali ašov...
Preporuke:
0
1
63 nedelja, 23 septembar 2018 16:54
Zoran
Spiridon
Dobro u mojoj tetrapak glavi Ilije Čvorovića se rađaju francuske rakete. A da li se u Vašoj glavi išta rađa osim kopija objavljenih vesti ili ste i Vi (zbog istorijske tragedije) osetljivi na gas pa vam se jedino priviđaju Izraelsaka gasna polja.
Preporuke:
0
0
64 nedelja, 23 septembar 2018 18:05
Treba razmisliti
Izrael ce da plati ceh, jer Rusi takve stvari ne oprastaju. Kada i kako, to ce da vidimo. Brzoplet odgovor nije razumno ocekivati ali sam siguran da ce Izrael platiti za taj mucki noz u ledja. Pogledajte onaj slucaj kad su turci Rusima srusili onaj SU-24 kako je sve na kraju ispalo. Rusi ce to da naplate na nacin kako oni misle da je za njih najbolje, kad im bude trebalo da se ta kockica umetne u mozaik na Bliskom Istoku. Rusima treba jos vremena da opreme vojsku sa najnovijom dzebanom koju uvode u jedinice. Onda ce druge prisiliti da nauce kazacok. Vode pipkavu i filigransku politiku. Ako zatreba, vodice suroviju politiku od amerikanaca ako budu morali povuci crvenu liniju. Pitam se, da li je izraelsko rukovodstvo jedinstveno po pitanju ovog sto su uradili ili su samo iskoristili priliku da Rusima vrate neki raniji dug. Moze se nagadjati ko nedovoljno zna kao ja, koji sam u sustini laik i nemam dovoljno informacija o dogadjanjima tamo.
Preporuke:
2
0
65 nedelja, 23 septembar 2018 18:14
Spiridon
@ Zoran

Dobro u mojoj tetrapak glavi Ilije Čvorovića se rađaju francuske rakete. A da li se u Vašoj glavi išta rađa osim kopija objavljenih vesti ili ste i Vi (zbog istorijske tragedije) osetljivi na gas pa vam se jedino priviđaju Izraelsaka gasna polja.


Što reče Njegoš, onaj koji na brdu ak’ imalo stoji vidi više nego onaj pod brdom. Tako da pošto je vaš pogled iz tzv tetrapak ispod-brdne vizure, onda sam prinuđen da vam podastirem tj prepričavam malo ozbiljnije vesti sa brda, nego one na kojima vi zasnivate svoje viđenje date situacije a sve u cilju edukacije. Avaj, ja vam se uvek veselnik trudim da ukrstim minimum osamnaest različitih izvora, po mogućstvu originalnih, pa da onda sam zaključim ko tu koga i zašto laže a ko priča (delimičnu) istinu, dok je kod vas taj pogled previše sužen i ograničen sa previše subjektivnosti i polaženja iz Čvorović ništa nije kako izgleda kontre, pa odatle i te silne greške...
Preporuke:
0
0
66 nedelja, 23 septembar 2018 19:02
Spiridon
@ Zoran

Tako da mali a zaista prijateljski savet. Kada se sledeći put pojavi neki sve je ovo anglocionistička sačekuša gospodar Zare i počne da prosipa te bisere patriJotske mudrosti a vi ne letite već povucite ručnu. Takvi šarlatani zaborave koliko za dva dana šta su sveznajuće i ubeđeno pričali danas, pa onda samo okrenu priču prema najnovijim vestima, te izbace Francuze a ubace Sirijce i izraelske F16 na njihovo mesto...
Preporuke:
0
0
67 nedelja, 23 septembar 2018 21:03
Zoran
@Spiridon
Ako već moje mišljenje prihvatate kao paranoju pogledajte komentare Slavomira Srpskog. Čovek je imao drugačije mišljenje od mene u smislu da je francuska raketa ometala ruske radare. Ometanje niko od vaših generala iz ruskih ministarstava nije pomenuo. Tek je Konošenkov rekao da su im radari bili ometani. Slavomir je pretpostavio logičnu činjenicu i nije ponavljao fraze. Doduše Konašenkov ne kaže ko je ometao radare. Pa sigurno ne F16 da privuku raketu. Postojao je neko treći -ili francuska raketa (kako misli Slavomir) ili neki avion sa velike daljine (ali to bi se lako detektovalo). Prema tome salušajtte više verzija i sami razmislite pa donesite sopstveni zaključak - naravno možete uzmeti u obzir i zvanične izjave (ali ne kao apsolutnu istinu).
Inače ja se ne stidim Ilije Čvorovića. Da se niste smejali njegovim rečima ne bi baba ubijala "preduzetnika" i ljudi sa Košara se samoubijali jer ne mogu da plate struju
Preporuke:
3
0
68 ponedeljak, 24 septembar 2018 02:06
Slavomir Srpski
Pogledajte ozbiljnu diskusiju ruskih eksperta, i njihoa pitanja o desavanjima pre ruselnja Ilj-20, na

www.youtube.com/watch?v=699-ma2rcDE

na koji nacin zameraju i ruskim vlastima i vojnoj komandi u Siriji zasto nije izbegnut incident: recimo, kako to da ruski brod koji je video niskoletece (manje od 200 metara F18, kada su se primicali Tartusu, nisu odmah obavestili Il-20 da ne ide prema moru vec da se vrati dalje od obala, posto jos nisu znali koji je cilj F18?

Drugo, i sam Il-20 leteci na 5km visine morao je da vidi 4 F18 iako su bili u niskom letu na moru pre Tartusa, i mogli su da daju uzbunu i skrenu avion da ne ide ka moru U SUSRET F18 lovaca?

Govore iskusni ruski poznavaoci i vojni inzenjeri.
Preporuke:
1
0
69 ponedeljak, 24 septembar 2018 09:32
Zoran
@Slavomir Srpski
Pozdravljam ovaj komentar. Jednostavno Rusi su još uvek u Sovjetskom sistemu komandovanja. Jedan od njihovih generala kaže da je vreme za promenu puta rakete bilo jako kratko jer je to povezano sa dugom procedurom komandovanja i izveštavanja. Pa kod Engleza i Amerikanaca tu odluku donosi komandir na terenu. Čak i da je S-2,3,4000 efikasan dok se donese odluka o njegovom lansiranju neprijatelj je sa druge strane zemljine kugle. Pilot Il20 je imao ucrtanu maršutu i da su bacali atomske bombe na njega on bi nastavio tom maršutom. Ako su F16 bili na samo 500metara mogao je brod da ih skine topovima ili bar da uputi rafal upozorenja. Na 500m se ne leti 2Maha. Jednostavno ma koliko Izraelci bili podmukli Ruska komanda je uvukla avion u područje dejstava.
A potpuno je tačan i komentar da je ratovati sedenjem na dve stolice šizofrena situacija.
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner