Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Ekonomski rat protiv Turske – šta će sada da uradi Erdogan?

Komentari (15) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 18 avgust 2018 16:28
Rat protiv svih
Prava istina je da je amerika krenula "u rat protiv celog sveta", prvo protiv muslimana, zatim protiv Rusije i pravoslavlja, protiv "komunizma" Kine i Severne Koreje, zatim protiv Evropske unije a posebno Nemačke, i tako dalje i tako dalje.
Preporuke:
17
12
2 subota, 18 avgust 2018 23:41
FAiE+PM
Rat protiv svih

Fala Bogu i komentatoru da sam ovo pročitao u mediji i to srBskoj.
Dugo vremena postavljam pitanje zašto nema NOVINARA ili vajnih analitičara ili Bože me prosti politikologa, doktora, pa čak inih iz SANU.
Ako je meni i mnogima ovo odavno jasno, kako to da nije njima?
Preporuke:
6
8
3 nedelja, 19 avgust 2018 00:42
Lester
Meni ovo više liči na priču kojom Erdogan štiti pozadinu u procepu nego na ekonomski rat SAD protiv Turske. Jednostavno mi takav potez SAD izgleda previše glupo čak i za Trampa.
Turska ekonomija izgleda očajno već par godina.
Turska privreda se navukla na strane kredite i duguje preko 300 milijardi $ stranim poveriocima. Da nevolja bude veća, većina kredita je uzeta kad je 1$ bio manje od dve lire. Tu je još deficit robne razmene sa inostranstvom od 10%, inflacija od 15% a do kraja godine se očekuje 20%, zetonja ministar finansija, prinos na dvogodišnje državne obveznice 28%, prezadužene banke i berze koje se tope-Ovo neće proći bez smanjenja turske privrede za bar 10-20%.
Preporuke:
19
5
4 nedelja, 19 avgust 2018 10:57
Gospodar Zarin
@Lester-
Bravo, ti si jedan od retkih koji vidi celu sliku propasti Erdoganistana i pri tome si još i optimista, ha, ha.
Erdogan može samo da stavi gaće na štap i moli za milost, nikome na pamet ne pada da spašava "partijsko-zetovsko-kumovsku" rupu korupcije&nepotizma bez dna, koja se pokazala potpuno nesposobnom da postane izvozna ekonomija, nego živi od donacija KSA(ranije), Katara, Nemačke (EU), preprodaje iračke nafte od Kurda Izraelu, šverca zlatom sa Iranom,itd. i sl. gradeći islamofašistički režim lične diktature.
Erdganistan opstaje samo zahvaljujući svom geopolitičkom položaju - za sada.
Usput, pokrao je čak i kompletnu industrijsku oblast iz Sirije (Alepo) u delovima, njegovi teroristi su sve demontirali i u odneli - ovo je primer tek da se vidi do koje mere ide njegov lopovluk i na kakvom dnu je Erdoganistan.
Preporuke:
23
7
5 nedelja, 19 avgust 2018 11:34
brzi
Samo u podsetaj kada je Turska suštinsko pukla. Oko 2010. godine kada je bila turska privreda na vrhuncu a Turska počela da pokazuje i političke mišiče ne samo u regionu nego i šire nekolicina država EU koje su bile oštečene Turskom ekonomskom ekspanzijom počelo je istraživati fenomen "bosporskog ekonomskog feniksa" koji se popeo z pepela. I došlo se do zaključka na kraju istraživanja da tursko ekonomsko čudo u največoj meri zavisi od dva činovnika; prvi je bio taj što je Turska postala pakirnica kineske robe ( proizvedene robe se iz kine dovozila masovno u refuzi i u Turskoj se samo deklarisala i pakovala i dalje prodavala kao turska roba) i drugi činovnik su bile dampinške cene u sektoru usluga ( turizam,transport, građevinske usluge). Kada su bili prezentovani rezultati tog istraživanja u organima EU, to je bilo sredinom 2012. godine, tada se promenila ekonomska politika EU prema Turskoj i tada je počeo pad Turske, povratak "bosporskog ekonomskog Feniksa" u pepeo.
Preporuke:
8
8
6 nedelja, 19 avgust 2018 12:24
Gospodar Zarin
@brzi-
Možda je tako kako ti kažeš, ali treba da znaš i da EU(Nemačka) filuje Erdogana novcem iz pristupnih fondova - iako TRK nikada neće biti EU član.
Razlog? Pa, TRK sa tim novcem plaća uvoz robe iz EU, odnosno novac daje korporacijama i tako indirektno pomaže evropskim vlada da guraju državni novac u korporacije.
To je ta vrsta globalističkog lopovluka.
A Nemačka plaća i za izbeglice u kampovima u TRK i to debelo.
Plus što je TRK dobijala kredite bez problema.
Sve to samo govori do koje mere je Erdoganistan bio nesposoban da ozbiljno razvije svoje izvozne kapacitete i umesto da napravi ozbiljnu izvoznu privredu, sve se svodi više-manje na milostinju i lopovluk.
Zato neće nikad na zelenu granu, osim ako ne daju npr. Kinezima koncesije na štošta, ali suviše su šovinisti za tako nešto.
Možda su za nas neko i nešto, ali samo zato što smo mi dno dna.
Preporuke:
19
6
7 nedelja, 19 avgust 2018 14:44
Eero Od Bakionice
Jedan od “Ko-men-tator-a” veli:”Možda su za nas neko i nešto, (Misli na Turke i Erdogvana) ali samo zato što smo mi dno dna.”
Vidim po prisutnom broju da imamo, kod nas u našoj “Na dnu dna - Srbiji”, veoma mnogo ekonomskih intelektualaca koji znaju svo znanje o “svemu i svačemu” samo nemamo nikoga koji može da nas pogura sa tog “DNA NA DNU”
Preporuke:
7
16
8 nedelja, 19 avgust 2018 15:02
siniša
Ako je pitanje šta će Erdogan da uradi kako bi se zaštitio od američkih sankcija mogli smo da vidimo danas.

Počeće da poboljšava političke i svake druge odnose sa zemljama koje neće da učestvuju u sankcijama protiv Turske.

To je lako reći jer neučestvovanje u sankcijama koje SAD provodi protiv neke zemlje može da bude opasno za te zemlje.

Evo na primer Srbija, nije uvela sankcije Rusiji, i to ne znog Rusije nego zbog sebe, uvođenjem tih sankcija bi se Srbija našla u velikom ekonomskom problemu. I jače ekonomije, Nemačka, Francuska Italija imaju velike probleme zbog sankcija Rusiji.

Dakle Turska će pokušati da ekonomske probleme reši kroz ekonomske odnose sa Rusijom, Iranom, a videsmo danas i Srbijom.

Turska će prkositi Americi. A oni koji joj budu pomagali pogotovo ako su mali i zavisni će zb0g toga imati probleme.

MOže se desiti da Bakir i BiH uvedu sankcije Turskoj u dogovoru sa Turskom, to su tzv. šatro sankcije a Srbija ne i to na velika zvona od strane Turske.
Preporuke:
1
10
9 nedelja, 19 avgust 2018 15:02
xxx
Možda su za nas neko i nešto, ali samo zato što smo mi dno dna.


Da su nam političari normalni, turska bi za nas bila najobičnija rupčaga, ovako je svideo se to nama ili ne, ona ozbiljan i jak regionalni igrač. Ako nisu zadovoljni sa amerikom, mogu da se okrenu rusiji i iranu itd kad god hoće. A to je ipak luksuz koji mi nemamo s obzirom na to ko nam je na vlasti.
Preporuke:
15
3
10 nedelja, 19 avgust 2018 15:19
Gospodar Zarin
@Eero Od Bakionice-
Polupani lončići...
Ne radi se ovde ni o "poguravanju" ni o "ekonomskim intelektualcima", šta god to značilo, nego o činjenici da se u Srbistanu ekonomija vodi na isti način kao u Erdoganistanu:
... "partijsko-zetovsko-kumovsku" rupu korupcije&nepotizma bez dna...
Da je Srbistan država, imali bi ekonomiju.
Ovako, sve što postoji je udruženi interes klanova.
Ko to ne razume, taj ne razume ništa.
Preporuke:
19
6
11 nedelja, 19 avgust 2018 16:52
gavrilo
dobro je, doslo je do mijesanja karata. vidjecemo ko je Crni Petko.Erdogan ima veliku zemlju koja izlazi na tri mora(jedno jeste Jezero ali ogromno), granici se sa Rusijom i Iranom, eh gdje bi nama bio kraj da imamo tako nesto!
Preporuke:
10
5
12 nedelja, 19 avgust 2018 22:44
Dobro na kubik
Ovo bi moglo na dobro, prvo Turska se izbacuje iz NATO pakta, drugo ide u političko-vojni i ekonomski savez sa Rusijom, treće zbog navednog stvari i na prostoru Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH idu na bolje, četvrto bošnjačka politika gubi američku podršku jer je primorana da sledi tursko približavanje Rusiji / a oni Srbima.
Preporuke:
3
4
13 nedelja, 19 avgust 2018 22:48
brzi
@Gospodar Zarin
Turska još od 80. godina dobiva direktno ili indirektno ( preko investicija multinacionalki sa sjedištem u EU) novac od EU da je kontrolisala emigracijo svoga stanovništva prema EU. Ta ista priča se sada ponovila sa siriskim izbeglicama. A što se njihovog privrednog čuda tiče, to je slično privredno čudo ko vaše trenutačno, šrafciger industrija i niskoplateni lon poslovi za velike multinacionalke na pola đabe turistički aranžmani u Turskoj iz gledišta standarda prosečnog građana stare EU. Tamo i narod živi od prilike slično kao kod vas, gotovo pola države živi u tri, četri velika grada dok je unutrašnjost države ili pustinja ili na nivoju 19. veka. i standard naroda je veoma sličan vašom zato i takav pritisak za bežaniju iz države, veoma mali broj ultra bogatih i imučnih i više od polovine građana teška sirotinja.
Preporuke:
6
5
14 ponedeljak, 20 avgust 2018 03:07
@ Gospodin Zarin, Lester, brzi…
A ovo je slika evro-američke propasti:
Javni dug SAD je prema podacima američkog Trezora dostigao marta ove godine rekord od 21 hiljade milijardi dolara. SAD su bankrot zemlja koja opstaje samo zahvaljujući posedovanju nuklearnig oružja i činjenici da najobičniji papir uvaljuje širom planete kao novčanicu zvanu dolar.
Javni dug članica EU je prema podacima Evrostata, zvanične statistike EU, iznosio krajem 2017. godine 12 hiljada i 505 miliona evra.
Najzaduženije su sledeće zemlje:
Italija dve hiljade i 263 miliona evra.
Francuska dve hiljade i 218 miliona evra.
Nemačka dve hiljade i 93 miliona evra.
Velika Britanija dve hiljade i 31 milion evra.
Ukratko, čitav zapadni svet je na rubu ekonomske propasti i pokušava da kao krivca za tu propast proglasi Rusiju, Kinu, Siriju, Avganistan, Tursku... ukratko čitavu planetu. Neverovatno je da postoje osobe koje veruju da ovi bankroti nekoga spašavaju svojim „donacijama“.
P.S. Pre pisanja komentara proverite činjenice.
Preporuke:
9
7
15 ponedeljak, 20 avgust 2018 17:55
brzi
@@ Gospodin Zarin, Lester, brzi
A kako komentarišeš činjenicu da dolar, euro, kolonjalni franak, švajcarac i funta nemaju nikakvih problema sa svojom vrednošču ( nihaji vrednosti su veoma mali( 2,5% u plus ili minus) dok ruski rubalj, turska lira i slične valute imaju nihaje u vrednosti i po 50% u plus ili minus. I takvih valuta niko neče jer nikada ne zna šta mu sleduje več sutra. Kod valuti je najbitnija stabilnost.
Preporuke:
1
7

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner