Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Dug precima i poruka potomcima

Komentari (8) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 15 april 2018 10:11
Jovan Kačaki
Lenjin je umro 1924 g., a 1929 g., na teritoriji prvorazrednog istorijskog spomenika – Kremlja, pod vlašću Staljina (koga mnogi Srbi i Rusi još uvek obožavaju) srušen je Hram Čuda Arhangela Mihaila iz XIV veka (jedan od nebrojenih koje su boljševici srušili ili opoganili tokom svoje preduge vladavine). Lepo je da se u Banja Luci gradi crkva po tipu uništenog kremljevskog, sa jednim od oltara posvećenim Svetom Nikolaju II Romanovu i njegovoj porodici, ali treba znati da su još dugo pre njegove kanonizacije među ruskim izbeglicama u Jugoslaviji postojali planovi za izgradnju kapele posvećene njemu. O tome je objavljena 1934 g. i jedna monografija : Mošin V.A (red.) Rusko-Jugoslovenski Almanah Odbora za podizanje spomen-kapele Caru-mučeniku Nikolaju II. , 107 str., ilustr., Pančevo, 1934 g. Tu knjigu u Srbiji izgleda da imaju samo Biblioteka Matice Srpske u Novom Sadu i gradska u Vršcu.
Preporuke:
25
19
2 nedelja, 15 april 2018 11:24
U PRAVEDNOJ EKONOMIJI SPAS
Zadivljen i zahvalan profesoru Dušaniću za visoko naučan i etičan, kako ekonomski opus, tako i životni put, svesnim rodoljubima za primer. Učimo od njega i sledimo ga!
Preporuke:
42
8
3 nedelja, 15 april 2018 11:40
Veliki brat
Neki Srbi se obezobrazili. Jednima je do morala u politici, drugi dokazuju em efikasnu, em etičnu ekonomiju! Pa od čega ja da živim?
Preporuke:
25
2
4 nedelja, 15 april 2018 20:10
Rodoljub i patriota
Svaka cast profesore na analizi i dijagnozi stnja kako u zemlji tako i globalno. Do pada berlinskog zida, smatrao sam da ne moze postojati losiji sistem od samupravnog socijalizma. Grdno sam se prevario. Globalizam i neoliberalizam je mnogo, mnogo gori. Medjutim, ne shvatam kako nasi neolibrali, zitelji krugova dvojke svih nasih gradova ne vide da je ovom naopakom zapadnjackom sistemu hvala Bogu dosao kraj. Sve sto izgleda dobro na Zapadu je samo oblanda i mjehur od sapunice koji nezustavljivo puca i raspada se. Rado bih pozvao istaknute drugosrbijance Jankovica, Cedu Jovnovica, Canka, Nenada Prokica, Biljanu Srbljanovic, sve Zene u crnom i druge, kod sebe kuci na pivo, rostilj i druzenje. Bila bi tu i neka harmonika i gusle radi potpunog ugodjaja. Jedini uslov je da se javno pokaju i odreknu dosadasnje ideologije. Poziv otvoren.
Preporuke:
18
1
5 nedelja, 15 april 2018 20:16
Zvonimir Bgd
Zvanično sam optužen da sam ...glorifikovao zapadnu demokratiju i višepartijski sistem

Vala, ako je stvarno veličao "zapadnu demokratiju", to ostaje mrlja i njegova pogubna zabluda. Ne samo kod g.Dušanića, nego kod mnogih intelektualaca. I tada i sada su ta "zapadna demokratija i višepartijski sistem" bili zapadni imperijalni militarizam i jednosistemsko tzv.višestranačje.
Problem nekadašnjih boraca za veću političku slobodu u socijalističkom društvu bio je već u startu - u ličnoj zabludi proizašloj iz mašte o zapadnom holivudskom svetu. Oni su po pravilu isticali za primer takve države i sisteme, ne mareći za njihove očigledne i poražavajuće karakteristike. A to su bezdušna eksploatacija radnika i ratna kolonizacija siromašnih naroda. Nikakvih tu znakova istinske demokratije i slobode nije bilo!
Danas se neki od njih kaju, ali tek pošto se ta "demokratija" sručila na glavu sopstvenog naroda. Nadam se da je i g.Dušanić to do danas shvatio.
Preporuke:
28
1
6 nedelja, 15 april 2018 20:22
istorija
nedelja, 15 april 2018 11:11 Jovan Kačaki
Lenjin je umro 1924 g., a 1929 g., na teritoriji prvorazrednog istorijskog spomenika – Kremlja, pod vlašću Staljina (koga mnogi Srbi i Rusi još uvek obožavaju) srušen je Hram Čuda Arhangela Mihaila iz XIV veka (jedan od nebrojenih koje su boljševici srušili ili opoganili tokom svoje preduge vladavine).

Hajde da se ne sporimo o opusu neostaljinista ovde,već da u duhu izmirenja predložimo izgradnju istovetnog hrama na preostalim temeljima,sredstvima potomaka ruske dijaspore kao zahvalnost za sve što je srpski narod za njih učinio,primivši ih među svoje.
p.s.
Apropo Srba u bIH 19.veka,jedna digresija.
Srbi u Staroj Hercegovini,gledano sa ovog aspekta,kao da bi bolje prošli da su ostali u sastavu Otomanske imperije,nego time što su pripojeni Crnoj gori i Brdima.
Danas bi bili sastavni deo Republike Srpske,a sutra ko zna,možda i Srbije.
Nadajmo se.
Ovako,Crna gora dok se oslobodi milove imperije,proteći će još puno vode Savom i Trebješnicom.
Drobnjak
Preporuke:
14
4
7 ponedeljak, 16 april 2018 20:27
R.Jović
Sjajno dragi prijatelju. Voleo bih da sam u Vešem tekstu video i ulogu tadašnjeg srpskog patrijarha Varnave, najmlađeg i najobrazovanijeg srpskog patrijarha (Rosić iz Pljevalja) koji je,uz odobrenje kralja Petra, otišao u Petrograd i izdejstvovao takvo ultimativno reagovanje ruskog cara Nikolaja II kod engleskog kralja i francuskog predsednika. To je onaj isti Varnava koji je zapretio anatemom poslanicima ako izglasaju Konkordat. Naravno, zbog i jednog i drugog, otrovan je u Bogradu. Ako želiš više podataka o Varnavi rado ću ih podeliti sa tobom.
Preporuke:
15
0
8 ponedeljak, 16 april 2018 20:31
Za Drobnjaka
Slažem se, uz dodatak da više ne postoji junačka srpska Crna Gora, pa čak ni Montenegro, već je novi naziv MILOGORA i MILOGORCI, ne računajući u njih Srbe koji su potpuno obespravljeni.
Preporuke:
14
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner