Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Oblici antifašizma i imperativ resuverenizacije

Komentari (165) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 02 april 2018 10:03
Spiridon
Tačno, apsolutno sve tačno od prve do poslednje rečenice kada je priča oko podrške Hileru sa Zapada u pitanju ALI isto tako kao što i Zapad dan danju krije sve to, tako isto se baš nekako slučajno zaboravlja da je isti taj SSSR na čelu sa Staljinom imao itekako razvijenu ekonomsku razmenu sa Nemcima. Uvek se zaboravlja na potpisivanje sramnog pakta Molotov-Ribentrop i podelu plena koja je nastupila odmah potom. Isto tako kao što je Zapad priželjkivao napad na SSSR, tako isto je i licemerni Staljin priželjkivao napad na Englesku i Francusku, jer mu je to išlo u korist, odnosno isto tako kao što su se na Zapadu dosetili da ima negde tamo na istoku Uncle Joe, tako isto se i Hazjajin setio njih kada je njemu Hitler zakucao na vrata. Ide se čak dotle da je Putin 2014 zabranio zakonom pominjanje cele te priče, kao širenje lažnih informacija koje narušavaju ugled Otadžbinskog rata uz debelu novčanu kaznu ko se ne bude pridržavao toga. Tako da je osnovna greška posmatrati istoriju iz ideološke perspektive...
Preporuke:
21
70
2 ponedeljak, 02 april 2018 11:37
penzioner Cviko
"Razbijanjem Jugoslavije i genocidnim ratovima koji su usledili, gotovo u potpunosti su uništene progresivne tekovine iz socijalitičkog perioda. Stvorene su patuljaste, nesamostalne države, društva su parohijalizovana i ekonomski devastirana, bez razvojne perspektive. Danas nema ni govora o tome sa su balkanski narodi samostalni i suvereni, oni su pod potpunom dominacijom EU, SAD, međunarodnih finansijskih institucija i globalnog krupnog kapitala".
U ovom pasusu sadržano je gotovo sve što je bitno za nas u ovom trenutku. Socijalističko samoupravljanje je došlo u krizu početkom šezdesetih godina prošlog veka. To je bila poslednja prilika da se menjaju odnosi sa ciljem iznalaženja boljih rešenja. Obzirom da nismo Kinezi koji su to uspešnije rešili od nas, kretanje ka sunovratu je bio jedini pravac koji nam je preostao i došli do ovog u čemu smo.
Preporuke:
16
9
3 ponedeljak, 02 april 2018 11:39
brzi
Dobar tekst sa jednom greškom da je suviše ideologizovan radi čega se dolazi i do pogrešnog zaključka na kraju. Ono što autor propušta a veoma je bitno je činjenica kako se u kapitalizmu stvara kritična masa kapitala. Razlika između starih kapitalističkih država i novokomponovanih kapitalističkih društava jeste pre svega u tome kako su pojedinci koji imaju u svojim rukama kapital došli do tog kapitala. U starim kapitalističkim društvima se je kapital kot pojedinaca akumulovao više generacija i vekova dok su u novokomponovanim kapitalističkim društvima vlastnici kapitala nikli od danas na sutra u velikoj večini primera na veoma čudne u najviše slučajeva i protivpravne i protivzakonite načine i sa gotovo bez ikakvog znanja i veština kako tom kapitalom upravljati. To ste najbolje osetili baš vi u Srbiji jer je kod vas bilo najviše takvih novokomponovanih kapitalista koji nisu imali ni znanja ni ideja šta i kako sa dobijenim kapitalom.
Preporuke:
20
14
4 ponedeljak, 02 april 2018 11:40
Mićko
Jugoslavija = Jasenovac.
Kad bi se od ove jednačine pošlo, ona da je u fokusu a ne tek u tragovima, onda bismo mogli pričati o Balkanu balkanskim narodima i o nužnosti međususedskih integracija. Daj prvo to da tematizujemo. Inače ostatak neću ni da slušam. U startu mi je neozbiljan.
Preporuke:
26
18
5 ponedeljak, 02 april 2018 12:07
euroskeptik
Ako postoji ultradesnica i neofašisti u Srbiji kako to da ne postoji i ultralevica, anarhisti i neokomunisti, već su to sve same lažne optužbe, insinuacije i dezinformacije?!
Preporuke:
25
3
6 ponedeljak, 02 april 2018 12:26
VeMi
@Brzi
Do kapitala se uvek dolazi pnjačkom radnika, bez obzira na "starost" kapitala. Kod novih kapitalista ste savremenik i to jasno vidite, u tome je jedina razlika.
Preporuke:
37
3
7 ponedeljak, 02 april 2018 12:30
Jos jedan "Tribalac"
Smesno je prisivati Sovjetima koketiranje sa nacistickom Nemackom. Sovjetski Savez je cak i takav kakav je stao na branik normalnih drustvenih vrednosti u Spanskom Gradjanskom ratu dok su vodeca zapadna drustva redom ili podrzavala Franka ili su toboze bila "neutralna".

Naivno je traziti i zagovarati saradnju balkanskih naroda jer saradnja zahteva da se sva okolna drustva dobrovoljno odreknu privilegovanog polozaja u odnosu na Srbiju sto je nerealno.

Naivno je tvrditi da su Srbi u Jugoslaviji toboze samostalno odlucivali o svojoj sudbini, iako za razliku od mnogih ovde na nju ne gledam potpuno crno. Srbi su iz Jugoslavije izasli sa najvecim demografskim, resursnim, vojnim i ekonomskim potencijalom i narod je bio u velikoj meri svestan sta se desava, cemu svedoci npr ogromna podrska ukidanju pogubnih autonomija.
Preporuke:
33
7
8 ponedeljak, 02 april 2018 12:32
VeMi
1.
Jako dobar članak, gospodine Samardžić, ne samo kada je u pitanju podrška Hitleru sa Zapada, naravno, već i o tome šta su sve Republike bivše Jugoslavije izgubile tzv. osamostaljivanjem. Nije ni ranije bilo sumnje, a sada već ima bezbroj dokumenata koji govore o tome kako nas je Zapad rasturio. A mi "hoćemo" u EU..... Nećemo mi u EU nikada ući, a ne bismo to nikada ni trebali. Pismo Vilija Vimera tadašnjem kancelaru Šrederu govori sasvim jasno o NATO planovima za Srbiju: http://www.vaseljenska.com/misljenja/i-posle-15-godina-vimerovo-pismo-sve-objasnjava/
Preporuke:
33
7
9 ponedeljak, 02 april 2018 12:33
VeMi
2.
Ali, narod više niko ništa i ne pita u Srbiji, nego mu se serviraju "teška rešenja" koja su dobra samo za srpsko kolonijalno namesništvo, a nikako za narod.
Inače, današnje tzv. antifa organizacije su upravo fašističke. Kada se nazovu pravim imenom, veoma su jasne i prepoznatljive.
Branko Pavlović je u svom članku od pre par dana jasno rekao šta Srbiji treba. A, evo čime bi se morale baviti "vlasti" u Srbiji, više nego hitno: https://www.youtube.com/watch?v=1giesW721EM
SFSN!
Preporuke:
30
5
10 ponedeljak, 02 april 2018 13:28
AgatonFonPetrović
Kada sam video da je autor iz Zrenjanina pomislio sam da će ovo biti još jedno naklapanje o promeni imena tog grada ali sam pogrešio i drago mi je zbog toga.Ovo je tekst koji podstiče na diskusiju i to argumentovanu diskusiju iz koje se može nešto naučiti. Mislim da u Srbiji nije u toku potpuno osporavanje NOB i komunističkih dostignuća već nešto drugo. Cilj rasprave je dokazivanje da Partizani nisu bili jedini antifašistički pokret i da je u Srbiji vođen i građanski rat. Koliko mi je poznato niko se do sada nepristrasno nije pozabavio time kakva je bila ideologija četnika već se samo tvrdi da su oni bili fašisti bez ikakvih dokaza. Niko nije dokazao da bi Partizani pobedili i bez toga da Sovjeti nisu stigli u Srbiju i da li bismo da se to nije dogodilo imali situaciju kao u Grčkoj kada je postojao građanski rat u godinama posle 1945. godine. Niko ne može da ospori da su Partizani spašavali Srpski narod na Baniji i Kordunu, ali isto to radili su Četnici u Kninu.
Preporuke:
19
10
11 ponedeljak, 02 april 2018 13:48
AgatonFonPetrović
NASTAVAK
Da li su Srbi u SFRJ samostalno odlučivali o svojoj sudbini? Srbija je jedina imala autonomne pokrajine čiji je položaj bio takav da su one mogle da blokiraju svaku odluku. Ideja da Srbi u Hrvatskoj dobiju autonomiju bila je odbijena. U BiH je postojao ključ po kome su u izvršnoj vlasti morali biti pripadnici sva tri naroda ali taj ključ nije postojao u Hrvatskoj. Niko ne može da ospori rezultate komunizma u privredi ali se oni ne mogu prikazivati u idelnom svetlu. Poljoprivredni kombinati jesu bili uspešni ali se ne sme zaboraviti na nasilje sa prinudnim otkupom i da je na selu postojala glad zbog toga. Svi mi volimo fiću ali činjenica je da je on bio skuplji od mini morisa iako nije bio kvalitetniji. Činjenica je a je Jugoslavija bila slobodnija od bilo koje druge komunističke zemlje ali je činjenica i da se u trenutku raspada SFRJ oko 10 000 ljudi nalazilo u zatvoru zbog verbalnog delikta.
O svemu tome treba voditi neostrašćen razgovor koji nam može pomoćiu budućnosti
Preporuke:
22
8
12 ponedeljak, 02 april 2018 14:02
.
Ako budemo dobri autor će nam oprostiti što nas je nazivao fašistima.
Preporuke:
17
27
13 ponedeljak, 02 april 2018 14:03
Ustaje antiimperijalistička, revolucionarna, radnička, ponosna i rodoljubiva Srbija!
Ustaje suverenističko-radničko-oslobodilačka levica na temeljima antifašizma, socijalizma i antinacističko-antikvislinško-partizanskog pokreta! Saradnici okupatora, kao nekada, moraju biti kažnjeni. Srbiju ćemo osloboditi američke imperijalističke okupacije, autošovinističko-evroatlantističkog ludila, evrokolonijalizma i perverzije učlanjenja u ''milosrdnu'' EU, kapitalističkog terora, uništavanja radničke klase, rasprodaje prirodnih, društvenih i državnih bogatstava, kukavičluka i sebičnosti, racionalizacije ravnodušnosti i apatije, sterilne kuknjave u mazohističkom naslađivanju, kolaborantskog defetizma, duhovne i materijalne bede i okrenuti je ka nacionalizaciji ključnih sektora proizvodnje, antiterorističkim i antifašističkim saveznicima, zaštitničkim nuklearnim svetskim silama i svim antiimprijalističkim državama sveta koje otvoreno podržavaju suverenitet naše Srbije sa našom južnom srpskom pokrajinom Kosmetom!
ŽIVEO DEMOKRATSKI SOCIJALIZAM!
ŽIVELA SUVERENA I SOCIJALNO PRAVEDNA SRBIJA!
Preporuke:
38
10
14 ponedeljak, 02 april 2018 14:37
Spiridon
@ Jos jedan "Tribalac"

Smesno je prisivati Sovjetima koketiranje sa nacistickom Nemackom.


Tja, meni je još smešnije posmatrati istoriju kroz ideološki obojene naočari navijača za koga je samo njegov klub bezgrešan. Da ponovim i ovde, najlošiji mogući način da se odbrani neko zlo, je ukazivati na prethodne zasluge ili pokazivati prstom na neko slično zlo koje su oni protiv kojih se navija učinili. Dakle kompletan ugovor Ribentrop-Molotov je danas dostupan javnosti, sve je tamo uključujući i mape podele plena. Što se tiče ekonomske razmene, postoje egzaktni podaci iz kojih se jasno vidi da je Hitler izvozio mašine i alate za energente i rude, odnosno kako se Zapad odmicao tako se Staljin primicao Hitleru. Uvek se ističu žrtve koje je podneo SSSR, što je neosporno ali se zaboravlja da je Staljin svojom potpuno pogrešnom politikom i oslanjanjem na pakt sa Hitlerom propustio da opremi svoju vojsku, što je potom dovelo do katastrofalnih posledica i ogromnih žrtava...
Preporuke:
14
45
15 ponedeljak, 02 april 2018 14:58
Spiridon
@ AgatonFonPetrović

Realno rečeno JVuO ili ti četnici nisu imali nikakvu ideologiju u početku sem borbe za oslobođenje zemlje, međutim Hitler napada SSSR i na naredbu iz Moskve komunisti dižu ustanak kako znaju i umeju. Dakle iako već postoji jedan pokret otpora, oni formiraju svoju partijsku vojsku koja treba da pomogne SSSR-u i da iskoristi rat za dolazak na vlast, odnosno od toga pa do građanskog rata je bio samo mali korak. Partizani inače nikada ne bi pobedili bez Staljinovih tenkova i to je istorijska činjenica, kao što su u Grčkoj pobedili njihovi četnici zahvaljujući engleskim tenkovima. Naravno treba znati da u Grčkoj nije postojao građanski rat za vreme okupacije sem pojedničanih čarki, već je isti počeo tek nakon oslobođenja zato što su njihovi pobednici tj grčki četnici uz prećutnu podršku Engleza uveli diktaturu i rešili da eliminišu njihove partizane. Duga je priča oko Grčke ali jako slična nama samo u ogledalu izvedena, ovde Rusi a tamo Englezi, ovde partizani tamo četnici...
Preporuke:
20
40
16 ponedeljak, 02 april 2018 16:18
...uzgred
Levičari su žešće reagovali na fašizam jer ih je prve i surovije proganjao ?! A ostali, tek kad ih je `udario` u nos ? Zato savremeni fašizam plaća "levičare" - LGBT, civiliste i sl. NVO ; služe mu - kao alibi kod definicije fašizma (jer ima "slobodnu levicu") ?!
A kako će `proleteri svih zemalja` sa - `resuverenizacijom` ? `Narodni*` socijalizam, opet ?
/* poznatiji kao `nacional` ?!/
Preporuke:
11
6
17 ponedeljak, 02 april 2018 16:27
brzi
@VeMi
Ne mešajte jedan vek i pol duge preduzetničke istorije porodice iz koje dolazim sa skorojevičima pod pravo. A pod drugo nije sve pljačka radnika kako vi kažete jer postoje ugovori između radnka i poslodavca i ako su ti ugovori obostrano ispošotovani nema nikakve pljačke.
Preporuke:
7
19
18 ponedeljak, 02 april 2018 16:35
Joakim
Jugoslavija nije mogla da opstane posebno kad su nacije formirale šest saveznih nacionalnih država. Nije stvorena jugoslovenska nacija i raspad je bio neminovan. Nisam rekao da je realno bilo stvaranje jugoslovenske nacije, samo kažem da država sastavljena od nacionalnih država, gde su sve nacije bile jedna protiv druge, nije mogla da opstane. Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija stvorene su da se Austrougarska rasparča i nikad više ne postane imperija, dve su se raspale a nisam siguran kako će u budućnosti razvijati ovo oko Erdelja (Transilvanije), ne znam ali ne bi me iznenadilo da i oni reše da se otcepe, jer tamo su Mađari većini.
Preporuke:
11
3
19 ponedeljak, 02 april 2018 16:46
Kada
neko u titoistickoj Jugoslaviji nadje, i to po prvi put u istoriji, "slobodno odlucivanje", onda postaje problem sta je za autora sloboda.Sto se tice kapitalistickog i socijalistickog globalizma, kojima se sada pridruzio i alterglobalizam, iliti poluglobalizam, tesko je odluciti koji je "bolji".Sve ove ideologije su nastale na Zapadu, kao i ideja globalnosti (podeli sveta na centar, poluperiferiji periferiju, davno je prethodila podela na hriscanske zemlje, misionarske i nicije(iz koje ce se i razviti ideja apstraktne nicije zemlje predpolitickog stanja))i svi predstavljaju oblik vesternizacije (Zapad se toliko i plasio komunizma jer se prvi put u istoriji njegova unutrasnja mogucnost razvila izvan njega, tako da je to bio sukob Zapada sa svojom drugoscu u liku SSSR-a koji je najvece zlo naneo upravo Rusiji oduzimajuci joj teritorije koje nisu uspeli Svedjani,Poljaci,Francuzi,Nemci, jer je to bio uslov za primoravanje Rusije na globalisticku ideologiju komunizma, jer afirmacija...
Preporuke:
7
15
20 ponedeljak, 02 april 2018 17:04
Kada
...globalnog-univerzalnog socijalizma je "dijalekticki" isla sa afirmacijom partikularnog-nacionalnog i trebala da zavrsi u "dijalektickom" jedinstvu univerzalno-globalnog i pojedinacnog u od drzave slobodnoj individui (jos jedan koncept preuzet od hriscanstva), a od cega je Rusiju stitila kontinentalnost (nasuprot talasokratijama) njene imperije i "teritorijalnost" pravoslavlja, ta ogromnost Rusije, koju Berdjaev krivi za njenu pravnu neuoblicenost, okrenula je Rusiju vise nebu, za razliku od drzava Zapada, koje je manjak prostora gurao u pravo i kolonijalno sirenje(pravni poredak je sustinski povezan za regulisanje rata(oko prostora)).Autor zastupa reakcionarni alterglobalizam koji kulture vec tretira kao mrtva kulturna dobra "covecanstva", a pod suverenitetom podrazumeva ekonomski protekcionizam, kao sredstvo ne suverenizacije kao slobode, vec nacina uspesnijeg ostvarivanja ekonomskog napretka kao kapitalisticke progresizacije linearne (isto preuzeto iz hriscanstva) istorije.
Preporuke:
9
15
21 ponedeljak, 02 april 2018 17:15
Zvonimir Bgd
G.Miroslav Samardžić, autor ovog analitičkog teksta koji ima svoju tezu, nesumnjivo pripada levici. Rekao bih autentičnoj levici. On nije tzv."euRopska levica" koja je izmanipulisana i izdala svoje ideale jednakosti, žrtvovala ih na oltar iluzije blagostanja. G.Samardžić je dokaz da još uvek postoje levičari koji su antiglobalisti. Njegovo gledanje na globalizam je argumentovano kritičko. Ja bih išao i dalje, pa globalizam posmatram kao savremeni fašizam. Jer, nekoliko definicija fašizma ima svoje zajedničke imenitelje, kao što su: korporativizam, antikomunizam, militarizam, ekspanzionizam, imperijalizam, šovinizam, pa i rasizam... svi su ovi elementi prisutni u politici i ideologiji savremenog globalizma. Šovinizam i rasizam se tobože osuđuju, ali se u praksi sprovodi najstrašniji medijski teror nad drugim narodima i kulturama sa ogromnom dozom nipodaštavanja i umišljene sopstvene rasne i genetske superiornosti. Svoj projekat sprovode agresijom, ubijanjem i porobljavanjem.
Preporuke:
40
4
22 ponedeljak, 02 april 2018 17:28
Zvonimir Bgd nešto o istorijskom kontekstu 1
Kada se osuđuju politički i vojni savezi u Evropi pred 2.sv.rat, neistorijski je polaziti od posledica, završenih procesa i današnjih saznanja. Profesionalni istoričari imaju jedno važno pravilo, a to je da prošlost posmatraju kroz onovremena znanja, okolnosti i objektivne tokove. Tako i u vezi sa ponašanjem tzv. sila pobednica 1.sv.rata prema nemačkom kršenju versajskog poretka. SSSR je dugo bio jednostavno izolovan. Ovde treba imati u vidu sledeće, ukratko:

Jedno od bitnih svojstava fašizma (i) nacizma je radikalni antikomunizam. Pri tome u knjizi "Moja borba" Hitler jasno govori o namerama za osvajanjem "životnog prostora" na Istoku tj. o budućoj agresiji na boljševičku Rusiju (SSSR). Ovo je jedan od razloga podrške, pa i potajnog odobravanja zapadnih demokratija nemačkom nacističkom režimu i Hitleru lično! Nemačka se naoružava kršeći Versajske protokole. Dozvoljava joj se ulazak u Sarsku i Rajnsku oblast. Sledi "Anschluss" Austrije.
Preporuke:
33
4
23 ponedeljak, 02 april 2018 17:30
Zvonimir Bgd nešto o istorijskom kontekstu 2
Versajski poredak Nemačka uveliko lomi, a izostaje efikasna reakcija Britanije i Francuske. Štaviše, one su pogazile svoje garancije prema Čehoslovačkoj i 1938.g. sklopile sa Hitlerom Minhenski sporazum! Nacisti preuzimaju Sudetsku oblast. Pred očima sila pobednica 1.sv. rata ruše se temelji mira u Evropi, a apetiti Nemačke rastu.
Nešto ranije, 1934.g, bilo je pokušaja ograničavanja Nemačke. Kraljevina Jugoslavija i Republika Francuska pokrenuli su akciju za uvođenje sankcija Nemačkoj. Ubrzo su u Marseju stradali kralj Aleksandar I Karađorđević i franc.ministar Luj Bartu. Postojala je i inicijativa sovjetske diplomatije, pa je nar.komesar Litvinov opominjao Zapad na pogubni razvoj događaja.
Sve ove inicijative i apeli su ignorisani i propali.
Posle svega, kada se videlo da je novi evropski sukob neizbežan, sovjeti su pribegli paradoksalnoj, ali preventivnoj diplomatskoj meri - 23.avg.1939. sklopili su "Pakt o nenapadanju" sa Nemačkom.
Preporuke:
33
3
24 ponedeljak, 02 april 2018 17:35
Zvonimir Bgd nešto o istorijskom kontekstu 3
Ukratko, Pakt o nenapadanju između sovjeta i nacista u predvečerje 2.sv.rata bio je kako posledica lakoverne neaktivnosti i indolentnosti zapadnih političara koji su i dalje gajili nadu u Hitlera kao udarne pesnice protiv "boljševizma", tako i iznuđene i vešte politike sovjeta (Staljina) u tom trenutku kojom su odložili prvi udar na sebe. Znalo se da će do konačnog obračuna dve dijametralno suprotne ideologije doći, ali ne kada. Zaista, Hitler je, protivno očekivanjima zapadnih demokratija, najpre udario na Zapad.

Nije tačno da se između dva rata Zapad od nacističke Nemačke ekonomski udaljavao. Priroda imperijalnog kapitalizma i trgovine uopšte ne poznaje ideološke prepreke kada je profit u pitanju. Sam Čerčil osuđuje kredite date Nemačkoj.

Istorijske pojave samo naizgled mogu biti predvidive, ali se, u svojoj složenosti i preplitanju raznih interesa, otimaju planovima i željama pojedinaca, grupa, elita. Hitler je redom kršio sve međunarodne ugovore i sopstvena potpisana dokumenta.
Preporuke:
33
4
25 ponedeljak, 02 april 2018 18:00
VeMi
@Brzi
Ima razlike, tačno: oni prvi su bili lopovi sa stilom, a ovi novokomponovani su zaista degutantni. Ali su, na kraju, uvek isti: rade za SOPSTVENI profit, koga ne bi nikada bilo kada bi radnici dobijali pravu cenu svog rada. Toga u kapitalizmu nema, niti je ikada bilo.
Preporuke:
8
4
26 ponedeljak, 02 april 2018 19:04
brzi
@VeMi
U tržišnoj privredi cenu pojedine robe ili usluge, pa i rada, dolučuje tržište, ponuda i potražnja u nekom momentu. A što se tiče lopuža, te postoje svuda sa jednom razlikom; u uređenim društvima kde institucije sistema (pre svega pravosuđe i regulatorne državne agencije) obavljaju svoj posao lopuže su eliminisane veoma brzo sa tržišta dok u društvima kde institucije sistem,a ne postoje, ili samo na papiru i pod kontrolom su politike, tamo su lopuže proglašene uglednim građanima. To je i največi problem novokomponovanih kapitalističkih država jer sve institucije sistema ne funkcionišu onako kako bi trebale. A kako sam mogao da primetim kod vas institucije sistema gotovo da ne postoje suštinsko osim jedne; vašeg aktualnog vožda. I u takvoj državi več živite od kada postojite uvek je kod vas imao aktualni vožd zadnju reč pa ko več to bio Karađole ili Obrenovići, Markovići ili Stambolići, Sloba, Đinđić, Koštunica, Tadić ili sadašnji aktuelni vožd Vučić
Preporuke:
9
14
27 ponedeljak, 02 april 2018 19:07
brzi
@VeMi
Inače u kapitalizmu postoji veoma jasna podela šta kome pripada; radnicima plate za obavljen rad/posao onakve kakve su ugovorene a vlasticima profit od poslovanja preduzeča.
Preporuke:
9
12
28 ponedeljak, 02 april 2018 19:22
Nenad Pivaš
Priča o fašizmu i antifašizmu danas je besmislena osim ukoliko govorimo o događajima iz i pre Drugog svetskog rata. Ozbiljni ljudi ne treba da gube vreme o tome, tu priču treba ostaviti različitim subkulturama kao što su pankeri i skinhedsi, jer je to na njihovoj razini.

Takođe, istorijski antifašizam nema nikakve veze sa onima koji se danas rado kite time. Suprotno mnogim uverenjima, istorijski gledano, antifašizam nije imao vrednosnu već geopolitičku dimenziju. Staljin, Čerčil i Ruzvelt nisu imali mnogo toga zajedničkog (naročito prvi sa ovom dvojicom). Zajednički je bio jedino neprijatelj. Slično kao što su Habzburzi i Safavidi imali Osmanlije za protivnika. Svu su oni bili protiv Hitlera usled državnog rezona tj. zato što je to bilo u interesu država na čijem su čelu bili. A ne zato što im je smetao Hitlerov odnos prema feminizmu, manjinama, "pozitivnoj diskriminaciji" i sl.
Preporuke:
16
8
29 ponedeljak, 02 april 2018 19:23
Nenad Pivaš
Ono što je danas bitno to je odnos prema globalizmu i to prema sve tri dimenzije, ekonomskoj, političkoj i kulturnoj. Dakle borba protiv alhemijskog finansijskog poretka koji se zasniva na štampanju dolara bez zlatnog pokrića, protiv diktature korporacija i protiv uklanjanja carinskih barijera. Protiv jačanja nadnacionalnih tela, a i dovođenje u pitanje već postojećih jer je to samo prvi korak ka stvaranju svetske države koja bi zapravo bila svetska tiranija. I naravno protiv dekadencije oličene u tkz. "filozofije svinje" koja čoveka svodi na nivo bića stomaka i genitalija, a za očuvanje patrijarhalnog morala i tradicije.

Desno sam opredeljen, ali ne gledam isto ni na svaki oblik levice, te one koji se danas tako deklarišu delim na leve liberale, alterglobaliste i antiglobalističku levicu. Ova poslednja opcija je prihvatljiva.
Preporuke:
19
5
30 ponedeljak, 02 april 2018 19:27
Mare
Da nije bilo komunizma da stalno plasi revolucijom ne bi ni radnici na Zapadu dobili razne privilegije.
Čim je pao Zid kreće neoliberalizam punom parom. Rapidno se uništavaju sindikati, sprovode se privatizacije, ultra bogati prisvajaju stvorenu vrednost i zbog toga nastaje nikad veća nejednakost u zaradama. Seli se proizvodnja u zemlje trećeg sveta...itd
Preporuke:
15
3
31 ponedeljak, 02 april 2018 19:36
Divno?
@VeMi – kažete: “...Ali su, na kraju, uvek isti: rade za SOPSTVENI profit, koga ne bi nikada bilo kada bi radnici dobijali pravu cenu svog rada. Toga u kapitalizmu nema, niti je ikada bilo...“. A – u socijalizmu jeste? U tom socijalizmu su klase itekako upadljivo postojale (do kasnih 1960tih godina): Posebna zdravstvena zaštita i bolnice za “Organe“ i vojne oficire, daleko više plate, tokom opšte nestašice za vreme “kartica za snabdevanje“ posebne radnje zatvorenog tipa sa sve izuzetnom robom po džabaluk cenama, povlašćeni radni staž i posebni penzijski fondovi, posebni domovi kulture i bioskopi zatvorenog tipa sa “povlašćenim“ (necenzurisanim) filmovima, posebna odmarališta i hoteli sa džabaluk cenama, dobijanje stanova preko svakog reda... A tu ostavljam po strani prave “Drugove“ (njihovo “plemstvo“) sa vilama na Dedinju, Brionima, lovištima, posebnim vilama na najboljim turističkim destinacijama, a za apsolutni vrh – posebni letovi avionima u inostranstvo za privilegovane nabavke. Divno?
Preporuke:
9
9
32 ponedeljak, 02 april 2018 20:04
duh ndh
@Mićko
"Jugoslavija = Jasenovac"

Samo se menjaju metode. Između Pavelića, Tita i ovoga što se tiče ciljeva nema razlike.
Preporuke:
17
17
33 ponedeljak, 02 april 2018 20:10
Dvije strane novčića
Autor članka navede, citat:"Članstvo Srbije u Evropskoj uniji je neizvesno, a i eventualna ekonomska korist će biti mnogo manja od očekivane".

Jedna činjenica sa "dvije strane novčića", jedna kolektivna na nacionaloj razini će se ogledati u masovnoj depopulaciji u vidu masovnog iseljavanja Srba iz Republike Srbije i traženje posla u bogatim članicama Evropske unije a druga lična korist tih istih koji budu odlazili u vidu povećanja egzistencijalnih prihoda i mogućnosti da pomognu bližnoj familiji.
Preporuke:
9
4
34 ponedeljak, 02 april 2018 20:11
/
Antikomunizam/nacionalizam je prejak na Balkanu,o Srbiji da ne govorimo.

Bolje da sindikati,studenti,postena inteligencija budu dobro organizovani,sto cesce setaju,konkretizuju i artikulisu svoje zahteve,pa se tako u svojim mikrosvemirima izbore za 'bolji zivot'.
Preporuke:
8
50
35 ponedeljak, 02 april 2018 20:32
aleksandar
Potpuno se slažem sa Nenadom Pivašem. Danas trošiti vreme i govoriti o "fašizmu" je potpuna besmislica. Taj tako izraubovani pojam danas uglavnom koristi izdajnička bulumenta kada hoće da optuži nas srpske nacionaliste koji volimo svoj narod i otadžbinu. Naravno, tim spodobama ne smeta ni šiptarski, ni hrvatski ni muslimanski nacionalizam, zapravo podržavaju te nacionalizme, žuljaju ih samo srpski nacionalni interesi.
Što se tiče autorove teze o tome da je narod srpski bio "slobodan" za vreme Titove Jugoslavije, plašim se da to ne zaslužuje ni ozbiljan komentar. Dovoljno je videti šta je od srpstva ostalo nakon raspada te veštačke tvorevine koja se predano od samog svog nastanka borila protiv srpskog "nacionalizma".
Preporuke:
48
6
36 ponedeljak, 02 april 2018 20:34
Dragan
Osvrnuo bih se samo na završnu preporuku autora: PA ZAR OPET SA HRVATIMA! DA LI SI TI LUD?
Preporuke:
16
40
37 ponedeljak, 02 april 2018 21:01
Malkovič
Spiridon ima običaj da daje nadmena i isključiva mišljenja o stvarima o kojima zna malo ili nimalo, pa tako i piše "potpisivanje sramnog pakta Molotov-Ribentrop i podela plena". Spiridon smatra da dokle god je stala poljska osvajačka čizma na ruske zemlje da je to Bogom dana Poljska. A kad ih Ruse najure onda je to podlo i licemerno. Šta znači "da je isti taj SSSR na čelu sa Staljinom imao itekako razvijenu ekonomsku razmenu sa Nemcima". Ekonomska razmena je politika mira, a sankcije i izolacija su uvod u rat. Tako i danas Rusija nastoji da sa evropskim susedima na zapadu razvija što jače ekonomske odnose što bi bila brana protiv ratnih planova avangturista i ratnih huškača.
Preporuke:
55
4
38 ponedeljak, 02 april 2018 21:42
živ je tito umro nije dok je "srba" i "srbije"
Srbija ne zaostaje. U njoj dominira fenomen koji sociolozi nazivaju anti-antifašizam. Ovaj pojam centriran je u Srbiji oko negiranja narodnooslobodičake borbe i bilo kakvih pozitivnih rezulatata socijalističkog perioda.

Da li svi pripadnici Srpskog naroda treba da ostanu infantilni i degenerisani sa posledicama ispiranja mozga od okupatora, uz podmetanje "kako se negira" borba protiv fašizma.

Broz nije poveo borbu protiv fašizma nego je borbu za vlast, u kojoj je prema planu iz Drezdena žrtvovao Srbe. Za likvidaciju Srba koristio je "srbe" čiji se potomci i danas ističu i slave vreme kada su Broz i "srbi" izazivali nemce da ubijaju Srbe žene i decu u odmazdama 100za1 i 50za1.

Onaj koji pokuša da opravda ovakve zločine prema Srpskom narodu, niji ni čovek a kamoli Srbin.

"pozitivan rezultat socijalističkog perioda" je da su Srbi ubijani, proterivani i oteta im teritorija od 1944-1999 dokle su Brozovi zločinci bili na vlasti, a nastavilo se od 2008- povampirenjem.
Preporuke:
45
8
39 utorak, 03 april 2018 07:15
serpska sarma, a mož i pasulj@ o ideologijama i njihovim alternativama
Retko, možda suviše retko sam na ovom sajtu na kome sam ranije "noćivao". Šta ćete kad je Fejs svojevrsna "droga", nema ograničenja dužine komentara, ljudi su slobodniji u iskazu, mada su prilozi za diskusiju diskutabilnog kvaliteta... U svakom slučaju situacija odgovara klasičnoj "De gustibus non disputandum"!? No, pošto su tekstovi i komentari na ovom sajtu obeleženi ipak nekim IDEOLOŠKIM ukusom, da i ja dodam prilog tome. Prvo, autor je evidentno levičar, to ne krije. Stav legitiman, ali to ga ograničava. Recimo kad u početku iznosi da je Čerčil 1920-tih simpatisao Muslonijia, što je tačno, ali maltene odmah NE PREKIDAJUĆI TOK MISLI, autor implicite PRIPISUJE Čerčilu da se NIJE BUNIO PROTIV Hitlera, što je tako teška baljezgarija, da ne rečem nešto gore!? A ima još takvih primera, koji se više dotiču nas, no mislim da će i ovo biti dovoljno da ILUSTRUJE OGRANIČENOST IDEOLOŠKOG PRISTUPA, karakterističnog za mnoge pre svega levičare. Šta može biti alternativa tome? Druga ideologija!? Ne!
Preporuke:
8
6
40 utorak, 03 april 2018 07:55
serpska sarma, a mož i pasulj@ o ideologijama i njihovim alternativama, nastavak
Pa šta su te ideologije, kao društvene pojave!? Prvo, one su produkt modernih vremena i (zašto ne reći!?) kapitalizma, ergo Zapada!? Drugo, one su parcijalni pogledi na svet sa univerzalističkim pretenzijama, uz to uglavnom laičkog izraza!? Takvi su liberalizam, komunizam i (bar delom) nacizam/fašizam. Postoje i izuzeci, više politike (i to "ograničenog stila"; Noel O Saliven) i sentimenti, nego ideologije, konzervativizam na desnici i socijaldemokratija na levici, više tu da doprinesu šarolikosti političke ponude moderne, nego što su od presudnog značenja. Jer, da ne zaboravimo, ideologije su LAIČKE pojave, one su svojevrsni RAZVOD religije i velikih ličnosti istorije od politike, nastao kao odraz specifičnog istorijskog iskustva Zapada. U krajnjem ideologije su svetonazori različitih slojeva tzv. Trećeg Staleža na Zapadu. Jednom rečju, ideologije PO DEFINICIJI NE MOGU biti univerzalne. A za NE-zapadni svet mogu biti (eventualno) dobre SAMO KAO SREDSTVA, nikako kao cilj po sebi. Toliko.
Preporuke:
7
4
41 utorak, 03 april 2018 08:01
Marija
@Dragan
Osvrnuo bih se samo na završnu preporuku autora: PA ZAR OPET SA HRVATIMA! DA LI SI TI LUD?

Pre će biti da je Crnogorac. Oni jako dobro sarađuju. Ja o tome jako dugo ništa nisam znala.
Preporuke:
9
3
42 utorak, 03 april 2018 10:17
Odbrana države a ne antifašizam
Za Ruse je Drugi svetski rat bio Otadžbinski rat. Branili su svoju državnu teritoriju od Vermahta i Sila Osovine kao što su je branili od Napoleonove Velike Armije. Ideološki prikaz Drugog svetskog rata odgovara srpskim komunistima da bi sebe prikazali kao borce a četnike kao izdajnike i zamaglili činjenicu da su se oni borili ZA KOMUNIZAM a četnici PROTIV NEMACA.
Međutim, ako se izuzme to nepotrebno uplitanje fašizma i antifašizma u tumačenje aktuelnih globalnih zbivanja, autor je savršeno u pravu.Resuverenizacija je imperativ za sve države, tačnije za odgovorne političare u svim postojećim državama bez obzira na veličinu uključujući tu i SAD čiji politički vrh u ogromnoj meri zavisi od Vol Strita i razularenog i globalizovanog finansijskog kapitala.
Odgovornost za globalizaciju i njene negativne posledice u velikoj meri snosi levica satanizovanjem nacionalne države i svojim veličanjem Internacionale.
Preporuke:
12
4
43 utorak, 03 april 2018 11:34
Uticaj "levice" na propast Srpskog naroda
Odbrana države a ne antifašizam
Odgovornost za globalizaciju i njene negativne posledice u velikoj meri snosi levica satanizovanjem nacionalne države i svojim veličanjem Internacionale.

Istorija dokazuje da kod nas ne postoji i nikad nije ni postojala "levica". Od osnivanja komunistička partija se borila za rasturanje zajedničke države Jugoslavije i stvaranje nacionalnih država, što su potvrdili Drezdenskim kongresom.
Od 1945, proces je eskalirao, izmišljanjem tri "nacije" i podelom Srba u pet "država" da budu manjina za majorizaciju, "kolonizaciju", šikaniranje i ubijanje i proterivanje. Dok je Srbima ispiran mozak sa "bratstvom i jedinstvom" saradnici nacista slovenci, hrvati, turci, mađari, bugari, šiptari i izmišljena nacija "natogoraca" "nacional socijalizmom" stvarala nacionalne države.
Sada "levičari" ne samo da negiraju svoju zločinačku ulogu nego podmeću (kao i Vučić) novu zajedničku državu sa neonacistima bivše SFRJ i EU

a Srbi da budu "internacionalisti"
Preporuke:
9
8
44 utorak, 03 april 2018 12:29
dosadno je nabrajati.
Totalno je absurdno govoriti o REsuverenizaciji malih balkanskih zemalja.Sam prefiks RE- označava "nešto ponovo"... A u celoj svojoj savremenoj istoriji npr. Srbija, Bugarska, Crna Gora nikada nisu bile stvarno suverene (o Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, BJRM, Albaniji ne vredi uopšte trošiti reči). Setite se o Tajnoj Konvenciji kralja Milana sa Austrougarskom,o čuvenoj Pašićevoj izreci o "vezivanju malenog srpskog čamca za moćni ruski brod", o potpunoj vezanosti politike Kraljevine SHS/Jugoslavije za Francusku između dva svetska rata... a toga ima još ohoho...dosadno je nabrajati.
Preporuke:
4
8
45 utorak, 03 april 2018 14:20
Neophodno je nabrajati
Nikada u istoriji Srbije nije čak ni Moskva određivala kako treba da izgledaju krastavci koje gaje srpski seljaci, kakav zakon treba da se donese o zaštiti pasa lutalica, kako srpski seljak treba da peče rakiju,ukratko - čak ni najstrašniji diktatorski režimi se nisu bavili takvim idiotizmima. Da se taj idiotizam ipak isplati onima koji određuju ta pravila i nameću ih članovima sulude organizacije zvane EU, dokaz je da sredstva iz fondova koje nam navodno odobravaju služe uglavnom za plate edukatora, njihovih državljana, koji ispiraju mozak našim ljudima o tome kako treba da im izgledaju keastavci, sviljci i kokošinjci.A to se zvanično zove "harmonizacija našeg zakonodavstva za direktivama Evropske unije".
Resuverenizacija znači ako ništa drugo oslobađanje od te ludačke košulje zvane "evropske vrednosti".
Preporuke:
8
3
46 utorak, 03 april 2018 15:10
Panta
Ne znam šta se zbiva sa Srbima, ali da kroz celu istoriju kupuju rog umesto sveće to je činjenica. Potpuno je suludo tretirati Titu kao antifašistu. To mogu samo oni koji ne umeju da saberu 2 i 2 u istorijskom i političkom smislu. Pa onda vam je antifašista i Marko Mesić, komandant ustaške 369. crne legije, odlikovan od Ante Pavelića, a Titov komandant partizanske brigade, i Franjo Pirc komandant ustaškog zrakoplovstva, Titov ambasador u Argentini. A fašista vam je Draža Mihajlović, koji je još pre rata bio u zatvoru zbog vređanja Hitlera i major Dangić koji je branio Srbe ratujući 1942. godine protiv Jure Francetića u istočnoj Bosni (NDH),gde ga Nemci zarobljavaju i šalju u logor u Poljsku. Posle rata Tito ga osuđuje na smrt streljanjem. Ko je u ovoj celoj priči normalan, a ko omanđijan i nenormalan pokušajte sami zaključiti. Moja merila su jasna.
Preporuke:
8
6
47 utorak, 03 april 2018 15:29
brzi
@Neophodno je nabrajati
To što vi definišete kao idotizam može samo ili glup ili zao čovek. Da nema propisa prodavalao bi se sve i svašta a ti po vaše idiotizmi su zaštita potrošača da su sigurni da su krastavci krastavci, da kad kupe papriku dobiju samo papriku a ne i još ciglu i kamenje i da je rakija stvarno izpečena iz voča a ne iz drveča pojedinog voča i da se ne događa kao u vašoj voljenoj RF da se svake godine ljudi truju i umiru jer su u veri da kupuju rakiju ( vodku; alkohol) kupili u stvari metilni alkohol koji je smrtno opasan po ljudski život. I ti i takvi kako vi kažete idiotizmi su tome namenjeni.
Preporuke:
5
8
48 utorak, 03 april 2018 15:34
brzi
@dosadno je nabrajati.
Niko nije potpuno suveren. Ni Kina, ni RF, ni SAD tri največe i najuticajnije države ovog sveta jer svako zavisi ako ništa drugog od robne razmene sa ostatkom sveta jer niko nema svega sam da bi bio absolutno samoodrživ, relativno saomodrživh država ima mnogo ali relativna samoodrživost znači samo i izključivo preživljavanje a ne i život na nivoju vremena.
Preporuke:
4
7
49 utorak, 03 april 2018 17:53
Spiridon
@ Malkovič

Spiridon ima običaj da daje nadmena i isključiva mišljenja o stvarima o kojima zna malo ili nimalo, pa tako i piše "potpisivanje sramnog pakta Molotov-Ribentrop i podela plena". Spiridon smatra da dokle god je stala poljska osvajačka čizma na ruske zemlje da je to Bogom dana Poljska. A kad ih Ruse najure onda je to podlo i licemerno.


Koja poljska čizma izvini, kada država Poljska nije ni postojala od kraja 18. veka pa do 1918 godine, a i tada je nestala tako što su Prusi krenuli sa leve a Rusi sa desne strane i hop nema više Poljske. Potpuno je neverovatno da ste vi, manje više svi u kompletu, toliko operisani od osnovnih moralnih skrupula tako da imate razmišljanja i raszvrstavanja na temu dobro/zlo strogo po najprimitivnijem mogućem sistemu: Oni nama loše = Jao i kuku,Zlo! a Mi njima loše= Ako tako im i treba! Znači koliko shvatam sad sve može, odnosno i pakt sa Hitlerom i da se strelja divljački 22000 zarobljenika, jer to su naši a oni su bezgrešni...
Fuj...!?!
Preporuke:
8
28
50 utorak, 03 april 2018 18:02
Spiridon
@ Zvonimir Bgd

Ukratko, Pakt o nenapadanju između sovjeta i nacista u predvečerje 2.sv.rata bio je kako posledica lakoverne neaktivnosti i indolentnosti zapadnih političara koji su i dalje gajili nadu u Hitlera kao udarne pesnice protiv "boljševizma", tako i iznuđene i vešte politike sovjeta (Staljina) u tom trenutku kojom su odložili prvi udar na sebe


Aha, znači ono u Katinjskoj šumi i ispomoć Hitleru u zauzimanju Poljske, je iznuđena a vešta politika kojim se odložio prvi udar na sebe... Ko bi rekao zaista, a reklo bi se da se tako upravo suprotno izgubila Poljska kao bafer zona i dovukao Hitler pravac na međusobnu granicu... Da li je moguće da čak ni elementarne i neoborive istorijske činjenice ne želite prosto da priznate. Inače koliko je drug Staljin, što ga kao i svi Titini pioniri mali obožavate najviše, predvideo situaciju vidi se po tome što ni prstom nije mrdnuo da spremi vojsku pred sukob i što je davao naftu Hitleru sve do poslednjeg dana...Mudro, nema šta...!?
Preporuke:
8
30
51 utorak, 03 april 2018 18:53
i posle tita tito@ odbrana države a ne antifašizam
Ali kao što im je drugi svetski rat poslužio i služi i dan danji da sebe predstave kao antifašiste i antinaciste, a četnike prikažu ne samo kao poraženu stranu već i kao državne neprijatelje, sada takođe ova borba protiv globalizma i novog svetskog poretka na izdisaju, što i vrapci vide, ima za njih iste ciljeve: 1. da prikriju svoje učešće u stvaranju globalnog poretka,2. i da ponovo izađu kao pobednici u novoj konstelaciji snaga. To se dešava svuda,pa i kod nas.
Preporuke:
6
2
52 utorak, 03 april 2018 19:30
@brzi
Francusku multinacionalku LACTALIS trese skandal jer je prema nalazima više laboratorija u zemljama EU ustanovljeno da je prodavala mleko za bebe zaraženo salmonelom.Stotine beba je obolelo a slučajevi se još otkrivaju jer trgovinski lanci Leclerc, Auchan, Intermarché, Carrefour i dalje prodaju to mleko pod drugim nazivom

U Belgiji je kompanija VEVIBA koja drži 30% tržišta mesa i mesnih prerađevina, prodavala meso zamrznuto pre 12 godina a u mesnim prerađevinama su nađeni ostaci životinjskih supstanci koje nisu za ljudsku upotrebu. Veviba snabdeva svojim proizvodima veliki broj zemalja EU a od trgovinskih lanaca najviše Delez. Hiljade tona ovih crkotina, prodavanih kao meso, su povučeni iz prodaje.

Toliko poštovani "brzi" za početak 2018. A ukoliko budete na ovom sajtu u decembru, daću vam ceo spisak proizvoda poreklom iz EU koje bi bilo bolje da ne konzumirate ako vam je život mio.
Preporuke:
7
1
53 utorak, 03 april 2018 20:47
svi smo mi "četnici"
i posle tita tito@ odbrana države a ne antifašizam
Ali kao što im je drugi svetski rat poslužio i služi i dan danji da sebe predstave kao antifašiste i antinaciste, a četnike prikažu ne samo kao poraženu stranu već i kao državne neprijatelje

E sada smo svi "srbo-četnici" zahvanjujući Brozovoj antiSrpskoj propagandi sa serijama i filmovima iz koje je većina infantilnog stanovništva "naučila istoriju" a naročito "četničkim vojvodama" Šešelju i Nikoliću koji su od komunističkih profitera i brozovih janjičara dogurali do "vojvoda" a onda se ponovo srozali do brozovih janjičara, miloševića i draškovića da sa Vučićem i Dačićem "titojugendima" izdaju i predaju Kosovo i Metohiju.

Brozovi janjičari sa podmlatkom su nezadovoljni u svojoj koaliciji sa Vučićem pa ponovo iz kanalizacije izvlače "levicu" koju podržavaju samo ozbiljno degenerisani profiteri ili komunistički kriminalci.
Preporuke:
6
2
54 utorak, 03 april 2018 21:33
Malkovič
@Spiridon - Istorija Ruske, kao i istorija Poljske države ne počinje u 18 veku, već dobirh 10 vekova ranije. Ruske zemlje su od početka 13-og veka bile na udaru tatarsko-mongolskih naroda sa istoka i katoličkih država Litvanije i Poljske koje su od sredine 14-og veka u personalnoj uniji udajom poljske kraljice Jadvige za velkog litvanskog kneza Vladislava Jagjela. Ove dve države pojedinačno, a zatim zajedno držale su u ropstvu celu današnju Belorusiju i skoro celu Ukrajinu, kao i zapadne delove današnje Rusije sve do Moskve skoro 400 godina, više nego Turci Srbiju. Srbi su pod Turcima imali versku slobodu, niko ih nije na silu islamizovao. U islam su prelazili, kako reče Njegoš, oholi i lakomi po svom izboru. Mnogi turski sultani su odobravali obnavljanje srpskih crkava i manastira. U okupiranim ruskim zemljma pravoslavni narod je bio izložen surovom pokatoličenju i unijaćenju. Čitaj Spiridone malo Gogolja!
Preporuke:
18
2
55 utorak, 03 april 2018 21:49
Nenad Pivaš
Ljudi kada je reč o događajima vezanima za period Drugog svetskog rata i pre njega tada nije postojao nekakav moralizatorski antifašizam kakav imamo danas. Britanija, Francuska, SAD i SSSR su i pregovarali i ratovali sa Hitlerovom Nemačkom imajući na umu svoje interese. Nije to posmatran kao neki metafizički sukob dobra i zla, barem ne u većoj meri nego što su to bili ratovi sa Napoleonom, Osmanlijama i sl. Taj narativ o Drugom svetskom ratu kao nekom događaju temeljno drugačijem od čitave dotadašnje istorije je nastao tek posle rata. Čisto ideološki gledano odbojan mi je nacizam zato što se ne slažem sa njegovim temeljnim postavkama, antisemitizmom i antijudaističkom konspirologijom i idejom o maksimalnoj državi, ali da sve meriti i ocenjivati na osnovu toga koliko nešto liči na to je besmisleno. Danas postoji globalizam za koji osnovano verujem da je pogubniji od svih ideologija, pokreta i imperijalizama koji su postojali kroz istoriju.
Preporuke:
10
1
56 utorak, 03 april 2018 21:52
Nenad Pivaš
Što se pak Staljina tiče, iako sam antikomunista i iako njegov SSSR nije država u kojoj bih rado živeo ipak kod njega cenim to što je:

1. Zaustavio antiruske tendencije koje su postojale u SSSR-u kod Lenjina i naročito kod Trockog.
2. Odlučujući doprinos njegove Crvene armije pobedi nad fašizmom.
3. Odbio ponudu SAD na kraju rata da UN dobiju šira ovlašćenja.

Naravno, ljudima treba da bude jasno da on nije bio nikakav srpski prijatelj jer je KPJ prešla na antisrpsku liniju upravo na njegovu inicijativu (mada je i na našem terenu bilo plodnog tla za to s obzirom da smo imali Tucovićeve socijaldemokrate i austro-marksiste). Staljin je lično Simi Markoviću (prvom predsedniku KPJ) zamerao na stavu da u Kraljevini Jugoslaviji nema "velikosrpske hegemonije".
Preporuke:
11
4
57 sreda, 04 april 2018 06:53
@Nenad Pivaš
A ako je globalizacija samo faza kapitalizma?
Preporuke:
10
3
58 sreda, 04 april 2018 07:31
Spiridon
@ Malkovič

Istorija Ruske, kao i istorija Poljske države ne počinje u 18 veku, već dobirh 10 vekova ranije.


Pazi, toliko je očigledno bilo da će tvoj odgovor ići na Smutnoe vremя, da sam mogao da sam mogao da se opkladim. Šta da ti kažem, učenje ruske istorije iz romana ostavljam tebi, meni je mladost prošla u proučavanju između ostalog upravo istorije Rusije i Slovena, pa ti preporučujem Vernadskog, Tatiševa, Solovjeva, Gumiljeva, Sedova ali i Giljderfinga. Inače šta god da se desilo u Smutnoe vremя, već je bilo uveliko naplaćeno i to sa kamatom. U prevodu sve što je Staljin uzeo prema dogovoru Ribentrop-Molotov, kako Litvaniju, Estoniju, Letoniju, pola Finske iako je po paktu trebalo da bude cela, kao i famozni zapad današnje Ukrajine to jest deo Poljske, se na kraju debelo olupalo Rusima o glavu, što u 2. svetskom ratu sa Banderom tako i kada se raspadao SSSR, isto kao što se i Srbima debelo olupalo o glavu pravljenje Jugoslavije sa sve "braćom" Slovencima i Hrvatima...
Preporuke:
3
20
59 sreda, 04 april 2018 08:03
Spiridon
@ Nenad Pivaš
Britanija, Francuska, SAD i SSSR su i pregovarali i ratovali sa Hitlerovom Nemačkom imajući na umu svoje interese

Potpuno tačno
Što se pak Staljina tiče, iako sam antikomunista i iako njegov SSSR nije država u kojoj bih rado živeo ipak kod njega cenim to što je:
1. Zaustavio antiruske tendencije koje su postojale u SSSR-u kod Lenjina i naročito kod Trockog
2. Odlučujući doprinos njegove Crvene armije pobedi nad fašizmom
3. Odbio ponudu SAD na kraju rata da UN dobiju šira ovlašćenja

1. U to zaustavljanje antiruskih tendencija se verovatno računa i ono rušenje par stotina crkava a čelu sa čuvenim Hramom Hrista Spasitelja u Moskvi, podignutim posle pobede nad Napoleonom u kome su na zidovima bila ispisana imena poginulih oficira ruske vojske.
2. Jeste kada ga je Hitler prvo namargačio iskoristivši njegovu pohlepu a onda mu došao do Moskve, pobivši ko zna koliko ljudi pri tome, da bi se tek onda Hazjajin setio Rusije i crkve
3. Štitio je sebe...
Preporuke:
4
16
60 sreda, 04 april 2018 08:08
Spiridon
@ @Nenad Pivaš

A ako je globalizacija samo faza kapitalizma?


To da je globalizam samo kapitalizam u konačnom to jest globalnom obliku, gde korporacije preuzimaju, kao jače, bogatije i bolje organizovane organizacije ulogu država je valjda svakome jasno... Ne, nije šta i ja pitam gluposti, pošto narod voli šarlatanske sajtove i internet večernje škole, pa su onda tamo stavili u izlog da deca kupuju kao šećerlemu Soroša, Novi sveCki poredak i globaliste, posolivši to sa neoliberalnim monstrum kapitalizmom koji se eto tek tako gle čuda pojavio...
Preporuke:
6
18
61 sreda, 04 april 2018 10:25
/
Kada govorimo o proslosti,vratimo se jos unazad-ko je ratovao protiv falangi,Staljin ili Hitler od 1936-1939?Kako se zove taj frankov rezim,autoritativna demokratija....sa spenglerovim senzibilitetom?Da nisu i englezi+Ruzvelt bili protiv Franka?

Pre 'slucajne' svetske ekonomske krize 1929-1933,NSDAP imao 2,6 % podrske,a KOMUNISTI (u Nemackoj) oko 15-ak %.U Kraljevini 'nasoj' pre zabrane su imali vise (komunisti),izabrali gradonacelnika Beograda Filipovica,koga su 'nasi' onemogucili i uhapsili ubrzo....

Stalno se govori o SSSR,nerazvijenom,siromasnom-kakva je ruska imperija bila pre toga,kakav je bio americki divlji zapad toga doba,kakva je britanska imperijalna politika prema Gandiju,zatim egipcanima,ircima i na kraju od koga je g.Adolf svoje ideje uzeo (bez teorija,zavera,sajtova,pa i indirektnih uticaja).

Ma verovatno su zauspon fasizma/nacizma krive,ipak,komunjare,a nacionalisti su odbranili republiku,moralni kompas,vrednote i sl.....
Preporuke:
4
6
62 sreda, 04 april 2018 11:26
@ Spiridon
Spiridone "crni" sine, kad pre dobi tolike minuse?
Biće da radikalnom ljevičaru ne odgovara da pročita i nešto pametno.
A što se ideologije tiče, ne znam šta bih vam rekao. Globalizam je ekonomska, liberalna ideologija. Ali i ovo danas antiglobalističko vreme porodiće novu ideologiju. Ko garantuje da se sunovrat neće nastaviti? Sve što može biti predmet manipulacije može postati ideologija. A uvek je kako Zapad kaže. Zar sve ovo danas što se rađa kod nas, a u svetu ima tome dobrih trideset godina, nije produkt Hantingtonovog pera, koje je zamenilo Fukujaminu teoriju o kraju istorije? I kao što je neko gore napisao postoje tri bazne ideologije: komunizam, liberalizam i nacizam/fašizam , pa ako je liberalizam na izdisaju, šta je sledeće?!
Preporuke:
5
2
63 sreda, 04 april 2018 11:39
Nenad Pivaš
@Spiridon

Za ovo što ste rekli u vezi Staljina se manje-više slažem.

Za globalizaciju se ne slažem, pre svega jer drugačije gledam na kapitalizam i na istoriju od vas. Ne verujem da postoji neki zacrtani pravac kojim se ekonomski sistem nužno mora kretati. Ne verujem da je ono što smo imali u XVIII i XIX veku nužno moralo dovesti do ovoga što imamo danas. Niti smatram da je današnji ekonomski sistem čistiji oblik kapitalizma od onoga što smo imali tada. Zapravo, danas imamo centralno bankarstvo za koje se Marks založio u svom Komunističkom Manifestu. Imamo i ispunjenje Marksove želje iz iste knjige u vidu progresivnih poreza u nekim država, a i tamo gdje ih nema porezi su više nego ranije. Imamo štampanje valute bez ikakvog stvarnog pokrića u zlatu/srebru, što su zagovarali još anarhisti, a među prvima primenili komunisti po dolasku na vlast.
Preporuke:
6
4
64 sreda, 04 april 2018 11:40
Nenad Pivaš
@Spiridon

Dakle da rezimiramo. Ne verujem u gvozdene zakone u društvenim naukama, izuzev Mihelsovog gvozdenog zakona oligarhije. Tako da ne verujem ni u Marksovu priču o borbi klasa kao glavnoj pokretačkoj snazi istorije. Niti istorijske epohe delim po njegovom ključu "primitivni komunizam, robovlasništvo, feudalizam, kapitalizam". Mislim da su Marej Rotbard, Fridrih fon Hajek i naročito Vilijam Engdal korisniji za shvatanje ekonomije i društva od Marksa i Engelsa.

Kod vas je primetna potreba da neistomišljenika omalovažite tako što ćete o njegovim stavovima ironisati pripisujući njihovo poreklo opskurnoj konspirološkoj literaturi. Ne valja vam posao. Ima tu dosta smeća, ali ima i vrednih stvari čijim odbacivanjem se dosta gubi. Dejvid Ajk, Ralf Eperson, Artur Kestler, Migel Serano, Ratibor Đurđević i Dejan Lučić i slične pojave ne mogu ni da se porede sa jednim Entonijem Satonom.
Preporuke:
6
4
65 sreda, 04 april 2018 13:07
Spiridon
@ /

Kada govorimo o proslosti,vratimo se jos unazad-ko je ratovao protiv falangi,Staljin ili Hitler od 1936-1939?


Pod jedan kakve veze ima Španija sa paktom Molotov-Ribentrop ili još bolje rečeno, kako je neko imao obraza da posle onoga što je uradila Kondor legija u baskijskom gradu Gernici, uzme pa potpiše onako sraman pakt sa Hitlerom. No dobro, da krenemo onda u priču o ratu u Španiji...
Dakle prema istorijskim podacima Francuska je imala na strani Republikanaca oko 9000 dobrovoljaca, Nemačka 5000, ona ista zla Poljska 3000, Amerika i Engleska zemlja neproleterska nešto malo manje od toga, Jugoslavija 1500, dok je Staljinov SSSR učestvovao sa "enormnih" 2000 ljudi. Međutim, sistemom nekome rat a nekome u džep parice brat, drug Staljin je (ne)kapitalistički prodao oružja u vrednosti pola milijarde ondašnjih $ u suvom zlatu plaćenih, pa posle 2. svetskog rata generalu Franku čak SSSR tražio još neke pare na ime kao duga. Eto toliko o ratovanju druga Staljina u Španiji...
Preporuke:
7
3
66 sreda, 04 april 2018 14:49
istoriju pišu pobednici
Antifašizam nije komunistička vrednost. Većina antifašista nikada nisu bili komunisti. Ovde se vodila rasprava na temu da li bi komunisti postali antifašisti da je Hitler poštovao sporazum Molotov – Ribentrop. Naravno da ne bi. I šta nam to govori o njihovom antifašizmu ili njihovoj potrebi da za fašizam proglase sve što se ne uklapa u njihovu ideološku koncepciju antifašizma? Ali, nije suština problema to što komunisti sebe smatraju antifašistima, već što i dalje smatraju da imaju tapiju na antifašizam.
Preporuke:
5
1
67 sreda, 04 april 2018 18:19
Orwell 1984
SSSR i komunisticka revolucija su samo u pocetku imale neke odlike ideologije no po preuzimanju vlasti od strane Staljina pocinju masovna ubistva,deportacije u Sibir,hapsenja,progoni pri cemu je tokom nekoliko decenija tamo ubijeno milione ljudi.
Staljin nije bio bolji od Hitlera samo nesto lukaviji i oprezniji,tako da su u pitanju nazalost veoma slicni sistemi sa masovnim ubistvima i progonima.
Tako da je to sve samo bila utopija i nista vise od toga.
Preporuke:
5
22
68 sreda, 04 april 2018 18:37
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Zapravo, danas imamo centralno bankarstvo za koje se Marks založio u svom Komunističkom Manifestu. Imamo i ispunjenje Marksove želje iz iste knjige u vidu progresivnih poreza u nekim država, a i tamo gdje ih nema porezi su više nego ranije. Imamo štampanje valute bez ikakvog stvarnog pokrića u zlatu/srebru, što su zagovarali još anarhisti, a među prvima primenili komunisti po dolasku na vlast.


Pa sad, pokušavam zaista da shvatim kakve veze ima Marks sa centralnim bankama, kada je Banka Engleske koja i jeste ugledni model za sve ostale osnovana sto i kusur godina pre nego što se on rodio a kamoli napisao bilo šta!? Naravno, da pogađam vi Marksa niste čitali ali vam je neko od tih vaših ingenioznih autora prodao tu priču, zvanu ništa nije slučajno. Evo recite jesam li u pravu i gde ste to pročitali. Štampanje valute bez ikakvog pokrića je takođe mnogo starije od bilo kakvih komunista, ali ne vredi i to vam je prodato po sistemu vezane štednje...
Preporuke:
16
1
69 sreda, 04 april 2018 18:39
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Prema tome, obe te pojave koje je kao Marks prevideo su plod tzv frakcionog bankarskog sistema iz 17. veka, na kome je danas zasnovan skoro pa kompletan ekonomski sistem planete zemlje. Što se tiče te vaše tako tipične zablude o zlatu i srebru kao pokriću, koju su vam isto uvalili isti oni mangupi iz prethodnog pasusa, zapitajte se šta znači uopšte imati pokriće u zlatu i srebru!? Jedno veliko ništa, odnosno zlato i srebro ne vrede sami po sebi ništa, inače bi imali vrednost i na pustom ostrvu, to jest ljudsko društvo im je dalo vrednost u jednom trenutku istorije i to je to. Tako da su pametni bankari samo shvatili, da je ta priča sa zlatom malo zamorna, te da ih sputava, odnosno da je sve i onako u prividu te u fluidnom odnosu šta vredi prema nečemu drugom.
Tako da Engdal još i može da prođe, dok Saton ima šupljine kao švajcarski sir, odnosno pisao je iz političkih ubeđenja i pakovao je sliku tj priču prema unapred zadatom ramu, a ostali nisu vredni pažnje ali uopšte...
Preporuke:
15
1
70 sreda, 04 april 2018 18:54
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Problem inače autora kojima vi verujete, je da je to zato što se već uklapaju u vaš postojeći svetonazor, pa vam onda pričaju uspavanku za laku noć koju vi najviše volite da slušate. Drugi problem je što oni celu priču spuštaju na najniži mogući nivo poimanja, koji je ujedno i narativno najzanimljiviji tj najlakši za shvatanje, jer sve objašnjavaju sa sastali se Mika i Žika, onda je Mika otišao tamo a Žika onamo. Morate da shvatite kako da sutra da nestanu svi ti vaši Soroši i Rokfeleri, sistem sam će morati da proizvede neke nove, potpuno iste kao što su oni. Prosto tako se zove ta igra, odnosno da vam plastično dočaram košarku igraju visoki ljudi, ne zato što postoji zavera, već se tako igra ta igra i što je koš na 3.05m kao što ovima od preko 2 metra visine i ne ide baš fudbal, zato što se ta igra igra drugačije i traži neke druge kvalitete. Možemo jedino da pričamo da li je kapitalizam nulta tačka čoveka kao ljudskog bića sa svim njegovim osobinama, vrlinama i manama...
Preporuke:
17
1
71 sreda, 04 april 2018 19:12
Urosius
Pročitao sam i ni sa čim se ne slažem.
Potpuno pogrešna percepcija.
Preporuke:
4
20
72 sreda, 04 april 2018 19:18
Spiridon
@ Orwell 1984

SSSR i komunisticka revolucija su samo u pocetku imale neke odlike ideologije no po preuzimanju vlasti od strane Staljina pocinju masovna ubistva,deportacije u Sibir,hapsenja,progoni pri cemu je tokom nekoliko decenija tamo ubijeno milione ljudi.
Staljin nije bio bolji od Hitlera samo nesto lukaviji i oprezniji,tako da su u pitanju nazalost veoma slicni sistemi sa masovnim ubistvima i progonima.
Tako da je to sve samo bila utopija i nista vise od toga


Odnosno da budemo precizni, kako Hitlerova Nemačka tako i Staljinov SSSR su tipični primeri cezarističke diktature u kome se onaj prvi zaklanjao iza nacije/rase a onaj drugi iza radničke klase/komunizma. Nažalost a posebno na ovim prostorima, uz određenu dozu propagandnog gurkanja sa ruske strane, jako inače popularnog u proteklih nekoliko godina, drug Staljin se opet uzdigao na svoje staro mesto kao nekada u sretna vremena posle 1944 a pre 1948 godine, kada su mu slike svukud uz Titine bile okačene...
Preporuke:
5
21
73 sreda, 04 april 2018 19:48
Malkovič
Spiridone, kad se šalju komentari normalno je da se u žurbi naprave pravopisne ili gramatičke greške, ali ti uporno pogrešno upotrebljavaš nadimak Josipa Broza. Njegov nadimak u nominativu glasi Tito, pa se kaže Titove slike, a ne Titine slike. Da se on zvao Tita, onda bi mogao da kažeš Titine slike. Mada nisi jedini. Gde li ste ljudi to pokupili?
Preporuke:
22
4
74 sreda, 04 april 2018 21:58
/
'prvi se zaklanjao iza rase,a drugi iza klase,radnicke'


Ako tom 'logikom' krenemo,moze se reci da je Cercil isto sto i Hitler,a indijci=jevrejima.Moze se otici i dalje,pa reci da je najveci zlocin Hitlera nad englezima onaj iz Koventrija,gde je stradalo 500 ljudi (sto je boza sa kamilicom za sve grozote na istoku).

Sa druge strane je Cercil spaljivao nemacke gradove (ne samo Dresden sa 10,000 ubijenih,a celi grad spaljen i sprzen do temelja) ne bi li izazivao sto veci bes i osvetu prema svima,osim prema englezima.Kako je ono rekao Hitler 27.03. 'mr.Cercil je konacno nasao budale,koje bi za njega ratovale'.

Otpor belgijanaca,npr.,trajao je jedan dan,a stvarno su u pitanju bili minuti,mozda sati.Neutralnost su imale Turska,Svedska,Svajcarska,a Ceska i Bugarska su prosle sa minimalnim zrtvama.Zanimljivo je da se kroz Svedsku vrsio transport jevreja,ali Gustav nije prosao kao Kvisling.


Ma da,glupo je verovati u teorije sa zaverama-'oce to neuke i nepismene...
Preporuke:
2
6
75 sreda, 04 april 2018 22:02
Zvonimir Bgd kolegi Spiridonu 2
Istoričari znaju da dve autoritarne države i velike evropske sile nisu imale prijateljskih iluzija jedna o drugoj. Zato greše svi oni koji taj Pakt posmatraju kao neko prijateljstvo ili bliskost nacista i komunista. Bio je to, kako mu i ime kaže, Pakt o nenapadanju. I to pred samo izbijanje svetskog rata! Sovjeti su veoma dobro znali i za Hitlerovu programsku knjigu i za Antikominterna pakt Nemačke i Japana iz 1936.g. Isto tako, nacističke obaveštajne službe znale su praktično sve o zakulisnim antinacističkim radnjama sovjeta po Evropi POSLE potpisivanja Pakta.
Staljin je pogrešno računao na Hitlerov racio iz "Moje borbe" kako neće nikad ratovati na 2 fronta, što je ovaj oštro zamerao Kajzeru. Međutim, pokazalo se da je nemački Firer neuračunljiv, pa je otvorio drugi front iako operacija "Morski lav" nije dovršena, a dobar deo neprijatelja mu se izvukao kod Denkerka.
Inače, za "pionire" ne znam, ali Tito nije "obožavao" Staljina. Neki oko njega jesu, on nije. To je elementarna činjenica.
Preporuke:
4
3
76 sreda, 04 april 2018 22:02
Zvonimir Bgd kolegi Spiridonu 1
Imam utisak da vi ne čitate baš pažljivo moje komentare. Doduše, i ne morate, ko sam ja uostalom! Ali, onda mi nemojte pisati odgovore koji promašuju temu. Izneo sam par činjenica koje odslikavaju istorijski kontekst događaja, i to u opštim tokovima. Nisam zalazio u pojedinačna dešavanja, dobra ili grozna, kojih je bilo po čitavom svetu. Zločin u Katinjskoj šumi sovjeti su krili, a onda pripisali Nemcima, da bi, na kraju priznali, ali opet sa svojim objašnjenjem itd.
Navedite šta nije istina od onoga što sam napisao.
Sovjeti su zaista odložili prvi udar nacističke Nemačke na sebe. Malo li je? Naveo sam i pod kojim uslovima u Evropi tog vremena, ali nema ko da čita. Pakt jeste bio iznuđen. Paradoksalan, ali politički za njih u tom momentu pragmatičan. SSSR nije bio spreman za sukob sa najspremnijom armijom Evrope tog vremena, to je tačno. Ali su obe sile znale da će do sukoba neminovno doći. Staljin je pogrešno cenio da toga neće biti bar dok Hitler ne dovrši kampanju na Zapadu.
Preporuke:
3
2
77 sreda, 04 april 2018 22:03
Zvonimir Bgd
Moj odgovor kolegi Spiridonu, najpre br.1, pa 2. Moja greška pri slanju, izvinjavam se.
Preporuke:
2
2
78 četvrtak, 05 april 2018 09:25
Spiridon
@ Malkovič

Spiridone, kad se šalju komentari normalno je da se u žurbi naprave pravopisne ili gramatičke greške, ali ti uporno pogrešno upotrebljavaš nadimak Josipa Broza. Njegov nadimak u nominativu glasi Tito, pa se kaže Titove slike, a ne Titine slike. Da se on zvao Tita, onda bi mogao da kažeš Titine slike.


Stani bre Malkoviču, što-no-se-kaže majkoviću, pa zar ti ne pade na pamet da nije u pitanju gramatička greška, nego da ja namerno baš tako pišem nadimak Tito, da bih dočarao kako ga je vaskolika lumpneproleterska Srbija sa toliko ljubavi zvala. Evo pokušaću da ti objasnim, kod nas u Srbiji nema nadimaka koji se završavaju sa o, mi Dimitrija zovemo Mita, Milorad je za nas Mića, Živoradu tepamo Žika a Jovanu je nadimak Jova, odnosno ono o na kraju je u zemlji Srbiji označava način na koji se priča preko Drine i u Crnoj Gori. Tako da su onda Josipa Broza zvanog Tito, onda shodno tome zvali Tita, jer su mislili da tako ispravljaju Jovo-Jova prekodrinsku grešku...
Preporuke:
3
2
79 četvrtak, 05 april 2018 09:40
Spiridon
@ /

Ako tom 'logikom' krenemo,moze se reci da je Cercil isto sto i Hitler,a indijci=jevrejima.


Što je inače, hvala na podsećanju, jedna od meni omiljenijih opservacija a posebno kada se potegne pitanje imigranta, odnosno kako je kolonijalizam Zapada slika i prilika njihovog rasizma. Inače ako nisi znao prvi koncentracioni kamp nisu napravili Nemci i Hitler, već Englezi u Africi za vreme Burskih ratova. Tamo su zatvarali lokalne farmere poreklom iz Holandije, uključujući i njihove žene i decu, te ih držali u neljudskim uslovima, tako da je nekih 25000 ljudi umrlo kao posledica poznate engleske "uljudnosti". Mada i dalje ne shvatam kakve to veze ima sa Staljinom i paktom Molotov-Ribentrop ali kao hajde...

P.S. Imena naroda i imena stanovnika se uvek pišu velikim slovom...
Preporuke:
4
2
80 četvrtak, 05 april 2018 11:01
/
kakve veze ima-pravi ANTIFASISTI SU

'samo' KOMUNISTI


velika i mala slova su ono sto se kaze 'cat po zasluzi'
Preporuke:
1
8
81 četvrtak, 05 april 2018 12:00
/
Dvadeset godina si mi zabranjivao stranku,ubijao,klao,krao,a onda se setio da smo mi antidemokrate 1945,6,7 .....,da smo cekali mesec i pol dana dok nas nije pozvao KOBA....Da smo pregovarali par dana 1943 sa nemcima,ustasama (sto je u svakom ratu,ne dozvoljeno,nego ocekivano,bar takticki).

Navodno se otimalo steceno,je li,iz zavisti,pa su posle rata deca elite morala mleko raznositi da bi se othranila.Kako su ljudi gladovali pre,koliko je tajkuna izmedju dva rata unistavalo obicne ljude (koji se u svakom 'KOMENTARU' nazivaju ruljom) je nevazno!!!!!

O HRVATSKIM 'komunistima' kao antisrpskoj zaveri samo to da su hrvati prezirali TITA (saradjivao sa cetnikom drazom,kako 'mi' 'mislimo da je sa pavelicem). Sa druge strane,gde su to drazini antifasisti ratovali (ja imam primera u porodici da su pretili nozevima obicnim ljudima-Bulajicevi filmovi bili su jos i ravnogorski),gde su to protiv ustasa ustali,sta je sa onim Z,kada se draza smejao da je znacilo zaplasiti?!
Preporuke:
5
6
82 četvrtak, 05 april 2018 12:21
Spiridon
@ /

Cercil isto sto i Hitler,a indijci=jevrejima


velika i mala slova su ono sto se kaze 'cat po zasluzi'


Vidiš ti to, a ja mislio da ti je to od (ne)pismenosti pošto se uvek te iste stvari stalno ponavljaju a tu znači ima jedna dubokoumna zaslužna logika, koja iza svega toga stoji. Shvatam, sve shvatam, znači Hitler je velikim a ovi što ih je on slao u koncentracione logore naravno a šta drugim već malim... Die Beste, Die Beste, dozvolite molim vas, mora neki red a sve po zasluzi čak i u pravopisu zna...
Preporuke:
3
1
83 četvrtak, 05 april 2018 13:03
Spiridon
@ Zvonimir Bgd

Sovjeti su zaista odložili prvi udar nacističke Nemačke na sebe. Malo li je? Naveo sam i pod kojim uslovima u Evropi tog vremena, ali nema ko da čita. Pakt jeste bio iznuđen. Paradoksalan, ali politički za njih u tom momentu pragmatičan. SSSR nije bio spreman za sukob sa najspremnijom armijom Evrope tog vremena, to je tačno


Nikakve blage veze nema taj pakt odlaganjem prvog udara, već jedino i samo sa Staljinovom željom da se utali sa Hitlerom i zagrabi i on svoje parče kolača. Sam pakt Ribentrop-Molotov je jasno definisao šta je čiji deo tj šta je tačno čija zona uticaja. U prevodu ono što su dogovorili tada u avgustu mesecu 1939 godine Staljin i Hitler je bila Jalta pre Jalte. Prema tome, Staljin je naivno mislio da njega Hitler neće nikad ni napasti pošto je SSSR preveliki zalogaj. Da je to bila pragmatično kupovanje vremena, on bi se za te dve godine spremio za rat, što njemu ni palo na pamet nije bilo da uradi, jer je do poslednjeg dana verovao Hitleru...
Preporuke:
4
3
84 četvrtak, 05 april 2018 13:35
brzi
@ @brzi
I kod vas ste imali aferu sa mlekom ali za razliku od EU kde su bili Lactalisovi proizvodi maknuti sa trgovačkih rafova kod vas je država promenila propis i mleko je bilo kao OK. Ako očete da živite u takvoj državi ili zajednici država živite ja svako ni pod razno ne bi živio u takvoj državi.
Preporuke:
5
2
85 četvrtak, 05 april 2018 14:12
Nenad Pivaš
@Spiridon

Za moje poznavanje Marksa debelo grešite, što me i ne čudi jer ste skloni površnim ocenama sagovornika. On se na studijama Sociologije uvek detaljno izučavao. I to poglavito iz marksističke literature. Ja vam nisam rekao da je Marks bio zli Jevrej koji je hteo da uništi Evropljane sa posebnim akcentom na Slovenima jer se napajao iz Talmuda koji ga je učio da tako treba. Niti sam rekao da je bio satanista željan da Antihrist dođe što pre. Ne, ja sam rekao da se ne slažem sa njegovom idejom o borbi klasa kao glavnoj pokretačkoj snazi istorije, sa njegovim lineralnim viđenjem civilizacijskog kretanja (koje se navodno može precizno predvideti). Ne slažem se sa njegovim materijalističkim shvatanjem istorije i sa idejom kako je ekonomija baza svega, a sve drugo od politike, preko kulture i religije samo nadgradnja. I to su sve same Marksove ideje koje je on iznosio u svojim knjigama, a ne neko opskurno konspirološko štivo koje vi pokušavate da mi pripišete.
Preporuke:
5
3
86 četvrtak, 05 april 2018 14:13
Nenad Pivaš
@Spiridon

Kao što je i ideju o centralnom bankarstvu i progresivnim porezima sam Marks izneo u svom Komunističkom manifestu. Naravno, to ne znači da pre njega nije bilo centralnog bankarstva, ali je ono bilo daleko manje razvijeno nego sada. Kao što je bilo i perioda kada novac nije imao nikakvu podlogu, ali to nisu bile najsretnije epohe. To da su i srebru i zlatu vrednost odredili ljudi jeste tačno, ali vama promiče činjenica da njih ipak nema u neograničenim količinama i da se ne mogu štancovati bez prestanka kao hartija.

Naravno, Marksove motive ja mogu donekle razumeti. U njegovo vreme industrijski radnici su zaista radili prenaporno, predugo i bili plaćeni tek toliko prehrane sebe i svoju porodicu. Radni dan je umeo da traje i po 17 sati. A naporno su radila čak i deca mlađa od 10 godina. On je to uvideo, to ga je pogađalo i usled toga su proizilazili njegovi revolucionarni govori.
Preporuke:
5
2
87 četvrtak, 05 april 2018 14:14
Nenad Pivaš
@Spiridon

Međutim, postojali su i fakti koji su se još kako kosili sa Marksovom teorijom, a koje je on sam namerno ignorisao. Prvo, nije dolazilo do osiromašenja radnika. Naprotiv, njihov položaj se popravljao. Sporo, ali se ipak popravljao. U izdanju Kapitala iz 1867. on navodi razne statističke podatke koji dosežu do 1865. ali podatke koji se tiču radničkih nadnica završava sa 1850. godinom. U izdanju iz 1873. dopunio je statistiku, ali je opet izostavio kretanje nadnica posle 1850. To je uočio i Lešek Kolakovski. A tu je i Marksova ideja da do revolucije nužno mora doći, koja je postala problematična i nekim njegovim sledbenicima.

I da, ja zaista ne vidim da je današnji sistem u većoj meri kapitalistički nego što je bio u 19. veku. Pa sve do Bizmarka nije bilo ni penzija, a danas su one nešto što se podrazumeva i na šta se izdvaja mnogo više novca. Socijalna davanja su mnogo veća u svim zemljama, dok je poštene tržišne utakmice mnogo manje, a kronizma više.
Preporuke:
4
3
88 četvrtak, 05 april 2018 15:12
Spiridon
@ Nenad Pivaš


Za moje poznavanje Marksa debelo grešite, što me i ne čudi jer ste skloni površnim ocenama sagovornika. On se na studijama Sociologije uvek detaljno izučavao. I to poglavito iz marksističke literature.


Slažem se sve sa vama, evo mislio da sebi dam novi nadimak odnosno da postanem Površni Spiridon, ali ko veli navikli se ljudi na mene pa da ne dođe do izvesne pometnje. Elem, ako je tako onda prvo primite moje zaista iskreno izvinjenje pod jedan a pod dva onda se plašim da je to onda još nepovoljniji slučaj po vas. Dakle ponoviću opet, za mene je prvi tom Kapitala neprevaziđeno remek delo u sferi političke ekonomije ALI prestanite da sebe gledate u ogledalu, pa da sudite o drugima. Naime, po meni je samo Marksova kritika kapitalizma je fenomenalna, dok su mu sva ponuđena rešenja katastrofalna i ja to prosto razdvajam. Linearno sagledavanje istorije je inače tipičan problem civilizacije Zapada, opsednute sobom kao navodnim vrhuncem ljudskog razvoja...
Preporuke:
3
2
89 četvrtak, 05 april 2018 15:14
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Što se tiče ostalog, vreme je prosto pokazalo da je materijalno srce i duša sveta danas, te da sve ostalo uključujući i religiju i kulturu ostaje samleveno i odbačeno žrvnjem kapitalizma koji neumorno melje. Ono što je genijalno u prvom tom Kapitala je upravo priča o fetišizaciji robe kao pokretaču čovekovog otuđenja, odnosno kako odnos među stvarima neumitno u kapitalizmu počinje da određuje odnos među ljudima. Odnosno da ono što je još bitinije i što proizlizi iz toga je da dok obavljaju svoje aktivnosti svaki bogovetni dan, ljudi u kapitalizmu uporedo sprovode dva procesa, prvi je da reprodukuju oblik svojih aktivnosti a pod dva u isto to vreme oni eliminišu uslove na koje je taj oblik nekada predstavljao odgovor. U prevodu ljudi žive u najstrašnijoj mogućoj iluziji da je njihova svakodnevna aktivnost samo odgovor na prirodni poredak koji je izvan njihove kontrole, ne shvatajući da oni sami stvaraju te uslove i da su samo deo kapitalističke mašine koja troši naše živote...
Preporuke:
2
3
90 četvrtak, 05 april 2018 15:16
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Na kraju, problem sa vašim shvatanjem je sistemski, odnosno previše se oslanjate na kao što rekoh vrlo nizak nivo poimanja u kome je sve lično, u kome bi ako dođe Putin sve bilo divno, u kome je najbitnije da se mi nekako vratimo u taj neki La Belle Époque kome je ovaj kapitalizam danas samo anomalija, koja može sa pravim ljudima na pravim mestima da se ispravi. Tako da upadate u tu tipičnu i lako prepoznatljivu matricu pa smatrate Hajeka i Satona onima od kojih treba učiti, ne videći da su to samo plodovi jednog te istog stabla. Vi se niste zapitali zašto je jedan deo triologije po kojoj svi pamte Satona o odnosu Vol Strita sa boljševicima, odnosno sa Hitlerom, posvećen nikom drugom do Ruzveltu, zato što ne shvate neke suptilne razlike koje manje više određuju političku scenu Zapada. U prevodu vi se nekritički a da to i ne shvatate priklanjate tom jednom tzv kolonijalnom stara škola krilu, ne razumevajući u potpunosti ko su oni i za šta se tačno zalažu...
Preporuke:
3
3
91 četvrtak, 05 april 2018 17:11
Nenad Pivaš
@Spiridon

Znam da Marks nije jedini koji podlegao bolesti lineralnog sagledavanja istorije. Ne vidim kako je to materijalno srce i duša sveta. Ono što vidim je da je to počelo da se nameće i forsira. Najpre od strane marksista sa pričom o tome kako "proleteri nemaju otadžbine". A zatim i od globalista, što se najbolje očituje ona klintonovska "It's the economy stupid". Ali znate li šta je nevolja u tome? To što nije reč o nekim homo ekonomikusima koji dobro i precizno mere svoj ekonomski interes. Ne, u pitanju je svetonazor, ideologija, koja prezire sve duhovno, tradicionalno i patrijarhalno i koja bi da svede čoveka na biće stomaka i genitalija koje ne treba da ima ništa osim materijalnih interesa. Ali to ne znači ni da je ekonomski proračunata ni da nema nekog sistema vrednosti. Naprotiv, ima ga, i zarad tog sistema se često žrtvuju i ekonomski interesi. Zbog čega je recimo Nemačka uvela sankcije Rusiji, iako joj se ekonomski gledano to nije isplatilo?
Preporuke:
5
3
92 četvrtak, 05 april 2018 17:12
Nenad Pivaš
@Spiridon

Dalje, ja zaista ne mogu da zamislim da najmoćniji i najbogatiji ljudi na planeti, koji nikako nisu glupi i neobrazovani, nemaju ništa drugo do ogromnih hedonističkih prohteva i želje da ih zadovolje što većim bogatstvom. Smatrajte me naivnim, ali zaista mislim da oni moraju imati neku svoju filozofiju, religiju ili šta već. Da se izrazim banalno, koliko god neko bio razmažen, ne postoje ni najveći prohtevi koji ne mogu biti neograničeno mnogo puta zadovoljeni i sa 10 puta manjim bogatstvom nego što imaju najbogatiji ljudi na svetu. Ne tvrdim ja da je reč o nekoj "jevrejskoj zaveri". Antisemiti često na jevrejskim spiskovima imaju i ličnosti koje uopšte nisu Jevreji, a i oni koji jesu uglavnom su to samo po imenu i prezimenu, bez nekog osećanja ljubavi prema svom kolektivu. Niti da su satanisti kao što tvrdi još opskurnija konspirološka literatura. Ali da neki svetonazor imaju, u to sam ubeđen. Šta je to, možemo samo da nagađamo.
Preporuke:
4
3
93 četvrtak, 05 april 2018 17:15
Nenad Pivaš
@Spiridon

Ja prvi nisam neki putinoman. Kritikujem kako njegovu politiku prema Srbiji (podrška Vučiću) tako i u samoj Rusiji. Mada i pored svih mana on je za svoj narod mnogo bolji nego zapadnoevropski lideri za svoj. O Srbima pod Vučićem da ne govorim - mi smo ipak dno. Malo je koji desno alternativni mislilac sa kojim se slažem u potpunosti. Niti mislim da bi svet postao raj na zemlji kada bi smo oduvali globaliste sa pozicija moći i kada bi ovi "naši" došli na vlast. Nema idealnog na ovom dunjaluku. Međutim zaista verujem da je svet u kome su živeli naši ne tako daleki preci bio u mnogo bolji od našeg, a da one stvari koje su bolje danas jesu bolje ne toliko zbog nekih političkih reformi, koliko zbog razvoja nauke i tehnologije. I verujem da treba raditi na popravljanju stvari. I to ne samo materijalnog blagostanja već i duhovnog. I to pre svega duhovnog!
Preporuke:
5
3
94 četvrtak, 05 april 2018 17:59
@/
Izvinite kome se vi obraćate, ko je vam dvadeset godina zabranjivao stranku? Autor teksta, kometatori na NSPM, Demokratska stranka, Jugoslovenska vojska u otadžbini, zli i naopaki ljudi, ko?
Što se mene tiče osnujte i deset stranaka. To vam niti mogu, niti želim, niti hoću osporiti, ali ne možete ni nama ni drugima Vi "/" zabraniti da iznesemo svoj stav.
Ne pripadam sloju predratnih bogataša, nemam nikakvu realnu moć, nisam rođen pre 1945.godine, nisam učesnik rata, ne poznajem nikog ko je u rat stupio tih godina, pa to što pričate nema blage veze sa životom i sa istinom, ali ima veze sa patološkom mržnjom prema neistomišljenicima.
Drugo, nemate prava da nikog lično da omalovažavate, jr je to suprotno s koncepcijom ovog političkog portala za javnu diskusiju sa NN licima i to je sve.
Dakle, ništa lično.
Preporuke:
4
3
95 četvrtak, 05 april 2018 19:09
Zvonimir Bgd
Spiridon

Ne shvatam odakle potreba da se negiraju istorijske činjenice. Osim ako spadate u one čudne ljude koje neki nazivaju "mister Ne" jer po svaku cenu moraju sve negirati.
Šta je Staljin stvarno "mislio" ja ne mogu znati, a vala ni vi. Tek, činjenica je da hitlerovska soldateska u svom ekspanzionističkom bumu skoro 2 godine nije krenula na SSSR! Za ovo se ni na koji način ne može negirati efekat prethodno sklopljenog Pakta O NENAPADANjU. Da je pakt imao svoj tajni protokol, to je odavno poznato. Svaka je strana tu nešto za sebe isposlovala.
Staljin nikome nije verovao, a svakako ne Hitleru koji je još i pre rata pokazao koliko poštuje sporazume. Radilo se o drugoj vrsti "naivnosti", a to je, kao što sam napisao, pogrešna procena o vremenu koje je dobio. Zapravo, on je polazio od objektivnih merila, ne nadajući se osionoj nestrpljivosti nemačkog Firera. Tada niko, pa ni SSSR nije bio "spreman" za rat sa ratnom naci-mašinerijom. O uzrocima sam iznad već pisao...
Preporuke:
3
4
96 četvrtak, 05 april 2018 22:54
Seljak Bezemljaš1
Evropa je kolevka država-nacija.
A sve se radi da se klasični suverenitet pokopa i da se stvori Evropa- regija.

Nacionalna država je darovala istoriji građansko društvo, građanske i ljudske slobode,socijalni napredak, ustavnost, zakonitost, javni red.......
i pre svega demokratiju i suverenitet naroda.

Nacija nastaje milenijumskim rvanjem sa istorijom a njena država nastaje iza 1789.g.
Narodna skupština Francuske je 1789.g.ukinula(patois) regionalne jezike i izvršila standardizaciju (stvaranje) zajedničkog jezika (to će se uraditi širom Evrope)kako bi svaki građanin i pojedinačno mogao da učestvuje u vršenju političkog suvereniteta.
Lokalni jezici se ne ukidaju (oni su deo folklora)već se uvodi jedan službeni jezik.

Jedna evropska u početku bezazlena povelja o očuvanju etničkih (lokalnih) jezika stigla je osamdesetih do davanja prednosti lokalnom i hirurškim otsecanjem jezika kao važnog dela nacionalnog korpusa a sve radi uzdizanja regiona u status suverene nacije.
nastavak
Preporuke:
4
3
97 petak, 06 april 2018 10:53
Spiridon
@ Zvonimir Bgd

Za ovo se ni na koji način ne može negirati efekat prethodno sklopljenog Pakta O NENAPADANjU


Istorija je nepobitno pokazala na osnovu objavljenih dokumenata šta je zaista dogovoreno u avgustu 1939, te kako to sigurno nije bio nikakav pakt o NENAPADANjU kako to vi zabijajući glavu u pesak i dalje naivno tvrdite. Naravno u javnost se nije moglo izaći sa brutalnim dogovorom koji je uključivao zajedničku akciju u Poljskoj, kojom da se podsetimo započeo ceo 2. Svetski rat, odnosno Staljinovo pravo da zauzme Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Finsku, Moldaviju i deo Poljske, uz naravno dogovor o prodaji nafte i industrijskih metala istoj toj Hitlerovoj soldatesci, pa je smišljen taj pitki naziv za široke narodne mase. Rusi su to negirali sve do raspada SSSR i pričali te bajke o kupovanju vremena iako ne postoji niti jedini dokaz da je Staljin iskoristio to vreme za bilo šta sem da napada susedne države shodno paktu, tako da vi samo ponavljate ono što su vas naučili...
Preporuke:
2
3
98 petak, 06 april 2018 11:15
Spiridon
@ Seljak Bezemljaš

Evropa je kolevka država-nacija.
A sve se radi da se klasični suverenitet pokopa i da se stvori Evropa- regija


Ono što se zaista desilo iza te lepe priče koja se uči u školama, je da se u Evropi pojavio kapitalizam, stvorivši pri tome svojim delovanjem potpuno nov (pseudo)stalež tj popularni tiers état koji zahvaljujući tome što finansijski i na svaki drugi način nadjačava strukturu koju ima ancien régime, te onda podiže revoluciju u kojoj se kao koheziono tkivo za homogenizaciju narodnih masa prodaje nacionalno osećanje. Od tada pa na ovamo nikada nije postojala vladavina naroda, odnosno politička forma diktature novca tj kapitala je ono što mi poznajemo kao demokratija. Tu dolazimo do sadašnjeg trenutka, kada se kapitalizam razvio do svog konačnog nivoa globalne rasprostranjenosti, odnosno kada korporacije i interesne grupe postaju jače u svakom pogledu od nacionalnih država, te iste kao zaostale i nepotrebne odbacuju na đubrište istorije...
Preporuke:
3
3
99 petak, 06 april 2018 12:31
Spiridon
@ Nenad Pivaš
Hajde, pokušaću zaista koliko god je to u mojoj moći da pojasnim. Dakle ne postoje, niti su ikada postojali bilo kakvi globalisti a još manje klintonisti, odnosno svi ti izrazi su produkt jedne te iste medijsko-propagandne kuhinje, koje vi niste svesni zato što priču dobijate ili iz lokalnih odjeka, tj iz pera domaćih prepisivača ili preko mreže tzv alternativnih vebsajtova. Ono što zaista postoji je unutrašnji sukob koji potresa političku scenu u Americi skoro ceo dvadeseti vek u kojoj su na jednoj strani potpuno iste medalje progresivci koji kreću još tamo u vreme Tedi Ruzvelta, Tafta i Vilsona, poznatiji u novije vreme i kao liberali, koji sprovode na spoljno-političkom planu imperijalnu politiku koja kao osnovne postulate ima kosmopolitizam i ljudska prava, dok se na unutrašnjem planu kada je ekonomija u Americi u pitanju oslanjaju na Kejnza, znači velika država, porezi i opšta zdravstvena zaštita. Vi njih zahvaljujući propagandi ovig drugih znate i kao globaliste...
Preporuke:
2
3
100 petak, 06 april 2018 12:32
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Međutim, ono što vama promiče upravo zahvaljujući istoj toj propagandi, je da postoji druga strana iste medalje u američkoj politici, koja predstavlja takozvano konzervativno krilo, čiji je prorok Adam Smit, koja veruje da samo mala država i mali porezi mogu doneti boljitak, odnosno koja na ekonomskom planu zastupa tipičan fridmanovski neoliberalizam i koja ne želi da se vlada svetom iz imperijalnog kosmopolitizma, već iz stare kolonijalne škole po kojoj je sam Bog sa nebesa pokazao na Ameriku kao obećanu zemlju i dao joj za pravo da upravlja zemaljskom kuglom ( ovo uopšte nije šala). Međutim, kada im se njihov rođeni neoliberalni bumerang vratio odakle je bačen, ze obogaljio upravo američku ekonomiju, onda je ta ista konzervativna grupacija za sve to optužila one prve, nazivajući ih globalistima, levičarima i u ekstremnim slučajevima čak i komunistima, koji žele da naprave Novi svetski poredak. Vi iz Srbije mislite da postoji samo Si-En-En, Njujork Tajms i Vašington Post...
Preporuke:
2
3
101 petak, 06 april 2018 12:34
Spiridon
@ Nenad Pivaš

A ne znate pa samim time i ne shvatate, da je u SAD već ko zna kolimo najpopularnija televizija Foks njuz, te da postoji izuzetno jaka grupacija radio stanica koja dan i noć već ko zna koliko pričaju istu tu priču koju vi samo ponavljate, misleći naivno kako zaista ima ta neka globalna zavera, kako neko želi da uništi nacionalne države iz čistog globalističkog ćefa, te da su to Soroš i klintonisti. U stvarnosti, postoji samo sukob u Americi, koga ona zahvaljujući svojoj poziciji globalnog suverena onda samo širi dalje zahvaljujući medijima. U proteklih nekoliko godina nažalost, Rusija smatra da treba da igra na tu kartu, pa onda što preko RT-a a što preko mreže alternativnih medija širi tu istu propagandu, zato što misle da im ta druga američka strana nudi bolje šanse za uspeh, odnosno da su im politički srodniji. Ono što je meni lično najzanimljivije je da ljudi u Srbiji koji kao fol mrze Zapad, u suštini samo nasedaju na propagandu jedne strane u sukobu koji postoji u SAD...
Preporuke:
2
3
102 petak, 06 april 2018 15:47
Nenad Pivaš
@Spiridon

Čekajte, vi meni sve vreme pričate o tome kako nema globalizacije, a sada počeste sa nekakvim "neoliberalizmom"? Moraću da vas razočaram jer je upravo "neoliberalizam" nešto što ne postoji. Naime, dok postoje ljudi koji se deklarišu kao globalisti i brojne knjige koje afirmativno govore o globalizaciji, deklarisani neoliberali ne postoje, niti su postojali. Milton Fridman se nije deklarisao kao "neoliberal". Termin "neoliberalizam" je obična etiketa, a u terminologiji Srba uz to i prilično lepršav termin koji se prilepljuje svemu i svačemu, a ponajviše svim stvarima koji im se ne sviđaju i koje slabo poznaju. Pa tako "neoliberali" postaju i Soroš sa svojim zagovaranjem progresivnih poreza, i Rotbard koji pozitivno gleda na ekonomiju predmodernih društava. I sadašnji alhemijski ekonomski sistem, ali i pristalice austrijske škole koje se zalažu za zlatni standard. I slobodno tržište i rođački kapitalizam. Ne ide to tako.
Preporuke:
2
3
103 petak, 06 april 2018 15:48
Nenad Pivaš
@Spiridon

Američku politiku shvatate prilično simplifikovano. U konzervativno/republikanskom taboru vlada tolika šarolikost da su mnogi odatle po svemu bliži globalistima nego svojim "kolegama". Wall Street Journal su uticajne novine, koje važe za desne al od konzervativizma u njima nema ni traga. Slično je i u na prvi pogled religiozno zasnovanom neokonzervativizmu, Bil Kristol i Robert Kajgan su još 1996. definisali doktrinu tkz. "benevolentne globalne hegemonije" koja je razrađena do kraja u Strateškoj doktrini Bušove administracije. Kao vrednosna osnova se pominju "liberalni međunarodni poredak, širenje demokratije i stvaranje svetskog ekonomskog sistema slobodnog tržišta bez trgovinskih barijera". Nema dakle ni nekakvog tradicionalnog američkog interesa jer je čak i za SAD predviđeno utapanje u globalnu utopiju.
Preporuke:
2
3
104 petak, 06 april 2018 15:49
Nenad Pivaš
@Spiridon

Korisnu podelu napravio je Hantington u svojoj knjizi Who are we koja je kod nas prevedena kao Američki identitet:

Globalizam - Amerika postaje svet
Imperijalizam - svet postaje Amerika
Nacionalizam - Amerika ostaje Amerika

I tu bi se dalo dosta toga zameriti, stvari su još složenije jer mnogi koje on vidi kao imperijaliste pre spadaju u globalistički tabor. On sam bi bio neka prelazna varijanta između drugog i trećeg. Ljudi padaju u zamku i globalizam vide tek kao još samo jedan imperijalizam u istoriji. No, to je greška, imperijalizam, pored borbe za moć na svetskom planu, želje za dominacijom i vojnih kampanja širokih razmera, ipak u svojoj biti ima i neko sakralno načelo. Nešto što je Islam bio u Osmanlijskom sultanatu, ili ideja Trećeg Rima u Rusiji. U slučaju globalizma, čak i same SAD i njihov duh polako nestaju u globalnom melting potu, a WASP kultura koja ih je stvorila biva potiskivana širokom lepezom, od latino kulture do političke korektnosti.
Preporuke:
2
3
105 petak, 06 april 2018 15:50
Nenad Pivaš
@Spiridon

Šta je u biti globalizma? Evo šta je jedan od vodećih globalista, Strob Talbot reče u magazinu Time 1992:

"Optimista sam, verujem da će jedinstvo odneti prevagu: u idućem veku nacije kakve su danas biće prevaziđene. Sve države sveta priznaće jednu, globalnu vlast. Termin građanin sveta iskovan u dvadesetom veku dobiće svoje puno značenje u dvadeset prvom... Sve nacije su u osnovi puki društveni aranžmani, plod prilagođavanja promenljivim okolnostima. Ma koliko na momente delovale trajno, čak i sveto, one su zapravo veštačke i privremene"

A sad, glede ekonomske krize. Ja sam sve mislio da je do nje došlo usled prekomernog davanja kredita i usled toga što je država davala silne pare za spašavanje firmi koje su "Too big to fall". Kao i zbog finansiranja preskupih ratova. Plus neograničeno štampanje dolara kao šlag na tortu. Ali vi "objasniste" da su krizu izazvali niski porezi i mala država?!
Preporuke:
2
3
106 petak, 06 april 2018 15:51
Nenad Pivaš
@Spiridon

Inače, ja uopšte ne mrzim Zapad. Dragi su mi i krstaški ratovi (oni koji nisu bili upereni protiv nas pravoslavnih), a i sama američka kultura. Među Rusima nisam pronašao niti jednog autora sa kojim se slažem koliko sa Patrikom Bjukenenom, Alanom Blumom i Kristoferom Lašom.

Da li to znači da mislim da smo mi Srbi imali problema samo sa globalizmom, a nikada sa nekim imperijalizmom sa Zapada? Naravno da ne. Moguće da ćemo ponovo imati problema sa takvima ukoliko globalistički establišment bude poražen. Nije lako reći. Ali oprostite, radije bih da imamo i iskrenog neprijatelja koji i kada ratuje sa nama i pokušava da nas porobi to kaže otvoreno i koji, što je za mene najvažnije, ne pokušava da nam razara moral opštom promocijom nekulture, promiskuiteta, sebičluka i ekstremnog hedonizma.
Preporuke:
3
3
107 petak, 06 april 2018 16:12
Spiridon
@ Nenad Pivaš
Američku politiku shvatate prilično simplifikovano.


Plašim se da ja to isto mogu da kažem za vas, odnosno bolje rečeno vi istu uopšte i ne shvatate ako smem da primetim, čim ste uspeli Laša i Bjukenena da stavite u istu rečenicu što vam je ne nebo i zemlja, već dva univerzuma. Inače američku politiku vidim samo onakvom kakva jeste, odnosno kao potpuno neutralni posmatrač, koji pasionirano već zaista dugi niz godina prati, gleda, čita i sluša u originalu šta se tamo dešava iz svih mogućih uglova koji postoje. Tako samo primećujem kako se u zemlji Srbiji sa određenim zakašnjenjem odjednom baš nekako slučajno ponavlje sve isto što sam ja čuo odavno tamo, samo što se vama ovde prenosi samo jedan vama zanimljiv deo o Sorošu i globalistima, odnosno vi vidite kritiku a ne vidite i ne čujete šta su tačno rešenja tih istih ljudi, ko su oni. Nadam se samo da ste primetili da nisam upotrebio izraz republikanci-demokrate već progresivci-konzervativci pošto to nije isto...
Preporuke:
4
1
108 petak, 06 april 2018 16:30
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Ako ikako možete prestanite da upotrebljavate taj izraz globalisti, jer iz moje perspektive to zvuči ako smem da primetim zaista smešno i što je najbitnije potpuno netačno. Ne postoje nikakvi globalisti, postoji samo globalni kapitalizam i reakcije na pojavu te nove nadnacionalne superstrukture koja se kolokvijalno naziva Imperija.
Pokušavam samo da shavtim čemu se divite u Krstaškim ratovima, verovatno poludivljoj hordi koja odlazi u pljačkaški pohod i tamo u sreće daleko napredniju civilizaciju te onda “oslobađa” nešto što je tim ljudima daleko veća svetinja, nego njima samima. Da li shvatate da su ti krstaši ušli u Jerusalim i tamo pobili sve živo, uključujući i sve Jevreje i sve hrišćane, tako što su ih žive zapalili u sinagogi odnosno crkvi, i da su reke krvi tekle tri dana posle onoga što su uradili. Naravno, kao po već ustaljenoj matrici, vi krećete iz prve “istine” koju ste čuli u životu, tako da Carigrad =zlo-Jerusalim za mnogo gore=Ako tako im i treba-dobro...
Preporuke:
4
1
109 petak, 06 april 2018 17:27
Spiridon
@ Nenad Pivaš

A sad, glede ekonomske krize. Ja sam sve mislio da je do nje došlo usled prekomernog davanja kredita i usled toga što je država davala silne pare za spašavanje firmi koje su "Too big to fall". Kao i zbog finansiranja preskupih ratova. Plus neograničeno štampanje dolara kao šlag na tortu. Ali vi "objasniste" da su krizu izazvali niski porezi i mala država


Da bi shvatili šta izaziva krizu, morate prvo tačno da shvatite kako funkcioniše ceo finansijsko-ekonomski sistem, kako rade banke i što je najbitnije šta je tačno novac. Prema tome preklinjem vas nemojte mi ponavljati te izlizane fraze tipa Too big to fail, a ne fall samo da vas ispravim, zato što sam celu tu priču, te intervjue iz Tajma 1992, te kao krunske dokaze zato što je neko negde pomenuo Novi svetski poredak, sve te filmove, sve te Saton-Engdal knjige, sve te emisije i sve te vebsajtove pratio i sve to znam ali zaista napamet, tako da mi prepričavate nečiju tuđu a meni već hiljadu puta viđenu priču.
Preporuke:
4
1
110 petak, 06 april 2018 17:55
Nenad Pivaš
@Spiridon

Ja nisam rekao da su Bjukenen i Laš iz istog ideološkog tabora. Naveo sam ih kao kvalitetne američke autore koji pišu na temu politike. Laš je jedan od retkih levičara koje cenim, slično kao što cenim i pisanja našeg Ducija Simonovića o profesionalnom sportu. A što se tiče globalizacije, gledajte, postoje ljudi koji afirmativno pišu o globalizaciji, recimo Jagdiš Bagvati ima knjigu U odbranu globalizacije. One ljude koji vrše apologetiku globalizacije kao takve zovem i zvaću globalistima. Uz to sami teoretičari globalizacije govore o njenim ekonomskim, kulturnim i političkim aspektima. Kapitalizam je čisto ekonomski termin. "Neoliberalizam" ne znači ništa, niko koga svrstavaju u taj koš nije nikada pričao o govori o "neoliberalizmu".

Glede krstaških ratova, ja sukobe i bitke manje posmatram kroz leševa koji ostanu iza, a više preko interesa i geopolitike. Drago mi je kada negde u svetu pobedu odnose opcija koju smatram sebi civilizacijski bližom. Bez nekog moralisanja.
Preporuke:
4
3
111 petak, 06 april 2018 17:55
Nenad Pivaš
@Spiridon

Dakle, sam fakat da su džihadisti, među kojima i Seldžuci, bili privremeno potisnuti za mene je dovoljna da ih cenim. Naravno, ja volim Jevreje i žao mi je zbog tretmana koji su imali u srednjem veku. Ali neću unapred da otpišem svaku istorijsku ličnost iz datog perioda zbog odnosa prema njima. I ne vidim kontradiktornost u tome. Naravno, isto tako mi ni najmanje nije sporno da neki musliman drugačije od mene gleda na Halida ibn Valida, Mehmeda Osvajača ili Sulejmana Veličanstvenog. Niti mislim da je on loš i zao zbog toga, već samo da usled toga postoji dobra šansa da moji i njegovi interesi nisu kompatibilni.

Na kraju, dozvolite jedno pitanje. Za šta se vi zalažete? Ne kažem da mora biti neki konkretan mislilac koga pratite u svemu ili skoro svemu, ali za šta ste? Valja vam Marksov opis kapitalizma, ali ne valjaju predlozi. A ne valjaju ni konzervativci, progresivisti, socijalisti sl. Jel ima nešto za šta ste vi?
Preporuke:
5
2
112 petak, 06 april 2018 23:58
Dušan komunista
Miroslav Samardžić ima običaj puno različitih tema obuhvati jednim tekstom pa nije zahvalno to ispratiti jednim kratkim komentarom. Nerka je ovo dodatak.
Što se tiče antifašizma koji je započet još 30-tih godina u Evropi i kod nas od strane komunista on u tom momentu imao je antikapitalistički karakter koji će izgubiti u izvesnoj meri zbog saradnje sa desnim antifašizmom nacionalističkog tipa tokom Drugog svetskog rata. Interesantno je da je nacionalizam zapadnih država tokom rata bio antifašistički dok je u Zemljama Centralne, Južne i Istočne Evrope bio profašistički. Na žalost, i na ovim prostorima.
Što se tiče sadržaja antifašizma i njegovog istorijskog karaktera trebalo bi postaviti pitanje njegovog pojavljivanja. Koji su faktori uticali na njegovu pojavu? Moglo bi se reći da se tu prepliću i stara patriotska gledišta o slobodi, suverenitetu, vlasništvu nad svojom zemljom, levi antikapitalizam i liberalno ljudskopravaštvo. Ostala tumačenja o antifašizmu autor pravilno procenjuje.
Preporuke:
5
2
113 subota, 07 april 2018 00:28
Dušan komunista
Što se tiče nacionalizma, trebalo bi praviti razliku između njega i patriotizma koji ne deli ljude po nacionalnoj, verskoj ili jezičkoj osnovi a ima celokupno zaštitnu funkciju. Pod uticajem desničarskih liberalnih gledišta, u vremenu dominacije liberalnog kapitalizma, dolazi do apstraknog, metafizičkog tumačenja nacionalizma kao zla iako je sam Marks govorio prvo klasno pa nacionalno oslobođenje. Komunisti 20 veka su pokazali da taj proces može i treba da ide uporedo za male narode. Posle klasnog pitanja marksisti najviše su se bavili nacionalnim pitanjem kao revolucionarnim anti kapitalističkim pitanjem tokom 20 veka.
Na drugoj strani liberalna gledišta, bilo leva ili desna, često su u funkciji tuđeg nacionalizma što je za male narode sam Lenjin ocenio kao reakcionarni nacionalizam. Nacionalizam ima jednougaono gledišta da ono što dopušta svom narodu ne zanima ga da postignu drugi narodi. Patriotizam ovo prevazilazi i otvara mogućnost da izostaje reakcija nacionalizam na nacionalizam.
Preporuke:
5
2
114 subota, 07 april 2018 05:51
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Ja nisam rekao da su Bjukenen i Laš iz istog ideološkog tabora. Naveo sam ih kao kvalitetne američke autore koji pišu na temu politike


Moram zaista da budem iskren, da me ostavlja bez teksta da vidim Kita Laša čoveka kome sam se uvek iskreno divio i Bjukenena koji predstavlja sve ono što sam oduvek prezirao u istoj rečenici iz milion i jednog razloga, uključujući tu i kvalitet potpuno nebitno od političkih stavova. Mada kada smo već kod toga Pat Bjukenen vam je egzemplarni primer te druge konzervativne strane o kojoj sam vam ja pričao, jer bukvalno sve je tu. Dakle to nije GOP odnosno vama poznatija pod nazivom republikanska stranka, to nisu Mekejn ili mali Buš ali je to bio Regan, to su medijski eksponirani likovi kao En Koulter, Raš Limbou, Glen Bek, Milo Janopulos, to je bio Ti-Parti tj Čajanka pokret, to vam je i Srbima omiljeni Aleks DŽouns, to su i čuvena Braća Koh kao srce finansijske podrške svemu tome, to je srcem i dušom čisti 100% kapitalizam...
Preporuke:
2
1
115 subota, 07 april 2018 06:08
Spiridon
@ Nenad Pivaš

To je na ekonomskom planu bio Hajek, to je posle njega nastavio Fridman i tzv Čikaška škola, to vam je egzemplar onoga što se kolokvijalno zove neoliberalizam, mada su oni lično izbegavali taj pojam, što vidim vas buni, odnosno više su sebe kao Hajek videli kao predstavnike ekonomskog liberalizma na tragu Adama Smita, kapitalizam onakav kakav je bio zamišljen, kapitalizam koga posle su zli levičari, trockisti, Kejnz, FDR, komunisti, globalisti pokvarili, pa to sve tako zbog njihovog uplitanja ide kako ne valja. Mada kada nešto bolje razmislim, to je ono za šta se vi zalažete, tu se savršeno uklapaju i krstaši, zato vi mislite da su vam oni civilizacijski bliski, to je ta vera u superiornost bele rase koja može da ide okolo, da pljačka, ubija, kolonizuje, i koja sada u ovom presudnom momentu mora da se vrati sebi, jer nadiru zbog zlih globalista, klintonista i Soroša, neki ljudi druge boje kože i druge religije od one naše jedine prave...
Preporuke:
2
1
116 subota, 07 april 2018 06:22
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Tako da šta da vam kažem, sem da mi se zaista čini da uopšte niste shvatili Kita Laša odnosno Pobunu elita ( pošto da pretpostavim da je u toj knjizi ključ zašto ga cenite), to jest niste ispratili ceo njegov opus i mnogo značajnije delo kakvo je na primer Narcistička kultura. Inače kada smo već i kod toga, osnovna postavka po kojoj se politički proslavio Duci Simonović o olimpizmu kao manifestaciji fašizma, i rasizma Zapada oličenog u Kubertenu, te o tome kako je Hitler samo ružna slika u ogledalu onoga što je Zapad (sa sve onim vašim krstašima) oduvek i bio, je u suštini borba protiv svega onog što Bjukenen predstavlja. Da ne zaboravimo činjenicu koju nikako ne treba smetnuti sa uma, da se isti taj Pat Bjukenen baš nekako slučajno skoro pa divi Hitleru, odnosno da smatra da je zli progresivac FDR koga je Vol Strit plaćao, bez ikakve potrebe otišao u rat, jer Hitler i nije bio toliko loš a svakako ne za Ameriku, tj to su te kako vi kažete slične civilizacijske vrednosti...
Preporuke:
3
1
117 subota, 07 april 2018 07:23
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Samo na kraju a povodom krstaša, prvo bih vam preporučio neke knjige da pročitate. Prva je Krstaši i džihad - Svet islama i globalni Sever od Vilijema Polka, druga je Prekinuta sudbina - Tamima Ansarija i treća, nažalost jedina prevedena na srpski, je Krstaški ratovi u očima Arapa od Amina Malufa. Malo drugačije viđenje nekih istorijskih događaja vam sigurno neće naškoditi, čisto za promenu. Ono što hoću reći, je da su Krstaški ratovi egzemplar svakog mogućeg egzemplara kako čovek Zapada posmatra svet i kako se ponaša. Dakle imate ljude čiji su daleki preci bili deo iste one Rimske imperije, koja je Isusa razapela na krst i koji u međuvremenu postanu hrišćani i pazite sad, oni kreću u zemlju preko sedam gora i jednog mora, gde i dalje žive ljudi čiji su preci slušali Isusove propovedi i bili mu saplemenici. Polaze tamo zato što su oni sada toliki hrišćani da misle kako je u redu pobiti ceo Jerusalim zarad njihovog svetog cilja “oslobađanja” Isusovog groba!? Čisto hrišćanstvo...
Preporuke:
4
1
118 subota, 07 april 2018 12:36
Nenad Pivaš
@Spiridon

Prvo, krstaši su bili potomci i germanskih naroda koji su srušili Rimsko carstvo. Drugo, glavni protivnici Hristosa su bili fariseji, a ne rimska uprava. Treće, Arapi u Jerusalimu su potomci i Gasanida i drugih Arapa, a ne samo lokalnog islamizovanog stanovništva. Četvrto, kakve veze ima ko je genetski bio bliži Hristosu, valjda je bitna njegova vera? Peto, da je ratovanje daleko od domovine bilo nešto što su izmislili krstaši, onda Andaluzija, vrhunac islamske civilizacije tog perioda, nikada ne bi postojala.

Daleko od toga da mene oduševljava stradanje nevinih, ali da je glavni imperativ pokretača istorije bio da ni po koju cenu niko ne nastrada, pa ljudi bi još živeli na nivou prvobitne zajednice. Jer država, koja je van svake sumnje civilizacijski napredak, i ona je nastala tako što je jedna skupina ljudi više ili manje nasilno nametnula svoju vlast drugoj. Malufa sam čitao, za ostale knjige hvala na preporuci. Vi pročitajte El Bujimijevu Vitez Islama Salahudin Ejubi
Preporuke:
3
1
119 subota, 07 april 2018 12:37
Nenad Pivaš
@Spiridon

Aludirate na Bjukenenovu knjigu Churchill Hitler and the unnecessary war. Ona nije nikakvo divljenje Hitleru. On samo iznosi jedno nekonvencionalno viđenje Drugog svetskog rata i događaja koji su mu prethodili. Isto kao i komunistički istoričar Alan DŽon Tejlor. Ali to ne znači da njih dvojica lepo misli o Hitleru.

Ako ja vama dozvoljavam da prihvatite Marksa selektivno, dozvoliti i vi meni da isto učinim sa Lašom i Ducijem.

Ja se i zalažem za kapitalizam, nigde to ne krijem. I koliko god vi pokušavali da stavove sagovornika omalovažite tako što ćete o njima govoriti na ironičan način ja zaista ne mislim da je svejedno postoji li ili ne FED, zlatni standard i visoki porezi. Niti mislim da je period dekadencije nužan u svakoj civilizaciji, iako mi je i Špengler interesantan. Zato za razliku od vas nisam ravnodušan na oligarhe poput Soroša i Rokfelera koji promovišu takav sistem vrednosti. Niti mislim da bi ono što smo imali u 19. veku nužno stvorilo takve.
Preporuke:
3
1
120 subota, 07 april 2018 15:16
Seljak Bezemljaš
"Po prvi put, Srbi i drugi narodi koji su živeli u Jugoslaviji dobili su, posle uspešno izvedene socijalističke revolucije 1945. god, mogućnost da samostalno odlučuju o svojoj sudbini, oslobođeni stranih okupacija ili diktata velikih sila."

Mislio sam da će neko reagovati bar na ovaj deo teksta.Kad ono ništica.

Nacionalna politika KPJ je lomljenje srpskog nacionalnog korpusa korpusa poznato kao
"slamanje velikosrpske hegemonije"

Na početku uz podršku boljševika a od 1949.g.uz podršku zapadnoevropskih bankara, jedno vreme i pod okriljem južnog krila NATOa.
Metod "diktatura proletarijata" koja se kretala od
staljinizma do diktature katoličkih zemalja od 1936.g.
Preporuke:
5
4
121 subota, 07 april 2018 15:28
Seljak Bezemljaš
"Po prvi put, Srbi i drugi narodi koji su živeli u Jugoslaviji dobili su, posle uspešno izvedene socijalističke revolucije 1945. god, mogućnost da samostalno odlučuju o svojoj sudbini, oslobođeni stranih okupacija ili diktata velikih sila."

Mislio sam da će neko reagovati bar na ovaj deo teksta.Kad ono ništica.

Nacionalna politika KPJ je lomljenje srpskog nacionalnog korpusa korpusa poznato kao
"slamanje velikosrpske hegemonije"

Na početku uz podršku boljševika a od 1949.g.uz podršku zapadnoevropskih bankara, jedno vreme i pod okriljem južnog krila NATOa.

KPJ je pokrenula građanski rat za vreme okupacije uz satiranjem naroda, i osvajanje vlast joj je ispred antifašizma.
Metod je "diktatura proletarijata" koja se u početku kretala od staljinizma pa do diktature realizovane u katoličkim zemljama Srednje Evrope od 1936.g.
Preporuke:
6
4
122 subota, 07 april 2018 16:27
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Prvo, krstaši su bili potomci i germanskih naroda koji su srušili Rimsko carstvo. Drugo, glavni protivnici Hristosa su bili fariseji, a ne rimska uprava. Treće, Arapi u Jerusalimu su potomci i Gasanida i drugih Arapa, a ne samo lokalnog islamizovanog stanovništva. Četvrto, kakve veze ima ko je genetski bio bliži Hristosu, valjda je bitna njegova vera? Peto, da je ratovanje daleko od domovine bilo nešto što su izmislili krstaši, onda Andaluzija, vrhunac islamske civilizacije tog perioda, nikada ne bi postojala.


Znate šta, pročitajte vi ponovo Malufa da se podsetite, pošto mi se čini da je vama simbol za krstaše Fridrih Barbarosa, valjda zbog onih čuvenih zlatnih viljuški na srpskom dvoru. Koliko ja znam pod jedan to je bio komglomerat, na čijem čelu su bili legendarni Rejmon od Tuluza i njegov rođak Godfri od Bujona koji kasnije postaje kralj Jerusalima, odnosno pogledajte kartu Svetog Rimskog carstva pod Šarlemanjom i uporedite je sa Rimskim carstvom...
Preporuke:
3
1
123 subota, 07 april 2018 16:28
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Onda proverite ko su bili Vandali tj Vendi koji su srušili Rim, odnosno ko je tačno spasao Rim kada je Atila nadirao. Ne znam kako vi zamišljate hrišćanstvo ali mi se čini da je Isus propovedao nešto sasvim suprotno od toga da se uzme mač u ruku pa pobije sve živo što se ispreči na putu ka zacrtanom “svetom” cilju. Da ne pričamo da su ti divljaci došli do Jerusalima i ostavili ondašnjeg vladara u čudu prilikom prvog kontakta, pošto im je on lepo objasnio da je Isa bin Marjam za njih prorok božiji i da je njegov grob i njima ogromna svetinja, te da mogu svaki dan da ga posećuju do kraja sveta koliko god da ih ima, te da će im samo čast učiniti i da nemaju od koga taj grob da oslobađaju. Ostalo je istorija, poprilično krvava.
Inače kada već pokazujete prstom na Andalus, oni su bili prekoputa Gibraltara tada a ne preko sveta, nisu ostavljali reke krvi već veličanstvenu arhitekturu, vrhunac ljudske misli tog doba i seme iz koga će proklijati i zasijati renesansa u Evropi...
Preporuke:
3
1
124 subota, 07 april 2018 16:43
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Da ne podsećam kako se istorija sa krstašima ponovila ko zna koliko puta i kako je krstaški a posle kapitalistički Zapad sebe postavio tu gde jeste upravo tako što je išao i pljačkao sve do čega je mogao da dođe. Ukoliko vi ne shvatate da je taj krstaški pohod kome se divite, isto što i Hitler hiljadu godina posle, te da uopšte nije slučajno zašto ljudi kao što je Bjukenen vole da pominju Hitlera na jedan a one koje je on progonio na jedan sasvim drugi način, onda vam ja ne mogu pomoći.
Kao što rekoh, plašim se da Laša niste razumeli tj čitali ste ga iz bjukenenovskog ključa, za šta bi se on sigurno prevrnuo u grobu, pošto su takvi kao Bjukenen oni protiv kojih je on ceo život pisao i govorio. Takođe, plašim se da nekritički usvajate nečije tuđe stavove, te da niste razlučili neke osnovne ekonomske pojmove čim pričate o zlatnim pokrićima i štampanju para, jer svaka novčanica ikada otštampana nema pokriće, odnosno sve je uvek bila i biće igra privida, ponude i tražnje...
Preporuke:
3
1
125 subota, 07 april 2018 20:46
Nenad Pivaš
@Spiridon

Naravno da su krstaši bili konglomerat, sastavljen kako od potomaka Rimljana tako i od potomaka Germana čije su države srušile i zamenile Zapadno rimsko carstvo. Muslimani su ih sve zvali Francima. I bolje su poznavali njihovu veru nego krstaši muslimansku, jer su oni pogrešno verovali za muslimane da su pagani. Vizantija je već bolje poznavala Islam o kome je još Konstantin Porfirogenit pisao u svom delu De administrando imperio koje naši poznaju uglavnom po tome što govori o doseljavanju Srba na Balkan. Kao što su i Ćirilo i Metodije vodili diskusiju sa muslimanima o pitanju prirode Boga.

Aldaluzija jeste bila preko puta Gibraltara, ali Muhamed nije iz Maroka već iz Meke. A put od Meke do Kordove i Poatjea, gde se 100 godina nakon Muhamedove smrti odigrala bitka, nije ništa kraći nego put od Francuske i Italije do Jerusalima.
Preporuke:
3
1
126 subota, 07 april 2018 20:47
Nenad Pivaš
@Spiridon

Nema u istoriji mnogo država koje su se brže širili na većem prostoru za kraće vreme nego što je to bio Kalifat. Uopšte im ambicija nije bila da se ograničene na njihovo neposredno okruženje. Carigrad i Rim su im bili snovi od ranih dana i verodostojni hadisi beleže razgovore Muhameda i njegovih ashaba na tu temu. Samo su ih spoljni neprijatelj i unutrašnji sukobi sprečili da teritoriju prošire i više. Razlika između DŽihada i krstaških ratova nije u broju civila koji stradaju u jednom i drugom. Razlika je u tome što nas hrišćanstvo ne poziva na osvajačke ratove. Nije im ni protivno, ali je na nama samima izbor hoćemo li osvajati ili ne. DŽihad je pak nešto što mnogi nazivaju "šestim stubom Islama" (postoje 5 osnovnih). Mali DŽihad (pošto postoji i veliki koji se odnosi na borbu protiv sopstevnih strasti) podrazumeva širenje Dar ul-Islama, koliko god je to moguće. Krstaški ratovi su uglavnom imali ambiciju da zauzmu par gradova koje hrišćani smatraju svetim.
Preporuke:
3
1
127 subota, 07 april 2018 20:49
Nenad Pivaš
@Spiridon

Rim i Carigrad bili su san muslimana. Ovaj drugi su Arapi opsedali više puta, a osvajanje prvog je bio jedan od razloga zbog kojeg su Aglabidi, guverneri postavljeni od strane Abasida u Tunisu krenuli u osvajanje Sicilije. Isto tako su Osmanlije mnogo kasnije osvajanje Carigrada videli kao zadatak koji je postavio sam Muhamed. A Mehmed II se iskrcao u južnoj Italiji sa namerom da dođe do Rima. Kasnija opsada Beča je takođe delom bila motivisana time da se Rim lakše osvoji.

Dakle, osvajanje i stvaranje imperija je nešto što je postojalo kod svih civilizacija koje su za to imale realnih uslova. Ne nešto što su izmislili "zli Evropljani".

Vi ste van svake sumnje upoznati sa širokom literaturom. Ali postoji jedna stvar koja vas vodi u zablude. Rekao bih da je razlog tome što ste sa razlogom zgroženi intelektualnim stanjem koje postoji u patriotskim redovima. Međutim vi odlazite u drugu krajnost i po svaku cenu prihvatete sve što je mejnstrim u vodećim akademskim krugovima.
Preporuke:
3
1
128 subota, 07 april 2018 20:50
Nenad Pivaš
@Spiridon

Pa iz te svoje želje da se po svaku cenu i u svemu razlikujete od onih koje često sa razlogom, ali nekada i bez razloga, doživljavate kao neuke patriote potpuno nekritički prihvatate mnoge problematične teze koje su trenutno aktuelne. Najpre to vaše neprestano urlanje na "rasizam", kolonijalizam i crtanje brčića gde god stignete. A to je tipično pomodarstvo na vodećim zapadnim univerzitetima, ali i na fakultetima društvenih nauka u Srbiji! Zatim ta fascinacija naprednom i tolerantnom muslimanskom civilizacijom srednjeg veka koja je bila mnogo iznad prljavih zatucanih hrišćana. To je sada popularno koliko i feminizam! Bez obzira što je stvarnost znatno kompleksnija, što je islamski svet obuhvatao širok pojas od Atlantika do Indije i što je u njemu bilo ovakvih i onakvih. Kao i to što je hrišćanski svet takođe bio prilično šarolik i u njemu jedna Engleska nikako nije bila na istoj razini kao gradovi po Italiji i Carigrad.
Preporuke:
3
1
129 subota, 07 april 2018 20:53
Nenad Pivaš
@Spiridon

Zatim to relativizovanje Hristosa i priča kako je on naš taman koliko i muslimanski. Iako Isa ibn Merjem o kome oni govore nema mnogo toga zajedničkog sa Hristosom u koga verujemo. Tako da ne bih ni za sekund bio iznenađen da ste prihvati još jednu priču koja je sada "in". Onu o tome kako je Isus zapravo bio nešto potpuno drugačije od onoga što veruje naša Crkva, kako je on tvrdio nešto sasvim drugo, pa onda apostol Pavle u kasnijem periodu pozivajući se na Isusa stvorio nešto sasvim novo što on nikada nije govorio i verovao. Daj Bože da grešim, ali na to mi ličite.

Ne valja vam posao. To što naši nacionalisti imaju svoje predrasude i stereotipe nikako ne znači da ništa manji broj istih ne postoji i u svetskoj akademskoj zajednici. U pravu ste za to koje sam delo Laša čitao. Znam za njegov raniji politički aktivizam. Ali u Pobuni elita on se nije borio protiv onih poput Bjukenena.
Preporuke:
3
1
130 nedelja, 08 april 2018 04:23
@Nenad Pivaš
Pod ekonomskim neoliberalizmom se podrazumevaju izmene struktura u smislu masivnih privatizacija (javnog sektora), deregulacije (povlačenje države iz određenih oblasti koje se prepuštaju privatnoj inicijativi) i liberalizacije ekonomskih tokova, pre svega sloboda transgraničnog kretanja kapitala. Potpuno je irelevantno da li se autor koji se zalaže za ove mere deklariše kao neoliberal.
Preporuke:
2
2
131 nedelja, 08 april 2018 07:44
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Problem i jeste nastao tako što Isusa, koji je propovedao mir i ljubav i koji se razbesneo jedino na menjače novca i trgovce, nazivajući ih "razbojnicima" i isteravši ih iz hrama, počeli da svojataju i da u njegovo ime čine sve suprotno od njegovih propovedi. Prema tome ako smo hrićšani onda treba da živimo onako kako je on podučavao, to jest na njega nisu imali ekskluzivnu tapiju ni krstaši, niti bilo ko drugi, inače smo sve pogrešno shvatili, Nije li Isus rekao da ljubimo bližnjeg svog kao sebe same što ljubimo, ne reče li Isus ljubav je znak, po kome se može poznati da čovek pripada Bogu, a mržnja je znak da čovek pripada đavolu i njegovim kumirima. Nije li nas Isus podučavao da niko ne može dva gospodara služiti, jer će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili jednoga voleti, a za drugoga ne mariti, jer ne možete Bogu služiti i mamonu, demonu materijalnog bogatstva i pohlepe. Razmislite o tome...
Mir Božiji – Hristos Voskrese! Nastavićemo ovu našu priču sutra po Vaskrsu...
Preporuke:
3
1
132 nedelja, 08 april 2018 12:10
/
juce raspravljao o 'opravdanosti' masovnih iseljavanja i srpskom pravopisu,a danas............
Preporuke:
0
4
133 nedelja, 08 april 2018 13:46
Spiridon
Biće dana crtice kada ćeš imati priliku da lečiš svoje komplekse, ali si mogao makar danas da to preskočiš. Što reče moja pokojna baka, ima ljudi koji baš ni za kakav red ne znaju...
Preporuke:
3
0
134 nedelja, 08 april 2018 16:40
Dušan komunista
Kada pričamo o Evropskoj Uniji nije dovoljno više reći da nije potrebno ući u nju zbog mnogih razloga sveopšte eksploatacije. Tu bi trebalo govoriti o dve stvari, najmanje.
Prvo, ekonomska računica ostanka i opstanka van EU, ravnomerni ekonomski razvoj i nova industrijalizacija sa promenom vlasničkih odnosa koja je neophodna da bi se promenio položaj radnog stanovništva i kapital za taj veliki poduhvat, iniciranje ovakvog stručnog i političkog razmišljanja.
Drugo, koje su mogućnosti i ishodi odbrane od pritisaka od ovakvog odustajanja. Tu dolazimo do skorijeg istorijskog iskustva koje smo imali tokom 90-tih godina i politike tadašnjeg SPS i Slobodana Miloševića.
Nažalost, razmišljanja o ovim perspektivama nedostaju desnici koja je preokupirana ili identitetskom politikom ili autošovinizmom i na drugoj strani marginalnoj levici od koje je dobar deo fingirana levica sa partikularizmom i liberalnim kapitalizmom kao konačnim ishodištem.
Preporuke:
5
2
135 nedelja, 08 april 2018 19:10
Nenad Pivaš
@Spiridon

Vaistinu Voskrese! A za raspravu se slažem, neki drugi dan.
Preporuke:
2
0
136 ponedeljak, 09 april 2018 07:17
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Elem, da nastavimo gde smo stali. Dakle evo vam Pet Bjukenen piše tekst na 70 godina od početka 2. Svetskog rata i kaže, citiram od reči do reči...

Zašto je Hitler pustio Engleze da odu iz Dankirka?
Zašto im je ponudio mir dva puta, nakon što je Poljska pala, i ponovo nakon što je pala Francuska? Zašto, kada je Pariz pao, Hitler nije tražio francusku flotu, kako su saveznici tražili i dobili Kajzerovu flotu?
Zašto nije tražio baze u Siriji pod kontrolom Francuske da napadnu Suec? Zašto je molio Benita Musolinija da ne napada Grčku?
Jer Hitler je želeo da okonča rat 1940 godine, gotovo dve godine pre nego što su se vozovi krenuli u koncentracione kampove. Hitler nikada nije želeo rat sa Poljskom, već savez sa Poljskom, kao što je imao sa Frankovom Španijom, Musolinijevom Italijom, Hortijevom Mađarskom i Jožef Tisoovom Slovačkom.
Zaista, zašto bi želeo rat kada je do 1939. bio okružen savezničkim, prijateljskim ili neutralnim susedima, osim Francuske...
Preporuke:
1
2
137 ponedeljak, 09 april 2018 07:18
Spiridon
@ Nenad Pivaš

I on je otpisao Alzas, jer je osvajanje Alzasa značilo rat sa Francuskom, a to je značilo rat sa Britanijom, čijoj se imperiji divio i koga je uvek tražio kao saveznika.
Od marta 1939. Hitler nije imao granicu sa Rusijom. Kako onda uopšte može da napadne Rusiju?
Vinston Čerčil je bio u pravu kada ga je nazvao "nepotrebnim ratom" - ratom koji se može pokazati kao smrtni udarac našoj civilizaciji.

Ako vi zaista mislite da je ovo tek tako, hobi razonoda viđenje zaljubljenika u šta bi bilo kad bi bilo istoriju, onda se plašim da uopšte ne poznajete deo političke scene Amerike, koja vam prodaje zle globaliste i klintoniste, zato što su to još od vremena Henri Forda, koji je predstavljao ondašnjeg Trampa, uvek bili ljudi koji su manje ili više otvoreni rasisti i koji su se divili Hitleru. Prema tome, kao što onda progresivno-liberalna strana američke scene gasira preko Si-En-Ena i svojih medija drugosrbijanštinu, tako vas gasira još opskurnija strana jedne te iste medalje...
Preporuke:
1
1
138 ponedeljak, 09 april 2018 08:16
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Inače stubova islama ima samo pet i niti jedan jedini više a džihad sigurno nikad nije bio bilo šta slično tome a još manje znači sveti rat, kako to zapadni mediji vole da predstavljaju. DŽihad je oduvek predstavljao samo tri stvari, koje potiču od značenja same reči što je borba ali i stremljenje, napor. Prva je borba vernika sa sobom da živi svoj život kako mu vera nalaže, druga je borba da se stvori što bolji islamski umet tj zajednica vernika i treći borba da se zaštiti islam ako je napadnut, i silom ako je to neophodno a razlozi za tu pogrešno tumačenu tačku tri mogu biti samo samoodbrana, odbrana prava da se slobodno ispoveda vera, borba protiv tiranije, kazna za onoga koje prekršio datu reč, ispravljanje nepravde. Ono što ne mogu biti razlozi za upotrebu sile su, pazite sad dobro, dakle prisila nekoga da promeni svoju veru u islam, napad na druge narode da bi ih kolonizovali, zauzimanje terotorije radi ekonomske dobiti, pokazivanje moći i razrešenje svađa...
Preporuke:
0
2
139 ponedeljak, 09 april 2018 08:17
Spiridon
@ Nenad Pivaš

E sad da se vratimo na Dar al-Islam (područje mira), pošto sem njega postoji i Dar al-Harb tj područje rata, nadam se samo da primećujete da al-Harb znači rat a ne džihad. Dakle tek posle Muhameda koji je pod džihadom podrazumevao gore navedeno se pojavljuje Omar koji ga nasleđuje posle Abu Bakra i koji koristi tu reč da bi opravdao sukob sa Sasanidskom armijom. Međutim uvek se moraju poštovati pravila a ona su striktna, dakle ne sme se nikad prvi napasti, ne sme se ratovati radi zauzimanja teritorija, ne smeju se dirati nevini, ne smeju se trovati izvori vode, ne sme se uništavati imovina, ne smeju se žene silovati. Tako da pustite me namerno tako predstavljenih interpretacija koje se koriste u propagandne svrhe..
Prema tome, od Medine do Andalusa ima daleko manje nego od Moskve do Kamčatke, sa razlikom da u Andalusu Arapa i islama nema ko zna koliko vekova odnosno da nikome ne pada na pamet da ospori rusko pravo na današnju teritoriju, jer istoriju pišu pobednici...
Preporuke:
0
2
140 ponedeljak, 09 april 2018 08:37
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Nemam pojma inače šta je moda i šta je in, proučavam date stvari već decenijama i tvrditi da ondašnji svet islama nije bio svetlosnim godinama ispred Zapada a posebno ispred poludivlje horde pristigle iz Francuske, Engleske, Italije i današnje Nemačke, je kao tvrditi da danas nije obrnuto, odnosno predstavlja jedino ružno samozavaravanje. Inače tadašnji vladari Bliskog istoka su pod hrišćanima podrazumevali jedino Rume iz Konstantinopolja tj smatrali su da između Andalusa i Konstantinopolja ima neka teritorija pretežno pod šumom, naseljena primitivnim plemenima.
Takođe, kada god pričate sa muslimanom koji nije ovaj naš srpski poturica koji voli da bude ekstrem u svemu pa i u veri, kada se pomene Isus tj Isa bin Marjam on će vam istog sekunda kao nastavak reći salalahu alejhi ve salam ili ti neka mu Bog podari mir, što je potpuno isto kao kada pomenu Muhameda, jer je Isus za njih isto samo prorok pre njega. Inače ako niste znali Hrist je od Χριστός ili ti prorok-mesija...
Preporuke:
2
1
141 ponedeljak, 09 april 2018 11:29
/
(istinski) vernici praznuju par dana.......
Preporuke:
2
2
142 ponedeljak, 09 april 2018 12:19
@Spiridon
Gde svrstavate Erdogana i kako objašnjavate politiku Turske koja u svetu lobira za priznavanje Kosova kao države, finansira medrese i razne dobrotvorne ustanove po Sarajevu, a sa druge strane u Turskoj ne priznaje Bošnjake kao narod niti manjinu. U Turskoj (kao i u Francuskoj i SAD) postoje samo Turci i stranci.
Preporuke:
3
0
143 ponedeljak, 09 april 2018 12:29
Spiridon
Avaj crtice, nadobudna ljudska glupost, očajna (polu)obrazovanost i prateće nevaspitanje su obično trajne kategorije i ne zavise uopšte od verskih praznika, što se itekako da i primetiti. Prosto zrači...
Preporuke:
1
2
144 ponedeljak, 09 april 2018 13:20
/
glupost,poluobrazovanost,nevaspitanje-nemoj toliko strogo o sebi,nisi poluobrazovan
Preporuke:
1
1
145 ponedeljak, 09 april 2018 13:40
@Spiridon 12:29
To nije odgovor Crtici.Tim manirom da ljude vređate samo kvarite (inače dobar) utisak o sebi.
Preporuke:
0
2
146 ponedeljak, 09 april 2018 13:59
Spiridon
@ ponedeljak, 09 april 2018 12:19 @ Spiridon

Gde svrstavate Erdogana i kako objašnjavate politiku Turske koja u svetu lobira za priznavanje Kosova kao države, finansira medrese i razne dobrotvorne ustanove po Sarajevu, a sa druge strane u Turskoj ne priznaje Bošnjake kao narod niti manjinu. U Turskoj (kao i u Francuskoj i SAD) postoje samo Turci i stranci.


Odlično, pitanje. Dakle, prvo samo mali ali jako značajan uvod, naime u isto vreme to jest nešto pre Krstaških ratova se sa severoistoka pojavljuje divlje ratničko pleme Turaka Seldžuka, koji prvo postaju neka vrsta pretrorijanske garde tj mameluci (robovi) kalifima a onda jačaju i preuzimaju vodeću ulogu na Bliskom istoku, izazivajući svojim bahatim ponašanjem i maltretiranjem hrišćanskih hodočasnika vizantijskog cara da traži pomoć Zapada. Oni od islama koga uzimaju shvataju jedino da tu ima Alah i da ko ne veruje u njega, je jedan zao nevernik, kraj priče. U suštini Turci i krstaši su slika jednih drugima u ogledalu...
Preporuke:
0
2
147 ponedeljak, 09 april 2018 14:01
Spiridon
@ ponedeljak, 09 april 2018 12:19 @ Spiridon

Da se sada vratimo na sadašnje vreme, gde Erdogan želi da obnovi Otomansku imperiju i to manje više i ne krije nešto preterano a Bosna mu je savršen poligon za to. U prevodu njega islam interesuje zato što mu politički koristi, te odatle te medrese koje otvara. Inače generalno gledano Erdogan je turski Vučić, koji danas priča jedno a onda sutra nešto sasvim drugo, upotrebljavajući njegovu čuvenu sentencu kako su ga (po ko zna koji put) nasamarili, odnosno savršeno koristi svoju geografsku poziciju da pravi dilove što sa Putinom, što sa Iranom, što sa Amerikancima a sve kako mu trenutno odgovara. Maltene je napravio rat u Siriji, sve vreme sprovodio anglosaksonske interese i eto ti ga hop, samo je preko noći preskočio u pobednički tabor, pri tome dobivši zeleno svetlo sa svih strana da se razračuna sa Kurdima zarad svog ličnog interesa. Inače za njega glasa kao i za Vučića, ruralno-neobrazovana populacija kojoj on daje u nedođijama povlastice..
Preporuke:
1
1
148 ponedeljak, 09 april 2018 15:11
Spiridon
@ @Spiridon 12:29

To nije odgovor Crtici.Tim manirom da ljude vređate samo kvarite (inače dobar) utisak o sebi.


Avaj, nisam nikada u svom životu bio zainteresovan ali ni najmanje za utiske o sebi, odnosno što reče jedan jako pametan čovek svojevremeno...
Oh meine Brüder, bin ich denn grausam? Aber ich sage: was fällt, das soll man auch noch stossen!
Das Alles von Heute – das fällt, das verfällt: wer wollte es halten! Aber ich – ich will es noch stossen!
Kennt ihr die Wollust, die Steine in steile Tiefen rollt? – Diese Menschen von heute: seht sie doch, wie sie in meine Tiefen rollen!
Ein Vorspiel bin ich besserer Spieler, oh meine Brüder! Ein Beispiel! Thut nach meinem Beispiele!
Und wen ihr nicht fliegen lehrt, den lehrt mir – schneller fallen...!
Preporuke:
1
1
149 ponedeljak, 09 april 2018 17:00
Nenad Pivaš
@Spiridon

Ja sam za Bjukenena i rekao da on ima nekonvencionalno viđenje istorije Drugog svetskog rata. On odbija narativ da je Hitler imao ambicije da zavlada svetom i da je svetski rat manje-više postao nužan onog trenutka kada je on došao na vlast. Isto kao što je mislio i britanski komunistički istoričar Alan DŽon Tejlor. Postoji velika razlika između divljenja Hitleru i reći da Hitler nije jedini odgovoran za izbijanje Drugog svetskog rata. Možemo da se ne slažemo sa ovim drugima, ali ne možemo da ih prozovemo kao hitlerovce. Henri Ford je već nešto drugo, on je Hitlera finansirao i od njega dobio orden, a sam je napisao knjigu Međunarodni Jevrejin koja je klasično antisemitsko štivo. Bjukenen nije antisemita, on pozitivno gleda na Jevreje i Izrael, mada kritikuje veliki američki angažman na Bliskom Istoku.
Preporuke:
4
0
150 ponedeljak, 09 april 2018 17:01
Nenad Pivaš
@Spiridon

Muslimani bez obzira gde živeli nakon pomena Isusovog imena kažu "alejhi selam" (mir nad njim) dok u slučaju pomena Muhamedovog imena mogu reći to ili proširenu varijantu "salalahu alejhi ve selam" (neka je božiji blagoslov i mir nad njim). Naravno da oni poštuju Isusa, s tim što i za njega i za Muhameda nikada neće reći da su bili proroci već POSLANICI. Nama je to slično, ali su oni vrlo uporni i striktni u toj distinkciji jer su za njih proroci vidovnjaci i sl. dok su poslanici oni koji ništa ne govore od sebe već im stiže objava od Boga. Međutim njihov Isus je vrlo različita osoba od Hristosa u koga mi verujemo. Zajedničko je to što i oni veruju da je on rođen bez intervencije biološkog oca i da je činio čuda. Međutim oni smatraju i da on nije razapet na krstu već da je neko drugi uzeo njegov oblik i da je raspet umesto njega (većinom veruju da se Juda žrtvovao za njega, ali tu ne postoji konsenzus). Veruju da će se on vratiti i zajedno sa Al Mahdije boriti protiv Dedžala.
Preporuke:
1
1
151 ponedeljak, 09 april 2018 17:03
Nenad Pivaš
@Spiridon

No nakon što Dedžal (antihrist) bude poražen njihov Isa će se oženiti, izroditi potomstvo i UMRETI. U Saudijskoj Arabiji čak postoji i iskopan grob koji je namenjen da Isa u njemu bude sahranjen. Takođe, taj Isa će zaklati svinju, ukinuti džiziju i slomiti simbol krsta. Odreći će se svih onih koji su ga smatrali Bogom i Sinom Božijim.

Naravno da postoji 5 stubova islama. To je iz tkz. "DŽibrilovog hadisa" iz Muslimove zbirke. Tu se govori o 5 stubova Islama, 6 stubova imana (verovanja) i ihsanu (savršenstvu u verovanju). Ja sam pomenuo 6. stub ne kao njihovu teološku dogmu (jer to nije) već kao temu rasprave koja je aktuelna vezano za Islam.

Međutim, DŽihad jeste obaveza. Postoji "veliki DŽihad" koji podrazumeva borbu protiv vlastitih strasti i iskvarenosti, ali postoji i "mali DŽihad" koji podrazumeva rat. Naravno nasilna islamizacija je zabranjena „Nema prisile u vjeri...!“ (Kur'an 2:256). Međutim postoji poziv na širenje muslimanske teritorije.
Preporuke:
1
1
152 ponedeljak, 09 april 2018 17:04
Nenad Pivaš
@Spiridon

"Borite se protiv onih kojima je data knjiga, a koji ne vjeruju ni u Alaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Alah i njegov poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno" (Kur'an 9:29)

A šta o ovom ajetu kaže Ibn Kesirov tefsir iz 14. veka. Jedan od najcitiranijih u sunitskom svetu.

"Ovaj časni ajet je prva zapovijed borbe protiv sljedbenika knjige nakon što se situacija sa mnogobošcima sredila, a ljudi u skupinama ulazili u Alahovu vjeru, kada je Arapski poluotok krenuo Pravim putem. Uzvišeni Alah, dž.š., naredio je Svom Poslaniku borbu protiv sljedbenika knjige, židova i kršćana, to je bilo devete godine, jer su oni poricali Muhammeda, s.a.v.s., i nisu imali ispravno vjerovanje ni u jednog od poslanika, niti u ono sa čime su dolazili, zaista su slijedili svoja mišljenja i strasti i svoje očeve u onome na čemu su oni bili. Svi su vjerovjesnici nagovještavali njegov dolazak i naređivali njegovo slijeđenje;
Preporuke:
4
0
153 ponedeljak, 09 april 2018 17:05
Nenad Pivaš
@Spiridon.

"...pošto je došao, nisu povjerovali u njega; zato se Alahov Poslanik, s.a.v.s., pripremio za sukob Bizantijaca; pozivao je ljude na to, pa se sakupilo oko trideset hiljada, a izostali su neki od stanovnika Medine i njene okolice od munafika i drugih; to se dogodilo u godini suše, žege i vrućine. Kada je Alahov Poslanik , s.a.v.s., izišao - želeći sukob Bizantijaca, stigao je do Tebuka, spustio se do njega i ostao dvadeset dana, zatim je molio Alaha, dž.š., da mu da odluku oko povratka u Medinu, pa se vratio te godine, zbog teške situacije i malaksalosti ljudi, kao što će doći objašnjenje poslije, s Božijom pomoći. Ovaj ajet uzima za dokaz onaj koji smatra da se džizja uzima samo od sljedbenika knjige ili sličnih njima, kao što su vatropoklonici, a o tome postoji vjerodostojan hadis da je Alahov Poslanik, s.a.v.s., uzimao d`izju od vatropoklonika Hed`era. Ovo je po šafijskom mezhebu, a taj stav je poznat i od Ahmeda. Rekao je Ebu-Hanife, Alah mu se smilovao:..."
Preporuke:
4
0
154 ponedeljak, 09 april 2018 17:06
Nenad Pivaš
@Spiridon

"...Naprotiv, uzima se od svih nearapa, sljedbenika knjige ili mnogobožaca, a ne uzima se od Arapa osim onih koji su sljedbenici knjige."Rekao je imam Malik: "Naprotiv, dozvoljeno je nametnuti džizju svim nevjernicima; sljedbenicima knjige, vatropoklonicima, idolopoklonicima i drugima." Uzvišeni Alah, dž.š., kaže: "...sve dok ne daju glavarinu poslušno i ponizno" . Tj.: ako im se nisu pokorili da plaćaju glavarinu poslušno, ponizno, jadno i osramoćeno, tada se borite protiv njih. Zato nije dozvoljeno davati ugled i dostojanstvo štićeniku niti ih uzdizati nad muslimanima, nego oni trebaju biti ponizni, poslušni i jadni, kao što je zabilježno u Muslimovom Sahihu od Ebu-Hurejrea, neka je Alah, dž.š., zadovoljan njime, da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: (451) "Sa židovima i kršanima ne otpočinjite selamom; kada nekog od njih susretnetne na putu, prisilite ga na najtjesniji dio puta..."
Preporuke:
4
0
155 ponedeljak, 09 april 2018 17:07
Nenad Pivaš
@Sputnjik

"...Zato je vođa vjernika Omer, sin Hatabov, neka je Alah, dž.š., zadovoljan njime, iznio im poznate uvjete, koji su pokazivali njihovu poniznost, pokornost i jadnost, što prenose imami, hafizi od 'Abdurahmana bin Gunema el-Eša'rija, da je rekao: "Napisao sam Omeru, sinu Hatabovom, neka je Alah, dž.š., zadovoljan njime, kada je sklopio ugovor (mir) sa kršćanima Šama, slijedeće:

'U ime Alaha, Svemilosnog, Milostivog! Ovo pismo je za Alahovog roba Omera, vođu vjernika, od kršćana iz tog i tog grada. Zaista, kada st enam vi stigli, pitali smo vas za sigurnost naših života, i naših potomaka, i naših imetaka, i sljedbenika naše vjere, i jamčili smo vam našim životima da nećemo graditi u našem gradu niti njegovoj okolici: manastir, niti crkvu, niti toranj, niti kaluđerske ćelije, niti ćemo popravljati što je pokvareno od toga, niti ćemo ih oživljavati na teritorijama za muslimane, niti ćemo sprečavati bilo koga od muslimana niti noću niti danju da dođe u naše crkve..."
Preporuke:
1
1
156 ponedeljak, 09 april 2018 17:08
Nenad Pivaš
@Spiridon

"...i da ćemo širom otvoriti njihova vrata za prolaznike i putnike namjernike, i neka nam navrati i ko bude prolazio pored nas od muslimana - nahranit ćemo ga tri dana, nećemo skrivati u našim crkvama niti u našim stanovima doušnike, niti ćemo tajiti nevjeru prema muslimanima, niti ćemo našu djecu podučavati Kur'anu, niti ćemo pokazivati mnogoboštvo, niti ćemo ikoga njemu pozivati, niti ćemo sprečavati bilo kome od naše rodbine ulazak u islam, ako to budu htjeli, i da ćemo uvažavati muslimane, i da ćemo im ustajati sa naših mjesta, ako budu željeli sjedenje, niti ćemo ih oponašati u bilo čemu: u njihovom oblačenju kape, turbanu, cipelama i načinu češljanja kose. Niti ćemo govoriti njihovim govorom, niti ćemo se nazivati njihovim nadimcima, niti ćemo jahati sedla, niti ćemo se opasavati sabljama, niti ćemo uzimati bilo šta od oružja i nositi ga sa sobom, niti ćemo urezivati na našim prstenovima arapska slova, niti ćemo prodavati alkohol..."
Preporuke:
1
1
157 ponedeljak, 09 april 2018 17:08
Nenad Pivaš
@Spiridon

"...I da ćemo šišati prednje dijelove naših glava, i da ćemo oblačiti našu odjeću gdje god da budemo, i da ćemo se stezati pojasevima preko naših sredina. I da nećemo otkrivati krst na našim crkvama, i da nećemo ni u čemu pokazivati naše križeve i naše knjige na putevima muslimana i njihovim pijacama, niti ćemo udarati naša zvona u našim crkvama osim lagahnim udarcem, niti ćemo podizati naše glasove prilikom učenja u našim crkvama u bilo čemu pred muslimanima, niti ćemo izlaziti na noćne molitve i molitve na uskršnji ponedjeljak, niti ćemo podizati naše glasove prilikom sahrane naših umrlih, niti ćemo paliti zbog njih vatru na putevima muslimana i njihovim trgovima, niti ćemo sahranjivati naše mrtve blizu njihovih, niti ćemo uzimati roblje što pripada muslimanima, i da ćemo usmjeravati pravim putem muslimane, niti ćemo ih gledati u njihovim stanovima..."
Preporuke:
4
0
158 ponedeljak, 09 april 2018 17:09
Nenad Pivaš
@Spiridon

"...Kada je dato pismo Omeru on je dodao u njemu: 'Nećemo udarati nikog od muslimana uvjetovali smo vam to na naše živote i sljedbenike naše vjere, i prihvatili smo na tome sigurnost, ako se budemo suprotstavljali u nečemu što smo vam bili uvjetovali i odredili na naše živote, nema nam zaštite i odobreno vam je od nas što je odobreno od prkosnika i razdornika.'"

Eto, nije me mrzelo da prekucam direktno iz pera jednog od najčuvenijih mufesira (tumača Kur'ana). Inače, princip koga se pridržavam je da religije i ideologije uzučavam pre svega iz onoga što njihovi pripadnici sami o sebi pišu. Literatura koju pišu njihovu protivnici može biti korisna ali je sekundarna. U Novom Pazaru i Sarajevu postoje izdavačke kuće koje naširoko prevode dela poznatijih islamskih učenjaka.
Preporuke:
1
1
159 utorak, 10 april 2018 05:55
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Ja sam za Bjukenena i rekao da on ima nekonvencionalno viđenje istorije Drugog svetskog rata. On odbija narativ da je Hitler imao ambicije da zavlada svetom i da je svetski rat manje-više postao nužan onog trenutka kada je on došao na vlast. Isto kao što je mislio i britanski komunistički istoričar Alan DŽon Tejlor.


Samo kratko na ovu temu, dakle pod jedan ta nekonvencionalnost je baš slučajno izuzetno raširena kod ljudi koji pripadaju toj Bjukenenovoj grani primišljanja, što i nije čudo zato što svoj svetonazor zasnivaju na supremaciji bele rase, odnosno Jevreje nekada su zamenili muslimani danas. Drago mi je što Alan DŽon Tejlor misli kao Bjukenen, razlika je u tome što ja istoga ni u snu je bih preporučivao bilo kome, odnosno mislim o njemu sve isto što i o Bjukenenu. Ne shvatam baš šta je poenta u pokazivanju na njega a kada smo već kod toga, čisto tačnosti radi, bio je laburista ali potpuno nebitno i da je bio bilo šta drugo...
Preporuke:
1
1
160 utorak, 10 april 2018 06:19
@Spiridon, 9. april 13:59
Logičan odgovor ali po meni nedovoljan. Mislim da se istorija i politika Turske ne mogu objasniti time što će se odgovornost za njene učinke prebaciti na jednu ličnost, konkretno na Erdogana, Hrvatske na Pavelića, Nemačke na Hitlera, sadašnje Srbije na Vučića. Rekao bih da u svakom narodu postoji neka manje više zapretana crta ili osobina koju razni nakaradni tipovi, psihopate ili genijalni manipulatori u određenom trenutku iskoriste i izvuku na površinu da bi onda uz masovnu podršku vodili politiku koja je u osnovi odraz tih duboko zapretanih suštinskih odrednica jednog naroda.Kod Turaka to je pretpostavljam svest o imperijalnoj istoriji pomešana sa islamskom sklonošću ka fundamentalizmu, kod Nemaca ideja o njima kao nad-narodu i duh militarizna, kod Hrvata patološka mržnja prema Srbima i kompleksi jer su neistorijski narod, kod Srba lakovernost, nezrelost i nedoraslost.
Preporuke:
1
1
161 utorak, 10 april 2018 07:50
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Što se tiče drugog pitanja, zaista sam vam zahvalan, jer uporedite taj odnos u kome islam Isusa vidi kao poslanika a mi Muhameda volimo zvati lažnim prorokom, odnosno arapsko rasul i grčko hristos tj hebrejsko mashiyach manje ili više predstavljaju jako slične stvari. Uporedite odnos prema Jevrejima i hrišćanima kao narodima knjige, koji se ne diraju osim što plaćaju zaseban porez, koji je inače bio manji nego što su hrišćani Bliskog istoka prethodno plaćali Konstantinopolju, ali zato ne daju zekat sirotinji, što je jedan od onih pet stubova islama, niti su vojno obavezni. Uporedite dakle, koliko hrišćana i Jevreja dočekuje poludivlju krstašku hordu posle toliko vekova života u islamu, i pogledajte za koliko se godina pokrstio skoro u kompletu isti taj deo zemaljske kugle zahvaljujući Vizantiji. Pogledajte odnos u kome se ne zove selam ne-muslimanima i poziv pape Urbana u Klermonu da se pođe u krstaški pohod i da svako ko tamo ubije muslimana dobija oprost od svih grehova...
Preporuke:
2
1
162 utorak, 10 april 2018 07:52
Spiridon
@ Nenad Pivaš

Uporedite sve to, pa onda tome dodajte neke stvari koje su nama jako bliske ako su nam možda krstaši, Jerusalim ili papa Urban u Klermonu daleki u svakom pogledu. Dakle u isto to ili bolje reći u neko slično vreme se u ovdašnjim krajevima prema hrišćanima kojima se ne dopada verzija hrišćanstva sa sve liturgijom na grčkom u verziji iz Konstantinopolja, postupa tako da se, citiram, učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg. Da bi se nešto kasnije propisalo da i ko se nađe kao jeretik, živeći među hrišćanima, da se ožeže po obrazu i da se izagna, a ko bi ga tajio i taj da se ožeže. (Dušanov zakonik, član 10.) ili da ko rekne babunsku reč, ako je vlastelin, da plati sto perpera, akoli je sebar da plati dvanaest perpera i da se bije štapovima.(Dušanov zakonik, član 85.).
Tako da plašim se da volimo da vidimo svaki, pa i najmanji trn u tuđem oku ali zato okrećemo glavu na drugu stranu, kada su ogromni balvani u našem u pitanju...
Preporuke:
2
1
163 utorak, 10 april 2018 08:54
Spiridon
@ @Spiridon

Logičan odgovor ali po meni nedovoljan. Mislim da se istorija i politika Turske ne mogu objasniti time što će se odgovornost za njene učinke prebaciti na jednu ličnost, konkretno na Erdogana, Hrvatske na Pavelića, Nemačke na Hitlera, sadašnje Srbije na Vučića


Čini mi se da niste obratili pažnju na onaj mali ali jako značajan uvod u priču o Turcima, to jest kako i odakle su došli, ko su bili u početku i kako su shvatili islam. Problem svih problema i jeste što su muslimani sa ovih prostora, kako svoju veru, tako i celokupan svetonazor preuzimali od Turske tj od Otomanske imperije, što u kombinaciji sa tim lokalnim preterivanjem, tako socioantropološki često prisutnim na ovim prostrima, daje ono što svi vidimo da je dalo. U suštini, kada se samo malo bolje razmisli vidi se da smo svi mi, potpuno nebitno od veroispovesti, jedni drugima slika u ogledalu, te da se uvek i svugde trudimo da budemo veći katolici od pape..
Preporuke:
1
2
164 utorak, 10 april 2018 16:35
@Spiridon
Imam jedan prilično površan uvid u taj problem ali sam u inostranstvu bio u poslovnom kontaktu sa Turcima i Sirijcima. Retko korektni, od reči, nenametljivi, a za Sirijce čak nisam znao da li su hrišćani ili muslimani. Niti su oni izbegavali razgovore o tome niti su insistirali na svojoj veri.Kada je počelo rasulo u Jugoslaviji a francuske novine bile pune priča o navodnim zločinima Srba prema muslimanima, pisali su da li mogu da mi pomognu, šta mogu da učine za moju decu.
Preporuke:
4
1
165 utorak, 10 april 2018 18:28
Spiridon
@ utorak, 10 april 2018 16:35 @Spiridon

Imam jedan prilično površan uvid u taj problem ali sam u inostranstvu bio u poslovnom kontaktu sa Turcima i Sirijcima. Retko korektni, od reči, nenametljivi, a za Sirijce čak nisam znao da li su hrišćani ili muslimani.


Ja bih grešio dušu kada ne bih potpuno isto rekao za njih, kako za Turke tako i za Sirijce, predivni ljudi ali zaista. Nažalost previše ličimo jedni na druge ( mislim na Turke), pa smo skloni Erdogan-Vučićima, odnosno imamo i jedni i drugi tu potrebu da svi mislimo isto, to jest ako hoćete da budem baš brutalno iskren i mi smo vrlo slično shvatili našu veru, kao i oni islam. Ne znam, možda zahvaljujući tim poznanstvima uvek skočim kada se pomene priča oko migranata, zato što znam predivne ljude iz Sirije, koji su mi milijardu puta bliži po svemu nego bilo koji Orban ili slični mu latentni crnokošuljaši i rasisti sa Zapada...
Preporuke:
2
3

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner