понедељак, 16. септембар 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Кроатизација Буњеваца и Шокаца

Kоментари (19) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 13 март 2018 05:41
Катарина Крстић
Све је то тако, и лепо је да се после толико година од како је овај срамни документ испливао из архива неко огласи подржавајући легитимне захтеве Буњеваца и Шокаца. Ипак, како је ауор уважени правник, било би лепо да је до краја образложио свој став:
Како је протекло много времена од када је овај асимилаторски правни акт ступио на правну снагу, почео да се спроводи, произвео правне последице и престао да важи

...и престао да важи... аутор понавља неколико пута, али не образлаже. Самим документом није временски ограничено његово трајање, није донет нити један пропис којим би се овај срамотни расистички акт ставио ван правне снаге,.. то што је временом и упорношћу Буњеваца и Шокаца понеко од њих још престао, а оштрица комунистико-усташких власти отупила заузета другим сличним пословима, ништа не говори о престанку важења акта, већ о његовом неспорвођењу. Стога је сасвим сигурно - неопходно - доношење акта Скупштине АПВ којим се овај акт ставља ван правне снаге,
Препоруке:
49
7
2 уторак, 13 март 2018 05:46
Катарина Крстић 2/2
уз све остале мере, јер ни у држави ни у праву нема гаранције да се неки потиснути акт, попут овог, не би могао да повампири... будући да су архиви махом затворени, могло би нам се догодити још веће чудо, с којим данас (као својевремено с тврдњом да су Буњевци и Шокци Хрвати)живимо не доводећи га, сем у најужим круговима у питање. Ко зна каква нас чуда тог типа још чекају.

Стога, јесте неопходно да се овај ак поништи и то од стране органа који је правни следбеник органа који га је донео, по пуноважној процедури. У земљи, у којој су на власти потомци оних који спроводе аустругарску политику усташко-комунистичких властодржава нико није сигуран од повампирених аката окупаторског режима.
Препоруке:
43
7
3 уторак, 13 март 2018 08:30
Svetozar
Sad smo ga naderali i u Briselu i u Zagrebu.
Препоруке:
35
8
4 уторак, 13 март 2018 08:53
gavrilo
Boze, Boze, nikada nisam cuo za ovaj akt u kome se trazi partijski,komunisticki, da neko bude neko ako to ne zeli.Znaci od kraja rata nam je drug Tito poceo soliti rane...Povodom ovog ce najvjerovatnije nas ALEK morati potraziti misljenje mame Angele ali moze eto stice ako vec nije i ovaj postar iz SAD Micel.ON ce moci da savjetuje Aleka kako dalje...samo da ne donesu neki novi akt u kome ce morati da se svi Srbi od danas pisu Hrvati!Boze,boze...
Препоруке:
44
6
5 уторак, 13 март 2018 08:55
Јеврем
По тој логици, националности могу да буду Војвођани, Бачвани, Сремци, Чивијаши, Ере, Геџе, Шумадинци, Лале, и -
краја нема...
Препоруке:
14
51
6 уторак, 13 март 2018 12:01
autor
Odgovor Katarini K.
U pravu ste, nije pomenuto kada je prestao da važi asimilatorski akt, s obzirom da ovaj tekst po obimu ne dozvoljava opširniju pravnu analizu spornog akta (ako to uopšte i zaslužuje), kakvu bi, primera radi, uradio ustavni sud u postupku ocene njegove ustavnosti i zakonitosti. Ovaj akt je prestao da važi, bar što se tiče Bunjevaca, najkasnije Statutom APV od 2009 (u čl. 6 se pominju Bunjevci, ne i Šokci). Mada se može tumačiti i da je prestao da važi donošenjem Ustava Srbije od 1990. ili i ranije... Ali,nije doneta formalna odluka o stavljanju asimilatorskog akta van snage, iako on, kako rekoh, odavno ne važi. Jednom pokrajinskom skupštinskom deklaracijom bi i to bilo učinjeno, mada je glavni cilj donošenja takve deklaracije simbolični i pre svega vid podrške Bunjevcima i preostalim Šokcima.
Препоруке:
29
6
7 уторак, 13 март 2018 12:04
пензионер Цвико
@ Јеврем,
Тако испада, чин разбијања српског националног корпуса се наставља. То морамо спречити у противном у општине ће стићи наређење да се при изјашњавању о националној припадности можемо тј. морамо изјаснити по регионалној односно срезовској припадности. Што се тиче Буњеваца и Шокаца њихова је ствар како ће се изјаснити. Позитивни законски прописи им то омогућавају. Можда им у том могу помоћи и припадност по хапло групи тј. генетски код. Генетика не одређује националну припадност али открива сродничке везе па тиме отвара питање дефиниције нације. Седамдесетих година у СФРЈ према једном словеначком социологу, имали смо 42 дефиниције које су објашњавале шта је то нација.
Препоруке:
19
5
8 уторак, 13 март 2018 12:41
Deki
Na istoriskoj slici Anastasa Bocarića "Velika narodna skupština u Novom Sadu" , pored većine Srba, nalazili su se i Bunjevci, Rusini, Slovaci, Šokci, nekoliko Nemaca i jedan Mađar.
Препоруке:
36
6
9 уторак, 13 март 2018 14:35
Друштво за борбу против пилећег памћења
Усташки ботови марш.
Препоруке:
39
4
10 уторак, 13 март 2018 14:39
Катарина Крстић
за Аутора

Најсрдачније захваљујем.
Препоруке:
28
6
11 уторак, 13 март 2018 14:56
пензионер Цвико
После читања изјава познатијих Хрвата о Хрватима, посве ми је разумљиво зашто Буњевци и Шокци не желе да се сврставају у Хрвате. Ево три изјаве:

MATOŠ: 'Među Hrvatima ima više izdajica, nego kod svih europskih naroda zajedno';

ŠEGEDIN: 'Nevjerojatno je koliko ima Hrvata koji tako strasno mrze svoj narod';

ŠENOA: 'Hrvati znaju biti samo sluge'", napisao je Roko Antić.

Роко Антић, дугогодишњи члан ХДЗ-а, је поднео оставку на место Председника ХДЗ-а у месту Кистање ...
И онда се неки Алкар и њему слични љуте кад ми напишемо нешто у овом стилу.
Препоруке:
26
2
12 уторак, 13 март 2018 15:27
сизиф
На попису Лике и Крбаве из 1712. било је око 10% Буњеваца, нешто мање него Хрвата. Међутим у народу, по српским селима није сачуван ни помен о њима, а камоли да их је неко разликовао. Становништво Ловинца нпр, у WW2 махом усташе, на том попису се водило као буњевачко. Или Смиљана, где су тада истребили Србе, међу њима и Теслину фамилију. Или Пазаришта, где су била масовна губилишта усташког логора Госпић.

Срби треба да буду начисто да су већ одавно све то Хрвати. Без обзира на разне позоришне представе које им се приређују. Као некад са Далматинцима или Дубровчанима у главним улогама, а у београдско-загребачкој копродукцији :)
Препоруке:
18
11
13 уторак, 13 март 2018 16:02
samo pitam
Ako su muslimani srpskog, hrvatskog ali i turskog, romskog... etno porekla postali novokomponovani narod u SFRJ ,narod sa velikim M,zasto to nisu mogli i Bunjevci i Sokci koji nisu hteli da budu Hrvati?
Препоруке:
29
2
14 уторак, 13 март 2018 18:53
Турас
Орловић остаје недоречен . Прво , наставља се својатање Буњеваца у рвате јер се Вучићева власт са тиме слаже . После доласка из Загреба појурише рвати у Војвођину са присутним министром за просвету Србије да проверавају да су буњевачки - рватски вртићи и школе на рачун Србије и законао мањинама уредно снабдевени "училима" за будуће усташе и кољаче срба .
Зато се и не чудим што Срба у рватској нема (јер потеране акцептирамо као избегле ! )а рватске змичиће негујемо да нам дођу главе - они славе бљесак и олују као ослобађање "лијепе њихове" од великосрбске агресије ! Шта можете да очекујете од тако васпитане деце у Србији . Или од овакве власти у Србији .
Препоруке:
24
6
15 уторак, 13 март 2018 20:45
mile
Ovo je najveća opstrukcija ljudskih prava. Jednoj populaciji ne dozvoliti da se upiše kako se upisivala decenijam unazad.
Ukidajte ovo pod oznakom hitno. Svako ima pravo da se izjasni kako hoće.
Ljudska prava se moraju poštovati.
Препоруке:
19
6
16 уторак, 13 март 2018 20:46
mile
Ovo je najveća opstrukcija ljudskih prava. Jednoj populaciji ne dozvoliti da se upiše kako se upisivala decenijam unazad.
Ukidajte ovo pod oznakom hitno. Svako ima pravo da se izjasni kako hoće.
Ljudska prava se moraju poštovati.
Препоруке:
7
4
17 уторак, 13 март 2018 23:03
Сељак Беземљаш
Познавао сам постаријег досељеника из Херцеговине који (умро је почетком седамдесетих)који је себе видео искључиво као католика а његова три сина су себе рачунали у Хрвате.

До деде није стигао програм Првог свехрватског католичког конгреса одржаног у Загребу 1900.г о кроатизацији католика.

Деда се није одазвао Програму нареченог конгреса али друг Тито јесте.

Стварање великих националних држава у Европи иза француске буржоаске револуције 1789 засновло се на идеји рационализма (разума)да је нација језик.

Овде се ишло другим путем.Вододелница нација је вера.
КПЈ је завршила тај процес ликвидирајући ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ покрет Срба католика.

Ако изузмемо српске комунисте, српске кривице нема.Ми званично од 1849 (Бук Караџић Срби сва три закона (вере))баштинимо европску рационалну идеју о језику.

То се у КПЈ рачунало као један од елемената "великосрпске хегемоније" пошаст за коју су се комунисти заклели да ће је сломити.
Препоруке:
18
6
18 четвртак, 15 март 2018 03:19
Super Stupid
Kad se priča o kroatizaciji katolika nekako se zaboravlja da naši nacionalisti, patriote i SPC Srbima smatraju samo pravoslavne koji pišu ćirilicom i veoma poželjno, prezivaju se na "ić". Tako da nemojmo se žaliti na druge.
Препоруке:
4
6
19 субота, 17 март 2018 12:21
Флавије
хрвати су осмишљени крајем 19 столећа као повезница народима који су хиљаду година раније имали мање принципате у неким деловима што је данас хрватска! међу њих су асимиловани и дио Словенаца (Међимурја и Загорје) који и данас причају исто као и сународници преко ријеке северније имају једнину двојину и множину и екавицу (лепе ти лепе Загорје зелене) преко Славонаца који су углавном Срби али не православне вероисповести до остатака Млечана у Истри, Далмацији и Дубровнику као и домаћег становништва које је живело са њима. Марко Марулић (500 куна) је писао на латинском тј Венету и не постоји ни један документ на хрватском из његовог времена...
логичан наставак је да аутохтоне становнике Бачке и Баната као и старе колонизатори са Неретве који имају своју аутентичност и субкултуру преко сто година, као и данашњи хрвати... њихова агресивност и жеља да ваљда буду једини становници ових простора је увијек у наканама званичника са њихове стране!
Препоруке:
2
1

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, до краја 2019. бити постигнут споразум Београда и Приштине?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер