Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Ubistvo Justicije, istine i pravde u Haškom tribunalu

Komentari (74) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 22 decembar 2017 14:40
Nikada, nikada
dushmani i smrtni neprijatelji nebi uspeli brez pomoci i saUcheshca domace zhgadije.
Zveri rade za svoje interese, nije njihov problem shto takozvani Srbi rade na samoUnishtenju.
Bogati pa to ni oni Bakirovi ne chine.
Preporuke:
28
0
2 petak, 22 decembar 2017 14:52
Slobodni mislilac
Ma šta da je "Sud" u Hagu sudio, ma kakve da je odluke donosio Srbi i srpska nacionalna politika su pobijedili jer niti jedna jedina presuda nije "okrnjila" niti jedan jedini pedalj Republike Srpske, pa ni u Srebrenici, jer i Srebrenica je Republika Srpska, tako da mogu oni donositi kakve god hoće presude srpska nacionalna politika i Srbi ih neće prihvatiti a ni priznati, što bi se narodski reklo "džaba krečili".Srbi su pobjednici, "preživjela" je Republika Srpska i Hag, tako da svaki Srbin može da bude ponosan na Republiku Srpsku i da uzvikne ponosno "Živjela Republika Srpska".
Preporuke:
35
2
3 petak, 22 decembar 2017 15:11
Slobodni mislilac
Jedni su dobili bezvrijedne "papire u formi nekih sudskih odluka" a drugi su dobili teritorije. Jedni mogu "mahati papirima" drugi se podsmjehivati ",njihovu mahanju". Jedni mogu akumulirati svoj bijes, drugi se pripremati da se odbrane od tog bijesa, kojeg " papiri" kao "opravdavaju". Sve je dobro dok je " papir" vrijednosti toalet papira "za onu svrhu" dok se ništa ne gubi u teritorijama i političkoj autonomiji koja sve više jača. Samo u vazduhu se osjeti "da svi nešto čekaju", samo šta? Šta? Pa zna se " Djeda mraza" Nova je godina, poklobni su s njim.
Preporuke:
27
2
4 petak, 22 decembar 2017 15:21
AntiHag
Cestitam pukovnice.Sve sto ste napisali od prve do zadnje rijeci je suva istina. To ne znaci da Srbi ne treba da procesuiraju svoje zlocince pravedno.
Preporuke:
21
1
5 petak, 22 decembar 2017 15:46
Milodrag
Niko ne spomenu Karanovićku.
Preporuke:
28
0
6 petak, 22 decembar 2017 19:09
Marko
Oni koji su sve pripremili i zakuhali, ostali su nažalost u dubokoj pozadini, a nama, običnim smrtnicima, je ostalo da raspetljavamo njihova nepočinstva i vidamo rane. Nikakva teorija zavere, nego surovi fažizam na delu.
Preporuke:
20
0
7 petak, 22 decembar 2017 20:31
U
filmu "Nirnberg" americki tuzilac objasnjava sovjetskom da je neophodno postovati procedure zbog buducnosti, kako se ne bi mislilo da je to bio samo sud pobednika.Haski tribunal nije imao takve obzire, verovatno zato sto se Srbi ne planiraju u buducnosti.
Preporuke:
27
2
8 petak, 22 decembar 2017 22:43
brzi
Veoma subjektivan tekst koji od strane avtora oče da prekrije istinu, i suštinu, problema. U Haagu se nije sudilo državama ili narodima nego pojedincima za koje postoje dokazi ili da su uradili neki ratni zločin ili sa svoga položaja nisu uradili ništa da se ili spreči takva bludnja radnja ili da se unutar tužilaštva ili sudstva pojedinih zaračenih strana iztražno tužilačko i sudsko procesuiraju pojedinci koji su odgovrni za pojedine zločine. Da ta napisana definicija važi najbolje svedoči primer gererala Božidara Delića, koji je učestvovao u tri rata u 90. godinama ( protiv CRO, BiH i na KiM)koji je sam pisao obtužne predloge tužilaštvu protiv pojedinca iz svojih jedinica koji su učinili neki prekršaj ili zločin koji je definiran u međunarodnom ili lokalnom ratnom zakonodavstvu. Da je neko na straani RS uradio slično u slučaju Srebrenice ( Mladić ili Karađić) ili u SFRJ/SRJ u primeru Ovčare ( Milošević, Kadijević, Ađić) nijednog od tih primera ne bi bilo u Haagu.
Preporuke:
6
30
9 petak, 22 decembar 2017 23:36
Aleksandar Mihailović
@Brzi.U Hagu se sudilo Srbima i Srbiji,kod drugih pojedincima,osim u presudi u kojoj je Praljak izvršio samoubistvo.Možda se preračunao,možda to nije hteo jer je za nekoliko dana trebao da izađe,možda je očekivao da će se brzo reagovati i biti spašen ali je sud i tu zatajio.Ako se sudilo samo pojedincima zbog čega su te tužbe i kvalifikacije dela služile za tužbe protiv Srbije za navodne genocide i zločine?To je naivno pokriće za ono što se u Hagu radilo,pranje zločina zločinaca i svaljivanje istih na žrtve.Zločinci su još pre rasturanja YU morali biti Srbi kao prijatelji i braća sa Rusima. Najlukaviji deo priče je da se tom prevarom pasivizirala i svaka srpska vlast i prepuštala svoje predsednike i generale Donkihotovskim borbama sa instrumentalizovanim tužilaštvom i lažnim svedocima,dok su drugi ne samo pomagali već i debelo plaćali i potkupljivali sudije da ne budu osuđeni jer su bili svesni da je to čitavom narodu šamar.Udruženi zločinački poduhvat a odgovornost pojedinca, ne ide.
Preporuke:
28
3
10 subota, 23 decembar 2017 00:37
Mirotvorac
petak, 22 decembar 2017 22:36 Aleksandar Mihailović, autor i pukovnike, dokle će trajati mir? Koliko će ove sudske odluke pomoći ili odmoći?
Preporuke:
18
1
11 subota, 23 decembar 2017 00:43
Slobodni mislilac
Sve ove sudske odluke u Hagu mogu biti samo u eventualnoj funkciji održavanja neprestano napetosti i davanja "legitimiteta" ili "samolegitimiteta" ili motivacije za eventualne buduće "utakmice" i ništa drugo, pod uslovom da budu imali neku moć i da ne polome ponovo "zube" na "neravnom terenu" a "lopta nemirna i ne da se smiriti".
Preporuke:
18
0
12 subota, 23 decembar 2017 01:07
zablude
Da su tako beznacajne haske presude onda se ne bi ni upinjale dezurne patriote. Itekako su znacajne, stigma na nekima je za vek vekova. Varaju se ovi sto kao kuliraju, kao nista se nije dogodilo?! Nije sipak.
Preporuke:
16
1
13 subota, 23 decembar 2017 02:03
brzi
@Aleksandar Mihailović
nastavak
Ali toga čina nije bilo nego su svi koji su bili obtuženi i osuđeni u Haagu bili osuđeni ne u svojstvu državnih funkcionera ili službenika nego u personalnom svojstvu i personalnoj funkciji koju su obavljali u vreme izvedenog pojedinog zločina u rajonu personalne odgovornosti za kojeg su osuđeni i obtuženi.
Na kraju ču vam navesti samo još jedan dokaz da se nije radilo o zaveri protiv naroda i države nego o suđenju pojedinaca. Zapitajte se kako to da nijedan vaš bezbednjak iz 98. i 99. nije bio obtužen ili osuđen pred haškim tribunalom, njih spominjam radi toga jer su kao vojna služba najbolje upočeni u sve pravne norme koje postoje i upotrebljavaju se u ratu i ratnim uslovima. Zapitajte se zašto su bili osuđen "general sunca", Lazarević i Šainović a Stojanović ne iako je bio svo vreme uz pomenutu četvoricu. Daču vam i odgovor; iz istog razloga kao i general Delić.
Preporuke:
3
18
14 subota, 23 decembar 2017 10:36
Aleksandar Mihailović
@Mirotvorac@Brzi.Presude u Hagu i čitava haška misija nisu bili u funkciji "pomirenja" i suživota već sejanja novih semena mržnje i za istoriju ostavljanja lažne slike o tome ko je bio stvarni zločinac u razbijanju i YU i Srbije. Brzi jako dobro zna da je sve počelo u njegovoj deželi, ali, ne zna da su "kolovođe" takođe bili plaćenici CIA i da je ekipa iste prvo sletela 12.1.1991. u Sarajevo a 27.1. je jedan odeo otišao u Ljubljanu odakle je direktno rukovodio rastakanjem YU. Saopštenja za javnost nije pisao Kacin već oni, a ovaj je samo to poslušnički davao medijima. Sve je rađeno za pare. Pojedinci su se obogatili kao ratni profiteri i na švercu oružja i na tuđim životima, a ogromna većina naroda ispašta. Za zločine u SLO još niko nije odgovarao, a prva žrtva je bio ubijeni Slovenac, pripadnik JNA, koga su ubile paravojne formacije. U Hagu se direktno sudilo, preko pojedinaca, narodu Srbije i državi, a pojedinci su paravan za prevaru. Kako može biti udruženi poduhvat a ono pojedinac.
Preporuke:
21
1
15 subota, 23 decembar 2017 11:14
Arčibald Rajs
Presude u Hagu su bile smejurija, posebno u slučaju Gotovina i Tuđman koji su izvršili etničko čišćenje Srba proteravši 300.000 Srba, ubivši preko 2.000 i uz to je spaljeno nekoliko desetina hiljada srpskih kuća, Praljak je osuđen za mnogo manje od ovog zločina, što govori da sud nisu zanimale srpske žrtve tako da su čak i ljudi za koje je švajcarski istražitelj Dik Marti tvrdio da su ubijali Srbe i prodavali njihove organe (Tači, Haradinaj) oslobođeni, eto toliko o pravdi koju je delio Hag. Na kraju je bilo jasno i da je Tuđman deo zločinačkog poduhvata, ali je bilo jasno da je izvršio još jedan zločinački poduhvat u Oluji jer u brionskim transkriptima govori da treba pozivati Srbe da ostanu a u praksi učiniti sve da nestanu i sud i pored toga nije sudio zločincima Gotovini i Tuđmanu. Naravno Orića i hiljade poklanih Srba oko Srebrenice sam zaboravio, neki od poklanih su imali 12 godina, ali to sudu nije predstavljalo problem da Oriću dodeli 2 godine zatvora, kao da je ubio pse a ne civile.
Preporuke:
23
0
16 subota, 23 decembar 2017 11:15
Slobodni mislilac
. Zapitajte se zašto su bili osuđen "general sunca", Lazarević i Šainović a Stojanović ne iako je bio svo vreme uz pomenutu četvoricu. Daču vam i odgovor; iz istog razloga kao i general Delić.


Ne znam na kojeg generala Delića mislite, ali ako mislite na Radina Delića i on je prije nego je umro osuđen prvostepeno za ratne zločine mudžahedina nad srpskim vojniima, ratnim zarobljenicima.
Preporuke:
15
1
17 subota, 23 decembar 2017 11:23
Slobodni mislilac
Brzi, vjerojatno mislite na generala Božidara Delića?
Preporuke:
17
0
18 subota, 23 decembar 2017 11:35
Slobodni mislilac
Zablude.
Presude ne vrijede ničemu, evo konkretan primjer i zašto. Uzmimo presudu Rasimu Deliću da je opravosnažena ili i druge presude koje se očekuju za zločine nad Srbima u Konjicu (Bradini), pred sudom BiH. Znaš zašto ne vrijede ničemu? Sve je to ostalo u sastavu bošnjačke efektivne kontrole, svako srpsko naselje nad kojim je izvršen zločin, tako da takve presude nisu vratile naselja pod srpsku vlast.Ptesude su obične deklaracije, bez snage izvršnosti da promjene situaciju na terenu.
Preporuke:
19
1
19 subota, 23 decembar 2017 12:00
Aleksandar Mihailović
Božidar Delić je u Hagu bio samo u svojstvu svedoka, ne i kao okrivljeni. Očekivalo se da će dati dokaze o krivici Srbije, Srba, Miloševića i Šešelja, a on je rasturio sud činjenicama i istinom, samo ISTINA i PRAVDA za SVE vodi pravom pomirenju, laži i svaljivanje krivice na samo jedne NE. To su tvorci haškog kazamata jako dobro znali i radili sve da do pomirenja ne dođe. Uništavanje dokaza za zločine nad Srbima i organizacija ubijanja svedoka za zločine Haradinaja, Tačija, Orića i kompanije je još veći zločin od samog zločina. Tzv. međunarodna pravda nije čak ni na kolenima, ona je tuširana i nemoćna, instrumentalizovana i u raljama organizovanog međunarodnog NATO banditizma.
Preporuke:
21
0
20 subota, 23 decembar 2017 12:11
brzi
@Slobodni mislilac
Da, na generala Božidara Delića. On je najbolji primer da se u Haagu nije sudilo ni narodima ni državama jer ako bi se sudilo njima on bi bio među prvim obtuženicima i osuđenicima tog tribunala jer je učestvovao u i u CRO i u BiH i na KiM i uvek na istaknutim vojnim funkcijama.
Preporuke:
2
19
21 subota, 23 decembar 2017 12:27
brzi
@Aleksandar Mihailović
Prvo ko prvo paravojnih formacija do početka bitke za Vukovar nije bilo. I TO u Sloveniji i ZNG u Hrvatskoj bile su legalne oružane snage tih republika koje su radile po svim zakonima koji su tada važili. Prve paravojne jedinice koje se pojavljuju u tom ex SFRJ ratu so Arkanovi tigrovi za koje se i do današnjice zna samo to da je bio osnivač Arkan dok je sve ostalo u magli ali su poznati njihovi rezultati mnoštvo krvnih ( ubistva) i materialnih ( pljačkanje na okupiranoj teritoriji)zločina. Na žalost ta praksa se prenela i kasnije na teritoriju BiH kde je gotovo svako malo veče selo imalu neku svoju paravojnu jedinicu koja je ratovala protiv svih a ponajviše za vlastite materialne interese. I to je največa tragedija ovog rata.
nastavak
Preporuke:
2
20
22 subota, 23 decembar 2017 12:43
brzi
@Aleksandar Mihailović
nastavak
Sečam se da ste napisali u jednom svom tekstu da ste kao profesionalni vojnik radili u funkciji polit komisara. To se vidi i iz vaših tekstova. Ali suviše spinujete i izpuštate važne podatke da bi bili verodostojni. Slažem se sa vama da je bilo i uticaja stranog faktora ali daleko od obima kojeg vi pripisujete. Ako bi napisali i kako i ko je stvorio tu Jugogoslaviju sve bi bilo jasno i zašto se ta država raspala. Ali ja toga od vas ni ne očekujem jer vam to ne ide ni u vaš ni profesionalni ni ideološki interes. Jugoslavija je jednostavno mogla da postoji samo toliko dugo dok postoje na tlu Europe dva protivnička bloka jer je bila tampon zona. I kada je ejdano blok propao nestala je i potreba za tamponom. Takođe se varate kod stranog faktora ko je imao stvarni interes za ikvidacijom Jugoslavije. To svakako nisu bile SAD i CIA nego Francuska i Nemačka.
nastavak
Preporuke:
1
18
23 subota, 23 decembar 2017 13:04
brzi
@Aleksandar Mihailović
nastavak2
Jedna od svrha osnivanja Jugoslaveje u Versaju bila je i sprečavanje Nemačke da dođe do više direktnih izlaza na otvoreno more. Sa upadom moči Britanije i istoriskim pomirenjem francuza i nemaca i taj interes je bio prevaziđen i francuzi i nemci su se zajedno latili prekomponovanja SFRJ čiji je bio cilj stvoriti direktnu kopnenu vezu sa Orientom ( direktno graničenje na Orient bez učešča amera, engleza i rusa). I tu se umešate vi srbi koji ste celi poslednji vek bili saveznici ne, ili delomično,europskih naroda( rusi, englezi) i država( ameri) na tlu kontinetalne Europe. Kada su ameri shavtili igru uklučili su se u nju a to ej bilo tek 93. godine i tako su suštinsko ratovi u BiH i kasnije na KiM ratovi između kontievropeaca i prekomorskih država za kopneni prolaz protiv Orientu. Radi tog i takvog ponašanja ste i prošli kako ste prošli jer vas narodi kontinetalne Europe smatraju kao izdajnike.
Preporuke:
2
18
24 subota, 23 decembar 2017 13:51
Aleksandar Mihailović
@Brzi.Kada su oružane formacije u SLO i HRV krenule na opkoljavanje kasarni JNA, bez obzira da li su to do tada bile jedinice TO, postale su paravojne, a na stadionu Zagreba Tuđman je imao smotru svih paravojnih formacija koje je formirao. Dakle, u bilo kojoj fazi i periodu napada na jedinu regularnu vojsku YU, JNA, sve te jedinice su bile paravojne i podložne uništenju, da je bilo tog cilja i zadatka. U Hagu se nije sudilo Božidaru Đeliću, izmišljate, on je bio svedok, a to je velika razlika. Vukovar je 20g spreman i ukopavan za rat, zato je i stradao, dok su Tuđman i Izetbegović još sedamdesetih zatvarani zbog secesionizma. Niste informisani, plan za razbijanje YU napravio je Bžežinski još tih sedamdesetih, samo se čekao odlazak Tita. Direktno se nije smelo na YU, ali uz pomoć "Trojanaca" i plaćenika koji su za šaku $ prodavali državu, DA, što je i urađeno. Od 95% srećnih sada je 95% neserećnih i u siromaštvu a 5% enormno bogatih.Kažu da smo tako hteli, ja Ne. Dugo sam bio komandant.
Preporuke:
21
1
25 subota, 23 decembar 2017 14:39
brzi
@Aleksandar Mihailović
Nemojte da zavaravate narod. TO i ZNG su osnivane i vođene po svim zakonskim propisima koji su tada važili i zato nikao ne mogu da budu paravojne jedinice.
Generala Delića sam dao za primer da nije suđeno narodu i državi nego pojedincima jer ako bi bilo onako kao vi očete da prikažete general Delić bi bio među obtuženima i osuđenima barem za događanja na KiM ali nije bio jer se pridržavao pravila i ponašanja za vreme ratnih dejstava za razliku od svog komandata Paukovića.
Baš u to vreme 90. godine bio je u Sloveniji plebiscit i tada je bilo gotovo sve odlučeno i sve što se pola godine kasnije događalo samo je bila posledica neprihvačanja stvarnosti političara u pojedinim delovima tadašnje SFRJ i vojnog vrha.
Sami ste napisali; kasarne su bile blokirane, što je bila veoma jasna poruka da se ne petljate kao vojska u stvari u kojima kao objekat tadašnje države nemate pravo glasa. Ali mnogi, i vodeči kadrovi u vojski, te poruke nisu shvatili.
Preporuke:
1
19
26 subota, 23 decembar 2017 14:59
brzi
@Aleksandar Mihailović
Poznate su mi činjenice oko plana reorganizacije SFRJ posle smrti Tita. Ali taj plan je bio samo jedan od planova koji pravljen na zapadnoj strani atlantika. Ali postoje i mnogo stariji planovi o ujedinjenju kontinetalne Europe, radi kojih su se i vodila dva svetska rata a sa raspadom, bankrotom, istočnog bloka ponovo su aktualizovani, izvučeni iz fioke i dati u realizaciju. Ti planovi postoje još iz 19. veka da se stvori kompaktna međunarodna državna kompozicija između Lisabona i ruske granice i Nordkapa i Istanbula.I nema tu glavne reči Vatikan koji je kod tih planova samo počni izvođač pojedinih radova Kod vas su tu politiku u istoriji izvodili Obrenovići dok su Karađorđevići uvek sarađivali i izvodili politiku protivnika povezivanja na europskom kontinetu. Sada, nadam se i saznali ste zašto u pojedinim istoriskim razdobljima stradate kao narod a da ni sami ne znate zašto tačno.
Preporuke:
1
17
27 subota, 23 decembar 2017 15:03
Aleksandar Mihailović
@brzi. Opet ste neinformisani. Plebiscit je jedno, ali je važeći Ustav SFRJ nešto drugo. Narodi jesu imali pravo na samoopredeljenje do otcepljenja, ali ne i jednostranom odlukom i bez analize koliko i kakve to štete ima za ostale. Eno i UK mora da plati izlazak iz EU najmanje 40 milijardi e, mada traže i svih 60. Da li su Janša, Bavčar, Kacin, Rupel,..činili zločine? Jesu, a da li su osuđeni, nisu. Ni Lazarević, Ojdanić i drugi nisu činili zločine, ali su osuđeni, zašto? Zato što su morali da isfabrikuju krivicu onih koji su i pre svih događanja, na dogovoru u Sarajevu sa agentima CIA odredili da to budu Srbija, Milošević i srpski generali. Delić da je tada bio general i on bi bio okrivljen, bio im je "sitan" te su mislili da če ga ucenom slomiti da svedoči protiv svojih komandanata da bi sebe spasio. Nisu uspeli. I Nemačka i SAD su kasnije priznale da su ishitreno priznale SLO i HRV, ali, nisu otklonili posledice. Zbog čega UK nije izašla iz EU posle plebiscita? Ne može to tako lako!
Preporuke:
18
1
28 subota, 23 decembar 2017 15:14
brzi
@Aleksandar Mihailović
Oko srečnih i nesrečnih malo zavajavate sa svojom izjavom. Ta sreča se zvala Potemkinovo selo koje je počelo propadati sa otvaranjem granica jer se sve više ljudi moglo uveriti da su stvari prilično drugačije nego što se prikazuju. Za vas osobno verujem da ste bili sretni i sretniji nego danas jer ste bili u onih 10% stanovništva tadašnje SFRJ koji je bio dio establišemta ( politika na svim nivojima plus administrativni i represivni aparat) dok je ostatak stanovništva (90%) tako ili onako grcao. I u takvim uslovima nije bilo teško nit mnogo skupo da se organizuje pobuna protiv takvog sistema gde je takozvana "volja naroda iznad volje pojedinca" radi komoditete i blagostanja manjine ( prije spomenutih 10%) iz vladajuče kaste. I to je i glavni unutrašnji razlog raspada SFRJ. Iz tog razloga su propali i pokušaji reorganizacije države pre sam kraj te države jer vladajučoj manjini nije bilo u interesu da se išta menja.
Preporuke:
1
18
29 subota, 23 decembar 2017 15:26
brzi
@Aleksandar Mihailović
Izvinite ali oopet zavajate javnost kada komparirate obaveze UK prem EU sa SLO i CRO prema ex SFRJ. Kako mi je poznato posle rata bila je Baselu konferencija kde se podelila imovina i obaveze na sledbenice po ex SFRJ tako da posle te konferencije svako je dobio svoj deo benefita i finasiskih obaveza i niko ne odpalčuje ničije druge nego izključivo kredite koje je sam potrošio i surazmeran dio kredita( po procentu stanovništva u celokupnom stanovništvu) koji su bili upotrbljeni za zajedničku upotrebu. I pregovori između EU i UK su isto ako što je bila baselska konferencija za sledbenice ex SFRJ; podela zajedničkih benefita i obaveza i ništa drugo.
Preporuke:
1
17
30 subota, 23 decembar 2017 15:31
Aleksandar Mihailović
@brzi. Da li Vam je palo na pamet da kada sami sebe ubeđujete o planovima od pre jednog veka za ujedinjenje Evrope zbog čega je onda YU razbijena na 6 državica ako je bio plan daljih ujedinjavanja? Kakva je logika razbiti jednu funkcionalnu državu, napraviti 6, 11x zaduženijih i sa 3-4 miliona više nezaposlenih, uz gašenje svih velikih sistema i rasprodaje narodne imovine koja je prešla u ruke pojedinaca? Taj plan ujedinjenja o kome govorite je imao za cilj ujedinjenje svih onih koji poštuju gospodara, vole da ga imaju, i da za njegove interese jurišaju na druge, nepokorne i bogate velikim prirodnim resursima. EU sada i NATO okupljaju samo one koji su nekada bili uz "silu osovine", to je sada NATO, i spremne da ginu za interese novog svetskog neporetka jurišanjem na Rusiju, Pravoslavlje i enormna ruska bogatstva. Kosmetska su procenjena na 500.000 milijardi evra, a ruska na 50 miliona milijardi evra. Kako sada živi većina Slovenaca i Hrvata, u odnosu na YU? Mnogo slabije. Zbog čega?
Preporuke:
18
1
31 subota, 23 decembar 2017 16:27
Aleksandar Mihailović
@brzi. Pseudonim Vam odgovara, prebrzo reagujete i bez da ste prvo pomislili da sukcesija i podela "plena" nije isto što i izlazak iz neke zajednice koja je u izlazeće decenijama ulagala. Da li znate, a ako ne znate pitajte Cirila Ribičiča ili Mencingerja, oni znaju, da je SLO u zajedničku kasu izdvajala oko 2 milijarde dinara a dobijala 8, a 4x više uzimanja nego davanja decenijama su ogromne pare? Zbog čega nije UK posle odluke za izlazak iz EU sve institucije EU proglasila okupatorskim i napala ih kao što su uradili Janša i Tuđman? Bili bi uništeni. Da li shvatate da je to moglo da se desi i secesionistima u YU? Izazivanje rata uz pomoć i finansije Zapada i razbijanje YU zbog zaduživanja i pljačkanja njenih državica je sasvim drugo u odnosu na Bregzit i sve u miru,što će Engleze skupo koštati ako ne povuku odluku. Kasnija sukcesija nema veze sa onimšto bi bez rata SLO i Hrvati, ne Hrvatska koja je imala dva državotvorna naroda, morali da plate drugima kojima nanose štete.
Preporuke:
18
0
32 subota, 23 decembar 2017 16:45
el srbinjo
Kada su ameri shavtili igru uklučili su se u nju a to ej bilo tek 93. godine..

ej bilo tek 93.g.? tek se tad uključili u ratne igre?
do tad su valjda igrali "ne ljuti se čoveče". kad ono beše izetbegović povukao potpis sa "lisabonskog sporazuma" i ko mu je to sugerisao?
Preporuke:
19
0
33 subota, 23 decembar 2017 16:50
Aleksandar Mihailović
@brzi. Ako Vam sebe nije žao bar dece Vaše neka Vam bude žao kada ih obmanjujete o tome kako se živelo u YU a kako sada. Nije u YU 90% građana grcalo u nemaštinama, tada je i običan radnik išao na odmor, na more, mogao da kupi neki auto, da pravi vikendice, da spava pored otvorenih vrata i prozora, a tako je živelo 95% građana YU, dok je 5% u nečemu oskudevalo, ali ni približno kao sada, bar su imali besplatno zdravstvo i školstvo. Sada 95% grca u nemaštini i dugovima a ogroman broj ne vidi more u 10g, ne kupuju nova auta, ne prave vikendice, već prodaju ono što su gradili njihovi roditelji i bake i deke, malo ko sada može, osim tajkuna i političara, da gradi vikendice i ima jahte, čak i avione. U Vašoj SLO je tada bilo 16.000 a sada 260.000 nezaposlenih, pa su sve "južnjake" skinuli sa spiska da bi bio manji broj i lišili su ih svih prava, što su izgubili na međunarodnom sudu za ljudska prava te to posle više gidna povukli. Imate li Vi i Vaše komšije vikendice i ko ih je gradio?
Preporuke:
20
1
34 subota, 23 decembar 2017 16:59
brzi
@Aleksandar Mihailović
Gospodin, SFRJ mnije razbijena nego se raspala radi svih razlika koje su postojale unutar te države. I radi svih tih razlika bila je ta država kao federacija neodrživa a mogla bi možda da preživi kao konfederacija. Ali to nije odgovaralo jednom delu saveznog establišmenta tadašnje države.
Kako žive u CRO ne znam najbolje jer tamo ne odlazim često ali znam kakav je život ovde u SLO. A život kao sam po kvaliteti nije loš, ima cca 10% sirotinje pre svega onih koji se ne snalaze najbolje u životu ali ima još uvek ogroman deo srednjeg sloja koji živi sasvim pristojno. Dva podatka govore dosta o tome; 85% stanovništva živi u vlastitoj nekretnini plus 450.000 vikend nekretnina ( to je to što ej prijavljeno). I drugi podatak 1,1 miljona registrovanih osobnih kola i recimo ove godine do kraj novembra prvi put registrovano 65.000 novih osobnih kola.
nastavak
Preporuke:
5
14
35 subota, 23 decembar 2017 17:15
brzi
@Aleksandar Mihailović
nastavak
Što se tiče kredita. Nije bitno koliko imaš kredita nego za što kredit potrošiš. I tu je bitna razlika među državama.
Spominjali ste i Rusiju i takozvano napadanje na nju. Niko je ne napada samo neka se ponaša tako kako sav pristojan svet. Neka otvori robnu berzu u Moskvi za svoje sirovine koje prodaje i kraj priče, dođeš sa novcem, platiš, tovariš i odvezeš bez da se politika meša u poslove. Posao politike nije da se bavi poslom nego rukovođenjem države. Ja sam doseljenik i bavim se poslom i mogu da iz vlastitih iskustava da kažem mi za realizaciju poslova sa preduzečima u državnom vlastništvu ovde ne treba nikakvo šurovanje sa politikom. Ali sam upoznat i sa tom praksom političke korupcije od kolega preduzetnika koji rade na tim istočnim tržištima kde trebaju za svaku najmanju stvar nekog činovnika da podmiču da bi mogli da realizuju posao. Govorim o običnim komercialnim poslovma ne o povlaštenim granama privrede.
Preporuke:
4
12
36 subota, 23 decembar 2017 17:20
Aleksandar Mihailović
@brzi. Poslednjim komentarem ste u suštini pokazali koliko ste neinformisani i koliko ste pogrešno obavešteni. YU se nije raspala već je razbijena spolja i iznutra. Proguglajte o Bžežinskom, o terorističkoj grupi koja je 1972 ubačena u YU preko Raduše, sa ustaškom političkom emigracijom, o Zelenoj transferzali Alijinoj, pa ćete sklopiti kockice. Čim je Tito umro počelo je da se radi na razbijanju, a da je bio plan "jedinstvene Evrope"kako ste maločas rekli, ne bi se dozvolilo razbijanje YU. Konfederacija je glupost, gde je u svetu efikasne uopšte više ima. To je bio pokušaj prevare da se administrativne granice priznaju kao državne, jer HRV i BiH nisu bile sa jednim već sa 2 odnosno 3 jednakopravna naroda. Zato je CIA 12.1.1991.g. prvo i sletela u Sarajevo, da poseje seme zla među 3 praktično ključna naroda. Podatke koje navodite su vezani za gradnju preko 93% za period YU, jedino je obnovljen vozni park, a sada 87% Slovenaca žali jer je dopustilo da ih nasankaju i namagarče,kao i sve.
Preporuke:
18
3
37 subota, 23 decembar 2017 17:35
brzi
@el srbinjo
93. su SAD shvatile igru Francuske i Nemačke oko ex SFRJ i šta je u suštini pozadinan celog događanja. SAD imaju uvek kod takvih stvari problem da suštinu stvari poprilično kasno shvačaju o čemu je priča. To potvrđuje i njihova istorija i u oba svetska rata i u vremenu posle drugog rata, uvek an početku tapkaju iza događaja u realno vreme i onda probavaju da rešavaju situaciju sa extramnim rešenjima. Ali to u najviše primera ne prolazi i zato jim se događaju Afganistani, pa drugi Irački rat, pa nedovršeno arapsko proleče jer kasne sa ulazkom u igru. A uzrok u tome jer vode slične igre na više krajeva sveta odjednom i onda gube fokus na pojedinu igru.
Preporuke:
1
17
38 subota, 23 decembar 2017 18:23
Arčibald Rajs
Za Aleksandra Mihailovića i el srbinja
Vaše analize su u potpunosti tačne i odgovaraju dešavanjima pri raspadu SFRJ, ali vaš problem je što raspravljate sa ostrašćenim i zaslepljenim čovekom, to je kao da neonacisti objašnjavate da je Hitler bio zlo, za takve to nema efekta. Sa poštovaocima hrvatskog fašizma nema svrhe raspravljati o zločinima nove NDH jer to su isprani mozgovi nesposobni da sagledaju zlo klerofašizma koje buja od Ante Starčevića, preko Pavelića, Stepinca, Tuđmana i hrvatskih neonacista iz devedesetih pa sve do danas.
Preporuke:
20
1
39 subota, 23 decembar 2017 20:05
el srbinjo
Arčibald Rajs@

potpuno ste u pravu. ne raspravljam o prošlim vremenima s takvim, ali ovo o učešću sad baš nema veze s mozgom. znam da nema svrhe raspravljati. nije moguć dijalog, pre svega jer njima istorija počinje od dolaska miloševića na vlast. a može i od 93.g. ili od kad im se hoće. uglavnom od onda kad njima odgovara.
Preporuke:
19
0
40 subota, 23 decembar 2017 20:05
Aleksandar Mihailović
@brzi. Izgleda da se šalite da su jadne SAD bile izigrane od Nemačke i Francuske te da su kasno shvatale igru oko rasturanja YU i arapskih "proleća". Da li ste Vi njihov lobista ili radite za njih kada nećete da znate da su organizatori, planeri i finansijeri upravo administracija SAD i Engleske koju i ne spominjete, a preko njihovih obaveštajnih službi? Od II Sv.R pa do danas SAD su učestvovale u oko 3-4 rata prosečno godišnje, najčešće tamo gde su imale šta da pljačkaju, velike prirodne resurse. Bžežinski je planirao pakao za potrebe novog svetskog neporetka i SAD kao vodećeg žandara sveta, a ne za račun lukavih Francuza i Nemaca koji su samo realizovali planove Velikog Brata. Njihova taktika je da naprave zlo a onda priznaju grešku, eto, to je "demokratski", ali, ništa ne urade da otklone posledice i nadoknade štete, poput genocidnih sankcija i bombardovanja Srbije na bazi laži, poput Iraka, Libije, ne tako davno Vijetnama, Paname, Somalije, Avganistana. Sada Ukrajinu guraju u zlo.
Preporuke:
18
1
41 subota, 23 decembar 2017 21:36
brzi
@Aleksandar Mihailović

Prvi su tu priču prihvatili britanci koji su dali velike autonomije svim svojim 4 naroda koji žive na otoku. Kasnije se išlo u dva pravca; jedan je bio francuski model kde državljanstvo znači i narodnost ( nema veze odakle dolaziš ako imaš državljanstvo Francuske onda si francuz) kome su sledile i Nemačka do kraja prvog rata i Italija. Drugi je bio osnivanje nacionalnih država. Sav taj proces je stao posle prvog rata radi uticaja SAD do pada istočnog bloka jer se taj koncept SAD nije svideo jer oni ne poznaju pojma nacionalnost nego samo državljanstvo. I posle pada berlinskog zida taj proces se nastavlja sa razlazkom ČSSR, SSSR i krvavim raspadom SFRJ. I tom krvavom raspadu ponajviše su kumovale SAD radi sprečavanja Europe naroda jer bi se taj koncepat moga vrlo brzo pojaviti i na zapadnoj strani atlantika što bi značilo kraj SAD takvih kakve poznajemo poslednjih 200 godina.
nastavak2
Preporuke:
2
11
42 subota, 23 decembar 2017 21:48
Aleksandar Mihailović
@brzi. Dobro je da brzo učite i napredujete, pre koji sat ste tvrdili kako su SAD izigrane od Francuske i Nemačke i da su kasno shvatile šta ove rade sa SFRJ, a sada tvrdite da su SAD, što je tačno, najviše kumovale krvavom razbijanju YU. Ipak je od ove diskusije bilo neke koristi. Pozdrav!
Preporuke:
16
1
43 subota, 23 decembar 2017 21:58
brzi
@Aleksandar Mihailović

Jedno pitanje; što povezuje Slobu i Šešelja? Obojica su/bili/ političari i Fulbrajtovi stipendisti a regurtovao(priporučio) jih niko drugi nego sam Wiliam Montogomery koji je več u 70. godinama radio na projektu SFRJ. Prvi je bio u obticaj pušten Sloba, prouzrokuvao ludilo i raspad SKJ o oteo se kontroli onih koji su ga instalirali i radi toga je bio sedmicu posle propalog 14. kongresa SKJ u Hrvatskoj osnivan HDZ i u Srbiji pušten u obticaj Šešelj. 91. je zaratilo ali do proleča 93. kada ozbilno zarati u BiH SAD nije bilo potpuno jasno što se u stavri valja iza pada berlinskog zida i stvaranja cca 10 nacionalnih država u kratko vreme. Tek su Bih shvatili da su iza svega francuzi i nemci i Europa naroda. Tada na scenu stupaju SAD i Aliju sa preutimanjem sa iranske na saudisku stranu, od francuskog ka savezniku SAD.
nastavak4
Preporuke:
1
15
44 subota, 23 decembar 2017 22:15
brzi
@Aleksandar Mihailović

I tada vas srbe iskoriste kao višestruke koristne idiote da bi SAD spasile vlastiti uticaj barem na Balkanu i sprečile povezivanje europskih naroda u jednu celinu, tvorevinnu koju pre svega povezuje geografski položaj i pripadnost tradiciji nekadašnje Rimske imperije . Da amerima srbi najviše koristite kao korisni idioti videlo se u Daytonskom sporazumu kde je bila podela urađena tako da na zapadu BiH vi zajedno sa hrvatima držite u klinu muslimane a teritorije su podeljene tako da se može u slučaju nužde RS podeliti na dvoje ( Brčko) a hrvatski kantoni su izcrtani tako da se ne mogu udružit ni međusobno a kaomo li da bi se mogli udružiti sa Hrvatskom u kompaktnu celinu. Ista priča se ponovila i na KiM kde je bilo predloga za podelu/razmenu teritorija ali su bili opet protiv ameri jer ne žele na toj teritoriji bilo kakave čiste nacionalne države radi gore spomenute Europe naroda.
Preporuke:
1
17
45 subota, 23 decembar 2017 22:41
Aleksandar Mihailović
@brzi. Opet ste u međuvremenu pročitali nešto što pišu oni koji su rasturili YU u krvi da bi opravdali svoja zlodela i okrivili neke druge, jer ovi Vaši navodi nemaju blage veze sa istinom, a očigledno je da ste neupućeni i u zbivanja u SKJ jer ne znate da je kongres rasturila delegacija Slovenije i da je to bilo dogovoreno još ranije sa mentorima rasturanja YU. Ne znate ni da je prihvatljiv dogovor u BiH rasturio Alija povlačenjem svog potpisa, ali, i to je bilo posle pokretanja krvoprolića od strane onih ka kojima ste žurili i u čijem društvu sada imate marginalnu ulogu, kao i Hrvatska, dok ste u YU bile povlašćene i privilegovane republike. Pojedincima samo se isplatilo ubijanje YU, ogromnoj većini građana ne, a pokušaj stvaranja krive slike i istorije o tim događajima je opet topuz po glavi Vas samih i Vaših pokolenja koja će se vaspitavati na neistinama i lažima, a to truje iznutra. Nema pravog suživota dok istina, ona je jedna, ne bude vidljiva za sve. Ne shvatate šta tek dolazi.
Preporuke:
18
1
46 nedelja, 24 decembar 2017 02:38
brzi
@Aleksandar Mihailović
Ne znam ko vas informiše ali iz viđenog na 14. kongresu SKJ jasno se videlo da su postojale dve struje, jedna koja je htela promene pa makar izgubila formalnu vlast i druga koja nije htela ni da raspravlja o bilo kakvim promenama. I radi pobede te grupe kongres je završen kako je završen. Ali je interesantno da je Slobo 2 godine kasnije sprovodio u stvarnost tačno iste predloge u SRJ koji su bili nuđeni u raspravu od strane slovenačkih komunista na poslednjem kongresu. Ali voz je otišao i povratka više njie bilo. Nemojte se informirati iz tabloida kada imate svu dokumentaciju, i pisnu i video, na internetu.
Preporuke:
1
16
47 nedelja, 24 decembar 2017 09:42
Aleksandar Mihailović
@brzi. Da li ste bili član SKJ? Po ovom komentaru zaključujem da niste već da ste negde u kafani ili na fudbalskoj utakmici slušali o 14.Kongresu. Da li znate da je tada, na tom vanrednom kongresu slovenačka delegacija zahtevala uvođenje konfederacije u SFRJ, što je bila nemoguća, neracionalna i nefunkcionalna tvorevina, a samo kao uvod u secesiju jer takva tvorevina u uslovima SFRJ ne bi mogla da efikasno funkcioniše i na tim principima za šta su se zalagali tada već otvoreno deklarisani secesionisti. Nigde u svetu više ne funkcioniše konfederacija, a čak i tamo gde stoji u imenu funkcioniše kao federacija. U uslovima administrativnih granica to je posebno bilo nemoguće. Tada je predlagana i konfederacija u SKJ, što je opet bilo nemoguće, kao i uvođenje novih, secesionističkih partija pod plaštom "višestranačja", partijskog pluralizma. SLO delegacija je postupala isto kao što se tržilo u Rambujeu, nešto nemoguće i neprihvatljivo kako bi imali razlog za durenje, opstrukciju i rastur.
Preporuke:
16
3
48 nedelja, 24 decembar 2017 12:51
Slobodni mislilac
Aleksandar Mihailović, tada 1990 godine nije prihvaćen prijedlog o konfederaciji a nakon godinu dana rat i totalna secesija i raspad SFR Jugoslavije, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, 1992 godine BiH i SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora).Nekad treba znati i popustiti ako će nepopustljivi stav dovesti do gore stvari kao što se desilo u SFR Jugoslaviji. Pa nuđen je model asimetrične federacije koju su predlagali Izetbegović / Gligorov a podrazumijevala bi da su Slovenija i Hrvatska u konfederaciji Jugoslavijom a Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija u federaciji.
Preporuke:
5
13
49 nedelja, 24 decembar 2017 12:57
brzi
@Aleksandar Mihailović
Gospodin, konfederacija je bila jedina mogučnost da SFRJ preživi jer konfederacija znači da svako brine za sebe i zajedničko se financira samo one stvari koje su zajedničke. Na takav način funkcionira Švajcarska, koja je multi nacionalna, multi kulturna, multi religiska,...država. I to je bilo i jedino rešenje za SFRJ da bi preživela sve ostalo je bila utopija jer narod kao pojedninac jednostavno nije više trpeo da radi za zajednicu a sam nema nikakve koristi od toga ii nikakve koristi od te zajednice. I tu je bila sva priča završena. To nije ništa novog u istoriji, radi tih razloga početa je francuska revolucija, radi tih razloga pao je Meternich u AU, ta ista pitanja se sada otvaraju u Italiji i Španiji.
Ja inače nisam bio nit građanin nit državlajnin SFRJ nego sam se doselio u Sloveniju iz pre svega poslovnih razloga.
Preporuke:
3
15
50 nedelja, 24 decembar 2017 14:14
Slobodni mislilac
Ne mogu se oteti utisku nakon 27 godina kada gledam tu kobnu 14 vanrednu sjednicu / kongres SKJ da se zaista pretjeralo u bahatosti i osionosti sa onim predglasavanjem Slovenaca i da je zaista neko silno želio eksces i da se desi ono što se i desilo, napuštanje kongresa od strane Slovenaca a kasnije i Hrvata a time i raspad SKJ kao jednog i nayjvažnijeg temelja SFR Jugoslavije. Poslije i besmislene ekonomske sankcije Sloveniji, koje su dfodatno samo "potpalile" S!ovence te se ne mogu nakon 27 godina oteti utisku da je nbeko silno želio da Sloveniju izbaci iz Jugoslavije, tim više što je odbijhen i posdljednji kompromisan prijedlog o konfederalnom odfnosu sa Slovenijom. Rezulat svega je da su danas Slovenci to što jesu, opet ekonomski najjača republika bivše Jugoslavije, znatno jača u odnosu na ostale republike negho što je u odnosu na njih bila u Jugoslaviji. Slovenci su opet najbolje prošli i uopštwe ne žale za Jugoslavijom a drugi žale jer su danas ekonomski skroz naskroz upropašten.
Preporuke:
5
14
51 nedelja, 24 decembar 2017 14:27
Slobodni mislilac
Brzi SFR Jugoslavija kao "socijalistička" ne bi preživjela ali bi moguće " preživjela" Jugoslavija kao konfederalna unija sa Slovenijkom i Hrvatskom i federacija sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH i Makedonijom. Srbi bi danas bili na 12 odsto u Hrvatskoj u BiH ne bi bilo rata i entiteta a i Makedonija bi bila u boljoj poziciji nego što je sada. Šta bi bilo sa Kosovom i Metohijom? Opet, svwe je to šta bi bilo kad bi bilo, nagađanjhe kojhe i ne mora biti istina.
Preporuke:
5
13
52 nedelja, 24 decembar 2017 16:58
Jugoslavija
Gospon Brzi samo da Vam javim da je Švajcarska federacija a ne konfederacija. Inače sve ostalo Vam je gospodin Mihailović vrlo lijepo objasnio.
Preporuke:
17
1
53 nedelja, 24 decembar 2017 18:53
Aleksandar Mihailović
@Slobodni mislilac,@brzi. Oko konfederacije obojica grešite, to je bila igra. Cilj je bio da se stvaranjem konfederacije administrativne granice priznaju kao državne i time Srbi kao državotvorni u HRV i BIH liše ikakve mogućnosti da sami odlučuju o sebi. Ko je taj koji je mogao da potpiše da su Srbi u HRV i BIH nacionalne manjine a ne državotvorni narodi? Znalo se da je to glupost pa su to i predlagali, ili asimetrričnu YU, još veću glupost, čega nigde nema, jer se i očekivalo da neće biti prihvaćeno i to je onda poslužilo za "ljutnju" i uzimanje svojih krpica. Providno, sledeći korak bi bio razdruživanje na isti način, ali bi ono bilo još brže. Konfederacija nikako ne bi mogla da opstane, već u prvom mesecu bi došlo do blokade i opstrukcija, jedni bi u klin drugi u ploču i onda razlaz. Nigde više u svetu konfederacija ne funkcioniše efikasno i racionalno, to je samo za one koji se privremeno iz nekog trenutnog interesa ili muke sastavljaju, pa do prve prilike ili prve krivine.
Preporuke:
14
1
54 nedelja, 24 decembar 2017 19:46
brzi
@Jugoslavija
Na kojem kusru ste to učili da je Švajcarska federacija a ne konfederacija kako se oficielno naziva Confoederatio Helvetica zato i skračenica CH.
Da bi Jugoslavija imala jednako uređenje, kakvo ima Švajcarska, imala bi mogučnosti da preživi ali tog modela večina nije htela da prihvati.
Preporuke:
1
14
55 nedelja, 24 decembar 2017 20:24
Zvonimir Bgd
Slobodni mislilac mi deluje kao jedan od onih dobronamernih utopista koji su svojom politickom nepismenoscu i naivnoscu dozvolili da nepravda i neistina pobedi pravdu i istinu.

Zahvaljujem kolegi Aleksandru Mihailovicu sto mi je svojim vise nego jasnim i argumentovanim komentarima ustedeo vreme za pisanje komentara.

Smicalica u vezi sa "konfederacijom" bila je klin-corba razbijaca Jugoslavije koja je u startu prepoznata. Radilo se o nastavku neustavne i nelegalne SECESIJE REPUBLIKA uz pokusaj da se sasvim izbaci ustavno i legalno pitanje SAMOOPREDELJENJA NARODA.

Jos jednom, hvala g.Aleksandru Mihailovicu na odlicnim i jasnim komentarima.
Preporuke:
11
5
56 nedelja, 24 decembar 2017 20:38
Slobodni mislilac
Aleksandar Mihailović, da nije mogla konfederacija ali je iz svega toga ispalo nezavisnost Slovenije i Hrvatske i uz to protjerivanje iz Hrvatske 250 hiljada ili po nekim informacijama i 500 hiljada Srba, gubitak čisto ili većinski srpskih teritorija na prostoru nekadašnje RSK. Istina u BiH se dobila gotovo etnički čista za 82 ili 83 odsto srpskog stanovništva Republika Srpska, ali uz jednu stvar "koja žulja" u poluokruženju ili okruženju neprateljski nastrojenih komšija, posebno zapadni dio, koja upravo zbog tog nepovoljnog položaja ne može ostvariti samostalnost i prisajedinjenju Srbiji, sa jednom velikom neizvjesnošću šta donosi budućnost. Možda je ipak bilo bolja federacija BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije a Slovenija i Hrvatska konfederacija.
Preporuke:
12
1
57 nedelja, 24 decembar 2017 20:50
Slobodni mislilac
Mihailović uostalom vjerojatno ste u pravu, opet bi došlo da raspada, da se išlo i u federaciju (Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija) i konfederaciju Slovenija i Hrvatska), opet bi to bilo kratka vijeka, svako bi vukao na svoju stranu, Srbi bi tražili srpsku autonomiju u Hrvatskoj, u BiH takođe razgraničenje i autonomiju u strahu da ne izgube sve pod pritiskom muslimanskog u to vrijeme enormnog nataliteta, Kosovo i Metohija bi opet ostalo "gorući problem" i opet bi prije ili poslije, možda koju godinu odgođeno došlo do rata i u Hrvatskoj, BiH. Kad nije opstala federacija Srbije i Crne Gore kako bi federacija BiH Srbije, Crne Gore i Makedonije. Ovako je moralo biti uz utjehu da Srbi imaju Republiku Srpsku.
Preporuke:
13
0
58 nedelja, 24 decembar 2017 21:32
Aleksandar Mihailović
Švajcarska je po službenom nazivu konfederacija ali je po funkciji i svemu klasična federacija sa 23 kantona ili republika. Sve funkcije države su na federalnoj osnovi i ko želi to da zna može sam da progugla i vidi da li je Švajcarska konfederacija ili federacija. Konfederacije su nefunkcionalne i samo prelazne faze ka razlazu, ili, rekao sam, privremene zbog nekog zajedničkog interesa, kratkoročnog. Svako ko misli da bi se konfederacijom spasila YU je naivan. Plan Zapada je bio razbijanje SSSR, VU i SFRJ i u svemu su uspeli, ali nisu planirali da će posle Jeljcina doći Putin a ne opet neki Jeljcin ili Gorbačov. Secesionistima jedino ostaje da se prave Tošama iz Engleske i da svaljuju krivicu za svoj secesionizam i razaranje najlepše države na drugoga. Tako se savest i odgovornost pred istorijom ne može da umiri. Ljudi na svojoj koži osećaju da su prevareni i da žive slabije nego ikada, osim političke oligarhije, tajkuna, ratnih profitera i kriminalaca. Mladi odlaze iz svih državica.
Preporuke:
15
0
59 nedelja, 24 decembar 2017 22:23
Slobodni mislilac
Aleksandar Mihailović, ne vjerujem da bi i Jugoslavija da je ostala kao država bilo šta bolje ekonomski "stajala" od sadašnjih državica, nakon privatizacije društvene imovine. Ništa bolje, opet propast i što više godine prolaze sve sam manje iluzionist u pogledu Jugoslavije a sve je više smatram za veliku prevaru, laž, iluziju. Sve više uviđamo da se morala raspasti, mada opet ngkad pomislim da nije ali izgleda da je morala a pokojnike pa i države treba ostaviti u miru da nestanu i iz sjećanja.
Preporuke:
5
12
60 ponedeljak, 25 decembar 2017 01:06
Aleksandar Mihailović
@Slobodni mislilac. Grešite, ko bi u YU uradio ovakvu pljačkašku privatizaciju? U YU je sva državna imovina pretvorena u društvenu, narodnu, pravosuđe je bilo visoko profesionalno i nekorumpirano, osim u izuzetno malom broju slučajeva, a u najprimitivnijem kapitalizmu koji nam je naturen sve je preko noći pretvoreno u državno da bi se ta imovina mogla rasprodavati i prelaziti u ruke pojedinaca. U YU bi to bila nemoguća misija. U YU su podizani krediti da bi se gradili proizvodni pogoni i infrastruktura, a sada da bi se bogatila politička oligarhija. U YU je Fond PIO bio daleko od budžetske kategorije i jako bogat, a sada je kasa opljačkana i od milostinje gospodara naših života zavisi za koliko kg kupusa će penzioneri dobiti svoju imovinu. U YU teror nad penzionerima i mladima, otimanje i prodaja dece, je bio zločin nad zločinima, a sada je to "fiskalna konsolidacija". U YU su ogromni sistemi bili sa oko 4 miliona više zaposlenih, uništeni su, a najprofitabilnije firme su stranke.Tuga!
Preporuke:
13
1
61 ponedeljak, 25 decembar 2017 01:14
brzi
Za sve koji neznate u Švajcarskoj 80% sve legistrature je kantonskog tipa i samo 20% državnog ( valuta, odbrambena politika, vanjska politika) i kantoni palčaju porez državi samo za održavanje zajedničkih funkcija i ništa više. Tamo nikome ni na kraj pameti ne dolazi da bi na državnom nivoju pretakao novac iz jednog u drugi kanton da bi spašavali finasiski posrnule kantorne sa novcem kojeg su stvorili finasiski uspešniji kantoni nego se takav kanton jednostavno šalje u kontrolirani stečaj, raspusti kantonsku skupštinu i vladu izvede prijevremene izbore i uvede prisilnu finasisku upravu dok kanton ne povrati finansiskih dugova koji su bili stvoreni u njegovo ime. Ali zato ne znate gotovo ni jednog imena političara u Švicarskoj i nikome na pamet ne pada da bi se protivio poštovanju legistrature. I tamo imaš i extra bogatih i veoma siromašnih kantona ali niko ni ne pomišlja da bi tražio da bogat izdržava siromašni kanton. I Švajcarska država funkcioniše ko njihovi satovi.
Preporuke:
2
11
62 ponedeljak, 25 decembar 2017 08:02
Jugoslavija
Najbolji primjer kako bi prošla SFRJ odnosno šta joj se spremalo jeste rasturanje Savezne Republike Jugoslavije kada je ta federacija pretvorena u konfederaciju ili kako su je popularno zvali državnu zajednicu Srbije i CG. Imali smo priliku da vidimo šta se dogodilo nakon samo 3 godine postojanja te državne zajednice. Inače u svijetu ne postoji uspješan primjer države koja je konfederacija. SAD i Švajcarska na konfederalnom principu nisu mogle uspješno da funkcionišu pa su ojačale svoja federalna ovlaštenja(Za Brzog - posljednja izmjena Ustava CH je bila 1999.g.) Sama SFRJ je već po ustavu 1974 bila federacija sa određenim konfederalnim elementima, što je upravo i dovelo u pitanje njen opstanak odnosno ugrozilo funkcionisanje. Jedini spas za sfrj mogao je da bude jačanje federacije što je ne samo logično već i poznato u praksi kako sam gore naveo. Nažalost takve ideje su protumačene kao velikosrpski hegemonizam iako u svojoj osnovi sa time nisu imale veze. Čvrsto sam uvjeren...
Preporuke:
14
1
63 ponedeljak, 25 decembar 2017 08:11
Jugoslavija
...da bi Jugoslavija danas bila ozbiljna država i takmac jakim evropskim državama da je opstala u tom obliku i sa tim idejama.
Preporuke:
10
1
64 ponedeljak, 25 decembar 2017 11:52
Slobodni mislilac
Kolilo je i sama Jugoslavija bila ekonomski urušena dovoljno mi je da pogledam seriju "Bolji život" koju je producirala TV Beograd, sada RTS. Serija je istinito prikazala stanje u Jugoslaviji i bila je najava raspada Jugoslavije i oproštaj od SFR Jugoslavije.
Preporuke:
11
1
65 ponedeljak, 25 decembar 2017 14:05
brzi
@Jugoslavija
Največi problem SFRJ je bilo društveno uređenje koje je bilo takvo da nije shvačalo i prihvačalo relanosti društva i države. Na to je ukazala Kraigerova komisija koja je uformljena posle Titove smrti da proba nači rešenja iu ekonomskog ambisa. Ona je obavila svoj posao ali se njezini zaključci nisu sviđali tadašnjoj političkoj oligarhiji i umesto u realizaciji završili su u fioci. U sličan ambis je pala sa ulazkom 10 novih članica i EU jer su u EU došli političari koji nisu znali i bili naviknuti kde jim je mesto da oni nisu tamo da donose odluke nego da sprovode odluke a odluke donaša onaj ko stvara novu vrednost a to je privreda, vlasnici privrede. Odbacivanje prirodnih zakona, suviše sociale i nekompetentna politika su bili razlog propada SFRJ a ne to što vi lupate.
Preporuke:
2
9
66 ponedeljak, 25 decembar 2017 15:12
Jugoslavija
Vi ste očigledno željni kontriranja polemike i stoga ste ovdje! Ali imate problem nedostatka argumentacije. Dakle govorilo se o federalnom i konfederalnom uređenju i vi ste ukazali na primjer Švajcarske pogrešno mislivši da je to država konfederalnog uređenja. Kada vam se predočilo u jednoj rečenici to što niste znali počeli ste sa uvredama. Prema tome, saberite se i razmislite o činjenicama koje su vam ovdje servirane od strane g. Mihailovića i nekih drugih komentatora. Džaba se sad tu izvijate kao guja i pokušavate da se nadigravate riječima. Ako određene stvari ne znate naučite! To vam je za početak dovoljno, a vremenom će sve da dođe na svoje.
Preporuke:
9
0
67 ponedeljak, 25 decembar 2017 15:24
Jugoslavija
@Slobodni mislilac

Bolji život je jako lijepa serija. Rekao bih legendarna. A ono o čemu Vi govorite ili pretendujete da govorite ja bih da sam na Vašem mjestu pogledao ovdje:

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/o-jugoslovenskom-socijalizmu.html
Preporuke:
9
1
68 ponedeljak, 25 decembar 2017 15:56
a pitao sam se
Slobodni mislilac
Kolilo je i sama Jugoslavija bila ekonomski urušena dovoljno mi je da pogledam seriju "Bolji život" koju je producirala TV Beograd, sada RTS. Serija je istinito prikazala stanje u Jugoslaviji i bila je najava raspada Jugoslavije i oproštaj od SFR Jugoslavije.


Tačno toliko si i inteligentan i obrazovan kao da si gledao RTS jer su ti svi komentari na njihovom "nivou"
Preporuke:
3
8
69 ponedeljak, 25 decembar 2017 20:55
ko kapitulira mora to i da plati
"mi u svaku bitku ulazimo i pobedićemo" je bila krilatica aparatčika koji nije bio baš pri sebe, ali je podstrekivan od još luđe od njega.

buhu Haški tribunal je nepravedan?

Nijednom normalnom čoveku nije palo na pamet da ode ispred Arkanove kuće i gađa mu prozore kamenjem.

Ali mi smo to radili najvećim razbojnicima na svetu.

Dobro je da nas posle takve budalaštine nisu sve pobili i sravnili sa zemljom.

Dok su se slovenački, hrvatski, turski, bugarski, mađarski, šiptarski i crnogorski "političari" decenijama pripremali za pljačku teritorija na kojima žive Srbi, komunistička političarska fukara u Stradiji i JNA se pripremala da napuni trbušine što više te su znali samo da baljezgaju pred degenerisanim i infantilnim narodom i tada i naročito sada.

Srećom nekom dovoljno pametnom je palo na pamet da oduzme oružje teritorijalnoj odbrani u vojvodini pa nismo imali "oslobodilački pokret vojvodine" predvođen Čankom, Čedom i Kostrešom sa ostalim Vojvođanima.
Preporuke:
2
9
70 utorak, 26 decembar 2017 11:16
Pobednik
@ko kapitulira mora to i da plati. Tako je, sa ovakvim stavovima morate da kapitulirate, a očigledna je žal za onima koji su poraženi još u prošlom ratu. Ukazujete na pogrešne, JU su razbili oni čija je politika izgubila 1941-1945, a uz pomoć nove sile sa aspiracijama da pokori svet. U SKJ su maskirani ušli i upravo ti, komunjare, karijeristi i "uspavani" rušitelji JU do pravog trenutka. Jednačiti članove SKJ u srcu i duši sa tim trojancima je velika greška i naivnot. Kamo lepe sreće da se nije težilo omasovljenju partije umesto kvalitetu. Dakle, shvatite, SKJ i JU su razbili oni koji su izgubili u prošlom ratu i revoluciji, ne nasedajte njihovim demagogijama. Ali, pobednici nikada ne kapituliraju, shvatićete zbog čega.
Preporuke:
6
0
71 utorak, 26 decembar 2017 15:05
Pobednik
SKJ i JU su razbili oni koji su izgubili u prošlom ratu i revoluciji, ne nasedajte njihovim demagogijama.
Ovo ni ceo AGITPROP nebi smislio, kao ti

Komunisti su izazivali nemce da ubiju što više Srba u odmazdama 100za1 i 50za1, tražili bombardovanje Srpskih gradova (Kardelj odbranio Ljubljanu a Tito Zagreb) iskoristili 6 meseci Sremskog fronta da pobiju i pohapse sve Srbe protivnike komunisitčke okupacije su "dobri momci"

A onda su ti komunistički zločinci koji su podelili Srbe u pet država i izmislili tri "nacije" zabranili povratak Srba na KiM opljačkali privredu Srbije, oteli Srpskim porodičnim zadrugama zemlju, i napravili od njih jeftinu radnu snagu podložnu ispiranju mozga, proterao Srebe u gastarbajtere.

Još je rezolucijom Informbiroa u Budimpešti zamereno komunističkim okupatorima da su prešli na "nacional socijalizam" (nacizam) republika protiv Srpskog naroda

Ali tebi su krivi "četnici" iz Bulajićevih filmova.
Preporuke:
0
8
72 utorak, 26 decembar 2017 16:08
Pobednik
U prvom stavu ste potvrdili koliko sam u pravu i da je u pitanju žal za gubitnicima u revoluciji. Ne razumete ni suštinu sukoba sa Staljinom i IB, a bio je zbog toga što su istovremeno vođeni NOR i socijalistička revolucija a ne samo NOR i da nam onda Staljin uveze revoluciju poput onih u državama članicama VU. JU je bila jedina opcija za sve na ovim prostorima da brzo posignu neki nivo života koji je sada vraćen na nivo od pre 70 godina. Zlo je da se još uvek gaje revanšizam i mržnja, želja za osvetom i novim podelama. Mi smo sami sebi dovoljni neprijatelji. Očigledno je da je sada svima mnogo gore nego u JU i biće još gore dok se veruje u iskrenos EU i NATO.
Preporuke:
6
0
73 utorak, 26 decembar 2017 17:42
osustajem
Pobednik
U prvom stavu ste potvrdili koliko sam u pravu i da je u pitanju žal za gubitnicima u revoluciji.


U čemu si ti pobedio nesrećo degenerisana, koju genocid koju su komunistički zločinci izvršili sa nacistima nad Srpskim narodom nazivaš "socijalistička revolucija"
Preporuke:
1
6
74 utorak, 26 decembar 2017 17:50
Informbiro za one sa "jeftinijim ulaznicama"
29.11.1949. usvojena je druga rezolucija Informacionog biroa komunističkih partija pod nazivom „Jugoslovenska partija u rukama ubica i špijuna“. Sa mnogo težim rečima od prethodne rezolucije, Informbiro je zaključio da je jugoslovenski CK skrenuo sa socijalističkog puta i da ide ka nacionalističkim tekovinama, da je Beograd pretvoren u centar američke špijunaže, da je većina članova Politbiroa CK u rukama imperijalističkih gazda

Dakle još 1949. Informbiro je shvatio svu laž zabranjene terorisitčke komunističke partije, koja je osnovana sa jedinim ciljem koji je i ostvarila, uništenje i pljačku Srpskog naroda za teritorije koju je nastavila posle rata podstičući "nacional socijalizam" (nacizam) kod slovenaca, ustaša, turaka, bugara, mađara, šiptara i natogoraca.

Dok je Stradija bila puna poremećenih ludaka koji su sa potomcima i danas na vlasti i buncaju o "jugoslaviji" "bratstvu i jedinstvu" i "evopi koja nema alternativu"
Preporuke:
2
7

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner