Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU: Rodno diferenciran jezik nepotreban i štetan - psihološkinja, vojnikinja, sekretarka je gramatički nepravilno

Komentari (14) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 16 oktobar 2017 08:26
penzioner Cviko
Sve je krenulo od političara koji ne mogu da nam ponude realan izlazak iz ekonomske krize. Zbog toga, oni u svojimizlaganjima odlaze u "nepotrebno", ističući kako nam je "nepotrebno" od životnog značaja. Ja od "psihološkinja", "vojnikinja", i dr. ne vidim da smo zdraviji ili borbeno sposobniji. A vreme prolazi, novac odlazi ... I mi se pitamo zašto nam je loše. Zato jer se bavimo glupostima....
Preporuke:
32
1
2 ponedeljak, 16 oktobar 2017 08:28
Vesna
Hvala Bogu, bilo je i vreme za glas razuma.
Preporuke:
51
0
3 ponedeljak, 16 oktobar 2017 09:25
ZR
Čudo da iz Kakademije stigne neka pozitivna vest.
Preporuke:
34
5
4 ponedeljak, 16 oktobar 2017 09:39
Dino Zof i Jup Henkels
A mogu sluškonja i čistačica, to je ispravno?
Preporuke:
6
36
5 ponedeljak, 16 oktobar 2017 10:47
to nije Akademija
Institucija u kojoj su clqnovi Simovic, Kostic (cak i predsednik), a i ostali koji znaju sqmo da cute, nije nikakva Akademija.
AKADEMICI se bore da svom narodu bude bolje a ne da cute ili jos gore, rade najpodlije protiv njega.
Preporuke:
8
4
6 ponedeljak, 16 oktobar 2017 10:47
Ljiljana
Hvala ti Bože, pored svega i svačega od te iste SANU, napokon nešto razumno! Aleluja!
Preporuke:
30
2
7 ponedeljak, 16 oktobar 2017 11:23
samuil samarićanin
TEKST ĆU SA ZADOVOLjSTVOM PROČITATI NEŠTO KASNIJE..., ALI PORUKA JE NAUČNA ISTINA PRIHVAĆENA U NARODU, JEZIKU, KNjIŽEVNOSTI, PA ČAK I ADMINISTRACIJI!
SRBI ŽIVE SAMO AKO IMAJU I SAČUVAJU JEZIK, I CRKVU...DAKLE, JEDINSTVENU KULTUR!U
Preporuke:
21
2
8 ponedeljak, 16 oktobar 2017 12:35
DRagan
Šta je ženski ekvivalent piscu - pisica ili poškinja?
Preporuke:
16
5
9 ponedeljak, 16 oktobar 2017 13:47
Zoran Đorđević
I žene su ljudi.
Kaže se često, recimo: "Ona je ne samo dobar lekar, nego je i dobar čovek".
Drugi smisao bi imala konstrukcija: "...nego je dobra i kao žena".
Nikakvog razloga nema da se žena oseća neravnopravno ako je po zanimanju hirurg, a ne hirurškinja.
Uostalom, i za tipično ženska zanimanja konkursi glase ovako: Daktilograf 1 A klase sa iskustvom od... A javiće se 98% žena.
Preporuke:
10
2
10 ponedeljak, 16 oktobar 2017 14:37
AntiSNSBot
Ne znam kojem idiotu je palo uopste na pamet da rodno definise zanimanja? To su toliko rogobatne reci koje toliko ruzno zvuce, da nemam reci. Podrska SANU!
Preporuke:
16
1
11 ponedeljak, 16 oktobar 2017 14:51
Radgost-Morava smni
Neki prethodni odbori (u 19. i 20. veku) iz srpskog jezika izbacili - četvrti - opšti rod; uprkos tome što se i dan-danas vrlo često upotrebljava. (na primer znalac može da bude i čovek i žena i dete; isto važi i za strane reči prilagođene srpskom). Odbacili Vuka.

Pri poređenju prideva takođe odbačeno (ismevano) poređenje upotrebom sloga PO; na primer - dobar, bolji, pobolji i najbolji. Istovremeno na hiljade glagola i glagolskih imenica koristi slog PO za što tačnije objašnjenje pojave ili događaja. Na primer po-boljšati i po-boljšanje je ispravno i dozvoljeno dok je po-bolji proglašeno za nepravilno i smešno.

Ili svetski jezikoslovci (za latinski, engleski, francuski itd) možda zabranjuju da u srpskom jeziku postoje 4 roda i 4 poređenja prideva; jer je više od njihovih pravila.
Preporuke:
5
5
12 ponedeljak, 16 oktobar 2017 21:10
Rđosav
@Radgost-Morava smni - kaže se: Morava dzavni! Dzavni, od: zvoni, odzvanja. To se Vranjanci glupiraiu sa "dzmni." Potpuno nerazumljivo.

- inače, treba se izboriti za rodno diferencirana prezimena! Srpski ie "mimo sveta" - od slovenskih iezika, samo su slovenački, hrvatski - i srpski?! (pod uticaiem ovih prvih) neosetljivi za ženska prezimena. U ruskom ie Šarapova (žensko) - Šarapov (muško), u češkom (Kvitova!), poljskom (Sklodovska!), bugarskom (Pironkova!), makedonskom (Duganova!)... - isto tako. Samo ie u srpskom nakaradno: Ivanović izgubila u finalu?! Tabaković iziavila da ie dinar stabilan?!

- za početak: Lenka Dunđerska! (a ne Dunđerski.)

- pa ćemo posle lako...
Preporuke:
4
3
13 ponedeljak, 16 oktobar 2017 21:23
Zvonimir Bgd
Kuku meni, znaci mojoj dragoj dr Jeleni u Domu zdravlja moracu ubuduce da se obracam sa: "Doktore, dobar dan ..."

Nema veze... sve sto moze da mi se desi bice njen iznenadjen pogled i sestra koja se smejulji iza ledja.
Preporuke:
0
1
14 ponedeljak, 16 oktobar 2017 23:06
Jovan Jovanović
Pohvalno je da se SANU o ponečemu ponekad dosta jasno opredeljuje – kao u ovom slučaju. Ali, to je izuzetak koji potvrđuje pravilo… znate već koje. Sigurno je da su sifražetkinje i feministkinje tokom istorije odigrale vrlo pozitivnu ulogu – ali, to je već u prošlosti. Danas, u razvijenim zemljama, u kojima su ženama obezbeđena identična prava kako i muškarcima, njihova uloga je pravi anahronizam i karikatura. Današnje feministkinje, koje između ostalog insistiraju i na idiotskim formama u jeziku, nisu ništa drugo do žalosna i odvratna karikatura nekadašnjih junakinja tog tipa, mada te jadnice to nisu u stanju da shvate. To su osobe koje obično ni za šta konstruktivno i u životu uspešno nisu sposobne – pa pokušavaju da pribežište nađu u “politički korektnom“ krugu istomišljenika/ca, koji na žalost u današnjem društvu – uprkos svojoj intelektualnoj i moralnoj inferiornosti imaju ponekad i istaknute, pa i vodeće uloge. Takav ti je duh ovog vremena…
Preporuke:
0
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner