понедељак, 10. август 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Референдум о независности дели каталонско друштво, породицу и пријатеље

Kоментари (30) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 01 октобар 2017 08:29
пензионер Цвико
Историја показује да иза сваког "цепања" државе стоје интереси једне мање групе богатих људи, њихових конзорција и глупаво-тупаве концепције о прављењу новог светског поретка. Полазећи од економских принципа, неком није у интересу да Шпанија буде економски јака. Свако "отцепљење" је чин смањивања тржишта те државе а самим тим и прављење пометње у економији те државе. Ево наш пример. док смо били Југославија имали смо тржиште од неких 24 милиона становника. данас тог тржишта више нема а немамо ни економију. Кад су нас разбијали, говорили су како ће на Балкану направити тржиште од 62 милиона становника. Ја не видим да то тржиште постоји. Осим тога није дошло до пројектованог богаћења већ сиромашења становништва у свим републикама бивше СФРЈ. Социјализам је имао своје слабости, што је неоспорно. Али оно што је горе јесте овај либерализам који је друштво готово уништио јер није било стварне воље да се недостаи отклоне. Многи су га доживели као социјализам плус лично богаћење. Мало морген
Препоруке:
23
7
2 недеља, 01 октобар 2017 09:06
Деда
Све већ виђено и доживљено на просторима бивше СФРЈугославије, са српским плебисцитима / референдумима о останку у Југославији и словеначко, хрватско, босанскохерцеговачко, македонско, црногорским и албанским референдумима о изласку из Југославије и самосталности.У Југославији није прошло мирно, водили су се тешки ратови, да ли ће у Шпанији бити рата или ће проћи мирно питање је сад?
Препоруке:
23
2
3 недеља, 01 октобар 2017 11:12
Referendum.
Kurdi pored protivljenja Turske, Iraka i Irana proveli svoj referendum o nezavisnosti, Katalonci pored protivljena Španije provode danas referendum o nezavisnosti, samo nešto Milorad Dodik kalkuliše a ima 250 kilometara "naslona" na Srbiju "samo preko Drine". O čemu se radi, jesu li ovi prethodni hrabriji ili luđi ili je Dodik strašljiviji, mudriji ili nešto treće ili šta je već?
Препоруке:
12
4
4 недеља, 01 октобар 2017 11:16
brzi
Svi separatizmi u višenacionalnim državama počnu ekonomskom nejednakopravnošču koju sprovodi po običaju centralna vlast. Isto je bilo i Španiji kada su u Kataloniji pitali Madrid zašto oni u proseku u madrisdki buđet uplate 10 miljardi evra više neog dobijaju nazad i zašto Andaluzija, koja je suštinsko južna susjeda Katalonije, dobija iz madridskog buđeta 8 miljardi evra više nego uplati u taj isti buđet. I na istim/sličnim pitanjima se lome kopija i u Belgiji i u Italiji i ista priča je bila i ex SFRJ.
I da su u svim tim slučajevima političari bili pametni uhvatili bi se ekonomske maksime Svako ima onoliko koliko zaradi i države bi ostale zajedno. Te ekonomsko političke nepravednosti su pokopale i komunizam/socializam i radi istrajanja na toj maksimi ekonomske jednakosti kapitalizam preživi svakakavu društvenu oluju jer je u svojoj osnovici pravedan.
Препоруке:
6
19
5 недеља, 01 октобар 2017 13:20
Југославија
@Referendum

Rekao vam je Dodik. Ako hocete referendum dobicete ga. Izjasnite se samo jasno i nedvosmisleno da ga zelite.
Препоруке:
18
2
6 недеља, 01 октобар 2017 13:25
.
Tako je bilo i u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji, kada su Slovenci nakon referenduma o nezavisnosti i otcepljenju od SFR Jugoslavije, postavili table "Republika Slovenija" na graničnim prelazima prema Austriji, Mađarskoj i Italiji a onda "savezna milicija / policija" pokušala da vrati kontrolu na graničnim prelazima, tada su zapucali jedni na druge (slovenska policija na saveznjake a onda i slovenska teritorijalna odbrana, republička vojska na saveznu vojsku JNA i tako je počelo), a moguće je da bude sličan scenario i u Kataloniji.
Препоруке:
6
0
7 недеља, 01 октобар 2017 13:29
.
brzi
Svi separatizmi u višenacionalnim državama počnu ekonomskom nejednakopravnošču...


Takava situacija je bila i u bivšoj SFR Jugoslaviji, na isto su se pozivali i Slovenci a posle i Hrvati, kada su prestali sa uplatama za nerazvijena područja SFR Jugoslavije (Kosovo i Metohiju, Makedoniju), a potom se pobunili i protiv centralne vlasti u Beogradu pod optužbama da da daju više poreza nego što im se vraća i da ih se potkrada od saveze države, posle referendumi o nezavisnosti od SFR Jugoslavije, otecpeljenje, ratovi i već viđeno, što se lako može videwti i u Kataloniji.
Препоруке:
7
1
8 недеља, 01 октобар 2017 14:05
пензионер Цвико
@brzi,
Све сукобе у СФРЈ замислили су лица ван СФРЈ. Потпалили су похлепу код људи и изазвали распад. То се дешава и сада у Шпанији а како се ствари одвијају крећу и даље и шире. Што се тиче нас ја сам да све што је било српско, буде Србија. Доста је лажне Историје вашег Беча и осталог научног смећа...Наравно, Ви ће те бранити ту криву Историју аја ћу је и даље нападати.
Препоруке:
13
5
9 недеља, 01 октобар 2017 14:50
пензионер Цвико
@brzi,
О каквој неједнакости у СФРЈ пишете? Поуздано знам да су све савезне царинске таксе СФРЈ са словеначких граница СФРЈ, завршавале у буџету Словеније. Нпр. хитно нам треба неки део за производ који правимо. Увозна процедура би трајала месецима. Било је довољно да се обратимо партнерима у Љубљани и део је стигао најкасније за 48 часова, цена папрена. Био сам на једном семинару на Брду код Крања. Трећег дана семинара, комбијима су учесници који су хтели превезени у Аустрију, до неке велике робне куће... Задатак им је био да прстом покажу на производе које желе и оду. Жељени артикли стигли су пре њих и распоређени по собама. Углавном људи су бирали "видеорикордере" и још неке ситнице. Како је то организовано? Просто и једноставно. Све је договорено са људима на граничном прелазу па су комбији са робом пролазили без заустављања. Исто су урадили и Хрвати са оружјем (Шпегељ). А Београд је заслугом републичких медија био крив за све...
Препоруке:
19
1
10 недеља, 01 октобар 2017 15:33
Referendum.
Југославија
@Referendum


Opozcija u Republici Srpskoj traži da se referendum objavi u Službenom glasniku R Srpske, time bi morao biti održan samo Dodik povlači "ručnu" i ne da da se referendum objavi u Službenim glasilima.
Препоруке:
4
4
11 недеља, 01 октобар 2017 17:21
Југославија
@Referendum

Ako sam dobro shvatio Dodika bice o tome rasprava i glasanje u Narodnoj skupstini. Pa ako podrzite imacete referendum.
Препоруке:
13
1
12 недеља, 01 октобар 2017 18:35
Referendum
Jugoslavija, odlyka o eferendumu je već donesena, Dodikovom skupštinskom većinom, tako da ostaje samo objava u Službenom glasniku, i referendum ulazinu operativnu fazi a Dodikove rasprave su samo traženje alibija za njegovo odustajanje od referenduma ili za kukavičluk.
Препоруке:
3
4
13 недеља, 01 октобар 2017 19:09
Referendum
Potkrala se nenamjerna greška u komentaru, jer treba da stiji 357 kilometara naslonjen na Srbiju i opet ne smije.
Препоруке:
5
1
14 недеља, 01 октобар 2017 19:48
brzi
@penzioner Cviko
Koliko jo eko uplatio u savezni buđet a koliko dobio veoma je lako proveriti u arhivama koje su otvorene ( savezni buđeti). EX SFRJ je več krajme 60. godina izašla iz faze posleratne obnove države i od toga trenutka nije bilo više nikakve potrebe za postojanjem bilokakvih fondova kde se se novac deli politički arbitrarno a ne na osnovici racijonalnog korištenja novca. Radi toga je došlo do liberalne pobune krajem 60. i početkom 70. i u Srbiji i Hrvatskoj i u Sloveniji.
Kada spominjete carine nekadašnje SFRJ. Pa na granicama sa Italijom i Austrijom gotov da nije bilo slovenaca ( carina je funkcionisala slično ko vojska)tako da su u sva švercanja koje spomenjute ponajviše bili upetlajni vaši zemljaci kojih je bilo najviše među carinicima ( srbi i crnogorci) i mnogo od njih je posle raspada SFRJ ostalo da živi ovde od privatnih biznisa koje su pokrenuli od "carinsko" skupljenog kapitala.
Препоруке:
6
13
15 недеља, 01 октобар 2017 20:07
brzi
@penzioner Cviko

Spominjali ste neku po vaše lažnu istoriju Beča i slično. Ali istoriske činjenice vas demantuju. Ti isti habzburzi su vas gotovo jedan vek pre vašeg prvog ustanka oslobodili turaka ali vama se slobaoda nije sviđala pa su se povuukli na granicu između zapadnog i istočnog hriščanstva ( Dunav). Pa ste krajme prvog svetskog rata na tlu nekadašnje AU monarhije plenili sve do čega ste se dočepali, i državne i privatne svojine imučnijih građana i države nekadašnje AU monarhije, pa ste posle drugog rata ponovili tu istu vaju na onome što je ostalo privatnim vlastnicima posle prvog rata. I onda se čudite kako svi na vas gledaju sa oprezom i neki vas čak i mrze, pa naravno da vas mrze kad ste jih u svom slobodarskom duhu oslobodili i njihove privatne svojine a mnogih i života.Ali ima i među vama častnih ljudi. Jedan takvih je Protić koji je javno pitao komunjaru dr. Reljića šta je nacionalizacija drugo ako ne pljačka privatne svojine.
Препоруке:
4
18
16 недеља, 01 октобар 2017 20:49
пензионер Цвико
@brzi,
Да нисам радио одређене послове, не би ни знао да се то дешавало. Пишем на основу радног искуства. Према томе, међу граничарима и цариницима у Словенији било је доста Словенаца или бар толико да се могао уредити несметан шверц у организацији републике Словеније. Срби и Црногорци су послужили као маска. Друго ако се нешто зове савезна царина, онда је новац требао да заврши у Београду а не у Љубљани а виче на Београд. Дакле, купљена роба је увожена у СФРЈ без икакве контроле али је предузећима којима је испоручена наплаћено све, итд. Овим је расправа о републичком шверцу завршена.
Препоруке:
9
0
17 недеља, 01 октобар 2017 21:23
Istorije malo
brzi


Istorisjka je istina da su Srbi bili vojnici Auastrije u Frajkoru ili Srbi graničari, na teritorijama nekadašnje Republike Srpske Krajine, postoje istorijske knjige, o a tome na osnovu istorijskih istina često su pisala dva velika srpska pisca / književnika Vuk Drašković i Dušan Baranin. Primjer knjiga "Osamstodeveta" Dušana Baranina, obiluje dkazima da se sam Karađorđe više oslanjao na pomoć Austrije nego Rusije i više je bio nepovjerljiv prema Rusima nego Austrijancima a što se pokazalo i sa velikim razlogom jer Rusi nisu po dogovoru prešli Dunav i sva Turska vojska se sručila na Srbiju a što je ugrozilo ustanak da je za malo Srbija ponovo bila okupirana od Turaka.
Препоруке:
2
6
18 недеља, 01 октобар 2017 21:43
.
U Sabornom hramu u Šibeniku u nedjelju je svečano ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka. Ovoj manifestaciji prisustvovao je i srpski pravoslavni ptrijarh Irinej.
Препоруке:
4
0
19 недеља, 01 октобар 2017 21:58
brzi
@penzioner Cviko
Sigurno da je bilo i državnog i republičkog šverca ali od toga šverca kojeg vi spominjete nije bilo neke ozbilnije zarade barem ne u 70. i 80. godinama kada je država pukla po svim šavovima i nije bilo novca ni za osnovne stvari. Iz vašeg pisanj vidi se da ste prilično dlakocepski kada ste spominjali pojedine viderorekordere i sličnu robu. Ali da bi se sa takvom robom ozbiljno zaradilo trebalo bi tu robu uvoziti u desetehiljade primeraka a ne pojedinačne primerke švercovane u nekim kolima ili slično.Ako niste znali svaka republička UDBA nekadašnje SFRJ je imala svoj privredni dio koji se bavio baš tim poslovima ali ovi su se bavili sa poslom na veliko (kamionske količine robe)i tu su se radili novci a ne na pojedinim rekorderima ili kili kafe na štro su sev nekadašnji carinici najviše palili. Pa največa švercerska organizacija vaše nekadašnje države je bila vaša armija koja je švercovala od tobaka i droga pa do naoružanja raznoraznim terorističkim pokretima.
Препоруке:
2
2
20 недеља, 01 октобар 2017 22:04
brzi
@Istorije malo
Ja toga o čemu pišete nkada nisam sporio, iz istoriskih građa može da se konstatuje da je večinski dio srba koji su živeli u AU monarhiji bio lojalan toj državi a manjina je pravila probleme, ponajviše vlastitom narodu jer je mrlja te manjine pala na ceo vaš narod. Ali to morate da rešite vi međusobno.
Препоруке:
1
3
21 недеља, 01 октобар 2017 22:07
Dijapazon
Najveca crkva u Barseloni, glavnom gradu Katalonije se zove Sagrada Familia, a nacionalna igra Katalonaca je kolo koje se zove Kolo Sardana.
Препоруке:
3
0
22 недеља, 01 октобар 2017 22:07
пензионер Цвико
@ .,
Више о овом догађају можете прочитати у листу "Слободна Далмација", рубрика Шибеник. Оно што можда има заједничког са Каталонијом јесу речи хришћана православаца и католика да би ипак могли заједно а како то није баш нај јасније описано у тексту тешко је уочити начин и мере за остваривање тог заједништва.
Препоруке:
0
0
23 недеља, 01 октобар 2017 22:23
?
brzi

Napisali ste "vaša armija", možda mislite na JNA? Pa iz koje ste vi republike bivše SFR Jugoslavije? Pa JNA je valjdabila i tvoja armija?
Препоруке:
9
0
24 недеља, 01 октобар 2017 22:33
Bajrektarević: Nakon Katalonije slijede Baskija, Korzika, Bretanja, Normandija, Sardinija...
Nakon što su Katalonci jutros, uprkos zabrani španske Vlade i Ustavnog suda, izašli na referendumu o nezavisnosti ove španske pokrajine, uslijedili su neredi u cijeloj zemlji. Dok cijeli svijet priča o sukobljavanju katalonskih birača i španske policije, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija u Beču Anis Bajrektarević govori za Klix.ba kako je "šutnja evropskih zvaničnika jako upadljiva".


https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bajrektarevic-nakon-katalonije-slijede-baskija-korzika-bretanja-normandija-sardinija/171001082
Препоруке:
3
0
25 недеља, 01 октобар 2017 22:52
brzi
@?
NIsam državljanin Slovenije samo živim trentačno ( več neko vreme ) u Sloveniji, bavim se svojim poslovima i učim jezike.
Препоруке:
1
1
26 понедељак, 02 октобар 2017 08:52
Zoran
недеља, 01 октобар 2017 22:04
brzi
@Istorije malo
Ja toga o čemu pišete nkada nisam sporio, iz istoriskih građa može da se konstatuje da je večinski dio srba koji su živeli u AU monarhiji bio lojalan toj državi a manjina je pravila probleme, ponajviše vlastitom narodu jer je mrlja te manjine pala na ceo vaš narod. Ali to morate da rešite vi međusobno.
-------------

Cudo ne rece da Slovenci treba da rasciste sa sobom jer je manjina pravila problem Nemcima, a vecina bila lojalna u Drugom Svetskpom Ratu.
Препоруке:
4
0
27 понедељак, 02 октобар 2017 09:08
Zoran
"I da su u svim tim slučajevima političari bili pametni uhvatili bi se ekonomske maksime Svako ima onoliko koliko zaradi i države bi ostale zajedno. "

To jeste tacno, ali je pitanje da li bi pomoglo.
Opstaju i bedne drzave kao sto je Bugarska, Albanija,...iako tamo isto vazilo i vazi uravnilovka. Sigurmo i one imale vise i manje razvijene delove.

U sustini SFRJ se ne bi raspala da nije bilo podstreka sa strane. Bilo bi lomova oko ekonomskog uredjenja, ali do raspada bi tesko doslo da nije bilo Zapada.

A Zapadu je najvise smetala Srbija jer bila za Ruse, pa jos najveca sa najvecim uticajem u SFRJ. I to je dovoljno da se razbije SFRJ od strane Zapada.
To potvrdjuej i danasnjica. I pored razbijanja SFRJ, nije dovoljno, Srbija se i dalje kinji.
Препоруке:
3
1
28 понедељак, 02 октобар 2017 09:38
Zoran
Ne znam ko je ovaj sto pisao ovaj tekst ali mi lici da radi za Madrid.

Kad neka zemlja propada, onda oni jaci beze od nje, odvajaju se.

Vidimo da Zapad cuti u vezi Katalonije a u isto vreme su podrzavali sve republike SFRJ da se otcepe, posredovali da se "resi" problem,... Ovde nema posredovanja iako ima problema i to istih kao u SFRJ.

Teksas, Kalifornija, ja mislim ceo jug, ce da zeli da se odvoji ako Amerika nastavi da ide na dole. Medjutim, slaba je sansa da neko njoj dodje sa strane i "pomogne" da se resi problem.

Sve u svemu, ocekujem od Zapada da vrlo pazljivo balansira u vezi Katalonije i Spanije i mozda na kraju, kada bude ubedjen da Katalonija nastavlja prozapadnu politiku(mada je tesko biti u to siguran), odobri Kataloniji da ode.

Znate kako je: Teze je cuvati 15 ovaca neko 14. Sto se vise deli EU, sve komlikovanije ih drzati na okupu. Jeste da je ovca ovca, mali opet, neka i pobegne, teze se prati kad ih ima vise.
Препоруке:
2
0
29 понедељак, 02 октобар 2017 12:03
brzi
@Zoran

Pa još danas je barem trečina stanovništva Slovenije nemačkog podrekla. Ako ne verujete uverite se u teefonskom imeniku nacionalnog operatera kojeg imate na internetu i pređite preko prezimena i vrlo brzo čete doči do etničkog sustava stanovništva.
Препоруке:
1
1
30 среда, 04 октобар 2017 12:05
Алекса
Каталонија, независна или аутономна, неће, нит може да изађе из круга шпанске културе и цивилизације.
Питање је једино колико су Барселона и Мадрид зрели и одговорни да нађу најбољи од могућих договора.
Нажалост овакве поделе прати и манифестација пилеће памети и комплекса ниже вредности у поприличном броју присталица одвајања, оних који немају свог промишљеног људског ја. Они су најагресивнији, налазили се на дну или на позицијама, они чине зло.
Наравно, добро би било да се још нађе договор који је истовремено прост и сложен да задовољи осећања и једне и друге стране.
Шпански врх је сада усамљен, без обзира на принципјелне ставове из страних земаља.
Интересантно је да из Венецуеле долази глас који види одвајање Барселоне као наставак латинскоамеричког двајања од метрополе.
Много је ћутања. Добро је да нема хушкања.
Зар референдум у оквиру народа није израз расположења одређене генерације.
Зар у нашем делу света нису Крим и Српска потегли ту могућност.
Није све тако црно.
Препоруке:
2
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер