Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Dan mladosti i ludosti

Komentari (15) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 28 maj 2009 12:33
Νεανίας
"...zbog nekoliko isprebijanih narkomana čitava Srbija podigla na noge." Malo im je, valjda?
Ono što ovaj skandal čini velikim nije toliko fizičko zlostavljanje(kome su slične institucije svuda u svetu sklone)koliko činjenica da je u to umešana Crkva.
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 28 maj 2009 13:27
Baja Patak
“…Jer, ruku na srce, kada bi zaista moglo da se ponovi, možda nam uopšte više ne bi delovalo tako bajno….” Tačno! Eh, nostalgičari... Pošto sam mator, trebalo bi da i ja osećam jugonostalgiju. Moram priznati da je uopšte ne osećam. Sećanja na ono vreme me ispunjavaju odvratnošću. Posle rata, za vreme „petoljetki“, pred 1. maj, dotada prazne radnje bi iznenada dobile pune izloge (samo izloge) uspeha prve petoljetke. Čega tu sve nije bilo! Bilo je i prave čokolade (čak i bele!), u paradi su učestvovali prvenci naše socijalističke automobilske industrije, kamioni „Pionir“! Ma, divota jedna! Iako sam tada bio dete (ali iz „reakcije“) , listajući komplete predratne „Politike“ video sam i pamtio reklame: pre rata, belu čokoladu proizvodila je i reklamirala zemunska fabrika “La cigogne”, kamione “Pionir“ (po licenci češke „Prage“) je uveliko 1939. godine reklamirao i prodavao „Rogožarski“ iz Rakovice.... U potrošačkim karticama, mi – deca smo imali čak i kupone za čokoladu (voljeni drug Tito i Partija su se brinuli o nama!), ali taj papir nije bio preterano ukusan (čokolada je ostajala samo u kuponima – po radnjama: nigde). Istovremeno, Oficirska zadruga JNA (ulaz zabranjen civilima!) i specijalne udbaške radnje (tzv. „diplomatski magacini“ ulaz samo za udbaše) su bili prepuni delikatesne robe po bagatelnim cenama – ali za „njih“. Umesto zanimljivih filmova, po bioskopima su se davali sovjetski bućkuriši i domaći – još gori, „Barba Žvane“, „Slavica“, „Fabrika“. Sećam se, za vreme „Baš Čelika“, kada je to čudovište mumlalo : „padoh....padoh...padoh..padoh...“ ) neko je iz mraka dreknuo: “Pa padni već jednom, p...a ti materina, pa da idemo kući!“. Kasnije, moj petogodišnji sin nije u obdaništu ama baš ništa znao o voljenom drugu Titu, pa čak ni ko je taj - i ja dobih ozbiljan ukor od vaspitačice zbog zanemarivanja uzdizanja deteta. Pokupio sam pokućstvo i porodicu i prvom povoljnom prilikom napustio zemlju. A ovi još imaju nostalgiju... aferim!Zato i sada tako ide.
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 28 maj 2009 14:00
brm
"muzej „25. maj“ može da se pohvali sa više posetilaca nego što ih ima ijedan muzej u Srbiji."
a koji još radi?

kratka hronologija titine epohe
45-50 siromaštvo, masovna streljanja pod raznim izgovorima, prinudni otkupi, smrzavanja jer se nema ogreva (vidi Lorens Darelove uspomene iz Beograda), goli otoci
50 - 60 mir i siromaštvo, rešavanje krize dozvoljavanjem da ogromni viškovi radne snage odu na privremeni rad u zapardne zemlje i odatle nas pune devizama
60 - 68 - ameri odrešili kesu, jer smo ppraktično ušli u NATO - sporazum sa Turskom i Grčkom (više bespovratne pomoći i investicija nego u Japan i Nemačku) ..prvi efekti se vide tek krajem 60 -ih
68 - 74 neki studenti ozbiljno shvatili socijalističke parole, milicija ih brzo razuverava
74 - 80. kriza, inflaciuje, restrikcije razne NON STOP, HAPŠENjA ZBOG VICEVA, NAUČNIH RADOVA I OSTALOG SVETSKOG TEROROIZMA
SALDO: 5-6 NORMALNIH (65-68) OD UKUPNO 35 GODINA TITINE VLADAVINE
- Japan je 60. bio na ISTOM stupnju razvoja kao FNRJ a SADA?
- nijedan musliman i katolik, skoro nijedan Makedonac a Ni deo Crnogoraca NISU VIŠE SRBI

braćo Srbi živija vam tita kad ste tako pametni
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 28 maj 2009 14:01
j.
Takva generalizacija, a argumenata za nju nigde. Nostalgije ima za svim i svačim, a suprotstavljati joj (im) racionalne argumente besmisleno je, da besmislenije ne može biti. Odnosno, besmislenije od besmislene priče o nostalgiji jeste samo kritikovati nostalgičare.
Preporuke:
0
0
5 četvrtak, 28 maj 2009 14:43
Gazda Gruja
Ima onaj vic:

Vreme SFRJ, Gornji Milanovac.
Pita učitelj: "Jovanoviću, ko su bili Partizani, Jovanoviću?"
A Jovanović, k`o zapeta puška odgovara: "Partizani su bili Narodno Oslobodilačka Vojska vođena Drugom Titom, koja se u Drugom svetskom Ratu borila protiv okupatora i njegovih slugu, domaćih izdajnika, i kroz mnoge teške bitke, sedam ofanziva, preko Igmana, Kozare, Sutjeske i Neretve, oslobodila našu bratstvo-jedinstvenu zajednicu, Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju!"
- "Odlično, Jovanoviću!", kaže učitelj. "A ko su bili Četnici, Jovanoviću?"
A Jovanović se pokunji, pa tiho, ispod glasa kaže: "Deda-Jova... uja-Laza... čiča-Nikola... tetak-Đoka"...

Pametnom dosta.
Naši - Ravnogorska Divizija, Moravički odred, Rasinski odred, Kopaonički bataljon - su taj rat izgubili od Prve Proleterske, Šeste ličke, oduzeto nam je sve što smo imali i logično je da na kapiramo "volEm Tiitu i Juuugu" ideologiju.
Od kad sam oči otvorio, znam za "Druže Tito, tebe Srbi lažu..." pesmicu. I da je deda samo o nekim tapijama govorio i pretio prstom.
Toliko o tome.
-------------------
A što se tiče centra Crna Reka... Zamislite, tukli narkomane...jok, treba da ih maze!
To može da misli samo neko ko je:

a) narkoman
b) nikad nije sreo narkomana

Ali, nije u tome tuga...
Crna nam majka sa onim Peranovićem. Nit` je televizičan, nit` je artikulisan, nit` ima neku ozbiljniju "bekgraund suport" podršku. A fol, predstavlja Crkvu. Odlična meta za napad. Da sam dušman i ja bi osuo po njemu. "Siting dak".
Neko u Crkvi ne misli o marketingu.
Pa nek se češu posle kad ga "okrpe" u MEDIJIMA ovi što misle.
Vraćam se na ono bitno - iskreno nije mi žao kad neko propadne zato što je tvrdoglav i/ili neće da misli ; vreme je da se odraste, brzo i odlučno - da se postane SVOJ GAZDA i SAM SVOJ GOSPODAR, ali, ako to ja treba ljudima duplo starijim od sebe da pričam, onda me stvarno mrzi i slovo više da napišem...
Preporuke:
0
0
6 četvrtak, 28 maj 2009 15:51
Srdjan
Ako nista drugo, zale za dozivljajem i psihickim iskustvom svoje mladosti, koju danashnjica NEMA, i ono sto ima... blagi je uzas.

Zale za sadrzajem, mogucnostima i mirom - a danashnjica je opet tu zatajila i pliva u magli.

Ima i preterivanja u (jugo)nostalgiji, no, ima i istine!
Preporuke:
0
0
7 četvrtak, 28 maj 2009 15:58
Dan ludosti
Slovenci su to fenomenalno i na vreme rešili BALVAN(umesto štafete) na poklon i sećanje na "voljenog" ,odmah posle smrti i okrenuli se razvoju demokratije oslobođene brozovskog identiteta.Slično su uradili i Hrvati,ličnosti koje se nisu distancirale od Brozove politike su sklonjene iz javnog života a Srbi? Identitet Broza kod srpskih intelektualaca je dominantan još uvek u Srbiji,HALO Srbi Jugoslavija više ne postoji,okrenite se svojoj državi!!! Jiš kad se napravi sinteza brozovskog identiteta i liberalnog koncepta demokratije,auau,jadna li si Srbijo!
Preporuke:
0
0
8 četvrtak, 28 maj 2009 17:32
Steva Nadrljanski
Ovo programsko povampirenje Tita moguće je samo zato što zbog Miloševićeve psevdotranzicije nije bilo nikakve lustracije, tako da poražena boljševička grupacija na 8. sednici danas bez problema može da reanimira ovog masovnog zločinca. Sve mi se čini - kad bi se taj i nekako fizički povampirio, istog bih dana otišao makar na Papuu Novu Gvineju. Bolje međ ljudoždere nego međ usrećitelje.
P. S. Gazda Grujo, otac Branislav nije televizičan jer nema zadnje namere da radi na sopstvenoj samopromociji. Takvom čoveku je nemoguće da se nosi sa televizičnim voditeljkama koje nemaju soli u glavi, ali imaju lukavstva. Čovek se uhvatio u koštac sa onim sa čim neće država, i nije nikad mislio da svoj trud reklamira pred kamerama, kako bi uradila svaka druga organizacija. Zbog toga me uvek zaboli stomak kad vidim da takvi ljudi dospevaju na TV, jer znam šta ih čeka.
Uostalom, nama je sopstveno stradanje i vaskrsenje oduvek bilo jedini marketing.
Preporuke:
0
0
9 četvrtak, 28 maj 2009 18:06
navodna desnica
Eh kad bi ovi danas imali pet posto mozga koliko je imao Josip Broz Tito. Uspeo je celu zemlju da industrijalizuje ѕa dve decenije,da podigne nivo obrazovanosti i pismenosti za 100%,da stvori jaku vojsku, da drži na okupu nekoliko srodnih i bliskih naroda ,doduše, s vremena na vreme sklonih kolektivnom ludilu, da omogući besplatno šokolovanje za celokupnu omladinu, da obezbedi zaposlenje za manje ili više obrazovane, da ih stambeno obezbedi, da komunicira istovremeno i sa Istokom i sa Zapadom, da stambeno i finansijski obezbedi sve svoje ''disidente'', itd,itd. Naravno sve to je uspeo da postigne uz pomoć Zapada, kako je već neko rekao sklapajući sporazum sa Turskom i Grčkom.E sad, negde krajem 60'tih, lepo je čovek govorio : ova zemlja ima ozbiljne neprijatelje, mnogi bi želeli da ove zemlje nema. No, niko ga nije slušao. I desilo se to što se desilo.E sad desničari pod rukovodstvom onih o kojima je Tito govorio vode zemlju. To nema nikakve veze sa cetnicima i partizanima. U stvari ima, ali indirektne.
Preporuke:
0
0
10 četvrtak, 28 maj 2009 20:02
Neofit77
Zaista je teško objasniti ljubav prema diktatoru, po čijem naređenju je krajem rata i neposredno posle njega streljano na desetine hiljada ljudi, čak i oni koji se nisu borili, već su izvodili predstave za Nemce ili su radili svoj posao pod okupacijom, bilo je tu profesora, balerina ... Današnjim terminom, taj čovek je bio ratni zločinac, a njega najviše vole oni koji se navodno bore protiv srpskih zločina, vole ga jer je najviše ubijao Srbe, rasturio je Srbiju na dve pokrajine, kojima ona od 1974. nije ni upravljala, ostavio je preko milion Srba van avnojevskih granica, što je i bio glavni uzrok krvoprolića 90-tih, jednom rečju razbijao je Srbiju, zato ga neki toliko vole. Vole ga svi oni čiji je džep iznad svega, iznad države i iznad života svojih sunarodnika, a takvih je u Srbiji mnogo, kako bi smo inače objasnili da 40% stanovništva glasa za pulene zapada, na zadnjim izborima, i to samo nekoliko meseci pošto je taj isti zapad priznao Kosovo. Nadam se da svaki pad je predhodnica novog uspona i da će posle ovako žalosnih generacija Srba doći neke koje će jedva i znati ko je kasapin iz Kumrovca i koje će imati samo jednu zemlju kojom će se ponositi, Srbiju!
Preporuke:
0
0
11 četvrtak, 28 maj 2009 20:13
Peter RV
Ovi obozavaoci Tita spadaju u dvije kategorije. Prva su, oni preostali njegovi partizani i njihovi potomci kojima je bila 'pala sjekira u med' kad se uspostavila Brozova "narodna vlast" (medju ovima spadaju i neki patoloski tipovi, kojima se -nazalost-nikad nije trazilo da poloze racun za njihove zlocine). Druga kategorija su mladji njegovi podanici, kojima se zaglavilo u glavi samo ono sto je KPJ propagirao godinama, i sto se svelo na ono "Tito je nas -mi smo Titovi". Stvarnost Tito-slavije se uglavnom cijenila kroz uporedjivanjem sa Sovjetskim satelitima iz kojih se nije moglo izaci i koji su nam naravno,zavidili. Izivljavali smo se nad bijednim Madjarima koji su zivjeli u njihovoj sovjetskoj tamnici. (Sad,-oh ironijo- smo bas ti koji imaju taj "Schengen kompleks" zbog kojega placemo i naricemo bez prestanka!).
Da se ocijeni jedan poglavar drzave kao drzavnik ili politicar-oportunist, medjutim, postoji jedan kriterijum - to je njegovo trajno nasljedstvo. A sto je ostalo od Tita? 'Bratstvo i Jedinstvo'?, 'Radnicka samouprava preduzeca'? 'Savez komunista Jugoslavije'? 'Jugoslavija'? (treba li da se nastavi?). Odgovor -njegov mauzolej 'kuca cvjeca'- nekoliko nostagicnih za izgubljenim privilegijama, i tacka.
Njegova Jugoslavija ga nije mogla prezivjet jer je ona sama bila prezivjela svoju korisnost za Zapad, de bi je SAD-Nato dalje podrzavali sa stakama, kao sakatoga bolesnika.
Broz je napravio najvecu stetu Srpstvu gdje se ponajvise cuva njegova slika (i statue). On je rasparcao Srbe sto je vise mogao. Srbija je ostala sa jednom autonomnom pokrajinom i jednom autonomnom oblasti (premisljao je on i da napravi i jednu "narodnu republiku Sandzaka"- da razdvoji konacno Srbiju i Crnu Goru). Crnogorce je naravno odvojio, ali ne i Dalmaciju. Njemce,(Volkdeutcher-e) koji nijesu postavljali teritorijalne zahtjeve Srbiji, je protjerao, a Madjare je ostavio da bi danas pravili zahtjeve na Vojvodinu.
Ali nam je neko onda zavidio, a danas- niko. A od toga neki zive.
Preporuke:
0
0
12 četvrtak, 28 maj 2009 21:46
pitanje za Djordjeta Vukadinovica i Slobodana Antonica
Na osnovu citanja komentara zakljucujem da su komentatori da kazem antikomunisticki orijentisani i istovremeno po raspolozenju i stavovima spadaju u opoziciju. Jasno je da vladajuce stranke smatraju naslednicima komunizma, po njihovim uverenjima, poreklu itd. ALi, Vi ste pametan covek. Vi veoma dobro znate da DS nema nikakve veze sa komunizmom niti njihovi ministri. Vi znate da su njihovi ministri uglavnom iz, da tako kazem ,cetnickih porodica, da su njihovi preci bili zrtve komunizma. Na primer tesko da je Dusan Petrovic komunista i partizanovac.Vi takodje veoma dobro znate da je vrh DS odavano, pre oko 40 godina krenuo nekim drugim putevima. Vi takodje znate da mi ''kolonisti'' nikada nismo za njih glasali, a da ih je sve vreme, dvadeset godina, podrzavala Sumadija,i Beograd, a Beograd nije bio partizanski grad. Vi znate da je Novi SAd bio radikalski grad. O cemu se onda ovde radi? Zasto postovani komentatori ne glasaju za DS jer je DS u stvari antikomunisticka stranka koja se nalazi na poziciji skoro ekstremne desnice. U nadi da cu dobiti odgovor. Pozdrav iz srpske Vojvodine.
Preporuke:
0
0
13 četvrtak, 28 maj 2009 22:55
Sima
Izgleda da nisam dovoljno mator da pamtim punjenje izloga o državnim praznicima, a nešto i ne vidim vezu između lustracije i 8. sednice (rekao bih da su gubitnici s "Osme" upravo noi koji se najžešće zalažu za lustraciju).
Kako god, ili je autroka "promašila temu" ili je svako shvata kako mu se hoće.
Sveopšta jugonostalgija i zazivanje "ljubičice bele" da nam se vrati najviše govori o sadašnjim vlastodršcima, a najmanje je bitna kao nekakav sociološki fenomen. Nemojte mi reći da su u antičkoj Grčkoj ili starom Rimu cvetale ruže svakome ko je tamo živeo. A opet su i jedna i druga "imperija" i danas model i ideal aspiracija mnogih društava.
Ponavljam, jugonostalgija i "neotitoizam" su pre svega odraz potpune dehumanizacije i besciljnosti egzistencije "malog čoveka" u savremenom neoliberalnom globalnom društvu. Ko je ikada pročitao pripovetuku "O babi i paši" zna o čemu govorim.
Preporuke:
0
0
14 petak, 29 maj 2009 11:25
aleksandar
Dela najviše govore.
Srbija je danas mala, ostala bez jedne svoje Titove "pokrajine", sa tendencijom daljeg smanjivanja.
Hrvatska je "velika Hrvatska" sa srpskim teritorijama u sebi (poznate Titove "avnojevske" granice), a Srba tamo nema više.
Dobar (pretežni)deo Crnogoraca više nisu Srbi već antisrbi, a Crna Gora neprijateljska "država".
Procenat Srba već na sledećem popisu tamo biće daleko manji nego na prošlom.
Makedonci su postali naprasno potomci Filipa i Aleksandra Makedonskog, nisu više Sloveni.
Muslimani su formirali novu naciju.
Separatisti (Titovi pioniri) u tzv. "vojvodini" otvoreno i neskriveno rade na daljem cepanju Srbije i stvaranju nove "nacije".
Jedan ne tako mali deo samih Srba u Srbiji više nisu Srbi već "građanisti", a jedan deo (ima ih više od 5% na poslednjim izborima) i otvoreni, neskirveni antisrbi i autošovinisti.
Što se tiče Srba i Srbije to je Titovo nasleđe.
Pa sad, ko ne veruje svojim očima, šta se tu može.
Tito je najveća elementarna nepogoda koja je mogla da zadesi ovaj narod. Za Titovog vremena Srbi su prestali da liče na svoje predake i zaboravili ko su i šta su. To nije bilo slučajno.
Preporuke:
0
0
15 petak, 29 maj 2009 12:11
Gazda Gruja
@ Steva Nadrljanski

Gos`n Stevo, šta da kažem. Reći da "otac Peranović neće da bude televičan" iz ovog ili onog, (bilo kog) razloga je isto kao kad neko NEĆE NAMERNO da se obrije pre sastanka sa devojkom... pravi se da ne zna šta će da mu se desi!
NAS UBI TA TVRDOGLAVOST!
On neće da se takmiči... možete misliti... neće... pa, nek ćuti onda. A ne da ovako PRAVI ŠTETU.
Jeste, u pravu ste i meni je žao kad vidim da je na TV došao neko ko tome nije dorastao. I onda "nas" samelju.

Mora da počne da se misli o tim stvarima. Sujetu ostaviti kod kuće. MANEKENE NAĆI!

Setite se izbora - nije Koštunica puk`o na izborima zato što je neko rekao da je on loš. NE! Izgubio je jer zato što su majstori uspeli da stvore popularnu percepciju da je kilav!
I onda je gotovo.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner