Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Kineska "godina petla" u globalnim brojkama

Komentari (5) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 09 februar 2017 03:34
Lester
Jedan članak na temu kineske ekspanzije u oblasti energetike i proizvodnje me je ostavio bez teksta.
Prvo, kineske kompanije su uspele da skrešu cenu solarnih panela za 80% za pet godina(08-13) i da sebi obezbede lavlji udeo tržista od 100 milijardi $ koje izuzetno brzo raste.
Drugo, sadašnja proizvodnja struje iz sol. panela po godini u Kini raste suludo brzo, u prvoj polovini prošle godini su dodali 20GW na 43.5GW iz 2015. (ukupna godišnja proizvodnja SAD je 31gw iz solarnih panela). Ako nastave ovim tempom, mogu duplirati proizvodnju iz tog izvora svakih 18-24 meseca. A solarna energija je u Kini slabije zastupljena od struje dobijene iz vetra(241 GW 2016), koja takođe brzo raste.
Najbolje tek sledi: Postoji projekat GEIDCO, naravno pod pokroviteljstvom kineskog zmaja, izgradnje globalne mreže za prenos električne energije dobijene iz energije sunca i vetra. Projekat bi trebao biti realizovan do 2050.
Novi put svile im otvara Evroaziju, ovo Afriku i Latinsku Ameriku.
Preporuke:
13
0
2 četvrtak, 09 februar 2017 09:09
Saša
Hvala za odličan tekst. Jeste da malo liči na one iz socijalizma ali je suština ispravno iznesena.

Ali koga briga za sve ovo u Srbiji ili Crnoj Gori?

I tu je autor na kraju teksta apsolutno u pravu.

Ko da razmišlja o Kini i tendencijama u savremenom svijetu kada se treba "ulogovati" u SNS ( u Crnoj Gori DPS) i tako rješavati egzistencijalne i sve druge probleme.

Dok kompletan sistem ne propadne uz ogromnu buku i prašinu.

Fascinira naša nesposobnost (ili odsustvo želje što je još gore)da se uključimo u aktivne procese u realnom vremenu i uvijek se sve završava beskonačnim prebiranjem po smetlištu prevazidjenih ideologija i projekata.

Umjesto efikasnijeg i bogatijeg društva mi se uvijek vrtimo samo oko očuvanja poretka i sve jadnijih privilegija koje on još uvijek donosi.

Poražavajuće i ... POGUBNO !!!
Preporuke:
14
0
3 četvrtak, 09 februar 2017 14:04
Oziris
@Lester,
Sasvim je normalno da cene elektronike drastično padaju. To je zakon koji važi u celom svetu elektrike i elektronike.
Preporuke:
8
0
4 četvrtak, 09 februar 2017 17:19
Lester
@Oziris

Pre svega, hvala vam na odgovoru.

Stvar je u tome što cena tih panela (i el. energije dobijene iz njih, )nije padala od 2005-2008(naravno, ako dobro čitam grafikon u Scientific Americanu-u) uz blagi rast 2006. godine. Čak ni američki divovi u ovoj oblasti(SunEdison, SunPower, SolarPower) nisu shvatili šta se dešava dok nije bilo prekasno. Kineska vlada je, uvidevši priliku tokom ranih 2000-ih, pomogla svojim preduzećima da prošire kapacitete i povećaju efikasnost proizvodnje. Od 2008-9. tržište je preplavljeno jeftinijim kineskim proizvodima kojima zbog daljeg povećanja efikasnosti cena još više pada, gorepomenute američke kompanije idu u bankrot ili gube preko 90% vrednosti i sada je 70% američkog tržišta u kineskim rukama.
Inače, možda će Vam biti zanimljivo i smešno(meni jeste) ali postoji pandan Murovog zakona u ovoj oblasti - Svonsonov zakon. On je dobio ime po direktoru gorepomenute kompanije SunPower:). Pozdrav.
Preporuke:
8
0
5 nedelja, 12 februar 2017 17:31
Branko Pavlović
Dve napomene.

1. Izvoz i Nemačke i Francuske, zsniva se na padu vrednosti evra od čak 22% od maja 2014.godine do danas. Da nisu oborili evro, i Nemačka, a pogotovo Francuska, bi bile u recesiji zbog sankcija Rusiji ( francuska verovatno i kada ne bi bilo sankcija).

2. Kina je postala najveći proizvođać energije na bazi fotovoltajki ( prave sturju) i solarnih kolektora ( greju vodu ) na svetu. To je po glavi stanovnika naravno manje nego u najrazvijenijim državama, ali opet ogroman uspeh.

Kad smo kod panela, mi imamo pesak potrebnog kvaliteta za izradu panela ( ne može da se pravi od bilo kog peska) i to naravno gledamo da prodamo, umesto da sami razvijemo makar kooperaciju.

Značajnije uključivanje u ove savremen tokove počinje prenošenjem deviznih rezervi Srbije u kineske banke, uz ocenu da su to, po našem mišljenju, najbolje banke na svetu. Kina bi znala to da ceni, ne zbog 10 milijardi, nego zbog toga što to nijedna država nije uradila. Taj petao u Srbiji još ne kukuriče.
Preporuke:
7
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner