Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Iz arhive NSPM - Ko je i kada razbio BiH ili zašto je 9. januar temelj državnosti Republike Srpske

Komentari (56) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 07 januar 2017 23:42
Srđan
Besprekorna analiza. Sarajevski "gradžanisti" danas kukaju kako se deli BiH, a zaboravljajući da su je sami podelili i razbili 1991. izbacujući Srbe kao konstitutivan narod iz nje.

Srećan Dan Republike svim građanima Srpske i Srbije.
Preporuke:
187
5
2 nedelja, 08 januar 2017 00:24
Dragan, Katun
Pošteno!
Raduje tvoja mladost i potvrđuješ moje Bezrezervno verovanje/odgajio sam 2/da ste neuporedivo NACIONALNO odgovorniji od nas kojima je Vo vremja broza bilo "superiška", crveni pasoš-putuješ jbt., uglavnom ponte-roso/trst/, vrh vrhova sinovac, Volovi na dve noge! Slave, uskrse, božiće počeli su da "slave" kad je došao Sloba, tad sam ja prestao, a i nije neka-Mojsije bogovidac-zemljak mi je- Šumadinac.
Do sledećeg susreta OVDE. Pozdrav.
Preporuke:
94
13
3 nedelja, 08 januar 2017 09:47
xxx
Igor Vukadinović: Svi koji pokušavaju da ospore da se u Republici Srpskoj obeležava 9. januar, ne shvataju da time samo ubrzavaju trenutak kada će se u RS kao državni praznik slaviti 15. februar – Dan državnosti Srbije.
Jedina nepoznata u navedenoj kalkulaciji je cijena koju se spremno platiti?...
Preporuke:
14
91
4 nedelja, 08 januar 2017 09:58
Forever Jang
Međutim, režim u Beogradu, u nameri da se dodvori „Međunarodnoj zajednici“ od koje će mesec dana kasnije dobiti sankcije, umesto priznavanja rezultata referenduma u Republici Srpskoj i prisajedinjenja te teritorije, praktično priznaje Muslimansko-hrvatsku Republiku BiH, i to u granicama cele nekadašnje tronacionalne SR BiH, i formira SR Jugoslaviju u avnojevskim granicama Srbije i Crne Gore.

Izvanredno podsećanje! Hvala Igoru za ovo. Ne zaboravimo, danas Srbijom vladaju oni koji su tada odbacili Republiku Srpsku, i priznali BiH.
Preporuke:
131
9
5 nedelja, 08 januar 2017 10:11
kuzma
kao i obicno,onako po srpski,krivi su drugi za sve,malo iskrivim cinjenice,malo dodam, pa oduzmem,ne znam zasto ali mi pade na pamet Dobrica Cosic i ono o lazima
Preporuke:
11
125
6 nedelja, 08 januar 2017 11:51
Filbo
Bravo za tekst..Ovako je zaista bilo,mi koji pamtimo te dgadjaje..Sve drugo su bezocne lazi..
Zivela Srpska..
Preporuke:
115
3
7 nedelja, 08 januar 2017 12:26
diple
Dugo bi trebalo da navodim koliko je kapija mladi kolumnista fulio ili namjerno zaobisao u svom slalomu kroz nedavnu povijest. Ali OK, svim regijama, okruzima, srezovima, gubernijama... niko nema pravo da vam brani da u najmanju ruku trazite ono sto RS ima sad ako vec njima ni to nije dovoljno. Naravno da vi ocekujete da su svi oko vas mutavi, a ekskluzivna prava samo sljeduju Srbima. Psujte, vrijedjajte ali vidjecete sta znaci domino efekat, odnosno separatisticki cunami. Zasto sebe lazete, napisite nije nam dosta, zelimo ratove do iznemoglosti.
Preporuke:
9
129
8 nedelja, 08 januar 2017 12:34
Forever Jang
@diple

Pa umesto etiketiranja napišite šta je to netačno u ovom tekstu. Siguran sam a bi Vam NSPM to objavio. Naravno morali bi se potpisati, a to ide malo teže.
Preporuke:
111
2
9 nedelja, 08 januar 2017 12:45
Hm
Suština je rečena.

Po Ustavu SR BiH, ova republika nikada ne bi mogla da se otcepi od Jugoslavije, bez saglasnosti predstavnika srpskog naroda.

Samim tim, otcepljenje je nelegalan čin muslimansko-hrvatske koalicije, a priznanje tog čina i nepriznavanje Srpske je najobičnije pravno nasilje, koje će kad tad biti ispravljeno.
Preporuke:
107
1
10 nedelja, 08 januar 2017 13:02
Profesor
Za "dipleta"
Ne moraš da se potpišeš kao što reče Jang. Samo ti napiši šta je to što ne valja u ovom tekstu, ali iskreno... Baš bih voleo da vidim šta bi to bilo...
Preporuke:
96
0
11 nedelja, 08 januar 2017 13:38
namćor
"kao i obicno,onako po srpski,krivi su drugi za sve,malo iskrivim cinjenice,malo dodam, pa oduzmem,ne znam zasto ali mi pade na pamet Dobrica Cosic i ono o lazima"
- Pa, umesto etiketiranja i praznih floskula, ponudi nam ČINjENICE! I ti i ovaj posle tebe. Osim praznih fraza niste ovoj diskusiji NIČIM doprineli. Osim, uobičajenih stereotipa o tome kako Srbi lažu - izvolite, dajte ČINjENICE!
Čovek je u tekstu savršeno (iz pravnog ugla) objasnio šta se ZAISTA dogodilo. Ako imate argumente, pokažite nam?
Inače, sjajan tekst. Otrežnjujuće istinit!
Preporuke:
102
2
12 nedelja, 08 januar 2017 14:25
naPretka
Ne zaboravimo, danas Srbijom vladaju oni koji su tada odbacili Republiku Srpsku, i priznali BiH.

nema, niti ce ga biti dok se odgovorni adekvatno ne nagrade.
Preporuke:
46
3
13 nedelja, 08 januar 2017 14:33
sizif
Suštinsko pitanje nije "ko je i kada razbio BiH", već: "Ko je, kada i zašto napravio BiH?"

Jedno je neki tamo deo Turske ili Austrougarske imperije, a nešto sasvim drugo republika napravljena u sklopu rešavanja nacionalnog pitanja u Jugoslaviji. Dovoljno je pogledati migracije stanovništva posle 1945. da bi se ovo shvatilo.

Sve je u Avnojskoj Jugoslaviji bilo podređeno glavnom cilju, eliminaciji srpskog naroda preko Drine. Projekat Jasenovac-Avnoj.
Preporuke:
87
8
14 nedelja, 08 januar 2017 14:38
Sima
Sjajan tekst. Svi datumi i dogadjaji su tacni. Bosnu i Hercegovinu su razbili Hrvati i Muslimani. Samo da potsetim da su muslimani za vreme || Svetskog rata bili ''cvijece hrvatstva!
Preporuke:
82
3
15 nedelja, 08 januar 2017 14:45
Sima
Muslimani i Hrvati zajedno su ucestvovali u genocidu nad Srbima. A onaj''diple'' zaista, zbog nedostatka ijednog dokaza, svira u diple.
Preporuke:
78
4
16 nedelja, 08 januar 2017 14:52
Miki
1 . E,moj narode nista nam nevredi Amerika je ebolu donela u bivsoj Jugoslaviji da nas nikada nemoze Niko izleciti.proklet NATO pakt..satanizovali su nas sve,jedina solucija je biti kao nekada ,,jaka mocna bogata zemlja gde smo ziveli u miru da ne dozvolimo bezdusnicima da uzimaju nasa blaga bogatstva,,da smo gazde u svojoj kuci..ali to je samo neostvariv san svakog od nas..nigde nisu dobra doneli bivsim zemljama nase nekada bratske YU:samo kreteni bezdusnici ,izdajnici,mafijasi politicari........
Preporuke:
40
8
17 nedelja, 08 januar 2017 14:52
Miki
2 . satanicke sluge NATO-a njima je dobro..za njih je Rat raj jer su se obogatili na racun svakog od nas..I da bi imali volje i hteli opet da zivimo kao nekada,,nikada nece doci jer zlikovci su vecina ..a mi cemo ostati njihove sluge paticemo,, gladovacemo i sanjacemo smo KAKO JE NEKADA BILO LEPO U NASOJ YU::A DANAS SMO STRANCI U SOPSTVENOJ DRZAVI::;I GLEDAMO KAKO LAGANO ALI SIGURNO IZUMIREMO;BEZ DOCEKATI STAROST U MIRU I LJUBAVI::E MOJ NARODE;;;;;;;;;;;;
Preporuke:
36
7
18 nedelja, 08 januar 2017 20:02
Zapad zastrašuje Srbe
Ako vas ustaše svakodnevno šikaniraju i prete vam ratnim pokličima i Jasenovcem ponovo,a sve to po nalogu Nemačke i klintonovaca, onda morate razmišljati o svojoj zaštiti i promeni statusa. Zapadu je uspelo da prepolovi Srbe preko Drine i očiste Hrvatsku, i oni nastavljaju. Celovita Bosna daje "legitimitet" za pogrom Srba. Vidimo taj proces i u Ukrajini i na Baltiku. Zapad je isprovocirao raspad Ukrajine. Rusija nema izbora i mora da zaštiti svoje bar delimično. Dakle, zapad uništava te zemlje njihovom radikalizacijom i fašizacijom. Naravno da će Rusi uspeti. Zato se agresori svete Srbima. Ako stalno pretite ženi, verovatno će vas napustiti...
Preporuke:
46
3
19 nedelja, 08 januar 2017 20:17
diple kolumna
14. sjednica CK KPJ je startna pozicija rasturanja drzavne zajednice, pokusaj preglsavanja od strane rukovodstva Srbije. Uz prethodno jogurt revolucijom dovedena Srbiji lojalna rukovodstva i delegati autonomnih pokrajina i cg. Malo su se preracunali ali nema veze.
Sizife, nemoguce je osmom ofsnzivom naseljavati Srbe iz BiH i Hrvatske na zemlju folksdojcera u Vojvodini pa sada lamentirati zasto nas nema prema zamisljenim projekcijama. Tesko je sa realnom bioloskom masom pokriti zamisljene teritorije nebeske Srbije a da budes dominantan. Doduse, sa jna se pokusalo a. Strategija je bila raditi na mortalitetu susjeda posto vlastitim natalitetom zamisljeni cilj bio je nedokuciv.
Preporuke:
11
63
20 nedelja, 08 januar 2017 20:53
Milorad
Lično sam bio učesnik događaja navedenih u kolumni, jer sam tad živeo i radio u BiH.Autor teksta nije napravio ni jednu materijalnu grešku; događaje je izneo hronološki i bez ikakvih dodataka.
Nastanak R. Srpske je bio jedini mogući odgovor srpskog naroda u BiH; naše ustavno i zakonsko pravo.
Bilo kakva druga tumačenja navedenih događaja su lažna, i tendenciozno skrivaju uloge SDA i HDZ u razbijanju SRBiH.
Svi Srbi iz BiH u potpunosti znaju šta su bile namere hrvatskog i muslimanskog vođstva iz tog perioda - to nije bila nikakva tajna, jer se o njoj govorilo na svakom mogućem mestu.
Nažalost, izgleda da samo u tadašnjem Beogradu (istina: samo u nekim grugovima!) to nikada nije shvaćeno. Sadašnje reakcije Bošnjaka i Hrvata su samo odraz besomučne decenijske propagande, zasnovane na iskrivljavanju činjenica.
Preporuke:
66
2
21 nedelja, 08 januar 2017 21:21
Beograđanin
Vrlo dobar, istinit članak. Dopunio bih ga samo sa par crtica:

1) Politički motiv za odvajnje BiH od Jugoslavije bio je u tome što je Krajina efektivno već bila otcepljema od Hrvartske, i ovoj bilo vitalno stalo da otcepi Bih kako bi pridobila Krajinu. Vreme je pokazalo da je ova računica, koliko god krvava za Bih, bila za Hrvatsku tačna.

2) Razlog zašto Milošević nije priznao rezulatate srpskog referenduma nije bilo neko 'izdajstvo', nego pokušaj da se izbegnu devastirajuće sankcije. Ta procena j, takođe, bila - tačna, jer sankcije su uništile srpsku ekonomiju.

Takođe, možda nije baš najtačnija ocena da su Hrvati prvi put u istoriji dobili nacionalnu državu 1991, jer je ona postojala u 10-11 veku, mada to nije bila nacionalna država u mnodernom smislu reči.
Preporuke:
36
6
22 nedelja, 08 januar 2017 21:45
Beograđanin - i jedna refleksija
Ono što je u osnovi ironija istorije je fantastični konstrukt koji su veštači i post faktum napravili Hrvati, Slovenci, pa i Muslimani.

Naime, godine 1918 niko od ovih naroda nije imao svoju slobodu, niti bi je ikada dobio, da nije bilo srpskog teškog krvarenja u Prvom ratu, slavnih pobeda, kao i velikog nacionalnog altruizma prema južnoslovenskoj pokorenoj sabraći. Doslovno, dali su im slobodu, plativši je vlastitom krvlju.

A kako su ovi reagovali? Sa zahvalnošću? Teško. Reagovali su veštačkim konstruktom o navodnoj okupaciji, a vlastitu slobodu - koju su dobili na tanjiru i ničim zasluženo - tretirali kao da su je sami ostvarili, kao da je to neko bogom dato pravo, a ne nešto za šta se gine i muči. I malo im je bilo to, nego su potom hteli svojim oslobodiocima da USKRATE to isto pravo, da im oduzmu slobodu, da ih porobe, ili proteraju. I još ih krive što se tome opiru, što se sami ne puste niz vodu. E pa malo je ovo previše.

Srbi u RS su SUVERENI, i oni sami odlučuju o sebi.
Preporuke:
67
0
23 nedelja, 08 januar 2017 23:55
petar
Bravo za tekst! Voleo bih da jednu ovakvu analizu vidim i u vezi za hrvatskim slučajem.

Za xxx.

Napišite šta ne valja u tekstu, ovo što navodite smo već čuli.

Za Diple

Vi kažete preglasavanjem, pošto su prosrpski članovi došli iz pokrajina. Jesu li to pokrajine neke republike na Marsu ili SR Srbije! Naravno da je kreatorima četvrte Jugoslavije to bilo prst u oko, ali šta su oni uradili dvadesetak godina ranije kada su doneli Ustav te države koji je izivljavanje na pravom i pravdom. Pa kad su srspki akademici polovinom osamdesetih napravili nacrt Memoranduma i pobrojali posledice, neko se gadno uplašio da mu ne propadnu planovi.
Preporuke:
56
3
24 ponedeljak, 09 januar 2017 01:06
Mirko
Da li je pri Skupštini u SRBiH uopšte formiran pomenuti Savez za ravnopravnost naroda? On ne nastaje samo na osnovu Ustava.

Ako nije, procedura za donošenje Memoranduma je čista i Vaš argument pada u vodu. Ako je formiran, kojih 20 poslanika i kada je podnelo inicijativu za podnošenje pomenutog pitanja na odlučivanje Savetu?

Uostalom, po kom to međunarodno pravnom shvatanju federalna jedinica prestaje da postoji samo zbog povrede procedure kojom je jedan memorandum (neobavezujući pravbi akt) donet?

Zašto je prećutan referendum o organizaciji o osnivanju Srpske Republike Bosne i Hercegovine 9/10 novembra 1991?

Hvala unapred svima na odgovoru, pogotovo bih autora teksta voleo da čujem.
Preporuke:
9
32
25 ponedeljak, 09 januar 2017 11:23
Boško
"priznavati" "BiH" kao "državu" za "razbijanje" je priznavanje zločinačkih okupacija turaka, austrougara, nemačkih nacista i komunističkih zločinaca.

Da ova zločinačka bagra nikada nije okupirala Srpski narod čiji se deo (posle drugog svetskog rata) odvojio od Srpskog naroda i pravoslavlja i priključio okupatorskoj komunističkoj partiji, uopšte nebi postojao "problem" "BiH" i "njene državnosti"

Bez aneksije Austrougarske "turski muslimanski bošnjaci" bi "zaglavili" u MaluAziju, a hrvatski i slovenački zločinci za učešće na strani AustroUgarske su trebali da budu kažnjeni plaćanjem reparacija i oduzimanjem teritorija, ali kako nisu, to su isto ponovili i u drugom svetskom ratu.

A ko je pripremio "institucije sistema" naoružao "teritorijalnu odbranu" podsticao natalitet "turskih muslimanskih bošnjaka" "doprinosom za nerazvijene" i dao "naciju" ko je doneo ustav 1974 godine sa "pravom na odcepljenje" .

Oni koji su odgovorni imaju "zarađene" penzije i vile a "deca" im nastavljaju započeto.
Preporuke:
44
6
26 ponedeljak, 09 januar 2017 11:35
Sima
Za sada moj najomiljeniji članak sa NSPM.

Odlično, hvala autoru Igoru Vukadinoviću!
Preporuke:
50
0
27 ponedeljak, 09 januar 2017 19:43
sizif
@diple kolumna
Sizife, nemoguce je osmom ofsnzivom naseljavati Srbe iz BiH i Hrvatske na zemlju folksdojcera u Vojvodini pa sada lamentirati

A ko je tada vukao sve konce? Zašto je to "naseljavanje" rađeno uglavnom Srbima iz NDH, kad je u "Užoj Srbiji" bilo više bezemljaša?

Uostalom mnogo su katastrofalnije posledice prirodnih migracija stanovništva prema svojoj republici, nego tih deportacija iz 1946. Pospešene strahom od NDH i ciljnom ekonomskom politikom prema krajiškim prostorima. Posledice se lako vide prema rezultatima popisa.

Da li vi imate elementarnu predstavu o razmerama svega toga? Kada su Južni Sloveni zavladali ovim prostorima, prema popisu 1921. više je Srba bilo na teritorijama Avnojske Hrvatske (606.000), koncentrisanih na krajiškim prostorima, nego Bošnjaka na teritorijama Avnojske BiH (588.000). A još je kod Bošnjaka udeo gradskog stanovništva bio mnogo veći.
Preporuke:
39
4
28 ponedeljak, 09 januar 2017 23:20
Zvonimir Bgd

Forever Jang

Hvala Igoru za ovo. Ne zaboravimo, danas Srbijom vladaju oni koji su tada odbacili Republiku Srpsku, i priznali BiH.

Tako je. Hvala Igoru za odlican tekst. Medjutim, vas dodatak ne stoji. Razni prevrtaci danas vladaju Srbijom, ali tadasnji 'rezim' S.Milosevica NIJE ODBACIO Republiku Srpsku. Procitajte jos jednom Igorov pasus koji ste izdvojili i primeticete njegov iskaz "praktično priznaje Muslimansko-hrvatsku Republiku BiH". Dakle, autor je upotrebio izraz "praktično"! Morao je tako da napise, jer, kada smo vec kod 'materijalne istine', SR Srbija i SR CG su proglasili SR Jugoslaviju. To nije bilo priznanje R BiH u njenim avnojskim granicama. Politicka finesa, ali krupna. Naprotiv, u daljem toku vremena se iz Beograda sve cinilo da se pomogne borba srpskog naroda na zaracenom prostoru i neposteno je tu CINJENICU gubiti iz vida. Do politickih turbulencija je doslo posle blokade granice, ali i tada se nastavilo sa trazenjem puta do mira.
Preporuke:
24
6
29 ponedeljak, 09 januar 2017 23:34
Zvonimir Bgd @ Mirko
Na vasu, a i na moju zalost, nisam autor teksta. Kao obican komentator osvrnuo bih se na deo vaseg komentara:
Uostalom, po kom to međunarodno pravnom shvatanju federalna jedinica prestaje da postoji samo zbog povrede procedure kojom je jedan memorandum (neobavezujući pravbi akt) donet?

Mnogo bi ovde mesta oduzelo kakva sve u svetu postoje pravnicka 'shvatanja' o prestanku postojanja drzave ili federalne jedinice. Pravna teorija raspolaze bibliotekama knjiga u vezi sa tim pitanjem, posebno u pravcu formiranja NOVE drzave. A ovde se o tome radi, sto je autor dobro uocio, ali nije u svim detaljima objasnio takodje zbog ogranicenog prostora. Sustina je jasna: nije se samo radilo o 'povredi procedure', vec o protivustavnom i protivzakonitom jednostranom proglasenju sasvim nove DRZAVE koja izlazi iz ustavnog sistema federacije. Jednostrano je jer nije bilo konsenzusa konstitutivnih naroda. Doslo je do majorizacije, inace strogo zabranjene Ustavom SFRJ.
Preporuke:
31
1
30 utorak, 10 januar 2017 19:07
DR Rade Pajovic,Florida
Veoma dobar clanak mladog autora!Sve u njemu je postavljeno logicno pa iako na malom prostoru sve je receno!Osvrnuo bih se samo na nesto sto smo mi ovde doziveli I cemu smo bili izlozeni.Pre svega propaganda je bila besomucna I vodio je "The New York Times".Ostali su kao I obicno pratili!Te novine ovde sluze kao "Agitprop."Galama je bila zaglusujuca.Naravno znao sam "u kom grmu lezi zec."U onih 400 miliona koje je Izetbegovic dobio od sultana od Bruneija!Hrvati su ucestvovali sa znatnim sumama I zajedno su iznajmili tzv."public relation"kompaniju "Rudder and Finn."Bosanci tj.Bosnjaci su se kupali u novcu,lako su kupili grupu senatora koji su "menjanjem konja"(ja tebi ti meni)isposlovali vojnu intervenciju I sve ostalo.Bila je to necasna rabota ali njima korisna!Mozemo samo da se nadamo da to "nece da moze"u nekom boljem svetu!
Preporuke:
37
3
31 utorak, 10 januar 2017 23:50
Sale
Čista desetka za ovaj članak! Istinito, precizno, otrežnjujuće,...

Pitanje je - kako ga masovno distribuirati po internetu i šire? Da li postoji neka strategija/taktika da on dopre do barem 20% Srba?
Preporuke:
31
0
32 sreda, 11 januar 2017 21:09
Seljak Bezemljaš
"Nisu Vlasi orasi. Ne daju se lako otresti"
upozoravali su iskusni muslimani svoje sunarodnike.

Nije vredelo.Kao i 1914 i 1941 zanelo ih obećanje "da će Srbi okititi vrbe" i da će "Beograd biti bombardovan".

Iduće godine da se na proslavu Dana Republike Srpske pozove i taj Incko, ma gde bio.
Kao kvalifikovani predstavnik onih koji su dali obećanje o kićenju vrba i bombardovanju Beograda.Objektivno uticali su na stvaranju Republike srpske. Jer bez tog obećanja pisac Islamske deklaracije ne bi krenuo u rat.
Preporuke:
27
1
33 četvrtak, 12 januar 2017 09:22
Teodor
Sama cinjenica da ovde veliki broj komentara odaje priznanje mladom autoru za ovaj istrazivacki tekst,govori da je dvadeset pet godina,odnosno samo cettrt stoleca patiniralo neke vrlo vazne aspekte i cinjenice iz nase nedavne istorije. Zato se i kaze da nikad nije kasno postaviti prava pitanja. Tacno je da su muslimani Bosnjaci i katolicki Hrvati izveli drzavni udar okrtroisanjem Ustava SR BiH ,ali se pokazalo da to nisu oni sami uradili,vec zapadni katolicki svet i posebno velike sile,pre svih Nemacka i Amerika, VB i donekle Francuska.Ta praksa je i nastavljena nakon Dejtona koji im je posluzio samo za zaustavljanje rata . Medjutim, isti taj Dejton su takodje primenjivali koliko im treba,tj.u duhu potreba ostvarivanja stvaranja unitarne drzave. I danas rade isto, Bosnjaci preglasavaju Srbe u Ustavnom sudu uz pomoc stranih faktora,a odluke istog prodaju kao pravno valjane. Istorija krsenja ustava na racun Srba govori o neutemeljenosti BiH i nemogucnosti njenog prezivljavanja kao drzave
Preporuke:
26
0
34 četvrtak, 12 januar 2017 11:19
kad bi Srbi imali politicku mudrost
uocili bi sadasnji momenat relativizacije ucinka rusenja Berlinskog zida i laganog prepustanja Nemacke da se sama bori sa svojim prevelikim aspiracijama ponovnog osvajanja Evrope pa i dalnje ekspanzije (Ukrajina, Rusija, Bliski Istok)."Velja kruska u grlo zapane, tikvu glodat da se lome zubi..."Dakle, SADA bi bio momenat da Srbi traze pred UN da se prizna holokaust nad nama u XX veku(WWI, WWII i rat protiv Srba 90-tih)od strane Nemacke, Austrije, Hrvatske i njihovog "cveca" iz NDH, a na osnovu toga i ratne reparacije od pocinilaca!
Preporuke:
19
0
35 četvrtak, 12 januar 2017 13:02
Drug
Ne bi da kvarim idilu srpskih nacionalista ovde (ili rojalista ili ravnogoraca, kakogod), ali kad god su oni vodili Srbiju ili se streljalo 100 Srba za jednog nemca, ili su otvarani konclogori gde su stradavali i Srbi, ili smo bili na strani nacista ili smo gubili na sve druge načine državu i narod (tragedija na Krfu npr).

Jedini svetli period novije srpske istorije, i jedini period kada su Srbi slobodno, dostojno i lepo živeli bio je period pod vodstvom srpskih komunista. A vi slobodno iznesite kotraargumente ako ih nadjete. Lep dan želim
Preporuke:
8
30
36 ponedeljak, 16 januar 2017 04:26
MARIJA IZ KINE
Bravo, Igore! Odlicna analiza, veliki pozdrav svima
Preporuke:
18
0
37 sreda, 10 januar 2018 10:29
Slobodni mislilac
Dvije "neuralgične priče" u srpskoj nacionalnoj politici su Kosovo i Metohija i Republika Srpska koje treba reintegrisati društveni, pravni i politički, ekonomski sistem Republike Srbije a obje "priče" su nastale kao posljedica oružanih sukoba, rata od 1992 do 1995 i rata tokom 1998 i 1999 godine. Obje priče su ostale "neriješene" mirovnim sporazumima u Kumanovu i Dejtonu. Mislim da je pomalo naivno politički očekivanje srpske nacionalne politike da se reintegracija može provesti demokratski i mirnim putem, civilizirano iako isti način bio najbolji način a da nemaju u rezervi i onaj drugi način koji je doveo do mirovnih sporazuma u Kumanovu i Dejtonu.Kada se"pravi građevina ili ulazi u neki biznis" moraju se okvirno znati svi parametri, materijal, cijena koštanja, izvođači, koliko, šta i čega, jer neće ništa samo od sebe doći ako se ne "poskoči" , ako se ne uloži truda, napora i sebe samoga u radove radi ostvarivanja ciljeva. Deklaracije o pravu na nešto bez želje da se pravo stvori.
Preporuke:
14
0
38 sreda, 10 januar 2018 18:42
Arčibald Rajs
Sjajna analiza koja je očekivano razbesnela hrvatske i muslimanske ekstremiste koji posećuju ovaj sajt. Ni jedan od njih i ne pokušava da ospori činjenice koje su prikazane u vidu dokumenata, već i dalje nastavljaju svoje neonacističke priče na kojima su ubijali i proterivali Srbe kako za vreme NDH tako i u poslednjim ratovima koji su nastavak politike Pavelića.
Preporuke:
22
0
39 četvrtak, 11 januar 2018 03:30
Rastko
Ne bi da kvarim idilu srpskih nacionalista ovde (ili rojalista ili ravnogoraca, kakogod), ali kad god su oni vodili Srbiju ili se streljalo 100 Srba za jednog nemca, ili su otvarani konclogori gde su stradavali i Srbi, ili smo bili na strani nacista ili smo gubili na sve druge načine državu i narod (tragedija na Krfu npr).


E moj druže... kao prvo da te pitam pošto se drugovi ne persiraju - ko je ubijao te Švabe kad je odmazda bila 100 za 1? Zašto je taj ustanak nije podignut u Zagrebu kad su toliki slobodari?

Kao drugo, pročitaj neki viki članak pošto vidim da pričaš nebuloze ali vidi kad je Srbija rasla i teritorijom i u državnom smislu. Od komunizma su profitirali samo Slovenci i Hrvati a nama je ostala samo tragedija. Preko Drine su Srbi bili otrgnuti od identiteta, crkve, istorije dok su se drugi spremali za produžetke. Mi dobismo dve pokrajine, otvorišmo vrata Albancima, izgubišmo crkvu u Makedononiji. Uz Vatikan i podanike, komznizam je najveće zlo za Srbe
Preporuke:
18
2
40 četvrtak, 11 januar 2018 10:33
Dragan R
@diple
Poštovani gospodine, ništa vam ne zameram i poštujem to što držite svoju stranu, jer je od vajkada bilo u čitavom svetu (sem, na žalost, u današnjoj Srbiji) da u ratu nema pravih i krivih već samo naših i njihovih. Ne sumnjam ni u to da možete naći ,,argumente,, za srpsku krivicu kao razlog za ratove devedesetih, jer je još pre više od 400 godina kardinal Rišelje izjavio "dajte mi bilo koje tri rečenice iz bilo kojeg teksta, i ja ću naći razlog da se obesi pisac." Problem je u tome što ovde ne pomaže filozofiranje i što je istina jasna svakom ko ima IQ veći od 50. Da ste zajedno sa rođakom gradili kuću, a onda rođak pokušao da kuću prevede na sebe a vas izbaci na ulicu (Hrvatska) ili da kuću prevede na sebe a vama dozvoli da ostanete kao podstanar (BiH), da li bi ste podržavali rođaka i govorili da je u pravu i da li bi bilo koji sud, bilo gde na svetu presudio u njegovu korist?
Preporuke:
19
3
41 četvrtak, 11 januar 2018 12:33
@
A još gore je da ste zajedno finansirali lovačko društvo, ostali bez karabina i sačme, pa postali lovina. E tako je bilo sa finansiranjem 'narodne armije'
Preporuke:
6
5
42 četvrtak, 11 januar 2018 15:24
/
R. Srpska i Kosovo su (za mene) JEDNAKO agresivne 'drzave'...

Autor se poziva na oktobar 1991.,kada 'nelegalno' hrvati i muslimani odlaze (u tom trenutku gori pola Hrvatske,Vukovar se pretvara u Dresden ili Hirosimu,Staljingrad,granatira se hrvatska obala).

Jednako nelegalno srbi iz Bih traze da ostanu u takvoj (slobinoj) 'Yugoslaviji'....mozemo se vracati unatrag (vi do 1928 i Dresdena,ja bih mogao do 1912,ostali narodi nenaklonjeni 'nama' jos dalje,ali to vodi uvek u haos,mentalni manje-vise,ali i fizicki).

Ovo je dobar tekst (zakljucak i misljenja autora su po strani) i moze posluziti kao primer,gde vodi bilo koji nacionalizam (najbolje je bilo sacuvati Yugoslaviju,ali ne i po svaku cenu-npr. slobino oduzimanje pokrajina je bilo politicki lose,iako mozda opravdano,imajuci u vidu 1974,ali je otvorilo vrata ekstremima).

Ko zna,iako neoliberal Ante M. je mogao Yugoslaviju uvesti u EU-Milosevic,Tudjman i ekipa su to na svoj nacin,kako najbolje znaju,sprecilli.
Preporuke:
4
23
43 sreda, 09 januar 2019 02:20
bravo
Super tekst. Realno i objektivno.
Preporuke:
12
0
44 sreda, 09 januar 2019 11:09
dragan
Brutalno! Bravo majstore! Zivjela Republika Srpska!
Preporuke:
15
0
45 sreda, 09 januar 2019 12:29
A
Čestitam 9 januar, Dan Republike Srpske.
Preporuke:
17
0
46 sreda, 09 januar 2019 16:35
Prelazna postdejtoska faza
Dejtonski mirovni sporazum od dana kada je potpisan nije zadovoljio niti jednu stranu u sukobu / ratu. Svi su nešto dobili ali nisu svoj politički maksimum. U odnosu Srba i Bošnjaka / srpske i bošnjačke nacionalne politike, još ništa nije rešeno, sve je u statusu nekoga čekanja ili "zamrznuzog konflikta" gde ove obe strane čekaju ostvarenje "povoljne prilike", srpska za ujedinjenje / pripojenje Republike Srpske sa Republikom Srbijom a bošnjačka za uništenje ili barem za polovinu teritorijalno umanjenje Republike Srpske / sve zapadno od Brčkog. Šta čeka hrvatska politika? Da na sukobu "dva prethodna vola" izvuče najviše koristi za sebe. Znači po ovome što se čeka sukob je neizbježan. A da ima pameti moglo bi i drugačije, ujedinjenjem BiH i Srbije u savez država ili jednu saveznu državu ili uz određene korekcije u teritorijama, bošnjačka nacionalna država a Republika Srpska pripojena Srbiji a Hrvati sa "odlomljenim teritorijama" pripojeni Hrvatskoj. Ovako ide se u rat.
Preporuke:
10
0
47 sreda, 09 januar 2019 18:32
Prisajedinjenje Republike Srpske Republici Srbiji
. Igor Vukadinović: Svi koji pokušavaju da ospore da se u Republici Srpskoj obeležava 9. januar, ne shvataju da time samo ubrzavaju trenutak kada će se u RS kao državni praznik slaviti 15. februar – Dan državnosti Srbije.


Amin, što pre. Ako može na miran način, ako ne uz što manju crnu i drugim sredstvima, onako kako se i stvarala Republika Srpska. Amin, što pre i ovo čekanje ujedinjenja ili prisajedinjenja prerasta u strašnu frustraciju. Što pre, to bolje, pa nek se više i to reši
Preporuke:
13
0
48 sreda, 09 januar 2019 18:47
NATO / koalicija / Srbi /
Republika Srpska što koja godina odmiče sve više u nekom pogledu dobija na svojoj političkoj samostalnosti / ljudi se sve više u glavama udaljuju od političkog Sarajeva i približuju Banjaluci i Beogradu, a sa druge strane sa protekom vremena sve više se "utapa u BiH". Izgleda paradoksalno, kako i jedno i drugo? Protokom vremena Republika Srpska sve je više politički autonomna koja bi teško kada bi se "sutra" priključila Srbiji mogla bez te autonomije , kao danas Vojvodina. Jedino se naziru "crni oblaci" i nad REPUBLIKOM SRPSKOM i nad BiH zbog očigledne namere / u narednih desetak godina / nasilnog uguravavanja u NATO pakt, ukoliko u međuvremenu ne dođe do nekih drastičnih prekoreta i u Srbiji u pogu priključenja NATO paktu, što nije nemoguće. Ukoliko sve ostane isto moguća su iskušenja na nivou onih iz 1992 godine, na nivou pitanja ostanka ili izlaska iz zajednice sa Srbijom iz 1992 godine.
Preporuke:
5
0
49 sreda, 09 januar 2019 18:58
NATO / koalicija / Srbi /
Posebno kad se poveže "paralela" sa Kosovom i Metohijom Republika Srpska tim više ima pravo na samostalnost od BiH i prisajedinjenje Republici Srbiji. Ja samo ne razumem šta se toliko čeka? Što se pitanje Republike Srpske i njenog pripojenja Republici Srbiji ne postavi "u istom paketu" sa pregovorima o Kosovu i Metohiji, da se isto iznese pred neki novi "Berlinski kongres" kao onda 1878 godine, kada je i Srbija dobila određena priznanja, da se to ponovo desi i sa prisajedinjenjem Republike Srpske, a da bi se izbegao novi rat. Ukoliko ne bude novog međunarodnog dogovora nažalost rat će biti neizbežan jer neće ni ovo stanje "prisilnog braka usled straha od rata" neograničeno trajati, ljudi će se osloboditi strahova jer će generacije zaboraviti "kako je strašno ratovati", pa ako bi moglo na nekom novom "Berlinskom kongresu" mirnim putem, bilo bi bolje. Jer Republika Srpska neće moći neograničeno da čeka ujedinjenje sa Republikom Srbijom, jer će utapanjem u NATO izgubiti subjektivitet.
Preporuke:
7
0
50 sreda, 09 januar 2019 19:19
Demografija
Osim eventualnog rata da eventualno Republika Srpska ostane bez adekvatne podrške Republike Srbije a da na drugoj strani ima NATO i "NATO pešadiju" protiv sebe zbog protivljenja ulasku u NATO pakt, Republiku Srpsku ugrožava ponajviše enorman mortalitet, enormno iseljavanje stanovništva, užasna ekonomska i socijalna situacija koja uzrokuje socijalnu nestabilnost i "topljenje stanovništva". U pogledu toga srpska nacionalna politika mora mnogo više da učini da se ojača demografski Republika Srpska ) jer Srbi su već 2013 godine pali na 970 hiljada u Srpskoj/. U tom pogledu najveći nacionalni interes bi trebalo da bude natalitet, pa makar se iz budžeta za to izdvajalo i nekoliko stotina miliona evra. Pravi srpski nacionalisti bi prvo o tome razmišljali jer kako stvari idu za tridesetak godina "past će se na 600 do 700 hiljada Srba a što može imati jako negativne posledice po mogućnosti kontrole teritorije. Privreda i demografija su najveći srpski nacionalni interes.
Preporuke:
8
1
51 sreda, 09 januar 2019 19:34
Demografija
Republika Srpska ne bi smela više od deset godina / čak i to je previše / čekati na svoju državnu samostalnost i priključenje / prisajedinjenje Republici Srbiji upravo zbog razloga vlastite ekonomske a u vezi s tim i demografske katastrofe. Ukoliko se bude previše čekalo najveći problem će biti u stanovništvu i mogućnosti da se zbog gubitka u stanovništvu izgubi svaka šansa za kontrolu teritorija. Znači što pre to bolje da se stvari rešavaju, posle nekih 30 godina od danas može biti previše kasno zbog demografske katastrofe.
Preporuke:
10
1
52 sreda, 09 januar 2019 20:44
Izgleda zemlja neće nikome trebati
U krugu zemalja regiona, pa i šire, koje imaju najbrojniju dijasporu nalazi se i Bosna i Hercegovina. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH, van granica BiH živi više od 1.671.000 ljudi koji vode poreklo odavde. Ako se uzmu u obzir i njihovi potomci onda je, kako se procenjuje, broj iseljenika iz BiH daleko veći, doseže gotovo dva miliona.
Po rezultatima poslednjeg popisa iz 2013. godine, koje je objavila Agencija za statistiku BiX, BiH ima 3.531.159 stanovnika. Ukoliko taj broj uporedimo sa brojem iseljenika, ispada da više od polovine građana BiH živi u svetu, uglavnom u zemljama Evropske unije.
Prema dostupnim podacima, stanovnici BiH najčešće se iseljavaju u Nemačku (u tu zemlju je samo u vreme ratnih dešavanja stiglo više od 300.000 izbeglica iz BiH), a potom u Austriju, Srbiju i Hrvatsku. Kad su u pitanju skandinavske zemlje, bosanskohercegovačka dijaspora najbrojnija je u Švedskoj.
Preporuke:
2
0
53 sreda, 09 januar 2019 20:50
Izgleda zemlja neće nikome trebati
Trend iseljavanja iz BiH ne samo da nije zaustavljen nego je u stalnom porastu. Od 2013. godine iz BiH je otišlo više od 172.100 osoba. Tokom 11 meseci prošle godine zemlju je napustilo oko 21.000 građana, odnosno 6.562 porodica. Samo za šest meseci Posavina je ostala bez 10.000 svojih stanovnika”.
problem.
U periodu od 1996. pa do kraja 2018. godine državljanstva BiH se odreklo više od 81.000 građana, što je ravno broju stanovnika jednog grada. Rekordan broj odricanja od državljanstva BiH zabeležen je 2003. godine, kada je ispis zatražilo 9.070 građana. Nakon toga smanjivao se broj zahteva, da bi se situacija znatno promenila 2016. godine, od kada se bar jedan građanin BiH dnevno odrekne svog državljanstva.
Zahtev za ispis iz knjige državljana BiH većina građana podnela je radi sticanja državljanstva Nemačke, Austrije,Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
Preporuke:
2
0
54 sreda, 09 januar 2019 21:30
Republika Srpska ujedinjena sa Republikom Srbijom
Čestitam Republici Srpskoj 9 januar i želim joj da se što pre ujedini sa Srbijom. Što pre, to bolje.
Preporuke:
9
0
55 sreda, 09 januar 2019 21:38
Srpska
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti Srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!
Nek na Srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!
Preporuke:
11
0
56 četvrtak, 17 januar 2019 11:46
ANALITIČAR
Jako dobra analiza mladog autora ali joj nedostaju suštinski podaci. Srbi u Bosni i Hercegovini su u svom privatnom vlasništvu imali čak 64% zemlje u BiH , zvanično nas Srba je bilo samo 31% ali je potrebno naglasiti manipulacije na popisu i činjenicu da su mnogi Jugosloveni bili u stvari Srbi. Analiza nam ne daje istorijski uvod i uvid da su u prvom svetskom ratu Bošnjaci i Hrvati ratovali za Austriju i išli da ubijaju Srbe u Srbiji. Analizi fali podatak da osim toga što su Srbi bili preglasani od strane Bošnjaka i Hrvata u jesen 1991 da su Srbi imali sva prava na svojoj strani jer su jedino Srbi čuvali i zalagali se za opstanak tadašnje države Jugoslavije, autor nije naveo da je srpski narod izlazio na referendume gde je sa preko 99% glasova "ZA" potvrdio da želi da ostane u Jugoslaviji. Dalje, analizi fali istorijski kontekst da najstariji spomenici kulture pokazuju u Bosni da je ona srpska, stari pravoslavni manastiri. Dalje, analizi treba dodati situaciju nakon 1945-te u Bosni...
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner