Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Najopasniji zakon novijeg srpskog parlamentarizma

Komentari (29) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 17 maj 2009 14:03
Dosta je bilo!
Svaka cast Obradovicu! Nisam ni nacista niti bilo sta slicno ali me ti i takvi koji su trenutno na vlasti, pod patronatom NATO pakta, smatraju za nepodobnog. Meni moje patriotske aktivnosti nece i ne mogu zabraniti!!! Ni po koju cenu!!!
Preporuke:
0
0
2 nedelja, 17 maj 2009 14:06
Mrak
Svaka čast za ovaj tekst!
Preporuke:
0
0
3 nedelja, 17 maj 2009 14:40
Miloš
Ovaj zakon je jeziv. Odličan ukaz. Sve pohvale gospodinu Obradoviću!
Preporuke:
0
0
4 nedelja, 17 maj 2009 15:23
Vladimir
Odlican i jasan tekst.
Prava kroki analiza jednog predvorja mracnog tunela.

Situacija se i mogla ocekivati s obzirom na koncentraciju SKJ u trenutnoj vlasti.

Sada je dovoljno nekome zalepiti etiketu, i sledi Goli Otok. Pardon, drzava je u ekonomskoj krizi, sledi veliko novcano prelivanje sredstava u budzet, pa onda kazamat.

Sada mi je jasnija parola "ne vracamo se u '90-e", treba da se vratimo u '50-e
Preporuke:
0
0
5 nedelja, 17 maj 2009 17:44
Gazda Gruja
Upravo tako, gos`n Boško - što se tiče neonacista... Ja kapiram da Srbin može biti ili u partizanima ili u četnicima, ali u "Nemcima",e, to ne može biti nikako!
Toliko o srpskom "nacizmu"...

Najbitnija tačka ovog zakona je stavljanje "nacionalističkih ideja" van zakona. U dve reči, ceo jedan svet ideja je učinjen ilegalnim.
...propagiraju ili opravdavaju nacionalističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak


Ma, prosto genijalno!

Ali, kao i većina stvari u Srbiji, nema velike intelektualno osmišljene zavere (nema intelektualne elite, na toj strani razbežalo se to, iz razloga materijalističko-kvaziintelektualnog oporutnizma ; a ova što je ima mahom nije srpska), već samo obična, palanačko-seoska sitna pakost ; matematika je jasna - kad primenim svoju omiljenu logičku konstrukciju (1+1=2, za neupućene), dobijam sledeće:

a) Nacionalizam je ilegalan. Super. Radikali su, recimo, otvoreni, nacionalisti. Ovo će njih da pogodi.
b) Vojislav Šešelj je pred haškim sudom. Ako mu se, dokaže, makar i najmanja krivica, i isto se potvrdi nekom presudicom, eto "graunda" za zabranu spominjanja istog/istih. Savršeno.
Rezultat (i metu svega ovoga) pronaćite sami.
Preporuke:
0
0
6 nedelja, 17 maj 2009 21:00
Dejan S.
Potpuno se slažem sa g.Obradovićem,jasno je da normalan čovek ne može biti nacista,a srbin pogotovu.Sa nacizmom više veze imaju oni koji predlažu ovakav antidemokratski zakon koji mogu tumačiti kako im se prohte od slučaja do slučaja i oni koji nas po svaku cenu uvlače u jedan takav savez tipa NATO,koji se stavlja iznad svakog zakona.Dakle oni zapravo na taj način približavaju i izjednačuju jedan stradalnički narod sa dželatima,uostalom nacizam nije nastao u Srbiji,koreni su mu na zapadu,a jedna od odlika mu je i želja da disciplinuje nepokorne,a ta želja je prisutna rekao bih i ovih dana.
Preporuke:
0
0
7 nedelja, 17 maj 2009 21:15
Morton
Od titovih unucica nije se moglo nista drugo ni ocekivati. Samo je bilo pitanje vremena.

Strpljivo braco Srbi. Nicija nije gorela do zore. Doci ce stvari na svoje mesto.
Preporuke:
0
0
8 nedelja, 17 maj 2009 22:09
uzgred
Da li je, tom smislu, Miloševićevo doba, ozvaničeno kao mračno, bilo gore nego današnje?
Odnosno, da li nam je danas bolje ili gore nego devedesetih?
Preporuke:
0
0
9 nedelja, 17 maj 2009 23:39
valmil
Po sopstvenom kazivanju, Vuk Drašković uvek je išao ispred svog vremena, a sada je i nama jasno zašto se on ovako primirio poslednjih godina. Naslutio je, politički lisac, kakav zakon će biti donet, a on, kako ga Bog dao, iz državničkih razloga poštuje zakone, pa se na vreme prilagodio. U međuvremenu je primetio i kako je profesor Mićunović postao nekako selektivan u zaštiti građanskih prava. Ustvari, profesor nema slobodnog vremena kao nekad, sada radi kao predsednik političkog saveta DS. Ipak, mislim da bi on (profesor), kada bi mu se nekako prišlo i ukazalo na ovaj predlog zakona, sigurno bio protiv (razume se, ako ga nije i sam pisao). Tada bi ovaj zakon bio definitivno odbačen, a pomenuti Vuk bi mogao da skine neprirodnu vunu, bar dok ne prođu ove vrućine. A možda sve ovo i nema veze sa njima dvojicom. Pre će biti da SKOJ nikad i nije prestajao sa radom!
Preporuke:
0
0
10 ponedeljak, 18 maj 2009 00:41
Somun Velicanstveni
Gospodine Bosko,

ovaj zakon ima toliko mana da mene cudi da ste svaku uspeli da omasite. Nije problem sto se donosi ovakav zakon, nego sto ne postoji neko ko bi na jasan nacin uputio kritiku ovom zakonu.

Najmanje smeta sto ovaj zakon zabranjuje nacizam i fasizam. I naravno da nije tacno da pripadnik srpskog naroda ne moze biti neonacista ili sta slicno. Stvarnost vas demantuje.
Preporuke:
0
0
11 ponedeljak, 18 maj 2009 01:01
Danko
Šta napisa Obradović, da je predlagač zakona Liga socijaldemokrata Vojvodine. To beše ona partija, ako
me pamćenje ne izdaje,koja je kalendar za 2009 Vojvodinu kao strano telo Srbije odštampala. Oni
se sada prodaju kao antifašisti iako im mentor sa
zapada više dodirnih tačaka sa fašizmom ima nego
bilo koji rodoljubivi srbin. Ha,ha,ha...
Preporuke:
0
0
12 ponedeljak, 18 maj 2009 09:40
Steva Nadrljanski
Jelte, a ko će dobiti ekskluzivnu licencu da definiše šta je fašizam, a šta nacizam? Verovatno neko od onih koji i "Dveri srpske" smatraju za fašističku organizaciju? Nije li smisao ovog predloga povratak nekadašnjeg komunističkog raja, tj. da na celom svetu ostanemo samo "mi", bez "njih"? Da, moderno je i usput probitačno biti antifašista, a da bi to bio - moraš po svaku cenu namaći dovoljno fašista, kako bi uvek imao nekog posla.
Preporuke:
0
0
13 ponedeljak, 18 maj 2009 09:41
Prva Srbija
Gde su domaći dušebrižnici da se oglase o ovim vidovima savremenog fašizma i do kada ćemo trpeti da se srpsko rodoljublje dovodi u ovako negativan kontekst i praktično zabranjuje u našoj državi Srbiji?


Vežbaju slet pred Bajdenov dolazak. By the way, čitali smo pre par dana kako će srpski MIG-ovi "dopratiti" potpredsednika SAD. Samo da Bajden ne napujda svoje da ih ruše. Iz navike.

Tekst Predloga zakona je potpuno sumanut i na veeelika vrata uvodi diktaturu koju drugačije misleći već osećaju. Posebno je srceparajući deo u kome se pominje haški sud. U Skupštini Srbije postoji većina da se ovaj zakon donese, a ta većina je brojnija od broja poslanika vladajuće koalicije. Ono što je tragično je da nam preostaje da se uzdamo u zdrav razum socijalista, pupsovaca i palmićevaca. Od javnog mnjenja nema 'leba, toga u Srbiji i nema (barem ga nema u onoj potrebnoj, kritičnoj meri).
Preporuke:
0
0
14 ponedeljak, 18 maj 2009 10:39
brm
slažem se sa Somunom v.
1) da li se zabranjuje nacizam ili neonacizam? Ako se zabranjuje nacizam, jasno je da Srbin ne može biti nacista, ali može biti neonacista. Međutim zašto bi se neonacistički ili bilo koji drugi skupovi zabranjivali ako na samom skupu ne vređaju rasna nacionalna i verska osećanja. U svim demokratskim državama SVI skupovi su načelno dozvoljeni uz uslov da poštuju zakon. TO je suštinsko pitanje, zašto se (načelno) povređuje jedan od temelja demokratije - NAČELO slobodnog okupljanja i izražavanja svog (ma kakav bio) stava?
2) kakve veze imaju nacizam i nacionalizam osim što su jedno drugom dijametralne suprotnosti?
3) kako se može u demokratskoj državi ustavno definisanoj kao nacionalna zabranjivati nacionalizam?

Na ovakav načelno principijelan način mi "s ove strane" treba da razotkrivampo njihove ideološke i ideologizirane besmislice, a ne da mi njihovoj suprotstavljamo nekakvu "našu" ideologiju...jer smo onda načelno isti kao i oni.
Preporuke:
0
0
15 ponedeljak, 18 maj 2009 12:31
Milan
Autor se pita: "može li pripadnik srpskog naroda koji je teško stradao od nacista i njihovih balkanskih satelita u Drugom svetskom ratu biti pronacistički opredeljen?" - Očigledno može, pogledajmo Gorana Davidovića.
"Da li je prirodno da toj ideji sleduju unuci prvih ustanika protiv nemačke okupacije u porobljenoj Evropi 1941. godine? Ima li tu ičega normalnog?" - Ne, naravno da nema.

Zaista ne razumem zašto se diže tolika galama. Ja lično ne mislim da je potrebno donositi poseban zakon za ovakva dela, pogotovo što su ona već sankcionisana i ustavom i prethodnim zakonima.
Zašto koristite kovanicu "srpski neonacizam" kada i sami kažete da je neonacizam nesvojsten nažem narodu i da je uvezen sa zapada? Ono što je svojstveno neonacizmu u svakoj zemlji je to što u prvi plan stavlja svoju naciju, koja je navodno čista, bilo da se radi o neonacistima u Srbiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Rusiji ili Estoniji, potpuno svejedno. On i jeste najekstremnija i izopačena verzija nacionalnog šovinizma i njegovo postojanje u bilo kom društvu je sasvim moguće pa i očekivano.

Autor opet lamentira nad medijskom pozicijom Srbije i Srba u zadnjih 15 godina, a bojim se da to polako prerasta u kompleks. Šta nas briga šta neko piše o društvu u Srbiji i kako nas drugi vide? Ovo društvo treba da se upravlja po svojim interesima, i da samo sebe preispituje, a mene nije sramota da kažem da u Srbiji postoji domaća verzija nacizma, među malom grupom mediokriteta i besposličara. To ne unižava ni mene, ni autora, ni one koji se deklarišu kao nacionalisti u najblažem smislu reči a ni naše društvo u celini. Ono što može da ga unizi je večito negiranje svih zlokobnih pojava kod nas samo zato da bismo ih sakrili od drugih jer ih se stidimo. To je ono što je prof. Radovan Samardžić nazvao "balkanskom mimikrijom", između ostalog.
Preporuke:
0
0
16 ponedeljak, 18 maj 2009 15:05
Antifasista
Boskov komentar je vredno upozorenje, ali vi, komentatori, smanjite malo s Titovim unucima i SKJ. Ne zato sto komunisticko nasledje ne zasluzuje kritiku, nego zato sto ovim anahronim i bespredmetnim komentarima masite poentu POTPUNO.

Canak nije nikakav "komunista" niti "ekstremni antifasista". Tako zeli da se maskira i taj alibi mu VI dajete. Jer, zapamtite, levica globalno ne trazi dodatnu legitimaciju, i zato brdo ekstremista zeli da se ogrne levicom.

Dobar antifasisticki zakon bi Canku napravio silne glavobolje.

A vi i dalje o komunistima i Titu, aman, bre, ljudi.
Preporuke:
0
0
17 ponedeljak, 18 maj 2009 16:14
Munze Konza
Pre nekoliko meseci, u Izraelu je uhapšena grupa JEVREJSKIH nacista?!?! Eto odgovora na pitanje mogu li Srbi biti nacisti.

Fašizam - potpuno druga priča. Ako pričamo o italijanskom fašizmu, to znači pre svega jak uticaj države na ekonomiju, strogo kontrolisana privreda, harizmatični vođa, a sve to bez "Made in Germania" konc-logora. Dodaćemo - italijanske fašističke divizije su, zgrožene ustaškim zločinima, štitile srpski narod u NDH tamo gde su mogle. Ako ćemo o njihovoj kulturi, jedna od najjačih fašističkih organizacija u Italiji bila je ona iz Firence - ako oni ne znaju za kulturu, onda stvarno...

U Srbiji ima nacizma, pre svega kao jednog (izvinite na uličnom izrazu) "uskurativnog" načina razmišljanja tipa - "ako su protiv EU i Amerike, onda mora da valjaju". Nema svrhe objašnjavati da nije svaki antiamerikanizam nužno dobar (kao što nije bilo svrhe objašnjavati komunistima da nije svaki antikomunizam nužno i samo partizanski). Malo bi bilo teže objasniti i sledeće - današnji "srpski fašisti" ili oni koji sa istima koketiraju uglavnom su seljačkog porekla - njih bi se italijanska fašistička aristokratija momentalno odrekla. Gospodar Lacija se ne spušta na nivo sicilijanskog seljaka.

Izgleda da smo od čuvene sentence "poštena inteligencija" (jer je ona, kako rekoše crveni, po svojoj suštini nepoštena), došli i do rečenice "jeste nacionalista, ali nije loš čovek". Može li se u Srbiji biti oboje - I nacionalista I čovek? Ako donese ovakav zakon, onda naša (naša?) država smatra da ne može. Snosićemo posledice, nije nam prvina.
Preporuke:
0
0
18 ponedeljak, 18 maj 2009 16:16
rodoljub
zar mi zaista o svakom zakonu koji sankcionise diskriminaciju neonacizam i fasizam moramo voditi tolike javne debate ?
pojedini komentatori su toliko smesni kada pocnu lupetati o nacizmu i fasizmu kojega vide svagde osim u vlastitoj kuci.
najsmesnije su ove price o srbinu kao "übermenschu" koji nema sanse da bude u krivu i srbiji kojoj takovi zakoni nisu niti potrebni,a istovremeno dok ceo svet slavi pobedu nad fasizmom mi slavimo ljotica,nedica velimirovica i pravna drzava nema instrumenata da intervenise.
umesto da smo sretni sto su nam drazu progledali kroz prste mi i dalje cackamo mecku.
klerofasisticke organizacije nam u srbiji nicu kao gljive posle kise ali mi ih ne prepoznajemo kao opasnost...sve su to rodoljubi,partiote i samo malkoc nacisti...i to uvezeni.
obradovicu shvati da jos uvek postoje rodoljubi i patriote za koje je uvreda kada ih nazoves nacionalistima...ne stavljaj tu znak jednakosti.
zeleli bi da nas ubedite kako je nacionalizam nesto uzviseno i istovremeno bi hteli da se distancirate od najveceg nacionalistickog idola (i socijaliste) svih vremena adolfa hitlera.
kao on je bio nacionalsocijalista,a mi smo nacionalklerikalisti ili nacionalmonarhisti...ma daj primite se nekog korisnog posla i manite politiku.
Preporuke:
0
0
19 ponedeljak, 18 maj 2009 20:35
Pera
Strašno!
Ko bi se ovome nadao, 29 godina posle smrti diktatora Tita, da će opet vladati njegovi zakoni???

STRAŠNO!!!
Preporuke:
0
0
20 ponedeljak, 18 maj 2009 20:41
Duna
Rodoljubu
Vi ste pobrkali loncice-pravac u istorijske arhive da obnovite gradju(i domace i strane).
Komentar je smesan.
Kako na NSPM-u nema verbalnog delikta(tu i tamo pomalo) i Vase je pisanije objavljeno.
Svaki komentar,dok ne utvrdite,cinjenice,izlisan je.
Preporuke:
0
0
21 utorak, 19 maj 2009 06:57
Maja
Znaci ovim zakonom i clanovima 4 i 5 necemo imati pravu opoziciju. Sve strasnije od strasnijeg, pitam se kako sam tako bila slepa kod ociju kad sam glasala za DS! I sad se pitam ima li svrhe uopste i glasati ubuduce ako ce trenutna opozicija dolaskom na vlast, samo nastaviti da postuje ovakve zakone,nastaviti da donosi druge zakone iz EU i to one koje ukidaju drzavu, nacionalni identitet, slobodu govora..
Preporuke:
0
0
22 utorak, 19 maj 2009 07:03
Izgleda da smo mnogo jaki
Lepo je sto se NSPM-u komentatori obracaju pisuci na razlicitim jezicima. Jos je lepse sto i medju jednim i medju drugim ima i rodoljuba. Bilo bi najlepse da, posto je ovo sajt Nove Srpske Politicke Misli, saznamo o rodoljubivoj provenijenciji ovih drugih. A za srpske rodoljube - poruka: Kada ovde dolazi toliko provokatora, zaista smo mnogo jaki. Bicemo jos jaci, Bosko. Samo napred.
Preporuke:
0
0
23 utorak, 19 maj 2009 09:16
brm
Rodoljube - kog si ti (na)roda "ljub" ako nisi nacionalista...ti ljubiš neki apstraktni rod...ja ljubim Srbe, cenim mnoge druge, ne mrzim nikog, prezirem ponekoga...tipični nacionalista..pa još to ni ne krijem..SANKCIONISATI POD HITNO
Preporuke:
0
0
24 utorak, 19 maj 2009 12:16
Marko Djedovic KiM
Jednostavno receno zakon protiv diskriminacije je trebao da se malo preformulise u naslovu i kompletnoj sadrzini!Po mom skromnom misljenju trbalo ga je preimenovati u zakon protiv diskriminacije Srba u Srbiji posebno na nas ugrozene na KiM!!!To je zakon za koji mislim da je pravi ali sumnjam da bi imao vecinu za glasanje u skupstini sto samo govori o odnosu nazovi nase vlasti prema nama na KiM!
ne znam kada ce shvatiti da cemo svi jednoga dana Bogu na istinu!ali za nas ne brinem jako me interesuje sta ce i da li ce imati sta da kazu tamo s obzrom da se tamo vidi samo istina!!!Prazni su po tom pitanju!!A po pitanju mrznje prma Srbima su puni sto im nece olaksati situaciju bas naprotiv!jesu li objavili ista o nama dok su pucali na nas i gadjali nas suzavcem???Da dali su u vestima na 2 sekunde pred vremensku prognozu!!!I nakon svega konstatujem sa punim pravom uz ozbiljnu argumentaciju ili ce njima skoro doci kraj ili nama!A ja sam optimista za nas narod na KiM!Pa neka se zamisle(ako imaju cime)!!!
Preporuke:
0
0
25 utorak, 19 maj 2009 13:37
Pera
Možda to i nije tako loše. Ovaj zakon bi verovatno među prvima potkačio Čedu i LDP, a to bi za srpsko društvo predstavljalo dobar korak ka ozdravljenju.
Preporuke:
0
0
26 utorak, 19 maj 2009 15:47
Autodidakta
Ako se nevaram poslanik NS-a Markićević je danas u skupštini pročitao ovaj tekst. Ispravite me ako grešim. Inače, jasno ukazano kuda vodi eventualno usvajanje ovog zakona.
Preporuke:
0
0
27 utorak, 19 maj 2009 21:32
Peter RV
Naprotiv, vec u prvom clanku ovaj zakon je smrtna opasnost za normalno djelovanje opozicije :
„Ovim Zakonom se zabranjuju manifestacije, isticanje simbola ili znakova ili bilo kakvo drugo delovanje neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, kojima se na bilo koji način mogu povrediti ustavna prava ili slobode građana i propisuju sankcije za povredu ovog zakona”.
Ovdje vec imamo pravu klicu zaraze. Svi ovi pojmovi (fasizam,nacizam,znakovi, povreda prava i slobode) se mogu divno rastegnuti u bilo sto neki nas 'napredni' ministar policije smatra za shodno.
Jedini zakon protiv organizacija i udruzenja, koji ima smisla je onaj usmjeren protiv terorizma, sto je vjerovatno vec u knjigama. Svi zakoni protiv "nacizma" i "fasizma " u Srbiji su potpuno stetni i ocigledno predstavljaju izgovor za suzbijanje slobodnog misljenja i kritike.
Fasizam i nacizam nijesu srpski fenomeni, sto se ne moze reci o komunizmu. Isuvise smo zivjeli pod ovom ideologijom da vise i ne primjecujemo, da je nas zargon o nacizmu i fasizmu ostao komunisticki.
Kod nas bi imalo vise smisla brinuti se da se boljsevizam ne povampiri, sto se vrlo lako moze desit ako se ovakvi zakoni usvoje. Braneci se bijesno od nekog neo-fasizma, mozemo zavrsit u nekom neo-boljsevizmu. Dali smo vec umorni od Demokratije?
Preporuke:
0
0
28 sreda, 20 maj 2009 11:53
Živorad
I posle TITA TITO!!!
Preporuke:
0
0
29 petak, 22 maj 2009 10:37
Miting u Novom Sadu
Tzv. antifašistički miting je održan u Novom Sadu pod pokroviteljstvom Čanka a govorio je i prof. Jovan Komšić , sada razmislite šta je u pitanju,obojicu poznajete!
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner