Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Nauka o državi (po Slobodanu Antoniću)

Komentari (116) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 12 maj 2009 21:09
ej bre
Kad Antonica nazivaju krajnjom desnicom slosi mi se vise...nisu oni videli krajnju desnicu, pa zato govore svasta profesore Antonicu.
Preporuke:
0
0
2 utorak, 12 maj 2009 21:12
Nebojša Malić
Gospode Bože, kakav vitriol. Još jednom odajem priznanje urednicima NSPM što na svom sajtu objavljuju bez cenzure ili filtera komentare nevladnika i "drugosrbijanaca," ma koliko mučni bili. Jer tek čitajući ovo čovek može da spozna puni obim izvitoperenosti Dimitrijevića, i njegovu mržnju prema narodu i zemlji kojih je bar deklarativno deo. Tekst se čita još bolje kada se pored sebe ima Aristotelov spisak logičkih zabluda, pa se ove podvlače kad god se na koju naiđe: aha, ovde se poziva na emocije, ovde na lažni autoritet, ovde je zamena teza...
Da sve bude još strašnije, Dimitrijevićevo kukumavčenje je maltene šablonsko: jadan on, nevina žrtva progona "desničara" zato što misli drugačije. Tandara-broć!
Preporuke:
0
0
3 utorak, 12 maj 2009 21:30
Planeta
Treba čestitati redakciji NSPM što je odlučila da objavi odgovor g. Dimitrijevića. To je svakako način da se uspostavi dijalog između suprotstavljenih strana u našem društvu, ma koliko nekad bio neprijatan jer bez toga razlike mogu eskalirati na mnogo oštriji način. Iako se u mnogome ne slažem sa g. Dimitrijevićem, odajem mu priznanje na hrabrom, otvorenom i odmerenom tekstu. Drago mi je da vidim da je dijalog u Srbiji, ovakvoj kakva je danas, ipak moguć.
Preporuke:
0
0
4 utorak, 12 maj 2009 21:55
Zile
Joj, ala boli. Jadan Antonic. Razbi ga drugosrbijanac.
Preporuke:
0
0
5 utorak, 12 maj 2009 22:30
Baja Patak
Od umnih citata teksta g.Dimitirjevića teško da ću imati dovoljno prostora za reakciju, ali da probamo bar za neke : “…u Nemačkoj možda i ne jer su oni imali najdrastičnije iskustvo sa fašizmom…” U Nemačkoj je vladao ne fašizam, nego nacional-socijalizam ! A Dimitirijević stalno: fašizam, pa fašizam, pa fašistički... kako se ne umori?
“…da sam krajem osamdesetih digao ruke od odlazaka na Zvezdine utakmice kada je fudbal postao poprište opasnih političkih delovanja koja su se potom artikulisala i u Srebrenici, i na Ovčari, kao i tokom „Bljeska“, „Oluje“ i sličnih masovnih zločina…” Ako g. Dimitrijević potpuno neopravdano smatra da Zvezda ima neke veze sa Srebrenicom ili Ovčarom – odakle mu, pobogu, apsurdna ideja da u taj red trpa „Bljesak i Oluju“ ??
„ Da, nezadovoljan sam i što su imena ulica u Beogradu ispisana samo ćirilicom a ne, bar sitnije, ispod, takođe i latinicom (kao što je na primer u Atini ...) “. Ovo je stvarno namerno (ili nenamerno?) izvrtanje činjenica, jer u Grčkoj su imena ulica ispisana na grčkom i ENGLESKOM jeziku, a slovni znaci engleskog jesu latinica, ali ne GAJEVICA koju Dimitrijević zastupa!
„ Da li je anti-državno isticanje bogatstva naše kulture, to da smo jedina evropska zemlja u kojoj su u opticaju dva pisma...“ Kada će g. Dimitirijeviću dopreti do svesti činjenica da je tu njegovu latinicu (gajevicu) Srbiji 1915. godine nasilno naturio zverski austrougarski okupator? Neka pokuša da ovu istorijsku činjenicu pobije ili porekne! Neće, prećutaće jer nema protivargumenata. Anti-državan, ili ne, ali taj njegov stav je svakako anacionalan (kao i masa drugih).
Preporuke:
0
0
6 utorak, 12 maj 2009 22:32
Mari
Dosadan tekst.
Preporuke:
0
0
7 utorak, 12 maj 2009 22:34
Seljak Jeremija
Pročitao sam tekst mlađanog Dimitrijevića i odlućio da se od sada potpisujem sa gospodin Jeremija,stvarno mislim da je mlađani ambivalentan... ponekad i polivalentan...svako radi svoj posao... naravno dok je blizu "kazana" a kompetencije? AUAU,mentalni sklop? Atavističke osobine,nadograđene ambijentom kroz ID,ne mislim da je neiskren,takav je...!!!
Preporuke:
0
0
8 utorak, 12 maj 2009 22:36
Antifasista
Branislav Dimitrijevic:

"Antonić dozvoljava sebi da kaže da sam uvredio „onolike Srbe kojima su ustaše poklale porodicu u Jasenovcu“. To znači da sam uvredio i samog sebe i svoju porodicu, naročito onu s majčine strane, čiji su mnogobrojni članovi pali kao žrtve monstruoznog ustaškog terora u Hercegovini, a jedan od njih stradao u Jasenovcu. Kako Vas nije sramota Antoniću?"

Naravno da ste uvredili zrtve stradale od ustaske ruke, Dimitrijevicu. NDH nije bila samo balkanska verzija Holokausta, nego i njegov sastavni deo (videti radove Dzonatana Stajnberga, izmedju ostalih). Vi ste javno, pred milionima gledalaca, izjavili da Vam 'ne smeta" zvanicna hrvatska postavka Jasenovca, koja je skolski primer negacije Holokausta, sa farsicnim luburicevsko-tudjmanovskim kanibalizmom o "trideset tisuca". Pritom ste jos jednu uvredu naneli zrtvama Holkausta na Balkanu, proglasivsi Sajmiste (ustaski logor) za "srpski", u istoj emisiji.

Kad vec pricamo o opskurnoj naci-desnici na Zapadu, u Americi osobe Vasih stavova obitavaju bas na opskurantskim stranicama i sajtovima te sadrzine (Dejvid Djuk i slicni u SAD, uostalom, ne odudaraju dramaticno svojim relativizovanjem Holokausta od Vasih stavova ovde). U Kanadi idu na sud.

I u pravu ste, ne treba nikog drzati ni zasluznim ni krivim za poreklo. Vasi rodjaci pobijeni u NDH, svakako nisu odgovorni za monstruoznu cinjenicu da ih sopstveni potomak posthumno ponizava i negira svojim skandaloznim nastupima.

Rekli ste to sto ste rekli, i to nista ne moze promeniti. Niste cak ni pokusali da se izvinite senima ustaskih zrtava. Badava skrivanje iza antifasizma i dreka na "ljoticevce": konacno, ljoticevci su bili ratni SAVEZNIK NDH (koju ste Vi svojim nastupom relativizovali).Kao privatno lice, imate pravo i na tu vrstu moralne nakaznosti. Ali kao sluzbenik Vlade, nemate. Vredja me sama pomisao da moja poreska sredstva trosi osoba koja je istomisljenik Marka Perkovica-Tompsona po pitanju verzije drugog svetskog rata na Balkanu
Preporuke:
0
0
9 utorak, 12 maj 2009 22:45
BAČKA TOPOLA
Kada bi me zanimalo šta ova gospoda ima da kaže ,onda bih visio po njihovim sajtovima.Meni je savršeno jasno i ko su, i šta su, i šta rade,nije mi potreban dijalog sa ljudima bez časti i morala.
Preporuke:
0
0
10 utorak, 12 maj 2009 22:49
Nimbus
Dijalog? Ako neko tvrdi da je 2+2=5, a da je onaj drugi srbski (uvredu ugraditi prema potrebi i inspiraciji) zato što misli da je 2+2=4, tu dijaloga nema.
Ali, neka, treba objavljivati i ovakve stavri. Poboljšava mentalnu čvrstinu. A komentari koji uslede najčešće budu toliko oštroumni i duhoviti da mi osveže dan.
Preporuke:
0
0
11 utorak, 12 maj 2009 23:16
Nenad
Do danas nisam verovao da postoje vanzemaljci. Kako drugačije objasniti ovoliki stepen nerazumevanja Antonićevog teksta? Zar je moguće da je gospodin Dimitrijević, zamenik ministra, jedini koji nije uspeo dobro da protumači tekst? Kao da je pao sa Marsa... ili radi po naređenju.
Preporuke:
0
0
12 utorak, 12 maj 2009 23:18
Politički komesar
Ne vređaj mi Kumrovčane mučenika vladiku Velimirovića,pomoćnik ministra~~~~,da te smene? Ma ko te postavi(i posle Tita ,Tito),uh!!!
Preporuke:
0
0
13 sreda, 13 maj 2009 00:15
NT
Ovaj tekst je klasičan primjer retorike medijskog linča. Zlonamjeran je, sumnjivo argumentovan i u potpunosti ad hominem. Već ga ovo posljednje diskvalifikuje kao kandidata za bilo kakav oblik dijaloga. Samo pogledajmo: "Antonić kriči", "ide mu pjena na usta", pa čak i ono paranoično "radi protiv sopstvenog naroda za račun stranih fašista i eksremnih nacionalista".

Pobijati Dimirijevićeve "argumente" jedan po jedan, ne može se učiniti u ovakvom jednom komentaru, pa je najbolje što mogu učiniti da kažem da, prema mome utisku, nije ponudio niti jedan, kako bi opravdao skandalozne stavove koje u posljednje vrijeme zastupa u srpskoj javnosti.

Naročito je odbojno njegovo pozivanje na "pravo mišljenja" po pitanju "unutrašnjih reformi Crkve", što je valjda njegov dokaz da se on, kao iskreni svetosavac, brine za hiljadugodišnju baštinu srpske crkve. Može on da kaže šta hoće, ali "reforma crkve", za njega, kao i koleginicu "patriotkinju" Pavićevićevu, može se svoditi samo na brijanje brada i prelazak, po mogućnosti, na protestantizam... Volio bih da me g. zamjenik ministra uvjeri da je mislio na nešto drugo, ali poslije ovdašnjeg izjednačavanja lika i djela pape Jovana Pavla II i patrijarha Pavla, zaista bi bilo čudesno ako bi u tome uspio.

Pomenuo bih samo još jedno - Dimitrijevićevo stalno insistiranje na "kohortama" i "falangama" kojima "komanduje" Antonić - to su nekakve horde ljotićevaca, nedićevaca, skinhedsa i Legijinih poštovalaca, kako mi se čini. Ali on sam kaže da ih "ipak ima malo"? "Ipak malo", ali dovoljno za jednu falangu, makar i malu?! Makar falangicu, čisto da zamjenik ministra, sa pozicije državnog činovnika i pripadnika Vlasti može da se osjeti ugroženim i nezaštićenim, bezmalo glasom vapijućeg u pustinji? Pa ko još u to vjeruje?!

Ne, upravo ovaj tekst predstavlja tiradu jednog evrofalangiste, spreman da na svome briselskom maršu pregazi i Antonića, i NSPM, i SPC, i uopšte, bilo koga ko mu se nađe na putu.
Preporuke:
0
0
14 sreda, 13 maj 2009 00:25
Ostavka? Nego sta.
Ako g. Dimitrijevic vec zeli da pokaze svoje znanje, erudiciju, etc. mogao bi da pocne da neselektivno citira episkopa Velimirovica. Za pocetak bilo bi lepo da citaocima objasni kako je ovaj episkop jedan od prvih Srba koji se zainteresovao za duhovnost i kulturu (u sirem kontekstu, naravno) Dalekog Istoka, sto je Zapadu kojem se vladin sluzbenik divi postala praksa tek u novije vreme. Interkulturalizam, multikulturalizam, tolerancija, intelektualna radoznalost naseg strucnjaka sezu samo do evropskih uzora, onih koji se preporucuju kontradikcijom, 'medijskim skandalima' (ju, ju, ju) i koji mogu posluziti kao referentni modeli za domacu upotrebu. To nije kulturna politika vec politikantstvo.

Desnica, desnicar, ultra-desnica su pojmovi koji se na Wikipediji koriste kao intelektualne i politicke diskvalifikacije. To su primeri instant informisanja na satelitskim vestima koje vladini sluzbenici prate u hotelskim sobama, prilikom odlaska u inostranstvo. O 'domacoj' podeli na levicu (koja zeli u NATO i Gruziju) i desnicu ne vredi govoriti. Ona je jednako legitimna kao i (deklarativne) podele na vladu i opoziciju. To je farsa koja imitira solidno fundirane (ali ocajne) projekte politickog pozorista iz osamdesetih. Vladin sluzbenik je okruzen dramaturzima, pa neka mu objasne.

Povezivati g. Antonica sa (ultra)desnicom je zaista i samo - neistinito. Ultradesnica se unosi u lice, vulgarna je i ne podnosi cinjenice. Zna se gde se mogu naci najbolji primeri ove vrste ponasanja. Srbija je medijski okupirana, a oni kojima se vladin sluzbenik divi i koje u romanticarskom zanosu naziva patriotama, ne silaze sa televizijskih ekrana.

Na kraju i rec o roditeljima i deci. Ako govorimo o istim/slicnim ideoloskim modelima, pozicijama i politickom delovanju roditelja i dece (u Srbiji toga na zalost ima i previse, mada za nijansu manje nego u Severnoj Koreji), nije u pitanju spocitavanje roditeljskih grehova vec ukazivanje na porodicnu tradiciju.

O Jasenovcu - ni reci.
Preporuke:
0
0
15 sreda, 13 maj 2009 00:33
dragoslav pavkov
" usprotivio se u nekoj emisiji Zvezdinoj zvezdi iz „najsjajnije generacije“ Duletu Saviću koji nam je po ko zna koji put ponovio da svi koji ne misli kao on rade za strane sile i „nalogodavce“, samo što ne pomenu Vatikan i Kominternu! U mom strašnom nasrtaju na takvu potvrđenu veličinu „prevazišao“ sam „čak i samu Borku Pavićević“! Pa to stvarno nije u redu. Skandalozno, skandalozno..."
Ne bih komentarisao sve napisano o crkvenim i pitanjima kulture,siguran sam da će se javiti mnogi koji će to uraditi bolje.Međutim,kao neko ko je gledao emisiju pitam se:
1)odakle B.Dimitrijeviću ideja da oduzima pravo na mišljenje čoveku čije ime i prezime je u nekoliko navrata skandiralo 100 000 ljudi?Čoveku koji je ako ni zbog čega drugog a ono zbog poreza koji je platio važan građanin ove zemlje?

2)Da li nam time "druga srbija" priprema predlog zakona po kome će "njeni intelektualci" moći da glasaju nekoliko puta (a da pri tom ne moraju ići čak u Bodrum)za razliku od običnog sveta,koji eto ne shvata baš najbolje moderne trendove u kulturi,a neki čak čitaju i dela sv.Nikolaja Srpskog?
3)da li stvarno mislite da neko ko je pomoćnik ministra kulture nije obavezan da pregleda sve važne "instalacije" pa tako i neoustašku o Jasenovcu?
Preporuke:
0
0
16 sreda, 13 maj 2009 01:33
Nepotizam!
  • Antonić skreće pažnju šire javnosti (što nije propustio ni jedan skandalizovani dušebrižnik koji se u ovo do sada umešao) na činjenicu da je Vojin Dimitrijević moj otac. Još jedan „greh“ za koji sam postao odgovoran već aktom sopstvenog rođenja, a time i moj otac postaje automatski odgovaran za sve što ja kažem.


Ne, gospodin Antonić ne misli da je Vaš greh to što ste sin Vojina Dimitrijevića, već skreće pažnju na nešto što bi predstavljalo skandal i na Zapadu i u nekadšnjem socijalističkom svetu. Naime, taj skandalozni fenomen nazivao se, a i danas se naziva, NEPOTIZMOM! Činjenica je da su sin i snaja Vojina Dimitrijevića dobili najviše funkcije u srpskoj kulturi - snaja je direktor Muzeja savremene umetnosti, a sin pomoćnik Ministra kulture. Dve relativno mlade osobe koje ničim nisu zadužile srpsku kulturu dobijaju najznačajnije funkcije u srpskoj kulturi. Sin i snaja Vojina Dimitrijevića nisu se pojavili na našoj kulturnoj sceni kao istaknuti istoričari umetnosti, već isključivo kao sin i snaja Vojina Dimitrijevića. Ako smo se s pravom bunili zbog toga što su članovi porodice Slobodana Miloševića imali tako veliku moć, nesrazmernu njihovim ličnim postignućima - mada Miloševiću nije palo na pamet da deci namešta mesta u vladi - onda podjednako imamo pravo da se bunimo zbog današnjeg beskrupuloznog nepotizma "dinastije Dimitrijević".
Preporuke:
0
0
17 sreda, 13 maj 2009 01:51
Nikola Turajlić
Konačno sam shvatio da je Srbija tako uspešna tranzicijska zemlja, jer njome upravljaju patriotski nastrojeni, stručni i moralni ljudi tipa doministra.
Intelektualna veličina doministra se očituje u njegovom pronalasku i primeni na profesoru Antoniću nove kategorizacije, tj. fašista staljinističko, maoističko, polpotovske provincijencije (čista genijalnost).
Nije mi potpuno jasan izostanak znanja i stava doministra o "jasenovačkoj postavi". Koliko ja znam Spomen područje Jasenovac je i srpski kulturni spomenik koji spada u nadležnost ministarstva kulture, a posebno doministra kojem su u opisu posla medjunarodni kulturni odnosi i diplomatija. Iz izjave proizlazi da on uopće ne radi svoj posao, tj. ne brine se o kulturnim spomenicima u inozemstvu jer o njima ništa ne zna. Respektujući njegovo ridanje za porodičnim žrtvama ustaškog režima, postavljam pitanje da li je trebalo iz pijeteta prema istima da se upozna, makar iz medija, o osnovnim karakteristikama postavke, koja nije od nikoga dobila priznanje. Dakle odgovor doministra se može nazvati, u najboljem slučaju, neukusnim.
Medjutim kada se ima u vidu da naš doministar ima puno obaveza sa organizacijom izložbi svoje ženice po svetu, brigom o sredstvima za prijateljicu i taticu, kao i za druge NVO, to se njegovo nepoznavanje radne problematike može razumeti.
Čudim se kako se naš doministar i njegovi istomišljenici nisu dosetili da profesor Antonić
indoktinira srpsku mladost i da je krajnje vreme da ga se u tome onemogući, jer fašizam u Srbiji jača, unatoč njihovom herojskom otporu.
Preporuke:
0
0
18 sreda, 13 maj 2009 02:49
crveno i crno
ni kod Hitlera nisu potomci odgovarali za „grehe“ svojih roditelja. To više pripada korpusu staljinističko-maoističko-polpotovskih metoda


Ja sam mislila da je B. Dimitrijević levičar ali sada je jasno da su, u njegovom sistemu vrednosti, komunisti veči zločinci čak i od samog Hitlera. Ali nije ovde u pitanju ideološki nesporazum: "druga Srbija" može da svojata i Tita i Hitlera, već prema potrebi. To samo znači da B. Dimitrijević, kao tipičan predstavnik "druge Srbije", nema čvrsta ideološka uverenja, za njega postoji samo neposredni interes... Zbog toga, za njega ne predstavlja problem da brani one koji osporavaju genocid nad Srbima u NDH, a onda, kad mu zatreba, može i da se skriva iza svojih predaka-žrtava istog genocida... Kako ide ona nemačka pesma: "Do podneva nosim crvenu maramu, od podneva smeđu košulju..."...???
Preporuke:
0
0
19 sreda, 13 maj 2009 02:56
pravi Aristokrata!
Ja mislim da svi vi zavidite Gospodinu Dimitrijeviću! Svi biste voleli da budete deo prave beogradske elite, al pošto ne možete onda vam samo preostaje da napadate bolje(g) od sebe. Ja bih volela da u Srbiji bude još više takve prave gospode kao što su Vojin i Branislav Dimitrijević! Nećemo valjda da se divimo onima što su došli iz nekih nedođija u naš Beograd? Nećemo valjda u ministarstvo kulture da biramo one što nisu nikad putovali po svetu?
Preporuke:
0
0
20 sreda, 13 maj 2009 03:57
Malo (i) o fudbalu: Bend it Like Beckham
Bio sam na istoj utakmici protiv WBA i nisam primetio mnogo navijaca gostujuceg tima. Ne secam se ni mnogo nacionalnih/nacionalistickih parola u predvecerje gradjanskog rata, izuzev ako g. Dimitrijevic ne misli na pesmu 'Igrale se delije', sa Zvezdinog 'Severa'. Mozda je mogao da ukljuci televizor i pogleda po neki direktan prenos iz Zagreba, Zadra, Splita, Sibenika (kosarka). Ili ponesto sa Maksimira (Boban). Izgleda da ga tek danas zanimaju odrednice kao sto su 'Cigani' (u rasistickom/sovinistickom smislu te reci). Da li je sa fudbala g. Dimitrijevic presao na rukomet?!

Sto se tice Dusana Savica, sportiste i coveka od casti i licnog integriteta, ne znam ko mu je otac, niti znam da je nekoga uvredio. Znam da je smiren i odmeren covek koji je u stanju da saslusa drugog i da argumentovano brani svoj stav. To sto je sportista, ne znaci da o kulturi, umetnosti i istoriji zna manje od g. Dimitrijevica. Dobar primer je Dzon Mekinro, koji na zalost nije ministar u srpskoj vladi. A o kulturi zna daleko vise od mnogih koji nasu kulturu predstavljaju.

Savic je svojim poznatim slobodnim udarcima sa 'efeom' odusevljavao fudbalske zaljubljenike sirom Srbije, bivse Jugoslavije i Evrope. I zaradio i zasluzio sve sto danas ima. Kulturni vakuum, istorijska amnezija i politicki 'efe' (spin) druge Srbije ne vrede ni koliko naivni pokusaji pocetnika iz filma Bend It Like Beckham - u poredjenju sa Savicevim.

Kako neko davno rece: Kakva nam je Zvezda, takva nam je i Srbija. A zna se ko je deo sistema i ko je za to kriv.
Preporuke:
0
0
21 sreda, 13 maj 2009 04:24
dobra škola
Mene u celoj stvari čudi jedino g. Antonić; on je Dimtrijevića predstavio kao pristojnu, obrazovanu, dobro školovanu osobu. Ali, da li je moguće da pristojna osoba (pot)piše sledeće:

Ali, kad ono – sve isto kao...


tema se zapravo ne zna koja je


otkliznuo u desni ekstremizam


insistira u tekstu na sopstvenoj iznenađenosti


sećam ga se još od kada sam kao dvaneestogodišnji dečak bio sa drugarima na utakmici Crvene Zvezde i Vest Bromvič Albiona kada je postigao


Ključan teorijski ćorsokak


slobodno misleće građane


svedoči o nemanju nikakvog posebnog plana
Preporuke:
0
0
22 sreda, 13 maj 2009 04:29
Vlada iz Novog Sada
Opasan je demagog ovaj Dimitrijevic. Mrtav ladan kaze kako ne moze preko izvestaja iz medija da komentarise postavku u Jasenovcu "jer tamo nije bio da je vidi". Potom u istom razgovoru pomene Srebrenicu. Postavlja se pitanje, kako to onda Dimitrijevic moze da komentarise Srebrenicki masakar, ako tamo nije bio kad se masakar desavao, i zasto za za to veruje medijim. I Dimitrijevic i Pavicevicka su lobisti stranih interesa, i to se vidi iz svake njihove izgovorne recenice.
Preporuke:
0
0
23 sreda, 13 maj 2009 04:34
Nikac Bjelopavlić
Da parafraziram staro-novu parolu: U tunelu u sred mraka sija zvezda - evrokrata. Ili pomenimo onu pjesmu iz Budve: Sve je isto, samo njega nema. Dokaz je i vokabular doministra i još istoričara umjetnosti: Kreštavi Antonić, ultra-desničar, fašizam, bedni epigoni, sram te bilo...Brani Borku i Mirka, oji je za pamćenje kao stručnjak za pitanja religije. "Vehabije nisu nikakva teroristička organizacija, već verska denominacija, odnosno sekta tipično puritanskog tipa. (Sociolog religije Mirko Đorđević, TV emisija Poligraf, B-92, 19. marta 2007). Ako nije teroristicka organizacija, namece se pitanje: Što ce arsenal oružja u pećini Ninaju u planni Ninaji, 30 kilometara od Novog Pazara? Gledaoci su postavljali pitanje - kakav je to puritanizam kada djevojka dobije šamar na sred novopazarske ulice od pripadnika ove sekte, samo zbog toga sto nosi majicu kratkih rukava? Neću reći da neće iver daleko od klade, ali poruka druge Srbije je nuzžna: Evrokrate svih zemalja ujedinitese!
Preporuke:
0
0
24 sreda, 13 maj 2009 04:39
Vlada(r) iz senke
posrnućem ovog društva /.../ u kom glavnu reč vodi finansijsko-medijska oligarhija dok su nezaposleni prešli ivicu gladi, u kom se vrednosti isključivo mere silinom nečijeg prisustva i halabuke koju proizvodi u medijskoj sferi, društva u kom je ksenofobija prihvatljiva emocija /.../ i u kom se još nesmetano može povesti najstrašnija hajka na svakog ko ima manjinsko mišljenje uz, na žalost, u nekoliko navrata i ostvarene pretnje likvidacijom. Nezadovoljan sam što živim u zemlji u kojoj je porez na autorski ugovor od juče neverovatnih 70%, za nezaposlene kao nigde u svetu i da je oporezivanje rada ekonomska stranputica.


Na osnovu rečenog, moguća je izvesti samo dva (2) zaključka:

1. gospodina Pomoćnika ministra neko je puškom uterao u Vladu i sada ga istom puškom sprečava da se iz Vlade povuče;

2. gospodin Pomoćnik ministra hoće da kaže da Srbijom ne vlada Vlada Republike Srbije, već neka mračna sila, tajna organizacija, strani (ili domaći) nelegalni i nelegitimni centar moći, masoni, vanzemaljci, Kraljica Kleopatra...
Preporuke:
0
0
25 sreda, 13 maj 2009 05:39
Novo srednjevekovlje
Ne mogu da razumem kako Dimitrijević može da se poziva na modernost? Vlast se nasleđivala samo u srednjem veku, neko je mogao da vlada zbog toga što je nečiji sin samo u feudalizmu. Izgleda da smo se sa dinastijom Dimitrijević zaista vratili u srednji vek. Izgleda da je Berđajev bio u pravu kada je tvrdio da prisustvujemo povratku srednjevekovlja, novom feudalizmu. Verovatno zbog toga Dimitrijević gaji osobitu naklonost prema autodidaktu-stručnjaku za religiju, Mirku Đorđeviću. M. Đorđević je, naime, veliki poštovalac lika i dela opskurnog ruskog mislioca (i aristokrate!) Nikolaja Aleksandroviča Berđajeva!
Preporuke:
0
0
26 sreda, 13 maj 2009 08:36
Steva Nadrljanski
1/ Iako mogu da se složim sa g. Zamenikom da Antonićevi tekstovi polako gube na nivou, što je verovatno neizbežna posledica izbora obračunavanja sa onim što smatramo pogubnim za društvo, nikako ne mogu za obići da spomenem magijsku mantru o fašizmu i nacizmu koju vladini nevladinci kao roboti ponavljaju radi diskvalifikacije svojih stvarnih ili umišljenih protivnika. Ovi pojmovi su se na kraju toliko izlizali da mi se čini da mnogi na njih više i ne reaguju kao na uvredu. Fašista, pa šta? Čini mi se da je još Orvel (ispravite me ako grešim) rekao da kad neko nekog nazove tim imenom, on mu u stvari govori da ga mrzi.
2/ Što se tiče pitanja famozne "reforme Crkve", g. Zamenik prilično ispravno primećuje da se kod nas naročito u patriotskim krugovima Crkva posmatra isključivo iz nacionalne perspektive, što svakako dovodi do opasnog neshvatanja njenog bića; sa druge strane, ne znam šta bi on tu reformisao?! Jasno je kao dan da je i njemu njena uloga u životu sveta mutna, pa mi se čini da bi kao i ostali naši građanski intelektualci na ovo pitanje mogao da da samo mutan odgovor - verovatno bi voleo da od nje napravi nekakvu saveznicu za ostvarivanje "građanskih" projekata, tj. da joj sastavi svoj plan i program umesto onog koji ona već ima; doduše, to najčešće hoće i naši patrioti - nekakvu instrumentalizaciju. O tome svedoči i Zamenikova zbunjenost koja se reflektuje u tome što druga Mirka i dalje smatra nekakvim autoritetom (a to je stvarno smešno).
3/ Živko Grozdanić... Naravno da Antonić nije "obučen" za hvatanje semantičkih nijansi u umetnosti, njegove pobude su tu više ideološke; no, to je upravo zato što su i Grozdanićeve pobude u ovom slučaju (kao i u slučaju budalaste instalacije sa vladikom Pahomijem) takođe ideološke, a umetnost je ovde najpre sredstvo politikantske banalizacije problema. Grozdanić je tobož zapitan... Jes vraga, njemu je ovde pre svega do javnog izražavanja svog ideološkog stava i do poziva na javno delovanje u skladu s njim.
Preporuke:
0
0
27 sreda, 13 maj 2009 08:41
Danka
Zahvaljujem NSPM-u na objavljivanju Dimitrijevicevog odgvora jer je tako nesto nezamislivo na B92,njihovim blogovima,Oljinim emisijama.
Kao zamenik kulture Dimitrijevic treba da odgovori zasto su takve zloupotrebe dozvoljene "podobnim" medijima(onima koji za dzabe dobijaju zgrade,projekte MK).
Veoma nezadovoljna ucinkom Brajovicevog i Bradicevog ministarstva smatram da je uzrok i u nepotizmu prisutnom u nasem javnom i politickom zivotu od 2000. naovamo(pogledati spiskove po ministarstvima i javnim ustanovama).
Sem zelje da vredja Antonica,Dimitrijevic nije zastitio interes drzave i usprotivio se skandaloznoj postavci u Jasenovcu ,te statusu srpske kulture u Hrvatskoj,Makedoniji,Crnoj Gori,pa i Sloveniji i muslimanskim delovima BiH s obzirom na pravo koriscenja jezika,okupljenja,stampanja casopisa,sopstvenih medija-sve po vazecim medjunarodnim (UN,EU) propisima.
Tacno je da vecini gradjana,pre svih intelektualnim krugovima, ponasanje Dimitrijevica,Paviceviceve,Vuco,Biserko,Kandiceve,Lukovica,Pancica odavno prepoznato kao anti-srpsko i lobisticko.Analiza njihovih govora na medijima to pokazuje.O nevaspitanju,drugom prilikom.Srbija je mala,Beograd je selo u kome se svi znamo.
Bilo bi bolje,za interese drzave i nas poreskih obveznika da nas u ministarstvima i inostranstvu predstavljaju Antonic,Vukadinovic...
Bice,uskoro....
Preporuke:
0
0
28 sreda, 13 maj 2009 08:53
Steva Nadrljanski
4/ Međutim, posebna je poslastica g. Zamenikovo bavljenje vladikom Nikolajem koga bez pardona proglašava "dubokim fašistom", što je takođe oznaka za budući ideološki linč. Doduše, ova ideologizacija vladike Nikolaja ima svoj pandan u onome što čine naši najrevniji domoljubi, upravo oni koji imaju poriv da se obračunavaju sa neistomišljenicima. Čudno je kako se naizgled suprotstavljeni ekstremizmi uvek na kraju izjednačavaju. Međutim, njihova nemoć razumevanja, neznanje veštine čitanja, vrišti do neba. Ako Antonić, kao što tvrdi g. Zamenik, nema umetničke senzibilnosti, isto se u ovom slučaju, pa i gore, može reći za njega. Radi se zaista o tragikomičnom nerazumevanju pročitanog. Čini mi se da g. Zamenik o vladici Nikolaju zna samo ono što mu je podastro njegov u fusnoti imenovani snabdevač citatima, a što se odlično uklapa u unapred stvoreni šablon obaveznih shvatanja iz ideološkog torbaka građanističke inteligencije: Nikolaj je fašista, nacista, itd., a da biste to utuvili dovoljan je i samo jedan ovaj citat, nije uopšte potrebno pročitati desetine tomova njegovih dela, niti se upoznati makar sa par podataka iz njegovog života. Smešno je upravo to što je Nikolaj bio najotvoreniji za sve moguće vidove STRANIH kultura, o tome bih mogao zaista mnogo da pišem, samo sumnjam da bi to zanimalo ovu "falangu". Što se tiče tumačenja ovog navoda o "kulturi i civilizaciji", tragična je hermeneutička nesposobnost g. Zamenika, koja proističe upravo od toga što su ova dva pojma u stvari dva savremena božanstva kojima se sve i svašta bespogovorno prinosi na žrtvu. Mala pomoć u tumačenju: tvorci ovih novih bogova isti su oni koji su krajnje nekulturno i necivilizovano svet pretvorili u paklenu pozornicu, počevši od demonskog kolonijalnog nasilja, pa sve do Velikog Zločina 20. veka, najprosvećenijeg, najkulturnijeg, najcivilizovanijeg... i najgoreg veka ljudske istorije.
Pa ako je to dokaz fašizma...
Preporuke:
0
0
29 sreda, 13 maj 2009 09:41
Vukašin
Dimitrijević je skojevac bivši koji se premazao kvazikulturnom farbom. Čovek je na vlasti i kao nezadovoljan je, hteo bi da menja i popravlja ali ne može zbog Crkve koja je nereformisana, zbog fašizma, zbog srebrenice, zbog ćirilice...mučenik...tako je teško biti tako plemenit među divljacima. Antonić mu u jednoj polurečenici pomene oca ovaj odgovara u 51. Napiše da je Vl.Nikolaj ideologSPC i time pokazuje da je neznalica po tom pitanju i da je prepun ideologije-demagogije koja se izliva iz njega a on je pripisuje drugima. Dvojezičnost ulica u drugim velikim gradovima nije latinična već na engleskom jeziku pa bi tako možda trebalo da bude i u Bg ali on i tu lupeta sa latinicom. Čim neko takvom okrečenom grobu kaže nešto istinito toliko se uvredi da on u stvari vrišti, pljuje, vređa i pri tom sve koji drugačije misle naziva fašistima. Pa to nije ni čudno, i njegovi duhovni roditelji, komunisti su tako govorili.
Preporuke:
0
0
30 sreda, 13 maj 2009 10:01
mr. Miloš D. Jovanović
Naterah sebe da pročitam sve. Ima dosta. Tipičan primer kako što više napisati a ništa ne saopštiti. Kako natovariti gomilu uvreda a ninašta ne odgovoriti.
Preporuke:
0
0
31 sreda, 13 maj 2009 10:13
Jelisaveta, Pancevo
Gospodine Dimitrijevicu, Vas tekst po meni ne donosi nimalo laskavu sliku, predstavlja rad na izvlacenju podataka koji ce ici u prilog Vasoj vec odavno postavljenoj teoriji za koju Vi drzite da je moralno ispravna. Iz tih obmanjivackih poruka o sopstvenoj ispravnosti, samoopravdanjima, prebacujuci krivicu na druge, progovori i progovara i ko zna koliko ce jos progovarati: ZALUDJIVANJE ovog naroda s jasnom namerom da izazove moralno zgrazavanje svakog ko dolazi u bilo kakav kontakt s patrijahalnom Srbijom kad vec postoji konstrukcija imaginarnih svetova jos samo malo... da se Crkva reformise, pa da se... sta je sledece, gospodine Dimitrijevicu?
Ja Vas srdacno pozdravljam uz zakljucak da Vama kao jednom vrlo otmenom, obrazovanom, uspesnom mladom coveku, uopste nije neophodno to opsesivno svaljivanje krivice na svet koji podrzava Srbiju po modelu gospodina Antonica.
Preporuke:
0
0
32 sreda, 13 maj 2009 10:30
aleksandar
E stvarno mi je više muka.
Da treba da daš ostavku, jer je sramota da poreski obveznici plaćaju "kulturni rad" nekoga ko se zalaže za uništavanje tradicionalne kulture i svih tradicionalnih vrednosti svoga naroda.
Ne nisi ti nikakav patriota (a ni tvoja voljena Borka i žene u crnom), odnosno patriota si onoliko koliko je i Osama Bin Laden američki patriota.
Da te obavestim, italijanski fašizam i nemački nacionalsocijalizam ne postoje a i kad su pre mnogo godina postojali sa Srbijom nisu imali nikakve veze. Zastupati tezu da u Srbiji (ej u Srbiji, pa da li je to moguće) postoji nekakav "fašizam", pa još da je masovan, pa čak i Antoniću insinuirati da je "fašista" može samo čovek koji se duboko gnuša svega što ima nacionalni, patriotski i tradicionalni predznak. Zato je i strašno što su takvi još na državnim funkcijama, a sirota Borka, Biserko, Kandićke i ostale "patriote" se ne skidaju sa televizijskih ekrana.
Ponovo si rekao da nećeš da komentarišeš izložbu o genocidu nad tvojim narodom u Jasenovcu jer je nisi video, ali naravno kao svaki čovek tvoga kova, nisi propustio da komentarišeš takozvane srebrenicu i vukovar. To naravno možeš da komentarišeš, tamo si verovatno držao sveću kada su "zli Srbi" "genocidirali". Sramno. A inače, preci ti se verovatno prevrću u grobu zbog ovakvih stavova.
Naravno ne, hrvatska gajevica nije srpsko pismo, i kulturni delatnik koji se tako predstavlja bi morao makar da zna neke osnovne stvari. To su zaista NAJOSNOVNIJE STVARI. Brkaš hrvatsku gajevicu i engleski alfabet. Samo takvi kao ti ne znaju (odnosno prave se da ne znaju) da Srbi imaju samo jedno pismo, a da hrvatska gajevica nije naše pismo. Obavesti se, pročitaj, nije teško. U Grčkoj imena ulica nisu na "latinici" već na engleskom alfabetu i engleskom jeziku.
Šta čovek više da kaže na ovakvu lavinu drugosrbijanskih nebuloza.
Sramota.
Preporuke:
0
0
33 sreda, 13 maj 2009 11:10
Mislilac
Svaka cast gospodine Dimitrijevicu, lepo ste objasnili neke stvari. Narocito to za dva pisma, treba narocito videti kako su pisali dukljanski kraljevi srpske krvi i to pobija sve teorije boraca protiv latinice. Ja licno inace pisem cirilicom i nemam nameru to da menjam...
Ne bih se slozio sa vasom tvrdnjom da je Antonic extremni desnicar, on je nesto malo drugcije. Glavni problem je sto ima potrebu da demokratiju brani od demokrata.
Ne bih se jos slozio da je nepristojno Albance nazivati Siptarima zato sto oni sami sebe na svom jeziku tako nazivaju, a svoju zemlju zovu Schqiperise.
Za ostale stvari ste uglavnom upravu iako verujem da nam se misljenja razlikuju po jos nekim pitanjima.
Preporuke:
0
0
34 sreda, 13 maj 2009 11:48
dragana
Da sam u ulozi profesora na ispitu rekla bih sledece: `Dimitrijevicu, toliko toga ste napisali a nista niste rekli. Nemate argumenata za ono sto ste napisali i logicko rasudjivanje je krajnje diskutabilno. Vise srece drugi put`
Preporuke:
0
0
35 sreda, 13 maj 2009 11:51
Vasilije Kleftakis
“Da li je anti-državno isticanje bogatstva naše kulture, to da smo jedina evropska zemlja u kojoj su u opticaju dva pisma...“ G-din Dimitrijević ovde „pomalo“ zaobilazi činjenice. Ne kaže nam otkada se to naša kultura tako obogatila dobivši dva pisma i postavši time tako izuzetna u Evropi – zamislite: DVA PISMA! Kakvo bogatstvo. Da ovežimo malo pamćenje. Kako je već neko kazao, latinicu (gajevicu) su Srbiji nasiljem naturili austrougarski okupatori krajem 1915. godine. Šta govore naučni bibliografski podaci? Citiram knjigu Vuka Dragovića: „Srpska štampa između dva rata. I. Osnova za bibliografiju srpske periodike 1915-1945. SANU. Građa. Knjiga XI. Istoriski Institut, Knjiga 8. Beograd 1956.“ Na 362 stranice autor nabraja 10241 naslov periodičnih publikacija (tu su i izdanja srpskog izbeglištva tokom Prvog svetskog rata, kao i izdanja srpskih iseljenika). Na stranim jezicima je nabrojano 426 (4,16%) . Lavovski deo među njima su izdanja na nemačkom, mađarskom i ruskom jeziku. Ima mnogo i na francuskom, nešto na italijanskom, rumunskom, hrvatskom, slovenačkom. Ali: 9815 (95,84%) je na srpskom jeziku, štampano ĆIRILICOM! Uzevši u obzir godinu izdanja knjige: u periodu Titove vladavine (1956.g.) , autoru i izdavaču se teško može prebaciti da su falsifikovali podatke i favorizovali ćirilicu. U tom periodu su, npr. iz svih organa uprave i sudstva u Srbiji bile već poizbacivane ćirilične pisaće mašine. Dakle, što bi mi prosti ljudi rekli: Ako laže koza – ne laže rog, iliti: ako gospodin pom.ministra „elegantno zaobilazi“ istinu – činjenice govore! Srpska štampa u periodu 1915-1945 godine nije imala latinična izdanja na srpskom jeziku! Latinicu su na velika vrata i nasilno u Srbiju ugurali komunisti, sedeći na sovjetskim tenkovima krajem 1944. godine! Kakvo bogatstvo kulture – to je zagađenje kulture. Ako se usuđujete, g. pom. Ministra – odgovorite na ovo. Ali, znam, izabraćete da mudro ćutite, praveći se Englez i nadajući se da će sve ovo proći samo po sebi. Da vidimo...
Preporuke:
0
0
36 sreda, 13 maj 2009 12:10
bj
na ovaj tekst ne treba reći više od toga da je tragedija Srbije da joj ovakav čovek bude pomoćnik ministra ( ili državni sekretar, šta god), posle onakvih izjava u onoj emisiji i posle ovakvog teksta, čovek se zapita da li on radi za dobrobit naše države i njenih građana.
Preporuke:
0
0
37 sreda, 13 maj 2009 12:46
Nebojsa M.
...
Ja licno inace pisem cirilicom i nemam nameru to da menjam...


Ovo je vrhunac!!!
Preporuke:
0
0
38 sreda, 13 maj 2009 13:03
vladana
Iako četrdesetodvogodišnjak,gospodin Dimitrijević zvuči kao mlađani političi komesar iz naše tragične prošlosti. Zaista fascinira njegova neprikrivena, jaka i ubitačna mržnja prema sunarodnicima. Čega li se to Dimitrijević stidi? Ne verejum svoje osrednjosti! Iako se trudi da svojim rečenicama da jasnoću i logički smisao, kao i privid sada moderne UČENOSTI (termin sve češće u upotrebi), mlađani Dimitrijević ostaje na nivou srednjoškolca koji svoje neznanje pred nastavnikom krije agresivnim nastupom i praznoslovljem!
Preporuke:
0
0
39 sreda, 13 maj 2009 13:11
Kume, izgore ti kesa!
A nek mi neko objasni da li je to slučajno da baš Milica Tomić, koja je slučajno kuma bračnog para Dimitrijević, dobije od Muzeja savremene umetnosti (direktorke Branke Dimitrijević) 15 000 eura, a već sledeće godine od Republike Srbije još 10 000 eura na ime otkupa radova?

A da istovremeno druga kuma istog bračnog para, Branka Pejić, dobije mesto Umetničkog direktora Oktobarskog salona, na kome ona prva kuma (M. Tomić)opet slučajno osvoji nagradu?

Ove informacije nisu nikakva tajna, svako može da proveri! Ali ne treba zameriti dinastiji Dimitrijević što se ponaša u skladu sa starim srpskim običajima!

Kumstvo je iznad svega!
Preporuke:
0
0
40 sreda, 13 maj 2009 13:16
Kume, izgore ti kesa! 2.
Moram da se ispravim: ne zove se ona druga kuma Bračnog para Branka nego Bojana Pejić, a na njenom Oktobarskom salonu onoj prvoj kumi (M. Tomić) nagradu je dodelio žiri u čijem sastavu je sedeo - pogodite ko!

Naravno, niko drugi nego kum Branislav Dimitrijević!
Preporuke:
0
0
41 sreda, 13 maj 2009 13:17
Duško Kadić, Podgorica
Otkud vama pravo Dimitrijeviću da govorite da crkva treba da povrati svoj moralni autoritet u narodu. Ona ga ima u narodu kao grupi moralnih ljudi ali vi toj grupi svakako ne pripadate. ovo kažem zbog toga što sam vas gledao u toj emisiji i zgražavao se vašem licemjerju. Mislim da je za vaš moralni sklop da iskoristite sve blagodeti putovanja , konferencija, dnevnica i Švedskih stolova a ostalo vam , svakako, nije ni važno , jer da jeste , nebi pričali ono što pričate. Ovo je moje slobodno mišljenje. Dužno poštovanje za Slobodna Antoniča.
Preporuke:
0
0
42 sreda, 13 maj 2009 13:31
sava
Kolko cinizma, licemerja i autugolova.Pa Dimitrijevicu sami sebi ste vise naudili ovim tekstom nego svi drug zajedno.
"Na osnovu moje savesti i odgovornosti, kao državni službenik koji se pritom bavi međunarodnim odnosima i kulturnom diplomatijom, ne želim da sudim o nečemu što još nisam video." Pa sto jos ne obidjoste Jasenovacku postavku da nam kazete misljenje. Sta ste radili ovih mesec dana? Replicirate zutoj stampi,finansirate egzit i NVO, dajete savete Crkvi(za koju uzgred vi kazete da je moralno posrnula,a ne kazete otkud taj stav, kad gradjani najvise u istu imaju poverenja).
Tragicno.
Preporuke:
0
0
43 sreda, 13 maj 2009 13:35
Nikola
"Dubok fašizam vladike Nikolaja Velimirovića"
Na to nama želi da ukaže gocpodin Dimitrijević, pritom uvređen što mu je pomenut otac Vojin.
Preporuke:
0
0
44 sreda, 13 maj 2009 13:43
PREDRAG
Sto se tice gospodina mladjanog Dimitrijevica koji je slucajno zamenik ministra kulture rekao bih tj.preporucio bih mu da emisiju u kojoj je ucestvovao pogleda jos jednom.U slucaju da slabije kapira(sto je vise nego ocigledno)neka to uradi nekoliko puta,toliko puta dok ne nauci napamet.Kao sto je isto tako napamet naucio nekoliko sopstvenih ili narucenih(od koga li samo?)parola i parolica koje vrti u svojim nastupima.I tacno ce dobiti opis svoje licnosti.Kao prvo Dimitrijevicu Antonic se sazalio na vas(to je moje misljenje)pa i nije bio tako strog u opisu onoga sto ste predstavljali na TV-u u toj emisiji.
Preporuke:
0
0
45 sreda, 13 maj 2009 14:09
Jovan Zorić
- Protiv sam argumenata ad hominem.
- Ne pristajem na to da se napada čovek, a ne njegovi argumenti. Mladi Dimitrijević je to trebalo da čini.
- Verujem da mladi Dimitrijević nije sam pisao svoj tekst, za razliku od Antonića koji to jeste učinio.
- Pogrešno je skretati pažnju na činjeinicu da je Vojin Dimitrijević otac mladog Dimitrijevića barem isto toliko koliko i prećutkivati tu činjenicu. Dimitrijevići se toga sigurno ne stide, a u Srbiji ta veza sigurno nije bez značaja.
- Antonić nije fašista i svako tvrđenje suprotnog diskredituje onog ko tvrđenje da je fašista iznosi.
- Mislim da Antonić ne brani nikoga, pa ni Crkvu, ni državu, niti srpski narod. Pre će biti da je Antonić ustao protiv toga da Crkvu, Srbe i Srbiju blati svako.
- Da je Mirko Đorđević anonimus među sociolozima, i da nema nikakav istinski profesionalni kredibilitet je opšte poznato u stručnoj javnosti. To je takoreći aksiom.
- Kad je reč o ćiriličnom i latiničnom pismu i turističkom potencijalu Beograda u tom kontekstu, trebalo bi prethodno znati kakvim su pismima ispisani nazivi ulica u Pekingu i Moskvi, naprimer, iako je njihov turistički potencijal bar 207 puta veći od istoimenog potencijala Beograda.
- I na kraju, mladi Dimitrijević malo zna i o Grozdaniću, jer da je samo malo bolje sagledao opus tog slikara video bi da se on uglavnom i bavi plagijatima u ovom ili onom smislu i da redovno postavlja neke instalacije koje navodno hoće da isprovociraju skandal. Međutim, stvar sa tim je mnogo jednostavnija, reč je jednostavno o plagijatu čije se postojanje ne negira, ali se uvija u oblandu navodnog izazivanja reakcije. Sad je reakcija navodno originalna ideja tog slikara, što je jedno veliko - KOJEŠTA.
Preporuke:
0
0
46 sreda, 13 maj 2009 14:32
vladana
Lagodan život i povlašćen društveni položaj plaćaju se gubitkom časti i obraza. Stide se oni svoga moralnog i duhovnog pada! Inteligentni i gordi, ostaje im samo mržnja!
Preporuke:
0
0
47 sreda, 13 maj 2009 14:39
PREDRAG
@pravi Aristokrata
Moram vam u ime svih ostalih koji su komentarisali Dimitrijevica o kome je ovde rec(nadam se da mi nece kolege zameriti)i u svoje licno ime odgovoriti.Kao prvo krajnje je neutemeljena vasa tvtdnja da neko od nas zavidi ocu i sinu Dimitrijevic i da hocemo da budemo deo BEOGRADSKE ELITE.Licno ne vidim na cemu se to moze zavideti ocu i sinu,a jos manje vidim razlog da tu rec uopste upotrebite?Ali kad ste je vec upotrebili trebalo bi da znate sta ta rec znaci u psiholoskom smislu i u tom smislu se prvenstveno zapitajte o sebi?Isto tako sto se tice necije(komentatora)zelje da bude deo BEOGRADSKE ELITE i o toj eliti evidentno je da vi malo znate ako i znate uopste?Jer da vi znate verovatno bi izbegli da to napisete,a ovako papir trpi sve?Kao drugo,vas pokusaj da uvredite sve one koji po vama nisu BEOGRADJANI samo je jos jedan dokaz u prilog mog saveta da se zapitate o sebi?I kao trece sto se putovanja tice savetujem vam da malo putujete ili ako hocete i da proputujete,valjda sami znate sta ste sa tim hteli da kazete?I za kraj,to vec kao cetvrto, kad vas vec toliko drugacije misljenje ljuti savetujem vam da ne citate komentare na sajtu NSPM-a u interesu sopstvenog zdravlja.Jer koliko god da ste besni sto postoje i oni koji misle drugacije mi cemo svejedno postojati...Koliko vidim iz vaseg komentara na vasu veliku zalost,zalost koja ce i ostati...
Preporuke:
0
0
48 sreda, 13 maj 2009 14:40
Jovana
Neću komentarisati tekst gospodina Dimitrijevića. Nije ničim zaslužio. To je baš ono što takvi kao on žele. Da bude po onoj narodnoj, “ za dobrim konjem se prašina diže”. Nije nego. A on će to proglasiti tabloidnim napadima na lik I delo Branislava Dimitrijevića, državnog službenika. Koji lik, koje delo?
Bilo bi dobro kada bi bilo moguće ignorisati te konstantne, istovetene tirade “drugosrbijanaca”, lekcije koje su napamet naučili, kojima nas zasipaju sa svih elektronskih medija. Nažalost, to naizgled jednostavno rešenje je nemoguće, a samim tim postaje mnogo složenije. Mediji pripadaju njima. Bez obzira što nas RTS preko svojih reklama uverava da je taj Javni servis naše vlasništvo.
Ništa, ili skoro ništa više nije naše. Piše se neka druga istorija, druge se lektire čitaju, tuđi kulturni obrasci se uvode, druge vrednosti vaspostavljaju…
Mnogo je opasna ta mašinerija kojoj, između ostalih, pripada i Dimitrijević, mali državni činovnik.
Šta su prema svemu tome ovi komentari? “Pismo ko pismo, trud uzaludni….”
Preporuke:
0
0
49 sreda, 13 maj 2009 14:54
aleksandar
Samo da kažem da je Nikola pogodio suštinu.
Nikola, svaka čast.
Preporuke:
0
0
50 sreda, 13 maj 2009 15:21
Sremica, Sremica
Ušuškan i omamljen privilegijama, doministar Dimitrijević je samoljubivo zagazio na tanak led. I propao. Iseckan u sitne froncle. Gospodin verovatno nikad nije ni zašao ovde, jer bi inače znao kakve intelektualne ale na njemu pišu, i teško bi se usudio da im oponira. No, tako šta je i stvar elementarne inteligencije, da ne pominjem mudrost. Da toga ima, ne bi ni bio glavni junak jedne od mnogih tragičnih srpskih priča...
Preporuke:
0
0
51 sreda, 13 maj 2009 15:25
Nikoli
Dotični i ne zna da ja vladika Nikolaj bio u Dahauu.
Preporuke:
0
0
52 sreda, 13 maj 2009 15:38
Antifasista
Hajde malo objektivnosti i sa srpske strane, da ne budemo obrnuti Dimitrijevic.

Jeste sporno i neprihvatljivo da drugosrbijasi falsifikuju delo vladike Nikolaja i svode ga iskljucivo na njegove neprihvatljive detalje. Redovno ignorisu cinjenicu da je vladika Nikolj bio jedan od najglasnijih pobornika 27 marta i protivnika okupacije, da ga je nemacki okupator drzao na nisanu i u izloaciji tokom rata (a kasnije odveo u Dahau), i da je vladika i tokom prismotre okupatora u Vojlovici, spasavao progonjene zrtve nacizma (mislim da je jos ziva gdja Rahela Trifunovic, nasa Jevrejka koju je, zajedno sa majkom, vladika Nikolaj LICNO sproveo u manastir, obukavsi majku u monasku odecu a devojcicu Rahelu sakrivsi ispod sedista na zapreznim kolima i na taj nacin zavaravsi nacisticku strazu). Gdja Trifunovic, za razliku od drugosrbijasa, ostavila je istoriji taj detalj koji govori o ljudskoj velicini vladikinoj. Covek je spasio dvoje progonjenih ljudi, majku i cerku, rizikovavsi sopstveni zivot (da su nacisti otkrili Vladikin manevar, bili bi na licu mesta streljani i on i zena i dete koje je, srecom, spasio).

Ali, sa druge strane, ni veliki duhovnici nisu imuni na ljudske greske (to je momenat gde plediram na objektivnost). I tako je i vladika Nikolaj napisao nekoliko stvari koje je zaista tesko procitati bez neprijatnosti. Onaj zloglasni pasus o "Jevrejima" kao uzorku svih zala, zaista je bolan (meni kao Srbinu i pravoslavcu). To jeste bilo drugo vreme i jeste se u religijskoj literaturi (svih vera) svasta pisalo (u islamu se to, nazalost, radi i danas, a i u zabrnijavajuce brojnom delu katolicke stampe). Jeste i antisemitizam, nazalost, bio sveprisutan u javnom diskursu cak i demokratskog sveta (recimo, Ruzveltova administracija u SAD je imala jaku antisemitsku notu svojih istaknutih clanova, ali to ne znaci da se zbog toga moze izjednacavati s nacistima, protiv kojih e borila bas ta administracija).
Preporuke:
0
0
53 sreda, 13 maj 2009 15:42
Antifasista
(Nastavak)

Jeste i vladika tada bio u logoru i, verovatno, slomljen i rastrojen nesrecom u kojoj se nasao i narod i svet. Ali je fakat da taj mucni citat treba odbaciti i da baca senku na Vladikin opus (konacno, jedan Sekspir, Dikens, Tvejn, Dostojevski, Ficdzerald... imali su slicne epizode, i to je jasno odvojeno od njihovog dela, jer da nije, citava ta dela bi bila po senkom). Dakle, APSOLUTNO je neophodno i da se u delu Vladike Nikolaja odvoji dobro od loseg, i korisno i veliko od onog sto je mucno (govorim opet o tom antisemitskom citatu). Jer, bez toga, drugosrbijasi (inace PRIMORDIJALNO fasistoidna grupacija, sa gadnim ljoticevsko-opskurantskim bekgraundom vecine svojih jurisnika!)) ce imati svoj alibi i moci time manipulise jos sto godina.
Preporuke:
0
0
54 sreda, 13 maj 2009 16:02
Antifasista
ni kod Hitlera nisu potomci odgovarali za „grehe“ svojih roditelja. To više pripada korpusu staljinističko-maoističko-polpotovskih metoda


Da, ovo je tek skandal. Moram priznati da se nisam previse bavio sudskom civilnom praksom nacisticke Nemacke, ali, cak i pravnom laiku poput mene, istorija daje dovoljno informacija. Nisu li, g. Dimitrijevicu, u nacistickoj Nemackoj MILIONI Jevreja umoreni samo abog "greha" svoje nacionalne pripadnosti?

Konacno, nacisticku "pravdu" smo osetli i mi Srbi na Balkanu (uz nase komsije Jevreje). Nisu li PORODICE pripadnika pokreta otpora zatvarane, mrcvarene i ubijane u logorima, bas zbog "greha" roditeljskog otpora? Prosetajte malo po Srbiji, umesto sto po Vasingtonu kacite ogavne "instalacije" Rase Teodosijevica (kukasti krst sa aluzijom da su Srbi nacisti, i o trosku poreskih obveznika Srbije). Imate i partizanska i cetnicka sela koja su nacisti DESETKOVALI (ubijali zene i decu) jer su muskarci iz tih mesta radili ono sto treba da se radi kad nam neko okupira zemlju: ubijali okupatore. Porodica gen. Mihailovica je bila zatocena na Banjici.

Ili posetite malo Vas hercegovacki zavicaj (ili suprotni kraj Republike Srpske, Kozaru) pa pitajte ljude otud o stravicnim nacistickim odmazdama nad tamosnjim Srbima, tojest porodicama ucesnika antifasistickog otpora.
Preporuke:
0
0
55 sreda, 13 maj 2009 16:04
pera
Redovno čitam ovaj sajt i HVALA VAM što ste toliko drugačiji u odnosu na ostale i što nam omogućavate da iz prve ruke SAMI možemo da izvučemo određene zaključke.Zato je izvanredno i molim Vas da to nastavite i dalje što u vašim rubrikama (polemika) objavljujete i tekstove svih onih koji drugačije misle,a pogotovu ovakvih mediokriteta kao što je ovaj jadni pomoćnik ministra.Ne postoji lepši način da saznate kakav je neko zaista od ovoga: pustite da piše i da njegova pisnaija objavite na sajtu. Iza svake tačke, zareza i slova vidi se jedan mediokritetksi karakter koji govori bolje od bilo kog Vukadinovića, Antonića i njima sličnih...Isto važi i za one druge nadobudne soroševske eksponente koji ne vide da s epišući "odaju" i d anije potrebno da drugi o njima govore, već da sami o sebi najbolje kažu(samo ih treba pustiti)...Bravo!
Preporuke:
0
0
56 sreda, 13 maj 2009 16:05
dusan
Gospodine Antoonicu,da li vam je ikada zasmetala ovakva kolicina idopoklonickih ad hominem komentara. Moze da vam samo smeta nekriticko misljenja,ako je uopste o misljenju rec.
Preporuke:
0
0
57 sreda, 13 maj 2009 16:14
Peter RV
Dok nijesam procitao Dimitrijevicev odgovor Antonicu, imao sam utisak da je mozda Antonic pretjerao u njegovoj kritici Dimitrijevica. Ovo pismo je otklonilo svaku sumnju, jer se Dimitrijevic predstavio licno onakav kakav je. Zagrizljav, zavidljiv, nepristojan i netrpeljiv.
Zahvaljujuci NSPM-i doznali smo kakve ideologe nas vlada gaji. Ovaj covjek je potpuno jedno-dimenzionalan, svi koji se ne slazu sa njim su fasisti, fasisti, fasisti i samo fasisti- sto dokazuje njegovo ideolosko poreklo.
"Spasiti se" od ovoj neminovnog fasizma, koji je Dimitrijevicev kosmar, je mala stvar u poredjenju sa njegovim "anti-fasizmom" koji moze lako da nas usmrti -od dosade.
Preporuke:
0
0
58 sreda, 13 maj 2009 16:41
Nimbus
Malo okasnelo, ali možda još uspem da utrčim u autobus.
Molio bih g. Stevu da siđe s merdevina ( da se ne bi dovikivali)i približi mi ono što ne razumem. Da preskočimo smorne uvode, ja mislim da je:
- "ustaški antifašizam" oksimoron
- "komunistički fašizam" pleonazam
Smatram da je jedina razumljiva (ad hominem - zaboga, što ne pišete na maternjem jeziku - ovako "Vujakliju" moram da držim na kolenu kako bih sve skontao, pa i sebe uhvatim u trudu da se prikažem načitanijim nego što jesam, što je osobito blesavo )podela na žrtve i zločince. Po Vama, ako kažem "Popu pop,bobu bob", sam u definiciju upadam.
Konkretno: ako se u nekoj pričanonici (koju podržava neka strana NVO od nekud,ka i neko, obavezno, "nezavisno" udruženje novinara) iznese stav da "Srbijance i dođoše treba proterati"...te da "Ne smatram to etničkim čišćenjem, već pročišćenjem zagađene...(neću vam reći koja je Pokrajina u pitanju, odmah ćete se setiti o čemu je reč, a i surovi administrator će da mi seče uši), pa ja zapitam ovog "eugeničara" `el to prepisao direkno od Hitlera, ili je sam, svojim rečima, interpretirao istoga... Ergo, i ja sam takav?
Inače, bez uvrede i laskanja, Vaše komentare s velikom pažnjom čitam i učim se...
Preporuke:
0
0
59 sreda, 13 maj 2009 18:08
Nikola
Gospodine Dimitrijeviću, da li je možda i Naomi Klajn (Klein) ekstremna desničarka?

Postoji jedna sličnost između Bagdada i Beograda - i u jednom i u drugom, poslije dolaska DOSa ili NATOa, ne radi Narodni muzej. U stvari, mislim da je onaj u Bagdadu proradio, ali tek kad su hiljade kulturnih artefakata nestale kao da nikad nisu ni postojale. To Naomi Klajn pominje u svojoj knjizi ''Šok doktrina’’, koja se bavi neoliberalnim posljedicama u društvima sa raznih kontinenata. Brisanje nacionalne kulture je (NE)kulturna posljedica neoliberalizma, to jest ekstremne ekonomske desnice koju vi predstavljate u oblasti kulture.

Vrijednosti zajednica nastalih viševjekovnom evolucijom jednostavno nisu neoliberalna šolja čaja, i moraju biti eliminisane. To je u Iraku urađeno sveopštom krađom nacionalnog blaga, a kod nas – kartonskim kutijama namijenjenim za kontejner. To je Vaša (NE)kulturna politika. Jer kritička svijest je istorijska svijest, reče Herbert Markuze (da nije i on ’’ekstremni desničar’’?) i ostade živ, a neoliberalizam ne voli ljude koji razmišljaju svojom glavom. Neoliberalizam voli zatvorene Narodne muzeje i važne istorijske dokumente na smetlištu (istorije?).

Drugo što valja istaći je što se veliki kulturni dekontaminator poziva na film ’’Invasion of the Body snatchers’’ Abela Ferare, inače poznatog reditelja rimokatoličke vjeroispovjesti i predvodnika njujorškog konzervativnog filmskog talasa. Dimitrijević se poziva na desničarski film da bi dokazao da je Slobodan Antonić – desničar. Pa to je genijalno.

Ali mora se priznati da je najfascinantija stvar ipak ’’reforma’’ Crkve. Ja nisam tako genijalan kao gospodin Dimitrijević pa ne znam kako može da se reformiše vjerovanje da Bog – postoji? Mnogo mi to komplikovano. Možda jede krompiriće? Možda ne jede krompiriće. Možda je Bog – krompirić? Možda je krompirić tijelo Isusovo? Izgleda da to nećemo saznati do sljedećeg visokoumnog teksta sina Dragana, ovaj Dimitrijevića.
Preporuke:
0
0
60 sreda, 13 maj 2009 18:42
Nemanja
Gospodine Dimitrijeviću,

Vi kao državni sekretar u Ministarstvu kulture ste MORALI biti u Jasenovcu na obeležavanju godišnjice. MORALI ste da tu postavku vidite, jer je kulturna diplomatija, kao što sami rekoste, u vašem opisu posla. Dakle, "nisam video - ne komentarišem" NE MOŽETE da koristite kao izgovor, jer je Vaša obaveѕa da budete tamo. Toliko o vašem "savesnom i stručnom obavljanju posla".

I još jedna stvar. Pošto su Vam drugi ukazivali, kako sami kažete, a kasnije se poѕivate na "određene delove" knjige Kroz tamnički prozor Vladike Nikolaja Velimirovića, savetujem vam, kao budući politikolog, da tu knjigu ѕaista i pročitate. Jer da ste je pročitali, videli bi da Sveti Vladika Nikolaj kritikuje materijalističku i bezbožničku kulturu tadašnje Evrope. Kritikuje otuđenost od Boga i hrišćanskih principa, kao i otuđenost među ljudima koja je, po njemu, plod te kulture i civilizacije. Takođe, on poziva sav srpski narod da se vrati svojim hrišćanskim principima, koji su se još tad izgubili kod nas - ljubavi prema bližnjima, miru među ljudima i moralu kao osnovnom merilu svega. Da bi ste kritikovali nešto, i da bi ste Vladiku Nikolaja proglasili za fašistu, morate bar da znate o čemu je on zaista pisao. Ali, verovatno bi Vam čitanje njegovih dela bilo nepotrebno gubljenje vremena, i onda ne bi ste mogli da "savesno i stručno" obavljate Vaš posao. Lakše je proglasiti ga fašistom jer se, zaboga, usudio da kritikuje kulturu Evrope.


Nedostatak agumenata nadoknađujete arogancijom, a nedostatak književnog obrazovanja klevetom. Ali, verovatno imate neke druge kvalitete, čim ste tako daleko dogurali. Samo što to mi, obični smrtnici, ne vidimo. Možda smo i mi fašisti, đavo će ga znati.
Preporuke:
0
0
61 sreda, 13 maj 2009 18:49
Jozef K.
Pomoćnik ministra kulture kome je Mirko Đorđević vrhunski autoritet?! Hvala, dosta je!
Preporuke:
0
0
62 sreda, 13 maj 2009 19:21
Bane
Bezgraničan je bezobrazluk ovih "ljudi" na vlasti ili bliskih vlastima. Pored milion nezaposlenih, barem duplo toliko onih "zaposlenih" koji rade kao stoka od jutra do sutra, neprijavljeno, za veoma male pare, pored uništene i opustošene privrede, imaju drskosti da nekom sole pamet i još da sebe prikazuju kao onog pravog, autentičnog srbina. Za patriotizam smatraju sve ono što je u suprotnosti sa ljubavlju prema svojoj zemlji i što im najviše stavljam na dušu, trovanje mladih, po prirodi neiskvarenih ljudi, svojim podlim idejama. Najveći je zločin, ravan abortusu, kada se koristi neiskvarena, a samim tim i veoma lakoverna mladost podložna svemogućim manipulacijama. Upravo su oni najviše pogođeni aktivnostima ministarstva kulture koje ih zatrpava raznim šund priredbama a sve sa ciljem da im zamažu oči navodnom brigom za mlade, time im skrećući pažnju sa pitanja od životne važnosti po njihovu budućnost. Šta je, između ostalog, "Exit"? Niko me neće ubediti da to saznanje nemaju srpski vlastodršci. Njih to ne zanima, sve dok su mladi zaokupljeni sobom vlast je bezbrižna. Da se droga odomaćila i u osnovnim školama njih to ne zanima. Veliki deo omladine se truje egoizmom kao vrhunskom vrednošću zapadne "civilizacije" i sve im se to servira putem medija koji kontroliše veliki "filantrop" Soroš, čiji je jedan od uzvišenih ciljeva kojima stremi i legalizacija droge među mladima. Niko me neće ubediti da dotični pomoćnik ministra kulture to ne zna.
Kako istinski levičar po političkom opredeljenju koristim priliku da zamolim sve učesnike u bilo kojoj razmeni mišljenja da ne svrstavaju ovu vlast u levičarski tabor jer ona to nije. Ako neko misli da je SPS levičarska stranka tvrdim da nije u pravu jer su oni davno odstupili od ideje levice. Kako se neko deklariše to je njegovo pravo ali po delima se stranka poznaje. O DS-u kao članu socijalističke internacionale neću ni da diskutujem. O tome nekom drugom prilikom.
Preporuke:
0
0
63 sreda, 13 maj 2009 19:52
Milan
Izgleda da gospodin Dimitrijevic smatra da se Bog od skora vise ne zove Bog vec Mirko Djordjevic. Salu na stranu, ali ovaj tekst je jednostavno polupismen,maliciozan, prepun klasicne zamene teza i etiketiranja tipa: cim si protiv mene-fasista si. Ali vrhunac teksta je deo u kome ovakva "moralna gromada" savetuje Crkvu da se reformise kako bi (p)ostala moralni autoritet medju gradjanima Srbije. Gospodine Dimitrijevicu, najbolje cete se odbraniti ako vise nikada ne zucnete i ne napisete nijedno slovo...
Preporuke:
0
0
64 sreda, 13 maj 2009 20:18
Kum je zakon!
Oni koji napadaju Dimitrijevića ili su neupućeni u srpske običaje ili nemaju kućno vaspitanje... jer svaki pravi Srbin drži do kumstva i uvek će biti spreman da sve učini za kuma (ili za kumu)! Zbog toga ja mislim da je B. Dimitijević samo žrtva odnarođenih pojedinaca koji ne poštuju svetu srpku instituciju kumstva!!!
Preporuke:
0
0
65 sreda, 13 maj 2009 20:49
Zaprepašćen
Iako sam očekivao nešto slično, ne mogu da ne primetim koliko je ovo... bljutavo.
Preporuke:
0
0
66 sreda, 13 maj 2009 20:50
coming out
Mislim da su komentatori nepravedni prema gospodinu Dimitrijevicu. Mislim da je sasvim korektno sa njegove strane to sto je Antonicu uputio ovako dug i iscrpan odgovor. Mogao je, jednostavno, da precuti, da okrene glavu na drugu stranu i cela stvar bi ubrzo bila zaboravljena (kao sto to inace u Srbiji biva). Ne, Dimitrijevic je napravio "coming out", hrabro je izasao na crtu i bez stida i zazora saopstio sve o sebi, svojim stavovima, svojoj orijentaciji... Svaka cast, gospodine Dimitrijevicu! Zahvaljujuci ovom gestu, dobili ste mnoge simpatizere medju nasom populacijom! Sada je jasno da ste vi jedan od nas!
Preporuke:
0
0
67 sreda, 13 maj 2009 21:19
mr Dimitrijević i dr Samardžić
Ne verujem da ćete objaviti ovaj moj komentar. Želim da izrazim negodovanje zbog ovakvog odnosa prema mr Branislavu Dimitrijeviću i da podsetim da je sličnom tretmanu na Vašem sajtu nedavno bio izložen i dr Nikola Samardžić. Prepoznajem mnoge sličnosti između ova dva beogradska intelektualca:

  • dr Samardžiću se, baš kao i mr Dimtrijeviću, spočitava navodni nepotizam;


  • dr Samardžiću je bez ikakvih dokaza prikačena etiketa antisemite a sada se mr Dimitrijević proglašava za nekakvog istorijskog revizionistu i negacionistu;


  • dr Samardžić je bio funkcioner LDP-a, dok je mr Dimitrijević bio član Političkog saveta iste partije (a poznato je kakav je vaš odnos prema LDP-u);


  • dr Samardžić je baš kao i mr Dimitrijević izložen odijumu (dela) javnosti zbog svog beogradskog porekla i beogradskih manira;


  • dr Samardžić i mr Dimitrijević su pravi Evropljani, odlično vladaju engleskim jezikom i proputovali su ceo svet i nije čudo što ih ne vole oni koji se nisu mrdnuli iz svoje palanke!


Jasno je, dakle, da je u pitanju neosnovana i zlonamerna antievropska i anticivilizacijska kampanja protiv onih ljudi koji oličavaju najviše (evropske) vrednosti u Beogradu i uopšte u Srbiji!
Preporuke:
0
0
68 sreda, 13 maj 2009 22:06
Mislilac
@Bane
Smeta ti Exit? Pa da na njemu nema izvornog srpskog turbo-dzihada...
Navijacke grupe su glavne musterije dilera droge, a za koga je vecina navijaca to se zna, videlo se po njihovom "patriotskom" delovanju u februaru prosle godine. Da se potsetimo, tada su navijaci i jos neki "junaci" iz obraze i "hrabre" 1389 imali obracun sa mekdonaldsima, prodavnicama, semaforima i ostalim promoterima kosovske nezavisnosti...
Inace za to da DS nije levica si upravu. Oni su vise centar.
Preporuke:
0
0
69 sreda, 13 maj 2009 22:44
Dr Jekyll and Mr Hyde
Ne mogu a da se ne složim sa komentatorom koji je doveo u vezu Dr Nikolu Samardžića i Mr Branka Dimitrijevića. Posebno je važna činjenica koja meni ranije nije bila poznata, naime da je B. Dimtrijević bio (ili jeste još uvek?) član Polit. saveta LDP, mada on tvrdi da je nestranačka ličnost. On je nestranačka ličnost taman koliko je to i Biljana Srbljanović, takođe članica Političkog saveta iste partije, čak i kanditat za gradonačelnika na listi LDP, koja isto tako za sebe tvrdi da je nestranačka ličnost (jer formalno nije član ove partije). Sada je jasno i u kojoj je meri LDP opoziciona partija - kadrovi LDP-a nisu funkcioneri samo na nivou grada Beograda, već su, očigledno, zastupljeni i u republičkoj vladi! Drugo, antisemitizam Nikole Samardžića nije "navodni" kako to tvrdi komentator, već je više puta i na više mesta potkrepljen obiljem citata iz tekstova samog Nikole Samardžića. Sada se sasvim lepo i jasno pokazuje zbog čega su se Dr Samardžić i Mr Dimitrijević prepoznali u istoj političkoj opciji.
Preporuke:
0
0
70 sreda, 13 maj 2009 23:07
Nikola
dr Samardžić je baš kao i mr Dimitrijević izložen odijumu (dela) javnosti zbog svog beogradskog porekla i beogradskih manira;


Samo 2 riječi:''Kreštavi Antonić''

U kojem ''velegradu'' ovo zovu ''manirima''? Možda u Donjem Prčevu.

Nepotizam: da bi neko bio pomoćnik ministra kulture mora valjda, osim diplome, da ima neko iskustvo u većim kulturnim institucijama ove zemlje. Ja ne znam gdje je radio sin Dimitrijević, ali ako je primljen samo zbog diplome onda je to, i uvijek će biti - nepotizam.

Ako je član LDPa, to mora da se iznese u javnost, jer građani Srbije nisu izabrali tu (ne)kulturnu politiku.

dr Samardžić je baš kao i mr Dimitrijević izložen odijumu (dela) javnosti zbog svog beogradskog porekla


Beograd, plavi grad.
Preporuke:
0
0
71 sreda, 13 maj 2009 23:36
10 vekova ćirilice
Čovek s kojim sam se najviše družio u jednom delu vojnog roka je bio Šiptar. Bilo je to 1986. godien. Pitao sam ga jednom kako se on oseća (tada je to pitanje još zvučalo umesno) i on je jasno rekao da se oseća kao Šiptar. Zašto je reč Šiptar odjednom postala društveno neprihvatljiva? Nije mi to jasno. Tako se u srpskom jeziku zove ono što neki danas zovu Albanac. Kao što se za Vienu u srpskom jeziku kaže Beč, a London za grad koji se izvorno zove Landn, ili Pariz za Pari. Vređamo li nekoga time što kažemo Beč, a ne, kao u drugim jezicima, Vien, ili Viena? BOjim se da ovde imamo političke skorojeviće koji ne znaju kako da se istiniski bave određenim ozbiljnim pitanjima, od kojih su neka veoma teška, pa se upliću u stvari na plitak i prizeman način. Kao što Cigani nisu više Cigani nego Romi, i ako izvedemo to preimenovanje učinićemo ih srećnim i rešili smo sva pitanja u vezi s njima. Uradite vi nešto stvarno, a intervencije u jeziku čine oni koji ne znaju šta će sa stvarnošću, jer je ne razumeju i nemoćni su u dodiru s njom. Jezik će se sam prilagoditi.
Preporuke:
0
0
72 sreda, 13 maj 2009 23:37
Ćirilica se piše srcem!
I ja sam čuo dotičnog gospodina iz Ministarstva kulture kako to kaže u nekoj televizijskoj emisiji, i odmah mi je palo na pamet kako samo u zemlji Srbiji visoki zvaničnik Ministarstva kulture može tako nešto da kaže javno, a da ga odmah javno mnenje ne provuče kroz blato, a politički zreo sistem pošalje u političku istoriju za sva vremena, i eventualno mu ukaže čast da šilji olovke u nekoj sporednoj kancelariji u dubokoj provinciji.

Neverovatno, da NEVEROVATNO je kako u ovoj zemlji od toliko mnogo značajnih pitanja iz kulture, mahom nerešenih ili loše uređenih, jedno zvanično lice može da bupne tako nešto i ... ma, teško je u zemlji u kojoj postoje svakojake neverovatne i bezumne stvari čuditi se nečemu neverovatnom i bezumnom! Ovde je to obično i zato nikoga ne čudi. Otupeli smo, ne znamo više šta je normalno. Nema reči kojima se to može opisati kratko i istinito, jer je to toliko iščašeno da su potrebne stranice opširnih elaboracija za osvetljavanje epohalne promašenosti jedne takve, naizgled obične, neumesne izjave.

Razumeo bih da funkcioner ministarstva kulture jedne zemlje kao što je Francuska, gde je toliko toga u kulturi sređeno i ima svoje mesto ... ali, ne, ne mogu da zamislim čak ni u takvoj zemlji, ne mogu da zamislim ni jednu zemlju u kojoj bi ministar ili doministar KULTURE tako nešto rekao. Možda neko iz nekog sekretarijata za turizam, ili tako nešto, ali, iz ministarstva kulture u zemlji u kojoj postoji ikakva kultura - to ne, definitivno ne!
Preporuke:
0
0
73 sreda, 13 maj 2009 23:49
politički prevaranti
Ko god sedi na nekom višem položaju u sadašnjem političkom sistemu Srbije, bez obzira na stranku iz koje je, a govori o moralu, poštenju, kulturi, pravdi, istini ... vrhunski je licemer. Ili, prosto - ne verujem mu ništa.
Preporuke:
0
0
74 četvrtak, 14 maj 2009 00:12
Mladi DŽedaj
Da li neko ume da mi objasni kakva je to sad funkcija "državni sekretar"? Znam da državni sekretar postoji u Americi i odgovara našem ministru. U našem sistemu, ministar vodi resor. Šta onda radi taj državni sekretar u Srbiji?

Nekako mi se čini da su naši državni sekretari izmišljeni delom zbog želje za imitiranjem globalne supersile, a delom da se poveća broj funkcija za raspodelu između stranaka u vladajućoj koaliciji (velika koalicija, šta da se radi).
Preporuke:
0
0
75 četvrtak, 14 maj 2009 00:14
Tatin sin
Dimitrijevicu, razumemo sto ne poznajes roditelje Slobodana Antonica - oni naime nista nemaju sa pisanjem svog sina. Ali zato tvoj tata Vojin itekako ima veze sa tvojim postavljanjem za pomocnika ministra kulture! A za taj si posao osposobljen taman koliko i da igras sa Mesijem u argentinskoj reprezentaciji (posto vec fudbal spominjes)! Izrices i stvari koje su vrlo opasne. Ti imas, recimo, vrlo visoko misljenje o Hitleru, iako Antonica nazivas "fasistom"! Evo da te citiram: "ni kod Hitlera nisu potomci odgovarali za 'grehe' svojih roditelja. To više pripada korpusu staljinističko-maoističko-polpotovskih metoda i mislim da ovde nemam šta drugo da dodam osim da je pozivanje na nečije roditelje u ovakvoj vrsti rasprava ako ništa drugo onda bar krajnje nepristojno i nekako nisko". Dimitrijevicu, jesi li ti svestan sta si napisao? Hitler je ubijao ljude samo zato sto pripadaju jednom narodu (jevrejskom, ruskom, srpskom, romskom) - dakle zbog roditelja njihovih! Promakla tebi ta logika, a zbog neceg mislis da su komunisti radili ono od cega ti amnestiras Hitlera! Uostalom, oprastas ti sve i Hitleru i Staljinu i Klintonu (bice da tog cak volis!), ali ne mozes oprostiti sto neko nije odusevljen tvojim tv-nastupom, nego ti nalazi zamerke! Zlocin, kakav zlocin - ne biti odusevljen tobom!
Preporuke:
0
0
76 četvrtak, 14 maj 2009 00:43
Bubreg u loju
Uhhhhhh, kakav tus. Zbog ovakvih mi se i ne dolazi u Beograd. Nije on sam ovakav. Nazalost. To je jedan trend. Vise cenim ove zapadnjake koji su umnogome svesni, ali zajahani istim ovakvim. Doduse, malo ''profilisanijim'' likovima. Jadan narod koji je sputan u svemu. Narod koji nema pravo reci u izobilju mogucnosti da se njegov glas cuje. Zato slusajmo Dimitrijevica. :(
Preporuke:
0
0
77 četvrtak, 14 maj 2009 01:10
Ultravisitor
I meni je za oko zapalo ovo o cemu pise Tatin sin. Dimitrijevic teze razume Ce Tunga ili Staljina nego Hitlera. Inace, mladi gospodin je zamenik ministra kulture Republike Srbije. Laku noc!
Preporuke:
0
0
78 četvrtak, 14 maj 2009 01:48
Milutin Janković iz Dljina
Srpska država, Ustavom razdvojena od Crkve, i kao takva sekularna po svom karakteru i prirodi, ima, na žalost, u institucijama Vlade činovnike treće klase, koji vode i zagovaraju otvoreni rat protiv SPC, ali i protiv znatnog dela srpskog društva.
Jedan od takvih je i Sorošev pitomac B.Dimitrijević, aktuelni pomoćnik ministra kulture.
U svom suvoparnom, ideološki rigidnom i stilski obogaljenom obrušavanju na stavove g.Antonića, ovaj činovnik komesarski deli nejcrnje etikete, a da prethodno nije razlučio ni osnosne pojmove kao što su fašizam, nacizam, teozofsko pojimanje kulture, estetsko razgraničenje između originalnog i zanatski vrednog... Njegovo poznavanje istorije srpskog naroda je - skaredno. Njegovo ignorantsko bagatelisanje srpskih žrtava je - kriminalno. Njegove kvalifikacije zvanično kanonizovanih svetaca SPC - grešno je i bestidno.
"Mnogo je živih među mrtvima i mnogo mrtvih među živima", govorio je sveti vladika Nikolaj.
Onaj koji je, zajedno sa patrijarhom Gavrilom, četiri godine proveo u nemačkom zarobljeničkom logoru Dahau i skončao prognan od Dimitrijeviđevih ideoloških predaka i prethodnika na vlasti, u dalekoj Pensilvaniji, u SAD.
Za njega će ustvrditi da je "jedan od ključnih ideologa SPC", koga prožima "dubok fašizam"!
Kad nešto slično izgovori privatno lice, recimo penzionisani profesor ruskog jezika koji je zbog ljubavi prema Staljinu dopao golootočkog kazamata, onda se to može odbiti na staračku ogorčenost i osvetničku jarost uniženog. Ali, kada to napiše i potpiše pomoćnik ministra kulture, zadužen za međunarodnu saradnju, onda je to ne samo uvreda SPC i njenih vernika, već i ordinarna istorijska kleveta najstarije institucije srpskog naroda, koja dolazi sa njegove najviše državne instance!
Šta to, dalje, znači?
Preporuke:
0
0
79 četvrtak, 14 maj 2009 02:28
Milutin Janković iz Dljina II
Znači da jedan državni činovnik generiše i brusi oštricu, inače opravdanog nezadovoljstva svih građana Srbije nacizmom (jer o nacizmu je, Dimitrijeviću,reč, a fašizam je nešto drugo, iako ne manje zlo, pobeđeno još 1943.), u pravcu SPC, njenih svetitelja i verujućeg naroda. Ako ovo nije raspirivanje nacionalne mržnje i verske netolerancije, ja onda ne znam šta ti pojmovi uopšte znače i da li imaju bilo kakav smisao!?!
Dimitrijeviću je, kao privatnom licu, zakonom dopušteno da bude ateista, čak i bogoborac. Naravno, sve dok ne ometa vršenje verske službe i ne primenjuje nasilna sredsrva u iskazivanju svojih bogoboračkih uverenja. Za njega Bog ne postoji, ili ga treba savladati i opovrgnuti kreacionističku teoriju o postanku sveta, Darvinovom evolucionistikom teorijom. Nije problem, međutim, u tome što građanin Dimitrijeviđ smatra da su njegovi preci postali od majmuna. Problem je kad državni činovnik Dimitrijević počne i sve druge građane Srbije da uverava u isto i da ih tretira kao majmune, neznalice i neznabošce.
Onda on i vladiku Nikolaja proglašava za velikog protivnika evropske kulture i kulture uopšte, nazadnjaka i mračnjaka.
(A citat koji bi tu klevetu trebalo da potkrepi dotura mu izvesni Stevan Vuković. Tako je to, Dimitrijeviću kad se prave knjige ne čitaju na vreme.)
Pa šta bi drugo radio verujući čovek i vrhunski teozof, koji je doktorirao na Starokatoličkom Univerzitetu u Bernu, već da se nadmoćno distancira od "kulture kao novog naznaboštva i novog idolopoklonstva". Ne, Dimitrijević bi da vladika Nikolaj odbaci veru u Tvorca i Svedržitelja i da za svoje idole dograbi Dimitrijevićevog Darvina
Preporuke:
0
0
80 četvrtak, 14 maj 2009 03:14
Milutin Janković iz Dljina III
te da se dobrovoljno izloži "Meteorskoj kiši" u tzv.
instalaciji Dimitrijevićevog protežea Živka Grozdanića? (Pošto su već pod "nebesko kamenje" priveli Njegovu Svetost Patrijarha Srpskog Gospodina Pavla!!!)
Dakle, Darvinom po glavi Boga i njegovih svetaca!
Kakva umetnost! Kakva instalacija! Kakvi bakrači!
To je najobičnije izrugivanje.
"Duvaju Avari, Huni i Sloveni, a narod misli duva košava."
Kaže Dimitrijević da je istoričar umetnosti. Estetske kategorije ružnog, zla i groteske njemu su dobro poznate od vremena kada ih je u Predgovoru za Kromvela Viktor Igo inaugurisao i učinio legitimnim. Svakako da su ružno, zlo i groteska i danas legitimna umetnička sredstva izražavanja.
Pravi problem, međutim, nastaje onda kada Darvinovi bogoborci, poput Dimitrijevića, odriču drugima veru u Boga i od njih očekuju i traže da se i sami rugaju Tvorcu i Svedržitelju! Da se dive Grozdaniću i klanjuju mu se kao novom idolu. Inače će ih Dimitrijevićeva komesarska uprava proglasiti za protivnike kulture i neće ih poslati na Bijenale u Veneciju, da na srpskom štandu, od para srpskih obveznika, izlažu umetničke eksponate od ljudske kose, prikupljene iz frizerskih salona širom Srbije.
Ma kome vi, gospodo, prodajete rog za sveću!
Vrteći nepotistički, u kumovskim i ortačkim krugovima, novac ovog beznadežnog naroda, istovremeno mu se rugajući i prezirući ga!
Osporavajući mu čak i poslednju nadu i veru u Boga.
Ko vas je za to ovlastio?
Ko vas je za to izabrao?
Preporuke:
0
0
81 četvrtak, 14 maj 2009 04:08
u odbranu Branislava Dimitrijevića!
Nije tačno da je Branislav Dimitrijević ateista, neznabožac ili - ne daj Bože! - nekakav komunista, levičar itsl. Jer, pravi ateisti ili komunisti ne bi nikada tražili reformu crkve; za njih je crkva nešto strano, prevaziđeno... nije njima stalo do toga da se crkva reformiše i da tako obnovljena igra važnu ulogu u društvu; oni postojanje crkve doživljavaju kao neku inerciju istorije, verujući da će modernizacija društva spontano dovesti do slabljenja uticaja crkve, opadanja njenog ugleda i značaja...

Sve to ne važi za Dimitrijevića i njegove partijske istomišljenike. Mi možemo da se slažemo ili ne slažemo sa stavovima LDP-a, odnosno Branka Dimitrijevića, ali činjenica je da ova politička opcija uopšte nije ravnodušna prema pravoslavlju, a ja bih dodao - ni prema srpstvu. Samo se njihova vizija srpstva i pravoslavlja ne poklapa sa vizijom većine u našem narodu. Dimitrijević i LDP sanjaju neku osavremenjenu SPC, novu generaciju superiornih mladih Srba koje će predvoditi elita koja zadovoljava ideale bele, hrišćanske, arijevske Evrope. Zbog toga se vizija Nove Srbije Dimitrijevića, odnosno, LDP-a, ne razlikuje tako mnogo od nekih stavova Nikolaja Velimirovića.
Preporuke:
0
0
82 četvrtak, 14 maj 2009 06:16
puka slučajnost
Da li ste vi, kolege-komentatori, nekada čuli za slučajnost? Zbog čega verujete da je sve na ovom svetu plod nekakve zavere? Zbog čega ste tako paranoični? Ja mislim da činjenica da je Branislav postavljen na mesto pomoćnika ministra nema nikakve veze sa činjenicom da je njegov otac Vojin Dimitrijević, kao ni sa činjenicom da je njegova supruga Branislava Anđelković-Dimitrijević direktorka Muzeja savremene umetnosti, što opet nema nikakve veze sa činjenicom da Muzej i Vlada dodeljuju desetine hiljada evra kumi bračnog para Dimitrijević (Milici Tomić), kao ni sa činjenicom da je (opet kuma) Bojana Pejić postavljena na mesto umetničkog direktora Oktobarskog salona, a to tek nema nikakve veze sa činjenicom da je na Salonu Milici Tomić dodeljena nagrada od strane stručnog žirija u kome je sedeo njen i Pejićkin kum, muž direktorke MSU i sin Vojinov...

Ja sam ubeđen da su sve navedene koincidencije plod puke slučajnosti! Zbog toga, molim sve komentatore da prestanu da se bave teorijom zavere!
Preporuke:
0
0
83 četvrtak, 14 maj 2009 10:19
roditeljski greh
A, sad mi je jasno, imamo na delu još jednog tatinog sina! To sam shvatio iz komentara. Laknulo mi je, donekle, moram da priznam, jer to, koliko god da je katastrofalno, ipak objašnjava kako neko na takvom položaju može da javno kaže onakvu stvar kao što je ona o pismu srpskog jezika. Pomislio sam da je Srbija potpuno potonula, da ništa vredno nije ostalo, kad sam to čuo. A, ovako, samo nam je voda došla do grla, ništa više.
Preporuke:
0
0
84 četvrtak, 14 maj 2009 10:32
srpski jezik !?!
G. Dimitrijević, čak i ako se zanemari o čemu govori, ima problema s tim kako govori. To sam primetio i u narečenoj televizijskoj emisiji, a sada i u ovom članku. Na primer, on piše "na televizijskoj emisiji". NA emisiji !?!
Preporuke:
0
0
85 četvrtak, 14 maj 2009 10:49
Palancani i apologete
@ dr ... & mr...

Ne smeta mi sto ste apologeta LDP-a, ali vasa 'odbrana' zvuci toliko parohijalno i palanacki da se pristojnom svetu u inostranstvu (onima koji imaju iste/slicne/vise kvalifikacije, rade na univerzitetima, ne boje se postenog rada, nisu sponzorisani, bolje vladaju engleskim, objavljuju i vise putuju - naravno, o sopstvenom trosku) - smuci bilo kakva pomisao o povratku u Srbiju. Citajuci vas komentar setio sam se stiha Partibrejkersa: 'Ja se vise ne vracam'. U pitanju je kondicional: Dok ne padnu vlada (i opozicija). Kada kakistokratija bude javno obelezena i kada narod ucini nesto da najgore smeni, veliki broj Srba ce odluciti da ponovo priviri u sopstvenu zemlju.

Poznajem troje univerzitetskih profesora koji se javljaju komentarima na sajtu NSPM-a. Ne poznajem ni jednog koji odlazi na sajt Pescanika. O sebi ne bih, ali recimo da radim na vise univerziteta i da objavljujem na engleskom vec vise od deset godina. Vase uvrede i generalizacije mozete da uputite partijskim sefovima i komesarima, koji se ne bave svojim poslom (sudeci prema kvalifikacijama), koji ne objavljuju i koji ne bi videli granicnu rampu u Kanjizi da nije stranih donacija. 'However, we all know that there's no free lunch.'

Zar posle objavljenog teksta Dimitrijevica postoji neko ko misli da doministar nije zreo za ostavku? Govorim 'samo' na osnovu retorike, 'argumenata' i recnika koriscenog u tom losem, skucenom, konfuznom tekstu bez pocetka i kraja. O nepotizmu, umisljenim patriotskim modelima i velicinama (Djordjevic, Pavicevic), o sramotnom odnosu prema Jasenovcu su vec pisali drugi.
Preporuke:
0
0
86 četvrtak, 14 maj 2009 11:01
o Dimitrijevićima
Stvari u vezi s pismom srpskog jezika stoje tako da sam često pomišljao, a onda i pisao na jednom forumu (sajt Vidovdan), da se radi o subverziji jezika, Ustava i Države u samoj državi, u vrhovima vlasti.
Nekako je sve upućivalo na to, po logici stvari, koliko god da je na prvi pogled izgledalo neverovatno i nečuveno. Sad vidim da je to sasvim moguće, da verovatno nije daleko od istine.
Država Srbija je ozbiljno razjedena i ugrožena od strane sopstvenih najviših činovnika, koji rade na njenu štetu, a građani ih još i plaćaju za to.
U našoj državi je sve moguće, i zato nije čudo što ovako dugo posrćemo, što nam je ovako kako nam je, i to ne samo u oblasti jezika i pisma.
Preporuke:
0
0
87 četvrtak, 14 maj 2009 11:17
Hajduk
Sa osećanjem mučine i gađenja sam ipak stigao do kraja teksta punog uvreda,
nadmenih poduka, jeftine demagogije, blaćenja vlastitog naroda i njegovih velikana, niskih udaraca, narcisoidnog samohvalisanja...

Pitam pravog srpskog patriotu, gospodina pomoćnika ministra da li veruje da je svojim tekstom potvrdio vlastoti intelektualni autoritet?

Ako je i od poluministra, previše je.
Preporuke:
0
0
88 četvrtak, 14 maj 2009 11:49
brm
"dr Samardžić je baš kao i mr Dimitrijević izložen odijumu (dela) javnosti zbog svog beogradskog porekla"
u Beogradu si beogradskog porekla ako ti se tata doselio u Beograd....u nekim primitivnijim srpskim zemljama poput Boke kotorske, porodice koje su doseljene pre 700 godina još uvek su novi Bokelji...moj sin je beogradskog porekla ali je u Boki još skorojević...jer u "kulturnim" sredinama nema skorojevića a u "primitivnim" su skoro svi skorojevići...
Preporuke:
0
0
89 četvrtak, 14 maj 2009 11:57
Crni
Dobro mu je i rekao!
Preporuke:
0
0
90 četvrtak, 14 maj 2009 12:55
Nimbus
@ Mislilac
Opet okasnelo.
- Ima li g. Mislilac predstavu kako eksitovci smrde, kad se jutrom vraćaju na počinak? To ne znači da drugi mirišu u sličnim situacijama, već želim reći da vrsta muzike koju neko "preferira" nije obavezno legitimacija "civilizacijskog nivoa". Ja sam, npr. "metalac" - volim trubače.
- Važnije: Tipično polit-propagandno deranje. Ako neko uporno miting protiv samoproglašenja "republike K." izjednačava sa nasiljem i pljačkom, zašto isti aršin ne upotrebi za Peti oktobar? Odnos je, odprilike, 1 : 1000 u "korist" 5.10. Ja sam, toga dana, od 10č do 21č bio ponosan što se nalazim na "poprištu", od 21č - 02č me je bilo sramota. Kad sam se vraćao kući, gutao sam knedle, jer je očito bilo da ništa nismo uradili dobro za Srbiju, već da smo je, izmučenu, bacili pred noge mafiji, čuvarima splavova u letnjem periodu i sličnima.
Preporuke:
0
0
91 četvrtak, 14 maj 2009 14:34
Sima
"Putovao po svetu"...kakva kvalifikacija za posao pomoćnika ministra!

"Nisu izašli iz svoje palanke"...uz basnoslovnih 100 evra plate. Lenštine i ksenofobi!

Gade mi se ovakva razmišljanja.
Preporuke:
0
0
92 četvrtak, 14 maj 2009 14:58
koekude
Vrhunac borbe za ljudska prava od pojedinaca(manjine)ima evolucioni karakter.Tako da je od HomoSapiensa(coveka danasnjice)u traganju za prosvetljenjem i boljim zivotom nastaje covek buducnosti HomoEvropeos(Evropeos je grcko ime za stanovnika Evrope)
HomoEvropeos je slabo integrisan u narodu HomoSapiens Balkanikus, ali zato i te kako jako u vlasti nad istim(evolucija je to,nije sala)
Gradjanin Dimitrijevic(u veliko evoluiran) nam ukazuje da jednostavnim menjanjem zaostalog i primitivnog pogleda i cupanjem iz kandzi staromodne SPC mozemo po ubrzanom procesu evoluirati i postati prosvetljeni borac za ljudska(tudja)prava - HomoEvropeos....
Preporuke:
0
0
93 četvrtak, 14 maj 2009 16:26
Tabula Rasa
Odlican teskt Dimitrijevica. Mislim da je ovo izvanredna prilika da svi ljudi vide da je covek stavio keca na desetku. Desetka je bila ucesce u emisiji, ili kako on kaze « na emisiji », a kec je dosao sa ovim tekstom.
Preporuke:
0
0
94 četvrtak, 14 maj 2009 19:32
s. petrović
Naravno, nemam nameru da komentarisem komentare koji su zastrašujući. Od toga sam već odustao. Ali, samo toliko: Dimitrijević je napisao oštar, možda preoštar, ali TAČAN tekst!
Preporuke:
0
0
95 četvrtak, 14 maj 2009 23:44
Avgerinos Mizijotis
Poštovani Gospodine,
Odavno nisam čitao ovako dugačak tekst u kome nema šta da se pročita. Tzv. tabloidni pristup koji tako spremno spočitavate drugima je suštinski osnovna karakteristika Vašeg teksta.
Za svaku tezu može da se vaspostavi odgovarajuća antiteza te da se dve pomenute sučele i ukrste ARGUMENTE. A argumenti nisu bla-bla niti rekla kazala već stavovi sa manje ili više jakim referencama.

No, kako bilo, drago mi je što ste na ovom sajtu dobili prostor za polemički odgovor i drago mi je što ste izneli svoje stavove. Tako ste pružili priliku široj čitalačkoj publici da se još jedanput uveri u ispravnost stavova Gospodina Antonića kao i u Vašu doslednu nedoslednost i duple standarde.
Preporuke:
0
0
96 petak, 15 maj 2009 00:36
Vladimir
TACAN tekst? Moguce, u nekom novom zivotu.

Ovo izvristavanje neoliberalnih i trenutpoliticko-modernih parola u stvari nije tekst, nego pun prelom izjava, parola, razbacanih teza..modernih i neistinitih, i neistina je u modi.

Na srecu, postoji mnogo sinova oceva koji normalno rade i zive, imaju zdravu pamet, nisu u sukobu sa moralom, i gle cuda, imaju sopstveno misljenje.

Prema skupu Sorosevh parola, to je ipak civilizacijska prednost.

Sa druge strane, nevazno je koliko je pitomac potrosio deviza na globtroterstvo, ispraznost je zadivljujuca.
Preporuke:
0
0
97 petak, 15 maj 2009 04:25
Izborna reforma
Boris Tadic nagovestava promenu izbornog zakona - opet se vracamo u Milosevicevo vrerme, gde jedna partija - ali ovaj put "demokratska" - moze da kontrolise celu drzavu i celo drustvo. Tadiceva "reforma" vec je zapocela! Naime, i pre izbora on daje vazna mesta clanovima stranke koja uopste nije u vladinoj koaliciji! Dakle, iako su zvanicno u opoziciji, clanovi LDP-a dobijaju priliku da kroje srpsku kulturu, politiku, istoriju! Zato se manimo ovog zelenog i nadmenog Dimitirijevica - problem je Tadic, koji takve katapultira u srpsku kulturu i politiku, odnosno upropaštava tu kulturu i politiku takvim nedoraslim "likovima"! Bez Tadica - ne bi Srbija nikad ovakvog nemustog Dimitirijevica imala za "pomocnika ministra", a sutra, uz bozju pomoc, mozda i za pomocnika predsednika!
Preporuke:
0
0
98 petak, 15 maj 2009 06:08
Ali medjutim
Dobro je primetio jedan citalac - Dimitrijevic kaze da je nastupao "na emisiji"! Ne bi me iznenadilo da kaze kako je reagovao "u sajtu NSPM" (umesto "na sajtu'). Tako on drugi pasus svog javljanja zapocinje ovako: "Ali, kad ono – sve isto kao i u tabloidnom žanru!" Sta rece, Dimitrijevicu? "Ali, kad ono" - to mu ga dodje isto kao "ali medjutim", sto je bio znak za prepoznavanje nepismenih! Dovoljno je, Dimitrijevicu, da se kaze "ali", ili "kad ono" - dakle jedno od toga, niposto oboje odjedanput!
Preporuke:
0
0
99 petak, 15 maj 2009 10:53
batina
Jedan od najvećih savremenih mislilaca i kanonizovanih svetitelja pravoslavne crkve Nikolaj Velimirović je po Branislavu Dimitrijeviću fašisoidnki pisac ?

Ne ovo nije skandalozno, ovo je i potpuno očekivano.
Sad je vidim na red došla i crkva Hristova da se "reformiše". Nek nam je Bog u pomoći od takve reforme!
Preporuke:
0
0
100 petak, 15 maj 2009 14:23
Zapadni Covek
Ma nije on na tom mestu da radi. On je tu da zivi i uziva, dobre veze, dobre nadoknade za sebe i suprugu, krug kumova, prijatelja... Zivot kakav se pozeleti moze:u se, na se i poda se. Pa to kosta, zna on to, i zato je revnosan u izvrsavanju nalozenih zadataka, zato se u citankama ne kaze nista za "srpsku" narodnu pesmu, dok se ostalim pesmama i pricama zna poreklo. Ma hvala onom "fasisti" sto nam to otkri. Daleko je Jasenovac od Kalemegdana, kako bi on znao o toj izlozbi? Sistematski rad...Nece vam mnogo pomoci.
Preporuke:
0
0
101 petak, 15 maj 2009 16:38
sten
Za gospodina s. petrovica

Polovno znanje

Polovno znanje,
To ti je odelo
Uzano i tesno -
A ko se u njemu
Još razmeće besno,
Pući se i širi,
Podere ga brzo,
Pa golota viri.

Da iskoristim J. J. Zmaja za ocenjivanje vrednosti teksta gospodina Dimitrijevica. Istovremeno bih voleo i da gospodin S. Petrovic, na osnovu ovoga, proceni gde je njegovo mesto. Moguce da pomocnik ministra srpske kulture ne cita srpsku poeziju, pa bih ga, kao svetskog coveka, uputio na Getea, jer je i on napisao pesmu sa slicnom porukom. Pomocnik je, uostalom i zaduzen za povezivanje internacionalnih kultura.
Preporuke:
0
0
102 petak, 15 maj 2009 18:31
Ala Pugacova
G.Dimitrijevic nepotrebno se bruka.Casnije bi bilo da da ostavku.
Njegova supruga,takodje.
Kao vrsni eksperti svuda u svetu,lako ce naci posao.
Srbiji su potrebni strucnjaci s ljudskim kvalitetima,koji sem kvalitetnog obrazovanja poseduju i moral i patriotizam u najlepsem smislu te reci.
Duboko sam razocarana ne samo nepotizmom vec i banalizacijom izbora srpske umetnosti koju izlaze u svetu.
To sto Sonja Liht to hvali,posebno je indikativno.
Preporuke:
0
0
103 petak, 15 maj 2009 19:05
Vrana Lihačova
za Alu Pugačovu
To nije indikativno, već prirodno.
Preporuke:
0
0
104 petak, 15 maj 2009 19:46
čitalac iz kraljevine Švedske
Sa teškom mukom došao sam do kraja u iščitavanju ovog teksta.
Mogu samo da kažem da je Ždanov "mala beba", za ovog našeg pomocnika ministra u "demokratskoj" Vladi Srbiji.
Poruka za gospodina Slobodana Antonića : iako Vam ovaj šraf iz nomenklature vlasti nije dorastao ni u jednoj teorijskoj oblasti, dobro je što ih "portretišete", da bi smo i mi ovde znali kakvi šarlatani vode našu državu Srbiju. Hvala Vam zbog toga.
Preporuke:
0
0
105 subota, 16 maj 2009 01:01
Post Scriptum
'Philosopher aestheticians are admirably trained against talking nonsense; but there is no security that they will know what they are talking about.

R.G. Collingwood, 'The Principles of Art' (1938), Introduction.
Preporuke:
0
0
106 nedelja, 17 maj 2009 05:32
prava elita!!!
Ja mislim da svi vi zavidite i tom Dimitrijeviću i Milici Tomić i Čedi Jovanoviću i Vesni Pešić i Borki Pavićević i drugim pripadnicima istinske elite!

A vi kao da ne biste voleli da budete deo francuske aristorkatije, kao što je to Biljana Srbljanović?

Ne biste voleli da letujete na Azurnoj obali?

Mislite da ste pozvani da sudite (o) ovakvim ljudima a da niste videli više od Ade Ciganlije?

Da je sreće, Srbijom bi vladali ovakvi ljudi kao što su Dimitrijevići i za mene oni predstavljaju istinsku aristokratiju a vi o tome možete da mislite šta god hoćete!!!
Preporuke:
0
0
107 nedelja, 17 maj 2009 13:33
albert
Ja poznajem Vladimira Dimitrijevića. Jedne davne večeri 90-ih godina bio je gost na nekom umetničkom dešavanju koje sam organizovao. I sećam se da je sve oduševio svojom erudicijom, elokvencijom i očiglednim divnim kućnim vaspitanjem.
Čovek ima ono što ni u jednom komentaru (kao i u inicijalnom tekstu) nisam prepoznao.
Odgovor na Antonićev pamflet mu je dobar, što bi stari Latini rekli – Sapienti sat.

Postoji nešto što je užasno i na šta ovom prilikom želim da ukažem. Kao što je bilo sramotno ćutanje i svesni izbor da ne vide i ne misle o onome što vide, većine Nemaca suočenih sa progonom Jevreja, Cigana , komunista i ostalih nesrećnika, tako je sramno ćutanje većinske Srbije nad progonom ljudi koje njihovi progonitelji nazivaju Drugosrbijanci. Njihov je jedini greh što postoje i govore.
Njihova fizička sigurnost je ugrožena svuda gde se pojave. Zašto su oni opasni?
Opasne su njihove logične, znalačke, tolerantne reči, opasno je to odsustvo straha pred divljaštvom. Svi moralni ljudi u Srbiji se dive tim ženama koje neustrašivo staju pred ratne zločince, mafijaše, političke pustolove i političke plaćenike, i mirno i bez ustezanja govore istine koje ruše carstvo zla, prevare i prostakluka koje ovi žele da nametnu čitavom narodu.
Pošto verujem u napredak, verujem, znam, da će srpski narod jednog dana na pravi način nagraditi i sačuvati sećanje na te heroje rađanja demokratije u Srbiji.
Preporuke:
0
0
108 nedelja, 17 maj 2009 13:41
najpravija elita!!!
Niste u pravu. Jos pravija elita i aristokratija su turisticki vodici. Sto su oni tek proputovali....
Preporuke:
0
0
109 nedelja, 17 maj 2009 15:36
@Alberte,Humanitarac
Pa ti Alberte kao da si Ajnštajn,TE HRABRE ŽENE...,ma nemoj,pa ti Nemci...,o ho, teza sa Otvorenog(promaja)univerziteta BLUT UND BODEN,poštovani čitaoci posetite sajt boračke organizacije RS sa spiskom postradalih Srba iz Srebrnice i okoline,spisak sa imenom i prezimenom,borci da demokratiju...baš sam sretan...koliko košta ta demokratija...........!!!
Preporuke:
0
0
110 nedelja, 17 maj 2009 16:46
"kućno vaspitanje"
O čemu je ovde reč? Kakvo "kućno vaspitanje", kakva "aristokratija", u kakvim se to konceptima (pojedini) komentatori ovde kreću? Gde to spada? Ko još razmišlja na takav način? To je najgori malograđanski, provincijalni način razmišljanja. Nije bitan Dimitrijević, svejedno je o kome je reč. Dečko je iz "dobre porodice" - pa to Englezi ne bi rekli ni za sina nekog lorda, školovanog na Oksfodu, a mi ovde svakog skorojevića kome je tata profesor univerziteta (možeš misliti!) proglašavamo za aristokratu, a ako je još završio fakultet i proveo godinu dana na nekoj školi "na Zapadu", "a i roditelji su mu iz Beograda" - uuuuuuuu, pa on je onda u rangu britanske kraljevske porodice... Nikada nisam čuo za Dimitrijevića, ali ako neko ko (treba da) važi za stručnjaka u nekoj oblasti (a i "tata mu je profesor univerziteta, pravi Beograđanin"), ako neko jelte sa takvim "preporukama" piše na ovakav način, ako u svakom pasusu napravi barem jednu grešku a umesto argumenata navodi fraze aktivista NVO, onda on svakako nije najbolji primer "kućnog vaspitanja", "aristokratskih beogradskih manira" (sic!)... čak i kada bi ovi izlizani provincijalni malograđanski epiteti imali nekog smisla...
Preporuke:
0
0
111 nedelja, 17 maj 2009 18:52
arijevski standardi
Da li je moguće da živimo u društvu u kome je jedini kriterijum - genetika? Ako si iz "dobre porodice", "dobar genetski materijal", onda si podoban za najviše državne funkcije; ako si nearijevskog porekla, onda ti neće pomoći ni diplome, ni knjige ni međunarodna priznanja... Ko je ikada čuo za teorijske radove Branka i Branke Dimitrijević? Da li je neko čuo za naslov neke njihove knjige? Naravno da nije, takve knjige ne postoje. Ali, to što Dimitrijevići nisu priznati i poznati stručnjaci u svojoj oblasti, ne znači da ne mogu da zauzmu najviše funkcije u srpskoj kulturi. Zbog čega? Čime se Dimitrijevići legitimišu? Mene ova situacija strašno podseća na Nemačku iz tridesetih godina 20. veka: Frojdove, Ajnštajnove, kao i knjige drugih jevrejskih autora su spaljivane, a na najviše funkcije dovođeni su isključivo Arijevci; jedini kriterijumi bili su poreklo i partijska pripadnost. Zar je moguće da ponovo vladaju takvi standardi? Da li je moguće da ćemo svi morati da podastiremo porodična stabla, dokazujemo "rasnu čistoću", da će to postati jedina legitimacija? Bojim se da je tako! Mislim da je NSPM učunio pravu stvar time što je objavio ovaj Dimitrijevićev tekst. Sada je postalo sasvim jasno u kakvom vremenu živimo i šta nam se sprema!
Preporuke:
0
0
112 nedelja, 17 maj 2009 19:23
Službeni grafolog
Ovaj tekst ionako nije pisao Branislav Dimitrijević.
Preporuke:
0
0
113 ponedeljak, 18 maj 2009 19:31
Normala
Svaka cast! I treba pisati! Ovakvih tekstova sto vise! Dok se ne usvoji zakon pa pocnu da salju na robiju zbog sirenja gluposti.
Preporuke:
0
0
114 utorak, 19 maj 2009 07:20
scepan mali
Glede ove slike gore , pitam se pitam se...
Je li kod doticne persone, iliti osobe, puklo ili je niklo! Pitam se , pitam se...
Preporuke:
0
0
115 sreda, 20 maj 2009 01:11
Tuzno, zaista tuzno
Koliko malogradjanske snishodljivosti u pohvalama 'aristokratskoj eliti' i 'hrabrim zenama' kojima se svako moralan u Srbiji divi. Svako moralan?! Svako?! Moralan?! A ko je izvrsio to istrazivanje morala i moralnosti u Srbiji? Dugo nisam bio u Srbiji, ali Bolonja i sankcijski kic su izgleda ucinili svoje - jer ovo je intelektualni nivo ucenika koji se tek pripremaju za maturske radove na Zapadu. Koliko patrijarhalnog morala i autokratskog duha, (S)NOBovske idolatrije i udvaracke neuroze. Hoce li me primetiti? Hoce li procitati moju pohvalu i udeliti mi nekoliko minuta svog dragocenog prisustva? Hoce li me preporuciti za poziciju referenta za kulturne aktivnosti pri komisiji za usvajanje evropskih vrednosti, u cilju dugorocnog pridruzivanja zajednici civilizovanih naroda i stavljanja na BELU SENGENSKU LISTU? Hocu li se postvariti kao covek i postati liberal? Zvuci mizerno. Give me a break...

Ova vrsta jezuitske (ali i boljsevicke) predanosti se obicno zavrsava samobicevanjem, svake veceri pre spavanja. 'Nisam ih dovoljno nahvalio u komentarima! Nisam ih dovoljno odbranio! Ma, nisam! Nisam dovoljno dobar!' Iz svake reci ovih losih, sturih komentara bez pocetka i kraja, punih prepisanih floskula fotokopiranih na politickim skolama izbija rutina svakodnevnog posla. Te jeftine fraze ('two dollar phrases') su toliko puta ponovljene da cak i oni koji ih hvale nasim komentatorima ne mogu da kazu - DOBRO PISES, vec DOBRO KUCAS...

Ne znam da li su komentatori koji hvale Dimitrijevica mladi. Ako jesu, to nije srpska katastrofa. Vreme je da krenu u svet (nije sramota raditi, ne mora se sva nada polagati u stipendije), i vide malo vise od prelepe Ade Ciganlije. I da, posle izvesnog vremena, upisu neku skolu (jer skola je bolja od kratkog kursa). Bilo sta. Koristice im.
Preporuke:
0
0
116 nedelja, 24 maj 2009 23:58
Neprosvetljeni
Ne baš u duhu proklamovanih NAČELA, a svakako po svojoj DUŽNOSTI, Branislav Dimitrijević nas, ustvari, (samo) PROSVETLjAVA! Sasvim regularno i u skladu (aktuelne) subordinacije. Velikom Bratu to neće promaći, svakako!
Kako stoje stvari, biće Dimitrijević i (prvi) ministar uskoro! Kad on primeni svoju Nauku o državi ... ma, mrak Brate!
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner