уторак, 06. децембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Мит о геноциду - никад краја

Kоментари (68) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 07 јул 2016 18:36
Тачно тако
Браво Мирјана!
Препоруке:
113
119
2 четвртак, 07 јул 2016 18:44
S.Z.Ž
U mit o Srebrenici veruju samo muslimani u BIH.

Neka slobodno veruju u bajke koje su sami osmislili, jer te njihove bajke sve više postaju basne.
Препоруке:
115
112
3 четвртак, 07 јул 2016 20:00
Šta je njima Srebrenica?
Srebrenica je jedan od osnovnih "simbola" oko kojeg bošnjačka politika "gradi svoj savremni nacionalni identidet naroda žrtve koji teži za pravdom" a pravda kao takva ne može bez "kazne a kazna kao takva podrazumjeva reciprocitet boli" onome koji je je "odgovaran ili se drži odgovornim".Na toj osnovi "bošnjačka nacionalna politika" homogenizuje "i nacionalno podgrijava nacionalni osjećaj žrtve" koja ima "pravo na pravdu", a "pravda u svojoj osnovi znači "poništavanje rezultata nepravde" ili kada se to prevede u materijanu sferu "vraćanje teritorija na koje nacionalni kolektivitet polaže pravo".

U vezi sa prethodno navednim nije slučajnost da ta politika u svojoj osnovi kao svoj strateški nacionalni cilj ima namjeru da "poništi samu Republiku Srpsku" koju drže kao krivca koji im je uzeo teritorije i destruisao narod.

Žalosno je što niko od tih "ideologa" ne želi da vidi da takva nacionalna politika ne može voditi dobru jer svoje ciljeve ne može ostvariti mirnim putem.
Препоруке:
106
43
4 четвртак, 07 јул 2016 20:08
Šta je njima Srebrenica?
U vezi sa prethodno navednim nije slučajnost da ta politika u svojoj osnovi kao svoj strateški nacionalni cilj ima namjeru da "poništi samu Republiku Srpsku" koju drže kao krivca koji im je uzeo teritorije i destruisao narod.


Sa druge strane srpska politika je u potpunosti na suprotnim pozicijama u pogledu Republike Srpske i svaku takvu namjeru će spriječiti svim raspoložovim sredstvima jer je za srpsku politiku opstanak Republike Srpske "uslov svih uslova bez koga se ne može".Znači dvije u potpunosti suprostavljene politike, bez izgleda da se u doglednoj budućnosti nešto može promjeniti, jer se "savremni nacionalni identitet gradi na ideji poništenja ili očuvanja Republike Srpske".

Ima li tu neka "sredina"? Kompromis? Teško, jer sve ljude ili zagovornike "razuma" ubrzo "popljuju i bace na margine političkog i svakog drugog društvenog značaja, kao izdajnike"? Šta će se desiti? Vjerovatno neće biti na dobro? Žalosno, pameti nema i ne nazire se.
Препоруке:
73
22
5 четвртак, 07 јул 2016 20:20
Šta je njima Srebrenica?
Žalosno je što niko od tih "ideologa" ne želi da vidi da takva nacionalna politika ne može voditi dobru jer svoje ciljeve ne može ostvariti mirnim putem.


Ta politika nema "budućnosti", okrenuta je "prošlosti, okrenuta "traženju masovnih grobnica, kostiju i košćica", samoizoliraujuća "kao da je vrijeme za nju stalo", živi "u svome svijetu prebrojavanja žrtava", i sve se nešto nada "da može nešto kao promjeniti" a u svojoj osnovi je je "jako loša za vlastiti kolektivitet" jer "nema tu stvarnu moć da može nešto promjeniti" i što bi se narodski reklo "pero je podignuto i tinta se na hartiji osušila" a na toj hartiji piše "Republika Srpska je trajna kategorija kao nacionalna težnja srpskog naroda", koja se neće poništiti i nikada neće biti poništena.Stvorena je da traje na vijeke vijekova.
Препоруке:
78
25
6 четвртак, 07 јул 2016 20:34
?!!!
Ne znam koliko je uopšte "pametno porediti", vjerovatno više nije nego što jeste, ali u "bošnjačkoj nacionalnoj svijesti" Srebrenica se doživljava nekako slično kao "Kosovo i Metohija" ili "Kosovsko-metohijski boj" u srpskoj nacionalnoj svijesti?
Препоруке:
16
60
7 четвртак, 07 јул 2016 21:25
U čemu griješe?
U čemu su zablude ili strateške greške t.z.v "bošnjake nacionalne politike"?

Gledaju na Srbe kao nacionalni kolektivitet odvojeno "sa jedne i druge strane Drine", što je apsolutno pogrešno, jer je to jedan narod koji Republiku Srpsku vidi kao srpski nacionalni interes kao neki vid "satisfakcije" za nepravde u vezi sa Republikom Srpskom Krajinom, bombardovanjem 1999.godine i Kosovom i Metohijom u koji će uložiti svaku vrstu napora da je sačuvaju. U vezi sa navedenim vide samo milion i 80 ili koliko već Srba zapadno od Drine a ne vide onih 6 miliona istočno od Drine a što je katastrofalna greška.

Politički se oslanjaju na nepouzdane i uveliko dokazane "političke licimjere" kako one blizu sebe tako i one "tamo dalje na Zapadu", od kojih očekuju "podršku" koju nikada neće imati "i uvijek s s njima na tankom ledu".

Ne žele da vide i shvate i "srpsku perspektivu", da i Srbi imaju svoje nacionalne želje i ciljeve za koje su spremni da ulože makismum napora da ih ostvare.
Препоруке:
66
16
8 четвртак, 07 јул 2016 21:31
Mit
Dimitrije Tucović,
učestvovao u balkanskim ratovima i srpskom vojnom pohodu na Albaniju.
Tucović je sa srpskom vojskom prešao Albaniju sve do Elbasana.
Kada su zauzeli u većinski albansku varoš Đakovicu, prokomentarisao je: “Ušli smo u tuđu zemlju”.
Kao svedok pokolja albanskog stanovništva u novopripojenim oblastima, Tucović je opominjao da je
„izvršen pokušaj ubistva s predumišljajem nad celom jednom nacijom“, što je „zločinačko delo“ za koje
se „mora ispaštati“. Kao neposredni očevidac zločina počinjenih prema Albancima, Dimitrije Tucović,
ocenjuje da je srpska buržoazija proklamujući osvajačku politiku prema Albaniji “prvi put sa lica srpskog naroda
skinula veo jedne poštene nacije koja se bori za svoje oslobođenje”.On podseća da je Srbija htela izlazak na more
i jednu svoju koloniju, ali je ostala bez izlaska na more a od zamišljene kolonije stvorila je krvnoga neprijatelja.
Препоруке:
29
91
9 четвртак, 07 јул 2016 22:43
Дух Чавеза
Спремају укоп још око сто празних сандука.
Ми Срби и не помишљамо на то шта се дешава.
Препоруке:
83
12
10 четвртак, 07 јул 2016 23:24
@?!!!
Ви упоређујете оргинал са огавним фалсификатом?!!!
Препоруке:
44
10
11 четвртак, 07 јул 2016 23:31
Ivan92
Bravo! :)
Препоруке:
47
7
12 петак, 08 јул 2016 07:35
hmm
"Ima li tu neka "sredina"? Kompromis? Teško, jer sve ljude ili zagovornike "razuma" ubrzo "popljuju i bace na margine političkog i svakog drugog društvenog značaja, kao izdajnike"? Šta će se desiti? Vjerovatno neće biti na dobro? Žalosno, pameti nema i ne nazire se."

Bilo bi dobro kada bi komentator koji je ovo napisao, izloži model kompromisne politike sa margine kako kaže.
Ne može "biti na dobro" sve dok akteri spoljne i unutrašnje politike ne shvate šta je realnost, a to je da suživota nema, i da je BiH veštačka i trula tvorevina od kada je stvorena.
"Zagovornici razuma" su utopisti koji veruju u suživot po obrascu iz minulog vremena (kao da rata nije ni bilo), a iz razloga političke korektnosti koja je u intelektualnim krugovima podrazumeva - tobož samo da rata ne bude opet - što je sve velika podvala, baš kao i Srebrenica sa manipulacijom o broju žrtava, a sve za rad višeg pravednog političkog cilja. Slažem se sa "u čemu griješe" osim u delu o satisfakciji za Krajinu.
Препоруке:
28
4
13 петак, 08 јул 2016 08:12
hmm 2 - na zapadu ništa novo
Čitam u "Blicu" reakcije na Bregzit. Kažu za izlazak iz EU glasali nacionalisti, siromašni i neprosvećeni.
Dakle, čim se ne uklapate u model društvenopolitički poželjnog odmah ste čovekomrzac, nesrećan, primitivan i neobrazovan čovek, a s kim ste takvi ste.
Još samo da objasne zašto svaki dan ubiju po jednog afroamerikanca kao kera američke demokrate,i zašto ta velika demokratija do danas nije ukinula smrtnu kaznu, za koju se baš u predizbornoj kampanji zalaže Hilari(gde je bila mlada do sada?)
Poražavajuće je to što predstavnici nacije koju čine ljudi koji u velikoj većini kada ih inetervjuišu na ulici kažu da nikad nisu čuli za drugi svetski rat i ništa o tome ne znaju, odlučuju o sudbini "malih, neprosvećenih, divljačkih naroda na Balkanu." Naša elita one koji se ne uklapaju u obrazac smatra nemoralnim žednim krvi kao u Srebrenici koja je tu da podseća.
Manite Bregzit, krenite na Exit,tvrđava se raspada, para za obnovu nema. Ko peva zlo ne misli,samo su nečiji džepovi puni.
Препоруке:
32
5
14 петак, 08 јул 2016 08:53
Šta je njima Srebrenica?
hmm
Bilo bi dobro kada bi komentator koji je ovo napisao, izloži model kompromisne politike sa margine kako kaže.
"Zagovornici razuma" su utopisti koji veruju u suživot po obrascu iz minulog vremena (kao da rata nije ni bilo), a iz razloga političke korektnosti koja je u intelektualnim krugovima podrazumeva - tobož samo da rata ne bude opet


Ne vidim potrebu a obrazlažem, sami ste obrazložili kada ste napisali citat:"Zagovornici razuma" su utopisti koji veruju u suživot po obrascu iz minulog vremena (kao da rata nije ni bilo), a iz razloga političke korektnosti koja je u intelektualnim krugovima podrazumeva - tobož samo da rata ne bude opet" ionako sve što bih napisao "nema nikakvu političku težinu i sve je na "gluve uši".Jedino što je pametno "za zagovornike razuma" je da se nekako "izmaknu od svega, što dalje od dešavanja".
Препоруке:
6
9
15 петак, 08 јул 2016 08:57
Šta kaže Emil Vlajki za press rs?
http://pressrs.ba/vijesti/politika/emil-vlajki-osloboti-se-prijetece-bosnjakizacije-bih-08-07-2016-1
Препоруке:
16
5
16 петак, 08 јул 2016 09:24
сизиф
@Mit
Tucović je sa srpskom vojskom prešao Albaniju sve do Elbasana.
Kada su zauzeli u većinski albansku varoš Đakovicu, prokomentarisao je: “Ušli smo u tuđu zemlju”.

Монументалну Газиместанску кулу су 1953. подигли окупатори који су нацртали монструозне авнојске границе.
Препоруке:
19
1
17 петак, 08 јул 2016 09:28
Dok se u svemu traži loša strana, nema dobra?
Ćamil Duraković načelnik Srebrenice "opleo" po Zvezdama Granda, link:

http://bportal.ba/bas-13-jula-bosnjaci-su-ubijani-masovno-camil-durakovic-opleo-po-zvezdama-granda/

Ovakvi ne propuštaju priliku da i najbolji čin dobre volje popljuju.

Lično podržavam "Zvezde Granda" i održavanje finala u Sarajevu.
Препоруке:
9
6
18 петак, 08 јул 2016 12:34
hmm@šta je njima Srebrenica
Jedino što je pametno "za zagovornike razuma" je da se nekako "izmaknu od svega, što dalje od dešavanja."

Jeste, jeste "zagovornici razuma" su na dobro plaćenim funkcijama, slušaju naloge ambasada, ćapaju iz pristupnih fondova i donacija,letuju na Azurnoj obali, ostalo ih ne zanima, a najmanje glupi narod svoj, koga bi se najradije odrekli da mogu, jer je taj narod, stoka kako kaže Sizif spreman samo na loše stvari kao što je Srebrenica da na to podseti, i zato treba da ćute i da budu srećni što uopšte imaje entitet, a ne još da traže prava.
Pričam svaki dan sa ljudima, i neverovatno je koliko su ljudi pametni i informisani, a nemoćni da promene stvari.
Препоруке:
17
2
19 петак, 08 јул 2016 13:03
Stanić Milan
Ivo Andrić,intelektualna gromada "par exellans" u jednom kratkom osvrtu("Pismo iz 1920.")konstatuje:"Bosna je zemlja mržnje...".Teško, da bi se ovoj konstataciji trebalo nešto dodati ili oduzeti.Nažalost, od turskog"vakta" do današnjeg dana ta mržnja se prenosi transgeneracijski i kako konstauje I. Andrić,"mržnja koja diže čoveka protiv čoveka i zatim podjednako baca u bedu i nesreću ili goni pod zemlju oba protivnika,mržnja koja kao rak u organizmu troši i izjeda sve oko sebe,da na kraju i sama ugine,jer takva mržnja kao plamen nema stalnog lika ni sopstvenog života;ona je prosto oruđe nagona za uništenjem ili samouništenjem..."
Nažalost,političko i vojno rukov. RS ovu činjenicu je prenebreglo(zašto to je druga priča)ne shvativši da je Srebrenica od strane NATO alijanse namerno žrtvovana da umesto trupa UN u BiH uđu NATO snage kao vid agresivne koncepcije tzv."posrednog nastupanja."To se i desilo.One se nalaze u BIH i danas,s tim da je BIH postala protektorat
Препоруке:
18
23
20 петак, 08 јул 2016 13:20
Stanić Milan 2
U svom drugom prilogu reterirao bi se na posledice zločina ne samo u Srebrenici,nego i u Podrinju nad srpskim stanovništvom koje voljom svetski moćnika ostade nekažnjeno.
Ja nema ni znanje ni ambiciju da meritorno mogu oceniti, da li je u Srebrenici učinjen genocid ili ne.Međunarodni sud UN je donio validnu presudu da se tu radilo o lokalnom genocidu.Zašto i krošto naši "jaki "prijatelji u svetu kao kontra argument nisu postavili zločine nad Srbima pred međunarodne forume ostade nedorečeno.
Naravno, meni kao i G-đi Radojčić smeta ta strašna politička manipulacija od strane muslimanskog Sarajeva,ali u tom lidulu ima sistema. Kako god je Alija sa NATO alijansom svesno i namerno žrtvovao Srebrenicu,tako se i danas bezočno exploatiše s mrtvim dušama.I još nešto.Mora se pogledati istina u oči i konstatovati činjenica - ako se na zločin jedne strane odgovara zločinom druge strane,onda zločin postaje totalan.KO će prvi stati?
Препоруке:
15
16
21 петак, 08 јул 2016 14:23
p.s.
"Srebrenica od strane NATO alijanse namerno žrtvovana da umesto trupa UN u BiH uđu NATO snage kao vid agresivne koncepcije tzv."posrednog nastupanja."To se i desilo.One se nalaze u BIH i danas,s tim da je BIH postala protektorat"

p.s.
Ovo što gospodin Knežević ističe je nešto što bi trebalo da imaju u vidu svi koji se danas iz pragmatičnih razloga zalažu za NATO pakt, a dobranamerni su, ako su.
Препоруке:
17
6
22 петак, 08 јул 2016 15:05
Zemunac
Dobar odgovor je da NASI ROMI,koji su stradali u mnogo vecem broju u drugom svetskom rastu,OD UN,uz pomoc drzave Srbije,zatraze rezoluciju o GENOCIDU!BAS sada su NEKI bednici zatoceni u Frankfurtu,u katedrali i traze AZIL!a ZASTO gdin CEDA JOVANOVIC,ne brani svoj narod?On je dovoljno dobar politicar da isposluje od zapada neku otstetu za ROME I ZASTUPA ROME,a ne samo muslimane u Srebrenici!BAS NEMCI toliko traze tu REZOLUCIJU o genocidu,pa neka uporede brojeve zrtava sa ROMIMA,Jevrejima i Slovenima,koje su likvidirali u doba fasizma!DA SE NE ZABORAVI i taj GENOCID!
Препоруке:
16
4
23 петак, 08 јул 2016 15:08
Mikan
Wikipedija kaže sledeće:
Погинуо је као командир 1. вода 1. чете 4. батаљона 1. пука Моравске дивизије првог позива 20. новембра 1914. године у борби против аустроугарске војске у Колубарској бици у Првом светском рату на западном делу Враче Брда, у рејону села Ћелије на десној обали реке Колубаре, околина Лајковца. "Нећу ни сада, као што нисам никада, ни помишљати да себе склањам од судбине која прати цео народ“ - написао је Димитрије Туцовић, уочи смрти, свом оцу.
Препоруке:
24
2
24 петак, 08 јул 2016 15:21
Olga
Kolika je ljudska odgovornost neposrednih izvršioca masakra u Srebrenici, a kolika politička i individualna odgovornost onih koji su znali šta se sprema i šta može da se desi svom narodu, ili su to mogli znati, a nisu uradili ništa da to spreče, već su hladnokrvno računali na to i pomirili se sa tim? To je suštinsko pitanje.
Nije Srebrenica slučajno u Republici Srpskoj.
Препоруке:
9
5
25 петак, 08 јул 2016 18:08
чисто онако
Ала су се ботови сјатили. Е да су бар прочитали све што пише.
Препоруке:
34
0
26 петак, 08 јул 2016 19:11
Немања-МИТ Димитрије Туцовић
Ово што сте нас подсетили на Димитрија Туцовића и његове ставове је тачно,то је стварно био он и то су били његови ставови о балканским ратовима и повратку српске војске на Косово и Метохију.Он је био левичар и као такав био је против наводних империјалистичких освајања Србије.Наравно ми нисмо ништа освајали него враћали,и кад се сутра опет вратимо у Ђаковићу и Приштину ми ћемо само повратити оно што је било наше и што нам је узето.Али да се вратим на Димитрија који је живео у идеалном свету и борио се такав,који наравно не постоји колико год он као левичар тежио таквим идејама.Баш се питам да ли је кад се родио крајем 19 века на Златибору и касније питао па боже како ме није срамота да живим у земљи која је до јуче била Турска,и онда су се неки по њему веровано империјалисти Срби одлучили да се побуне и протерају те јадне Турке.Вероватно му је било лепо у тој слободној земљи које је већ увелико била самостална кад је он почео да размишља и доноси одлуке.Значи то право је ускратио
Препоруке:
17
1
27 петак, 08 јул 2016 19:13
Немања-МИТ Димитрије Туцовић
Србима преко Дрине и на Косову,да они живе слободна а не под турским ропством.Врло достојан левичар нема шта ,за себе самосталну Србију у којој се родио и школовао и борио за своје идеје,за остале Србе ван територије Србије ропство и турски зулум.Он му дође неки Чеда Јовановић са почетка 20 века.Свуда ћу да се борим за људска права и не знам шта праведнију земљу,а тамо где живе остали људи и Срби то ме не интересује. Најбоље је то демонстрирао онај судија што је Мартићу рекао кад ста видели да вас Хрвати не желе што ниста отишли,овако сте само себи и хрватима правили проблеме.Е тако размишља данашња друга Србија,тако је размишљао и Туцовић.Шта ако Србима не ваља под Турцима не оду одатле и напусте своје вековна огњишта.Димтрије Туцовић је био очигледно незналица који није био упознат са чињеницом да нисмо ми ратовали са Албанцима него Турцима,да смо ми Турке терали јер су они нас поробили и вековима тако држали.А та прича о злочинима Срба на Албанцима је обична лаж,или спин Туцовића
Препоруке:
21
1
28 петак, 08 јул 2016 19:14
Немања-МИТ Димитрије Туцовић
у одбрани својих ставова.Ми Срби смо пре 150 година имали 50% становништва на Косову,после свих тих година и вршења геноцида над другим народима и Албанцима нас има сад на косову 5%,а Албанаца 95%.Врло занимљивија теорија нема шта,народ који стално чини геноциде и убија друге све га ја мање,а ови који су предмет геноцидних политика прво Карађорђевића а касније Милошевића њих је све више и више.

Иначе на почетку првог светског рата мислим да је Туцовић пробудио из својих снова и маштарија и да је схватио кад су немачки левичари подржали рат и освајања да та прича о империјализму и борби против истог је обично млаћење празне сламе.Веровано као последица тога се и ухватио пушке и бранио Србију и Србе,и хвала му на томе.А за његове остале заблуде нек извини али неби смео да има ни тргове ни улице.
Препоруке:
22
4
29 петак, 08 јул 2016 19:19
Jojo Master
Kada naši ljudi muslimanske veroispovesti shvate da su ih Izetbegovići i ostali islamisti zajedno s NATO-m poslali u smrt biće mira među nama.
Moja porodica je u 20-tom veku gotovo istrebljena, ali ne želim da učestvujem u raspravama koje samo raspiruju mržnju. Da li treba da navodim imena najbližih rođaka koji su ubijeni u ratovima i da tražim da se to proglasi genocidom? Ili da se zajedno poklonimo žrtvama bratoubilačkih ratova 20-tog veka. Da jednom za svagda okončamo ratove.
Umesto da govorimo o onome što nam je zajedničko i što nas spaja i gledamo da rata više ne bude, dozvoljavamo političarima mutivodama da nas i dalje zavađaju.
Naš narod, ma koje vere bio, mora izabrati razumne ljude i zahvaliti se onima koji su ratove započeli i još uvek nas truju.
Ili, ako neće da odu onda ih treba ukloniti na neki drugi način. Nadam se da neće doći do onoga: "Svako svoga ubijte subašu".
Strpljenje naroda ima kraja. Razmislite o tome gospodo političari.
Препоруке:
11
6
30 петак, 08 јул 2016 21:45
hmm
Ne mislim da su Srbi i Muslimani braća koji samo treba da shvate da imaju jednog neprijatelja - Zapad. To nije tačno! To je priča u koju su nas uvukli oni koji su crtali AVNOJ-evske granice, ta priča nas je preskupo koštala, oni sad to žele ponovo.
Ne verujem u bratstvo i jedinstvo sa Muslimanima, i ne verujem da će oni jednog dana shvatiti ono što svi mi ovde znamo - da smo jedan narod. Nisu to priznavali vekovima, neće nikad. Uostalom zašto bi neko tražio od bilo koga da bude ono što ne želi u 21 veku? Nisam za asimilaciju kao princip, nisam za diktaturu. Naivna je ta vera u jednu naciju i sa jedne i sa druge strane, jer nas samo vraća u podvalu komunizma i nova stradanja kad tad, jer se nismo nikad dobro shvatili pa smo stalno ratovali. Svako je na taj jedan narod gledao iz svog ugla. Zločin mora biti kažnjen,to je druga stvar ali
šovinizam će nestati tek kada budemo živeli kao na primer Česi i Slovaci.Onda će možda biti bratstva, ali ne i jedinstva!
Препоруке:
19
2
31 петак, 08 јул 2016 22:23
Tako, nekako.
hmm
...ne verujem da će oni jednog dana shvatiti ono što svi mi ovde znamo - da smo jedan narod. Nisu to priznavali vekovima, neće nikad. Uostalom zašto bi neko tražio od bilo koga da bude ono što ne želi u 21 veku? Nisam za asimilaciju kao princip, nisam za diktaturu...jer se nismo nikad dobro shvatili...Lično smatram da nikome ne treba nametati naciju ali isto tako nikome i ne treba zabraniti da bude Srbin ako to želi i ponaša se u skladu sa kodeksima srpske nacije.
Препоруке:
15
0
32 петак, 08 јул 2016 22:28
Tako, nekako.
Lično smatram da nikome ne treba nametati naciju ali isto tako nikome i ne treba zabraniti da bude Srbin ako to želi i ponaša se u skladu sa kodeksima srpske nacije.


Jako je teško biti Srbin a istovremeno nositi "arapsko ime" i pripadati makar "tradicijom muslimanskom religijskom krugu", iz mnogo razloga i oni koji u tome istrajavaju su zaista na neki svoj način heroji izloženi strašnim šovinističkim pritiscima od strane bošnjačkog nacionalizma (optužbe za izdaju), a sa druge strane manje ili više nepovjerenje i od pravoslavnog življa, kojima nije baš jasno da "Turčin može biti Srbin". Između tih neshvatanja, manjina je onih koji to manje više prihvataju.
Препоруке:
8
2
33 петак, 08 јул 2016 22:55
hmm
Bilo je i ima Muslimana koji se deklarišu kao Srbi, ali to je izuzetak od pravila. Izuzeci potvrđuju pravilo. Ima i onih koji se iz straha tako deklarišu, ili iz želje da steknu neke privilegije, a to je isto i sa Srbima koji se deklarišu kao Hrvati pravoslavne veroispovesti u Hrvatskoj.
Muslimanima niko ne brani da se deklariše kao Srbi, ali to nije suština problema, niti stvari tako treba posmatrati i očekivati da će oni priznati masovno nešto što ne želi većina njih, ma koliko to istorijski bilo utemeljeno. Ne verujem u takav način rešavanja problema, kao što ne verujem u nekakvu Bošnjačku naciju pod koju bi trebali da stanu svi kao pod američku zastavu jer je to jedini put u EU. To su te dve koncepcije, a treća je ova entitetska koja već postoji, ali je treba zadržati a to nije lako jer svako vuče na svoju vodenicu. Pozdrav
Препоруке:
10
2
34 субота, 09 јул 2016 08:18
Tako, nekako.
hmm
Bilo je i ima Muslimana koji se deklarišu kao Srbi, ali to je izuzetak od pravila. Izuzeci potvrđuju pravilo. Ima i onih koji se iz straha tako deklarišu, ili iz želje da steknu neke privilegije, a to je isto i sa Srbima koji se deklarišu kao Hrvati pravoslavne veroispovesti u Hrvatskoj.


Mislim da u današnje vrijeme onaj od "uslovno rečeno muslimana" ko se odjeća Srbinom čini to iz uvjerenja, jer nije to vrijeme Kraljevine Jugoslavije ili barem socijalističke Jugoslavije kada je srpstvo imalo posebno u Kraljevini Jugoslaviji neku uslovno rečeno političku dominaciju (pa se moglo imati neke koristi?).Danas biti Srbin "musliman" ne donosi nikakve materijalne ili političke privilegije, nema od toga "novca", od toga čovjek dobije više problema u životu (zbog odbacivanja s jedne a ne prihvatanja s druge strane), ali brate to je IZBOR, i u tome je sva satisfakcija, da si ono što jesi, da se osjećaš tako, pa makar to skupo košta, ali ZA IZBOR SE ŽIVI.
Препоруке:
12
2
35 субота, 09 јул 2016 08:25
Tako, nekako.
hmm
Bilo je i ima Muslimana koji se deklarišu kao Srbi, ali to je izuzetak od pravila. Izuzeci potvrđuju pravilo. Ima i onih koji se iz straha tako deklarišu, ili iz želje da steknu neke privilegije, a to je isto i sa Srbima koji se deklarišu kao Hrvati pravoslavne veroispovesti u Hrvatskoj.


Od toga muslimani u današnje vrijeme ne mogu steći nikakave priviegije, samo probleme bilo gdje kada mu naprimjer u Sloveniji, Hrvatskoj ili u dijelu Srbije na Kosovu i Metohiji ili Raškoj oblasti zaključujući na osnovu imena kažu da je Bošnjak ili Bosanac a taj čovjek se usprotivi i kaže da nije Bošnjak ili Bosanac, već Srbin, prvo se prave da ne čuju dobro (ili možda i ne čuju?), nekoliko puta priupitaju da li su dobro čuli, a onda otvoreno pokazuju da bi te najradije pretukli a ne s tobom pričali.Ali sve je to cijena čovjekova izbora i čovjeku je jedina satisfakcija to što je SLOBODAN U SVOME IZBORU I TO GA ČINI SREĆNIM.
Препоруке:
11
3
36 субота, 09 јул 2016 09:38
hmm@tako nekako
Kada je reč o ličnom izboru - to se valjda podrazumeva. Nije ovo vreme Kraljevine kada su Muslimani bili manjina, danas se RETKI iz uverenja izjašnjavaju kao Srbi - slažem se. Tu se cela priča završava. Mada, nacionalne zajednice rado prihvataju takve ljude - takvi ljudi "preletači" su na ceni više nego Srbi koji se tako izjašnjavaju po rođenju, pa i Hrvati. Zašto?!
Moje mišljenje je da bi bilo pogrešno verovati na osnovu pojedinačnih slučajeva i životnih priča nekih ljudi - koje su istinite,da su Muslimani ugroženi od Hrvata i Slovenaca i da bi se svi izjasnili kao Srbi, samo ne smeju jer doživljavaju neprijatnosti. Naprotiv, velika većina sebe smatra Bošnjacima muslimanima - i to je njihov IZBOR. Pa to je očigledno. Malo je onih koji su spremni da trpe pritiske danas baš zato što nemaju neki poseban razlog ili interes niti osećaju bliskost sa Srbima (ISTINA), više se tu radi o ugroženosti "manjina" Srba u federaciji i Muslimana u RS. Ali to je posebna tema.
Препоруке:
4
1
37 субота, 09 јул 2016 09:43
Amire
tacno tako, za izbor se zivi. Imam dobrih prijatelja, po imenu bi rekao da su Srbi, medjutim izjasnjavaju se kao Bosanci. Neki su mjesovit brak a ima ih gdje su se oba supruznika izjasnila tako iako im imena po degaultu upucuju da su Srbi. Vjeruj da od strane Srba imaju mozda i veci prezir negoli ti od Bosnjaka.
pozdrav
Препоруке:
15
1
38 субота, 09 јул 2016 10:10
Logika
Немања-МИТ Димитрије Туцовић
Tamo gde smo mi većina to je naše, tamo gde smo manjina polažemo istorijsko pravo. Tako da je sve naše ? Logika tamo gde je srbin je Srbija skupo nekog koštala.
Препоруке:
7
4
39 субота, 09 јул 2016 10:46
hmm@tako nekako
Problem imaju deca iz mešovitih brakova. Nekada je među njima bilo najviše jugoslovena, možda bi oni danas hteli biti "bošnjaci" kao nekad jugosloveni, možda su zato i bili za Jugoslaviju, više nego za komunizam jer su se najbolje i najsigurnije osećali kao Jugosloveni, ali je ta priča o bošnjačkoj naciji danas samo velika prevara muslimanske strane, jer su njihovi ciljevi neiskreni. Uostalom, postoji i opcija neopredeljen. Bošnjaci pokušavaju da zadobiju upravo te ljude za svoju politiku.
Ne može se BiH tretirati kao Francuska ili SAD.O mržnji je mnogo toga napisano, stvari su ostale iste i tako funkcionišu vekovima. BiH je priča za sebe. Ovde su preletači izdajnici, i to ima svoje istorijske korene i razloge. Neka nepisana pravila ovde vladaju. Postoji nešto što se zove pitanje časti. Ali to nije uvek politički korektno.
Sloboda u izboru često nije nikakva sreća, jer nas srećnim ne čini izjašnjenje da smo Srbi - već čast i ugled, ono što radimo i volimo!
Препоруке:
3
7
40 субота, 09 јул 2016 13:49
beograđanin po zanimanju
Mene čini srećnim što sam Srbin.
Препоруке:
5
2
41 субота, 09 јул 2016 14:00
Србо-Канађанин из Јужне Кине
Сребреница је место у чијој је околини погинуо, и тамо наводно сахрањен, али се не зна где, мој деда, Миодраг Којић, који је тада — 1945. год — имао 23 године, а био је мобилисан у "Народноослободилачку" војску септембра 1944. у Неготину, одмах по уласку Црвене армије у Србију, и послат да "ослобађа земљу", заправо жртвован, јер му је отац (мој прадеда, предратни политичар) био у избеглиштву (где је, 1970-их у Енглеској и умро, рехабилитован је тек пре 2 или 3 године).

Моја мати и тетка свог оца не памте. Кроз маглу памте да су нешто касније исељене из прабабине куће, где је стављен општински прекршајни суд, па је 400 људи сведочило да је кућа прабабина, не прадедина, и после 3 године је враћена, вероватно и због мог погинулог деде Миодрага.

А сада је та БиХ коју је деда морао да ослобађа (за Броза и његове подрепаше) Србији потпуно туђа држава, као Мадагаскар. То је све што о Сребреници желим да знам.

Читава Босна за моју породицу је само једно проклето место суштинског зла.
Препоруке:
17
0
42 субота, 09 јул 2016 22:02
Bosanac NYC
Nadam se da ce te ovo objaviti iako nije u skladu vase zvanicne politike ali vjerujem da ste news-portal koji se ne boji suprotnih vidjenja proslosti i tuznih ,ratnih dogadjaja.Zahvalan!..I da kazem namjeravano:
Sad su Bosnjaci-Bosanci krivi sto zadnjih 20-tak
godina nalaze poneku preostalu kost svojih oceva,brace i maloljetnih sinova. A u vezi Gospodje Radojicic;tesko je zamisliti bice koje nema nijedan pozitivan ljudski atribut i kome istina,saosjecanje , moralnost, dostojanstvo ,nista ne znace i koje moze sav svoj ljudski kredibilitet i svoj mukotrpni rad na skolovanju i obrazovanju baciti pod noge i u sluzbu krvave velikonacionalne ideologije.
Gospodjo Mirjana, rado bih da vas zamislim kao majku, sestru, kcerku, susjedu, profesorku, ali vi to svojim djelovanjem ne dozvoljavate.
U teoriji krvoslavlja Evropa je zakleti, vjekovni neprijatelj, istočnik svakog zla. Evropa je čudnovata zajednica ljudi u kojoj vladaju nastrani običaji da se ubistva, pogromi i genocid sankcionisu.
Препоруке:
8
41
43 субота, 09 јул 2016 22:56
Bosanac NYC
Zahvalan za prijasnji objavljeni post!Doista!

Uzalud sve bijase,zali Boze svih nevinih koji nestase !! Boshnjaci-Bosanci zive za ljubav i od ljubavi i zato nas ima sve vise i vise! Dabogda i vas Srba vise bilo,okrenite se ka ljubavi prema SEBI i DRUGIMA. bit ce nas sviju mnogo vise i puno sretniji ce biti svi narodi na malom ,nevaznom Balkanu!! Zapamtite,nema povijesnih naroda na Balkanu! Svaka Yugoslavia je nastala vanjskim (politickim i ratnim) pritiskom i zeljama velikih sila. Historiju u civilizacijskom obliku nijedan narod na Balkanu nije u stanju da tvori,pravi...da bih imao pozitivne posljedice. Ne lazimo se,nema tu energiju ,zdravu snagu nitko na tim prostorima. Mozda samo pamet ? Mi smo samo pijuni ,ponekada lovci koji drugi koriste u svojim igrama. Prilagoditi se ,znaci biti realan i izvuci neku korist za svoj narod,drustvo,drzavu. Pozdravi!
Препоруке:
6
26
44 недеља, 10 јул 2016 07:45
moje mišljenje
BYC
"Boshnjaci-Bosanci zive za ljubav i od ljubavi i zato nas ima sve vise i vise!"

Baš u ovim rečima krije se ogromna mržnja, radovanje zlu i tuđoj nesreći (bela kuga kod Srba), likovanje, ljudska beda, primitivizam, kletva. Ciganin hvali svoga konja...
Oni nam poručuju da nas je malo zato što živimo u mržnji, za razliku od njih koji se mole svom Alahu i žive u ljubavi. Zato im Bog vraća, dok mi živimo u prokletstvu zbog svega što smo činili njima i što vidi ceo civilizovani svet na osnovu SUDA.
Gospođo Radojičić sram Vas bilo što se borite da se kao naučni radnik borite da se PRAVA ISTINA DO KRAJA sazna - nikako dakle da se umanji broj žrtava ili iskrive činjenice, naprotiv. Bez istine i pravde za sve žrtve uključujući i Bratunac i Srebrenicu nema mira. Oni koji govore o ljubavi - Bratunac i ne primećuju, ali primećuju SUD od celog civilizovanog naroda i Srbe koljače koji se nikad ne menjaju.
Препоруке:
33
4
45 недеља, 10 јул 2016 08:03
AntiBosanacBot
"Zapamtite,nema povijesnih naroda na Balkanu! Svaka Yugoslavia je nastala vanjskim (politickim i ratnim) pritiskom i zeljama velikih sila."

Mi samo za Jugoslaviju živimo! Bez Jugoslavije nema života i napretka muslimana.
Препоруке:
2
5
46 недеља, 10 јул 2016 09:54
Doda
Borili se protiv turaka a ubijali albansko stanovnishtvo.Dimitrije Tucovic je mozhda jedini srbin koji je digao glas posle monstruoznih dela srpske vojske nad neduzhnim albancima od Nisha do Valone.Ne shto niste uspeli da imate izlazak na more nego izgubit cete i Vojvodinu.Bog sve vidi...
Препоруке:
7
10
47 недеља, 10 јул 2016 10:06
bosna
genocid u srebrenici je najbolje dokumentovan zločin u istoriji. ali džaba srbima pričati, oni vole da žive u mitovima i teorijama zavjere. svaka žrtva ima ime i prezime utvrdjeno dnk analizom. ali srbima je to laž, ali hoće da svi prihvate milion žrtava u jasenovcu. uvijek sam bio za kompromis i dogovor, ali nažalost ovdje imaju samo 2 scenarija. ili će biti Bosne i bošnjaka bez rs, ili će ovo biti srbija. vidimo se u drugom poluvremenu....
Препоруке:
13
19
48 недеља, 10 јул 2016 10:22
Amire
Niko ti ne brani da stavis sliku Radomira Lukica ili Ratka Mladica u dnevni boravak. To je legitimno, tvoja identifikacija je jaca. Mogu i ja staviti Bogdana Bogdanovica ili Ivana Djurica pa se osjecati Srbinom. Ali je realnost da nakon takvih bestijalnosti niko ni ne pomislja da se tako osjeca. Cifre smaknuca na dnevnoj osnovi jasno ukazuju koja strana je imala sistematican pristup egzekucijama. Dakle nisu bili incidenti u pitanju vec jasan program fizicke eliminacije nesrba.
Препоруке:
4
6
49 недеља, 10 јул 2016 11:57
Stanić Milan
Stanić M.- Bosanac NYC

Preporučam( ne samo Vama)nego svima nama, da se malo vratimo I. Andriću.U svom prilogu citirao sam par rečenica iz Njegovog "Pisma iz 1920"da bi sagledali svu tragiku življenja na ovim prostorima,u kome se sreću tri zapuštene religije,tri naciona različite identifikacije,tri kulture i nada sve tri različita političke prilike prema realitetu življenja.Onaj,ko ima i malo poštenja mora reći, da je u Srebrenici učinjen težak(u nekim primerima i hotimičan zločin)koga je Međunarodni krivični sud UN presudio kao lokalni genocid.Šta je prethodilo tom zločinu jako dobro znamo,ali to su učinili drugi,a ne"Hitleri iz našeg sokaka."Ako imate i malo ljudskog,onda ne možete da prenebregnete činjenicu da konvoj ti nesretni kostiju od grada do grada nije ništa drugo, nego primitivna i bezočna manipulacija sa ljudskim osjećajima,podizanje međunacionalni tenzija SDA kojoj nije ni do suživota ni do mira u BiH.(nast)
Препоруке:
4
5
50 недеља, 10 јул 2016 12:12
Stanić Milan 2
(nast)
Vi sa pravom ukazujete na pristrasnost autora(najblaže rečeno) u tekstu.Ali, kad ste tako pošteni,šta nešto ne kažete o Islamskoj deklaraciji ,regrutovanju islamski terorista,govor efend. Kavazovića kad otvoreno kaže:"Nećete valjda dozvoliti da vam Vlah bude načelnik Srebrenice"ne vraćajući se u prošlost 2. sv. rata 13. Handžar SS divizije i njenih zverstava u Podrinju i Bjeljini,pokolja Srba u Sanskom mostu od strane muslimana - ustaša,kada je u nekoliko dana poklano 5.245 žitelja te opštine.Nacionalističke snage koje su 1991.preuzele vlast najbezočnijim manipulacijama u BiH izazvale su građanski rat,postavljajući adekvatne ratne - političke ciljeve.Ti njihovi ciljevi su delimično ostvareni(podela, mržnja,netrpeljivost i imobilizacija funkcionisanja države).Dž. Orvel je genije."Narod koji izabere korumpirane,prevarante i lopove,izdajnike da vrše vlast u zemlji nije žrtva - već saučesnik!
Препоруке:
6
8
51 недеља, 10 јул 2016 12:34
Stanicu
Rekao bi Amir Camdzic,Bosnjaci uce od najboljih, nosenje mostiju cara lazara pre 30 godina bio je preludij. Uzgred ukucaj selo Biljane kod Kljuca da vidis sta se danas desavalo prije 24 godine. Znam da to tebi nista ne znaci, ali poimenice dokumentirano 258 ubijenih Bosnjaka u jednom danu, raspon od 4 mjeseca do 85 godina.
Naravno, svi su radili zlocine, ali nista kao cifre ne ukazuje gdje su zlocini bili sistematski i planski. Troznamenkaste i cetveroznamenkaste cifre ubijenih u jednom danu ekskluzivitet su srpske nacionalne politike. Ma inteligentan ste vi covjek, sve je vama jasno, ali znam, treba imati petlju pa javno priznati. Zatoje neuporedivo lakse razvodnjavati cinjenice kao sto ovde u komentarima redovito cine.
Препоруке:
6
5
52 недеља, 10 јул 2016 12:34
Stanicu
Rekao bi Amir Camdzic,Bosnjaci uce od najboljih, nosenje mostiju cara lazara pre 30 godina bio je preludij. Uzgred ukucaj selo Biljane kod Kljuca da vidis sta se danas desavalo prije 24 godine. Znam da to tebi nista ne znaci, ali poimenice dokumentirano 258 ubijenih Bosnjaka u jednom danu, raspon od 4 mjeseca do 85 godina.
Naravno, svi su radili zlocine, ali nista kao cifre ne ukazuje gdje su zlocini bili sistematski i planski. Troznamenkaste i cetveroznamenkaste cifre ubijenih u jednom danu ekskluzivitet su srpske nacionalne politike. Ma inteligentan ste vi covjek, sve je vama jasno, ali znam, treba imati petlju pa javno priznati. Zatoje neuporedivo lakse razvodnjavati cinjenice kao sto ovde u komentarima redovito cine.
Препоруке:
6
6
53 недеља, 10 јул 2016 14:18
Milan Stanić
Stanić M. - "Stanicu"
"Rekao bi Amir Camdzic,Bosnjaci uce od najboljih, nosenje mostiju cara lazara pre 30 godina bio je preludij"...

Ne,preludij je bio vekova unatrag,u jeku turskog zuluma.Njegova ekzarcebacija je 1941.i 1991.Zašto? Uvek u svojim prilozima ističem da 2.sv. rat na ovim prostorima nije civilzacijski dovršen 1945-46. i za to imamo logičan recidiv 1991.Umesto da se stvari stave na svoje mesto Broz i vrh KPJ prave"simetriju" između doprinosa naroda YU u NOB-i,naravno i ratnih zločina i kolaboracije,što je bio nosens.Gde je bilo srce partizanske države?
Dalje. U prilozima vas Bošnjaka nema ni trunka kajanja niti pomena o srpskim žrtvama.Odakle u Federaciji BiH sada 2,75% Srba,a u samom Sarajevu bilo je preko 140.000?Učesnik sam rata i video sam ljudsku patnju iz bliza.Ona je najbolje iskazana u suzi srebreničke ili srpske majke,a ne govora B. Klintona koji je direktno kriv za obe nesreće.Ništa Vi Bošnjaci koji sledite Alijin put nećete biti pametniji 12. jula.
Препоруке:
8
5
54 недеља, 10 јул 2016 16:13
Stanicu
Od kosovske bitke do prvog srpskog ustanka proslo je skoro pola milenija. Postoje dvije opcije: ili Srbima nije bilo lose pod Turcima, ili pak pada u vodu svaki mit o srpskom junastvu ako su u stanju bili toliko vremena trpiti toliki zulum.
Druga stvar, mozebit da je Dedijer takodje 'srbomrzac, iluminat i sl' ali je u praskozorje zadnjeg rata izdao knjigu Genocid nad muslimanima. Covjek dokazao da su procentualno nakon jevreja i roma u drugom s jetskom ratu muslimani najvise stradali na ovim prostorima. E sad da ti kazem da smo svi npr. spominjali Prebilovce u skoli a da niko nije pomenuo npr. Cavkaricu, jamu za koju ti prvi put cujes.
Znas, sa skolom sam bio obavezan (i neka sam) posjetiti Jasenovac. Tebe niko ne tjera da obiljezavas Srebrenicu ali nece niko vise ni 'turcima' odredjivati sta je zalost. I sto je najgore, ta drzava koja je sve skolarce vodila u Jasenovac za srpske akademike bila je 'tamnica naroda'. Eto razvalili ste je pa napravite bolju.
Препоруке:
6
10
55 недеља, 10 јул 2016 17:05
Milan Stanic
@ Stanicu

Gospodine,pojednostavljujete stvari do neprepoznatljivosti.Turska je u srednjem veku bila velesila,onog momenta kada je njena politička i ekonomska moć opala Srbi su imali snage i volje da vojničkim pobedama isteraju zulumćare iz svoje zemlje.
Drugo. Čitao sam Dedijerovu knjigu o genocidu nad muslimanima.Isto tako pročitao sam poduži separat o suđenju A. Flebsu puk. Vermahta - nač. štaba 13.ss divizije.Pročitajte i to,da bi videli anatomiju zločina koje čine muslimani,a prevazilazi bestijalnost koja nije primerena životinjama.
Treće.Ja ne pripadam krugovima ekskluzivnog kleronacionalizma kome Vi očito pripadate,niti Vašim pandamima sa druge strane zaogrnute crnim uniformama i šubarama,nego onima koji su od muslimanskog naroda stvorili slobodne ljude.E,sad što ste Vi farizeji odbacili petokraku,a prigrabili Islamsku deklaraciju kao idejni vodič i Kavazovića - to je već Vaš problem.
Препоруке:
8
4
56 недеља, 10 јул 2016 19:17
@stanicu
Naprotiv, o islamskoj deklaraciji znate ko Dodik :), kojem i sad treba neko da pojasni kad u isti kos stavlja Teheran, Rijad, ali necu o tome. O tom parajeziku koji racuna na intelektualnu inferiornost ciljne grupe kapitalne redove napisao je Bogdan Bogdanovic. Doista prorocanski. Grijesite, apsolutno nemam nista sa kleronacionalnim krugovima, naprotiv. Ali vjerujte najveci argument tih lovaca na ljudske duse je pominjanje Bijeljine '92. Tada je pravo na zivot zarobljenih utvrdjivano skidanjem hlaca do koljena. Da se i jevrej zatekao ne bi prezivio. E upravo im je to kljucni argument za vrbovanje. Kazu im, eto roditelji vasi niti su isli u dzamiju, pili su a pobili su ih kao pse na osnovu imena ili na osnovu gore navedene 'identifikacije'
Препоруке:
5
6
57 недеља, 10 јул 2016 19:21
Радгост
Ниједан народ на свету није се међусобно оволико закрвио због блискоскоисточних бајки од рабина из Галилеје и пророка из Меке.
(ни Циганима ни Шиптарима не пада на памет да се због њих заваде а камоли истребљују)
Препоруке:
4
3
58 понедељак, 11 јул 2016 08:20
stanicu
Druga stvar, mozebit da je Dedijer takodje 'srbomrzac, iluminat i sl' ali je u praskozorje zadnjeg rata izdao knjigu Genocid nad muslimanima. Covjek dokazao da su procentualno nakon jevreja i roma u drugom s jetskom ratu muslimani najvise stradali na ovim prostorima.

Dobro, čitate Dedijera, i šta on time dokazuje, da su uvek oni žrtve? Da su bili na pravoj strani?
I opet će stradati - jer misle da su age i begovi, a nisu. Samo traže nove gospodare da im se klanjaju da bi on živeli kao age i begovi, to im je u krvi. Šurovali su sa četnicima, šurovali su sa ustašama UGOLAVNOM, šurovali i sa partizanima, najređe istina pred kraj rata, i ko im kriv? Bili "ustaška kita cveća," u NDH-aziji i stradali. Pa i Švabe su stradale na kraju ako ćemo tako. Hoćemo li žaliti vojnike Trećeg Rajha ili one što su stradali u Aušvicu?

Kažete Srbima bilo dobro pod Turcima, ili nisu bili junaci...pa i nisu, imali su samo kuku i motiku, i domaće izdajnike age i begove.
Препоруке:
5
2
59 понедељак, 11 јул 2016 08:46
Stanicu
Hvala Bogu nema vise 'narodne armije' pa ce u eventualnim narednim ratovima koliko toliko biti manji debalans u opremljenosti, samim tim i suze ce ravnomjernije frcati na svim stranama. Ali bez brige, ovamo svakako niko ne umije ni pusku o rame okaciti za razliku od Srba u cijim rukama i puska jace grmi. Jednom se zivi pa ako je sudjeno i nestati nema veze, ali garantiram ni pobjednik se nece oporaviti za stoljece.
Препоруке:
2
7
60 понедељак, 11 јул 2016 08:55
hmm
Meni nikako ne ide u glavu da posle svega što smo doživeli - ako ćemo pošteno i jedni i drugi, neko ima OBRAZ da brani Jugoslaviju, i da pri zdravoj pameti i čistoj savesti smatra da je zajednički život po tom obrascu trajno rešenje posle svega viđenog i proživljenog u minulom ratu, ako iole poznaje istoriju.
Da li su ti ljudi jeli bunike, ili su po svaku cenu spremni da brane svoja grešna ubeđenja - da im neko ne spočita, ili nisu videli i ne vide šta se valja ispod površine njihove lažne Juge * BiH sada, da li su usresređeni samo na lične interese pa im odgovara takvo stanje, da li se uopšte sećaju i znaju za ljude koji su tamničili zbog suprotnog mišljenja, ne mogu da dokučim, ali sam jako nesrećna zbog takvih ljudi. I ovde svi znaju ko su, a kad se pomene Jugoslavija, Hrvatu plus. E zato su mladi otišli, jer ste VIIII ovo sranje i napravili braćo Jugonostalgičari, prvo ste se lizali bratski, posle ste se za guše pohvatali i opet bi kolce da igrate na mostu drugovi i drugarice.
Препоруке:
6
0
61 понедељак, 11 јул 2016 09:22
stanicu
Jeste, jeste Stanicu, vi bez rata ne vidite perspektivu, dobrosusedke odnose, zdrave nacionalne države... Samo pretnje, ucene, kite ustaškog cveća, ušli ste u NATO, pa ste mnogo jaki do k. kao što ste bili i za vreme NDH. Istorija se ponavlja.
Препоруке:
2
2
62 понедељак, 11 јул 2016 09:59
Za ovoga bosnju iz NY
Iz vasih pisanija se vidi da vam je cilj bio i ostao nestanak Srba i da cete se za to boriti zauvek ,udruzujuci se sa srpskim neprijateljima, ko god da su oni.Zalite se kad stradate a istovremeno se kunete da cete se za svoj cilj boriti po cenu zivota i uvek prvi napadnete Srbe, uvek ste Peta kolona u zajednickoj zemlji. I, zasto se vi, zapravo , ljutite na Srbe: zato sto su branili svoje postojanje i, mozda, nekada bili jaci.Pa i dalje pretite,ali niste jos shvatili da batina ima 2 kraja.Krivi su vam Srbi sto su doprineli slomu Otomanske imperije?Htali bi ste da zivita i dalje na racun srpskih kmetova i ne mozete da se probudite iz tih snova.Znas li zasto su Srbi uzrokovali pad AU imperije, takodje kao i Otomanske, doprineli padu Hitlera i odolevaju Natosavezu:zato sto nakon silnih lazi koje smisljaju zli ljudi kao ti, na kraju ipak pobedi Istina kao prirodna pravda i prirodno kretanje stvari i jedini moguci nacin za opstanak zivota, u suprotnom biste vi zli na kraju "pojeli" sami se!
Препоруке:
16
1
63 понедељак, 11 јул 2016 10:08
Nastavak za NY
Kada su Srbi prvi napali bilo koga u okolini svojoj, osim porobljivace? Srbi nisu kao vi da zele da porobe bilo koga.Srbi prastaju i nakon strasnih strdanja u 6 vekova genocida nad nama u kojima ste UVEK vi odrodi (sa srpskim prazimenima) ucestvovali i za koje se nikada niste ni pokajali, ni izvinili,cak ni priznali nase stradanje. To je vasa kultura i cast i zato Srbi i zele da se odvoje od takvih zlocinaca i zive u miru kao civilizovani ljudi a ne kao zveri koje smatraju da ce da se posvete kad cine zlocine!?Samo da se odvoje na jednom delu zemlje koja im je vecinom od 65%, 1991 god pripadala.
Препоруке:
14
1
64 понедељак, 11 јул 2016 15:25
***
За оне који се позивају на Туцовића и његово познавање српске историје:
Душанов намесник у Епиру, са седиштем у Арти, је био Душанов полубрат Симеон-Синиша, док је у јужним деловима Албаније, са седиштем у Валони, намесник био Јован Асен, царичин брат.
Душан је дошао до Крке како би помогао сестри Јелени, која је била удата за Младена III Брибирског, господара Омиша, Клиса и Скрадина на Крки.
У Шибенику су за Душана спремали свечани дочек.
На повратку је најсвечаније као цар дочекан у Дубровнику, где је царица Јелена остала још неко време.
Битка код Димотике је вођена у октобару 1352. године између српских оклопника и турске војске. Ова битка је била први већи окршај Османлија са једном европском војском на тлу Европе.

Е,кад су уз помоћ Запада, на Хем дошли Турци, онда су стварани Срби типа Туцовића, или сада Чеде Јовановића. Они су таман по мери заосталих Турака после ослобађања Срба од њихове окупације и по мери Титових и Павелићевих усташа.
Препоруке:
14
0
65 понедељак, 11 јул 2016 21:55
Турас
Чему грађење мита о геноциду кога није било ? Да ли је Босна србска држава ? Сетите се Ђуре Пуцара Старог Да ли је Тито хтео да после рата поруши џамије које су подигнуте на месту цркава или катедрала ? Хтео је али му неко (!?)није дозволио .И шта смо добили . Муслимане типа Џемала Бједића .Данас "бошњаке"које је срамота признати као ентитет . Јер они су потурице које данас уз помоћ запада врше геноцид (мирни)над србима као и рвати . Младићево стрељање злочинаца потуричких којих није било ни стотињак јер им је парафинском рукавицом доказано да су учествовали у стрељању стараца жене и деце (Орићеве хорде), проглашено је "геноцидом"али од њих самих уз помоћ западних медија и србских виртуалних интелектуалаца и западних корисних идиота на власти у Србији .Господо коментатори , падате под утицај медиске лажи због перманентног понављања . Истину сви добро знамо . Само неки желе да ЊИХОВА важи .
Препоруке:
8
4
66 уторак, 12 јул 2016 02:04
Zamislite drskosti
od strane POTURICA, isto k'o i Siptari, a sada "montenegrinci", a ranije i "hrvati"i "makedonci" a uskoro "vojvodzani":dodju na deo srpske teritorije, daju sebi naziv "nacije" po toj nasoj teritoriji i to je onda nova "nacija", a Srbi su jedini genocidni i netolerantni ako im kazu istinu u lice, ili se, nedajboze, brane?!Pa, posto se tek "formiraju" kao "nacija", a nemaju svoju istoriju ni jezik, onda i to lepo pokradu kao i zemlju ranije i to ove njihove verske vodje sada ne samo opravdavaju, nego i forsiraju???!!!I opet oni imaju pravo da Srbe ubijaju na kucnom pragu, da im zatiru porodice i otimaju imovinu, a ako se Srbi samo BRANE, to je onda genocid, a njohovo prethodno ponasanje zatiranja postojanja, vere,i svega ostalog nije ni zlocin vredan pomena a kamo li suda, ili ne daj boze da se Jasenovac proglasi genocid.To je jedini logor u Evropi koji u WWII "nije" vrsio genocid jer su u njemu vecinom stradali Srbi???
Препоруке:
4
0
67 уторак, 12 јул 2016 07:03
hmm
Да ли је Тито хтео да после рата поруши џамије које су подигнуте на месту цркава или катедрала ? Хтео је али му неко (!?)није дозволио .

Da Tito je hteo sve da poruši, u to uopšte ne sumnjamo. Komunisti su rušili sve što nije bilo u skladu sa njihovom ideologijom.
Nama ne smetaju džamije i to što se muslimani vernici bogu mole. Ja ne pripadam toj sorti Srba komunista, nisam za rat, a ni za bratstvo i jedinstvo. Smatram da je vlastima u Sarjevu potreban mit o genocidu, da bi onemogućili Srbe da referendumski, civilizovano napuste federaciju, jer ne može tobož genocidna zemlja biti država, i to je sad propaganda koju šire uspešno po svetu. Međunarodna zajednica ih podržava ne zato što ne znaju šta je istina, već im tako odgovara, neće oni iz bezbednosnih razloga islamsku državu blizu i zato drže Srbe na lancu. Mi i naši međusobni obračuni za njih su potpuno nebitni. Oni ih koriste u meri u kojoj im odgovara, da hoće bilo bi trajnog mira, ali neće. Nešto drugo oni ovde planiraju.
Препоруке:
4
0
68 петак, 15 јул 2016 10:35
Zasto ?
Zasto mnogi ne poznaju sta znaci genocid?
Pobili, isjrelai i ocisti teritoriju u cilju unistenja jednog naroda.

http://www.dailymotion.com/video/x4k685l_njemacka-televizija-napravila-snimak-o-srebrenici_news
Препоруке:
1
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер