Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Pomeranje geopolitičkih granica - "Via Carpatia" protiv "Via Militaris"

Komentari (29) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 07 april 2016 20:39
Cviko
Srbija radi na svom ekonomskom povezivanju sa svetom ali sa čijim novcima, to ne znam. Npr. adaptiraće se 9 vojnih aerodroma u Srbiji kako bi se "uključili" u turističku ponudu Srbije. Jedan je uređen i konzervisan jer od pravog turizma ima ništa. No neko to radi iz drugih razloga. Nije teško pogoditi ko i zašto. Kinezi su ponudili da se glasno i zajedno raspravlja o moravsko-vardarskom kanalu. Kinezi su shvatili značaj ovog kanala koji je od dela srpske javnosti popljuvan. Taj deo srpske javnosti je pametniji od Kineza... A sada evo krenuli su i evropljani. Svi žele vlasništvo nad kanalom. Videćemo šta će biti.
Preporuke:
35
2
2 četvrtak, 07 april 2016 21:36
Za Janukovica
Ja sam sanjao auto-put i brzu prugu Beograd-Moskva preko Rumunije...Taj "evropski koridor bi mnogo toga zauvek izmenio!!!Sporno je sto je glavni investitor Kina,koja se odlicno dogovara sa Amerikom. Put svile bi trebao da zaseni i transibirsku zeleznicu.Moskva ipak igra za zivot i u Ukrajini i na Severnom toku i na drugim mestima...Bas su je pritisnuli.A mi po mogucstvu, treba da nestanemo.
Preporuke:
11
21
3 četvrtak, 07 april 2016 21:52
Aleksa
"U izveštajima se ne navodi ko bi mogao da finansira ovaj razvojni projekat, zasnovan inače na staroj ideji ponikloj u Evropskoj uniji".

Ta ideja je poljska, nema veze sa EU. Najbliža je ideji maršala Pilsudskog, koji je u vreme prvog svetskog rata video buduću nezavisnu Poljsku kao deo federacije između mora ABC (Adriatyk, Bałtyk, Czarne Morze), sama koncepcija se nazivala Međumorje (Intermarium). Smisao ideje je da se povežu u federaciju narodi koji se nalaze između Rusije i Nemačke i tako da se onemogući dominacija tih sila na tom području. Naravno, motor bi bila Poljska. Već od tridesetih 19. veka mogu se pronaći počeci te ideje kod kneza Čartoriskog. U svojoj suštini to je nastavak Jagelonske ideje, koji istiskuje stvarne germanske uticaje iz tog dela Evrope i osim područja davne Poljsko-Litvanske države ulazi na mesto, odakle se - to se već videlo - istiskuju Nemačko Carstvo i Habsburška monarhija. Ideja Međumorja je bila aktivirana i u drugom svetskom ratu u izbegličkom Londonu.
Preporuke:
33
2
4 četvrtak, 07 april 2016 21:53
Aleksa
"Na stranu intelektualna blamaža predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Varšavi, gde je govorila o zajedničkoj istoriji austro-ugarskih Hrvata na Jadranu i Poljaka u Krakovu, naspram, kako je rekla, povesti Jugoslavije koje je, po njoj, istorija suseda koji nemaju mnogo toga zajedničkog".

Predsednica Hrvatske se nije intelektualno izblamirala, već se pozvala na stvarnu situaciju koja je prethodila postanku Jugoslavije.
Dan danas je u nekadašnjoj Galiciji prisutan sentiment prema vremenu kad je vladao Franc Josif, a taj deo Poljske imao političku i kulturnu autonomiju. Zagreb ili Agram, kako ko voli je sigurno tada bio provincionalni grad Austro-Ugarske i dalek mu je bilo do kakve bilo Jugoslavije, osim eventualno katoličke biskupa Štrosmajera. Ako se stvari sagledaju bez silovanja kulturne i istorijeske komponente, Hrvati su bili tada u svom svetu, a za Poljake je to bilo mesto gde su mogli da se razvijaju, naravno težeći do uspostavljanja svoje države.
Preporuke:
37
4
5 četvrtak, 07 april 2016 22:43
nenad
Beograd treba ozbiljno da poradi i na alternativnosti svojih izbora.


Hmm, a ko to da uradi? SNS, toma, vucic, babic i ostali skup polupismenih radikala....ne budite smesni, mi sa vucicem, tomom, ds i ostalim evropskim podguznim buvama totalno propadamo! A i sto da ne, narod bira ono sto je najgori sljam u ovoj drzavi! Ne sekirajte se, nije pitanje vremena kada cemo propasti, mi smo vec davno propali samo nam jos to niko nije rekao!

Sad nazad da ne propustimo nesto na farmi!
Preporuke:
43
5
6 četvrtak, 07 april 2016 23:27
Aleksa
iza te koncepcije manje stoji EU od nekog kome je cilj oslabiti nemački i austrijski uticaj u EU.
pre prvog svetskog rata veliko značenje su imale železnice.
Beč (i Berlin iza njega) je forsirao projekat pruge do Mitrovice (tada još u Turskoj) kroz "Sandžak" i prema Solunu. Projekat koje se sekao sa tim "pod pravim uglom" je povezivanje kroz Staru Srbiju Srbije i Crne Gore.
danas se taj sa poljskom idejom inspirisan projekat od Baltika pa sve do Egeja seče pod pravim uglom sa povezivanjem Evroazijske Unije sa Balkanom.
Inače, i kod Pilsudskog i kod Čartoriskog su južni Sloveni ulazili u celosti u zamišljene federacije naroda.
kakve su posledice ovog projekta za nas, nije teško videti.

ipak najvažnije je primetiti da ovaj projekat udara i u nemačke geopolitičke ambicije.
Preporuke:
27
2
7 četvrtak, 07 april 2016 23:36
GEDZA
MA KAKVI TAMO NOVI KORIDORI I STA JE TO PREMA AUIO PUTU OD NISA DO PRISTINE I ALBANIJE !!!!
TO BATO , TO ... !!!
MA DAJ NAM VUCINO PUT ZA VELIKU ALBANIJU I POSECI BAR
JOS JEDAN HRASTOV ZAPIS DA TE DUHOVI PREDAKA BAR DOKK SPAVAS U SNOVIMA POSETE !!!
Preporuke:
53
3
8 petak, 08 april 2016 10:31
Mitar
Da, sakupio se sve faktor do faktora pa bi da prave novu geopolitiku. Dok im baba iz Bona ne podeli dandare i stavi na mesto koje im pripada.
Preporuke:
27
1
9 petak, 08 april 2016 13:31
Stanić Milan
Stanić Milan - Aleksa
Izvrstan komentar na zadanu temu.Reterirao bi se na jednog relativno novog autora od svetskog značaja g.Osmo Tuomija.Naime, autor iz svoje doktorske teze koju je odbranio na Koledžu nacionalne odbrane u Helisnkiju 1996. ( Nova geopolitika) sa nekoliko celina:"Uvodna razmatranja","Teorije prošlosti","Geopolitičko ponašanje","Sadržaj nove geopolitike","Severna Evropa - prošlost i sadašnjost",itd( ukupno ima devet celina)široko elaborira značaj geopolitike kao nauke.Ovde bi nastavio sa Vašim razmišljanjem na nemačka geopolitička razmišljanja sa kraja 19.veka.Vrhunski autoritet za autora je H. Makinder čije su teze kasnije razradili Nikolas Spajkmen i Z. Bžežinski.Ergo.Nemačka razmišljanja išla su u dva pravca:
- Veltpolitik,
- Lebensraum.Dela K.Haushafera bila su osnov za Hitlerova osvajanja.Ovaj deo bi završio sa jednom konstatacijom. Zašto su Srbi i Srbija "kost u grlu" svetskim moćnicima.Kajzer,pronalčaskom motora sa unutrašnjim sagorevanjem i korištenje zemnog plina(nast)
Preporuke:
16
0
10 petak, 08 april 2016 13:45
Stanić Milan 2
(nast)
nastavnjajući misao u svojim ekspanzionističkim planovima Nemci razmišljaju o osovini: Berlin - Beograd - Bagdad(preko Carigrada)željezničkim koridorom.Iz toga se izvodi logičan zaključak da smo kao narod nesretno "parkirani" o čemu Lojd DŽordž 1914. u Engleskom Parlamentu konstatuje, da"Ti drznici sagradiše nacionalnu kuću na sred carskog druma."
Obzirom da ste našu pažlju zadržali na Zap. Evropi(levo od Kurzonove linije,gledajući jug - sever).Na njenu budućnost biće dva važna faktora:
- odnos EU sa velikim silama,posebno sa Rusijom i SAD i njena geografska fizionomija.
Tu postoje dva trenda: atlantski i panevropski.EU je odabrana kao komandni stožer NATO pakta,međutim stalno potkopavana od SAD.Udar na EU ide kontinuirano:Ukrajina,ratovi na B. Istoku i izbeglička kriza,sada najnoviji skandali oko tzv. "Panamski papira" u kome je upletena pol. vrhuška čitave Evropa.Nije ovo bio udar na Ruse,kako to tvrdi "Baćuška,"nego prvenstveno na V. Britaniju i planirani referendum.itd.itd.
Preporuke:
12
2
11 subota, 09 april 2016 17:28
negi
Ako je tako kako autor tvrdi,a Aleksa je još bolje pojasnio,ne vidim da Srbija treba da se plaši ovog projekta.Čak naprotiv,za Srbiju je ovaj projekat dobro došao.Prvo ,mi smo veoma blizu i lako bi se povezali sa ovim koridorom.Drugo,sklonili bi se malo u senku koridora na glavnom pravcu prema Bliskom istoku.Treće,saobraćajno ne bi više zavisili na putu prema Evropi od Budimpešte i Zagreba.Ovde se očigledno radi da se pojedine zemlje predvođene Poljskom polako otržu od Nemačke i njenog prevelikog uticaja na njih,ali i od Rusije.Ovde su na gubitku zemlje Balkana zapadno od nas(BiH,Hrvatska, Slovenija)koje su geografski zarobljene od strane centralne Evrope.Sve pohvale za autora i za @Aleksu koji su na ovo razmišljanje približili.
Preporuke:
9
1
12 subota, 09 april 2016 18:22
el srbinjo
ma ove se zemlje pitaju kao što se pitam i ja. taj koridor je američko-evropski rov na potezu prema Rusiji. tačka.
Preporuke:
4
0
13 subota, 09 april 2016 18:25
Turas
@ Ha,ha komentari . Ovde je rasprava o jednoj ideji ,via karpatija , via militaris , koja će da za živi kada miševi pojedu pacove . Komentari mu onda dođu kao deljanje ražnja a zeka je daleko u šumi . Još se neki "gruvaju" kao gospa Grobar o "austro-rvatima" (!?)(iteresantno toliko znalaca i nikome ovo nije niti čudno a još manje glupo ) , i nepouzdanim "susjedima" . "Aleksa"pominje "rvati su tamo gde su" Ja pitam "Aleksu" Gde su rvati i koje su to granice ove ustaške države "Aleksa" srbine ? Grobarka to namerno podvlači da legitimiše njihovu "lijepu"u postojećim granicama koje ovde komentatori akceptiraju ili se prave da ne primećuju . Onda nije ni čudno što je Srbija ovakva kakva je , i kolika je .
Preporuke:
4
3
14 subota, 09 april 2016 19:43
Aleksa
za "Turas".

onaj koji ne zna obično se glupavo smeje.

tema ima veze sa istorijom poljske ideje.

poglavnica ne govori gluposti o kulturnim vezama između Poljaka i hrvata i probi ojačavanja tih veza danas.

ona pljuje po "susjedima" i to je već u funkciji da Poljaci sa kojima se sastaje prihvate hrvatski odnos prema Srbima.karakter te izjave je politički i patološki,za razliku od toga poviše.

granice u pograničnom području šetaju. kad neko govori o ideji, govori o određenom smeru delovanja, šta se događa na terenu to zavisi i od drugih uslova,ne samo od želja.
gde su granice "lijepe njihove" i ujedno i polja uticaja Mitelojrope na nivou koji je ispod globalnog to mi ti veseljko reci.

a pogotovo - zašto nisu tamo,gde su bile kompaktne etnički srpske zemlje zapadno od Drine?
biće da je odgovor baš tamo gde se pokreću obe kategorije - austrohrvata i "jugohrvata".

"via Carpatia"? niko ovde ne uzima ostvarenje projekta zdravo za gotovo.

ima li išta konkretnog iza tvog smeha?
Preporuke:
7
0
15 subota, 09 april 2016 19:59
Aleksa
zanimljivo bi bilo poći po liniji koju je dao autor i razmotriti odnos između dva komunikacijska pravca „Via Militaris“ i „Via Carpatia“,
bez obzira na njihov karakter.

verovatno bi se pokazala određena razlika između koridora i kordona?

verovatno je dobro vidljivo da je moravski pravac kapija i interes germanske Srednje Evrope.

i stvarno, kakve bi posledice moglo da ima po nas ostvarenje projekta na kojem rade u Varšavi i iza nje?

ali izgleda da nema dovoljno zainteresovanih.
Preporuke:
1
0
16 subota, 09 april 2016 20:18
Aleksa
verovatno je manje poznato,
da je Austro-Ugarska u Bosni i Hercegovini
davala veće privilegije grkokatoličkim kolonistima iz Istočne Galicije u odnosu na kolonizovane poljske seljake.
to je išlo do toga da su blokirali dolazak poljskih sveštenika među naseljene tada najviše oko Prijedora i Banja Luke Poljake, a upućivali ih ili na katoličke sveštenike Hrvate ili na unijate.
zašto su Beč (i Pešta) zauzdavali hrvate u BiH?
verovatno im je ideja unijaćenja Srba, preko primera iz Istočne Galicije bila preča i starija od njihovog hrvatskog čeda?
to da je tako šta bilo iluzorno u svom vremenu nije uopšte sporno.

ali koliko su im se želje ispunile na svetovnom planu kroz dve Jugoslavije i posebno delovanje Broza?
koliko danas imamo "evro-unijata" u Beogradu i kakav je njihov odnos prema vremenu u kojem je sedamdeset godina nakon Franca Jozefa u BiH, - i ne samo u BiH! - zavladao Josip Broz?
Preporuke:
4
0
17 subota, 09 april 2016 22:32
srpska sarma, a može i pasulj@ o Via Karpathia i Via militaris
Da je autor (ko što nije!) uzeo delo "Balkanski svetovi-prva i poslednja Evropa" (srpsko izdanje: "Equilibrium", 1997), jednu od najreferentnijih knjiga o Balkanu, od Trajana Stojanovića, značajnog modernog američkog istoričara srpskog porekla, našao bi na str. 115, Sliku 3.2., gde je dat glavni poprečni put preko Evrope, oko 1500, sa ZAOBILASKOM Balkana, pa bi znao da ta priča NIJE od JUČE i da je uzrokovana tadanjim naglim prodorom Osmanlija, ne samo na Balkan, već i presecanjem glavnih trgovačkih puteva dolinom Dunava, Morave, Vardara ka Solunu ili od Niša ka dolini Marice i Carigradu, koji su tad postali glavni RATNI PUTEVI, tako da je ta ruta SKRENUTA od Budimpešte, preko Karpata na donji Dunav i moldavsko-vlaške luke Kiliju, Brailu i Akerman, a od njih na Trapezunt i đenovsku Kafu (sadanji Kerč) i dalje ka centru Azije i Kini!? U tom smislu, koji je smisao Via Karpathiae ako NEMA Osmanlija i ako se putevi i pruge duž Via militaris VEĆ REALIZUJU, a duž Via Karpathia NISU NI PROJEKTOVANI!?
Preporuke:
2
1
18 subota, 09 april 2016 22:50
srpska sarma, a može i pasulj@ o Via Karpathia i Via militaris, nastavak
U tom smislu, koji je STVARNI ZNAČAJ priče o Via Karpathia, da li je ista potkrepljena VEZIVANjEM centara privrednih aktivnosti i izvora sirovina, da li je možda OMETAJU ratna žarišta i sl. Mana Via Karpathia ogleda se u tome što su Rumunija i Moldavija, kao krajnje destinacije tih puteva, VRLO SIROMAŠNE zemlje sa velikim SOCIJALNIM RAZLIKAMA, a NASLONjENE na ESTREMNO NESTABILNU Ukrajinu, dok početne stanice tog puta Poljska, eventualno skandinavske zemlje, ne slove kao BITNI CENTRI PRIVREDNE AKTIVNOSTI u Evropi!? Dalje, gde se nastavlja Via Karpathia!? Logično bi bilo preko Crnog mora ka Turskoj ili preko Dunava ka Carigradu, opet ka Turskoj i dalji PRIKLjUČAK za kineski "Novi put svile", no, ŠTA ĆEMO Erdoganovom grandomanijom, RATOM u Siriji i Iraku, obaška ANTIZAPADNI Iran!? Kratko Via Karpathia, kao čedo tzv. jagelonskog komonvelta, Intermarium-a i poljske predratne ideologije prometeizma, zapravo je geostrateška IGRA, BEZ REALNOG UPORIŠTA u PRIVREDNIM AKTIVNOSTIMA i BEZBEDONOSNOJ strukturi!?
Preporuke:
2
1
19 subota, 09 april 2016 23:06
srpska sarma, a može i pasulj@ o Via Karpathia i Via militaris, drugi nastavak
KO stoji iza ove geostrateške IGRE!? Sve ukazuje ne na samu Poljsku ili Rumune, već na deo američkog establišmenta oko Zbignjeva Bžežinskog, kome je cilj da nekako SKRPI neki PRIVREDNO-SAOBRAĆAJNI "sanitarni kordon", kojim bi: 1) privredno OJAČAO "prvu liniju fronta" prema Rusiji; 2) privredno NEPOSREDNO IZOLOVAO potencijalne ruske i kineske partnere na Balkanu (pri čemu to nisu samo Srbija, već i Makedonija i Grčka!), POSREDNO IZOLOVAO nepouzdane srednjoevropske države (Mađarska, Češka i Slovačka) i Italiju, kojoj "ko leba" fale JEFTINE SIROVINE, koje bi se TAKOĐE dopremale rutom Via militaris, sa krakom kod Niša ka Skopju& Solunu, kao i preko Via Egnatia (Arta-Solun-Carigrad)!? Ipak, Kinezi kupuju luke u Solunu i Pireju (uprkos podzemnom "miniranju" preko štrajkova i provera od Evropske komisije), Makedonci su završili autoput, a završavaju i prugu, dok su naši u završnoj fazi autoputa, a prugu započinju, tako da se čeka RAŠČIŠĆAVANjE u Siriji, da se Balkan PRIKAČI na "Novi put svile"!?
Preporuke:
3
2
20 subota, 09 april 2016 23:30
srpska sarma, a može i pasulj@ o Via Karpathia i Via militaris, treći nastavak
Tako, da iako je Kini svejedno gde se završava "Novi put svile", svesna je i ona da joj NAČELNO VIŠE ODGOVARA ne da preko Via Karpathia PRIVREDNO OJAČAVA NEPRIJATELjE njenog SAVEZNIKA Rusije, već da se NAJPRIRODNIJIM i NAJKRAĆIM PUTEM "učipi" među SIROMAŠNE zemlje južne Evrope, sa DIREKTNIM "linkom" KA SREDNjOJ Evropi!? Sličnim putem bi se preko Sirije SABIRAO i TRANSPORTOVAO i iranski gas, koji bi sa grčkim i kiparskim gasnim resursima činio famoznu tržišnu divergentnost, o kojoj talambasa Evropska komisija (kao DIREKTNA Imperijalna ISPOSTAVA u EU), da bi nekako OGRANIČILA ruski gasni monopol!? Rusi PRISTAJU da tako izvrše "energetsku diverzifikaciju EU", pri čemu bi i dalje Ameri i njiovi trabanti OSTALI IZOLOVANI (proamerički Katar, ali i Izrael, čija bi gasna polja bila tad BEZ dostupa evropskim tržištima!), dok bi ruski& srednjoazijski gas potekli ka Kini preko "Snage Sibira"!? Tako bi Rusija (sad sa Iranom) I DALjE DRŽALA MONOPOL nad EU energetikom, dok bi Ameri& njini trabanti IZVISILI!
Preporuke:
3
2
21 subota, 09 april 2016 23:34
Aleksa
Poljaci su sanjari u politici.
Kad se porede sa Rusima sebe vide kao idealiste, a Ruse kao realiste.
Koliko je to komunikacijski pravac koji može da se podigne,
a koliko je to simptom razdvajanja, podele EU na staru i novu?
meni to izgleda jedino na pomeranje težišta nato i na formiranje kordona prema Ruskom svetu u kojem glavnu reč vode angloamerikanci, da l mesijanistički ili ne...
(od nekog vremena u poljskim medijima ih s vremena na vreme lože sa pričom kako je dvadeset i prvi vek vek izdizanja Poljske i Turske... i pada Rusije...)

najviše od svega ipak miriše na barut
ili modernom rečniku na radijaciju.
a tamo gde miriše na barut i radijaciju uvek se nekako i Srbi zateknu...

ali nadam se da će Vreme ipak ovog puta da bude brže i pametnije od novog projekta varšavskog pakta...
Preporuke:
2
1
22 subota, 09 april 2016 23:47
srpska sarma, a može i pasulj@ o Via Karpathia i Via militaris, kraj
Tako da je cela priča oko Via Karpathia vs. Via militaris deo ŠIRE tržišno-energetske konektivne mreže, koja se dobrim delom već pruža preko Evroazije i koja sa ovim KONKURENTSKIM rešenjima predstavlja deo borbe za KONTROLU te konektivne mreže od strane dosad vladajućih Imperijalnih atlantsko-maritimnih struktura, kojima se suprostavljaju velike suvozemne sile HEARTLAND-a!? Naravno da je to takmičenje bilo moguće pre svega zbog prenošenja "svetske radionice" sa severozapadnog i severoistočnog Atlantika na zapadni Pacifik, što uslovljava i PROMENU svetske transportne paradigme sa transatlantskih morskih, na transevroazijske KOPNENE veze, kao što se odvijalo od doba starog Rima i kineske dinastije Han (na početku nove ere), pa sve do Kolumbovog otkrića Amerike!? Generalno, cela slika je PROTIV dosad vladajućih maritimnih sila, a u korist velikih kopnenih sila Evroazije, ali za nas Srbe su DETALjI poput Via Karpathia vs. Via militaris od BITNOG ZNAČAJA, a nisu beznačajni ni za "glavne igrače"!
Preporuke:
3
2
23 nedelja, 10 april 2016 09:52
negi
@srpska sarma Sve si izmešao. To je samo ideja kako povezati jednom džadom severno more sa južnim morem i nije izvesno da li će uopšte biti realizovano.Ne vidim zašto bi iko bio protiv ove džade,sem nemaca,francuza i austrijanaca.Srbija bi svakako imala koristi.Ali sama činjenica da se taj projekat razmatra,zači da neko o tome i razmišlja.
Preporuke:
1
2
24 nedelja, 10 april 2016 12:10
srpska sarma, a može i pasulj@ o Via Karpathia i Via militaris, vis-a-vis negi-ja
Prvo bu.... neopevano, uvati knjigu u šake, pa čitaj, bar upola kolko ja! Drugo, a što je prvo i poslednje, SIKTER botino!
Preporuke:
1
3
25 nedelja, 10 april 2016 12:43
Cisto onako
Super. Neka sada Poljaci, Rumuni i Bugari imaju kucu na sred puta, pa neka malo njima tenkovi prolaze kroz kucu umesto nama? Blizina puta i nije neka prednost, narocito u smutnim vremenima. Svaka budala hoce da prodje kroz vasu kucu i imanje, lomi vam kapiju, ogradu, gazi useve. Neka cirkus putuje nekom drugom stazom sada. Umesto via militaris, bolje da imamo nase male staze i bogaze, koje samo mi znamo. I one vrse posao. Jeste da teze onda negde idemo, ali brate ni nama onda vise ne dolaze razni emisari, izaslanici i politicki mafijasi svih vrsta. Kada budemo ojacali i osnazili svoja imanja, e onda cemo urediti puteve, onako kako mi hocemo. A do tada, sta ce nam takvi putevi da nam njima razni probisveti dolaze u posete?
Preporuke:
1
0
26 nedelja, 10 april 2016 14:12
Aleksa
Poštovani,

zašto tako oštro.
zamislite samo koliko se oni g... najedu dok su budni.
a još te klečeće seanse kod keramičara zbog instrukcija.
ta njih ni sam vučiću pederu ne može da gleda na oči.

njima je neophodna stručna pomoć,
ali još ne umeju to da priznaju.
zato i dolaze ovde da se nadišu čistog vazduha.
e sad da ih to tera i da se olakšaju od tih sendviča koji im zastaju na pola puta između glave i debelog creva...

uostalom, ovde su još i okasnili.
biće i dodatna porcija "špotanja".
Preporuke:
1
0
27 ponedeljak, 11 april 2016 01:28
Majstor Bob
Polako. Da se ne uzbuđavamo ko kroati... :)

Jer nema ništa od tih budalaština... možda komunjarine misle da će... ne, američarine?

Stvar je veoma jednostavna: nikad i nigde se neki putevi nisu izgradili. Neće ni sada.

Nema tog puta, a nema ni one budalaštine što kroati sanjaju oko krka-mrka. Nema...
Preporuke:
2
2
28 ponedeljak, 11 april 2016 15:00
srpska sarma, a može i pasulj@ Aleksa, pa "Majstor Bob"
"Bobe", ne uzbuđavam se zboh Via Karpathia, već zbog jedne korovske vrste, Botus Serbicus, rasprostranjene po "srpiji" zadnjih godina na sajber "livadama", poput NSPM-ove!? No, pošto sam horoskopski i ionako, jedan pomalo polenji "Bik Ferdinand", verujte, svariće moj intelektualni "burag" i taj "čičak& trnje", nemo da brigate!? Što se tiče Via Karpathia ne sumnjam da NEĆE PROĆI, Zapad NEMA PARA za "mokre snove" poljskih prometeističkih šljahtića, rumunjeških naduvanih šatro boljara (u Čaušeskovljevim opancima!), obaška ona krvatska skoro-pa-porno (reko Šešelj!) prijedsednikovica!? Nešto DRUGO me tu zabrinjava, da O NAŠEM TROŠKU dvojac Vuči& Dači ne naprave SA Edi Ramom& Tačijem AUTOPUT Niš-Priština, pa da se "oma bačimo u mutno Dunavo"!? O tome autor nije pisao, a trebao je, jer je to spajanje Via Egnatia sa Via militaris za nas POGUBNO! Tako bi se Ameri DIREKTNO od Drača transportovali u SRCE Balkana, čime bismo i FORMALNO BILI POKORENI, obaška "kolateralno" šiptarsko NASELjAVANjE "srpije"!?
Preporuke:
1
1
29 petak, 15 april 2016 14:42
Damir
Ako ogolimo sve historijske zablude ovih prostora, ustavri ostaje pitanje zašto smo mi uopće ikada bili na suprotnim stranama. Mišljenja sam da su Austrougari, Hrvati i Srbi mogli sasvim lijepo da žive jedan pored drugog. Doduše Austrougar je bio gazda ali tada je bilo takvo vrijeme gazdinstva.

Nije trebalo da se stvaraju vještačka neprijateljstva i danas bi cijeli region imao puno veće ekonomske šanse. U današnjem globalnom uređenju Kineze i Indijce npr boli uvce da li smo mi Hrvati, Srbi ili Austrijanci i gdje živimo. Oni ustvari i ne znaju gdje smo svi zajedno na karti. Vodi se bitka za prevlast i ko će kome više toga uvaliti i samim time ostvariti bolji standard za sebe.

Ova regija dosad nije pokazala previše pameti, uključujući i Austrougare. Za nadati se da će naša budućnost nešto naučiti iz toga.

Kada god mi govore nešto protiv ovih ili onih u regiji, uvijek se mučim da nađem neko razumno opravdanje za takvo razmišljanje.
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner