Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Dobričin prsten i drugosrbijanci

Komentari (24) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 04 maj 2009 21:40
Bravo!
Gospodine Radun, ne znam kako da Vam izrazim zahvalnost i divljenje jer ste prvi javno povukli znak jednakosti izmedju Dobrice i Druge Srbije! Da li je ova kriza dovela do otreznjenja, tek, prvu put neko nacinje dosadne price o navodnom sukobu Dobrice (i njegovih causa) i Druge Srbije. (Svojevremeno se u NIN-u pojavio jedan tekst o vezi D. Cosica i Latinke Perovic i to je, za sada, bilo sve.) Vi ste, gospodine Radun, ako se ne varam, prvi ukazali na ovaj problem, ponudili ste sasvim novi ugao gledanja. Nadam se da ce Vas tekst oznaciti pocetak kraja jedne lazne dileme, da ce razgolititi lazni sukob tzv. nacionalista i tzv. mondijalista, tj. da ce se konacno pokazati da su u pitanju lice i nalicje jedne iste politike! Jos jednom: bravo!
Preporuke:
0
0
2 ponedeljak, 04 maj 2009 22:01
Dušan D.
Ma kakav otac nacije! Ko uošte ima potrebu da u nekom čoveku poput Ćosića gleda nekakvog oca? Ko je smislio taj pojam? Kakva je to besmislica? Niti mi je on otac, niti su mi drugi, a ni prvi braća.
Preporuke:
0
0
3 ponedeljak, 04 maj 2009 22:08
Dušan D. - pitanja za autora
A koja je definicija autentične Srbije? Kakav je sad to ekskluzivizam? Da li autentična Srbija znači da za neautentične nema mesta? Ko može da odredi ko je autentični Srbin a ko nije?
Članak je u suštini odličan, ali se duboko ne slažem sa prebojavanjem koje se navodi u njegovom zaključku.
Preporuke:
0
0
4 ponedeljak, 04 maj 2009 22:24
kritika je privid, ali
Slazem se. Konacno se radi o sagledavanju ( Vašem) ovog problema koji se nalazi s onu stranu preovladavjucih, odnosno s onu stranu propagande i manipulacije.
Preporuke:
0
0
5 utorak, 05 maj 2009 03:20
Ni Dobrica, ni Latinka - nego Srbija!
Gospodine Radun, redovno citam Vase tekstove, a za ovaj komentar mogu kazati sledece: ne samo sto je to dosad najbolji Vas komentar, to je i najbolji, najdalekosezniji tekst koji se ikad pojavio na "sajtu" NSPM! Upravo kao sto ste Vi naveli - Srbija je izmedju 'dve vatre': jedne posve ugasene ("jalovi patriotizam" D.Cosica), i jedne vestacke, podmetnute u srpski krevet (NATO kolaboranti tzv. "druge Srbije")! Srbija mora da se oslobodi obe te lazi - i da se vrati sebi! Ne vidim u cemu su poteskoce da se prepozna autetnicna Srbija, za koju se Vi zalazete, i koja zapravo predstavlja i spas za Srbiju - jer, Srbija ce biti autenticna, ili je nece biti! (A ima je sve manje, i fakticki i metaforicki.) Autenticna Srbija je ona koja cuva svoj narod, svoju teritoriju, svoju istoriju, svoj duh, koja sledi ono sto je dobro za nju i za druge, ali niposto ne sledi ono sto je ubija! Autenticna Srbija ne kleci pred domacim supljeglavim "funkcionerima", kojima Zapad iz epruvete sipa misli u glavu, nego ona misli svojom glavom, onom ciju su mudrost svedocili Tesla, Njegos, vojvoda Misic, Andric, Milankovic, Pupin, Slobodan Jovanovic, Nikolaj Velimirovic, jednako kao i nebrojeni junaci iz balkanskih ratova i prvog svetskog rata, anonimni branioci Srbije u vremenu Velikog Zla 1991-1999... Svako ko se pravi da ne zna sta je autenticna Srbija - ocito ne pripada toj Srbiji, i boji se da bi izgubio bedne povlastice onih koji su protiv te autenticne, i utoliko i svake Srbije! Jest da je surovo - ali Dobricu Cosica treba vratiti njegovim zakonitim naslednicima, samozvanoj "drugoj Srbiji". Gospodine Radun, ubedjen sam da i jedan tekst, poput ovog Vaseg, simbolicno moze oznaciti budjenje Autenticne Srbije! Dobro nam dosla, dobro nam se vratila, Srbijo! Zbogom, Dobrice, a tebe, Latinka, da vise nikad ne vidimo i ne cujemo!
Preporuke:
0
0
6 utorak, 05 maj 2009 07:49
kengur
Dusane pobogu, pa radi se o emancipaciji Srba u Srbiji koji se tretiraju kao gradjani treceg reda u vlastitoj zemlji. Da su se Srbi odvojili od Jugoslavije verovatno svih ovih idiotarija ne bi ni bilo. Ocito da su na vlasti isti ljudi ili njihovi potomci koji su grcevito nastojali da zadrze Jugoslaviju, da ne bi morali da se predstave kao Srbi. Jos uvek kada dodju u inostranstvo, prdstavljaju se kao Jugoslaveni koji pricaju "nasim" jezikom. Mladji sagovornici (stranci) ih redovno pitaju koja je to zemlja, posto to nisu naucili iz geografije. Rezervna varianta za predstavljanje je obicno Monte Negro. Malo bolje zvuci i neutralnije
Preporuke:
0
0
7 utorak, 05 maj 2009 08:48
Zoran
Upravo tako,opet mora de se bira izmedju dva zla. Stomak mi se prevrne kad cujem da neko Cosica naziva ocem nacije. Njega titoistu nazivati ocem nacije, kakva sramota.
Hvala za ovaj dobar komentar.
Preporuke:
0
0
8 utorak, 05 maj 2009 09:14
brm
tatko na nacijata: "...prodire prvi korpus NOV pod komandom Peka Dapčevića ... sa klasičnom subordinacijom, činovima, uniformisanom komandom, štapskom kuhinjom, kulturnom ekipom, snabdevanjem putem rekvizicije ... kraj partizanskoj ravnopravnosti, jednakosti, slobodne kritike štabova, rigidnom moralu ... Moral u kome se za „ukradenu šljivu“ ili ... „Crveni šal“ ... u ciči zimi strelja počinilac, polako i nepovratno odlazio je u partizanske legende. Pripadao sam onima koji su bili razočarani „normalizacijom“, u stvari titoizacijom revolucionarnog pokreta. U meni i mojim bliskim drugovima začinjala se moralna i doktrinarna opozicija novom poretku...“.
Radune bravo za tekst...mi kao da smo večni taoci dve frakcije - a teško je oceniti koja je gora - morbidnog pokreta kojem nikada nismo pripadali..
možemo da biramo izmeću onih koji su nas streljali - i to i dalje mentalno čine - profesionalno i onih koji su to činili sa (negativnim) emocijama...
Preporuke:
0
0
9 utorak, 05 maj 2009 10:44
Dušan D.
"Svako ko se pravi da ne zna sta je autenticna Srbija - ocito ne pripada toj Srbiji, i boji se da bi izgubio bedne povlastice onih koji su protiv te autenticne, i utoliko i svake Srbije!"

Evo, već jer počelo prebrojavanje - kao što sam najavio. Alo bre ljudi, otreznite se malo! Ajde sad svako da smišlja svoju Srbiju, pa koliko će ih na kraju biti? Pedeset, sto? Pa hoće li te Srbije(prva , druga treća, deseta, pedeseta, pa i ta tzv. "autentična") da žive u nekim paralelnim dimenzijama, ili će da se međusobno istrebljuju kao protestantske zajednice u 16. i 17. veku? Meni je stvarno preko glave tih podela na Srbije. Za mene postoji jedna politička zajednica koja se zove Republika Srbija, u kojoj postoje brojna suprotstavljena mišljenja.

Najveći problem svakog demokratskog društva, a ne samo našeg(koje je nadam se koliko-toliko demokratsko) je kako sprečiti da suprotstavljena mišljenja ne dovedu do sukoba i raspada zajednice - a mi smo upravo došli u opasnost od raspada upravo zbog ogromne netolerancije, prebrojavanja, prozivanja i mržnje koju te navedene "Srbije" gaje jedna prema drugoj. Potreban je minimum poštovanja i tolerancije, pa makar mislili sve najgore o svojim protivnicima, pa makar i oni zaista bili najgori.
Preporuke:
0
0
10 utorak, 05 maj 2009 10:50
kapa dole...
gospodine Radun. Konačno da neko otškrine ovaj primarni fajl srpske obmane. Šta bi se tu do kraja moglo istražiti. Latinka Perović i Dobrica Ćosić!
Kakve su to stvaralačke i dnevnopolitičke biografije na istom razboju zaluđivanja Srbije, sa dva kalema za jedno predivo crnog runa.
Malo frket, malo klot. To je za nas mlađe potpuno lažna dilema : Dobrica ili Latinka. Ne. Ni jedno, ni drugo. Ni njihove oponente, ni njihove apologete uopšte ne treba slušati.
Vi ste, gospodine, Radun, pravim ključem pristpili najopasnijoj bravi srpske posleratne prošlosti i sadašnjosti.
Budete li imali vremena, snage i volje da tu bravu naše propasti otvorite i do kraja demaskirate glavne aktere, budite uvereni da će Vam generacije Srba biti zahvalne. Vredi napora. Vi to umete. Vi to možete.
I znajte da Srbi to zaslužuju, jer nisu toliko nezhvalan narod bez pamćenja. Čim su počeli da umnožavaju i dele ovaj vaš kratki tekst.
Zato nastavite studiozno, kako to već znate.
Zahvalnost za taj Vaš napor neće izostati!
Srećno.
Preporuke:
0
0
11 utorak, 05 maj 2009 11:20
Razumete Vi to, Dusane D.!
Dusane D., do "sukoba i raspada zajednice" ne dovode, kako Vi navodite "suprotstavljena mišljenja"! Do takvog raspada dovodi - i u Srbiji smo svedoci takvog procesa - nepostojanje, ili nepostovanje, osnovnih zakona koji drze na okupu jednu politicku zajednicu! Da ne ostanemo u Srbiji - kako se to odrzavaju, sa veoma visokim stepenom jedinstva u tim osnovnim drustvenim postulatima, drzave poput SAD,Kine, Japana, Nemacke, Francuske, pa cak i ove novonastale drzave koje okruzuju Srbiju? Postojanje razlicitih misljenja nije problem - ali jeste problem ako Vi mislite da bas s v a k o misljenje mora biti uvazeno, a narocito ono koje je protiv jedinstva! Zar Vi zaista smatrate da Srbija treba da o s t a n e poligon brojnih antisrpskih NVO, kvazi-demokratskih, separatistickih i drugih projekata? Ja ne mislim - i nijedna drzava ne moze sebi dozvoliti da je razgradjuje ko i kako zeli. Privatno neka svako misli sta zeli - ali, zar Turci u Nemackoj vuku na svoju stranu, a ima ih tamo vise miliona? Ne, nego rade i deluju po zakonima i propisima Nemacke, kao, uostalom, i svi drugi gradjani. Bas o tome se rade - u Srbiji nece biti prebrojavanja niti deljenja onda kad postane jasno da je obaveza svih da rade u interesu svoje drzavne zajednice, a ne protiv tih interesa, pa i protiv samog postojanja takve drzave. Ko daje pravo gradjanima da rade protiv svoje drzave - taj ne pokazuje "demokratski" duh, taj pusta da mu drzavu pojedu vukovi, ili zecevi, svejedno. Zato, Dusane, ne insistirajte na toj Srbiji koja je prepuna politickih razlika, takvu upravo imamo, i takva preti samom postojanju Srbije. Pogledajte kako funkcionisu druge, uspesne drzave - brinu o sebi, ne daju ni mrvice prostora onima koji ih zele rusiti. (Mada, doduse, upravo neke od tih drzava vole da ruse druge drzave, recimo upravo ovu nasu Srbiju - ali to je druga prica.) "Auten tican" znaci upravo to - biti ono sto jesi, i sto je u tvom vlastitom interesu, a ne ono sto tvoji najgori neprijatelji zele da jesi!
Preporuke:
0
0
12 utorak, 05 maj 2009 12:18
Sramota
... za g. Raduna. Ne samo da zastupa ekskluzivizam u tumačenju šta je to pa možete misliti "autentična Srbija" nego je ta njegova "definicija" toliko redukovana da Bože moj, svi koji nisu vatreni obožavaoci četničkog pokreta npr. "ne pripadaju ni srpskoj tradiciji!" Svašta. A valjda kažu da je autor istoričar po vokaciji???
Gospodin Dobrica Ćosić za Vas je gospodin. A Vi se krajnje drski u obraćanju. A NSPM ne bi ovakve clamke trebao ni da objavljuje.
Preporuke:
0
0
13 utorak, 05 maj 2009 13:46
A sad se pozivamo na jedinstvo?
Kada Tadic i njegovi ministri govore o jedinstvu, tome da se plata ne zaradjuje na ulici i o krizi, govore iz straha od socijalnih nemira. Medjutim, svako ko je izneverio obecanja biracima i treba da se boji njihovog suda. Nemam problema sa postojanjem vise razlicitih i drugomislecih Srbija, ali imam problema sa politikom koja se vodi svim sredstvima, sa mediokritetima i stranim placenicima koji dobro zive radeci protiv interesa vecine.

Rodjenjem u Srbiji se sticu odredjena prava, ali i obaveze. Tek kada pripadnici druge Srbije pocnu da rade u interesu zajednice, tek kada pokazu i zrno razumevanja za druge (Srbe) i njihove zrtve i nesrece, istorijske cinjenice i okolnosti i strahovite nepravde koje su zadesile nas narod, tek kada pocnu da praktikuju toleranciju (neotpustanje kolumnista, zaposljavanje neistomisljenika, medijska sloboda), postuju srpske prijatelje i identifikuju neprijatelje, prestanu da razmisljaju o licnoj koristi od potkazivanja zajednice/nacije, moci cemo da razgovaramo o jedinstvu. Do tada, gledajte kroz prozor i pratite stanje nacije. Mozda se stanje na berzama preokrene... Sramota.
Preporuke:
0
0
14 utorak, 05 maj 2009 16:46
Jovan London
@ Sramota
G-dine 'Sramota', o tome kakav ste Vi gospodin govori i cinjenica da se niste ni predstavili kritikujuci ovakav izvanredan tekst gospodina Raduna, pa samim tim i odrededili tezinu Vase ocene po tom pitanju. Nisam primetio bilo kakvu eksluzivnu vezu 'cetnicki pokret - tradicija' u ovom tekstu (ali ne znaci da se sa istom tezom i ne slazem).
Da mozda ne pokusavate da nekog uverite da su komunisti, zapravo bili cuvari i branioci autenticne srpske tradicije?
Nije lose imati ovakve 'izgrede' na sajtu NSPM da se ne bi uljuljkali i poverovali da ona 'druga' Srbija spava ili slabi. Borba nam tek predstoji!!!!!
Preporuke:
0
0
15 utorak, 05 maj 2009 19:05
Neofit77
U sred srede, što bi rekao naš narod. Ovo zaista jeste borba kolaboracionisti VS defetisti, koji potiču iz istog plemena (crvenih), što bi rekao jedan junak iz crtanog filma, ''nije važno ko će pobediti, krelac ili pevac, biće dobra večera''.
Preporuke:
0
0
16 utorak, 05 maj 2009 19:33
Jasna - nastavak
E, takvoj Srbiji sada se, navodno, suprotstavlja ona Druga, ciju bi majku trebalo da predstavlja Latinka Perovic, kojoj je Stipe Suvar tepao Eugenija. Koja se takodje doskolovavala, ali tek po silasku sa partijske piramide vlasti na kojoj je, odana Brozu, cistila, zabranjivala i uklanjala sve sto je i podsecalo na srpski i kriticki glas. Ona i njeni ideoloski saborci : Marko Nikezic, Mirko Tepavac, vojvodjanski autonomas Mirko Canadanovic, Bora Pavlovic, Rajko Danilovic i dr. proizveli su najveci broj zabrana u kulturi posleratne Srbije, a nazvani su - liberali. O tempora, o mores!
Kakav je Cosic nacionalista, takvi su oni liberali.
Rodno mesto i jednih i drugih je Trca Internacionala, a ne Srbija.
Sta je to napisala Latinka Perovic i po cemu ce biti upamcena, sem po preziru srpskog naroda i starackoj mrznji prema srpskoj drzavi i tradiciji.
Pa nece, valjda, Pescanik i njena ucenica Dubravka Stojanovic intelektualno i moralno profilisati Srbe.
Ne, gospodine Radun. Tu ste Vi i jos nekolicina casnih srpskih intelektualaca mladje generacije
koji ce ostati upamceni. Vi ste ostali ovde dok je Perovic Latinka odavno sklonila svoje potomstvo na Zapad, opremivsi ga debelim stipendijama.
Zato i treba da nastavite borbu.
Jer ovo je borba izmedju dobra i zla.
Sedih glava koje staracki mrze sve sto je mladje i vitalnije, poput Vas, a ne pristaje na poslusnost i pokornost.
Samo napred.
Niste sami.
Preporuke:
0
0
17 utorak, 05 maj 2009 20:10
Miroslav Svircevic
Jasna, svaka Vam cast! Svaku Vasu recenicu i ja potpisujem.
Preporuke:
0
0
18 utorak, 05 maj 2009 23:14
Milutin Janković iz Dljina
Neka Bog blagoslovi Branka Raduna!
Sesti Jasni svaka čast i bratski pozdrav iz Dragačeva.
Preporuke:
0
0
19 sreda, 06 maj 2009 13:40
brm
uuuu al nas ima...pa ima nade
Preporuke:
0
0
20 sreda, 06 maj 2009 13:42
Hocemo pravdu i slobodu
Dolaze neki novi ljudi. Blizi se kraj jednog vremena. Cuju se sve glasniji pozivi onih koji traze promene.

Hocemo pravdu i slobodu. A ne jaram, laz i sramotu.
Preporuke:
0
0
21 sreda, 06 maj 2009 14:07
hiperborejac
Potcenio sam Vas gospodine Radun ... potcenio.
Srećom po mene i moje.
Preporuke:
0
0
22 četvrtak, 07 maj 2009 20:54
Battutt
Naravno, sve su to u suštini derivati odn. igrači iste "firme". Klasičan i oproban recept vekovnog stvaranja priidnih sukoba, razlike u funkciji vremena su samo u nijansama i glumcima.
Preporuke:
0
0
23 petak, 08 maj 2009 20:32
DV
Kakv komentar, gospodine Radun!
Svaka Vam čast!
Konačno da neko povuče znak jednakosti između Perovićeve i Ćosića, dva ploda istog ideološkog jajeta koje truje ovaj narod decenijama.
Ovim pronicljivim seciranjem velike obmane u kojoj živimo verovatno ste napisali najbolji prikaz stvarnosti Srbije koji je ikada napisan.
Hvala Vam.
Preporuke:
0
0
24 subota, 09 maj 2009 20:32
bane
ovaj tekst izaziva oprecne reakcije i zato ga sa paznjom citam, mislim da otvara neka pitannja koja se nisu otvarala do sada. Vidim da je NSPM sada napustio proDSS pricu i da kriticki posmatra i Dobricu, sto je vrlo dobro. Hvala autorima NSPM sto ruse tabue i nedodirljive nazovivelicine... Mislim Dobrica otac nacije, sta reci. Sa Dobricom ne mozemo ici u dvajesprvi vek.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner