Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Maske su pale: ispit stručnosti i uspeha kod MMF-a

Komentari (4) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 29 oktobar 2008 08:35
Milan
Odličan prikaz stanja sa preporukama kako da se neki izazovi reše ili u kom pravcu da se kreću naša razmišljanja da bi se došlo do održivog rešenja.
Na našu žalost politička stvarnost je surova i imamo ono što je autor naveo. Tekst daje inicijalni skup stavova za jednu korektnu SWOT analizu stanja naše ekonomije.
Preporuke:
0
0
2 sreda, 29 oktobar 2008 11:11
vuk, onaj pravi
Već duže vreme očekujem da neko iz redova naših ekonomista, kao sada gospodin Jovanović, sedne i argumentovano izloži „antiteze“ našoj neoliberalnoj „talibaniji“, za koju finansijske krize prvo nije ni bilo, pa je ona onda, kada su ipak priznali da je ima, zaobilazila Srbiju, a sada im je MMF jedina i jedinstvena luka spasa za, od te iste krize, ugroženu srpsku ekonomiju. Taj put od apsolutnog negiranja krize, do paničnog propagiranja MMF-a kao jedinog izlaza za Srbiju, naši su neoliberalni talibani prešli za nešto više od mesec dana! Ali se i dalje vabe „ekspertima“?! Daće Bog, pisaću još na ovu temu, ali za sada samo dve stvari. Prvo, čestitke autoru i redakciji na otvorenom i poštenom pristupu temi, mada se unapred zna da će biti razapeti na krst. Od pomenute bratije. Drugo je u vezi sa vašingtonskim konsenzusom, citiram. „Iz ovog možemo slobodno da zaključimo da je Vašingtonski konsenzus (stabilizuj, liberalizuj i privatizuj) preminuo.“ Kako se ja, a verujem i mnogi drugi čitaoci, slažem sa ovim zaključkom autora, bilo bi zanimljivo da redakcija pozove neke od perjanica neoliberalne ekonomije u nas i proverene eksperte za vašingtonski konsenzus, kao što su npr. Boris Begović ili Dana Popović i zamoli ih za njihovo cenjeno mišljenje o ovoj, ipak, naprasnoj smrti. Mislim, time bi dve muve jednim udarcem, i njihovu prvobitnu negaciju krize i svoje razapinjanje na krst, o istom trošku. P.S.Hvala na prenošenju autorskog teksta Boška Mijatovoće, treće ili, ako hoćete, prve perjanice „onih koji znaju sve o ekonomiji“, sjajno se uklopio u temu.
Preporuke:
0
0
3 sreda, 29 oktobar 2008 15:43
Somborac
Dobar tekst, ali sa starim informacijama ;-).
Mađarska je bankrotirala (ne zvanično, ali u stvarnosti jeste). Objavljeno je da će dobiti $25 M kredita pomoći i to $16 M od MMF-a, $8 M od EU i $1 od Svetske banke. O uslovima pod kojima će dobiti ne vredi ni trošiti reči :-). Na tu cifru dodati prethodni kredit od EU od €5 M o pre dve nedelje. Kod nas vlada medijski mrak - pogledajte stranu štampu: Srbija je na spisku država koje imaju sve preduslove da ode pod led kao Island...
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 30 oktobar 2008 00:03
Miki
@Somborac.
Slažem se sa vama. Trenutno se razrađuju strategije kako svekolikom srpskom narodu objaviti da je jedna politika bankrotirala (a s njome i država Srbija) i da je došlo vreme da se vlast menja.
Delikatna situacija za one koji neznaju za alternative.
Jedna fina lustracija onih koji su hteli sve koji drugačije misle da lustriraju nije na odmet. Čisto radi davanja vremena da se usijane neoliberalne glave malčice ohlade.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner