петак, 16. април 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Лењин и Стаљин опет међу Русима

Kоментари (173) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 29 јануар 2016 12:08
Цвико
Све што има за циљ утврђивање истине, допуштено је. По могућности без жртава. Посве је нормално да и велика Русија истражује и утврђује своју Историју, анализира понашање својих вођа. И Путинову еру проучаваће неке нове генерације, вредновати, итд. Не желим да скрећем са теме али овакви текстови код мене постављају питање где смо ми? Какви су нам вождови? Они који би по својој стручности требали да кажу нешто, углавном ћуте. Зашто? Да би знали ко смо и куда идемо и куда ће мо ићи, морамо знати свој језик и наравно Историју. А ми све то занемарујемо. Зашто? Немојте само да неко објашњава, криви су нам крсташи, Турци, Аустроугари, Немци, и наравно НАТО... Мислим да је истина у нашем односу према њима. А да су споменути, несреће по својој природи, јесу.
Препоруке:
34
5
2 петак, 29 јануар 2016 12:31
Gledajuci realno
Vrlo dobar clanak. Hvala autoru.

I Rusima treba vremena da svrstaju, ocene i vrednuju svoje vodje.
Kao i Srbima, koji preispituju ulogu kneza Pavla, Nedica, Broza, Milosevica . . .
Препоруке:
39
4
3 петак, 29 јануар 2016 12:33
r
Pohvala za tekst!
Препоруке:
33
4
4 петак, 29 јануар 2016 13:06
уф
@Цвико
Опростите ми господине, али ваш коментар је типичан пример усађеног , наметнутог, имплантираног, како год хоћете - АУТОШОВИНИЗМА. Никада и нигде , народ не може да сноси кривицу ни за какву историјску неправду, јер нигде и никада није могао да одлучује колективно. А, зашто се појединачно нисмо(или нису) одредили према злу које нам се спрема или спремало. могли би да приупитамо оне који су на власт долазили.А, долазили су тако( а исто је и данас) што су их на ту власт доводили моћнији или безобразнији. Казну за друкчије размишљање подносили су најсвеснији и најхрабрији, а остали(народ, по вашем тумачењу)су само избегавали тортуру. Логично , зар не ? Немојте, молим вас више да оптужујете народ за утемељено зло и неправду, већ оне који су му одузели могућност да размишља. Има на том списку и Срба, али тешко да је то већина.Поздрав!
Препоруке:
33
10
5 петак, 29 јануар 2016 13:15
ел србињо
Лењин је био корисна будала, наравно под условом да му је било стало до Руса.
Препоруке:
22
11
6 петак, 29 јануар 2016 13:47
Цвико
@уф,
Хвала на поздраву. Ево поздрављам и ја Вас. Черчил а и још неки други, казали су да сваки народ има власт коју заслужује. Латини су казали "сличан се сличном радује" што је прва верзија Черчилове изреке. Тренутно, наш народ је у депресији, итд. Какви су нам Вождови. Такође депресивне особе или бар имају депресиван глас. Зато су изабрани или олако постављени неовисно од воље гласача који су умишљени да су бирачи. Остало ће изучити неке генерације после нас. Наши садашњи вождови су све неоригиналне личности. Немају тактику. Стратегија? Шта је то? Неки опонашају Немањиће. Тактика има смисла ако је за "противника" (а имамо их) наша тактика непознаница. Наши тактичари још нису схватили да су нас противници "прочитали" и на сваки наш потез имају одговор. Како доћи за противника, до "непознате тактике". Једино могуће јесте установљавање Истине у нашој Историји. Е сад, ако су нас "противници" и ту претекли, онда ће бити јако тешко. Пример: Кирбијеве мисли о Србији, итд.
Препоруке:
19
12
7 петак, 29 јануар 2016 13:52
ел србињо
а што се тиче "управљања током мисли", то исто покушава Вучић у Србији. у ту сврху има јак управљачки апарат с којим све контролише. атомска бомба под Србијом.
Препоруке:
22
4
8 петак, 29 јануар 2016 14:20
Спиридон
@ уф

Сачекајте ако је тако онда то важи за све народе а не само за Србе, па ако сам вас добро схватио онда су и НДХ и Павелић пали ваљда са неба Хрватима пошто они не могу колективно да буду криви!? Исто важи наравно за Хитлера и Немце или ипак има нешто у Хрватима и Немцима што је довело до НДХ и нацизма. Ту причу како дођу неки зли људи и онемогуће цео народ да размишља вероватно гледамо сада и овде пошто је то претпостављам по вама једини разлог зашто Срби воле Вучића у толиком броју...
Или ипак има неки други разлог сем тог помало у стилу Deus ex USA machina...
Препоруке:
31
4
9 петак, 29 јануар 2016 14:21
Иоанн Дубињин
Обојица – и Лењин и Стаљин су били монструми, с тим што је Лењин био исконски – а Стаљин његов епигон, али ипак врло успешан у својој монструозности. Постсовјетска Русија никада није извршила лустрацију . Баш зато се на њу и не може гледати као на истинског настављача традиције историјске Русије (на страну још и то да је она територијално само патрљак Руске Империје). Основни њен проблем је у томе што су бољшевици успели да преобрате народ Русије у нове – совјетске људе, са потпуно измењеним моралом и душом. Због тога, а без темељне лустрације бољшевизма (што је практично немогуће) не видим никакву перспективу за преобраћај Русије у модерно друштво и добро организовану парламентарну државу, која би била привлачна за живот у њој.
Препоруке:
22
60
10 петак, 29 јануар 2016 14:25
ел србињо и мало шире
Он је пре неколико година изјавио да је Русија изгубила Први светски рат због националне издаје првих совјетских руководилаца - дакле Лењина и његових сарадника.

апсолутно тачно. потписати Брест-Литовски споразум у марту 1918.г, када је победа над Централним силама била више него очигледна, и обавезати се на велике територијалне уступке и плаћање ратне одштете Немачкој, може само будала или немачки плаћеник.
Препоруке:
55
5
11 петак, 29 јануар 2016 14:42
Prečanin
Иоанн Дубињин
не видим никакву перспективу за преобраћај Русије у модерно друштво и добро организовану парламентарну државу,"
Poštovani gospodine, sa simpatijama pratim Vaše komentare. Što se tiče ove poslednje rečenice, nadam se da ste i tu u pravu. Navedeni preobražaj ne samo da nije moguć, nego nije ni potreban ni poželjan. To bi bilo isto kao kada bi neko od mene, na primer tražio da se preobrazim u Vudi Alena, ili Eru Ojdanića.
Препоруке:
27
16
12 петак, 29 јануар 2016 14:51
Drug No.1
Oktobarska revolucija izvedena je BEZ žrtava.
Veoma bi me obradovalo kada bi koji dežurni patriota ovde otkrio i dokazao barem jednu.
Kontrarevolucija bele vojske koju je finansirala razvlašćena buržoazija i strana imtervencija uzrokovale su mnogo žrtava, ratna razaranja i pustošenja. Ipak SSSR se konsolidovao. 1940. SSSR je imao najbrži porast stanovništva u Evropi.
Hitler je napao protivnika čije je stanovništvo bilo mlađe od nemačkog. I to je jedan od razloga zašto SSSR nije mogao da izgubi..
A da je bilo masovnog terora i represalija to ne bi bilo moguće. Starosne piramide pre i posle rata demantuju sve koji iznose milionske cifre stradalih. U vreme Gorbačova bilo je tvrdnji da je stradalo čak 80 miliona.
Takozvana Jeljcinova komisija došla je do cifre da je bilo 516000 represiranih u istoriji SSSRa. Žrtava represije. A tu su ubrajani svakojaki. Na primer i poginuli sveštenici koji su sa crkvenih zvonika pucali po Crvenoarmejcima.
Препоруке:
43
18
13 петак, 29 јануар 2016 14:52
Drug No. 2
Takvi su se verom borili za spas duše svoje pastve, a oružjem branili svoje pravo na ličnu interpretaciju božje zapovesti NE UBIJ.
Bez Oktobarske Revolucije ne bi bilo ni Kineske Revolucije pa ni Maove ni savremene Kine a zato ni savremene Rusije. Britanija, Japan i SAD bi sada tim prostorima vršljali kao što čine i u Srbiji.
Bez SSSRa ne bi bilo moguće opismenjavanje, elektrifikacija, nagli razvoj teške i ostalih industrija pa i cele privrede. Bez pismenih ljudi i žena koje su u SSSRu dobile pravo glasa ne bi bila moguća ni konspolidacija Crvene Armije posle decembra 1941 pred Moskvom izmeštanje za početak industrije iza Urala. Odbrana Kaspijskog regiona i naftnih izvora. Pa posle oslobođenja ni vrlo brzo sustizanje SAD u atomskom naoružanju. Pa ni Kina ne bi mogla da proizvodi sopstveno.
Ni da se ostvaruju antikolonijalne revolucije u Africi, Aziji, Južnoj Americi, na Kubi.
SSSR je bio motor razvoja. Tamo se radilo. Sve do radikalne krize SSSRa važilo je da i nema nezaposlenih.
Препоруке:
52
12
14 петак, 29 јануар 2016 14:53
Drug No. 3
Puna zaposlenost će ostati vekovima san proleterskih masa u buržoaskim zemljama. A neoliberalni kapitalizam se razlikuje od onog iz vremena prvobitne akumulacije. On je usvojio mnoge oblike društvenog razvoja koje su odlikovale zemlje SEVa.
Takozvana socijalna država je hibrid kapitalističkog razvoja. Pitajte Kanađanina, Engleza ili Šveđanku bi li pristala na likvidaciju socijalne države. Sada kada im je najpotrebnija, kada se položaj radnika radikalizuje zbog nacionalnog osiromašenja, propasti banaka i razaranja teške industrije, poljoprivrede i trgovine.
I u SAD je sve više histerije kako oni postaju socijalističko društvo. Uostalom sve što je pisao Maks ostvaruje se.
Jedan rigidni put kapitalističkog društvenog razvoja završava se kad u starom društvu budu iscrpljene sve snage koje ga pokreću. Tehnološke, naučno-obrazovne, represivne…
Informatička revolucija, korišćenje inetrneta i mobilne telefonije samo je naizgled doprinelo komforu savremenog čoveka.
Препоруке:
34
12
15 петак, 29 јануар 2016 14:53
Drug No.4
On je sve gladniji i besposleniji, sve neravnopravniji ćoraviji dok bulji u tunel ne bi li ugledao svetlo na kraju.
Centralne zemlje severozapadnog Pacifika su napredovale tehnološki i naučno a istočni Pacifik nazaduje od Aljaske do Kalifornije. Radi se na dva-tri mesta dnevno da se preživi.
Dovoljan je indikator promena stanje u našoj dijaspori. Moj komšija rojalista vratio se je iz Australije jer su mu naši za gostoprimstvo ponudili da bi se stalno sukobljavao sa ustašama, muslimanima i balistima. A život je jedan. A to da je život jedan odavno je jasno svima iz kapitalističkog sveta. Okupacije, bombardovanja, valutni ratovi, naftne krize, sve je to labudova pesma kapitalističkog sveta.
Katoličanstvo je pred totalnim rasulom. Dve struje u islamu bore se na zivot i smrt. Pravoslavlje gubi sledbenike već 25 godina. Jedino se budizam prividno održava.
Obrazovanost zapada ilustovaću ;injenicom da i intelektualci na Američkom zapadu računaju ovako 1/2 + 2/3=3/5.
Препоруке:
33
11
16 петак, 29 јануар 2016 14:55
Uzor
Oni su nam uzor pa i mi imamo svoje Lenjine,Staljine i ostale.
Препоруке:
11
5
17 петак, 29 јануар 2016 14:55
Drug No.5
To da su im stručnjaci nepismeni i neobrazovani ponavljaju nobelovci, njihove učene glave. Jedino je nama zapad trajna inspiracija jer se tamo uči sve važno a ne buba. Pa, bubali bi, ako bi imali u tikvama dovoljno sive mase. Izninte zbog ovog preterivanja.
Smatram da sam napisao korektan tekst i da će se sa ovim mojim složiti većina. Pa čak i moj dežirni kritičar, drug Koba, koga pozdravlja njegov Drug TITO.
Budućnost pripada socijalizmu.
Zanimljivo je da više nema buržoaskih teoretičara koji bi ideje socijalizma teorijski osporavali.
Izuzev mog partijskog šefa Voje Šešelja koji bi u to ime mogao da spali dve-tri Broza i nekoliko hrvatskih zastavica ili bar slova različitog formata.
Ipak, a izbore ja ću glasati SRS. I to moji znaju.
Oni su uz one koji žive u bivšem SSSRu. A i vole Kima iz D N R Koreje. Kao i ja.
Amerika i Kanada
biće zemlje
udruženog rada.
Majkrosoft biće SOUR, a Bil Gejts biće Drug organ.
Afganistan Babraka Karmala je bio radikalno socijalistički.
O K?
Препоруке:
33
12
18 петак, 29 јануар 2016 15:01
r
Lenjin, Dzerdzinski, Trocki su izdajnici Rusije, a Staljin ih je sve poskidao. I od drvene ralice doterao do hidrogenske bombe i kosmickog programa. Zbog Lenjina i njegovih saradnika Rusija je izgubila dobijen I svetski rat. Njih je na vlast doveo Volstrit uz posredstvo Nemacke. Odmah posle toga SAD objavljuje rat Nemcima i jednom muvom ubija dve carevine. Staljin jeste iznikao iz Kominterne, ali je na vreme uvideo ono sto je kasnije ponavljao, da zapad nikada nece ostaviti Ruse na miru. Tacno da je ubio dosta ljudi i oko toga ne treba polemisati. Medjutim, on i najblizi saradnici su spasli Rusiju koja danas postoji zahvaljujuci njima, Breznjevu, Petru Velikom, Jekaterini, Ivanu Groznom, Juriju Dolgorukom, Aleksandru Nevskom. Staljin nije svetac, ali je u rangu medju gorenavedenima. Na suprotnoj strani su Gorbacov, Jeljcin, Lenjin, Dzerdzinski, Trocki, pa cak i Nikolaj II, koji i pored toga sto je sveti mucenik, nije i spasilac ruskog naroda.
Препоруке:
45
12
19 петак, 29 јануар 2016 15:28
Drug
dR Koba,
Otkud slepa mržnja prema Lenjinu?
Moram li da Ti naglasim da se potomci Staljina odnose prema Lenjinu sa uvažavanjem i na pitanje vlasti posle Lenjima i o zloupotrebama Staljina u tom slučaju odgovaraju da je Koba imao Lenjinovo puno poverenje, daju na uvid neka dokumenta koja nisam gledao.
A i otkud da je Staljin maknuo Lenjina?
Pa atentat na Lenjina otrovnim metkom izvela je Kaplanova.
Atentat na Trockog je zverstvo, Staljinovo delo.
seti se Gojko da je svako kod druga Branka u vašim prostorijama sa crvenim zastavama mogao da vidi da je slika Lenjina barem malo više brisana od slike Staljina. A brošura koju ste meni dali kada sam razgovarao sa drugom Brankom, u njoj stoji da je NKPJ partija marksističko-lenjinistička. Zašto odstupaš od proklamovane linije. Još ima časnih starijih članova koji bi Tvoje pljuvanje po Lenjinu adekvatno ocenili.
I dokle bre, druže da stalno idejno podupireš najgore tipove na planeti, kapitaliste, a sve pod maskom da si crven.
Препоруке:
19
24
20 петак, 29 јануар 2016 15:41
Petko
Lenjin je bio osoba koja
ima najvise slicnosti antihristu. Staljin je bio sociopata bez ikakve ideologije ciji je jedini cilj bila vlast, ipak je i takav bio najmanje zlo koje je moglo da dodje posle Lenjina.
Препоруке:
18
31
21 петак, 29 јануар 2016 15:42
marko
Samo mi nije jasno opravdavanje Staljina jer ga tobože Rusi danas podržavaju. Verujem da i Nemcima drag Hitler, Hrvatima Pavelić, Srbima Broz...
Ljudi vole da idealizuju prošlost, a da li bi stvarno voleli komunizam da im se vrati? Da li bi Srbi voleli da ih sad neki novi komunisti isteraju iz stana, ubiju člana porodice, ili otmu firmu...jer to vam je komunizam. Naravno da ne bi a znaju da podržavaju Mau ce Tunga, Pol Pota, Staljina, Broza, Lenjina...
Препоруке:
11
41
22 петак, 29 јануар 2016 15:46
Турас
Запад не бира методе борбе против РФ . Ово "буђење" СССР само показује да Империји ништа друго није остало осим да са рекла-казала , подбуни присталице запада у РФ на хаос и раздор . На који Путин и руско руководство упозоравају . Наиме то је тај трећи рат који је одавно почео . Запад користи његову светску медиску надмоћ против Русије . Што се Стаљина тиче ,читали смо скоро на НСПМ енглеског историчара , који није крио Стаљинове заслуге у Другом рату . Да пад Немачке није почео са Нормадијом како псеудоисторичари запада би волели - и то тврде -већ са одбраном Стаљинграда .Русија не сме -верујем док је Путин - и неће да руши маузолеј на Црвеном Тргу нити да ствара раздор избацујући Лењина и остале историске личности . Јер Руси нису рвати -вандали Историју не можемо мењати . Али такође морамо истину коју смо до сада скривали да репрезентујемо светској јавности. Не може истину нико вековима да крије(осим Ватикана)јер долази време буђења свести народа .
Препоруке:
23
6
23 петак, 29 јануар 2016 16:26
koba
@Petko
I ja tako mislim Petko.
Nisam živeo ni u doba Lenjina niti u doba Staljina da bih danas svedočio kako je bilo, ali o njima donosim sud na osnovu rezultata njihovog delovanja.

Lenjin je srušio Rusku imperiju i doprineo da Rusija izgubi (već dobijeni) I svetski rat. Dao je samostalnost Finskoj (poput "naših današnjih lidera" što nizašta daju Kosmet) kao zahvalnost štosu mu pomogli u urušavanju carevine, a to su Rusi skupo platili životima u Sovjetsko-Finskom ratu i kasnije tokom blokade Lenjingrada.
Zločinačku Čeku (koja je ubijala ljude bez ikakvog suda)je stvorio Lenjin, a ne Staljin.
U tome je Lenjin za mene negativac.
Препоруке:
33
11
24 петак, 29 јануар 2016 16:38
koba
U isti koš sa Lenjinom stavljam i Trockog, koji je govorio da Ruse treba svesti na nacionalnu manjinu.
Najbrojniji narod da svede na manjinu.

To je borba za radnička prava?

U Lenjinovom SSSR-u samo su tri (podobna) Rusa bili u vladi i to na beznačajnim mestima. Sve ostalo su držali drugi narodi, najviše Jevreji.
Već su bile napravljene pisaće mašine na latinici. Ruskom pismu i kulturi spremao se kraj.
I to bi se desilo da je posle Lenjina vlast preuzeo Trocki ili da je Lenjin poživeo duže.

Pogledajte kako su vukli granice prilikom komadanja Ruske imperije, prave linije slično komadanju Afrike od strane zapadnih sila (granice Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistna, Tadžikistana, Turkestana).
Препоруке:
42
16
25 петак, 29 јануар 2016 16:49
koba
Staljin je spasio rusko pismo govoreći su to leva skretanja (namera da se uvede latinica).
Staljin je odustao od namere Trockog da izvozi revoluciju i time sačuvao SSSR od iscrpljivanja i propasti.
Staljinova je zasluga razvoj SSSR (najbrži privredni razvoj neke zemlje u istoriji) i od agrarne zemlje napravio je industrijsku velesilu.
Od ralice do atomske bompe, na kojoj počiva bezbednost i današnje Rusije. Da nemaju atomsko naoružanje, davno bi bila napadnuta.
Staljin je, uz ogromne žrtve, slomio Nemačku i sačuvao Rusiju od sudbine koju joj je namenio Hitler i najavio u svome delu - Maj Kampf.

Kad gledamo rezultate, Lenjin je bio zlo što se za Staljina ne može reći.
A priče o revoluciji su bajke za malu decu.
Препоруке:
49
16
26 петак, 29 јануар 2016 16:58
koba
@Drug No

Ne znam gdje sam to Vas kritikovao, a vidim da se još neko predstavlja kao Koba.

Inače o Titu nemam dobro mišljenje, jer je ovo danas dobrim delom njegovo delo.
Mislim da je komadanje Srbije, ostavljanjem vakuma u vlasti posle njegove smrti, priprema haosa koji se desio devedesetih godina, kao i masakr naroda srpskog u ratu, a naročito posle rata, delo njegovih ruku.
Препоруке:
38
14
27 петак, 29 јануар 2016 17:01
Petko
Za kobu
Staljin je nastavio lenjinovu antirusku politiku samo u manjem obimu. Njegovo koketiranje sa ruskim nacionalizmom pocinje kad je shvatio da sa komunistickim parolama nece moci da mobilise ruski narod protiv Hitlera. Navoditi Staljinove sposobnosti kao glavni faktor propasti nacisticke Nemacke je u najmanju ruku neozbiljno. Tesko je predvideti sta bi se desilo ali da se Hitler nije gurao tamo gde se ne razume i da je poslusao Manstajna i Guderijana (nastupanje pravo prema Moskvi mesto opkojlavanja Kijeva)pitanje je kako bi se rat zavrsio.
Препоруке:
10
38
28 петак, 29 јануар 2016 17:34
koba
Za Petka

Navoditi Staljinove sposobnosti kao glavni faktor propasti nacisticke Nemacke je u najmanju ruku neozbiljno

Ja ne navodim niti veličam ničije sposobnosti, već govorim o rezultatima vladavine Lenjina i Staljina.

A to šta bi bilo da je bilo, ne znam.
Šta bi bilo da je umesto Staljina na tron SSSR došao Trocki?
Po mom dubokom ubeđenju, ništa dobro.
Ali, ko zna!?
Препоруке:
24
7
29 петак, 29 јануар 2016 18:01
Reddy
Ako je ime Staljina danas sve prisutnije među Rusima i ostalim narodima koji žive u Ruskoj federaciji onda je ime Lenjina nužno prisutno u međunarodnim razmerama. Samo i jedino zato što mu je misao epohalna! A epohalna je jer imperijalizam i dalje caruje u međunarodnim i međudržavnim odnosima. Kako se to sve prelama u više nego kompleksnim odnosima na internacionalnoj sceni možda ponajbolje reflektuju aktuelna zbivanja na globalnoj finansijskoj sceni. Umesto praznog i jalovog sporenja oko kojekakvih ideologema potrebno je svratiti pažnju na ono što se i bukvalno u ovom trenu zbiva u svetskim finansijskim centralama. Još koliko jutros Japanska centralna banka je uvela negativnu kamatnu stopu, sve u očajničkom pokušaju da istera inflaciju na minimalnih dva odsto, čak tamo do 2017. g. Takvu stopu već odavno upražnjavaju Evropska centralna banka, Švajcarska centralna banka, Danska centralna banka, Švedska centralna banka a jedva da će tome uskoro odolevati i glavne bankarske centrale..
Препоруке:
30
21
30 петак, 29 јануар 2016 19:09
Станић Милан
Интересантна је галерија ликова на овом сајту, критичара првенствено Лењина(па онда Стаљина као његовог "нус продукта"),а да при томе нису прочитали ни једну капиталну књигу највећег теоретичара социјализма после Маркса.
Шта су теоретски разрађене "централне теме" у Лењиновим делима:
* Социјалистичка револуција на периферији светског капиталистичког система,револуција у неразвијеној земљи,однос буржоаске и соц. револуције(разлике између њих),нација и национално питање и однос поробљених народа у борби за социјализам.
*Друго. Однос класе и партије разрађен у теорији рев. партије при чему партија као авангарда задобива прворазредно политичко питање.
* Треће.Питање државе,однос према грађанској држави,диктатура пролетеријата,република совјета као ембрион непосредне нардоне демократије.За Лењина диктатура пролетеријата није терор, већ пролетеријат организован као владајућа класа..На концу Стаљин(какав год био)до смрти сматраће Лељина највишим дометом светске револуције.
Препоруке:
28
22
31 петак, 29 јануар 2016 19:13
Логичар
Добро да је на крају крајева Марксова мисао победила и свет сад ужива у чарима комунизма. Све се збило као што је и написано и детерминистички закони су се испунили.
Препоруке:
15
8
32 петак, 29 јануар 2016 19:41
Станић Милан 2
У свом другом делу( само у тезама)споменуо би Лењиново колосално дело"Империјализам као највиши стадиј капитализма" Лењин тврди:
*Концентрација производнје и капитала доводи до стварања монопола,који игра одлучујућу улогу у привредном животу на ширем плану,
* долази до стапања банковног и индустријског капитала у јединствену целину стварањемт тзв.фин. капитала,
* ПОследично извози се фин.капитал за разлику од извоза роба и тиме добива ново значење,
+нА светској пијаци стварају се "монополски савези" који диктирају цену роба и услуга,стварајући услове за економску поделу света и најзад,
*Врши се нова подела света(територије и интересних сфера) што је био узрок 1. св. рату.
Тврдити, да је царска Русија изгубила 1. св. рат због Октобарске револуције је не познавање стварног стања у царској Русији.Русија је изгубила рат прије него је и отпочео, јер ни политички,ни морално,ни друштвено,а ни економски није била способна да се носи са огромним проблемима које јој је донео рат.
Препоруке:
24
19
33 петак, 29 јануар 2016 19:46
Кнежевић Милан
Интересантна тема, и добро је то ђорђе Милошевић обрадио, у свом стилу...
Лично- мислим да Русија не треба да по тим питањима ништа да мења, нити да предузима нека "пресељења" посмртних остатака.
Јер, све су то били великани свога доба, које некоме тада, или некоме данас могу изгледати као идеално, или крајње лоше; лако се упадне у бесконачну спиралу бесплодних свађа и расправа, које само чекају спољни непријатељи да се окористе.
На крају- све су то били руски владари; и лоши, и добри- били су владари.
То би требало да буде кључно за одлуку данашњих- да и њима неко не би кости премештао, за неку деценију.
Поштујмо историју, и учимо из ње. Најбоље се учи- кад се објективно и из што веће близине посматра.
Зато- нека и Лењина и Стаљина ту где јесу. Близу и окружених поштовањем, макар и присилним.
Манимо се демократских процедура барем према мртвима.
Препоруке:
18
4
34 петак, 29 јануар 2016 20:05
ТОПОЉ
Ја немам никакву дилему да је највеће име руске историје до сада актуелни руски предсједник господин Владимир Владимирович Путин.Доказа има много,чак и превише.У историји ратовања нема примјера осим у садашњој Русији(дакле у ери предсједника Путина)да је могуће вратити отети дио територије(руске територије-полуострво Крим)без изгубљеног људског живота.А то се догодило приликом операције руског спецназа.Ни један руски војник није ни огребан.Даље,данас је стодвадесетдруги дан операције руских Ваздушно-космичких снага у Сирији.У овом ратном окршају Русија такође није имала ни један губитак.Апострофирам,у ратном окршају,тим прије,јер подмукло убиство руског хероја Олега Пешкова из засједе од стране турских терориста не може се сматрати губитком у ратним условима.Ратни услови подразумјевају руско бомбардовање и руске ракетне ударе по положајима терориста.А под тим околностима,као што је познато,Русија није имала ни један једини губитак.Ни један!!Наставак...
Препоруке:
28
9
35 петак, 29 јануар 2016 20:13
Стаљин је високо изнад лењина
Стаљин је нешто од Лењиниве штете Русији, односно СССР-у, успео да поправи. Да није то урадио данас не би било Русије.
Станићу Милане, мани се торијских покривања онога што је Лењин у пракси лоше урадио, а много тога лошег је урадио све на штету Руског народа, што је злочин. ТЕОРИЈА ЈЕ ЈЕДНО А ПРАКСА ДРУГО.
Године 1920 од 22 народна комесара само тројица су били Руси.
Препоруке:
33
18
36 петак, 29 јануар 2016 20:27
ТОПОЉ
Други дио...Ово што сам навео у првом дијелу је непобитна чињеница.Са друге стране,шта се догодило у ери Лењина и послије,у ери Стаљина?Убијено је много Руса.Велика грешка је стављати Стаљина на некакав пиједастал а исто вриједи и за хазарског штићеника Лењина.Оног истог Лењина који се из Швајцарске(зна се и по чијем налогу)возом као протува довукао до тадашњег Петрограда да у Русији изведе крвави пир.Нажалост успјело му је.Сада је то немогуће поновити.Георгиј Константинович Жуков,ово име треба упамтити,не име Јосифа Висарјоновича Џугашвилија Стаљина.Маршал Жуков је осмислио стратегију како сломити трећи рајх.То није учинио Стаљин.И маршал Жуков је неко коме Стаљин није смио да противрјечи.Тек да се зна.Стаљинова "стратегија" на почетку рата однијела је много руских живота.Када је Жуков узео ствар у своје руке ствари су попримиле другачији ток,по Русију позитиван.Мелитон Кантарија са совјетском заставом на спаљеном Рајхстагу доказ је да је стратегија Жукова била генијална.Наставак...
Препоруке:
25
10
37 петак, 29 јануар 2016 20:52
ТОПОЉ
Трећи,последњи дио...Маршал Жуков исправљао је Стаљинову криву Дрину с почетка другог свјетског рата.И ово је такође непобитна чињеница.За вријеме догађаја у Абхазији и Јужној Осетији 2008 године једна новинарска екипа обрела се у једној грузијској породици.Питање новинара домаћици у кући било је следеће:"Зашто држите Стаљинову слику на зиду"?Одговор је био као из топа,пун мржње-"зато што је убијао Русе".Није предсједник Путин случајно,у негативном контексту поменуо Лењина.Лењинов превасходни задатак био је да уништи православно биће у Русији.Да није било Лењина не би било ни Горбачова ни Јељцина.А њихове "заслуге" су добро познате.Од ове садашње Русије боља није постојала.Боља може бити само Русија у будућности.Темељ овој руској супериорности поставили су предсједник Путин и његови сарадници из ФСБ.Лењин,Стаљин или Хрушчов нпр нису ни изблиза.За насљеднике предсједника Путина не треба бринути.Госпођа Марија Захарова,па господин Рогозин,господин Шојгу а има их још много.
Препоруке:
25
11
38 петак, 29 јануар 2016 21:47
Чавез
Одличан чланка, нарочито део о Кромвелу и Робеспјеру.
Свети Лука Кримски је имао велико поштовање према товариш Стаљину!
Требало би и у Србији ревидирати историју и дати име некој великој улици по градовима Стаљинова јер нас је спасао од фашизма и ослбодио.
Препоруке:
19
4
39 петак, 29 јануар 2016 21:59
Радгост
Зашто је цар Николај-уопште предао Русију Арону Кирсбију(Керенски)у фебруару 1917?
Керенски одмах започиње причу о аграрној реформи,што је навело козаке да напусте борбене линије и врате се у завичаје.
Посредник Керенски затим све предаје Лењину и Троцком.И док Троцки месецима преговара са Немцима да им граница буде Волга или Урал-Немци добили указ да су изгубили рат и царевину,као и Русија.
Резултати:
-огромне делове Русије окупирали Британци,Пољаци,Амери,Јапанци-ратни заробљеници (Чеси,Словаци,Словенци,Хрвати,АУ Срби)пак у Сибиру направили бре државу Чешку!
-грађански рат;врховни заповедник Црвене армије није нападао стране окупаторе већ милионе сељака у Поволжју за време глади 1921.под командом Тухачевског;
-Нова економска политика;спахије,трговце,капиталисте и остале претходне богаташе заменили нови власници:Непмани

Стаљин је 1925.сменио Троцког и истерао окупаторе,а 1929. и њега отерао;почео праву револуцију!

(одличне књиге:Леонов-Лопов;Дојчнер-Стаљин)
Препоруке:
13
4
40 петак, 29 јануар 2016 22:50
Чедисти су титова деца
либерали данас мрзе Стаљина не због тога што је спроводио репресије него што је легао у гроб са закрпљеним чарапама. Они не разумеју како човек може да живи не ради свог џепа него ради општег добра.
..
кад нешто није схватљиво,то треба мрзети.
И ми коња за трку имамо.
Шешеља.
У ствари Тита и"цвећару" и идеју"војводе"да се исти измести у лијепу њихову.
Све кад би им народ то дозволио,а не би,нарочито они који продају половну и шверецовану робу по бувљацима,
подршку не би добио од свог партијског колеге Вучића.
Да не би кварио односе са сусједима,јер га ови можда не би примили.
Али и због других разлога.
хатер
Препоруке:
10
9
41 петак, 29 јануар 2016 23:04
Stanić Milan 3
Stanić M.- "Staljin je visoko"...
Teško je diskutovati sa ljudima koji ukupne društvene procese svode na nacion kao krovnu društvenu grupu,a na stranicama sajta srećemo preko 90% kolega kojima je to alfa i omega u pojašnjenju ukupnog društvenog kretanja i ponašanja,primenjivo za svako vreme i okolnost.

Vaše nabrajanje ko je bio koje nacije,reterirajući se na Jevreje- u širem kontekstu kao međunarodno - jevrejsku zaveru,nije daleko od shvaćanja nacionalšovinizma koji je svojevremeno pokrenuo najveće zatiranje čovečanstva u 2. sv. ratu,samo na drugoj adresi.
VI morate shvatiti da su proleterske revolucije duboki i sveobuhvatni procesi u preobrazbi društveni odnosa,koji su sa manje ili više uspeha obeležili 20-ti vek.Marx je bio čisti Jevrej, pa Englezima nije smetalo da ga proglase za ličnost milenijuma 2000-te(pored Njutna,Čerčila,admireala Nelsona etc.)"Nemoj dozvoliti jeziku da grmi,ako Ti snaga šapuće"(Seneka)
Препоруке:
20
17
42 петак, 29 јануар 2016 23:05
Dijapazon
jedan od vrlo intersantnih dokumentaraca o Otobarskom Krvoprolicu(titl na engleskom, postojala je svojevremeno i varijanta sa hrvatskim titlom, ali je iz nekog razloga obrisana):

https://www.youtube.com/watch?v=WcAPJ-kn8Vs

Jüri Lina je rodjen u Estoniji i postao je disident vrlo rano, da bi emigrirao u Svedsku krajem sedamdesetih.
Препоруке:
2
5
43 петак, 29 јануар 2016 23:20
Stanić Milan 4
Stanić M.- g. Toholj

Samo kratak komentar na Vaše stavove.Na istorijske činjenice morate gledati po šemi: mesta- uslova i vremena u kome je nešto nastalo. Sadašnje, i prilike pre 100 god.nisu iste.Nekritički govoriti o politickim potezima njihovog rukovodstva (SAD,Rusije,Kine, Turske,EU) - je "kontrdikcija in adjekto".Zhavljaujući nekoliko tehnoloških i informatički revolucija čitav svet je postao "globalno selo"ali sa ogromnim protivrečnostima,koje uprkos mnoštvu informacija -ne samo da ne možemo shvatiti mi obični ljudi, nego bojim se i timovi ljudi koji učestvuju u društvenim poslovima.Trka u naoružanju za vreme "hladnog rata" zamenula je trku za teritorijama i što bolje pozicioniranje za neminovne sukobe većih razmera.
KO je to najbolje iskoristio? SAD koja se učvrstila na 1. mestu po ekonomskoj snazi(dolar je u samo 2 godine porastao za skoro 20%)Recesija kineske ekonomije koja je neizbežna tu će razliku povećati.
Препоруке:
16
14
44 петак, 29 јануар 2016 23:25
Петрушин
Треба пустити да ове генерације које пате за тим квази-"комунизмом" помру, а младе генерације ће временом наћи шта им ваља чинити.

Тиха вода бријег рони!
Препоруке:
13
17
45 петак, 29 јануар 2016 23:51
na zapadu nista novo,...
1
покушаvaju да од Staljina i Lenjina направe злотвора, а злотвором нису прогласили Кромвела који је крвљу залио целу Енглеску нити Робеспјера и Дантона због огромних жртава у Француској револуцији које су, сразмерно броју становника, биле веће од оних у Русији.
2
na Западу је оштрица уперена не према Лењину и Стаљину као симболима тоталитаризма и злочина, као што се то жели представити, већ више као људима под чијим је руководством Совјетски Савез настао и постао светска сила способна да се супротстави њиховим аспирацијама.
Препоруке:
16
0
46 субота, 30 јануар 2016 00:31
Бранимир Вујатовић
Лењин је желео светску револуцију, а алат је требао да буде руски народ са свим својим ресурсима.
Стаљин је употребио светску револуцију као алат ѕа јачање Руса и руског света - СССР.
Препоруке:
19
2
47 субота, 30 јануар 2016 00:45
zlatan
Znam ruski jezik i na youtubeu sam se nagledao i naslušao mnogih Putinovih govora. Jednom sam slušao Putinov stav o Staljinu, jako uravnotežen. Nije negirao zločine koji su se dogodili, ali nije ih ni predimenzionirao, ali je isto tako objasnio i ono pozitivno. Da je pod Staljinom SSSR postao svjetska sila, pismena, obrazovana i snažna zemlja. Svi znamo da je to istina, pa nećemo sebe lagati da nije tako.
Kao laik pozabavio sam se Staljinovim žrtvama. Popisi stanovn.SSSR-a, te broj stanovnika nakon Staljinove smrti, ne govore da je žrtava bilo toliko. Ne zaboravimo da je u Drugom svj.ratu SSSR imao 26-27 mil.žrtava, pa ipak je nakon Staljina broj bio znatno veći nego bi trebao biti da vjerujemo multimilijunskim izmišljenim ciframa "čistki".
P.S. Unatoč tome šta neki glad koja se dogodila 1933 preuveličavaju, posebno u Ukrajini, ta Ukrajina je po popisima stan.1926 i na popisu 1939 narasla za nekih 16% u 13 godina. Ne želim biti zao, ali ako je bila tolika glad kako je broj rastao?
Препоруке:
24
5
48 субота, 30 јануар 2016 00:59
zlatan
EU Parlament je 2009 donio povijesno sramnu i lažnu rezoluciju o izjednačavanju krivnje za WW2, između Hitlera i Staljina. Tko je mogao zaustaviti Hitlera? Izazivanje rata bila je njegova životna misija! Staljin je radio sve da rat izbjegne, to svi znamo.
Pada mi na pamet belgijski kralj Leopold drugi (1865-1909). Bio je vlasnik Konga, provodio je golemi teror nad plemenskim narodima bogatog kongoanskog bazena. Kongo oko 1880 ima oko 20 mil.stan., oko 1920 samo oko 10 mil.stan. Ako to nije genocid, onda sam ja Marsijanac! Ali EU parlament o tome i sličnim kolonijalnim zvjerstvima ni slovca, ali zato im je Staljin baba-roga.
Obična matematika kaže: žiteljstvo Konga u četrdesetak godina se duplo smanjilo, a za vrijeme Staljina svi su porasli, pa tko je veći zločinac? Kako je Ukrajina narasla u doba gladomora, a Kongo tako drastično pao?
Koliko ljudi u danas u Belgiji, Evropi ili Svijetu zna za taj kongoanski užas? Koliko vas koji komentirate na ovim stranicama to zna?
Препоруке:
23
2
49 субота, 30 јануар 2016 01:08
ТОПОЉ
@Станић Милан...Ја сам вам једном објаснио да ја нисам Мирослав Тохољ.Ви ту грешку опет понављате.Снага америчке економије лежи у пљачкању,у клањима,у убијањима широм свијета.То није за дивљење(алузија на вашу опчињеност америчким доларом).То је Богу плакати.Шта мислите када се двије године не би водио ни један сукоб у свијету?На шта би онда личиле САД и читав Запад генерално?На шта би личили након мјесец дана?Ево да вам укратко опишем.Све обојене револуције до сада режиране нису ништа у поређењу каква би кланица настала на Западу.Запад је настао на пљачки,без пљачке не може.Убијање и пљачка,то је основни услов опстанка на Западу.Основни услов да један добро плаћени спортиста на Западу зарађује огроман новац,то је да у Ираку(на примјер у Ираку)погине(да буде убијено)више од милион људи.Или да у Србији усљед дејства осиромашеног уранијума годишње ишчезне један мањи градић.Нацртајте(напишите)како је под другим околностима(нормалним)на Западу могуће зарадити новац?То је немогуће.
Препоруке:
14
7
50 субота, 30 јануар 2016 01:27
stvarno kako protumačiti staljina 1
Staljin.... Daleko od toga da je bio cvećka, međutim Staljin je prvi od svih uvideo ko je i šta je Hitler.
Britanija i Francuska su prvo potpisale sporazum sa tim monstrumom, jer im je bilo više stalo do kolonija nego do bilo čega drugog.

Ne znam kako je rformisna vojska u tom periodu i kolika je bila moć Staljinova u toj refirmi.
Ipak mislim da je zločin prema sopstvenom narodu bio to što je Staljin znao ko je i šta je taj Hitller. Pa im je ipak fašističkoj Nemačka došla do Moskve i pobila 20 milona ljudi. Moje mišljenje je da su i tek kako mogli da se koliko toliko organizuju (kao što su se organizovali kod Kurske bitke) da zustave Hitlera daleko pre Moskeve i da ne dođe do toliko žrtava.

Međutim taj Staljin je uspeo da vodi državu u tim naopakim vremenima i da se država organizuje i sve fabrike namenske industrije za vrlo kratak period prebaci iza Urala. Takođe nije se kao Hitler mešao toliko u komandovanje.
Препоруке:
8
4
51 субота, 30 јануар 2016 01:38
stvarno kako protumačiti staljina 2
Takođe za vreme Staljina je došlo do prave kulturne revolucije u pravom smislu reči. Jednom rečiju opismenio je stanovništvo i ne samo to pružio mu je dotano kvalitetno obrazovanje.
Industralizacija i visokotehnološka dsotignuća bez pismenog odnosno obrzaovanog stanovništva jednostavno nije moguća.

Takođe treba napomenuti da se suprostavio Trockom i kompaniji i sa pravom ih je proganjao do kraja. Na žalost bio je okružen budalam kao što u tekstu piše za Hruščova.

Ukoliko je Staljin bio loš, po meni je pravo pitanje šta je ta olihgarhiska svita uradila posle Staljina i kako su vladali? Zašto posle toga nije zaustavljena represija i ako im se mogao desiti jedan Gorbačov? Jeljcin je samo psolsledica toga.
Препоруке:
15
2
52 субота, 30 јануар 2016 04:09
аналогија
Влад Цепеш је дракула, Иван је грозни, Стаљин је тиранин, Милошевић је касапин. Сви су они, са мање или више успеха, покушавали заштитити своје државе од империјалистичке немани са Запада.
Препоруке:
21
2
53 субота, 30 јануар 2016 09:48
српска сарма, а може и пасуљ
Боже, колко има "ЦРВЕНОГ" трабуњања!? Зато је Ваша "Петрушине" "КА Његошева"! Уосталом, скоро написах овде, поводом Путинове прве изјаве о Лењиновом "постављању атомске бомбе под темеље Русије", да је све ово због Путинових потреба ЛАВИРАЊА међу различитим друштвеним слојевима у модерној Русији, а све у циљу обезбеђења националне сагласности у сложеном времену необјављене западне АГРЕСИЈЕ на Русију иии... зашто не рећи и ЧИТАВ СВЕТ!? Аргументе не бих износио, има их довољно у текстовима на сајту "Руског пролећа" (укуцајте на "Google": "Russkaya vesna" и појавиће Вам се сајт), према томе, ОБНАВЉАЈТЕ Ваше знање руског или Google translate у шаке! А о "генијалном" Лењину, не бих трошио речи. Но, зато бих напоменуо да сам скоро прочитао дело совјетског економисте Вознесенког о "Народној економији Совјетског Савеза у времену великог отаџбинског рата" или тако некако!? Имајући чак у виду доста солидно документоване злочине стаљинске ере, ипак је врло поучно прочитати дело Вознесенског!?
Препоруке:
8
17
54 субота, 30 јануар 2016 10:54
Тишина
У Стаљиновим чисткама погубљено 2,5 милиона људи, а исто толико осуђено и помрло по Стаљиновим гулазима. Отприлике једну "Србију" су стаљинисти истребили ако не и више.
Они који бране Стаљина, а пљују по нашим ђенералима - уф нешто би им рекао.
Неко то од горе види све.
Препоруке:
6
12
55 субота, 30 јануар 2016 11:10
Reddy
Kada je reč o trabunjanju šta tek napisati kada je u pitanju "Thinking maize" alias "Trogium pulsatorium" alias "српска сарма, а може и пасуљ"????? Njegovo višegodišnje trabunjanje i temeljno nepoznavanje suštine savremenih zbivanja te zbunjujuće i apsolutno naivne i besmislene ekskurzije u zaleđe savremenog doba primer je totalne zbrke i nespremnosti ali i svojevrsnog ideološkog kaprica ili ludila da se sagledaju konsekvence pređašnjih istorijskih raskrsnica. Svejedno je od čega početi mada se moramo držati naslova. Kako protumačiti njegovo staljinističko staljinizovanje oponenata a da bi se, shodno dnevnoj potrebi, sada okrenuo ka Staljinu kao velikom vođi i državniku previđajući i nepominjući sva ona zla koja je ovaj nedoučeni diktator učinio prema Rusima??? Taj je pobio ceo revolucionarni kadar Velikog oktobra, većinu maršala uoči Drugog svetskog rata, prezirao skoro do u milimetar precizne informacije crvenih agenata iz centrala Trojnog pakta o predstojećoj agresiji na SSSR???
Препоруке:
21
9
56 субота, 30 јануар 2016 11:25
Nije crno-belo
Država
Ekonomska slabost
Društvena protivurečnost
Strani faktor ili agresija
Socijalni bunt
Kvislinzi,izdajnici,slabići, devijantne grupe
Revolucija, obojena revolucija, građanski rat
Vazalni odnos

http://www.youtube.com/watch?v=5akJE341Sg0&feature=youtube_gdata_player
Препоруке:
5
2
57 субота, 30 јануар 2016 11:27
Reddy
A šta tek reći o traumatičnom trabunjanju ali i pravom ideološkom baljezganju ovog knjiškog moljca kada je reč o "našim stvarima", o posleratnoj socijalističkoj Jugoslaviji??? Čovek koji se usuđije da bez busole i orijentira "jedri i plovi" po ustalasanoj istoriji jedne od najkontrovernijih država socijalističkog tabora. Bez ikakvih skrupula ovaj tip se baca usred ideološkog razbora da nam "konačno" protumači šta nas je zadesilo!?!?!?!?!?!?!? Kakve su mu ambicije pomišljah i da se naputio u besmrtnost! Kad ono, fantazmi, bajke i pošalice. Čovek nije u stanju da razume ni najnužniji posleratni svetskoistorijski okvir u kome se zbila jugoslovenska epizoda. Po istoriji Kominterne i SSSR-a gaca kao po blatu u rođenoj kući, misleći, valjda, da je nauka iz koje potiče, biologija, vrhunaravna disciplina, kojoj se nije ni primaknuti ako neko i pomisli da se bavi ontologijom društvenog bitka ili bića. Evo, tek da otvorim mali prozorčić da proviri i shvati koliko je u apsolutnoj pomrčini.
Препоруке:
17
12
58 субота, 30 јануар 2016 11:36
Reddy
Da li mu je ikada i uopšte, na manjoj ili većoj udaljenosti, bilo poznato, pa, makar, i kroz maglu, da BROZ uopšte i nije bio miljenik Kominterne a pogotovo Staljinove politike "Narodnog fronta", proklamovane na VII kongresu odnosne kuće? Te da sa takve pozicije nije mogao računati ssa blagonaklonim stavom, ni institucije ni samog Staljina, u pogledu nekakve politike komunizma na jugoslovenskom pa i balkanskom prostoru. Ceo Balkan je u Kominterni zauzimao interes jedva nekakvog odseka i to sve dok ga je vodio prvi posleratni predsednik Demokratske republike Nemačke, Vilhelm Pik, čak ni u vreme Dimitrova. Tada je, naime, važila politika Narodnog fronta a to je značilo, skraćeno rečeno, politiku "samostalnih partija" u okviru Kraljevine Jugoslavije, dakle, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, itd. A to je dalje značilo i jedva kakvo9 postojanje KPJ a to je, pa opet, izvlačilo tepih ispod nogu samom Georgijeviču/Titu/ jer ovaj, praktično, nije predstavljao nikoga.
Препоруке:
13
17
59 субота, 30 јануар 2016 11:46
Reddy
Do tog stepena je Staljin obesmislio svaku realnu komunističku opciju na jugoslovenskom prostoru. Drugim rečima, računao je na, sa savremenog aspekta, republičke i samostalne komunističke partije čiji je prevashodni zadatak bio ulaženje u narodnofrontovske saveze sa drugim buržoaskim partijama da bi ove partije ili kominternovske filijale, prevratima ili sličnim metodama, iznenada dolazile na vlast. To je bila apsolutna kompromitacija duha i Lenjinove politike kao i svih onih u SSSR-u koji su se suprotstavljali takvom terorističkom i prevratničkom scenariju! Tome se i Tito suprotstavio a u takvom duhu je vođena i povedena antifašistička borba na jugoslovenskom prostoru. U takvom smislu je, da sve bude jasnije, i sam Hebrang, doživeo svoj kraj, dakle, kao eksponent Hrvatske komunističke partije i uopšte hrvatske nacionalističke politike koju je protežirao sam Josif Visarionovič Staljin!!! Otuda i potpuno pogrešni i ideološki zastranjujući zaključci o nekakvom Titovom hrvatstvu,
Препоруке:
18
14
60 субота, 30 јануар 2016 11:47
splet okolnosti
Civilizacija vapi za novom humanističkom idejom, taman bila utopija sa rokom trajanja. Kako rece Viktor Hugo: Invazija vojske se može zaustaviti ali ne i ideja cije je vrijeme došlo.
To je najveći hendikep ovih što u Putinu mogu vidjeti išta drugo sem frustracije. Onu propalu ideju su u Havani prepoznali, ali Putin definitivno nije formatiran za epohalne događaje. Mali diktator kao što su i ovi ostali.
Doktrina, filozofska misao, humanistička utopija, taman je vi nazivali i 'masonskom prevarom' i sl. ako i nastane opet će se zametnuti među zapadnim umovima. Šta god ko mislio, Njemci su ipak temelj novovjekovne filozofije. Tridesetih da je splet okolnosti bio drugačiji, moglo se lako desiti da komunisti pobjede nacionalsocijaliste. Vjerujem da bi i svijet drugačije izgledao da je takvu ideju distribuirala nacija 'klasičnog idealizma', a ne narod koji nikada u istoriji nije znao za egal i socijalnu senzibilnost.
PS
Udrite sad, gard mi je već u visini očiju :)
Препоруке:
14
9
61 субота, 30 јануар 2016 12:11
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy
Само ЈЕДНА реченица "гледе" ВАШЕГ Друга Тите Друже "Reddy", САМО ЈЕДНА: "KEEP AFLOAT TITO!" Та реченица је била КЉУЧНИ ДЕО Кенанове политике "обуздавања (светског) комунизма", а кажу да ју је изговорио нико други до Ален Далс!? По томе се Друг Тита УГЛЕДАО на дедицу Лењина и Друга Троцког! Имате питања Друже "Reddy"!? Јел се јавља за реч још неко од комунаца!?
Препоруке:
12
17
62 субота, 30 јануар 2016 12:15
српска сарма, а може и пасуљ@ splet okolnosti
Цитат Друга "splet okolnosti": "Vjerujem da bi i svijet drugačije izgledao da je takvu ideju distribuirala nacija 'klasičnog idealizma', a ne narod koji nikada u istoriji nije znao za egal i socijalnu senzibilnost." Поред тога што сте социјални ДЕТЕРМИНИСТА, ви сте канда и РАСНИ детерминиста или друкчије речено РАСИСТА!?
Препоруке:
8
19
63 субота, 30 јануар 2016 12:45
Цвико
Немам намеру да правим резиме свих коментара али видим да је суштина приче "култ личности" у данашњој Русији. Култ Лењина и Стаљина и данас живи. Нови "најлукавији" је Путин. И око њега се ствара култ личности. Стварају га "де-увлакачи" којима је то прилика да остваре личне интересе. Хтео не хтео, владар их мора прихватити јер су му они полуге извршне власти. Да га то кошта, кошта (нпр. посмртна порција пљувачке). Владар то зна али нема избора. Влада великом земљом у којој нема времена (има само 24 часа дневно), па је присиљен да одређене идеје реализује применом силе. За остварење циља, не бирај средства. Има људи који мисле другачије а њихово решење јесте супротстављање које кобно заврши по њих. Ја се не везујем за личност. Личност "кроз власт прође попут тајфуна" и направи што направи. Ако је направио добро дело нећу га пљувати. Цена, то је питање. И код нас ових дана има поруке "сви су против мене". Шта то значи? Диференцијација по основу чега? Немам више словних карактера...
Препоруке:
9
2
64 субота, 30 јануар 2016 14:24
Stanić Milan
Stanić M.-"splet okolnosti"

Nemate potrebe podizati gard.Vaš komentar je sasma na mestu, s tim da treba napomenuti, da je za uspon Putina na političkoj sceni glavni "krivac" general Ivanov(Putinov kolega po činu i struci),koji je vrlo vešto(šarmom i diplomatskom sposbnošću)amortizovao i ublažio agresivnu aspiraciju SAD prema Rusiji u doba Buša ju.i g-đe Kondolize Rajs(kao najpriznatijeg svetskog Kremljologa) i time otvorio prostor da se stanje stabilizuje u samoj zemlji.(Još jednom svaetujem da se na Yutjubu pogleda francuski dokumentarni film o usponu Putina od zamenika gradonačelnika Sankt - Peteburga do predsednika Rusije).
Što se tiče polemike sa gospodom oko mesta i ulozi Lenjina(Staljina)-to je jalov posao.Nema potrebe sarmice stavljati pod navodnike klasičnu nemačku ideologiju,jer čitav evropski projekat o ujedinjenoj Evropi upravo počiva na toj ideologiji, francuskoj pravnoj školi i engleskoj klasičnoj ekonomiji.
Препоруке:
18
4
65 субота, 30 јануар 2016 14:27
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљ

Имам, заиста, једно питање, али оно је већ годинама присутно. Када ће/те, наиме, једном већ схватити појам онога о чему пискарате? А питање је и да ли знате оно о чему писуцкате? Толике књиге а будзашто!?
Препоруке:
15
9
66 субота, 30 јануар 2016 15:37
Уместо закључка
"И све док притисци сваке врсте на Москву буду постојали, а њихов крај је тешко назрети и предвидети, Стаљин ће у свести многих грађана Русије и даље представљати симбол победе и супротстављања притисцима споља, симбол уверености у сопствене снаге."

То је прави разлог због чега су, ако су "Лењин и Стаљин опет међу Русима." Надам се да на "трулом" западу има људи који то разумеју. На жалост, нису у већини, баш као што и у овој земљи паметни људи нису у већини нити су у позицији да одлучују. А када разум заћути - победе силе мрака.
Препоруке:
8
1
67 субота, 30 јануар 2016 16:29
ел србињо
неки би опет преко руских и српских леђа да праве светску револуцију. нема везе што међународном пролетеријату на Западу није до тога и што би се за идеале гинуло само у Русији и Србији. то је хтео и револуционарни кадар "великог октобра". али су на сређу прочитани.
Препоруке:
5
7
68 субота, 30 јануар 2016 16:36
Душан комуниста
Пуно закључака против Лењина, ниједан аргумент!

Пођимо редом:
Пољска, Финска - Да ли ови народи требају да имају самосталну државу? Да ли ико данас у свету то оспорава. И бели и црвени и Запад сматрали су да ови народи требају да имају своју државу. Историјски, друга је ситуација са Украјином и Белорусијом.
Мир са Немачком - Први светски рат је био рат за колоније, пљачку. Лењин је био моралиста, идеалиста. Он није пао са неба. 18 век, братство, слобода, једнакост, револуције у Европи 19 века, Прва и Друга интернационала...Пола Европе сања да нема колонија. И данас је тако. Друго је, нпр, послати војну помоћ Србији да се брани! Да ли је Лењин поништио Брест-литовски мир? Јесте! Да ли су ослобођене Западна Белорусија и Украјина 1919? Јесу, али су поново изгубљене после Варшаве.
Јерменија - Да ли је Лењин вратио Јерменију пошто ју је Антанта издвојила, а Турска окупирала? Јесте.
Препоруке:
21
11
69 субота, 30 јануар 2016 16:42
Душан комуниста
2

НЕП - Да ли је Непом кренула привредна обнова, ограничена тржишна привреда и државни капитализам и отворена трговина према свету, оно што данас многи националисти прижељкују? Јесте. Да ли је НЕП прототип кинеских реформи Денг-Сјаопинга? У потпуности. Да ли су кинеске реформе временом добиле своје обележје? Свакако. Хоће ли се Кинези сетити средином овог века да крену у следећу фазу у социјализам, како су то раније дефинисали? Видеће се.
Латинизација - Лењин је тражио да се Русе и други народи уче латиницом ради индустрије, трговине са светом, коришћењем страних машина. Да ли данас све више Руса пише латиницом док се служи интернетом? Да ли је руско писмо угрожено? Није као што није и тада.
Децентрализација - Да ли је Ратни комунизам, државни капитализам, а после грађанско рата и привременог укидање опозиције централизација или децентрализација?
Препоруке:
19
11
70 субота, 30 јануар 2016 16:48
Душан комуниста
Стаљин - добро и зло!

Ово звучи противуречно. Стаљин је имао катастрофалне резултате у пољопривреди, као и његови наследници али одличне у индустрији. Кадровска политика очајна! Али страх, јединство и једнакост народа победила је велике недаће.
Лењин је хтео светску револуцију и совјетске државе у Европи. Па које 1945 то спровео у Централној и Источној Европи? Лењин је желео савез руског, украјинског, пољског и немачког народа. По њему, непобедив савез. Стаљин је хтео контролу ових народа. Империју, контролу из једног центра, национализам. То не значи да су ове земље требале да уведу неолиберални капитализам, уђу у ЕУ и НАТО.
Препоруке:
18
8
71 субота, 30 јануар 2016 17:02
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић
Има друже "Reddy" више месеци како сам написао неким поводом овде ЗБОГ ЧЕГА сматрам марксизам, следствено и лењинизам ЗАБЛУДОМ!? Просто зато што полази од премисе о ДОБРОЈ ЉУДСКОЈ ПРИРОДИ, која је ето "сачувана" код пролетера, а која је "изгубљена" код власника имовине, понајвише код капиталиста, па зато следствено, по "законима историје" (које је, наравно, "изнашао" папа Маркс!), пролетери "имају право" да власнике имовине, а понајвише капиталисте ЛИШЕ те имовине, често и живота!? И до свега тога папа Маркс је дошао преко тзв. дијалектичког материјализма!? Елем, тад сам Вам УКАЗАО да се УПРАВО ТУ крије ЗАБЛУДА МАРКСИЗМА, а следствено и лењинизма, који преко ПСЕУДОбиблијског позива за ОВОЗЕМАЉСКОМ правдом (нашта се суштински своде папа Марксови "закони историје"), заправо ПРИКРИВА НАЈВУЛГАРНИЈИ МАКИЈАВЕЛИЗАМ, који преко МНОШТВА жели да оствари нечије ПАРЦИЈАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ!? КАКО они то остварују? Па преко ДИЈАЛЕКТИКЕ, која је изворно САМО метода УБЕЂИВАЊА, а не метода досезања истине!?
Препоруке:
10
15
72 субота, 30 јануар 2016 17:02
AntiNatoBot
Na žalost neki su (da ih ne imenujem da se ne uvrede drugovi) samo revolucijom naučili da rešavaju stvari, pa samo tako i razmišljaju.
Treći svetski rat - ne hvala.
Препоруке:
5
3
73 субота, 30 јануар 2016 17:20
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, наставак
Да, преко дијалектике, као СТАРЕ СОФИСТИЧКЕ МЕТОДЕ УБЕЂИВАЊА ваља ПРИКРИТИ изворни РУСОФОБСКИ МАКИЈАВЕЛИЗАМ старог папа Маркса& ујкице Енглеза, које "теоријски" "разради" онај сифил....... Лењин, са све НЕСВРШЕНИМ БОГОСЛОВИМА (Стаљин), ситним племићима (Молотов), обашка ОСВЕТНИЧКИ НАСТРОЈЕНИ припадници мањина (Троцки, Ђержински итд.)!? Укратко, скупљена група БАНДИТА, потпомогнута СТРАНИМ НОВЦЕМ и ЛОГИСТИКОМ, само је заоштрила већ ИЗВРШЕНИ ПУЧ у руском друштву (тзв. Фебруарска "револуција"), чиме је СКОРО до КРАЈА ДОВРШИЛА његово УРУШАВАЊЕ!? (За детаље, види Решетниковљеву књигу "Вратити се Русији") У том смислу, комично је читати Лењинова јадања Феликсу Ђержинском (оснивач ЧЕКА-е, совјетске политичке полиције) о томе како је тај "класик марксизма" од ДОБИЈЕНИХ НЕМАЧКИХ 42000 рајхс марака ПРОНЕВЕРИО око 400-так да купи Крупској чарапе& костим, пред повратак кући, јер "иако је револуционарка, она је, забога (sic!), ипак његова жена, а он је СЛАБ на ЊУ!?" Која ЦАКАНА МАЛОГРАЂАНШТИНА!?
Препоруке:
9
15
74 субота, 30 јануар 2016 17:34
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, други наставак
Да, стварно малограђанштина, али МАКИЈАВЕЛИСТИЧКА! Кајати се због проневере 400 рајхс марака (иначе, УРЕДНО ДОБИЈЕНИХ од НЕПРИЈАТЕЉА ЊЕГОВЕ земље!), а онда наредити ЗАТИРАЊЕ СТОТИНА ХИЉАДА ЉУДИ, ко што се десило током ПРИНУДНОГ ОТКУПА хране раних 1920-тих у Поволжју!? Да, "драги наши", ПРЕ украјинског био је волшки "голодомор"!? Ако је на тако МАЛОМ Лењин ЗНАО да РЕЛАТИВИЗУЈЕ суштинску ДЕМОНИЈУ његовог "светоназора" шта рећи за много КРУПНИЈЕ СТВАРИ!? При чему је ЊЕГОВ светоназор успевао не због "теоријске надмоћи" ДИЈАМАТ-а, већ због ЈЕЗУИТСКЕ ДИЈАЛЕКТИКЕ "ко није са нама, против нас је", што је водило ГЕНОЦИДИМА већ 1920-тих!? Стварно је "сјајно" користити СОФИСТИКУ, јер се њом може БИЛО ШТА ДОКАЗАТИ, па што не би и "класна борба" ГОЛОДОМОРОМ!? Тј. како написа Друг Стаљин "Имаш човека, имаш проблем!? НЕМАШ човека, НЕМАШ ПРОБЛЕМ!?" Да, била је ЗРЕЛА Русија за ПРОМЕНЕ, но промене су отпочете још за Столипина, променама су биле наклоњене и ДРУГЕ КЛАСЕ руског друштва, не само радници!?
Препоруке:
6
17
75 субота, 30 јануар 2016 18:21
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљ

Јадно и тужно делује све ово што написасте. Да ли би то уопште требало бити на нивоу једног доктора наука па макар и друштвеној науци релативно блиске научне дисциплине каква је биологија. Из приложеног је толико јасно да ви не владате ни основним појмовима дисциплина у које се брзоплето уплићете. Марксизам, лењинизам, људска природа, мноштво, дијалектика као метода убеђивања/sic!/, правда, парцијални интереси и још којешта....чему та бламажа!?!?!? Зашто овако? Па једино с тога што очигледно нисте у стању ништа друго, кретаивније, да саопштите. Полемисао бих али не на овако ниском нивоу.....Изгледа да сте почели да застајкујете као и сам капитализам чије камате зарањају испод нултог нивоа. Тако најновија, Јапанске централне банке. Пут безизлаза, баш као и код вас, само то је Алцхајмерова бољка.
Препоруке:
15
7
76 субота, 30 јануар 2016 18:29
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, трећи наставак
Интересантно је видети КОЛИКИ је УДЕО у ЦЕЛОКУПНОМ становништву царске Русије чинио тај пролетаријат, кад га ето дедица Лењин (на трагу папа Маркса и ује Енглеза!) ПРОГЛАШАВА "фактором историјског напретка"!? Ево, цитирамо СУЖБЕНЕ податке, наведене у књизи Вознесенског "Ратна економика СССР у период отаџбинског рата" (навод с-х. издања "Културе", 1948), где на страни 22 аутор каже да су "1913 радници и намештеници града и села (врло ШИРОКА категорија!) чинили МАЊЕ од 17% укупног становништва", док су "буржоазија-спахије, крупна и ситна градска буржоазија, трговци и кулаци чинили 1913 16% целокупног становништва Русије", а "инокосни сељаци су чинили 65% укупног становништва"!? Наравно, промене које су совјетске власти спровеле (1939 радничка класа је чинила 48%, колхозни сељаци 46%, а инокосни сељаци 2,6% целокупног становништва) спроведене су у по државу добром смеру, али ПО КОЈУ ЦЕНУ!? Права мера тога се видела 1941, када се "радни народ града и села" САМ ПРЕДАВАО нацистима!?
Препоруке:
5
18
77 субота, 30 јануар 2016 18:41
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, четврти наставак
И следствено томе, Совјетски Савез је УПРКОС стварно гигантском труду и резултатима 1941 деловао као џин на СТАКЛЕНИМ НОГАМА, ког је спасло само СТРАХОВИТО ПРЕУМЉЕЊЕ, иницирано од самог Стаљина, али и као такво резултовало је са 27 МИЛИОНА ЉУДСКИХ ЖИВОТА!? У апсолутном износу то су биле НАЈВЕЋЕ ЖРТВЕ WW2, у релативном друге (око 14% укупно, спрам немачких, пољских и југословенско-српских око 16%), па се поставља питање, ЧЕМУ СУ ОНЕ СЛУЖИЛЕ, иако су недвосмислено биле ПАТРИОТСКЕ, иако је и совјетско вођство, упркос страшним грешкама, ипак деловало на патриотској основи!? Када се оне упореде са несразмерно мањих 600000 америчких или милион британских (око половине из бритонских КОЛОНИЈА!), обашка НЕДИРНУТОСТ америчке привреде, јасно је ШТА ЈЕ БИЛО ПОГОНСКО ГОРИВО "совјетске акумулације капитала" (термин који се приписује Троцком, али га је Стаљин користио), СКОРО па БЕСПЛАТАН РАД, потпомогнут својеврсним КУЛТОМ РАДА кроз стахановски покрет, али У ЧЕМУ је то РАЗЛИЧИТО односно царизма!?
Препоруке:
3
17
78 субота, 30 јануар 2016 18:54
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, пети наставак
Све је то НОМИНАЛНО било НАРОДНО, али СЕМ оних 2,6% инокосних сељака НИКО од "еманципованих" пролетера НИЈЕ МОГАО НИШТА да ОДНЕСЕ ПОРОДИЦИ, сви су наликовали Остапу Бендеру (јунаку сатиричких повести Иљфа& Петрова) на крају романа "12 столица", кад је МОГАО да ДОДИРНЕ дијаманте (које је успео некако да ОТМЕ од једног НЕПмана), али не и да однесе, пошто су били претворени и ЗГРАДУ новог комсомолског дома!? Тако је колхозник слабо кад могао да колхозне коње (који су ДО ЈУЧЕ БИЛИ ЊЕГОВИ!) упрегне да пооре ЊЕГОВУ окућницу, као што је радник нпр. некадањих Путиловских завода, СЕМ ЗАГАРАНТОВАНЕ плате, НИШТА НИЈЕ МОГАО да изнесе из НОМИНАЛНО И ЊЕГОВЕ фабрике, иако му је нпр. породица у оскудици. Отуд НЕП, отуд извесно ПОПУШТАЊЕ крајем 1930-тих у смислу да фабрике ИМАЈУ ПРАВО да извесну количину ДОБИЈЕНИХ ПРОИЗВОДА размењују на СТРОГО КОНТРОЛИСАН НАЧИН са ДРУГИМ ПРИВРЕДНИМ СУБЈЕКТИМА, посебно колхозима, да би радници дошли до БАР МАЛО РАЗНОВРСНИЈЕ ПОНУДЕ!? Поставља се питање ЧЕМУ СВЕ ТО!?
Препоруке:
3
17
79 субота, 30 јануар 2016 19:09
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, шести наставак
Све се то показало као ЗАЛУДНО кад су ти исти Руси и други пролетери, потомци свих тих стаљинаца, са ЗЛОКОБНОМ ВЕСЕЛОШЋУ поверовале једном АПАРАТЧИКУ какав је био Јељцин и РУШИЛЕ оно што је ЊИХОВО, просто зато што НИСУ МОГЛИ да га ИСКОРИСТЕ!? Кад заснивате целу једну државу, једно огромно друштво, па и цивилизацију на МАТЕРИЈАЛИСТИЧКОЈ парадигми, сасвим је логично да Вам људи у једном тренутку ОТКАЖУ ПОСЛУШНОСТ и потраже да им се ДА ОНО ШТО СМАТРАЈУ да ЈЕ ЊИХОВО!? Причао ми је мој Вождовчанин, сад покојни чика Влада, ветеран "Генекса", шта је затицао по совјетским фабрикама, кад је ишао тамо да уговара послове!? Каже он: "Знате младићу, хтели-не-хтели, сви смо У ОНО ВРЕМЕ били за Броза и комунизам, али кад смо одлазили у совјетску Русију, ишли смо са ПОЗИТИВНИМ предубеђењем, међутим пар пута сам за тих посета доживљавао шокове!? Знате, тад смо дошли рано и затекли зидове фабричких хала ПРЕКРИВЕНЕ АНТИСОВЈЕТСКИМ ПАРОЛАМА! Причали су ми њихови инжењери да САМИ њихови радници то РАДЕ!"
Препоруке:
3
16
80 субота, 30 јануар 2016 19:17
МВ
Пре две године сам прочитао велики наслов у руским новинама Росијскаја Гаѕета ЗАШТО ЈЕ ТОЛИКО ДУГО БИЛА НАЈВЕЋА ДРЖАВНА ТАЈНА ДА СУ ЛЕЊИНОВИ ПРЕЦИ ЈЕВРЕЈИ. Његов деда по мајци се звао Израиљ Бланк.
Препоруке:
6
10
81 субота, 30 јануар 2016 19:20
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, шести наставак
Тада сам се и сам присетио да сам понешто слично сазнавао од самих радника, када сам као "усмерењак" ишао на "стручну праксу" по краљевачким фабрикама!? Схватио сам из прича ДРУГИХ ЉУДИ и из ЛИЧНОГ искуства да оно што ПИШЕ по ЗНА СЕ КОЈИМ КЊИГАМА "ДЕБЕЛО" ОДУДАРА од оног што се СТВАРНО ДЕШАВА!? Схватио сам из прича гастарбајтера и њихових породица, да на том "трулом Западу", некако, ма и "колонијалним израбљивањем", али УВЕК је ЊИХОВ РАДНИК, НОМИНАЛНО "експлоатисан", БОЉЕ ПЛАЋЕН од нашег, НОМИНАЛНО "ослобођеног" "самоуправљача"!? Читао сам тако о неоколонијализму и све је то стајало, али Немачка и Јапан су били КАТАСТРОФАЛНО ПОРАЖЕНИ и ТЕМЕЉНО СРУШЕНИ, па су се ИПАК тако темељно ОБНОВИЛИ и ОПЕТ нас "прешишали", да је то изазивало бар потребу да се ПРЕРАЗМОТРЕ све чињенице!? Обашка што су скандинавске земље оствариле у оквиру капиталистичке парадигме такав БУМ не само материјалне удобности, већ и социјалних права, да су она бивала ЗНАТНО ВЕЋА него у нас!? Нешто "ДЕБЕЛО" НИЈЕ ШТИМАЛО!?
Препоруке:
4
19
82 субота, 30 јануар 2016 20:21
zlatan
Gosp.SRPSKA SARMA molim Vas, zar Vi to ozbiljno? Strašne gubitke SSSR-a pripisujete Staljinu. Vidim obrazovan ste čovjek, ali zaboravljate da je WW2 Hitler poveo isključivo sa ciljem širenja nove rase gospodara i uništenja slavenskih zemalja i slavenskih naroda. Životni prostor za novu rasu gospodara trebao je biti prostor Poljske, Bjelarusa, Ukrajine, evropske Rusije. Žrtve treba tražiti tu, u nesmiljenom "tamanjenju" Slavena kao niže rase. Šta bi bilo da je hitlerovski nacizam dobio rat? Ne usuđjem se ni zamisliti!
Zaboravljate da je u samo dva-tri mjeseca od početka napada na SSSR iz evropskog dijela (Bjelarus, Ukrajina, evropska Rusija) dalje na istok prebačena 1521 tvornica i da je izbjeglo 11 mil.radnika i ukupno preko 25 mil.stanovnika sa zapada SSSR-a. Da su ostali bilo bi još više žrtava! Zahvaljujući tome SSSR je sa uspjehom prebrodio udar nacizma i dobio rat. Rekao bih da je SSSR na čelu sa Staljinom spasio evropsku, samim time i svjetsku civilizaciju.
Препоруке:
15
2
83 субота, 30 јануар 2016 20:46
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, седми наставак
Па када је тако, А ТАКО ЈЕ, онда се поставља питање КАКО ТО и ЧИМЕ ТО залуђеници те накарадне и противприродне, ШАТРО"научењачке" "философије" су ОПСЕНАРИЛИ, еда би ВЛАДАЛИ земаљама којима је ДОПАЛО да они владају!? Прво, сами себе су убедили да је дијалектика (та СОФИСТИЧКА тракалица "заснована" на ЦИРКУЛАРНОМ "доказивању" a la "шта је старије, кокошка или јаје") "универзално средство" за "досезање истине", да је тако рећи то нека "наука", да је то "наука над наукама" и да су самим тим и они сами, као "поседници" те "истине" и те "методе", И ЕТИЧКИ у ПРАВУ, ко да не знамо да у етици постоји или етички априоризам (попут библијског или Кантовог) или етички РЕЛАТИВИЗАМ!? А њихово није само етички РЕЛАТИВИЗУЈУЋЕ, њихова "етика" је један од ПРВИХ ПОКУШАЈА да се тај ЕТИЧКИ РЕЛАТИВИЗАМ "освешта" "науком", чиме су се ставили у исти ред са нпр. расистима и њиховим "теоријама"!? Укратко, ЕТИЧКИ РЕЛАТИВИЗАМ стављен у службу социјалног детерминизма је "брат близанац" РАСНОГ детерминизма!?
Препоруке:
3
17
84 субота, 30 јануар 2016 21:25
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, осми наставак
Самим тим, није ни чудо да су и сами "класици марксизма" имали онакве РАСИСТИЧКЕ ИСПАДЕ, спрам тзв. "историјски незрелих народа", при чему су ПОСЕБНО апострофирали источне и јужне Словене, али њихових отровних стрелица нису били својевремено поштеђене ни Баски, Шкоти-брђани (тзв. highlanders) и остали мали европски народи који нису похрлили у "благодети" индустријализма!? Ти "класици марксизма" су сматрали, шта сматрали, штавише, "засновали" су читаву једну ДЕТЕРМИНИСТИЧКУ иди-ми-дођи-ми "теорију" историјског "развитка" путем "класне борбе", а све НАКНАДНО АНАЛИЗИРАЈУЋИ већ ПРЕЂЕНИ ИСТОРИЈСКИ ПУТ једног малог парчета Земљине кугле и светског човечанства, званог модерно (западно)европско друштво!? И као "лек" за ЕВИДЕНТНЕ НЕПРАВДЕ тог друштва ПОНУДИЛИ су, шта понудили, "ПРОРОКОВАЛИ" су да ће "развој људског друштва кренути према деалијенацији путем подруштвљавања средстава за рад"!? Све лепо и красно, него НИКАКО да се ОСТВАРИ за ових 140 година откад се упокојио папа Маркс!?
Препоруке:
5
16
85 субота, 30 јануар 2016 21:36
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, крај
Укратко, та ШАТРО"теорија", тако налик библијској, по њеном МИЛЕНАРИЗМУ је тако ПАСОВАЛА на миленаризам православних и будистичких народа, успут се препоручујући, као "савршени рецепт" за НУЖНУ МОДЕРНИЗАЦИЈУ, еда би се ти не-западни народи ОДБРАНИЛИ од ПРИТИСКА Запада!? Да и одбранили су се, али ПО КОЈУ ЦЕНУ!? Отуд и Путин, са његовим еквилибрисањем, еда би СПАСАО ШТО ВИШЕ конкретно руских, православних, па и не-западних (у Сирији) живота, пошто ЗНА да иза свега стоји Запада, па тако тај ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКИ Запад стоји и иза самог Маркса! Што се тиче Стаљина, тај док је био ВЕРНИ марксиста-лењиниста, тај је само уваљивао Русе у трагедије, онда кад је УКАПИРАО да ће СВЕ ИЗГУБИТИ, ако не да бар МАЛИ ВЕНТИЛ за Свету Русију, е, онда је почео да ДОБИЈА! Дотад је његов одиста ИМПРЕСИВНИ програм модернизације, индустријализације и колективизације давао резултате и то КАКВЕ РЕЗУЛТАТЕ, НЕВЕРОВАТНЕ РЕЗУЛТАТЕ (види књигу Вознесенског), али ПО КОЈУ ЦЕНУ!? Јер, није у питању само КАКО, већ и ЗАШТО!?
Препоруке:
3
16
86 субота, 30 јануар 2016 21:55
српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, POST SCRIPTUM
Ради се о томе да је питање ЗАШТО питање СМИСЛА, а смисао није питање икакве науке, још мање ПСЕУДО"науке" какав је ДИЈАМАТ (у најбољу руку та опскурност би се могла звати САМО МЕТОДОМ, НЕПРОВЕРЕНОМ или ПОЛУПРОВЕРЕНОМ, више од тога не!?), већ питање метафизике или ако хоћете ВЕРЕ!? Зашто је то тако, зашто МОРАМО тражити нешто СПОЉА што ће нам дати СМИСАО!? Питање је интуитивно јасно, али невероватно компликовано гледано разумски!? То је због тога што је смисао НАДРАЗУМСКА категорија!? Ту не помаже наука, као логика, ту помаже једна наука, која строго говорећи и није наука, већ учење о СТРУКТУРАМА, тј. математика!? А у математици постоји тзв. Геделова теорема непотпуности, стриктно говорећи, важећа само у математици, али погледајте њене две основне поставке:
1) ако је систем конзистентан, он не може бити потпун.
2) конзистентност аксиома не може бити доказана унутар система.
Тј., НЕМОГУЋЕ је спознати овај наш свет ИЗНУТРА, нити можемо имати УНИВЕРЗАЛНЕ ЗАКОНЕ УНУТАР њега!?
Препоруке:
1
15
87 субота, 30 јануар 2016 22:15
Reddy
Pa, dobro, sarmice, ali kako to da taj toliko prirodi sklon kapitalistički sistem i posle toliko vekova uzavrelog razvoja dospe do apsolutnog samoubistva, tj. negativnog profita jer, složićete se, da kapitalizma nema bez profita a uz to još i uz besplatan novac a čujem da će ga uskoro i deliti po ulicama, radnjama, kućama, bacati iz aviona, helikoptera. Čudo nad čudima i sve to uz privatnu svojinu, državu, silnu vojsku, policiju, kriminal, ratove i sva moguća svemirska zbivanja. Kako je moguće nekome istovremeno deliti besplatan novac i eksploatisati radnike, intelektualne, fizičke, kakve hoćete. Ima li tu logike, morala, smisla..........Pa, nije, valjda, i za takvo epohalno propadanje opet kriv socijalizam, komunizam, Staljin, Lenjin, Marks, Tito, Fidel Kastro.
Препоруке:
17
1
88 субота, 30 јануар 2016 22:19
Сељак Беземљаш1
Стаљин стоји високо зато што је мера национални престиж и моћ Русије у његово доба.
Али да почнемо од Стаљинових "закрпљених чарапа".
Тежња за имањем,стицањем, згртањем, јесте једна од четири безобалне и незајажљиве жеље људске.
Али изнад ње стоји супарништво.
Имање ће се дати за победу над супарником.
Недостижно високо стоји таштина (тежња за славом) и са њом повезана али високо горе стоји тежња да се има моћ.
Људи се не повинују дужностима већ жељама.То може да буде и у општем интересу али је прешироко.
Рат јесте прилика да се дође до славе, моћи и имовине и победе супарници.
Бољшевици су 1917 у условима рата започели грађански рат.То јесте велеиздаја и злочин.Светски рат је напор великих да дају ново вођство света.Руси су због грађанског рата изостали из те борбе.
За разлику од француске буржоаску револуције која је у историју увела трећи сталеж као грађанина (грађанско=национално)бољшевици су у историју увели сељаке беземљаше као класу (радничку).
Препоруке:
6
16
89 субота, 30 јануар 2016 22:26
Old but gold
@Reddy

То што данас имамо бесплатан новац значи да данашњи светски економски систем уопште није либералан и капиталистички како ви индоктринирани свим могућим облицима марксизма и левице волите да наклапате. Напротив, ствари се развијају у многоме како су ваши хтели. Данас имамо:

1. Централно банкарство, које је заговарао Маркс у Комунистичком манифесту, а које од 1913. постоји и у САД захваљујући Вудроу Вилсону. Дотични је иначе много помогао бољшевичкој револуцији, нарочито Троцком.

2. Немамо златни стандард већ алехемијски финансијски систем заснован на штампању долара без покрића. Што су заговарали многи левичари 19. века и што су спровеле државе где су комунисти спровели на власт. Касније и друге јер су из ФЕД-а инсистирали на томе. Док са друге стране капиталистички мислиоци попут Ротбарда инсистирају на златном стандарду.

3. Порези су много виши него у 19. веку. Много државе имају и прогресивне порезе, што је опет заговарао Маркс у Манифесту.
Препоруке:
6
15
90 субота, 30 јануар 2016 22:28
Сељак Беземљаш2
Другог савезника бољшевици су тражили међу мањинским народима (националним мањинама).То као последицу има невероватну количину аутономних покрајина, са невероватним бројем којекаквих елита.
Препоруке:
10
15
91 субота, 30 јануар 2016 23:04
СССС
"субота, 30 јануар 2016 20:55 српска сарма, а може и пасуљ@ Друг "Reddy", па Друг Милан Станић, POST SCRIPTUM

...важећа само у математици, али погледајте њене две основне поставке:
1) ако је систем конзистентан, он не може бити потпун.
2) конзистентност аксиома не може бити доказана унутар система."


Када је реч о математици, обе поставке, благо речено, нису добро дефинисане.
Скуп аксиома са закључцима изведеним помоћу тих аксиома ЧИНИ СИСТЕМ. Извести закључак значи доказати тврдњу, теорему, последицу.... Ако међу изведеним теоремама има контрадикције, ако се сударају, противрече једна другој, ОНДА скуп аксиома НИЈЕ конзистентан.Скуп аксиома сам за себе, без изграђеног система, нема вредности. Дакле, конзистентност скупа аксиома доказује се унутар изграђеног система.
Пример за то су две геометрије. Еуклидове и Лобачевског, изграђене на два скупа аксиома који се разликују САМО у једној аксиоми, ПЕТОМ постулату (петој аксиоми). За Еуклидову
Препоруке:
14
1
92 субота, 30 јануар 2016 23:11
Радгост
Схватио сам из прича гастарбајтера и њихових породица, да на том "трулом Западу", некако, ма и "колонијалним израбљивањем", али УВЕК је ЊИХОВ РАДНИК, НОМИНАЛНО "експлоатисан", БОЉЕ ПЛАЋЕН од нашег, НОМИНАЛНО "ослобођеног" "самоуправљача"!?

Рекло би се да је ово поглед правог припадника сајентолошке вере из Реда Картезијанаца-нагласак да сужњи себе сматрају успешним ако се предају,продају Западу(ипак је труо,али стварно)за шарене папириће-звани новац(јер чему знање ако не можеш добро да га продаш,зар не?).Најкраће речено:да се човечанство помири да су новчанице протестантских држава, једине којима се купују имовина и сужњи!По целој Земљи.
(сасвим разумљиво:Данска може за своје паре да купи рецимо Бангладеш и становништво)
РКЦ је после Тридентског концила одабрала и финасирала превласт протестаната у северозападној и средњој Европи и Британији.
Дивљаци из тих крајева су ударна песница Новом светском поретку.
Самоуправљање одбацује НСП.Протестанте у матичне резервате.
Препоруке:
5
0
93 субота, 30 јануар 2016 23:11
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy
"Драги" Друже "Reddy" написао сам: "Геделова теорема непотпуности, стриктно говорећи, важећа само у математици, али погледајте њене две основне поставке:
1) ако је систем конзистентан, он не може бити потпун.
2) конзистентност аксиома не може бити доказана унутар система." Тј., Марксова ТЕЗА о ВИШКУ ВРЕДНОСТИ etc, је СТРОГО ГОВОРЕЋИ у КАПИТАЛИСТИЧКОЈ ЕКОНОМСКОЈ ПАРАДИГМИ тачна, али САМО као ИЗОЛОВАНИ ДЕО континума људске друштвености, чији врхунци нису класне борбе, већ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ! Тиме, у складу са ПРВОМ ТЕЗОМ Геделове теореме непотпуности, КОНЗИСТЕНТНОСТ Марксове економске анализе је ОГРАНИЧЕНА само на капиталистичку економску парадигму и НИ НА ШТА ВИШЕ! Тј. она је ПАРЦИЈАЛНО знање! Пошто је Маркс његове теорије САМО-ОГРАНИЧИО ИЗБОРОМ материјализма, као ОБЈАШЊЕЊА за ДРУШТВЕНОСТ, тиме ни по ДРУГОЈ ТЕЗИ Геделове теореме непотпуности НЕ МОЖЕТЕ ДОКАЗАТИ КОНЗИСТЕНТНОСТ (хипотетског) аксиома о КЛАСНОЈ БОРБИ као покретачу историје, јер се ДРУШТВЕНОСТ НЕ МОЖЕ ОБЈАСНИТИ САМО ТИМЕ! Q.E.D.!
Препоруке:
3
15
94 субота, 30 јануар 2016 23:13
СССС - наставак
За Еуклидову геометрију ПЕТИ постулат гласи: кроз тачку ван дате праве може се повући САМО једна права паралелна датој; за геометрију Лобачевског Пети постулат гласи: кроз тачку ван дате праве могу се повући ДВЕ праве паралелне датој. Остале аксиоме су исте.
На два различита скупа аксиома изведена су ДВА конзистентна система, који се за први скуп зове Еуклидова геометрија, а за други Геометрија Лобачевског.
Препоруке:
16
1
95 субота, 30 јануар 2016 23:21
српска сарама, а може и пасуљ@ СССС
Цитат: "Пример за то су две геометрије. Еуклидове и Лобачевског, изграђене на два скупа аксиома који се разликују САМО у једној аксиоми, ПЕТОМ постулату (петој аксиоми). За Еуклидову..." По Вама, а пошто користим Геделову теорему непотпуности као АНАЛОГИЈУ, где бисте могли да ЛОЦИРАТЕ марксову теорију о вишку вредности, затим његову хипотезу о класној борби као покретачу историје и са њом везани економски детерминизам целокупне друштвености!? Руку на срце, мени таква каква јесте, Геделова теорема делује несразмерно конзистентније него папа Марксове ГРУБЕ апроксимације друштвености ИСКЉУЧИВО на основу економских односа!? Тј. папа Марксова економистичка "теорема" друштвености се разликује од других, такође парцијалних "теорема" ВЕОМА МНОГО, а не у само једној аксиоми!? Обашка што ТОЛИКО ОДСТУПА од постојеће стварности!? Друг "Reddy" се уби позивајући се на Марксову ДОГМУ о смањивању каматне стопе и указујући на садање НЕГАТИВНЕ КАМАТНЕ СТОПЕ, а капитализам БАШ НЕЋЕ да МРЕ!? Толико.
Препоруке:
0
17
96 субота, 30 јануар 2016 23:40
српска сарма, а може и пасуљ@ Радгост
Ако смем да приметим Поштовани сами папа Маркс је ЊЕГОВУ ВИЗИЈУ комунизма замишљао као ПРВОБИТНО ЉУДСКО БРАТСТВО из времена хорде ("концепт" склепан од његовог пајтоса ује Енглеза БЕСРАМНИМ ПРЕПИСИВАЊЕМ Моргановог "Древног друштва" и АМАТЕРСКИМ "коментарисањем" тог дела у "Пореклу породице, приватне својине и државе") подигнуто на квалитативно "ВИШИ НИВО" путем технолошког напретка!? Лењин је својевремено спекулисао са радничко-сељачким совјетима као марксистичким еквивалентима руских протокомунистичких сељачких "обшчина", али је то НАПУСТИО, док је Кардељево "Jugoslavensko" "самоуправљање" заправо БЕСРАМНА ПРЕРАДА Мусолинијевих фашистичких синдиката и њиховог партиципативног учешћа у управљању једном ВОЈНОМ ПРИВРЕДОМ, што је ДОКАЗАО покојни Екмечић!? Што се слаже са ПРАКСОМ сваког социјализма, па и Титиног, пошто је код њих "УСТРОЈСТВО" друштва, заправо "устројство" ВОЈНОГ ЛОГОРА!? "Хазјаин" је у том "устројењу" друштва био међу марксистима НАЈУСПЕШНИЈИ, али се и он РАСИПАО ЉУДИМА!?
Препоруке:
1
15
97 недеља, 31 јануар 2016 00:09
СССС за "субота, 30 јануар 2016 22:21 српска сарама, а може и пасуљ@ СССС "
Овим одговором (или "одговором") НИСИ поништио баш ништа из мог објашњења. Додатна прича, с обзиром на суштину на коју сам указао, је површна и практично не доказује ништа од "спорне" суштине. Сам си рекао да наведене поставке важе у МАТЕМАТИЦИ, и ја сам морао констатовати (са доказом, расуђивањем) да то НИЈЕ ТАЧНО. Оба Твоја текста по ОВОМ питању су површна.
Друга је ствар када се третирају друштвена питања, за које не постоје егзактни одговори. И у разматрање тих питања ја се могу упустити, и некада то чиним, по навици прецизно. У овом случају се нисам упуштао, просто из разлога да штедим своју енергију, а нисам видео да постоји смисао да се упустим у то.
Често, Ти имаш добре коментаре, нарочито када број коментара не прелази број два. За већи број коментара на исту тему треба добро ОСМИСЛИТИ, практично, нови чланак, нови рад.
Срдачно Те поздрављам.
Препоруке:
13
2
98 недеља, 31 јануар 2016 00:57
српска сарама, а може и пасуљ@ СССС
Приметио бих да се Геделова теорема непотпуности односи на системе у аритметици, а ти си навео примере система из геометрије!? Даље, давно је доказано да је и геометрија Лобачевског један специјални случај n-димензионалне геометрије, чији је специјални случај Еуклидова геометрија и које се међусобно разликују у 5-ом Еуклидовом аксиому!? Ergo, ти си однос два СУБСИСТЕМА геометрије, тј. субсистема Лобачевског и његовог суб-суб система Еуклида у оквиру СКУПА геометријских n-димензионалних система приказао као ЗАОКРУЖЕН геометријски систем!? Укратко, ти си једну апроксимацију, истина напредну, приказао као КОНАЧНУ!? Но, пошто знамо да и геометрија Еуклида и геометрија Лобачевског јесу заокружени системи изведени из КОНАЧНОГ броја аксиома, то значи да они ЈЕСУ КОНЗИСТЕНТНИ, али не и НЕОГРАНИЧЕНИ у важењу!? За наш практичан живот тродимензионална геометрија Еуклида је сасвим довољна, за неке специјалне намене ту је и геометрија Лобачевског, али за НЕШТО ДАЉЕ или ти треба Гедел или ВЕРА!?
Препоруке:
1
18
99 недеља, 31 јануар 2016 01:10
српска сарама, а може и пасуљ@ СССС, наставак
Даље, математика само разматра да ли има непротивречности у доказивању неке логичке процедуре. Но, шта ћемо, ако се почетни услови (аксиоми у математском поимању) ПРОМЕНЕ или нека НОВА ТАЧКА у РАЗВОЈУ НЕКОГ ПРОЦЕСА постане тачка БИФУРКАЦИЈЕ ПРОЦЕСА, при чему су због ПРЕХОДНЕ ИСТОРИЈЕ ПРОЦЕСА једноставно неке алтернативе, иначе ЛОГИЧКИ МОГУЋЕ на САМОМ ПОЧЕТКУ ПРОЦЕСА, постале једноставно НЕАКТУЕЛНЕ!? Тј. током процеса, неки од АКСИОМА "испадају из игре" или "упадају у игру", тј. системи су ДИНАМИЧКИ, тј. РАЗВОЈНИ!? Зашто ти ово говорим!? Па зато што РАЗВОЈНОСТ СИСТЕМА нас спречава да појмимо КОЈИ су све ПОЧЕТНИ УСЛОВИ, тј. аксиоми утицали на РАЗВОЈ СИСТЕМА од времена t1, до сада!? Ето, постојао је у мојој биологији аксиом да се се осбине наслеђују генима, тј. фрагменитима ДНК, који детерминишу неку функционалну беланчевину, као и да су ти гени организовани у хромозомима!? Добро, постојале су и бактерија, али за тзв. еукариоте генско-хромозомски аксиом је био "Свето Писмо"!?
Препоруке:
1
19
100 недеља, 31 јануар 2016 01:19
српска сарма, а може и пасуљ@ СССС, други наставак
И то је ишло дотле да је познати генетичар Франсоа Жакоб средином 1960-тих говорио "Што важи за E. coli (бактерија из наших црева) то важи и за elephant-a (тј. слона)", иако се и тада знало за ПОСЕБНОСТ бактеријске генетике!? Но, тада је почело да се доказује тзв. ЕКСТРАХРОМОЗОМАЛНО НАСЛЕЂИВАЊЕ, једна мало уврнута теорија, коју је пропагирала једна весела бакица по имену Барбара МекКлинток (Нобел за медицину и физиологију 1983), да постоје гени који "скачу" са хромозома на хромозом и тако скоро па МУТАЦИОНО МЕЊАЈУ геном неког хромозома и то хромозома еукариота, пошто су примери за тако нешто примећени код биљака (нпр. кукуруза, на ком је МекКлинтокова радила), али и инсеката и других организама еукариотског типа!? Ergo један ЗАКРУЖЕН и КОНЗИСТЕНТАН систем, какав је била поменута генско-хромозомска теорија наслеђивања еукариота буквално је пребрисана једну деценију после поменутих Жакобових речи, да би се до МекКлинтонкиног Нобела почела оформљавати једна ШИРА ТЕОРИЈА НАСЛЕЂИВАЊА!?
Препоруке:
1
17
101 недеља, 31 јануар 2016 09:23
српска сарма, а може и пасуљ@ СССС, трећи наставак
Tј. у биологију наслеђивања у хромозомску теорију је УНЕТ један ВАЖНИ, НОВИ "АКСИОМ" о могућностима БРЗИХ наследних РЕ-АРАНЖМАНА!? Сад, колико ти ре-аранжмани могу да делују на еволуцију, ЗА САДА, тиме се нико није бавио!? Давно сам изашао из тих "вода", али проблеми при истраживањима ме ТЕРАЈУ да размислим И О МЕТОДОЛОГИЈИ, укључујући и аксиоматику, као главни математски методолошки приступ!? За математику, пааа, нисам много марио током каријере, али без ње и њене "философије", једноставно се не може!? Но, та практична потреба, довела ме је и до Гедела, што се отприлике поклопило са мојим дугогодишњим полемикама са Другом "Reddy"-jem, па сам увучен његовим полемичким талентом почео шире да размишљам о оваквим стварима. Још увек је то расуто, али неке ствари ми бивају јасније. А једна од тих мало "јаснијих" ствари јесте један од основних претпоставки које чинимо када анализирамо БИЛО КОЈИ СИСТЕМ, да ли је он ЗАТВОРЕН или ОТВОРЕН, тј. да ли је ИЗОЛОВАН или ИНТЕРАГУЈЕ са околином!?
Препоруке:
1
17
102 недеља, 31 јануар 2016 09:32
српска сарма, а може и пасуљ@ СССС, још мало па...
У првом случају, мање-више НЕМА РАЗВОЈА, а у другом РАЗВОЈА ИМА!? Свакодневно искуство нам говори да су малтене СВИ СИСТЕМИ ОТВОРЕНИ, мада као апроксимације при сналажењу са проблемима стварности користимо ПРЕТПОСТАВКУ о ЗАТВОРЕНОСТИ система!? Враћајући се на моју првобитну полемику са Друговима "Reddy"-jem и Миланом Станићем, то значи да ја ТВРДИМ да Марксов приступ, иако иновативан за оно доба и данас у неким аспектима динамике финансијског капитализма и даље актуелан, ипак је један ОГРАНИЧЕН приступ, јер претпоставља једну ЗАТВОРЕНУ друштвеност!? То је просто зато што је баратао са МАЛО "аксиома" у развоју друштвености, пошто је ЦЕО његов систем засновао на претпоставци о економистичком детерминизму социјалних процеса. Овде додајем да је такав приступ не лажан, већ просто НЕДОВОЉАН и то је то. Опет враћајући се на Гедела и сами знате да су Расел, Вајтхед и Хилберт својевремено ТЕЖИЛИ да ДОКАЖУ да је систем математике ЗАТВОРЕН, док је Гедел те њихове снове просто речено РАЗБИО!?
Препоруке:
1
17
103 недеља, 31 јануар 2016 09:33
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљ, а може и штагод вам падне на памет

А да се може лупати и штагод вам падне на памет нема бољег и јачег ДОКАЗА од следећег цитата овог нашег научењака великомученика/при доказивању недоказивог/. Елем,..."Друг "Reddy" се уби позивајући се на Марксову ДОГМУ о смањивању каматне стопе и указујући на садање НЕГАТИВНЕ КАМАТНЕ СТОПЕ, а капитализам БАШ НЕЋЕ да МРЕ!?" Лупетање да му нема равна међ' zvezdama!!! Gde pronađe samo tu, kako navede, "Marksovu dogmu"!?!?!? Просто је невероватно да се поред силних математика, Лобачевског, Гедела, у хербаријуму просушених и цизелираних знања и истина нашег свезнадара нађе и оваква чудотворна смицалица подметнута недужном Марксу!?!?!? А онда зјапећа логичка замка у коју сам упада да из ње никада не изађе......елем, ако капитализам неће да мре и поред каматног суноврата, како онда разумети да социјализам или комунизам мре и поред дословног капиталистичког обрасца у Кини, што овај душебрижник црне идеологије тврди!?!?!?!?!?
Препоруке:
16
1
104 недеља, 31 јануар 2016 09:44
српска сарма, а може и пасуљ@ СССС, ... ево, тек што није...
Шта то значи? Пааа, да је и математика ОТВОРЕНИ систем, штом у философском погледу ОСТАВЉА МОГУЋНОСТ ПРЕТПОСТАВКЕ о једној посебној, изолованој тачки, једном, једином ЗАТВОРЕНОМ систему у оквиру миријада ОТВОРЕНИХ система (који ОД ЊЕГА ЗАВИСЕ и ИЗ ЊЕГА ПРОИСТИЧУ!), могућности за ОМЕГА ТАЧКУ (Тејар-де-Шарден), што је јелте, претпоставка о Богу, шта год та претпоставка и та инфинитезимална тачка/затворени систем значили!? Да ли је ТА философска импликација оно што је ОДБИЛО Маркса да СТАНЕ са развојем његове теорије развојности, тј. да је МОДИФИКУЈЕ у смислу дегенерације тог концепта, то не знам, али знам да тај концепт, као и гомила ПАРЦИЈАЛНИХ концепата, којим ПРИВРЕМЕНО решавамо разне проблеме су просто речено НЕДОВОЉНИ за ОБУХВАТНО СХВАТАЊЕ света!? ЗАШТО су недовољно? Можда зато што се нису постављала ПРАВА ПИТАЊА које је постављао хипохондар и депресивац Гедел. Та се питања тичу се тога да ли систем можемо засновати као конзистентан и затворен САМО на основу ИЗБОРА АКСИОМА!?
Препоруке:
2
17
105 недеља, 31 јануар 2016 09:52
српска сарма, а може и пасуљ@ СССС, ... пааа... крај!
Наравно, имамо СЛОБОДУ да следећи нека ПРАВИЛА (а и Маркс их је следио, следећи аксиоме Хегелове дијалектике и аксиоме материјализма) заснујемо неки УНУТАР СЕБЕ непротивречни систем, само питање је да ли је такав систем потпун, тј. ЗАТВОРЕН!? Гедел тврди његовим теоремом да то НИЈЕ МОГУЋЕ, ти и друг "Reddy" и гомила људи тврди да јесте могуће, али зар није боље да све препустимо суду СТВАРНОСТИ, па онда како он одлучи, нека тако буде!? Једина претпоставка јесте да МОРАМО ПРИХВАТИТИ такав "суд", како го он "пресуђивао", укључујући и "коцкицама", што је баш једило Ајнштајна!? Толико томе, претерао сам, оптеретио друге и Вас и (супер)модераторе све због пусте жеље да покажем да су Лењин и Стаљин нешто ПРОЛАЗНО, што можемо (а и не морамо!) да узмемо у разматрање, еда би извукли неке поуке за будућност! Но, неки НЕ ЖЕЛЕ да извуку поуке, а неки, као г-дин Путин их извлаче!? Да ли то радимо и ми!? Свако добро у личном животу.
Препоруке:
2
17
106 недеља, 31 јануар 2016 10:06
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy
"Драги" Друже "Reddy" само ТВРДИМ да комунизам и/или социјализам НЕЋЕ наследити капитализам, а ШТА ће га наследити то незнам, НИСАМ ПРОРОК!? Још знам да је Попер У ПРАВУ да је Маркс ЛАЖНИ ПРОРОК!? Баш као што знам да је Поперово либералистичко схватање друштвености ЋОРСОКАК и најслабији део његовог философирања! Док се држао опозиције либерализам вс. марксизам, његов концепт је имао смисла, а онда када "дошапнуо" Фукујами да изрекне, оно што је рекао, укапирао сам да је И Попер ЛАЖАЦ! Бар у хуманистици! У коментарима, онако хаотично, покушао сам да Вам пренесем моје тврдо уверење за ПОТРЕБОМ о схватању света и концепата о свету као ОТВОРЕНИХ система (слично као што прича Гедел!), а Ви се СХОЛАСТИЧКО-ЦЕПИДЛАЧКИ хватате за речи!? Нека Вам и буде, али тврдо стојим да је још једна Поперова мисао исправна, а то је она о ОПОВРГЉИВОСТИ као критеријуму ИСТИНИТОСТИ било које научне теорије!? Ви са Марксом то НЕ ПРИХВАТАТЕ, нека Вам буде, али немојте се једити ако стварност одлучи ДРУГАЧИЈЕ!?
Препоруке:
1
17
107 недеља, 31 јануар 2016 10:45
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљ, а може и штогод вам падне на памет

Moram priznati da ste vi vrlo dijalektična osoba. prilagođavate se ali i na vreme izmičete, još bolje, uzmičete a kada vam se ukaže prilika udarate onako titoistički, bez ostatka. Uostalom, nije ni čudo jer ste na vreme stekli odnosno iskustvo! Sada otvarate novu temu, temu "stvarnosti"!?!?!? Šta je STVARNOST?
Stvarnost može biti stropoštavanje kamata a može biti i surovi kineski kapitalizam! Ako tako postavimo stvari onda obe stvarnosti dovodimo u istu ravan. Već je to greška. Zanemaruje se međusobni odnos jer su u pitanju tek aspekti jedinstvene stavrnosti. To je ono što vi NAMERNO previđate. Previđate namerno jedinstvenost stvarnosti! Tu nema sistema i potpuno je pogrešno stvarnost posmatrati s aspekta sistema. Sistemi služe manipulaciji, ne kreaciji a vi to potcenjujete iz čisto ideoloških razloga. Uz to još podmećete Marksu, navodeći Popera, da je nekakav lažni prorok. Marks se nikada nije bavio proroštvom.
Препоруке:
17
3
108 недеља, 31 јануар 2016 11:03
Stanić Milan
Sam podatak, da je blizu 100 priloga na stranicama ovog sajta govori o veličini Oktobarske revolucije(ili kako napisa Dž. Rid "10 dana koji su potresali svet".U odlomcima te knjige autor tvrdi"da su Lenjinove akcije jasno usmerene na ustanak proleterijata,te savršeno organizaciono i taktički smišljene za pobedu revolucije").Njena veličina se može spoznati jedino ako se spozna novija istorija Rusije,grandiozna uloga Boljševičke partije,te nastavak revolucionarnih gibanja u čitavom 20-tom veku,koja je kao požar zahvatila sve kontinente,sa više ili manje uspeha.
Šta još treba naglasiti.Do 1922.mlada Sovjetska republika bori se sa belogardejskom kontrarevolucijom, međunarodnom izolacijom i sankcijama,otvorenoj intervenciji Japana,Engleske,Francuske,SAD, Čehoslovačke koje ne samo da materijalno pomažu kontrarevolucionare(belogardejce,esere,Menjševike)nego direktno učestvuju u borbama.Kolika je snaga"Oktobra"najbolje govori činjenica da je 1922. međunarodna interv.doživela krah.
Препоруке:
17
6
109 недеља, 31 јануар 2016 11:28
Велизар М. @српска сарма, а може и пасуљ
Без намере да се мешам у расправу (и тиме себи ускратим ужитак кибицовања) желим свима да споменем једну интересантну књигу. Дакле, ако већ нисте прочитали Gödel, Escher, Bach, препоручујем.
А кад већ спомињете системе, бифуркације, интеракцију,..., ту сте напипали једну област веома важну за разумевање и историјских процеса и света око нас уопште. Радо бих сада писао о томе како ће слика бити јаснија ако говоримо о "системима са нелинеарном динамиком" уместо о "отвореним системима", радо бих правио аналогије са школским примером бифуркација у таквим системима али, као што рекох, нећу да кварим расправу.
Поздрав и Вама и Reddy-ју и СССС и М. Станићу.
П.С. Недостаје још Рђосав па да журка буде комплетна.
Препоруке:
15
0
110 недеља, 31 јануар 2016 11:39
Stanić Milan 2
Svojim drugim prilogom zaključio bi svoje mišljenje na temu.Neovisnoo,kako su se stvari dalje odvijale,mora se shvatiti, da do veliki društveni preobražaja dolazi onda, kada se društvene protivrečnosti ne mogu racionalno razrešiti.Ono,što sam napisao u prvom prilogu - ostaje. Carska Rusija ulazi nespremna u 1. sv. rat,propadanje privrede,carski apsolutizam uslovilo je duboku raselinu u ruskom društvu,štrajkovi, glad uzrokovaće u februaru buržoasku revoluciju - vladu Kerenskog.U RUsiji je stvoreno dvovlašće.Pokušaj privremene vlade da oživi front, kao rezultat ima masovno dezerterstvo u vojsci,stvaranje radnički i vojnički deputata,što će biti nukleus. Najznačajni teorijski dokument za uspešno izvođenje Okt.revolucije su APRILSKE TEZE-razrada taktike i strategije radi pobede. Da rezimiram:
*Lenjin sa svojim timom ima potpunu teorijsku analizu kapitalizma,kao rukovodstvo za akciju
* postoji rev. akcija na najvišem nivou,
* Vlast prelazi "piramidalno"(od baze) u ruke naroda
Препоруке:
16
9
111 недеља, 31 јануар 2016 13:07
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, e finito
Друг "Reddy" њим самим: "Sada otvarate novu temu, temu "stvarnosti"!?!?!? Šta je STVARNOST? Stvarnost može biti stropoštavanje kamata a može biti i surovi kineski kapitalizam! Ako tako postavimo stvari onda obe stvarnosti dovodimo u istu ravan. Već je to greška. Zanemaruje se međusobni odnos jer su u pitanju tek aspekti jedinstvene stavrnosti. To je ono što vi NAMERNO previđate. Previđate namerno jedinstvenost stvarnosti!" Да, СТВАРНО, шта је стварност и њено јединство. Натерали сте ме да прочитам доста марксистичких књига (што ми остаде иза покојног оца), међутим по ЗНАЧАЈУ за ову тему издвајам две "Антидиринг" Енгелса и "Материјализам и емпириокритицизам" Лењина. Обе сам пажљиво прочитао и БАР ЈОШ ЈЕДНОМ ћу их ПОНОВО ПРОЧИТАТИ, јер су то можда једине две марксистичке књиге које ПОКУШАВАЈУ да ову широку методолошку област мало ПОТАНКИЈЕ РАЗМОТРЕ!? Мада је сам приступ и ује Енглеза и дедице Лењина био ПРЕ СВЕГА ПОЛЕМИЧКИ, факат је да су се потрудили, али ТО НИЈЕ ДОВОЉНО за ову тему!?
Препоруке:
1
15
112 недеља, 31 јануар 2016 14:04
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, e finito definitivo
ЗАШТО су њихови прилози овој дугој расправи били НЕДОВОЉНИ!? Па зато што су као деца свога века (19-тог, не заборавимо да, иако је Лењин делао у 20-том, ипак је формиран по идејама 19-тог века! Уосталом и сам марксизам је 19-то вековна идеја!?), инсистирали на ДЕТЕРМИНИЗМУ, који је био типични 19-то вековни приступ тражењу истине!? Како је дошло до стварања таквог приступа стварности у 19-том веку!? Зато што су 19-то вековни мислиоци били баштиници ДВЕ идејне струје из 18-тог и почетка 19-тог века, РАЦИОНАЛИЗМА, који врхунио са француским философима просветитељима и немачким идеалистичким философима, који већ представљају ПРЕЛАЗ ка РОМАНТИЗМУ, ДРУГОЈ идејној струји која је оформила 19-то вековно мишљење!? Наиме, рационалисти су на свет и стварност гледали као на рационални МЕХАНИЗАМ, док су романтичари на свет и стварност гледали ОРГАНИЦИСТИЧКИ!? Даље, иако су романтичари тако гледали на стварност, у пракси је из њихових редова произишао ВЕЋИ БРОЈ АНАЛИТИЧАРА него код рационалиста!?
Препоруке:
1
16
113 недеља, 31 јануар 2016 14:16
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, e finito definitivo, BASTA!
Из тог сплета идејних струјања, која су се одражавали и у другим наукама (нпр. у биологији, прву еволутивну теорију је понудио органициста Ламарк, али је сматрао да се организми мењају и еволуирају "СКОРО ПА СВЕСНО", инкорпорирајући у наслеђе СТЕЧЕНА искуства током животног циклуса организма, чему је дубоко био супротан потоњи Дарвинов приступ), а не само у друштвеним наукама (које су се тада полако ОДВАЈАЛЕ од философије, међу првима економија, која је добрим делом била заснована и у 18-том веку), издвојила се једна тежња, најизраженија код немачких мислилаца, али и код других, да поглед на стварност света, природног и друштвеног, МОРА да буде ЦЕЛОВИТ и ЗАОКРУЖЕН, а тиме и ДЕТЕРМИНИСАН!? Од тог прећутног става није одступао ни Маркс, тако да је његова намера да посвети његов "Капитал" Дарвину (који је тај предлог из неког разлога одбио) у неку руку био резултат НЕСПОРАЗУМА!? Наиме, колко могу да видим, Маркса је Дарвину привукла импликација еволутивне идеје да се И ЧОВЕК РАЗВИЈАО!?
Препоруке:
1
16
114 недеља, 31 јануар 2016 14:29
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, e finito definitivo, BASTA! BASTA!
Што је, ГЛОГОВ КОЛАЦ у срце креационизма и других БУКВАЛНО СХВАЋЕНИХ Библијских парабола, помно гајених од хришћанских цркава (овде није ни време ни место да причамо о односу платонизма и аристотелизма у хришћанској цркви, нити о тзв. Антиохијској и Александријској богословској школи, које су се ослањале на аристотелизам тј. платонизам), па је Маркс, иначе ЗАДРТИ АТЕИСТА, полетео да понуди Дарвину посвету!? Оно што Маркс НИЈЕ видео је да дарвинизам и са њим везана природна селекција представљају ДВОСТЕПЕН ПРОЦЕС остваривања промена живог света, при чему и Дарвин примећује да природна селекција делује ТЕК на ОСНОВУ ПОСТОЈЕЋИХ, НА НЕКИ НАЧИН СТВОРЕНИХ ВАРИЈАЦИЈА у оквиру популација живих организама!? Укратко, по Дарвину НЕМА ДЕТЕРМИНИЗМА, ни ТЕЛЕОЛОГИЈЕ, већ само ТЕЛЕОНОМИЈЕ, процеса који се ОДВИЈА као да ИМА СВРХУ, а суштински је СТАТИСТИЧКИ ЗАСНОВАН, тј. тако се може најбоље објаснити!? Што, јелте не руши само ДОГМАТСКИ схваћеног Христа, већ и СВЕ ДЕТЕРМИНИЗМЕ, укључујући и Марксов!?
Препоруке:
1
15
115 недеља, 31 јануар 2016 14:42
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, e finito definitivo, BASTA! BASTA! BASTA!
Око 18 година по Дарвиновој смрти, на основу радова августинског монаха из Брна, зовомога Грегор Мендел (ДОКАЗАНО је да је Дарвин имао Менделов рад, али из неког разлога није му посветио НИ МАЛО ПАЖЊЕ!), група биолога из Холандије, Аустрије и Немачке је засновала нову науку, генетику, биологију наслеђивања, одакле су почели да долазе ФАКТОГРАФСКИ налази за механизам који СТВАРА ПОМЕНУТУ РАЗНОВРСНОСТ у оквиру популација живих организама, а који "даје" "радни материјал" за природну селекцију!? Тако је, полазећи од две диспаратне истраживачке линије, на крају заснован модерни синтетски дарвинизам, систем који најбоље објашњава процесе настајања и варирања живих бића, при чему има неслагања (најпознатија је контроверза око Поперове оцене еволуције као метафизичког истраживачког програма, а НЕ научне теорије), али факат је да постоји сагласје да НЕМА ДЕТЕРМИНИЗМА у развићу живог света, бар како је у 19-том веку схватано!? Но, то значи да и ДРУГИ ДЕТЕРМИНИЗМИ треба да нађу БОЉЕ УПОРИШТЕ!?
Препоруке:
1
15
116 недеља, 31 јануар 2016 14:57
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, e finito definitivo, BASTA! BASTA! BASTA! The End!
Да не помињем познате полемике Бора и Ајнштајна, но факат је да та ЦЕЛОВИТОСТ СТВАРНОСТИ коју помињете, није тако ЈЕДИНСТВЕН ФЕНОМЕН, нека al fresco ЦЕЛИНА, већ више холограмска слика, па чак и "поентилизам", где ствари, гледано ИЗ БЛИЗА ил ИЗ ДАЛЕКА, изгледају БИТНО ДРУГАЧИЈЕ!? А ради се о ИСТОМ СКУПУ ОБЈЕКАТА!? Можда је и то био разлог што је Попер себе врло ОПРЕЗНО дефинисао као РЕАЛИСТУ, а не материјалисту или што се хришћани такође ВРЛО ОПРЕЗНО о ПРИРОДИ Бога изражавају искључиво у смислу НЕГАЦИЈА (сетите се чувеног хиндуистичког дефинисања атмана-брамана са: "НЕ то, НЕ то"!?), а не позитивног атрибутисања!? Уосталом, Гедел је започео његово дело расправљајући о ПАРАДОКСИМА, тј. ГРАНИЧНИМ СИТУАЦИЈАМА, тј. трансцеденцијама!? Тамо је целина стварности нешто ПРИЛИЧНО РЕЛАТИВНО!? Уосталом, видите крај Кјубрикове "Одисеје у свемиру 2001"!? Или ако Вам је лакше, читајте "Пету гору" од Паола Коеља, посебно део где пророк Илија и анђео расправљају о томе шта је Пета Гора!? Свако добро.
Препоруке:
0
17
117 недеља, 31 јануар 2016 15:13
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљ, а може и богзна шта

Не желим улазити у материју у којој сте ви експерт али морам приметити да ви преслободно, да не кажем нешто друго, асоцирате, све до непознавања онога где нисте не само експерт већ чак и обичан познавалац. А нешто вас голица да се баш хватате таквих ствари. Елем, помињете економију 18. века а морате знати да таква наука у том времену не постоји, нигде се не помиње! У питању је политичка економија која је заснована и раније али то вама, очигледно, баш ништа не значи. Штавише, ви, изгледа, презирете наведену дисциплину, науку, или је зовите како хоћете. На Западу политичку економију често називају туробном науком /dismal science/. Sasvim je moguće da je takvom oslovljavaju i zbog Marksa, tačnije "Kapitala". A taj Kapital im se upravo danas sveti na najstrašniji način jer, praktično, ništa ne shvataju od onoga što tamo piše. Zato su i upali u epohalnu klopku iz koje nema izlaza bez dekodiranja Karla Marksa i njegovog opusa.
Препоруке:
17
2
118 недеља, 31 јануар 2016 16:15
Петрушин
Реди,

гдје ће већа површност од ове твоје,

Гдје се то и ком грађанству даје новац по нултој стопи? Можда међу банкама али не у привреди. Што кредитне картице нијесу са ниским каматама кад предвиђаш да ће се дијелити новац по улицама?

Гуслаш?

Ово што ти зовеш данас "капитализмом" је чисти лоповлук и јавашлук који је произашао из масонских ложа и њиховом жељом да овјадају свијетом.

Капитал и капитализам су засновани на математичким размерима, који су до скора били поштовани, док се није појавио "финансијски дериват", "algoritam VAR" који не ради и "shadow banking", који је чисти лоповлук и монопол тих истих масона и њихових банака.

Ти у ствари скачеш себи уста, када на једној страни причаш о математици и науци, а на другој се позиваш на "Црвени терор", који је произашао из Маркових, Енгелсових и Лењинових идеја и масонских финансија.

Неко изнад постави добар филм, па га одгледајте:

In the Shadow of Hermes - Juri Lina

https://www.youtube.com/watch?v=WcAPJ-kn8Vs
Препоруке:
3
16
119 недеља, 31 јануар 2016 16:21
Reddy
A ono što je još strašnije jeste da i vi, iako ste se već nekoliko puta meni zaklinjali da će/te kročiti u zabran Marksovog opusa, takođe, uporno zaobilazite glavna ili njegova strateška delca. Nije, valjda, da bi ja trebalo da vam tako nešto sugerišem? I gde se baš uhvatiste za Lenjinov Materijalizam i empiriokriticizam i taj uja Englezov tekst. Ako već tražite lenjina onda je mnogo uputnije pročitati njegov Imperijalizam......ili, eventualno, njegove Filosofske sveske. Ovo poslednje ništa naročito, no, ipak, kada već o tome zborite. A u pogledu Marksa, s obzirom na ono što sve utvrdiste kod njega/???/ ništa bolje od Priloga kritici političke ekonomije, Uvoda u kritiku p.e., eventualno Grundrisse ako ne već Kapital, mada je to zamišljeno kao četvrti tom Kapitala ali, prvo i pre svega, Teze o Fojerbahu. Te Teze u paramparčad, krajnje jezgrovito i genijalno, šalju i razbijaju sve gluposti o idealizmu, svetu, istoriji, čoveku, društvu i materijalizmu, ne najposle i ono što vi nađoste..
Препоруке:
15
2
120 недеља, 31 јануар 2016 16:25
Reddy
Oprostite,

greška se potkrala. U pitanju su, kao eventualno, četvrti tom Kapitala, ne Grundrisse već teorije o višku vrednosti.
Препоруке:
16
2
121 недеља, 31 јануар 2016 16:29
Петрушин
Нешто за размишљање за све "марксисте": зашто се тај исти Марк не одрече свог положаја и богатства, кад је схватио шта тај "капитал" чини Човјечанству?

Умро је као релативно имућан човјек, чак што више, признат од стране британског и англо-саксонског естаблишмента.

Зашто?

Ако је вјеровао у то што је написао???

Масонска посла!!! :о))
Препоруке:
5
15
122 недеља, 31 јануар 2016 16:50
Reddy
Dragi Петрушине,

vi nemate ni osnovna znanja o onome o čemu bi/ste hteli da pišete a kamoli da polemišete. Otuda, ne trošite uludo trud i vreme, pre svega, svoje, potom i ostalih. Sve najbolje u životu.
Препоруке:
15
7
123 недеља, 31 јануар 2016 17:00
Петрушин
Реди,

Ево шта каже тај твој хипокрит у Тезама о Фојербаху, које препоручујеш за читање другима:

"The question whether objective truth can be attributed to human thinking is not a question of theory but is a practical question. Man must prove the truth — i.e. the reality and power, the this-sidedness of his thinking in practice. The dispute over the reality or non-reality of thinking that is isolated from practice is a purely scholastic question."

Значи, ја ћу мало против капитализма и капитала, али ћу и даље да будем дио ТОГ И ТАКВОГ УГЊЕТАЧКОГ ЕСТАБЛИШМЕНТА и да уживам у СВОМ КАПИТАЛУ!?

КАРЛ МАРКС ЈЕ ХИПОКРИТА ПАР ЕКСЕЛАНС!;о))
Препоруке:
5
15
124 недеља, 31 јануар 2016 17:00
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, Post Scriptum
Просто речено Друже "Reddy", полазим од оних дела ДИЈАМАТ-а, која су највише натурфилософска, значи мени најближа. Даље, већ се у тим делима види РАСЦЕП у монолиту ДИЈАМАТ-а, који не бих шире образлагао, тим пре, што за разлику од Енгелса, Лењину су МОРАЛИ бити познати радови Планка и Ајнштајна (обашка радови Коренса, Чермака и других на заснивању генетике по Менделовим принципима), па се ипак хвата борбе против већ тад ПРЕВАЗИЂЕНОГ Маха и његових западних& руских епигона!? То би било као кад би ја кренуо да данас млатим сиротог Клеја, alias Мухамеда Алија, преболесног од Алцхајмера!? Просто речено, не иде!? Па, пошто је ДИЈАМАТ у том једном аспекту НЕЗАДОВОЉАВАЈУЋИ у опису ЦЕЛИНЕ СТВАРНОСТИ (Ваш термин!), онда је он, као МЕТОДА, погодан само за изналажење ПАРЦИЈАЛНИХ истина, а не ЦЕЛИНЕ СТВАРНОСТИ!? Самим тим, ни Марксов прецизан опис функционисања капитализма и његових периодичних криза, НЕ ИМПЛИЦИРА ШТА ЋЕ ГА ЗАМЕНИТИ!? Ствар проста, да простија не може бити! Ето, то је све. SALUT!
Препоруке:
2
17
125 недеља, 31 јануар 2016 17:57
Петрушин
Још нешто за размишљање за све ове силне марксисте на НСПМ-у:

Гдје су данашњи масонски капиталисти, попут Сороша и друштва, да саграде својим радницима куће, обданишта, плаћају за здравство и рекреацију, подизали школе и библиотеке, попут Јошуе Веџвуда (Josiah Wedgwood), Џорџа Кадбурија (George Cadbury), Вилијама Ливера (William Lever), Ендрјуа Карнегија (Andrew Carnegie) и многих других, против којих се осоколио масонски Маркс и Енгелс?

Гдје то пише у том његовом Капиталу - гдје је ставка за та издавања кад је говорио о "експлоатацији капитала"???

А у међувремену мастио брке у том истом свом и татином акумулираном капиталу?
Препоруке:
7
15
126 недеља, 31 јануар 2016 18:05
Петрушин
Путин је овим све рекао и хвала му за ово у име свог руског народа, јер знам да је донедавно био велики поборник свега Совјетског:

"Сви су оптуживали царски режим за репресије, каже Путин. А од чега је започело успостављање совјетске власти? С масовним репресијама. Као пример, навео је стрељање царске породице укључујући и децу. Могле су постојати некакве идејне претпоставке о разлозима: да се, на пример, униште могући наследници. Али зашто су убили лекара царске породице Боткина? Зашто све чланове послуге, људе пролетерског порекла. Због чега? Ради тога да би се прикрио злочин"

Велике ријечи, од великог човјека!

Овај човјек ће да измири Русе!
Препоруке:
10
14
127 недеља, 31 јануар 2016 18:50
Петрушин
Creating Shared Value - Reinventing Capitalism

http://boost-afrique.weebly.com/uploads/2/5/0/7/2507823/hbr-creating_shared_value-developing_countries-abstract.pdf
Препоруке:
3
13
128 недеља, 31 јануар 2016 19:48
Петрушин
Ево једног аутентичног писма од стране сина једног енглеског индустријалца Питера Џонса (Марксов савременик), чија фирма и дан-данас ради као ЈЕДИНИ британски ПАРТНЕРШИП свих запослених, што је основач оставио у свом завјештању:

http://www.johnlewispartnership.co.uk/content/dam/cws/pdfs/about%20us/our%20founder/Our_Founder_Dear_to_my_Heart_Speech.pdf

пс. Само још да нагласим да га (партнершип) западни и британски масони покушавају да униште по сваку цијену, јер представља валидну (читај: ОПАСНУ)алтернативу "нултом уговору" (zero contract), који је данас образац у Западном робовласничком пословању.
Препоруке:
4
11
129 недеља, 31 јануар 2016 20:08
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљ и богзна шта још

Елем, ко о чему ви о дијамату и Лењину. Мада нема потребе да понављам оно што сам и раније поводом тога писао у полемици са вама, нека буде поновљено. Ако говоримо о дијалектици и нјеној методи обично прибегавамо формулацији мањег броја најопштијих дијалектичких ставова, принципа или закона. Дакле, закон свеопште повезаности, закон јединства супротности, проточност квантитета и квалитета. Наравно, у пракси се примењују и дијалектички модели. Они представљају тзв. смислене прилазне схеме предметима истраживања али дају и теоријске основе за постављање хипотеза. У научном истраживању свакако да битну улоу играју основне научне методе и поступци као анализа, синтеза, индукција, дедукција, генерализација, објашњење, доказ, проверавање и научно истраживање. Лењин је поставио принцип диојалектичке анализе, на пример. Њиме се врши дијалектичко превзилажење елементарно-логичког принципа идентитета и елементарно-логичке идентификације.
Препоруке:
15
4
130 недеља, 31 јануар 2016 20:11
Петрушин
Не заборавите ни ово кумунисти југословенски: ВЕЛИКА ВЕЋИНА данашњих богаташа су дјеца донедавних и бивших комуниста и комунистичке владајуће номенклатуре.

Ајде сад ударајте минусе! И лијепо сједите у фотељицама које су вам деда и таица отели, да вам се кичма од силног сједења не искриви! :о))

Па-па!
Препоруке:
9
14
131 недеља, 31 јануар 2016 20:21
Reddy
Moj dragi i vrli prijatelju,

uvaženi Thinking maize,

nemojte za miloga Boga jurišati više na vetrenjače i to sa ovim nespretnim Sančom Pansom /Петрушин/, Vas radi a i javnosti koja svu ovu komendiju posmatra!
Препоруке:
16
8
132 недеља, 31 јануар 2016 21:26
Да поновимо суштину!
Old but gold


@Reddy

То што данас имамо бесплатан новац значи да данашњи светски економски систем уопште није либералан и капиталистички како ви индоктринирани свим могућим облицима марксизма и левице волите да наклапате. Напротив, ствари се развијају у многоме како су ваши хтели. Данас имамо:

1. Централно банкарство, које је заговарао Маркс у Комунистичком манифесту, а које од 1913. постоји и у САД захваљујући Вудроу Вилсону. Дотични је иначе много помогао бољшевичкој револуцији, нарочито Троцком.

2. Немамо златни стандард већ алехемијски финансијски систем заснован на штампању долара без покрића. Што су заговарали многи левичари 19. века и што су спровеле државе где су комунисти спровели на власт. Касније и друге јер су из ФЕД-а инсистирали на томе. Док са друге стране капиталистички мислиоци попут Ротбарда инсистирају на златном стандарду.

3. Порези су много виши него у 19.в. Много државе имају и прогресивне порезе, што је опет заговарао Маркс у Манифесту.
Препоруке:
8
14
133 недеља, 31 јануар 2016 23:58
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, Post Post Scriptum
Друже "Reddy", по "100 и први пут": 1) марксизам НИЈЕ наука; 2) дијалектика је ВЕШТИНА УБЕЂИВАЊА, не вештина долажења ди истине; 3) НИЈЕ МОГУЋЕ ДОСЕЋИ СВЕОБУХВАТНУ ИСТИНУ (Геделова теорема); 4) додајте по нахођењу; 5) Империја је веома лукава и снажна и ЈЕДНОСТРАНИМ приступом, попут марксистичког, НИШТА се НЕЋЕ УРАДИТИ (мени је то постало јасно, када су испред носа Руса ОТЕЛИ Украјину, огромну земљу од скоро 50 милиона људи): 6) ако хоћете, наставите како сте и досад, али се немојте љутити, ако Ваша концепција доживи КРАХ!? Лаку ноћ Друже "Reddy", нећу се више јављати, пошто сам све рекао. Ви како хоћете.
Препоруке:
7
14
134 понедељак, 01 фебруар 2016 11:43
Наравоученије
Стаљинистичка номенклатура - материјално богата поштена интелигенција са универзитета "Карла Маркса" у Чехословачкој и осталим земљама источног блока, владајућа црвена "радничка" каста, а њихов хуманизам - милијони убијених, прогнаних, забрањених, спутаних...
Дивна једна идеологија.
Препоруке:
6
17
135 понедељак, 01 фебруар 2016 20:36
Мајстор Боб
Ех, како је неким коментаторима топло око срца с овом темом! Добро, Лењина није требало толико оцрнити, ефикасан је био... својим финансијерима који му дадоше паре за револуцију.

И тако, док су другови рушили највећи православни храм на свету, градили су, доследно "атеистички", сатанистички зигурат:

http://www.comtourist.com/images/large/lenin-mausoleum/lenin-mausoleum-model-02.jpg

Обратите пажњу на чудно направљен угао десно доле. За кога је то место?
Препоруке:
2
15
136 понедељак, 01 фебруар 2016 21:21
@Majstor Bob
Niste baš majstorski (precizno) naznačili gde se nalazi taj ,,čudno napravljen ugao desno dole''. Ne mogu da ga nadjem.
Препоруке:
11
2
137 уторак, 02 фебруар 2016 09:33
увек исто
Ovaj Bob je promovisao sebe u Majstora!?!?!? Srbijanski cirkus smejurije i besmisla. Neko ko posmatra sa strane mora biti da uživa u nesvakidašnjim prizorima srbijanskog ludila.
Препоруке:
8
4
138 уторак, 02 фебруар 2016 10:43
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљИнфантилна реакција у немоћи пред суровом аргументацијом. Тако ил' никако! Какав тужан завршетак.
Препоруке:
13
8
139 уторак, 02 фебруар 2016 13:16
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy
"Добра моја" ЦРВЕНА Б.....! Ако мислиш да нешто ЗБОГ тебе одустајем, љуто се вараш! Дошла ми је ћерка на зимски распуст, а ту су и две сестричине и мила мајка, према томе, НЕМАМ ВРЕМЕНА (које ионако страшно губим на задрибанде попут тебе!) за даље дискусије, јер тебе НИ СТРАШНИ СУД неће разуверити у твоју опчињеност папа Марксом, ујом Енглезом и дедицом Лењином!? Једном речју, "КРИВО РАСЛО, МАХНИТО СТАСАЛО"! Ај здраво!
Препоруке:
8
14
140 четвртак, 04 фебруар 2016 00:25
Душан комуниста
О дијалектици

Дијалектика се појавила у Античком добу као метод-сазнајни пут расправљања. Имала је метафизички и идеалистички карактер код многих филозофа, нпр Платон, али Хераклит и Епикур само је се дотичу са материјалистичког становишта, без даље разраде. Овом шпекулативном дијалектиком служиће се и други филозофи у каснијем периоду, као Тома Аквински, међутим све до развоја науке, експеримента и полаког напуштања метафизичко-шпекулативног гледишта, током Новог века па све до данас, она ће имати мало корисну улогу.
Са појавом Хобсовог и Локовог либералног емпиризма и материјализма, па француског материјализма, Холбаховог Система природе, итд. стварују се услови за развој материјалистичке дијалектике која није метода убеђивања, него МЕТОДА И СТАНОВИШТЕ ЗАКОНА О ПРИРОДНИМ И ДРУШТВЕНИМ КРЕТАЊИМА. Данас је сви користе чак и они који је демантују, описују промене кроз историју.
Препоруке:
12
3
141 четвртак, 04 фебруар 2016 05:58
Reddy
@Душан комуниста

...."дијалектике која није метода убеђивања, него МЕТОДА И СТАНОВИШТЕ ЗАКОНА О ПРИРОДНИМ И ДРУШТВЕНИМ КРЕТАЊИМА." Дијалектика је много више и од тога што сте навели. Дијалектика је сама структура стварности а да би била само метода или, евентуално, становиште, морали би/сте остати на нивоу одрвенелог односа субјекта и објекта. Онај мој "препознатљиви опонент" није доспео ни до претходног становишта а камоли да је у стању поимати ово последње. То је за њега већ богохулни чин, акт аматерског уплива у "царство научне методологије".
Препоруке:
10
3
142 четвртак, 04 фебруар 2016 09:05
српска сарма, а може и пасуљ@ Душан комуниста О дијалектици
Душане, да ли сте Ви "индуктивиста" или "дедуктивиста"!? Просто речено, питање је КАКО се граде РАДНЕ ХИПОТЕЗЕ у дијалектичком "светом тројству" теза-антитеза-синтеза, који иначе није Марксов, већ Аристотелов проналазак у његовом силогистичком поступку!? (Обашка што су се људи И РАНИЈЕ бавили дијалектиком а да за њу нису ни знали, баш као што је Молијеров госн Журден говорио цео живот у прози, а да за то није ни знао!?) Е, ту је Марксово и марксиста становиште једноставно ПОГРЕШНО! (Обашка Геделова теорема некомплетности!) Просто речено, индукција као ГОМИЛАЊЕ ЧИЊЕНИЦА није плодотворан поступак долажења до истине. Можда није лоша за препуцавање, али то је метода УВЕРАВАЊА, а не долажења до истине. Уосталом, све је то лепо разрадио Аристотел у његовој "Реторици" (ср. превод Марка Вишића). Тачка, крај! Довиђења.
Препоруке:
2
11
143 четвртак, 04 фебруар 2016 09:53
Reddy
....jer, da bi/ste obesmislili nečiji cilj najbolje je da mu oduzmete smisao, jer sam smisao je put dolaženja do cilja. U tome je veština našeg uvaženog doktora nauka.
Препоруке:
8
2
144 четвртак, 04 фебруар 2016 11:02
српска сарма, а може и пасуљ@ онако, успут, о којечему, претежно о ничему, сад о...
... ВАСПИТАЊУ три младе даме (ћерка+2 сестричине), за које је УСПУТ препуцавање са "комунцима" ЧИСТА РЕЛАКСАЦИЈА!? Према томе, СМИСАО је у ВАСПИТАВАЊУ, ма и привидно неуспешном, јер ће ЈЕДНОМ правилно изговорена РЕЧ дати ПЛОДА у једном МЛАДОМ ЉУДСКОМ БИЋУ и од ЊЕГА направити ЧОВЕКА, за разлику од "црвених" ИЗГУБЉЕНИХ СЛУЧАЈЕВА!? Адио Титићи& Титићи увеоци!
Препоруке:
3
10
145 петак, 05 фебруар 2016 00:13
Душан комуниста
@Reddy

Управо тако. Да дијалектика није иманентна стварности наше знање о тој ствраности било би скромно. Чак скромније од једне обичне САРМЕ...
А кад смо код САРМЕ, просто гомилање чињеница одраз је механицизма, не дијалектике.
Препоруке:
12
1
146 петак, 05 фебруар 2016 06:00
српска сарма, а може и пасуљ@ Душан комуниста
Прочитајте "Тао физике" Фритјофа Капре, ФИЗИЧАРА и уверићете се да дијалектика, али она ПРАВА, нема НИКАКВЕ ВЕЗЕ са оном еристиком папа Маркса и осталих бедних епигона, још беднијег Хегела!? Јер, права дијалектика је директно повезана са метафизиком!? Доказ!? СВА МОДЕРНА ФИЗИКА, а у последње време и биологија!? Имате питања!?
Препоруке:
2
12
147 петак, 05 фебруар 2016 06:01
Мајстор Боб
@Majstor Bob

Нама гледаоцима угао доле десно - јасно се види. Откад се углови на било каквим грађевинама тако праве? Ајмо комунци, бар ви иницирани у марксову религију, знате ли чему тај угао служи?

А титулу Мајстор дали су ми учесници овог цењеног форума, по мојим заслугама наравно.
Препоруке:
2
10
148 петак, 05 фебруар 2016 09:06
Reddy
@Душан комуниста

Ovaj neinteligentni mamlaz i falsifikovani intlektualac se usuđuje da vam predloži knjigu Frotjofa Karpe, Tao fizike, upravo delo gde sam ga na 200. strani uhvatio u laži i opovrgao budalaštinu koju je plasirao u datom kontekstu. Sada, valjda, smatra da je dovoljno vode proteklo da je iznova može besramno ponoviti. Nisam jedini na ovom sajtu koji ga povremeno opominje i hvata u alžima zahvaljujući ovakvim besramnim avanturama sračunatim na površne efekte ali i ideološku prodornost.
Препоруке:
10
2
149 петак, 05 фебруар 2016 09:31
Sslobodan Jarcevic
Nikakve komunisticke revolucije u Rusiji, 1917, nije bilo! Bila je to genocidna agresija zapada protiv ruskog naroda - i nista vise. Glavni organizator tog zlocina genocida nad Rusima (ubijeno vise od 20 miliona Rusa do 1941)bio je americki predsednik Vudrou Vilson, kojem je pomagala i Nemacka, mada su Rusi i Nemci bili u medjusobnom obracunu u Prvom svetskom ratu.Svoj rad o ovome sam procitao na medjunarodnom naucnom skupu u Sankt Peterburgu 2011. godine i nijedan profesor istorije nije imao primedbu. To sam uneo u knjigu "Zapad i rusko-srpski odnosi"
Препоруке:
7
10
150 петак, 05 фебруар 2016 11:58
Алфенова брзина
@Slobodan Jarcevic

А и ти си, канда, неки научењак чим је ово био "научни скуп"!?!? Мора да сте присуствовали и "научном скупу" како пречицом доћи до истине. Вероватно сте и тамо добили снажну и неодољиву подршку све самих љубитеља истина и пречица....Испричајте нам мало догодовштина са таквих окупљања, биће искричаво и забавно а и поучно.....
Препоруке:
9
5
151 петак, 05 фебруар 2016 13:40
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, a vis-a-vis Душана комунисте
"Штовани" Друже "Reddy" пошто волите да се "гађате" са псовкама, волео бих, а пре евентуалног покретања тужбе, да ми појасните КАКВЕ ВЕЗЕ има ова дискусија око дијалектичке заснованости и валидности ДИЈАМАТ-а са 200-том страном дела "Тао физике" Фритјофа Капре (поседујем издање "Опус", Београд, 1989), где је реч о парадоксима Ајнштајнове опште теорије релативности ("скраћење" дужина и "успорење" времена при кретању брзинама блиским брзини светлости у вакуму)!? Но, знајући да Ви и Вама слични "признајете само суд партије", било би лепо да нам ОБРАЗЛОЖИТЕ у чему сам начинио грешку/"грешку", изузев ако је иста опет ПРОДУКТ Ваше ЕРИСТИЧКЕ (не)"свести"!? Унапред захвалан на ЈОШ ЈЕДНОМ ПРИМЕРУ еристичких досетки!? PS. Све до Борове посете Москви касних 1950-тих, због ИДЕОЛОШКИХ РАЗЛОГА, совјетски физичари НИСУ ПРИХВАТАЛИ све консеквенце квантне механике и Ајнштајнове опште теорије релативности, просто зато што се то коси са ДЕТЕРМИНИЗМОМ ДИЈАМАТ-а и иним ГЛУПОСТИМА тог КВАЗИ"система"!?
Препоруке:
3
12
152 петак, 05 фебруар 2016 16:23
Reddy
U pravu ste, teško da će biti laž. Ovo je grđe od toga! neznanje i neupućenost. Raspisali ste se o dijamatu a ni ne znate ko je to sklepao pa su vam puna usta budalaština slična ovoj da je to delo Lenjina. Da vas podučim ovaj put mada sam za to imao bezbroj prilika, dijalektički materijalizam je nastao u glavi nikog drugog do Georgija Plehanova, prvog ruskog marksiste a nikakvog Lenjina kako vi ovde a i koznagde u svom jezivom neznanju tu izmišljotinu širite uporednicima i meridijanima. Možda ste na dijamat naleteli i kod Dušana Nedeljkovića a to me ne bi čudilo jer vi i niste u stanju razumeti ono o čemu se pokušavate izjašnjavati.
Препоруке:
9
1
153 петак, 05 фебруар 2016 16:58
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, a vis-a-vis Душана комунисте, ре-контра
"Почитајеми" Друже "Reddy", жао ми је што МОРАМ рећи да ЈЕСТЕ ЛАЖ и то ВАША! Јел ти НАПИСА данас у 8 h 6 min.: "Ovaj neinteligentni mamlaz i falsifikovani intlektualac se usuđuje da vam predloži knjigu Frotjofa Karpe, Tao fizike, upravo delo gde sam ga na 200. strani uhvatio u laži i opovrgao budalaštinu koju je plasirao u datom kontekstu. Sada, valjda, smatra da je dovoljno vode proteklo da je iznova može besramno ponoviti." Па на моје појашњење у 12 h 40 min.: "...да ми појасните КАКВЕ ВЕЗЕ има ова дискусија око дијалектичке заснованости и валидности ДИЈАМАТ-а са 200-том страном дела "Тао физике" Фритјофа Капре (... издање "Опус", Београд, 1989), где је реч о парадоксима Ајнштајнове опште теорије релативности ("скраћење" дужина и "успорење" времена при кретању брзинама блиским брзини светлости у вакуму)!?" Ви у 15 h 23 min. "ПУЈ ПИКЕ НИШТА НЕ ВАЖИ" "констатујете": "U pravu ste, teško da će biti laž." и даље настављате са СТАРОМ ПРИЧОМ, ко да не знамо да "АКО КОЗА ЛАЖЕ, РОГ НЕ ЛАЖЕ"!
Препоруке:
3
12
154 петак, 05 фебруар 2016 18:20
Reddy
Da li ste vi zdravi!?!?!? Evo vam citata pa ustanovite ko je šta rekao. Vaš citat....."Све до Борове посете Москви касних 1950-тих, због ИДЕОЛОШКИХ РАЗЛОГА, совјетски физичари НИСУ ПРИХВАТАЛИ све консеквенце квантне механике и Ајнштајнове опште теорије релативности, просто зато што се то коси са ДЕТЕРМИНИЗМОМ ДИЈАМАТ-а и иним ГЛУПОСТИМА тог КВАЗИ"система"!?". Objasnite sada pred svima ko je uspostavio tu vezu sa dijamatom, JA ili VI????? A napomenuo sam, za onoga ko je pri sebi i zdravoj svesti, da sam te uhvatio u laži, navodeći stranu, redak, kojim sam to ilustrovao, shodno datom kontekstu što ZNAČI da nema veze sa, u međuvremenu, od vas podmetnutim DIJAMATOM!!! Dakle, ti si dijamat stavio u kontekst Fritjofove knjige a ne Reddy kako podmećete i primećete na dobro poznati način!!! Na ovome bi ti pozavideo i sam "bedni Hegel"/vaš navod/ jer si ga "kreativno nadmašio". Ibarski "doktor nauka" koji se ne stidi onoga što je napisao a i zašto bi, ume on i "bolje", samo mu dajte šansu..
Препоруке:
9
2
155 недеља, 07 фебруар 2016 13:37
Majstor Bob
Kakav dijamant kakvi bakrači?
Препоруке:
0
7
156 недеља, 07 фебруар 2016 15:32
Reddy
@мајстор боб

Komični pajacu, opet si prerezao šipku i zbris'o pod šatru!
Препоруке:
6
0
157 недеља, 07 фебруар 2016 16:22
Душан комуниста
@српска сарма а може и пасуљ

Поводом Вашег оспоравања марксовог схватања дијалектике.
Слажем се са Вама да је дијалектика тесно повезана са метафизиком али само до 18. века. То је време када материјализам почиње да се развија и заузима супротан став према метафизици. Он је на почетку механицистички. Многи су томе допринели мање или више: Бекон, Хобз, делимично Лок, више Холбах, Хелвеције, делимично Дидро, итд. Еволуирање у 19. веку иде до материјалистичке дијалектике. Зашто не бисмо дали за право Марксу да развију другачију дијалектику? Зар то право не дајемо другима да изграде свој поглед на свет ослањајући се на нека претходна гледишта. Што се тиче књиге: зар Марксов Капитал није пример дијалектичког материјализма прихваћен и слева и десна данас у свету? Да ли можемо да кажемо да је Енгелсова Дијалектика природе исто или слично као и Шопенхауерова Еристичка дијалектика?
Препоруке:
9
1
158 недеља, 07 фебруар 2016 18:03
zlatan
Morao sam se vratiti i poslati jedan kratak komentar. Ne tako davno Vladimir Putin je rekao: po čemu je Staljin gori od Cromwella, ali njemu u Britaniji dižu spomenike?
Ja bi podsjetio da su mislim 2014 godine, Poljaci podigli u Varšavi spomenik Josefu Pilsudskom, koji je vladao kao diktator u međuratnoj Poljskoj. Od državnog udara 1926 do smrti 1935. Pilsudski je bio na čelu Poljske kada je Hitler došao na vlast 30.1.1933., a Poljska pod njim je bila prva evropska država koja je sa Hitlerom potpisala pakt o nenapadanju, već 1934 god.!
Te iste 1934 poljska vojska ubija radničke demonstrante na ulicama poljskih gradova (Čenstohova), a danas mu dižu spomenik!
Mislim da je to samo zato jer je Pilsudski u rusko-poljskom ratu (1920-21) obranio Varšavu od prodora Crvene Armije, ali i zato jer je bio patološki mrzitelj Rusa i komunista.
Препоруке:
2
0
159 недеља, 07 фебруар 2016 19:26
српска сарма а може и пасуљ@ Душан комуниста
Зато што је Маркс, а са њим и СВИ марксисти застали су у њиховом материјализму на научним достигнућима 19-тог века!? Та достигнућа су већ била оспорена Планковим постулирањем квантизације енергије, онда Ајнштајновим ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕМ материје и енергије преко његове специјалне и опште теорије релативности, док су онда Хајзенберг са његовим принципом неодређености и Бор са његовим постулатом комплементарности ДО КРАЈА РАЗВОДНИЛИ разлику између материје и енергије на ФИЗИЧКОМ нивоу, а онда су Џон фон Нојман и Норберт Винер у ту дијаду унели трећи део ИНФОРМАЦИЈУ, што онда јелте, сасвим фино личи на објективни идеализам ПРЕ времена Берклија и његових СУБЈЕКТИВИСТИЧКИХ баљезгарија!? Тај се НАУЧНИ концепт показао врло плодотворним не само у физици, већ и у хемији, а бога ми и у технологији, тако да сада већ не можемо замислити наш МАТЕРИЈАЛНИ ЖИВОТ на том ВРЛО РАСТЕГЉИВОМ ПОЈМУ материје, која НИЈЕ ДОВОЉНО РАЗДВОЈЕНА од енергије и информације!? Да већ не помињем Геделову теорему непотпуности!?
Препоруке:
4
8
160 недеља, 07 фебруар 2016 20:12
српска сарма а може и пасуљ@ Душан комуниста, наставак
То значи Душане, да је заснивање модерних концепција ЗДРУЖЕНОСТИ материје, енергије и информације могуће сасвим фино и ЕФИКАСНО објаснити не-дијалектичким концептима!? Дијалектика, како је замислио Хегел, па онда и Маркс, врло фино изгледају као СИСТЕМИ, али ти системи НИСУ ПОДВРГНУТИ ПРАКСИ, а ни критици, већ је све "решавано" "батином и насиљем" атеиста и то не само оних леве провенијенције!? Модерни некомунистички атеизам је исто искључив, о чему сведоче и његови позни ВОЛУНТАРИСТИЧКИ изданци људскоправаштва, "родне равноправности" и феминизма, обашка крајња ненаучност тих "погледа на свет", обашка што је друштвени резултат тих покрета обично СУПРОТАН од њихових декларативних накана!? Што опет сведочи о валидности Геделове теореме непотпуности, тј. да "2. конзистентност аксиома не може бити доказана унутар система", што пренешено на друштво значи да ми људи не можемо спознати ДО КРАЈА друштво делајући ИЗНУТРА!? Тако да се и Марксов систем може схвати само као ПАРЦИЈАЛНО знање.
Препоруке:
4
7
161 недеља, 07 фебруар 2016 21:42
Душан комуниста
@српска сарма а може и пасуљ

Мислим да правимо један позитиван искорак у нашем разговору који постаје сасвим примеран и квалитетнији.
Међутим. Ако уважимо и енергетски израз материје у њеном дефинисању, сасвим оправдано, и ту направимо разлику од старог материјалистичког дефинисања материје а информацију као мисаони израз човековог сазнања и промене света базиране на његовој пракси (животињски свет који је споредан не негира материјалност информације)да ли са тим дефинисањем материје негирамо материјалност и дијалектичност света тј. да ли негирамо Марксово и Енгелсово тумачење света?
Препоруке:
8
4
162 недеља, 07 фебруар 2016 21:53
Душан комуниста
2

@српска сарма а може и пасуљ

Да ли су данас доведени у питање термодинамички закони, Њутнова теорија вискозитета, Периодни систем елемената, коацерватна теорија (која говори и о квалитативним скоковима), Фарадејева, Раулова електрична открића, хемиске реакције синтезе, полимеризације, адиције, растварања,...Дакле, ништа се у овом погледу није променило када је реч о материјалности света и његове дијалектичности, нити су нова открића ово потиснула. Маркс и марксисти, управо тумаче тако природу. Ништа спорно и за либерале, конзервативце. Разлике су већ на друштвеном пољу где су другачији процеси. Историја није хронологија, промена односа снага, економски развитак, револуције и еволуције само су потврда дијалектичности материјалног света о ком су марксисти говорили. Наравно, то није садржајно целовит поглед, нити може бити. Ту је највећи интелектуални напор.
Препоруке:
7
3
163 понедељак, 08 фебруар 2016 03:52
Душан комуниста
@zlatan

Покренули сте интересантну тему у којој су актери и Лењин и Стаљин.
После признавања Пољске као независне државе, Пилсудски, други човек Пољске, 1919. покреће своје армије на Совјетску Русију и отвара четврти фронт бољшевицима заједно са белима. Пољска је наиме, желела да великодржавном политиком присаједини Белорусију и Украјину и направи државу "Од мора до мора". Подршку је добила од сила Антнте које су тражиле од Немачке да њене заостале јединице са гаранице са Русијом пропусте пољску армију како би извршила агресију. Бројнија пољска војска лако је заузела Минск, кијев и стигла до границе са Русијом. Антанта је желела јаку Пољску насупрот Совјетској Русији и као савезника за контролу Немачке државе.
Препоруке:
7
3
164 понедељак, 08 фебруар 2016 04:03
Душан комуниста
2

То је почетак Хладног и врућег рата, поклапа се са интервенцијом сила Антанте у СССР са око 300 000 људи тј. трећину војске белих. У том тренутку бољшевици су држали само трећину Русије. Енглеска је сматрала да Пољска треба да узврши агресију на Сов Русију, Француска да све земље Антанте то треба да учине јер се тако (по Жоржу Клемансоу) боље бране европски интереси, Америка је била против рата, Италију је мучило шта после заузимања Москве?
Ове дилеме прекинула је Црвена армија извршивши контра удар. Бољшевици су тада први и једини пут сматрали да би стварањем совјетске Пољске и Немачке, заједно са Украјином и Русијом, направили непобедив савез. Са овим се нису сложили Камењев и Стаљин. Црвени су доживели пораз код Варшаве, а Лењин признао грешку. Дакле, Лењин је у једном тренутку покренуо акцију стварања осовине Москва-Берлин на социјалистичким основама али неуспешно. Стаљин ће све ово учинити после 1945.
Препоруке:
7
3
165 понедељак, 08 фебруар 2016 04:44
српска сарма а може и пасуљ@ Душан комуниста, крај
То што Ви сматрате за "напредак", то није ништа посебно код модерних реалиста, тј. оних који сматрају да је постојећи свет РЕАЛАН, али то не значи да је постојећа ПОЈАВНА егзистенција света нешто ЈЕДИНО РЕАЛНО!? Наравно да није, као што ни закони по којима се ПРОМЕНЕ/ ПОЈАВЕ/ ФЕНОМЕНИ одвијају на сцени света, нису сасвим универзални, већ имају њихов "рок важења"!? Модерна физика већ говори о тзв. "хоризонту догађаја", као РЕАЛНОМ ФЕНОМЕНУ у близини постојећих, најзагонентнијих небеских тела космоса, званих тзв. "црне рупе", ПРЕСТАЈУ да ВАЖЕ ти дотад универзални закони физике у нама сазнатљивом космосу!? И то толико да ЈОШ УВЕК НЕ ЗНАМО да ли је постојећи космос једном саздан и иде према дефинитивном крају или се непрекидно уништава и обнавља, баш како сугеришу древне источњачке религије иии... физичар Фритјоф Капра!? Што се опет слаже са Геделовом теоремом некомплетности! Па кад је тако са физичком појавношћу, зашто би било другачије са једним МАЛИМ његовим делом - ЉУДСКИМ ДРУШТВОМ!?
Препоруке:
2
6
166 понедељак, 08 фебруар 2016 04:50
српска сарма, а може и пасуљ@ Reddy, a vis-a-vis Душана комунисте, суб-контра
Ја Вам "штовани" Друже "Reddy" лепо ПОБРОЈАХ како се све одвијало "гледе" Вас и мене, а Ви опет покушавате да ми "продате" ЈОШ ЈЕДАН ЕРИСТИЧКИ ТРИК, давно већ разоткривен од великог Артура Шопенхауера!? Да знате да није лепо, уопште није лепо! Лагати друге, а још више и лагати себе! Но, шта ћете, "ко млад п....., проћи ће му живот у весељу"!? Адио "почитајеми"!
Препоруке:
2
6
167 понедељак, 08 фебруар 2016 04:57
српска сарма а може и пасуљ@ Душан комуниста, Post Scriptum
А то око дијалектике, па нисте ми одговорили на питања о индукцији vs. дедукцији као могућим начинима доласка до истине и евентуалној НЕВАЛИДНОСТИ једног од та два начина!? Или на оно о примени КРУТОГ ДЕТЕРМИНИЗМА 19-тог века на означавање тзв. "друштвене законитости", а све под плаштом једне методе, искричаве, али која под НАБЕЂЕНОМ тврдњом о "свеобјашњивости дијалектичке методе" је заправо врло... ТРИВИЈАЛНА!?
Препоруке:
2
6
168 понедељак, 08 фебруар 2016 11:18
српска сарма а може и пасуљ@ о "ЦРВЕНИМ" ботовима
Само бих приметио да су "црвени" БОТОВИ НАЈАКТИВНИЈИ после "НАПРДНИХ", при том радећи само за "идеал", а не за сендвиче!? Што је ствар за поштовање, мада НАКАРАДНИМ "принципом" инспирисана!?
Препоруке:
2
7
169 понедељак, 08 фебруар 2016 14:47
zlatan
Gosp.DUŠAN KOMUNISTA, sve što ste napisali o poljsko-ruskom (sovjetskom) ratu znam. Ali koliko to znaju mnogi koji Staljinu prišivaju da je najveći diktator ili da je bio imperijalni osvajač? Nadam se da znate kada je Staljin došao na vlast nakon smrti Lenjina 21.1.1924., da je vrlo brzo odustao od svjetske proleterske revolucije, koju je zagovarao Trocki i da se posvetio izgradnji socijalizma samo u jednoj zemlji SSSR-u. Postojanje Kominterne bilo je samo po inerciji, dapače nakon dogovora sa zapadnim saveznicima u WW2, Staljin je tako olako ukinuo Kominternu 1943. Naime obećao im je da neće biti svjetske revolucije.
Znam da su neki u Poljskoj sanjali o zemlji od Baltika do Crnog mora, kakva je bila Poljsko-Litvanska Unija u kasnom srednjem vijeku. Ali to su gluposti političara. I Mussolini je sanjao o obnovi Rimske imperije, pa je kada je ujesen 1940 napao Grčku iz ranije anektirane Albanije, njegove trupe su se pred Grcima povukle,a plus svega su Grci ušli duboku u Albaniju.
Препоруке:
1
1
170 понедељак, 08 фебруар 2016 16:47
Reddy
Rasprave se nastavljaju a one jedino imaju smisla u ambijentu totalne propasti kapitalističkih ekonomija i društava. Otuda se začinju i sporovi oko dijalektike, ulazi se u potpuno nepotrebne diskusije oko indukcije, dedukcije a da se namerno ne primećuje ono što je na dnevnom redu, srozavanje i pustošenje viševekovne dominacije kapitala nad ljudskim i prirodnim resursima. Nekome ovo veoma konvenira i uporno insistira na velikim naracijama, skrivajući sve prisutniju istinu da se po starom kapitalističkom modelu više ništa u privredi i društvu ne može pokrenuti. Perspektiva je pomračena, posebno za mlade. Raduje podatak da skoro polovina Amerikanaca u nedavnoj anketi agencije YouGov ima povoljno mišljenje o socijalizmu. Prednost je čak izrazita kod mladih između 19 i 28 godina što je za sve iznenađujuža činjenica! Jedino se ovde u Srbiji i dalje drže otrcanih budalaština o kapitalizmu i konzervatizmu. Srbija je potonula do dna zahvaljujući nesvakidašnjoj konzervisanosti intelektualaca
Препоруке:
7
2
171 уторак, 09 фебруар 2016 13:09
Reddy
Tek u ovim dramatičnim trenucima po svetsku ekonomiju ali i pre svega, po svetski mir, na značaju dobija Lenjin i njegovo delo o državi i imperijalizmu! Više je nego žalosno da to nisu u stanju ili da priznaju ili da prozru najobrazovaniji među ovim narodom. Kao mutava i dezorijentisana gomila partijskih desperadosa pucketaju i pale ideološke prskalice kojima još više i upornije mađijaju iovako zabludeli narod koji postaje sklon da se prilagodi pa i prihvati prividno najprimamljivije opcije a to su u prvom redu nacionalizam, klerikalizam, mračnjaštvo ali i lumpenproletarizam. Njihove ideološke odore su prepoznatljive a time se skoro i javno demonstrira sve zarad sitnopartijsko malovarošanskih probitaka a na račun već vidljivo popločanog pakla kojim odjekuje bat sve usamljenijeg ojađenog naroda.
Препоруке:
5
1
172 петак, 12 фебруар 2016 14:33
српска сарма, а може и пасуљ
Друже "Reddy", Ви сте НЕПОПРАВЉИВИ РОМАНТИЧАР!
Препоруке:
1
1
173 петак, 12 фебруар 2016 19:32
Reddy
@српска сарма, а може и пасуљ

Pardon, zaboravili ste da Друже stavite pod znake navoda! Just the Realist! Due to the record lowering of Treasury note's yield!

Salut!
Препоруке:
1
0

Анкета

Да ли ће ЕУ признати руску и кинеску вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер