Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

„Ludi od sreće“ ili još jedna (o)tužna jesen

Komentari (61) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 20 decembar 2015 22:05
Ohrabrujuće
Praktično, članstvo u EU bezrezervno podržavaju samo oni koji podržavaju i ulazak Srbije u NATO. Svi ostali, uključujući čak i simpatizere tradicionalno „proevropskih stranaka“, više nisu tako sigurni i ubeđeni da je to prava opcija. Nasuprot tome, protivnici ulaska u EU su mnogo odlučniji i kategoričniji u svom opredeljenju.
polako se budimo
Preporuke:
124
7
2 nedelja, 20 decembar 2015 22:08
Milovan
Odličan prikaz stanja. Tačno, bolno i istinito
Preporuke:
122
5
3 nedelja, 20 decembar 2015 22:41
ipak se kreće
Realni rezultati, a odličan, poučan i duhovit propratni tekst.
Preporuke:
90
4
4 nedelja, 20 decembar 2015 22:57
napreda Srbija
Svaka čast za ovo istraživanje. Posebno su mi interesantni komentari poput one gospođe što čita Informer, veruje Vučiću jer je "prošao telegraf", i ima dva interneta, ali su ih deca odnela za Beograd. To je napredna Srbija danas, ostalo otišlo, ili se sprema da ode.
Preporuke:
150
6
5 nedelja, 20 decembar 2015 23:09
Mićko
@ohrabrujuće

SNS - 42% od opredeljneih. Polako se budimo? Kako li onda izgleda kad čvrstim snom spavamo.
Preporuke:
103
3
6 nedelja, 20 decembar 2015 23:21
Knežević Milan
Ono što je karakteristično za ovu anketu jeste upadljivo povećan broj neizjašnjenih i iskreno neopredeljenih, onih koji su se razočarali i u SNS i opoziciju i koji kažu da „sigurno neće glasati“, već će bojkotovati izbore, ili precrtati i pocepati listić, onih koji kažu da su verovali mnogima ali da sad više nade nema.

To sam sugerisao pre nekoliko godina, i ovde, (možda se po neko i seća, od starijih komentatora).
Sada je, valjda, jasno i zašto. U to vreme- prošao sam kroz "toplog zeca" u komentarima, jer su svi bili "naloženi" na ovu ili onu "opciju", iako se ispostavilo da su svi- isti.
Kažu da je u politici najveći rezultat kada uspete da objasnite bar jednoj osobi zašto imate neki stav.
Moj stav danas je da i dalje niko ne zastupa radnika i seljaka- one koji izdržavaju sve nas.
I da svako, ko glasa za neku stranku- radi u korist opšte štete.
Dok u politiku ne uđu sasvim novi ljudi- od boljitka nema ništa.
Preporuke:
69
14
7 nedelja, 20 decembar 2015 23:45
nebitan
Mislim isto što i posle prošlog istraživanja: ako su svi ispitanici davali ovako neinformisane, neuke i retardirane odgovore, ako su svi zvučali kao da im je IQ manji od 90, onda je Srbija u katastrofalnoj situaciji i ni Rusija joj više ne može pomoći
Preporuke:
83
4
8 nedelja, 20 decembar 2015 23:53
Todor Mihajlović
Pomalo paradoksalno, ali, po našem mišljenju, gotovo da nema sumnje da je aktuelnom padu Vučićevog rejtinga verovatno najviše doprinelo ovo mnogo reklamirano „povećanje plata i penzija“ – koje ga je, zapravo, koštalo mnogo više nego ono prošlogodišnje smanjenje. Naime, za srpsko biračko telo uveliko važi onaj stih Desanke Maksimović da je „sreća lepa samo dok se čeka“. Pogotovo kad se ispostavi da u tome što je „dočekano“ nema nikakvog poboljšanja, već samo ponižavajuće mrvice onoga što je prethodno oduzeto.


Apsolutno tačno!
Preporuke:
66
6
9 nedelja, 20 decembar 2015 23:54
djoka
Na ova istrazivanja javnog mnjenja mora se imati na umu i veliki strah kod vecine ispitanika, pa su i tako veliki broj dali pozitivan odgovor u vezi sadasnjeg vlastodrzca,a sigurno lose o njemu misle. Kada dodju izbori, slika posle izbora ce zasigurno biti sasvim drugacija. Ne samo veliki pad SNS, vec i prelazak cenzusa. A najverovatnije da ce i SNS da se pocepa u nekoliko partijica,slicno DS i neprikosnovenom Tadicu, koji je danas obican otirac vucicev. Vucic ce biti otirac udruzenoj patriotskoj opoziciji (DSS i Pokret Dveri), a moguce je i ujedinjenje jos neke patriotske partije (iskljucujem SRS sa Seseljem) i time moguce odneti cak i pobedu. Narodu se mora obecati da svi oni koji su pocinili izdaju moraju na optuzenicku klupu. Za pljackase se podrazumeva,stim da im se oduzme sva imovina koju su stekli pljackajuci drzavu i narod. Samo stom porukom moze se doci do pobede.a obecanje da se OBAVEZNO SPROVEDE U DELO. NESME PREVARE BITI,zato i veliki broj je onih koji ne bi glasali nikoga.
Preporuke:
51
8
10 ponedeljak, 21 decembar 2015 00:18
teletabis
Bez obzira na sva ispitivanja javnog mnjenja na izborima će se glasati protiv sebe, po običaju.
Preporuke:
50
1
11 ponedeljak, 21 decembar 2015 00:23
Aca Obradović
Realna slika trenutnog stanja u Srbiji. Đorđe, svaka čast na objektivnosti.
Ima, međutim, jedna stvar koja se ponavlja u većini vaših istraživanja. Čudi me da nikoga previše ne dotiče pitanje koje se u anketama stalno pominje: Ima li prostora za neku novu političku stranku? Gotovo stalno je mišljenje podeljeno! A zašto? Mislim da je odgovor vrlo jednostavan: niko ne nudi ništa novo, što bi značajnije pomerilo tas na vagi! 20-ak stranaka na sceni, svaka sa svojim, relativno malim, biračkim telom i to je to. Pitam se, ima li zaista volje da se nešto značajnije promeni? Po mom, skromnom, mišljenju ima. Verujem da bi čitav patriotski blok, ujedinjen i na čelu sa nazabranjenijim čovekom u medijima, G-dinom Brankom Dragašom, uspeo da napravi prevagu koja bi Srbiji i svim njenim građanima, donela istinski boljitak. Ako se sećate, G-dine Đorđe,i ranije sam vam predlagao da razmotrite tu opciju. Sakupimo se svi oko zajedničkog cilja i interesa Srbije!
P.S. Za nedovoljno upućene,pogledajte: http://www.dragas.
Preporuke:
32
4
12 ponedeljak, 21 decembar 2015 07:58
cmok Toronto
Pitajte *ih* šta gledaju,slušaji i čitaju..
Ako *ih* pitate šta misle...onda ni tri majmuna sa šest ruku..nisu dovoljna..
Sistem je truo..a onda i narod zajedno sa poličarima.
Svi kradu i lažu ali *im* je krivo što *oni* na vlasti kradu i lažu više od njih.
Poštenoj sirotinji i nije najgore.
Bez promene sistema i nekog na belom konju iz šume neme nas...ni u epskim pesmama.
Ako je za utehu...Srećna Nova 2016.(ko bi rekao..već)
Preporuke:
41
1
13 ponedeljak, 21 decembar 2015 08:27
sokrat
Džabe gluvima puštati Mocarta.
Preporuke:
49
1
14 ponedeljak, 21 decembar 2015 09:08
Boško
Da li koristite internet ?
nekoliko puta nedeljno 13.3%
ne koristim internet 35.3%
-
Da li podržavate ulazak Srbije u EU?
Da 44.1%
-
Da li podržavate ulazak Srbije u NATO
Ne 81.1%
-
Da li podržavate prodaju Telekoma?
Ne 63.3%
-
Da li mera smanjenja plata i penzija donela očekivani rezultat?
Ne 65.5%
-
Kakva je, ova vlada u odnosu na prethodnu
bolja 41.7%
Sigurno više ljudi ne koristi internet ali kažu da su "kompjuterski pismeni" a odgovori su indikativni da su ispitanici pod teškim uticajem televizijske propagande i intelektualno nesposobni da donose logičke odluke, pa uopšte nije čudo što smatraju da decu treba da im vaspitava vojska jer su adolescentno nesposobni ne samo za glasanje nego i za vaspitavanje dece.
među ovim novim apstinentima sada su najbrojniji razočarani naprednjaci
Potvrda da se biračko telo preliva i da je potkupljivo lažima i "krajcarama" i da je spremno da glasa protiv Srpskog naroda za sitni ćar.
Preporuke:
62
4
15 ponedeljak, 21 decembar 2015 09:26
zanimljivo
Pogledao sam samo na brzinu brojke. Ali ovo treba da se čita i analizira natenane. Koliko shvatam, EU je još opala, odnosno porastao broj protivnika, a Rusija porasla. Apsolutna većina je bila protiv prodaje Telekoma i ne veruje u efekat smanjenja plata i penzija. Dosta za malo radosti u ovu otužnu jesen. Podrška i pozdrav.
Preporuke:
44
2
16 ponedeljak, 21 decembar 2015 10:26
AntiSNSBot
Dobar slikovit prikaz tipicnog SNS glasaca. Ja ne znam, ali sam cuo, rekao mi jedan, da je Vucic dobar. A posto verujem tom coveku, verujem i Vucicu. Dajte mu peticu od mene... Da nije tuzno, bilo bi smesno. Da ne zivim u Srbiji, bas bih se slatko i nasmejala. Ovako, nije mi do smeha...
Preporuke:
59
2
17 ponedeljak, 21 decembar 2015 11:23
Kaplar
Eventulna koalicija " sds- ldp - lsv " imaće više glasača ( i poslanika ) od " Patriotskog bloka " ?! Već više puta sam ovako javno postavljao pitanje " kuda plovi ovaj brod " ?!! Da li je moguće da se ovo dešava jednom narodu i jednoj državi ?!! Da li je moguće da u Srbiji ima ovoliki broj onih koji bi našu državu izbrisali sa " spiska živih " ?!!
Preporuke:
45
2
18 ponedeljak, 21 decembar 2015 11:52
Jorg
Povodom EU integracija, u svetlu demokratije kao mogucnosti i slobodi izbora, nije zgoreg dodati da za 15 godina nismu culi ni na jednom mediju, bilo javnom ili privatnom, ni jedan argument koji bi protvrecio vladajucoj dogmi da EU nema alterntivu. Mogucnost izbora i sloboda razlictog misljenja, ocigledno nisu doveli postojanja istih. Sve to nas navodi na pomisao, da danasnja demokratska partitokratija ima ozbiljan strukturni problem i gresku u dizajnu.
Preporuke:
28
1
19 ponedeljak, 21 decembar 2015 12:03
Betelgeuse
Pozdrav za A.Obradovića

Po mom, skromnom, mišljenju ima. Verujem da bi čitav patriotski blok, ujedinjen i na čelu sa nazabranjenijim čovekom u medijima, G-dinom Brankom Dragašom, uspeo da napravi prevagu koja bi Srbiji i svim njenim građanima, donela istinski boljitak. Ako se sećate, G-dine Đorđe,i ranije sam vam predlagao da razmotrite tu opciju. Sakupimo se svi oko zajedničkog cilja i interesa Srbije!
P.S. Za nedovoljno upućene,pogledajte: http://www.dragas.


Odličan komentar Aco! Ne samo to već i konkretan i sasvim različit od ostalih, rasplinjavajućih i kukulele jadni mi stil. Branko Dragaš, uz još nekolicinu pametnih, pragmatičnih i patriotskih ličnosti, a kojih naravno ima, bi bio rešenje za Srbiju! Znam da se mnogi neće složiti, i ja se ne slažem sa nekim stavovima Saše Radulovića, za koga ipak mislim da bi bilo mesta u toj novoj koaliciji pametnih i patriotskih snaga. Zamislimo: Vukadinović, Antonić, Dragaš, Radulović, Sanda.
Preporuke:
33
10
20 ponedeljak, 21 decembar 2015 12:10
Poštovalac NSPM
Čestitam nspm-ovci sada konačno mogu da kažem da ste postali jedina institucija doduše ne državna ali ozbiljna naučna jednako vredna kao i neki državni institut koji bi se trebao baviti socio-filozofskim naučnim radom. Srbijica je idealno mesto za takve naučne poduhvate. Imate već sada iza sebe neki istorijat, trajanje i Srbija se u post oktobarskom periodu izmenila. Anketama ste stvorili naučno istraživačku bazu podataka i sada već omogućili ozbiljne naučno istraživačke radove. Uporednom analizom poznatih okolnosti (ko je na vlasti, kako vlada, procenat funkcionalno pismenih odnosno nepismenih građana, parlamentarna i neparlamentarna opozicija itd), i presek dobijenih rezultata stvoreni su uslovi za donošenje zaključaka o metodama i načinima za borbu protiv zlih sila. Podatke treba iskoristiti u cilju promene stanja a kasnije i očuvanje boljitka. Jedan od zaključaka je sigurno taj da je narod sluđen, izvaran, opljačkan i vrlo nepoverljiv, kao i lakoveran pogotovo sa mediokritetima Živela Srbija.
Preporuke:
35
3
21 ponedeljak, 21 decembar 2015 12:12
Betelgeuse
Branko Dragaš, Saša Radulović: stručnost, nepotkupljivost, odlučnost, ideja

Đorđe Vukadinović, Slobodan Antonić: patriotizam, poštenje, razum, kredibilitet

Sanda Rašković Ivić: pristojnost, elegancija, smirenost, patriotizam

Zaista, gore navedeni, ZAŠTO ne učinite nešto? Ne mogu ja ANONIMAN, vi možete! Verujem da je ovo moguće, samo treba podići slušalicu, porazgovarati, sastati se. U najgorem slučaju - odbijanje, u najboljem SPAS za Srbiju!
ŠTA ČEKATE?

ŠTA ČEKATE?
Preporuke:
50
15
22 ponedeljak, 21 decembar 2015 12:50
Betelgeuse
Za sve komentatore na NSPM: batalite opisivanje stanja. Batalite hiljadu i jedan opis već konstatovanog problema. Idemo KONKRETNO! Neka se ELITA, ona prava, naveo sam neke od njih - okupi, a oni koji mogu (uključujući i mene) će pomoći koliko budu mogli. Zar ne vidite da su nabrojani MILION PUTA bolji, pametniji, obrazovaniji, kulturniji, pristojniji, patriotskiji, stručniji i razumniji od BANDE šibicara - kralja Ibija? Zar da takav ološ vlada? Zar to da si dopustimo? Da vladaju jedva svršeni osnovci, sa kupljenim diplomama? Da su keramičari ministri, da su polupismeni "odradićemo" Velja i Palma neki faktor u društvu? Da su "studenti generacije" kojima su ispite polagali njihovi mentori u strankama, ljudi koji vedre i oblače? BOLjI STE! BOLjI STE ZA STO KLASA! PREUZMITE ODGOVORNOST, VI STE ELITA KOJA MORA DA BUDE AVANGARDA! SLEDIĆEMO VAS! ŽIVELA SRBIJA!
Preporuke:
44
6
23 ponedeljak, 21 decembar 2015 13:11
Konobar
Političarima PREVRTLjIVCIMA u Srbiji dolazi kraj...narod je iskusio PREVRTLjIVCE.

Mažu pa lažu - gotovi su!
Preporuke:
40
1
24 ponedeljak, 21 decembar 2015 19:35
!!!
Na osnovu ovih anketa i odgovora nasih cenjenih gradjana,ja kao obican smrtnik mogu samo da konstatujem da bolju vlast izgleda da i ne zasluzujemo...zasad.

Tj ove bitange sto rade ovo sto rade,znaju odlicno sa kakvim narodom imaju posla.
Zao mi je iskreno sto se ipak sve svodi na ono "Kakav narod,takva i vlast"

Naravno cast pojedincima ali izgleda da amebe pamte duze od Srba.
Preporuke:
29
3
25 ponedeljak, 21 decembar 2015 19:55
Pepeljuga
Zanimljiv mi je odgovor jednog anketiranog da mu je loše, ali izdržaće "samo da rata ne bude," kao u onoj pesmi Balaševića.
Dakle Vučić je koliko god to besmisleno zvuči garant nekog mira i bezbednosti a put ka EU je garant da rata neće biti i da ćemo valjda živeti bolje, a da bi živeli bolje moramo prvo da živim gore.
Mnogi su se razočarali u SNS, ali nisu u Vučića i to je zanimljivo. EPP je čudo neviđeno.
Nije kriv Vučić, već ovi njegovi.
To je sve posledica ili medijske zatucanosti, ili bezvoljnosti birača usled prethodnih razočarenja. Narodu je dosta svega.
A ta podela na prvu i drugu Srbiju i dalje postoji, mada nema realno nijedne ni druge, i to moguće jedan je od razloga zašto je opozicija slaba.
Valjda tako mora, oko nacionalnih interesa ne sme biti kompromisa.
Činjenica da po pitanju nacionalnih interesa nema koncenzusa u opoziciji moguće da narodu ne uliva poverenje, i zato glasa radije za onog koji sve najbolje radi znamo već koga.
Preporuke:
18
3
26 ponedeljak, 21 decembar 2015 20:16
Pepeljuga ispravka
...htedoh reći da oko krucijalnih nacionalnih interesa ne sme biti ustupaka, a bilo bi dobro da postoji konsenzus.
Preporuke:
16
2
27 ponedeljak, 21 decembar 2015 21:00
Bane
Mora nešto da se menja u izbornom sistemu, ne može glas jedne babe koja čita Informer,ne razlikuje telegraf od poligrafa, da vredi kao glas profesora fakulteta. Pogotovo što će ta baba da se digne iz samrtnog ropca ako treba i da ode da iskoristi svoj glas a taj profesor će ostati kući u nekom obliku pasivnog bojkota. Nepismeni ljudi nam bre biraju vlast narode, i posle se čudimo što biraju podjednako nepismene. Nema bojkota ako 55% nepismenih izađe na birališta. Moraju svi pismeni da izađu i da glasaju protiv SNS, samo tako možemo da ih svedemo na tih 25% i manje. Ili ljudima bez elementarnog obrazovanja oduzeti pravo participacije u izboru rukovodstva države ili se boriti istom merom, po svaku cenu izaći i glasati protiv. Manimo se maštanja o nekakvom formiranju opozicione reprezentacije od najboljih, novih ljudi, novih opcija koje će nas pokrenuti i dati volje i elana da izađemo na birališta...vreme je za očajničke poteze.
Preporuke:
28
6
28 ponedeljak, 21 decembar 2015 21:39
Žalosna sova
Treba biti realan, kako kaže Čedomir, i priznati da je tema Kosovo bilo zloupotrebljavana od 1990.Šta reći za bivšeg ministra policije Joćića koji na pitanje zašto je u mladosti obijao trafiku , kaže "pustite to pitanje kada Kosovo gori".Da se ne govori o Mišama i bananama sa čestitim Ivicom i preblagim Tadićem, drugovenčanim. Mi smo bre , braćo draga, završili velike teme i sada počinje stomak da misli.Kao u Grčkoj, kolevci demokratije gde se Grkinje prodaju za cenu jednog sendviča od dva evra. Naše se još drže junački sa cenom od 10 evra na Kaćkoj petlji kod Novog Sada, a za "Beograd na vodi" ćemo videti. Velika ponuda, mala potražnja, i eto belaja.Najlepše tek dolazi kada cena glasa na izborima bude cena kubika gasa ( 48 dinara , bez PDV.)Ima Germani da nas...i rasturaju, samo ako ne uđemo u vojnoekonomski savez sa Rusima, našom braćom po krvi i oružju.Smrt fašizmu sloboda narodu !
Preporuke:
26
1
29 ponedeljak, 21 decembar 2015 21:44
niko vise nemoze da zaustavi luzere dve decenijske da idu u eu
* niti 2015 ociglednji znaci raspada eu
grcka dva puta skoro da ispadne iz euro zone
*bombe u francuskoj i parizu i vandredno stanje tri meseca i dalje traje
*raspad spanije
*poljaci demonstriraju protiv demokratijature
*jedan dva ili koliko milijona izbeglica je po eu
svi ih broje a neznaju a svuda ih ima
ma to su sve halucinacije

srbija sa fanaticima istim ljudima iste face
isti fanatici birokrate koji pojma nemaju ni o cemu idu
oni idu idu napred
kakav intuzijazam i kakavi osmesi i slavlje
u smrt
u slavu velike germanske imperije
eu ..takav elen i ... bi hvalio
bravo moroni ...

i ankete ma sta ce , srbija je oivicena zidovima madjarske i hrvatske i ko zna sta se sve ne desava da niko ni nezna jer nema para da putuje da vidi istinu a ako je i vidi nece niko da objavi jer je srbija zemlja poslednja oasa oasis eu bajki i prica johansonovih bajki, hanovih prica i kutzova i ma to je -EU NARNIA IZA ORMARA VRATANCA U NIVI SVET
Preporuke:
9
1
30 ponedeljak, 21 decembar 2015 22:11
Spiridon
Nažalost jedino što ova odlična istraživanja, barem meni, jasno pokazuju je da naša vazduplohovno telepromtovana vlast na čelu sa mahnitim Vođom savršeno korespondira sa većinom onoga što čine narod u Srbiji. Sviđalo se to bilo kome ili ne ali ta naprdnjačka rulja, taj krezubi prostački lumpenproletrijat jeste većina i ostaće većina u ovoj zemlji još jako dugo. Jedino što može da se desi je da okupator sebi nađe novu dvorsku ludu koja će umišljati da je neka vlast ili da dođe do velikog tumbanja svugde okolo pa da se nekako u toj lavini i naš mali kamen zakotrlja. Sva ta navodna ljubav za Rusiju i ne baš od srca htenje ka EU koje pokazuju ankete su samo privid i nisu niti mogu biti problem za lomljenje na kontra stranu posebno u ovakvoj medijskoj situaciji gde se kojekakva čankolizačka satrapija kojekakvi Vidovnjaci, Pečatnjaci odnosno kvazianalitičar i prodavac magle u civilu sa Novog Standarda i dalje vode kao neke silne patriote a Novosti i Informer slove kao nacionalno obojena dnevna štampa
Preporuke:
16
4
31 ponedeljak, 21 decembar 2015 22:39
Jos jedan "Tribalac"
Davno sam rekao da Srbi znaju sta treba da se radi, ali i da znaju od cega (koga) se zivi. Veliki broj ljudi se razgnevi na Vucica a onda se priseti svog drzavnog posla i otkud on na njemu. Veliki broj ljudi pogleda izlokani drum u svojoj zabiti pa se opet priseti kod koga je mehanizacija.
Preporuke:
13
1
32 ponedeljak, 21 decembar 2015 22:46
@Bane
ne može glas jedne babe koja čita Informer,ne razlikuje telegraf od poligrafa, da vredi kao glas profesora fakulteta. Pogotovo što će ta baba da se digne iz samrtnog ropca ako treba i da ode da iskoristi svoj glas a taj profesor će ostati kući u nekom obliku pasivnog bojkota.
A Ti stvarno veruješ da profesori univerziteta pasivno bojkotuju? Očigledno je da ih ne poznaješ previše. Izlaze oni na izbore sve u šesnaest a glasaju većinom za one koji će ih približiti evropskim fondovima, juče za DS danas za SNS. Glasaju i za boraniju kao što je LDP, nađe se i pristalica SPS, SRS i DSS ali takvi su manjina. Pa sad vidi ko je elita i ko obrazuje tj. pravi elitu.
Preporuke:
27
1
33 ponedeljak, 21 decembar 2015 22:53
Padoh u depresiju
Da li je moguce da IKO kaze da mu je bolje makar rekao vucic u informeru? Pa to su valjda ljudi koji koji nesto rade I znaju kako se ukuca esker, zavrne slavina, okupa, obrise...znaju valjda sta je stvarno a sta nepostojece? Ipak mislim da preovladjuje strah sto naravno ne znaci da nece glasati za vucica ne iz ljubavi, nego sto nema drugih I sto je sve osim njega I nato eliminisano. Tesko, tesko, da se moze ista promeniti osim u nekom velikom pravom svetskom vrtlogu koji, naravno, ne prizivam. Kako su nas tako sapeli u mengele, a da skoro ne primetismo. Ali, osim nas ima tu I mnogo drugih krivaca. Zaista je da se nikome ne moze verovati. Osim, naravno, Putinu!
Preporuke:
12
3
34 ponedeljak, 21 decembar 2015 23:34
Oliver Kromvel
Čak 47,60% ljudi smatra da ima prostora za neku novu političku opciju,to je respektabilan procenat,praktično svaki drugi stanovnik,potrebno je jedno istraživanje koje bi pokazalo kakve su želje u pitanju i šta to narod traži,ovi ljudi su od krucijalnog značaja za budućnost Srbije.Što se tiče naše perspektive ona je duboko povezana sa spoljnopolitičkim talasanjima i geopolitičkim promenama,samo to može da Srbiju pomeri iz mesta,ulazak Rusije politički na teritoriju Srbije je od ključnog značaja,to se za sada ne dešava,ja imam neke teorije zašto ali otom potom o tome će mo u nekom drugom tekstu.
Preporuke:
17
1
35 ponedeljak, 21 decembar 2015 23:57
Velizar M. @Oliver Kromvel
...,potrebno je jedno istraživanje koje bi pokazalo kakve su želje u pitanju i šta to narod traži,...
Meni se čini da je i iz ovih istraživanja jasno. Reklo bi se da narod traži stabilnost. Bilo kakvu i bilo čiju. Tu se krije i ona misterija oličena u anegdoti "glasaću ja i za tebe, al' kad budeš vlast". Prosečan glasač u Srbiji biraće partiju i ljude koji mogu propagirati i sasvim suprotne ideje od njegovih ako je alternativa nekakva revolucija ili bilo kakvo društveno tumbanje. Više voli vrapca u ruci nego goluba na grani, makar taj golub bio minimum lične slobode. To pravilo ne važi samo ako se nađemo u nekoj široj gužvi a vidim da i vi slično mislite:
Što se tiče naše perspektive ona je duboko povezana sa spoljnopolitičkim talasanjima i geopolitičkim promenama,samo to može da Srbiju pomeri iz mesta...
I to je tako. Nikakva nova partija neće doneti bitnu promenu pre nego što ovaj rat u najavi zakuca na naša vrata. Valjalo bi tada da budemo spremni.
Preporuke:
12
1
36 utorak, 22 decembar 2015 00:20
veca vestica
Za BETELGEUSA

Za ovakvo razmisljanje bi i mali PERICA pozavideo.
Preporuke:
1
1
37 utorak, 22 decembar 2015 00:36
Djordje S
Iskljucite Srbima televizore pa nek ukljuce svoje mozgove i pocnu da kriticki razmisljaju..Mozda cemo onda da izaberemo ljude koji svima nama i nasoj drzavi dobro misle.
Preporuke:
13
1
38 utorak, 22 decembar 2015 02:30
Turas
U manjim sredinama vodi se konkretna kontrola opredeljenosti birača na izborima . Kako lokalnim tako i parlamentarnim .Tako da se zna ko je za koga glasao . Možda nekima nije jasno da je ovakva kontrola moguća . Međutim ja sam se uverio da je vrlo lako odrediti ko je za koga glasao.
Preporuke:
13
1
39 utorak, 22 decembar 2015 03:31
Pera
A gde da se javim i meni da ispitaju javno mnjenje?!
Preporuke:
9
1
40 utorak, 22 decembar 2015 05:10
Gabrijel
Prikaz stanje je takav-porazavajuci. Veliki deo "glasackog tela" Srbije NEMA DVE CUKE U GLAVI , a sa dominantnim medijima izgubi i te dve.

Nije u pitanju samo seoska i provincijska pismenost , to jest , nepismenost , vec i formalno (posedovanje srednje skole-fak.-master-doktorske diplome) pismeni su PORAZAVAJUCE POLITICKI NEPISMENI.

Na proslavi Svetog Nikole , 19. skupi se nas nekoliko. Neki su profesori univerziteta , neki doktori , inzenjeri...Katastrofa od diskusije. Svako duva u neku svoju trubu : jedan kaze da azilanti nisu problem posto su se vozili zajedno u autobusu od Nisa do Beograda ? Drugi , da Srbiju jedino moze da spase nekrunisani "kralj" . Treci , da je raj u Srbiji , posto ima dosta restorana i splavova i lepih devojaka , a i gradi se na sve strane , pa "Beograd na vodi"....Presede mi Sveti Nikola...
Preporuke:
18
1
41 utorak, 22 decembar 2015 06:22
Gospava
Za Bane odozgo

Svi glasovi vrede isto, i babe koja čita informer i meša telegraf i poligraf, i vas što ste izmislili protočni bojler i jednosmernu struju. Pogledajte se u ogledalo, umiveni, i shvatite da živite među frustriranim glupacima. Prava elita odavno je napustila zemlju. Ostao je samo talog.
Preporuke:
11
5
42 utorak, 22 decembar 2015 09:21
Herkul
Hvala casnim dostojanstvenim ljudima koje cemo da biramo da nas spasu od licrmera,koji sto glasnije govore da vole Srbiju sve im se manje veruje.Putin nikad nije rekao da voli Rusiju,njegovo delo govori sve.
Preporuke:
10
2
43 utorak, 22 decembar 2015 09:40
za Herkula
Mržnja je neizlečiva bolest.
Jeste li razmišljali o eutanaziji?
Moraćete da skoknete do Holandije i da popušite lulu mira pre toga.Tamo je to legalno, ništa se ne sekirajte Vi dostojanstveni čoveče.
Preporuke:
1
7
44 utorak, 22 decembar 2015 09:50
alex
Pa kod nas 35% posto ljudi funkcionalno nepismeno, ne koristi internet! Unazađen narod! Nepismen, neemancipovan, podanički, bez tradicije i znanja. Nek nam je Bog u pomoći.
Preporuke:
13
1
45 utorak, 22 decembar 2015 10:03
Pepeljuga
Bez namere da bilo koga uvredim, prava elita je napustila ovu državu, ostao je talog kao što reče Gospava. Štetno je zavaravati sebe i druge.
Za očajničke poteze potrebna je očajnička energija, potrebni su mediji, potrebna su sredstva,potreban je običan narod što danas gleda Pink i sluša Herkule, potrebni su hrabri i časni pojednici, pravi intelektualci.
Mišljenje profesora Univerziteta teško da ćete promeniti.
Setite se kako je devedesetih rušena TV Bastilja i Mitević.
Antiratne generacije iz devedesetih su bile najosvešćenije i naodgovornije,ali su napustile zemlju tokom devedesetih i posle petog oktobra, kada su shvatili da od promena nema ništa i da su oni koji su rušili isti.
Manite me priče o SPS, SRS...štetan je taj ekstremni nacionalizam, kao što su štetne vođe iz devedesetih koje danas sede u Upravnim oborima AV,AV...
Preporuke:
9
5
46 utorak, 22 decembar 2015 10:50
Djura
Potpuno sam ubedjen da ce u Srbiji biti bolje za jotu cim kompletno izgrade Beograd na vodi neophodno je to sacekati.
Preporuke:
7
2
47 utorak, 22 decembar 2015 11:06
...
pre nekoliko meseci u parku usred beograda na klupi pored mene dve babe bistre politiku...tema, jedan od bezbrojnih državnih udara tokom ove godine sa naslovne strane dezinformera...vidiš ti kako oni hoće da nam sruše vlast, priča jedna...ova druga klima glavom i sve podržava...i tako...
Preporuke:
9
2
48 utorak, 22 decembar 2015 11:29
Herkul
Lula mira je za one s vestackom mirom u Evropi ili u LAZI, svejedno,Pravoslavnim nije potrebna, jer su u miru i ljubavi,sa ISTINOM.
Preporuke:
6
2
49 utorak, 22 decembar 2015 12:06
Pepeljuga
Jedini pravi srpski državnik u novijoj srpskoj istoriji je Vojislav Koštunica.
Ali kada je i on digao ruke od svega, onda znate koliko je sati.
Nisam od onih koji će se busati u grudi i vikati ja SRBIN ja PRAVOSLAVAC ja za PUTINA ja za RUSIJU.
Prilično je to besmisleno, kontraproduktivno.
Od toga korist imaju samo Vučić i Pajtić u reklamiranju sebe kao zaštitnika od srpskog ludila.
A to prosečan srpski glasač - od domaćice do profesora univerziteta čuje i upija.
Preporuke:
18
5
50 utorak, 22 decembar 2015 16:00
...
Pepeljugo, mnogi misle od dr Vojislavu Koštunici kao i vi.

Tužno je što su ga iz sopstvene stranke srebroljupci i sujetni liliputanci isterali.

Uzgred dobar intervju Đorđa Vukadinovića o mimikriji na radio Beogradu 2 http://www.radiobeograd.rs/download/Emisije/gozba/gozba1611.mp3
Preporuke:
8
2
51 utorak, 22 decembar 2015 17:52
Gabrijel
Nekoliko komentatora je navelo :"prava elita je napustila Srbiju a ostao je talog..."

Ono sto je neophodno razumeti , da je IZVOZ obrazovanih ljudi iz Srbije PLANIRAN i nije se desio SPONTANO. Cilj je , od strane sadasnjih okupatora Srbije ,da sto vise "osloboditi" Srbiju obrazovanog kadra koji bi bio potencijalna opstrukcija i pretnja u procesu sprovodjenja okupacije i pljacke ekonomskih i prirodnih resursa.
Naravno , ultimativni cilj je opstruirati RUSKI UTICAJ , a Srbija je u samom geopolitickom srcu Balkana.

Krajem 80-tih sam sticajem okolnosti cuo od jednog "Zapadnog" sluzbenika kako se planira VELIKI ODLIV OBRAZOVANIH iz tadasnje Jugoslavije. Covek je ocigledno znao sta nam spremaju !
Preporuke:
13
1
52 utorak, 22 decembar 2015 18:46
Realno
Nije baš sve teorija zavere.
Ima nešto i u našem srpskom mentalitetu.
Srbija pameti je nestala, da bi pobedila ova današnja koja ne trpi nadprosečnost, sve što je bolje ili jednostavno drugačije ta Srbija smatra za opasnost, i ako ne istrebi onda iseli.
Samo je pitanje da li još negde ima pameti i šta ta pamet radi i kako je probuditi.
Srbija liliputanaca je danas na vlasti. Tužna slika naše stvarnosti.
Preporuke:
8
2
53 utorak, 22 decembar 2015 19:46
Spiridon
@ Pepeljuga i ...

Evo male pitalice za vas, dakle iz čijeg je ekspozea prilikom izbora za premijera Srbije ovo deo?
a. Zoran Đinđić
b. Zoran Živković
v. Vojislav Koštunica
g. Mirko Cvetković
d. Aleksandar Vučić

Srbija mora da rešava pitanje svoga statusa u Evropskoj uniji. Uz sva legitimna neslaganja i sporenja među relevantnim političkim strankama, i u ovom parlamentu i u javnosti u Srbiji, van svakog spora je suštinska pripadnost Srbije Evropi i potreba za formalnom potvrdom te pripadnosti kroz članstvo u evropskim strukturama. To članstvo je ne samo ono što se hoće, to je u ovom trenutku i nešto što se mora, nešto što se drugačije ne može. Ono što se hoće po pravilu donosi korist, ono što se mora ne mora uvek da donosi korist, ali evropski put za Srbiju u ovom trenutku nema alternative.
Preporuke:
3
8
54 utorak, 22 decembar 2015 20:12
Spiridonu
Brate Spiridone reci istinu.
Put u EU je jedno, a Kosovo je nešto drugo.
Shvatio je to Koštunica, i nije Koštunica izdao Kosovo.
Ostao je Koštunica mnogo više dosledan, nego što to želi prikazati liliputanska Srbija.
Istorija nikog ne štedi pa neće ni Koštunicu, ali nema Koštunica čega da se stidi.
Preporuke:
9
6
55 utorak, 22 decembar 2015 21:33
Spiridon
@ ...

Odlično što ste se ponovo javili, pošto je vaš stav paradigma srpskog poimanja politike u kome se mi danas još čudimo zašto ove ankete pokazuju tu iracionalnu idolopokloničku veru u Vučića a da se ne zna uopšte šta je on dobro uradio. Dakle isto pitanje i vama, šta je to tačno Koštunica uradio, kada je zaslužio tu bezgraničnu ljubav na granici sa slepim obožavanjem. Izvolite pa objasnite. Bio je na vlasti od 2000 do 2003 kao predsednik ispred DOS-a. Premijer iz iste grupacije je bio Đinđić, potpredsednik Čeda Jovanović, Dinkić, Labus i Đelić za ekonomiju. Zatim je 2004 postao premijer, , ovo mu je bio ekspoze, u vladi Vuk Drašković i Dinkić. Treći put opet premijer 2007 u koaliciji sa Tadićem. Da vas čujem, jasno i glasno crno na belo šta je tačno pa uradio. I tog čuvenog SSP-a se dosetio tek pred kraj a sve je uradio da ga Srbija potpiše a izručivao je Hagu najviše od svih. Pustite me tog jalovog a la Toma kvazipatriotizma gde se samo priča i upozorava a ništa ne radi protiv.
Preporuke:
6
5
56 utorak, 22 decembar 2015 22:00
Mali princ
Kao prvo, ne obožavam nikoga.
Kao drugo, svakom će istorija suditi.
Kao treće, pošto me kao krpelj pratite svuda, baš bih volela da znam ko je to po vama spas za sve nas pošto ... po svemu.
Kao četvrto, vaše izjave su prilično kontradiktorne.
Preporuke:
4
1
57 sreda, 23 decembar 2015 11:26
Ivan
Nije mi jasno da niko od komentatora ne pomine ogromnu ulogu Dveri u buđenju nade za Srbiju. Na prvim izborima na kojima su nastupili pod totalnom satanizacijom i medijskom blokadom osvojili su 4.4 posto glasova i to su bili pokradeni-realno su bili na 6-7 procenata. Ko je PRVI i JEDINI dizao pobunu protiv svega što je bilo protivno nacionalnim interesima? Dveri i jedino Dveri! Jedino se Dveri ozbiljno bave veoma bitnim pitanjima porodice,biološkog opstanka naroda. Dakle jedino Dveri! I one sada imaju 5 procenata i niko to ni ne pominje! Zašto samo politikanstvo,zašto samo istrošena imena?! Zašto ljudi bez harizme,stari,okoštali,sujetni?! Zašto ne mladi ljudi,nepotrošeni,rodoljubi,Hrišćani,koji mogu da budu primer svima i u svakom smislu te reči? Pored Boška Obradovića smešno je da se uopšte pominju i prizivaju imena gore nabrojana. I po harizmi i po životu i delima i po svemu!
Preporuke:
1
7
58 sreda, 23 decembar 2015 12:00
Raspucin
Vecina komentara se svodi da neko vuce `na svoju stranu`...Opet se pominje Kostunica,neko pominje Dveri...Zasto nikada ne bih glasao za njih? Prosto,mladi,neistroseni,ali i te kako podlozni korupciji...Jedno je sigurno,nista mi kao narod ne odlucujemo,odavno igramo kako drugi (zapad) sviraju...Rodoljublje,pravoslavlje i slicne,da ne kazem gluposti,to je ovde nazalost odavno iscezlo,i samo nas neki svetski rat moze izvuci,tuzno ali istinito! Svo oni dodju sa dobrim pricama,punih usta pravde,postenja,srpstva,a onda vidimo sta se desi,Vucic u ovom slucaju moze da posluzi kao dobar primer...Ne zelim rat,ali to je neizbezno,kako u svetu,tako i kod nas,sve ostalo je samo robovanje i prezivljavanje!
Preporuke:
6
1
59 sreda, 23 decembar 2015 21:46
Đorđe Ivković
Do god narodu budu važnije nečije guslanje od matematike i sopstvenih očiju, imaćemo ovakvu raspamećenu situaciju.

Koštunica? Pa evo šta kaže matematika - obratiti pažnju na 2008. godinu:
http://www.politika.rs/old/uploads/rubrike/321547/i/1/e03b01-javni-dug.gif
Izvor: Ministarstvo finansija Republike Srbije

A šta piše:

Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima,
građani Srbije donose

USTAV REPUBLIKE SRBIJE
(2006)

To su konkretni rezultati. Ali ne! Gusle nešto drugo gude...
Preporuke:
3
3
60 sreda, 23 decembar 2015 21:49
DrazaLegenda
Bravo za Raspucina !!! Pravo u CENTAR !!!
Sve ostalo je prazno -Soros naklapanje !!! :))
Preporuke:
2
1
61 petak, 25 decembar 2015 00:26
Turas
@ Pepeljuga @ Spiridon - Pepeljugo Vi niste izgubili samo cipelicu ! Što se Spiridona tiče verovatno je skorije došao iz Podgorice .
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner