Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Veliko aprilsko istraživanje „NSPM“ - Obrnula kola niza stranu?

Komentari (86) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 10 maj 2015 17:36
ulepšali ste mi dan
Da, rejting SNS je konačno počeo da pada. Ali nemojte se prerano i preterano radovati.To još uvek nije dramatičan pad, ali jeste osetan i definitivno se ne može podvesti u okvir „statističke greške“.
Preporuke:
179
6
2 nedelja, 10 maj 2015 17:39
Sve je rečeno
Ili da se nekako motiviše i mobiliše onaj, videli smo, zamalo većinski, ali izrazito apatičan i nepoverljiv deo biračkog tela, koji je tehnološki pismen, ali slabo politički aktivan.Rešenje je tu. Đorđe je hiruški precizno analizirao, pokazao i nacrtao šta treba raditi.
Preporuke:
156
8
3 nedelja, 10 maj 2015 17:40
Mile Popović
Nikad u EU i NATO, NIKAD za Vučića i SNS!
Preporuke:
231
4
4 nedelja, 10 maj 2015 17:58
Cviko
Znači, krenulo je kotrljanje. Naravno nizbrdo. Ni "bot-minusi" ne mogu da zaustave ovo kretanje. Nemaju kočnice. Kada će političari shvatiti da se reči ne jedu? Od reči običan narod ne živi. Narod hoće dela, njemu u korist a ne političarima. Tri godine vlasti a mi uvek na istom mestu. Evo glasno se govori o prelasku albanske zaraze iz Makedonije u Srbiju. Prema propagandi, od toga nema ništa. Nemoguće? Samo jedan ispaljen metak povodom ovog pitanja, izazvaće dalje i još brže kotrljanje. Videćemo. Samo je jedno pitanje. Koliko je dugačka nizbrdica? Kažu do kraja mandata. Kakve veze ima mandat sa vojnim i ekonomskim pitanjima? Neverovatno je da će se ekonomske aktivnosti dešavati u okviru mandata. I baš na kraju mandata će penzije da skoče? Ja znam da velik broj nije u stanju da vidi dalje od nosa ali ove gluposti su im ušle u same oči i valjda su progledali. Sada je vreme da se oni silni bot-minusi vrate onome ko ih je slao još od petog oktobra na ovamo. Sve loš do lošeg. Pravac smetlište.
Preporuke:
150
6
5 nedelja, 10 maj 2015 18:02
fristajlo
Logično izvedeni zaključci, Đorđe dobro "čita" tabele. Velika je prednost njegova relativna objektivnost i nenaklonjenost ovoj ili onoj političkoj stranci ili opciji; zato su njegova istraživanja među najboljima u zemlji, i dosta precizna skeniranja stanja.Čestitke.
Što se tiče opcija- ko, posle SNS i Vučića?- pa, tu ima previše "nepoznatih" u jednačini.
Nezadovoljstvo raste; to je logična posledica sve goreg stanja u Srbiji, bespomoćnoj da se istrgne iz kandži zapadnih sila.
To nas vodi samo u jednom pravcu- jačanja nacionalizma, ali i levih ideja; treba biti vrlo oprezan po pitanju toga- ko će tu šansu iskoristiti.
U svetlu sve burnijih događanja u svetu, ali i u okruženju- očekuju nas vrlo burni događaji, za koje se valja pripremiti; i suviše je opasno ponovo biti nespreman za novu buru.
Iz toga niko ne sme biti isključen; ni Crkva, ni SANU (ponovo aktivna), ono malo neukaljanih srpskih intelektualaca. Neko mora da povede državu i narod, bolje nego što je vođen do sada.
Preporuke:
137
7
6 nedelja, 10 maj 2015 18:11
Vera Nastasovic
Odlicna vest. Rejting pada polako,ali sigurno. Vreme je da se pojavi nova opozicija proruski orijentisana.
Preporuke:
141
12
7 nedelja, 10 maj 2015 18:29
Ima nade
Uprkos žestokoj propagandi, gotovo polovina ispitanika ne veruje u ostvarenje projekta „Beograd na vodi“, dve trećine se protivi prodaji Telekoma (svega 20 odsto podržava), a kada je reč o prodaji zemljišta to protivljenje dostiže razmere pravog konsenzusa. I što je po vlast posebno neprijatno, među te koji se protive spada i većina glasača SNS-a i SPS-a. Naravno, neka buduća intenzivna kampanja ispiranja mozga može to protivljenje malo otupiti (naročito kod starijih i manje obrazovanih glasača koji čine gro NjEGOVOG biračkog tela), ali pri svakoj takvoj operaciji je potrebno uložiti sve više energije za sve skromniji učinak.

OVO JE SUŠTINA. Dug je put, ali je krenulo.
Preporuke:
123
3
8 nedelja, 10 maj 2015 18:51
Odbrana i poslednji dani
Izuzetno važno istraživanje, ne toliki zbog Vučićevog rejtinga, nego što razbija omiljene stereotipe autošovinista. Uprkos strahovitoj propagandi medija i srpske političke "elite",Srbi se i dalje protive pristupanju NATO paktu, pokazujući da nisu zaboravili žrtve i razaranje, koje nam upriličiše naši NATO "prijatelji". Vidljiv je i otpor prema "prijateljskom" zagrljaju nemačke unije. Oni koji kažu da je odgovornost na narodu koji je glasao za SNS treba da znaju da je narod glasao za onaj SNS sa predizbornih skupova, a ne ovaj preumljen i genetski modifikovan, sa drugačijim političkim programom od onog koji mu je doneo pobedu na prošlim izborima.
Preporuke:
120
3
9 nedelja, 10 maj 2015 18:57
Osipa se
Počelo je da se kruni i osipa. Nema te vodenice koja može da samelje prazna obećanja i igrarije. Pomozi nam Bože i izbavinas iz ovog ludila......
Preporuke:
131
3
10 nedelja, 10 maj 2015 18:58
Odin
Hvala i svaka čast NSPM redakciji na ovom opširnom istraživanju.

Sada je pravi trenutak da patriotska opozicija počne da se ujedinjuje.
Preporuke:
119
3
11 nedelja, 10 maj 2015 19:36
Veritas Triumphus
naročito kod starijih i manje obrazovanih glasača koji čine gro NjEGOVOG biračkog tela


Ovo je osnovni razlog nasih problema, zamislite i one koji ne koriste internet....jednom recju, kad si manje informisan, nedovoljno pismen i obrazovan onda si lakoveran i nasedas na sns gluposti i laka obecanja. Tako naoruzani glupostima ta masa oderdjuje nasu sudbinu jer oni stalno glasaju i u parlament dovlace svakakav olos koji nam zagorcava zivot. Jedino resenje je razbiti zid neznanja i dokazati podvale i lazi ove sns sklepane od ponavljaca stranke. To su mahom sitni ljudi sa kojima je vrlo lako manipulisati i pri prvoj prepreci razbice se u param parcad...pitanje je samo sta ce i koliko rasulo ostaviti iza sebe!
Preporuke:
87
4
12 nedelja, 10 maj 2015 19:58
Oliver Kromvel
Ono što mene najviše tišti nisu Vučićevi procenti,da se razumemo taj čovek je poput mnogih pre njega potrošna roba i ima rok trajanja,mene brine nedostatak alternative,svi ti glasovi se raspoređuju unutar istog političkog korpusa već bezmalo 25 godina uz po koju deobu,cepanje i svađu ali to je samo kvantitativna nikako kvalitativna podela.Šta je ipak ohrabrujuće,pa pre svega činjenica da gotovo polovina građana misli da je potrebna neka sveža politička snaga,drugo broj pristalica EU je na istorijskom minimumu,treće Patriotski blok je na 9% i otvaramu se prilika da bude 3 ili možda čak 2 politički faktor.

SPS-po meni njihov plafon je od 8% do 12% oni su 2012 doživeli svoj post petooktobarski maksimum mislim da ih u budućnosti čeka lagana stagnacija na ispod 10%.

DS-ta stranka nikada više neće uz opštu mobilizaciju,veliki novac sa zapada i svu moguću logistiku da pređe 20% glasova i to kao neki novi DOS sa sve odbeglim Tadićem,Čedom i ostalom žgadijom,realno je da dobiju do 15%.
Preporuke:
106
5
13 nedelja, 10 maj 2015 20:06
Miloš
Ponavljam ono što pišem od 2012. godine u raznim prilikama: nacionalna koalicija menja suštinski stvar na političkoj sceni. Prema ovom istraživanju pronacionalne stranke bi bile druga politička snaga u parlamentu (2012. ispod SPS-a, sada ne) i eventualno bi snagom tog sjedinjenja moglida privuku izvestan broj apstinenata, članova manjih pronacionalnih pokreta i možda i ponekod naprednjaškog razočarenika kojih će biti sve više i više.
Preporuke:
60
5
14 nedelja, 10 maj 2015 20:08
Oliver Kromvel
Međutim ja mislim da do kraja godine možda možemo očekivati da u režiji Aleksandra Vučića kao čin strategijske diverzije pred pokrajinske izbore koji će biti možda u decembru dođe do cepanja žute stranke izlaskom Borka Stefanovića iz nje i stvaranjem neke Borkove kvazi građanske sirize čime bi se DS vratio oko cenzusa i definitivno razdrobio.

SRS-Oni su za mene očekivano razočarenje,dolazak Šešelja iz Hagaje doneo tek toliko da se pređe cenzus ja sam još u novembru baš na ovom portalu u polemici sa Radikalima tvrdio da je njihov plafon 5% do 7%.Jednostavno to je muzejska stranka,zarobljena u vremenu,stranka jednog čoveka koju podržavaju još jedino malobrojni preostali tvrdolinijaši i nešto novo Radikalskih prebega.

DSS-DVERI - opcija koja može uz pametan rad,dobru logistiku,izbegavanje zamki i političkih minskih polja lako do 15% za to postoji glasački kapacitet i rezervoar glasova,opcija koja je trenutno jedina alternativa.

- potrebna je i neka nova sveža opcija.
Preporuke:
93
13
15 nedelja, 10 maj 2015 20:27
vlaja
Đorđe, posle svih ovih brojeva , grafikona itd. Ko će u ovoj zemlji konačno početi nešto da radi , osim da se, pazi sad, "tehnološki opismenjava" kuckanjem i pregledanjem interneta, valjda da bi konačno shvatio ko ga to vara i pravi budalom.
Preporuke:
44
2
16 nedelja, 10 maj 2015 20:34
Stanić Milan
Šta je pokzalo veliko istraživanje?

1.Srbija se nalazi(još uvek) u pretpolitičkom društvu sa masom stranaka i strančica.Biračko telo se pomera kao klatno za onom političkom opcijom koja je najagresivnija na javnoj sceni,koja najviše laže i manipuliše ljudima,dakako koja ima izgleda da osvoji najviše mesta na parlamentarnim i lokalnim izborima.Ergo. Običan čovek,pogotovo iz državne službe na ovaj ili onaj način računa na vertikalnu mobilnost.Ko je otpušten od 25.000 viška?

2."Biciklista" i njegova partija je proizvod NATO alijanse.U njihovim labaratorijama svestranim an alitičkim pristupom uvek se traži"locus minoris resistentiae" žrtve u šta su uključeni javni delatnici, elektronski i pisani mediji,javni nastupi,proizvođenje neprijatelja - na vanjskom planu rušenje etabliranih prijatelja,serviranje laži o evropskom raju itd.

3.Da li će se obistiniti analitički tekst g-đe Sande napisan sa aspekta naučne observacije?Ponašanje prvog čoveka je postalo siledžijsko. (nast)
Preporuke:
54
2
17 nedelja, 10 maj 2015 20:38
cisto onako
Kad krene jednom krene nizbrdo, samo moze da ubrzava.
Preporuke:
54
2
18 nedelja, 10 maj 2015 20:48
Stanić Milan 2
(nast)
"Ne dam Gašića,dajem 50% Gazivoda,predlažem menjanje preambule Ustava u kome bi se brisalo KiM."Jednostavno, da čovek ne poveruje svojim očima.

4. I dok je predsednik Nikolić(bar što se tiče spoljne manifestacije njegovog nastupa)uvideo da ovakva politika vodi Srbiju ravno u propast dvojac ne posustaje.

5. Mene ne čudi vrh vlasti,njihovi trabanti svrstani po hijerarhijskoj lestvici,nego nesretni srpski građani koji ne mogu shvatiti da je EU nosilac najgrubljeg neoliberalnog koncepta koji je rušenjem socijalizma,atomizacijom bivši suvereni država stvorio kapitalizam periferije kao nus proizvod, koji služi kao neokolonijalni privesak.

6. Sa druge strane nekritičan pristup Rusiji kao obećanom raju je samo krik istinske bede u koju smo upali,verujući u istorijske reminscencije i njihovu renesansu.Ali, to više nije tako.Nema više Nikolaja 3. ni Staljina.
Srpsko društvo je zrelo za jedinstven nacionalni program koga ne može sastaviti ni jedna pol. partija već narod.
Preporuke:
73
3
19 nedelja, 10 maj 2015 20:52
Posmatrac
Interesantna analiza koja kvantifikuje sizoidnost sadasnje Srbije. Vise od pola ispitanih misli da zivi gore ili isto, protiv je ulaska u NATO i EU, ali jos uvek procenat podrske SNS-u ne opada znacajno. Sta je Srbima potrebno da razumeju sta im vlast radi?

Vazna je informacija da SNS i SPS-ovci (sem botova i vodja) ne koriste internet, ali ne sme se zanemariti da, SNS ima i druge mlade uzdanice, i to na rukovodecim pozicijama. Oni su vise kao klonovi: imaju do 35 god, isti isprazni recnik, samouvereno-agresivni, ponosni su diplomci Mega-bleje. Njih niti ne zanima da se informisu, samo ih zanima nicim zasluzen brz uspeh i privilegije. Oni su ujedno uspesni deo vodjinog projekta "promene svesti". Posto nista ne znaju, a nista ne pamte, njima je lako formirati svest po volji vlasti!

Tesko je sa nama koji smo, kao i nasi roditelji, nesto u zivotu uradili. Mi znamo koliko je imbecilno kad vodja kaze da stranci treba da nas nauce kako da radimo i da nam smisle projekte.
Preporuke:
65
2
20 nedelja, 10 maj 2015 20:54
IP
THE END HAS A START
što Englezi kažu
Svaki kraj ima svoj početak.
Preporuke:
42
3
21 nedelja, 10 maj 2015 21:10
srpska sarma, a može i pasulj@ Drug "fristajlo" i ini srpski LEVIČARI
Poštovani Druže (može i G-dine, al mislim da bi Vam "Drug" VIŠE prijalo!?) "fristajlo" to što pobrojaste faktore koji bi TREBALO da doprinesu IZLASKU srpstva iz KOME, to NIJE LOŠE, al PROPUSTISTE da primetite POENTU ZDRUŽIVANjA NACIONALNIH i LEVIH snaga, juče u Latinskoj Americi, danas u "Ruskom Svetu", najviše u Donbasu!? A to je da se sve to odvija ne na tragu dijalektičke sinteze, što nalaže klasična Hegelova i Marksova dijalektika, već na ANTIČKOM pojmu CONJUCTIO OPOSITORUM ili izraženo kineskom JIN-JANG simbolikom!? Ako mi ne verujete vidite izjavu patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila povodom Dana Branilaca Otadžbine, posvećenih SVIM braniocima Rusije, posebno Kuzmi Minjinu i knezu Dimitriju Požarskom!? Naći ćete u oko stranice ipo teksta POZITIVAN PRESEK CELE RUSKE ISTORIJE, od Svjataje Rusi, preko carske Rusije, Staljinovog SSSR, pa do putinovske Rusije, koja se ponovo uspinje... Korisno je u tom smislu naći intervjue Alekseja Mozgovoja, legende NovoRusije!? RAZMISLITE o TOME!?
Preporuke:
29
7
22 nedelja, 10 maj 2015 21:11
miko
...Premijer dakle hoće, da narod, o odricanju od Kosova, kaže konačnu reč. Da njima bude lakše, da narod primi na sebe kneževu kletvu za džabe, a da oni nastave da žive kao mali bogovi. Eto zašto odjednom narod. Do sada je bilo ja dam, ja ne dam, e baš ne dam. Po cenu smene. A nje kako vidimo u intervjuu nema do 2020., a verovatno ni posle toga. Možda su ipak Gazivode podeljene fifti-fifti...
ako dozvolite, širi komentar: https://moravickikraj.wordpress.com/2015/05/10/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%9B%D0%B5-%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%9B%D0%B8/
Preporuke:
40
5
23 nedelja, 10 maj 2015 21:42
Grgur
Ma, nema veze. Sjaši Kurta da zajaše Murta. Kada bude otišla ova SNS doći će neka nova SNS. Sve jedno je kako će se zvati. Jedno je sasvim sigurno: koja ne bude po ukusu Vašingtona, neće moći da opstane na političkoj sceni Srbije. To faktički znači da se narod Srbije ni za šta ne pita, pogotovu ne na izborima, jer, sve su opcije po nas gubitničke. Od čijih para zavisimo, taj nam kroji kapu. A zašto je to tako? Zato što nas je neko sračunato upropastio (sve političke opcije od 90-te na ovamo) da bi smo bili zavisni.
Preporuke:
40
7
24 nedelja, 10 maj 2015 22:16
mil
Da, istina je da SNS-u mora pasti rejting. Medjutim, stvar je u tome da je SNS na republickim izborima, pa cak i na izborima za mesne kancelarije sprovela kampanju kao da su lokalni izbori u pitanju. Dakle, izveli su na glasanje sve sto su mogli i sto ce ikada moci,a to je, kako rekoste, pola od pola glasackog tela.S obzirom da su rezultati nikakvi, neminovno je osipanje, sto zbog neispunjenih ocekivanja sto zbog lazi uopste koje idu dotle da vredjaju inteligenciju.Za SPS se ne bih izjasnjavala.Dacic je mudar covek i zna kad da napadne,a kad da se povuce.A i sva istrazivanja koja se sprovode idu u tom pravcu da se SPS-u da sto manja podrska u anketama.Medjutim, nema sanse da DS ima ovoliku podrsku koliku im vi dajete.Uz sve pokusaje,ne moze se izbrisati iz secanja ljudi sta se desavalo,a i SNS se svojski trudi da se ne zaboravi.Uvek se pitam da li se rezultati ankete formiraju na osnovu misljenja ljudi ili se javno misljenje formira na osnovu sprovedenih anketa i njihovih rezultata.
Preporuke:
8
20
25 nedelja, 10 maj 2015 22:32
fristajlo
sarma
PROPUSTISTE da primetite POENTU ZDRUŽIVANjA NACIONALNIH i LEVIH snaga

Ne treba one da se združuju; one treba da budu- jedno.
Prvi zadatak levice je da pomogne svom narodu da nema problema sa ekonomijom i egzitencijom; to je ono što je čini levicom- socijalna pravda, kontrola nad pravednom raspodelom i jednakost svih pred zakonom i jednaka prava svih građana.
No, nacionalni interes mora da bude pod izvesnom kontrolom grupacije koja više naginje desnici, u nekom opštem smislu; tradicionalistima, intelektualnoj eliti (rogobatno zvuči, ali je skučen prostor), a to se ne postiže nekakvim jalovim "dijalozima", večnim razgovorima i pregovorima, već jasnom podelom dužnosti i uvažavanjem te podele kao nužnosti.
Koncept umerenog, ali nepopustljivog nacional- socijalizma.
Država, koja je iznad društva, a ne obrnuto, kao danas.
Duga priča, nije za ovde...
Pozdrav
Preporuke:
34
0
26 nedelja, 10 maj 2015 22:53
Pera
za Olivera K
Olivere, oduševljavao si me sa izveštajima iz Novorusije i za taj dio ti svaka čast. A vidim da ti radikali ne leže pa sad znaš da su oko cenzusa a to si znao i pre nekoliko meseci. DSS i Dveri su ti na srcu.Pa dobro tvoj izbor i imaš na to pravo. neznaš da su kumovi Vulin i Borko Ilić. Nevidiš prppast DSS. Nemoj zaboravit na ovu svoju prognozu 15 posto pa posle reći a sam rekao to i to. Pozdrav.
Preporuke:
16
14
27 nedelja, 10 maj 2015 23:04
srpska sarma, a može i pasulj@ mil
To oko DS-a najbolje je objasnio sam g-din Đorđe Vukadinović!? Naime, Pajtićevom DS-u koji JOŠ UVEK DRŽI bar neku vlast (Vojvodina), a time i SREDSTVA (setite se američke izreke: "Novac je majčino mleko politike!"), pridolaze aktivisti i glasači Tadića (i Čede Jovanovića!), što je LOGIČNO, jer su to ljudi koji dele iste "ideale" (EUropa zdaj, PO SVAKU CENU!) na političkom i na LUKRATIVNOM polju!? Dalje, politička potreba za Tadićem i Čedom Jovanovićem se izgubila, ostalo je da ANACIONALNI deo srpskog naroda traži svoje iskazivanje kroz JEDNOG LIDERA (u ovom slučaju Pajtića), da bi vremenom POKUŠALI da se PONOVO izbore za ono što oni MISLE da im "pripada"!? Da biste shvatili taj MENTALITET ODNAROĐENIH "liberalnih" Srba pronađite na NSPM-u tekstove izvesnog Aleksandra Dikića, inače "novosadističkog" "žutog" aktiviste!? Takođe su KARAKTERISTIČNI za taj "svetonazor" i tekstovi "istoričarke" Dubravke Stojanović!? Ovo govorim ne da bi ih pravdao, već da shvatite da TAKVOG SVETA JOŠ UVEK IMA!?
Preporuke:
26
3
28 nedelja, 10 maj 2015 23:10
Aca Obradović
Poštovani Đorđe,
čestitam vam na odlično formulisanim pitanjima i potom analizi trenutnog stanja u Srbiji.
Prema mom skromnom mišljenju, ključno pitanje (koje verujem namerno niste dovoljno istakli) je :

Da li mislite da postoji potreba i prostor za jednu novu političku snagu u Srbiji?

Itekako!
Za pravu patriotsko-ekonomsku političku snagu, koju bi pokretali dokazano sposobni, pametni, obrazovani i časni ljudi, koji su izgurani na margine našeg društva.
Ima takvih u našoj Srbiji!
Moj skromni predlog je da se sa vašim simapatizerima povežete sa ljudima koji pišu i uređuju Magazanin Tabloid i konačno pokrenete inicijativu za ozdravljenje Srbije, u svakom smislu.

Srdačan pozdrav svim čitaocima!
Preporuke:
28
6
29 nedelja, 10 maj 2015 23:16
srpska sarma, a može i pasulj@ Drug "fristajlo" i ini srpski LEVIČARI, JOPET!
U NAČELU ste u pravu, ali U NAČELU! Za POJEDINOSTI pogledajte neke analize sa sajta "Ruskog proleća" (vidi na Google pod: "Russkaya vesna"!), a nađite takođe i neke tekstove o bolivarizmu Uga Čavesa!? Mislim da bi možda bilo najbolje da nađete pomenutu izjavu patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila (ima je i na ovom sajtu), eda bi se osvedočili u primenu drevnog principa CONJUCTIO OPOSITORUM-a u RE-INTEGRACIJI SVIH ASPEKATA ISTORIJE Ruskog Sveta u JEDNU CIVILIZACIJSKU PARADIGMU! Znate, čak i Cipras i njegov POKRET nije od juče, čak ni ne od grčkih komunističkih gerilaca iz vremena WW2, već GRČKA socijalna OSETLjIVOST vuče poreklo čak iz vremena vizantijskih građanskih ratova iz prve polovine 14-tog veka, kada je neka vrsta protokomunističke vlade upravljala velikim gradom kao što je Solun skoro 10 godina i to VIŠE od 2 VEKA PRE EKVIVALENTNIH DOGAĐAJA za vreme Nemačkog seljačkog rata!? Šta više, tad se taj pokret oslanjao i na neke VERSKE rasprave karakteristične za onovremenu Vizantiju!?
Preporuke:
18
5
30 nedelja, 10 maj 2015 23:20
Bane
Takodje Dacicevo ucesce u vlasti je dodatno postalo besmisleno u martu prosle godine kada su naprednjaci potpuno sami mogli da formiraju vladu. Medjutim mislim da se on na taj potez odlucio kako bi sacuvao stranku za koju po nekim informacijama koje imam verujem da bi se pocepala kao DS. Izmedju ostalog zbog toga jos od kongresa u decembru prosle godine oni nisu imali sednicu glavnog odbora. Navodno planira se velika cistka starih kadrova. E ukoliko bi Dacic ocenio pravi trenutak da napusti koaliciju i sa novim ljudima u svojim redovima, iz pozicije opozicije zauzeo potpuno novi politicki stav kakav je po ovim istrazivanjima po volji naroda, mislim da bi mogao da ostvari ulogu lidera opozicije i okupi oko sebe neki pravi socijal demokratski blok koji bi mogao da smeni naprednjake.
Preporuke:
6
32
31 nedelja, 10 maj 2015 23:32
nenad
ovo je sve laz. ko ovo pise ne razume narod. ovo su napisali Rusi i tajkuni. kod mene su i dalje svi svi svi za Vucica. I za EU
Preporuke:
19
45
32 nedelja, 10 maj 2015 23:37
Bojan, Pristina
Djordje je znalacki izolovao kljucnu stvar - razlika izmedju TV generacije koja jos uvek preovladava ali se definitivno osipa i nadolazece internet generacije.Tu je kljuc.

U mojoj siroj familiji sa kojom sam veoma blizak i redovno strasno raspravljamo politicke teme, ogromna vecina u Vucicu, Nikolicu i Dacketu vide one stare znalce koji samo glume prijateljstvo sa zapadom nebi li im zavarali traga.

O padu SNS-a mnogi ne zele ni da razmisljaju iako vide da ovo nije dobro, ali sama pomisao da bi to znacilo povrtak (posebno za moje zemljake)omrazenog DS-a u bilo kom obliku recikliranosti, izaziva momentalnu rezignaciju u smislu - "ma neka bude ko 'oce samo ne oni".

Od bilo kakvog ubedjivanja sam davno odustao jer oni jednostavno ne cutaju nspm, srbininfo, srbi na okup, glas Kosova i Metohije, Novi standard tako da misljenje ne formirao uopste na osnovu istih informacija i zato rasprava u tom smeru izgleda kao igra gluvih telefona.
Preporuke:
40
2
33 ponedeljak, 11 maj 2015 00:09
fristajlo
sarma
"fristajlo"
U NAČELU ste u pravu, ali U NAČELU! Za POJEDINOSTI pogledajte neke analize sa sajta "Ruskog proleća" (vidi na Google pod: "Russkaya vesna"!), a nađite takođe i neke tekstove o bolivarizmu Uga Čavesa!?

Vi se očito veoma bavite teorijom i pratite teorijske rasprave; ja za to nemam ni uslova ni vremena.
Oslanjam se na direktna iskustva sa ljudima, vrlo "šarenog" sastava; od jedva pismenih, do doktora nauka, od vrlo imućnih- do bukvalno gladnih.
Moja razmišljanja su kombinacija onoga što znam, onoga što vidim, i onoga što razumem; to povezujem logikom, testiram moralom i izložim kritici.
Ne opterećujem se iluzijom da se to dopadne svima; moja ciljna grupa je onaj deo naroda koji živi isključivo od svog rada, potpuno su odani naciji i zemlji u kojoj žive, ne žele ništa tuđe, ali ni d im više otimaju njihovo.
Nemam ja vremena za to. Radim, imam obaveza; a politikom ću se baviti ili praktično, ili ovako- u diskusijama.
Pozdrav.
Preporuke:
24
4
34 ponedeljak, 11 maj 2015 01:23
nenad
treba svu energiju da sakupimo i pomognemo Vucicu. Pa sta mislite sta bi kod nas bilo da nema njega? Mnogo gore nego u Makedoniji. On nas je spasao jer licno zna mocne ljude.
Preporuke:
12
31
35 ponedeljak, 11 maj 2015 01:23
Dule
Sva pitanja su pametna i kao celinu čine dobar skup. Međutim, ja bih postavio još jedno pitanje: za kakav ekonomsko-politički savez ste saglasni da Srbija pristupi? Moj stav je, a i po mom mišljenju jedini mogući na duže staze, je: ujedinjena Evropa i to SA RUSIJOM! To će biti kad tad, bolje pre nego kasnije, nije da se pitamo mi ali pogledajte, to je najrazumnije i jedino održivo na duge staze a ostalo šta se nudi je sve polovično rešenje.
Preporuke:
2
4
36 ponedeljak, 11 maj 2015 03:56
ljubomir jarić
Pre svega zahvalnost NSPM_u i gospodinu Vukadinoviću na ovom istraživanju i ogromnom trudu koji su podelili sa nama. Meni je, takođe, važno što ovo nije naručeno ispitivanje, te stoga ima posebnu težinu. Pitanja su pametno koncipirana i životno interesantna, te ovaj rad NSPM tima ima antologijsku vrednost. Precizni presek Stanja Stvari Aprila 2015.

Veliko Bravo !
Preporuke:
17
1
37 ponedeljak, 11 maj 2015 04:20
Zemlja cuda
ne koristim internet 37.0 %
Da li podržavate ulazak Srbije u EU? Da 41.1 %
Da li podržavate savez Srbije sa Rusijom? Da 61.1 %
Da li podržavate ulazak Srbije u NATO? Ne 80.6 %


37 % ljudi je prepusteno informisanju po cejfu Naj-Naja.
41 % se jos uvek nada lezilebiji, sta je i otprilike udeo gotovana u Srbiji.
61 % - 41 % = 20 % ljudi koji imaju ogroman problem sa shvatanjem situacije, ili bi pak, i ovce, i novce, grupa totalnih pokvarenjaka.
80.6 % - 41.1 % = 39.5 % sta direktno korespondira sa onih 41 %. Ocekuju da se EU iskesira, a da bi se moglo zjala hvatati, ali im se ne dopada NATO, ne iz pratriotskih razloga vec zbog ruskih raketa.

Nece niko resiti nase probleme, ako ih ne resimo sami. Situacija je takva da ce morati da se jako pritisne, a u nju smo dosli .... ma dzabe je pisati.
Preporuke:
19
0
38 ponedeljak, 11 maj 2015 04:47
s.j Rezultati ukazuju na tužnu stanje, čak i među posetiocima foruma
Nikada u EU, nikada u NATO! Smrt fašistima, smrt neprijateljima morala i civilizacije, smrt izdajnicima! Živeo slobodan svet normalnih zemlja, od Rusije do Kine. i Srbija u njemu.
Preporuke:
24
1
39 ponedeljak, 11 maj 2015 06:24
srpska sarma, a može i pasulj@ Drug "fristajlo" i ini srpski LEVIČARI, The End
Ni ja se ne bavim politikom profesionalno, naprotiv! No, nisam ravnodušan na dešavanja oko mene. No, svako ima svoj način iii... svako dobro!
Preporuke:
14
3
40 ponedeljak, 11 maj 2015 07:45
teletabis
Pošto se gase ovi analogni repetitori bilo bi zgodno napraviti istu anketu negde sjeseni. Najbolje bi se video negativan uticaj televizije na narod.
Preporuke:
12
1
41 ponedeljak, 11 maj 2015 07:52
Aca
Nekoliko stvari u vezi ovog istraživanja:
- Vlast najlošije stoji na ekonomiji, a to je ujedno i ono što ljude najviše zanima. Sanda i Dveri treba da okupe tim ekonomista na čelu sa Komazecom i da ponude program zapošljavanja i izlaska iz krize. Istovremeno raskrinkati katastrofalnu Vučićevu ekonomsku politiku i eto nam, ne trećeg mesta, nego pobede na izborima.
- Kosmet: Nema povratka Kosmeta u Srbiju dok Srbija ne bude bogata i vojno snažna. Narod to razume i to je još jedan razlog da se potencira ekonomija kao prioritet rodoljubivog bloka. Sa ekonomskom politikom ove vlade ni ovakva krnja Srbija neće ostati cela, i to treba narodu jasno reći.
- Spoljna Politika: Narod očigledno razume da je američka batina blizu, a Rusija daleko. Iz tog razloga i pored velike podrške Rusiji, narod podržava neutralnu spoljnu politiku. Treba tražiti garancije za bezbednost od Rusije u slučaju smelijeg okretanja prema Istoku, i ako ih dobijemo predstaviti ih narodu. Ako ne neutralnost je najbolja opcija.
Preporuke:
24
2
42 ponedeljak, 11 maj 2015 08:28
V M
Djordje bravo!
Preporuke:
11
0
43 ponedeljak, 11 maj 2015 08:32
ima nade
"Podrška EU u dramatičnom padu, NATO jednocifren, podrška Rusiji stabilna"
..
Hronika
Aleksandar Vučić za "Vol strit džurnal": Ne odbacujem mogućnost da zatražim od srpskih glasača da se izjasne o preambuli Ustava; Srbiji nema povratka sa puta ka EU
..
Bez ikakve sumnje da njihov tim analitičara sad ima problem.
Kako,i pre svega kada,izvšiti onaj"salto mortale"i okrenuti se partneru(Uniji)oko koga ova vlast nema dileme,a da to ne izazove njen momentalni pad.
Mošda u narednom,ili narednom mandatu.
A koliko tek sada jeste nemoguća misija obezbediti,ne dvotrećinsku većinu u skupštini za proceduru izmene Ustava,koliko građansko izjašnjavanje na referendumu.
Pa šta im je činiti?
Pojačati"borbu sa tajkunima"ili nekim novim neprijateljima,poplavama,zemljotresima...
A šta nama,i kako aktivirati onu masu"belih listića"(uslovno rečeno u njih spadaju svi apstinenti,posebno oni koji se informišu preko interneta).
Analiza nikad bolja.
Treba se povremeno vraćati na nju,do sledeće.
niko
Preporuke:
9
1
44 ponedeljak, 11 maj 2015 08:42
ovo je ključno
Vučićeva – kao i Dačićeva – Srbija, ne računajući funkcionere i stranačke „botove“, internet uglavnom ne koristi. A pogotovo ga ne koristi da se sa njega informiše. S druge strane, kada bi biračko telo činili samo oni koji internet redovno koriste SNS bi bio jaka, ali ni izbliza ovako dominantna politička grupacija, niti bi Aleksandar Vučić bio ovako dominantan lider. Ali, istovremeno, upravo taj deo populacije je i najskloniji apstinenciji i za razliku od one tehnološki nepismenije naprednjačke Srbije mnogo manje raspoložen za glasanje i participaciju u političkom životu.

Pogledajte one brojke koje se tiču interneta na kraju. Njihovi su neobrazovani i neobavešteni, ali uredno glasaju. Ostali su skeptičniji prema vlasti, ali poslušni i masovno izlaze na glasanje.
Preporuke:
11
1
45 ponedeljak, 11 maj 2015 08:47
Boško
Analiza lepo dokazuje koliko ima u Srbiji intelektualno nesposobnih da povežu notorne činjenice
- ulazak u NATO
- ulazak u EU
- neulazak u savez sa Rusijom
- prazne džepove
- nastavak bogaćenja "privatizacijom"
sa naprednjacima i socijalistima koji vode Srbiju u propast
i koji svoje "mišljenje" dobijaju svako veče "iz televizora" u "kojem žive mali ljudi koji govore nebeske istine"

Srbi i dalje veruju u mit o "nesrstanosti" Titove propagandne mašine a ustvari iako Rusima dugujemo oslobođenje odmah smo postali neprijatelji Rusije (prvo 1948 kada su se prvi put Titovi komunjarski prevaranti uplašili Ruske intervencije jer su povampirili fašizam na Balkanu dajući ustašama, turcima, šiptarima i bugarima "republike" a ustvari države sa Srpskim narodom kao "manjinom" za ubijanje i proterivanje a drugi put 1968 godine kad je Tito pobegao čak na Vangu) domaći izdajnici nas rasprodaju nemačkoj neonacističkoj "evropskoj" uniji.
Preporuke:
21
6
46 ponedeljak, 11 maj 2015 10:42
Bastovan
Odlicna analiza, ali je mozda trebalo postaviti jos neka pitanja koja direktnije u dovode u vezu ucinak sadasnje vlasti sa situacijom na terenu. Kao na primer:
- Da li je normalno da se u vladu kao savetnik prima ratni zlocinac Bler
- Da li je zaduzivanjem kod MMF-a od oko 100 evra u sekundi, vlada ustvari digla ruke od proizvodnje i resila da nas uvede u finansijsko ropstvo kod mega lihvara
- Da li je pre svih razgovora sa Natom trebalo insistirati na placanju ratne odstete
- Da li je namera predsednika vlade da uopste razmislja o brisanju Kosova iz ustava znak ludila ili izdajstva
- Da li Hrvatsku treba tuziti za genocid pred nekim objetivnim sudom, recimo ruskim i traziti ratnu odstetu
- Dali treba pokrenuti pitanje ratne ostete Srbiji od Nemacke
Preporuke:
21
0
47 ponedeljak, 11 maj 2015 11:20
Prečanin
Boško

Srbi i dalje veruju u mit o "nesrstanosti"


Da, to su neke iluzije da je ovde moguća nekakva neutralnost Sa zadovoljstvom čitam Vaše komentare.
Preporuke:
11
4
48 ponedeljak, 11 maj 2015 11:20
... džabe su (se) krečili i (nas) farbali ...
Preporuke:
5
1
49 ponedeljak, 11 maj 2015 11:26
Poštovalac NSPM
Analiza političkog stanja u nas vam je g. Đorđe vrlo kvalittna mada ono pitanje o potrbi i prostoru da se na našoj političkoj sceni pojavi nova politička opcija i snaga je malo kompleksna, naime postoji sigurno potreba ali prostora sigurno nema on se mora ''izbiti'' kao i Milicina olimpijska medalja, a to se samo lap topovima ne može. Takođe postoji problem sa pismenom populacijom koja sedi na internetu, ona je savšeno kontrolisana, opservirana od strane istih onih sila koje nas uspešno ''regulišu'', pa se oslanjanje na ove mozgove dovodi u realnu opciju za promene, učešće da ali na kao lider. Starije generacije delimo na pismene one sa znanjem, kao i sa korišćenjem interneta i malo veću grupu siromašnog znanja podložnu političkim manipulacijama. Jedno je sigurno ukoliko se želi resuverenizacija i preporod nacije onda se mora mobillisati sve što vredi i želi da menja stanje a to je sve ono suprotno od ovoga što nam kompradori i strane subverzivne snage čine uništavanjem Srbije. Živela Srbija
Preporuke:
17
0
50 ponedeljak, 11 maj 2015 11:39
gavrilo
sve je odrađeno kako treba ali LAŽOV je još na čelu!
Preporuke:
18
0
51 ponedeljak, 11 maj 2015 11:53
sasa
40% protiv svih stranaka u ponudi i 40% za pojavu nove politicke snage! tu se nalaze jos i pamet, snaga, elita, buducnost i izbavljenje. ako je suditi po statistikama, 60% srbije je i dalje na liniji manjeg otpora-bira od ponudjenih resenja koja su idiotska, izdajnicka, lopovska, populisticka, estradna, debilna, nesposobna, nepotrebna, cije vreme je proslo! postovani gradjani, pa vreme je da se nas 40% organizujemo-bez tajkunskih, udbaskih, stranackih, mafijaskih ili donacija stranih ambasada! jedini nacin da izvadimo ovu drzavu i narod iz dubokog cabra u kome je vec cetvrt veka! i to bez ideologija u pozadini, bez poznatih nomenklatura: levicari, desnicari, liberali, radikali, demokrate, nacionalisti, socijalisti, komunisti... bez tih udbaskih deblizama, vec jedna jedinstvena stranka gradjana srbije sa idejom da se osveti i povede napred! bez rusa, amerikanaca, engleza, albanaca, hrvata... bez bankara, sovinista, bez poznatih licnosti, analiticara, glumaca ili estrada. samo gradjani!
Preporuke:
8
1
52 ponedeljak, 11 maj 2015 11:56
Ujka Vasa
1.
Poznato geslo jedne (prevaziđene?) ideologije je bilo „Revolucija zahteva novog čoveka“. Posredno ili izričito, to je i danas stav svih snaga, partija, pokreta, koji teže radikalnim društvenim promenama. Koliko je to realno? Ili možda nosioci tih promena treba svoje programe i mobilizatorske parole da prilagode „postojećem čoveku“, takvom kakav je? I onda se dolazi do ključnog pitanja – kakav je taj „postojeći čovek“, odnosno birač?

Stručno pravljena istraživanja javnog mnjenja polaze od pretpostavke da se „postojeći čovek“, razlikuje prema godinama, zanimanju, stepenu obrazovanja, a u novije vreme i prema tehničkoj pismenosti, korišćenju interneta, itd. Ne negirajući te razlike, istorijsko iskustvo društvenog prevrata iz 2000. govori da prosečan „postojeći čovek“, nezavisno od svih razlika koje stručno vođene ankete uzimaju u obzir, ima jednu zajedničku crtu – želi i jare i pare.
Preporuke:
9
1
53 ponedeljak, 11 maj 2015 11:58
Ujka Vasa
2.
Ankete sprovođene uoči oktobarskog prevrata 2000. pokazivale su da građani u društvenim promenama vide pre svega „obezbeđivanje dobrih zarada i visokog standarda“ jer su uvođenje elemenata kapitalizma vezivali prvenstveno za materijalno blagostanje. Nisu shvatali, ili nisu želeli da shvate, da kapitalizam između ostalog podrazumeva i mogućnost gubljenja posla.

Uvid u ankete iz tog vremena pokazuje da je ogromna većina ispitanika smatrala da je društvena svojina neefikasna i da je treba ukinuti. Istovremeno su u ogromnoj većini davali prednost „sigurnom poslu“ (mogućem samo u sistemu društvene svojine za koju su smatrali da je treba ukinuti !!!) - nad „nesigurnim poslom u kome može dobro da se zaradi“, svojstvenom za kapitalizam i sistem privatne svojine za koji su većinski smatrali da ih treba uvesti.
Preporuke:
10
1
54 ponedeljak, 11 maj 2015 12:00
Ujka Vasa
3.
Ta protivrečna opredeljivanja ne znače da je naš narod bio neinformisan. Daleko od toga. Hiljade gastarbajtera i hiljade ljudi koji su putovali u inostranstvo znali su vrlo dobro da je na Zapadu mogućnost gubitka posla sastavni deo sistema, da ne postoje besplatno školstvo, besplatno zdravstvo i društveni stanovi sa simboličnim stanarinama čijim stanarima „gazdarica“ (država ili društveno preduzeće), ne mogu da daju otkaz. Pa ipak, ni gastarbajteri ni intelektualci koji su po osnovu raznih studijskih putovanja boravili na Zapadu i bili VRLO DOBRO INFORMISANI, nisu te informacije uzimali u obzir prilikom političkog opredeljivanja. Da li to znači da je naš narod šizoidan? Ne, daleko od toga. To je samo manifestacija sindroma „i jare i pare“ svojstvenog svim ljudima u svim vremenima i na svim geografskim širinama.
Preporuke:
11
1
55 ponedeljak, 11 maj 2015 12:01
bezimeni
jeste, srpska sarmo, grcka socijalna osetljivost vuce korene iz pobrojanih zbivanja xiv-og veka. ali tim zbivanjima su prethodili dinosaurusi. da ne duzim, dinosaurusima je prethodio veliki prasak. hocu reci, da biste uplasticili danasnju grcku socijalnu osetljivost, predlazem vam da preskocite i xiv-i vek i dinosauruse, da se odmah bacite na pracesticu koja se po velikom prasku otelotvorila u grcku danas. mislim, vasa izlaganja zbunjuju napaceni srpski narod mnogo dublje od ovih danasnjih plitkih zbunjaza. vasa srcanost pritom odaje da imate materijalnu korist stoga. ako pak nemate, onda ne znam sta da vam kazem a da se ne naljutite.
Preporuke:
5
1
56 ponedeljak, 11 maj 2015 12:09
Ujka Vasa
4.
To konačno znači da informisanost birača nije ključna da bi se naprednjačka kola survala u provaliju. Građani su dovoljno informisani o zvaničnim ciljevima režima, ali uporno zanemaruju, zavaravaju se ili ne žele da vide, da se mnogi od tih ciljeva neminovno isključuju. I to je poenta.

Nosioci društvene promene treba uporno, svakodnevno, argumentovano i na sve načine da ukazuju građanima da je nemoguće istovremeno podržavati ulazak Srbije u EU (41,1%), i ne podržavati ulazak Srbije u NATO (80,6%) jer ulazak Srbije u EU podrazumeva ulazak u NATO. Dakle ili EU/NATo ili protiv EU/NATO. Da je nemoguće imati podjednako dobre odnose sa EU i sa Rusijom (46,5%). Između Rusije i EU besni ekonomski rat koji je najčešće uvod u pravi rat. Dakle ili Rusija ili EU.

Uravnotežena rešenja, odnosno rešenja „i jare i pare“, uvek zahtevaju veliku mudrost i veliko umeće, a u neuravnoteženom svetu u kakvom mi danas živimo postaju jednostavno nemoguća.
Preporuke:
12
0
57 ponedeljak, 11 maj 2015 12:29
@nenad
odlicno 'nenade', samo mi se cini da uskoro necemo citati tvoje nesuvisle komentare, bilo da si za Vucica stvarno, bilo da si ironican. Moraces da promenis plocu...
Preporuke:
8
3
58 ponedeljak, 11 maj 2015 12:53
Neša (Glodur)
Što se tiče interneta, kao značajne participacije u društvenom životu, koji se pominje u tekstu kao osnivač jednog medija još od 1989. godine se borim sa našom u svemu zaostalom "elitom" ukazujući da Zapad svoje interese ostvaruje putem propagande i da na tom planu ozbiljno zakazujemo. Reakcije su raznovrsne, od gledanja kao tele u šarena vrata, jer partokrate po pravilu pojma nemaju o ničemu, do standardne floskule "ajde ne pametuj, ima ko o tome razmišlja" a zapravo nema. Srbijom su uvek upravljali ljudi postavljeni da rade protiv njenih interesa i o našoj glavi. Izuzetak je vreme NATO agresije kada je Srbija vodila snažnu propagandnu kampanju protiv NATO propagande i u tome bila uspešnija. Zato su porušene telefonske centrale, predajnici i zgrada RTS i pobijeni ljudi.

Globalisti nas dve decenije jedu žestokim ulaganjem u informativno-propagandna sredstva a naše partokrate se za to vreme otimaju za fotelje, budžetska radna mesta, dobre plate i privilegije.
Preporuke:
10
1
59 ponedeljak, 11 maj 2015 13:11
Neša (Glodur)
@Ujka Vasa

To što navodite je istina koja je nedobrodošla u javnosti. Srbijom upravljaju Globalisti koji svoj opstanak baziraju na večitim lažima, propagandni i obmanama. SNS vladavina sastoji se iz dva segmenta: (1) obmanjivanje javnosti lepim pričama i obećanjima i (2) sprovođenje u delo potpuno suprotnog. Sve vlasti od 2000. godine bile su pod kontrolom Zapada i rade u njihovom interesu. Tako narod uvek bude preveslan.
Preporuke:
14
1
60 ponedeljak, 11 maj 2015 13:38
Beograđanin
Pa, i sinoćnja Kesićeva emisija (inače vrlo duhovita) potvrda je ovog trenda. Sinoć su prvi put napali režim direktno, bez rukavica. Osmelili su se očigledno, jer osećaju da se stvari menjaju. Ili su možda dobili neki mig?
Preporuke:
17
3
61 ponedeljak, 11 maj 2015 14:07
Uf
Pa ja sam, izgleda, s vecinom! To odavno nije bilo!
Preporuke:
11
1
62 ponedeljak, 11 maj 2015 14:58
Bole
Odlična analiza ali mi samo jedna stvar nije jasna. Ustvari to je pitanje za Đorđa Vukadinovića i NSPM. Zašto uvek merite DSS i DVERI odvojeno?
Preporuke:
13
2
63 ponedeljak, 11 maj 2015 15:23
Radikal
Pa mi radikali više koristimo internet od naprednjaka i socijalista. A kako to nas uvek predstavljaju kao krezube? Zato je Šeki i otvorio tviter nalog tj. sin mu je otvorio u njegovo ime.
Preporuke:
15
1
64 ponedeljak, 11 maj 2015 15:47
Biljana Nikolić
U Srbije se vladajuće političke štetočine efikasno uništavaju dovođenjem na vlast još većih političkih štetočina. Obzirom da sa nas još ima šta da se "oglođe", ujediniće se alavi politički preletači prebegači, trensformesi i ubrzo će osvanuti neka nova štetočinska politička opcija.
Glasači u Srbiji (oni koji čine kritičnu glasačku masu) politički su naivni poput francuske sobarice - svaki put iz nekog sitnog interesa, nasednu na naučno fantastična politička obećanja i svaki put su uvređeno razočarani kad se obećanja ne ispune.
Neka trula četvrtina ili trećina biračkog tela i dalje će krojiti političku sudbinu Srbije.
Preporuke:
16
1
65 ponedeljak, 11 maj 2015 15:48
Herceg Ban
Očito je ideje europeizma stagniraju, što se odražava na levičarske partije u Srbiji kao i procenat glasača koji bi u NATO.
Čitajući hvalospeve u većini komentara, primećuje se i da je Srbiji potrebna nova opozicija. Ali NOVA!
Ne stara sa ofucanim kadrovima i izlizanim političkim idejama!
Potrebna je nova patriotska opcija koja bi potencirala na saradnji sa Rusim.
Jer sadašnja opozicija stoji na staklenim nogama, pričamo o "mrvama iz SNS-a" koje bi prešle na čistu desnicu a zaboravljamo na previranja u DSS-u koji se takođe može izmrviti na račun SNS-a ili neke druge patriotske stranke!
Jedno je sigurno! Logičan je pad SNS-a, i potreba za novim desničarskim idejama!
Preporuke:
9
4
66 ponedeljak, 11 maj 2015 16:14
Mario
Ocigledno je da je narod poceo polako da uvidja da pridruzivanje EU nece nista da nam donese. Naravno, stalna podrska Rusiji je neizbezna i kako su vec rekli, stabilna. Po mom misljenju, za postepeno smanjivanje podrske, SNS treba da zahvali svojoj politici. Ocigledno je da je narod nezadovoljan, da zivi gore(kao primer, ja sam zaposlen u drzavnoj firmi i onu pohvalu od aprila, kako smo toliko puno ustedeli, treba zahvaliti Vucicevoj politici, koja nije dala plate za mesec april drzavnim preduzecima(ne svim, ali nekim da)). Sto se tice pitanja:
" Koji domaći političar Vam uliva najviše poverenja?"
nije ni cudo sto je Vucic na provom mestu, kad se uzme u obzir njegova konkurencija.
Preporuke:
3
1
67 ponedeljak, 11 maj 2015 16:54
nebitan
Utisak je da su Srbi sve površniji a to znači sve lakomiji na kratkotrajnu korist i sve malodušniji kad im ta korist ne stigne. U tom kontekstu nije ni čudo da je SNS sa svim svojim primitivnim i prostačkim vođenjem države brzo napalio gomilu neukih glasača, isto kao što ih sad brzo i hladi od sebe. Ali na duže staze to Srbiji ne donosi nešto dobro jer će taj način razmišljanja samo dovesti do toga da umesto SNSa dođe neki novi, u zapadnim kuhinjama kreirani SNS.
Srbiji je potrebno da se pre svega desi kvalitativna promena u glavama a onda će doći i do promene na izborima u korist Srbije. Kako reče autor, za početak je neophodno moderno opismenjavanje, upotreba kompjutera, čitanje, ramišljanje i zaključivanje, i malo više analitički pristup a ne pristup poput nakupca na pijaci, površan, primitivan i sebično neupućen. Da se razumemo, ja ne mislim da su samo glasači SNSa bili ovakvi. Pre njih su i DOS glasači razmišljali slično, samo su sebe ubeđivali da su na "višem nivou".
Preporuke:
19
0
68 ponedeljak, 11 maj 2015 17:35
Vlada Kanada
Nikakve analize, pa ove, neće moći oterati ove veleizdajnike sa srpske grbače. Njih mogu oterati samo močuge. S obzirom da takva politička snaga ne postoji u Srbiji (sve partije, organizacije, apsolutno sve političke snage su salonske) političke promene moraće da odradi gladan narod. Do tog momenta treba biti strpljiv. Taj momenat će sigurno doći. U međuvremenu, treba pripremiti močuge.
Preporuke:
15
1
69 ponedeljak, 11 maj 2015 17:40
D. K.
Interesantno je uorediti rezultate s novembarsko-januarskim istraživanjem, pa sam računao trendove i stope. Sve međunarodne integracije su u padu. EU je u katastrofalnom padu, zatim NATO (izrazito loše oceljen pa stopa pada i ne može da bude velika), a u izvesnom padu je i Rusija. Međutim, stopa ocene pada sopstvnog materijalnog stanja građana je veća od očekivanog pada u budućnosti, ali je stopa rasta nepoverenja u mere vlade značajna, preko 4%. Pošto predstoji povećanje cene struje i opšti rast cena, vrlo brzo će rasti nezadovoljstvo građana merama vlade, naročito ako se njihov položaj dodatno zakomplikuje spoljno-političkim faktorom.
Preporuke:
8
1
70 ponedeljak, 11 maj 2015 19:28
Stileto
Ok, vreme je da se ujedine patriotske snage ali ne pod Sandinim vođstvom i svakako ne Šešeljevim. Zanemarili ste u svojim istraživanjima Srpsku narodnu partiju koja jeste nova i mala partija, ali prema svim pokazateljima beleži rast popularnosti.
Preporuke:
2
17
71 ponedeljak, 11 maj 2015 19:29
Dragan
Vucic je pao,problem je sto u Srbiji nema pravog opozicionara da preuzme vlast.Ovoj opoziciji narod neveruje..
Preporuke:
13
2
72 ponedeljak, 11 maj 2015 21:30
Hogar Strašni @ Bane
E ukoliko bi Dacic ocenio pravi trenutak da napusti koaliciju i sa novim ljudima u svojim redovima, iz pozicije opozicije zauzeo potpuno novi politicki stav kakav je po ovim istrazivanjima po volji naroda, mislim da bi mogao da ostvari ulogu lidera opozicije i okupi oko sebe neki pravi socijal demokratski blok koji bi mogao da smeni naprednjake
Pre bih glasao za Obamu i Klintonku nego za .... sa koferčetom! Tom logikom smo i došli do današnje slave.
Preporuke:
7
4
73 utorak, 12 maj 2015 09:38
đorđe Vukadinović
Poštovani "Bole",
Vaše pitanje je sasvim umesno, ali mislim da ni odgovor nije nelogičan. Ovo nije bilo "zatvoreno" pitanje, sa ponuđenim listama (što ima smisla pred izbore, kada su koalicije zakovane i liste objavljene). Kao što vidite, nismo spajali čak ni SPS-JS-PUPS, iako oni već čitav niz izbornih ciklusa nastupaju zajedno - za razliku od DSS i Dveri koji su taj nastup tek najavili. (A nismo spajali ni SNS sa SPO, Ljajićem, Veljom...) Ovde se svaki ispitanik izjašnjavao po nahođenju, izbori još nisu na vidiku, mogući su razni obrti. Druga stvar je ispitivanje naklonjenosti građana eventualnom zajedničkom nastupu nacionalnih opozicionih snaga - to jesmo istraživali - i takvo raspoloženje zaista postoji, ali nije podjednako raspoređeno među simpatizerima svih nacionalnih stranaka.
Preporuke:
12
0
74 utorak, 12 maj 2015 09:40
Pavle
I verujem da jeste tako. Pa ko onda glasa za ove nepismene nesrećnike na vlasti? Većina mnogo gore živi nego ranije, većina ne veruje da će ovi popraviti stanje, većina je protiv ovih stvari koje radi aktuelna vlast i onda opet glasa za njih??? Da li je ovaj narod normalan?
Preporuke:
9
1
75 utorak, 12 maj 2015 11:51
"Panter" @Dragan
"...problem je sto u Srbiji nema pravog opozicionara da preuzme vlast..."

Vlast se preizima ili pučem ili na izborima. Pošto puč ne dolazi u obzir, vlast bi u Srbiji teorijski mogla da preuzme opozicija pod određenim uslovima.
U te uslove spadaju pre svega:

Prvo, jasno definisan politički program koji bi odgovarao htenjima i potrebama velikog broja građana. Može se reći da takvi programi već postoje. Neke od njih su formulisali i intelektualci okupljeni oko NSPM;

Drugo,ogromna finansijska sredstva koja bi omogućila formiranje razvijene mreže odbora čiji aktivisti bi se bavili upoznavanjem građana sa tim programom i njihovim mobilisanjem za opoziciju. Jasno je da takva finansijska sredstva ne postoje, tačnije postoje, ali oni koji njima raspolažu svakako neće finansirati smenu režima koji je pravljen po njihovoj meri.

Zato jedina šansa opozicije leži u povezivanju - ekonomskom, finansijskom pa i vojnom - sa akterima sličnih političkih nazora i spoljnopolitičkih interesa.
Preporuke:
3
2
76 utorak, 12 maj 2015 16:01
Bole
@Đorđe Vukadinović

Da, jasno mi je. Ipak izbori još nisu na vidiku, a ko zna šta sve može da se desi. S obzirom da će pre ići pokrajinski izbori trebalo bi da uradite istraživanje na nivou Vojvodine. Mislim da tu SNS još lošije stoji nego u ostatku Srbije zbog mnogo faktora da ih sad ne nabrajam.
Preporuke:
5
1
77 utorak, 12 maj 2015 17:38
Aleksandar
Dobro je da konacno pada rejting SNS- a, do izbora to moze biti i drastican pad.I
Preporuke:
4
1
78 utorak, 12 maj 2015 21:58
Seljak Bezemljaš1
Realna je pretpostavka da je Aleksandar Vučić znao za početak početka pada rejtinga.Ne iz istraživanja.
Mi potcenjujemo snagu neverbalne komunikacije.Verbalno, saradnici Aleksandra Vučića recituju i pevaju istu pesmicu.Ali neverbalno "curenje" pokazuje sumnju i traženje otstupnice.
Pa je došlo do instiktivnog predloga za povećanje penzija.Zanimljivo je da li će se to izvesti, kako i po koju cenu.
Preporuke:
4
1
79 utorak, 12 maj 2015 23:19
Maca
Interesuje me rejting političara, da li ste to obradili? Objavljena je detaljna lista političkih stranaka, a ranije smo u vašim istraživanjima imali isto i za lidere.
Preporuke:
5
0
80 sreda, 13 maj 2015 08:38
Agent
Da li biste ohrabrivali svoje dete da se odseli iz zemlje, ukoliko bi za to imalo priliku?
Da 60.6 %


Kad sam ovo pročitao sledio sam se. Ovo je podatak koji je nekako promakao svima, g Vukadinović ga nije posebno komentarisao a takođe niko od komentatora ga nije pomenuo. Ako odu mladi, a otići će najpametniji, najsposobniji, najobrazovaniji, najzdraviji....čemu onda da se nadamo. Čemu onda svi planovi, izborne kombinatorike, "vizije razvoja"....??? Nema Srbije bez ljudi. Umiremo a mladi odlaze, ako se nešto ne promeni ostaje nam samo da kopnimo polako bez obzira ko je na vlasti sa kojim izbornim programom, koja je koalicija i "vizija budućnosti" u pitanju.
Preporuke:
6
0
81 sreda, 13 maj 2015 13:08
Đorđe Vukadinović
Poštovani "agent", potpuno ste u pravu kad skrećete pažnju na taj frapantan, važan i porazan podatak o broju onih koji bi ohrabrivali svoje dete da napusti zemlju. Nažalost, to nije bila novina u ovom istraživanju, već je u pitanju trend koji nalazimo već neko vreme - zato ga nisam posebno komentarisao - mada je tačno da je taj procenat porastao najmanje desetak odsto poslednjih meseci. Sem toga, u jednoj od mojih ovogodišnjih kolumni u Politici navodio sam i naglašavao upravo tu obeshrabrujuću tendenciju, koja zahteva poseban tekst i analize.
Preporuke:
7
0
82 sreda, 13 maj 2015 15:16
Agent
Poštovani g. Vukadinoviću, hvala na komentaru, prija kad neko vašeg kalibra želi da čuje i prati šta govore obični ljudi, za razliku od većine tzv intelektualaca, "elite" i javnih ličnosti. Izvinjavam se nisam pročitao kolumnu,a podatak prethodnog istraživanja mi je nekako promakao iako sam ga čitao. Šta tek reći za porast od 10% u periodu između dva istražvanja a da ne zvuči očajno. Hvala Vam i na tome i molim Bas da nastavite da ukazujete na ovaj veliki problem.
Preporuke:
6
2
83 sreda, 13 maj 2015 20:59
Baba Nasta
Apokalipsa sada
Neobično je da se niko,nije osvrnuo na jedan podatak koji u korenu saseca taj krhki optimizam u nastajanju - 60 posto ispitanika odgovorilo je da bi ohrabrilo svoje dete da napusti zemlju. Kada rejting vladara i njegove svite bude konačno pao, to neće biti zbog naglog osvešćivanja građana Srbije, već zbog njihovog nestanka. Sledeći koji dođe, sve i da ne bude nekog rata u međuvremenu koji će nas sve počistiti, vladaće praznom Srbijom - starci će pomreti, mladi će zbrisati glavom bez obzira. Ali to ne znači da će nas nekoliko preostalih konačno moći da živi ko ljudi. Šta mislite, ko će zauzeti mesto onih koji su otišli?
Preporuke:
3
1
84 sreda, 13 maj 2015 21:41
@ Baba Nasta
Baba Nasto, stavite naočare i pročitajte komentar "Agenta" i odgovor Đorđa Vukadinovića.
Preporuke:
4
0
85 četvrtak, 14 maj 2015 15:40
Poštovalac NSPM
Govoreći o potrebi za promenu političkog stanja u nas gospodine Đorđe naveli ste samo već stare konkurente u patritskom bloku, ali ne bi trebalo zanemariti ni neke novoosnovane stranke koje bi mogle prići i činiti deo patriotskog bloka kao što je SOF Siniše Kovačevića. Mislim da se priličan broj ozbiljnih ljudi prepoznaje u onome što Siniša K. i D. Petrović u svojim promotivnim skupovima predlažu. Ova politička opcija nije deo subverzivnog političkog podmetanja i mislim da ima iskrene namere da nešto radikalno menja. Istina je da ne raspolaže sredstvima ali argumntima da. Ukoliko bude dobila podršku ova politička stranka ima šansu da izvrši resuverenizciji države i bude deo onog političkog programa i stava NSPM koji je proklamovan. Treba ih prozvati i dati šansu da se izjasne. Živela Srbija.
Preporuke:
1
2
86 četvrtak, 14 maj 2015 23:33
Nemanja-Poštovalac NSPM
Poštovani pošto vidim da spominjete SOF Siniše Kovačevića,da vam kažem par rečenica.Bio sam prisutan u svojoj opštini kad je SOF imo tribinu,imao sam i neke kontakte i dalje ih imam sa ljudima koji su u inicijativnom odboru.Čak sam skoro imo sastanak sa jednim čovekom i pričali smo oko mog ulaska u SOF i učlanjenja u isti.Stvar je jednostovna,potreba za novom strankom postoji,ali prostora nema.

Ono što je osnovni problem SOF-a,koji za sad većinom ima inicijativne odbore po Vojvodini,što nema novih mladih ljudi.Tu su uglavnom starija populacija,bivši članovi DSS-a uglavnom,i poneki stariji SPS-ovac i radikal.To su sve oni isti koji su do juče glasali za DSS,SRS.Nema tu nove mase koja bi pojačala i ojačala neki patriotski blok.Onih 50% koji ne izlaze i dalje neće izlaziti na izbore.
Inače neki članovi bliski SOF-u,već sad kažu da ako oni uđu sa Patriotskim blokom da oni napuštaju.Naravno u pitanju su bivši članovi DSS-a.
Preporuke:
4
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner