Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Čarli na braniku "nove Evrope" - treba li Srbija da se meša u taj sukob?

Komentari (87) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 14 januar 2015 13:39
Oliver Kromvel
Srbija je svet za sebe stara autohtona podunavska civilizacija i narod,Srbi imaju najstariji kalendar na svetu po našem kalendaru je danas 7 524 godina,imamo svoju kulturu,način razmišljanja,običaje sve ono što nas čini posebnim što nas čak u određenoj meri izdvaja i od bratskih Slovenskih naroda a kamoli da govorimo o zapadu,ko neveruje neka pročita nešto od našeg čuvenog etnologa Veselina Čajkanovića.Zašto sam sve ovo napisao zato što se slazem u potpunosti sa autorom ovo jednostavno nije naš rat niti treba da se time bavimo a da hoće i da im je cilj da nas opet uvuku vidi se iz aviona.Mi imamo svoje probleme i treba njih da rešavamo a ne da se kačimo sa Muslimanskim zemljama sa kojima nikada nismo imali problem mislim pre svega na Arape ne na arhineprijatelje Turke.Samo treba da gledamo svoja posla a zapad neka plaća svoje greške i gluposti.
Preporuke:
85
8
2 sreda, 14 januar 2015 13:53
Drinko Končarević
Prvo što mi je palo na pamet dok sam čitao naslov, bio je kratak odgovor: NE. A onda me je kraj teksta podsetio na istoriju krstaških ratova. Od sedam krstaških ratova, šest je išlo preko Balkana (onaj sedmi, tkz. "dečiji" ne računam, deca su brodom iz Đenove, kao roblje, završila u Maroku). A odrasli su prolazeći kroz tadašnju Srbiju, pljačkali, ubijali, silovali i kako Srbi da se maknu u stranu? Krstaši su išli kroz Srbiju jer im je to bio najkraći put da odu da čuvaju Hristov grob... a Hrist je ljubav. Ne znam da li ih je zvao. Sada zamislite da Vam neko siluje žensko čeljade i Vi na to kažete "ako, to je ljubav". I sada dobijamo iste informacije ali u obratnom smeru. Devojke, dobrovoljke su predmet izivljavanja njihovih ratnika posle napornih bitki ... ali to je njihova stvar. Islamisti bi da okupiraju istočnu Evropu a razlog je opet ljubav ali naravno ne prema Hristu već prema Muhamedu. Možemo se mi maknuti malo u stranu, kao nekad, ali šta ako ratnici uz kupovinu hebaba zatraže i seks?
Preporuke:
61
4
3 sreda, 14 januar 2015 14:00
ser joška
a) Srbija nije bila protiv poslednje sekularne vlade na Bliskom istoku, u Siriji.“
b) Srbija ni po čemu nema razloga da stane na stranu zapada i busa se u grudi, proklamujući da će se boriti za nekakve zapadne vrednosti.

a sekularene države su "istočne vrednosti" za koje se bore muslimani.
Preporuke:
4
47
4 sreda, 14 januar 2015 14:21
devojka sa obale
U pravu ste,ovo nije nas sukob, sto se da videti i po komentarima na novinskim portalima. Najinteresantnije je što su se u situaciji sa Charlijem, desničari Srbije pokazali kao pomirljiviji, razumniji deo stanovništva, sa više poštovanja prema različitosti, koji nije naseo na ove gluposti. Ovi liberalni su pokazali katastrofalno odsustvo pameti, mudrosti i tolerancije, a u stvari samo bez mozga copy-paste-uju ono što zapadni centri misle i rade. Raduje me da vidim i komentare srpskih muslimana na portalima koji pozivaju na mir, govore da ovo nije naš sukob i da nam je dovoljno ratova, kao i promoćurna izjava SPC-a. Budimo pametni, znamo s koje strane vetar duva
Preporuke:
72
1
5 sreda, 14 januar 2015 14:30
Serbia NO Proxy
Sledeci put se treba dogovoriti sa muslimanima, pustiti ih da na miru prodju, pod uslovom da nam ne fali dlaka sa glave i da ne naseljavaju naše predele, pa nek se bakće s njima onaj ko je zakuvao. Dosta smo mi bili ugnjetavana, nepoštovana Krajina Evrope. Neka izvole muslimani do nemačke, francuske, engleske i nek im prave sandzake i kosova tamo, nek zaigra mečka i na njihovom pragu..
Preporuke:
59
1
6 sreda, 14 januar 2015 14:36
Vitez
Pa naravno da Srbija ne bi trebalo da se meša!!! Svaki dalji komentar bio bi suvišan.
Preporuke:
55
1
7 sreda, 14 januar 2015 14:45
Da ponovim i ovde da nisam Šarli
NE, JA NISAM ŠARLI

U Balkance spadam, što kažete, proste
poteko sa ovih gudura i brda,
nisam Šarli, (barem takav ko vi što ste),
niti onaj ko se s’ tuđom verom sprda.

Žaliću za svakom ljudskom žrtvom palom
ali se sa vama ne poistovetih,
jer vređaste bljuzgom, kobajagi šalom
to što neko smatra uzvišenim, svetim.

S osećanjem tuđim sprdaste se redom
ni svetinje niste poštovati hteli,
jednako sa Hristom i sa Muhamedom,
dok nekima čaša gneva se ne preli.

Vaše je delo prizemno i jadno
vi ga umetničkom pravdali slobodom,
i bez trunke duha propali ste na dno
postali sinonim za razvrat i Sodom.

Nad bezdušjem vašim mnogi se zgražavo,
jedni sve to trpe, verujući Hristu,
drugi na osvetu sebi daše pravo,
krvava osveta na uvredu istu.
Preporuke:
49
1
8 sreda, 14 januar 2015 14:45
Da ponovim i ovde da nisam Šarli
Otrpesmo vaše sramne bljuvotine
umesto osvete, mi molismo Boga
oprosti im Bože, ne znaju šta čine
to je zavet drevni Hrista vaskrsloga,

moliti se Bogu za svoje dušmane
koji nam zlo čine, kao što ste i vi,
to što vam se svete oni s’ druge strane
vidite s njima, mi vam nismo krivi.

Petljati se u to baš nemamo zašta
ne sudimo nikom, da nam se ne sudi
samo Bog na nebu kažnjava il’ prašta
prašta Bog al’ neće pojedini ljudi.
Preporuke:
51
1
9 sreda, 14 januar 2015 14:46
brzi
Avtor postavlja ludo pitanje. Naravno da mora Srbija da bude prisutna, pa ne može da bude rata pa da nema Srbije i srba pored i to iz više razloga. Koga če paliti jedni prema drugima ako ne srba, šta če raditi u sledečim nekoliko vekova srbski, pre svega oni mitomanski, istoričari ako neče biti novog velikog rata i štofa za njihove radnje i na kraju najbitnije niko u ovom sukobu nema onoliko viška topovskog mesa koliko ima Srbija.
Preporuke:
1
74
10 sreda, 14 januar 2015 14:50
sofi
Ovo što su učinili Francuzi je neprimereno. To je neprimereno čak i da beskrajno mrzite drugu stranu. Oni su se obratili drugoj strani na način za koji su znali da je uvredljiv za muslimane. Da li je bilo ko od Francuza rekao da je karikatura bila neprimerena? Zar mi ne znamo kako je to biti uvređen od istih autora? Muslimani se sa razlogom osećaju uvređenima.
Rakcija na ove uvrede je već apsolvirana, pa o njoj ni reči.
Krajnje je neracionalno i politički nije pragmatično da se mi nešto solidarišemo sa Francuzima, da se šećemo po Parizu k'o zaludni i sl. U ovoj kaši nama nije mesto.
Ovo piše Srbin, ekstremni nacionalista.
Preporuke:
61
1
11 sreda, 14 januar 2015 16:25
doktor
Komisija za žalbe tog Saveta, presudila je da je reč ,,Šiptar'' uvredljiva, iako ,,ne može da se bavi etimologijom upotrebljene reči, jer niti je nadležna, niti dovoljno stručna za to''

Pa ako nije ni nadležna niti stručna, trebalo je da se uzdrži od presuđivanja. Šćiptari (Shqipetar) sebe tako zovu jer smatraju da potiču iz Šćiprije (Shqiperia), odnosno 'zemlje orlova'. Termin 'Albanija' je počeo da se forsira od pre 30-tak godina, i to prvenstveno u SFRJ (na poštanskim markama iz Albanije je tada još uvek pisalo 'Shqiperia'), kao i 'Kosovo', iako je pravilno 'Kosmet', naravno zbog Metohije, jer 'metoh' znači 'zemlja u posedu crkve', što upućuje samo na SPC, a čije su pominjanje komunisti i šćiptarski separatisti želeli da izbegnu. Ne slažem se sa autorom inače zanimljivog teksta u vezi političke korektnosti, to je teror manjine nad većinom. Na kraju- hteli mi to ili ne, ne možemo se izmaći, na takvom smo mestu- nažalost...
Preporuke:
40
0
12 sreda, 14 januar 2015 16:42
Srbija je protiv terorizma ali i satirične mržnje
Srbija ne može da ćuti jer to neće upaliti.Srbija mora imati stav! Ako EU hoće Srbiju, onda mora uvažavati njene iskrene,snažne i pravedne stavove.Srbija nije ni majmun,ni robot pa ni odojče. Zamislite da pre braka ženi iscrtate mapu puta?! A znamo kako prolaze roditelji koji prave sluge bez mozga od svoje dece. Srbija ne može pobeći od problema. Važan je ispravan stav jer je samo on garancija dobrog puta koji je navodno cilj,a ne samo pristupanje EU. A to navodno Dačićevo usklađivanje će radikalizovati borbu. Svi smo mi pomalo Šarli jer bi rekli da ne znamo da li Dačić više liči,ili njegova politika više zaudara na svinjsko...Ali svi smo mi pomalo i mudžahedini jer sigurno nećemo mirno posmatrati eventualnu agresiju na majku Rusiju!
Preporuke:
29
1
13 sreda, 14 januar 2015 17:01
e-novine i njihov način?
Ja se čudim da se dozvoljava ovakav način pisanja sa strahovitom dozom uvreda kao što to rade ovi na linku:

http://www.e-novine.com/
Preporuke:
19
0
14 sreda, 14 januar 2015 17:07
e-novine i njihov način?
Ovi iz e-novina se krajnje prostački izruguju, pa zar je to neko novinarstvo?

http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-tema/115059-Strah-hvata-Hrvata.html
Preporuke:
15
0
15 sreda, 14 januar 2015 17:21
Jovo
Iza reči Albanac krije se velika Albanija.U Albaniji žive Šiptari, Vlasi,Grci,Sloveni-Srbi ,Makedonci,muslimani slovenskog porekla,Cigani i drugi.Prema tome zajednički naziv Albanac bi mogo da se primeni samo na stanovnike Albanije,a ne na Šiptare iz drugih država,koji ustvari insisirajući da su Albanci tvrde da žive u budućoj Albaniji,a i teritorije gde žive računaju da je deo Albanije.Prema tome nazivajući Šiptare iz naših krajeva da su Albanci mi priznajemo da je to ustvari deo Albanije.Vrlo perfidna ekspanzionistička manipulacija u ovo vreme psihološkog i propagandnog rata.Uzgred svi ne Šiptari u Albaniji su vekovima izloženi brutalnoj asimilaciji.
Preporuke:
38
0
16 sreda, 14 januar 2015 17:21
Zoranu Grbiću
Ti ljudi sebe zovu Šiptarima, a svoju državu Šćiperija.
Sve ostalo je politika.
Zamisli da neko Srbe počne da zove drugim imenom, tj. da mi počnemo da zahtevamo da nas zovu drugačije, a ne Srbi, jer nas to vređa; itd.
Alo, probudi se!
Zna se i ko je nametnuo naziv ”Albanci”, i zašto.
Dovoljno je, takođe, videti sajtove Civilne međunarodne uprave na KiM, gde se izbor njihovog jezika označava sa shqip.
Uostalom, dovoljno je i pogledati ko je podneo Žalbu Savetu za štampu: Fond za humanitarno pravo, Beograd; Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi Pazar; Udruženje građana ”Eco Family”, N. Pazar; Komitet pravnika za ljudska prava - Yucom, Beograd; Praxis, Beograd; Zapadnobalkanski institut, Beograd...
Pametnom dosta, po onoj narodnoj.
Preporuke:
46
0
17 sreda, 14 januar 2015 17:41
doktor
@ Jovo i Zoran Grbić: obojica ste bolje od mene opisali suštinu 'problema', kao i kome to najviše smeta, a to nisu 'Shqipetari'. Oni se nisu bunili zato što ih neko zove onako kako oni same sebe zovu, već dobro plaćeni (biti u NVO je najlukrativnija delatnost današnjice), spolja finansirani (kao i iznutra, znate li da naša država na osnovu međudržavnih sporazuma mora takođe da finansira dobar deo NVO koje deluju u Srbiji?) delatnici (da ih tako nazovem, mada je to eufemizam, jer imam za njih mnogo pogodniju reč).
Preporuke:
28
0
18 sreda, 14 januar 2015 17:53
Zoran
Nemojte da dozvolite da vas Zapad uvuce u rat protiv muslimana za svoje interese. Vrlo cesto nas je uvlacio u pogibiju za svoje interese.

Samo se sklonite i gledajte kako se budala i ludak biju.
Preporuke:
22
1
19 sreda, 14 januar 2015 18:05
Odbrana zajednistvom na teskom terenu i u teskim vremenima?
Mislim da je jedini put za opstanak i Srba i Srbije, pre nego nam koncentrisani tudji kapital u imperijalistickom divljanju i formalno ne ukine drzavu i ispere mozgove, odbrana zajednistvom, solidarnoscu, sprecavanjem zaduzivanja i prekomernog (u biti kriminanog) bogacenja male klase pojedinaca koji zajedno sa inokapitalom preuzimaju stvarnu vlast nad narodom.

Tesko da ima drugog puta sem kroz otvaranje savremenog, malo izmenjenog samoupravnog trzisnog socijalizma ili (u najgorem slucaju) u stvarnoj, zakonski apsolutno vecinski obavezujucoj direktnoj demokratiji (progresivnim porezima do 100%) ogranicenog polukapitalizma socijalne orijentacije.

Mislim da je to osnova svih sukoba u svetu, taj prilaz civilizaciji buducnosti i da bi se morali osloniti na Kinu, Rusiju (kojoj isto trebaju promene) i takve teznje drugih - makar i uz privremena odricanja od pojedinacnog zadovoljstva koji pruza oteti novac u zamenu za moral i pravdu.

Razbili su SFRJ, a sada razbijaju i ruse i Srbiju!
Preporuke:
16
1
20 sreda, 14 januar 2015 18:15
srpska sarma, a može i pasulj@ uzgred, kad smo već kod tih...
... 'Shqipetara' (što je AUTOHTONI šiptarski SAMONAZIV!) bio bi red pomenuti pomalo zaboravljene, ali NAŠE, AUTOHTONE srpske reči za OZNAČAVANjE tog naroda: ARNAUTIN i/ili ARBANAS! Uostalom, pogledajte srpske narodne pesme, posebno ciklus pesama o Marku Kraljeviću (npr. "Musa ARBANASA"), a takođe i dan-danas NAUČNO PRIZNATE RADOVE Jovana Cvijića (npr. "Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje") gde se taj narod označava sa "ARNAUTI"!? Obaška što se preko TALIJANSKOG NAZIVA (sic!) za taj narod ("Albanci") sprovodi kvazi-imperijalna ŠIPTARSKA politika na Balkanu!? Da ne pominjem AUSTROUGARSKE antisrpske IZMIŠLjOTINE o "ilirskom poreklu" Šiptara, obaška šiptarske "TVRDNjE" da NjIHOV JEZIK "pripada grupi ROMANSKIH jezika"!? Prema tome, NE MOŽE se BITI VIŠE ili MANjE istinit/"istinit" (izaberite po SAVESTI!) u POLITIČKOJ "korektnosti", pa reći da Vam se NE SVIĐA "svi smo mi Šarli", a "mogu da prođu" "Albanci" UMESTO 'Shqipetara'!? Jer, NE MOŽE se biti "malo" ili "mnogo trudan"!?
Preporuke:
17
4
21 sreda, 14 januar 2015 18:39
Νεανιας
Znači: pre i sa muslimanima nego sa Zapadom, Srbi? Samo tako nastavite, Turska je ponovo pred vratima.
Preporuke:
7
27
22 sreda, 14 januar 2015 19:55
Byakuya-sama
@srpska sarma, a može i pasulj@ uzgred, kad smo već kod tih...


Nalupa se samo tako. Arnaut je turska reč za plaćenika, i ne odnosi se na Škipe, to bi oni želeli da se odnosi, jer normalno malo malo pa u turskoj vojsci neki arnauti. Arban,Arbanas ili ti Arab, je samo verzija reči za ovo što danas zovemo Arap ili(još takođe) Arab. Cvijić nije nikakav naučnik, i priznat je jedino od kvaziintelektualnog taloga, koji je sa okupacijom Srbije(1903.) preuzeo na sebe da selektuje i nauku i kulturu. Albanija je latinizovan verzija reči Bela.

Da bi se pričalo o Škipima i ostalima, moralo bi da se krene od saveza Austrije i Rusije, i njihovog dogovora o podeli Balkana, u tu podelu je spadala i desrbizacija Balkana(od Crnog do Jadranskog mora), na severu Ugarske(i severnije) su stradali Slovaci i Česi. Npr na osnovu jednog(u punom smislu samo osnova) čehoslovačkog plemena je nastala i provincija Hrvatska(Hrbati). Rumuni i Bugari su ruski deo projekta.
Preporuke:
10
5
23 sreda, 14 januar 2015 20:36
Zoran
Νεανιας


Znači: pre i sa muslimanima nego sa Zapadom, Srbi? Samo tako nastavite, Turska je ponovo pred vratima.

--------------

Pa manje smo stradali pod Turcima za 400 godina nego pod Zapadamo za 100. 2. svetski rat je cista pogibija zbog Zapada. Rat devedesetih isto. Koliko smo se asimilovali u Zapada pod Titom i da ne pricam. Teritorije smo izgubili pod Zapadaom, to jest Titom. Pod Turcima nismao za 400 godina ni priblizno.
Preporuke:
24
1
24 sreda, 14 januar 2015 20:50
Observantes
Autor naslovom postavlja pitanje: Srbija treba da se meša ili da se nemeša u taj sukob? Srbija je već duboko umešana i ne svojom voljom primerom poslednje dve i po decenije. Umešana je kao žrtva od onih strana koje su danas u sukobu. Te strane i jesu u sukobu zato što su brutalno promovisale anticivilizacijske principe demonstrirane nad srpskim narodom i otimanjem srpske svete zemlje Metohije i Kosova i ostalih srpskih zemalja. Nijedna civilizacijska odluka danas nezavisi od Srba. A trebalo je da zavisi, za dobrobit čovečanstva baš zato što je srpska žrtva primer najuzvišenijeg u odbrani ljudskog roda i njegovih dostignuća. Ostatak srpskog naroda samo je posmatrač (ali i talac) idiota na svetskoj sceni koji su slepa civilizacijska evolutivna grana. Poslednja šansa ovom svetu je vraćanje Metohije i Kosova Srbima! Vreme ističe! Neističe Srbima!
Preporuke:
15
0
25 sreda, 14 januar 2015 20:57
@Νεανιας
Srbi? Samo tako nastavite, Turska je ponovo pred vratima.
Jeste. Turska je pred vratima zato što je tvoj omiljeni zapad uporno forsira da bude potkopava pravoslavlje i Slovene.
Za prve godine NATO uprave na KiM, znači 1999-2000 god. tamo je srušeno 88 crkava i manastira.Da li su Turci rušili tim tempom?
Znam kakvi su bili, ali pored njih je nešto ostalo.Ovi će nas za par decenija dokrajčiti.
Turci su tu bili vekovima, živeli sa nama,uzeli smo neke njihove reči, ali nam je jezik izdržao.A onda je došao Vuk K. nečija marioneta,pa ga uništio.Uz to, danas se više koristi engleskih reči nego ikada što se koristilo turskih, a ni Englezi ni Ameri ne žive ovde. Oni nas razbijaju na daljinu.
Još 2005-e sam i ovde i drugde postavljao pitanje,ko nas je više duhovno i nacionalno srozao:
1. Turci za 4,5 veka
2. Komunizam za 4,5 decenije
3. Zapad preko piona DOS za 4,5 god.
Svako razmišljanje me činilo uznemirenim. Jer,vodilo je znaš na koji odgovor.
Preporuke:
21
2
26 sreda, 14 januar 2015 21:14
Slavomir Srpski, Srbi svih vera ujedinite se
ukoliko bi nekakve hipotetičke muslimanske armije jurnule preko Turske, prešle Dardanele, i preko Balkana krenule u Evropu, sve što bi Srbija trebalo da radi je da se skloni u stranu, očisti puteve da vojska što brže prođe, i ponudi sendviče i kebabe da imaju energije za put. Da ne bude opet da slabi brane jake, da ne bude opet da se od Kosova pravi Termopile.

Podrzavam, kao i stav da je nama Srbima danas najbitnije ujedinjenje svih Srba bilo koje veroispovesti ili ateiste. Necemo vise dozvoliti da nas belosvetski agresori svadjaju sa nasim Srbima muslimanima, vec naprotiv, ja vidim prosperitetnu Srbiju u ujedinjenju u jednu konfederaciju Srpskih drzava i entitta: Srbija, C.Gora, RS i muslimanski deo BIH bi morali da se konfederisu i kao osnov imaju cinjenicu da smo svi mi Srbi etnicki i kulturno, i da je sloboda veroispovesti neprikosnovena i slobodna volja svakoga.
Preporuke:
11
11
27 sreda, 14 januar 2015 21:59
Srbin
"Slikovito rečeno, ukoliko bi nekakve hipotetičke muslimanske armije jurnule preko Turske, prešle Dardanele, i preko Balkana krenule u Evropu, sve što bi Srbija trebalo da radi je da se skloni u stranu, očisti puteve da vojska što brže prođe, i ponudi sendviče i kebabe da imaju energije za put."

Apsolutno se slažem sa ovim stavom, kojeg zastupam više decenija, a koji je ZA SRBE VELIKA ISTORIJSKA POUKA.
Preporuke:
19
2
28 sreda, 14 januar 2015 23:02
srpska sarma, a može i pasulj@ Byakuya-sama
Da se stvari možda nisu IZMENILE za poslednjih 100 godina otkad NEMA K und K monarhije, a ni ruskog carstva!? Posebno Vam je "cakano" ono o "croatskom podrijetlu" od "ČEHOSLOVAČKIH" plemena!? Obaška što se "Bijela Hrvatska", kao "pradomovina Hrvata", UGLAVNOM locira oko KRAKOVA, koji je, "o čuda", ODUVEK u Poljskoj!? Da ne pominjem Psunjskog i njegovu pretpostavku o BITNOM UČEŠĆU Avara u kroatskoj etnogenezi, što se slaže i sa nazorima Miloja St. Milojevića!? A to o "Arbanasima"/ "Arnautima"/ "Šiptarima"/ "Škipama", pa valjda i mi Srbi možemo da imamo RAZNE NAZIVE za jedan te isti narod (u ovom slučaju Šiptare), pri čemu su neki našeg porekla, a neki nisu, ali se KORISTE (ili su se koristili!?) od našeg naroda i smatraju se NAŠIM!? Dalje, ukazao sam na ciklus narodnih pesama o Kraljeviću Marku, koji je VEROVATNO STARIJI od ISTORIJSKOG Marka Mrnjavčevića i gde se pominje I Musa ARBANASA, ali I Uso ARAPINE i gde NARODNI PEVAČ VEOMA RAZLIKUJE po ETNOSU te Markove protivnike!? O Cvijiću drugi put!?
Preporuke:
6
4
29 sreda, 14 januar 2015 23:04
Byakuya-sama
@Slavomir Srpski, Srbi svih vera ujedinite se


Sreća naša pa ovi vaši postaše prošlost.

ja vidim prosperitetnu Srbiju u ujedinjenju u jednu konfederaciju Srpskih drzava i entitta: Srbija, C.Gora, RS i muslimanski deo BIH bi morali da se konfederisu


Ako uzmemo u obzir velike kulturološke razlike, bolje ovako >>

jednu konfederaciju Srpskih drzava i entitta: C.Gora, BiH, ponešto iz Hr bi morali da se konfederisu


Nas iz Srbije ostavite, mi ćemo, teško@@, ali nekako preživeti bez vas. ◔_◔
Preporuke:
5
1
30 sreda, 14 januar 2015 23:10
Zoran Đorđević
Pre neki dan sam napisao da Zapad onim maršem u Parizu traži podršku za zadržavanje dvojakih standarda. U uvodu je autor lepo opisao to licemerje:
Ima tu dosta licemerja, a najuočljivije je ono vezano za političku korektnost. Kao jedan od stubova društva nove Evrope, sve što nije politički korektno, odmah se odbacuje i osuđuje. Pa tako, nije politički korektno rugati se nacionalnim manjinama, homoseksualcima, crncima i slično, zaštićena su (i prezaštićena) i prava dece... ...ako se u kući svađate sa ženom idete u zatvor, i svi su zaštićeni i sve je zabranjeno, ali je istovremeno sasvim u redu praviti i podržavati karikature koje se rugaju Muhamedu, Papi i drugim verskim vođama.
Ne smeš pederu reći da je peder, a smeš zajebavati tuđeg Boga. A znaš da je to za njih uvredljivo. Kao da je to naš Lala iz viceva koji će reći: "Nije to moj kukuruz".
Preporuke:
10
0
31 sreda, 14 januar 2015 23:10
@Slavomir Srpski, Srbi svih vera ujedinite se
Tačno. Ali onda dođu popovi, vladike i novokršteni ziloti pa histerično viču: "Srbin može biti samo pravoslavac-svetosavac!!!" Ovo Svetosavac je na priliku, još jače od pravoslavlja.
I time odbijaju one muslimane koji su svesni porekla, ali neće da menjaju veru. Neće ili ne mogu, ili se plaše.
da meni kažu da sam potomak nekog naroda koji nema veze sa hrišćanstvom, i ako bih prihvatio, teško ds bih se mrsio na badnji dan i Veliki Petak...

Brale, ako si klanjao ceo život, klanjaj i dalje, ali ne zaboravi ko si. Kusta se vratio u hrišćane, Meša nije, ali njegov čin ne zaostaje za Kustinim.

Šiptara ima i katolika čak pravoslavaca, pa nisu manje Šiptari..
Preporuke:
10
2
32 sreda, 14 januar 2015 23:13
Zli jezik
Stvarno neverovatno.Ne zna se šta je licemernije,da li tekst ili komentari. Ovde se radi o ubistvu više ljudi. Zašto? Zbog karikatura. I mi kao odobravamo ubistvo. Šta je strašnije - ubistvo više ljudi ili obična karikatura koju neko doživljava kao uvredu. Pa u prirodi karikature je da bude smešna i samim tim za nekoga može biti uvredljiva. Da li Vučić sad može likvidirati Korksa, jer se eto osetio uvrđenim. O čemu vi pričate. I ponavljam, da se to desilo u Rusiji, svi bi ovde urlali protiv islama. Ti islamski vernici su došli u Francusku. Vole evre, a ne prihvataju način života u Francuskoj. Neće da skinu feredže, ali voze skupa vozila i vole evre. Šta je to nego licemerje. U Francuskoj, a i u drugim evropskim zemljama je karikatura već vekovna pojava, kojom se na satiričan način ukazuje na neke društvene probleme.I treba da sad svaka napaljena budala da baca bombe na redakcije, jer se osetio uvređenim, a tekstovi tzv. desnice će doživljavati vrhunac nad tragedijom trulog Zapada. Grozno.
Preporuke:
4
25
33 sreda, 14 januar 2015 23:25
Zli jezik
No,to je daleka Francuska i neprijatelj, te nas to raduje. Sad mi kao nešto morališemo, te eto oni su ovakvi i onakvi, a mi smo eto tobože primer tolerancije. Šta je ovde bilo krajem 80-ih godina prošlog veka. Da li se neko seća? Svi Slovenci i Hrvati su pederi, Bosanci (Mujo i Haso) su glupi i nisu bile samo karikature, već i cele ''humorističke''emisije, da ne kažem farse. I dan danas se prikazuju ''Kursadžije'' koje izgleda još žive u SFRJ, pa da li je to uvreda za susede? Da li treba neki Janez ili Dudek ili Faruk ili Krasnići da dođe u Beograd i pobije celu ekipu ''Kursadžija''? I on se komotno može osetiti uvređenim. Nekom opsujemo mater, to je uvreda i netolerancija. Da li taj ima pravo da nas ubije,jer se eto osetio uvređenim, a toliko se priča o toleranciji.
Nema opravdanja ni za kakvo ubistvo.Posebno ne što je cilj tih ubistava bio zastrašivanje Francuza. Dobro je što su digli glas.Ovaj napad ih je, nadam se, trgnuo i valjda su shvatili kakvu tempiranu bombu drže u svojoj kući.
Preporuke:
5
25
34 sreda, 14 januar 2015 23:33
Observantes
„Slikovito rečeno, ukoliko bi nekakve hipotetičke muslimanske armije jurnule preko Turske, prešle Dardanele, i preko Balkana krenule u Evropu, sve što bi Srbija trebalo da radi je da se skloni u stranu, očisti puteve da vojska što brže prođe, i ponudi sendviče i kebabe da imaju energije za put. Da ne bude opet da slabi brane jake, da ne bude opet da se od Kosova pravi Termopile.“
Autor ovde kalkuliše utopistički i kolaboracionističkom zamkom. Termopil i Kosovska bitka nisu se desili komformističkim rezonom nego onim egzistencijalnim. Odbrana sopstvenog pred hordom osvajačkih psihopata nema izbor. Deliti kolače konjici psihopata je budalaština! Psihopata bira „meni kartu“ a ne ti! Stvarno glupost koja ovaj tekst čini nekorisnom bajkom.
Preporuke:
7
8
35 sreda, 14 januar 2015 23:35
perkins
@brzi

znaci mangupski na intektualnom nivou porucujes''Srbska glava ne vredi lule duhana'',nego u kojim bitkama ste vi ostavljali svoje glave?u bitkama po beckim baustelima i konjusnicama hiljadu godina,sunce slobode su vam nakon MILENIJUMA ropstva SRBI doneli,ej viteze,nakon HILJADU godina ste prvi puta dobili pravo da budete ravnopravni u upravljanju i vodenju DRZAVE,a dobro ste nam zahvalili kada su potomci onih koje su bivse gazde deportovali za Srbiju 41 a SRBI ih pazili kao rod rodeni 91 nasu decu na odsluzenju vojnog roka mucki upucavali snajperima i palili zoljama dok su razvozili hranu po kasarnama,ej kneze viteze,DECU od 18-19 god.koji ni municiju nisu imali nego prazne puske ste kasapili da bi onaj ...... jk na tv-u izjavljivao kako su razbijene specijalne snage jna,ej bre DECU,bez oruzja,demokrate,humanisti!!
zato pali i to brzo!
Preporuke:
17
1
36 sreda, 14 januar 2015 23:43
Zli jezik
Mislim da desnica i desničarski autori počinju u svom oduševljenju da liče na evrofanatike, samo u kontra smeru. Dok evrofanatici bez ikakve kritičke misli prihvata sve što je ''evropski'', tako i desnica počinje da se raduje svemu što šteti ''evropskom'', zanemarujući da je istina uvek negde na sredini. To što će muslimani ubijati Francuze, neće nama pomoći u našem srljanju u evrozagrljaj. Najgore je što nema prave levice niti desnice. Levica se ne bori za socijalna prava već za uništenje konkurentskih firmi. Desnica se ne zalaže za socijalna prava zato što to stvarno želi, već zato što je to način dolaska na vlast. Kako god okreneš, ne može biti dobro. Svi vole evro i dolar, svejedno da li mu iz zadnjice vire zvezdice, petokraka ili dvoglavi orao. Samo da se dočepa vlasti i ''evara'' i brzo će zaboraviti sve ''vrednosti'' za koje se zalagao. Samo šire otrov i smrad.
Preporuke:
7
13
37 sreda, 14 januar 2015 23:55
Zoran
Νεανιας, vidim na grckom se predstavljas. Kad smo vec kod Grka, znas li koja je razlika izmedju naseg oslobadjanja od Turaka i njihovog? Njiam je zapad slao sve zivo, a i istok da se oslobode Turaka. Njih u sustini to nije mnogo diralo, ali jeste Zapadu smetalo. A mi smo ginuli kao slepci svaki put kad smo hteli da se oslobodimo Turaka i to bez ikakve pomoci Zapada.
Preporuke:
10
2
38 sreda, 14 januar 2015 23:59
Zoran
"To što će muslimani ubijati Francuze, neće nama pomoći u našem srljanju u evrozagrljaj."

Kakobnece? Pa evrofanatici cim osete tvrdo povlace se i menjaju misljenje. Oni nemaju jasno definisan stav o mnogim stvarima, vise su vezani za nesto po inerciji. Ako ga neko pogura u jednu stranu on tamo krene, ako ga neko gurne u drugu on promeni smer.
Preporuke:
8
2
39 četvrtak, 15 januar 2015 00:02
Zoran
"Stvarno neverovatno.Ne zna se šta je licemernije,da li tekst ili komentari. Ovde se radi o ubistvu više ljudi. Zašto? Zbog karikatura. I mi kao odobravamo ubistvo."

Ko kaze da odobravamo? Ne, nikako. Ali slozices se po zapadnim, demokratskim i svim ostalim vrednostima, da ne bi trebalo nekog provocirati ako nemas interes?

Samo mi jos kazi da su imali interes da provociraju muslimane karikaturama?

Slusaj, ja razumem da zapad radi na komletno unistenje svih religija, ali to jos nikom nije uspelo, a njiam tek nece, jer su na zalasku.
Preporuke:
9
4
40 četvrtak, 15 januar 2015 00:14
veca vestica
Za zli jezik

Nebi se ja zakleo da si "zli jezik"

Ovde je narod toliko "opran",ne zna dali je posao,ili je dosao.
Preporuke:
0
1
41 četvrtak, 15 januar 2015 00:20
Zli jezik
Taj časopis je objavio sad karikaturu u kojoj Muhamed drži tablicu sa tekstom da je i on Šarli ebdo i da je sve oprošteno. Šta je tu sad uvredljivo? Ajde recite mi šta je tu uvredljivo. To što neki napaljeni islamski fanatik smatra da je to uvredljivo, ne znači da je stvarno i objektivno posmatrano uvredljivo. Ta karikatura je ustvari gorak smeh, vrlo gorak smeh. Ovde se radi o subjektivnim stavovima kojekavih psihopata koji sebi daju za pravo za ubijaju ako smatraju da je neko uvredio islam. Pitam sve nas kakav je položaj hrišćana u islamskim zemljama? Kakve li oni slobode uživaju? I kako je bilo nama do pre samo 200 godina. Ne smatram da treba da branimo islamske psihopate i njihove imame. Posebno jer je Francuska hrišćanska zemlja, jer ima Marin Le Pen, jer ima istoriju i kulturu koja je nama bliža od pećina i čuka Avganistana. To je uvozni islam u evropske zemlje. Anglo-jevreji nam u Evropu uvoze paravojne formacije u rezervi u vidu emigranata iz islamskih zemalja-
Preporuke:
6
11
42 četvrtak, 15 januar 2015 00:44
Radovan
@brzi
Ja ne mogu da vas slovence shvatim, kao otisli ste u civilizovanu evropu a stalno se vracate nama, pa cak i u komentarima ne mozete da zivite bez nas. Sve sam kacin do kacina.
ps.namerno mala slova.
Preporuke:
13
0
43 četvrtak, 15 januar 2015 00:48
Zoran
Samo da pojasnim ovim zapadnim vernicima gde je problem sa Zapadom.

Same zapadne vrednosti, po definiciji, kreiraju sebicnog, izolovanog pojedinca koji ne zeli da mazi dete, nego kola. Jedan izuzetak su bili Ameri medju zapadnjacima, ali to se polako topi.

Sta imamo: Dodje musliman sa 5 deteta u Evropu ili Ameriku. Ako se asimiluje svako od njegove dece ce imati jedno dete, uglavnom. Ako se ne asimiluje imace bar 3.

Sta se desava? Zapadno orjentisani gradjani nestaju, polako ih menjaju ovi drugi. Zapad trci trku da mu ne nestanu takvi gradjani bar dok ne zavrsi kompeltnu ciscenje sveta od religije.

Koja sansa da ce istrcati tu trku uospte? Male. A pobediti? Nikakve.
Preporuke:
4
2
44 četvrtak, 15 januar 2015 00:55
Zoran
Zli jezik, kao prvo ne samo to. Nisu zbog jedne karikature nego zbog mase karikatura. A kao drugo, to sto nesto tebi ne smeta, ne znaci da i drugom ne smeta. Vidis, u Indiji je veoma lose ako krenes da mazis neko dete po glavi. A u Srbiji ima roditelji da se rastope od srece. U Indiji veruju da tu stoji duh covekov i ako ga diras napustice telo.
Preporuke:
5
2
45 četvrtak, 15 januar 2015 01:04
Zoran
Zli jezik, i ne bi bilo lose da uvek drzis u glavi da je muslimanima ovo 14. vek. A znas kava je bila Evropa u 14. veku? Lomace, vestice, Galileo, Kopernik,...Zemlja ravna, centar vasione,...
Preporuke:
5
2
46 četvrtak, 15 januar 2015 01:46
brzi
@perkins
Nekada se i sa ironijom mnogo kaže. Nekolika emisija unazad Marić je izjavio u svojoj Čirilici jednu rečenicu koja bi trebala da brine pre svega sve vas narodnjake, a rečenica se glasi ovako: Kde god su došli srbski tenkivi tamo srba danas nema. Rečenica koja mmnogo kaže o vašoj istoriji i pre svega interpreteciji te.
Što se moje ironije tiče ona se tika pre svega vašeg inatenja za svaku cenu i protiv svakoga te opšteg nereda u vodečim i upravnim strukturama vašeg društva. Dva oficirčiča sta vas uvela u dva svetska ratova ( Apis u prvog i Simović u drugog) i uradila onakve žrtve ( ne kažem da nebi bili uvučeni u te ratove kasnije ali bi imali sasvim drugi i drugčiji status i mnogo manje žrtava). Ko za boga jesu kod vas oficiri da imaju pravo odlučivanja o sudbini naroda i države, u normalnim društvima oficiri su plateni zato da ginu i izginu za državu i otačbinu bez prava bilokakvog političkog uticaja i ništa više.
Preporuke:
1
14
47 četvrtak, 15 januar 2015 03:59
@ Zli jezik
Francuska nije hrišćanska zemlja.
Odavno je prestala da to bude. Francuska je danas ateistička, bezbožna, anti-hrišćanska zemlja. Među predvodnicima je ateističkih, anti-hrišćanskih zemalja.
Takođe, nije nam bliska. I neprekidno se udaljava od nas. Probudite se vi koji spavate opijeni vonjem Evrope.
Niti nam je blizak islam, još manje Zapad.
Gde ti živiš. Učio si pogrešne škole.
Mi ne znamo ko smo, to je osnovno pitanje. Kad budemo saznali ko smo, možemo razgovarati dalje (na teže teme).
Preporuke:
13
1
48 četvrtak, 15 januar 2015 04:33
Beogradjanin
Autor teksta i velika vecina komentatora ili ne znaju ili olako zaboravljaju odrubljene srpske glave kod mesta Zavidovici, i mudzahedine koji su na poziv Alije Izetbegovica dosli u BiH da ubijaju Srbe. Za mene su Alijini mudzahedini i ova dvojica terorista koji su napravili masakr u Parizu isto zlo. Ubedjen sam 100% da bi ta dvojica dosli u BiH 1995 da ubijaju Srbe, samo da su bili par godina stariji.
Preporuke:
8
1
49 četvrtak, 15 januar 2015 11:50
Νεανιας
@Zoran (vidim hrvatskom latinicom pišeš)

1. Čije su nasleđe ratovi u Bosni i na Kosovu, ako ne tursko?
2. 2. Sv. rat je bio "čista pogibija" za Srbiju zbog puča engleskog plaćenika Simovića; isto kao što je 1. Sv. rat bio "čisti dobitak" zbog Pašića.
3. Teritorije jesmo izgubili pod Titom, ali smo mi bili ti koji su ga najviše voleli. Nijedan Srbin prstom nije mrdnuo kad ih je on delio na republike, pokrajne i nacije sumnjivog identiteta.
4.Grke je Zapad izdao u odlučujućem trenutku (1922.); ipak, svesni su da bez njega ostaju sami pred Turskom (zbog čega i jesu u NATO-u i EU.), i da rizikuju čak fizički opstanak (u Turskoj su Grci nekad bili većinsko stanovništvo, danas ih je ostalo 4.000).
Preporuke:
7
1
50 četvrtak, 15 januar 2015 12:04
Νεανιας
Plašim se da je Turska pred vratima zato što je, za razliku od Srba, umela da iskoristi Zapad za sopstveno jačanje.
Većina kosovskih crkava nije srušena za vreme Turaka samo zato što su bile pretvorene u džamije. Albanci ih ruše zato što su postali muslimani zahvaljujući Turcima.
V. Karadžića nije imao ko da opomene jer je srpska kulturna elita tog doba bila isuviše slaba - upravo zahvaljujući Turcima.
Za korišćenje engleskih reči, isto kao i za dvoazbučje, krivi smo, pre svega, mi sami. Hrvati nemaju te probleme.
"Zapad nas je srozao preko piona DOS." Zaista? A na koje to visine nas je uzdigao Milošević?
Preporuke:
4
5
51 četvrtak, 15 januar 2015 12:35
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας @Zoran
Komentar: "Nijedan Srbin prstom nije mrdnuo kad ih je on delio na republike, pokrajne i nacije sumnjivog identiteta." Da li ste POTPUNO SIGURNI u to što pišete!? Šta bi sa prof. Mihailom Đurićem i ko dade otkaz Voji Koštunici 1971!? Na stranu šta je Koštunica KASNIJE POSTAO, ali FAKAT je da su Srbi (a POSEBNO Srbi u Srbiji!) bili SUROVO DRESIRANI da "vole" Broza!? Uostalom, da li ste bili na izložbi "Politički progoni u Srbiji 1944-53", održanoj u Muzeju istorije Jugoslavije (na Trgu Nikole Pašića, pored zgrade "Novosti"), održanoj početkom 2014!? Da ste bili ZNALI BISTE za DOKAZANU ISTINU o SEDAMDESET HILjADA UBIJENIH nekomunista (70000 sve sa IMENOM i PREZIMENOM i ostalim CV. podacima!!!), samo u periodu septembar 1944-septembar 1945, kada je UKINUTO RATNO STANjE u Srbiji!!! Posle TAKVOG "početka" Brozove "vlade" ŠTA OČEKUJETE da će da se desi sa OKUPIRANOM ZEMLjOM!? A koju su OKUPIRALI SUNARODNICI istih "srbijanskih" Srba!!! (Na stranu KAKO je Broz PREMUNTAO našu prekodrinsku BRAĆU!?)
Preporuke:
7
4
52 četvrtak, 15 januar 2015 13:03
Νεανιας
@srpska sarma, a može i pasulj

Čast pojedincima, ali masovne i organizovane opozicije Brozu nije bilo u Srbiji.
Slažem se da je delimično zbog toga što je srpska elita većinom ili fizički uništena, ili proterana (kao posle pada pod Turke, uostalom), ipak, valjda je i druge "narode i narodnosti" "dresirao" pa ga nisu toliko voleli kao Srbi (a, bogami, imali su i mnogo više razloga od njih).
Preporuke:
2
4
53 četvrtak, 15 januar 2015 13:25
ser joška
"to sto nesto tebi ne smeta, ne znaci da i drugom ne smeta" a ko te tera da gledaš karikature marginalnog časpopisa pre bankorotom zbog skromnog tiraža, ako ti smetaju?

ovo me podseća na licemerje Madoninih komšija, koji su je tužili što se kupa gola u svom bazenu a oni jadni se zgražavaju gledajući to iz svojih prozora sa 5oo metara daljine .. ONA njih SABLAŽNjAVA
i sud preSudi u njihovu korist. TAKO JE PROPALa SAD, NEKADA SVETINIK SLOBODNIH NACIJA...i sada želi da uništi Francusku ... SAD a ne muslimani
Preporuke:
0
1
54 četvrtak, 15 januar 2015 13:28
ser joška
Ko kaze da odobravamo? Ne, nikako. Ali

ALI iz korena menja smisao stava
trudna sam ALI ću da abortiram..

ALIje su problem
Preporuke:
0
0
55 četvrtak, 15 januar 2015 13:32
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας
Komentar: "Plašim se da je Turska pred vratima zato što je, za razliku od Srba, umela da iskoristi Zapad za sopstveno jačanje." Znate, Turska je učestvovala u 1-om Svetskom ratu i bila gubitnica, pa je ratovala sa Grčkom oko godinu dana i pobedila, ali OTAD NIJE RATOVALA, uz put čak i POPULACIONO DOBILA preseljenjem NETURSKOG islamskog stanovništva sa IZGUBLjENIH teritorija u Anadoliju (obaška PROTERIVANjE milion ipo Grka i GENOCID nad milion ipo Jermena, sve u Maloj Aziji!), čime je ta DREVNA HRIŠĆANSKA ZEMLjA (domovina kapadokijskih otaca i mesto održavanja 3 od 7 Vaseljenskih Sabora!) prvi put u istoriji 1924 postala U POTPUNOSTI deo Dar-ur-harba, tj. islamske vaseljene!? Tako da je Turska mogla da se KONSOLIDUJE ZA RAZLIKU od Srbije, pri čemu je NA POČETKU 20-tog veka Srba bilo MALO MANjE od Turaka, a sad ih ima 8-9 puta MANjE!? Dalje, valja obratiti pažnju i na vreme po WW1, kad se Turska ODLUČILA za NACIONALNU, a Srbija za VIŠE-ETNIČKU državu, što je i VAŽNIJE od ratnih pogibija& okupacija!?
Preporuke:
6
4
56 četvrtak, 15 januar 2015 13:44
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας
Komentar: "Čast pojedincima, ali masovne i organizovane opozicije Brozu nije bilo u Srbiji.
Slažem se da je delimično zbog toga što je srpska elita većinom ili fizički uništena, ili proterana (kao posle pada pod Turke, uostalom), ipak, valjda je i druge "narode i narodnosti" "dresirao" pa ga nisu toliko voleli kao Srbi..." Prvo, otvarate DODATNA PITANjA na ovu temu, koja mogu biti lekovita, ALI I NE MORAJU, već, MOGUĆE je da će samo UVEĆATI DUHOVNU DEZORIJENTACIJU!? Uostalom, lepo primetiste da "Srbi NE ZNAJU KO SU u STVARI"!? Pomenuh Cvijića i njegovo "Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje", kojeg sam PAŽLjIVO i u ZRELIM godinama iščitavao i verujte, manje mi je smetalo njegovo IDEALISTIČKO jugoslovenstvo i tad popularno VEROVANjE u rasu, od toga ŠTO BEZ DISKUSIJE PRIHVATA SVE "nalaze" bečko-berlinske "istorijske škole" o Seobi Slovena i "ilirskom poreklu Albanaca"!? Baš kao što mi SMETA kada NOVOKOMPONOVANI "autohtonisti" iz "IDEOLOGIJE" (INATA!) prihvataju Miloja St. Milojevića!?
Preporuke:
3
4
57 četvrtak, 15 januar 2015 13:58
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας, nastavak
OTVARANjE tih pitanja može biti BOLNO zato što smo OD Broza TRAGIČNO PODELjENI na "četnike" i "partizane", iako PRAVIH četnika NEMA "NI OD KOROVA", a PRAVI partizani skoro da su IZUMRLI!? Ono što BITNO ODREĐUJE dinamiku našeg UNUTRAŠNjEG društvenog života, to je pored NEDOSTATKA ISTINSKE ELITE i PODMUKLA BORBA za OČUVANjE PRIVILEGIJA naslednika partizana!? Ovde nije u pitanju ideologija, pošto su NASLEDNICI partizana SVIH MOGUĆIH POLITIČKIH OPREDELjENjA! I to nije samo borba naslednika PREĐAŠNjIH RAZVLAŠĆENIH klasa, koliko SOCIJALNA borba OSTATKA srpskog naroda protiv ovih (nazovimo ih RADNIM IMENOM!) "JUGOSLOVENA srpskog porekla"!? Dalje, DELOVI SRPSKOG NARODA koji su se prelili IZ SRPSKOG u druge, pa i NOVOKOMPONOVANE "nacije", inače su imali "prirodnu" (zbog narečja ili konfesije) DISTANCU prema PRAVOSLAVNOJ i ŠTOKAVSKOJ GLAVNINI srpskog naroda, pa ih je ANACIONALNO PONAŠANjE srpske elite posle WW1 samo UBEDILO (pored Broza i Zapada naravno!) da dalji istorijski put TRAŽE ODELjENI od Srba!
Preporuke:
3
4
58 četvrtak, 15 januar 2015 14:11
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας, drugi nastavak
To "KO SMO MI Srbi" je odrednica KULTUROLOŠKA, tj. CIVILIZACIJSKA, a ne rasna, našta se inače "LEPE" SVI "autohtonisti" i "Srbi sa dna kace"!? Da, mi JESMO PRETEŽNIM DELOM AUTOHTONO stanovništvo Balkana! Da, Seoba Slovena na Balkan krajem 6-tog i početkom 7-og veka je bila PRILIČNO SPOREDAN ETNOGENETSKI događaj, pošto su DOSELjENICI pretežno činili RATNIČKU ELITU (buduće srednjovekovno plemstvo) novonastalih društava po "Sklavinijama"!? Da, NIKO DOSAD nije SISTEMSKI obrađivao etnografsku i lingvističku NEPREKINUTOST NARODNOG ŽIVOTA Balkana PRE i PO Seobe Slovena, pošto su svi bili OPSEDNUTI PREKIDOM POLITIČKOG KONTINUITETA, ali ZAR je TO "razlog" da se toliko UZDIŽE RASA, a zanemaruje naše DUHOVNO NASLEĐE, ergo HRIŠĆANSTVO!? U tom smislu, primetna je AVERZIJA SKARABUDŽENIH "autohtonista" spram Vizantije, pri čemu ti NADOBUDNICI NE SHVATAJU da Zapad NEMA NIŠTA PROTIV NAŠE RASE, ako smo NjIHOVE SLUGE (kao npr. KATOLIČKI "Hrvati"), ali ima itekako protiv ako smo SAMOSVESNI PRAVOSLAVNI Srbi!
Preporuke:
4
6
59 četvrtak, 15 januar 2015 14:29
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας, kraj!
TO JE ONO Poštovani što SVI NABUDŽENI& SKARABUDŽENI srpski "tradicionalisti" BARABAR sa ODNAROĐENIM "srpskim" "liberalima" SVIH BOJA (od CRVENE do ŽUTE) ne primećuju kad govore o BUDUĆNOSTI i MERAMA koje MORAMO PREDUZETI da bi OPET STALI na NOGE! I kad pričaju o "majčici Rusiji" primetna je IRACIONALNOST naših NABUDŽENIH& SKARABUDŽENIH "tradicionalista", koji vide SAMO ISTU VERU i SLIČAN JEZIK i ETNOS, a NE VIDE RAZLIČITU ISTORIJU, MENTALITETE, a time i RAZLIČITE političke ideale!? "DUŠU DALO" da nam OPET "zavuče" neki ZLOVOLjNI "brat Rus" (ko onomad onaj Menjšov), koji NE RAZLIKUJE "male balkanske zemlje", na RADOST "naših" ODNAROĐENIH "srpskih" "liberala" SVIH BOJA od CRVENE do ŽUTE! Jer, VRATITI se CIVILIZACIJI KOJOJ ORGANSKI PRIPADAMO je VEOMA OZBILjNA STVAR, mnogo ozbiljnija nego TALAMBASATI o "narodu najstarijem"!? Mi JESMO VEROVATNO NAJSTARIJI NAROD Evrope, to već POTVRĐUJE genetika, al setite se vica o malom Srbinu ("Vi nemate ISTORIJU!") i Ameru ("A vi GEOGRAFIJU!"). Svako dobro.
Preporuke:
4
4
60 četvrtak, 15 januar 2015 14:33
@Baeogradjanin
Autor teksta i velika vecina komentatora ili ne znaju ili olako zaboravljaju odrubljene srpske glave kod mesta Zavidovici, i mudzahedine koji su na poziv Alije Izetbegovica dosli u BiH da ubijaju Srbe.Za mene su Alijini mudzahedini i ova dvojica terorista koji su napravili masakr u Parizu isto zlo. Ubedjen sam 100% da bi ta dvojica dosli u BiH 1995 da ubijaju Srbe, samo da su bili par godina stariji.


Da, ali u toj istoj BiH na izborima 1990 godine je pobedio Fikret,koji ne bi doveo mudžahedine.Ali je tvoj omiljeni zapad naredio da se on skloni i ustoličio Aliju. Priznao mu državu.
Obećao udar na Srbe ako ima 5.000 žrtava,pročitaj šta tvrdi Hakija Mehurić, šef policije u Srebrenici.
Ko je žrtvovao umerene muslimane zarad fanatika?Zapad.
Ko je žrtvovao šaha Reu da dođe Homeini?-Zapad.
Ko je žrtvovao ostale umerene vladare u islamsmim zemljama:Gadafija, adama-Zapad.
Ko udara na Aasada-Zapad.
Ko čuva najrigidniji režim na planeti, saudijski?- Zapad.
Preporuke:
16
0
61 četvrtak, 15 januar 2015 14:33
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας, Post Scriptum
I "Last but not least" TO je GLAVNI RAZLOG ZAŠTO autor ovog SKARABUDŽENOG teksta NIJE u PRAVU! On prosto NEZNA KOJOJ CIVILIZACIJI pripada i on i njegov narod! Zapadnjaci (i njihovi balkanski eksponenti!) to VEOMA DOBRO ZNAJU i STALNO NAS NA TO PODSEĆAJU! Isto kao i Turci i njihovi balkanski eksponenti! To je uostalom i GLAVNI RAZLOG našeg nesporazuma sa Rusima!
Preporuke:
4
5
62 četvrtak, 15 januar 2015 15:05
ser joška
"NA POČETKU 20-tog veka Srba bilo MALO MANjE od Turaka, a sad ih ima 8-9 puta MANjE!? Dalje, valja obratiti pažnju i na vreme po WW1, kad se Turska ODLUČILA za NACIONALNU, a Srbija za VIŠE-ETNIČKU državu, što je i VAŽNIJE od ratnih pogibija& okupacija!?"

tako je, 1+1=2

uz dodatak- dok je Srbija bila nacionalna država jedinstvene nacije stanovništva bar 12 etničkih porekla, broj stanovnika je porastao sa 825 000 ljudi 1846. na čak 3 miliona 1903. . i pored niza ratova
Preporuke:
1
0
63 četvrtak, 15 januar 2015 15:22
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας, Post Post Scriptum
Pošto je SAVEZ sa Rusijom NEOPHODAN radi našeg opstanka, valja RAZMISLITI KAKO da to OSTVARIMO!? U tom smislu slučaj ruskog plivača Vatčinova koji bi da nastupa za nas ILUSTRUJE KAKO bi Srbi MOGLI da se POSTAVE spram Rusa, kao VODEĆEG NARODA i DRŽAVE nastajućeg Evroazijskog saveza, što korespondira iskustvu naše zemlje po ruskom građanskom ratu 1918-22 kad su došli pripadnici PORAŽENIH klasa Rusije i tako OBOGATILI NAŠU DRŽAVU sa više desetina hiljada novih, pretežno VISOKO OBRAZOVANIH podanika!? Tj. ko god je ili će biti NEZADOVOLjAN ZVANIČNOM Rusijom, bilo kojim razlogom, a POSEDUJE za nas KORISNE LIČNE KVALIFIKACIJE (eventualno i kapital), taj može postati naš državljanin!? Ne vidim razloga da ne bi tim ljudima POMOGLI (tim pre što i imamo koristi), pri čemu valja INSISTIRATI na njihovoj daljoj APOLITIČNOSTI odnosno ZVANIČNE Rusije!? Mi bi tim ljudima, kao najviše vesternizovana zemlja pravoslavlja, bili POLITIČKI prihvatljivi, pri čemu bi etnička i lingvistička bliskost sve to OLAKŠALI!
Preporuke:
4
7
64 četvrtak, 15 januar 2015 15:36
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανιας, Post Post Post Scriptum
Naravno, klasični državni i trgovinski odnosi bi bili od koristi, ali LjUDSKA VEZA mnoge stvari čini BRŽIM i JAČIM! Setite se KAKO su nas MNOGE muslimanske, pa i katoličke NESVRSTANE zemlje podržavale TEŠKIH 1990-tih, a mnoge i sve dosad, ZA RAZLIKU od Srbima TOLIKO "omiljenog" Zapada!? Možemo nazdravljati "bratstvu Srba i Rusa", al dok ne "POJEDEMO KILO SOLI ZAJEDNO" ništa nećemo uraditi! Tako bi mogli na NAJNEPOSREDNIJI način da RAZBIJAMO ruske STEREOTIPE o nama, pri čemu bi OBJEKTIVNO POMOGLI ZVANIČNOJ Rusiji koja često nezna šta će sa NjENIM nezadovoljnicima!? Recimo npr. Igor Strelkov, zbog nekog razloga je UKLONjEN iz Donbasa i tamo NEMA PRISTUPA!? U tom smislu njegovo ISKUSTVO borbe protiv neprijatelja sa NEDOVOLjNO LjUDSTVA& OPREME može biti VIŠE NEGO DRAGOCENO kada PATRIOTSKA OPOZICIJA dođe do vlasti u Srbiji!? Tim pre što je Strelkov VEĆ RATOVAO OVDE i ima visoko mišljenje o nama!? I tim pre što će VEROVATNO u tom trenutku Imperija NAHUŠKATI njene "PSE" na nas!? Svako dobro i razmislite!?
Preporuke:
5
6
65 četvrtak, 15 januar 2015 16:00
PV
srpska sarma, a može i pasulj


Kukuruzu - ti li si?

Svako dobro
Preporuke:
2
1
66 četvrtak, 15 januar 2015 17:33
@srpska sarma, a može i pasulj
SKARABUDŽENI srpski "tradicionalisti"
autor ovog SKARABUDŽENOG teksta
primetna je AVERZIJA SKARABUDŽENIH "autohtonista" spram Vizantije"


O vizantolože vesternizovani. Primetna je ne samo averzija, nego i odbojnost, uglavnom prema načinu na koji vi pišete o tome. Nešto se se zakačili za skarabudžene, ali ako to znači ono što ja mislim da znači, onda nema ništa skarabudženije od vas, O konfuzni!
Preporuke:
5
3
67 četvrtak, 15 januar 2015 18:23
Stradija Hebdo
Slikovito rečeno, ukoliko bi nekakve hipotetičke muslimanske armije jurnule preko Turske, prešle Dardanele, i preko Balkana krenule u Evropu, sve što bi Srbija trebalo da radi je da se skloni u stranu, očisti puteve da vojska što brže prođe, i ponudi sendviče i kebabe da imaju energije za put

Slikovito rečeno, sve da im i saobraćajne table na putevima prevedemo na turski, arapski, itd. - to ih neće sprečavati da potroše malo energije na Srbima i Srpkinjama kao pre 200 i više godina!
Hoću reći, da će Evropa izdejstvovati da se glavne bitke dva sveta različita opet budu vodile na ovim našim prostorima kao poligonu za neprestano iživljavanje!
Preporuke:
4
2
68 četvrtak, 15 januar 2015 18:53
Mali prilog diskusiji, preuzet iz "Novosti" - sveža vest
Zvaničnici nemaškog grada Šverte odlučili su da smeste 20-ak izbeglica u barake nekadašnjeg nacističkog koncetracionog logora Buhenvald.

Mesto u kome je, prema statistici SS-ovskih jedinica stradalo 33.462 ljudi, biće dom za izbeglice koje su pobegle iz Sirije i Iraka u Nemačku.

Gradske vlasti smatraju da je to pragmatično rešenje, dok deo svetske javnosti negoduje zbog ovde odluke. Dok drugi delovi Nemačke rešavaju problem smeštaja azilanata tako što ih smeštaju u škole ili adaptirane prostore, lokalne vlasti Šverta uverene su da nude mnogo udobniji smeštaj.

Ovo je, dakle, samo mali prilog diskusiji o temi koju dobro znamo, samo drukčije vidimo stvari. Ima ovde i jake simbolike.
Preporuke:
4
0
69 četvrtak, 15 januar 2015 20:11
perkins
@brzi
Rečenica koja mmnogo kaže o vašoj istoriji i pre svega interpreteciji te.
Što se moje ironije tiče ona se tika pre svega vašeg inatenja za svaku cenu i protiv svakoga te opšteg nereda u vodečim i upravnim strukturama vašeg društva.

istorija je knjiga jednoga naroda iz koje buduce generacije uce , pa je zato receno''istorija je uciteljica zivota''hmmm,a iz cega da uce oni cija knjiga istorije ima dve strane?,iz tudih knjiga razume se ,da ne bi ucili iz tudih knjiga mi smo svoju istoriju pisali krvljom mesto tintom,svatko je u istoriji smesten gde pripada,neko negde,netko nigde.
za sve ljude leda slabih,a kolena jakih INAT je nerazumno i neracionalno ponasanje,ali da toga INATA nije i nasa knjiga istorije bi dve strane imala,onaj tko za cenu pita taj nikada nista vredno kupio nije!
Preporuke:
7
0
70 četvrtak, 15 januar 2015 21:46
Νεανίας
@srpska sarma, a može i pasulj
Svaka čast! Nisam mislio da mojih par opasaka zaslužuju ovoliki odgovor. Izgleda da se naša mišljenja umnogome podudaraju, ali ima i razlika, pa ću pokušati da budem malo jasniji:
1. Konsolidacija Turske se ne može objasniti samo odsustvom ratova i prirodnim priraštajem; geostrateški izbor posle 2. Sv. rata je ipak bio odlučujući. Da je kojim slučajem posle tog rata pobedila JVUO,a ne KPJ, Srbija bi danas verovatno bila kao Španija, dok bi Hrvatima i Slovencima preostala uloga Katalonaca i Baskijaca.
2. Srbi ne znaju ko su iz mnogih razloga: nedovoljna hristijanizacija u odnosu na npr. Grke i Rumune (V. Jerotić); viševekovni kulturni i državni diskontinuitet usled turske vladavine;nekritična i, istovremeno, površna vesternizacija u XIX v. (Dobro kažete, Cvijić, Skerlić);jednostrano jugoslovenstvo (u odnosu na druge); nacionalizam "nemačkog", umesto "francuskog" tipa; malobrojnost nacionalno-građanske elite (sa kojom su se komunisti obračunali kako kažete)
Preporuke:
4
2
71 četvrtak, 15 januar 2015 22:12
brzi
@perkins

Zar to stvarno mislite ili se zajebavate i pričate bajke.
Svaka stvar na svetu ima svoju cenu i samo je stvar taktike kako što nešto kupiti što jeftinije ili prodati što skuplije, stvar imiža pojedinaca koji pregovaraju i dogovaraju poslove, bilo kakave več. To rečenicu mi je potvrdfila baš vaša istorija, 8 od 10 poslwdnjih ratova ste vodili bez realnih vlastitih interesa a u svih 10 ratova bili ste uvučeni ili radi vlastite gluposti ili neslanaženja u trenutačnim razmerama koje su vladale na međunarodnoj sceni za vreme početka pojedinačnih ratova.
Priče o tvrdoj ili mekoj hrbtenici i kolenima možete samo još da prodajte ljenčinama sa juga Italije ( samo kod njih još postoji pojam da se nešto ne može) i nikome drugome više jer svi ostali znadu za svoju cenu i kada tu cenu dobiju obave posao,bilo kakav več.
Preporuke:
2
7
72 četvrtak, 15 januar 2015 22:41
Νεανίας
@srpska sarma, a može i pasulj

3."Pravi četnici"(SPO, početkom 90-ih) su imali šansu da spasu Srbiju 9. marta '91 (a i u nekoliko navrata kasnije)., koju su propustili, koliko zbog neodgovornosti njihovog lidera toliko zbog sopstvene slabosti i nedostatka spoljne podrške.
4. U pogledu "uzdizanja rase" i zanemarivanja kulturno-civilizacijskog, tj. hrišćanskog u srpskom slučaju, identiteta u potpunosti se slažem sa vama. Neće biti prvi put da najgori ideološki otpad Zapada nađe svoju primenu među Srbima. Averzija prema Vizantiji je jedan od simptoma toga.
5. Savez sa Rusijom jeste neophodan, ali nažalost ne i dovoljan; potrebno je tražiti ga još i sa susednim pravoslavnim i onim evropskim zemljama kojima Amerika još nije oduzela sav prostor za spoljnopolitičko manevrisanje.
Preporuke:
2
5
73 četvrtak, 15 januar 2015 23:04
Aleksa
za "Kromvela"
nije 7524. već 7522. godina prema vizantijskom kalendaru.
jedino ako ne smatrate da su Srbi počeli računanje vremena dve godine pre stvaranja sveta i bili njegovi svedoci.
pozdrav
Preporuke:
1
1
74 četvrtak, 15 januar 2015 23:15
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας
Nije loše što se slažemo, ali nije loše ni što ima RAZLIČITIH mišljenja. Pokušaći da neka osvetlim:
1. Nisam pisao da se Turska konsolidovala PRIRODNIM priraštajem, već ASIMILACIJOM pridošlog NETURSKOG muslimanskog stanovništva sa IZGUBLjENIH teritorija. Smatra se da POTOMAKA sadanjih Bošnjaka (a negdašnjih Srba islamske vere) ima više od 3 miliona, potomaka izbeglih Albanaca (ili Škipetara) otprilike isto toliko, ali i dosta islamizovanih Grka sa Krita i kavkaskih naroda, koji su samo delom turkofoni... Obaška Kurdi& ASIMILOVANI turkofoni GRCI Kapadokije, koji su SVESNO prešli u islam (iz pravoslavlja!), da bi ostali da žive u zemlji predaka!? Što se tiče geostrateškog izbora, zar ga je bilo!? Valjda je sve rešavano u Teheranu i na Jalti!? Inače Turska se DOKAZALA u Korejskom ratu, kad su njeni askeri ZADOBILI REPUTACIJU koju i sad imaju!?
2. Manje-više se slažem, mada se na 15-to vekovnom Peloponezu POSLEDNjI VIZANTIJSKI FILOSOF Georgije Gemist Pleton zalagao za POVRATAK PAGANSTVU!?
Preporuke:
3
4
75 četvrtak, 15 januar 2015 23:26
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας, secondo
2a. Mada je "moderno" pljuvati Cvijića, čini mi se OSNOVANOM njegova PRETPOSTAVKA da je srpska patrijarhalnost u vreme turkokratije SEKUNDARNOG porekla, usled BRISANjA SVIH STALEŠKIH PREGRADA u našem narodu za tog perioda, SEM onih koje je determinisala opozicija islam-hrišćanstvo!? U tom smislu, njegovi UVIDI raznih FORMI te naše SEKUNDARNE patrijarhalnosti morali bi se PAŽLjIVO RAZMATRATI i VALORIZOVATI, a ne da se onako "na panju" ODSECA kako to možda OLAKO radi g-din Jerotić, inače U OSNOVNOM prvo JUNGOVAC, pa tek onda pravoslavac!? Cenim njegove ETIČKE sudove, ali u etnologiju se ipak manje razume, kao i svaki PSIHOLOGIZATOR!? Onda u tom smislu valja procenjivati i Njegoša, ali i svu našu KOSOVOM INSPIRISANU MISAO, uključujući i svetosavlje, kao moderni, prilično fluidni "srpski stil" u pravoslavlju!? Pitanje kako bi se i princ Rastko odnosio prema tom SVETOSAVSKOM, skoro pa etnofiletizmu!? Dalje, kaže da je zabeleženo da je knez Lazar izjavio u samo jutro Kosovskog boja: "Danas je VIDOV dan!?"
Preporuke:
3
4
76 četvrtak, 15 januar 2015 23:38
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας, secondo duo
2a. U tom smislu valja razmisliti i o našim srpskim ČISTO SINKRETIČKIM izrazima religioznosti, kao što je npr. SLAVA, kao POSLEDIČNIM FORMAMA naše SEKUNDARNE patrijarhalnosti!? U tom smislu valja razmisliti i da li su ti naši običaji neki ZAOSTATAK od nikad utemeljene SLOVENSKE crkve, o kojoj se, kao što znate VRLO OZBILjNO RAZMIŠLjALO u 3-ćoj četvrtini 9-tog veka, za vreme pape Nikole 1-og, patrijarha Fotija i ravnoapostolne braće solunske!? U svakom slučaju ima tu da se RAŠČIVIJA još gomila stvari pre nego se "presudi" onako "JUNGOVSKI" kako to Jerotić radi!?
3. SPO kao "pravi četnici", nemojte me zavitlavati!? Pa gde će SEKRETAR Druga Mike Špiljka da bude neki "četnik-početnik"!? Obaška TREŠNjEV top Jaćima Jočića (ili tako nekako) 1992-1993, a na Ravnoj Gori!? Znate, kod mene na Voždovcu su stanovali SVI BITNI FINANSIJERI RANOG SPO-a, od kojih se Giška i Beli VRLO RANO EKSTERMINISANI, ali ima PREŽIVELIH koji pričaju NEKE IZVATKE iz PRAVE PRIČE o "manitome Vuku", a na MI6 "VALOVU"!?
Preporuke:
3
5
77 četvrtak, 15 januar 2015 23:54
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας, tertio e finito parto!
3a. i 4. Kažu mnogi (između ostalog i neki vrlo bitni ljudi sa OVOG sajta) da će posle ODLASKA "nazadnjaka" (koje je SVE IZVESNIJE!?) Imperija POKUŠATI sa "ORIGINAL FALSIFIKATOM" "ja sam za vama" "srpskog" "monarhizma"!? Znate, Srbi kao LEGITIMNI BAŠTINICI Romeja bi MORALI da znaju da je VIZANTIJSKA MONARHIJA u BITI IZBORNA, a ne NASLEDNA, kao što se PRAKTIKUJE u GERMANSKIM kraljevstvima i njihovim državama naslednicama!? U tom smislu, SPO, "Krunski savet"& "prestolonaslednik" više "dolikuju" "naslednom redu" Kraljevine Lesoto nego zemlje-članice VIZANTIJSKOG KOMONVELTA!?
5. Mala POUKA "glede" Rusije. Ta zemlja nije samo KONTINENT (jedna od RETKIH država tog RANGA, poput SAD, Kine, Brazila i Indije), niti JEDINI LEGITIMNI NASLEDNIK kako Ruske, tako i Romejske monarhije, već je i JEDINI LEGITIMNI NASLEDNIK carstva DŽingis-kana!? O tome piše u delu Nikolaja Trubeckoja. A što se tiče saradnje sa drugim PRAVOSLAVNIM zemljama, pa vardarsko-moravski pravac nam SUGERIŠE sa kime VALjA da SARAĐUJEMO!?
Preporuke:
3
2
78 četvrtak, 15 januar 2015 23:55
perkins
@brzi

epilog kao prolog
'''dvojka si''

jer los si plivac za nase vode,a i ova nasa skola za vas poteza je!!!


a prolog kao epilog

karakter je odreden 70%genima predaka,15%porodicom,15%okolinom i drustvom,
pa eto vi ste pitali za cenu,mnogo skupo bilo,potrosili ste jedan milenijum u tom cenkanju,ali ne mozes ovde sa mnom da se cenkas,jer ono sto bi ti hteo da kupis nije na prodaju ma koliko da ponudis,materija je prolazna a mi da nismo takvi ti ovde ne bi ni dolazio,svaka skola se placa a mi tebe poducavamo dzaba!
Preporuke:
8
1
79 petak, 16 januar 2015 01:05
Νεανίας
@srpska sarma, a može i pasulj
Baš se raspisasmo, možda su moderatori već na granici strpljenja...Treba nas poslati na Twitter za kaznu. Evo, pokušaću da sad budem kraći:
1. U vezi Turske se slažem, osim da se sve rešilo na Jalti.
2. Pleton je se okrenuo paganstvu pomalo iz očaja i antiisihazma.
2a.Etnologija teško da je egzaktnija od psihologije (ili, ako hoćemo, istorije). Etnofiletizam nije samo srpski greh, nego svih pravoslavnih naroda, inspirisan evropskim sekularnim devetnaestovekovnim nacionalizmom i omogućen nedostatkom vaseljenske svesti u tadašnjim Pravoslavnim crkvama. Sv. Sava, kn. Lazar i Kosovski zavrt malo šta imaju sa tim.
3. SPO jeste "objektivno" (što bi rekli marksisti) bio u tom trenutku to što kažem, ali je prestao to da bude verovatno iz razloga koje vi navodite.
Preporuke:
2
2
80 petak, 16 januar 2015 01:49
Νεανίας
@srpska sarma, a može i pasulj4. Pre svega, da nam je monarhija opstala '45. ne bismo sad bili tu gde smo, na dnu. Bez obzira ko bio trenutni nosilac iste, njena restauracija bi značila konačni raskid sa svim zabludama naše novije prošlosti, delegitimisala institucionalni okvir nasleđen od komunizma i skrojen na srpsku štetu (autonomne pokrajine), i bila stvar istorijske pravde i časti. Vizantija jeste bila izborna monarhija, ali srednjevekovna Srbija je bila nasledna. Jedno ne isključuje drugo. Neko buduće ujedinjenje Balkanskih pravoslavnih zemalja (da, eto, dam malo oduška mašti) u neku novu Vizantiju moglo bi da se ostvaruje u formi rotacije(izbora)naslednih monarha, poput savremene Malezije.5. Problem današnjih Rusa je što ideologija "evroazijatstva", koja se forsira, samo služi afirmisanju karikature koju od njih želi da napravi Zapad.
Preporuke:
2
2
81 petak, 16 januar 2015 11:38
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας, e finito!
Znate, PROBLEM sa "novim" "tradicionalistima", "novim" "vizantincima" et cetera, et cetera, što POKUŠAVAJU "STARO VINO" TRADICIJE (tj. TUMAČENjA neke tradicije, pošto nam je TRADICIJA, po prirodi našeg RACIONALNOG, a to će reći ZAMAGLjENOG uma, prosto SLABO DOSTUPNA!) da UBACE u "NOVE MEŠINE" RACIONALNOG UMA!? Otud UMESTO KONZERVATIVIZMA imamo konzervativne IDEOLOGIJE, POKRETE, PARTIJE i sl. TRICE!? Mislite li da bi Nemanja u njegovoj AKCIJI BILO ŠTA POSTIGAO da se pozivao na išta drugo nego na KRST ČASNI i njegovog zaštitnika sv. Nikolu Čudotvorca!? A kad je TO imao, onda je pridobio ljude, a onda i vlast, a preko vlasti je krenuo u OKUPLjANjE SRPSKIH ZEMALjA!? Slično stoji što mesto Crkve Svetoga Save imamo svetosavsku crkvu i svetosavlje!? Ako se može govoriti o ideologiji u to vreme to meže biti samo skaska o "svetorodnoj lozi Nemanjića", skaska DOBRIM DELOM ZASNOVANA na ČINjENICAMA, a ŠTA SADA IMAMO!? Obaška čuda!? A ta VAŠA "vizantijska rotacija" šatro srpskih Petrovića& Karađorđevića i ...
Preporuke:
3
4
82 petak, 16 januar 2015 11:52
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας, e finito, DEFINITIVO
A ta VAŠA "vizantijska rotacija" šatro srpskih Petrovića& Karađorđevića i ŠVAPSKIH Saks-Koburgova (Bugarska) i Hoencolerna (Rumunija), uz danske Oldenburge (Grčka), da ne pominjemo trgovca oružjem i "kralja svih Šiptara" Leku 1-og!? Znate, ako Vam je evroazijatizam SMEŠAN, tek bi ta VAŠA "vizantijska rotacija" BILA URNEBESNA! MI6, BND i CIA UOPŠTE NE BI MORALI da se trude, već samo da ostave da se BUDALE SAME DOHVATE ZA GUŠE zbog REDOSLEDA ROTACIJE!? Videste li ono ODUŠEVLjENjE rumunskih i bugarskih popova SATANSKOM EU-topijom 2007, kad behu primljeni!? Da se nije sada "progicao" Maksim bugarski zbog SARADNjE sa Vatikanom (koju FORSIRA Vartolomej ISTANBULSKI!), mogao bih samo TUŽNO konstatovati: "Pleme moje snom mrtvijem spava"!? Znate, PROBLEM modernih srpskih "tradicionalista"& "vizantinaca" je što se POVODE za FORMOM, a ne SUŠTINOM!? Za početak bi VALjALO da u veronauke (tj. IZBORNE PREDMETE) pravoslavnih zemalja bude uvedeno KAO OBAVEZNO proučavanje "Života u Hristu" sv. Nikole Kavasile!?
Preporuke:
4
5
83 petak, 16 januar 2015 12:04
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας, e finito, DEFINITIVO! BASTA!
Naravno, sve to bilo u okviru IZBORNOG predmeta, tj. stvar SLOBODNE VOLjE, jer, složićete se, obnova staleškog društva, ako bi se ikad ostvarila, bi PREVIŠE sećala na TURKOKRATIJU!? Tu dilemu je DAVNO razrešio "knjaz i Veliki Gospodar serpski" Miloš Obrenovič, kada je njegove knezove, a na PREDLOG za UVOĐENjEM KULUKA u NAROD, otposlao kući sa kratkom primedbom: "Jel smo se ZATO dizali protiv Turaka!?" Znate, turkokratija i SEKUNDARNA patrijarhalnost su nas NIVELISALI, pa neke stvari NE MOŽEMO na SILU raditi!? Otud je i OPČINjENOST monarhijom balkanskih palančana, a u zemljama OPANAKA, ako nije SMEŠNA, onda je POGUBNA!? Da, valja nam OPET ustanoviti elitu, ali to NE IDE "po zakazu", niti "po štukinoj zapovesti", već ili evolucijom ili REVOLUCIJOM ODOZGO!? Koju uostalom, teško, sa puno grešaka& promašaja, ali IPAK sprovodi Putin u Rusiji!? Uostalom, možda nam se i "DOGODI" "rotaciona Vizantija", ali SAMO da bi mi BIVŠI "vizantinci" MARŠIRALI na ISTOK, "za TUĐE BABE ZDRAVLjE"! Ali ja to NEĆU!
Preporuke:
2
2
84 petak, 16 januar 2015 12:23
Νεανίας
@srpska sarma, a može i pasulj

Hahaha! Čekajte, pa Leka otpada, musliman je valjda...
Dobro bi bilo da je jedina mana sadašnjih srpskih političara njihovo vladanje jezikom.
Zašto bi redosled bio problem? u Maleziji se sultani menjaju svakih 5 godina...
Ujedinjenje Balkanskih pravoslavnih zemalja jeste, nažalost, utopija - upravo zbog ograničenosti sa Zapada uvezenih etnonacionalizama - ali nije uvek tako bilo. Setite se Rige od Fere, Heterije pa i samog Karađorđa... Ujedinjene bi nas poštovali bar koliko i Tursku, ovako...
Što se Vartolomeja tiče, papa mu verovatno više pomaže u borbi za opstanak nego Putin.
Šta je suština Pravoslavlja? Antizapadna histerija, koja bi pre i sa muslimanima (kao ovaj članak)? Nju nećete baš naći kod sv. Nikole Kavasile, naprotiv.
Preporuke:
2
1
85 petak, 16 januar 2015 13:32
brzi
@perkins

Kada smo kod plivanja u vremenu i prostoru, moram da vam izrzim osobnu sučut jer od pogibije poslednjeg Obrenovića, sto i kusur godina, kao nacija i država samo tonete i ne menjate svoga kursa i sve to vreme vam je bio za vaše stanje neko drugi kriv, najprije bugari pa albanci pa kasnije habzburzi i nemci pa kasnije hrvati i slovenci pa ponovo nemci i na kraju ameri, nikada vi za ništa krivi.
Imali ste istoriske šanse da rešite svoja vitalna pitanja ali uvek ste se stavili na pogrešnu stranu, od krstaških ratova pa naovamo, milenijum i po stajanja na pogrešnoj strani. Da ste se stavili u vreme krstaških ratova na pravu stranu nikada nebi turci vladali sa vama jer turaka na tim teritorijama kde postoje nebi ni bilo. Zlo za evropske hriščane počinje baš u vreme krstaških ratova kada je došlo do nesloge između evropskih hriščana i izdaje zapadnih hriščana sa stran istočnih hriščana koji su sa svojom neaktivnoščom u krstaškim ratovima de facto stali na stranu islama.
Preporuke:
0
5
86 petak, 16 januar 2015 13:47
srpska sarma, a može i pasulj@ Νεανίας, ko zna koji POST SCRIPTUM!?
Komentar: "Hahaha! Čekajte, pa Leka otpada, musliman je valjda... Dobro bi bilo da je jedina mana sadašnjih srpskih političara njihovo vladanje jezikom. Zašto bi redosled bio problem? u Maleziji se sultani menjaju svakih 5 godina... Ujedinjenje Balkanskih pravoslavnih zemalja jeste, nažalost, utopija - upravo zbog ograničenosti sa Zapada uvezenih etnonacionalizama - ali nije uvek tako bilo. Setite se Rige od Fere, Heterije pa i samog Karađorđa... Ujedinjene bi nas poštovali bar koliko i Tursku, ovako..." Elem ovako, ako HOĆETE "Novu Vizantiju", onda Albanci i Albanija zbog GEOSTRATEGIJE (jonski kraj Via Egnatia puta, trećeg najvažnijeg puta na Balkanu!) MORAJU tu da uđu ili "džaba ste krečili"!? Uostalom, setite se da su DEO "vizantijskog komonvelta" bile zemlje, poput kavkaskih pravoslavnih kraljevstava, koje teško da bi mogle U TO VREME (svaka čast carici Tamari i Šoti Rustaveliju, ali tako, je kako je) da budu tretirane kao ORTODOKSNE!? Hmmm, "sa zapada uvezeni etnocentrizmi", jel to beše...
Preporuke:
3
3
87 petak, 16 januar 2015 23:54
perkins
@brzi
Zlo za evropske hriščane počinje baš u vreme krstaških ratova kada je došlo do nesloge između evropskih hriščana i izdaje zapadnih hriščana sa stran istočnih hriščana koji su sa svojom neaktivnoščom u krstaškim ratovima de facto stali na stranu islama.

dobar si ucenik zapadne skole koja krpi,maze,a cesto se i lazima sluzi,prvi krstaski rat je pokrenut na inicijativu vizantijskog cara Aleksije I Komnina,ali od 9 ratova 7 ih je islo preko PRAVOSLAVNIH HRISCANA,jer su ti ratovi posluzili za pljacku,razaranje i unistavanje kako pravoslavnih,tako i ostalih naroda pod patronatom rimskog pape da katolicka crkva preuzme primat nad celim hriscanstvom,a sa njegovim blagosovom i oprostom greha templari i tevtonci cine zverstva nad SVIMA,pravoslavcima,muslimanima...,a njihovo osvajanje Carigrada i osnivanje latinskog carstva 1204-1261 je ta tvoja izdaja koju toliko spominjes,vidis da ti je znanje tanko,ali vi ste majstori prodavanja magle,putuj fratre i ne pitaj za manastir
Preporuke:
5
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner