четвртак, 19. мај 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Револуционарне идеје и дух Младе Босне

Kоментари (63) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 23 октобар 2014 15:36
Дринко Кончаревић
Историја се понавља. Једина је разлика што уместо АУ-монархије главну улогу има Албанија.
Препоруке:
21
4
2 четвртак, 23 октобар 2014 16:00
Peter RV
Ovo, naravno, je esej razradjen po ljevicarskom receptu, baziran na istoricare kao Dedier.
Prosto ne mogu da vjerujem da je ovaj Марко Андрејевич Натансон-Бобров imao ikakvog uticaja na Mladu Bosnu, ni da su atentatori imali ikakvu vezu sa ruskim revolucionarima koji su bili za obaranje- carizma, koji je bio jedini moguci saveznik Srba. Trebali bi da budu vrlo ograniceni i glupi- umjesto pjesnici i filosofi kako ih Mario Kalik predstavlja.
Препоруке:
22
32
3 четвртак, 23 октобар 2014 16:46
фристајло
Гаћиновић је тако наглашавао да опортунизам чаршије, њен класни егоизам, материјалистичко настројење духова, мали индивидуализам и лично уживање, прете да потпуно упропасте српску националну борбу и да тиме доведу до победе катастрофалан утицај противнационалних идеја које би питање националног ослобођења одложиле до судњег дана.

А и дан-данас је исто, цео век касније.
Леп, јасан преглед, без идеолошких примеса- иако је аутор познат по свом изразито левичарском опредељењу.
*
Ето, 100 година касније- Срби се злопате са сличном ситуацијом, поново их светски империјализам пљачка, убија и отима им слободу. Иста мета, исто одстојање.
Шта ће уследити?
Па- исто као и онда.
После мало "идеолошког" лутања, од којег је патила и "Млада Босна"- доћи ће до националног отрежњења и јасног правца деловања.
А то се време ближи.
Зато- порука свима, којима је идеологија преча од нације- дозовите се у памет.
Ко је има, наравно...
Препоруке:
30
4
4 четвртак, 23 октобар 2014 17:23
yopa
Dva najznacajnija pokazatelja ideologizacije stvarnosti jesu revizija istorije i jezika(npr. kada se "hrabroscu" naziva ono sto se svuda naziva kukaviclukom i izdajom, kao sto je prihvatanje nezavisnosti KiM ili kada se neki izrazi upotrebljavaju, ne da bi se nesto reklo, vec da se ne bi reklo npr. "drugo i drugacije" u epohi globalnog nivelisanja)i naravno u vezi sa time reforme obrazovanja(njegovo vezivanje za trziste i odbacivanje "neprakticnog" znanja ili ideje da u Istoriji vecina gradiva treba da bude o susednim i drugim narodima kako bi se upoznalo "drugo i drugacije" ili isticanje zajednickog,umesto sukoba).Za evropsku kulturu Istorija je sekularizovana teleologija i kontrolisati Istoriju je isto sto i zadobiti boziju milost.
Препоруке:
12
1
5 четвртак, 23 октобар 2014 20:14
МР
Драго ми је да видим да је Марио Калик још увек ту. Што се тиче Немаца,имао сам више немачких "пријатеља" и у Немачкој и овде у Америци (и жена ми је била Немица). Могу вам рећи да су сви до једног против Срба. Немци могу да вам причају шта хоће, али органски не подносе Србе.
Препоруке:
28
1
6 четвртак, 23 октобар 2014 20:15
thinking maize
Аутор се потрудио да направи солидан преглед тематике "Младе Босне" и ту му не замерам на БЛАГОЈ идеологизацији текста, но има неколиких непрецизности, од којих истичем две: 1) Поднаслов дела текста посвећен Владимиру Гаћиновићу: "Владимир Гаћиновић - идеја тираноубиства и жртвовања живота за слободу" наласи се непосрдно испод слике Димитрија Митриновића, која је без легенде, па то ствара забуну. Но, много је већу грешку учинио аутор не истакнувши 2) ТРЕЋУ, ВЕОМА БИТНУ карактеристику покрета "Млада Босна", а то је ЈУГОСЛОВЕНСТВО, тј. како се тада говорило и "НАРОДНО ЈЕДИНСТВО"!? Мислим да о овоме не треба коментар, ма како се односили према југословенству по себи, као и о југословенству ПРИПАДНИКА "Младе Босне", али сматрам да ОВАЈ ПРОПУСТ у БИТНОМЕ мења цео текст и тематику "Младе Босне"!? Младобосанци ЈЕСУ били "социјал-револуционари", као што су били и "србо-хрватски" "национални револуционари", али РЕАЛИЗАЦИЈУ њихових ИДЕАЛА они су видели у ЗАЈЕДНИЧКОЈ ДРЖАВИ Јужних Словена!?
Препоруке:
16
10
7 четвртак, 23 октобар 2014 21:39
zauvek branilac
Gavrilo Princip je heroj Republike Srpske, a Grahovo (i Obljaj kod Grahova) su Republika Srpska pod okupacijom Federacije BiH!
Препоруке:
19
1
8 четвртак, 23 октобар 2014 21:58
Peter RV
МР
Znate sto, da bi Nemci imali neku narocitu mrznju prema Srbima, oni bi trebali da nas smatraju ravnim njima- sto nije slucaj.
Srbi su ovdje pomalo megalomani.
Mi smo mnogo manje vazni drugim nego sto zamisljamo.
Препоруке:
8
16
9 четвртак, 23 октобар 2014 22:45
thinking maize, наставак
Добар преглед литературе и низ добрих и неких других текстова на тему "Младе Босне" дат је у специјалном броју (75-77, 2009 г.) чачанског књижевног листа "Градац", ког је уредио Мухарем Баздуљ. Из њега се лепо види ЈУГОСЛОВЕНСТВО као ОСНОВНА ИНТЕНЦИЈА младобосанаца, у смислу ОБЈЕДИЊАВАЊА БОРБЕ Јужних Словена против K und K монархије, уз значајну социјалну компоненту!? Можемо о том југословенству, после његовог историјског БРОДОЛОМА, мислити ово или оно, али ФАКАТ је да је то ТАД био ПОКУШАЈ ПРЕВАЗИЛАЖЕЊА не само конфесионалних, већ и МЕЂУЦИВИЛИЗАЦИЈСКИХ РАЗЛИКА унутар можемо слободно рећи ЈЕДНОГ ТЕ ИСТОГ НАРОДА!? Да је то тако сведочи познати хрватски историчар Твртко Јаковина, иначе изразите национал(истичке)не оријентације, у интервју ког преноси и НСПМ (линк: http://www.nspm.rs/hronika/tvrtko-jakovina-srbi-su-1918.-spasili-hrvate-i-da-hrvatska-nije-usla-u-prvu-jugoslaviju-danas-ne-bi-postojala.html). Но сва ЕНЕРГИЈА и ЖРТВОВАЊЕ те изузетне генерације НИСУ ДАЛИ ТРАЈНО РЕШЕЊЕ!?
Препоруке:
11
8
10 четвртак, 23 октобар 2014 22:54
thinking maize, крај
ЗАШТО је дошло до ИЗНЕВЕРАВАЊА младобосанског идеала "НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА" одговор нису дале ни прва, али ни друга Југославија!? Тј. РАЗ-РЕШЕЊЕ те балканске МРТВОУЗИНЕ се не крије у ДРЖАВНОМ ОБЈЕДИЊЕЊУ, нити у СОЦИЈАЛНОМ РАЗРЕШЕЊУ, већ у нечем другом!? Можда се за РАЗ-РЕШЕЊЕ те БАЛКАНСКЕ МРТВОУЗИНЕ (коју је сам Баздуљ једном другом приликом сјајно сажео са: "Југославија или ништа? НИШТА!") морамо угледати на борбу народа Новорусије која се сада одвија пред нашим очима!? Можда!? Свако добро свима.
Препоруке:
11
9
11 четвртак, 23 октобар 2014 23:02
Tурас
@ КУКУРУЗУ -Калик није пропустио да нагласи да су у" Младој Босни" били опредељени "за слободу НАРОДА" (како се види на једној слици споменика)Жалосно је што ви то погрешно тумачите као и они који су споменик подигли у Брозово време .Младо босанци су били Срби . Погинули су за слободу Србије а не како ви тумачите за југословенство .Реално тумачи "ФРИСТАЈЛО" ПОРЕЂУЈУЋИ ВРЕМЕ ТАДА И САДА .Нереално је што се исти господин (чије коментаре ценим)верује да ће се исто догодити и данас - ја чисто сумњам .Дух родољубља је пољуљан код Срба , ко зна шта нама треба да се пробудимо .
Препоруке:
6
5
12 четвртак, 23 октобар 2014 23:43
thinking maize@ Tурас
Прочитајте мој последњи пост у низу, посебно моју СУГЕСТИЈУ да ваља да се УГЛЕДАМО на борбу народа Новорусије!? Укратко они се боре за "Руски свет"!? Док их Путин модерира, држећи се ГЕОСТРАТЕШКЕ РЕАЛНОСТИ!? А геостратешка РЕАЛНОСТ "Руског света" НЕ ОБУХВАТА Галицију и Волинију, ergo делове "Кијевске Руси" који су се ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ОДЕЛИЛИ од "Руског света"!? Док смо ми Срби наш "српски свет" ИЗГУБИЛИ зато што нисмо имали ОСЕЋАЈА за РЕАЛНОСТ!? РЕАЛНОСТ је био Лондонски уговор из 1915 и писмо војводе Мишића регенту Александру Карађорђевићу 1919!? Реалност ОДЕЉИВАЊА од ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ОТПАЛОГ ДЕЛА СРПСТВА!? О томе прича и кроатски хисторик Јаковина!? Што се тиче југословенства "Младе Босне", они су га ПЛАТИЛИ НАЈВИШОМ ЦЕНОМ!? Зашто ПОМИЊЕМ југословенство "Младе Босне"!? Да га КОНТРАСТИРАМ ДРУГОЈ ТЕЗИ Каликовој, која је ТАКОЂЕ ИСТОРИЈСКИ НЕУСПЕХ!? Како даље!? СЕТИТЕ се која би била наша ГЕОСТРАТЕШКА НУЖНОСТ, ради ПРЕЖИВЉАВАЊА НАШЕГ РОДА!? Тј. сетите се аманета св. Петра Цетињског Његошу!?
Препоруке:
8
7
13 петак, 24 октобар 2014 07:13
pfass.info
Гаврило Принцип је био агент цара Фрање Фердинанда. И једном и другом је одговарало да се Фердинанд убије у Сарајеву с тим што су имали дијаметрално различите политичке циљеве.

Цар је атентатом желео да има формални повод за објаву рата Србији како би је освојио и укључио у А-У.

Принцип је као перфидни пречанин из А-У атентатом желео, као и читава Млада Босна, да сједини Србију са Пречанијом како би се пречани легално преселили у Србију и окупирали је на свим нивоима.

Апис јесте организовао атентат и послао оружје преко Дрине. Наравно, влада Србије то није дозвољавала, али није успела ни да спречи Аписа и Принципа да урнишу Србију. Не заборивите да је Апис био Влах, а не Србин. Питање је и ко је био Принцип у етничком смислу.

У сваком случају, Босанцу Принципу и Влаху Апису је било свеједно колико ће Срба у Србији да настрада (показало се 25%) како би "сви Срби живели у једној држави", наравно под пречанском чизмом у Београду.

Политички форум аутохтоних Срба Србије
Препоруке:
7
22
14 петак, 24 октобар 2014 08:23
Eye
@MP

Izgleda da je i vama teško da shvatite i prihvatite neke očigledne stvari. Nemci ne mrze Srbe zbog Srba samih već Nemci mrze javašluk, nerad i neorganizovanost kod Srba a ovima se stalno čini da stvari stoje obrnuto. Budući da Nemci po svom preovlađujućem karakteru jesu organizovani, precizni i brižni njima je svako suprotno ponašanje od toga neprihvatljivo. Srbima, pak, javašluk i neorganizovanost ne smetaju jer zadacima i ne pristupaju ozbiljno a uz to im takvo mišljenje Nemaca služi i kao izgovor za sopstvenu nebrigu i nepažnju koja u visokoj meri uzrokuje i sudbinu kakvu imaju. Srbi su u istinu jedni prema drugima nehumani, neljubazni i grubi a to se odražava i na ono što proizvode. To se najbolje očituje u svakodnevnom ponašanju ali i u državnoj organizaciji kakvu imaju. Tako i vi, dragi gospodine, niste u stanju, iz sasvim razumljivih razloga, da priznate ono što je svakom i previše očigledno.
Препоруке:
11
11
15 петак, 24 октобар 2014 14:18
thinking maize@ Eye@ MP
Коментар: "Izgleda da je i vama teško da shvatite i prihvatite neke očigledne stvari. Nemci ne mrze Srbe zbog Srba samih već Nemci mrze javašluk, nerad i neorganizovanost kod Srba a ovima se stalno čini da stvari stoje obrnuto. Budući da Nemci po svom preovlađujućem karakteru jesu organizovani, precizni i brižni njima je svako suprotno ponašanje od toga neprihvatljivo..." Питање: ЗАШТО су Немци НАПАЛИ, ОКУПИРАЛИ и СУРОВО ЕКСПЛОАТИСАЛИ "неприепорно" ГЕРМАНСКЕ ЗЕМЉЕ Норвешку, Данску, Холандију и РУШИЛЕ Енглеску, обашка латинске Белгија, Француска, од 1943 Италија и Хитлерови "омиљени" Словени Чеси, све до једне ЗЕМЉЕ ОРГАНИЗОВАНЕ, ПРЕЦИЗНЕ и БРИЖНЕ у спровођењу РЕДА& ПОРЕТКА!? Да не помињемо ЧИСТИ ИРАЦИОНАЛИЗАМ у ПРОГОНУ ЗАПАДНОЕВРОПСКИХ Јевреја, ТАКОЂЕ "ОРГАНИЗОВАНИХ, ПРЕЦИЗНИХ и БРИЖНИХ у спровођењу РЕДА& ПОРЕТКА"!? Обашка да је "аргумент" "mržnje srpskog javašluka, nerada i neorganizovanosti" ЧИСТИ РАСИЗАМ! Уосталом, нису Срби са ОРУЖЈЕМ ДОШЛИ у Немачку, већ Немци у Србију, зар не!?
Препоруке:
13
7
16 петак, 24 октобар 2014 14:46
thinking maize@ pfass.info
Коментар извесне НВО "Политички форум аутохтоних Срба Србије" сведочи само о томе да се БУДАЛЕ саме јављају, не морате да их "ВАБИТЕ"! Ал кад смо код "аутохтоних Срба Србије", ПИТАМ се ШТА ЈЕ ТО!? Неки Лепенци, може бити Винчанци, са све "винчанским писмом"!? А "шетање папуча" агама, јел се то рачуна у "аутохтоност"!? Јел су Цинцари и Власи АУТОХТОНИ или се то можда НЕ РАЧУНА!? Ако је о "аутохтоности" реч нема АУТОХТОНИЈЕГ "Србина" (истина бившег!) него што су рахметли Аљо Изетбеговић и син му Бакир, чија породица СТАРИНОМ беше из ПРЕСТОНОГ Бијограда, а они тако СЛОВЕНСКИ РИЂЕ-ПЛАВИ!? А и муфтија Зукорлић, иако црне косе& браде, има црте ка да је неки Немањић! И ГАРАНТОВАНО им, као ИСЛАМИЗОВАНИМ Србима (истина бившим!), ПРЕЦИ МУ НИСУ "шетали папуче" агама! Знаш Прикане, кад неко почне да ЛУПЕТА о "чистој крви" ЗНАМ да се ради о БУДАЛИ и то ОПАСНОЈ! Ми смо Срби зато што смо НОСИОЦИ ЈЕДНЕ КУЛТУРЕ, а не што смо носиоци овог или оног гена!? То ти ОЗБИЉНО КАЖЕМ као МОЛЕКУЛАРНИ БИОЛОГ!
Препоруке:
18
8
17 петак, 24 октобар 2014 16:03
фристајло
Tурас
Реално тумачи "ФРИСТАЈЛО" ПОРЕЂУЈУЋИ ВРЕМЕ ТАДА И САДА .Нереално је што се исти господин (чије коментаре ценим)верује да ће се исто догодити и данас

Догодиће се исто, јер је претња иста- биолошки нестанак. Ни онда то није била нека идеолошка дилема; намера запада је била да нас или пороби, или уништи.
Као и данас.
Отуд моје размишљање долази. Нема ту никакве романтике, чиста дедукција.
Само је претња боље скривена, па ће дуже потрајати увиђање о њеној садржини.
Препоруке:
11
0
18 петак, 24 октобар 2014 17:34
МР
Eye & thinking maize.
Јавашлук словена? Има ту и мало истине. Баш као Американци данас они су веровали у немачку изузетност што потврђује израз из времена пре и за време Другог св. рата: An deutschem Wesen soll die Welt genesen, тј. Немци ће да спасу свет. Очистиће свет од инфериорних народа, направиће продор на Исток а онда ће се проширити на цео свет: Denn heute Deutschland, morgen diе gance Welt. Mолим вас, то нисам ја изумео, то су речи Немаца (Предавао сам Немачки језик у немачкој школи). Само, просечан Немац није могао да поднесе да чује словенске језике. Сматрали су малтене да је то нешто прљаво, нецивилизовано, нарочито Хитлерови савременици. Морам признати, било је и образованих људи коју су на ствари гледали сасвим другим очима, као нпр. мој директор и неки моји пријатељи.
Препоруке:
10
1
19 петак, 24 октобар 2014 18:47
Stanić Milan
Iznosim lično mišljenje; šteta što se autor"izgubio"taksativno nabrajajući pojedine autore oko pitanja "Mlade Bosne,"a ne političkom situacijom ne samo u BiH nego na širem prostoru Balkana.
POsle Berlinskog kongresa BiH je postala de'fakto kolonija AU.Beč i Pešta(posebno Beč) gradi pruge i puteve - ne da bi stanovnicima bilo bolje,nego se masovno eksploatišu sirovine.AU monarhija posebno tretira Srbiju radi prelamanja interesa na Balkanu.Načelnik GŠ AU šalje telegram 1913. AU caru sledeće sadržine:"U koliko Porta bude slomljena(misli se na II balk. rat),mi se odmah moramo ubaciti da razdvojimo Srbiju iC. Goru."Austrija je stara država( nastavak Sv. rimskog carstva),posebno mesto ima njena diplomatija koja"pipa puls" Rusima u pogledu Srbije,pošto je AU monarhiji bio prioritetan cilj zagospodariti Balkanom.U tom smislu treba gledati i na pritisak koga su Rusi ispoljili prema Srbiji po zauzimanju luke Drač.INače, početak 20-og veka socijalističke ideje na ovim prostorima(nast)
Препоруке:
7
1
20 петак, 24 октобар 2014 19:05
Stanić Milan 2
(nast)
Dakle, leve ideje javljaju se u formi socijaldemokratije koja nema profiliran politički program.To nisu politički programi soc.demokrata Nemačke ili Austrije,manjkavi po svom plolitičkom formatu.Sreten Jakšić vođa SDP-a u BiH je bio sa rukovodstvom protiv primanja seljaka u partiju,iako se na teritoriji BiH od 1906. do 1913.odigralo cca 140 štrakova koji su ugušivani u krvi,tako da su okupacione snage uvodili i preke sudove da bi sprečile štrajkove radnika.
"M.Bosna" je politički entitet "per se"nastao po ugledu na nacionalističke oslobodilačke organizacije poput"M. Turska","M. Italija","M.Nemačka"koja svoj metod revolucionarne borbe bira pojedinačan atentat.(Žertajićev atentat na gen. Varešanina).Naime od 1910.-14.u BiH imate čitav niz pojedinačni atentata,a kuliminiralo je atentatom na nadvojvodu Ferdinanda.
Препоруке:
8
0
21 петак, 24 октобар 2014 19:14
МР
thinking maize - Кажете: Ми смо Срби зато што смо носиоци једне културе, а не носиоци овог или оног гена. Зар има неког ко то не зна. Нема нигде генетски чистог народа.
Препоруке:
7
1
22 петак, 24 октобар 2014 21:08
thinking maize@ МР
Прочитајте Поштовани ШТА је НАПИСАО онај ПРОВОКАТОР из "политичког клуба Срба са дна каце", па судите!? Лично мислим да тај "клуб" НЕ ПОСТОЈИ, већ да је тај ТРОЛ још један у низу ПРОВОКАТОРА, који жели да РАЗДВОЈИ Србе с ове и оне стране Дрине!? С пар примера показао сам колико је АПСУРДНА та његов "аутохтонистичка" "србијанштина"!? Као што је апсурдан и "ексклузивизам" појединих Динараца!?
Препоруке:
8
7
23 петак, 24 октобар 2014 22:31
сељак беземљаш1
23 октобар 2014 22:54 thinking maize,
ЗАШТО је дошло до ИЗНЕВЕРАВАЊА младобосанског идеала "НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА"


"То је била по реду друга конференција КПЈ.Она је одржана у Бечу од 9 до 12 маја 1923...Партија је напустила свој погрешан став о "народном јединству"."

цитат из ПРЕГЛЕД ИСТОРИЈЕ СКЈ Институт за проучавање радничког покрета Београд 1963.г.

Најбољи и најтачнији опис припадника МЛАДЕ БОСНЕ дао је Иво Андрић у НА ДРИНИ ЋУПРИЈА.

То је нараштај побуњених анђела, у оном кратком тренутку док још имају и сву моћ и сва права анђела,и пламену гордост побуњеника."

Истекло време европским деспотијама.
Аустроугарска је једна од њих.
Генерација побуњених анђела гине за слободу. Заштиту слободе виде у јакој и великој држави која неће бити играчка великих сила.И сви су од реда југословени.
Како је КПЈ радила на томе да поништи резултате Првог светског рата,труд побуњених анђела, писао сам више пута.
Комисиони посао. У своје име а за туђ рачун.
Препоруке:
7
8
24 субота, 25 октобар 2014 01:34
Турас
О србству , југословенству и о "Младој Босни"- идејној борби за Велику Србију. Овде хоћу само да објавим да коментатори "кукуруз", "Фристајло" наводе историске чињенице борбе М. Босанаца а не њену рефлексију(на коју сам ја мислио) на касније такође историске догађаје .Коначно долази до контрадикторности коментара о Великом Рату где је Србија победник (Јаковина)по нама (фристајло) губитник , јер је изгубила толико младе , репродуктивне мушкарце (што је можда и био циљ "савезника")како фристајло (простом дедукцијом)објашњава да је то циљ запада - разводњавање срба и Србије . Сада југословенство ? Организација је била југословенска али то не значи да је био циљ уједињења свих народа на тадашњим просторима .Рвати тада нису ни постојали (Јаковина).Тако да идеја југословенства не може да има значај као данас .Остаје наглашено тумачење Иве Андрића које наводи "сељак беземљаш"о иделизовању борбе "Младе Босне" , такође на овој страни коментара . То је најближе истини .
Препоруке:
4
6
25 субота, 25 октобар 2014 07:42
Obmana i laž
Jugoslovenima se podemeće da su radili u svoje ime a za tuđ račun!?!?!?!?!? Da li se to, dakle, odnosi i na kralja te na njegove naslednike, princa Pavla i boraniju ili samo na komuniste. Ali, onda nisu u pitanju samo komunisti već i antikomunisti. I tako cela teza postaje blesava i bespredmetna! U današnju situaciju i Srbiju i ostali deo sveta nisu doveli nikakvi komunisti, jer, da je tako, ostalima bi "cvetale ruže", već prirodan tok kapitala i društva u kome se takva zaprška našla. Otuda i "nameran" ili "neophodan" zaključak da svetom vladaju kriptokomunisti što je teška podmetačina! Komunisti su podneli najveće žrtve u istoriji borbe za ideje koje su značile i imale smisao oslobođenja čoveka od surove eksploatacije. U patriotizmu lišenom komunističke ideje o bratstvu, slozi te o zajedničkom interesu krije se opasna zamka upadanja u inferno kapitalističkog ludila i novog, nuklearnog svetskog rata. Da li ga, možda, spremaju komunistička Kina ili Kuba?
Препоруке:
8
1
26 субота, 25 октобар 2014 09:01
thinking maize@ сељак беземљаш
Све знам Поштовани и пажљиво пратим Ваше коментаре, но као што видите ЈОШ има људи, који УПРКОС ИСТОРИЈСКОМ СЛОМУ југословенства и социјализма ИПАК ПОКУШАВАЈУ да и једно и друго у својеврсном МУТАНТНО-БАСТАРДНОМ "процесу" "ревитализују"!? Знате, не греше они НАЧЕЛНО, већ греше у НАЧИНУ!? Наиме, ни вишенационална држава, ни социјална држава& социјална правда нису нешто по себи лоше, НАПРОТИВ, али досадањи НАЧИНИ организације вишенационалне државе и реализације принципа социјалне правде на територији почивше Југославије показали су се НЕДОВОЉНИ! Јужнословенска племена међусобом никад завађенија (самим тим зависнија од спољњих сила), остаци социјалне државе се и даље девастирају, уз ЦИНИЧНА "обећања" да ће нам "бити боље", што указује не на револуцију, јер просто НЕМА ОРГАНИЗОВАНЕ МАЊИНЕ КОЈА БИ ЈЕ ПОВЕЛА, колико на наше свођење на ниво БАНТУСТАНА!? Тачно сте указали на ТРЕНУТАК кад је СОЦИЈАЛНО СУПРОСТАВЉЕНО ЈУГОСЛОВЕНСТВУ, да би 1944 ПРЕДСТАВНИЦИ социјалног ПРИСВОЈИЛИ ЈУГОСЛОВЕНСТВО!?
Препоруке:
3
7
27 субота, 25 октобар 2014 09:11
thinking maize@ сељак беземљаш, наставак
Да не идем даље у расправљање око те тугаљиве теме, ваља овде да мало боље разјасним од мене уведени термин "мутантно-бастардног југословенства"!? То су Вам, како да кажем, све ове приче (које слушамо више од 20 година!) о "шампионима мира и регионалне сарадње на западном Балкану, тј. jugoistočnoj Europi", а све ради чапраз дивана ЕУ-РОПСКИХ КОЛОНИЈАЛИСТА! Укратко, да се разумемо ради се о томе да ДРЖАВОТВОРНИ НАРОД почивше Југославије, земље оснивачице Покрета Несврстаности, започне АНТИКОЛОНИЈАЛНУ БОРБУ ради сопствене ЕМАНЦИПАЦИЈЕ! Једна од ствари где су БИВШЕ ВОЂЕ оне БИВШЕ Југославије КАРДИНАЛНО ГРЕШИЛИ (неки НАМЕРНО, а неки из НЕЗНАЊА!) у антиколонијалној борби јесте што су ОДБИЈАЛЕ САРАДЊУ са СВАКОМ Русијом, била она совјетска или постсовјетска!? Неко у једном посту на неки други текст са НСПМ-а описао је КАТАСТРОФАЛНО СТАЊЕ Русије 1990-тих и њену НЕМОГУЋНОСТ да брани наше интересе, али факат је да је Броз 1979 у Хавани СПРЕЧИО ВЕЗИВАЊЕ ИНТЕРЕСА НЕСВРСТАНИХ за ИНТЕРЕСЕ СССР-а!?
Препоруке:
5
6
28 субота, 25 октобар 2014 09:23
thinking maize@ сељак беземљаш, крај
То треба ЈАСНО РЕЋИ (мислим да се поменути текст односи на успомене генерала Бранка Крге бившег начелника генералштаба ВЈ ) и у том смислу видети КАКО ДАЉЕ. Овде бих стао, пошто то КАКО ДАЉЕ захтева НЕКОЛИКО УЗАСТОПНИХ ТЕКСТОВА, како друга Калика и његових истомишљеника, тако и њихових опонената, а свих одреда ПАТРИОТА! Свако добро свима иии... следеће године у Призрену, оне друге у Книну!
PS. Моје помињање Новорусије и њене борбе није залуд, пошто се на сајту "Руског пролећа" (Русская весна) износе многе занимљиве ствари на ту тему. И оно што је још значајније у Новорусији, слично као и у нашој Републици Српској НЕМА НЕСПОРАЗУМА између ПАТРИОТА баштиника монархизма и ПАТРИОТА баштиника идеала левице! Они коју ту борбу против НАЦИЗМА ометају то су заступници КОМПРАДОРСКЕ ОЛОШ-"елите", која је ДО ЈЕДНОГА РЕСТЛ завршне фазе локалних варијанти социјализма!? Код Руса Брежњевизма, а код нас Срба БРОЗИЗМА!? У том смислу код Новоруса Стрелков и Мозговој су пандани наших Караџића и Младића!
Препоруке:
4
6
29 субота, 25 октобар 2014 11:01
the most powerful Freemason on the European continent
четвртак, 23 октобар 2014 22:54
thinking maize, крај
ЗАШТО је дошло до ИЗНЕВЕРАВАЊА младобосанског идеала "НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА" одговор нису дале ни прва, али ни друга Југославија!? Тј. РАЗ-РЕШЕЊЕ...


па одговор је мислим врло једноставан ...


Сам назив Млада Босна настао је по угледу на Мацинијеву Младу Италију. „Мацинијеве идеје - да омладина мора бити основна снага у ослобођењу своје груде, да она мора створити људе новога кова, спремне на највеће жртве, утицале су много на младобосанце у првим годинама њиховог рада и стварања програма“ (Дедијер, 297).


идемо даље...

Giuseppe Mazzini (1805-1872), the most powerful Freemason on the European continent and founder of the Mafia
Препоруке:
4
3
30 субота, 25 октобар 2014 11:11
thinking maize@ Турас
Г-дине Вашим коментаром коментара дали сте драгоцени обол расправи око ЛЕГАТА "Младе Босне", која се не тиче само текста М. Калика, већ и других људи (нпр. Мухарем Баѕдуљ, један од РЕТКИХ Бошњака на "линији" НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА), али истовремено ме потакли да (можда) започнем даљу расправу питањем: Зашто је ТАДА дошло у СПОЉАШЊИМ ОДНОСИМА Јужних Словена до ПРОМЕНЕ дотад КОРИШЋЕНОГ термина "SUD Slave" у НЕСПРЕТНИ (тад) НЕОЛОГИЗАМ "YougoSlave", а у УНУТРАШЊИМ ОДНОСИМА тих народа до ПРОМЕНЕ термина "НАРОДНО ЈЕДИНСТВО" у "југословенство"!? Знате, користећи се старом латинском пословицом "Nomen est Omen!" можемо видети да наизглед безначајна ПРОМЕНА ТЕРМИНА указује на ПРОМЕНУ ПАРАДИГМЕ НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА у бескрвно "југословенство", која је само једна ДРЖАВНА ИДЕОЛОГИЈА, ergo КОНСТРУКТ, као и даљој њеној поратној ИДЕОЛОШКОЈ ИНВОЛУЦИЈИ у "братство и јединство народа и (sic!) НАРОДНОСТИ", која је ДО КРАЈА ОБЕСМИСЛИЛА НАРОДНО ЈЕДИНСТВО Младобосанаца!? Који су УЗРОЦИ тог ПРОЦЕСА?
Препоруке:
9
7
31 субота, 25 октобар 2014 11:27
thinking maize@ Турас, наставак
По мом скромном мишљењу постоје 2 ОСНОВНА УЗРОКА тог ИНВОЛУТИВНОГ (НЕГАТИВНА еволуција!) процеса: 1) спољашњи узрок, који се огледа у ресантиману ПОРАЖЕНИХ СНАГА из WW1, који се грана на а) ресантиман ПОРАЖЕНИХ држава (Мађарска, Немачка и сл.) и б) ресантиман ИДЕОЛОГИЈЕ аустромарксизма која је ПО НАЦИОНАЛНОМ ПИТАЊУ превладавала ЧАК и КОД руских бољшевика, па је узроковала и одговарајуће ставове Коминтерне. 2) Други, унутрашњи узрок је свеопште МАТЕРИЈАЛНО СИРОМАШТВО новоствореног ХЕТЕРОГЕНОГ друштва Краљевине СХС и нагло јачање СОЦИЈАЛНИХ АНТАГОНИЗАМА, који испреплетани са супростављеним МАТЕРИЈАЛНИМ интересима елита разних нација нове државе стварају експлозивну смесу. Оно што је најзначајније, због отвореног НАЦИОНАЛНОГ ПИТАЊА, које је у прератној Србији било СПОЉАШЊИ проблем, а тада постаје УНУТРАШЊИ, долази до РАСЦЕПА српског националног бића!? Ту нису у питању само комунисти, већ и тзв. "САМОСТАЛЦИ" (потоњи демократи) Љубе Давидовића, као и појединци попут Светозара Прибићевића!?
Препоруке:
12
7
32 субота, 25 октобар 2014 11:34
Пречанин
@thinking maize@ сељак беземљаш, крај
у Новорусији, НЕМА НЕСПОРАЗУМА између ПАТРИОТА баштиника монархизма и ПАТРИОТА баштиника идеала левице!"


Само док траје борба.
Препоруке:
6
1
33 субота, 25 октобар 2014 11:40
thinking maize@ Турас, други наставак
У светлу ТАКВОГ РАЗВОЈА ДОГАЂАЈА ОДБАЦИВАЊЕ Лондонског протокола 1915, склопљеног између Италије и сила Антанте (значи са знањем царске Русије!), као и познатог извештаја војводе Мишића из 1919, по инспекцији "новоприсаједињених области" (упућеног главнокомандујућем регенту Александру Карађорђевићу) од стране тадање српске елите делује НЕСМОТРЕНО! Посебно што је после 1917 ПРЕСТАЛА да ПОСТОЈИ царска Русија, као ЈЕДИНИ СИГУРНИ спољњополитички ГАРАНТ не само нове државе, већ и српских националних интереса! Дотад како-тако вођена спољња политика ПРЕПУШТЕНА је несолидном ХРВАТСКОМ кадру Анти Трумбићу, док се у УНУТРАШЊОЈ политици прешло на "СПРОВОЂЕЊЕ" политике НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА путем ПОЛИЦИЈСКОГ ЗАПТА! Значи, ПОТПУНО НЕРАЗУМЕВАЊЕ не само сложене спољашње, већ и УНУТРАШЊЕ политичке динамике! Ergo, ИДЕОЛОШКИ ПРИСТУП сагледавању, који указује КУЛТУРНУ НЕУТЕМЕЉЕНОСТ наше тадање елите!? Логика ситуације НАЛАГАЛА је ИЛИ ОДМАХ ПРАВЉЕЊЕ КОМПРОМИСА са ЈАСНО НАЗНАЧЕНИМ ИНГЕРЕНЦИЈАМА или РАЗЛАЗ!
Препоруке:
11
8
34 субота, 25 октобар 2014 12:26
thinking maize@ Турас, трећи наставак
Једном речју "партајство" (жигосано од многих!) и ЛИЧНА КРУТОСТ у ставовима регента& краља Александра Карађорђевића, кључне политичке личности тадање државе довеле су до НЕМОГУЋНОСТИ спровођење концепта НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА, па се све свело на НАГОДБУ са ХРВАТСКИМ НАЦИОНАЛИЗМОМ, који је МОМЕНТАЛНО искористио ШАНСУ да заснује ДРЖАВУ! Да се не лажемо Бановина Хрватска ЈЕСТЕ била ДРЖАВА у ДРЖАВИ! Тако да је с те стране КРИТИКА МАРКСИСТА ОПРАВДАНА, али ШТА су ОНИ УРАДИЛИ са тим проблемима!? Просто речено, ЗАМРЗЛИ их, онда их ПО ПОТРЕБИ ПОЛИТИЧКОГ ТРЕНУТКА ОТВАРАЛИ овако или онако, али са крајњим ТРЕНДОМ ПОГОРШАЊА националног положаја Срба, НАЈВЕЋЕГ и ДРЖАВОТВОРНОГ народа И социјалистичке Југославије! Што указује на СУШТИНСКЕ ИНТЕНЦИЈЕ Јосипа Броза-Тита, кључне политичке личности поратне Југославије! Укратко, идеологија ЈБТ-а је АУСТРОМАРКСИЗАМ, који је (како више пута примети "сељак беземљаш" на трагу М. Екмечића!) компромис марксизма са СРЕДЊОЕВРОПСКОМ АУТОРИТАРНОМ КАТОЛИЧКОМ АКЦИЈОМ!?
Препоруке:
12
6
35 субота, 25 октобар 2014 13:32
Peter RV
@ pfass.info
Pronasli ste kljiuc srpske istorije.
Svaka srpska istorijska licnost je bila agent neke strane obavjestajne sluzbe! Tako da je istorija Srba bila naprosto legenda infiltriranih spijuna.
Originalno!
Препоруке:
4
6
36 субота, 25 октобар 2014 16:01
Reddy
@thinking maize

Укратко, идеологија ЈБТ-а је АУСТРОМАРКСИЗАМ, који је (како више пута примети "сељак беземљаш" на трагу М. Екмечића!) компромис марксизма са СРЕДЊОЕВРОПСКОМ АУТОРИТАРНОМ КАТОЛИЧКОМ АКЦИЈОМ!? Meni zaista nije više jasno kako obuzdati strašno neznanje koje ovde iskazujete petljajući se u stvari i pojave koje apsolutno ne razumete niti shvatate bez elementarnog poznavanja stvari!?
Kako drukčije objasniti ovo što podmetnuste onima koji vas drže kakvim znalcem, sve u naivnoj veri da jedan doktor ima pravo da o svemu lupeta! koncepcija "austromarksizma" je razvijena upravo na bazi propagande reakcionarnih snaga kako bi se istakao radikalni karakter ideologije i politike austrijske socijaldemokratije u poređenju sa drugim takvim partijama pre Drugog svetskog rata. A sami najistaknutiji predstavnici ove partije dugo su odbacivali i sam termin! Za njihov stav karakteristično je da su nacionalno pitanje podređivali državnom ne shvatajući revolucionarnu snagu u samom nacionu.
Препоруке:
8
8
37 субота, 25 октобар 2014 16:10
@Peter RV
субота, 25 октобар 2014 13:32
Peter RV
@ pfass.info
Pronasli ste kljiuc srpske istorije.
Svaka srpska istorijska licnost je bila agent neke strane obavjestajne sluzbe!


тако некако....Срби су у великој заблуди, ако мисле да имају неку "памет" без помоћи Русије. Од Кримског рата (кад је Русија дипломатски сасвим онемогућена), ја видим сам пораз за поразом Срба. И што је најгор, увек су од стране сатане измајмунисани,показли своју невероватну наивност....чак нису у Русији ни бољшевици толико "доприннели револуцији", колико труле и "избушене" елите Царске Русије !
Препоруке:
4
9
38 субота, 25 октобар 2014 16:12
@Peter RV
Ове идеје је нарочито истицао Влада Гаћиновић, водећи идеолог Младе Босне у првом периоду њеног деловања. Гаћиновић је „опсенио млађи нараштај, његове речи, пуне узвишеног морала, подстицале су суровије омладинце на акцију (Ситон-Вотсон, 44-45). Гаћиновић је имао контакт са руским социјалистима-револуционарима (есерима) у Лозани, и са Троцким у Паризу. Као и младобосанци, и есери су се против (руског) цара борили бомбама и револверима, веровали су да историју граде хероји,...


још ако погледате текст заклетве тзв. младобосанаца....тиичан сатанизам....после су "никли" клонови им - скојевци
Препоруке:
1
11
39 субота, 25 октобар 2014 17:23
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин"
"Драги Друже" "Reddy" кад смо код "аустромарксизма" подсетио бих Вас да је са њима РАТОВАО и дедица Лењин ("Ренегат Кауцки..."), а нешто се према њима нису добро односили ни папа Маркс& Друг Енглез!? Ergo, АУСТРОМАРКСИЗАМ је прилично стара појава у радничком покрету Средње Европе друге половине 19-тог& почетка 20-тог века, која је као таква ЕВОЛУИРАЛА и то крај КОНВЕРГЕНТНЕ „Хришћанске социјалистичке партије“ др Карла Луегера, ондањег бечког градоначелника и познатог АНТИСЕМИТЕ!? Да ли је временом дошло до "КОНТАМИНАЦИЈЕ" МАРКСИСТИЧКИХ СОЦИЈАЛИСТА Карла Кауцког од ХРИШЋАНСКИХ СОЦИЈАЛИСТА Карла Луегера, не бих знао касти, али ФАКАТ је да су Кауцкијеви МАРКСИСТИЧКИ СОЦИЈАЛИСТИ 1914 у бечком парламенту ЗДУШНО ГЛАСАЛИ за РАТНЕ КРЕДИТЕ и позвали РАДНИКЕ у РОВОВЕ, као да су Луегерови, а не Марксови следбеници! Друго, имате у књизи "Стаљин" Исака Дојчера опис епизоде из Стаљиновог живота, где он у Немачкој присуствује сцени која га је нагнала да изјави: "Овде НИКАКВЕ РЕВОЛУЦИЈЕ НЕЋЕ БИТИ!"
Препоруке:
8
6
40 субота, 25 октобар 2014 17:28
Peter RV
@Peter RV@ pfass.info

Dobro, onda je na vama da odkrijete, kojoj stranoj obavjestajnoj sluzbi je pripadao -Njegos, Petar Drugi Petrovic-alias 'Vladika Rade'.
Uzgred, identificirajte tajnu sluzbu agenta , poznatim pod imenom -Karadjordje.
Препоруке:
8
6
41 субота, 25 октобар 2014 17:32
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", наставак
Као што знамо НИКАКВЕ РЕВОЛУЦИЈЕ (сем оне оперетско-спартакистичке у Минхену 1918 и оне 1945-89 под совјетским тенковима) на немачком тлу није било, јер ЈЕДИНЕ УСПЕШНЕ "револуције" које су се десиле тамо биле су оне "смеђе"!? Зашто "успешне"!? Зато што су СТВАРНО ИЗМЕНИЛИ ЛИЦЕ Немачке& Немаца, за разлику од гореиментованих "црвених револуција"!? Свиђало се то Вама или не!? Значи СВЕ СУПРОТНО од интенција папа Маркса и ује Енглеза!? Знате, не бих ја то реко, али то су ЧИЊЕНИЦЕ, а ЧИЊЕНИЦЕ су ТВРДОГЛАВЕ!? Даље, извесни "the most powerful Freemason on the European continent" повезује познату инспирацију "младобосанаца" Мацинијевим покретом "Млада Италија", при чему У ПОТПУНОСТИ ЗАНЕМАРУЈЕ скоро истоветне "Младој Босни" покрете "Млада Хрватска" и "Млада далмација"!? Тј. КАКО то да је ПО "логици" гореиментованог "фримасона" Гавро Принцип "масон" или бар њихов "подмладак", а нису то Тин Ујевић, Влада Черина, ПА И Иван Мештровић (да, да, ОНАЈ Мештровић!) и донекле Фриц Крлежа!? Питате КАКО!?
Препоруке:
9
6
42 субота, 25 октобар 2014 17:55
Reddy
@thinking maize

Dobro, de, poznat mi je vaš oprobani metod zamene teza. Mada, jel'da, umete vi i "in medias res" kao ono sa transe?dencijom a da ne pominjem bubetanja oko duha i materije. Ne bojte se, nisam ovo popodne zle volje. A i zašto bih bio kada se u sred, vama dragog Musolinijevog Rima/zar ne ljubite Milana Stojadinovića, njegovog amica?/ vijore visoko podignute bandiere, sve sa falce e martello. Elem, koliko znam, a znam, purtroppo, tante cose, nešto kao austromarksizam nije se ni pominjalo gde ga datiraste/što je činjenica koje se ne stidite, valjda ste na takve excursions navikli/. Prenebregnuste ono što vam nabacih e da bih vas naukovao da je u pitanju čisto polit-ideološki termin ili oznaka koju socijaldemokratima dadoše oni s vaše strane, budući nacisti iliti braća po krvi!!! Kao i obično, vi insistirate na onome što je za stid, sopstvenom neznanju, sve da bi ostavili utisak tobožnje uverljivosti. To može al' kod onih sveže mentalno obrijanih. Njih uvek dostaje!
Препоруке:
8
8
43 субота, 25 октобар 2014 17:58
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", други наставак
Читајте текст "ИСТИНА О САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ" М. Екмечића, објављен на сајту "Светиње Браничева" (линк: http://svetinjebraniceva.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1031:2013-11-27-20-07-31&catid=38:2010-12-14-18-00-48&Itemid=59), узет из "Печата" бр. 295!? Има ту лепих детаља, андрићевских по елеганцији, а БОЛНИХ и ИСТИНИТИХ!? Екмечић почиње текст анегдотом из историје ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ. Цитат: "...и онда, тако и данас Срби славе Гаврилов пуцањ на хабзбуршког престолонаследника. Мој отац и мој деда су били кметови на поседу муслиманског бега, који је у време жетве свраћао у село да узме трећину прихода као своје. Моје је детињство било испуњено причама о томе. Ни данас ми није јасна сасвим реченица коју сам тада чуо: „Оприспи, балијо, и при јунету има уже!“ Досадило мојим Драгичевићима – Екмечићима да бег дође по своју трећину, па су звали: „Хасане, Хасане, дођи огладњели смо”. Он се дрско окренуо и довикнуо им ону реченицу коју споменух: "Нисам ја Хасан, него Хасан-БЕГ!"
Препоруке:
9
7
44 субота, 25 октобар 2014 18:06
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", трећи наставак
"... Ту би реч оприспити значила ословити, титулисати, иако је у речницима турцизама и другим не нађох. После Гавриловог пуцња дед ми је ухапшен као и сви одрасли мушкарци. Стрпани у стоваришта на железничким станицама, да једног по једног као таоце трпају у вагоне како који воз наиђе. Дубоко у души, деда се радовао што је Гаврило опалио да се никад више, нико не мора оприспити, пре него што му бег узме трећину годишње цркавице." Тако пише наш највећи живи историчар, СИН& УНУК КМЕТОВА, који бејаху кивни на Аустрију, зато што је И САМА ПОЛУФЕУДАЛНА ЗАДРЖАЛА ТУРСКЕ ФЕУДАЛНЕ "законе", где се ЉУДИ третирају као СТОКА!? Ако мислите да је Мацини, рецимо и масон, па и "оснивач Мафије" нешто УТИЦАО на СИНОВЕ и УНУКЕ БИВШИХ КМЕТОВА, без да су И САМИ ОСЕЋАЛИ НЕПРАВДУ, онда се ЉУТО ВАРАТЕ! Друга ствар, ПРАКТИЧНО СВИ "младобосанци" су били тинејџери, деца практично, али КАКВА ДЕЦА!? Други цитат Екмечића: "После атентата, полиција преврће све хартије из којих би реконструисала идеологију покрета."
Препоруке:
10
6
45 субота, 25 октобар 2014 18:13
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", четврти наставак
"... Узимани су писмени задаци са матурских испита, преписивани и тако, као историјски докуменат, сачувани у полицијским архивима. Иза писменог задатка младог Младена Стојановића стоји младић који је сасвим вероватно прочитао за једну годину више књига на српском и немачком језику него што су радили каснији професори универзитета. У таквој клими се родила идеја, и она је остварена да се убије престолонаследник Франц Фердинанд. Само у раздобљу од четири године, од 1910. до 1914. постојала су четири покушаја да се он убије од јужнословенских омладинаца." Значи младићи из балканске забити ГУТАЈУ КЊИГЕ (читајте и Андрића да бисте више сазнали о тој ДУХОВНОЈ ГЛАДИ!), прочитано којекако "варе", а онда се ОДЛУЧУЈУ на АКЦИЈУ!? Шпанци би рекли "Armas y Letras!" Мало је ли је за "Босну поносну" и српство које "спава сном мртвијем"!? А Ви ома "теорије завере"!? Кажу кад су иследници после атентата видели РОДНУ КУЋУ Гаврила Принципа одмах је примећено да "у Европи НЕМА ТАКО СИРОМАШКЕ КУЋЕ"!?
Препоруке:
10
6
46 субота, 25 октобар 2014 18:28
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", пети наставак
Ако ћемо ПОШТЕНО, ТО ЈЕ ОСНОВНИ СОЦИЈАЛНИ ИМПУЛС "МЛАДОБОСАНАЦА", не Натансон& "литература" "подземне Русије"!? Што се тиче "организационих способности" "младобосанаца" у вези извођења атентата, то је како неко од њих рече био "сплет система и случајности", а како било другачије, кад је један од ОМИЉЕНИХ КЊИЖЕВНИХ ЈУНАКА "Младе Босне" био - ШЕРЛОК ХОЛМС!? Значи, ИДЕАЛИЗАМ изведен до крајњих консеквенци и то НЕПАТВОРЕНИ!? Иако је Гаћиновић, као ГЛАВНИ ИДЕОЛОГ "Младе Босне" комуницирао са руским револуционарима, до њих је долазила ПРЕ СВЕГА "народовољачка"& анархистичка "литература", ништа папа Маркс и уја Енглез!? Спојте Шерлока Холмса, "народовољце", Мацинија и ПОЛУФЕУДАЛНО ОКРУЖЕЊЕ иии... оно што је ИСПАЛО од "Младе Босне" сажегло је ДО ПЕПЕЛА, али у том пепелу остао је дијамант - Андрић!? Узгред, један други нобеловац са ових простора, Владимир Прелог је Сарајлија и у успоменама, при додели Nobel prize for chemistry истиче да је УПРАВО Сарајевски атентат од њега направио ПАЦИФИСТУ!?
Препоруке:
9
6
47 субота, 25 октобар 2014 19:34
сељак беземљаш1
@thinking maize
Молим те пријатељу да ми не замериш.
Грешиш и ниси једини када понављаш,(извини на оштрини) малоумну досетку о томе како су титоисти замрзнули међунационалне сукобе. Знали шта је па ставили поклопац. Неће бити.

Пре него што наставим треба да потсетим могуће читаоце овог и других мојих коментара да господин Калик сматра да пишем псеудо историју. Овоме треба додати и став другог угледног аутора, госпође Ане Радмиловић да ја читам праве али погрешно.

Сваки економски, политички, културни религијски..покрет на овим просторима,били људи свесни тога или не вукао је или ка стварању јаке велике државе или ка мрвљењу простора.
Наши комунисти припадају струји која је разбијала ове просторе. Зато они нису наследници Младе Босне, већ противници.
наставак
Препоруке:
12
7
48 субота, 25 октобар 2014 20:29
сељак беземљаш2
Од самог оснивања комунисти почињу међусобну веома крваву борбу око националног питања.
Сима Марковић (наш други по реду доктор математике са БУ)присталица "народног јединства" имао је већину у партији.КП је била обичан привезак Коминтерне и на њен захтев 1923 на Другој конференцији у Бечу КПЈ одбацује став о "народном јединству" и побеђује мањина.
У Београду 1924 на Трећој конференцији КПЈ ставови Симе Марковића и већине око њега квалификују се као "великосрпски".Што се сматра смртним грехом.
Партија је тада на нивоу секте и има око 1000 чланова.Нико не може ни да слути геостратешку игру која је је довести 1944 као победника.
Следи конгрес у Бечу 1924 и у Дрездену 1928.
"Главну пажњу конгрес је поклонио....перспективи борбе против великосрпске хегемоније"
Формиран је правац КПЈ о националном питању који је консеквентно водио разарању "народног јединства" односно разбијању ових простора.
наставак
Препоруке:
12
6
49 субота, 25 октобар 2014 20:48
Пречанин
@TM
Та немојте се једити, мили. Лепо је што се ноћас спава дуже, сат уназад, е да је чешће, а Ви се једите. Велики рат је избио јер су сви били расположени да убијају. Дође тако, понекад. Никакви позиви на разум ту нису вредели, а неће ни убудуће, јер се ствари не дешавају по законима разума, већ по сили страсти. Разум је створио само круњач за кукуруз (добро – можда и пар других сокоћала, али не много). Атмосфера када се свима истањило трпило маестрално је дата код Томаса Мана, у Чаробном брегу, или на њему. Тада је био у моди национализам. Свак је имао своје мотиве, рационализоване до карикатуре, али сви су имали исту страст – за деструкцијом. Не треба се Немцима чудити што су гласали за ратне кредите; треба се чудити Димитрију Туцовићу што је гласао против. Па и Французи су ликвидирали радничког трибуна Жана Жореса пре Гаврилових хитаца. Ви понекад згрешите зато што се ослањате на оно што људи говоре, или пишу, а мање на оно што раде.
Препоруке:
3
4
50 субота, 25 октобар 2014 21:02
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", шести наставак
Све у свему "Štovani" "the most powerful Freemason on the European continent" "младобосанци" су били МОЖДА ЈЕДИНИ АУТЕНТИЧНИ ИДЕАЛИСТИ ових простора после Tимотеја и иних ученика светог апостола Павла који походише римску провинцију Dalmatia-u, која се угрубо ПОКЛАПА са простором који ће после бити Југославија, па "western Balkan"!? Сад што ви У СВЕМУ ВИДИТЕ ЗАВЕРУ (или је МОЖДА инсинуирате), то више говори О ВАМА, него о "de rerum naturae"!? Даље Андрић у његовој приповеци "Писмо из 1920. године" (прво издање: "Нове приповетке", из. "Култура", Београд 1948 (SIC!), стр. 112-125) даје кроз уста главног јунака Макса Левенфелда, сарајевског Јеврејина, МРАЧНУ СЛИКУ БУДУЋНОСТИ Босне, слику која се у време издавања те приповетке ВЕЋ ДЕСИЛА!? Тако да су Ваше ТЛАПЊЕ о "завери" просто БЕСПРЕДМЕТНЕ!? Но, та приповетка представља и ОПЕЛО "Младој Босни" и свим ИДЕАЛИМА којима се напајала и којима је друге напајала!? После тога Андрићу је још остало да као УНУТРАШЊИ ЕМИГРАНТ доврши његово ДЕЛО!?
Препоруке:
9
8
51 субота, 25 октобар 2014 21:11
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", седми наставак
Сад Ви "Пречанине"! Зашто мислите да ће после ПРЕСТАНКА БОРБИ у Новорусији доћи до ОБРАЧУНА тамошњих "ополченаца" монархиста и левичара!? Идите на сајт "Руског пролећа" и видите шта Стрелков мисли о Мозговоју и Мозговој о Стрелкову!? Друго, ако дође до неког ЛОШЕГ СЦЕНАРИЈА, то може бити везано за структуре из Русије које Дугин зове "ШЕСТА КОЛОНА", а који су ИСПОСТАВА руских и украјинских тајкуна у државним структурама Русије!? Такође у Донбасу делује одред кога лично финансира Ахметов и води Ходаковски, његов човек од поверења!? Тако да је све и даље на "ИВИЦИ ЖИЛЕТА", али ЗБОГ САСВИМ ДРУГИХ РАЗЛОГА од оних које помињете!? Но, то указује и на ПРОБЛЕМ кога српски левичари УПОРНО ПРЕВИЂАЈУ!? Наиме, тзв. "РЕАКЦИЈА" против које они ГРМЕ једноставно НИЈЕ ИСТА "рекација" са којом су се БОРИЛИ ЊИХОВИ ОЧЕВИ& ДЕДОВИ!? Четника више нема, а ни љотићеваца и недићеваца!? Просто су ПОМРЛИ!? Али зато има света који је РОЂЕН и СТАСАО у СФРЈоту и који би да ИСТРАЖИ РАЗЛОГЕ ЗАШТО се РАСПАЛА та земља!?
Препоруке:
11
9
52 субота, 25 октобар 2014 21:23
Stanić Milan
Da pojasnimo neke stvari oko termina"Aaustro- Marksizam".
Gosp. Reddy je u pravu što se tiče načelnog pitanja - šta je to "austromarksizam."To je kovanica reakcionarnih snaga,posebno "crne internacionale" čije je cilj u biti izolovati seljačke i katoličke mase od SDP-a Austrije.Termin ulazi u politikološku literaturu posle 2.sv. rata zahvaljujući Karlu Reneru.
Koji je doprinos "austromarksista" teoriji socijalizma kao svetskog procesa(ukratko)
1.Traženje načina kroz teorijske radove prelaz iz kapitalizma u socijalizam evolutivnim putem korištenjem mehanizama građanske demokratije,međutim i oni ne isključuju upotrebu sile u slučaju da rekacionarne snage pribegnu diktaturi(defanzivna diktatura proleterijata)
2.Na međunarodnom planu zagovaraju teoriju "integralnog socijalizma".U biti po toj teoriji zagovaraju umesto Lenjinove i Staljinove teorije monolitnog jedinstva ,jedinstvo u razlikama.Iz teorijski postavki "austromarksista"60-tih g. prošlog veka razviće se(nast)
Препоруке:
8
5
53 субота, 25 октобар 2014 21:26
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", још мало па...
Распала се ЗБОГ ОНОГ РАЗЛОГА, ког је мајсторски интепретирао Никола Којо у његовој (филмској) полемици са Батом Живојиновићем у филму "Лепа села, лепо горе"!? Цитирам по сећању: "Ј.... ја то ваше поштење и П...... се на њега! Док је било пара, јели сте, пили, сојке јурили, па кад сте све РАЗ......, дохватили сте се за вратове!" Тако да сва СОФИСТИЧКА ДОВИЈАЊА српских левичара не могу да ОБЈАСНЕ основне разлоге због којих се РАСПАЛА земља у коју су СРБИ уложили ТОЛИКО ЖРТАВА!? То су: 1) Престао је геополитички разлога за њено постојање; 2) Једини ИСКРЕНИ српски геостратешки савезник доживео је једно од његових посрнућа; 3) Квалитет српских кадрова који су ОДЛУЧИВАЛИ био је до Милошевића КАТАСТРОФАЛАН, а за његовог вакта једва подношљив; 4) самим тим Срби су у ратове 1990-тих УЛЕТЕЛИ НЕПРИПРЕМЉЕНИ, па је било ЛОГИЧНО да се нађу и 5) ИЗДАЈНИЦИ, који ће себе ПРОГЛАШАВАТИ за "Милоше Обреновиће" и сл. И још нешто, што "младобосанци" НИСУ ЗНАЛИ, али и ПРЕТЕЖНИ ДЕО наше елите НИ ДАНАС незна!?
Препоруке:
9
8
54 субота, 25 октобар 2014 21:28
Пречанин
@TM
Зашто мислите да ће после ПРЕСТАНКА БОРБИ у Новорусији доћи до ОБРАЧУНА тамошњих "ополченаца" монархиста и левичара!
Зато што може бити само један. Иначе, нисам ни помислио на грубости, можда баце колачић или нешто слично
Препоруке:
3
3
55 субота, 25 октобар 2014 21:35
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", ево, ту је...
Кажу људи да смо "подигли кућу насред друма", да "геостратешка пукотина иде посред српских земаља" и сл., но ЗАБОРАВЉАЈУ да "ГЕОСТРАТЕШКА ПУКОТИНА" иде ПОСРЕД НАШЕГ НАРОДНОГ ТКИВА!? Да ПОДСЕТИМ, Вук Караџић је САСВИМ ИСПРАВНО сматрао да СВАКО ко ГОВОРИ НОВОШТОКАВСКИМ НАРЕЧЈЕМ је СРБИН! Отуд и његово "Срби сви и свуда" и "Срби СВА ТРИ ЗАКОНА"!? Данашњи Руси када разматрају ПРОБЛЕМ Украјине са становишта њиховог "РУСКОГ СВЕТА" већ УНАПРЕД ОТПИСУЈУ Галицију и (вероватно) Волинију!? Просто зато што ТИ КРАЈЕВИ бивше "Кијевске Руси" већ не спадају у РУСКИ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ПРОСТОР!? Доћи ће они и до Кијева, па и до закарпатског Ужгорода и то ће ОПЕТ БИТИ РУСКИ ГРАДОВИ, али ЗНАЈУ да су за "Руски свет" Лавов, Тарнопољ, па и Луцк ПРАКТИЧНО ИЗГУБЉЕНИ!? Знају да је до тога дошло због ВЕКОВНИХ УНИЈАТСКИХ ПРИТИСАКА Polske Rszech Pospolitae и K und K монархије, "КРУНИСАНИХ" ГЕНОЦИДОМ Русофилих Галичана у Првом Светском рату и пољским КОНЦЕНТРАЦИОНИМ ЛОГОРИМА за Галицијске РУСОФИЛЕ између два рата!?
Препоруке:
10
8
56 субота, 25 октобар 2014 21:44
Stanić Milan 2
(nast)
"evrokomunistička "levica na Zapadu u čemu su značajne teorijske radove dali italijanski drugovi: Đan Karlo Pajeta,Berlingver i Španac Santjago Kariljo.Da zaključim. "Austromarksizam" nikada nije bio jedinstvena ni teorijska politička koncepcija,zbog razlike u mišljenjima oko dve različite tendencije(K. Rener kao reformista i Oto Bauer kao radikal).

Za"mislećeg"

ZA razliku od većine socijaldemokratski stranaka austromarksisti su zauzimali afirmativan stav prema SSSR-u.Zato pred "anšlus"formiraju masovnu oružanu organizaciju"Šucbund"pokušavajući 1934. oružanim ustankom radnika u Beču promeniti karakter vlasti,koji ne uspeva.K. Kaucki bio je sve,samo ne "austromarksist".Šteta što niste pročitali Lenjinovu "knjižicu" Socijalistička revolucija i renegat Kaucki..Naime,mnogo toga bi Vam bilo jasnije.Sa današnjeg stanvišta"austromarksisti" u svojoj teorijskoj misli dali su značajan doprinos "levoj društvenoj teoriji"(Rener,Adler,Bauer,Hilferding).
Препоруке:
8
5
57 субота, 25 октобар 2014 21:45
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", само још малчичице...
Знају то Руси, али знају да је ПАЛА КРВ и да Галиција, та ДРЕВНА ЦРВЕНА Русија НИКАД НЕЋЕ БИТИ ЊИХОВА! Зато је се и ОДРИЧУ, да би за "Руски свет" СПАСЛИ НАЈВЕЋИ ДЕО Кијевске Руси! Наша некадања елита, предратна и она комунистичка НЕ ЗНА и НИКАД НИЈЕ ЗНАЛА за МУДРОСТ коју је знао ЧАК и "Хазјаин"!? А то је мудрост "Домостроја" и "Стоглаве", мудрост оца Силвестера, мудрост која је ПРИЛАГОДИЛА идеологију Трећег Рима потребама ВИШЕНАЦИОНАЛНЕ Империје!? Мудрост која је УКРОТИЛА дивље Татаре и постигла ЗАХВАЛНОСТ финских протестаната!? Да, наша ПРЕДРАТНА политичка елита није знала за ту мудрост, а ПОТЦЕЊИВАЛА је СЕЉАЧКУ, ЗДРАВОРАЗУМСКУ МУДРОСТ војводе Мишића!? Док послератна "црвена" српска (српска!? Можда "српска"!?) елита за то НИЈЕ ЗНАЛА и ко "Шваба тра-ла-ла" понављала је ФЛОСКУЛЕ ДИЈАМАТ-а!? И ПРИГРЛИЛА је Аграмере који ДЕФИНИТИВНО БЕХУ ОТПАЛИ од српства (читајте Крлежу, ако не верујете!), а ОДБАЦИЛА од себе оне који су били тек на пола пута или чак и мање удаљени од НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА!
Препоруке:
10
8
58 субота, 25 октобар 2014 21:54
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", крај!
Зато имамо то што имамо, "српску Спарту" предводе не "бјелаши", већ СЛЕДБЕНИЦИ Секуле Дрљевића и Савића Марковића-Штедимлије, ДОКАЗАНИХ НАЦИСТА!? А у "српској Атини" ВРШЉА један КЛАСИЧАН K und K КУЛТУРТРЕГЕРСКИ ЧАНКО-лиз!? Обашка бошњачке џамахирије и оне филџан-џамахирије по Расу, СВЕТОЈ НЕМАЊИНОЈ ЗЕМЉИ! И ко да се сети Душановог Скопља и Призрена, да не говоримо о Крајинама!? Док се И Српска ЈЕДВА ДРЖИ! А овде се воде "Бог-зна-како-озбиљни" САЈБЕР-"ратови" око "социјалне правде" док нам Империја УВАЉУЈЕ ПРИЧИЦЕ о "корупцији", како са ове, тако и са оне стране Дрине!? Знам, ваља "НАВРНУТИ ВОДУ са Аулоса на Аугијеве штале" "наших" тајкуна и ПОЛИТИКАНАТА, али ПРЕ ТОГА ВАЉА ОДБРАНИТИ онај МИНИМУМ МИНИМУМА!? Или нас НЕЋЕ БИТИ! А онда ће НЕКО (зна се КО!) моћи КОНАЧНО МИРНО да ЗАПИШЕ: "Био једном један ТЕРОРИСТА Гаврило Принцип и био је СРБИН!" Уосталом, ваљда се ЗНА шта је ПРИОРИТЕТ!? Или се НЕЗНА!? Или можда НЕ ЖЕЛИ да се ЗНА!? Збогом на мало дужи период.
Препоруке:
10
9
59 субота, 25 октобар 2014 22:21
сељак беземљаш4
За разбијање ових простора било је потребно српски фактор,српски етнички простор, и од Срба одвојити све просрпски расположене.
Зато из клерикалне штампе преузимају синтагму о
"великосрпској хегемонији" и додају јој једно снажно
"заједничком борбом сломити великосрпску хегемонију" и као мамац додају,
"то је пут социјалистичке револуције"
Усвајају став да су све нације (и оне које ће се тек створити синтетичким путем)у Југославији угњетене од стране српске нације.
Гадна пропаганда дигнута на ниво догме.

За почетак, требало је поништити резултате Првог светског рата.
Одлуке Великих скупштина у Руми 24 новембра 1918 о присаједињењу Срема,Србији,у Новом Саду 25 новембра 1918 о присаједињењу Баната, Бачке и Барање, Србији
и у Подгорици 26 новембра 1918 о прикључењу Црне Горе Србији.
И фактички је поништено је АСНОС ом 9 новембра 1944.
Препоруке:
10
8
60 субота, 25 октобар 2014 22:26
thinking maize@ Друг "Reddy" и други РЕД-овни ЛЕВАТОРИ (зн.: левичарски негатори), а успут и г-дин "Пречанин", POST SCRIPTUM
Молим цењене са-коментаторе, како истомишљенике, а још више и добронамерне критичаре, а ПОНАЈВИШЕ РАЗНОМИШЉЕНИКЕ (у смислу "строгих пријатеља", како их дефиниса епископ Николај Велимировић!) да ме извине, што се више нећу јављати бар за период од неколико месеци, јер ваља ЗАВРШИТИ ПРЕУЗЕТЕ РАДНЕ ОБАВЕЗЕ и ОБЕЗБЕДИТИ даљу ЛИЧНУ борбу за одржање егзистенције у овој неравноправној утакмици коју нам НАМЕЋЕ Империја и њени овдањи САТРАПИ!? Знате, ваља написати гомилу извештаја и обавити још три огледа за регистрацију "ђубрета" по пластеницима (унутра и до 20, а напољу око 5 степени Целзијуса ТРЕНУТНО!?) Срема и СУЖЕНЕ нам ДОМОВИНЕ (антипод Јаковљевићевој фрази "наша проширена домовина"!), па онда написати више радова што за домаће и међународне часописе, пратити два докторанта и још одржати БАР подношљивим интимни и приватни живот!? Jедном речју извините и свако добро!
Препоруке:
10
10
61 субота, 25 октобар 2014 22:57
сељак беземљаш5
За Подгоричку скупштину рекли су да не важи, јер је стигла нова власт.Одгајене су генерације брбљиваца,идеолошких и интелектуалних смутљиваца.
Црногорство је КПЈ развијала да се не би део јадранске обале нашао у склопу јединствене српске државе. А нас су учили да је то "правилно решење националног питања"
Срби у Хрватској нису добили аутономију јер би то стабилизовало Југославију.И то је "правилно".ИТД...

Стоји оцена да је прву Југославију разбио црну а другу црвени клерикализам.

Код коришћене литературе треба нагласити да је Ситон-Ватсон стари српски непријатељ.
Часопис за културна и политичка питања НОВА ЕВРОПА покренуо је 1920 изразито талентован, и скоро заборављени српски песник,наш први модерниста Милан Ћурчин. У српско хрватским сукобима, из личних разлога стао је на хрватско становиште. Умро је у Загребу 1960. За време рата живео је у кући Ивана Мештровића у Сплиту. Наилазио сам да му презиме штампају као Т УРЧИН уместо Ћ УРЧИН. случајно или намерно ко да зна.
Препоруке:
13
7
62 субота, 25 октобар 2014 23:59
Reddy
@thinking maize

A ti, kanda, do sada valjda to nisi radio!?!?!? Pa, šta si ti to, onda, uopšte i radio sem što si ovde na sajtu NSPM-a lupetao kojekakve gluposti? Što se mene tiče neočekivano mi ovaj moj duhovni "passer by" pruži šansu da se bavim i ozbiljnijim stvarima sem lupežima! Mi piace!
Препоруке:
11
15
63 уторак, 28 октобар 2014 23:27
Realan
Nemojte da amnestirate Srbiju od odgovornosti za situaciju pred I sv. rat. Pogledajte članak iz Politike od 27 oktobra 1912 godine 'Srbija mora dobiti more'. Upišite taj naslov u Gogle i uverite se sami, takodjer upišite iz istih novina 'medijski ratovi za veliku Srbiju'.

Srbija je tada svim silama upinjala da istjera Albance iz Albanije i da zauzme taj do Jadrana, tj da dobije izlaz na more. Veoma je grubo vređajala Austrougarsku državu zato što su stvorili albansku državu i time im pomrsili račune. Sasvim otvoreno prete ratom austrougarima, zajedno sa svojim saveznicima Rusima i Bugarima.

Za taj rat bilo je potrebno dvoje
Препоруке:
5
7

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер