Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Promena Ustava Srbije - o Kosovu, Vojvodini i proceduri

Komentari (17) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 08 oktobar 2014 16:42
hm
Ako sam dobro razumeo, autor predlaže "realizam" kada je u pitanju KiM, i ukidanje pokrajine, uz garantovanje mađarske manjinske autonomije, kada je u pitanju Vojvodina. Slažem se pedeset odsto.
Preporuke:
17
6
2 sreda, 08 oktobar 2014 16:46
sa ovim se slažem
Da zaključim, mišljenja sam da u ovom trenutku odredbe Ustava Srbiji o Kosovu i Metohiji, kako god ocenjivali njihovu ulogu i značaj, ne treba menjati dok se za to ne budu stekli politički i društveni uslovi, odnosno dok se osloncem na puni legitimet ne preuzme puna odgovornost.
Preporuke:
28
2
3 sreda, 08 oktobar 2014 18:13
Drinko Končarević
Obe pokrajine treba ukinuti. Šta će nam ta silna politička bulumenta koja samo troši naše novce te laže i obmanjuje. Ima glasova da Srbiju treba federalizovati nešto kao Jugoslaviju. Nema problema, samo ko će to da plati? Ovaj sluđeni narod u Srbiji, možda može izglasati federalizaciju ali platiti federalizaciju nikako ne može. Zaboravite to. Zato sluđeni narode upotrebi bar malo mozga i shvati da je od "eu kazamata" jedino što se može prihvatiti, to je odnos JEDAN ADMNINISTRATIVAC NA HILjADU STANOVNIKA.Svaki admninistrativac mora da zna da radi na računaru poslove javne uprave. Ovo što sada imamo je haos. Previše je zaposlenih i još više računara a malo programa, iskidane veze među službama, pa opet za neku potvrdu moramo da obilazimo šaltere. Koja je razlika? Pisaće mašine zamenili su računari. Dakle, ništa se nije promenilo, nažalost.
Preporuke:
38
2
4 sreda, 08 oktobar 2014 19:20
Sinisa Bogdanovic
"Bambi" za svakoga ko misli da je promena Ustava da bi nama bilo bolje i da bismo imali jos jacu i bolju drzavu!!! Elem, najbolje bi bilo ukinuti sve pokrajine, cela Srbija samo jedna jedina, ostalo cemo lako.
Preporuke:
28
3
5 sreda, 08 oktobar 2014 19:46
mimi
Mislim da je vreme da se promeni ustav.Ovaj ovakav kakav je ne oslikava pravo stanje misljenja i namera vladajuce stranke i njenih finansijera.
Kao sto Njemacka predlaze trebalo bi izbrisati KiM iz ustava Srbije a Vojvodinu pretvoriti u samostalnu regiju i (po mogucstvu) podeliti je izmedju Madjarske i Hrvatske.Ono sto ostane treba da se da zainteresovanim strankama.Procedura za menjanje ustava je jednostavna-naime vladajuca koalicija ima i vise nego dovoljno glasova u skupstini da svaki njihov predlog moze da prodje.
Ono sto se u Srbiji naziva elitom sigurno se ne bi mnogo bunila protiv promene ustava-svaka elita koja udje u partijske redove nestaje vremenom i postaje obican clan partije.
Pitanje je sta nasi vajni politicari misle i da li su se dobro obavestili o tome kakvo im je misljenje dozvoljeno.
Nije mi jasno kako ce sad da uklope svoje dodjeljeno misljenje sa posetom V V Putina?
Sta ce da radi sad AV prilikom posete?Da nece opet da ima neka vazna posla?
Preporuke:
11
23
6 sreda, 08 oktobar 2014 21:57
Deda Djole
Odlican, argumentovan, strucan i lepo napisan clanak
Sve je receno.
Preporuke:
7
16
7 sreda, 08 oktobar 2014 22:31
Observantes
Zašto menjati Ustav? Jel zato što on nije kompatibilan životnoj realnosti? Zato što se okupacijom sekvencijalno otima od Srbije. Jel će se Ustav ponavljano menjati u ciklusima, na 5 godina, do okupatorove konačne mape izgleda minimizovane Srbije? Šta će Srbiji Ustav ako on nije smernica za neprikosnoveno očuvanje države Srbije? Ustav (ustaviti, zaustaviti) jedino kao takav ima smisao. Autor ovde konačne odluke ostavlja političkoj, vladajućoj postavci a pravna nauka će onda da sroči formu? Ustav je život i okvir egzistencije nacije. Menjati Ustav da bi se nereprezentativnoj i promenjivoj koristoljubivoj eliti, političkoj , dao alat i alibi za racionalizacije izdaje sopstvenog i vitalnog po srpski narod ne znači ništa drugo do negaciju smisla postojanja Ustava.
Preporuke:
35
1
8 sreda, 08 oktobar 2014 23:55
Turas
Potpuno sam istog mišljenja kao i "OBSERVANTES"
Preporuke:
20
0
9 četvrtak, 09 oktobar 2014 09:34
Deda Djole
U tekstu autor kaze " ... da su sadrzaji u Ustavu Srbije o KIM u ociglednom i potpunom nesaglasju sa stvarnoscu ..."

Ovo je svima jasno, osim onima koji ISTINU vide u Preambuli Ustava a ne u stvarnosti.
Preporuke:
2
12
10 četvrtak, 09 oktobar 2014 11:33
ukratko
Ja sam protiv promene ustava iz dva razloga. Siguran sam da Srbija u ovom trenutku ima mnogo većih problema i većih briga, nego da se bavi sa time. I drugo, kad vidim ko se sve digao da traži promenu ustava (NVO, LSV, DS, SNS i stranci) jasno je da im namere nisu dobre i iskrene.
Preporuke:
16
0
11 četvrtak, 09 oktobar 2014 13:11
nemanja
1.O preambuli.
Tačno je da neka ustavna praksa drugih zemalja ne propisuje u preambuli da je neki deo teritorije njen. Kao što to radi ustav Srbije i Kine,ali je takodje tačno da većina drugih zemalja nema situaciju oko dela svoje teritorije kao što imamo mi. Tako da je totalno opravdano,iako ne često u ustavnoj praksi,da se u našoj preambuli propisuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Profesore, vi ste sve ovo ostalo u pravu. Mislim to je više stvar zdrave logike,a ne struke i nekakvog znanja i kompetetnosti. Ali pazite usatv ove zemlje se krši svaki dan. I šta država Srbija radi? Pokušava preko svojih institucija da deluje da tamo neko ne krši ustav i zakon. Tako isto i na Kosovu, samim tim što nemamo tamo državu krši se naš Ustav svakodnevno. I mi tu iskreno iz ove pozicije ne možemo ništa. Ali ono sto je nedopustivo da država pomaže kršenju ustava. A to se dešava sada u Srbiji,počevši od Briselkosg sporazuma pa nadalje. Kao sto će uvek biti oni koji će vršiti deskrimin
Preporuke:
15
0
12 četvrtak, 09 oktobar 2014 13:13
nemanja
nekoga. A samim tim rušiti ustav ove zemlje.Država će biti tu da pokuša da spreči to. Nekad će biti uspešna,nekad nažalost ne. Ali nemožemo da kažemo,pa znate dosta gradjana voli da deskriminiše ljude,što im se države ne pridruži u kršenju ustava. Nije problem što se na Kosovu nalazi Siptarska država,nekako smo i navikli već na sve to. Ali je problem da Srbija učestvuje u njenom stvaranju. Spoemnili ste primer Kvebeka,i ja iskreno misim da je to dobar primer. Jer kad je Kvebek hteo da se otcepi,ustavni sud Kanade koji se bavio ustavnošću tog referenduma je rekao da je to političko pitanje ,a ne pravno pitanje. Mislim da je to neka najbolja ocena takvih i sličnih situacija.
2. O VOJVODII
Stepen autonomije Vojvodine je demokratsko pitanje gradjana Srbije. I ova autonomija,makar fasadna,je jedina demokratska autonomija. Jer i ona iz 45, i ona iz 63-će i na kraju ona iz ustava 1974 su bile odluke komunistčkog režima. Pa čak i smanjenje autonomije 1990 novim ustavom ,je bilo nedomkratsko
Preporuke:
8
2
13 četvrtak, 09 oktobar 2014 13:14
nemanja
U ovoj definici autonomije, se jasno vidi besmislenost autonomije u Vojodini. Jer te kulturne,nacionalne,ekonmske razlike ne postoje. Baš bi voleo da mi Vojvodjanin objasni razlike izmedju npr.Pećinaca u vojvodin i Boljevaca u opštini koji ne pripada Vojvodini. A inače udaljeni su par kilometara. Ili izmedju Nove Pazove ili Batajnice? Ta razlika što u vojvodini živi veliku udeo Madjara,pa dobro onda,ali ne možemo da se krijemo onda da vojvodina nije prinicip entičke autonomije. Kad je jasno da je jedina razlika u tome što u vojvodini žive nacionalne manjine u većoj zastupljenosti nego u ostatku Srbije.
3.Što se tiče promene ustava ona je jasno propisana, i ustav nije beli medvede da nesme da se dira. Ko misli da ima potrebnu većinu poslanika,gradjana nek predloži promenu ustava. Pa da vidimo da li će proći, i da li su gradjani Srbije toliko nezadovoljni postojećim ustavom iz 2006 godine.
Preporuke:
12
2
14 četvrtak, 09 oktobar 2014 22:14
Rđosav
5. Zaključak

Iako pisac ovih redova spada među one koji nemaju visoko stručno mišljenje o važećem ustavu jer sadrži brojne i ozbiljne nedostatke...
- ecce homo. Kažem ja. Kao ilustraciju nudim Član 16.

- nego, postavlja se pitanje zašto je Ustav uopšte menjan, te 2006-te? Da neko sebi "podigne spomenik"? Da zadovolji svoju antikomunističku sujetu i konačno ukine "društvenu svojinu"? Bez tog ukidanja, valjda, "nismo mogli napred"? Evo - sad smo procvetali. Alal vera na Ustavotvorca!

- sam postupak promene Ustava u uslovima okupacije dela teritorije je katastrofalan. Suprotno praznim deklaracijama, Ustav je praktično isključio KiM iz pravnog sistema Srbije. I prebacio ih u "preambulu".

- ako su antikomunisti toliko mrzeli društvenu svojinu mogli su da je praktično ukinu i bez promene ustava. Ili da je proglase za zadružnu, ili državnu, ili... - nekim amandmanom ili posebnim zakonom.
Preporuke:
3
5
15 petak, 10 oktobar 2014 11:50
nemanja-rdja
Društvenu svojinu nije prepoznavo ni ustav iz 1990 godine.A to što je vama problem da priznate da je društvena svojina kao oblik svojine nestala za vreme S.M to je nešto drugo. Da umalo da zaboravim,da je i prvi zakon o privatizaciji donešen upravo tad.
Preporuke:
1
1
16 subota, 11 oktobar 2014 12:59
Vladimir
Dzabe price i argumenti.
Botovi su dobili zeleno svetlo zapada da zaposednu vlast uz uslov da "otpuste Kosovo" i to verifikuju izmenom ustava.

Sve ostalo su price i pricice, "polagano kuvanje zabe".
Preporuke:
2
0
17 subota, 11 oktobar 2014 16:27
Observantes
Pozdrav, g. Turas!
Preporuke:
2
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner