Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Nestali magnetizam ekonomske globalizacije

Komentari (34) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 27 jul 2014 21:46
Nejednakost je vječna
Zašto nikada neće doši do ekonomske ujednačenosti mislim da je najbolje od dvih obisano u knjizi:"Bogatstvo i Siromaštva Nacija", autor Dejvid Lendis.Mislim da nema bolje knjige po tom pitanju!
Preporuke:
19
2
2 nedelja, 27 jul 2014 21:46
MR
Imam tu prednost da sam živeo i u doba pre Dr. sv. rata i da pamtim kakvo bilo stanje u Jugoslaviji. Zemlja je bila totalno nerazvijena industrijski. U mojem srezu postojala je samo jedna strugara. Infrastruktura je bila skoro nepostojeća. Bili smo na nivou (zapadne) kolonije. Moja sestra je imala šivaću mašinu marke Dürrkopp, a upotrebljavala je konac DMC, oboje iz Nemačke. Takvo stanje nije bilo samo kod nas, isto je postojalo i u drugim istočnoevropskim zemljama. Posle rata socijalisti u svim tim zemljama forsiraju industrijski razvoj. I bili su dosta uspešni u tim naporima mada nisu mogli da se takmiče zemljama Zapada, naročito sa robom široke potrošnje. 90ih godina dolazi do sloma socijalističkog sistema, i regioni se vraćju tamo gde su bili pre Dr. sv. rata. Dolazi do deindustrijalizacije i zemlje Istočne Evrope ponovo postaju kolonije. Kina je izuzetak. Ona se razvija jer su američki kapitalisti našli izvor novog kapitala i tamo preneli industriju. A Kinezi su sposoban i radan narod.
Preporuke:
35
4
3 nedelja, 27 jul 2014 21:50
fristajlo
Početkom 90-ih vladala je opsednutost neoliberalnim dogmama i globalizacijom. Dve decenije kasnije, magnetizam neoliberalnih dogmi, ali i same ekonomske globalizacije je skoro nestao.

Tačno. Ali- magnetizam je postojao samo kod naivnih i ideološki neobrazovanih, onih koji ne prepoznaju tehnike kapitalizma i njegovu surovu prirodu.
Jer, samo su takvi mogli nasesti spoljašnjem sjaju zapadnih društava, namerno ili nenamerno zaboravljajući- kako se do tog "sjaja" dolazi, i koliko je on pošteno raspodeljen.
Neoliberalizam je suština kapitalističkog sistema, koji je zasnovan na materijalnom principu i samo jednom cilju- sticanju kapitala. Uz sve manjkavosti i greške, ni jedan socijalistički koncept nije se pokazao tako i toliko nezainteresovan za sudbine malih ljudi, zbog kojih je država i osmišljena, kao društveni Ugovor između jakih i slabih- uprošćeno rečeno.
Dobar i stručan tekst, objektivan i nepristrasan.
Čestitke autorki...
Preporuke:
33
3
4 nedelja, 27 jul 2014 22:16
@MR
zapravo, mislim da se od kineza ima sta nauciti i prilagoditi ovim krajevima; pri tome mislim prvo, na mnogo sustinskije medjuljudske i\ili licne, neformalne odnose, na koje brojke malo uticu (ne radi se samo o kulturnom kodu); prvenstveno se radi o mogucnosti prezivljavanja; zato im i prija ekonomska globalizacija :-);
Preporuke:
19
5
5 nedelja, 27 jul 2014 22:35
Reddy
Takozvana globalizacija se potpuno pogrešno opaža. Njena suština se može sagledati samo u širem horizontu a to znači da je potrebno obratiti pažnju i na sva ona kretanja čak i pre Drugog svetskog rata. tek iz takve perspektive se može preciznije pojmiti i pravi smisao onoga što je svet zadesilo u poslednjih par decenija. Niko nije obratio pažnju na konstantan posleratni pad ošte profitne stope u zemljama razvijenog kapitalizma. A tu se velikim delom krije i odgovorna mnoga pitanja pokretanja tzv. globalizacije. Ona je pokrenuta berzanskom liberalizacijom na LSE /big bang/ 1986. godine i pod Tačerkom. Potom su u američkom Kongresu "porušeni" ključni zakoni Ruzveltovog doba. Potom je nastala berzanska euforija i tako je, makar privremeno, "oporavljena" nezaustavljivo opadajuća opšta profitna stopa. Sledile su liberalizacije u okviru STOdok su istovremeno pooštreni monetarni i fiskalni režimi u nacionalnim ekonomijama. Suzbijena je moć sindikata a onda se još smelije ušlo u avanturu
Preporuke:
20
1
6 nedelja, 27 jul 2014 22:46
Reddy
Autoritarna struktura vlasti daje lažni ton reformama koje nedaju nikakav efekat. I sve dok nije nastupila finansijska kriza na Zapadu 2008./2007./ godine na Istoku se nije ni sumnjalo u započeti proces "globalizacije". Kina je "najpametnije" iskoristila veliki jaz time što se riskantno upustila u "visoku igru" rizičnog kapitala i u međuvremenu je ostvarila zaprepašćujući
Preporuke:
21
1
7 ponedeljak, 28 jul 2014 00:30
!!!
Iza globalizacije se krije da veća riba guta manju, zato zagovaraju ekonomski razvijene zemlje za otvaranje tržišta itd. a obrnuto da neko kupi zapadnu banku ili nešto drugo krupno i važno to onda već neide pogotovo ako je kupac iszvan zapadne sfere. A šta se tiče istočnoevropski političara oni su ili kupljeni ili naivni tako da su svoje privrede sve što je unosno bilo zapadu žrtvovali. Zanima me samo šta će se desiti kad ostanu samo velike ribe odnosno monopoli gde će tu da bude tržišno takmičenje?
Preporuke:
21
0
8 ponedeljak, 28 jul 2014 09:00
Gošća
@mr

Tačno da smo pre 2 sv rata bili tehnološki zaostali ali su nam sela bila puna. Danas smo potpuno devastirani. Okupljeni smo po gradovima i pretvaramo se u gradski lumper.

Nije ni blizu za poređenje
Preporuke:
22
0
9 ponedeljak, 28 jul 2014 09:28
Samo da se zna
Sve je to američka ujdurma. Bretonvudski sistem je prestao da postoji pre sloma socijalizma. 1971. g. kada je Nikson jednostranom odlukom ukinuo konvertibilnost američkog dolara u zlato, jedan od stubova ovog sistema.

Da li je to bila ideja Ajkovih guštera (Rotšild i slični vodozemci)ili nekog drugog, ali je došlo preko bare, od Amerike.
Preporuke:
20
0
10 ponedeljak, 28 jul 2014 10:19
Reddy
nastavak 2

razobručenog berzanskog košmara. Poslednje godine prethodnog milenijuma smaknut je u američkom Kongresu sa pijedestala i najosetljiviji zakon kojim je oborena pregrada između mogućnosti plasmana komercijalnih i investicionih banaka. Time se otvoreno i beskrupulozno ušlo u nepredvidljive tokove rizičnih poduhvata. Skinuta je i poslednja brana oprezu iz Ruzveltovog vremena. Sve to je rađeno u slavu ponovo liberalizovanog tržišta kapitala kako bi se revitalizovali prethodno posrnuli profiti koji su neminovno ukazivali na zastoj u posleratnoj dinamici kapitalizma. Bila je to odsudna bitka kapitalizma sa sopstvenom sudbinom čiju su cenu najviše platile socijalističke zemlje. Pri agresivnom ideološkom i hladnoratovskom nastupu razorene su političke strukture istočnog bloka sem Kine i omogućen je nesmiljen prodor prevaziđenih istorijskih recepata. U pravom imperijalnom galopu obezvređene su socijalističke i uopšte humane vrednosti. Tome je dato ime globalizma
Preporuke:
15
0
11 ponedeljak, 28 jul 2014 10:31
Reddy
nastavak 3

...a da se uopšte o tome nije ni radilo. Kapitalistički revanš je nosio izrazit ideološki naboj a ubrzo se pokazalo da je on u sebi krio i otrov retrogradnog nacionalizma pa i slabo prikrivenog rasizma. Itvršena je snažna i gruba rehabilitacija poraženih snaga u Drugom svetskom ratu koje su bile zapravo i najekstremniji nosioci i eksponenti buržoaskih i reakcionarnih vrednosti. Neoliberalni veo je tu služio samo kao dekorativna i providna draperija koja je više otkrivala no sakrivala. Kina se međutim opredelila za ideološki ketman iskoristivši i skrenuvši bujicu novoemitovanog kapitala/zapravo silnih američkih obaveza/ na sopstveno tržište čime je obezbedila snažan ekonomski rast i jačanje sopstvenih potencijala. Ona je, međutim, i dalje "organski" zavisna od metabolizma kapitalističkih finansija koje i dalje za nju pedstavljaju "rak ranu". Zato se sa krajnjim oprezom i odmerenom politikom ponaša prema "starom svetu". Kina je umnogome i doprinela očuvanju dosadašnjih
Preporuke:
14
0
12 ponedeljak, 28 jul 2014 11:44
Pera
Sa pažnjom sam pročitao autorkin tekst. Na žalost, ništa nije napisala o ekonomskoj politici Vučićeve vlade. Znam da je autorka teksta prethodnih godina, posebno u vreme Cvetkovićeve vlade, pisala o neoliberalnoj idoelogiji i imala kritičan stav u vezi iste, pa bi me zanimalo da li ekonomsku politiku Vučićeve vlade takođe smatra neoliberalnom ili ipak ne.
Preporuke:
11
0
13 ponedeljak, 28 jul 2014 14:42
MR
90ih godina sam slušao buduće petooktobarce. Govorili su mi da je naša industrija zastarela i da treba sve fabrike i druga preduzeća privatizovati. Govorili su mi da će novi investitori, verovatno sa zapada, modernizovati industriju i dovesti je na zapadni nivo. Tako je došlo do deindustrijalizacije. Ali daću jedan primer šta su Amerikanci radili kad se menjala tehnologija. Prijatelj me je odveo u posetu Fordu pre nekih dvadeset i pet godina. Oni nisu izbacili sve što je ranije postojalo već su postepeno ubacivali nove mašine. Video sam nekoliko kompjuterskih aparata kupljenih u Švajcarskoj. Drugi jedan prijatelj je radio u manjoj firmi za alate. Išao je na kurseve kako obrađivati metal sa novim mašinama takođe iz Evrope. Vlasnik nije zatvorio radionicu, stvari su još uvek rađene po starom, ali su postepeno vršene promene. U Srbiji je sve bačeno pod noge.
Preporuke:
16
0
14 ponedeljak, 28 jul 2014 14:51
MR
Propustio sam da spomenem da se radilo o Fordovoj fabrici motora u Klivlendu, Ohajo. Uzgred budi rečeno, mojem prijatelju, sada u penziji, su prošle nedelje izvadili jedno pluće na klivlendskoj klinici. Dobio je rak jer je udisao azbest dok je 40 godina radio u toj fabrici. Obogatio se, ali sve ode dođavola. Da je azbest opasan po zdravlje bilo je poznato već dugo vremena, ali se o tome niko nije brinuo. Profit je važniji od radnika. Kad jedan ode, drugi će doći na njegovo mesto.
Preporuke:
13
0
15 ponedeljak, 28 jul 2014 17:36
@MR
"Dobio je rak jer je udisao azbest dok je 40 godina radio u toj fabrici".

To se događa svuda, pa i kod nas - kod nas više nego drugde, samo o tome se ne govori i ne piše mnogo, ne zato što smo aljkavi pa ne umemo da vodimo statistike ili što neko ne dozvoljava da se objavi to što statistike pokazuju, nego zato što nikoga zaista nije briga. Vaš prijatelj se, kako kažete obogatio, mada je radio s azbestom a ne u politici. Moći će sebi da priušti lečenje i pristojan kraj, ovde to ne bi mogao, čak ni da je zdrav.

". Kad jedan ode, drugi će doći na njegovo mesto."
Nije li to zakon života, pre i više nego zakon kapitalizma?
Ja ne branim kapitalizam. Komentari su Vam odlični. Pozdrav.
Preporuke:
11
1
16 ponedeljak, 28 jul 2014 18:48
gile
Uz ovo ide i ona izjava g.Strob Talbolta da Srbija nije bombardovana zbog KiM već zbog "neposlušnosti" u socijalno-ekonomskom domenu! Za podsećanje: g.Strob Talbolt je bio vrlo visoki funkcioner u američkoj vladi!
Preporuke:
13
0
17 ponedeljak, 28 jul 2014 19:23
srbinbanjaluka
@ odgovor svima

Pozdrav svima. Ovako, mislim da i autorka a i dobar dio komentara sada ali i inače ovdje prenebregava suštinsku stvar, a ona se zove - politika.

Šta želim kazati ?

Vidite, autorka i dobar dio ljudi ovdje, kada je riječ o ovom magnetizmu globalizacije, pominje nekakvu naivnost ti tzv. malih drzava, prije svega istočne Evrope koji su tome povjerovali i sl. To može biti samo dio istine, ali samo dio, i to ne one primarne, nego više nekakvo površinsko, činjenično sagledavanje, kako naš narod kaže, na prvu lopticu. Tako autorka spominje Poljsku kao rijedak primjer koji se nije nasukao i sl....Da, ali ne raspravlja zašto je to tako. Naime, zaboravlja se da zapad Poljskoj nije ni namjenio ulogu propalog žetona, nego ulogu jedne "nabrijane" katoličke nacije, frustrirane Rusijom ( neopravdano frustrirane ) i onda kao takvu zapad u njoj je vidio odličnu branu daljoj ekonomskoj, vojnoj, kulturnoj i svakoj dr. ekspanziji uticaja Rusije. A o uticaju Vatikana da ne govorim.
Preporuke:
20
2
18 ponedeljak, 28 jul 2014 19:30
srbinbanjaluka
@ odgovor svima

nastavak....

Znači, zapad je čistim političkim instrumentom, voljom ili kako god nazvali taj politički zahvat odredio da Poljska ne bude i ne postane nekakav propali Balkan, nekakva Grčka, Rumunija i sl....znate, zapad je surovo pragmatičan - ili si samnom ili protiv mene, a i ako jesi sa mnom onda na osnovu političke volje, a nikakve tvoje naivnosti ekonomske ili šta već, ja ti dajem ulogu ako mi paše Poljske, ili nekakve Albanije, možda buduće Srbije ili ovo što su Hrvati danas, obični privjesci koji su radosni da su unutar bubnja zvanog zapad ali prosto na to su primorani.

Pitate se kako ?

Pa tako, što ako si protiv mene dobićeš bombe. Pa evo Srbija je rekla, režim Miloševića ( šta god mislili o njemu, lično malo dobrog, politički prije svega) i onda mu je dat račun u vidu najgore agresije i sijanja smrti u 20. vjeku pred tv ekranima. O čemu pričate pobogu. O Libiji, Iraku, Siriji, Ukrajini...da i ne govorim, princip je isti sve drugo su nijanse.
Preporuke:
22
2
19 ponedeljak, 28 jul 2014 19:38
srbinbanjaluka
@ odgovor svima


nastavak....

I sada, da ne dužim puno, dolazimo do merituma problema, srži čitave ove nakaradne planete naše. A ono glasi da ekonomiju danas, kao i onu juče i onu u buduće neće temeljiti nikakve škole, Kejns, ove, one...nego sila, surova i prosta sila - zakon jačeg. A te škole su samo popratne šminke i teorije koje su samo izvidnice i prethodnice proste sile i kao takve bacaju maglu, mi bi ovdje kazali, levatima da misle da se eto tu radi o nekakvom sukobu ekonomskih škola, shvatanja i sl a ne evo o najprostijoj sili zapadnoj.

E sad, još ključnije je od svega sledeće pitanje - to je zapad, danas, juče i sutra. Sa tim se ne slažem, ali to su oni, njihov način kako, što bi kazali purgeri, delaju, jel. Meni je veći problem ovaj tzv. istok... Rusija, Kina...famozni BRICKS koji ima samo uopštene fraze i frazice a nikakve konkretne stvari. Pa tako imamo da protiv zapadne aždaje bore se tzv. mali a ovi sa istoka daju verbalnu podršku, dok 5. oktobar njima ne zaigra.
Preporuke:
19
2
20 ponedeljak, 28 jul 2014 19:46
srbinbanjaluka
@ odgovor svima


nastavak...

I da završim, za razliku od zapada koji istu "špuru" gura kroz vjekove, istok očigledno ima istu ( pa neću ja upasti u zamku kao autorka i mnogi pa reći riječ naivnost jer to nije) nemoć kroz vjekove. Razjedinjen, više puta sam pisao i dalje stojim iza toga. Nikada prijatelji nećete gledati film udruživanja pravoslave Rusije, hinduističke Indije, unutra razjedinjene J. Afrike, katoličkog Brazila, i nekakve čudne Kine da li komunističke, kapitalističke ili bolje reći svakakve....to je prosto nerealno niti moguće. Tu nema politike. Svijetom vladaju politike, moć oružja, plus zajednička politika a nikakve ekonomske skole. Ekonomija je samo slijed dogadjaja koju naprave tenkovi, puške, pritisci, prijetnje smrću i sl.

Kina uči da je Daleki istok ničija zemlja a ne ruska, to piše u školskim knjigama Kine. Indija i Kina dva svijeta različita. Nepal i Butan postali drzave kao i BiH jer dve veće oko njih se ne znaju niti mogu dogovoriti....itd,itd
Preporuke:
20
2
21 ponedeljak, 28 jul 2014 19:56
srbinbanjaluka
@ odgovor svima

nastavak....

I na kraju za dodati ostaje, ili bolje za poručiti, famoznom istoku. Dok god prijatelji vi ne zaprijetite svjetskim ratom istom tom zapadu, koji takav jezik samo i razumje, ubrzo ćete gledati filmove revolucija najrazličitijih boja u Moskvi, Minsku, Astani, ko zna kroz koju deceniju i u Pekingu....sve ima kraj. Znam, reći ćete i zapad. Istina, ali kad god su bili blizu ivice zapad je znao šta da radi. Mutio je limunadu svijetu, samo je prodavao pod imenom super limunade, sutra nekakve ziro limunade i sl. marketinske podvale. Šta hoću reći. I ovo danas, ova kriza zapada ponajprije je na zapadu i shvaćena, ne na istoku kao šansa već na zapadu da u jednoj novoj eri, novom zamahu kapitala ostvari kroz etape i etapice ono što je zapisano u tabli šaha Zbignjeva Bžežinskog - mrvljenje istoka, ali iznutra.

Zapad radi smišljeno,decenijama,juče Regan, danas Obama a istok tipično za nas - dok ja vladam ovako je, poslije mene nebitno....e moj istoku.

Pozz
Preporuke:
19
2
22 ponedeljak, 28 jul 2014 23:12
!!!
@srbinbanjaluka

Prateći politička zbivanja od 1975 pa do danas u Nemačkoj mogu vam sledeće reći. Od Titine smrti 1980 se nemačka štampa prema tadašnjoj Jugoslaviji za 180 stepeni okrenula.
Pretpostavke:
1)Tajne službe imaju uticaj na masmedije da bi sa manipulacijom naroda opravdali zvaničnu i nezvaničnu politiku.
2)Titin socijalizam je trebao da destabilizuje istočne političke sisteme. Koji je veštački bio sa zapadnim novčanim sredstvima podupret.
3)Posle njegove smrti nemci su žešće podržavali seperatističke pokrete. (od Slovenije do Makedonije sa ciljem razbijanjem SFRJ i srpskog naroda).
4)Poljska preuzima ulogu frontovske države protiv Rusije istu koja je imala Zapadna Nemačka i Japan za vreme hladnog rata sa čime se objašnjava njihov ekonomski uspeh.
5)Srbija nije imala mogućnosti da izbegne konfrontaciju i razbijanje ma ko god bio u politici. Gde je pružila otpor tu je nešto dobila gde nije tu je izgubila.
6)Naša polika nije tome svesna.
Preporuke:
14
8
23 utorak, 29 jul 2014 01:25
drago_ca
@Gošća
Danas smo potpuno devastirani


Opustošeni gospođo. OPUSTOŠENI !
Preporuke:
9
2
24 utorak, 29 jul 2014 01:45
drago_ca
Svetska banka i Međunarodni monetarni fond rezultat su monetarne i finansijske konferencije održane u Breton Vudsu jula 1944. godine kao deo napora da se pomogne obnova ratom razrušene Evrope i spreči ponavljanje ekonomske krize kakva se desila između dva svetska rata.Obrazloženje za stvaranje Federalnih Rezervi je bilo "da se spreče krize i stabilizuje finansijski sistem".
Tako i ovde: "da se pomogne obnova i spreči ponavljanje ekonomske krize". Oduševljava me pomisao na bankare filantrope koji eto toliko čine za opštu korist.
Kada se pođe od pogrešnih postavki ne može se doći do ispravnog zaključka.

A da umesto visoko umnih rasprava i analiza pođemo od malo jednostavnijih pitanja tipa: ko od toga svega ima koristi? Ko gura "globalizaciju" (pod raznim imenima) već duže od sto godina? Ko to zagovara ukidanje granica, nacija, tradicionalnih vrednosti... i da ne nabrajam?
Samo ne opet opšta mesta molim (ona tipa Amerikanci).
Preporuke:
5
2
25 utorak, 29 jul 2014 01:55
drago_ca
@Reddy
Kapitalistički revanš je nosio izrazit ideološki naboj a ubrzo se pokazalo da je on u sebi krio i otrov retrogradnog nacionalizma pa i slabo prikrivenog rasizma. Itvršena je snažna i gruba rehabilitacija poraženih snaga u Drugom svetskom ratu koje su bile zapravo i najekstremniji nosioci i eksponenti buržoaskih i reakcionarnih vrednosti


Nisam znao da je škola u Kumrovcu ponovo počela sa radom.
Čini mi se da ne ulažete dovoljno u oglašavanje ili kako bi rekla gđa. "Gošća" u "advertajzing".
Nove generacije strpljivo stoje u redu i čekaju ispiranje mozga.
Preporuke:
8
3
26 utorak, 29 jul 2014 11:16
DRVEĆE U LUKSEMBURGU
šta misli ovaj (kobajagi)"Srbin iz banjaluke" - da može trolovati do besvesti.

a i administracija/domar koji mu to dozvoljava, odn. ne sankcioniše ?!

Izgleda da nema ni osnovne kulture, kućnog vaspitanja
Preporuke:
3
6
27 utorak, 29 jul 2014 12:08
Reddy
drago ca

A ti bi, kanda, da budeš "originalan"!?!?!?
Umesto kumrovečke ti si pohađao onu marketinški mnogo efikasniju, malo severnije, u Mađarskoj. Samo, batice, to više ne prolazi! Postavljaju se egzistencijalna pitanja. Pitaj Engleze, Nemce il Francuze a možeš i Ukrajince!
Preporuke:
5
3
28 utorak, 29 jul 2014 17:04
drago_ca
@Reddy
A ti bi, kanda, da budeš "originalan"!?!?!?


Uvek me iznova oduševe vaši komentari. Treba umeti toliko ispraznih parola punih bombastih reči staviti u jednu rečenicu.
Mora da ste studirali političke nauke ili odbranu i zaštitu. U svakom slučaju neki od onih fakulteta koji se uče uz kaficu i ra'tluk.
Preporuke:
4
3
29 utorak, 29 jul 2014 21:06
Reddy
@drago_ca

"Opustošeni gospođo, OPUSTOŠENI! Oh, kako to uverljivo zvuči. Sigurno od nekog ko je prostudirao teške nauke. "Gospođa" je pala već na prvo slovo srbijanskog pozitivističkog pajaca!
Preporuke:
2
6
30 utorak, 29 jul 2014 22:06
drago_ca
@Reddy

"Gospođa" je pala već na prvo slovo srbijanskog pozitivističkog pajaca!


Drago mi je primetiti da jedan "pripadnik aristokratske klase, zemljoposednik, ratnik i vlasnik seljaka" (Reddy) ume da čita pismo priprostih seljaka sa nekog tamo Balkana.

U tipično komunističkom stilu jedno propoveda (socijalna pravda, jednakost, protivnik kapitalističke eksploatacije) a dugo radi (ja sam Reddy, ja sam aristokrata, ja sam vlasnik vas raje).
Preporuke:
2
3
31 utorak, 29 jul 2014 23:03
Reddy
@drago_ca

žalim, ali "teška nauka" vam je, izgleda, doakala. Priznajem, tu ne pomažu ni kafa ni ra'tluk. Ovamo teška muka il' nauka, onamo nekakav Reddy!?!?!? Srbijanska opsesija tuđom personom. Ne smeta ali, valjda, imate nešto preče u životu? Drago_ca, bavite se nečim interesantnijim, Reddy je davno stavljen u vitrinu. Sve što možete je samo da pljuckate po oknu. To je stara srbijanska disciplina. Vi ste joj, kol'ko primetih, odani kao i svakoj strasti.
Preporuke:
2
6
32 utorak, 29 jul 2014 23:27
Živadinka
Kad god čujem da neko pljuje po političkim naukama ili sociologiji, nekako automatski pretpostavim ( a ja šta god pretpostavim kasnije otkrijem kao istinu)da dotična osoba završila književnost, ili istoriju umetnosti, dramaturgiju, glumu, ili tako nešto. Nije isključeno ni pravo ili istorija.Međutim problem nije u tome. Par godina kasnije vidim ih na televizijama kako se ti isti predstavljaju kao Sociolozi. Onda, opet, nekoliko godina kasnije eno ih šefovi nekog smera koji nosi ime Sociologija toga i toga. Ne prođe mnogo vremena, izađu sa zahtevom da se sociologija izbaci iz nastave, prvo iz srednjih škola, pa onda i sa samog Univerziteta. Ovo pitanje- nipodoštavanje sociologije i uništavanje ove discipline će doi na red uskoro..Garantuje Vam to Živadinka.
Preporuke:
4
1
33 utorak, 29 jul 2014 23:30
drago_ca
@Reddy

Sve što možete je samo da pljuckate po oknu


Nešto vas je izgleda izbacilo iz takta? Od one silne rečitosti, komentara u nastavcima i "nobl" rečnika spali smo na "pljuckanje" i etiketiranje? Nije baš Reddy-jevski.
Ali kao što ste i sami primetili, imam ja i pametnija posla od ovog gubljenja vremena.
Preporuke:
2
3
34 sreda, 30 jul 2014 01:03
drago_ca
@Živadinka
a ja šta god pretpostavim kasnije otkrijem kao istinu


Kakve su šanse da se nekako upoznamo gospodična? Treba mi nekoliko berzanskih pretpostavki ako ste u mogućnosti.

dotična osoba završila književnost, ili istoriju umetnosti, dramaturgiju, glumu, ili tako nešto. Nije isključeno ni pravo ili istorija... Par godina kasnije vidim ih na televizijama kako se ti isti predstavljaju kao SocioloziDa li bi se moglo pretpostaviti da oni koji nisu završili gore nabrojane fakultete nemaju vremena za TV nastupe jer rade u struci i zarađuju za život.
Ovi vaši opet imaju sve vreme ovoga sveta na raspolaganju i opsednuti su time da vode Srbiju u svetlu budućnost.
Preporuke:
3
5

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner