уторак, 09. август 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Нестали магнетизам економске глобализације

Kоментари (34) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 27 јул 2014 21:46
Nejednakost je vječna
Zašto nikada neće doši do ekonomske ujednačenosti mislim da je najbolje od dvih obisano u knjizi:"Bogatstvo i Siromaštva Nacija", autor Dejvid Lendis.Mislim da nema bolje knjige po tom pitanju!
Препоруке:
19
2
2 недеља, 27 јул 2014 21:46
МР
Имам ту предност да сам живео и у доба пре Др. св. рата и да памтим какво било стање у Југославији. Земља је била тотално неразвијена индустријски. У мојем срезу постојала је само једна стругара. Инфраструктура је била скоро непостојећа. Били смо на нивоу (западне) колоније. Моја сестра је имала шиваћу машину марке Dürrkopp, а употребљавала је конац DMC, обоје из Немачке. Такво стање није било само код нас, исто је постојало и у другим источноевропским земљама. После рата социјалисти у свим тим земљама форсирају индустријски развој. И били су доста успешни у тим напорима мада нису могли да се такмиче земљама Запада, нарочито са робом широке потрошње. 90их година долази до слома социјалистичког система, и региони се враћју тамо где су били пре Др. св. рата. Долази до деиндустријализације и земље Источне Европе поново постају колоније. Кина је изузетак. Она се развија јер су амерички капиталисти нашли извор новог капитала и тамо пренели индустрију. А Кинези су способан и радан народ.
Препоруке:
35
4
3 недеља, 27 јул 2014 21:50
фристајло
Почетком 90-их владала је опседнутост неолибералним догмама и глобализацијом. Две деценије касније, магнетизам неолибералних догми, али и саме економске глобализације је скоро нестао.

Тачно. Али- магнетизам је постојао само код наивних и идеолошки необразованих, оних који не препознају технике капитализма и његову сурову природу.
Јер, само су такви могли насести спољашњем сјају западних друштава, намерно или ненамерно заборављајући- како се до тог "сјаја" долази, и колико је он поштено расподељен.
Неолиберализам је суштина капиталистичког система, који је заснован на материјалном принципу и само једном циљу- стицању капитала. Уз све мањкавости и грешке, ни један социјалистички концепт није се показао тако и толико незаинтересован за судбине малих људи, због којих је држава и осмишљена, као друштвени Уговор између јаких и слабих- упрошћено речено.
Добар и стручан текст, објективан и непристрасан.
Честитке ауторки...
Препоруке:
33
3
4 недеља, 27 јул 2014 22:16
@МР
zapravo, mislim da se od kineza ima sta nauciti i prilagoditi ovim krajevima; pri tome mislim prvo, na mnogo sustinskije medjuljudske i\ili licne, neformalne odnose, na koje brojke malo uticu (ne radi se samo o kulturnom kodu); prvenstveno se radi o mogucnosti prezivljavanja; zato im i prija ekonomska globalizacija :-);
Препоруке:
19
5
5 недеља, 27 јул 2014 22:35
Reddy
Takozvana globalizacija se potpuno pogrešno opaža. Njena suština se može sagledati samo u širem horizontu a to znači da je potrebno obratiti pažnju i na sva ona kretanja čak i pre Drugog svetskog rata. tek iz takve perspektive se može preciznije pojmiti i pravi smisao onoga što je svet zadesilo u poslednjih par decenija. Niko nije obratio pažnju na konstantan posleratni pad ošte profitne stope u zemljama razvijenog kapitalizma. A tu se velikim delom krije i odgovorna mnoga pitanja pokretanja tzv. globalizacije. Ona je pokrenuta berzanskom liberalizacijom na LSE /big bang/ 1986. godine i pod Tačerkom. Potom su u američkom Kongresu "porušeni" ključni zakoni Ruzveltovog doba. Potom je nastala berzanska euforija i tako je, makar privremeno, "oporavljena" nezaustavljivo opadajuća opšta profitna stopa. Sledile su liberalizacije u okviru STOdok su istovremeno pooštreni monetarni i fiskalni režimi u nacionalnim ekonomijama. Suzbijena je moć sindikata a onda se još smelije ušlo u avanturu
Препоруке:
20
1
6 недеља, 27 јул 2014 22:46
Reddy
Autoritarna struktura vlasti daje lažni ton reformama koje nedaju nikakav efekat. I sve dok nije nastupila finansijska kriza na Zapadu 2008./2007./ godine na Istoku se nije ni sumnjalo u započeti proces "globalizacije". Kina je "najpametnije" iskoristila veliki jaz time što se riskantno upustila u "visoku igru" rizičnog kapitala i u međuvremenu je ostvarila zaprepašćujući
Препоруке:
21
1
7 понедељак, 28 јул 2014 00:30
!!!
Иза глобализације се крије да већа риба гута мању, зато заговарају економски развијене земље за отварање тржишта итд. а обрнуто да неко купи западну банку или нешто друго крупно и важно то онда већ неиде поготово ако је купац исзван западне сфере. А шта се тиче источноевропски политичара они су или купљени или наивни тако да су своје привреде све што је уносно било западу жртвовали. Занима ме само шта ће се десити кад остану само велике рибе односно монополи где ће ту да буде тржишно такмичење?
Препоруке:
21
0
8 понедељак, 28 јул 2014 09:00
Гошћа
@мр

Тачно да смо пре 2 св рата били технолошки заостали али су нам села била пуна. Данас смо потпуно девастирани. Окупљени смо по градовима и претварамо се у градски лумпер.

Није ни близу за поређење
Препоруке:
22
0
9 понедељак, 28 јул 2014 09:28
Само да се зна
Све је то америчка ујдурма. Бретонвудски систем је престао да постоји пре слома социјализма. 1971. г. када је Никсон једностраном одлуком укинуо конвертибилност америчког долара у злато, један од стубова овог система.

Да ли је то била идеја Ајкових гуштера (Ротшилд и слични водоземци)или неког другог, али је дошло преко баре, од Америке.
Препоруке:
20
0
10 понедељак, 28 јул 2014 10:19
Reddy
nastavak 2

razobručenog berzanskog košmara. Poslednje godine prethodnog milenijuma smaknut je u američkom Kongresu sa pijedestala i najosetljiviji zakon kojim je oborena pregrada između mogućnosti plasmana komercijalnih i investicionih banaka. Time se otvoreno i beskrupulozno ušlo u nepredvidljive tokove rizičnih poduhvata. Skinuta je i poslednja brana oprezu iz Ruzveltovog vremena. Sve to je rađeno u slavu ponovo liberalizovanog tržišta kapitala kako bi se revitalizovali prethodno posrnuli profiti koji su neminovno ukazivali na zastoj u posleratnoj dinamici kapitalizma. Bila je to odsudna bitka kapitalizma sa sopstvenom sudbinom čiju su cenu najviše platile socijalističke zemlje. Pri agresivnom ideološkom i hladnoratovskom nastupu razorene su političke strukture istočnog bloka sem Kine i omogućen je nesmiljen prodor prevaziđenih istorijskih recepata. U pravom imperijalnom galopu obezvređene su socijalističke i uopšte humane vrednosti. Tome je dato ime globalizma
Препоруке:
15
0
11 понедељак, 28 јул 2014 10:31
Reddy
nastavak 3

...a da se uopšte o tome nije ni radilo. Kapitalistički revanš je nosio izrazit ideološki naboj a ubrzo se pokazalo da je on u sebi krio i otrov retrogradnog nacionalizma pa i slabo prikrivenog rasizma. Itvršena je snažna i gruba rehabilitacija poraženih snaga u Drugom svetskom ratu koje su bile zapravo i najekstremniji nosioci i eksponenti buržoaskih i reakcionarnih vrednosti. Neoliberalni veo je tu služio samo kao dekorativna i providna draperija koja je više otkrivala no sakrivala. Kina se međutim opredelila za ideološki ketman iskoristivši i skrenuvši bujicu novoemitovanog kapitala/zapravo silnih američkih obaveza/ na sopstveno tržište čime je obezbedila snažan ekonomski rast i jačanje sopstvenih potencijala. Ona je, međutim, i dalje "organski" zavisna od metabolizma kapitalističkih finansija koje i dalje za nju pedstavljaju "rak ranu". Zato se sa krajnjim oprezom i odmerenom politikom ponaša prema "starom svetu". Kina je umnogome i doprinela očuvanju dosadašnjih
Препоруке:
14
0
12 понедељак, 28 јул 2014 11:44
Pera
Sa pažnjom sam pročitao autorkin tekst. Na žalost, ništa nije napisala o ekonomskoj politici Vučićeve vlade. Znam da je autorka teksta prethodnih godina, posebno u vreme Cvetkovićeve vlade, pisala o neoliberalnoj idoelogiji i imala kritičan stav u vezi iste, pa bi me zanimalo da li ekonomsku politiku Vučićeve vlade takođe smatra neoliberalnom ili ipak ne.
Препоруке:
11
0
13 понедељак, 28 јул 2014 14:42
МР
90их година сам слушао будуће петооктобарце. Говорили су ми да је наша индустрија застарела и да треба све фабрике и друга предузећа приватизовати. Говорили су ми да ће нови инвеститори, вероватно са запада, модернизовати индустрију и довести је на западни ниво. Тако је дошло до деиндустријализације. Али даћу један пример шта су Американци радили кад се мењала технологија. Пријатељ ме је одвео у посету Форду пре неких двадесет и пет година. Они нису избацили све што је раније постојало већ су постепено убацивали нове машине. Видео сам неколико компјутерских апарата купљених у Швајцарској. Други један пријатељ је радио у мањој фирми за алате. Ишао је на курсеве како обрађивати метал са новим машинама такође из Европе. Власник није затворио радионицу, ствари су још увек рађене по старом, али су постепено вршене промене. У Србији је све бачено под ноге.
Препоруке:
16
0
14 понедељак, 28 јул 2014 14:51
МР
Пропустио сам да споменем да се радило о Фордовој фабрици мотора у Кливленду, Охајо. Узгред буди речено, мојем пријатељу, сада у пензији, су прошле недеље извадили једно плуће на кливлендској клиници. Добио је рак јер је удисао азбест док је 40 година радио у тој фабрици. Обогатио се, али све оде дођавола. Да је азбест опасан по здравље било је познато већ дуго времена, али се о томе нико није бринуо. Профит је важнији од радника. Кад један оде, други ће доћи на његово место.
Препоруке:
13
0
15 понедељак, 28 јул 2014 17:36
@МР
"Добио је рак јер је удисао азбест док је 40 година радио у тој фабрици".

То се догађа свуда, па и код нас - код нас више него другде, само о томе се не говори и не пише много, не зато што смо аљкави па не умемо да водимо статистике или што неко не дозвољава да се објави то што статистике показују, него зато што никога заиста није брига. Ваш пријатељ се, како кажете обогатио, мада је радио с азбестом а не у политици. Моћи ће себи да приушти лечење и пристојан крај, овде то не би могао, чак ни да је здрав.

". Кад један оде, други ће доћи на његово место."
Није ли tо закон живота, пре и више него закон капитализма?
Ја не браним капитализам. Коментари су Вам одлични. Поздрав.
Препоруке:
11
1
16 понедељак, 28 јул 2014 18:48
gile
Uz ovo ide i ona izjava g.Strob Talbolta da Srbija nije bombardovana zbog KiM već zbog "neposlušnosti" u socijalno-ekonomskom domenu! Za podsećanje: g.Strob Talbolt je bio vrlo visoki funkcioner u američkoj vladi!
Препоруке:
13
0
17 понедељак, 28 јул 2014 19:23
srbinbanjaluka
@ odgovor svima

Pozdrav svima. Ovako, mislim da i autorka a i dobar dio komentara sada ali i inače ovdje prenebregava suštinsku stvar, a ona se zove - politika.

Šta želim kazati ?

Vidite, autorka i dobar dio ljudi ovdje, kada je riječ o ovom magnetizmu globalizacije, pominje nekakvu naivnost ti tzv. malih drzava, prije svega istočne Evrope koji su tome povjerovali i sl. To može biti samo dio istine, ali samo dio, i to ne one primarne, nego više nekakvo površinsko, činjenično sagledavanje, kako naš narod kaže, na prvu lopticu. Tako autorka spominje Poljsku kao rijedak primjer koji se nije nasukao i sl....Da, ali ne raspravlja zašto je to tako. Naime, zaboravlja se da zapad Poljskoj nije ni namjenio ulogu propalog žetona, nego ulogu jedne "nabrijane" katoličke nacije, frustrirane Rusijom ( neopravdano frustrirane ) i onda kao takvu zapad u njoj je vidio odličnu branu daljoj ekonomskoj, vojnoj, kulturnoj i svakoj dr. ekspanziji uticaja Rusije. A o uticaju Vatikana da ne govorim.
Препоруке:
20
2
18 понедељак, 28 јул 2014 19:30
srbinbanjaluka
@ odgovor svima

nastavak....

Znači, zapad je čistim političkim instrumentom, voljom ili kako god nazvali taj politički zahvat odredio da Poljska ne bude i ne postane nekakav propali Balkan, nekakva Grčka, Rumunija i sl....znate, zapad je surovo pragmatičan - ili si samnom ili protiv mene, a i ako jesi sa mnom onda na osnovu političke volje, a nikakve tvoje naivnosti ekonomske ili šta već, ja ti dajem ulogu ako mi paše Poljske, ili nekakve Albanije, možda buduće Srbije ili ovo što su Hrvati danas, obični privjesci koji su radosni da su unutar bubnja zvanog zapad ali prosto na to su primorani.

Pitate se kako ?

Pa tako, što ako si protiv mene dobićeš bombe. Pa evo Srbija je rekla, režim Miloševića ( šta god mislili o njemu, lično malo dobrog, politički prije svega) i onda mu je dat račun u vidu najgore agresije i sijanja smrti u 20. vjeku pred tv ekranima. O čemu pričate pobogu. O Libiji, Iraku, Siriji, Ukrajini...da i ne govorim, princip je isti sve drugo su nijanse.
Препоруке:
22
2
19 понедељак, 28 јул 2014 19:38
srbinbanjaluka
@ odgovor svima


nastavak....

I sada, da ne dužim puno, dolazimo do merituma problema, srži čitave ove nakaradne planete naše. A ono glasi da ekonomiju danas, kao i onu juče i onu u buduće neće temeljiti nikakve škole, Kejns, ove, one...nego sila, surova i prosta sila - zakon jačeg. A te škole su samo popratne šminke i teorije koje su samo izvidnice i prethodnice proste sile i kao takve bacaju maglu, mi bi ovdje kazali, levatima da misle da se eto tu radi o nekakvom sukobu ekonomskih škola, shvatanja i sl a ne evo o najprostijoj sili zapadnoj.

E sad, još ključnije je od svega sledeće pitanje - to je zapad, danas, juče i sutra. Sa tim se ne slažem, ali to su oni, njihov način kako, što bi kazali purgeri, delaju, jel. Meni je veći problem ovaj tzv. istok... Rusija, Kina...famozni BRICKS koji ima samo uopštene fraze i frazice a nikakve konkretne stvari. Pa tako imamo da protiv zapadne aždaje bore se tzv. mali a ovi sa istoka daju verbalnu podršku, dok 5. oktobar njima ne zaigra.
Препоруке:
19
2
20 понедељак, 28 јул 2014 19:46
srbinbanjaluka
@ odgovor svima


nastavak...

I da završim, za razliku od zapada koji istu "špuru" gura kroz vjekove, istok očigledno ima istu ( pa neću ja upasti u zamku kao autorka i mnogi pa reći riječ naivnost jer to nije) nemoć kroz vjekove. Razjedinjen, više puta sam pisao i dalje stojim iza toga. Nikada prijatelji nećete gledati film udruživanja pravoslave Rusije, hinduističke Indije, unutra razjedinjene J. Afrike, katoličkog Brazila, i nekakve čudne Kine da li komunističke, kapitalističke ili bolje reći svakakve....to je prosto nerealno niti moguće. Tu nema politike. Svijetom vladaju politike, moć oružja, plus zajednička politika a nikakve ekonomske skole. Ekonomija je samo slijed dogadjaja koju naprave tenkovi, puške, pritisci, prijetnje smrću i sl.

Kina uči da je Daleki istok ničija zemlja a ne ruska, to piše u školskim knjigama Kine. Indija i Kina dva svijeta različita. Nepal i Butan postali drzave kao i BiH jer dve veće oko njih se ne znaju niti mogu dogovoriti....itd,itd
Препоруке:
20
2
21 понедељак, 28 јул 2014 19:56
srbinbanjaluka
@ odgovor svima

nastavak....

I na kraju za dodati ostaje, ili bolje za poručiti, famoznom istoku. Dok god prijatelji vi ne zaprijetite svjetskim ratom istom tom zapadu, koji takav jezik samo i razumje, ubrzo ćete gledati filmove revolucija najrazličitijih boja u Moskvi, Minsku, Astani, ko zna kroz koju deceniju i u Pekingu....sve ima kraj. Znam, reći ćete i zapad. Istina, ali kad god su bili blizu ivice zapad je znao šta da radi. Mutio je limunadu svijetu, samo je prodavao pod imenom super limunade, sutra nekakve ziro limunade i sl. marketinske podvale. Šta hoću reći. I ovo danas, ova kriza zapada ponajprije je na zapadu i shvaćena, ne na istoku kao šansa već na zapadu da u jednoj novoj eri, novom zamahu kapitala ostvari kroz etape i etapice ono što je zapisano u tabli šaha Zbignjeva Bžežinskog - mrvljenje istoka, ali iznutra.

Zapad radi smišljeno,decenijama,juče Regan, danas Obama a istok tipično za nas - dok ja vladam ovako je, poslije mene nebitno....e moj istoku.

Pozz
Препоруке:
19
2
22 понедељак, 28 јул 2014 23:12
!!!
@srbinbanjaluka

Пратећи политичка збивања од 1975 па до данас у Немачкој могу вам следеће рећи. Од Титине смрти 1980 се немачка штампа према тадашњој Југославији за 180 степени окренула.
Претпоставке:
1)Тајне службе имају утицај на масмедије да би са манипулацијом народа оправдали званичну и незваничну политику.
2)Титин социјализам је требао да дестабилизује источне политичке системе. Који је вештачки био са западним новчаним средствима подупрет.
3)После његове смрти немци су жешће подржавали сеператистичке покрете. (од Словеније до Македоније са циљем разбијањем СФРЈ и српског народа).
4)Пољска преузима улогу фронтовске државе против Русије исту која је имала Западна Немачка и Јапан за време хладног рата са чиме се објашњава њихов економски успех.
5)Србија није имала могућности да избегне конфронтацију и разбијање ма ко год био у политици. Где је пружила отпор ту је нешто добила где није ту је изгубила.
6)Наша полика није томе свесна.
Препоруке:
14
8
23 уторак, 29 јул 2014 01:25
драго_ца
@Гошћа
Данас смо потпуно девастирани


Опустошени госпођо. ОПУСТОШЕНИ !
Препоруке:
9
2
24 уторак, 29 јул 2014 01:45
драго_ца
Светска банка и Међународни монетарни фонд резултат су монетарне и финансијске конференције одржане у Бретон Вудсу јула 1944. године као део напора да се помогне обнова ратом разрушене Европе и спречи понављање економске кризе каква се десила између два светска рата.



Образложење за стварање Федералних Резерви је било "да се спрече кризе и стабилизује финансијски систем".
Тако и овде: "да се помогне обнова и спречи понављање економске кризе". Одушевљава ме помисао на банкаре филантропе који ето толико чине за општу корист.
Када се пође од погрешних поставки не може се доћи до исправног закључка.

А да уместо високо умних расправа и анализа пођемо од мало једноставнијих питања типа: ко од тога свега има користи? Ко гура "глобализацију" (под разним именима) већ дуже од сто година? Ко то заговара укидање граница, нација, традиционалних вредности... и да не набрајам?
Само не опет општа места молим (она типа Американци).
Препоруке:
5
2
25 уторак, 29 јул 2014 01:55
драго_ца
@Reddy
Kapitalistički revanš je nosio izrazit ideološki naboj a ubrzo se pokazalo da je on u sebi krio i otrov retrogradnog nacionalizma pa i slabo prikrivenog rasizma. Itvršena je snažna i gruba rehabilitacija poraženih snaga u Drugom svetskom ratu koje su bile zapravo i najekstremniji nosioci i eksponenti buržoaskih i reakcionarnih vrednosti


Нисам знао да је школа у Кумровцу поново почела са радом.
Чини ми се да не улажете довољно у оглашавање или како би рекла гђа. "Гошћа" у "адвертајзинг".
Нове генерације стрпљиво стоје у реду и чекају испирање мозга.
Препоруке:
8
3
26 уторак, 29 јул 2014 11:16
ДРВЕЋЕ У ЛУКСЕМБУРГУ
шта мисли овај (кобајаги)"Србин из бањалуке" - да може троловати до бесвести.

а и администрација/домар који му то дозвољава, одн. не санкционише ?!

Изгледа да нема ни основне културе, кућног васпитања
Препоруке:
3
6
27 уторак, 29 јул 2014 12:08
Reddy
драго ца

A ti bi, kanda, da budeš "originalan"!?!?!?
Umesto kumrovečke ti si pohađao onu marketinški mnogo efikasniju, malo severnije, u Mađarskoj. Samo, batice, to više ne prolazi! Postavljaju se egzistencijalna pitanja. Pitaj Engleze, Nemce il Francuze a možeš i Ukrajince!
Препоруке:
5
3
28 уторак, 29 јул 2014 17:04
драго_ца
@Reddy
A ti bi, kanda, da budeš "originalan"!?!?!?


Увек ме изнова одушеве ваши коментари. Треба умети толико испразних парола пуних бомбастих речи ставити у једну реченицу.
Мора да сте студирали политичке науке или одбрану и заштиту. У сваком случају неки од оних факултета који се уче уз кафицу и ра'тлук.
Препоруке:
4
3
29 уторак, 29 јул 2014 21:06
Reddy
@драго_ца

"Опустошени госпођо, ОПУСТОШЕНИ! Oh, kako to uverljivo zvuči. Sigurno od nekog ko je prostudirao teške nauke. "Gospođa" je pala već na prvo slovo srbijanskog pozitivističkog pajaca!
Препоруке:
2
6
30 уторак, 29 јул 2014 22:06
драго_ца
@Reddy

"Gospođa" je pala već na prvo slovo srbijanskog pozitivističkog pajaca!


Драго ми је приметити да један "припадник аристократске класе, земљопоседник, ратник и власник сељака" (Reddy) уме да чита писмо припростих сељака са неког тамо Балкана.

У типично комунистичком стилу једно проповеда (социјална правда, једнакост, противник капиталистичке експлоатације) а дуго ради (ја сам Reddy, ја сам аристократа, ја сам власник вас раје).
Препоруке:
2
3
31 уторак, 29 јул 2014 23:03
Reddy
@драго_ца

žalim, ali "teška nauka" vam je, izgleda, doakala. Priznajem, tu ne pomažu ni kafa ni ra'tluk. Ovamo teška muka il' nauka, onamo nekakav Reddy!?!?!? Srbijanska opsesija tuđom personom. Ne smeta ali, valjda, imate nešto preče u životu? Drago_ca, bavite se nečim interesantnijim, Reddy je davno stavljen u vitrinu. Sve što možete je samo da pljuckate po oknu. To je stara srbijanska disciplina. Vi ste joj, kol'ko primetih, odani kao i svakoj strasti.
Препоруке:
2
6
32 уторак, 29 јул 2014 23:27
Živadinka
Kad god čujem da neko pljuje po političkim naukama ili sociologiji, nekako automatski pretpostavim ( a ja šta god pretpostavim kasnije otkrijem kao istinu)da dotična osoba završila književnost, ili istoriju umetnosti, dramaturgiju, glumu, ili tako nešto. Nije isključeno ni pravo ili istorija.Međutim problem nije u tome. Par godina kasnije vidim ih na televizijama kako se ti isti predstavljaju kao Sociolozi. Onda, opet, nekoliko godina kasnije eno ih šefovi nekog smera koji nosi ime Sociologija toga i toga. Ne prođe mnogo vremena, izađu sa zahtevom da se sociologija izbaci iz nastave, prvo iz srednjih škola, pa onda i sa samog Univerziteta. Ovo pitanje- nipodoštavanje sociologije i uništavanje ove discipline će doi na red uskoro..Garantuje Vam to Živadinka.
Препоруке:
4
1
33 уторак, 29 јул 2014 23:30
драго_ца
@Reddy

Sve što možete je samo da pljuckate po oknu


Нешто вас је изгледа избацило из такта? Од оне силне речитости, коментара у наставцима и "нобл" речника спали смо на "пљуцкање" и етикетирање? Није баш Reddy-јевски.
Али као што сте и сами приметили, имам ја и паметнија посла од овог губљења времена.
Препоруке:
2
3
34 среда, 30 јул 2014 01:03
драго_ца
@Živadinka
a ja šta god pretpostavim kasnije otkrijem kao istinu


Какве су шансе да се некако упознамо господична? Треба ми неколико берзанских претпоставки ако сте у могућности.

dotična osoba završila književnost, ili istoriju umetnosti, dramaturgiju, glumu, ili tako nešto. Nije isključeno ni pravo ili istorija... Par godina kasnije vidim ih na televizijama kako se ti isti predstavljaju kao Sociolozi



Да ли би се могло претпоставити да они који нису завршили горе набројане факултете немају времена за ТВ наступе јер раде у струци и зарађују за живот.
Ови ваши опет имају све време овога света на располагању и опседнути су тиме да воде Србију у светлу будућност.
Препоруке:
3
5

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер