недеља, 23. фебруар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Петнаести мај - заборављени Дан победе

Kоментари (68) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 15 мај 2014 18:51
Миле
Лепо и корисно подсећање. Хвала.
Препоруке:
40
16
2 четвртак, 15 мај 2014 19:14
робокап
А од 12.9.1944 Комунисти су били заузетим СТРЕЉАЊЕМ непоузданих СРБИЈАНАЦА и ОТИМАЊЕМ КУЋА;СТАНОВА И ИМАЊА ПО СРБИЈИ.За то време су УСТАШЕ РАДИЛЕ СВОЈ ПОСАО:
Препоруке:
65
22
3 четвртак, 15 мај 2014 19:49
робокап
А чувено је садејство партизана и усташа на ЛЕВЧЈЕМ ПОЉУ.МАЛО ГУГЛАЈТЕ.Него како ТИТУ и ВОЈСКОВОЂОВАМА побегоше и ПАВЕЛИЋ;АРТУКОВИЋ;ЛУБУРИЋ;БУДАК и иНИ:Од ВИНКОВАЦА до ЗАГРЕБА 250 километара а МИ ЈУРИШ НА РИЈЕКУ И ИСТРУ .ШТО БИ рекли моји СРБИЈАНЦИ "ПРЕКО ПРЕЧЕ ;НАОКОЛО БЛИЖЕ":
Препоруке:
61
19
4 четвртак, 15 мај 2014 20:21
Jugosloven
Није ни чудо што нас не ферма нико, јер се одричемо властите историје. Русија, иако више није комунистичка држава, није се одрекла Црвене армије и победе те исте армије над нацистима, и они су имали белогардејце, па они нису никакви хероји. Код нас је намерно започета ревизија Другог светског рата не у циљу утврђивања истине, већ нових и даљих подела, да се рат настави тамо где је стао 1945. године. Факат је да је у Југославији био и грађански рат истовремено са ослобођењем од нациста. Али победила је комунистичка струја и то је то. Као и у другим историјским ситуацијама, једна група је победила другу. Али у Србији је борба против нацизма заборављена, исто као и у Хрватској. Нема разлике, јер се мора одржавати тензија, иако савремени свет почива на ономе што је било 1945. године, још увек тај систем постоји, без обзира на мане. Србија очигледно нема став - република која има престолонаследника, световна држава са црквама које доносе одлуке, има покрајине које признајући не признаје.
Препоруке:
35
29
5 четвртак, 15 мај 2014 20:28
Peter RV
Dakle punih petnajest dana poslije samoubistva Hitlera (30 Aprila '45), nasa slavna NOV-POJ je 'probila' Sremski front i srusila III Rajh!
Nevidjeni vojnicki podvig nema sto!
Препоруке:
37
26
6 четвртак, 15 мај 2014 20:32
Дринко Кончаревић
"„Ријечка операција“ ЈА је трајала од 16. 4. до 6. 5. 1945. године са задатком да се ослободи Ријека, затим читава Истра и да се што пре крене у ослобађање Трста...
Дозволите да се обратим. "Ријечка операција" се зове "ријечка артиљеријска операција" а претходи јој "книнска артиљеријска операција". У обе ове операције до изражаја је дошла вештина употребе артиљерије на кршевитом терену. Први пут у Историји ратовања. У хрватским историјским изворима (Институт за раднички покрет) наводи да су јединицама командовали кадрови из "сплитске ударне бригаде". Нико не зна кад је та јединица(?)добила назив "ударна". Свесни лажи, они иду даље па пишу:"борци су били гладни и исцрпљени али су у борбу ишли са срцем... Да, ово је тачно али није им командовао ни један Хрват већ Србин, који ће касније пасти у немилост после одбијања да командује у "тршћанској кризи" 1953 г... Борци су углавном били Срби који су постили јер је то било време Ускршњег поста... Даље, неком другом приликом, не волим серије
Препоруке:
31
8
7 четвртак, 15 мај 2014 20:35
Stanić Milan
Istorija 2. sv. rata,bar njen završni deo izgledao je puno drugačiji od zvanično prihvaćene istoriografije koja je pisana "post festum".Nije tajna da Čerčil(zakleti antikomunista)zajedno sa Amerima(bar prema memoarima maršala Žukova)ostavljaju čitavu grupaciju od cca 400.000 nemački vojnika netaknutu na severu Nemačke,pošto se njegovo razmišljanje o nastavku 2.sv. rata trebalo u drugom "poluvremenu" odigrati na tlu SSSR-a.Svoj odijum prema komunizmu izneće u svom govoru u Fultonu 1946. o potrebi stvaranja "gvozdene zavese" protiv SSSR-a ,koji je slomio kičmu nemačkom naci-fašizmu u 2.sv. ratu.Da se ne ponavljamo. Autor dosta konzistentno i istinito opisuje završne operacije u YU.Zašto ne obilježavamo i ovaj datum kao dan pobede?Postavlja se pitanje ko bi to trebao uraditi?HDZ kuka kako zvanična vlast u Hrvatskoj neće biti pokrovitelj "Blajburškog križnog puta",a "neoravnogorci" oslobađanje Srbije od strane krajiški brigada smatraju kao dan okupacije."Simbioza" kvislinga je na delu.
Препоруке:
26
24
8 четвртак, 15 мај 2014 20:36
Влада Канада
Победила је комунистичка струја, побила оне који нису урлали у њихову част, уселила се у дедињске виле и поженила балеринама. Србија је изгубила тај рат и до дана данашњег још лута од немила до недрага.
Препоруке:
47
21
9 четвртак, 15 мај 2014 21:11
Станић Милан 2
Станић М.- госп.Д.Кончаревић
Нема места сумњи да је српски народ у НОБ-у дао највећи допринос,али не треба заборавити ни учешће други југословенски народа. На Сутјесци омјер погинули и рањени бораца по националности био је скоро50 -50%(ко није чуо за 2. далматинску).Хрвати данас фалсификују историју"до бола",али је чињеница да је у ослобађању Бихаћа,Книна,Госпића,Оточца,Сења,Ријеке и Истре учествовао и знатан број бораца друге националности.4.ЈА Петра Драпшина формирана је 2.3.1945 од 8.и 11.корпуса ЈА,1.тенковске,арт.и допунске бригаде којој је претпочињен 7.и9.словеначки корпус.Нападна операција почела је ослобађањем Бихаћа.Из историграфије НОБ-а није ми познат термин"артиљеријска операција"(као засебан ентитет) - не уклапа се терминилошки.Циљ операције је био:
-спречити искрцавање британаца на приморје и Истру и
-ослободити Трст као важну луку на Јадрану.19.дивизија 4.Армије билча је далматинска с тим што је командни кадар већином био из Лике и Крајине.
Препоруке:
18
22
10 четвртак, 15 мај 2014 21:17
Бели Орао
Ми нећемо Тита за маршала ми имамо Перу (Драпшина) генерала.

Друже ""Дринко споменимо овог храброг генерала, људину, а аутору замерам што му није поставио фотографију.
Препоруке:
15
12
11 четвртак, 15 мај 2014 21:29
Мала празнина
Можда се могло поред непријатељских губитака навести и структура или бар укупан број погинулих ослободилаца у тим завршним операцијама, укључујући и руске жртве.
Препоруке:
21
0
12 четвртак, 15 мај 2014 21:33
Дринко Кончаревић
@Станић Милан 2,
Господине Милане, ако сте у могућности, погледајте ( Војну енциклопедију ЈНА, "Ријечка артиљеријска операција"(прво издање, први том је изашао 1958г.). Што се тиче руководећих кадрова, Тито је уклонио праве војсковође, довео салонце, написане су им биографије... А 1953 г. Србину којег спомињем у коментару, преко изасланика понудио је да командује арт. јединицама у Тршћанској кризи уз услове... Између осталог да клекне пред Титом и да га замоли да му опрости што је ликвидирао 600 есесоваца по завршетку ријечке операције. Ово је био разлог за сукоб са Титом 1945 године. Овај Титов захтев, још једном отвара питање ко је био Тито?
Препоруке:
23
7
13 четвртак, 15 мај 2014 22:22
Станић Милан 3
Станић М.- госп. Д. Кончаревић
Не посједујем "Војну енциклопедију" коју цитирате и прихватам као тачан пренешен податак,иако је мало анахрон јер артиљерија је увек у функцији подршке.Од 1958.војна наука је ишла корацима од 7 миља,нарочито после увођења четврте димензије ратоводства.Што се тиче ти разни теорија"завере"морамо се држати историјски доказани факата(сматрам да смо озбиљни људи).Много ратни комаданата, после рата је напредовало без сметњи:Коча,Пеко,Д.Јауковић,Нађ,Карангелески,Јованић,Хамовић,Љубичић,(командир омладинске чете у Ужичкој републици)Лончар,Антончић- Велебит итд.Што се тиче Тита небројно пута сам изнео лични став о овом човеку,па се понављам:Највише ми је сметало што се тај човек увек издавао за првог комунисту,а својим поншањем у личном животу и односу према најближим сарадницима је било далеко од тога.На крају без обзира на врхунско политичко умјеће дисквалификовала га је историја.
Препоруке:
13
9
14 четвртак, 15 мај 2014 22:22
zlatan
Gosp.autor ovog zaista zanimljivog teksta ipak je napisao jednu neistinu. Piše da je 1945g bilo 170.000 ustaša i domobrana. To nije istina jer ustaša nikada nije bilo više od 76.000 i to 1943/44g. Polovica su bili prisilno mobilizirani, mnogi su pobjegli u partizane. Tako da je 1945g bilo najviše 30.000 ustaša, a domobrani i nisu bili vojska. Njih bi partizani obično skinuli do donjeg rublja i potjerali kući, što su oni jedva i dočekali.
Partizani iz Dalmacije su odigrali ključnu ulogu na Sutjesci, brat moje majke je postao partizan sa 17 god., bio na Sutjesci i nestao. Tek smo 1985g doznali da je bio ranjen u bici za Trst i umro od rana krajem maja 1945g(kad je rat već bio gotov). Imao je nepunih 20 godina.
Danas se u južnoslavenskim zemljama piše neka nova "istina". Pa zaboga svi znamo tko su bili nacifašisti i njihove sluge.
Pitanje revizionistima. Šta bi bilo da su sile Trojnog pakta dobile rat?
Neka o tome pročitaju u Hitlerovom "Mein Kampfu".
Препоруке:
15
13
15 четвртак, 15 мај 2014 22:52
Дринко Кончаревић
"Највише ми је сметало што се тај човек увек издавао за првог комунисту,а својим поншањем у личном животу и односу према најближим сарадницима је било далеко од тога.На крају без обзира на врхунско политичко умјеће дисквалификовала га је историја".
@ Милан Станић
Да је само Тито био такав како га описујете, могло би можда и да прође. Али многи из његове близине били су и гори од њега. Скраћено казано, "де-увлакачи", били су веома оштри према сваком ко би казао да нешто није у реду. Неки кажу и за Јованку да је била строга. Није тачно. Улизице су тражиле атмосферу строгости како би доказивали своју оданост. Кукољ.Она је прихватила игру... И тако је стваран мит о Титу. Успут, стварали су своја богатства. Има још много тога али остављам историчарима. Ако сам мало помогао, бићу радостан а ако нисам, вероватно се још нису појавили прави. Нећу патити. Можда ћу понекад још нешто да напишем, без амбиције да будем искључив. Историја суди.
Препоруке:
12
6
16 четвртак, 15 мај 2014 23:05
Станић Милан 4
Станић М.- госп. Златан
Немојте да подмећете!Усташе нису били присилно мобилисана војска већ се радило о клерикалношовинистичким изродима са дна друштвеног хрватског и муслиманског талога који су попут СС-а била партијска војска.Усташе Анте Павелића и његових доглавника заклетву су полагали пред црквеним прелатима( криж са ликом Исуса,"самокрес" и бомбом)!Усташе господине, никада нису примани у партизанске редове и са њима се обрачунавало по кратком поступку.После закључака НКОЈ-а у јесен 1943.,нарочито поткрај 1944.највећи део четника а добрим делом и домобрана пришло је партизанским јединицама јер је и обичном човеку било јасно да је за њих рат изгубљен- ишло се системом спаси кожу ако икако можеш!
Препоруке:
22
10
17 четвртак, 15 мај 2014 23:45
Нимбус
1945., svibanj 25.
Maribor

Iz operacijskog dnevnika Trećeg bataljuna 6. istočnobosanske brigade XVII. istočnobosanske divizije III. JA o “likvidiranju narodnih izdajnika” u razdoblju od 23. do 25. svibnja 1945.

23. maj 1945.
vreme: sunčano
mesto: Maribor 3 bataljon

Po naređenju štaba naše brigade, bataljon je imao zadatak likvidiranje narodnih izdajnika.
Zbog izvršavanja postavljenog zadatka nije se nikakav rad odvijao u toku dana.
Ishrana i zdravstveno stanje bataljona su zadovoljavajući.

24. maj 1945.
vreme:
prepodne - kišovito
po podne - oblačno
mesto: Maribor 3 bataljon

Kao i prošlog dana bataljon je imao isti zadatak.
Ishrana i zdravstveno stanje bataljona su zadovoljavajući.

25. maj 1945.
vreme:
sunčano

Kao i prošlog dana bataljon je imao isti zadatak.
Ishrana i zdravstveno stanje bataljona su zadovoljavajući.
Pred veče bataljon se po svršetku zadatka razmešta u gradu počevši pravi kasarnski život.
Препоруке:
8
10
18 четвртак, 15 мај 2014 23:49
brzi
@Drinko Končarević

Sam si naveo zašto je taj oficir trebao da se kaje kod Tita (masovno ubijanje zarobljenika regularne vojske posle bitke!!!). U svakoj normalnoj armiji takav oficir je smenjen sa položaja i predat tužilaštvu da utvrdi sve relevantne činjenice.
Препоруке:
4
16
19 четвртак, 15 мај 2014 23:53
Нимбус
1.
Izvješće OZN-e za okrug Banija upućen OZN-i za Hrvatsku o svojem radu, o masovnoj likvidaciji kod Kostajnice i o radu Oblasnog suda Banije
___
Odjeljenje zaštite naroda
Za okrug Baniju
Broj 87/45, dne 6. VI. 1945. g.

Zemaljskom odelenju zaštite naroda za Hrvatsku

Dostavljamo Vam izveštaj: politički, djelovanje banditizma, popis židova, koji su otišli sa ovoga okruga, generalije čl. ZAVNOH-a sa ovog okruga, brojno stanje mreže, radni izveštaj i jedan zapisnik o kojem Vi dajte svoj sud t.j. da vidite kao naši sudovi osudjuju teže okrivljene.
Iz ovih izveštaja, koje Vam šaljemo možete vidjeti pregled političkoga stanja, kao i razne banditske grupe, koje krstare po našem teritoriju.
Dosadašnje izveštaje, koje smo slali po sektoru rada t.j. po: I.S., četništvu, UNS-u i Gestapou, ovaj put Vam ne šaljemo pošto referenti, koji su zaduženi po tim sektorima rada u glavnom su svi vodili istrage po kotarevima, tako da su u glavnom izgubili iz vida svoje sektore rada,...
Препоруке:
7
9
20 четвртак, 15 мај 2014 23:55
Нимбус
2.
...te u mjesto dosadašnjih izveštaja po UNS-u, Gestapou i četništvu pisali su o pojedinim grupama bandita na teritoriju, kao i parolama koje uskrsavaju.
Rad I.S-a, u koliko smo Vam dosada slali izveštaje mogli ste vidjeti da su nosioci u glavnom Jevreji, koji su bili nastanjeni u Glini, Topuskom, te u pojedinim našim ustanovama. Skoro svi Jevreji napustili su naš okrug što možete vidjeti i iz priloženog popisa u kojima su pravcima otišli.
Vjerujem da su oni iza sebe ostavili vezu na domaćim ljudima, što se može vidjeti iz parola, koje uskrsavaju u selima kao i banditskim grupama.
Препоруке:
7
9
21 петак, 16 мај 2014 00:00
Игор
У Јасеновцу кланица ради, Загреб и даље држе усташе, а Тито шаље Србе у Истру да освајају нове територије за НДХ...
Препоруке:
30
9
22 петак, 16 мај 2014 01:11
Марко М.
Не треба негирати допринос партизана ослобођењу наше државе, али је погрешно четнике и Југословенску војску у Отаџбини називати квислинзима и колаборационистима.
Препоруке:
19
9
23 петак, 16 мај 2014 01:31
Milos Petrovic
Ustvari, sloboda nije stigla u Jugoslaviju sa sedam dana zakasnjenja, vec mnogo kasnije. Albanske bande su odolevale jos nekoliko meseci, a neke od Ustasa (tzv. Krizari) su se povukli u hercegovacka brda i odatle napadali jos nekoliko godina posle oficijelnog zavrsetka rata. Prakticki govoreci, Drugi svetski rat u Jugoslaviji nikada nije ni zavrsen.
Препоруке:
16
4
24 петак, 16 мај 2014 05:25
Србин обични
Занимљиво би било видјети шта равногорци нуде као Дан побједе над фашизмом, и гдје су страже генерала Драже биле на тај деан.
Препоруке:
19
10
25 петак, 16 мај 2014 06:43
ЗР
Не видим било какав разлог за славље, кад је нацизам заправо победио мутирајући у још опаснију иделогију глобализма и нови светски поредак, док је половина српских земаља је под отвореном, а друга половина под прикривеном окупацијом.

Да парафразирам Стипу Месића, ми Срби смо изгубили Други светски рат и 1941. и 1945. године и то је то.
Препоруке:
18
4
26 петак, 16 мај 2014 07:38
Milos Stankovic
Ne znam zasto slaviti datum kada je komunisticka paravojska, potpomognuta od osvedocenih neprijatelja Srba, pobedila regularnu Jugoslovensku vojsku u Otadzbini. To je kao kada bismo slavili pobedu Zbora narodne garde ili hrvatskog MUP-a nad JNA u Varazdinu.
Препоруке:
16
12
27 петак, 16 мај 2014 07:38
Јован Анастасијевић
@Milos Petrovic: "Ustvari, sloboda nije stigla u Jugoslaviju sa sedam dana zakasnjenja, vec mnogo kasnije...". Уствари, слобода никада није ни стигла, јер Југославија је нестала пре стизања слободе. Аутор овог чланка, г. Богатиновски, је потпуно титоистички коректно све написао.
Препоруке:
16
13
28 петак, 16 мај 2014 08:22
Krivi Stojko
Рат у Југославији је трајао седам дана дуже јер Немци и њихови сарадници нису смели да се предају јединицама ЈА, (оправдано) се плашећи да ће им се догодити исто што се протекле четири године дешавало онима који њима падну шака. Зато су очајнички покушавали да се пробију до Енглеза како би се њима предали; свако друго тумачење је јадан покушај да се грађански рат након седамдесет година доврши на интернету, резултатом који би више одговарао ондашњим побегуљама са мегдана и њиховим потомцима.
Препоруке:
13
6
29 петак, 16 мај 2014 08:31
Бране, Италија
Руси су довели Броза и заједно су истерали српске патриоте и родољубе на запад, или су их чак и побили, а у Београду устоличили комунистички олош који и до дан данас влада. Стање у НДХ је потпуно ирелевантно овде јер је то сасвим друга држава, била и остала, а битно је шта се дешавало у Србији ! Ми да смо паметни 15.мај би требали да обележавамо као дан окупације од стране комуниста, али то наравно није могуће јер они и даље владају.
Препоруке:
15
18
30 петак, 16 мај 2014 08:34
Дринко Кончаревић
@brzi,
Брзи, Ви стварно брзате. Припадници ове јединице су пре операције у Цриквенци заклали око 120 четника, који су по налогу попа Ђуијића кренули и лепше сутра.
После операције, на патосу, у једној католичкој цркви на правцу Пивка-Постојна, пронађени су лешеви заклане деце, у висини једног метра... У оба случаја исти "рукопис". Пре овог, бројна клања по Југославији. И шта је требало? Да их смести у хотел, организује редовно суђење? Обзиром да су то били људи умно поремећени, (на граници менталне тупости) да ли су ти "људи у униформи" војници по женевској конвенцији. Суђење им је било по кратком поступку. Тито је хтео да тргује. То је био разлог сукоба. Остаје питање, зашто је Тито 1953 г. тражио да се клечи пред њим како би опростио за ликвидиране есесовце? Од дана кад сам чуо за ово, мени је слика о народно ослободилачкој војсци постала другачија. Да ли је Тито правио дрил? Зашто? Због "Глембајевих"?
Препоруке:
10
10
31 петак, 16 мај 2014 09:04
Велизар М.
Читајући коментаре и сећајући се свих расправа ко је кога победио, ко је с ким сарађивао и ко је кога издао, намеће се закључак да је слобода стигла оног дана када је сваком обичном грађанину дато право на пасош.
Препоруке:
7
3
32 петак, 16 мај 2014 09:08
Биљана Николић
На српској крви створена, преко српске крви разбијена. Брат на брата јер тита тако каже. То је судбина титославије.
Још увек живимо наставак титославије, још увек смо у процесу даље конверзије српства у идеологије које девалвирају.
Препоруке:
26
13
33 петак, 16 мај 2014 10:07
Агент
....и онда је мрмот завио чоколаду....
Препоруке:
12
10
34 петак, 16 мај 2014 11:16
Агент
Чланак у листу „Пролетер“, ЦК КПЈ, у броју за 1. децембар 1929. године, под насловом „Прокламовање Југославије“:
Доле са војно-фашистичком диктатуром! Доле са крвавом србијанском монархијом! Доле велико-српска политика националног угњетавања! Живео савез радника, сељака и угњетених народа! Живела самостална Хрватска, Македонија, Црна Гора, Словенија, Босна, Војводина и Србија (Косово и Метохија се не помињу јер су требали да се дају Албанији – прим. Агент) ! Живела радничко-сељачка влада! Живела федерација радничко-сељачких република на Балкану!
Све остало касније су само нијансе, чисто техничко одрађивање посла ка задатом циљу.
Препоруке:
25
10
35 петак, 16 мај 2014 13:04
brzi
@Drinko Končarević

Svaka vojna je uvek trgovina. Od pamtiveka naovamo. I trguju svi sa svima samo idealisti veruju u crne i bele, toga nema u vojni, postoji samo sivina i pobednici svakog rata su uvek trgovci, takvi ili onakvi i sa time ili onime.
Препоруке:
2
5
36 петак, 16 мај 2014 15:02
Reddy
Četnički fašisti koji su sarađivali i aktivno učestvovali na strani nemačkih i italijanskih okupatora čine i dan danas da se sveti Dan pobede omalovaži i degradira. Uzalud jer svi narodi Jugoslavije pamte kako su živeli posleratnih 45 godina. U mir, spokojstvu, socijalnoj i zdravstvenoj sigurnosti. Videli smo kada je Jugoslavija razbijena šta smo dobili. Nacionalizme i antikomunizam koji nas i dalje stropoštavaju u potpuni nestanak. U svim republikama bivše Jugoslavije jača sve brže svest o tome šta su izgubili. Snaga nacionalizma je izduvana i ljudi nemaju motiva i volje da se bore za interese onih koji mašu ispraznim naci/onali/stičkim parolama. Suština svakog naci/onal/izma je socijalna degradacija i eksploatacija najvećeg dela stanovništva u korist tankog i odabranog povlašćenog sloja. Oni upravljaju neada društvenim a sada privatizovanim tj. otetim i opljačkanim kapitalom. Sve uz pomoć političkih partija, uglavnom antikapitalističkog usmerenja. To se mora i može promeniti!
Препоруке:
15
12
37 петак, 16 мај 2014 15:18
Агент@Reddy
Јесте ли ово сами смислили ил'вам је другарица Мира помогла?
Препоруке:
5
19
38 петак, 16 мај 2014 15:53
Peter RV
Zlatko Bogatinovski, Ante Pavelic i Peko Dapcevic, su mi pojednako bliski!
Препоруке:
13
11
39 петак, 16 мај 2014 15:55
Reddy
Nije Mira! Smislili su oni koji imaju u svom posedu opljačkani kapital naroda a što su stekli dolaskom na vlast izdajničkih postpetooktobarskih vladajućih garnitura. neki od njih, naravno, i u vreme Miloševića. Ali, tu nisu bitne ličnosti već ideološki tlocrti i matrice koje su utrle put ovakvom scenariju. A svi znamo u kakvom su taboru oni boravili. Od Kluba književnika, preko novinarskih piskarala, nedoučenih filosofa i sociologa, pseudodemokratskih opozicionara, patoloških antikomunista, prevaziđenih akademika i naci/onali/stičkih danguba. Setite se samo kako su svojevremeno potpisivali peticije i apele za puštanje na slobodu ili odbacivanje krivičnih prijavai tužbi protiv, kasnije se pokazalo, ordinarnih ustaša. trebaju li vam, možda, primeri? Znam, to je vaša nemirna savest ali to su oni ostavili u legat današnjim Srbima i srpskoj državi. Da li je to Mira potpisivala za puštanje n slobodu jednog Parage ili sličnih???
Препоруке:
13
5
40 петак, 16 мај 2014 16:23
Агент
Nije Mira! Smislili su oni kоji.....бла бла бла.... tu nisu bitne ličnosti već ideološki tlocrti i matrice .......бла бла.. Od Kluba književnika, preko novinarskih piskarala, nedoučenih filosofa i sociologa, pseudodemokratskih opozicionara, patoloških antikomunista, prevaziđenih akademika i naci/onali/stičkih danguba. ....... ordinarnih ustaša. trebaju li vam, možda, primeri? Znam, to je vaša nemirna savest ali to su oni ostavili u legat današnjim Srbima i srpskoj državi.......
Кад год се титоистима бркне у званичне ставове и историју коју су написали према својим потребама онда почињу да булазне.

ali to su oni ostavili u legat današnjim Srbima i srpskoj državi.......

Туђман је био гестаповац, до половине '43 радио је у усташком редарству а онда се прикључио покрету. Мислим да је до краја живота био у вези са немачком службом, и он и Крајачић. - ген. Радојица Ненезић.

Јел' о овом легату Србима и српској држави причате?
Препоруке:
5
12
41 петак, 16 мај 2014 17:02
Reddy
Kada je neko hendikepiran za diskusiju s više aspekata onda je s njim zaludno ulaziti u diskusiju. Tito nije socijalizam kao što ni antituđmanovština ne znači da je neko veći Srbin od drugog. Postoji do sada jedna napisana biografija po Franji Tuđmanu i nju je napisao Darko Hudelist. Tamo nema podataka koji se iznose. Radojica Nenezeić je bio Titov general pa mi nije jasno kako neko ko proziva Tita može da veruje Titovom generalu!?!?!? Očigledno je da se pokušava skrenuti sa problema. U pitanju je potcenjivački odnos prema Danu pobede na čemu konstantno insistiraju poražene fašističke snage. Znano je gde su posle rata našle utočište. Sve odreda na Zapadu, u sistem kapitalizma. Zašto? To je ključno pitanje! Jasno je zašto. Zato što je u tim zemljama postojala jaka averzija prema komunizmu i socijalizmu. Sa te osnovice se napadao SSSR kao i Kina. A poraženi fašisti, ustaše i četnici, služili su antikomunistima u njihovoj osvetničkoj misiji. I samo zato su osvanuli tamo gde i sada jesu
Препоруке:
12
9
42 петак, 16 мај 2014 17:05
Агент
Петнаести мај – заборављени Дан победе. – Златко Богатиновски.
Пробојем Сремског фронта 12.4. 1945. године започињу, дефинитивно, завршне борбе за коначно ослобођење Југославије.
Комаданти војних јединица које су ослобађале Београд – Златко Богатиновски.
...генерал-мајор Радивоје Јовановић Брадоња (1918-2000)....Памти се да је 1945. говорио колегама генералима ЈА: „Ви сте глупи. Сремски фронт уопште није био потребан. Требали сте да идете около и избегнете жртве.“
Сремски фронт није пробијен, немци су се уредно повукли кад је дошло до слома њихове линије на северу у Мађарској. Е сад да ли је била грешка или намерна кланица Српског народа??? Ево и г. Богатиновски бивши инструктор борилачких ЈНА неможе да прежали што му нема више те титове војске, државе и историје па мора да пише сам да то надокнади.
Препоруке:
8
11
43 петак, 16 мај 2014 17:09
Агент
Smislili su oni koji imaju u svom posedu opljačkani kapital naroda a što su stekli dolaskom na vlast izdajničkih postpetooktobarskih vladajućih garnitura. .....Znam, to je vaša nemirna savest ali to su oni ostavili u legat današnjim Srbima i srpskoj državi.

Да видимо тај легат? Ко је коме ишта оставио? Пар питања за размишљање?
Вук Хамовић–чији он беше син, шта оно беше по чину и функцији Раде Хамовић?
Жарко Зечевић–заборавих шта му је био тата а шта стричеви, има неке везе са МУП-ом Србије '68 год, спортским друштвом партизан, ловачким савезом и ДБ-ом Београда
Латинка Перовић–којој је беше она партији припадала 70-тих, ах да па само једној оној титовој.
Вук Драшковић–код кога беше он у кабинету?
Соња Бисерко–јел'беше она '70-тих радила у СМИП-у
Где беше оно другарица Борка Павићевић што нас сад културно деконтаминира?
Стриц Стјепана Месића био је???
Иван Рукавина начелник штаба НОВ и ПОЈ хрватске и Јурај Јуцо Рукавина заповједник усташке војнице били су??
Препоруке:
8
11
44 петак, 16 мај 2014 17:09
Reddy
Naravno, u različitim varijantama. Na njih ukazuje i Vladimir Putin kada govori o opoziciji u sopstvenoj zemlji. A to znači da ih ima svugde i da iz prikrajka čekaju "svoj trenutak" kako bi dovršili "misiju pacifikovanja" i ukorenjivanja društvenog sistema koji odgovara zemaljama iz kojih su i prispeli. Ako toga ima u većini novoobraćenih zemalja to znači da ih ima i kod nas. Visimo i da se sami javljaju kao, na primer, na ovom sajtu, i ovim povodom. To je lako prepoznatljivo. Provociraju, podmeću i prozivaju bez trunke osećaja krivice za ono što su napravili njihovi prethodnici. Ovi današnji predstavljaju ideološke "osvetnike". Takvi, na primer, deluju danas u venecueli i oni marširaju direktno pod zastavom revizije rezultata antikolonijalne ili antisocijalističke revolucije. Finansiraju se iz fondova američkih institucija koje su sve od reda antikomunističke i antislovenske. Deluju tako što kobajagi afirmišu "demokratske vrednosti", "ljudska prava" ali i "svojinska prava", videći
Препоруке:
12
6
45 петак, 16 мај 2014 17:17
Reddy
...ove poslednje samo u formi privatne svojine. Ti stratezi znaju vrlo dobro da samo preko instituta privatnog vlasništva mogu obavljati gangsterske međunarodne finansijske operacije kojima "prisvajaju" aktivu i pasivu u ciljanim zemljama i državama. Nije slučajno da su im mete isključivo sve bivše socijalističke zemlje. A čitav scenario je paravan za realnu izgubljenu bitku kapitala protiv rada na domaćem terenu. Jer takve, vodeće zemlje kapitala kakve su SAD i Evropska unija našle su se u nerešivim društveno-ekonomskim protivrečnostima prezrelog društva kapitala. Jedina šansa im je da opljačkaju, popale i sprže sve ostale zemlje sveta bez ostatka. najveća brana tome su im socijalističke i komunističke ideje. U takav okvir baš upadaju i svi tobožnji branioci "nacionalnih vrednosti", božjih prava i naloga i sličnih "čarolija". Bave se proturanjem apstraktnih pojmova koji nemaju nikakvo praktično značenje. Nikada ne pominju zaposlenost, visinu radničkih najamnina, socijalno i
Препоруке:
12
5
46 петак, 16 мај 2014 17:22
Агент
Radojica Nenezeić je bio Titov general pa mi nije jasno kako neko ko proziva Tita može da veruje Titovom generalu!?!?!?

Верује му јер правим разлику између бораца и партијаца. Борци већином обични људи су на своји плећима изнали неке партијце чији су циљеви показало се били анти српски и оставили пустош у српском народу до дана данашњег. Неки моји су били у крајишким партизанским одредима и први борци прве крајишке ударне бригаде. Они су били земљорадници и онај проглас из "Пролетера" нит су читали нит су могли да сањају шта онај проглас значи за српски народ. А како ће све да се заврши то су почели да предосећају после рата ал'је тад већ било све касно.
Препоруке:
6
10
47 петак, 16 мај 2014 17:25
Reddy
...zdravstveno obezbeđenje najširih slojeva stanovništva. Bave se uglavnom promocijama "reformi" čiji je smisao u povratku na prevaziđene forme proizvodnih odnosa. Potrebno je znati da nisu u pitanju nikakve reforme već antireformski kurs u smislu ukidanja socijalnih prava najširim slojevima a sve rehabilitacije radi već dobrano okrunjenog kapitala koji se obezvređuje svaki dan u nesmiljenim konkurentskim borbama što predstavlja samu srž već dobrano pohabanog društvenog poretka. Tako izgoreše i "srpski demokratski čuperci" koji, valjda, prerano /kuku/riknuše. A da to ne bi bilo prepoznato sve do balčaka evo, trude se ovakve ideološke prišipetlje koje "gule koru sa zdravog drveta". A zdravo drvo je bio, jeste i uvek će biti samo jedan i jedini poredak kakav je socijalizam pa, makar, i uprkos titoizmu i sličnim ideološkim krivudanjima i vrdalamama.
Препоруке:
11
5
48 петак, 16 мај 2014 17:37
Агент
A poraženi fašisti, ustaše i četnici,.....

Опет комунистичка историја изједначавање усташа и четника, Драже и павелића,
...уџбеници из историје за основну и средњу школу...парафразирам....на територији окупиране југославије окупатор уз помоћ домаћих сарадника створио је концентрационе логоре од којих су најпознатији Јасеновац у Хрватској, Старо сајмиште у Београду...а???..како је лепо написана та титова историја...нигде да су Јасеновац направиле искључиво усташе и то првенствено за убијање Срба а да то што је Старо сајмиште у Београду нема везе са Србима већ су га направили немци на територији ндх и да је у логору била и редарствена служба ндх то нема нигде.
Од Срба у фашисте можете да убројите једино љотићевце ал'је вама то небитно, сви који су били против тита и партије збијени су у један кош чисто да би сте могли да уништите противнике. У том уништавању сатрли сте српсво а крвати после геноцида над Србима су добили лепо парче републике а данас државе.
Препоруке:
8
11
49 петак, 16 мај 2014 17:42
Агент
Deluju tako što kobajagi afirmišu "demokratske vrednosti", "ljudska prava" ali i "svojinska prava",

О коме ви причате? Ко то делује и шта афирмише? Да поновим питање, чији су Борка, Бисерко, Латинка, Хамовић, Капичић, Зечевић, Драшковић?????
Препоруке:
7
9
50 петак, 16 мај 2014 17:52
Агент
Nikada ne pominju zaposlenost, visinu radničkih najamnina, socijalno i ..zdravstveno obezbeđenje najširih slojeva stanovništva.

Срећа те су ми преци и са ове и са оне стране Дрине. Један прадеда Драгачевац био је Солунац и оснивач Социјалистичке радничке партије Југославије ((комуниста )– ово додато касније накнадно 'ал ни то нигде не пише у титовој историји). Имао је седморо деце. Све их је уредно подигао и одшколовао у тој трулој Краљевини Србији а каснијој схс и југ. За лечење у државним болницама и школовање у државним школама никад се није плаћао ни динар. То је можда плаћао каплар-бравар потоњи маршал у аустро-угарској па је имао још један комплекс према Србији уз онај што су му српски сељаци поразили војску и срушили царевину.
Препоруке:
6
10
51 петак, 16 мај 2014 18:36
Reddy
Estetika ružnog

Zar ne primećuješ da je i sa čisto estetske strane postalo dosadno pozivati se na babe i dede i kojekakve rođake koji behu jednom/ah/ komunisti pa im se potomci pod pritiskom okolnosti prometnuše u osvešćene srbijance!!! Ajde, molim te, razigraj malo te tipke, tek dabi bio interesantniji. Ovako, padaš isključivo na estetskom momentu što je po imidž rđavo. Ako još nisi idi upiđi se kod Koštunice. On takve oberučke prihvata pa zaboravlja. Valjda je i on nekakav esteta ako je nikakva politička moneta. Tamo guslaju o srpstvu i o još kojekakvim zemaljskim čudima od jutra do sutra. Valjda imaju vremena a i ne obraćaju pažnju n estetiku.
Препоруке:
11
8
52 петак, 16 мај 2014 19:24
Reddy
Baš me interesuje kakvi su to antifašisti kada su u stanju da nemačkim drugarima, nacistima predaju bez trunke savesti i odgovornosti, još dok su imali sporazum o zjedničkoj borbi protiv neprijatelja, 300 ranjenih partizana koje su ovi sve odreda pobili. četnici su znali šta rade i kakva će sudbina partizane zadesiti. A tek krvavo orgijanje u Vraniću nad kolevkama kada su u zametku ubijali srpski rod i pleme, ne birajući novorođenče, sveštenika, seljaka, starca ili žensko. Eto, to su današnji junaci antifašizma u Srbiji. Imam plemenito, plemićko poreklo i to me već obavezuje da okrenem glavu od ovakvog smrada i životinjstva koje se danas u Srbiji zvanično i javno hvali i bogoradi. Strašno! Mislim da bi se nad ovim zgrozili i sami Nemci, baš onako kako se i Gleze von Horstenau grozio ustaškkih zločina. Da, ustaše susistematski ubijale i pod okriljem države, četnici ne. Ali, zar je to kriterijum po kome su jedni bili fašisti a drugi antifašisti. Nije li svojevrsni cinizam to tvrditi.
Препоруке:
13
7
53 петак, 16 мај 2014 19:34
Reddy
...I u čemu se to razlikuje kasapljenje u kolevci od ubijanja maljem i bacanja u jame??? Ako je samo do estetike onda bi za tako šta trebalo pozvati i samoga Fridriha Ničea. Ako nije, onda su u pitanju "autentične estete" sa, doduše, prilično čudnim priborom, jedni kamom, drugi majem. Oboje esteta su preferirala "zagasitocrvenu gamu". Od njih jedni su se izlegli u "antifašiste", drugi su zadobili "upravljanje kulturom". A sve u režiji i po scenariju vrhovnog ideološkog žreca iz Amerike, tvrđave kapitala i kapitalizma. To su današnji junaci patriote i nac/ional/isti koji seponose svojim antifašizmom i antikomunizmom. Oksimoronska bratija!!!
Препоруке:
12
6
54 петак, 16 мај 2014 23:10
Zvonimir Bgd
Citajuci komentare, mogu da zakljucim da je u ovom ostatku Srbije gradjanski hladni rat.

Usled ove kobne podele i dalje se nalazimo u onoj vec izlizano definisanoj poziciji da nama Srbima spoljni neprijatelj nije ni potreban za nase sopstveno unistenje!

Antikomunisticki stavovi uporno gube iz vida istorijski proces, dakle kretanje u vremenu, pa time i mene koje nastaju, kako kod ideologija, tako i kod ljudi, pojedinaca.

Prokomunisticki stavovi namecu svoj politicki model kao jedino pravedan i napredan. Takodje se gubi iz vida ljudska priroda koja, nazalost, i dalje svoju sustinu ima u zivotinjskom instinktu dominacije jedinke nad drugom jedinkom...

Desanka Maksimovic se pred smrt, posle iskustva svog dugog zivota zapitala:"Otkud sad najednom tolika povika na komunizam? Pa zar se ne vidi ta je i to neka vrsta hriscanstva?"
Iako ovo deluje paradoksalno, ima sadrzajne istine.

Vreme je da novi narastaji i generacije pokazu da umeju bolje i lepse... ali, mrka kapa!
Препоруке:
8
4
55 субота, 17 мај 2014 08:33
сељак беземљаш
Од када је света и века просечна памет лако и са радошћу усваја углачане полуистине, готове обрасце, пароле. Оно што лако и некритички усвоји, упорно брани.Седма деценија истиче како се Србијом шири и брани,текућа мудрост, односно глупост о другом светском рату.
Наша је "специфичност" у томе што су носиоци некритичке памети интелектуалци.Одреда.
У свему изван света и века.
Не могу да схвате шта се десило са победом.
Победници су ослобађали "класу" а не нацију.
Тако су се супроставили победницима из Првог рата.
Пројекат "ослобађања класе" је пропао.
Испоставило се да се испод жита ослобађале нације.
Не све наравно. И тако.....
Препоруке:
5
9
56 субота, 17 мај 2014 10:57
Reddy
Još je češći slučaj da uglačana pamet olako usvaja grube i sirove podatke i od takvih "činjeničnih istina" pokušava smesiti ukusnu pogaču. Višedecenijski ideološki post čini svoje i tako malovarošani zadovoljavaju svoju realnu glad. E, sada, ovako siti i presiti ispraznih bulaznosti pripovedaju svojim unucima sve mane i iluzije ovoga sveta. Silazak sa scene potrebno je, smatraju, "zasladiti" još "ukusnijim nadevom". Tako se čašćavaju sve brojnijim povodima, sećanjima a ponekada i izmišljenim datumima. Sve u uverenju da ih neće smetnuti iz sećanja ovi što dolaze posle njih. U tome je ispravljanje i reparatura "istorijskih istina" glavno mazivo.
Препоруке:
10
3
57 субота, 17 мај 2014 14:25
Нимбус
И толика прича Редија и сличних, уместо да јасно кажу - наши стари су верно служили Аустроугарску, без обзира колико нас је газила, па с тога бранимо и Тита.
Препоруке:
5
10
58 субота, 17 мај 2014 15:12
Reddy
Nije moguće manipulacijom i prevarom obesnažiti ono što je ceo slobodoljubivi svet krunisao 1945. godine. O potonje izdanim idealima može se pripovedati ali ta prilika se ne vezuje za Dan pobede kojim se obnavlja sećanje na sve one više nego brojn žrtve fađističkog i nacističkog terora. A pogotovo je vrhunski bezobrazluk švercovati uz takav pokušaj i antikomunizam. Makar zbog SSSR-a i ogromnih žrtava koje su u borbi protiv fašizma podneli komunisti. To danas ne rade samo u Hrvatskoj sledbenici ustaške ideje i pokreta već i u Srbiji slični njima. Znamo da su to četnici. U Rusiji to su belogardejci kao i u Sloveniji. U Nemačkoj znamo koje su to snage, u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Ukrajini, Poljskoj, Norveškoj, Holandiji, SAD, itd. Svuda ih ima. vezuje ih ista ideja, ideja revanšizma. Znamo i prema kome. Otuda i potcenjivanje i omraza spram Dana Pobede. No, sve ovo nije slučajno. Što se tiče fakta to je poseta ondašnjeg američkog predsednika, Ronalda Regana i nemačkog
Препоруке:
9
4
59 субота, 17 мај 2014 15:26
Reddy
....kancelara Helmuta Kola groblju gde su položene kosti najcrnjih esesovskih razbojnika u Bitburgu, ako se ne varam, 1986. ili 7. godine. To je što se tiče fakta. U istorijskoj literaturi s tim se počelo i ranije. U Americi ideja revizije uvek je bila čuvana u rezervi, zlu ne trebalo. Ona se skoro sa milimetarskom tačnošću može identifikovati sa problemima u ekonomskoj sferi. To su počci sedamdesetih godina prošlog veka. Odvezivanje "dolara od zlata", dokidanje Bretton Woods-a, prvai druga naftna kriza, visoka inflacija u SAD pripremili su dolazak Ronalda Regana, političkog eksponenta desničarske i konzervativne misli i ideologije. Za njim su kaskali teoretičari "promene Kejnzijanske ekonomske matrice", religiozna desnica i buljuk antikomunističkih trabanata, Džon Birč društvo i slični. Šestog 0ktobra 1979. godine, sa dolskom Pola Volkera na njegovo čelo, u SAD je inaugurisana i nova FED paradigma. Izvršen je konzervativni zaokret od čega je i same Amere podilazila jeza. Primarna
Препоруке:
10
2
60 субота, 17 мај 2014 15:36
Reddy
...kamata je preplivala dvadeseti procenat, đavo je odneo šalu i u Vašington su se sjatile gomile nezadovoljnika ovakvim zaokretom. Ništa nije vredelo. Uz snažnu medijsku kampanju Regan je obnarodovao novu eru američkog biznisa. Nesputani liberalizam! On je značio razmrdavanje i otklanjanje svih prepreka sirovom biznisu. Imali su za to i jak motiv. Profitna stopa se topila. Nađen je lek! Kao i uvek okrivljeni su komunisti, socijalizam. Povratak tradiciji je postao amblem nove američke desnice. Primarno mesto dobijaju religija, antiradničko zakonodavstvo, borba protiv boraca za životnu sredinu. Vrši se snažan udar na temeljnu instituciju koja je ograničavala i regulisala dozvoljenu zagađenost. To je EPA/Environmental Protection Administration/. Ništa nije smelo omesti ofanzivu kapitala! Probijaju se sve moguće granice zaštite. Kao od šale toleriše se sve ozbiljnije prisustvo teških metala u okolini. Antikomunizam je u takvom miljeu bio najpoželjniji protivnik. A zastavu na
Препоруке:
10
4
61 субота, 17 мај 2014 15:47
Reddy
..međunarodnom planu preuzimaju zastupnici desnice. Njihov prirodan motiv u tom trenutku je da se pre svega rehabilituju poražene snage iz Drugog svetskog rata. Počinje veliki ideološki obračun. Ruše se socijalističke i kejnzijanske paradigme, država blagostanja itd. Samo je bilo pitanje dana kada će i SFRJ doći pod udar ovakvih nastojanja. Naravno, i ceo istočnu tabor. Skoro da su svugde uspeli. Samo ne u Kini i na Kubi. Težilo se socijalnim revandikacijama i to je uglavnom ostvareno. Velika konzervativna revolucija je bila skoro dovršena ali i ona je imala kost u grlu. Bile su to berze u čijoj su euforiji pre četiri pet godina potonuli i svi ideali ove naprirodne revolucije. Sada je "vreme preispitivanja" a svest o "naopako proklamovanom modelu" socijalnog i ekonomskog uređenja još uvek nije dostigla kritičnu granicu. Ipak, postoje indicije da su mnogi shvatili gde ih je odvela i zavela tzv. konzervativna revolucija". U mrak i nestanak. U Srbiji to, međutim, još uvek nisu ukapirali
Препоруке:
10
5
62 субота, 17 мај 2014 20:47
Бели Орао
""Реди.
Што се Реди уНЕреди.
Препоруке:
3
8
63 субота, 17 мај 2014 21:11
Reddy
@Бели ораоPa, nisi, valjda, ... da ti smeta? Hej, vojnici, vazduhoplovci, ponosna lrila naše armije!
Препоруке:
9
1
64 субота, 17 мај 2014 21:29
Бели Орао
""Реди.Комуњаро. То што ти испричаш у квадилогији нормалан човек каже у реченици.
Препоруке:
2
9
65 субота, 17 мај 2014 23:59
Vladimir
Opsirna prica o Danu Pobede. I stvarno, steta je sto ne slavimo nas datum. Ali, da li je to stvarno "Nas" datum? Kroz celu pricu i komentare se se jos uvek provlaci nepotrebna borba izmedju cetnika i partizana, izmedju Srba i Jugoslovena. Jugoslavije vise nema, ako je ikada bilo u svom idealnom obliku. Mozda bi bilo bolje da pogledamo sta kazu neutralni istoricari, a u medjuvremenu da budemo ljudi i pomazemo jedni drugima i da ne damo polticarima da nas kradu i izvrcu nam realnost. Predlazem borbu naroda protiv politicara i drugih lopova, a partizane i cetnike ostavite istoricarima. I jedni i drugi su bili patriote, a to bi mogli i mi da budemo - zajedno.
Препоруке:
2
7
66 недеља, 18 мај 2014 14:32
Татијана
@Vladimir
"...nepotrebna borba izmedju cetnika i partizana..."
То је суштинска борба. Ради се о томе да су се партизани борили за ослобођење народа од фашизма и капиталистичког поредка. Покрет је био масован, јер народ више није хтео да ради и гине за другога.
Да не трошим време и простор, погледајте реаговања на следећу реченицу @Југословен-а
"Србија очигледно нема став - република која има престолонаследника, световна држава са црквама које доносе одлуке, има покрајине које признајући не признаје."
Препоручи коментар:
26
27
Ово је Србија 1942-е године а не 2014-е.
Данашња свест народа тешко да може да добаци до средњевековног нивоа.
Кажете:
-Mozda bi bilo bolje da pogledamo sta kazu neutralni istoricari... И ја са слажем са Вама. Има доста емисија на "тјубу". Од Невољних ратника проф. Драгољуба Живојиновића, преко циклуса емисија у којима гостује проф. Милош Ковић, па надаље.
Поздрав!
Препоруке:
5
2
67 понедељак, 19 мај 2014 17:06
Боб
Ја не знам да ли клима, поплава или шта друго, али у много чему се овде слажем са Реддујем. Сад, што је човек комунац, па сви ми имамо неке своје слабости.
Препоруке:
3
2
68 понедељак, 19 мај 2014 21:38
Reddy
@Боб

pretvarati svoje slabosti u prednosti to se zove dijalektika, disciplina koju mnogi Srbi ne razumeju. Postoji lakši način da je shvate, studije, teži je kada ste u njenom vrtlogu. Svako im pravo na izbor pa tako i Srbi! Živela sloboda!
Препоруке:
3
0

Анкета

Да ли мислите да ће црногогорски „Закон о слободи вероисповести“ бити повучен?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер