среда, 05. октобар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Држава, народ - и раја

Kоментари (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 08 март 2014 17:44
Меда
"Неповезана, аморфна маса којој ништа није свето, која ни пред чим, сем пред голом силом, неће устукнути, ни заћутати, ни поклонити се, дивља, примитивна, савршена за манипулацију."

Кост у грлу кад ово прочитах.
Препоруке:
31
0
2 субота, 08 март 2014 17:47
endgame
Imali smo puno prilika na ovom sajtu da citamo analize stanja naseg drustva.Ali ni jedan analiticar nije uspeo da na ovakav nacin opise stvarno stanje .RAJA TO SMO.
Препоруке:
24
2
3 субота, 08 март 2014 17:56
thinking maize
Кад једног лепог дана национална опција КОНАЧНО ПОБЕДИ у Србији, предложићу да се СВИМА који НЕ ПРИЗНАЈУ Устав Србије (који ће бити налик Сретењском Уставу из 1835) РАЗРЕЖЕ ПОРЕЗ по ПРОГРЕСИВНОЈ СТОПИ! Странци, 10 пута већи порез него што би плаћали појединци или корпорације који признају Устав Србије. Националне мањине, тј. њихове организације, 30 пута већи порез него што би плаћали појединци или корпорације који признају Устав Србије. НОМИНАЛНИ Срби, тј. њихове организације би плаћали 100 пута ВЕЋИ ПОРЕЗ него што би плаћали појединци или корпорације који признају Устав Србије. Ако би се десило неким чудом да сугеришем нека решења у том смеру ЛИЧНО БИХ се ЗАЛОЖИО да се "другосрбијанцима", тј. "српским" АУТОШОВИНИСТИМА РАЗРЕЖЕ ПОРЕЗ 1000 ВЕЋИ него што би плаћали појединци или корпорације који признају Устав Србије! Наравно, са ПОСЕБНИМ НАГЛАСКОМ на Александра Дикића! Јер, исти, као ЗАДРТИ МАТЕРИЈАЛИСТИ признају само "идеал" ЊИХОВОГ ЏЕПА! Па онда УДАРИМО их по ЊИХОВОЈ "светињи"!
Препоруке:
19
0
4 субота, 08 март 2014 18:05
Слободан СЛОБОДАН
"Ја ноћас плачем без суза и ридања…без уздаха и грча
Због оних што густу празнину пију из свога празнога врча…
Плачем због сићушних и непребројних што тајне их вежу споне
Са флеком на зиду која кроз ноћ светли Молитву продане иконе…

Због оних што им је заувек одузета и последња мрва наде…
И оног нама бившег Човека што хлеб у пекари краде…
и оних без лека…и деце без млека…Човека и Нечовека…
и јер је заувек из нас истекла неисплакана река…
И плачем Србијо јер ко ће такву од кога да Те брани?
Коме ће запасти да Те опоје?Коме да Те сахрани…?!
Мајчице наша са стотину сиса ког не подоји себра
И ко још уста не обриса о посна Твоја ребра?!

Плачем и због оних у бескрајном низу
што Ти гладну усну за доручак гризу
Коме од ноћас буде до плача нека приђе и плаче
Јер када заједно будемо плакали чуће се сигурно јаче!"

аутор: Живојин Ћелић
Шта рећи , а не заплакати после и поред свега?!
Препоруке:
18
0
5 субота, 08 март 2014 18:15
Дринко Кончаревић
Држава, народ-и раја јесу троугао а мислимо да је четвероугао, који за разлику од троугла има прави угао. Прави угао је оно чему тежимо али нам се из троугла не иде. Неки су опет за круг. Допада им се "врћење". Морамо се одредити шта хоћемо. Док то не урадимо нема напред.
Препоруке:
14
0
6 субота, 08 март 2014 18:21
drJela Bisic
Gresite, g.Dikicu. "Raja"je arabizam, i znaci ono sto se gaji, tj ono sto se na srpskom zove stoka. Sitna i krupna. Pastir gaji stoku, vodi o njoj racuna. Ovi o nama ne vode racuna-zato i nismo raja.
Препоруке:
17
2
7 субота, 08 март 2014 18:22
sanjarima
ovo je samo hladna, dijagnostička primedba(a ne uvreda): vi ste uvek bili raja, samo niste svatali da ste imali sreće! to ne svatate čak ni danas! istorijska prenapregnutist dovela do napuknuća... treba da ližete rane neko vreme i da svatite ne samo vanjski svet, nego i sebe same! inače, ostaćete i dalje u pubertetu koji sanja da je odraslost!
Препоруке:
2
14
8 субота, 08 март 2014 18:35
Суворов
Жалосно, али истинито. Због тога Срби имају највише конвертита и незапамћени су етнички материјал за стварање и комплетирање других народа, којих без таквих Срба готово не би било на етничкој и историјској сцени.
Препоруке:
21
1
9 субота, 08 март 2014 19:06
Fan Noli 1
Kada se pojedincu ili narodu dešavaju zle stvari,onda je svakom ko hoće da mirno razmišlja o događajima na pameti pitanje:koliko smo sami krivi,šta smo sami doprineli da nas mrze,gde smo i kada pogrešili?Jedan moj prijatelj,inače pametan i objektivan čovek,dobija nastupe besa kada mu postavim ovakva pitanja u vezi događaja na Kosovu.On ih jednostavno smatra defetističkim,mazohističkim i potpuno neumesnim i neprimerenim situaciji u kojoj se,mi Srbi,uodnosu na Kosovo danas nalazimo.Moje je,opet,mišljenje da je ovakvo njegovo(i ne samo njegovo)reagovanje na pitanja od kojih nam zavisi budućnost,"nojevska" politika neurotičnog potiskivanja neprijatnog koja nikad nikome ne donosi ništa korisno.
Da bi individuacija nekog čoveka mogla uopšte da krene sa "mrtve tačke",da bi se neki dalji stepen zrelosti postigao,dužnost je i zadatak čoveka da upoznasvoju senku,"tamnog brata" u sebi,ono što je unjemu inferiorno,nerazvijeno ili bolesno.Ovo saznanje ne postiže se bez unutarnjeg napora,ali ni bez
Препоруке:
9
2
10 субота, 08 март 2014 19:14
Fan Noli 2
muke i patnje kada se muljeviti talog u sebi otkrije.Ne vidim da može biti drukčije ni sa individuacijom,odnosno sazrevanjem jednog naroda,konkretno,srpskog naroda.ŠTA TREBA OČEKIVATI U SENCI SRPSKOG NARODA? NJEGOVU ADOLESCENTNU ŽUSTROST I EMOTIVNU NEZRELOST U REAGOVANJU,NERAZVIJEN SMISAO ZA ZAJEDNICU,A OPASNO NEGOVANJE INDIVIDUALNO-ANARHIČNIH ELEMENATA U SEBI,POHLEPNOST PREMA VLASTI,POTKUPLJIVOST I SKLONOST IZDAJI,PRECENJIVANJE SVOJIH BIOLOŠKIH I INTELEKTUALNIH SNAGA ŠTO DIREKTNO VODI NE SAMO RASIPANJU OVIH SNAGA,VEĆ I TEŽNJI KA SAMOUNIŠTENJU UZ GOTOVO POTPUNU OTSUTNOST SVESTI O OVOJ POGUBNOJ TEŽNJI."

"Teorija", časopis Filozofskog društva Srbije, br. 3-4/1987. Beograd
Vladeta Jerotić - "Jedan psihoterapeut razmišlja o događajima na Kosovu"
Препоруке:
11
1
11 субота, 08 март 2014 19:17
Pol Korektan
''Евидентно је да су Срби ослободивши се освајача безуспешно покушавали да постану народ, па су се у тој спирали пораза и разочарања вратили свом првобитном идентитету – постали су раја.''

Ову *крњу* рефлексију о народу и раји прихватимо као нешто што разумемо / или, боље, што се однекуд подразумева/. Како да то 'подразумевање' разумемо ? Па ваљда помоћу Теслиног тајног оружја!? Ништа Срби не раде да у српском језику направе неког реда и поретка / осим што се блентаве па стварају неки ''срБски'' језик/ уместо да се питају шта ће са језиком даље они запели код Б и ни макац? Да ли народ може да постоји без језика на којем би испољио своју *народност*? Да! На Балкану је и то могуће јер се српски језик подерао на ''аутохтоне језике'' који својом гротескном бесмисленошћу изокола показују 'рајински' усуд народа на овим просторима. Мутав човек проналази алтернативне начине споразумевања. Обратите пажњу на људе на улицама, на ТВ ... Сви машу 'рућицама' као да ће пропливати. А тону ...
Препоруке:
13
1
12 субота, 08 март 2014 19:28
Velja
Ni konciznije, ni briljantnije dijagnoze nase smrtonosne hronicne bolesti. I pacova koji je odrzavaju i sire.

Nedostaje, samo, Pasterov um i ideja spasonosnosnog seruma, a onda slozna i zdusna ekipa lekara da vakcinise raju nebi li postala narodom.
Препоруке:
10
1
13 субота, 08 март 2014 19:29
Fan Noli 1 @ NSPM web
Zaboravih staviti navodnike na početku, izvinjavam se. Ali bez prvog dela možda neće biti jasno... Pozdrav!
Препоруке:
7
0
14 субота, 08 март 2014 20:26
Јоко Србин Црногорац
Имамо ли ми срби нешто своје, да је наше, да га ником не предамо, да га чувамо? Шта је то?
Не могу да нађем такав предмет. Србин је - нема проблема, лако ћемо. Управо ЗАТО има проблема и ТЕШКОЋЕМО. Нигде реда и закона, никакве дисциплине, нема чистоће иза себе. Зашто? Зато штонема вође, нема честитог поглавара на кога би се угледали, коме би веру поклонили. Нема Устава, нема Закона, све го пишљив БОБ на власти. Бирамо НАЈГОРЕ јер се немаћу. Избора нема нити постоје. Све је то болно и тешко.
Шта би данас рекао Карађорђе, Његош, Мићић, Младић. Све најбоље предали смо најгорима. Београд - уместо да га градимо за себе - предајемо га шеицима - да од нас направе РАЈУ (стоку, марву) уместо да га сами изградимо за себе. Шеици и Шејтани граде за себе. Ми смо за њих рспуштена стока. Зато немамо ништа, ни државу и језик, ни писмо. Залутали брави. Даће Бог, милостив је, послаће нам правог човјека, да нам помогне.
Препоруке:
11
0
15 субота, 08 март 2014 20:52
Albanac
Fan Noli je Albanac...
Препоруке:
5
1
16 субота, 08 март 2014 21:28
Super Stupid
Problem je ovde sledeći: svi vole da srbuju i da se busaju u patriotske grudi ali kad treba nešto da se uradi, nigde nikog. Očigledno je da mi ne volimo svoju zemlju, pogledajte samo našta liči - đubre i krupan otpad na sve strane, kao da živimo u nekom velikom smetlištu, sve nešto polomljeno i razrovano, gradi ko šta gde stigne, ništa završeno ni okrečeno, sve se raspada...
Препоруке:
11
0
17 субота, 08 март 2014 22:29
Поштовалац НСПМ
Бојим се како каже др Јела Бисић да ми нисмо раја из простог разлога што раја и има неки револуционарни потенцијл а тренутно стање Срба и Србије је безнадежно. Биомаса нације се топи нацинално свесни одлазе а млади више немају самосвести. Унутрашњост а пре свега села су испражњена интелектуална елита је одустала од борбе за свој народ отишли у печалбу или се склонили пред дивљаштвом полу света, чекају да их неко други ослободи примитивне и компристадорске елите. До оваквог неприродног и крајње неповољног стања није дошло одједном и напрасно оно је постојало у нас као клица стално сетите се А. Рајса који нас је упозорио на наше сулуде навике. Врхунац пропсти Српске елите је настао почетком 2. св. рата и наставио се Брозовском прозападном и проватиканском политиком. То је сатрло сваки елитизам у Српском народу а државном политиком разорено биће Српског народа и то на наше очи. Сада нам само опело остаје. Живела слободна Србија.
Препоруке:
16
0
18 недеља, 09 март 2014 02:54
Gordana
Kao otrovana se osecam posle ovog clanka,
upravo zbog istine koju oslikava.
Komentar "Postovalac NSPM" je zaista istinit i dobar.Samo, sto je svest u vreme Prvog Svetskog rata u Srpskom Narodu bio na zavidnom nivou, sto i Rajs, sa divljenjem, istice. Ono , na sta nas je upozoravao, a sta smo mi ignorisali, je i dovelo do ovakvog stanja.
Sa komunistima i titom, situacija je samo poprimila maligne razmere.Tuzno je sto i nasa Crkva nije uspela , umela ,a mozda, ni htela da uradi nesto.

Tu smo- gde smo, a sta nam je ciniti je pitanje svih pitanja!
Preko nase grbace se oformise neke diskutabilne nacije i sada seire na nasoj nesreci, a mi ne umemo da prepoznamo sta treba da radimo za svoj spas i preporod.

OCAJNA SAM!!!!!
Препоруке:
8
0
19 недеља, 09 март 2014 12:54
сељак беземљаш
Да зна да пише, вилин коњиц, који живи један дан а на свет је дошао облачног и кишовитог дана, написао би овакав текст.

Закључак господина Дикића нема утемељење ни у историји ни у данашњем дану.
Аутор је просто исказао осећај закинутости. (општи осећај)
Уобичајено је да се оптуже "појединци" а аутор је отишао мало, много даље.

Од пада Смедерева 1459.г. (и Босне и Херцеговине 1463) живело се у ропству у царевини која се најбоље дефинише када се каже да у њој време није протицало.

Искористили смо историјске прилике после рата Аустрије и Турске 1791 и до 1830 (руска војска стајала у предграђу Цариграда) стекли аутономију.
Осигурали темељ за државу.

Требало је надокнадити изгубљено време. (време је важан фактор али га мало ко ставља у рачуницу )
Требало је надокнадити пропуштено. у КУЛТУРИ, ПРИВРЕДИ, РАЗВОЈУ ДРЖАВНИХ УСТАНОВА.....
наставак
Препоруке:
9
0
20 недеља, 09 март 2014 13:46
Манда
По мени, једна од најупечатљивијих карактерних црта, а која директно произлази из рајинског менталитета је особит начин тумачења сопствене безвредности. Колико сам пута чуо како све што је од нас ништа не ваља. Па иако је тако предузми нешто да поправиш. Али не. Чекамо да неко други уместо нас донесе правду на тацни. Што неко рече, није то било тако изражено пре сто година, али од тада па наовамо бива све израженије (заједно са осталим негативним карактерним цртама). Мишљења сам да је изражајност тих негативних карактерних црта делом (ако не и највећим делом) заслуга самих наших "пријатеља". Јер када узмете у обзир њихове поступке (за наше позитивне особине кажу да су примитивне, а за оне негативне да су европске и добре) онда се изводи закључак да наши "пријатељи" већ дуже време проучавају наш менталитет и на тај начин потхрањују наше лоше особине, а потискују наше позитивне особине. А онда Алек хоће да нам мења свест. Само у ком правцу? Није тешко погодити....
Препоруке:
6
0
21 недеља, 09 март 2014 16:38
Коста
Већина текстова на ми делују као одлазак код лекара који само установи да вам је крвни притисак повишен и ништа више не учини - не понуди вам могућ избор терапије.У реду, стање је такво, али шта даље, како решити тај проблем?Аутори текстова или немају решење или чекају Вођу који ће да реши проблем чаробним штапићем, а они ће и даље моћи да га критикују и налазе мане.Решење је врло лако: Будите само оно што јесте - чувајте и негујте свој језик, писмо, културу. Ширите све то око себе. Пренесите својој деци, братанцима, сестрићима, комшијама. БУДИТЕ ОНО ШТО ЖЕЛИТЕ И КАКО ЖЕЛИТЕ ДА ИЗГЛЕДА ОВА ЗЕМЉА. Не величајте туђе, већ своје...
Препоруке:
7
0
22 недеља, 09 март 2014 22:40
сељак беземљаш
наставак
У току трчања (трчали смо да надокнадимо изгубљено време)изгубили смо стрпљење и победила је идеја да се насилно могу скратити етапе еволуције.

То је донело збркане појмове, сметене идеје, неискрена убеђења,слабо сакривеног осећања ниже вредности...
(Видети разлику између генерације интелектуалаца у Србији крајем деветнаестог и почетком двадесетог века са којима смо извели скок из блата и духовних наследника преврата, блогера б 92, пешчаника,нво и осталих тзв. другосрбијанаца.)

Алеја великана и алеја пеликана. Корак напред два корака назад (Ако нисам помешао ово је наслов Лењинове књиге)

Ово јесте један од тежих периода наше историје. Тежина долази и из тога што је ми носимо.
Национално и социјално смо враћени назад. (решавање националног и социјалног јесте исти пут али код нас се десило да то раздвојимо на два колосека)
наставак
Препоруке:
7
0
23 понедељак, 10 март 2014 10:29
сељак беземљаш
наставак
Под притисцима сила немерљивих (спољних и унутрашљих)
људи су се повијали. (није то наша карактеристика већ општељудска)
Са Милошем се живело а са Марком преживљавало.
Увек је било оних који нису били доследни у својој игри и који су прелазили линију.
Из властољубља,користољубља, малодушности, глупости, или из ко зна каквих разлога било је много деветомартова,"отпора"...издаје, пљачке...

Треба погледати у историју. Смедерево је два пута падало. У оба случаја поред жестогог отпора било је и колаборације и издаје.
Наши су кнезови одмах по ослобођењу 1815 покушавали да присвоје део пореза.
Војислав Бакић (оснивач наше педагогије) жали се 1910.г.у књизи СРПСКО РОДОЉУБЉЕ И ОТАЧАСТВОЉУБЉЕ на масовну појаву космополитизма.

То постоји у историји свих народа

Нас су селили из Книна и Призрена зато што смо изгубили културу која је те територије сматрала својим.
Наш осећај државотворности јесте ослабио али претежан део народа га носи. Стоји то у сржи.
Препоруке:
6
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер