четвртак, 16. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Узроци деиндустријализације или политика „спржене земље“

Kоментари (56) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 07 фебруар 2014 12:02
Дринко Кончаревић
Господине Ковачевић, Ви сте ме са овим веома озбиљним текстом насмејали. Ви паметан, упустили сте се у Дон Кихотово напрезање да глупом објасните шта је добро. Нема шансе да ће те успети. (У Библији пише "не бацај бисере пред свиње". Ја сам то урадио само један пут. да им покажем ко је ко ...) А ако глупи прихвати то што Ви износите, он ће гледати како да Вас надмудри, наравно на његов глуп начин размишљања, подржан са влашћу и којекаквим деувлакачима, који само на тај начин могу да омрсе бркове у Чорби званој Србија. И мене мука хвата кад констатујем да сваке године имамо све више економиста, менаџера а привреда пропада. Све више правника а право се немилице крши од врха до базе. Итд. Једина могућност изласка из овога јесте, пустимо их да пукну. Не може ни њихова да гори до зоре. остаје нам питае да лиће се то десити за нашег живота или после.
Препоруке:
30
2
2 петак, 07 фебруар 2014 12:17
Горан Јевтовић
Aнтологијски текст професора о "сегединским мудрацима", курсаџијама и њиховим шефовима, затим о Строубу Талботу, Џону Норису.... и које чему (што би рек'о "мислећи кукуруз").

И, сада, где су они који не верују у "теорије завере"?
Јесу ли ово аргументи или нису?

Између осталог, за око ми је запала и ова реченица:
"а) Привреда Србије је у периоду 2005-2008. значајно губила међународну конкурентност, а то је била последица „прекомерног јачања динара..."

Ко је тада био председник Владе?
Јели му неко бранио да чује овако паметне економисте?
Па наравно да јесте.
Нису они петог октобра доведени да би држали испразне филозофске расправе, већ су доведени да раде у корист агресора.

"Била једном једна земља"....
Препоруке:
42
7
3 петак, 07 фебруар 2014 12:31
thinking maize
Пошто је начињено што је начињено од стране "експерата", пре СВОЂЕЊА ДИНАРА на ПРАВУ "ВРЕДНОСТ" морају се урадити 3 СТВАРИ: 1) повећати царине на увозну робу до нивоа који нам допуштају међународни споразуми или уколико исти споразуми су ШТЕТНИ по Србију (као нпр. ССП) НАПУСТИТИ их и повећати царине; 2) Инсистирати на ВАНЦАРИНСКОЈ заштити домаћег тржишта, ако ништа друго преко ИНСИСТИРАЊА на нпр. КУЛТУРНИМ ПОСЕБНОСТИМА. Замислите нпр. да хрватску и БИЛО КОЈУ СТРАНУ РОБУ ОПОРЕЗУЈЕТЕ ДОДАТНО, ако нема декларације ИСПИСАНЕ на СРПСКОМ и ЋИРИЛИЦИ!? 3) Увести, слично Мађарској да се индексација кредита у пословним банкама ИСКЉУЧИВО ИЗРАЖАВА у ДИНАРИМА и да су СВЕ тзв. "ВАЛУТНЕ КЛАУЗУЛЕ" ВАНЗАКОНСКЕ! Тиме би заштитило ГРАЂАНСТВО и ПРИВРЕДА који су ГАШЕЊЕМ ВЕЛИКИХ ДОМАЋИХ БАНАКА БУКВАЛНО НАТЕРАНИ да користе ЗЕЛЕНАШКЕ КРЕДИТЕ странаца! Странци, што су узели, узели су, "забава" је готова, а онда следи РЕАЛАН КУРС ДИНАРА и "а сад сви на своја радна места"! Слободан Милошевић, наравно!
Препоруке:
23
7
4 петак, 07 фебруар 2014 12:56
brzi
Ovaj gospodin ekonomista je pobrkao uzroke i posledice i bavi se samo i izključivo sa posledicama. Propušta bitnu činjenicu koja se dogodila krajem 80. godina, pad berlinskog zida i kolaps SSSR i njenog modela upravljanja državom. To što su svi razumili, srbi nisu a rezultat toga vidi se još danas, 25 godina posle tih događaja.

Voz koji ti ode sa stanice ne može više da se ga uhvati, barem ne pešice. Čak ni primeri koje navodi avtor ne važe, opet radi menjanja uzroka i posledica. SFRJ se od 1955 pa do 1980. ekonomski razvijala decentralizovano, niko nije imao monopola na neku stvar i sve je zavisilo od snalaživosti rukovodstva pojedinačnih republika i pokrajina. Pravo pitanje jeste, navešču sa primerima, zašto je Gorenje raslo a Sloboda i o
Препоруке:
1
42
5 петак, 07 фебруар 2014 13:15
brzi
nastavak

Avtor se ni ne pita, zašto je vojvodinska privereda svo to vreme funkcionirala relativno dobro dok je ostatak zemlje ( Srbija) ekonomski propadao i na kraju najvažnije pitanje kde je završio novac koji se u ono vreme uolačivao u fond za nerazvijene jer je bilo toga novca svake godine sve više a razlika između tada razvijenim i nerazvijenim delovima zemlje sve veči.

Sve to su uzroci koji su bili stvoreni u bivšoj državi ali za koje rezultate su kriva ili zaslužna izključivo republiška rukovodstva koja su vodila samostalno svoje razvojne politike na oprativnom nivoju dok je novac za državne projekte dolazio iz saveznog nivoju ( radi te ćnjenice je bilo i nekoliko afera jer se neki nisu slagali sa činjenicom da se sa novcem i jednog dela zemlje gradi neka stvar na drugom delu zemlje a da na taj prtojekat nema nikakvog uticaja onaj ko je dao novac.
Препоруке:
1
34
6 петак, 07 фебруар 2014 13:29
brzi
nastavak

Poslednji na sanduk zvani Srbska ekonomija bio je stavljen na 8. sednici srbskih komunista kada je Sloba smenio Stambolića. Stambolić nije bio neki biser ali je za razliku od Slobe bio realista što se tiče ekonomskih pitanja dok Slobe ekonomija uopšte nije ni interesovalašta sve ukazuje na činjenicu, da nije bio svestan vremena kojeg živi ( tada se več tačno znalo da je samo još pitanje vremena kolapsa takozvanog socialističkog bloka i sistema, što se je simbolički dogodilo sa padom berlinskog zida). Tada je bio ključni momenat kojeg je Sloba propustio, da reši Srbiju ekonomskog siromaštva ali jednom propuštena prilika ne vreča se nikada. Da se je tada Sloba stavio na istoriske granice srbske države i poočeo sa ekonomskim razvojem umesto sa "jogurt revolucijom" Srbija bi danas bila ekonomski gledano relativno normalna evropska država kao Mađarska ili Slovačka ali umesto toga jeste crna rupa na ekonomskoj karti.
Препоруке:
0
38
7 петак, 07 фебруар 2014 14:11
thinking maize@ brzi
Пошто "испљуну шта ти је на срцу": "Da se je tada Sloba stavio na istoriske granice srbske države i poočeo sa ekonomskim razvojem umesto sa "jogurt revolucijom" Srbija bi danas bila ekonomski gledano relativno normalna evropska država", ОБЈАСНИ нам ШТА ПОДРАЗУМЕВАШ под "istoriske granice srbske države" и КАКО МИСЛИШ да је то Слоба МОГАО да ИЗВЕДЕ ДРУКЧИЈЕ од ИЗВЕДЕНОГ!? С једне стране Амери шатро за "јединствени" СФРЈот, а с друге ЕУ ПРИЗНАЈЕ Словенију, Хрватску, ..., тражи се ПОВЛАЧЕЊЕ ЈНА из "међународно признатих држава" и сл. Уколико НЕ МИСЛИШ да ПРЕДКУМАНОВСКА Србија има "istoriskе granicе"!? Даље, СКРОЗ ПРЕНЕБРЕГАВАШ његов Зајам за привредни препород, где ЈЕ БИЛО СВАКАКВИХ МУЉАЧИНА, али је било НАКУПЉЕНО САМО У ДЕВИЗАМА око 50 милиона ондањих марака, динари пар пута више, што уз "узапћивање" "Љубљанске банке" у Београду "ОДЛУКОМ САМОУПРАВЉАЧА" (сукладно ОНДАЊИМ законима!) чини солидну суму за земљу као што је Србија!? Ал тад би МОРАЛО да се РАДИ, што Титићима НИЈЕ ОДГОВАРАЛО!
Препоруке:
19
7
8 петак, 07 фебруар 2014 14:34
thinking maize@ brzi, наставак и крај!
Па су се зато "Србо-Титићи"& Империјални "чимбеници" БРЗО МЕЂУСОБНО НАШЛИ, што је уз ДУГОТРАЈНИ ПРИТИСАК& "ратове у окружењу" ДАЛО "резултате"!? Оно што Слободану ваља замерити је што је у његово доба дошло до ХИПЕРТРОФИЈЕ ПАРТИЈСКЕ ДРЖАВЕ, па су КАДРОВИ који су се ИСПИЛЕЛИ "из његовог шињела" сад "НАЈУСПЕШНИЈИ" УПРОПАСТИТЕЉИ Србије& Срба! Ту су ДОС-ови, а Титини "Срби" дали "обол" у МРАКЕТИНШКО-МАНАГЕМЕНТСКОМ ДРП "СИСТЕМУ", "усавршаваном" на "факултетима" "Мегатреш"& "Karić Brothers" "универзитета", основаних ЗА Слобина ВАКТА од Слобиних ЉУДИ! Испаде да је и "чувени" Лаза-ђеније до Jејла дошо преко "Karić Brothers University"!? Да не помињемо "теткине кауче", мамине "асистенте" и ШЕТАЧКЕ "драматурге" са "Karić Brothers University"!? ТУ је Слоба ЗАКАЗАО, У КАДРОВИМА! Тј. како рече друг Стаљин (ил ће пре бити Лењин!? "Reddy", где си!?): "КАДРОВИ РЕШАВАЈУ СВЕ!" Но и ту има ОПРАВДАЊА за Слобу, јер КАКВИ су КАДРОВИ могли бити после четрес Титиних година, година које су "појели скакавци"!?
Препоруке:
17
8
9 петак, 07 фебруар 2014 15:06
Зоран Ђорђевић
Српске власти имаји један проблем. Шта год би паметно предложили то би се доживело као рехабилитација Слободана Милошевића.
А они то не смеју да дозволе.
Препоруке:
23
1
10 петак, 07 фебруар 2014 15:14
фристајло
Све тачно.
Е, сад, то, следствено, изискује једно питање:
Како смо то све видели и ми, лаици, још од времена 90-их, а стручњаци нису?
Логично, следи одговор- ту се ради о наклоностима.
Ко је заљубљен- то је зато што је заљубљен- у пркос манама.
У томе је тајна наше пропасти: један део Србије је трагично и неузвраљено заљубљен у запад и капитализам.
Знали су то и они, и видели све то; али, некима је понуђена "швалерација", далеко од очију јавности.
Ко разуме- схватио је.
Издаја у име љубави је врло честа појава. Није морално, али се некима исплати. Штету трпе други, а лако се рационализује; ако не урадим ја, урадиће неко други.
Живимо у времену без морала; нека нам то буде стално на памети.
Од тога мора да се почне.
Кад усвојимо неке моралне стандарде, можда нам постане јасно шта нам је чинити.
А морал је само један, јер је у директној вези са истином.
Препоруке:
21
1
11 петак, 07 фебруар 2014 16:43
drJela Bisic
Blago nama!Ovo o cemu se pise i komentarise i nije ekonomija-to je elementarna logika,koju upotrebljava svaki mentalno normalan covek(a i poneki koji bas i nije).Svako zna da je lako srusiti-a tesko podici.Mi smo imali zemlju koja je po veliku cenu(i novcanu a i inace)bila koliko-toliko industrijalizovana.Istina kapital za stvaranje takve industrije smo preskupo platili.Prvo smo unistili domaci kapital(kroz nacionalizaciju i neracionalno koriscenje)a zatim smo se prezaduzili,pa smo i taj,uvezeni,kapital neracionalno koristili.Ali kako-tako dosli smo do neke tacke.Umesto da to,sto smo mukom stvorili,sada,dalje,sto racionalnije koristimo-mi smo sve upropastili,porusili,zapustili,i predali lopovima u ruke-koji su to,dalje,jos vise unistili.Sada smo nigde.kada smo poceli industrijalizaciju,posle II sv r.,bili smo u poziciji kao i vecina evropskih zemalja,jer je rat razrusio celu Evropu.Sada,kada opet hocemo da krecemo iz pocetka-svi oko nas(ne samo u Evropi,vec i u Aziji,Africi i....
Препоруке:
10
5
12 петак, 07 фебруар 2014 17:20
Vladimir
Izuzetno doba tekst. Prava Biblija privrednih seprtljanja, udbinih pitomaca, podobnih(upodobljenih) ili nepodobnih velikim silama.
Od 2000 su sramno ukalkulisali duznicko ropstvo, ekspertske, kontrolisane grupe, ocekivane donacije i kredite, i na osnovu toga postavljali ekonomske prioritete.
Na zalost, JOS uvek ima "prostora" za haoticnu privredu i nove kredite. Tek smo na 50 milijardi dubioze, a ocekivano je bar jos toliko.
Tako da sledecih, bar deset godina, sleduje tavorenje, povecanje nezaposlenosti, povecanje obozavanosti partijskih kadrova i kadrovika, lupetanje o "reformama" i "zaposljavanju mladih", a cilj je da se jos vise smanji broj zaposlenih, preostace, u vecini, korisnici budzeta, i nesto malo sitne inicijative, da bi statisticki prosek plata bio visok, kao sada(450 evra) a realan ispod 100(sada je oko 200).
Препоруке:
14
0
13 петак, 07 фебруар 2014 18:37
drJela Bisic
....Juznoj Americi).Svuda.Nasa(ekonomska)propast je tako potpuna da uopste ne vidim:kako se,u neko dogledno vreme,iz ovoga izvuci.Odakle poceti.I sa cime.Odakle naci pare,danas,u globalizovanom svetu,hiperliberalne ekonomije.Ovo je najvaznije pitanje koje treba da se resi.Njegovo resenje omogucava ne samo nezavisnost(a bez nje sve ostalo nema smisla)nego i puko,biolosko prezivljavanje.Mislim takodje da je izgovaranje na strani,spoljni faktor,na zavere-slab izgovor.Da mi sami nismo ovo hteli-niko ne bi mogao da nas natera.Vecina je mislila da ce ziveti od usluga,od naseg gostoprimstva i slicne nebuloze.Vecina je zelela da ne radi(ni u industriji,ni u poljoprivredi)i to je bio plan kako na licnom planu velikog broja pojedinaca,tako,onda,logicno,i na opstem planu.Kao sto smo se decenijama zaludjivali sa komunizmom,samoupravljanjem i sl(mislili da smo nasli jedinstven put,i da smo mala Amerika)tako smo se,i ovog puta,uhvatili,kao som na bucku.Zar iko ocekuje da ga konkurenti gaje?
Препоруке:
5
5
14 петак, 07 фебруар 2014 18:40
Пета колона сатире становништво и растура Србију од 2000
За свој џеп и туђ рачун. На крају, завршиће се немирима и одвајањем делова, баш због тих истих, непоштених, пљачкашких и слугерањских власти, које су неповратно упропастиле народ и разориле економију за туђ рачун.
Зашто нема јачих алтернативних опција? Зато што су УГУШЕНЕ, а главни задатак у тој петоколонашкој и завереничкој диктатури од 2000 је обавила њихова самопроглашена "елита" на челу са уредницима и власницима тзв. јавних гласила.
Ово из студије је било очигледно већини, али је затворање уста, очију и ушију народу најбоље манифестовано политички потпуно корумпираним претставницима у Скупштини, апсолутној власти неколицине ротирајућих партијских Босова, корумпираним судством, полицијом итд.
Рецимо, поред свега осталог и чињенице да су девизно задуживање, штете и криминал из тога урађени само за привид државе и лажну конвертибилност, да би без инодознака изгнаних све ово пропало итд. - никад нисте могли прочитати нигде (сем понеког коментара).
Најгоре, исти хоће власт поново.
Препоруке:
11
2
15 петак, 07 фебруар 2014 19:12
brzi
@thinking maize

Srbija je u istoriji bila najzapadnija provincija Bizanca( istočno rimsko carstvo) i kasnije Osmanskog imperija. Granica tog carstva je bilo na rekama Drini i Dunavu. Na jugu je bila noesporiva etnička granica srbske teritorije u današnjoj severnoj Makedoniji. Od tu i izlazi priča o srbskoj teritoriji između Dunava i Vranja, šta su i granice današnje centralne Srbije. Kosovo i Vojvodina jesu priča za sebe, Vojvodina radi više od 20 naroda i narodnosti koji tamo žive i što se je posle svakog rata događalo do i od seljavanje ponekog između tamo živečih naroda. Kosovo ima veoma krvavu istoriju od kosovske bitke naovamo uz činjenicu da na tome teritoriju dva naroda ( šiptari i srbi) ratujeta međusobno maltene do istrebljenja u svakom međusobnom ratu ( pored stradanja srba u kosovskim ratovima ne smije se zaboraviti 250.000 žrtava na strani šiptara u ratu u kome je država Srboja Kosovo priključila svojoj teritoriji.
Препоруке:
1
16
16 петак, 07 фебруар 2014 19:27
brzi
@thinking maize

nastavak 1

To je što se tiče matične zemlje srbske. Problem u Srbiji jeste i to što i dan danas politička elita jednači narod i državu a to nije jedno te isto.
Da je Sloba razumio tu razliku i događanje u svetu u ono vreme ( pad berlinskog zida i socialističkog načina upravljanja država) verovatno nebi ni pod razno počeo sa "jogurt revolucijom" jer je bilo mnogo efikasnije i več isprobano rešenje za rešenje srbskog nacionalnog pitanja van granica matične zemlje. U biH bi se veom lako mogao da se implementira švajcarski model upravljanja zemlje ( velika autonomija kantona, zajedna vanska, odbrambena i finansiska politika), u hrvatdkoj i na Kosovu model kao postoji u Belgiji ( dva entiteta; Valonci i Flamci; koja imaju svaki veliku autonomiju po pitanju nacionalnih pitanja; kultura, školstvo) dok Vojvodina po tom pitanju nikada nije ni bila problem jer su bili narodi tamo oko svojih lokalnih potreba i upravljanja veoma složni.
Препоруке:
2
8
17 петак, 07 фебруар 2014 19:46
brzi
@thinking maize

nastavak 2

Da su Sloba i SANU ( memorandum) razumili pojmove države i narod te događaje u vremenu i prostoru ( propad socializma ) nikada nebi počeli sa "jogurt revolucijom" koja je bila okidač za sva kasnija događanja na tlu nekadašnje SFRJ, koja ni pod razno nije mogla da ostane zajedno jer je bila več u svnom nastanku projektovana kao tampon zona između evropskog zapada ( Britanija, Francuska) i istoka ( Rusija) na mirovnoj konferenciji u Versaju posle prvog svetdkog rata. A pošto je uzrok za postojanje nestao ( propad SSSR) nestao je i interes za odrđanje te države i na kraju se ta zemlja interesno razdelila po dogovorima sklopljenim u Teheran i na Jalti između 2. svetskog rata za posleratno uređenje Evrope.
Da se je sve to razumilo, SFRJ bi se mogla raziči na sličan način, na koji su se razišle SSSR i Čeho Slovačka. Zato još uvjek tvrdim, da se je novac potrošen u ratu potrošio za privredu Srbija bi danas bila normalna zemlja.
Препоруке:
1
10
18 петак, 07 фебруар 2014 23:10
сељак беземљаш
Од 1945 па до 2000 је 55 година.
Од преврата до преврата, нисмо пребацили ни један животни век.Толико "промена"и "кретања" а ми на слепом колосеку.
Онима из 1945, крчили су пут бомбардери 1944 а 1999 овима из 2000. Неке бомбе су и 1944 и 1999 пале на исто место.
Оба преврата су изведена под истом причом.
У име бољег живота.
Да ли су нас лагали? Да ли су кварни и неморални?
Како се узме. Они су причали, односно продавали политичку причу. Ми(већина)купили. На групним фотографијама сретног народа 2000.г. много инфантилних лица.
У политичкој причи нема струке, нема морала (коме је до морала нека иде у цркву рече нам визионар)
Има само примитивне борбе за власт.
Преврат 2000 извешће генерација рођена од 1940.г.па на овамо. Извешће га по мери своје слуђености.
Ради се о претежном делу школованих људи који у јавни живот ступају од 1970.г.
наставак
Препоруке:
5
3
19 петак, 07 фебруар 2014 23:22
thinking maize@ brzi
Samo bih Vas podsjetio štovani susjedu да је то о чему ЛУПЕТАТЕ такав БУЋКУРИШ да ЧАК НИ друг Тито са маслом не би појео! Пас можда, али друг Тито сигурно не! Јер И ОН је знао да са Србима НИКАКО НЕ МОЖЕ САМО СИЛОМ, већ мора И ЛЕПИМ, а ПОНАЈВИШЕ ЛАЖИМА! Али такође је знао да те ЛАЖИ МОРАЈУ да буду ДОБРО "ЗАВИЈЕНЕ" и да се ДОБРО "КОТРЉАЈУ", да би их уопште нама "ПРОДАО"! Но, пошто видим да баш нисте одмакли даље од "Кратке историје КПЈ-СКЈ" ДРУГА Едварда Кардеља, онда НЕ ВРЕДИ са Вама причати!? Чак је и šjor "Alkar" ИНТЕЛИГЕНТНИЈИ од Вас! Негде сте у рангу "albanopolisa"!? Узгред, то о чему причате ВАЖИЛО је и 1941, али сада ВИШЕ НЕМА ДРУГА Тите, НИТИ ЋЕ ГА БИТИ! А ми Срби овде се припремамо да полако, али СИГУРНО "станемо утраг" СВИМ овдашњим Титићима и Титићима-увеоцима, ВАШИМ ВЕРНИМ САВЕЗНИЦИМА! А после, ваља пратити БЕРЗЕ, а кад ПУКНЕ Волстрит, ЗНАЋЕМО ШТА НАМ ЈЕ ЧИНИТИ!
Препоруке:
4
3
20 петак, 07 фебруар 2014 23:24
drJela Bisic
Za Brzog(poslednja 3 komentara):problem Srba,kroz istoriju,je sto su brojni a neslozni.(Kao Srbe smatram sve srpski-govorece;dakle i "Hrvate",(katolike-Srbe)Boshnjake(Srbe-muslimane)Montenegrine.O Makedoncima ne bih ovaj put).Za sve nabrojane Jugoslavija(bez Slovenaca)(o Makedoncima necu)bila bi idealno resenje.Nacionalna drzava je uvek prirodno i normalno resenje.Demokratsko,ako hocete.Zar nije prirodno da se u Madjarskoj govori Madjarski,u Albaniji Albanski?To odredjuje vecina stanovnika.Naravno da nacionalne manjine moraju da imaju sva prava,zagarantovana medjunarodnim konvencijama,a i da svaka osoba,bila drzavljanin ili ne,ima svoja,individualna prava(na jezik i sl)Poslovicna Srpska nesloga,koja je uzrok da se religijske razlike(a u najnovije vreme i regionalne-Montenegrini)uzimaju kao bitne,pa se po linijama tih razlika cepa nacionalno tkivo(i izazivaju bratoubilacki ratovi)-uzrok je i ekonomskih problema,u krajnjoj liniji.Narod koji je slozan lakse bi preboleo razne ekonomske.,
Препоруке:
2
3
21 петак, 07 фебруар 2014 23:25
drJela Bisic
....probleme(kao sto je komunizam,npr)ili ekonomske pritiske spolja.Ovi ekonomski pritisci postoje i kad su u pitanju dve prividno prijateljske,obe industrijski razvijene zemlje,a ne samo kada smo u pitanju mi(npr Srboja)uporedjeni sa razvijenim zemljama.Uglavnom,kao neki moj zakojucak,da bi se nekako,na jedvite jade,ispravile gluposti koje su cinjene,moramo prvo da ispravimo ono sto mozemo.Mi ne mozemo ispraviti spoljni faktor,koji(vrlo vesto)radi ono sto mu je u interesu.Ali mozemo menjati sebe,i ispraviti svoje mane,koje pomazu da rezultati budu ovakvi kakvi su.
Препоруке:
3
3
22 субота, 08 фебруар 2014 00:06
Drago
Pene nam fasisti....komunjare, pa komunjare. Ne mogu nista pametnije da smisle, pa samo komunjare....sta ces, antikomunisti. Obozavaju da krive komunizam sto su oni sami gomila parazita, nesposobnjakovica, neradnika.....pa antikomunista.
Tako nam kukuruz@ opet napao Tita, iako Tito nema veze sa privatizacijom, ali kukuruz@ je antikomunista i njegov um ne moze to da shvati, vec odmah krece Pavlovlje uslovljeni refleks

Evo par primera gluposti, lecemerja...pa antikomunizma.

"Ал тад би МОРАЛО да се РАДИ, што Титићима НИЈЕ ОДГОВАРАЛО!"
петак, 07 фебруар 2014 13:11

Kao sto vidimo, antikomunisti okrecu staru floskulu, jer nemaju mozga nesto novo da smisle, gde se komunizam optuzuje za nerad.
Koemnatr je stigao u 13.11 U SRED RADNOG VREMENA. Pa antikomunisat kukuruz@, umesto da radi, one serfuje po internetu i optuzuje komunizam za nerad.
SJAJAN PRIMER ANTIKOMUNISTICKOG LICEMERJA, GDE NERADNICI(ANTIKOMUNISTI) OPTUZUJE ZA NERAD.

Nastavak.....pod 2
Препоруке:
6
6
23 субота, 08 фебруар 2014 00:16
Drago2
Naravno, ne zaboravimo da je kukuruz@ tipican antikomunista.
Sedi u KANCELARIJI, ima DRZAVI posao, debelu platu, ne radi nista po ceo dan i samo kuka kako komunizam i socijalizam unistise drzavu.
A NE DAJE OTKAZ U DRZAVNOJ(KOMUNJARSKOJ) FIRMI.
Takodje, tata mu je "Titic", tako da je kukuruz2 SOPSTVENOG OCA NAZVAO NERADNIKOM.
Naravno, kukuruz@ ne objasnjava odakle pare za njegovo skolovanje na faxu i ko je to platio.
SKOLOVAO SE U VREME KOMUNIZAM.....DZABE!!!!!

Nastavljamo....

"Ту су ДОС-ови, а Титини "Срби" дали "обол" у"

Antikomunista kukuruz@ ne pominjeda je on bio CLAN DOS-A.
Znaci da je i on deo tih "Titinih Srba" iz DOS-a.
Klasican primer antikomunistickog licemerja...

Idemo dalje....

"усавршаваном" на "факултетима" "Мегатреш"& "Karić Brothers" "универзитета","

Naravno, Megatres (megatrend) i Karic univerzitet su osnovani posle pada komunizma iod strane antikomunista.
Nastavljamo jer nema mesta, pa cu dopisati u sledecem komentaru.
Препоруке:
6
4
24 субота, 08 фебруар 2014 00:22
Drago 3
Za vreme tog "zlog" komunizma je i Niski fax bio priznat u svetu, a danas jedva samo poneke diplome sa BG univerziteta. Nis niko vise ne ferma ni 2%....od kada antikomunisit preuzeli skolstvo.

"Испаде да је и "чувени" Лаза-ђеније до Jејла дошо преко "Karić Brothers University"!? Да не помињемо "теткине кауче", мамине "асистенте" и ШЕТАЧКЕ "драматурге" са "Karić Brothers University"!"

Svi gore optuzeni su ANTIKOMUNISTI ...kao i kukuruz@
Znaci antikomunista naziva druge antikomuniste komunistima jer su dali lose rezultate.

Klasican primer gde antikomunisti prebacuju krivicu za svoju nesposobnost na komuniste.

"Но и ту има ОПРАВДАЊА за Слобу, јер КАКВИ су КАДРОВИ могли бити после четрес Титиних година, година које су "појели скакавци"!?"

Znaci ovde vidimo da antikomunista kukuruz@ OPRAVDAVA Slobu i SVU krivicu prebacuje na "Titov kadar".

Nastavljamo u sledecemo komentaru.
Препоруке:
4
4
25 субота, 08 фебруар 2014 00:30
Drago4
"Godine koje su pojeli skakavci" su godine koje antikomunisti opisuju vladavinu komunizma.

Za vreme tih godina kukuruzU@ SU KOMUNJARE PLATILE FAKULTET.
Tih godina je izgradjena elek. mreza Srbije, pa sad upravo ZAHVALJUJUCI KOMUNISITMA vi mozete da saljete komentare i pljujete po komunizmu, jer da nije bilo komunista, ne bi imali gde da prikljucite komp.

Pametnom dovoljno, antikomunistima,naravno, NIJE.

"Samo bih Vas podsjetio štovani susjedu da je to o čemu LUPETATE takav BUĆKURIŠ da ČAK NI drug Tito sa maslom ne bi pojeo!"

Pa komunista je Tito, ne jede buckuris. Ali sta sve mogu antikomunisti SA SLASCU da pojedu....pa to ni najnize bakterije ne bi.
Jer sta sve se antikomunisti nalupaju, pa nema psihijatra koji bi uspeo da opere tu prljavstinu u mozgu antikomuniste.

"Jer I ON je znao da sa Srbima NIKAKO NE MOŽE SAMO SILOM, već mora I LEPIM, a PONAJVIŠE LAŽIMA!"

Zato je glavno grad bio u Srbiji, sto znaci politicka moc, najjaca industrija U SRBIJI itd.
Препоруке:
4
4
26 субота, 08 фебруар 2014 00:30
brzi
@ drJela Bisic

Gospođa, u Europi je bilo u poslednjih 500 godina nebroj međunarodnih ratova baš radi teze da sva populacija živi zajendo u jendoj zemlji. Primera radi nemci i francuzi su svo to vreme povremeno ratovali radi pograničnih teritorija baš radi te maksime. Mir među njima bio jest uspostavlejn tek posle 2. svetskog rata. Isti je i problem kod Srbije, od osnivanja države naovamo ratovala je sa susjedima o tome dal če iči granična crta metar levo ili metar desno metaforički kazano. Nemci bi po tom principu i danas ratovali sa 8 susjednih zemalja.
U Europi jeste termin nacionalna država prevaziđen i koristi se novi termin "matična država", jer je i definicija države promenjena ( pripadnost nekoj državi konstatira se po tome kde ko plačuje poreze a ne po tome kakvih ili čijih je gena) i danas najvažniji pokazatelji jakosti neke zemlje su njezini kazaoniki kurantne finansiske moči.
Препоруке:
0
3
27 субота, 08 фебруар 2014 00:38
Drago....ko zna koji broj
"Али такође је знао да те ЛАЖИ МОРАЈУ да буду ДОБРО "ЗАВИЈЕНЕ" и да се ДОБРО "КОТРЉАЈУ", да би их уопште нама "ПРОДАО"To je OCE NAS ANTIKOMUNIZMA. Antikomunisti su majstori u tome da dobro umotaju lazi i prodaju plitkim masama....posle optuze komuniste.To je antikomunista GEBELS otkrio, i danasnji antikomunisti nastavljaju "svetlu" misiju starih antikomunisat (kojima je pripadao GEBELS), da lazu kako komunisti lazu."Но, пошто видим да баш нисте одмакли даље од "Кратке историје КПЈ-СКЈ" ДРУГА Едварда Кардеља, онда НЕ ВРЕДИ са Вама причати!? Чак је и šjor "Alkar" ИНТЕЛИГЕНТНИЈИ од Вас! Негде сте у рангу "albanopolisa"O ineligenciji antikomunista.....pa dokazali smo da antikomunizma i inteligencija idu zajedno samo u recenici, jer PAPIR TRPI SVE.
Препоруке:
2
4
28 субота, 08 фебруар 2014 00:45
Drago...i dalje...
"Узгред, то о чему причате ВАЖИЛО је и 1941"

Znamo kukuruz@ Vidimo po tvojim komentarima (kao i svi antikomunisti) da Ljoticeva i Nediceva pravila BORBE SVIM SREDSTVIMA PROTIV KOMUNIZMA jos vaze za vas antikomniste i dan-danas.

"али сада ВИШЕ НЕМА ДРУГА Тите, НИТИ ЋЕ ГА БИТИ!"

Kako sad nema???? Pa kukuruz@ se ubi' da dokaze kako je Tito jos ziv i dan-danas vlada Srbijom.
Sada ga nema...i nikada se nece vratiti?!?!?!
Znaci li to da je kukuruz@ sve antikomuniste (pa i sebe), koji govore da je Tito ziv i da vlada Srbijom( i ne samo Srbijom vec i Amerikom, EU...samo komunistickom Kinom ne vlada)...NAZVAO LAZOVIMA.
Zar bi kukuruz@ to uradio svojim antikomunistickim pajtosima( i sebi naravno).

Ovo je odlican primer "INTELIGENCIJE"....antikomunista (opet zajedno jedino pismeno, ne i prakticno).
Препоруке:
4
4
29 субота, 08 фебруар 2014 00:55
brzi
@ drJela Bisic

nastavak

Savremena država 21. veke jest pre svega upravna jedinica građana koji imaju pre svega zajednički finansiki interes tek kasnije sve ostalo ( baš radi tog intersa oču da budu Škoti samostalni a jednake pretenzije imaju i Katalonci u Španjolskoj; i jednim i drugim dojadilo da drugi živu an račun njihovog novca).
Razgraničenje jeste svukde problem, a na balkanu tačnije na teritoriji ex SFRJ je to extra problem jer se baš na toj teritoriji križa i graniči sve i svašta: 4 vere ( katolička, pravoslavna, protestantska i islam), barem 6 etničkig grupa naroda ( germani, slaveni, latini, iliri, huni, vlasi ) broja naroda neču ni da nabrajam. Ali u savkom slučaju najtačniji istorijski podaci jesu crkveni ( razgraničenje među različitim vjerama kroz istoriju) i baš ti podatci mogu da budu rešenje toga gordiskog čvora, da se razgraniče i narodi po nekim racionalnim osnovima i na osnovima nekih činjenica šta je čije i što kome pripada.
Препоруке:
0
2
30 субота, 08 фебруар 2014 00:58
Drago...znate vec
"A mi Srbi ovde se pripremamo da polako, ali SIGURNO "stanemo utrag" SVIM ovdašnjim Titićima i Titićima-uveocima, VAŠIM VERNIM SAVEZNICIMA! A posle, valja pratiti BERZE, a kad PUKNE Volstrit, ZNAĆEMO ŠTA NAM JE ČINITI!"

Znaci sad su komunisti tu na vlasti, a malo pre nisu bili...na pocetku komentara.
Bravo! Kukuruz@ je uspeo da u JEDNOM KOMENTARU NEGIRA POSTOJANJE KOMUNISTA U SRBIJI, da bi kasnije u tom komenatu rekao kako komunisti i dalje vladaju Srbijom.
To samo moze antikomunista.

"ZNAĆEMO ŠTA NAM JE ČINITI!"

Cisto sumnjam, jer dokazao sam da "antikomunizam" i "znati" nisu podudarni....i to ne bih uspeo bez tvoje pomoci kukuruz@. Hvala ti. Opet je tvoja antikomunisticka "inteligencija" pomogla da vas sve napravim...pa antikomunistima. Ta rec ionako sumira sve najgore ljudske osobine.

Sad odoh da spavam. Sutra se radi. Ne radim celi dan, ali ipak ima posla. Sta mogu, nisam antikomunista pa da parazitiram u drzavnoj firmi za dobru platu...kao mnogi antikomunisti ;)
Препоруке:
2
4
31 субота, 08 фебруар 2014 01:24
Sve odavno jasno
Ali narod nema škole da shvati. Mi smo imali i imamo izbor koliko škorpija u vatrenom krugu... Ako imamo slabost, oni će je pronaći i napasti. Ako nemamo, opet će napasti! Bez Rusije nam nema spasa. Tek pod njenom kapom dobijamo šansu da uopšte razmišljamo na temu ekonomije...
Препоруке:
4
1
32 субота, 08 фебруар 2014 01:50
Marko
Autor je verovatno u pravu u analizi šta je trebalo uraditi u prošlosti ali danas nije više 1998. godina.

Danas su tu banke kakve jesu, sva privreda i veliki deo stanovništva ima devizne klauzule i nije moguće deprecirati valutu u velikoj meri.

Danas trebaju novi recepti.
Препоруке:
2
2
33 субота, 08 фебруар 2014 18:51
drJela Bisic
Za Brzog:Uvek je pogresno negirati istinu,kada je potiskujemo onda ona dobije snagu,pa razbija sve pred sobom.Pogresno je ratovati da bi se "zaokruzila nacionalna teritorija".Pogresno je ljudima osporavati prava zato sto su drugaciji.Pogresno je zbog osporenih prava ici u rat.Svako nasilje je pogresno-jer ne resava problem.Ali sta cemo,ljudska priroda je takva,i svasta se desava.U Evropi su vodjeni krvavi ratovi(od kojih su najduzi,ali nisu jedini,tridesetogodisnji(svako sa svakim)i stogodisnji(Francuzi i Englezi)Srednjovekovni ratovi,koji su stalno goreli po Evropi,vodjeni su zbog gluposti,zbog teritorija,miraza,i ko zna cega.A ne zbog nacionalnih drzava,jer ih tada,u srednjem veku,u vreme feudalizma,nije ni bilo.kraljevi su razmenjivali teritorije,sa ljudima na njima,kao poklone,za opkladu,u miraz i sta sve ne.Stvaranje nacionalno homogenih drzava je novijeg doba:to je kapitalisticki izum.Internacionalisti-kapitalisti,koji danas hoce...
Препоруке:
1
2
34 субота, 08 фебруар 2014 18:54
drJela Bisic
...da ceo svet bude(samo)njihov-izmislili su ratove za formiranje nacionalnih drzava,a i ratove za stvaranje imterkontinentalnih i kontinentalnih imeprija.I ratove za rusenje(tudjih)imperija.Rat je dobar biznis,sam po sebi,i onima koji ga smisljaju uvek se isplati.Isplati im se cak i da ga gube.I nasa komunisticka vrhuska je zaradila na izgubljenom ratu:sad imaju opravdanje da nas pljackaju jos vise nego pre,da kradu,"privatizuju",ucenjuju malim platama.Oni su uvek ratni dobitnici,mi smo uvek ratni gubitnici.Vasa teza da ljude ujedinjuje samo finansijski interes,i da drzava sluzi ta do ostvari,pa je dakle svejedno da li su iste nacije ili ne-nije tacna.To ne vazi ni na licnom,individualnom planu,a ni na opstem.Ja bih samo o opstem:Zamislite drzavu gde ne postoji zvanicni jezik.Kako ce ti ljudi(u savremenoj Vavilonskoj kuli)da se sporazumevaju,da organizuju drzavne sluzbe(gde sluzbenici i stranke govore ralzlicitim jezicima)skole,bolnice?Ako nemate preteznu vecinu,koja...
Препоруке:
0
2
35 субота, 08 фебруар 2014 18:58
drJela Bisic
...uvodi svoj jezik kao zvanicni-imate problerm sporazumevanja.Sa druge strane,nepravedno je i izaziva nezadovoljstvo kada manjina odredjuje jezik-pa vecina mora da se u javnosti sporazumeva na stranom jeziku(kao sto je bio slucaj u AU imperiji).Dakle-nacionalna drzava je prakticnija,laksa,uz obavezno postovanje praca svih manjina(kao kolektiviteta)i svih pojedinaca.Vasi primeri su kontraproduktivni.U ranijem komentaru naveli ste primer Valonaca i Flamanaca(u Belgiji)kao primer sloge-medjutim oni se medjusobno bore,i rade na cepanju Belgije na dve drzave.Problem je jedino centralni deo te zemlje,gde je stanovnistvo ravnomerno izmesano.Takodje,primeri Skota i Katalonaca:i jedni i drugi smatraju sebe posebnim nacijama,imaju svoje jezike,imaju svoju istoriju,i bili su,u nekom vremenu,okupirani od strane Engleske/Spanije.Zato i traze nezavisnost....
Препоруке:
1
2
36 субота, 08 фебруар 2014 19:03
drJela Bisic
... Mislim da niste u pravu ni sto se tice Balkana,i granica na njemu.Sta da kazu Kavkasci?Granice ne smeju biti religiozne-zar ne mislite da je danas,kada je sve manji uticaj religije i religioznost ljudi,besmisleno praviti granice po religijskim osnovama?Uostalom,to nije vazilo ni u proslosti.Netrpeljivost "Hrvata"(Srba-katolika,da izvinete)i Madjara,iako su i jedni i drugi katolici,bila je opste poznata.Takodje niste u pravu kada kazete da su na teritoriji ex-Yu ziveli Germani.Nemci su tu relativno skoro naseljeni,i bili su nacionalna manjina(sto su trebali i da ostanu)Ali znate kako se kaze:ko macem sece...Latini su valjda italijanska manjina,koja je,takodje trebala da ostane gde je i bila,kao manjina.Huni su,valjda Madjari,i oni nisu na Balkanu.Iliri su pod znakom pitanja-necemo sada o tome.A Vlasi su davno asimilovani,i taj naziv je bio i naziv zanimanja:stocar.Dakle ako sve srpski govorece smatramo kao jednu naciju-nema neresenih pitanja za vecinu Balkana.A kako mislite...
Препоруке:
2
2
37 субота, 08 фебруар 2014 19:39
drJela Bisic
...da povucete zapadnu Srpsku granicu?Prema granici izmedju Istocnog i Zapadnog Rimskog carstva(koja je bila pre svega administrativna granica,a ne nacionalna ili religijska)?Prema granici pre shizme 1054.g.?Prema granici u srednjem veku,i gde onda mislite da smestite Hercegovinu(koja se tako zove po Hercegu od Svetog Save,Stjepanu Vukcicu Kosaci)?Povlacenje granica je prosto,kad sum judi iskreni im posteni:kada postoji stanovnistvo koje je ravnomertno izmesano-povucete prirodnu granicu(reke,planine i sl)i date potp[uno pravo manjinama.U svim ostaluim slicajevima,fakticko stanje stanovnistva je merilo,sem gde je bilo stnickog ciscenja u skoroj proslosti(kao sto je slucaj u Hrvatskoj)
Препоруке:
2
2
38 субота, 08 фебруар 2014 20:00
Боб
Овакав бућкуриш од коментара одавно није виђен. Част изузецима, ово је коментаторска папазјанија!
Препоруке:
6
1
39 субота, 08 фебруар 2014 20:54
brzi
@drJela Bisic

Vidim po vašim odgovorima da vama je materija poznata ali neke činjenice ili nečete prihvatiti ili ste jih jednostavno propustili. Od 1848 pa do bridkog kraja AU nije bila nikakva tamnica naroda ( svi jeziki, 7 njih, naroda bili su jednakopravni na teritoriji cele AU. Onda kažete da nije bil germana na teritoriji Balkana pa odakle su onda došli oni vlastnici, mahom svi germani ili germanskog podrekla, večine industrije koja je postojala u to vreme na toj teritoriji. Tu situaciju najbolje opisuje poseta Hitlera 1941. godine u Mariboru ( orginalno Marburgu) i njegova čuvena rečenica: uradite mi to mesto opet nemačko. A priča je sledeča: Marburg je bio do kraja 1918 večinsko njemačko govoreče mesto ali posle versajske konferencije slavenska rulja je proterala to stanovništvo, pokrala njihovo imovinu i naselila se u njihobim domovima, 1941. Hitler je vratio stanovništvo na njihove domove a slavensku rulju deportirao u Srbiju.
Препоруке:
1
2
40 субота, 08 фебруар 2014 22:32
Боб
@brzi

А којој руљи ти припадаш? Брзи на језику, спори на памети?

Пошто не знаш, ево ја да те обавестим: германска руља је заузела и присилно асимиловала најмање 1/3 данашње Немачке и Аустрије - од кога? Замисли, од Словена. То су твоја брзо-руљна браћа.

Књиге понекад читати, то ти је мој савет, не брзати.
Препоруке:
5
2
41 субота, 08 фебруар 2014 23:15
brzi
Bob, istoriske karte govore drugčije. Pogledaj događanje od pada Rimske imperije pa naovamo. Šlezija i današnja zapadna Poljska recimo nikada nisu bile večinsko slavenske iako su danas u sastavu slavenske zemlje Polske. Koeningsberg ( danas zvani Kaliningrad)je bio glavni grad Prusije, jedno od njmačkih provincija a danas je odvojeni dio Rusije!!!!. Da budem još malo aktualan. Raspitaj se odakle je dobio kraj kde stoji aerodrom u Sočiju, ime Adler. I imaš takvih primera još koliko očeš. Ko je onda kome krao teritoriju i izvodio lopovluk privatne privredne svojine ( preduzeča, zemljoradničke posesti) koja su bila stvarana stolječima ( 3 i više generacija).
Kde si našao podatak o slavenima u Austriji i Nemačkoj kao vlastnicima zemlje ili preduzeča. Kao populacija bili su prisutni sigurno ali u istoj ulozi u kojoj su i danas prisutnoj na toj teritoriji; gasterbajteri. Na zapadu važi jednostavno pravilo: više imaš svojine, više imaš prava i obaveza, veči ti je društveni rejting.
Препоруке:
0
5
42 субота, 08 фебруар 2014 23:57
drJela Bisic
Za Brzog:U AU imperiji postojala su dva zvanicna jezika,u javnoj upotrebi:Nemacki(na celoj teritoriji)i Madjarski(na teritoriji Ugarske,sem Hrvatske banovine)Somborska preparandija,najstarija uciteljska skola kod Srba(uopste)pocetkom 20.v.(sve do poraza AU)imala je obaveznu nastavu na Madjarskom,uz nacionalne predmete na srpskom,kao i sve skole u Madjarskoj,posle 4.razreda.(Akt o manjinama,1868.g.)Pripadnici manjina imali su prava na licnu upotrebu svog jezika,ali ne i kolektivna prava.Ovo je vazilo za sve ucenike i ucenice,pa na primer,devojke,Srpkinje(i Hrvatice)iz Bosne nisu mogle da se normalno skoluju jer nisu znale Madjarski.Maticne knjige takodje nisu priznavale imena na Srpskom,i pored crkvene autonomije koju su Srbi imali posle Velike seobe.Aleksandar je morao da bude upisan kao Shandor,Jelena kao Ilona.Dakle jeste bila tamnica naroda,za sve koji nisu bili Madjari/Nemci.Industrijalci koji su dolazili u Srbiju(kao Vajfert)bili su pojedinci.Po medjunarodnom pravu se zna:...
Препоруке:
2
3
43 недеља, 09 фебруар 2014 00:10
drJela Bisic
....sta su kolektivna prava pripadnika nacionalnih manjina,a sta su licna prava pojedinaca.Kada sam govorila o Germanima(Valjda Nemcima?Ima mnogo drugih Germana,i oni,pretpostavljam,nisu deo ove price)mislila sam na tzv folksdojcere,koji su sistematski naseljavani posle proterivanja Turaka(bitka kod Sente)Ni oni,dakle ne mogu da se smatraju autohtonima-ali ipak njihova brojnost i duzina boravka cine ih nacionalnom manjinom,sa svim kolektivnim pravima.A grupna krivica je odraz svesti onih koji su to radili."Slovenska rulja"je krunisala svoje knezeve na Gosposvetskom polju,jos u 7.v.Nikada nije potpuno zamenjena Nemackim stanovnistvom,ali je zato bila lisena prava koja,danas,smatramo normalnim:npr pravom na upotrebu svog jezika,skolovanje na svom jeziku,stampanje knjiga i novina na njemu...Da je "slavenska rulja"naseljavala te predele pre Nemaca svedoce toponimi.Slovenski su stariji od Nemackih.Pa sad:ko je koga,kada i zasto proterao-nije bas jasno.Kazem vam:ko macem sece...
Препоруке:
1
2
44 недеља, 09 фебруар 2014 00:12
drJela Bisic
...To sto "Sloverni"nisu bili vlasnici zemlje nema veze:zna se ko je u feudalizmu bio vlasnik zemlje,i valjda necete taj sistem da vratite?Soci sa okolinom prisvajaju Cerkezi/Abhazi.Kazu da je to njihovo,a cini mi se logicnije nego da je Nemacko.Da nije Hitler i tu hteo da se odomaci?Rejting prema bogatstvu koji pominjete je mac sa dve ostrice:imovina daje moc(i politicku,a ne samo ekonomsku_)ali kada dodje neko drugi,ko nema tu imovinu,a ima neku vrstu moci-onda mnogi izgube ne samo imovinu,nego i zivote.To je suhtina(skoro svih)ratova/revolucija.Kazem vam:Ko macem sece....Bas Vam Hitler i nije neka referenca.
Препоруке:
1
2
45 недеља, 09 фебруар 2014 00:55
brzi
drJela Bisic, Hitler svakako nije i ne može da bude referenca ali i na njga i njrgova (zlo) i (ne) dela treba gledati objektivno, dovoljno je prošlo vremena od tih događanja da ima i poprilično arhivske građe dostupne da se može te događaje poprilično jasno vrednotiti. I u tim arhivskim građama mogu se nači uzroci za kasnija događanja koja su se događala kao posledica nekih prije u bliskoj istoriji stvorenih (zlo) i (ne) dela. Za sve konflikte treba tražiti njihove uzroke jer uvek u istoriji je neki događaj okidač koji aktivira lavinu. I mene osobno interesuju ti uzroci ( okidači)koji su uzrukovali kasnija događanja koja svi dobro znamo u istoriji. Događanja na Gosposvetskom polju laste si barem dve etničke grupacije ( slaveni, germani (langobardi)). I vremenski pas ne ide baš u prilog slavena koji u to vreme tek dolaze na teritorije današnje kontinentalne Europe. Ali kod Gosposvetdkog polja jeste jedina činjenica da osim onog kamenca ostalih pisnih dokaza i dokumenata nema.
Препоруке:
0
0
46 недеља, 09 фебруар 2014 01:18
brzi
drJela Bisic

nastavak

Da bi se svi bavili pre svega uzrocima za događanja u prošlosti mnogo lakše bi živeli jedni pored drugih. Na ovom sajtu permanentno je prisutna tema srbsko hrvatskih odnosa ali svi pisci i forumski komentatori bave se izključivo posledicama ili sa jedne ili sa druge strane. Ali niko do sada, barem da bi ja to primetio a pratim te teme poprilično dugo, nije tražio stvarne uzroke pored crkvenog huškaštva sa obe strane jednih prema drugima. Posle propasti Osmanskog carstva nešto je na nekoj tački puklo između ta dva naroda na teritoriju zapadno od Drine ali o tome se ne priča, niko, ko da je to največa vojna tajna i največi narodni tabu kojega se ni pod razno ne smije da se razodkrije. Ko da bi bio to portal udbaša koji ga koriste za mentalno trovanje naroda a ne portal za slobodarske debate o pitanjima vezanima za događanja oko nacija i naroda sa pogledima iz različitih zornih kutaka.
Препоруке:
2
0
47 недеља, 09 фебруар 2014 10:34
(в)ЛАШКА ФЛАШКА
субота, 08 фебруар 2014 18:03
drJela Bisic
....A Vlasi su davno asimilovani,i taj naziv je bio i naziv zanimanja:stocar.


само да вас допуним/исправим. Нису тзв. Власи асимиловани, већ су одувек били Словени, тј. Срби у нашем случају. Или тзв. Илири.

Званични Власи (у ист. Србији) нису ни данас асимиловани, мада то настоји да учини Румунија.

"Власи" су били самоједан сталеж Срба, друштвена група сточара,планинаца. Уато постоји у Бањској повељи "Србин да се не жени у Власјех"

Убог начина живота, ане неког расизма или сл.

А да су ти тзв. Власи били звани и "Стари Римљани" и помињани у вези са Србима,...пише у повељи упућеној аустријском цару (писао Илија Јуришич и Љубљане).

Мада су Срби, "Власи", Власи,...сви Дачани. "И сва Србска клањаше се Дагону...."
Препоруке:
1
1
48 недеља, 09 фебруар 2014 12:54
drJela Bisic
(Prvo)za V.Flaska:Pod nazivom Vlah podrazumevaju se razlicite stvari.Sadasnji Vlasi(koji zive u Negotinskoj krajini,govore mesavinu Srpskog i (dijalekta)Rumunskog i slave slavu(samo Srbi od svih pravoslavnih slave slavu)nisu isto sto i oni iz Dusanovog zakonika ili neki drugi.Ovi krajinski Vlasi vrlo su interesantni za etnoloska ispitivanja,jer su sacuvali neke obicaje iz prehtiscanskog doba,koji su verovatno bili razireni po Balkanu.Vlah je u srednjem veku bila odrednica za stocara,bez obzira na njegovu naciju.Vlasi su i prastanovnici Balkana,indoevropski narodi(plemena,ustvari)koji su romanizovani(donekle)O Ilirima se nista ne zna-ni jednas rec njihovog jezika,a pismo,naravno,nisu imali.Japodi(koji su ziveli u sadasnjoj Lici i okolini(ostavili su nam one crvene Licke kape,i iste takve iz Dalmatinske zagore.A Sloveni se nisu,u 7.v.,naselili na Balkan iz predela iza Karpata.Citala sam rad koji primenjuje kompjuterizovan program,i koji izracunava da je kretanje tolikog broja....
Препоруке:
1
3
49 недеља, 09 фебруар 2014 13:02
drJela Bisic
...broja ljudi,sa svim sto sa sobom nose i vode-tehnicki nemoguce.Mozda su se neki Sloveni naselili na Balkan u to doba-ali izgleda da su dosli rodjacima u goste.
Препоруке:
1
3
50 недеља, 09 фебруар 2014 18:20
drJela Bisic
Za Brzog:Uzrok rascepa nacije po verskoj liniji(pre svega katolicko-pravoslavnoj,a i hriscansko-muslimanskoj)posledica je Srpske nesloge.Znate i sami da se kaze:samo sloga Srbina spasava.I to se stalno ponavlja,preporucuje...bas zato sto vecina to ne slusa.Srbi su vrlo neslozan narod,cak i kad se uporede sa nekim drugima,koji isto vaze(a i sami sebe smatraju)za prilicno dezorganizovane.Arapi,na primer,koji su nam po mnogo cemu slicni(a i po mnogo cemu razliciti)sebe smatraju za simbol dezorganizacije,a ipak su svi Arapi(i muslimani i hriscani).Nemci,naravno,uzor u vrednoci i sredjeniosti,smatraju sebe Nemcima i kada su protestanti,i kada su katolici.Taj rascep u Srpskoj svesti uzrok je stalnih ratova,pogotovo kada smo svi(i jedni i drugi)(i treci)uzeli stvar u svoje ruke,oslobodili se okupacije.U poslednja 2 veka uspeli smo da se medjusobno potamanimo,unistimo,zamrzimo...kao nikada do tada.Izgleda da smo se lepse ponasali u ropstvu/okupaciji.Nije sloboda za svakoga.Kao sto....
Препоруке:
0
3
51 недеља, 09 фебруар 2014 18:21
drJela Bisic
...neuspesni ljudi stalno razmisljaju o proslosti i po njoj preturaju,trazeci krivca za svouje probleme i neuspehe-tako i neuspesne nacije stalno "razmatraju"istoriju i traze ko im je kriv za ovo ili ono.Srbi nisu bas neki mnogo priljezni vernici,pogotovo u svojoj originalnoj,pravoslavnoj varijanti.Kao sto drzavu smatraju za "kravu muzaru",silu koja im stoji(neopravdano)nad glavom i sl,tako i o svestenicima nemaju bas idilicno misljenje,a pridrzavanje normi i kanona smatraju,uglavnom,cast izuzetcima,za nepotrebnu gnjavazu i smaranje.Tako je bilo,a jos vise ce biti.Zato smatram da nije insistiranje crkve(pravoslavne)na tome da je Srbin samo ko je pravoslavac(sto se kosi sa kanonima same cerkve)jedini i pretezni uzrok odbacivanja iz srpskog nacionalnog korpusa onih koji su postali npr katolici.Osnovni uzrok je Srpski mentalitet.On je uzrok takvog crkvenog stava-a ne obratno.Nemam mnogo nade da ce se Srpska svest(vecine)promeniti.Vidim da danas svako govori o toj promeni svesti...
Препоруке:
0
3
52 недеља, 09 фебруар 2014 18:35
drJela Bisic
...(kod Srba,a i inace)a mislim da to uopste nije lako,tesko je izvodljivo.Ne nadam se mnogo,sto se toga tice.Sadasnje stanje,koje je zalosno,svi vidimo i osecamo,i jedini izlaz vidim u tome da svako pocne da ozbiljno,savesno radi;pomaze drugima u svojoj okolini;ne umislja da je dostojan vila i krstarenja-da skromno izvrsava svoje duznosti.Kada vecina gradjana(bili Srbi ili nesto drugo)stigne do tog stepena svesti-necemo imati problema.Oporavicemo se ekonomski-a onda ce prestati,odnosno ublaziti se,tenzije.Prestacemo da se,svi,ponasamo,kao pacovi u buretu.
Препоруке:
0
3
53 недеља, 09 фебруар 2014 23:13
Боб
@brzi

Твоје незнање из историје је толико, да ме је просто срамота да одговарам. Иначе бих морао да напишем цео уџбеник.

Ако си мислио да лаже и паралаже код другосрба лако пролазе, овде ипак није то случај. Видиш, то ми није пало на памет - можда лажеш намерно?
Препоруке:
2
1
54 недеља, 09 фебруар 2014 23:18
Боб
Ајде, ако бећ болиш карте, нпр...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_around_650.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:West_slavs_9th-10th_c..png
Препоруке:
1
0
55 понедељак, 10 фебруар 2014 03:12
brzi
Bob, u tvornici nije važno ko radi u njoj nego ko je vlastnik tvornice, jer radnici se menjaju ( potrošna roba) dok vlastnici ostaju ( vlastništvo se seli iz roda u rod unutar familije). Ista je i priča sa tvojim kartama, ja ti celo vreme pričam o vlastnicima a ti mi kačiš karte radnika. Slaveni svoga pravog plemstva ( o crnom plemstvu neču ni da gubim reči) u celoj svojoj istoriji maltene nemaju, barem ne dednog ( nazivnog plemstva ima mnogo ali to su titule dane za zasluge i dela u korist dednog plemstva). Radi te činjenice nisu imali ni svojih država ( prve slavenske države realno se formiraju tek u 19. veku, dok do prvog ozbiljnog narodnog buđenja dolazi u 16. veku za vreme reformacije ali su ta buđenja naroda više manje sva sa strane tadašnjih država ugušena). Ti podatci su važni za razumevanje sadašnjosti jer potomki nakdašnjeg plemstva i danas indirektno vladaju svetom. I radi te činjenice je veoma dobro znati, ko je ko da se tačno zna sa kome o čemu pričati
Препоруке:
0
1
56 понедељак, 10 фебруар 2014 22:51
drJela Bisic
Samo kratko,kasno je,Za Brzog:Da li znate procenu koliko je potomaka samo jednog plemica,Karla Velikog?
Препоруке:
0
1

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер